موضوع تحقیق:اقلیم و آب وهوای معتدل ومرطوب
آب و هواهای معتدل مرطوب(C)
این آب و هواها دارای ریتم فصلی معینی می باشند و فراوانی تغییرات دما در منطقه عرض میانه شمالی به حداکثر خود برای تمامی کره زمین می رسد. بنابراین دما و بارندگی در تعیین انواع مختلف آب و هواهای عرض میانه نقشی مساوی دارند.
در داخل عرضهای میانه مرطوب با استثنای آب و هواهای B، دو گروه بزرگ آب و هوایی تمیز داده می شوند: گروه مزوترمال با شرایط حرارتی ملایمتر (C) و گروه میکروترمال با شرایط حرارتی سخت تر(D) میزان ریزش برف در گروهC به مرتب کمتر بوده و برای مدت طولانی روی زمین باقی نمی ماند. خط همدمای 3- درجه سانتیگراد یا 6/26 درجه فارنهایت مرز تقریبی جنوبی پوشش برفی بادوام زمستانی و مرز بین گروه های آب و هوایی C و D را نشان می دهد.
3 – آب و هوای جنب حاره با تابستان خشک (نوع مدیترانه ای(C) این آب و هوا به ساده ترین شکل خود با سه کیفیت اصلی مشخص می شود: الف) تمرکز ریزش جوی نسبتاً کم در فصل زمستان و تابستانهای تقریباً یا کاملا خشک؛ ب) تابستانهای گرم تا بسیار گرم و زمستانهای بسیار ملایم؛ ج) درصد بالای تابش خورشید در سراسر سال و به ویژه در تابستان. آب و هوای Cs مشخصاً در حواشی حاره عرضهای میانه (30تا 40 درجه) در امتداد طرفهای غربی قاره ها واقع شده است. به این صورت این نوع آب و هوا که در دامنه های طرف قطب مراکز پر فشار جنب حاره قرار دارد، حد واسط است بین توده های هوای نزولی خشک عرضهای اسبی از یک طرف و جبهه ها و سیکلونهای باران آور منطقه بادهای غربی از طرف دیگر. متوسط درجه حرارت در زمستان بین 40 تا 50 درجه فارنهایت و در تابستان بین 70 تا 80 درجه فارنهایت است. بارندگی در این مناطق به صورت باران و در ارتفاعات بصورت برف می باشد.
2 آب و هوای جنب حاره مرطوب(Ca)wf : سه تفاوت عمده بین این نوع آب و هوا و آب و هوای Cs وجود دارد: الف) آب و هوای Caf در طرف شرق قاره ها قرار گرفته در حالی که نوع Cs در غرب قاره واقع است؛ ب) در نوع اول ریزش جوی بطور متوسط بیش از نوع دوم است؛ ج) در نوع اول ریزشهای جوی یا به خوبی در سراسر سال توزیع شده اند و یا در فصل گرم متمرکز می باشند، در حالی که در نوع دوم، قسمت اعظم ریزشها در فصل سرد متمرکز است.
آب و هوای نوع Ca در عرض جغرافیایی مشابه با Cs قرار دارند ولی از لحاظ محلی که در روی قاره ها اشغال می کنند بالنسبه غیر مشابه هستند. متوسط درجه حرارت در تابستان 75 تا 80 درجه فارنهایت و در زمستان 40 تا 55 درجه فارنهایت است. میزان ریزش باران بین 30تا 65 اینچ در سال متغیر است و بصورت برف و باران می باشد.
3آب و هوای دریایی (Cb,Cc):نامی که به این نوع آب و هوا داده شده حاکی از این است که شبیه آب و هوای روی اقیانوس مجاور است. این آب و هواهای دریایی ملایم از 40 درجه عرض بطرف قطب مواقع غربی یا سمت باد قاره های عرض میانه را اشغال می کنند، جایی که بادهای غربی روی ساحل خصوصیات اقیانوسی را به مواقع فوق الذکر می آورند در خصوص اینکه آب و هوای Cb تا چه میزان در نواحی داخلی قاره ها امتداد می یابد، به مقدار زیادی به عوارض و ناهمواریهای سطح زمین بستگی دارد. درجه حرارت در این آب و هوا در زمستان 20 تا 30 درجه فارنهایت و در تابستان بسته به محل متفاوت است. در این آب و هوا در تمامی فصول سال بارش کافی وجود دارند ولی مقدار کل بارندگی بسته به نواحی مختلف متفاوت است.
لاهیجان
آب و هوای آن در بخش جلگه ای معتدل و مرطوب و در قسمت کوهستانی سردسیر و خوش آب و هوا است.
آب و هوا در بهشت:
آب و هوای مازندران با توجه به وجود دریا، کوه و جنگل به دو نوع معتدل مرطوب و کوهستانی تقسیم می شود. آب و هوای معتدل و مرطوب : وجود دریای مازندران و رشته کوه های البرز و نزدیکی این دو مظهر طبیعت به یکدیگر در نواحی جلگه ای تا کوهپایه های شمالی البرز، آب و هوای معتدل و مرطوب را به وجود آورده است، تابستان های آن به ویژه در سواحل دریا، گرم و مرطوب است. زمستان های این نواحی معتدل و مرطوب و به ندرت یخ بندان می شود.
اقلیم معتدل و مرطوب ( سواحل دریای خزر)
این اقلیم در خاک ایران از بندر آستارا شروع شده و به صورت یک نوار باریک در حاشیه جنوبی دریای خزر بعد از عبور از گرگان در استان گلستان تا مرز کشور ترکمنستان امتداد میابد. سواحل جنوبی دریای خزر با آب و هوای معتدل و بارندگی فراوان و پوشش گیاهی بسیار غنی از مناطق منحصر به فرد ایران است که البته این ناحیه با وجود عرض کم از دو قسمت مجزا تشکیل شده است.
طبیعت سیاهکل
تاثیرآب وهوای معتدل بررفتار:
آب و هوای معتدل؛ آدم های معتدل
آب و هوای معتدل مردم را با خلق و خوی "خالص" و "معتدل" بار می آورد. ویژگی این نوع خلق و خو، آگاهی از خود و رابطه با محیط است. زندگی این افراد در هماهنگی با محیط است و بینشی که نسبت به نقش محیط در بهبود زندگی دارند، باعث احساس نیاز به حفظ محیط طبیعی می گردد. این افراد اغلب مردمانی آرام و متوازن هستند. دیدگاه کل نگری به جهان هستی دارند و از درک شهودی بالایی برخوردارند.
آب و هوای معتدل خزری
این نوع اقلیم جلگه های کناره دریا ی خزر تا کوهپایه های شمالی البرز را شامل می شود . در این نواحی به دلیل کمی فاصله کوهستان و دریا رطوبت تجمع می یابد که بعنوان پیامد آن می توان بارش های قابل ملاحظه و دموای معتدل را ذکر کرد.
توزیع مکانی میانگین بارندگی سالیانه در نوار ساحلی از غرب به شرق با کاهش همراه است در حالیکه توزیع زمانی آن وضعیتی کمابیش منظم دارد حداکثر بارندگی در پائیز و حداقل آن در بهار اتفاق می افتد.
در بررسی پارامتر درجه حرارت نیز مشاهده می شود که به دلیل رطوبت نسبی بالا و زیاد بودن تعداد روزهای پوشیده از ابر ، دمای هوا معتدل و دامنه دمایی محدود می باشد که این وضعیت منجر به تابستانهای گرم و مرطوب و زمستانهای معتدل با یخبندانهای اتفاقی می گردد.
مشخصات اقلیم معتدل و مرطوب
1.بارش فراوان
2.رطوبت نسبی زیاد
3.اختلاف درجه حرارت کم بین شب وروز
4.پوشش گیاهی وسیع
عموما " شرقی – غربی با کشیدگی زیاد مخصوصا" در نوارهای ساحلی عموما" کشیدگی در مقابل جهت دریا و در مقابل نور آفتاب جنوب
مقابله با
رطوبت : افزایش کوران
باد غالب : باد غالب ا ز سوی غرب می وزد
بازشوها
تناسبات زیاد :
وجود باز شوها در تمام جبهه های ساختمان
عدم وجود زیرزمین :به علت وجود رطوبت زیاد و بالا بودن سطح آبهای زیرزمینی
پوشش سقف ها
شیروانی از جنس :1. ایرانیت 2. ساقه ی برنج 3. ورق های گالوانیزه
اجزای سقف شیروانی در شیوه ی سنتی آن
کرسی چینی
ایجاد کرسی برای جدا کردن ساختمان از کف.
استفاده از فنداسیون نمایان و قرار گیری اجزا ءکف روی آن ها
ارتفاع و شیب سقف
ارتفاع سقف در ساختمان های نزدیک به دریا بیش تر از ساختمان های دور از دریاست و به طبع آن شیب آن نیز بیشتر میباشد.
و علت واضح آن غلبه در مقابل بارانی است که با توجه به نزدیکی به دریا تشدید می گردد.
بافت
پراکندگی و وجود فاصله میان ساخته ها
پراکنده بودن بافت به منظور ایجاد کوران در فضای میان خانه ها و ساختمان ها است. در این صورت هوا به راحتی در میان خانه ها جولان می دهد و نیاز به کوران را برطرف می نماید.
بیان وجود ایوان
وجود ایوان به عنوان یک عنصر ویژه در خانه های این اقلیم جایگاهی خاص عرضه می دارد.
وجود ایوان را میتوان ادامه ارتفاع گرفتن بنا از زمین در این مناطق دانست که در دنباله ی مقابله با رطوبت زیاد ایجاد میگردد .
ایوان بیانی از برونگرایی خانه های ناحیه معتدل و مرطوب ایران (شمال کشور) بوده و عنصری است که مکان انجام فعالیتهای
بسیاری از مردم این اقلیم میباشد و به واسطه اینکه در زیر سقف بیرون زده شیروانی واقع میشود از نفوذ باران نیز در امان بوده
و ارتباط دهنده فضاهای داخلی چون اتاقها ست که با وجود آن نیازی به ورود به حیاط و رفتن به نقطه ای دیگر از فضاهای
خانگی نمیباشد . با اشاره به این که اهمیت این موضوع در یک روز بارانی صد چندان می گردد.
بیان تلار ، بیانی از برونگرایی
تلار واژه ای است که در قاموس معماری ا ی ن اقل ی م به عنوان فضا ی ی تراس مانند وجود دارد. ا ی ن فضا در طبقه های بالا ی ی قرار داشته و چون ا ی وان مکانی برای انجام فعال ی ت های بس ی اری است که در مقا ی سه با فعال ی تها ی ی که در ا ی وان انجام می گردد در ارتباط کمتری با مح ی ط خارج و ح ی اط م ی باشد . فعال ی تها ی ی از جمله پذ ی را ی ی از مهمان (در فصولی که هوا مطبوع ی ت دارد چون تابستان و بهار) ، صرف غذا ، استراحت و خواب و به طور کل م ی توان گفت عمده فعال ی تهای خانواده در فصول بهار و تابستان که هوا سرد نم ی باشد در ا ی ن مکان رخ م ی دهدو اعضای خانه از رطوبت شد ی د به فضای ب ی رون پناه آورده و در اوج برونگرا ی ی به زندگی خو ی ش ادامه م ی دهند.
( واژه بالا خانه به اتاق و فضای پشت تلار اطلاق م ی شود..)
مصالح مصرفی
مصالح سبک با ظرفیت حرارتی پایین : چوب ، ساقه ی برنج
برای ساختمان های دارای سازه از مصالح بنایی با ظرفیت حرارتی پایین : بلوک سیمانی ، سنگ ، دیوار چینه ای (مقاوم در برابر رانش)
کوران
مهم ترین مسئله در ساختمان های نواحی معتدل ومرطوب ایجاد کوران و مبارزه با رطوبت بیش از حد محیط است .
گشودگی ها به هدف ایجاد کوران تعبیه می شوند.این گشودگی ها به دو صورت می توان بررسی کرد:
1.در دو ضلع متفاوت
2.در دو ضلع هم راستا
باید در نظر داشت همانگونه که وجود گشودگی بسیار حائز اهمیت است ، همواره توانایی ایجاد آن در هر ضلعی وجود نداشته و برخی مواقع امکان ایجاد مشکل در یک ضلع توسط گشودگی وجود دارد.
در نتیجه موضوع بالا طراحی نقاط قرارگیری پنجره بسیار مهم است و اهمیت آن در این مناطق صد چندان می باشد و آن به دلیل صد چندانی اهمیت کوران در این اقلیم است.
هرچه نحوه ی قرارگیری پنجره ها باعث گردش بیشتر هوا در یک فضای داخلی بگردد نشان از تعبیه پنجره به شیوه ی ایده آل دارد و البته این موضوع با در نظر گرفتن سوی وزش باد در نقطه طراحی ساختمان صورت می پذیرد.
همانطور که از شکل بالا بر میاید زمانی که جهت وزش باد و راستای قرارگیری دو پنجره منطبق باشند گردش کمتری از هوا را در فضا خواهیم داشت و حالت خلاف آن باعث گردش بهتر میگردد.
در هنگام برخورد باد با یک کالبد دو بعد ایجاد میگردد یکی ضلعی که در آن فضا فشار ایجاد میشود (علامت مثبت در شکل بیان آن است) و ضلعی که مکش در آن ایجاد میگردد (علامت منفی در شکل بیان آن است) . ضلعی که در آن مکش ایجاد میشود ضلعی منفی بوده که در جهت دریافت باد هیچ نقشی بر عهده ندارد و در هنگام طراحی مکان پنجره ها باید به این نکته توجه نمود و گشودگی وسیعی در آن قرار نداد . این ضلع تنها میتواند در بر گیرنده پنجره ای جهت خروج هوا باشد و بدین نحو در امر کوران مشارکت نماید.
با توجه به در نظر گرفتن جهت باد ، میتوان کوران را با عواملی شدد بخشید در شکل زیر با قرار دادن یک تیغه در میان دو پنجره شدت هوای ورودی را تشدید نموده و به دنبال آن کوران را تقویت مینماید.
در این دو شکل دو پنجره در یک ضلع ساختمان در جهت کوران قرار داده شده اما یک عنصر میانی که در شکل پایین عنصرهایی طبیعی یعنی درختان میباشند ، به عنوان یک مانع باد ورودی را تقویت مینمایند.
ایجاد یک گشودگی بزرگ در دیوا ر ؛ ورود هوای خنک از پایین گشودگی و خروج هوای گرم ازبا لای گشودگی
دو پنجره در راستای عمودی یک دیوار اما از یکدیگر مجزا گشته اند
دو پنجره در دو ضلع متفاوت اتاق ، ورود و خروج هوا با توجه به جهت ورود باد
داکت
داکت وظیفه ی تهویه ی هوا در ساختمان را به عهده دارد. علی الخصوص در مواقعی که توانایی ایجاد پنجره در دیوارها وجود ندارد
و یا ساختمانی چند طبقه با فضاهای بزرگ و مرکزی داشته باشیم
داکت این وظیفه را باجمع آوری هوای گرم و مرطوب ازکل ساختمان و انتقال آن به هوای آزاد انجام می دهد.
نقطه انتهایی داکت به سقف منتهی میگردد و چون عنصر بلندی ساختمان را سوراخ و هوا را وارد و خارج میسازد.
در طراحی داکت نیز محل قرار گیری آن ، محلهای ورود هوا و نحوه ی خروج هوا از آن در طراحی باید مد نظر قرار گرفته و به بهینه ترین شکل ممکن ایجاد شود.
اقلیم معتدل و مرطوب ایران
از ویکی پدیا، دانشنامهٔ آزاد
اقلیم معتدل و مرطوب یا سواحل جنوبی دریای خزر که به صورت نواری بین رشته کوه های البرز و دریای خزر محصور شده از جلگه های پستی تشکیل شده است که هر چه به طرف شرق پیشروی می کند رطوبت و اعتدال هوای آن کاهش می یابد.[۱] بطور کلی این منطقه کم وسعت ترین منطقه اقلیمی ایران است و از دو ناحیه تشکیل شده است:
1. ناحیه جلگه ای: که بصورت نوار باریکی در امتداد دریا گسترش یافته است.
2. ناحیه کوهستانی شمال رشته کوه البرز: که پوشیده از درختان جنگلی است.
نکته
1. کشتزار ها و شهرهای بزرگ در ناحیه جلگه ای شکل گرفته اند.
2. مصالح مورد استفاده و فرم ابنیه سنتی این دو منطقه تا حدودی با هم تفاوت دارند.
از جمله ویژگی های این اقلیم رطوبت زیاد هوا و اعتدال درجه حرارت آن است. دمای هوا در روزهای تابستان معمولا بین ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد و شب ها بین ۲۰ تا ۲۳ درجه سانتی گراد و در زمستان معمولا بالای صفر است. شهرهای رشت، بندر انزلی، بابلسر و گرگان در این منطقه قرار دارند.
ویژگی های عمومی اقلیم
1.بارندگی بسیار زیاد در تمام فصول سال به خصوص در پاییز و زمستان
2.رطوبت نسبتا زیاد در تمام فصول سال
3.اختلاف کم درجه حرارت در طول شبانه روز به دلیل وجود رطوبت
4.پوشش گیاهی وسیع
نکته
1. درصد رطوبت نسبی با تغییرات دما، تغییر می کند و در شهرهایی مثل بندر انزلی، رشت، رامسر و بابلسر به ۸۰ درصد می رسد که از محدوده آسایش فراتر می رود.
2. در این ناحیه هرچه از غرب به سمت شرق پیش می رویم، میزان رطوبت، بارندگی و اعتدال هوا کاهش می یابد.
3.پوشش ابر مقداری از نور و حرارت آفتاب را به خارج از جو منعکس می کند و در طی شب مانند یک عایق حرارتی مانع تابش حرارت از زمین به آسمان می شود. در نتیجه نوسان درجه حرارت در روزهای ابری بسیار کمتر می شود..[۲]
طراحی اقلیمی
روشی است برای ثابت نگه داشتن یا به حداقل رساندن هزینه لازم برای حفظ شرایط مطلوب و آسایش در فضای داخل بنا می باشد. حفظ آسایش حرارتی، از تعادل دما میان بدن و محیط اطراف ناشی می گردد.[۳]
اهداف طراحی اقلیمی
1. استفاده حداکثر از کوران هوا در ساختمان ها و استفاده از جریان باد در بافت شهری در فصل گرم
2. ایجاد سایه روی پنجره ها در فصل گرم
3. جلوگیری از نفوذ بادهای سرد و توام با باران در فصل سرد
4. حفاظت از ساختمان در مقابل بارش باران های سیل آسا و رطوبت در تمام طول سال[۲]
بافت شهری
وجود رطوبت هوا از جمله مشکلات اصلی این اقلیم می باشد. هوای مرطوب به دلیل سنگین تر بودن در قسمت زیرین هوای خشک قرار می گیرد. بنابراین محصور بودن فضای شهری مانع ایجاد کوران می شود و تنفس را دچار مشکل خواهد نمود.
نکته
1. حیاط و فضاهای باز و وسیع، ساختمان های مجزا از هم کوچه های نسبتا عریض و حصارهای کوتاه تر از قد انسان از ویژگی های مهم بافت شهری این ناحیه می باشد.
2. هرچه از حاشیه شهر به مرکز شهر نزدیک می شویم به دلیل تراکم بیشتر جمعیت و بیشتر شدن ارزش زمین فاصله ساختمان ها از یکدیگر کمتر می شود.[۲]
توصیه های طراحی ساختمان
فرم ساختمان
در این مناطق فرم ساختمان محدودیتی نداشته صرفا توصیه می شود در جهت شرقی به غربی گسترش یابد و ساختمان ها با مقطع افقی کشیده و باریک طراحی شوند.
سطح بازشوها
به دلیل استفاده از جریان هوا بازشوهای با سطوح نسبتا زیاد و سقف های بلند و ایوان های عریض در اطراف ساختمان توصیه می شود.[۴]
ویژگی های معماری بومی
1. در نواحی بسیار مرطوب کرانه های نزدیک به دریا برای حفاظت ساختمان از رطوبت بیش از حد زمین، خانه ها بر روی پایه های چوبی ساخته شده اند. ولی در دامنه کوه ها که رطوبت کمتر است، معمولا خانه ها بر روی پایه هایی از سنگ و گل و در پاره ای موارد بر روی گربه روها بنا شده اند.
2. برای حفاظت اتاق ها از باران ایوانک های عریض و سرپوشیده ای در اطراف اتاق ها ساخته اند. این فضاها، در بسیاری از ماه های سال برای کار و استراحت و در پاره ای موارد برای نگهداری محصولات کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.
3. در تمام ساختمان های این مناطق، بدون استثنا از کوران و تهویه طبیعی استفاده می شود. به طور کلی، پلان ها گسترده و باز و فرم کالبدی آنها بیشتر شکل های هندسی، طویل و باریک است. به منظور حداکثر استفاده از وزش باد در ایجاد تهویه طبیعی در داخل اتاق ها، جهت قرار گیری ساختمان ها با توجه به جهت نسیم های دریا تعیین شده است. در نقاطی که بادهای شدید و طولانی، می وزد قسمت های رو به باد ساختمان ها کاملا بسته است.
4. به منظور استفاده هرچه بیشتر از جریان هوا، همچنین به دلیل فراوانی آب و امکان دسترسی به آن در هر نقطه، ساختمان ها به صورت غیر متمرکز و پراکنده در مجموعه سازماندهی شده است.
5. به دلیل بارندگی زیاد در این مناطق، بام ها شیبدار است و شیب بیشتر آنها تند است.[۱]
تهویه مورد نیاز در این اقلیم
همانطور که گفته شد، مشکل عمده در این مناطق، رطوبت زیاد هوا در تمام فصل های سال است. ازاین رو، مهمترین عامل ایجاد آسایش در ساختمان های این مناطق، برقراری و تداوم کوران در فضای داخلی است. بنابراین، در طراحی ساختمان برای این مناطق باید مساله ایجاد کوران در داخل ساختمان مورد توجه خاصی قرار گیرد. در این مورد، توجه به نکات زیر اهمیت فراوان دارد:
1.ارتفاع ساختمان از سطح زمین، یکی از عوامل تعیین کننده میزان فشار باد بر ساختمان و در نتیجه، میزان استفاده از باد در ایجاد تهویه طبیعی در آن است. ساختمان هایی که بلندتر از درختان و ساختمان های اطراف خود هستند، نسبت به سایر ساختمان ها شرایط بهتری برای تهویه طبیعی دارند. برج های مرتفع که ارتفاعشان از ساختمان های کوتاه اطراف بیشتر است، نه تنها از شرایط تهویه مناسبی برخوردارند، بلکه در بهبود شرایط تهویه ساختمان های اطراف خود نیز نقش عمده ای دارند. ولی این ساختمان ها، در زمستان در معرض وزش شدید باد و بارندگی قرار دارند و به همین دلیل باید تدابیری اندیشید که از نفوذ آب باران به داخل دیوارها جلوگیری شود..
2.به طور کلی، در مناطق مرطوب به دلیل اهمیت ایجاد کوران، جهت ساختمان باید با توجه به جهت وزش بادهای مطلوب و به گونه ای تعیین شود که بیشترین استفاده از جریان باد در ایجاد کوران در فضاهی داخلی به عمل آید. البته اگر رنگ سطوح خارجی تیره یا پنجره ها بزرگ و بدون سایبان موثر باشد، توجه به تابش آفتاب و انرژی حاصل از آن در جهت های مختلف اهمیت فراوانی دارد. هرچه پنجره ها بزرگتر باشد انتخاب جهت ساختمان با توجه به تابش آفتاب اهمیت بیشتری می یابد..
3.در مناطق مرطوب، طرح ساختمان باید امکان ایجاد کوران در تمام اتاق ها را فراهم سازد. از این رو، ساختمان هایی که شامل آپارتمان هایی با یک سطح خارجی-آن هم در منطقه مکش(پشت به آفتاب) هستند، برای این مناطق مناسب نیست.
4.افزایش اندازه پنجره ها بیش از حداقل اندازه مشخص، تا حدی که به طور موثر در برابر تابش آفتاب محافظت شود، اهمیت چندانی ندارد. حتی با استفاده از پنجره های کوچکی که با توجه به وزش باد در محل مناسبی قرار گیرند، می توان در داخل ساختمان کوران ایجاد کرد. ولی اگر امکان ایجاد کوران وجود نداشته باشد، پنجره های بزرگ در حنک سازی هوای داخلی هنگام عصر تاثیر بسزایی خواهند داشت. البته ایجاد سایبان های موثر برای این پنجره ها اهمیت زیادی دارد. ولی چنانچه اشاره شد، ایجاد سایه بر روی پنجره های بزرگ- بویژه در دیوارهای شرقی یا غربی- دشوار است.
5.برای ایجاد تهویه طبیعی و کوران در داخل اتاق ها، جریان اصلی هوا باید به منطقه ای هدایت شود که افراد در آن ساکن هستند..[۱]
مصالح مورد استفاده
به طور کلی مصالح مورد استفاده در این اقلیم باید از ظرفیت حرارتی کمی برخوردار باشند. چرا که در این ناحیه نوسان درجه حرارت بسیار کم است و ذخیره کردن انرژی گرمایی لزومی ندارد.
نکته
1.به دلیل حاصلخیز بودن منطقه، مصالح ساختمانی غالبا سنتی نباتی بوده اند. استفاده از این نوع مصالح بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی است.
2.در معماری سنتی این خطه از ساقه های برنج طناب های گیاهی می ساختند که یه جای میخ و اتصالات فلزی از آنها استفاده می کردند.
مهمترین اندود این منطقه کاه گل 3.است که مخلوطی از رس، آب و کاه می باشد. دیگر اندود مورد استفاده << فل گل >> بوده است که از اختلاط گل رس، آب و پوست خرد شده دانه برنج به دست می آمده و در کارهای ظریفتر استفاده می شده است. [۲]
منابع
1. ↑ پرش به بالا به: ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ کسمایی، مرتضی / "اقلیم و معماری"/ نشر خاک چاپ ششم ۱۳۸۹(ص83و87و129)
2. ↑ پرش به بالا به: ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ ۲٫۳ ۲٫۴ ۲٫۵ بابایی، فائزه / "تنظیم شرایط محیطی و تاسیسات ساختمانی"/ مرکز نشر جهش چاپ اول ۱۳۸۹(ص77-81)
3. پرش به بالا ↑ واتسون، دونالد-لبز، کنت /ترجمه قبادیان، وحید-فیض مهدوی، محمد /"طراحی اقلیمی:اصول نظری و اجرایی کاربرد انرژی در ساختمان"/ موسسه انتشارات دانشگاه تهران چاپ یازدهم 1388(ص29)
4. پرش به بالا ↑ هاشمی، سید یوسف /"تنظیم شرایط محیطی یک"/ صانعی شهمیرزادی چاپ اول ۱۳۹۰(ص103)
ویژگی های معماری بومی مناطق معتدل و مرطوب
معماری بومی این مناطق که بیشتر کرانه های دریا ی خزر و دامنه های شمالی کوه های البرزرا شامل می شود،به طور کلی دارای ویژگی های زیر است:
.1 در نواحی بسیار مرطوب کرا نه های نزدیک دریا برای حفاظت ساختمان از رطوبت بیش از حد زمین،خانه ها بر روی پایه های چوبی ساخته شده اند. ولی در دامنه کوه ها که رطوبت کمتر است،معمولا خانه ها بر روی پایه هایی از سنگ و گل و در پاره ای موارد بر روی گربه رو ها بنا شده اند
.2 برای حفاظت اتاق ها از باران،ایوانک های عریض و سرپوشیده ای در اطراف اتاق ها ساخته اند.این فضاها،در بسیاری از ماه های سال برای کار و استراحت و در پاره ای موارد برای نگهداری محصولات کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.
3. بیشتر ساختمان ها با مصالحی با حداقل ظرفیت حرارتی بنا شده اند و در صورت استفاده از مصالح ساختمانی سنگین،ضخامت آنها در حداقل میزان ممکن حفظ شده است(در این مناطق بهتر است از مصالح ساختمانی سبک استفاده شود.چون در زمانی که نوسان دمای روزانه هوا کم است،ذخیره حرارت هیچ اهمیتی ندارد و علاوه براین ،مصالح ساختمانی سنگین تا حدود زیادی تاثیر تهویه و کوران را که یکی از ضروریات در این منطقه است کاهش می دهد)
4. در تمام ساختمان های این مناطق،بدون استثناء از کوران و تهویه طبیعی استفاده می شود.بطور کلی،پلان ها گسترده و باز و فرم کالبدی آنها بیشتر شکل های هندسی،طویل و باریک است. به منظور حداکثر استفاده از وزش باد در ایجاد تهویه طبیعی در داخل اتاق ها ،جهت قرارگیری ساختمان ها با توجه به جهت وزش نسیم های دریا تعیین شده است.در نقاطی که بادهای شدید و طولانی می وزد،قسمت های رو به باد ساختمان ها کاملا بسته است.
5. به منظور استفاده هر چه بیشتر از جریان هوا،همچنین بدلیل فراوانی آب و امکان دسترسی به آن در هر نقطه،ساختمان ها به صورت غیر متمرکز و پراکنده در مجموعه سازمان دهی شده است.
6. بدلیل بارندگی زیاد در این مناطق،بام ها شیبدار است و شیب بیشتر آنها تند است.
ناحیه دریای مازندران
جنگل های شمال کشور که به جنگل های ناحیهٔ رویشی هیرکانی یا خزری، جنگل های مرطوب و جنگل های صنعتی شمال شهرت یافته اند هم چون نوار سبزی حاشیهٔ جنوبی دریای خزر و نیم رخ شمالی رشته کوه البرز از آستارا تا گلیداغی را به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر، عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر و ارتفاع ۲۸۰۰ متر از سطح دریا پوشانده اند. تاکنون ۸۰ گونهٔ درختی (به طورعمده پهن برگ)، چهارگونهٔ سوزنی برگ بومی و ۵۰ گونه درختچه ای در این جنگل ها شناسائی شده که اغلب آنها از تیپ های آمیختهٔ راش، ممرز، بلوط، افرا و توسکا هستند.
برچسب ها: تقسیمات اقلیمی, تیپولوژی معماری, بارندگی زیاد, مصالح ساختمانی, مشخصات اقلیمی