موضوع :
آیا آموزش های مجازی می تواند دانش آموزان را به اهداف درسی برساند؟
استاد مربوطه:
پژوهشگر:
سال تحصیلی
فهرست مطالب
چکیده: 4
مقدمه: 5
بیان مسئله 6
اهمیت و ضرورت 7
گردآوری شواهد 8
تجزیه و تحلیل اطلاعات 8
نتیجه گیری 9
پیشنهادات 9
منابع: 9
چکیده:
هدف از این مطالعه و اقدام پژوهی تثبیت و یادگیری آموزشهای مجازی در دانش آموزان می باشد اول اینکه آیا توانسته ایم این طورآموزش را در دانش آموز نهادینه کنیم؟ و اگر نهادیه کرده ایم یادگیری عاید دانش آموز شده است یا خیر؟ اگر هم این طور آموزش بوده است ؟ تاثیریدر دانش آموز داشته است یاخیر؟
مقدمه:
آموزش های مجازی که در این موقعیت به وجود آمد فقط کمی توانست به آموزش یادگیری دانش آموز در درس هایش به وجود آید نظر من چون در این وضعیت معلم با دانش آموز ارتباط و رو در رو ندارد تا دانش آموز خوب گوش کند و حتی در بعضی موارد بتواند حرکاتی که معلم برای درس انجام می دهد ببیند و به ذهنش بسپارد. یادگیری به صورت مجازی امکان پذیر است. اما آن طور که دانش آموز بخواهد خوب متوجه تدریس شود.
بیان مسئله
یادگیری دانش آموز از فردی به فرد دیگر متفاوت است . هر دانش آموز نیازهای متفاوتی در یادگیری دارد.آیا آموزش های مجازی دانش آموزان را به اهداف درسی رسانده است؟
در مقدمه توضیح دادیم که شاید بتواند سهم کمی را برای یادگیری دانش آموزان داشته باشد ولی آن طوری که باید شاید صد درصد نمی توانیم بگوییم تدریس برای دانش آموز خوب صورت گرفته است یا خیر .
آموزش مجازی می تواند تا حدودی موثر واقع بشود ولی حضور در فضای کلاس و رابطه ی مستقیمی که معلم و شاگرد با هم برقرار می کنند پرسش و پاسخ و به طور کامل جوی که در کلاس برقرار می شود میزان فهم و درک برای دانش آموز افزایش پیدا می کند.
تا اینکه هر دانش آموزی خودش در فضای خانه که می تواند حین گوش دادن به حرف اطرافیان که خوب همه ی اینها می تواند باعث کاهش یادگیری بشود و حتی اگر شرایط مناسب هم خانوداه برای دانش آموز فراهم کنند .شاید تعدادی از سوال هایی که برای دانش آموز پیش می آید می تواند بی پاسخ بماند ولی در شرایط حقیقی می تواند تمامی سوالات را مستقیم و خیلی راحت از معلم بپرسد. ( دانش آموز در ارتباط با تدریس چهره به چهره نیست که بتواند درک درستی از مطلب داشته باشد).آموزش مجازی فاقد تصویر معلم هست و برای همین هیچ موضوعی و درک مطلبی به صورت مستقیم به دانش آموز ابلاغ نمی شود.
اهمیت و ضرورت
اهمیت موضوع ما این ها را شامل می شود:1-اگر آموزش به صورت مجازی و در منزل باشد این طور خانواده ها هم درگیر هستند و دانش آموز بهتر درس را متوجه می شود و تمرکز بیش تری دارد.
ضرورت:
در مدرسه دانش آموز به دنبال بازی می باشد و دیگر هوشش به درس نمی باشد. آموزش های مجازی اصلاً استاندارد نیست و قابل درک نیست .برای دانش آموز سطح دانش آموز پایین آمده است.
اهمیت آموزش مجازی به خود دانش آموز بستگی دارد اگر واقعاً به مطالب گوش بدهد واقعاً می فهمد.
ضرورت :
بازده و راندمان آموزش های مجازی در حد 10 تا 20 درصد بیش تر نیست و عملاً بی تاثیر و نقش چندانی ندارد.
ضرورت:
آموزش مجازی برای همه دانش آموزان شرایط یکسانی را در نظر می گیرد که این مسئله باعث می شود بگوییم آموزش مجازی مناسب نیست.
ضرورت:
سخت بودن و نبودن شرایط مناسب برای دانش آموز مثلا در خانواده ای اگر یک گوشی همراه وجود داشته باشد و فرزند دیگر خانواده هم باید از این فضا استفاده کند. خب شرایط را کمی سخت تر می کند.
گردآوری شواهد
آموزش مجازی فاقد تصویر معلم است و برای همین هیچ مفهوم و درک مطلبی به صورت مستقیم به دانش آموز ابلاغ نمی شود.
آموزش مجازی انقدر تاثیر خاصی بر دانش آموز ندارد اگر هم داشته باشد حتماً 50 درصد استفاده می باشد و 50 درصد ضرر است .
آموزش مجازی با آموزشی که در سر کلاس می باشد خیلی فرق دارد. آموزش مجازی می تواند زمینه تقلب را ارائه دهد.
تجزیه و تحلیل اطلاعات
با کمی تامل می توانیم بگوییم آموزش مجازی به خود دانش آموز بستگی دارد .اگر واقعاً به مطالب گوش بدهد واقعاً می فهمد اگر گوش بدهد. حال اگر بخواهیم از همین فضای مجازی به عنوان دیگری استفاده کنیم یعنی تقلب ، خب مطمئناً دانش آموز هیچ بهره ای از درس نمی برد. دانش آموز در ارتباط با تدریس چهره به چهره نیست که بتواند درک درستی از مطلب داشته باشد. می توانیم بگوییم سواد رسانه ای آنقدر وجود ندارد که رویش سرمایه گذاری کنند .اشتباه بزرگ آموزش مجازی بودن آن است که قابل استاندارد نیست و نه قابل درک و سطح دانش آموز خیلی پایین آمده است.
نتیجه گیری
نتیجه کلی بخواهیم از موضوع بگیریم این طور است که آموزش مجازی تاثیر کم تری نسبت به آموزش واقعی و حقیقی دارد مسلماً اگر دانش آموز در فضای حقیقی قرار بگیرد بهتر و عمیق تر درس را متوجه می شود. هر چند مجازی بودن می تواند اندکی بر دانش آموز تاثیر بگذارد اما نه به اندازه حقیقی بودن از همه مهم تر یادگیری دانش آموز از فردی به فرد دیگر متفاوت است هر دانش آموز نیازهای متفاوتی در یادگیری دارد و آموزش مجازی برای همه دانش آموزان شرایط یکسانی را در نظر نمی گیرد و آموزش مجازی به نظر می رسد مناسب نیست.
پیشنهادات
1-با گذاشتن فیلم های آموزشی کوتاه تصویری می توان دانش آموز را راغب کرد.
2- بهترین کار تعطیل کردن آموزش و به تعویق انداختن آن به چند ماه دیگر بود.
3- می توانیم صورت هایی از معلم که از قبل خودش ضبط کرده است برای دانش آموزان کلاسش در فضای مجازی می گذارد تا خوب گوش دهند و مطالب را یاد بگیرند.
4- دادن تکالیف جذاب برای دانش آموزان برای یادگیری بهتر درس.
منابع:
سرکار خانم رضوانی ، مدرسه عفت، دبیر پایه چهارم ابتدایی،
سرکار خانم شریفی: دانشجو رشته آموزش ابتدایی
طرح درس
مشخصات کلی
نام درس: مطالعات اجتماعی نام معلم: زهرا تیمورتاش مدت جلسه: 40 دقیقه تاریخ :16/03/99
تعداد دانش آموزان : 25 نفر موضوع درس: ویژگی های دریاهای ایران مقطع : ابتدایی کلاس: ششم
اهداف کلی
آشنایی دانش آموزان با دریاهای ایران
اهداف جزئی
و
اهداف رفتاری
1-آشنایی دانش آموزان با دریای خزر
2- آشنایی دانش آموزان با دریای خلیج فارس
3- آشنایی دانش آموزان با دریای عمان
4- آشنایی دانش آموزان با انواع نام های دریای خزر
5- آشنایی دانش آموزان با اقیانوس
6- آشنایی دانش آموزان با خلیج
7- آشنایی دانش آموزان با واژه ی جدید به نام خور
8-آشنایی دانش آموزان با تنگه
9- آشنایی دانش آموزان با نام دیگر خلیج فارس
10-آشنایی دانش آموز با عمق دریای خزر و خلیج فارس
1-دانش آموز بتواند انواع نام های دریاهای خزر را نام ببرد.
2- دانش آموز بتواند خور را از تنگه تشخیص دهد.
3-دانش آموز بتواند اقیانوس ها را بر روی کره زمین نشان دهد.
4- دانش آموز بتواند دریای عمان را بر روی کره زمین نشان دهد.
5- دانش آموز بتواند خور را از خلیج تشخیص دهد.
6- دانش آموز بتواند نام دیگر خلیج فارس را نام ببرد.
7- دانش آموز بتواند عمق دریای خزر و خلیج فارس را کشف کند.
8- دانش آموز باید استفاده های دیگر خور را بداند.
9- دانش آموز بتواند تنگه را تعریف کند.
10- دانش آموز بتواند خلیج را تعریف کند
11- دانش آموز بتواند خور را تعریف کند
وسایل مورد نیاز
نقشه ی ایران که در آن دریاها بیش تر مورد توجه باشد.
مدل خلیج فارس و دریای عمان برای یادگیری بهتر این دو
کتاب درسی ، تخته وایت برد
قبل از شروع درس
سلام و احوال پرسی با دانش آموزان ، حضور غیاب دانش آموزان ،بررسی تکالیف دانش آموزان، دقت در جسم و روح و وضع دانش آموزان
روش ارائه تدریس
روش گروهی ،طبقه گروه بندی .هر گروه هر کدام از دریاها را مورد بحث قرار می دهند.(روش گردش علمی هم می شود می توان دانش آموزان را با دریاچه ای که در اطراف شهر است آشنا کنیم) فعالتی خارج از کلاس
ارزش یابی تشخیصی
1-ارزشیابی از دروس قبلی 2- ارزشیابی از دورسی که پیش نیاز دروس فعلی است.
1-اصلاً دریا چه اهمیتی برای ما دارد؟
آمادگی و ایجاد انگیزه
نشان دادن تصاویر زیایی از طبیعت کشورمان که در آن دریاها و اقیانوس ها نمایان شده است. و یا آوردن کره جغرافیایی و نشان دادن دریاها و اقیانوس ها
نحوه ی ارائه درس جدید
نحوه ی ارائه ی درس جدید و تعیین میزان مشارکت دانش آموزان و معلم تدریس با تاکید بر فعالیت بیش تر دانش آموزان در یادگیری و نقش هدایت معلم در یاددهی.
می توانیم با یک داستان متفاوت و جذاب با موضوع درسمان که دریاها می باشند شروع کنیم درس را و بعد از پایان داستان نظرات دانش آموزان را در مورد داستان بپرسیم. یا اینکه آماده کردن تصاویر و نمایش دادن آن بر روی سیستم ( که این تصاویر می تواند شامل خود دریاها، همراه بودن دیگر اجزای طبیعت ، به رخ کشیدن آفرینش خداوند)
ارزشیابی پایانی
1-پرسش چند سوال شفاهی ازدانش آموزا پس از ارائه درس .
2- انجام تمرینات یا پاسخ گویی کتبی دانش آموزان به سوالات معلم
مثلاً سوال این باشد که از کره ی جغرافیای که دانش آموزان بخواهیم دریای خلیج فارس را بر روی کره نشان دهید یا اقیانوس هند را نشان دهد.
تعیین تکلیف
می توانیم برای دانش آموزان یک مسابقه ، با حال راه بیندازیم ،بگوییم هر کس بتواند بهترین انشاء در ا رتباط با اینکه اگر دریاها و اقیانوس ها را نوشتند بعد از اینکه دانش آموزان انشاء ها را نوشتند درست حالا 10 تا انشاء را انتخاب می کنم و چاپ می کنیم و بر برد سالن مدرسه می زنیم تا همه بتوانند ببیند و استفاده ی مفید از انشاء ببرند.
حوزه های موضوعی( مکان و فضا) (منابع فعالیت های اقتصادی) (فرهنگ و هویت)
تحلیل و بررسی درس 17 مطالعات اجتماعی به نام ویژگی های دریاها ایران می باشد.
هدف انتخاب من از درس :
علاقه به طبیعت خارق العاده و شگفتی های آفرینش خدادای که نمونه آن همین دریاها و اقیانوس ها می باشد.
زیبایی هایش آن چنان است که قابل توصیف نیست . آرامشی که در دریا وجود دارد در جای دیگرنیست. حتی خود کلمه ی دریا هم حس خوبی را به من می دهد. این نظر من است.
بیان مسئله:
موضوع درس من با دیدگاه ( آقای برونر) هماهنگ است چون باید این درس با تصاویر و اکتشافات کردن که بسیار جذاب هم تدریس می شود و دانش آموزان با اکتشافات کردن بهتر درس را متوجه می شوند و خودشان هم مشتاق کنجکاو بودن هستند. مثلاً چرا آب دریاها شور است. یا اینکه دریاها و اقیانوس ها با کدام شهرها همسایه می باشند .دریاها و اقیانوس ها تا کجا امتداد دارند؟
توضیح موضوع درس:
موضوع درس :دریاها و اقیانوس ها می باشد.
می توانیم این را بگوییم که دریاها گودال هایی پر از آبی هستند که به اقیانوس ها راه دارند و اقیانوس ها پهنه های بسیار بزرگ آبی کره ی زمین هستند. دریای خزر در واقع یک دریاچه است .ما به آن دریا می گوییم چرا؟ چون به اقیانوس راه ندارد .در واقع چون بزرگ ترین دریاچه جهان دریای خزر می باشد به آن دریا گفته می شود.
و اینکه بخشی از جمعیت کشور در سواحل دریا زندگی می کنند و خداوند بهترین ثروت که دریا می باشد در دسترس بشر قرارداده است. از بچه ها سوال می کنم که خلیج یعنی چه؟ هر کس نظری می دهد. در واقع به پیش روی آب دریاها در خشکی خلیج می گویند.
در کناره های خلیج فارس بریدگی های عمیقی وجود دارد که ساکنان اطراف به آنها خور می گویند.
خورها برای ایجاد بندر و پهلو گرفتن کشتی ها بسیار مناسب هستند و به آبراهه ای که دو دریا را به هم وصل می کند تنگه می گویند.
کاربرگه شماره 21 این طور گفته شده که ایران از طریق خلیج فارس با کدام کشورها همسایه است؟عربستان ، امارات ، عراق
فعالیت 1که روز 10 اردیبهشت در تقدیم روز ملی خلیج فارس نامیده شده است که یکی از بهترین و زیباترین روز برای کشور ما می باشد. از بچه ها سوال می کنیم به نظرتان چرا این روز، روز ملی خلیج فارس می باشد؟ و چرا این روز به عنوان روز ملی خلیج فارس نامیده شده است؟
آیه ای در ارتباط با موضوع درس ارائه می دهم این است آیه ی 40 سوره مبارکه نور
(او کظلمات فی بحرلجی یعشاه موج من فوقه موج سحاب ظلمات بعضها فوق بعض اذا اخرج یده لم یکدیراها و من لم یجعل الله له نورا فما لهو من نور)
دانشمندی هم به نام آلفرد ماهان کتابی در مور تاکید و نفوذ قدرت دریا در تاریخ دارد او در کتابش دریا را همچون فرمان روایی که تسلط بر کل جهان را دارد اشاره می کند. داستانی هم از پیامبر الهی حضرت نوح(ع) که پسرش و اهالی شهری که در شهر ماندند و با حضرت نوح(ع) همراه نشدند و فقط همان کسانی که با حضرت همراه شدند نجات پیدا کردند. و قصه این طور شد که پسرش و اهالی دیگر شهر در بارانی که بسیار شدید بود و باعث به وجود آمدن سیل عظیمی شد تمام اهالی شهر و پسر نوح هم غرق شدند.
فعایت ها
تصویر صفحه 87 گفته شده دریا خزر ایران به کدام کشور ها همسایه است؟قزاقستان ، روسیه ، ترکمنستان
تصویر صفحه 88 دریاها ایران که شامل خلیج فارس ، دریای عمان ، اقیانوس هند و تنگه هرمز آمده است که کشورهای همسایه در این تصویر نمایان گر است.
صفحه 89 یک مطلبی آورده شده که برای انجام فعالیت می اشد
نام خلیج فارس
می توانیم از اطلس های جغرافیایی هم استفاده کنیم.
فعالیت خارج ازکلاس .گردش علمی رفتن به دریاچه ای زیبا نزدیک شهر و آشنایی آنها با سهم کوچکی ازدریا و بهترمتوجه شدن درس و ماندن یک خاطره خوب در یاد دانش آموزان.
ردیف
خصوصیات ظاهری
1
زیبا و جالب بودن درس برای دانش آموزان
2
آیا محتوای این درس در ذهن دانش آموزان می ماند؟
3
آیا اندازه ی حروف و شکل ها قابلیت استفاده از درس را افزایش میدهد؟
4
آیا شکل های منوط به درس باعث افزایش علاقه به درس می شود؟
5
چه نوع مواد تکمیلی همراه درس است(تصاویر، مدل…)
قفث
ردیف
چهارچوب مفهومی
1
جهت گیری نظری درس چیست؟
2
آیا هدف های آموزشی درس به صورت واضح بیان شده است؟
3
آیا درس منعکس کننده ی آخرین تحقیقات در مورد یادگیری دریاهاست؟
4
این هدف ها تا چه میزان با دیدگاه های ما در مورد آموزش درس همخوانی دارد؟
فاالب
ردیف
محتوا
1
کدامیک از انواع فعالیت های تصویری، نوشتاری، در این درس گنجانده شده است؟
2
چه میزان بر ویژگی دریاها تاکید شده است؟
3
آیا این درس و فعالیت های مربوط به دریا با هم متناسب است؟
4
آیا این درس دانش آموزان را به درگیرشدن بیشتر با محتوای آن فرا می خواند؟
5
آیا این درس دانش آموزان را به تفکر نقادانه و خلاق ترغیب میکند؟
لتلت
ردیف
سازماندهی
1
این درس چگونه سازماندهی شده است؟
2
آیا این درس باید به ترتیب ازاول درس آموزش داده شود و این ترتیب سازماندهی مناسبی ازمهارت های یادگیری ارائه می کند؟
لیب
ردیف
قابلیت انعطاف پذیری
1
آیا ایجاد درس اطلاعات لازم را برای تطبیق آن با نیازهای شخصی دانش آموزان ارائه کرده است؟
2
آیا این درس را می توان برای دانش آموزان با استعداد ویژه به کار برد؟
3
آیا این درس رو میتوان برای دانش آموزان ناتوان در یادگیری به کار برد؟
4
آیا این درس را می توان برای دانش آموزانی که تکلم خوبی ندارند بکار برد؟
بل
ردیف
سبک درس
1
آیا دانش آموزان سبک نوشتاری این درس را می پسندند؟
2
آیا در درس از تصوراتی که درذهن دانش آموزان و نکته های کلیشه ای اجتناب شده است.؟