آزمون های استقامت (قلبی-عروقی و تنفسی و …)
1
مقدمه:استقامت قلبی و عروقی یکی از نشانه های سلامت کلی بدن و فاکتورهای استقامت بالاست. این عبارت به زبان خیلی ساده یعنی «وقتی ورزش می کنید قلب شما تا کجا توان دارد که به عضلاتتان خون و اکسیژن برساند و خسته نشود؟». هرچه قدر کارایی قلبتان در اکسیژن رسانی به عضلاتِ در حال کار بیشتر باشد، استقامتِ قلبی شما بیشتر است.
استقامت قلبی تنفسی به عواملی چون کارایی شش ها ، قلب ، رگهای خونی ، کیفیت و کمیت خون و اجزای سلولی که به بدن هنگام تمرین کمک می کند بستگی دارد. هر فرد یا هر ورزشکاری که بتواند در یک فعالیت بدنی مشخص ، اکسیژن بیشتری مصرف کند،کمتر دچار خستگی می شود. خستگی یکی از مهم ترین عواملی است که هم استقامت را محدود می کند و هم درعین حال برعملکرد فرد تاثیرگذاراست . بنابراین فردی دارای استقامت است که زود خسته نشود و یا هنگام خستگی بتواند به فعالیت خود ادامه دهد . لازمه این کار تمرین و افزایش استقامت بدنی است.
2
آزمون های استقامت قلبی عروقی:
بهترین آزمون برای تعیین وضعیت آمادگی هوازی آزمون حداکثر اکسیژن مصرفی (Vo2max)است که انجام آن نیاز به استفاده از امکانات آزمایشگاهی و صرف هزینه های قابل ملاحظه است. تست حداکثر اکسیژن مصرفی عموما در یک آزمایشگاه ورزشی که اغلب همه چیز با دقت کالیبره شده و شدت در طول زمان افزایش می یابد، انجام می شود. معمولا از تردمیل یا دوچرخه ثابت برای انجام تست، کمک گرفته می شود. قبل از آزمایش، یک ماسک صورت مخصوص را به صورت آزمایش دهنده زده میشود که به یک دستگاه آنالیز متصل بوده و میتواند میزان تنفس و حجم تنفس را در کنار غلظت اکسیژن و کربن دی اکسید دم و بازدم اندازه گیری کند. یک بند ضربان قلب نیز به دست بسته میشود که می تواند ضربان قلب را اندازه گیری نماید. این آزمایش هزینه بالایی داشته، از این رو آزمونهای دیگری برای اندازه گیری استقامت قلبی عروقی طراحی شده است که اعتبار آنها با میزان همبستگی نتایج آنها با نتایج آزمون حداکثر اکسیژن مصرفی بستگی دارد.
3
معمولا برای اندازه گیری استقامت قلبی – عروقی از آزمون های دو استفاده می شود که از جمله آنها می توان به آزمونهای دو 6 ,9 ,10 , 12 دقیقه یا 1200 ,1600 و2400 متر اشاره نمود .همچنین می توان آزمونهای مشابهی در زمینه پیاده روی, شنا, دوچرخه سواری ویا دیگر مهارت های حرکتی طراحی نمود زمان اجرای آزمونهای استقامت قلبی- عروقی بهتر است حداقل 8 الی 10 دقیقه باشد. مزیت آزمونهای قلبی- عروقی سادگی اجرای گروهی آنها به ویژه در زمینه دویدن است.
آزمون کوپر( 12 دقیقه ای ) :
تست کوپر یکی آزمون های معتبر تربیت بدنی به شمار می رود که جهت سنجش آمادگی قلبی عروقی ورزشکار استفاده می شود. این آزمون توسط دکترکوپر در سال 1967 برای بررسی توان هوازی نیروهای نظامی آمریکا طراحی شد. دکتر کوپر دریافت بین توان هوازی بیشینه و مسافتی که هر فرد می تواند با دویدن طی کند رابطه نزدیکی وجود دارد.
به یک کرنومتر جهت نگهداری زمان تست داریم البته برای این منظور میتوان از اپلیکیشن های موجود در تلفن همراه هم استفاده کرد.
توصیه 1: از ورزشگاه های دارای خط کشی (ورزشگاه های دو و میدانی) استفاده کرد که علاوه بر راحتی در محاسبه مقدار مسافت طی شده دارای کف پوش خوب باشد.
توصیه 2: قبل از انجام تست حتما بهتر است ورزشکار بدن خود را گرم کند و لباس و کفش ورزشکار است که بهتر است از استاندارد های ویژه خود برخوردار باشد.
4
چگونگی اجرای تست کوپر:
اجرای تست کوپر بسیار راحت است، ابتدا کرنومتر را باید آماده به کار داشته باشیم و ورزشکار مورد نظر در خط شروع قرار بگیرد. با صدا سوت ورزشکار از خط شروع ، شروع به دویدن می کند. ابتدا ورزشکار باید 12 دقیقه بدود تا مدت مسافت طی شده توسط ورزشکار محاسبه شود. در مدت 12 دقیقه مسافت طی شده ورزشکار محاسبه می شود و با توجه به جنسیت ورزشکار مسافت طی شده را در یکی از جداول زیر قرار می دهیم تا وضعیت ورزشکار از نظر هوازی و قلبی عروقی بررسی کنیم. (نباید به مدت دو تا سه ساعت قبل از تست کوپر هیچ نوع ماده غذایی جامد بخورید معده در غیر این صورت بیش از حد شلوغ خواهد بود. این به این معنی است که کمی کمتر خون می تواند به عضلات تامین شود و سطح عملکرد پایین تر باشد.)
5
6
آزمون پله هاروارد (Harvard step test)
در سال 1942، یک آزمون ویژه توسط دانشگاه دانشگاه هاروارد توسعه یافت تا سطح آموزش فیزیکی دریایی ارتش ایالات متحده را تعیین کند. در این آزمون آزمودنی سعی می کند که از یک پله 51 سانتی متری به طور متوالی بالا رفته و سپس پایین بیاید (درهردقیقه 30 بار) و این عمل راحداکثر به مدت 5 دقیقه و یا تا رسیدن به سرحد خستگی (عدم توانائی حفظ ریتم مذکور به مدت 15 ثانیه) انجام دهد سپس آزمودنی بلافاصله می نشیند و ضربان قلب او در فواصل زمانی دقیقه های 1 الی 1/5 ,2 الی 2/5 و3 الی 3/5 پس از خاتمه حرکت شمرده می شود. امتیاز آزمودنی در این آزمون از طریق فرمول های زیر محاسبه می شود.
نکته: طول پله برای مردان 50 سانتی متر و برای خانم ها 40 سانتی متر است.
نکته: پا و بدن در موقعیت ایستاده در نیمکت کاملا صاف شده است. دست ها
محدود نیستند و ممکن است مانند پیاده روی عادی باشند
مزیت: مزیت خاصی از آزمون گام های هاروارد این است که اگر چه زمان اجرای
آن ثابت شده است، اما اگر موضوع قبل از زمان مشخص متوقف شود، می توان
تخمین زد. بنابراین، تاثیر رابطه ذهنی آزمون به روش آزمون کاهش می یابد.
7
امتیاز کسب شده در این آزمایش به وسیله فرمول زیر محاسبه میشود : ( نوع طولانی ازمون پله هاروارد)
8
9
آزمون بروس
آزمون بروس یا پروتکل بروس که در جامعه به تست ورزش نیز مشهور است یکی از رایج ترین آزمونها برای تعین توانایی دستگاه قلب و تنفس می باشد که توسط آقای بروس در سال ۱۹۷۳ ابداع شد و در پزشکی تحت عنوان تست ورزش برای سلامتی قلب کاربرد فراوانی دارد. این آزمون روی تردمیل هایی که سرعت و شیب قابل تنظیم داشته باشند، به سادگی قابل اجرا است.
این آزمون، حداکثر در ۶ تا ۷ مرحله و به مدت ۳ دقیقه، اجرا می شود. افزایش شدت فعالیت از یک مرحله به مرحله ی بعد، با افزایش سرعت و شیب، همراه است. اولین مرحله با سرعت ۷/۲ کیلومتر در سرعت و شیب ۱۰% آغاز می شود؛ سپس ، سرعت و شیب با نسبتی ثابت در هر مرحله اضافه می شود. در جدول پایین، میزان افزایش سرعت و شیب، مشخص شده است. عدم ادامه فعالیت روی تردمیل، به معنی پایان آزمون است.
راهنمایی: برای استفاده از این ابزار ابتدا آنرا روی متریک قرار دهید
سپس جنس را انتخاب نموده،وزن و سن را وارد کرده و مدت زمانی
راکه توان دویدن روی تردمیل دارید را وارد نمایید. در بالای نمودار
وضعیت قلبی عروقی و تنفسی خود را می توانید مشاهده نمایید.
10
11
در آزمون بیشینه بروس ، به ندرت فردی می تواند تا مراحل ششم و هفتم فعالیت را ادامه دهد و تمنها دئوندگان استقامتی دارای این توانایی هستند . هر گاه فرد دچار خستگی مفرط شود و دیگر قادر به ادامه فعالیت نباشد فعالیت متوقف می شود . زمان فعالیت و ضربان قلب در انتها ثبت می گردد .
طبق اصلاحیه ای که شفارد در سال 1975 انجام داد آزمون زیر بیشینه بروس به طریقی طراحی شد که وقتی ضربان قلب آزمودنی به 150 ضربه در دقیقه برسد فعالیت متوقف می شود . معمولا افراد ورزشکار آماده در مرحله سوم یا چهارم ، و افراد غیر ورزشکار در اواخر مرحله دوم یا سوم به این حد می رسند.
12
منابع:
http://varzeshnatanz.blogfa.com/post/38
https://www.elmevarzesh.com/breath-test-preparation/
http://sra4086.blogfa.com/post/164
https://elmobadan.ir
http://gatmashhad-n3.blogfa.com/post/37
https://drsportyar.com/aerobic-power-test/
https://sobhany.ir/bruce-test.html
http://wrestling-d.blogfa.com/post/11
13