موضوع :
آزمون روانشناختی
استاد گرامی:
گردآورندگان:
پرسش نامه شخصیتی چند محوری مینه سوتا
تست شخصیت mmpi یا پرسشنامه شخصیتی چند وجهی مینه سوتا را می توان یکی از مهمترین و معتبرترین آزمون های شخصیت دانست. این پرسشنامه در سال 1943 به وسیله هاتاوی و مک کینلی در دانشگاه مینه سوتا ساخته شد و بیش از هر پرسشنامه ای در بیمارستان ها و مراکز بهداشت روانی مورد استفاده قرار گرفت و مشوق بسیاری از پژوهش عای علمی می باشد. این پرسشنامه در فرم اصلی خود دارای 556 سوال است و زمان لازم برای اجرای آن حدود یک ساعت می باشد .
از آنجا که اجرای فرم 556 سوالی بسیار مشکل بود فرم های کوتاه تری از آن تهیه شد که کمترین آن فرم 71 سوالی می باشد که در سال 1968 دکتر کینی کان آنرا تنظیم کرده و پس از انجام کارهای آماری قابلیت تشخصیی آن تایید شد ..تست شخصیتmmpi را می توان هم به صورت فردی و هم به صورت گروهی اجرا نمود. فرم های گوناگون این پرسشنامه را می توان در گروههای سنتی بالاتر از 16 سال و یا افرادی که حداقل دارای 8 کلاس تحصیلات هستند اجرا کرد.
هدف از اجرای تست شخصیت:
این تست نقش مهمی در تعیین مشکلات اجتماعی ، شخصی و رفتاری در بیماران روانی دارد و اطلاعات با ارزشی در جهت تشخیص و درمان بیمارنا در اختیار روانپزشک می گذارد ولی به دنبال کشف بیماریروانی نمی باشد .هدف از اجرای این تست شناخت ابعاد شخصیت آزمون دهنده بوده و ویژگی های شخصیتی فرد را مشخص می کند.
کاربرد تست در موارد استخدام مشاغل خاص و مهم .ازدواج و مسائل خانوادگی و همچنین شناسایی اختلاف رفتاری و روانی می باشد: تست شخصیت mmpi یک ابزار تخصصی است و برای افرادی که دچار اتختلال شخصیت و مشکلات روان شناختی هستند ساخته شده و نتایج بدست آمده در مورد افراد بهنجار وی کاربرد کمتری دارد .
نمره گذاری تست شخصیت mmpi
نمره گذاری این پرسشنامه در دو دسته از مقیاس ها صورت می گیرد . یک دسته مقیاس های روانی را شامل می شود که قبل از تفسیر و نمره گذاری مقیاس های بالینی نمره گذاری و تفسیر می شود. مقیاس های روانی شامل مواردی است که احتمالی اینکه فرد به برخی از سوالات دروغ گفته باشد یا جنبه های دفاعی به خود گرفته باشد را مشخص می کند.
همچنین با استفاده از برخی از میزان های این مقیاس می توان تعیین کرد که آیا فرد در طول پاسخدهی به آزمون تلاش داشته خود را بهتر و یا بدتر جلوه دهد بر همین اساس نمرات آزمودنی را در مقیاس بالینی نیز مورد تعبیر و تفسیر قرار می گیرند.
مقیاس های روانی شامل موارد زیر است:
مقیاس( وانمود خوب) دروغ سنجی: فرد تلاش دارد خود را بهتر نشان دهد.
مقیاس( وانمود بد): فرد تلاش دارد خود را بدتر نشان دهد
مقیاس( انکار کردن) : فرد در طول آزمون حالت تدافعی دارد.
مقیاس های بالینی به خصوصیات شخصیتی فرد در ابعاد مختلف می پردازد. این مقیاس ها در فرم 71 سوالی کاهش پیدا کرده اند و مقیاس های باقیمانده شامل موارد زیر است:
مقیاس HS: یا هیپوکندری: به خصوصیات بیماری گونه خود فرد اشاره دارد. کسانی که نمره بالایی در این قسمت می گیرند توجه زیادی به مشکلات جسمی خود دارند و اغلب احاس بیماری و ناراحتی می کنند .اما در واقع مشکل خاصی ندارند.
مقیاس D یا افسردگی: نمره فرد در این مقیاس میزان افسردگی را نشان می دهد.
مقیاس Hy یا هیستری: مقدار تمایل فرد به انجام واکنش های نمایشی را نشان می دهد.
مقیاس pd یا انحراف روانی اجتماعی:میزان واکنش های ضد اجتماعی را نشان می دهد.
مقیاس pt یا ضعف روانی: نشان دهنده خستگی و ضعف روانی است. (وجود علائم سایکونیک را مورد بررسی قرار می دهد.
مقیاس SC یا اسکیزوفرنی: به وجود اختلاف اسکینروفرنیک یا شبه آن اشاره دارد.
مقیاس Ma یا شیدایی خفیف: این نتیجه به عکس نتیجه افسردگی است این افراد شادتر و پر انرژی تر از محصول هستند و اگر این حالت بیش از اندازه باشد اختلال مانیا یا شبه این محسوب می شود.
مقیاس Pa یا پارانویا: میزان اعتماد یا بی اعتمادی فرد را نسبت به دیگران می سنجد .افرادی که نمرات بالایی در این مقیاس دارند افرادی هستند که اعتماد کلی به دیگران دارند و افکار و رفتار آن ها حاکی از سوء ظن شدید است.
تفسر تست شخصیت:
برای تفسیر کامل آزمون mmpi وجود تجربه عملی افراد و بیماران و اجرای آزمون روریست .معمولاً با رسم پروفایل و نیمرخ روانی نمرات آزمودنی در مقیاس های بالینی و روانی به ترتیب بالاترین نمرات فرد در مقیاس های ارایه شده است ولی مسئله است که تفسیر نهایی تنها با استناد به این رمزها و کدبندی ها در تفسیر آزمون mmpi ارائه شده است ولی مسئله است که تفسیر نهایی تنها با استناد به این رمزها و کدبندی ها انجام نمی شود و کلیه نمرات فرد در مقیاس های بالینی روانیو شیوه پاسخدهی به آزمون مدنظر قرار می گیرد. یادآوری شود بهتر است که نتیجه این آزمون توسط روانشناس بالینی و یا متخصص روانسنجی و در کنار مصاحبه بالینی تفسیر و به کار گرفته شود .تهیه پروفایل از پاسخنامه کار ساده ای نیست و نیاز به صرف وقت و دقت فراوان دارد برای محاسبه 11 مقیاس موجود در آزمون فارسی باید 11بار کلیدجوابها بر روی پاسخنامه قرار گرفته و تعداد پاسخهای صحیح شمرده شود پس به روی نمودار ترسیم گردد اشتباه در هر کدام از مراحل شمارش پاسخها یا ترسیم آنها می تواند نتیجه آزمون را تغییر دهد.
طرح روان سنجی رانندگان حمل و نقل عمومی برون شهری
فرم کوتاه آزمون 3 میزان روایی و 8 میزان بالینی( مجموعاً 11 میزان) دارد
از نظر روش اجرا – هم فردی و هم گروهی
ازن ظر کلام(ماهیت): کلامی
از نظر دقت و ساخت : آزمون استاندارد شده
از نظر کارکرد(کارایی): آزمون شخصیت
از نظر هدف و کاربرد : آزمون تشخیصی
از نظر وابستگی به فرهنگ: وابسته به فرهنگ
از نظر زمان پاسخگویی: آزمون های دقت و توجه( آزمون سرعت) سطح دشواری یکسان است.
از نظر شیوه اجرا و نمره گذاری: آزمون عینی( دستورالعمل به صورت استاندارد)
از لحاظ روش تفسیر نمره ها: ملاک مرجع
از نظر محتوا: پرسش نامه های شخصیت
جدول مقیاس های mmpi
به مقیاس اول مقایس های اعتبار نامیده می شوند که به کمک آنها می توان دریافت که آیا شخص با دقت و صداقت به سوال ها جواب داده یا نه . برای مثال مقیاس F (فراوانی) میزان پاسخ های نامتداول و یا غیر عادی را می سنجد.
نمره بالا در این مقیاس معمولاً مبین این است که فرد در پاسخ به سوال های دقت و یا سردرگم بوده است (البته نمره بالا در F اغلب با نمره بالا در مقیاس اسکینروفرنی که تفکر نابهنجار را می سنجد همراه است).
سایر مقایس های بالینی این آزمون دراصل برای ارزیابی اختلالات روانی ساخته شده لیکن اخراً در تفسیرها بیشتر به خصوصیات شخصیت تاکید می شود.
مقیاس های روایی( اعتبار)
نام مقیاس
علامت اختصاری
تفسیر نمره های بالا
دروغ
L
نقاط ضعف معمولی خو را کنار می کند
فروانی
F
نیم رخ حاصل اعتبار ندارد
تصحیح
K
شخصیت دفاعی، گیرنده
مقیاس های بالینی
هیپوکندری
Hs
غالباً شکایات جسمانی مطرح می کند
افسردگی
B
ناشاد، افسرده
میستری
Hy
واکنش وی در برابر فشارها ، انکار آنها است
جامعه ستیزی
Pd
با جامعه همنوائی ندارد در رابطه با قانون مشکلاتی دارد
مردانگی زنانگی
Mf
گرایش زنانه( در مردها( گرایش مردانه( در زن ها)
پارانویا
pa
سوءظن دارد
خسته روانی
pt
نگران مضطرب
اسکیزوفرنی
Sc
کناره جو تفکر عجیب و غریب
هیپومانی
Ma
تکانشی زود انگیخت( تحریکاتی)
درونگرائی اجتماعی
si
درونگرا، خجول
فهرست مطالب
پرسش نامه شخصیتی چند محوری مینه سوتا 2
هدف از اجرای تست شخصیت: 2
نمره گذاری تست شخصیت mmpi 3
تفسر تست شخصیت: 4
طرح روان سنجی رانندگان حمل و نقل عمومی برون شهری 5
جدول مقیاس های mmpi 5
مقیاس های روایی( اعتبار) 6
مقیاس های بالینی 6