فصل اول:
معرفی محل کارورزی
مقدمه ای :
تربیت بدنی و ورزش ، هم از دیدگاه تاریخ و هم از دیدگاه فرهنگ، به این دلیل که با ملل مختلف جهان سروکار دارد جالب و شایان توجه است از دیدگاه تاریخ و با تحقیق در ادوار گذشته می توان فهمید که کدام ورزش در کدامین سرزمین شکل گرفته است و چگونه به کشورهای دیگر راه یافته است و سیر تحول و تعالی آن چگونه بوده است، مثلا" می توان فهمید که ورزش چوگان که یک ورزش باستانی است ابتدا به چین و ژاپن و سپس به یکی از ایالت هند که در مرز برمه قرار دارد راه یافته و از آنجا به تبت و از همان طریق، به اروپا و آمریکا کشانده شده است . یا اینکه گاوبازی که ورزش متداول اسپانیایی ها است آنطور که از لوحه های سنگی یافت شده و در حفاری های هندوستان بر می آید حدود 3000سال قبل در این سرزمین رایج بوده و 1000 سال پس از آن به جزیره (کرت) در یونان راه یافته و از آنجا به دشتهای سرسبز ناحیه شمالی یونان کشیده شده و 500 سال بعد ، در شهر رم متداول شده و امروز در اسپانیا و در میان قبایل باسک رایج است و نیز می توان دریافت که تربیت بدنی و ورزش در آغاز جنبه اساطیری داشته جنبه رمانتیک و گاهی حماسی نیز دارد ، همواره به صورت یک پدیده تربیتی مطرح بوده است .
جالب تر این است که بسیاری از نوشته ها و نقوش مانده از روزگار باستان نشان می هند که انسان از آغاز خلقت میل به مبارزه با قدرت های برتر با خود را داشته یعنی از همان زمان که نیروهای طبیعت را شناخته، برای هر یک خدایی را متصور شده و الگو قرار داده است مثل آپولو و هرمس در یونان و …. حماسه سرایانی چون فردوسی از سرزمین خودمان، هومر بایرون و گوته از سرزمینهای دیگر از همین سرچشمه زلال به دنیای سرشار از هیجان و شور حماسه راه یافته و به حماسه سرایی پرداخته اند . فراتر از حماسه و افسانه، واقعیت های مملوس تاریخی در زمینه تربیت بدنی و ورزش است که به عنوان یک پدیده اجتماعی، با فرهنگ و آداب و سنن جوامع مختلف درآمیخته و همگام و همراه مردم هر زمان بنا به ضرورت ها و نیازها، پدیده های علم و تکنولوژی را دریافته و به آن پیوند خورده است .
به روایت تاریخ در گذرای زمان انسان به مرحله ای رسید که از حالت فردی به حالت اجتماعی متمایل شد و این نیاز را احساس کرد که بایستی به حالت جمع درآید و کسی را به عنوان هماهنگ کننده به سرپرستی جمع بگمارد و طبیعی بود کسی که برای این مسئولیت انتخاب می شد بایستی از همه قویتر باشد، بهتر از دیگران نیزه پرتاب کند، چابک تر از همه بدود و در هنر جنگ آوری نیز سرآمد دیگران باشد . انگیزه قویتر بودن و درک این واقعیت که زندگی انسان بستگی حرکت و جنبش او دارد و توجه به این اصل که مجموعه ای از حرکات سبب تامین سلامت وجود او خواهد شد، زمینه ساز توجه بیشتر به تربیت بدنی و ورزش گردید و بر این اساس است که گفته می شود تربیت بدنی و ورزش با حیات بشر توام بوده و حتی درآمیخته است همچنانکه گفته می شود (اولین حرکت انسان در بدو تولد ، نخستین گام در تامین سلامت انسان است ) و می توان باور داشت که تربیت بدنی و ورزش همپای زمان ،تولد یافته و با تکامل جسم و روح در این رهگذر ، تربیت و تقویت روحی و روانی انسان به اوج خود رسیده است . با این نگرش می توان گفت : انگیزه های نخستین برای گرایش به تربیت بدنی و ورزش مبتنی بر هدف های زیر بوده است:
1. تکامل و توسعه استعداد جسمانی
2. ایجاد گروههای نیرومند برای بهتر زیستن
3. تقویت جسم برای ارضا احسن برتری جویی
4. ایجاد سرگرمی
بدیهی است در برآوردن این هدف ها افراد مستعد تر از نظر قوت بدنی، بر دیگران برتری داشته اند و در طول زمان ضرورت قدرت بدنی بیشتر و لزوم پرداختن به تربیت بدنی و ورزش، سبب فرصت هایی برای گروه های هوشیارتر شده و به تدریج بازیها و سرگرمی هایی به وجود آمده که موجبات طراوت و نشاط بدن را فراهم ساخت .
به این ترتیب، تربیت بدنی در معنای تقویت بدن و کسب نیرومندی از یک سو سرگرمی ها و بازیهای سرگرم کننده از سوی دیگر زمینه سازندگی، رشد و تکامل، نوجوانان و جوانان صادر گردید.
به روایت تاریخ در سرزمین ما به عنوان کشوری کهن که غنای فرهنگی بسیاری دارد علاوه بر قدرت بدنی و پرورش جسمانی تربیت اخلاقی و روحانی نیز پایگاه ویژه ای داشته است . ایرانیان در عین حال که مانند دیگر ملل شرق پایبند به نظام اجتماعی خود بوده اند از روحیه آزادطلبی، احترام و توجه به ارزش های فردی و اجتماعی نیز برخوردار بودند. چنانچه در سخن گفتن صریح، در دوستی استوار و در میهمان نوازی و بخشندگی سرآمد دیگران بودند و پاکیزگی را بزرگترین نعمت حیات می دانستند .
در کتاب مقدس زرتشت فصل های طولانی در فواید پاکی جسم و جان آمده و از خانواده به عنوان مقدس ترین سازمان اجتماعی یاد کرده و گفته شده است که فرزند داشتن اسباب بزرگی و آبرومندی است . همچنانکه تربیت و تعلیم فرزندان اسباب افتخار و سربلندی است . ویل دورانت مولف کتاب تاریخ تمدن در باب اهمیت فرزندان در ایران قدیم می گوید : یکی از اصول رایج آن زمان این بود که مدرسه نزدیک بازار نباشد تا دروغ و دشنام و تزویر که در لفظ عام جاری است مایه تباهی اخلاق کودکان نشود و دیگر اینکه آزاداندیشی و آمادگی برای پذیرش اندیشه های تازه چنان بود که در مقابل اندیشه های بیگانگان از خود تعصب و واکنش های تند نشان نمی دادند و هر اندیشه تازه ای را با حوصله دقت و علاقمندی مورد بررسی قرار می دادند و با همین روحیات عالی، شیوه های تربیتی خاص را در مورد فرزندان خود اعمال می کردند و ورزش آن روزها نیز اسب سواری و تیر اندازی و شکاربود .
استرابون از روی مدارکی که در دست داشته می نویسد کودکان تا به جوانی برسند مراحل مختلف تربیتی و پرورشی را می گذرانند که نخستین مرحله آن دوره تربیت خانوادگی بود ابتدا تربیت اخلاقی و دوره مدرسه را می پیمود . تربیت اخلاقی روحی و معنوی او با آموزش فنون نبرد و فعالیت های بدنی همراه بود و از طریق جوانان ایران به واسطه صداقت و در نتیجه تعالیم عالی که در کانون خانواده مدرسه و جامعه داشتند از هر گونه نقص اخلاقی مبرا بودند بعد از ظهور اسلام و تجلی آن در ایران پهلوانان نامی ایران آراسته به جمیع کمالات و فضایل انسانی و کارآمد در فنون ورزش با برگزاری ها و دلاوریهای خود صفحات زرینی را بر تاریخ این سرزمین کهنسال نقش نمودند . تا عهد صفویه که سیاست بر مبنای تشیع آمیخته با تربیت ایرانی قرار گرفت روحیه جوانمردی و عیاری سنتی ایران با ملاک های اسلام در آمیخته و شیوه ای نوین را پدید آورد .
در این زمان نیز ورزشهایی چون چوگان، شمشیربازی، اسب سواری، تیراندازی، شکار و شنا و مخصوصا" کشتی پهلوانی رواج داشت و جوانان ورزیده ای که می توانستند نمایشگر قدرت و توانایی خود همراه با خصایل خوب انسانی باشند خوش درخشیدند . اما در زمان قاجار نشانه های انحطاط اخلاقی در ورزش بروز کرد بخصوص که غرب زدگی به صورت یک پدیده اجتماعی در تمامی ابعاد جامعه ایرانی ریشه دواند و فرهنگ جدید اروپایی در قالب فلسفه نوین ، علوم، هنرها و تکنولوژی جدید تجلی یافت . با روی کار آمدن رضاخان قدمهایی در جهت قانونی کردن ورزش برداشته شد و قانون اجباری کردن ورزش در مدارس به تصویب رسید که زمینه ساز تشکیل اولین انجمن ملی تربیت بدنی شد . اما نفوذ تمدن غرب چنان شتابی گرفته بود که این نخستین قدم نیز خط و نشان غربی داشت .
در سال 1320 تربیت بدنی به دو بخش متمایز تفکیک شد یعنی تربیت بدنی آموزشگاهها به وزارت فرهنگ زمان ، ورزش دستجات آزاد و پیشاهنگی به انجمن ملی تربیت بدنی واگذار شد، در گذر سالها در این ساختار همیشه متغیر، باز هم تغییراتی پیش آمد و در سه بخش مجزا یعنی سازمان تربیت بدنی و تفریحات سالم، کمیته ملی المپیک و شورای ورزش بانوان متمرکز شد . در شرایطی که وزارتخانه ها و سازمانهای مختلف کشوری و لشگری مثل وزارت آموزش و پرورش، وزارت کار و امور اجتماعی، وزارت کشاورزی و تعاون روستایی و ارتش و شهربانی و ژاندارمری هر یک فعالیتهایی را در زمینه تربیت بدنی و ورزش آغاز نموده بودند . در سال 1350 سازمان تربیت بدنی با قرار گرفتن در بخش معاونت نخست وزیری شکل قانونی تر و مستقل تری به خود گرفت و از این پس در استان ادارات کل تربیت بدنی و هیئتهای ورزشی عهده دار امور تربیت بدنی و ورزش در مرکز سازمان تربیت بدنی فدراسیونهای ورزشی و کمیته ملی المپیک ناظر بر فعالیتهای ورزشی شدند . در سال 1353 به لحاظ برگزاری این بازیها مجموعه ورزشی آزادی احداث شد و به تناسب گسترش روزافزون ورزش و بنا به ضرورت توجه به اصول علمی تربیت بدنی و ورزش که در دنیای غرب به سرعت رو به تکامل و پیشرفت بود به تدریج مدارس و دانشکدههای تربیت بدنی شکل گرفتند و حضور مرتب تیم های ورزش در دوره های مختلف از جمله بازیهای المپیک و موفقیتی که در برخی از رشته های ورزشی مثل کشتی و وزنه برداری نصیب قهرمانان ایران شد زمینه ساز گسترش علاقه مردم به ورزش گردید . بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تربیت بدنی و ورزش نیز مثل بسیاری از زمینه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی دستخوش تحول و دگرگونی شد و اخلاق و فرهنگ اسلامی معیار سنجش ها در تمامی زمینه ها ی تربیت بدنی و ورزش قرار گرفت . در آغاز توجه به تعالیم اسلام، روایات و احادیثی از پیامبر اسلام (ص) و حضرت علی (ع) و دیگر ائمه اطهار و رهبران، اندیشمندان و دانشمندان اسلامی چراغ فرا راه مسئولین ورزشی نهاد و با جستجو در متون علمی، فرهنگی، اسلامی زمینه های توسعه فرهنگ اسلامی در تربیت بدنی و ورزش فرهم گردید . با توجه به نظرات کلی اسلام در زمینه ورزش و نظر اجمالی اندیشمندان اسلامی در مورد تربیت بدنی این برداشت حاصل شد که جسم عرض روح قرار دارد و نیازهای جسمانی و روحانی انسان بایستی یک جا مورد ارزیابی قرار گیرد با این که : (کالبد انسان که جایگاه روح انسان است بایستی تقویت شود و از سلامتی کامل برخوردار گردد تا از این طریق کمال انسانی حاصل شود و فرد به کمال مطلوب برسد . غرض از آفرینش انسان این است که انسان با آگاهی به معبود خویش نزدیک شود . بر این اساس انسانی که سالم است و سالم می اندیشد در مسیر این هدف مقدس موفق تر است و نقطه شروع این مسیر دوران کودکی تا مرحله تکامل و تکوین جسم و روح انسانی است و برای دستیابی به این تکامل که هدف غایی است تامین ایجاد امکانات و شرایط مناسب و تدوین سیاست و برنامه مدون الزامی است.
1-مقدمه ای درباره ی تربیت بدنی:
بهترین سرگرمی مومن شنا کردن است. (پیامبر اکرم (ص)به فرزندان خود شنا کردن و تیراندازی بیاموزید. (پیامبر اکرم (ص) ورزش برای جوانان لازم است و برای سالمندان واجب است. (مقام معظم رهبری)
2- معرفی محل کارآموزی:
چهار استخر بسیار عالی در اصفهان واقع است که اولینشان استخر انقلاب و به ترتیب: استخر مروارید ،استخر نمونه ،استخر فجر ،استخر قصر موج است. استخر انقلاب یکی از بزرگترین و بهترین استخرهای استان اصفهان می باشد . در این استخر مسابقات گوناگونی انجام می شود . هیت شنا اکثر مسابقات استانی و کشوری را در استخر انقلاب برگزار می کند. زیرا این استخر مخصوص مسابقات قهرمانی است. و هیت شنا دستور انجام مسابقات را به مسئول برگزاری مسابقات در استخر اطلاع می دهد. مسابقاتی همچون چهار رشته ی عمومی {کرال سینه ،کرال پشت ،قورباغه ، پروانه }و همچون{واتر پلو ،مسابقات شیرجه ، حرکات موزون ، باله در آب. مسابقات رشته ی عمومی از سن 8 سال تا بزرگسالان این مسابقات انجام می شود. مسابقات شیرجه از 12 سال تا بالای 19 سال به آن ها آموزش می دهند و در مسابقات شرکت می کنند. مسابقات واتر پلو اکثرا در آقایان زیاد است و در خانم هایی که عضلات بازویی محکم و کارکرده در جوانی دارند می توانند در واترپلو شرکت کنند. آموزش و مسابقات استخر انقلاب با شروع فصل گرما جهت پر نمودن اوقات فراغت و همچنین آموزش در سطوح قهرمانی اقدام به شروع دوره های تخصصی شنا زیر نظر مربیان مجرب فدراسیون شنا در سطوح مبتدی تا قهرمانی نموده است. این استخر در زمینه ی واتر پلو ، شیرجه ،شنای موزون ،کرال سینه ،کرال پشت ،قورباغه ،پروانه ، باله در آب ،اقدام به برگزاری دوره های تخصصی نموده است.
ا3-ستانداردهای استخر انقلاب:
استخر ، محل خصوصی است برای شنا ، شیرجه ،واتر پلو که در اندازه های مختلف ساخته می شود. ولی استخرها یی که در آن ها مسابقات رسمی را برگذار می کنند باید دارای مشخصاتی معین باشد. این مشخصات از طرف فدراسیون بین المللی شنای آماتور ، که آن را فینا (Fina) خوانند به شرح زیر تعیین شده است :
* محیط استخر 25×50 متر می باشد . این استخر یک استخر قهرمانی است که دارای سونا خشک ،جکوزی ،سونای بخار و حوضچه ی آب سرد می باشد
* . قسمت عمیق استخر حدود 5/5 متر است.
* در مسابقات و تمرین ها دمای آب این استخر °26 تا °27 می باشد.
* در استخرهایی که برای تفریح است دمای آب 28 تا 29 درجه هم می توان باشد.
* دمای آب برای سالمندان °30 درجه به بالا باید باشد
* تعداد خطوط 10 عدد است.
* کلر آزاد باقیمانده استخر حداقل 5/1 – 2 میلی گرم در آب باشد مقادیر کمتر از این میزان ممکن است عواملی از قبیل کریپتوسپوریدیوم را از بین نبرد.
* مرتبا محیط استخر را تمیز باید کرد . آب آن را به دفعات کافی تخلیه و تعویض کرد.
* آب استخر را جهت وجود باکتری ها لکی فرم و پسودوموناس کنترل کنند ،این دو می توانند شاخص های مناسبی جهت سنجش میزان کارایی سیستم های ضد عفونی کننده و بهداشت آب باشد.
4-امکانات استخر انقلاب
امکانات استخر انقلاب عبارتند از:
1- پارکینگ خود استخر که در کحوطه ی بیرونی و دور ساختمان استخر می باشد.
2- دارای 3 عدد سشوار دیواری در بیرون محوطه استخر در یک اتاق بعد از کفشداری می باشد.
3- کفشداری و گرفتن موبایل و امانات و دادن کلید به هر نفر
داخل خود محوطه ی اصلی استخر :
1- استخر انقلاب دارای 3 دایو بزرگ مخصوص مسابقات شیرجه دارد.
2- دارای 20 عدد دایوهای کوچک هم در قسمت کم عمق (10 عدد) و هم در قسمت عمیق (10 عدد) مخصوص استارت مسابقات شنا می باشد.
3- دارای رخت کن و کمکهای مخصوص هر شناگر.
4- دارای دوش های آب گرم برای دوش گرفتن افراد قبل و بعد از شنایشان.
5- دارای اتاق مخصوص سر ناجی و نجات غریقان و مربیان که بین سانس ها در آن اتاق استراحت کنند. در داخل این اتاق مخصوص این افراد رخت کن مخصوص می باشد و قسمتی از دوش های عمومی هم دیوار کشی شده و مخصوص مربیان و غریق نجاتان می باشد.
6- دارای جکوزی آب گرم
7- سونا بخار. سونا خشک
8- حوضچه ی آب سرد.
9- 4 عدد میله در اطراف استخر ،2 عدد در کم عمق و 2 عدد در عمیق که روبه روی هم قرار دارند و برای مسابقات پرچم هایی مثلثی شکل را به هم وصل می کنند.
10- تخته فنر مخصوص کلاس شیرجه
11- عدد هواکش در استخر موجود می باشد.
12- از 1 تا 6 عدد پروژکتور در داخل استخر می باشد.
13- روشنایی جکوزی ،روشنایی سونا بخار ،روشنایی سرویس بهداشتی ، روشنایی دوشها ،رخت کن ،روشنایی اداری ،روشنایی محوطه سمت موتور خانه ،هواکش دوش و رخت کن ،هواکش جکوزی ،روشنایی بدنسازی ،21 عدد چنجره برای روشنایی در روز دور تا دور محوطه استخر می باشد.
5- تجهیزات استخر انقلاب
تجهیزات استخر انقلاب برای آموزش شنا:
1- 1 – تخته های شنا
2- 1- دوقلوی شناور
3- 1- بازوبند و کمربندهای شناور
4- 1- کفی شنا
5- 1- کفش های قورباغه ای (فین) جهت تقویت عضلات پا
6- 1- کمربند
7- 1- تخته فنر مخصوص کلاس شیرجه
8- 1- 20 عدد دایو پرش 10 عدد در کم عمق و 10 عدد در قسمت عمیق برای مسابقات
برای نجات غریق این وسایل لازم می باشد:
1- میله ← میله های 5 متری: این میله ها برای نجات دادن شخص در قسمت عمیق می باشد. این میله 6 متر طول دارد و سر میله یک میله ی افقی حدود 50 سانتی متری می باشد.
2- بویه
3- توییپ مخصوص نجات
4- برانکارد و تجهیزات پژشکی (دستگاه تنفس و وسایل مخصوص به CPR))
6- فرایندهای خدماتی در مسابقات
فرایند و خدماتی که برای مسابقات می باشند عبارتند از :
1- برای مسابقات اصلی:
در طول لاین ،لاین طولی می گذارند . صندلی برای داورها و در قسمت کم عمق و عمیق قرار می دهند . برای منشی یک میز و صندلی جداگانه می گذارند. خط ها را از 1 تا 10 شماره گذاری می کنند. یک سری داور خطی که کرومتر دارند و زمان می گیرند که موقع شروع تا رسیدن به خط پایان زمان هر شخصی را می زنند.
داور استیل که خطاهای تکنیک ها را می گیرد.
داور رده بندی که شماره هایی از 1تا 10 را حواسش هست که چه کسی اول تا دهم می شود.
داور سر داور که وظیفه اش زدن سوت استارت و پایان می باشد.
داور هماهنگ کننده که اسم های شناگران را برای مسابقات خوانده و به ترتیب سن و مدل شنایشان آن ها را به صف پشت سر هم آماده می کند.
استخر آزادی در تهران یک سری خدمات خاص را برای مسابقات دارد که این خدمات را هنوز در استخرهای مسابقات دیگر نگذاشته اند که این خدمات به این صورت می باشد:
استخرآزادی واقع در تهران ،دیوارها و سکوهایش دارای سنسورهای قوی می باشد که وقتی شناگران مسابقه را شروع می کنند (زمان شروع اصل مسابقه را که افراد شروع کرده اند را نشان می دهد)سنسور صدم ثانیه را هم نشان می دهد که فرد آیا زودتر از زمان استارت مسابقه را شروع کرده است یا دیرتر شروع کرده ، سنسور زماناصلی را نشان می دهد. حتی در زمانی هم که خود داور هم حواسش به کرومترش نباشد می توانند از سنسورها که به طور دقیق ظبط و ثبت شده است را تماشا کند. از اول خود داور یک زمان گیر (کرومتر) در دست دارد که در زمان استارت به شناگرها با صدای بلند این کلمه را می گوید (خودرو) که مسابقه را با شنیدن این کلمه شروع کنند. اگر شناگری زودتر از اینکه داور حرفش به اتمام برسد مسابقه را شروع کند و یا اینکه دیرتر از همان زمان شروع کرد سنسور زمان دقیق حرکت هر شناگر را نشان می دهد
7- آشنایی اجمالی:
آغاز شناگری
نخستین گام آموزش
کودکان از نخسین روزهایی که به حمام می روند ،غوطه ور شدن در آب را تجربه می کنند. آنها ا حمایت آرام والدین ،از شلپ شلب کردن ،پا زدن و شناور شدن در آب لذت می برند. این نکته بسیار مهم است که بدانیم ، آب باید از هر گونه اشیای محرک عاری بوده و دمای آن نیز دلپذیر با شد ، چرا که هر فعالیتی در یک محیط آرام می تواند با احساس لذت همراه باشد. وقتی بچه ها بزرگ می شوند و توانایی استفاده از حمام خانوادگی را پیدا می کنند ،می توانند ، با حمایت دیگران ، حرکاتی بر روی سینه و پشت انجام دهند. آنها می توانند با تشویق برای ایجاد حباب در آب ،حرکت و جنب و جوش در هنگام استفاده از اسباب بازیها و بالا آوردن اشیای فرو رفته در آب، دلگرم شوند.کودکان به تدریج به شادابی و سرزندگی که آب به آنها ارزانی می دارد پی می برند. این نخستین و مهمترین گام در آغاز شنا است. روابط شاد و دوستانه فرزندان و والدین یک عامل مهم است. هنگامی که کودکان در حال یادگیری شنا هستند ، والدین باید با شرکت در فعالیتهای آنها و با اطمینان دادن به آنان در مورد اینکه وقت حمام ،یک زمان خوشایند و لذت بخش است ، آنها را تشویق نموده و از این طریق ،آنان را به آب علاقه مند و دلبسته کنند.
نخستین تجربه شنا در استخر
به طور کلی پیشنهاد می شود کودکان را زمانی که دست کم دو مرحله از مراحل سه گانه واکسیناسیون را پشت سر گذاشته باشند ،یعنی در سن شش ماهگی به استخر ببرید . این دو مرحله ، سیستم ایمنی بدن را به مقاومت در مقابل بیماری ها تحریک می کند. یکی از راههای ایده آل برای انتقال فعالیتهای انجام شده در منزل به استخر شنا ،تشکیل یک کلاس شنا با حضور کودک و والدین است.
شروع
برای تضمین این که نخستین تجربه موفق و مفرح باشد ، والدین باید فرزند خود را به اندازه کافی آماده کنند. برآورده شدن این هدف از طریق کمک لازم و مناسب آنها برای روی آب ماندن میسر می کردد. اگر بچه آن قدر کوچک است که نمی تواند به لبه استخر برسد ،پشتیبانی مناسب والدین به بچه ها ،در حالی که دیگران حالت عمودی دارند ،ممکن است حرکتی افقی را اتخاذ کنند. از همین وضعیت ها باید بچه به حرکات ضربه ای ساده پا و کشیدن دست تشویق شوند ، و به این ترتیب احساس نوعی پیشرفت را تجربه خواهند کرد. با نشان دادن اینکه والدین چگونه می توانند اعضای خود را برای کشیدن و ضربه زدن به کار گیرند ،زمینه پیشرفت بچه ها نیز حاصل می شود. در حقیقت وقتی والدین نشان می دهند که چگونه اعضایشان را برای کشیدن و ضربه زدن به کار می گیرند، زمینه پیشرفت فرزند خویش را فراهم می کنند. اگر لازم باشد ، والدین با نگهداشتن دستها یا پاهای بچه ها و راهنمایی آنان در داخل آب ، می توانند به فرزندان خود برای یادگیری صحیح حرکات کمک کنند. اعتماد به نفس و توانایی یادگیری باید پیوسته ارزیابی شود و گام های بعدی درست بعد از استعداد حاصله به بچه ها برداشته شود.
انواع شنا
9-1- روی سینه
10-1- روی پشت
11-1- سر خوردن
12-1- ضربه های پدالی
13 – 1 – پدال سینه
14-1- پدال پشت و پارو زدن
15-1- کرال سینه
16-1- کرال پشت
17-1-حرکت پروانه
اینک به طور خلاصه در خصوص شنای رقابتی توضیحاتی به شرح زیر جهت اطلاع کودکان و نوجوانان داده می شود:
بیشترین مردم از شنا به عنوان وسیله ای برای تامین تندرستی ، دستیابیبه اوقات فراغت لذت بخش ، ایمنی یا به عنوان پیش نیازی برای دیگرورزش های آبی استفاده می کنند. برخی از ذوق و استعدادی خدادادی بهره مند می باشند. به طوری که درجه ای از مهارت و تجربه را در یک یا دو زمینه از هار ضربهاصلی ، بدون دیدن آموزش دارا هستند. این گونه افراد دوست دارند چالاکی و زبردستی خود را با دیگران مقایسه کنند و ازاین طریق به شنای رقابتی جذب شوند. اما به هر حال این انتخاب چندان هم ساده نیست و لازمه آن رسیدن به سطح بالایی از فداکاری ، نظم و ترتیب و انگیزه های شخصی است.
نیازمندیها
* داشتن دانش علمی و کاربردی از مهارتها ی شنا ، تکنیک ضربات و شیوه های آموزشی.
* یک شناگر علاوه بر داشتن استعداد و خلاقیت ، قدرت انعطاف و شکیبایی ، باید از تناسب فیزیکی و قدرت بدنی نیز برخوردار باشد.
* اشتیاق به سخت فعالیت کردن و نظم در آموزش منافعی طولانی مدت دارد.
* داشتن شیوه زندگی سالم با عادت های منظم غذا خوردن ، کار کردن و خوابیدن.
شرایط زمین
اگر چه بیشتر تمرینات شنا در آب انجام می شود ، اما بسیاری از شناگران به منظور افزایش نیرو ، قدرت ،مقاومت و تحرک لازم جهت بالا بردن سطح آمادگی برای شنای رقابتی ، از فرم هایی در شرایط خشکی استفاده می کنند. این شرایط می تواند شامل موارد زیر باشد :
* تنظیم وزن که به افزایش نیرو و طاقت کمک می کند.
* فعالیت های کششی شامل تمرین دادن ماهیچه های اصلی با استفاده از دستگاههای مخصوص آموزش.
* آموزش چرخش و دور زدن شامل فعالیت در یک سری تمرینات مختلف که برای افزایش قدرت و تحمل طراحی شده اند.
* تمرینات جنبشی برای افزایش دامنه حرکت مفاصل.
* بازی های پر انرژی علاوه بر توسعه تناسب کلی فیزیک بدن ، بازی های گوناگونی مانند والیبال ، اسکواش ،بدمینتون و بسکتبال را انجام دهید.
شنا : شنای رقابتی
Swimming :competitive swiming
شنای رقابتی با ورود به المپیک در سال 1896 در عرصه بین المللی دارای اهمیت و موجودیت شد. مسابقات المپیک ابتدا تنها به مردان اختصاص داشت اما بعدها در سال 1912 مسابقات زنان نیز در این رقابت ها جای گرفت. قبل از تاسیس فینا ((FINA بازی های المپیک ، شامل تعدادی از مسابقات غیر متداول بودند. برای مثال در سال 1900 زمانی که مسابقات شنا در رودخانه (سن) seine در فرانسه برگزار می شد رقابت کنندگان باید از تیرهای چوبی خاصی بالا می رفتند و زیر صفی از قایق ها در آب شنا می کرذند. پس از اینکه فینا تاسیس شد برخی از این مسابقات عجیب بر چیده شدند. تحت مقررات فینا هم در بازی های المپیک و هم در دیگر مسابقات ، طول مسابقات به تدریج با سیستم متر اندازه گیری می شد. و در سال 1969 سیستم اندازه گیری یارد برای رکوردها منسوخ شد. انواع حرکت های شنا به شنای آزاد ، کرال سینه ، کرال پشت ، قورباغه و پروانه دسته بندی شدند. تمام این حرکات در مسابقات انفرادی چند گانه به اجرا در آمدند.
8- آنچه در فصل های آینده می خوانید:
در فصل دوم با اهداف رشته ی شنا و هدف از تاسیس استخر انقلاب می شوید با اهداف کلی شنا آشنا می شوید.
در فصل سوم : تشریح روند کار خودم می باشد . با وظایف هر قسمت آشنا می شوید . در این فصل مقایسه دروس تئوری و عملی در رشته شنا شده است.
فصل دوم:
هدف از تاسیس مجموعه و اهداف رشته ورزشی
هدف از تاسیس مجموعه و اهداف رشته ی ورزشی شنا
استخر انقلاب برای این تاسیس شد به دلیل اینکه مردم بیایند برای سلامتی ،درمان بیماری هایشان چه روحی و جسمی، آب درمانی می کنند. آب برای بیماری های روحی و روانی و افسردگی خیلی آرام بخش است. وجود آب در استخرها در شهرهایی که کم آبی وجود دارد و مردم می توانند بسیار استفاده کنند و جزء تفریحاتشان به حساب بیاید. افرادی که استعداد شنا دارند و شنا را دوست دارند ، بیایند و در کلاس های استعداد یابی شرکت کنند. این استخر توانایی آن را دارد که اشخاص را به درجات بالا و مسابقات تا قهرمانی برساند.
اهداف عاطفی و شناختی:
در استخر باید حقوق همدیگر را رعایت کنند و در یک لاین ودر عرض شنا کنند.
فواید ورزش شنا:
ورزش شنا یکی از محبوب ترین ورزشها در بین اقشار مختلف مردم است. فردی که شنا می کند ، نه تنها از این طریق احساس راحتی و نشاط می کند بلکه در اثر شنا کردن قابلیتهای جسمانی خود را از قبیل استقامت دستگاه گردش خون و تنفس ، قدرت ، سرعت و انعطاف پذیری مفاصل شانه و مچ پا افزایش می دهد. ورزش شنا ورزشی است که از سن نوزادی تا سن کهنسالی می توان آن را انجام داد و به طور کلی ورزشی است که هیجان و اضطراب را کاهش داده ، عضلات را قوی و محکم کرده و بدن را نرم و انعطاف پذیر می سازد و باعث می شود که فرد انرژیی بیشتری برای انجام کارهای روزانه خود کسب کند. تغییرات فیزیولوژیکی که در اثر تمرینات استقامتی در بدن به وجود می آید.تمرینات استقامتی به معنی شنای مداوم در مسافتهای طولانی مثل شنای 400 متر ، 600 متر ، 800 متر ، 1400 متر و یا حتی مسافتهای بیشتر می باشد. یکی از امتیازهای این نوع تمرین این است که احتیاج بدن را به دستگاه انتقال اکسیژن افزایش می دهد و در نتیجه سبب تغییرات زیر در بدن می شود. افزایش بازده قلب ، کاهش ضربان قلب ، افزایش کیفیت خون از نظر حمل مقدار بیشتری اکسیژن ذخیره شده مقدار بیشتری گلیکوژن در جگ و ماهیچه ها و افزایش تعداد میتوکندریها در تارهای ماهیچه ای.
ماهیچه هایی که در ورزش شنا بکار گرفته می شوند :
در زیر اسامی بعضی از ماهیچه های اصلی که در مرحله جلو بردن یک شناگر در حرکتهای شنا از آنها استفاده می شود ذکر شده است:
1- ماهیچه های پائین برنده دست: ماهیچه پشتی بزرگ ، ماهیچه سینه ای بزرگ ماهیچه گرد بزرگ و سر طویل ، ماهیچه سه سر بازویی . این ماهیچه ها باعث تقویت کشش دست در داخل آب می شوند.
2- ماهیچه های گرداننده داخلی دست : ماهیچه سینه ای بزرگ ، ماهیچه پهن پشتی ،ماهیچه گرد بزرگ و ماهیچه تحت کتفی این ماهیچه ها قسمت بالایی دست را به طرف داخل می چرخانند. قوی شدن این ماهیه ها از نظر نگه داشتن آرنج در بالا که در مرحله اول کشش دست در هر چهار شنا مفید است ، ضرورت دارد.
تمرینات سرعتی شنا و تغییرات فیزیولوژیکی حاصل از آن :
تمرینهایی با حداکثر سرعت و فعالیت در مسافتهای کوتاه را تمرینهای سرعتی گویند برای مثال 10 بار و هر بار 25 متر و یا 50 متر شنا با حداکثر سرعت. این نوع تمرینها سبب افزایش قدرت انقباض ماهیچه (به جهت افزایش هماهنگی میان دستگاه عصبی یا ماهیه ای ) و همچنین افزایش قدرت و مقدار ATP- PC (آدنوزین تری فسفات و فسفات کرآتین) در ماهیچه می شود که خود سبب می شود که قدرت شناگر برای انجام تمرینهای سرعتی افزایش یابد.
طریقه تنفس صحیح
بر حسب طاقت بدنی ، تمرین و حجم قفسه سینه تان ، شما مدت کم یا زیادی در زیر آب خواهید ماند. اما مطلب مهم این است که اگر شما با یک نفس عمیق به زیر آب بروید ، و زمان نفس گیری شما را اندازه گیری کنند ، مدت آن خیلی کمتر از موقعی خواهد بود که در حدود یک دقیقه و یا بیشتر در خارج از آب به طور مرتب چند نفس عمیق و طولانی بکشید ، و سپس به زیر آب بروید. پس توصیه می کنیم ، برای اینکه بتوانید مدتی را در زیر آب بمانید ، در خارج از آب چند بار پشت سر هم (پی در پی) نفس عمیق بکشید ، و بالاخره بعد از یک تنفس عمیق و طولانی به زیر آب بروید.
آنچه شناگران در استخر باید به آن توجه کنند :
* قبل از ورود به استخر بدن خود را با یک شوینده مناسب شستشو دهید.
* قبل ازورود به استخر پای خود را در داخل حوضچه کلر قرار دهید.
فصل سوم:
تشریح روند کار:
خصوصیات و وظایف مربیان شنا
یک مربی خوب باید در تمام تکنیک های شنا مهارت عالی داشته باشد ، یک مربی باید اخلاق خوب و خوشرویی داشته باشد و در عین حال در مورد آموزش و عملکرد شناگران جدی باشد. فن بیان خوبی داشته باشد ، باید بتواند به شناگرها حس اطمینان بدهد و بتواند خیلی خوب تکنیک ها را به افراد در آ آموزش بدهد. هر حرکتی را اول باید خود مربی کل حرکت را در آب به شناگرها نشان بدهد و در بیرون از آب قسمت بندی کند و کم کم قسمت ها به آن ها در آب نشان داده و کمکشان کند تا به خوبی یاد بگیرند و انجام دهند. و باید مربی در آب غلط ها و اشتباهاتشان را اصلاح کند تا به طور کامل و صحیح یاد بگیرند. کار مهم یک مربی : نظارت بر شناگرها و رفع عیوب شنای آنها است.
وظایف غریق نجاتان :
نشستن روی صندلی های مخصوص دورتادوراستخر و مراقبت از افرادی که در آب شنا می کنند. و آموزش غریق نجاتی به صورت خصوصی به افراد که داوطلب هستند. نجات غریقان باید مهارت داشته باشند که اگر کسی برایش اتفاقی بیوفتد بتوانند خیلی خوب آن را با مهارتی که دارند نجات دهند و از آب به بیرون هدایتش کنند و یا به قسمت کم عمق راهنماییش کنند. اگر بیرون از آب ، در سوناها یا جکوزی ،حوضچه ی آب سرد برای فرد یا افرادی اتفاقی بیوفتد ، یک سری نرمش هایی است که غریق نجات ها به او می دهند و آب قند و او را به جایی که هوای آزاد است می برند تا حالش دوباره خوب شود. اگر کسی صدمه ای دید ،زخم شد و یا خون دماغ شد سریع از وسائل امداد استفاده می کنند. و روی جای ضربه دیده یخ ژله ای می گذارند.
وظایف مسئول ثبت نام:
مسئول ثبت نام کلیه ی رشته های شنا از جمله : کرال سینه ،کرال پشت ، قورباغه ، پروانه ، شیرجه ، واتر پلو و شناهای موزون در آب. کلاس های آب درمانی و نرمش در آب. ایشان مسئول حسابداری استخر ، امور مالی استخر و مسئول بلیط فروشی هم می باشند.
وظایف قسمت اداری:
ورود و خروج افراد را کنترل می کنند.
وظایف قسمت کفشداری:
2 خانم مسئول کفشداری هستند که اول صبح راس ساعت 7 در استخر حاضر می شوند. روزهای زوج مخصوص بانوان فقط در استخر حاضر هستند . یک روز در میان یکیشان می رود برای تمیز کردن محوطه ی استخر که عبارتست از : داخل رخت کن ، محوطه کف دوشها و آب حوضچه ی ورودی استخر را تعویض می کنند و محوطه در استخر را با آب تمیز می کنند . و نفر دیگر در کفشداری بقیه ی کارها را انجام می دهد. وظایف دیگر مسئولان کفشداری ، تحویل و گرفتن کفش ها ، موبایل هر فرد و گرفتن (کیف پول ،طلا ) به صورت امانت و دادن کلید کمد و دمپایی به هر نفر. از دیگر وظایف مسئولان کفشداری چراغ ها و هواکش های محوطه استخر و داخل استخر و جکوزی ، سوناها و سالن بدنسازی را روشن و آخرین سانس خاموش می کنند.
وظایف خودم در استخر انقلاب:
روزهای زوج از تاریخ 10/4/92 شروع به کارورزی در استخر انقلاب شدم . سرپرست من سرکار خانم رفیعی بودند. من را در روزهای زوج موظف کرده بودند که در ساعت 8 صبح در استخر حاضر شوم و تا 6 بعد از ظهر در استخر حضور داشته باشم . من هم قبول کردم و کارم را از 1/4/92 شروع کردم. وظیفه ی اصلی من در استخر کمک مربی گری بوده . در سانس های آموزشی کنار دست یک مربی قرار می گرفتم و هر تکنیکی که مربی در بیرون از آب به بچه ها آموزش می داد ما کارآموزان در آب به بچه ها کار می کردیم . چون همه ی تکنیک های شنا را بلد هستم خیلی اوقات خود مربی چهار تا از آموزشی ها را به من می دادن تا به آنها آموزش بدهم. در سانس های دیگر ما حق داخل آب رفتن را نداشتیم . غریق نجاتان به ما آموزش نجات دادن افراد غرق شده را در آب دادند . و از آن لحظه به بعد ما دور تادور استخر می نشستیم و مراقب افراد در آب بودیم و اگر کسی اتفاقی برایش می افتاد از جمله : (در آب لیز خورد و یا شیرجه در عمیق می زد و نمی توانست خود را روی آب نگه دارد )داخل آب می رفتیم و با زدن پای صحیح قورباغه و حمل فرد او را به بالای آب می آوردیم. در بین سانس ها کمی در آب می رفتم و شنا می کردم. یک هفته به همین منوال ادامه داشت ولی در هفته های دیگر در ورود و خروج افراد در استخر در کفشداری هم کار می کردم مخصوصا در سانس آزاد ون بسیار شلوغ می شد و مسئولین کفشداری احتیاج به کمک داشتند. و در قسمت دوشها هم موظف شدم بایستم تا افرادی که آخر سانسشان دوش می گیرند در استحمام خودشان از لیف استفاده نکنند و سریع تر دوش بگیرند و از استخر خارج شوند زیرا سانس بعدی باید راس ساعت خودش وارد استخر شوند.
1- مقایسه دروس تئوری و عملی که آموخته ایم و آنچه انجام می دهیم :
در درس تغذیه و ورزش یاد گرفتیم که هر چه مواد مغذی و ویتامین های عالی به بدنمان برسد بهتر می توانیم ورزش کنیم . مخصوصا در ورزش شنا ، حتما باید مواد مغذی بخوریم تا قدرت دست ها و مخصوصا پاهایمان بالا برود و بتوانیم در مدت زیادی حرکات صحیح و قدرتمندی را انجام بدهیم . در این درس حتی میزان تعریق بدن هم گفته است در هنگام ورزش که در هوای گرم 12 لیتر می باشد اما در رشته ی شنا کسی عرق نمی کند بیشتر عضلات بازوها و پاها درد می گیرد. مواقعی که خیلی زیاد تمرین انجام شود ، این درد عضلات و تمرینات زیاد باعث می شود که فرد بعد از شنا احتیاج به غذا پیدا می کند و ورزش کار گرسنه می شود. مربیان برای افراد در تیم می گویند که بعد از شنایشان شربت آبلیمو میل کنند . چون اگر وسط تمرین غذا یا خوراکی سنگین میل کنند سنگین می شوند و در آب برای انجام حرکاتشان زود خسته می شوند و حتی نفس گیری هم برایشان بسیار سخت می شود. در درس حرکات اصلاحی در ورزش شنا ،در این درس اول آموزش دادند که قبل از رشته ی ورزشی باید حتما نرمش کرد حتی در رشته ی شنا. در محیط استخر یک سالن کوچک می باشد که همه قبل از شنا می روند در آن نرمش می کنند (گرم می کنند) تا بدنشان برای شنا گرم شودو بعد داخل آب می شوند و تکنیک ها یشان را می زنند و در آخر ورزششان هم دوباره می روند و سرد می کنند ، تا بدن درد نگیرند. در درس حرکت اصلاحی آموزش دادند که اگر حرکتی را صحیح انجام ندهیم به ستون فقرات و مخصوصا به قسمت های بدن که در آن تکنیک باید صحیح انجام شود آسیب می رساند و حتی قسمت های مربوط به هم ، هم در دور آن قسمت درد می گیرد. مثلا : در شنای پروانه اگر دست پروانه را صحیح یاد نگیریم و اشتباه بزنیم و مدام تکرار کنیم قسمت گردن بسیار آسیب می بینند و شانه و سر شانه ، شنای پروانه این است که اول باید سر داخل آب برود بعد دست ها ولی اگر اشتباه تکنیک زده شود تمام ناحیه گردن شدید درد می گیرد ، و آسیب می بیند. در درس آسیب شناسی ورزشی هم بیشتر آسیب وارد شده در قسمت های مختلف بدن را توضیح می دهد و طرز برخورد با عضلات و استخوان های شکسته را یاد می دهد. که در رشته شنا کسی آسیب جسمانی شدیدی بهش وارد نمی شود. در دانشگاه خیلی از رشته های درسی تخصصی را پاس کردیم ولی در رشته ی شنا بیشترین حرکات مهمش روی تکنیک های صحیح می باشد. تکنیک ها مهم است . مثلا برای مربیگری فقط تکنیک مهم است . سرعت هیچ اهمیتی ندارد . و برای مسابقات و در تیم وارد شدن اول تکنیک مهم است بعد سرعت ، بسیار اهمیت دارد. کسی که سرعت بالایی و قدرت بالایی داشته باشد حتما موفق می شود.
تاریخه ی شنا در ایران :
تاریخچه شنا به عنوان یک ورزش ، در ایران ، بسیار کوتاه است و به طور کلی هم این رشته از ورزش به نسبت دیگر رشته ها در کشور ما چندان پیشرفتی حاصل نکرده است . در حالی که به جهت موقعیت جغرافیایی ایران که در شمال و جنوب کشور به دریا متصل است و هم به جهت تاکیدات مذهبی ، می بایستی این ورزش را مورد توجه قرار می دادند. در قدیم ، مکان هایی شبیه استخر سرپوشیده در حمام ها می ساختند ، به نام چال حوض. این چال حوض ها ، که حداکثر از 10 متر تجاوز نمی کرد ، برای شنا کردن و آب بازی بود. در اطراف چال حوض ها ، سکوهایی به ارتفاع 2 یا 3 متر وجود داشت که از بالای آن به درون آب می پریدندو عملیاتی مانند پشتک و وارو انجام می دادند. روشنایی ال حوض ها از سوراخ کوچکی که در سقف بود ، تامین می شد. در این گونه آبگیر های غیر بهداشتی ، هیچ گونه مقرراتی وجود نداشت و هر کس می توانست قبل از استحمام یا پس از آن وارد چال حوض شود و به آب بازی و شنا ( که به معنای واقعی هم شنا نبود ) بپردازند . تا سال 1314 در سراسر ایران حتی یک استخر شنا هم نبود و فقط در اردوگاه نظامی اقدسیه تهران یک استخر برای آموزش شنا به دانشجویان دانکده افسری ساخته بودند. در سال 1314 ، استخر دیگری در باغ فردوس شمیران احداث شد که به وزارت فرهنگ تعلق داشت. نخستین استخری که برای استفاده ورزشکاران و تعلیم اصول جدید شنا به آنها به وجود آمد ، در سال 1314 در منظریه تهران بود که یک مربی ورزش خارجی به نام " گیبسون " بر آن نظارت می کرد. پایه های ورزش شنای نوین در ایران از همان استخر منظریه گذاشته شد. در حال حاضر ، استخرهای خصوصی ، آزاد یا دولتی بسیاری در تهران و شهرهای مختلف ایران هست و نوجوانان و جوانان ، به ویژه در فصل تابستان ، استقبال زیادی از ورزش شنا می کنند.
1-آشنایی قوانین بین المللی واتر پلو
قوانین بین الملی واتر پلو
فهرست مطالب واتر پلو
بازی و لوازم آن محوطه
Wp 1 : FIELD OF PLAY AND EQUIPMENT
دروازه ها
Wp 2 :GOALS
توپ
کلاهها
تیمها و ذخیره ها
هیئت داوران
داوران
داوران دروازه
وقت نگهداران
منشیها
مدت زمان بازی
تایم اوت ها
شروع بازی
پرتابهای از دروازه
شروع بازی
پرتابهای از دروازه
پرتابهای کرنر
پرتابهای یکسان
پرتابهای آزاد
خطاهای عادی
خطاهای اخراج
خطاهای پنالتی
پرتابهای پنالتی
خطاهای شخصی
سانحه ، آسیب دیدگی و بیماری
پیوست 1: دستورالعمل هائی برای استفاده از دو داور
پیوست 2 :علائمی که هیئت داوران به کار می بند.
پیوست 3 : مقررات انظباطی در مسابقات فینا
مقررات گروه سنی واتر پلو
مقررات تجهیزات واترپلو
1- محوطه بازی ، لوازم و تجهیزات FIELD OF PLAY AND EQUIPMENT
ماده 1-1 سازمان برگزارکننده مسابقات واتر پلو مسئول علامت گذاریهای محوطه بازی بر طبق اندازه های صحیح است و باید کلیه وسایل و لوازم مسابقه را تهیه کند.
ماده 2-1 خط کشی و علامت گذاری محوطه بازی برای مسابقه ای که به وسیله دو داور قضاوت می شود ، باید برابر شکل زیر باشد :
ماده 3-1 در مسابقه ای که به وسیله یک داور قضاوت می شود این داور در همان سمتی باید بایستد که میز منشی و وقت نگهدار قرار دارد. ولی داوران دروازه باید در طرف مقابل او قرار گیرند.
ماده 4-1 برای بازی مردان فاصله میان خطوط دروازه ها نباید کمتر از 20 متر و بیش از 30 متر باشد . برای بازی زنان فاصله میان خطوط دروازه ها نباید کمتر از 20 متر و بیش از 25 متر باشد عرض محوطه بازی نباید کمتر از 10 متر و بیش از 20 متر باشد. مرز محوطه بازی در هر دو انتها باید 30 سانتیمتر پشت خط دروازه باشد.
ماده 5-1 در مسابقاتی که طبق مقررات فینا بر گزار می شود اندازه های محوطه بازی ، عمق آب ،درجه حرارت آب و شدت روشنائی باید بر اساس مقررات تجهیزات واتر پلو مواد 2-7 و 3-7 و 4-7 و 3-8 باشد .
ماده 6-1 در دو طرف محوطه بازی نشانه های مشخص کننده ای به شرح زیر باید قرار داده شود .
نشانه های سفید- خط دروازه و خط نیمه
نشانه های قرمز – 2 متر از خط دروازه
نشانه های زرد – 5 متر از خط دروازه
خطوط 2 طرف محوطه بازی باید از خط دروازه تا 2 متر قرمز رنگ از 2 متر تا 5 متر زرد رنگ و از 5 متر تا وسط محوطه بازی سبز رنگ علامت گذاری گردد.
ماده 1-7 در دو انتهای محوطه بازی و در 2 متر ی گوشه آن در سمت مقابل میز منشی ها و وقت نگهداران با رنگ قرمز نشانه گذاری می شود . که نشانه محل ورود مجدد می باشد. بازیکنان اخراجی از آن محل باید وارد محوطه بازی شوند.
ماده 1-8 فضای کافی برای حرکت آزادانه داوران در طول محوطه بازی و همنین جای مناسبی برای داوران دروازه در امتداد خطوط دروازه باید در نظر گرفته شود.
ماده 9-1 چهار پرجم جداگانه به رنگهای سفید – آبی – قرمز و زرد باید برای منشی تهیه گردد. ابعاد هر یک از پرچمها 20*35 سانتیمتر است.
2- دروازه ها GOALS
ماده 1-2 دو دروازه که میله های عمودی و افقی آن اید به شکل مربع مستطیل و به ابعاد 5/7 سانتیمتر و به رنگ سفید می باشند. در دو انتهای محوطه بازی روی خط دروازه و رو به محوطه ،کاملا ثابت قرار داده می شوند. محل قرار گرفتن دروازه ها نسبت به خطوط طولی استخر به یک اندازه است و نباید بیش از 30 سانتیمتر جلوتر از انتهای محوطه بازی قرار گیرند.
ماده 2-2 فاصله قسمت داخلی دروازه باید 3 متر باشد. زمانی که عمق آب 5/1 متر یا بیشتر باشد از زیر میله افقی دروازه تا روی آب باید 90 سانتیمتر باشد. چنانچه عمق آب کمتر از 5/1 متر است . از کف استخر تا سطح زیرین میله افقی دروازه 40/2 متر باید باشد.
ماده 3-2 تور نرمی باید به طور مطمئن به میله های عمودی و افقی دروازه به منظور محصور کردن کامل دروازه بسته شود تور باید به نحوی به دروازه نصب شود که حداقل 30 سانتیمتر فضا در پشت خط دروازه و در داخل دروازه وجود داشته باشد.
3-توپ THE BALLS
ماده 1-3 توپ باید گرد و دارای سوراخ سوزنی برای باد کردن باشد که خنود به خود بسته شود. جنس آن باید ضد آب باشد و ازکشیدن لایه ربی و چیزهای مشابه آن روی توپ باید خودداری کرد.
ماده 2-3 وزن توپ نباید کمتر از 400 گرم و بیش از 450 گرم باشد.
ماده 3-3 برای بازی مردان محیط دایره توپ نباید کمتر از 68 سانتیمتر و بیش از 71 سانتیمتر و فشار باد داخل توپ باید بین 90 تا 7 کیلو پاسکال ( 13 تا 14 پاوند بر اینچ هوا ) باد.
ماده 4-3 برای بازی زنان محیط دایره توپ نباید کمتر از 65 سانتیمتر و بیش از 67 سانتیمتر و فشار باد داخل توپ باید بین 83 تا 90 کیلو پاسکال (12 تا 13 پاوند بر اینچ هوا ) باشد.
4-کلاهها CAPS
ماده 1-4 کلاهها باید به رنگ کاملا متمایز از یکدیگر بوده و از رنگ قرمز نیز متمایز باشد و به وسیله داوران مورد تایید قرار گیرد. همچنین رنگ کلاهها با رنگ توپ نیز باید تفاوت داشته باشد. داوران ممکن است اعلام نمایند که یکی از تیمها کلاه آبی یا سفید به سر بگذارند. دروازه بانها باید کلاه قرمز رنگ به سر بگذارند. کلاهها باید با بند به زیر چانه بسته شوند و چنانچه بازیکنی کلاه از سرش بیافتد در توقف بعدی و در زمان مقتضی هنگامی که توپ در دست تیم همان بازیکن می باشد کلاه را باید به سر بگذارد . کلاهها باید در تمام طول بازی به سر بازیکنان باشد.
ماده 2-4 کلاهها باید با وسیله نرمی که برای محافظت گوش به کار می رود پوشیده باشد. و رنگ آن باید هم رنگ کلاه تیمها باشد . به جزء دروازه بانان که محافظ گوش آنها باید قرمز رنگ باشد.
ماده 3-4 دو طرف کلاهها باید شماره گذاری شود و بلندی شماره ها باید 10 سانتیمتر باشد. دروازه بانان باید کلاه شماره یک را به سر بگذارد و سایر کلاهها از 2 تا 13 شماره گذاری می شود. دروازه بان جانشین هنگام بازی باید کلاه قرمز رنگ شماره 13 را به سر بگذارد. هیچ بازیکنی نباید در هنگام بازی شماره کلاه خود را بدون اجازه داور و بدون اطلاع به منشی عوض کند
ماده 4-4 در بازیهای بین المللی در جلوی کلاه بازیکنان باید 3 حرف که نشانه اختصاری بین المللی نام کشور است وجود داشته باشد و اندازه هر یک از این حروف نباید کمتر از 4 سانتیمتر باشد. همچنین ممکن است پرچم بین المللی کشور نیز در جلو کلاه قرار داده شود.
5-تیمها و ذخیره ها THEMS AND SUBSTITUTES
ماده 1-5 هر تیم شامل 7 بازیکن است که یکی از آنها دروازه بان است و از کلاه مخصوص دروازه بانان استفاده می کند. ضمنا هر تیم نباید بیش از 6 بازیکن ذخیره داشته باشد که می توان از آنها به عنوان جانشین نفرات اصلی استفاده کرد. تیمی که با کمتر از 7 بازیکن بازی می کند لزومی ندارد که از دروازه بان استفاده نماید.
ماده 2-5 تمام بازیکنانی که در داخل استخر بازی نمی کنند به همراه مربیان و سایر مسئولین به جزء سر مربی تیم ، باید از ابتدای شروع بازی روی نیمکت تیم خود بنشینند و حق حرکت از آن محل را ندارند به جزء در زمان های استراحت بین دورهای بازی و در هنگام تایم اوت ها ، سر مربی تیم حمله کننده مجاز است تا خط 5 متری حرکت نماید. تیم ها محل خود را فقط در پایان وقت دوم بازی همچنین در ابتدای دور دوم وقت اضافی تعویض می کنند. هر دو نیمکت تیمها باید در طرف مقابل میز منشیها قرار داده شود.
ماده 3-5 کاپیتانها جزء نفرات بازی کننده تیم خود هستند و مسئولیت برقراری نظم و هدایت و رهبری تیم خود را به عهده دارند.
ماده 4-5 بازیکنان باید مایوهایی که بدن نما نباشد بپوشند و همچنین نباید مایوهایی بپوشند که زیر آنها زیر پوش جداگانه دیگری پوشیده باشند. قبل از شرکت در مسابقه ، بازیکنان باید تمام اشیایی را که احتمال دارد به دیگران آسیب وارد سازد از خود دور کند.
ماده 5-5 بازیکنان نباید بدن خود را به چربی ، روغن یا هر ترکیب مشابه دیگری آغشته نمایند . اگر داور قبل از شروع بازی متوجه شود که بازیکنان از چنین موادی استفاده کرده اند باید دستور دهد که بلافاصله آن مواد زاید را از بدن خود پاک کنند. شروع بازی نباید به خاطر پاک کردن این مواد از بدن بازیکنان به تاخیر افتد. اگر داور بعد از شروع بازی متوجه شود که بازیکنی از این مواد استفاده کرده است باید او را برای تمام مدت بازی اخراج کند و به بازیکن ذخیره اجازه داده می شود که به جای او از از محل مخصوص ورود نزدیک تیم خودش بلافاصله وارد محوطه بازی شود.
ماده 7-5 بازیکن ذخیره باید با توجه به موارد زیر می تواند از هر محلی وارد محوطه بازی گردد.
– در زمان استراحت بین دورهای بازی و زمان استراحت بین وقت های اضافی.
– پس از به ثمر رسیدن یک گل.
– در زمان تایم اوت.
– برای جایگزینی بازیکنی که زخمی و یا دچار خونریزی شده است.
ماده 8-5 بازیکن ذخیره باید برای جایگزینی بدون تاخیر آماده باشد چنانچه او آماده جایگزینی نباشد بازی بدون حضور وی ادامه یافته و در این حالت او می تواند در هر زمان از محل مخصوص ورود نزدیک دروازه خودش وارد بازی شود.
ماده 9-5 چنانچه دروازه بانی که به جایش بازیکن ذخیره ای وارد بازی شده بخواهد به بازی برگردد ، در هر پستی کی تواند بازی کند.
ماده 10-5 چنانچه دروازه بانی بنا به هر دلیل پژشکی از بازی کناره گیری نماید ، داور باید بی درنگ اجازه دهد که یک بازیکن ذخیره به جای او گمارده شود. این بازیکن ذخیره باید از کلاه دروازه بان استفاده نماید.
6-هیئت داوران OFFIAIAIS
ماده 1-6 در مسابقاتی که تحت نظر فینا برگزار می شود ، هیئت داوران اداره کننده هر مسابقه شامل 2 داور ، 2 داور دروازه ، وقت نگهداران و منشیها می باشند. پیشنهاد می شود که در سایر مسابقات نیز از همین تعداد هیئت داوران استفاده شود. هر کدام از این افراد دارای اقتدار و وظایف مشروحه زیر هستند به جزء زمانی که مسابقه با دو داور و بدون داور دروازه اداره می گردد که در این حالت داوران وظایف داوران دروازه که در ماده 2-8 پیش بینی شده را نیز انجام می دهند . (ولی بدون به کار بردن علائم تصریح شده آنها)
یادداشت : باید توجه داشت که بنا بر درجه اهمیت بازیها ، می توان به وسیله یک گروه 4 تا 8 نفره از هیئت داوران بازیها را به شرح زیر اداره کرد :
ا) داوران و داوران دروازه.
با دو داور و دو داور دروازه ، با دو داور و بدون داور دروازه ، با یک داور و دو داور دروازه .
ب) وقت نگهداران و منشیها.
با یک وقت نگهدار و یک منشی : وظیفه وقت نگهدار کنترل دقیق مدت زمان ممتدی است که توپ بر طبق ماده 16-20 در اختیار هر یک از تیمها است. وظیفه منشی عبارت است از ثبت دقیق مدت زمانی که بازی عملا در جریان بوده . تایم اوت ها و همچنین ثبت زمانهای استراحت بین هر دور بازی ، ثبت وقایع بازی بر طبق ماده 1-10 و همچنیت زمان مربوط به خروج بازیکنانی را ثبت می کند که بر طبق مقررات از بازی اخراج می شوتد.
با دو وقت نگهدار و دو منشی :وظیفه اولین وقت نگهدار کنترل دقیق مدت زمانی است که بازی در جریان می باشد. تایم اوت ها و همچنین زمانهای استراحت بین هر دور بازی ، وظیفه دومین وقت نگهدار کنترل مدت زمانی است که توپ بر طبق ماده 16-20 در اختیار هر یک از تیمها می باشد. وظیفه اولین منشی ثبت وقایع بازی بر طبق موارد مندرج در ماده 1-الف است. وظیفه دومین منشی انجام موارد پیش بینی شده در ماده 1-10 ب- ج- د مربوط به ورود مجدد غیر صحیح توسط بازیکنان اخراجی ، ورود مجدد غیر صحیح توسط بازیکنان ذخیره و سومین خطای شخصی است.
7-داوران REFEREES
ماده 1-7 کنترل مطلق بازی در دست داوران است. اقتدار آنها نسبت به بازیکنان در تمام مدت جریان بازی و تا زمانی که داوران و بازیکنان در محدوده استخر هستند اعمال می شود. تمام تصمیمات داوران در مورد مسائل بازی تصمیم نهائی است و تفسیر آنها از قوانین در تمام طول بازی باید اطاعت شود. داور نمی تواند هیچ گونه فرض و استنباطی از خود در مورد وقایع در جریان بازی داشته باشد. ولی آنچه را که مشاهده می کند می تواند در جهت بهبود توانائی اداره بازی مورد تفسیر قرار دهد.
ماده 2-7 داوران باید شروع و شروع مجدد را با به صدا در آوردن سوت اعلام کنند و همچنین گلها ، پرتابهای از دروازه ، پرتابهای کرنر (که ممکن است به وسیله داور دروازه اعلام بشود یا نشود )پرتابهای یکسان و همچنین نقض مقررات را با دمیدن در سوت اعلام نمایند. داور ممکن است تصمیم خود را تغییر دهد . در چنین صورتی تصمیم جدید باید قبل از به بازی درآمدن توپ به موقع اجرا در آید.
ماده 3-7 داوران باید از اعلام خطا در زمانی که عقیده دارند اعلام این خطا به نفع بازیکنان تیم خاطی است خودداری کنند. داوران تا زمانی که امکان ادامه بازی با توپ وجود داشته باشد نباید خطاهای عادی را اعلام نمایند.
یادداشت : داوران باید به این اصل توجه گسترده ای بکنند. برای مثال ، گرفتن خطای عادی به نفع بازیکنی که صاحب توپ است و به طرف دروازه تیم مخالف در حال پیشروی است به نفع تیم حریف است و داور چنین خطای را نباید اعلام کند . زیرا اعلام چنین خطائی به نفع تیم خاطی خواهد بود.
ماده 4-7 مطابق با مقررات داوران قدرت دارند که دستور اخراج هر بازیکنی را از آب صادر کنند. چنانچه بازیکن از خروج امتناع ورزید بازی باید متوقف شود.
ماده 5-7 زمانی که رفتار و اعمال هر یک از بازیکنان ، ذخیره ها و تماشاگران یا مسئولین سبب شود که داوران نتوانند وظایف خود را درست و منصفانه انجام دهند می توانند دستور اخراج آنها را از محوطه استخر صادر کنند.
ماده 6-7 در هر زمان به عقیده داوران رفتار نادرست بازیکنان و تماشاگران و سایر پیشامدها آنها را از گرفتن تصمیمات صحیح باز می دارد ، می توانند بازی را متوقف نمایند . در صورت اتخاذ چنین تصمیمی ، داوران باید موضوع را به مقامات ذیصلاح گزارش دهند.
8-داوران دروازه GOAL GUDGES
ماده 1-8 داوران دروازه باید درهمان سمتی قرار گیرند که میز منشیها و وقت نگهداران قرار دارد. محل استقرار آنها در انتهای محوطه بازی روی خط دروازه است.
ماده 2-8 وظایف داوران دروازه عبارتست از :
1) با بلند کردن یک دست به حالت عمودی علامت می دهند که بازیکنان در شروع هر دور بازی در خط دروازه خود ، به طور صحیح قرار گرفته اند.
2) با بلند کردن هر دو دست به حالت عمودی علامت می دهند که بازیکنان در شروع و شروع مجددبه طور صحیح قرار نگرفته اند.
3) با اشاره دست به جهت حمله پرتاب از دروازه را علامت می دهند.
4) با اشاره دست به جهت حمله پرتاب کرنر را علامت می دهند.
5) با بلند کردن هر دو دست به حالت ضربدر به ثمر رسیدن یک گل را علامت می دهد.
6) با بلند کردن هر دو دست به حالت عمودی ورود غیر صحیح بازیکن اخراجی یا ذخیره را اعلام می نمایند.
ماده 3-8 هر یک از داوران دروازه باید چند توپ همراه داشته باشند تا زمانی که توپ اصلی از محوطه بازی خارج می شود فورا یک توپ جدید به دروازه بان (برای پرتاب از دروازه )یا به نزدیکترین بازیکن تیم حمله (برای پرتاب کرنر) یا به هر ترتیبی که داور دستور می دهد بدهند.
9-وقت نگهداران TIME KEEPERS
ماده 1-9 وظایف وقت نگهداران عبارت است از :
ا) ثبت دقیق مدت زمانی که بازی عملا در جریان است . تایم اوت ها و همچنین زمانهای استراحت بین هر دور بازی.
ب) ثبت مدت زمان ممتدی که هر تیم توپ را در اختیار دارد.
ج) ثبت زمانی که بازیکنان بر طبق قانون از بازی اخراج شده اند و همچنین زمان بازگشت آنها یا بازیکنان ذخیره ای که به جای آنها به بازی خواهند آمد.
د) اعلام شروع یک دقیقه آخر بازی و یک دقیقه آخر دور دوم وقت اضافی به طور کاملا رسا.
ه) با سوت سپری شدن 45 ثانیه و سپس پایان تایم اوت را اعلام می نمایند.
ماده 2-9 وقت نگهدار باید با صدا در آوردن سوت (یا هر وسیله دیگری به شرط آن که صدا مشخص و به قدر کافی بلند و قابل شنیدن باشد) پایان هر یک از دورهای بازی را مستقل از داوران اعلام کند . و با اعلام او بلافاصله هر دور بازی پایان می یابد جزء در موارد زیر :
ا) چنانچه همزمان با اعلام پایان یکی از دورها داور اعلام خطای پنالتی کند . در این حالت پرتاب پنالتی، مطابق با مقررات انجام می شود.
ب) اگر توپ در هوا باشد و از خط دروازه بگذرد و در نتیجه این حالت اگر گل بدست آید قبول خواهد بود.
10-منشیها SECRETARIES
ماده 1-10 وظایف منشیها عبارت است از :
ا) نگهداری و ثبت وقایع بازی که عبارتست از : نام بازیکنان ، گلهای زده شده ، تایم اوت ها ، خطاهای اخراج ،خطاهتای پنالتی و خطاهای شخصی که به هر یک از بازیکنان تعلق می گیرد.
ب) کنترل مدت زمانی که بازیکنان اخراج شده باید از محوطه بازی بیرون باشند ، و دادن علامت برای ورود مجدد بازیکنان اخراجی پس از مدت زمان لازم به محوطه بازی با بلند کردن پرچم متناسب با رنگ کلاه آنها . به جزء زمانی که داور به بازیکن اخراجی یا جانشین او به علت تغییر در مالکیت توپ باید اجازع ورود مجدد را بدهد. منشی بعد از 4 دقیقه علامت ورود به بازیکن ذخیره ای که باید جایگزین بازیکنی که مرتکب وحشی گری شده است را بدهد. این علامت با بلند کردن پرچم زرد رنگ به همراه پرچم رنگ کلاه بازیکن اخراجی می باشد.
ج) علامت دادن با پرچم قرمز همراه با به صدا در آوردن سوت برای اعلام هر ورود نادرست بازیکن اخراجی یا جانشین او (این وظیفه منشی شامل علامت داور دروازه به عنوان ورود نادرست نیز می شود) با این علامت بازی بی درنگ متوقف می شود.
د) علامت دادن فوری برای اعلام سومین خطای شخصی هر یک از بازیکنان به طریق زیر:
– با پرچم قرمز ، اگر سومین خطای شخصی اخراج است.
– با پرچم قرمز همراه با به صدا در آوردن سوت ، اگر سومین خطای شخصی خطای پنالتی است.
11-مدت زمان بازی DURATION OF THE GAME
ماده 1-11 مدت زمان بازی چهار دور هشت دقیقهد ای بازی فعال است. زمان بازی در هر دور ، از هنگامی آغاز می شود که یکی از بازیکنان توپ را لمس کند. پس از هر علامت برای توقف بازی ساعت نیز متوقف می شود و پس از رها شدن توپ از دست بازیکنی که پرتاب مقتضی به او داده شده یا تماس توپ به وسیله یکی از بازیکنان پس از پرتاب یکسان ، ساعت دوباره به کار خواهد افتاد.
ماده 2-11 دو دقیقه استراحت بین دور اول و دوم همچنین بین دور سوم و چهارم و پنچ دقیقه استراحت بین دور دوم و سوم بازی وجود دارد. کلیه بازیکنان ، مربیان و مسئولین باید محلهای خود را قبل از شروع دور سوم بازی و ابتدای دور دوم وقت اضافی تعویض کنند.
ماده 3-11 چنانچه در پایان وقت اصلی بازی نتیجه گلها مساوی شود . در هر بازی که نتیجه قطعی لازم باشد.پس از پنچ دقیقه استراحت ، بازی در وقت اضافی ادامه پیدا خواهد کرد. وقت اضافی شامل دو زمان سه دقیقه ای بازی فعال با دو دقیقه توقف در بین آن است که تیمها نیز جای خود را در این زمان تعویض خواهند نمود. چنانچه پس از پایان دو دور وقت اضافی نتیجه همچنان مساوی باشد پرتاب پنالتی برای تعیین نتیجه بازی اجراء خواهد شد.
یادداشت : چنانچه برای تعیین نتیجه بازی پرتاب پنالتی لازم باشد نحوه اجراء آن به شرح زیر است :
ا ) اگر دو تیم دارای نتیجه مساوی هستند ،پرتاب پنالتی بلافاصله پس از پایان بازی آغاز خواهد شد و از همان 2 داوری که بازی را قضاوت نموده اند استفاده می گردد.
ب ) در غیر صورت فوق (یعنی اگر 3 تیم یا بیشتر) پرتاب 30 دقیقه پس از پایان بازی نهائی همان دور و یا در اولین فرصت عملی انجام خواهد شده . از داورانی که در اکثر بازیهای این دور قضاوت نموده اند استفاده خواهد شد. مشروط به اینکه داوران بی طرف باشند.
ت ) اگر دو تیم دارای نتیجه مساوی هستند ، از مربیان 2 تیم درخواست خواهد شد که 5 بازیکن و یک دروازه بان را که در پرتاب پنالتی شرکت می نمایند معرفی نمایند. دروازه بان را در هر زمان می توان تغییر داد مشروط بر اینکه نام دروازه بان ذخیره نیز در لیست معرفی شده نوشته شده باشد.
ث ) نام 5بازیکن به ترتیبی که پنالتی را به دروازه حریف پرتاب می کنند باید نوشته شود و این ترتیب تغییر پذیر نخواهد بود.
ج-بازیکنانی که از تمام بازی اخراج شده اند (3 خطا و غیره) را نمی توان در لیت پرتاب کنندگان یا دروازه بان قرار داد.
ج ) چنانچه دروازه بان در جریان پرتاب پنالتی از بازی اخراج گردد ، یکی از 5 بازیکن معرفی شده در دروازه قرار خواهد گرفت ولی بدون اختیارات دروازه بان ، بعد از پرتاب این پنالتی بازیکنی که در دروازه قرار گرفته است را می توان با بازیکن یا دروازه بان ذخیره تعویض نمود. اگر یکی از 5 بازیکن پرتاب کننده پنالتی از بازی اخراج شد ، نام او از ردیف پرتاب کنندگان حذف و یکی از بازیکنان ذخیره به جای او و در انتهای لیست پرتاب کنندگان قرار خواهد گرفت.
ح ) پرتابها باید به طور متناوب (یک در میان) به دروازه طرف مقابل پرتاب شود به جزء زمانی که شرایط یکی از دروازه ها نسبت به دیگریدارای تفاوتی به نفع یک تیم و به ضرر تیم دیگر باشد ، که در این صورت پرتابها به سمت یک دروازه اجراء خواهد شد و همه بازیکنان به جزء پرتاب کنندگان و دروازه بان مدافع باید روی نیمکت ذخیره ها بنشینند . بازیکنان زننده پنالتی در مقابل نیمکت ذخیره های خود در آب قرار می گیرند .
خ ) تیمی که اولین پرتاب را انجام می دهد به وسیله قرعه انتخاب خواهد شد.
د ) چنانچه در پایان 5 پرتاب نتیجه 2 تیم هنوز مساوی باشد ، همان 5 بازیکن به ترتیبی که قبلا نوشته شد (بدون هیچ تغییری در ترتیب آنها ) یک در میان پرتاب را اجرا خواهند نمود تا یک تیم پرتاب را گل نموده و تیم دیگر از دست بدهد.
ذ ) اگر 3 تیم یا بیشتر دارای نتیجه مساوی باشند ، هر تیم 5 پرتاب پنالتی به دروازه تیم دیگر اجرا خواهد نمود ، به همان نحوه متناوب (یک در میان) و تیمی که اولین پرتاب را باید انجام دهد به وسیله قرعه تعیین خواهد شد.
ماده 4-11 ساعتی که باید کاملا قابل رویت با شد ، به طریق نزولی یا پایین رونده ، زمان بازی را نشان می دهد (این روش ، زمان باقیمانده از هر دور بازی را نشان می دهد).
ماده 5-11 اگر بازی و( یا قسمتی از بازی) باید تکرار شود ، در این صورت ، گلهای به ثمر رسیده ، خطاهای شخصی و تایم اوت هائیکه در این زمان به وود آمده محسوب نشده و باید از ورقه داوری حذف شود. ولی خطاهای وحشیگری ، بدرفتاری و یا کارت قرمزمنتج به اخراج بازیکن باید در ورقه داوری باقی بماند.
12- تایم اوت ها TIMEOUTS
ماده 1-12 هر تیم مجاز است دو بار در طول بازی تایم اوت بگیرد. از ک تایم اوت اضافی (تایم اوت سوم) و تایم اوت هائی که در طول بازی از آن استفاده نشده است می توان در وقت های اضافی استفاده نمود . مدت زمان تایم اوت یک دقیقه است . تایم اوت را در هر زمان مربی تیمی که تیمش صاحب توپ است می تواند درخواست نماید. حتی بعد از به ثمر رسیدن گل . او با اعلام "تایم اوت " و با علامت دست به حالت T درخواست خود را به داور یا منشی می رساند. زمان یکه تایم اوت در خواست می شود ، منشی یا داور به به صدا در آوردن سوت فورا بازی را متوقف می نماید. بازیکنان باید بلافاصله به نیمه محوطه بازی مربوط به خودشان بروند.
2-12 پس از پایان زمان تایم اوت ، تیمی که صاحب توپ بوده با سوت داور بازی را از روی خط نیمه و یا پشت خط نیمه خودش شروع خواهد نمود . اگر تایم اوت قبل از اجراء پرتاب پنالتی و یا پرتاب کرنر درخواست گردد. در این صورت پس از پایان زمان تایم اوت بازی با اجراء پرتاب های فوق شروع خواهد شد.
یادداشت : ساعت3 ثانیه پس از پایان تایم اوت به حالت اولیه بر نگشته و بقیه زمان 30 ثانیه ادامه خواهد یافت.
ماده 3-12 اگر مربی تیمی که مالکیت توپ را دارا می باشد ، درخواست تایم اوت اضافی بنماید که استحقاق آن را ندارد . بازی متوقف شده و سپس به وسیله یکی از بازیکنان تیم مقابل از خط نیمه شروع می گردد.
ماده 4-12 اگر مربی تیمی که مالکیت تیم را دارا نمی باشد ، درخواست تایم اوت بنماید ، بازی متوقف شده و یک پرتاب پنالتی به تیم مقابل داده خواهد شد.
ماده 5-12 در شروع دوباره بازی پس از تایم اوت بازیکنان می توانند در هر نقطه ای از محوطه بازی که بخواهد قرار بگیرند ، البته با توجه به موضوع قوانین مربوط به پرتاب پنالتی و پرتاب کرنر.
13-شروع بازی THE START OF PLAY
1-13 تیمی که نامش در برنامه مسابقات اول نوشته شده کلاه سفید و یا کلاهی که نشانه رنگ کشورش می باشد به سر گذاشته و بازی را از سمت چپ میز منشی شروع خواهد کرد. تیم دیگر کلاه آبی و یا کلاهی که رنگ متمایز با تیم دیگر داشته باشد به سر گذاشته و بازی را از سمت راست میز منشی شروع خواهد کرد.
2-13 در شروع هر دور بازی بازیکنان باید در خط دروازه خود آرایش بگیرند . در حدود یک متر از یکدیگر و یک متر از میله های دروازه باید فاصله داشته باشند. بیش از دو بازیکن مجاز نیستند که در داخل دروازه قرار داشته با شند. آن قسمتی از بدن بازیکنان که در سطح آب قرار دارد نباید از خط دروازه تجاوز نماید.
یادداشت : در شروع بازی هیچ یک از بازیکنان نمی توانند خط دروازه را بگیرند و یا بکشند ، و بازیکنی که برای گرفتن توپ شنا می کند نمی توانند از دروازه برای حرکت استفاده نموده و پای خود را به آن بزند.
3-13 هنگامی که داوران مطمئن شدند که هر دو تیم آماده هستند ، یک داور با کشیدن سوت بازی را آغاز نموده و سپس توپ را روی خط نیمه محوطه بازی رها و یا پرتاب می کند.
4-13 اگر توپی که داور پرتاب یا رها کرده به نحوی در آب قرار گیرد که به طور مشخص به نفع یکی از تیمها باشد ، داور باید توپ را پس بگیرد و روی خط نیمه یک پرتاب یکسان اجراء کند.
14- روش گل زدن METHOD OF SCORING
1-14 یک گل زمانی به حساب می آید که تمام توپ از روی خط دروازه از میان دو میله عمودی و زیر میله افقی عبور کند.
2-14 یک گل از هر محلی از محوطه بازی می تواند به ثمر برسد . به جزء این که دروازه بان مجاز نیست از خط نیمه محوطه بازی عبور کند یا در آنجا به توپ دست بزند.
3-14 یک گل با هر قسمتی از بدن که وارد دروازه شود به حساب می آید جزء با مشت بسته . یک گل می تواند با دریبل کردن توپ تا داخل دروازه به ثمر برسد. در شروع و در شروع مجدد بازی ، حداقل دو نفر از بازیکنان (از هر تیمی که باشد ، جزء دروازه بان مدافع) باید از روی قصد با توپ بازی کنند ، یا با آن تماس حاصل نمایند ، جزء در موارد زیر :
– پرتاب پنالتی
– پرتاب از دروازه ، مستقیم و بدون معطلی
– پرتاب آزادی که از پشت 5 متر ، مستقیم و بدون معطلی اجرا گردد.
یادداشت : بازیکن تیمی که در خارج از محوطه 5 متری دروازه حریف پرتاب آزاد به سود تیمش اعلام می شود م تواند با یک شوت بیرون از محوطه 5 متر بدون معطلی گلی را به ثمر برساند ، ولی چنانچه این بازیکن توپ را به جریان انداخت نمی تواند گل را به ثمر برساند مگر این که بازیکن دیگری از روی قصد و اراده با توپ تماس حاصل کند جزء دروازه بان تیم مدافع. اگر خطا در خارج از محوطه 5 متری انجام شود ولی توپ در داخل محوطه 5 متری باشد ،چنانچه توپ فورا به خارج از محوطه 5 متری در محلی که خطا رخ داده و یا در امتداد خط محلی که خطا رخ داده شده و یا عقب تر از آن فرستاده شود ، بازیکن تیم مهاجم می تواند با یک شوت فوری گل به ثمر برساند. در موارد زیر طبق شرایط این ماده نمی توان گل به ثمر رساند :
– پس از تایم اوت
– پس از به ثمر رسیدن یک گل
– پس از زخمی شدن و خونریزی
– پس از به سر گذاشتن دوباره کلاه
– پس از دریافت توپ توسط داور
– پس از خروج توپ از کناره های محوطه بازی
– پس از هر گونه شرایط تاخیری دیگر
ماده 4-14 چنانچه در پایان 30 ثانیه مالکیت توپ ، یا در پایان هر یک از دورها ، توپ در هوا باشد و از داخل دروازه عبور کند گل قبول خواهد بود.
یادداشت : اگر بنا به شرایط این ماده توپ پس از برخورد به میله های عمودی و افقی دروازه ، یا خود دروازه بان یا هر یک از بازیکنان مدافع ، و یا برگشت از برخورد به آب وارد دروازه شود گل قبول خواهد بود . چنانچه در پایان هر یک از دورها که توپ در حال عبور به سمت دروازه است به وسیله یکی از بازیکنان مهاجم از روی قصد و اراده به بازی گرفته شده یا با آن تماس حاصل شود گل قبول نخواهد بود. اگربنا به شرایط مندرج در این ماده ، توپ به سمت دروازه در هوا باشد و دروازه بان ، یا یکی از بازیکنان مدافع ، دروازه را پایین بکشند یا در داخل محوطه 5 متری یکی از بازیکنان مدافع ،جزء دروازه بان ، با دو دست یا دو بازو یا مشت توپ را به منظور جلوگیری از به ثمر رسیدن یک گل متوقف کنند داور باید یک پنالتی به تیم حریف بدهد، مشروط بر اینکه بنا به عقیده او چنانچه این خطاها رخ نمی داد احتمال به ثمر رسیدن گل وجود داشت. چنانچه بنا به شرایط مندرج در این ماده ، که توپ به سمت دروازه در هواست بر روی آب بیافتد و پس از خط دروازه به طور کامل عبور کند داور فقط زمانی گل را قبول خواهد کرد که توپ فورا و فقط در اثر نیروی حاصله از همین شوت از خط دروازه عبور کند.
15-شروع بازی پس از گل زدن RESTATING AFTER A GOAL
ماده 1-15 پس از این که یک گل به ثمر رسید بازیکنان باید در نیمه محوطه بازی مربوط به خود در هر جا که می خواهند آرایش بگیرند. آن قسمتی از بدن بازیکنان که در سطح آب است نباید از خط نیمه عبور کند. داور باید با صدا در آوردن سوت شروع مجدد بازی را فرمان دهد. با این فرمان و با رها شدن توپ از دست بازیکن تیمی که گل را نزده است بازی به جریان خواهد افتاد. شروع مجدد بازی که بر طبق این قاعده انجام نشود باید تکرار شود.
16- پرتاب های از دروازه GOAL THROWS
ماده 1-16 بر طبق شرایط زیر یک پرتاب از دروازه اعلام خواهد شد :
1) زمانی که تمام توپ به طور کامل از روی خط دروازه ، خارج از میان میله های عمودی و زیر میله افقی دروازه عبور کند و آخرین فردی که با آن تماس داشته یکی از بازیکنان تیم مدافع به جزء دروازه بان تیم مدافع بوده است .
1) چنانچه توپ تحت شرایط زیر به طور کامل از روی خط دروازه و از میان میله های عمودی و زیر میله افقی دروازه عبور کند و یا به میله های دروازه برخورد کند ، به تیم مدافع یک پرتاب از دروازه اعطا ء خواهد شد.
– پرتاب آزاد یک ضرب از داخل محوطه 5 متری
– پرتاب آزاد یک ضرب خارج از محوطه 5 متری ولی با تاخیر
– پرتاب به دروازه حریف از دروازه مقابل ولی با تاخیر
– پرتاب کرنر مستقیم به دروازه حریف
ماده 2-16 پرتاب از دروازه را باید هر یک از بازیکنان تیم از هر نقطه ای در داخل محوطه 2 متری انجام دهند . پرتاب از دروازه ای که طبق این قاعده انجام نشود باید تکرار شود.
یادداشت : پرتاب از دروازه باید به وسیله نزدیکترین بازیکن به توپ اجرا گردد. پرتاب آزاد ، پرتاب از دروازه و پرتاب کرنر نباید با تاخیر انجام شود. این پرتابها باید به نحوی باشند که سایر بازیکنان بتوانند توپ را در هنگام رها شدن از دست پرتاب کننده ببینند. بازیکنان معمولا بر اساس ماده 4-9 که اجازه می دهد پرتاب کننده قبل از پاس به دیگری توپ را دریبل کند مرتکب اشتباه می شوند و در اجرای پرتاب تاخیر می کنند. در حالی که پرتاب باید فورا انجام شود. ولو آن که پرتاب کننده هیچ یک از اعضای تیم خود را در موقعیتی که بتواند به آنها پاس بدهد پیدا نکند در این گونه موارد پرتاب کننده می تواند توپ را از بالا بر روی سطح آب بیاندازد (شکل 1) یا این که توپ را به هوا پرتاب کند (شکل شماره 2) و سپس شروع به بازی و یا دریبل نماید. ولی به هر صورت پرتاب باید به طریقی انجام شود که بازیکنان دیگر بتوانند آن را ببینند.
شکل ( 1 – 3 ) و ( 2 -3 )
17- پرتاب های کرنر CORNER THROWS
ماده 1-17 یک پرتاب کرنر زمانی رخ داده خواهد شد که تمام توپ به طور کامل از روی خط دروازه ، خارج از میان میله های عمودی و زیر میله افقی دروازه عبور کند و آخرین فردی که با آن تماس داشته دروازه بان تیم مدافع بوده و یا بازیکنان تیم مدافع عمدا توپ را از خط دروازه به خارج بفرستند.
ماده 2-17 پرتاب کرنر را یکی از بازیکنان تیم حمله کننده از روی خط 2 متری در نزدیکترین سمتی که توپ از خط دروازه عبور کرده باید انجام دهد. لزومی ندارد که نزدیکترین بازیکن توپ را پرتاب کند ولی باید بدون تاخیر اجرا شود.
یادداشت : در زمینه روش اجرای پرتابها ، به یادداشت زیر ماده 2-16 مراجعه کنید.
ماده 3-17 در هنگام اجرای پرتاب کرنر کلیه بازیکنان تیم حمله کننده باید از محوطه 2 متری خارج شوند.
ماده 4-17 پرتاب کرنری که از محل نادرست ، یاپیش از خروج بازیکنان تیم حمله کننده از محوطه 2 متری انجام شود ، باید تکرار گردد.
18- پرتاب های یکسان NEUTRAL THROWS
ماده 1-18 یک پرتاب یکسان بر طبق شرایط زیر اعطا خواهد شد :
1-زمانی که در شروع یکی از دورها ، داور معتقد باشد که توپ به وضعی روی آب قرار گرفته که به طور مشخص به نفع یکی از تیم ها است.
1) زمانی که یک یا چند بازیکن از هر دو تیم به طور همزمان مرتکب خطایی شوند که برای داور تشخیص این که کدام یک مرتکب خطا شده اند مشکل باشد.
2) زمانی که هر دو داور با هم برای اعلام یک خطای عادی سوت بزنند ، ولی تصمیم آنها برای تیمهای مختلف باشد.
3) زمانی که توپ در مالکیت هیچ یک از تیم ها نباشد و یک یا چند بازیکن از دو تیم همزمان مرتکب خطاهای اخراج گردند. در این هنگام پس از اخراج بازیکنان خاطی پرتاب یکسان اجراء خواهد شد.
4) زمانی که توپ به موانع بالای سر برخورد یا گیر کند.
ماده 2-18 در پرتاب یکسان ، داور باید توپ را به نحوی در کنار محلی که خطا رخ داده است پرتاب کند که هر دو بازیکن برای دریافت توپ وضعیتی مساوی داشته باشند. پرتاب یکسانی که در داخل محوطه 2 متری به جود می آید باید از روی خط 2 متری انجام شود.
ماده 3-18 اگر در هنگام پرتاب یکسان داور بر این اعتقاد باشد که توپ به طور مشخص به نفع یکی از تیم ها رها شده است توپ را پس می گیرد و پرتاب را تکرار می کند.
19- پرتاب های آزاد FREE THROWS
ماده 1-19 پرتاب آزادباید از محلی که خطا رخ داده اجرا شود به جزء موارد زیر :
اگر توپ از محلی که خطا رخ داده شده به دروازه تیم مدافع دورتر باشد پرتاب آزاد باید از محلی که توپ قرار دارد اجرا شود.
ا) اگر خطا در داخل محوطه 2 متری به وسیله بازیکنان تیم مدافع انجام شود . پرتاب آزاد باید از روی خط 2 متری مقابل محلی که خطا رخ داده اجرا شود و اگر توپ در خارج از محوطه 2 متری است از محلی که توپ قرار دارد پرتاب انجام می شود.
ب) و یا موارد دیگری که در قوانین پیش بینی شده است.
پرتاب آزادی که در وضعیت نادرست اجرا می شود باید تکرار گردد.
ماده 2-19 مدت زمانی که به بازیکن اجازه داده می شود تا پرتاب آزاد را اجرا نماید به نظر داوران بستگی دارد. این مدت زمان باید معقول ومنطقی و بدون تاخیر باشد ، ولی لزومی ندارد که به فوریت انجام شود . اگر بازیکنی که به روشنی در شرایطی است که می تواند پرتاب آزاد را انجام دهد آن را انجام ندهد خطا محسوب می شود.
ماده 3-19 مسئولیت برگرداندن توپ به بازیکنی که قرار است پرتاب آزاد را انجام دهد به عهده تیمی است که پرتاب به آنها داده شده است.
ماده 4-19 پرتاب آزاد باید به نحوی انجام شود که سایر بازیکنان بتوانند توپ را در هنگام جدا شدن از دست پرتاب کننده ببینند. او مجاز است قبل از پاس دادن توپ به بازیکن دیگر آن را حمل یا دریبل کند . به محض رها شدن توپ از دست بازیکنی که پرتاب آزاد را انجام می دهد بازی به جریان می افتد.
یاداشت : در زمینه انجام پرتاب ها به یادداشت زیر ماده 2-16 مراجعه کنید.
20- خطاهای عادی ORDINARY FOULS
ماده 1-20 انجام هر یک از اعمال زیر باید یک خطای عادی محسوب شود (ماده 2-20 تا 18-20) و جریمه آن اعطای یک پرتاب آزاد است که باید به تیم مقابل داده شود.
یادداشت : داوران باید خطاهای عادی را به نحوی بر طبق مقررات اعلام کنند که تیم حمله کننده قادر باشد از آوانتاژ لازم برخوردار شود. به هر صورت ، داوران باید به شرایط مخصوص ماده 3-7 (آوانتاژ) توجه کنند.
ماده 2-20 تجاوز کردن از خط دروازه در هنگام شروع هر یک از دورها پیش از این که داور علامت شروع را بدهد . پرتاب آزاد از محلی که توپ قرار دارد انجام می شود و اگر توپ هنوز به محوطه بازی رها نشده باشد پرتاب آزاد از خط نیمه اجراء می گردد.
ماده 3-20 کمک کردن به بازیکن در شروع هر یک از دورها ، و یا هر زمان دیگری در جریان بازی .
ماده 4-20 گرفتن یا فشار آوردن به میله های دروازه یا وسایلی که دروازه را در استخر ثابت می کند. گرفتن یا فشار آوردن به کناره ها یا انتهای استخر هنگامی که بازی فعال است ، یا در شروع هر یک از دورهای بازی.
ماده 5-20 انجام هر نوع عمل فعالانه در جریان بازی هنگامی که بازیکن در کف استخر ایستاده است . راه رفتن در کف استخر هنگانی که بازی در حال انجام است ،جهیدن از کف استخر برای بازی با توپ یا درگیری با حریف . این ماده شامل دروازه بان زمانی که داخل محوطه 5 متری مربوط به خود قرار گرفته نمی شود.
ماده 6-20 گرفتن یا نگه داشتن توپ در زیر آب هنگام درگیری با حریف
یاداشت : گرفتن و نگه داشتن توپ در زیر آب در هنگام درگیری با حریف یک خطای عادی محسوب می شود. حتی اگر دست بازیکنی که توپ را گرفته است در نتیجه فشار حریف با توپ به زیر آب رفته است (شکل 3) هیچ تفاوتی نمی کند که توپ به دلخواه او به زیر آب رفته است یا نه. مهم این است که خطا علیه بازیکنی گرفته می شود که در لحظه فرو رفتن توپ به زیر آب آن را در اختیار داشته است . بسیار مهم است که به خاطر داشته باشیم که این خطا فقط زمانی می تواند رخ دهد که در هنگام درگیری با حریف توپ به زیر آب برود . بنابر این هنگامی که دروازه بان برای مهار کردن یک شوت از آب به بالا می پرد و در حالی که به پایین بر می گردد توپ را به زیر آب ببرد خطایی مرتکب نشده است. ولی چنانچه پس از آن با حریف درگیر شود و نگه داشتن توپ در زیر آب را ادام دهد مرتکب خطا شده و اگر این عمل او از به ثمر رسیدن یک گل احتمالی جلوگیری کند یک پرتاب پنالتی علیه دروازه بان بر طبق ماده 2-22 داده خواهد شد.
شکل ( 3 – 3 )
ماده 7-20 ضربه زدن به توپ با مشت بسته . این ماده شامل دروازه بانان هنگامی که در داخل محوطه 5 متری خود قرار دارند نمی شود.
ماده 8-20 بازی کردن یا تماس گرفتن با توپ به وسیله هر دو دست در یک زمان . این ماده شامل دروازه بان هنگامی که در داخل محوطه 5 متری خود قرار دارد نمی شود.
ماده 9-20 کند کردن یا به هر طریقی ممانعت از حرکت آزادانه حریفی که توپ را در دست ندارد . این ماده شامل شنا کردن روی شانه ها ،پشت و ساقهای پای حریف نیز می شود. "در دست داشتن " عبارت است از : بلند کردن . حمل کردن یا تماس با توپ است. ولی دریبل کردن توپ شامل آن نمی شود.
یادداشت : اولین موضوعی که داور باید مورد توجه قرار دهد این است که بازیکن توپ را در دست داشته باشد . زیرا اگر توپ را در دست داشته باشد ، بازیکن تیم مقابل را که با او درگیر می شود نباید به خاطر ارتکاب خطای "ممانعت" مجازات کرد . تشخیص این موضوع که بازیکن توپ را در دست دارد بسیار روشن است . زمانی که او توپ را روی دست از آب بلند کرده است (شکل 4) همچنین هنگامی که در حال شنا کردن توپ را در دست نگه داشته است یا در حالی که روی آب با توپ در تماس است آن را در دست دارد(شکل5) . لیکن شنا کردن با توپ "دریبلینگ"به طریقی که در (شکل6) نشان داده می شود. دردست داشتن به حساب نمی آید.
تصویر ( 4 – 3 ) و ( 5 – 3 ) و ( 6 – 3 )
یک طریقه متداول ممانعت عبارت است از زمانی که بازیکن روی ساقهای حریف شنا می کند (شکل7) این عمل موجب کاهش سرعت حریف می شود و از حرکت طبیعی ساقها جلوگیری می کند. طریقه دیگر عبارت است از شنا کردن در روی شانه حریف . همچنین باید به خاطر داشت که خطای ممانعت را ممکن است بازیکنی انجام دهد که توپ را در اختیار دارد. برای مثال (شکل 8) نشان می دهد بازیکنی که با یک دست توپ را در اختیار دارد با تمام قدرت کوشش می کند تا حریف را از خودش دور نگه دارد تا فضای کافی برای خود به وجود آورد. همچنین در (شکل9) نشان داده می شود بازیکنی که توپ را در اختیار خود دارد با فشار سر به عقب برای حریف ایجاد ممانعت می کند. به اعمالی که در شکلهای 8 و9 نشان داده می شود باید توجه دقیق کرد زیرا هر نوع حرکت شدیدی که بازیکن صاحب توپ انجام دهد ممکن است ایجاد تصادم کند یا موجب خشونت شود. مقصود از این شکلها نشان دادن ممانعت بدون حرکت شدید است . بازیکن ممکن است بدون این که توپ را در دست داشته باشد یا با آن در تماس باشد مرتکب خطای ممانعت شود . (شکل10) نشان می دهد که یک بازیکن عمدا با بدن یا باز کردن دستهایش به طرفین راه حریف را مسدود کرده و دسترسی به توپ را برای او ناممکن می سازد. این خطا غالبا در کنار محوطه بازی رخ می دهد.
تصویر ( 7 – 3 ) و ( 8 – 3 ) و ( 9 – 3 ) و ( 10 – 3 )
ماده 10-20 هل دادن حریف یا از بدن حریف به عنوان وسیله ای برای حرکت استفاده کردن.
یادداشت : هل دادن ممکن است به روشهای مختلف انجام بشود. با دست (شکل11) یا با پا (شکل12) جریمه حالت های نشان داده شده در این شکل ها یک خطای عادی و یک پرتاب آزاد است. به هر صورت ، داوران باید تفاوت میان هل دادن یا ضربه زدن با پا را تشخیص دهند که آیا باید یک خطای اخراج و یا حتی خطای خشونت اعلام کنند. اگر پا در شروع حرکت حریف با بدن او در تماس بوده است این عمل معمولا هل دادن محسوب می شود. ولی اگر حرکت حریف شروع شده سپس تماس پا با بدن حریف به وجود آید این عمل معمولا ضربه زدن محسوب خواهد شد.
ماده 11-20 قرار گرفتن در محوطه 2 متری دروازه حریف ، جز زمانی که بازیکن در پشت خط توپ قرار گرفته باشد.
تصویر ( 11 -3 ) و ( 12 -3 )
چنانچه بازیکنی که توپ را در داخل محوطه 2 متری در اختیار دارد از آنجا به یکی از یاران خود که پشت خط توپ قرار دارد پاس دهد و بازیکنی که توپ را دریافت کرده پیش از این که بازیکن اولی بتواند از محوطه 2 متری خارج شود فورا توپ را به دروازه شوت کند خطا محسوب نمی شود.
یادداشت : چنانچه بازیکنی که توپ را دریافت می کند به دروازه شوت نکند ،بازیکن پاس دهنده باید بی درنگ محوطه 2 متری را ترک کند تا بر طبق این ماده مجازات نشود.
ماده 12-20 پرتاب کردن پنالتی مغایر با روش معمول
یادداشت : برای اطلاع از روش پرتاب پنالتی ماده 4-23 را ببینید.
ماده 13-20 تاخیر بی جهت در هنگام پرتاب آزاد ، پرتاب از دروازه یا پرتاب کرنر.
یادداشت : قسمت یادداشت زیر ماده 2-16 را ببینید.
ماده 14-20 تجاوز کردن از خط نیمه محوطه بازی یا تماس با توپ در آنجا توسط دروازه بان.
ماده 15-20 فرستادن توپ به خارج از طرفین محوطه بازی ، این عمل شامل توپی نیز می شود که از بالای سطح آب به طرفین محوطه بازی برخورد کند. به جزء زمانی که بازیکن تیم مدافع اقدام به مهار یک شوت می نماید و توپ پس از برخورد با او از طرفین محوطه بازی به خارج می رود که در این حالت یک پرتاب آزاد به تیم مدافع داده خواهد شد.
ماده 16-20 برای یک تیم در اختیار داشتن توپ بیش از 30 ثانیه بازی عملی بدون شوت کردن به دروازه حریف . وقت نگهداری که زمان مالکیت توپ را کنترل می کند در شرایط زیر زمان را به حالت اولیه بر می گرداند :
1) پس از این که توپ از دست بازیکن شوت کننده به دروازه خارج شد ، اگر در اثر برخورد با میله عمودی و افقی دروازه یا دروازه بان به محوطه بازی برگشت ، زمان سنجی که مالکیت توپ را کنترل می کند باید پس از این که توپ به مالکیت یکی از تیم ها در آمد به حالت اولیه بر گردد.
2) زمانی که توپ به مالکیت تیم مخالف در آید "مالکیت " صرفا شامل تماس بازیکن حریف با توپی که در هوا در حال عبور است نمی شود.
3) زمانی که توپ پس از اعلام خطای اخراج ، خطای پنالتی ، پرتاب از دروازه ، پرتاب کرنر یا پرتاب یکسان به بازی در آید.
ساعتهای کاملا قابل رویت باید به طریقه نزولی یا پایین رونده زمان را نشان دهند (این روش ، زمان باقیمانده از مالکیت را نشان می دهد).
یادداشت : وقت نگهدار و داوران باید تصمیم بگیرند که آیا به دروازه شوت شده است یا نه . اما داوران تصمیم نهائی را خواهند گرفت.
21- خطاهای اخراج EXCLUSION FOULS
ماده 1-21 انجام هر یک از اعمال زیر باید خطای اخراج محسوب شود (ماده 4-21 تا 17-21) که جریمه آن اعطای یک پرتاب آزاد به تیم حریف و اخراج بازیکنی است که مرتکب خطا شده است (جزء جریمه های دیگری که در قانون پیش بینی شده است).
ماده 2-21 بازیکن اخراج شده بدون این که از آب خارج شود باید به محل ورود مجدد نزدیک دروازه خود برود. چنانچه بازیکن اخراجی از آب خارج شود. (جزء زمانی که بازیکن ذخیره به جای او وارد آب می گردد) باید چنین فرض شود که مرتکب خطا بر طبق ماده 10-21 (بدرفتاری) شده است.
یادداشت : بازیکن اخراجی (همچنین هر بازیکنی که بر طبق مقررات برای بقیه مدت بازی اخراج می شود) باید در آب باقی بماند و به طرف محل ورود مجدد تیم خود ، بدون دخالت در بازی شنا کند (شنا کردن زیر آب مانعی ندارد) . او می تواند با شنا کردن از هر محلی محوطه بازی را ترک کند و از پشت دروازه ، بدون این که مسیر مربوط به دروازه را به هم بزند به محل ورود مجدد برود.
بازیکن اخراجی ،پس از قرار گرفتن در محل ورود مجدد ، باید پیش از این که طبق مقررات او یا بازیکن ذخیره جانشین او مجاز به ورود به محوطه بازی باشد به طور کاملا قابل دیدن در سطح آب قرار گرفته باشد. به هر صورت لزومی ندارد که بازیکن اخراجی تا زمانی که جانشین او اجازه ورود به محوطه بازی را دریافت می کند در محل ورود مجدد منتظر بماند.
ماده 3-21 بازیکن اخراج شده یا جانشین او اجازه دار که از محل مخصوص ورود مجدد نزدیک خط دروازه تیم خود ، طبق هر یک از شرایط زیر که زودتر به وقوع بپیوندد وارد محوطه بازی شود :
1) پس از پایان 20 ثانیه بازی فعال. که در این حالت منشی پرچم رنگ کلاه رنگ بازیکن اخراجی را بلند می کند او از محل مخصوص ورود مجدد بر طبق مقررات وارد محوطه بازی می شود.
2) زمانی که یک گل به ثمر برسد.
3) زمانی که تیم بازیکن اخراج شده دوباره توپ را در جریان بازی فعال در اختیار بگیرد (یعنی کنترل توپ را به دست آورد). در این زمانن داور دفاعی با تکان دادن دست علامت ورود مجدد را می دهد.
4) زمانی که به تیم بازیکن اخراج شده یک تیم پرتاب آزاد یا پرتاب از دروازه داده می شود. علامت داور برای انجام پرتاب برای ورود بازیکن اخراجی کفایت می کند. مشروط بر این که بازیکن اخراجی طبق قانون به محل ورود مجدد رسیده باشد.
به بازیکن اخراجی یا جانشین او باید اجازه داده شود که از محل ورود مجدد نزدیک به خط دروازه تیم خودش با توجه به شرایط زیر وارد محوطه بازی شود :
ا) او باید علامت ورود مجدد را از داور یا منشی دریافت کرده باشد.
ب) او نباید به آب بپرد یا با فشار به کناره محوطه یا دیوار استخر وارد بازی شود.
ج) او نباید به وضعیت مسیر دروازه را به هم بزند.
د) پیش از این که بازیکن اخراجی به محل ورود مجدد در سمت دروازه خود برسد ، بازیکن ذخیره مجاز نیست که به جای او وارد بازی شود. به جزء بین دورهای بازی ، پس از به ثمر رسیدن یک گل و یا در زمان تایم اوت.
ه) پس از به ثمر رسیدن گل بازیکن اخراجی یا ذخیره او می تواند از هر نقطه ای وارد محوطه بازی شوند.
این حالت ها شامل حال بازیکن ذخیره ای نیز می شود که می خواهد به جای بازیکن اخراجی که سومین خطای شخصی را دریافت کرده یا به هر دلیلی طبق مقررات از بقیه بازی اخراج شده است وارد بازی شود.
یادداشت : تا زمانی که بازیکن اخراجی به محل ورود مجدد در سمت راست دروازه خود نرسیده باشد ، داور یا منشی پس از پایان 20 ثانیه زمان اخراج نباید علامت ورود به بازیکن ذخیره ای بدهند که می خواهد به جای او وارد بازی شود. این حالت شامل حال بازیکن ذخیره ای نیز می شود که می خواهد به جای بازیکنی وارد بازی شود که برای بقیه مدت بازی اخراج شده ، در صورتی که بازیکن اخراجی از آمدن به محل ورود مجدد خودداری کند ، بازیکن ذخیره تا به ثمر رسیدن یک گل یا تا پایان یکی از دورها نباید وارد بازی شود.
مسئولیت اولیه برای نشان دادن علامت ورود مجدد به بازیکن اخراجی یا بازیکن ذخیره ای که به جای او می خواهد وارد بازی شود به عهده داور دفاعی است . ولی به هر صورت داور حمله نیز در این مورد می تواند به او کمک کند ، علامت هر کدام از داوران در این زمینه معتبر خواهد بود . اگر یک داور مردد به ورود نادرست بازیکن یا علامت منشی برای ورود نادرست باشد ، در چنین حالتی ابتدا این داور باید مطمئن شود که داور دیگر علامت ورود مجدد را نداده باشد.
داور دفاعی پیش از اعلام علامت ورود مجدد به بازیکن اخراجی یا بازیکن ذخیره ای که می خواهد جانشین او شود ، چنانچه داور حمله سوت بزند باید لحظه ای در دادن علامت ورود درنگ کند تا ببیند داور حمله ، مالکیت توپ را در حالت قبلی خود به تیم حریف نداده باشد.
تغییر مالکیت توپ صرفا با پایان یافتن یکی از دورهای بازی تحقق نمی پذیرد ، اما اگر در آغاز دور بعد تیم بازیکن اخراجی توپ را به دست آورد ، او یا جانشین او اجازه ورود به محوطه بازی را پیدا می کنند ،چنانچه در پایان هر یک از دورها بازیکنی از بازی اخراج شده باشد داوران و منشی باید قبل از شروع دور بعد مطمئن شوند که تعداد بازیکنان هر تیم به طور صحیح در آب قرار گرفته اند.
ماده 4-21 بازیکنی که در جریان بازی از محوطه استخر خارج شود یا روی پله های استخر یا کناره استخر بایستد یا بنشیند ، جزء در زمان بروز بیماری ، حادثه ، تصادم و یا با اجازه داور .
ماده 5-21 مداخله کردن در انجام پرتاب آزاد ، پرتاب از دروازه یا پرتاب کرنر که شامل موارد زیر می شود :
ا) پرتاب کردن توپ به محلی دورتر ، از روی قصد ، به منظور جلوگیری از پیشرفت جریان عادی بازی
ب) هر نوع کوششی برای بازی با توپ پیش از این که از دست پرتاب کننده رها شود.
یادداشت : بازیکنی را که به زیر آب رفته و صدای شوت را نشنیده است نباید تحت عنوان این ماده جریمه کرد. داوران باید عمدی عمل بازیکن را تشخیص دهند.
دخالت کردن در پرتاب ممکن است به صورت غیر مستقیم انجام پذیرد. مانند مانع شدن یا ایجاد کردن تاخیر در رسیدن توپ به بازیکنی که می خواهد پرتاب را انجام دهد. یا ممکن است در هنگام اجرای پرتاب جلوی پرتاب کننده با مداخله مستقیم سد شود (شکل13) همچنین ممکن است با ایجاد مزاحمت در عمل پرتاب کننده به وجود آید (شکل 14) برای مزاحمتهایی که در اجرای پرتاب پنالتی به وجود می آید به ماده 16-21 نگاه کنید.
تصویر ( 13 – 3 ) و ( 14 – 3 )
ماده 6-21 کوشش برای دفاع در مقابل یک شوت و یا یک پاس با دو دست در خارج از محوطه 5 متر
ماده 7-21 آب پاشیدن به صورت بازیکن حریف به صورت عمد.
یادداشت : آب پاشیدن به صورت حریف به صورت یک تاکتیک غیر منصفانه به کار می رود. ولی بازیکنان معمولا زمانی جریمه می شوند که رو در روی یکدیگر قرار می گیرند و به طور آشکار به صورت هم آب می پاشند (شکل15) . با این حال ، در بعضی موارد نیز به این شکل بروز می کند که بازیکنی که در حال شنا کردن است به طور غیر واضح با ایجاد پرده ای از آب به وسیله بازوی خود ، در حالی که تظاهر می کند قصدی ندارد جلوی دید حریفی را می گیرد که در حال شوت کردن یا پاس دادن است.
تصویر ( 15 -3 )
جریمه آب پاشیدن عمدی به صورت حریف ، اخراج از آب بر طبق ماده 7-21 یا پرتاب پنالتی طبق ماده 2-22 است ، در صورتی که حریف در داخل محوطه 5 متری قرار گرفته و قصد شوت کردن به دروازه را داشته باشد . تصمیم به اخراج یا پرتاب پنالتی بستگی به وضعیت و عمل بازیکن حمله کننده دارد . قرار داشتن بازیکن خاطی در داخل محوطه 5 متری یا خارج آن ، عامل تعیین کننده نیست .
ماده 8-21 گرفتن ، زیر آب کردن یا به عقب کشیدن حریف زمانی که توپ در اختیارش نیست . " در اختیار داشتن " عبارت است از بلند کردن ، حمل کردن یا تماس با توپ است ولی دریبل کردن توپ در اختیار داشتن محسوب نمی شود.
یادداشت : به کار گیری صحیح این قاعده از دو جهت بسیار مهم است ، یکی از جهات نمایش و ارائه بازی و دیگر دستیابی به نتیجه درست و منصفانه . انشاء این ماده کاملا رسا است و فقط به یک صورت قابل تفسیر است . گرفتن (شکل16) زیر آب کردن (شکل17) و به عقب کشیدن ( شکل18) حریفی که توپ را در دست ندارد خطای اخراج محسوب می شود. این بسیار مهم است که داوران از این قانون به طور صحیح پیروی کنند و هیچ گونه تفسیر شخصی ننمایند، تا بتوانند از بروز بازی خشن جلوگیری نمایند. داوران همچنین باید به تخلف از ماده 8-21 در محوطه 5 متری که از به ثمر رسیدن یک گل احتمالی جلوگیری می کند توجه نمایند. جریمه حالت اخیر یک پرتاب پنالتی است .
تصویر ( 16 – 3 ) و( 17 – 3 ) و ( 18 – 3 )
ماده 9-21 لگد زدن یا ضربه زدن به حریف از روی عمد با انجام حرکات نامتناسب.
یادداشت : خطای لگد زدن یا ضربه زدن به شکلهای مختلف انجام می شود . این خطا ممکن است به وسیله بازیکنی که صاحب توپ است به وقوع بپیوندد یا همچنین به وسیله حریف او ،در اختیار داشتن توپ عامل تعیین کننده نیست. آنچه مهم است عمل بازیکن خاطی است که شامل انجام حرکات نامناسب از روی عمد به منظور لگد زدن و ضربه زدن نیز می شود ، حتی اگر موفق به ایجاد برخورد نگردد.
یکی از حرکات بسیار جدی در ضربه زدن ، عبارت است از ضربه زدن به عقب با آرنج (شکل19) که موجب آسیب دیدن شدید حریف می شود. همچنین اگر بازیکنی از روی عمد سرش را به عقب ببرد و به صورت حریفی که در نزدیکی او قرار گرفته بکوبد ، باعث بروز آسیب دیدگی جدی خواهد شد. در این حالات داور باید بازیکن خاطی را طبق ماده 11-21 (خشونت) جریمه کند نه بر طبق ماده 9-2
تصویر ( 19- 3 )
ماده 10-21 مرتکب ید رفتاری شدن که شامل به کار بردن الفاظ رکیک و پافشاری در بازی ناجوانمردانه است . و یا سرپیچی از دستورات داور یا هیئت داوران و یا بی احترامی به آنها و یا مرتکب رفتاری که مغایر با روح قانون است بشود که کار در نتیجه بازی را به بی اعتباری بکشد . بازیکن خاطی باید از بقیه مدت بازی اخراج شود و بازیکن ذخیره به جای او می تواند بر طبق شرایط مندرج در ماده 3-21 وارد محوطه بازی شود. بازیکن اخراجی باید محوطه مسابقه را ترک کند.
یادداشت : اگر خطاهای ذکر شده در این ماده در زمان استراحت بین دوره های بازی و یا زمان تایم اوت و یا در فاصله بین به ثمر رسیدن گل و قبل از شروع مجدد بازی رخ دهد بازیکن خاطی از بقیه مدت بازی اخراج و بازیکن ذخیره بلافاصله قبل از شروع مجدد بازی وارد محوطه بازی خواهد شد. هر سه حالت فوق را مانند وضعیت بین دورها فاض خواهیم نمود. سپس بازی در حالت طبیعی خود شروع خواهد شد.
ماده 11-21 انجام خشونت (شامل لگد زدن یا کوشش در جهت لگد زدن یا ضربه زدن با نیت کینه توزانه )علیه حریف یا مسئولین و هیئت داوران در جریان بازی (شامل کلیه توقف ها یا تایم اوت ها) پس از به ثمر رسیدن گل و یا زمان استراحت بین دورهای بازی ، اگر این خطا در جریان بازی رخ دهد ، بازیکن خاطی برای بقیه مدت باقیمانده از بازی اخراج و محوطه مسابقه را ترک خواهد نمود. و یک پرتاب پنالتی به تیم مقابل داده خواهد شد. بازیکن ذخیره به جای بازیکن اخراجی پس از چهار دقیقه بازی فعال می تواند وارد بازی گردد.
اگر این خطا در جریان هر توقفی مانند تایم اوت ،پس از به ثمر رسیدن یک گل و یا زمان استراحت بین دورها رخ دهد ،بازیکن خاطی از بقیه مدت بازی اخراج و محوطه مسابقه را ترک می نماید. در این حالت ها پرتاب پنالتی به تیم مقابل داده نخواهد شد. بازیکن ذخیره به جای بازیکن اخراجی پس از هار دقیقه بازی فعال می تواند وارد بازی شود.
اگر داور اعلام خطای وحشیگری و یا هر نوع عمل خشونت گرایانه به طور هم زمان برای بازیکنان دو تیم مخالف بنماید ، هر دو بازیکن برای بقیه مدت بازی اخراج و محوطه بازی را ترک می نمایند .بازیکن ذخیره به جای هر دوی آنها پس از 4 دقیقه بازی فعال می تواند وارد بازی گردد .
تیمی که صاحب توپ بوده ابتدا پنالتی را می زند و سپس تیم دیگر ، پس از پرتاب پنالتی دوم تیمی که قبل از خطا صاحب توپ بوده به یک پرتاب آزاد از روی خط نیمه و یا پشت آن بازی را شروع می نماید.
ماده 12-21 چنانچه در جریان بازی خطای اخراج به طور هم زمان توسط بازیکنان 2تیم رخ دهد بازیکنان خاطی برای مدت 20 ثانیه از بازی اخراج می شوند . زمان سنج 30 ثانیه به حالت اولیه برگشته و بازی به وسیله تیمی که صاحب توپ بوده است با یک پرتاب آزاد شروع خواهد شد. و اگر در زمان خطا هیچ یک از تیم ها توپ را در مالکیت نداشته باشند ، بازی با یک پرتاب یکسان شروع خواهد شد.
یادداشت : بازیکنان اخراجی طبق این ماده می توانند هر یک از شرایط مندرج در ماده 3-21 هر کدام که زودتر به وقوع پیوست و یا در اولین تغییر مالکیت وارد محوطه بازی شوند.
چنانچه دو بازیکنی که بر اساس این ماده از بازی اخراج شده اند پیش از این که به محل ورود مجدد برسند شرایط ورود به بازی را پیدا نمایند. داور دفاعی برای دادن اجازه ورود به بازیکنی که زودتر به محل ورود مجدد رسیده است دست خود را به حرکت در خواهد آورد. داور نباید منتطر بماند تا هر دو بازیکن به محل ورود مجدد برسند.
ماده 13-21 چنانچه بازیکن اخراجی و یا جانشین او به طور نادرست وارد محوطه بازی شوند .ورود نادرست به شرح زیر است :
ا) بدون دریافت علامت از طرف منشی و یا داور
ب) ورود از محلی غیر از محل ورود مجدد مربوط به تیم خودش ، البته جزء آن مواردی که مقررات ورود فوری بازیکن جانشین را پیش بینی کرده است .
ج) پریدن ، یا فشار آرودن به دیواره یا کناره های استخر و محوطه بازی.
د) با اثر گذاردن بر مسیر خط دروازه
اگر این خطاها به وسیله یکی از بازیکنان تیمی که صاحب توپ نیست انجام شود ، بازیکن خاطی از بازی اخراج شده و یک پرتاب پنالتی به تیم مقابل داده خواهد شد . برای این بازیکن فقط یک خطای شخصی به وسیله منشی منظور می شود ، که منشی آن را خطای پنالتی ثبت خواهد نمود.
اگر این خطاها به وسیله یکی از بازیکنان تیمی که صاحب توپ است انجام شود ، بازیکن خاطی از بازی اخراج شده و یک پرتاب آزاد به تیم مقابل داده خواهد شد.
ماده 14-21 ایجاد مزاحمت در انجام پرتاب پنالتی . بازیکن خاطی از بقیه مدت بازی اخراج می شود و یک بازیکن ذخیره به جای او پس از این که هر یک از شرایط مندرج در ماده 3-21 زودتر به وقوع پیوست ، به بازی وارد خواهد شد. پرتاب پنالتی به قوت خود باقی می ماند و چنانچه نیاز باشد تکرار خواهد شد.
یادداشت : متداول ترین نوع مزاحمت در انجام پرتاب پنالتی زمانی است که بازیکن خاطی سعی می کند در لحظه زدن پنالتی به پرتاب کننده لگد بزند. داوران باید مطمئن شوند که کلیه بازیکنان از زننده پنالتی حداقل 2 متر فاصله گرفته اند. بدین طریق از ایجاد مزاحمت برای پرتاب کننده جلوگیری خواهد شد. داور باید به بازیکنان تیم مدافع حق تقدم را بدهد که در طرفین زننده پنالتی قرار بگیرند.
ماده 15-21 چنانچه دروازه بان مدافع در هنگام زدن پنالتی در داخل دروازه قرار نگیرد ، پس از یک بار اخطار از بازی اخراج می شودد و بازیکن دیگری از همان تیم در دروازه قرار خواهد گرفت ، البته بدون اختیارات و محدودیت های دروازه بان.
ماده 16-21 زمانی که بازیکنی از بازی اخراج می شود ، زمان اخراج به محض رها شدن توپ از دست بازیکنی که پرتاب آزاد را انجام می دهد آغاز می شود و در حالی که پرتاب یکسان نیاز باشد ، به محض تماس بازیکن با توپ ، زمان اخراج شروع خواهد شد.
ماده 17-21 اگر بازیکن اخراج شده عمدا در بازی دخالت کند ، یا مسیر خط دروازه را به هم بزند یک پرتاب پنالتی به تیم مقابل داده می شود و یک حطای شخصی دیگر برای بازیکن اخراجی منظور خواهد شد. چنانچه بازیکن اخراجی فورا شروع به خروج از بازی نکند داور می تواند بر اساس این ماده ، عمل وی را دخالت عمدی در بازی فرض کند.
ماده 18-21 چنانچه بازی به وقت اضافی کشیده شود ، زمان اخراج بازیکنان اخراج شده در وقت اضافی ادامه پیدا خواهد کرد. خطاهای شخصی که بازیکنان در وقت قانونی دریافت کرده اند در وقت اضافی نیز به حساب خواهد آمد و چنانچه بازیکنی برای تمام بقیه مدت بازی اخراج شده باشد نمی تواند در هیچ کدام از دورهای وقت اضافی شرکت کند.
22- خطاهای پنالتی PENALTY FOULS
ماده 1-22 هر یک از اعمال زیر خطاهای پنالتی محسوب می شود (ماده 2-22 تا 7-22 ). بازیکن خاطی را با یک پرتاب پنالتی که به تیم حریف می دهند ، جریمه می کنند.
ماده 2-22 چنانچه بازیکن دفاعی در داخل محوطه 5 متری مرتکب خطایی شود که احتمال به ثمر رسیدن یک گل وجود داشته باشد.
یاداشت : علاوه بر سایر خطاهایی که مانع از به ثمر رسیدن یک گل احتمالی می شود ، موارد زیر نیز بر اساس این مقررات خطا محسوب می شود .
چنانچه بازیکنان تیم مدافع کوشش نمایند که در مقابل یک شوت یا پاس با دو دست دفاع نمایند.
چنانچه دروازه بان یا سایر بازیکنان تیم مدافع ، در هنگام درگیری با حریف توپ را به زیر آب ببرند.
توجه به این موضوع بسیار مهم است که کلیه خطاهائی که در بالا توضیح داده شده ، و خطاهای دیگری مانند گرفتن ، عقب کشیدن ، سد کردن و مانند این ها که به طور معمول جریمه آنها یک پرتاب آزاد (و به فراخور حال اخراج) است ، چنانچه به وسیله بازیکن دفاعی در داخل محوطه 5 متری به منظور جلوگیری از به ثمر رسیدن یک گل احتمالی صورت پذیرد خطای پنالتی محسوب می شود.
تصویر ( 20 – 3 ) و ( 21- 3 ) و (22 – 3 )
ماده 3-22 اگر بازیکن دفاعی در محوطه 5 متری مزتکب ضربه زدن یا گرفتن حریف شود یا مرتکب خشونت گردد . در صورت وقوع خشونت ، بازیکن متخلف باید برای بقیه مدت باقی مانده از بازی اخراج شده و بازیکن ذخیره می تواند پس از 4 دقیقه بازی فعال وارد بازی گردد. به علاوه یک پرتاب پنالتی هم به تیم مقابل داده خواهد شد.
ماده 4-22 چنانچه بازیکن اخراجی عمدا در جریان بازی دخالت کند ، از جمله مسیر خط دروازه را به هم بزند.
ماده 5-22 اگر دروازه بان یا هر بازیکن دفاعی دیگری به منظور جلوگیری از به ثمر رسیدن یک گل احتمالی دروازه را به طور کامل برگرداند. بازیکن خاطی باید از بقیه مدت بازی اخراج شود . و یک بازیکن ذخیره . پس از این که هر یک از شرایط ماده 3-21 زودتر به وقوع پیوست به جای او به بازی وارد خواهد شد.
ماده 6-22 اگر بازیکنی و یا ذخیره او در حالی که طبق قانون اجازه شرکت در بازی را در آن زمان ندارد وارد محوطه بازی شوند ، بازیکن خاطی از بقیه مدت بازی اخراج می شود و پس از این که هر یک از شرایط مندرج در ماده 3-21 زودتر به وقوع پیوست ، یک بازیکن ذخیره به بازی وارد خواهد شد.
ماده 7-22 مربی تیمی که مالکیت توپ را در اختیار ندارد چنانچه در خواست تایم اوت نماید و یا مسئولین تیم چنانچه مرتکب هر نوع عملی شوند که از به ثمر رسیدن یک گل احتمالی جلوگیری نمایند ، به جزء این که هیچ گونه خطای شخصی برای آنها ثبت نخواهد شد.
ماده 8-22 اگر در یک دقیقه آخر بازی یک پرتاب پنالتی به تیمی داده شود مربی تیم می تواند به انتخاب خود از پرتاب پنالتی خودداری نموده و به بازی ادامه دهد که در این حالت یک پرتاب آزاد به نفع تیم او داده خواهد شد و زمان سنج 30 ثانیه از ابتدا شروع می گردد.
یادداشت : مربی تیم مسئولیت دارد که بدون تاخیر بر طبق مقررات علامت لازم مبنی بر تصمیم خود برای ادامه بازی را اعلام نماید.
23- پرتاب های پنالتی PENALTY THROWS
ماده 1-23 پرتاب پنالتی را تمام بازیکنان تیمی که پرتاب به آنها داده شده می توانند انجام دهند ، جزء دروازه بان ، پرتاب کننده می تواند هر نقطه از خط 5 متری حریف را برای پرتاب انتخاب کند.
ماده 2-23 کلیه بازیکنان باید محوطه 5 متری را ترک کنند و حداقل 2 متر از بازیکن پرتاب کننده پنالتی فاصله بگیرند. در طرفین بازیکن پرتاب کننده پنالتی یک بازیکن از تیم مدافع حق تقدم دارد که قرار بگیرد. دروازه بان مدافع باید در میان دو میله جا بگیرد. آن قسمت از بدن دروازه بان که در سطح آب قرار دارد نباید از خط دروازه جلوتر باشد. چنانچه دروازه بان مدافع از آب اخراج شده باشد بازیکن دیگری بدون استفاده از امتیازات و محدودیتهای دروازه بان جانشین او خواهد شد.
ماده 3-23 داور کنترل کننده پنالتی پس از این که اطمینان حاصل نمود که بازیکن پرتاب کننده در وضعیت صحیحی قرار گرفته است ، علامت انجام پرتاب پنالتی را با به صدا در آوردن سوت و هم زمان با پائین آوردن دست از حالت عمودی به حالت افقی خواهد داد.
یادداشت : پائین آوردن دست هم زمان با به صدا درآوردن سوت ، در هر شرایطی در میان هیاهوی تماشاچیان ، موجب می شود که پرتاب بر طبق مقررات اجراء شود . تا حتی زمانی که دست بالا نگه داشته شده است بازیکن پرتاب کننده تمرکز فکری خواهد داشت . زیرا مطمئن است که علامت بلافاصله پس از آن داده خواهد شد.
ماده 4-23 بازیکن پرتاب کننده پنالتی باید توپ را در اختیار داشته و بدون هیچ حرکت مقطعی آن را مستقیما به طرف دروازه پرتاب کند . بازیکن پرتاب کننده می تواند با بلند کردن توپ از روی آب (شکل 23) یا بالا نگه داشتن توپ در دست (شکل24) پنالتی را بزند . به عقب بردن توپ در خلاف جهت دروازه ، به منظور پرتاب به دروازه مجاز خواهد بود. مشروط بر این که تداوم حرکت پیش از جدا شدن توپ از دست پرتاب کننده قطع نشود.
یاداشت : در هیچ جای مقررات پیش بینی نشده که بازیکن پرتاب کننده رو به دروازه باشد ، بنابراین ، او می تواند با نیم پیچ یا یک پیچ ، در حالی که پشت او به دروازه است پرتاب پنالتی را انجام دهند.
تصویر ( 23 – 3 ) و ( 24 – 3 )
ماده 5-23 اگر توپ در اثر برخورد به میله های عمودی و افقی دروازه یا خود دروازه بان به محوطه بازی بر گردد برای به ثمر رسیدن گل نیازی نیست که بازیکن دیگری با توپ بازی کند یا با آن تماس حاصل نماید.
ماده 6-23 اگر درست زمانی که داور اعلام پنالتی می نماید ، وقت نگهدار پایان یکی از دورها را اعلام نماید ، همه بازیکنان دو تیم جزء زننده ضربه پنالتی و دروازه بان مدافع پیش از اجرای پنالتی باید محوطه بازی را ترک کنند. در این حالت چنانچه توپ در اثر برخورد به میله های افقی و عمودی و خود دروازه بان به محوطه بازی برگردد بلافاصله بازی پایان می یابد.
24- خطاهای شخصی PERSONAL FOULS
ماده 1-24 بازیکنی که مرتکب خطای اخراج یا پنالتی شود یک خطای شخصی برای او ثبت خواهد شد و داور شماره کلاه بازیکن خاطی را به منشی اعلام خواهد کرد.
ماده 2-24 بازیکنی که سه خطای شخصی دریافت نماید از بقیه مدت آن بازی محروم خواهد شد و به جای او بازیکن ذخیره ، با توجه به شرایط مندرج در ماده 3-21 هر کدام که زودتر حاصل شود ، به بازی وارد خواهد شد. چنانچه خطای شخصی سوم جریمه اش پرتاب پنالتی باشد، بازیکن ذخیره بلافاصله وارد بازی خواهد شد.
25- سانحه ، آسیب دیدگی و بیماری ACCIDENT ,INJURY AND ILLNESS
ماده 1-25 یک بازیکن در جریان بازی فقط در زمان سانحه ، آسیب دیدگی و بیماری و با اجازه داور مجاز خواهد بود که آب را ترک کند یا روی کناره های استخر بنشیند یا بایستد . چنانچه بازیکنی به طریق صحیح آب را ترک کرده باشد می تواند دوباره از محل ورود مجدد نزدیک دروازه خودش با اجازه داور در یکی از توقف های بازی وارد آب شود.
ماده 2-25 چنانچه بازیکنی دچار خونریزی شود ، داور باید فورا او را از آب خارج کند و اجازه دهد که بازیکن ذخیره بلافاصله به جای او وارد بازی شود و بازی بدون درنگ ادامه یابد . پس از ایت که خونریزی متوقف شد این بازیکن می تواند طبق شرایط عادی بازی ، به عنوان بازیکن جانشین به بازی بر گردد.
ماده 3-25 در هنگام سانحه ، آسیب دیدگی و بیماری جزء در حالت خونریزی ، داور می تواند با صلاحدید خودش بازی را به حالت تعلیق در آورد. این حالت تعلیق نباید بیش از 3 دقیقه با شد. در این حالت داور باید شروع 3 دقیقه را به وقت نگهدار اطلاع دهد.
ماده 4-25 چنانچه بازی به مناسبت سانحه ، آسیب دیدگی بیماری ، خونریزی و یا هر دلیل پیش بینی نشده دیگری متوقف گردد ، تیمی که مالکیت توپ را در زمان توقف در اختیار داشته است از محلی که بازی متوقف شده دوباره بازی را شروع خواهد کرد.
ماده 5-25 جزء در شرایط ماده 2-25 (خونریزی) بازیکنی که به این دلیل از بازی کناره گیری می کند . اگر بازیکن ذخیره به جای او وارد بازی شده باشد حق ندارد که در دنباله بازی وارد آب شود.
پیوست 1 : دستور العملهایی برای استفاده از دو داور
APPENDIX A:
INSTRUCTIONS FOR USE OF TWO REFEREES
1- کنترل مطلق بازی در دست داوران است و دارایی قدرت مساوی در اعلام خطاها و پنالتی ها هستند. اختلاف نظر بین داوران را نمی تواند مبنای اعتراض و تقاضای تجدید نظر قرار گیرد.
2- کمیته و یا سازمانی که داوران را انتخاب می کند ، معین خواهد کرد که هر یک از داوران در کدام سمت استخر قضاوت کنند. داوران جای خود را قبل از شروع هر دوری که تیمهای جایشان را تعویض نمی کنند عوض خواهند نمود.
3- در شروع بازی و در شروع هر دور بازی ، داوران روی خط 5 متری خود قرار می گیرند و داوری که در سمت میز منشیها قرار دارد علامت آغاز بازی را خواهد داد.
4- پس ار هر گل ، علامت شروع بازی توسط داوری داده خواهد شد که قبلا وضعیت حمله را کنترل می نموده و گل به ثمر رسیده . پیش از شروع مجدد ، داوران باید اطمینان حاصل نمایند که جایگزینی بازیکنان به طور کامل پایان یافته است .
5- هر یک از داوران قدرت دارند که در هر قسمتی از محوطه بازی خطاها را اعلام کنند ، اما هر داور توجه اولیه خود را به خطاهای سمت راست خود که وضعیت حمله است معطوف می کند . داوری که وضعیت حمله را کنترل نمی کند ، (داور دفاعی) در محلی قرار خواهد گرفت که نزدیک به دروازه مورد حمله نیست و بقیه بازیکنان تیم حمله کننده را که از دروازه دورتر قرار گرفته اند زیر نظر قرار خواهد داد.
6- در هنگام اعلام پرتاب آزاد ، پرتاب از دروازه یا پرتاب کرنر ، داوری که تصمیم به اعلام این پرتاب ها را گرفته در سوت خود می دمد و هر دو داور سمت حمله را نشان خواهند داد. بدین ترتیب کلیه بازیکنان در نقاط مختلف محوطه بازی به سرعت متوجه خواهند شد که به کداک تیم پرتاب آزاد داده شده است . داوری که تصمیم به اعلام خطا گرفته است به محل انجام پرتاب نیز اشاره خواهد کرد . داوران به منظور اعلام خطا باید از علایم نمایش داده شده در "پیوست 2" استفاده کنند.
7- چنانچه بنا به اعتقاد داور بازیکنی پافشاری در بازی غیر ورزشی و یا پافشاری به تظاهر در خطا می نماید ، داور به او کارت زرد نشان خواهد داد . چنانچه این اعمال ادامه پیدا کند داور به بازیکن کارت قرمز نشان داده و به طور واضح کارت را به محوطه بازی و همچنین میز نشان داده و این عمل را مرتکب بدرفتاری شدن در نظر می گیرد . داور شماره بازیکن اخراجی را به میز اعلام می نماید.
8- علامت پرتاب پنالتی به وسیله داور حمله داده خواهد شد. جزء زمانی که بازیکن زننده ضربه پنالتی با دست چپ پنالتی را می زند که در این صورت داور دفاعی علامت زدن ضربه را می دهد.
9- چنانچه پرتاب های آزاد هم زمان به وسیله دو داور به نفع یک تیم اعلام شود . پرتاب به بازیکنی داده خواهد شد که داور حمله اعلام کرده است .
10- اگر خطاهای عادی به طور هم زمان برای دو تیم مختلف اعلام شود ، یک پرتاب یکسان به وسیله داور حمله انجام خواهد شد.
11- اگر هر دو داور به طور هم زمان اعلام خطا بنماید ، ولی یکی خطای عادی و دیگری خطای اخراج یا خطای پنالتی اعلام کند ، خطای اخراج یا خطای پنالتی اجراء خواهد شد.
12- چنانچه بازیکن 2 تیم در جریان بازی به طور هم زمان مرتکب خطای اخراج شوند ، داور توپ را از بازیکنان گرفته و پس از اطمینان از این که هر دو تیم و منشیها متوجه شده اند که کدام یک از بازیکنان اخراج شده اند . بازی را با یک پرتاب آزاد توسط تیمی که قبلا مالکیت توپ را در اختیار داشته شروع می نماید. ضمنا زمان سنج 30 ثانیه به حالت اولیه بر می گردد. اگر هیچ یک از تیم ها در هنگام خطا مالکیت توپ را در اختیار نداشته باشند ، بازی با یک پرتاب یکسان آغاز خواهد شد.
13- چنانچه به طور هم زمان برای هر دو تیم پرتاب پنالتی اعلام شود ، ابتدا تیمی که آخرین زمان توپ را در اختیار داشته پرتاب را انجام می دهد ، سپس تیم دیگر پرتاب می کند . پس از آن ، بازی با یک پرتاب یکسان از وسط محوطه بازی شروع خواهد شد.
پیوست 2 : علائمی که هیئت داوران به کار می برند.
APPENDIX B:
SIGNALS TO BE USE BY OFFICIALS
تصویر پیوست 2 ( 25 – 3 )
شکل A- داور دست خود را برای موارد زیر از حالت عمودی به پایین می آورد :
– برای اعلام شروع دورها
– برای شروع مجدد بعد از هر گل
– برای اعلام پرتاب پنالتی
شکل B – داور برای موارد زیر با یک دست اشاره به طرف حمله و با دست دیگر اشاره به محلی که توپ باید به بازی در آید می نماید :
– پرتاب آزاد
– پرتاب از دروازه
– پرتاب کرنر
شکل C – برای اعلام پرتاب یکسان است . داور دست خود را به نقطه ای که باید پرتاب یکسان اجرا شود اشاره می کند و سپس هر دو انگشت شست خود را به سمت بالا گرفته و توپ را برای انجام پرتاب دریافت می کند .
شکل D- برای اعلام اخراج یک بازیکن است . داور ضمن اشاره به بازیکن اخراجی دست خود را سریعا به طرف محدوده کناری محوطه بازی حرکت می دهد و بلافاصله شماره بازیکن اخراجی را اعلام می نماید . بدین ترتیب به طور کاملا واضح ، افراد پشت میز و افرادی که در محوطه بازی هستند متوجه خواهند شد.
شکلE – برای اعلام اخراج 2 بازیکن به طور هم زمان است . داور هر دو دست خود را به دو بازیکن اخراجی اشاره می کند و به نحوی که در شکل D بیان شد بقیه وظایف را انجام می دهد. و بلافاصله شماره کلاه بازیکنان اخراجی را علامت می دهد.
شکل F- برای اخراج یک بازیکن برای تمام مدت بازی با اجازه ورود بازیکن ذخیره است . داور علامت اخراج بازیکن را به روش شکل D(یا شکل E در صورت اقتضا) می دهد. و سپس دست های خود را بدور هم می چرخاند به طوری که برای تمام محوطه بازی و افراد میز کاملا واضح باشد. سپس شماره کلاه بازیکن اخراجی را به میز علامت می دهد ، به علاوه کارت قرمز به بازیکن خاطی نیز نشان می دهد .
شکل G – برای اخراج یک بازیکن برای تمام مدت بازی با اجازه استفاده از بازیکن ذخیره پس از 4 دقیقه است ، داور علامت اخراج را به روش شکل D و (یا شکل E در صورت اقتضا) می دهد ، سپس هر دو دست خود را به صورت ضربدر روی هم قرار می دهد. بدین ترتیب به طور واضح برای کسانی که پشت میز نشسته اند و در محوطه بازی حضور دارند تصمیم او مشخص می شود ،سپس به طور واضح شماره بازیکن اخراجی را به میز اطلاع می دهد.
شکل H – برای اعلام یک پرتاب پنالتی است ،داور دست خود را در حالیکه 5 انگشت او رو به هواست بالا می برد. و سپس شماره بازیکن خاطی را به میز اعلام می کند.
شکل I – برای اعلام به ثمررسیدن یک گل است. داور بدین ترتیب عمل میکند که سوت خود را به صدا در می آورد و بلافاصله با دست به وسط محوطه بازی اشاره می نماید.
شکل J – برای اعلام خطای اخراج در مورد گرفتن حریف است. داور حرکت گرفتن را در حالی که مچ یک دست را با دست دیگر گرفته است نشان می دهد.
شکل K – برای اعلام خطای اخراج در مورد زیرآب کردن حریف است، داور با دو دست خود از بالا به پایین اشاره می کند.
شکل L – برای اعلام خطای اخراج در مورد به عقب کشیدن حریف است . داور دو دست خود را به حالت عمودی به طرف بالا نگه می دارد و به طرف خود می کشد .
شکل M – برای اعلام خطای اخراج در مورد لگد زدن به حریف است . داور در حالی که روی یک پا خود ایستاده با پای دیگر اشاره به لگد زدن می کند .
شکل N – برای اعلام خطای اخراج در مورد ضربه زدن به حریف است . داور باید دست خود را در حالت افقی و در حالی که مشت او بسته است به حرکت در آورد .
شکل O – برای اعلام خطای عادی در مورد هل دادن حریف و یا از بدن حریف به عنوان وسیله ای برای حرکت استفاده کردن است . داور با دست حرکت هل دادن را در حالی که دست او به حالت افقی است نشان می دهد.
شکل P – برای اعلام عادی در مورد کند کردن یا ممانعت از حرکت آزادانه حریف است . داور باید حرکت متقاطع یک دست بر روی دست دیگر به صورت افقی را نمایش دهد.
شکل Q- برای اعلام خطای عادی در مورد زیر آب بردن توپ است . داور یک دست خود را از بالا به پایین حرکت می دهد.
شکل R – برای اعلام خطای عادی در مورد ایستادن در کف استخر است . داور یک پای خود را به طرف بالا و پایین حرکت می دهد.
شکل S – برای اعلام خطای عادی در مورد تاخیر در پرتاب آزاد ، پرتاب از دروازه و پرتاب کرنر است . داور دست خود را یک یا دو بار در حالی کف دست اشاره به بالا می کند بلند می نماید.
شکل T – برای اعلام تخلف در مورد قرار گرفتن در محوطه 2 متری است . داور عدد 2 را با بلند کردن دست خود رو به هوا به حالت عمودی در حالی که 2 انگشت اشاره و انگشت وسط دست خود را بالا نگه داشته ، نشان می دهد.
شکل U- برای اعلام خطای عادی در مورد تلف کردن وقت و پایان 30 ثانیه مالکیت توپ است . داور دست خود را به صورت دایره دو یا سه بار می چرخاند.
شکل V – علامت داور دروازه برای شروع بازی با بلند کردن یک دست به جالت عمودی است .
شکل W- علامت داور دروازه برای شروع غیر صحیح ، شروع دوباره غیر صحیح و ورود غیر صحیح بازیکن اخراجی یا ذخیره با بلند کردن دو دست به حالت عمودی است .
شکل X- اعلام داور دروازه برای پرتاب از دروازه یا پرتاب کرنر با علامت دست به حالت افقی در جهت حمله است .
شکل Y- اعلام گل توسط داور دروازه با بلند کردن دو دست به صورت ضربدر است .
شکل Z – برای علامت دادن شماره کلاه بازیکنان است . برای ارتباط بهتر داور با بازیکنان و منشی ،علامت شماره کلاه در صورتیکه بیش از 5 باشد با دو دست نشان داده خواهد شد. با یک دست 5 انگشت و با دست دیگر انگشتان اضافی نشان داده خواهد شد و جمع آن شماره کلاه بازیکن خواهد بود. برای شماره 10 با مشت بسته علامت داده می شود. و چنانچه شماره کلاه از 10 بیشتر باشد با یک دست مشت بسته را نشان داده و به دنبال آن با دست دیگر با نشان دادن انگشتان اضافی شماره بازیکن اعلام می گردد.
پیوست 3
مقررات انضباطی واتر پلو
APPENDIX C:
REGULATIONS FOR DISCIPLINARY ACTIONS IN WATERPOLO
این مقررات شامل قواعد اساسی برای بازی جوانمردانه و رفتار اخلاقی و انضباط عمومی در ورزش واتر پلو می باشد.
این مقررات شامل اقدامات مربوط به حوادثی است که در آن بازیکنان – تیم ها – فدراسیون های واتر پلو – بخش واتر پلو فدراسیون های عضو – مدیران و مسئولین تیم ها – حمایت کنندگان و تماشاگران دخالت دارند و هم چنین شامل مقامات و هر فرد دیگری که در مسابقات واتر پلو حضور دارند می شود . این مقررات از تاریخ (اول آگوست 2001) (10مرداد 1380) به اجرا در می آید و جایگزین مقرراتی خواهد شد که در تاریخ (28 مارچ 2001) (8 فروردین 1380) توسط هیئت رئیسه FINA به تصویب رسیده است .
هدف از این مقررات ایجاد تضمین این نکته است که ورزش واتر پلو به گونه ای جوانمردانه و بدون ایجاد مزاحمت انجام گیرد ، و مجازات حوادثی است که به تصویر واتر پلو لطمه وارد نموده و آن را به بدنامی می کشد.
ماده 1- پیرو و متمم قوانین FINA
این مقررات پیرو و متممی است بر قوانین FINA که توسط کنگره FINA در فواصل زمانی مختلف به تصویب می رسد . و هم چنین مقررات انضباطی FINA
ماده 2- انجام خلاف توسط مسئولین
مجازات های جرائم صورت گرفته توسط افرادی که از سوی FINA به عنوان مسئول، اعم از ناظر – داور – داور دروازه – منشی و وقت نگهدار در مسابقات واتر پلو تعیین می گردنند ، عبارت است از تعلیق و محرومیت از شرکت در ادامه تورنمنتی است که تخلف در آن رخ داده است و ارائه گزارشی برای هیئت رئیسه FINA و در صورت عدم تشکیل هیئت رئیسه ارجاع آن به هیئت اجرائیه FINA برای بررسی مجازات های بیشتر.
اگر افرادی که از سوی FINA به عنوان ناظر – داور – داور دروازه – منشی و یا وقت نگهدار در مسابقات واتر پلو تعییین می گردند مرتکب تخلفی بر طبق این مقررات و یا دیگر مقررات انضباطی FINA بشوند و یا تقلب نموده و از تیمی طرفداری نمایند برای تمام عمر محروم خواهند شد.
ماده 3 – انجام خلاف بر علیه مسئولین
هر گونه خلافی که توسط هر یک از بازیکنان و یا مسئولین یک تیم صورت پذیرد منجر به حداقل محرومیت از یک بازی واتر پلو و حداکثر از تمام مسابقات واتر پلو برای یک دوره یکساله خواهد بود.
چنانچه خلاف شامل خشونتی باشد که منجر به جراحت جدی گردد و یا استفاده از شی ء سخت و یا هر گونه آسیب وارده به بدن باشد ، حداقل محرومیت باید از یک دوره یکساله تا حداکثر محرومیت برای تمام عمر از مسابقات واتر پلو خواهد بود
اگر تخلف ، اقدام به جرم مندرج در بند 2-3 باشد حداقل محرومیت از 3 مسابقه تا حداکثر محرومیت در یک دوره یکساله از تمام مسابقات واتر پلو می باشد.
خلاف های مندرج در بندهای 1-3 و 2-3 و 3-3 شامل اعمالی است که از 30 دقیقه قبل از شروع مسابقه و تا 30 دقیقه بعد از پایان مسابقه انجام می پذیرد .
در صورتی که خلاف های مندرج در بندهای 1-3 و 2-3 و 3-3 توسط افرادی غیر از بازیکنان و مسئولین تیم ها صورت پذیرد ، حداقا مجازات شامل اخطار و یا اخراج از محل مسابقه و حداکثر ، محرومیت از حق حضور در محل مسابقه واتر پلو برای مدتی معین و یا همه عمر خواهد بود .
حداقل مجازات تعیین شده برای هر خلافی که در ماده 3 تعیین شده ممکن است در صورت تکرار آن توسط هر شخصی برای بار دوم یا دفعات بعدی افزایش بیابد.
ماده 4- انجام خلاف بر علیه افراد تیم یا مسئولین تیم
برای انجام خشونت و یا هر گونه خلافی که در قوانین 2 تا 22 واتر پلو FINA ذکر نگردیده است و توسط بازیکنی بر علیه بازیکنان دیگر و یا مسئولین تیم صورت پذیرد باید حداقل محرومیت از یک مسابقه و حداکثر محرومیت از تمام مسابقات واتر پلو برای یکسال خواهد بود.
چنانچه تخلف توسط یکی از مسئولین تیم بر علیه بازیکن یا مسئولین دیگر انجام پذیرد حداقل ممحرومیت شامل یک مسابقه و حداکثر محرومیت برای تمام عمر از مسابقات واترپلو خواهد بود.
چنانچه تخلف توسط هر فرد دیگری انجام پذیرد حداقل محرومیت. اخراج از محل مسابقه و حداکثر محرومیت از حق حضور در محل مسابقات واترپلو برای مدتی معین یا همه عمر خواهد بود.
حداقل مجازات تعین شده برای هر خلافی که در ماده 4تعیین شده ممکن است در صورت تکرار آن توسط هر شخصی برای بار دوم یا دفعات بعد افزایش یابد.
ماده 5- سـایر تخـلفـات
برای هر خلافی که توسط هر یک از بازیکنان یا مسئولین تیم بر علیه نمایندگان رسانه ها.تماشاگران.متصدیان استخر و یا هر شخص دیگری که در هنگام اجرای مسابقه در محل مسابقه حضور دارند مرتکب شوند. حداقل محرومیت باید از تمام مسابقات واترپلو برای یک دوره یکساله تا محرومیت از حق حضور در مسابقات واترپلو برای مدت معین یا برای همه عمر خواهد بود .
مجازات برای اهانت بهر نوعی شفاها یا کتبا بصورت مستقیم بر علیه FINA ، هر فدراسیون هر برگزار کننده ، هر مقام مسئول و هر شخص دیگری که در این مقررات ذکر نگردیده است حداقل محرومیت6 ماه و حداکثر تمام عمر خواهد بود.
حداقل مجازات تعیین شده برای هر خلافی که در ماده5 تعیین شده ممکن است در صورت تکرار آن توسط هر شخصی برای بار دوم یا دفعات بعدی افزایش یابد.
ماده 6- خلافهائیکه توسط تیمها صورت می گیرد.
اگر بیش از 3 نفر از اعضاءیک تیم که شامل مسئولین تیم نیز میشود ، تخلفاتی را که در مواد 3و4و5 برای آنها مجازات تعیین گردیده است در یک مسابقه مرتکب شوند ، تیم مورد نظر در آن مسابقه باید بازنده اعلام شده و همنین حداقل از مسابقه بعدب محروم و حداکثر مجازات ، محرومیت ار شرکت در مسابقات واتر پلو برای یک دوره یکساله می باشد.
مجازاتی که در بند 1-6 آمده بدین معنا است که مسابقه یا مسابقاتی که تیم در آن مجازات می شود با نتیجه 0-5 به سود تیم یا تیم های مقابل خواهد بود.
ماده 7 – مراحل اجرای مجازات
مدت زمان 24 ساعت بعد از پایان مسابقه اعمال گردد و بلافاصله به بازیکن یا بازیکنان ، مسئول یا مسئولین تیم و فرد یا افراد دیگری که دارای محرومیت هستند ابلاغ گردد.
مجازاتهائیکه شامل اخراج تیم و یا محرومیت تیم از یک یا چند مسابقه در یک تورنمنت می شود باید در مدن 24 ساعت پس از پایان مسابقه توسط کمیته برگزاری اجرا شده و بلافاصله به مسئولین و فدراسیون تیم مربوطه و هئیت رئیسه برگزاری مسابقات اطلاع داده شود.
همانگونه که در این مقررات مشخص شد" محرومیت" مندرج در این مقررات برای تخلفاتی به جزء آنچه که در موارد 1-3و2-3و5-3و1-4 قید شده است ، می تواند توسط هئیت رئیسه برگزاری مسابقات نیز مشخص شده و بدین معنی است که فرد محروم شده مجاز نیست در هیچ یک یا بعضی از رویدادهای FINA ،رویدادهای سازمانهای قاره ای شناخته شده توسط FINA و یا هیچ یک از رویدادهای فدراسیونهای عضو FINA به عنوان ورزشکار ، ناظر ، مربی ، سرپرست ، دکتر و یا سایر سمت های موجود در فعالیت های FINA یا سازمانهای قاره ای شناخته شده و یا فدراسیونهای عضو شرکت نماید.محرومیت باید از تاریخی که توسط مسئولین ذیصلاح تعیین می گردد اعمال گردد.
اگر یک بازیکن با مسئول تیم از یک مسابقه معین محروم گردد . از تعداد بازیکنان یا مسئولین در روی نیمکت ذخیره ها کاسته خواهد شد. مشروط به این که حداقل یکی از مسئولین تیم در روی نیمکت حضور داشته باشد.
ماده 8 – مسئولیت اثبات ادعا
داوران ،مقامات مسئول مسابقه و یا کمیته برگزاری مسابقات مسئولیت اثبات تخلفی که از مقررات واتر پلو رخ داده است را دارند.
ماده 9- بررسی
در اجرای تنبیهات ،طبیعت خطا ،حوادثی که باعث ایجاد واقعه شده ، سنگینی خطا ، شخصیتی که مرتکب عمل خطا شده و سایر مواردی که موجب حادثه شده است را با توجه به اهداف FINA باید مورد نظر قرار دهند.
ماده 10- درخواست تجدید نظر
فردی که توسط کمیته برگزاری مسابقات مجازات شده است می تواند در مدت 21 روز از تاریخ ابلاغ مجازات به هئیت رئیسه برگزاری مسابقات بر طبق مقررات آن مسابقات در خواست تجدید نظر نماید. درخواست تجدید نظر باید به همراه یک نسخه از رای صادره که بوی ابلاغ شده و مطابق با قوانین مرجع برگزار کننده مسابقات باشد.
مقررات گروه سنی واتر پلو AGE GROUP – WATERPOLO
ماده 1 : سن شرکت کنندگان در کلیه مسابقات گروه سنی از اول ژانویه تا 31 دسامبر سالی که به دنیا امدهاند مورد قبول خواهد بود و ساعت 12 شب 31 دسامبر سال مسابقه مورد محاسبه می باشد .
ماده 2 : گروه سنی در مسابقات برای پسران و دختران به شرح زیر می باشد :
– 15 سال و کوچکتر
– 16و17و18 سال
– 19و20 سال
– سن شرکت کنندگان در مسابقات واترپلو جوانان جهان 18 سال و کوچکترو همچنین 20 سال و کوچکتر از آن است.
نحوه رده بندی بین تیم هاییکه دارای امتیاز مساوی هستند
اگر دو تیم که دارای امتیاز مساوی باشند ، رده بندی آنها به طریق زیر تعیین می گردد:
تیمی که در بازی بین آن دو تیم برنده شده رده ی بالاتر را خواهد داشت.
اگر بازی بین دو تیم نتیجه مساوی داشته رده بندی آنها با توجه به نتیجه حاصله در بازی آن دو تیم با تیم های دیگر تعیین خواهد شد.
بدین ترتیب که ابتدا تفاضل گل مورد محاسبه قرار گرفته و چنانچه هنوز نتیجه مساوی است گلهای زده مورد محاسبه قرار خواهد گرفت.
روش محاسبه بازی بین این دو تیم با تیم های دیگر به این ترتیب است که ابتدا نتیجه بازی آنها با بالاترین تیم مورد محاسبه قرار خواهد گرفت و اگر هنوز نتیجه مساوی است به نتیجه بازی با تیم بعدی و به همین ترتیب الی آخر تا رده بندی مشخص شود.
اگر هنوز نتیجه مساوی است رده بندی با زدن 5 پنالتی به صورت متناوب به دروازه دیگری مشخص می گردد. هر تیم 5 بازیکن و یک دروازه بان را تعیین می نماید که در زدن ضربات پنالتی شرکت می نمایند. ابتدا تیم اول پنالتی را زده و سپس تیم بعدی به همین ترتیب ادامه می یابد تا پایان 5 پنالتی ، اگر هنوز نتیجه مساوی است ، تیم ها به ترتیب هر کدام یک پنالتی می زنند تا یک پنالتی را به ثمر برساند و دیگری نتیجه نگیرد. بازیکنان مختلف برای زدن پنالتی باید تعیین گردند. زمان زدن پنالتی پس از پایان بازی نهایی و یا زمان مشخص دیگری می باشد .
اگر در یک گروه بیش از دو تیم دارای امتیاز مساوی باشند (مثلا دو تیم دارای 6 امتیاز و دو تیم دیگر دارای 4 امتیاز باشند) ابتدا رده بندی تیم هایی که در آن گروه در مقام بالاتر قرار می گیرند تعیین می شود.
اگر وضعیت به گونه ایست که در یک گروه تیمهائیکه دارای امتیاز مساوی هستند تعیین رده بندی به روش فوق امکان پذیر نباشد همه نتایج به دست آمده در آن گروه را با هم محاسبه خواهیم کرد.
اگر 3 تیم و یا بیشتر در یک گروه دارای امتیاز مساوی باشند رده بندی به طریق زیر تعیین می گردد.
ابتدا نتایج گل شماری بین آن 3 تیم و یا بیشتر مورد محاسبه قرار خواهد گرفت.
پس از این که به روش بند 2-2 بین 3 تیم دارای امتیاز مساوی تیم بهتر تعیین گردد و تعداد تیمهای باقیمانده به 2 تیم رسید. برای تعیین رده بندی بین آن دو تیم ابتدا به نتیجه بازی بین آنها نگاه می کنیم و تیمی که بازی را برده است در رده بالاتر قرار می گیرد.
اگر هنوز نتیجه مساوی است رده بندی آنها با توجه به نتیجه حاصله در بازی آن دو تیم با تیمهای دیگر به روش مندرج در بند 3-1 انجام خواهد شد.
و اگر هنوز نتیجه مساوی است رده بندی با زدن 5 پنالتی به روش مندرج در بند 5-1 تعیین خواهد شد.
مقررات تجهیزات واتر پلو FACILITIES RULES – WATERPOLO
7- استخر واتر پلو
طرح و شکل زمین بازی.
عرض دروازه 2 متر
عرض دروازه 2 تا 3 متر
سبد توپ
حداقل عمق آب 80 /1 توجیا 2 متر
فاصله خط دروازه و مرز محوطه بازی 30 سانتیمتر
محوطه بازی ، فاصله ثابت میان خطوط دروازه برای بازی مردان باید 30 متر و عرض محوطه بازی 20 متر و برای بازی زنان باید 25 متر در 20 متر باشد . عمق آب در هیچ محلی نباید کمتر از 80/1 متر باشد ترجیحا از عمق 2 متر استفاده شود.
درجه حرارت آب استخر نباید کمتر از 26 درجه سانتیگراد با یک درجه کم و یا زیاد باشد .
شدت روشنائی نباید کمتر از 600 لوکس باشد .
ایجاد استثناء در ماده 2-7 بنا بر صلاحدید فدراسیون ها برای انجام مسابقات مجاز خواهد بود.
8- استخر واتر پلو برای بازیهای المپیک و مسابقات قهرمانی جهان
استثناء در اندازه های ماده 2-7 مجاز نیست.
درجه حرارت آب مانند ماده 3-7 است.
شدت روشنایی نباید کمتر از 150 لوکس باشد.
در بازیهای المپیک ، قهرمانی جهان و سایر مسابقات زیر نظر FINA از آب تازه باید استفاده شود.
9- لوازم مورد نیاز برای استخرهای واتر پلو
علایم مشخصه ای برای تعیین خطوط دروازه ، خطوط 2 متری ، 5 متری ، و خط نیمه از خط دروازه ها در دو طرف محوطه بازی باید در نظر گرفته شود. این علایم باید کاملا مشخص بوده و به طور واضح و روشن در سرتاسر بازی قابل دیدن باشد. برای علامت گذاری رنگ های ثابت زیر پیشنهاد می شود:
خط دروازه و خط نیمه به رنگ سفید ، خط 2 متری از خط دروازه به رنگ قرمز ، خط 5 متری از خط درواز به رنگ زرد ، در انتهای محوطه بازی به طول 2 متر در سمت مقابل میز منشیها با رنگ قرمز یا هر رنگ قابل دیدن دیگری علامت گذاری می شود. مرز محوطه بازی در هر دو طرف 30 سانتیمتر پشت خط دروازه است . حداقل فاصله از خط دروازه تا دیواره استخر باید 66/1 متر باشد.
فضای کامل برای حرکت آزادانه داوران در طول محوطه بازی و همچنین جای مناسبی برای داوران دروازه در امتداد خطوط دروازه باید در نظر گرفته شود.
دروازه ها :جنس میله های عمودی و افقی دروازه باید از چوب ،فلز و یا مواد مصنوعی (پلاستیک) بوده و باید به شکل مربع مستطیل و به رنگ سفید و به ابعاد 5/7 سانتیمتر باشند،میله های عمودی دروازه باید به طور گونیا نسبت به خطوط دروازه قرار گیرند. این میله ها باید ثابت و محکم به طور قائم حداقل 30 سانتیمتر جلوتر از دو انتهای محوطه بازی یا هر مانع دیگری قرار گیرند. به نحوی که فاصله آنها نسبت به خطوط طولی استخر از دو طرف به یک اندازه باشد .هر نوع محلی برای استراحت کردن و ایستادن دروازه بان جزء کف استخر مجاز نیست.
فاصله قسمت داخلی بین دو میله عمودی دروازه باید 3 متر باشد .
از زیر میله افقی دروازه تا روی آب باید 90 سانتیمتر باشد ،این در حالتی است که عمق آب 50/1 یا بیشتر باشد. چنانچه عمق آب کمتر از 50/1 متر است ، از کف استخر تا سطح زیرین میله افقی دروازه 40/2 متر باید باشد.
جنس تور باید نرم باشد و به طور مطمئن به میله های عمودی و افقی و سایر قسمت های پشت دروازه بسته شود. نصب تور باید به نحوی باشد که حداقل 30 سانتیمتر فضا در پشت خط دروازه در داخل دروازه تعبیه شود.
تجهیزات خودکار (اتوماتیک) برای انجام وظایف مسئولین باید موجود باشد.
نکات بسیار مهم در مورد داوری واتر پلو
1- استفاده از دو دست برای خطا کردن طبق قوانین فینا خطای اخراجی محسوب می شود. (مثلا با دو دست بازیکن را زیر آب نگه داشتن و …..) در مورد دفاع پرس بازیکنان از دو دست برای کنترل کردن بازیکن مهاجم می توانند استفاده نمایند. ولی نگه داشتن بازیکن با دو دست (ممانعت از حرکت بازیکن مهاجم) اخراج محسوب می شود.
2- در مورد خطای پنالتی به خاطر این که موقعیت گل زدن به بازیکن مهاجم می دهیم بایستی در مورد انجام این خطا 100% مطمئن باشیم در غیر این صورت اخراج می کنیم .
3- خطای مهاجم (Contra Attack) معمولا خطای ساده (معمولی) گرفته می شود ، مگر این که عمل خشونت توسط بازیکن مهاجم انجام گردد که در این صورت بازیکن خاطی را اخراج می کنیم و حتما موقعی این خطا اعلا می شود که با این خطا توسط مهاجم ، موقعیتی Advantage برای او فراهم شده است .
4- در مورد خطای پنالتی دو نکته باید مد نظر قرار گیرد :
ا) بازیکن زننده پنالتی در هنگامی که توپ را رها می کند از خط 5 متر نگذرد.
ب) هیچ تاخیری در هنگام زدن شوت انجام نپذیرد (حرکت پرتاب به صورت یکپارچه باشد)
5- اگر در حین بازیداوران مشاهده گردند که مربی و یا یکی از اعضای نیمکت ذخیره به طرف میز منشی مسابقات حرکت می نمایند در زمان مناسب از حرکت نامبرده جلوگیری نموده و در صورت پافشاری به این عمل کارت قرمز را می دهیم.
6- اگر مربی یکی از دو تیم در حین بازی توپ اضافی را به محوطه پرتاب کند جریمه این کار یک ضربه پنالتی و اخراج مربی می باشد ، اگر تیم مقابل در موقعیت گل زدن باشد اجازه می دهیم از فرصت به وجود آمده استفاده نماید.
موارد مورد بحث در مورد داوران واتر پلو (کلینیک باز آموزی داوران واتر پلوسال 92)
1- کنتـرل داوران مسابقه در زمان ضد حمله چگونه باید باشد ؟ چه زمانی داوران بایستی از سوت خود استفـاده کنند؟ چه زمانی داوران باید آوانتـاژ بدهـند؟داور حمله بایستی به موازات و در خط بازیکنانی که در حال ضد حمله هستند باشد ، در حالی که داور دفاع بایستی صبر کرده وخط عقب تیم مهاجم را کنترل نماید. داور مسابقه فقط زمانی از سوت خود برای خطا استفاده می نمایند که سوت زدن خطای او (چه خطای ساده ، چه خطای اخراج) به تیم در حال حمله کمک نماید.
2- چه خطاهایی برای داوران قابل قبول و چه خطاهایی غیر قابل قبول می باشد ؟
زمانی که تیم مدافع دفاع پرس انجام می دهد نگه داشتن ، زیر آب کردن و کشیدن به عقب بازیکن حمله غیر قابل قبول می باشد ، داور بایستی دقت کند که بازیکن مهاجم و هم بازیکن مدافع فرصت حرکت آزادانه را داشته باشند (ممانعت از حرکت بازیکن وجود نداشته باشد.)
3- آیا برای داور امکان تغییرتصمیم وجود دارد ؟ در چه زمانی و در چه موقعیتی از بازی این امـکان وجود دارد ؟روند انجام این عمل چگونه است؟ بله داور می توان تصمیم خود را عوض کند . اگر داور به این نتیجه برسد که اشتباهی توسط داور یا میز داوران انجام شده است. معمول ترین این موقعیت زمانی است که داور حمله اعلام پرتاب از دروازه و داور دفاع اعلام ضربه کرنر می نماید. داور حمله می بایستی توپ را طلب نماید، مطمئن شود که میز داوران را Reset نموده (30 ثانیه) و بازی از نقطه کرنر آغاز مجدد می گردد.
4- چه رابطه ای بین داور مسابقه و ناظر در طول مدت بازی وجود دارد ؟ چه کسی تصمیم نهایی را اتخاذ می کند ؟ ناظر بازی بایستی وظیفه کمک و دادن نصیحت را به داوران در طول مدت بازی یا در زمان استراحت ها در صورتی که داور بازی از ناظر تقاضای کمک و راهنمایی را بنماید. تصمیم داور همیشه تصمیم نهایی خواهد بود.
5- داور چرا و چه زمانی و چه ملاحظاتی را برای اعلام ضربه پنالتی بایستی بنماید ؟ داور به این دلیل اعلام ضربه پنالتی می کند زیرا که خطایی انجام شده است اما این خطا زمانی انجام شده است که زدن یک گل محتمل بوده است و این خطا از به ثمر رسیدن یک گل جلوگیری کرده است . زمانی داور اعلام ضربه پنالتی می کند که مطمئن باشد هیچ موقعیت یا شانس دیگری زمان اعلام ضربه پنالتی برای تیم مهاجم وجود نداشته باشد. داور بایستی در هنگام خطای پنالتی مطمئن باشد که بازیکن مهاجم رو به دروازه تیم مدافع بوده و این خطا داخل محوطه 5 متری می باشد. (داخل 5 متری ، رو به دروازه و داور بایستی از پنالتی اطمینان حاصل نماید.)
6- در طول زمان بازی داور مجبور می شود که تعداد زیادی خطای اخراج اعلام نماید زیرا که بازی بسیار فیزیکی ، خشن و درگیری زیاد می باشد ، آیا امکان جلوگیری از انجام بازی به این سبک برای داور وجود دارد ؟ چه کار ی می تواند انجام دهد ؟ چه راه حلی ، قوانین به داور مسابقه پیشنهاد می کند ؟بله همیشه راه حلی در قوانین پیش بینی شده است داور بایستی در نزدیک ترین زمان ممکن با کاپیتان های دو تیم صحبت نماید و راهنمایی ها و توصیه های لازم را در این مورد به آنها گوشزد بنماید . داور می تواند بازیکن های خاطی را برای تمام مدت مانده بازی با جانشین بعد از 20 ثانیه اخراج نماید.
7- چه تفاوتی بین عمل خشونت وحشیگری بازیکنان وجود دارد ؟ چگونه بایستی داوران این گونه خطاها را مجازات کنند؟ خشونت استمرار در بازی کردن به صورت خطا می باشد که ممکن است به خشونت و درگیری بیانجامد . وحشیگری : صدمه بدنی با سوء نیت قبلی به یکی از بازیکنان یا مسئولین برگزاری و یا مربیان می باشد . در مورد وحشیگری : بازیکن خاطی بایستی برای تمام مدت بازی اخراج شود و جانشین او می تواند بعد از 4 دقیقه زمان زنده بازی وارد بازی گردد و یک ضربه پنالتی نیز به تیم رو به رو داده می شود. توجه : اگر داروازه بان به خاطر عمل وحشیگری اخراج گردد . تیم خاطی اجازه داشتن دروازه بان جانشین را در مدت 4 دقیقه زمان زنده بازی را ندارد . اگر بازیکنی داخل دروازه قرار گیرد در طول این 4 دقیقه اختیارات و امتیازات دروازه بان را ندارد.
8- چه زمانی امکان دادن کارت قرمز به مربی ، همراه تیم و یا بازیکن وجود دارد ؟ بعد از این که مربی ، همراه تیم و یا بازیکن معترض و خاطی پا را فراتر از محدودیت های قوانین بگذارند داور مسابقه ممکن است تصمیم به دادن اخطار شفاهی و یا کارت زرد به مربی قبل از نشان دادن کارت قرمز بگیرد.
9- چه زمانی در هنگام بازی داور می تواند خطاهای تاکتیکی را سوت بزند و جریمه این خطا چیست ؟ خطای تاکتیک در هر زمانی که اتفاق بیقتد گرفته شده و داور سوت می زند . جریمه این خطا به نوع خطای انجام شده بستگی خواهد داشت . برای مثال :
اتلاف وقت (هدر دادن زمان)← تغییر مالکیت توپ
درخواست تایم اوت غیر قانونی ← تغییر مالکیت توپ اگر تیم خاطی مالک توپ باشد و پرتاب پنالتی اگر تیم خاطی مالکیت توپ را نداشته باشد و …..
10- شخصیت یک داور برای مسابقه چگونه باید باشد ؟ داور بایستی خیلی آماده در میدان مسابقه حضور یابد ، قابلیت کنترل و مدیریت اتفاقات و وقایع بازی را داته باشد و باید تمرکز خوب و اعتماد بنفس عالی داشته باشد.
11- داور در برابر تظاهر کردن بازیکن به خطا چه عکس العملی باید داشته باشد ؟داور بایستی روی زمین به بازیکن یا بازیکنان خاطی دقت نماید و اگر آنها به بازی کردن به این روش پافشاری و ادامه دهند بازیکن خاطی را با جانشین به علت خطای بدرفتاری (misconduct) اخراج نماید.
12- در مورد بازیکن سانت و دفاع سانت : داور بایستی به چه نکاتی توجه کند ؟ چه زمانی سوت بزند و چرا ؟ چه مسائلی را در مورد تحریک کردن و عکس العمل ها بایستی در نظر داشته باشد ؟ باید اجازه ادامه بازی (نزدن سوت)تا زمانی که هیچ موقعیتی برای بازیکن سانت وجود داشته باشد را بدهیم در ضمن بایستی مطمئن باشیم که بازیکن سانت در روند حرکت آزادانه دفاع سانت مداخله نکند (مثلا گرفتن یا هل دادن دفاع سانت) زمانی که در حال تلاش در به ثمر رسیدن گل می باشد. داور بایستی همیشه هوشیار بوده و با دیدن اولین خطایی که اتفاق می افتد سوت زده و نه دومین خطا (زیرا ممکن است خطای اول عکس العمل بازیکن حریف را به همراه داشته باشد). داور باید توجه ویژه به بازیکن سانت داشته باشد زیرا این بازیکن برای رسیدن به موقعیت سانت ، تلاش به تثبیت موقعیتش در سانت نموده و این کار ممکن است با هل دادن به عقب با آرنج ، شانه ، کمر و یا زیر آب نمودن مدافع انجام شود در این موقعیت داور بایستی بلافاصله خطای مهاجم و در حالت انجام خطای خشن بازیکن سانت را اخراج نماید و با انجام این عمل این پیام شفاف را به بازیکنان می دهد که این نوع بازی قابل قبول نیست .
13- چه مواردی را داور تا پایان بازی باید مورد توجه قرار دهد ؟ داور بایستی همیشه از این که چه کسی مالکیت توپ را دارد اطمینان کامل داشته باشد. داور باید به درخواست تایم اوت ها . قانونی یا غیر قانونی بودن ورود بازیکنان اخراجی به محوطه بازی ، نظم نیمکت ذخیره ، هدر دادن زمان (اتلاف وقت) توسط تیمی که مالکیت توپ را دارد و این که بر خروج تیم ها از محوطه بازی پس از انتهای هر وقت زمانی (quarter) کنترل کامل داشته باشد.
14- زمانی که شوت مستقیم پشت خط 5 متر زده می شود چه مواردی برای شوت زننده و مدافع او مجاز می باشد ؟بازیکنی که شوت آزاد می زند بایستی عمل شوت زدن را بدون وقفه انجام دهد و حرکت شوت بازیکن بدون هیچ خلل و به صورت یکپارچه انجام گیرد . بازیکن مدافع بایستی فاصله قانونی و معین را با بازیکن زننده شوت رعایت کند و فقط می تواند از یک دست برای دفاع کردن استفاده نماید.
موارد انضباطی که می بایست در جلسه کنگره توسط سرپرست کل مسابقات برای مسئولین تیم ها (سرپرست و مربی) قرائت و در پایان توسط آنان مورد امعان نظر و امضا شود.
موارد انضباطی مربیان ، سرپرستان ، بازیکنان :
1- هر گونه بی احترامی و اهانت به داوران و مسئولین برگزاری مسابقات از قبیل فحاشی ، پرتاب اشیاء ، ضربه زدن به صندلی و …… به نشانه اعتراض قضاوت به داوران و نحوه عملکرد مسئولین مسابقات حداقل محرومیت از یک تا شش ماه تا حداکثر محرومیت تمام عمر خواهد بود . از حضور در مسابقات تحت پوشش فدراسیون شنا می باشد ضمنا در صورت صلاحدید کمیته انضباطی می بایست بلافاصله اردو و یا استخر محل مسابقات را ترک نماید . (ماده 2-5)
2- ضرب و شتم و بی احترامی بازیکن یا بازیکنان تیم خودی ، تیم حریف و غیره ….. توسط هر کدام از اعضاء تیم ها شامل : مربی ، سرپرست و بازیکنان ، تا یکسای محرومیت قطعی وتا حداکثر محرومیت برای تمام عمر از مسابقات واتر پلو و پرداخت جزای نقدی تا مبلغ بیست میلیون ریال توسط فرد یا افراد خاطی می باشد ، بدیهی است موارد فوق می بایست در گزارش داوران (در زمان بازی) ثبت و به تایید سرپرست و ناظر فنی و تایید اعضای کمیته انضباطی مسابقات برسد . سپس در صورت صلاحدید کمیته انضباطی فرد یا افراد خاطی نیز اقدام به ترک اردو نمایند. لازم به ذکر است در موارد غیر بازی نیز به جزء گزارش داوران رعایت بقیه موارد الزامی می باشد. (ماده 2-3 مقررات انضباطی فینا)
موارد انضباطی داوران
1- حضور به موقع و موثر در زمان مسابقات بر اساس برنامه ریزی ناظر فنی بعنوان داور ، میز منشی و …… بدیهی است داورانی که به تاخیر در زمان مسابقه حاضر شوند می بایست بلافاصله بعد از تاخیر ، ناظر و سرپرست به صورت شفاهی و در صورت تکرار به صورت کتبی و درج در پرونده و گزارش به فدراسیون شنا اقدام تا در این خصوص اقدامات تنبیهی لازم به عمل آید.
2- هر گونه بی احترامی و تهدید بازیکنان ، مربیان و سرپرست و….. توسط داوران و مسئولین مسابقات ممنوع می باشد و در صورت انجام چنین اعمالی می بایست توسط سرپرست کل و ناظر فنی مسابقات موضوع در جلسه کمیته انضباطی مسابقات مطرح و به فدراسیون شنا گزارش شود تا در این خصوص تصمیمات لازم اتخاذ گردد.
3- خطاها و اشتباهات محرز داوری و قضاوتناصحیح و عدم اجرای کامل قوانین در فینا در زمان برگزاری مسابقات توسط داور یا داوران که توسط ناظر فنی گزارش و به تایید سرپرست کل رسیده باشد می بایست به فدراسیون شنا ارسال و داور نیز تعلیق و بلافاصله محل مسابقات را ترک نمایند. بدیهی است اقدامات تنبیهی در این خصوص توسط کمیته انضباطی فدراسیون اتخاذ می گردد. (ماده 1-2 مقررات انضباطی فینا)
وظایف سرپرست کل و ناظر فنی
1- تمامی سرپرستان و ناظران فنی در زمان برگزاری مسابقات می بایست در محل مسابقه حضور دائمی داشته و می بایست به قوانین برگزاری مسابقات (دستور العمل ها و …..)اشراف کامل داشته و در خصوص گزارشات رعایت عدالت و انصاف را بنمایند ضمنا تمامی تصمیمات انضباطی و انتخاب نفرات برتر نیز می بایست به ترتیب تایید و امضای اعضاء کمیته انضباطی و اعضاء کمیته فنی مسابقات رسیده باشد.
2- ارائه بولتن کامل شامل اطلاعات کامل بازیکنان ، جدول مسابقات و نتایج آن ، گزارشات داوری و گزارشات انضباطی و مقام های تیم شرکت کننده و شرح مختصر مسابقات می بایست به صورت تایپ شده و در دو نسخه کامل به کمیته فنی وارائه شود.
فصل چهارم:
اهداف ورزش و نتیجه گیری
اهداف ورزش در تربیت بدنی
حفظ سلامت ،تعمیم بهداشت ،رشد قوای جسمانی ،کسب شادابی و نشاط ،میل به موفقیت در وظایف حرفه ای و شغلی از اهداف مهم تربیت بدنی می باشد.
که این اهداف در نظام تعلیم و تربیت به سه گروه دسته بندی می شوند :
۱)اهداف جسمانی
الف) تقویت قوای عمومی بدن و ایجاد ورزیدگی و هماهنگی در بین اعضاء و اندامها به منظور برخوردار شدن از قدرت ،سرعت ،چابکی و مهارت
ب) ایجاد هماهنگی بین اعصاب و عضلات و تقویت قدرت تصمیم گیری و انطباق با شرایط .
ج) ایجاد سرعت و مهارت در واکنش های عضلانی با حداقل مصرف انرژی
د) ایجاد استقامت در برابر فشارهای جسمانی و کارهای طولانی و دراز مدت
و) ازدیاد نیروی بدنی و تامین سلامتی و بهداشت بدن در برابر عوارض و بیماریها
هـ) اصلاح و بازسازی و ناتوانی بدن و توانبخشی بمنظور رفع نواقص و نارسائیهای فیزیکی و ایجاد بهره وری
۲ اهداف روانی
الف) کشف استعدادهای نهفته و شناخت استعدادهای روانی حرکتی و پرورش و شکوفایی قابلیتهای ذاتی و استعدادهای خدا دادی
ب) تربیت شخصیت و پرورش روحیه تعاون ،همیاری و اجتناب از خود پسندی و خود بزرگ بینی
ج) انگیختن فرد برای تحرک و جلوگیری از خمودگی ،نگرانی های روانی ،انزوا جوئیها
د) بر قراری تعادل روانی و تعدیل عواطف و حالات روانی چون :خشم ،ناسازگاری ،پرخاش ،…
و) تقویت و پرورش هوش و قوه کنجکاوی و همچنین توان برخورد با مسائل
۳) اهداف اجتماعی:
الف) پرورش و پذیرش احترام به قوانین گروهی و مقررات اجتماعی
ب) پرورش توان مدیریت و حسن مسئولیت پذیری و قدرت سرپرستی و رهبری
ج) پرورش احساس نوع دوستی و جوانمردی و همدردی با مسائل و مشکلات جامعه
د) پرورش نیروی بدنی مورد نیاز جامعه
و) پرورش روحیه ایثار و از خود گذشتگی
هـ) احساس نشاط و شادابی و تعلیم آن به اجتماع
● ورزش = تندرستی
سقراط : مهمترین اصل در زندگی سلامت و تندرستی است که می توان آن را از طریق فعالیتهای بدنی بدست آورد .
برای اینکه هر کس بتواند با سلامت و تندرستی کامل از زندگی پر نشاطی بهره مند باشد باید در تمام طول عمر به طور مرتب ورزش کند
البته نوع ورزش با سن و وضع جسمانی هر فردی ارتباط مستقیم دارد ولی بهر حال انسان در هر سنی به ورزش نیازمند است بیمارانی که از درد عضلات می نالند می توانند با انجام ورزشهای بخصوص ،سلامت و شادابی خود را دوباره بدست آورند
افراد سالم نیز بوسیله ورزش می توانند اعتماد به نفس خود را بیشتر کنند و با بدنی سالم و روانی آسوده از زندگی خود لذت بیشتری ببرند
بهترین اثر ظاهری ورزش بر روی اندامهای بدن آن است که آمادگی بدن را برای انجام دادن فعالیتهای سنگین افزایش می دهد ، بدین ترتیب قدرت عضلانی قلب افزایش می یابد و بدن دیر خسته می شود همچنین ورزش مقاومت بدن را در مقابل بیماریها و خستگیها افزایش می دهد . در واقع میزان قدرت قلب عامل مهمی است که می تواند ادامه زندگی یا مرگ در بسیاری از بیماریها را تامین نماید .
باید در نظر داشت که ورزش در پیشگیری از ازدیاد وزن و چاقی و برخی بیماریها نقش مهمی دارد . همچنین افرادی که بطور مرتب هر روزه ورزش می کنند از علامت روان نیز برخوردار می گردند .
● مراقبت از ستون مهره ها و توصیه های لازم برای ایستادن
▪ هیچگاه برای مدت طولانی از یک وضعیت ثابت نایستید هر چند وقت یکبار وزن بدن را از یک پا به پای دیگر منتقل نمائید
▪ هنگامی که مجبور به ایستادن در یک محل ثابت هستید یک پای خود را روی یک پله یا چهار پا و به اندازه تقریبی cm۲۰ بالاتر بگذارید
بدون خم کردن زانوها روی میز خم نشوید زیرا فشار مستقیماً به ستون مهره ها وارد می شود .
توصیه های لازم برای نشستن در موقع نشستن از صندلی محکم با پشتی استفاده کنید طوری روی صندلی بنشینید که زانوها بالاتر از ران قرار گیرد ،این عمل باعث می شود قسمت تحتانی ستون فقرات صاف گردد و اگر زانوها پایین تر از مفصل ران باشد فشار زیادی به قسمت های پایینه ستون فقرات وارد می شود و برای پیشگیری می توان از یک زیر پایی به ارتفاع مناسب بدن استفاده کرد .
▪ هرگز در یک وضعیت ثابت به مدت طولانی ننشینید پس از مدتی نشستن بلند شوید کمی قدم بزنید و مجدداً بنشینید.توصیه های لازم برای برداشتن و حمل اشیاء
در موقع برداشتن اشیاء هر چقدر هم سبک باشد بجای خم کردن کمر،زانوها را خم کنید به عبارت دیگر زانوها بجای کمر کار کند
لب تخت بنشینید هر دو دست را به یک طرف بیاورید و سپس پایین تنه را از یک سمت روی تخت قرار داده بطوریکه پاها زاویه º۴۰ را تشکیل دهد هرگز روی شکم نخوابید
اگر به پشت می خوابید بالشی را زیر زانوها قرار دهید
اگر به پهلو می خوابید زانوها را خم کرده پاها را کمی به سمت جلو (شکم) جمع کنید .
▪ در موقع خوابیدن از گذاشتن پاها در سطح مرتفع و یا گذاشتن زیر پایی در حالیکه زانوها در وضعیت کشیده قرار دارند خود داری نمائید
▪ سعی کنید در موقع خوابیدن از قرار دادن دستها در بالای سر خودداری نمائید .
▪ بهتر است بر روی تخت چوبی یا زمین بخوابید و در صورتیکه تخت شما فنری است تخته ای زیر تشک قرار دهید در صورت امکان از تشکهای فنری و شل استفاده نکنید تشک باید صاف و محکم باشد
تصویر (1 -3 ) تصویر (2 -3)
تصویر (3-3 )
فهرست مطالب
فصل اول: 1
معرفی محل کارورزی 1
مقدمه ای : 1
1-مقدمه ای درباره ی تربیت بدنی: 5
2- معرفی محل کارآموزی: 5
ا3-ستانداردهای استخر انقلاب: 6
4-امکانات استخر انقلاب 6
5- تجهیزات استخر انقلاب 7
6- فرایندهای خدماتی در مسابقات 8
7- آشنایی اجمالی: 9
آغاز شناگری 9
نخستین گام آموزش 9
نخستین تجربه شنا در استخر 10
شنا : شنای رقابتی 12
8- آنچه در فصل های آینده می خوانید: 12
فصل دوم: 13
هدف از تاسیس مجموعه و اهداف رشته ورزشی 13
هدف از تاسیس مجموعه و اهداف رشته ی ورزشی شنا 13
اهداف عاطفی و شناختی: 13
فواید ورزش شنا: 13
ماهیچه هایی که در ورزش شنا بکار گرفته می شوند : 14
تمرینات سرعتی شنا و تغییرات فیزیولوژیکی حاصل از آن : 14
طریقه تنفس صحیح 14
آنچه شناگران در استخر باید به آن توجه کنند : 14
فصل سوم: 15
تشریح روند کار: 15
خصوصیات و وظایف مربیان شنا 15
وظایف غریق نجاتان : 15
وظایف مسئول ثبت نام: 16
وظایف قسمت اداری: 16
وظایف قسمت کفشداری: 16
وظایف خودم در استخر انقلاب: 16
تاریخه ی شنا در ایران : 18
1-آشنایی قوانین بین المللی واتر پلو 18
1- محوطه بازی ، لوازم و تجهیزات FIELD OF PLAY AND EQUIPMENT 20
2- دروازه ها GOALS 21
3-توپ THE BALLS 21
4-کلاهها CAPS 22
5-تیمها و ذخیره ها THEMS AND SUBSTITUTES 22
فصل چهارم: 66
اهداف ورزش و نتیجه گیری 66
اهداف ورزش در تربیت بدنی 67
۲ اهداف روانی 67
72