تارا فایل

گزارش تخصصی بررسی مسائل و مشکلات دانش آموزان خوابگاه و تلاش برای رفع آنها




بسم االله الرحمن الرحیم

گزارش تخصصی سرپرست مدرسه شبانه روزی

موضوع :

بررسی مسائل و مشکلات دانش آموزان خوابگاه و

تلاش برای رفع آنها

فهرست مطالب

چکیده 4

نکات کلیدی : 4

مقدمه 5

مشکلات اساسی دانش آموزان خوابگاهی 5

ارزیابی از وضع موجود 6

اهداف گزارش تخصصی : 7

هدف اصلی : 7

اهداف جزئی : 7

در مقایسه با شاخص : 7

جمع آوری اطلاعات 8

مصاحبه: 8

استرس و اضطراب : 9

عدم توانایی در ایجاد ارتباط موثر : 9

توانایی برقراری ارتباط درست برای مدیران نیز بسیار توصیه می شود ؛ چرا که : .. 10

نگاه سنتی مسئوﻻن مدرسه به آموزش : 10

تحقیقات و مقاﻻتی که بنده برای حل مشکلات دانش آموزان مطالعه کردم : 11

استرس و اضطراب : 11

عدم اعتماد به نفس : 12

عدم توانایی در ایجاد ارتباط موثر : 12

اصول برقراری ارتباط : 14

تعریف و تمجید : 15

ترک تحصیل : 17

ارتقای سطح کیفی آموزش ها و شروع زود هنگام آموزش ها ؛ 18

حضور موثر و منطقی والدین در مراحل مختلف تحصیل دانش آموزان ؛ 18

حمایت ؛ 18

رفع تبعیض ها ؛ 19

آموزش به متولیان آموزشی ؛ 19

پیشنهادات: 20

ارائه راهکار بعد از مطالعاتی که انجام دادم : 21

ایجاد حس مسئولیت پذیری: 21

با نشاط سازی مدرسه: 22

استرس: 23

خجالت و انزوا: 23

عدم اعتماد به نفس: 24

ویژگی های کلی یک دانش آموز مطلوب: 24

نتایجی که بعد از انجام راه حل ها به آن رسیدم (نقاط قوت ) 25

حسن ها: 25

معایب این روش: 26

نتیجه گیری : 27

منابع : 28

چکیده

در مدرسه شبانه روزی که بنده سرپرست آن می باشم ، ناهمگونی زیادی دیده می شود و تفاوت های زیادی

حال پیدا کردن یک رفتار کلی مناسب که به دور از تبعیض باشد و مناسب با تمامی دانش آموزان باشد بسیار سخت و مشکل است . یکی از مشکلاتی که دانش آموزان با آن رو به رو هستند مشکلات اخلاقی است . از قبیل پرخاشگری ، اختلالات روانی و… ؛ و دانش آموزانی هستند که والدین خود را از دست داده اند . دانش آموزانی هستند که بسیار کینه ای اند که یک برخورد اشتباه با خود را به هیچ وجه فراموش نمی کنند . در محیط خوابگاه دانش آموزانی هستند که دارای اختلال رشد هستند ، دانش آموزانی هستند که به خاطر جو موجود در روستا یا خانواده خود بسیار سرکش اند و اگر مسئولیتی به آنها سپرده شود مطمئنا، به درستی انجام نخواهند داد . دانش آموزانی که بیش فعال اند که ارضای این خصوصیت در دانش آموز در خوابگاه نیاز به یک برنامه ریزی درست دارد . از مشکلات شایع دیگر در دانش آموزان استرس است .

حال با تمامی این مشکلات و تعارضات در این پژوهش سعی بر پیدا کردن راه مناسب برای کنترل این دانش آموزان و اداره ی خوابگاه و در نتیجه آن ایجاد یک رابطه مناسب بسیار مهم می باشد .

نکات کلیدی :

سرپرست خوابگاه ، دانش آموزان خوابگاهی ، مشکلات دانش آموزان خوابگاهی ، راه حل ها

مقدمه

مشکلات اساسی دانش آموزان خوابگاهی

در خوابگاه ، دانش آموزان دارای لهجه های مختلف هستند و هر یک از دانش آموزان یا ترک و یک عده ی دیگر به زبان کردی صحبت می کنند و این امر باعث ایجاد تنش های زیادی در خوابگاه شده است . این مسئله ی به ظاهر غیر مهم باعث ایجاد کینه و کدورت های چند ساله بین دانش آموزان شده است . از مشکلات دیگر اختلاف سطح فرهنگی بین دانش آموزان است . دانش آموزانی هستند که در محیط مناسبی در دوران کودکی رشد ننموده اند به همین دلیل از انجام خیلی از کارها ابایی ندارند و چون دانش آموزانی نیز هستند که دقیقا در نقطه ی مقابل این گروه اند دچار اذیت از سوی این دانش آموزان هستند . از مشکلات دیگری که می توان نام برد اختلاف سطح آگاهی دانش آموزان به خصوص در مسائل جنسی است ، دانش آموزان آگاه به این مسائل سعی می کنند با بیان دانسته های خود به سایر دانش آموزان سعی در برانگیخته کردن احساسات آنها داشته باشند و به این طریق به مقاصد خویش دست یابند و یا دانش آموزان شهری متاسفانه به تمام فیلم های خارج از حد سنی خود دسترسی دارند و چون در اوایل دوران بلوغ اند سعی در همسازی خود با آن فیلم ها دارند که این ضربات بزرگی به شخصیت فرد در آینده وارد می کند و متاسفانه این تاثیر می تواند نمود پیدا کند . به گونه ای که تغییر نگرش در این دانش آموزان کاری است که مدت زمان زیادی می طلبد به نظر بنده اصلاح این دانش آموزان فقط در مدرسه صورت نمی گیرد ، بلکه خانواده و اجتماع نیز باید در این قضیه همت داشته باشند . اما متاسفانه بیشتر به دلیل مشکلات اقتصادی خانواده ها کمتر به این موضوع پرداخته شده است . دانش آموزانی هستند که چون رشد کرده و به سن بلوغ رسیده اند معلمانی از جمله خودم ترجیح می دهیم برای حفظ شخصیت آنان به گونه ای متفاوت با آنها برخورد بشود اما این دانش آموزان چون تا به حال با این نوع برخورد مواجه نشده بودند نمی تواند شرایط جدید را هضم کنند و لذا در جهت عکس برخورد می کنند . برخورد سخت

و خشک و بر پایه مقررات علاوه بر مزیت هایی که به همراه دارد ، یک سری معایبی دارد که نمی توان از آنها چشم پوشی کرد . ابتدا پاره ای از آن مزایا را بیان می کنم :

-1به حق هیچ یک از دانش آموزان اجحاف نمی شود و به خصوص از لحاظ درسی این امر صورت می گیرد . چرا که در هنگام ساعت مطالعه تمامی ساعت با نظم بسیار به این کار اختصاص پیدا کرد .

-2دانش آموزان تجربه ی نوین جدیدی را کسب می کنند و با نظم به طور عینی برخورد می کنند .

-3هرج و مرج کمتر در خوابگاه بوجود می آید .

-4دانش آموزان بیشتر زیر نظر هستند و به گونه ای کمتر برای خود مشکل بوجود می آوردند .

ارزیابی از وضع موجود

اما در سایه ی این مقررات و رفتار خشک یک سری مسائلی خود به خود بوجود می آید که باعث تامل در تغییر اداره ی خوابگاه می شود و آن اینکه این دانش آموزان در این سنین قسمت اعظم وقت خود را در مدرسه و بخصوص در خوابگاه می گذرانند و به نظر بنده این گونه برخورد می تواند تاثیر خیلی منفی در روحیات فرد بوجود آورد . تا زمانی که دانش آموزان در بستر خوابگاه حضور دارند دانش آموزانی به ظاهر وقت شناس و مودب هستند اما به محض اینکه از خوابگاه خارج می شوند انجام دادن کار های خلاف مقررات برایشان تبدیل به یک عقده می شود . مسئله ی دوم این است که ما در مدارس شبانه روزی در این سنین محبت خانواده را از آنها حداقل چند روز در هفته گرفته ایم اما جایگزین آن چه چیزی را به آنها عرضه کرده ایم ؟ مقررات ؟ نظم ؟ تحمل سختی و دوری ؟ آیا واقعا این جایگزین خوبی برای محبت خانواده است ؟ اما این امر را نیز نمی توان کتمان کرد که نمی توان جای خالی آن را پر کرد . اما حال چاره چیست ؟ چه باید کرد ؟ اجرای محض قوانین و مقرات یا … .

آیا نمرات به صرف خوب و دانش آموز به ظاهر مودب اما مالامال از عقده می تواند ثمره ی خوبی برای آموزش و پرورش باشد ؟من به شخصه این را قبول دارم که حل کردن تمامی این مشکلات از توان آموزش و پرورش برون است اما این نهاد می تواند تاثیر بسزایی در این امر داشته باشد . حال گذشته از این مسائل من به سهم خودم به دنبال پیدا کردن راه حل و امتحان آن بر روی دانش آموزان هستم … .

بر خود لازم دانستم که برداشت های فکری خود را با آنچه که از دانش آموزان می شنوم اعتبار یابی کنم و ببینم که این مسائل یاد شده آیا واقعا اعتبار واقعی هم دارد یا صرفا برداشت های من از شواهدم است لذا تصمیم گرفتم چند سئوال از قبل تعیین شده بپرسم :

اهداف گزارش تخصصی :

هدف اصلی :

حل مشکلات دانش آموزان خوابگاهی با راه حل های مناسب

اهداف جزئی :

– 1 بررسی مسائل و مشکلات دانش آموزان خوابگاهی

– 2 ارائه راه حل برای حل مشکلات دانش آموزان خوابگاهی

در مقایسه با شاخص :

در مقایسه با شاخص دانش آموزان ساکن در خوابگاه باید مشکلتشان کم و زمینه پیشرفت آنها در دروس با این روش ها فراهم شود .

جمع آوری اطلاعات

مصاحبه:

در مصاحبه ای که با چند تا از دانش آموزانم داشتم فکر میکردم که تمامی آنها طرفدار این اند که مقررات خیلی ضعیف یا در مواردی نقض گردد اما نتیجه به غیر از این بود ،دانش آموزان طرفدار قانون و مقررات همراه با انعطاف بودند ، یکی از سرپرستان مدرسه طرز فکر مخالفی با من داشت او فکر میکرد دانش آموز خود باید به این نتیجه برسد که کاری را انجام دهد و نیاز به سرپرست هست اما نه بعنوان یک مرجع قدرت بلکه به عنوان یک کنترل کننده.یکی از دانش آموزان در مورد سرپرست دیگر که خوابگاه را اداره میکند بدون تملق و ترس جمله ای را به این مضمون بیان کرد که نحوه ی کار این سرپرست را به کار سرپرست دیگر ترجیح میدهد چرا که دانش آموز می داند در هر ساعتی چه کاری را باید انجام دهد و این سرپرست تا حدی از کارش رضایت داشت اما بالعکس الان که در مورد این قضیه فکر میکند بیشتر به فکر فرو میرود که چرا دانش آموز نباید حق انتخاب داشته باشد .در همین مصاحبه ها دانش آموز دیگری به ایراد پرداخت و گفت نباید مقررات چنان باشد که باعث ناراحتی دانش آموز شود در کل در بیشتر مصاحبه ها خود دانش آموز اقرار می کرد که باید سخت گیری شود تا دانش آموزان سوءاستفاده نکنند .در یک نظر سنجی کلی من از دانش آموزان خواستم که در سالن خوابگاه جمع شوند و اسم سرپرست مورد علاقه خود را با ذکر دلیل بنویسند ،نا گفته نماند در مدرسه دانش آموزان روند اداره ی خوابگاه را درکنار بنده و یک سرپرست تجربه کرده بودند و منهم به عنوان یکی از سرپرستان از روند کاری هر کدام از این سرپرستان تا حدی آگاه بودم و نتیجه نظر سنجی این بود که آنها نام سرپرستی را ذکر کرده بودند که در کنار انجام مقررات آزادی عمل بیشتری به آنها می داده است حتی برنده ی نظر سنجی دانش آموزان سرپرستی نبود که بیشترین آزادی عمل را به آنان می داده است حال چگونه می توان با در نظر داشتن علاقه ی بچه ها و درست اداره کردن خوابگاه روشی مناسب را انتخاب نمایم.

استرس و اضطراب :

یکی از مسائلی که در خوابگاه با آن زیاد در گیر هستم بحث استرس و اضطراب در دانش آموزان است . در اینجا لازم است اطلاعاتی را در مورد استرس در اختیار شما قرار دهم . رایج ترین تصور غلط در مورد اضطراب این است که این حس بد است و باید از دست آن خلاص شد . زیرا بهترین دوست اضطراب ، اجتناب و کناره گیری است . یعنی هرچه بیشتر سعی کنید تا از اضطراب دوری کنید بیشتر آن را احساس می کنید ، اما هرچه بیشتر در شناخت آن تلاش داشته و دید خود را در این زمینه بازتر کنید این احساس کمتر بر سر راه شما قرار خواهد گرفت . همچنین هیجاناتی از قبیل اضطراب ، ترس و خشم میتواند به انزواجویی و سایر مشکلات رفتاری دانش آموزان بینجامد و مانع یادگیری بهینه در آنان شود ( مدیریت بدون زور و اجبار-ویلیام گلسر-علی صالحی)

عدم توانایی در ایجاد ارتباط موثر :

یکی دیگر از مسائلی که در خوابگاه بسیار مشهود بوده است این است که نه دانش آموز توانسته ارتباط موثری با بنده به عنوان مسئول خود ایجاد کند و بر عکس ؛ بنده هم به عنوان مسئول هم نتوانسته ام ارتباط مناسبی با دانش آموز برقرار کنم. این مساله از مهمترین مسائلی است که می توان در خوابگاه به آن پرداخت چرا که اگر دانش آموز بتواند با مسئول خود ارتباط برقرار کند به مدرسه هم علاقه پیدا می کند و می توان سایر تعالیم را نیز به دانش آموز انتقال داد . اما اگر این مساله تحقق پیدا نکند آنگاه تمامی این راهکارها بی فایده خواهد بود و نتیجه ای را در بر نخواهد داشت . به طور مثال از مسائلی که رابطه ی دانش آموز را با معلم دچار عیب می کند تنبیه است حتی اگر در دانش آموز مشهود نباشد . تجربه نشان داده اغلب تنبیه ها با هدفی فراتر از خجالت دادن کودک در نظر گرفته می شود . درست است امروزه اشکال تنبیهی قدیمی کمتر رایج است ، اما تنبیهات امروزی به نحوی برای آزردن دانش آموزان صورت می گیرد که اغلب اثرات نامطلوب دارد . برخی از معلمان از

والدین می خواهند که کودک را تنبیه کنند که این خود رابطه معلم و دانش آموز را دچار اغتشاش می کند . بهتر است کاری کرد که والدین غیرمستقیم در امر آموزش درگیر شوند .( رویکردی نوین در فرزندپروری: از درون به برون- دکتر دانیل جی. سیگل/ مری هارتسل- دکتر مهرناز شهرآرای با همکاری دکتر مریم اسفاری )

توانایی برقراری ارتباط درست برای مدیران نیز بسیار توصیه می شود ؛ چرا که :

به نظر می رسد پس از آموزش مهارت هایی مثل ارتباط موثر و مقابله با هیجانات منفی ، نحوه برقراری ارتباط افراد متحول می شود و در ارتباط خودشان با دیگران رضایت بیشتری به دست می آید . چنین وضعیتی در محیط های مدرسه خصوصا در مدارس متوسطه اهمیت دو چندان دارد . چون ما در محیط های مدرسه آینده یک ملت را رقم می زنیم . برای همین ما باید ضمن داشتن وجدان کاری از مسئولیت پذیری بالایی نیز بر خوردار باشیم . در پی چنین توضیحاتی است که مسئولیت سنگین مدیران در شناخت و ارتباط با دانش آموزان مشخص می شود . حقیقت این است که بدون ارتباط با دانش آموزان و بدون آگاهی از نظرات ، دیدگاه ها و نگرش های آنان از آنچه که در مدرسه می گذرد و یا باید بگذرد . امکان یک مدیریت خوب در مدرسه وجود ندارد . (مدیریت بدون زور و اجبار-ویلیام گلسر-علی صالحی)

نگاه سنتی مسئولان مدرسه به آموزش :

شاید یکی از دلایل اینکه آموزش و پرورش در امر پرورش دانش آموزان خیلی توفیق نداشته است همین باشد ، و قطعا نیز همین است . چرا که دانش آموزان زیادی را می بینیم که به دلیل اینکه یک معلم با او خوب برخورد نکرده است این تبدیل به عقده شده و همین مساله به ظاهر بی اهمیت سبب تغییر آینده یک فرد شده باشد . حال آنکه ما این مساله را در نظر نمی گیریم که دانش آموزان نسبت به گذشته بسیار تغییر کرده اند و این خود می طلبد که روش های آموزش نیز تغییر کند . به طور مثال یکی از مسائلی که هنوز دبیران با آن به

صورت سنتی برخورد می کنند بحث تنبیه است که اثرات بسیار مخربی داردتنبیه چون با ایجاد هراس همراه است موجب می شود تا فرد تنبیه شده خود را ضعیف بشمارد که مشخص شده است دانش آموزانی که شدیدا مورد تنبیه قرار می گیرند دو عکس العمل نشان می دهند . اول آن که می آموزند که دیگر انسان ها را می توان از طریق تهدید کنترل کرد و دوم آن که رفتارهای پرخاشگرانه تقویت می شود . برای جلوگیری از اثرات زیان بار تنبیه ، معلمان باید از تنبیهات خفیف استفاده کنند . در واقع تنبیه بیشتر از آنچه واقعی باشد باید نمادی باشد . یکی از راه های خفیف تنبیه استفاده از روش محروم کردن است . مثلا دانش آموزی که با مدادش نفر جلویی را اذیت می کند باید مدادش را گرفت و آخر ساعت برگرداند و یا از او خواست که به آخر کلاس برود و آخر ساعت برگردد . نباید فراموش کرد که ثمره ی این نوع نگاه سنتی ترک تحصیل تعداد زیادی از دانش آموزان است که در بحث ارائه ی راهکار به راههای مقابله با این موضوع می پردازیم .

(ماییم که اصل شادی و کان غمیم- دکتر علی صاحبی) درس عالی برای مدیریت سرنوشت خود (20

تحقیقات و مقالاتی که بنده برای حل مشکلات دانش آموزان مطالعه کردم :

استرس و اضطراب :

روانشناسان می گویند : اضطراب از چهار جزء متفاوت اما وابسته به هم شناختی ، احساسی و هیجانی ، رفتاری و فیزیولوژیکی تشکیل شده است . روانشناسان معتقدند جنبه های شناختی اضطراب شامل تمام افکاری می شود که در طول اتفاق و بعد از آن از ذهن می گذرد . برای مثال من باید از این امتحان نمره "الف" بگیرم ، من رد می شوم و … . آنان جنبه های احساسی و هیجانی را شامل تمام احساساتی می دانند که شخص ، آنها را تجربه کرده و به این اتفاق مربوط است . برای مثال ، احساس خجالت ، نا امیدی ، شادی ، خلاصی از رنج و نگرانی و

خشم و… . در مورد جنبه های رفتاری باید گفت بدن ، حرکات متفاوتی را هنگام اضطراب از خود بروز می دهد . شخص هنگامی که دچار استرس و یا اضطراب می شود به گونه ای دیگر رفتار می کند برای مثال تند راه می رود ، تکان دادن سریع دست و پا ، کوبیدن انگشت روی میز و… بدن در نهایت به استرس و اضطراب به صورت فیزیولوژیک پاسخ می دهد . برای مثال افزایش تعرق ، خشکی دهان ، اسهال ، تکرر ادرار ، افزایش ضربان قلب ، احساس این که حمله قلبی به فرد در حال دست دادن است و… . حتی همین مسئله باعث شده است که چند تن از دانش آموزان از مدرسه فرار کنند و مدرسه را برای همیشه ترک کنند.

عدم اعتماد به نفس :

دانش آموزان در خیلی از موارد به جای اینکه از روی اختیار کاری را انجام ندهند از روی عدم اعتماد به نفس انجام نمی دهند . باید سعی کنیم به آنها اعتماد به نفس بدهیم چرا که بعضی از آنها بنا به دلایل خاص خانوادگی و شیوه تربیتی از اعتماد به نفس پایینی برخوردارند . به آنها کمک کنیم تا بتوانند توانایی های خود را بشناسند و بر همین مبنا اعتماد به نفس بگیرند .( مشاوره همسالان و همسالان مشاور- دکتر نادر منیرپور، هلن خوسفی و دکتر حمید یعقوبی)

عدم توانایی در ایجاد ارتباط موثر :

نحوه ی برخورد معلمان در میزان انگیزه ی بچه ها برای حضور در مدرسه و فراگیری نقش قابل تعمقی را دنبال دارد . اولیاء می توانند با روی گشاده و به کار گیری کلمات صمیمی با نوآموزان ارتباط کلامی برقرار کنند . بنابراین اغلب کارشناسان آموزشی توصیه می کنند که معلمان کلاس اول بهتر است در روزهای ابتدای سال تحصیلی از پرداختن به موضوعات درسی پرهیز کنند و به جای آنها با اجرای برنامه های جذاب و مورد پسند

بچه ها از قبیل قصه گویی و بازی با آنها در محیط کلاس احساس نزدیکی به محیط مدرسه را که لازمه ی یادگیری و امر آموزش است ایجاد کنند .

معلم واقعی کسی است که می تواند راهی به سوی دل ها بگشاید و علم را با ایمان و عقل را با دل پیوند زند از این رو راز موفقیت معلمان را نخست باید در جذب دانش آموزان دانست . یعنی این که معلم بتواند اعتقاد و علاقه درونی آنها را به وجود آورد و رابطه روحی و معنوی با آنها برقرار کند تا آنجا که حتی نگاه ها و اشاره ها و حالت های معلم نیز در آنها تاثیر عمیقی بگذارد و در تربیت شخصیت آنان منشا اثر شود .

عوامل جذب دانش آموزان هم عبارتند از : مقبولیت ، محبوبیت و موفقیت . راه گشایش کلاس را باید در مقبولیت معلم دانست . اگر شاگرد معلم را پذیرفت امکان تعلیم و تربیت خواهد بود . علاوه بر مقبولیت ، شخصیت معلم باید دوست داشتنی و دلنشین باشد و از نظر دانش آموزان محبوب باشد . علاوه بر این دو شرط باید معلم با قوانین حاکم بر روح فراگیران خود آشنا باشد تا توانایی همدلی و همزبانی با آنها را پیدا کند و نیز با تکنیک های آموزشی و تربیتی آشنا باشد و بتواند با استفاده از روش های صحیح آنان را به مقصد مورد نظر راهنمایی کند . یکی از اهداف کار معلم باید برقرار کردن رابطه مطلوب و دوستانه و حمایت کننده با دانش آموزان باشد . به نظر می رسد پس از آموزش مهارت هایی مثل ارتباط موثر و مقابله با هیجانات منفی ، نحوه برقراری ارتباط افراد متحول می شود و در ارتباط خودشان با دیگران رضایت بیشتری به دست می آید . توانایی دانش آموز در دوست یابی و حفظ آن ، ارتباط اجتماعی و مشارکت دانش آموز در فعالیت های اجتماعی باعث می شود که ضمن ایجاد رابطه ای متقابل نیازهای روانی خود را برآورده کنند و در امر تحصیلی هم با تبعیت از رقابت سالم به موفقیت نائل شود .( اختلال شخصیت مرزی: راهنمای عملی برای درمانگران و درمان جویان-نویسنده: گریس هیلی؛ مترجمان: دکتر مجید محمود علیلو، احمد منصوری و محمد امین شریفی؛)

اصول برقراری ارتباط :

-1 به آنها محبت کنیم : زیرا بعضی از دانش آموزان از نعمت محبت محروم اند . یعنی حتی والدین آنها نسبت به آنها بی محبت اند و نسبت به آنها بی تفاوت می باشند .

-2 به آنها توجه کنیم : آنها نیازمند مورد توجه واقع شدن هستندخصوصا با توجه به برهه سنی که در آن واقع شده اند و نیز بعضی از آنها دوران خاص بلوغ را می گذرانند . که در این دوران نیاز دارند تا مورد توجه و مطرح شدن قرار گیرند .

-3 به آنها احترام بگذاریم و عزت بدهیم : آنها دوست دارند مورد احترام واقع شوند . خیلی از آنها درون خانواده مورد تحقیر و سرزنش قرار می گیرند که این کار باعث سرخوردگی و منزوی شدن دانش آموز می گردد . به منظور پیشگیری از این مسئله با احترام گذاشتن به آنها می توان به نوعی جبران وضعیت نامساعد منزل بود . به این ترتیب وضعیت بالانس می شود و قابل کنترل خواهد بود .

-4 به احساسات آنها توجه کنیم : اگر دانش آموز در کلاس نسبت به جلسات قبل تغییر کرده بود بی توجه از کنار این حالات آنها نگذریم تا احساس کنند درکشان کرده ایم و آمادگی همکاری و یاری رساندن به آنها را داریم .

بیان حالاتی چون ( گریه غیر معمول ، خنده و یا تغییر روحیه و… ) توجه به تغییر احساسات آنهاست.

-5 به آنها شخصیت دهیم : افراد با توجه به فرهنگ های خاص خانوادگی و شیوه های تربیتی و الگویی بخصوص ، دارای شخصیت های متفاوتی هستند . که در این جا معلم باید مقداری متفاوت عمل کند . متناسب روحیه و شخصیت هر فرد که خاص خودش است باید با او برخورد کرد . و این را در نظر داشته باشیم که همه آنها نیازمند ارزشمند بودن و مهم واقع شدن و شخصیت داشتن هستند .

-6 از آنها تعریف و تمجید کنیم : که این تعریف و تمجید از آنها به دو گونه می باشد .

تعریف و تمجید :

الف – نوع مخرب : در صورتی که در جهت ارزیابی ( سنجش ) دانش آموز باشد ؛

ب – نوع سازنده : در صورتی که در جهت قدردانی از تلاش دانش آموز باشد .

افزایش به یکباره ای میزان نا به هنجاری دانش آموز بانسبت به افزایش سن آنها:

.1در مدارس دخترانه رعایت نکردن بهداشت ، مطالعه نکردن دروس ، مبادله عکس و فیلمهای غیر مجاز ، توجه نکردن به سخنان معلمین و مدیر و معاونین ، تخریب و اسراف اموال مدرسه ، دعوا و رفتارهای خشونت آمیز و غیبت غیر موجه به ترتیب بیشترین فراوانی را در میان رفتارهای نابهنجار اجتماعی در محیط مدرسه به خود اختصاص داده اند .

.2در مدارس پسرانه به ترتیب اولویت رعایت نکردن بهداشت محیط مدرسه ، دعوا و رفتارهای خشونت آمیز ، تخریب و اسراف اموال مدرسه ، توجه نکردن به سخنان معلمین هنگام تدریس ، توجه نکردن به سخنان مسئولین مدرسه ، مبادله فیلمهای مبتذل و ویدئویی ، غیبت غیر موجه و مطالعه نکردن دروس ، بیشترین فراوانی را در میان رفتارهای اجتماعی نابهنجار به خود اختصاص داده اند

.3میزان نابهنجاری در دانش آموزان پسر بیش از دختران است .

.4با افزایش سن دانش آموزان میزان نابهنجاری انان افزایش می یابد .

.5بین ویژگیهای شخصیتی ( میزان پرخاشگری ) دانش آموزان و میزان نابهنجاریهای اجتماعی انان تفاوت معناداری وجود دارد .

.6میزان نابهنجاریهای اجتماعی و رفتاری دانش آموزانی که دارای نقص عضو هستند بیش از دانش آموزانی است که از سلامتی برخوردارند .

.7خانواده هایی که میزان گسیختگی در آنها بیشتر بوده است ، میزان نابهنجاریهای اجتماعی فرزندانشان بیشتر بوده است .

.8بین سطح تحصیلات والدین و میزان نابهنجاریهای دانش آموزان در خارج از محیطهای آموزشی رابطه معکوسی وجود دارد .

.9 بین وضعیت اقتصادی خانواده و میزان ناهنجاریهای دانش آموزان رابطه مثبتی وجود دارد

.10 بین میزان امکانات آموزشی – تربیتی واحدهای آموزشی و میزان نابهنجاریهای اجتماعی دانش آموزان رابطه معکوسی وجود دارد .

.11بین میزان وقوع نابهنجاریهای محیطهای آموزشی و میزان نابهنجاریهای اجتماعی دانش آموزان رابطه مستقیمی وجود دارد .

.12بین میزان کنترل اجتماعی در محیطهای آموزشی و میزان نابهنجاریهای اجتماعی دانش آموزان رابطه معکوسی وجود دارد .

.13نتایج نشان میدهد که تاثیر میزان استفاده از ماهواره ، ویدئو ، تماشای تلویزیون بر ناهنجاریها مثبت است . ماهواره بیش از ویدئو و ویدئو بیش از تلویزیون بر افزایش نابهنجاریهای دانش آموزان تاثیر میگذارد

.14 بین تماشای فیلمهای عشقی و پلیسی و جنایی و میزان نابهنجاریهای دانش آموزان رابطه مثبت وجود دارد

ترک تحصیل :

دراین زمینه تلاش برای عدم ترک تحصیل دانش آموزان یک سری مواردی را پیدا کردم که تمامی آنها را بیان می کنم موارد عبارتند از :

بر روی تک تک دانش آموزان تمرکز کنیم ؛

به عقیده پژوهشگران انجمن بین المللی مطالعات آموزشی آمریکا ( ( NEA مرکز آموزشی می تواند در زمینه آموزش و پرورش دانش آموزان موفق عمل کند که از وضعیت آموزشی و پرورشی فرد فرد دانش آموزان آگاه باشد . این تمرکز با کاهش تعداد کادر آموزشی و انتخاب افراد زبده ، ارتباط منظم و موثر والدین و اولیای مدرسه ، ارتباط صمیمانه ( در حد معقول و منطقی ) بین دانش آموزان و آموزگار ، کاهش تعداد دانش آموزان در هر کلاس ( حداکثر بین 18 تا 25 نفر ) ، برنامه ریزی منظم برای رسیدگی به وضعیت درسی دانش آموزان ، برگزاری کلاس های تقویتی منظم به منظور رفع ضعف های آموزشی میسر است . پژوهشگران برگزاری برنامه های تفریحی دسته جمعی در پایان هفته و حتی در طول تعطیلات تابستان را یکی از شیوه های افزایش ارتباط میان دانش آموزان با یکدیگر و دانش آموزان با اولیای مدرسه بویژه آموزگار می دانند . این ارتباط زمینه ساز حل بسیاری از مشکلات آموزشی و پرورشی است . در حقیقت به هر میزان موانعی چون ترس ، خجالت و بی اعتمادی میان دانش آموزان و آموزگار و … برطرف شود به همان میزان امکان موفقیت دانش آموز افزایش می یابد .

ارتقای سطح کیفی آموزش ها و شروع زود هنگام آموزش ها ؛

پژوهش ها نشان می دهد ارتقای سطح کیفی آموزش ها ، شروع آموزش ها به صورت جدی از دوره پیش دبستانی ؛ پر بار کردن مباحث درسی ارائه شده در دوره های گوناگون تحصیلی ؛ ایجاد اشتیاق و علاقه به تحصیل و فراگیری آموزش های ارائه شده با انتخاب مباحث درسی که خلاقیت و اشتیاق دانش آموزان را پاسخگو باشد و … عوامل موثری جهت جلوگیری از دلزدگی و ترک تحصیل دانش آموزان در مقطع دبیرستان است . به هر میزان دانش آموز از فراگیری لذت ببرد ، به همان میزان امکان ترک تحصیل او کاهش می یابد . از سوی دیگر حذف مباحث درسی وقت گیر و ایستا و جایگزین کردن مباحث درسی که پاسخگوی حس اشتیاق ، پرسشگری وخلاقیت دانش آموزان باشد ، راهکار مناسبی جهت کاهش خطر ترک تحصیل دانش آموزان است .

حضور موثر و منطقی والدین در مراحل مختلف تحصیل دانش آموزان ؛

خانواده در هر جایگاه و موقعیت اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و … که باشد نقش بسزایی در موفقیت یا شکست تحصیلی دانش آموز دارد . آموزش رفتارهای صحیح فردی و اجتماعی ؛ تشویق دانش آموز برای ادامه تحصیل ؛ فراهم کردن زمینه مناسب برای ادامه تحصیل فرزندان ؛ رفع مشکلات آموزشی و پرورشی با همکاری اولیای مدرسه و … ، همگی عوامل موثری برای ادامه تحصیل و موفقیت دانش آموز است . اگر این حمایت ها از دوران کودکی و حتی پیش از شروع درس و مدرسه آغاز شود ، بی شک نتیجه بهتری را نیز به همراه خواهد داشت . به عقیده پژوهشگران نقش والدین، حتی از عملکرد اولیای مدرسه نیز شاخص تر و تاثیرگذارتر است .

حمایت ؛

همراهی والدین و اولیای مدرسه و به طور کلی همه افرادی که به شکلی در آموزش و پرورش دانش آموز نقش دارند ، شاخصی برای تضمین موفقیت تحصیلی دانش آموز است . "اطمینان" از اینکه در شرایط بحرانی همواره

فرد یا افرادی دانش آموز را " حمایت و هدایت " خواهند کرد ، او را به ادامه مسیر دلگرم می کند . پژوهشگران نقش حمایتی والدین و اولیای مدرسه را تنها به صرف هزینه محدود نکرده و تاکید دارند این حمایت باید همه جانبه باشد . به این معنی که دانش آموز باید از جهت روانی ، عاطفی ، اجتماعی ، اقتصادی ، فکری و … تحت حمایت قرار بگیرد و در بسیاری از موارداصلا نیاز به صرف هزینه نبوده و نیاز دانش آموز در حمایت هایی غیر از حمایت های اقتصادی تعریف می شود.

رفع تبعیض ها ؛

هر یک از تبعیض های اجتماعی ، فرهنگی ، اقتصادی ، نژادی ، قومی و … می تواند به تنهایی دانش آموز را از ادامه مسیر باز دارد . در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا ، شاخص ترین آمار ترک تحصیل ، به ترتیب متعلق به دانش آموزان آفریقایی ، آمریکای لاتین و آسیایی است . دلیل این امر جدا از تبعیض های اجتماعی ، تفاوت های فرهنگی و به دنبال آن جدا ماندن از جمع دوستان و اجتماع ، مشکلات اقتصادی خانواده ها ، نابسامانی های روحی ، روانی ناشی از این تفاوت ها در دانش آموز ، ناتوانی در فهم آموزش ها به دلیل عدم تسلط کافی دانش آموز به زبان ، فرهنگ و … کشور مورد نظر ، پذیرفته نشدن از سوی جمع دوستان و حتی اجتماع ، فرق گذاری های فاحش اولیای مدرسه بویژه آموزگاران میان دانش آموزان رنگین پوست و سفیدپوست و …است . رفع این تفاوت ها و تبعیض ها راهکار مهمی جهت جلوگیری از ترک تحصیل دانش آموزان است .

آموزش به متولیان آموزشی ؛

رفتارهای نامناسب متولیان آموزشی ، بویژه آنهایی که در رده سنی حساسی چون دبیرستان مشغول به فعالیت هستند ، یکی دیگر از دلایل ترک تحصیل دانش آموزان این مقطع است . تنبیه بی جا ، تبعیض های فاحش میان دانش آموزان برتر و ضعیف ، تبعیض های نژادی ، قومی ، تبعیض های جنسیتی ، تبعیض میان دانش

آموزان کم بضاعت ، بی بضاعت و متمول ؛ ناتوانی های شخصی آموزگار ، که آموزگار آن را به گونه ای دیگر جلوه می دهد ، ناتوانی های اولیای مدرسه که در نهایت دانش آموزان را به عنوان مقصر معرفی می کنند و بسیاری از موارد از این دست ، عامل های مهمی برای ترک تحصیل دانش آموزان است .( مصاحبه انگیزشی: راهنمای عملی مصاحبه انگیزشی گروهی- نویسندگان: دکتر علی نویدیان و دکتر حمید پورشریفی)

پیشنهادات:

-1با توجه به تاثیر تقید مذهبی بر ناهنجاریها ضروری است خانواده،مدرسه با تقویت ارتباط خود و وسایل ارتباط جمعی اعم از رادیو،تلویزیون،سینما,روزنامه ها و نشریات از طریق پیامهای خود در طرز تفکر و رفتار افراد جامعه موثر واقع شوند.اگر پیامهای این رسانه ها به سمت ارزشهای مذهبی جامعه گرایش پیدا کند،میتواند در جهت تربیت دینی نسل جوان موثر باشد.

-2در محیط اموزشی با تشویق دانش اموزانی که رفتارهای متناسب با هنجارها و ارزشهای مورد انتظار را دارا هستند و تنبیه متناسب دانش اموزانی که فاقد چنین شرایطی هستند،میتوان رفتار دانش اموزان را کنترل نمود.

-3هماهنگی مدیر،معاونین در برخورد،دانش اموزان.

-4ایجاد ارتباط بین خانواده و مدرسه و بالا بردن سطح اگاهی وشناخت خانواده در مورد اثار سوء نابهنجاریهای اجتماعی دانش اموزان.

-5تشکیل جلسات فوق برنامه و ارائه نتایج حاصل از رفتارهای نابهنجار برای فرد و جامعه در محیطهای اموزشی.

-6تشکیل جلسات پرسش و پاسخ با حضور والدین در محیطهای اموزشی به منظور ارتقاء سطح اگاهی خانواده نسبت به سالم سازی محیط خانواده .

-7استفاده از حداقل امکانات به منظور انجام مسابقات در زمینه های مختلف ورزشی،علمی،اعتقادی و… میتواند در ارضاء نیاز استقلال طلبی و خود شناسی دانش اموزان بطور سالم موثر باشد و از بروز اشکال نابهنجاری،خودنمایی و ابراز وجود نوجوان بکاهد.

-8تقویت منابع کتابخانه ای در مدرسه بویژه کتابهای علمی و تخیلی و کتابهایی در ارتباط با مسائل جوانان.

-9ارتقاء سطح اگاهی دانش اموزان در زمینه چگونگی انتخاب دوست و اگاه نمودن والدین در کمک به نوجوانان در انتخاب گروه دوستی خود و کنترل روابط انان با دوستانشان.

-10هنجارسازان جامعه به این نکته توجه داشته باشند که بازداشتن نوجوانان و جوانان از ویدئو و ماهواره وشبکه های اینترنت یک راهکار منطقی در جهت اثار سوء این وسایل نخواهد بود بلکه بایستی توان گزینش صحیح را از طریق روند جامعه پذیری در میان افراد جامعه بالا برد.

ارائه راهکار بعد از مطالعاتی که انجام دادم :

ایجاد حس مسئولیت پذیری:

از فعالیت هایی که اینجانب به عنوان سرپرست مدرسه در این زمینه انجام دادم این بود که تمامی کار های خوابگاه را تقسیم کردیم از کوچکترین تا مهمترین کار ها در همین مبنا چارتی تهیه کردیم که در آن تمامی دانش آموزان دارای مسئولیت بودند. فعالیت های خوابگاهی را به دو دسته ی فعالیت های ثابت و متغیر تقسیم کردیم .به گونه ای که برای مسئولیت های متغیر جیب مانند هایی را در چارت قرار دادیم که هر وقت نوبت دانش آموزی شد اسم آن را می نوشنند و آن را در این جیب ها قرار می دادند .در کنار این مسئولیت های متغیر یک سری مسئولیت های ثابت نیز تبیین نمودیم به گونه ای که به هر دانش آموز یک مسئولیت ثابت دادیم که در کنار مسئولیت های متغیری که در آنروز به او واگذار می شود آنها را نیز باید انجام دهد اما با این فرق که

مسئولیت های ثابت همواره و همه روزه انجام می شود اما مسئولیت های متغیر به صورت نوبت بندی انجام می شود.در مورد مسئولیت های متغیر به اینگونه عمل کردیم که هر بخشی از مدرسه را به یک نفر واگذار کردیم و او را مسئول نظارت بر آن قرار دادیم و یک نفر را مسئول آن قرار دادیم که مسئولیت ها را تقسیم کند و بعد از نوشتن اسامی آنها را در جیب ها قرا دهد صبح روز بعد بعد از صبحانه و قبل از رفتن به کلاس دانش آموزان آن چارت بزرگ را می خوانند و از مسئولیت خود با خبر می شوند و سپس به انجام مسئولیت خود می پردازند اگر کسی درست مسئولیت خود را انجام نمی داد ما مسئول آن قسمت را مجبور می کردیم در قبال کوتاهی آن فرد که زیر مجموعه ی او بوده است آن کار را انجام دهد اما بعد از یافته های تحقیق در یافتم که ممکن است این مساله اعتماد به نفس دانش آموز را پایین بیاورد به همین دلیل تصمیم گرفتیم که آنها را به گونه ای دیگر توجیه کنیم که مسئولیت خود را باید درست انجام دهند. این مسئولیت از جانب دانش آموزان مهمترین مسئولیت به شمار می آید. در کنار این چارت مسئولیت ها،چارت های دیگری نیز طراحی کردیم.مثل طرح بصیرت که موضوع آن این است که یک دانش آموز مسائل و گفته های بزرگان را استخراج می کند و دانش آموزی که خط خوشی دارد آن را بزرگ می نویسد و در تابلوی اعلانات نصب می کند. این کار هم برای دانش آموزان مفید است هم برای خوابگاه چرا که تمامی کارها به طور خودکار انجام می شود و نیاز به تذکر روزانه نیست.به دانش آموزانی که مسئولیت های خود را درست انجام می دهند جایزه می دهیم.در ضمن ناگفته نماند برای هر خوابگاه نیز مسئولینی در نظر گرفتیم که تمامی مسئولیت های خوابگاه به عهده ی آنها است و در پایان هر مقطع زمانی خوابگاه نمونه را بر اساس نمرات ارزشیابی خوابگاه ها خود دانش آموزان انتخاب می کنند و سپس اعضای خوابگاه به ویژه به نماینده ی خوابگاه جایزه دادیم.

با نشاط سازی مدرسه:

در این امر کارهایی را انجام دادم که به گفتن تعدادی از آنها بسنده میکنم:

-1 انجام مسابقات فوتبال در قالب لیگ.

-2پخش فیلم های طنز برای دانش آموز خوابگاه

-3هر از چند گاهی چون دانش آموزان از خطه ی خراسان شمالی هستند برای آنها موسیقی محلی پخش میکنم که برای آنها این مساله بسیار خوشایند است و از آن بسیار استقبال می کنند.

استرس:

این مساله بسیار در خوابگاه مشهود است،و تا جایی که توانستم و به من مربوط بود تلاش کردم آنرا در خوابگاه کم کردم.کارهایی که در این زمینه انجام دادم عبارتند از:

-1تلاش برای برقراری دانش آموران کم حرف که می دانم این دانش آموزان اگر صحبت نمی کنند می ترسند که اشتیاه کنند و در هنگام صحبت کردن حالات چهره ی آنها تغییر می کند.

-2شناسایی دانش آموزان پراضطرب و معرفی آنها به مشاور مدرسه..

-3عدم تنبیه به هر شکلی(قبلا به گونه ای بود که دانش آموزانی که نیازبه تنبیه داشتند را چند روز مسئول نظافت می گذاشتیم اما جدیدا فقط به صحبت کردن و با جدیت نگاه کردن اکتفا میکنیم.

خجالت و انزوا:

خوشبختانه در مورد این معضل کمتر در خوابگاه مشکل داریم به غیر از چند مورد که برای آنها نیز موارد زیر را به کار گرفتم:

-1تا جایی که لازم بود از آنها به بهانه های مختلف در مورد مسئولیت هایشان سئوال پرسیدم و برای آنها شرایطی را فراهم کردم که از خود در مورد باز خواست من دفاع کنند.

-2سر صحبت را به عناوین مختلف مثل پرسیدم از محل زندگی و … باز کردم.

-3در مورد خجالت و ضرری که برای آینده ی آنها در پی دارد با آنها صحبت کردم.

-4قوانینی را برای آنها وضع نمودم مثل اینکه وقتی در مورد مساله ای از آنها پاسخ خواستم باید با سربالا جواب من را بدهند

عدم اعتماد به نفس:

یکی از مواردی که بسیار دارای تاثیر بود انجام مسابقات و لیگ بود دانش آموزان را ملزم کردم که همه ی آنها در لیگ باید شرکت کنند و در این مسابقات دانش آموزانی را دیدم که قبل از آن جرات این را حتی نداشتند که پای خود را به توپ بزنند اما الان صورت داوطلبانه به بازی می پردازند.از کارهای دیگری که انجام دادم این بود که کارها و مسئولیت هایی را که برجسته بودند برای چند روزی که مسئول آن در مدرسه حضور نداشت به آنها واگذار کردم و آنها دیدن که قادر به انجام کار های بزرگتر نیز هستند.و یا به دانش آموزانی که کمتر با کامپیوتر آشنایی داشتند ماموریت می دادم که سیستم را از سمت آموزش که حدود 100 متر فاصله دارد بیاورند و بدون حضور من خود آنها آن را وصل کنند که این نیز از مواردی بود که خود تغییر رفتار دانش آموزان را پس از آن دیدم.

ویژگی های کلی یک دانش آموز مطلوب:

در کل باید بدانیم دانش آموز مطلوب ویژگی های زیر را دارد افراد خلاق دارای مشخصه های زیر هستند : (1 به وضع موجود رضایت نمی دهند و طالب تغییر هستند.(2 در دوران بچگی در محیطی با غنای فرهنگی، پرورش یافته اند.(3در کار اندیشیدن تاجایی که ممکن است، از قالب و چارچوب می گریزند. (4 اضطراب و دلواپسی

شان در کمترین حد است. (5 استقلال نظر و پویایی بالایی دارند. (6 استبداد رای در آن ها در کمترین حد ممکن است. (7 موضع گیری آن ها ناظر بر بازدهی بیشتر است.

نتایجی که بعد از انجام راه حل ها به آن رسیدم (نقاط قوت )

از زمانی که سعی کردم موارد فوق را رعایت کنم و انجام دهم رابطه ی دانش آموزان را با خود بسیار بهبود بخشیده ام اما در اینکه این شیوه نیز همانند شیوه های قبلی دارای یک سری نقص های است هیچ شکی نیست.ابتدا به بیان مزایای این روش می پردازم:

حسن ها:

-1دانش آموزان با روحیه ی بشاش تری در آموزشگاه و خوابگاه حاضر می شوند.

-2دانش آموزان اگر کاری را انجام می دهند و یا خیر، از روی اختیار است و با توجه به سن و سال حساس آنها به خصوص در دوران دو سال قبل از بلوغ و یک سال بعد از بلوغ بتوانند در محیطی زندگی کنند که در آینده به اصطلاح عقده ای نشوند بسیار موثر است

-3بیشتر از وجود تمامی دانش آموزان در خوابگاه استفاده می شود.

-4تعداد دانش آموزان منزوی کمتر شده اند.

-5این را تجربه کرده ام که دانش آموزان در انجام دادن کارها کمتر دست و پای خود را گم می کنند.

-6نشاط در مدرسه بیشتر شده است.

-7ارتباط من با دانش آموزان نسبت به گذشته اصلا قابل مقایسه نیست.

-8از زمان نصب چارت مسئولیت ها در خوابگاه کارهای خوابگاه بیشتر بر روی روال است.

-9دانش آموزان دارای مسئولیت هستند و برای اولین بار تجربه ی تعهد را بدست آورده اند.

-10بیشتر می توان زندگی دانش آموزانی را که در خوابگاه حضور دارند درک کرد در نتیجه قضاوت ها منطقی تر شده است چرا که دانش آموزان مسائلی را که در آن به مشکل برخورده اند را بیان می کنند و تاجایی که می توان تلاش در رفع آن صورت می گیرد.

-11حق انتخاب دانش آموزان نسبت به گذشته در مورد فعالیت های خوابگاهی بیشتر شده است.

معایب این روش:

اگر صادقانه بخواهیم صحبت کنیم کنترل خوابگاه نسبت به گذشته یک مقداری مشکل تر شده است چرا که دانش آموزان بیشتر به خود اجازه می دادند که کارهایی را که خلاف قوانین خوابگاهی است انجام دهند.اجرای این روش برای مسئول مشکل تر از روش قبل است چرا که در آن عامل تهدید و ترس برداشته می شود و در این صورت تصور کنید در خوابگاهی که بیش از 100 تا دانش آموز در سنین راهنمایی زندگی میکنند کارها فقط با تذکر انجام شود اما این را نیز نباید فراموش کرد که این برای تمامی دانش آموزان صادق نیست چراکه دانش آموزانی نیز هستند که پس از تغییر روش باز هم مسئولیت های خود را انجام می دهند و اتفاقا تعداد آنها بسیار بیشتر از گروه قبلی است اما کار خوابگاهی به گونه ای است که اگر یک قسمت کار خود را درست انجام ندهد این در تمام موارد دیگر خوابگاه مشهود است یعنی دانش آموزی که مسئول تقسیم بندی نوبت ها است اگر کار خود را درست انجام ندهد هم بحث نظافت و هم صبحانه دچار وقفه و تاخیر می شود و در نتیجه همین کار یک فرد باعث می شود که دانش آموزان دیر تر سر کلاس حاضر شوند.بالاخره در هر مکانی دانش آموزانی هستند که از رفتار مسئول خود سو استفاده کنند اما در کنار آن دانش آموزانی نیز هستند که با اجرای این

روش نه تنها خللی در خوابگاه بوجود نمی آورند بلکه کارهای خود را با میل و رغبت بیشتری انجام می دهند اما از دیگر معایب آن این است که دانش آموزان بر روی مسئول خود کمتر به عنوان مرجع قدرت حساب می کنند البته این مساله حسن هایی نیز برای دانش آموزان دارد اما امکان دارد به حق یک سری از دانش آموزان ظلم شود.به طور مثال در ساعات مطالعه دانش آموزان کمتر مثل قبل از ترس مسئول خود سخت مشغول مطالعه اند همانطور که گفتم این ممکن است اگر از جنبه ی دیگر به قضیه نگاه شود مفید و سودمند باشد.چرا که دانش آموز می داند که خود مطالعه می کند و بعد از بیرون رفتن از خوابگاه درس نخواندن برایش تبدیل به عقده نمی شود.

در مصاحبه ای که با دانش آموزان داشتم دانش آموزان نیز بیشتر این روش را تایید می کردند و این را بیان می کردند که گذر ساعات برایشان بسیار سریع تر است .همچنین دانش آموزان بیشتر از این روش رضایت داشتند حتی دانش آموزانی نیز که این ایراد را می گرفتند که یک مقداری هرج و مرج در خوابگاه زیاد است باز هم این شیوه را به شیوه ی قبلی ترجیح می دادند.

نتیجه گیری :

با مقایسه این دو روش متوجه می شویم که هر یک یک سری مزایایی و معایبی دارد و بر خلاف نگاه اول به این صورت نیست که روش اول تماما نقص و روش دوم تماما حسن باشد اما من روش دوم را بیشتر می پسندم چرا که این به عینه برایم تجربه شده است که روحیه ی دانش آموز در مدرسه بسیار مهم است آنقدر که حتی اگر یک سری از قوانین را در مدرسه زیر پا بگذاریم این را نیز نباید فراموش کرد که اگر بخواهیم اینگونه برخورد نماییم کار بسیار مشکل می شود و طافت فرسا است اما این را نیز نباید فراموش کرد که تبعات رفتار سنتی این است که ما بچه های شاداب را در سن و سال هفت سالگی از خانواده وارد محیط مدرسه می شوند اما در سن هجده سالگی و مالامال از عقده های فروخورده تحویل اجتماع می دهیم که قطعا از تبعات این روش

سنتی است .. به قول یکی از اساتیدم ما بچه ی شاد و شنگول را در سن 6سالگی تحویل میگیریم اما در سن 18سالگی چه فردی را به جامعه تحویل می دهیم فردی که مالامال از عقده ،سرخورده،منزویو مملو از عقده های فرو خورده است آیا نباید در این شرایط خود را تاحدی مسئول این امر بدانیم آیا برخورد خشک و بر پایه ی مقررات و وضع صرف قوانین و مقررات در آموزشگاه در این امر تاثیر گذار نبوده است.

در مدارس ما چیزی پیدا نمی شود که پاسخ گوی نیاز های امروز دانش آموزان باشد به عبارتی خواسته های دانش آموزان متفاوت از چیزهایی است که ما در مدرسه به آنها القا می کنیم به همین دلیل است که بسیاری از دانش آموزان منزوی می شوند و از درس گریزان.مثلا چیزی که در بین همکاران باب شده است این است که اول سال را باید جدی گرفت و تا یک ماه اول خشک برخورد کرد و بعد از آن شروع کرد به رفتار طبیعی غافل از اینکه بیشتر ترک تحصیل هایی که صورت می گیرد در اول سال است و دلیل عمده ی آن نیز این مساله است.به هر حال من این روش را به روش فبلی ترجیح میدهم هرچند که در آن کارم نسبت به گذشته بسیار بیشتر شده است و در گیری با دانش آموزان افزایش یافته است اما ترجیح می دهم که قوانین تا حدی نقض بشوند اما در عقده ای بار آمدن دانش آموزان نقشی نداشته باشم .

منابع :

تجربیات خودم به عنوان سرپرست خوابگاه و همچنین مقالات اینترنتی


تعداد صفحات : 29 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود