مقدمه :
امروزه صنعت حمل و نقل ریلی به علت مقرون به صرفه بودن و آلایندگی کمتر محیط زیست به عنوان یکی از راهکارهای اساسی برای جابجایی و انتقال بار و مسافر در دنیا به شمار می رود. در این میان علی رغم پیشرفت فنی و تکنولوژیکی و به وجود آمدن خطوط مغناطیسی ، خطوط ریلی به خاطر اقتصادی و سهل الوصول بودن و همچنین قابلیت اجرای آسان نسبت به انواع دیگر همواره مد نظر قرار گرفته است.از دیگر دلایل گرایش به این سیستم ایمنی بالای بار و مسافر می باشد.
پیش از اینکه یک فضای زیر زمینی در دل سنگ ایجاد گردد در هر نقطه از این مقطع به حالت بکر و دست نخورده در حال تعادل می باشد . هنگامی که یک فضای زیر زمینی مانند یک تونل در داخل توده ی سنگ حفر می شود لایه توده سنگهای همجوار آن تونل دیگر به حالت اولیه نخواهد بود زیرا :
1- سنگهای سقف تونل تکیه گاه زیرین خود را از دست داده اند .
2- سنگهای تحتانی ( کف تونل ) دیگر تحت بار داده از بالا قرار نخواهند داشت و بنابراین در سنگهای محیطی تمایل به تغییر شکل به سمت داخل پیدا خواهد شد و زمان ریزش سنگها یعنی زمان ایستایی به خواص سنگ و شرایط محلی دارد .
نگهداری عبارت از عملی است که رفتار توده ی سنگ را در انتقال از یک حالت تعادلی به حالت تعادلی دیگر مورد مطالعه قرار می دهد . این علم زمینه لازم برای طراحی اقتصادی و ایمنی سیستم نگهداری به منظور جلوگیری از ریزش یا گسیختگی سقف – کف و یا دیواره های جانبی را فراهم می آورد . ساده ترین راه برای حفظ تعادل اولیه ساختمان عبارت است از قرار دادن یک وسیله ی نگهداری محکم بلافاصله بعد از حفاری به نحوی که امکان هر گونه تغییر شکل از سنگهای جانبی سلب گردد.
از سوی دیگر می توان وسایل نگهداری قابل انعطاف که در برابر تغییر شکل سنگهای جانبی مقاومت نشان نداده و امکان جابجایی را به طور مداوم فراهم می کنند به کار گرفت .
ما بین این دو حد انواع بیشماری از سیستم های نگهداری وجود دارد که هر کدام یک حالت جدید تعادلی برای سیستم ایجاد می کند . بنابراین مسئله سیستم نگهداری عبارت خواهد بود از :"تعیین بهترین روش سیستم نگهداری از نظر ایمنی و اقتصادی"
شرایط زمین از نظر زمین شناسان روابط عملی و اجرایی تونل روش ساخت و نوع پوشش تونل را تعیین می کند . طراحی باید مطمئن ترین و ایمنی ترین پوشش تونل با هزینه کمتر برای نگهداری و بیشترین دوام را انتخاب کند .
در این مجموعه سعی شده است تا با قسمتهای مختلف خطوط در حال کار مترو که در آینده ای نزدیک به پایان می رسد آشنا شویم .
در این دوره سعی بر آن بوده است تا در کنار آشنایی با فعالیتهای بخش پشتیبانی و نگهداری خطوط مترو، با توجه به اهمیت جلوگیری از کاهش ضریب ایمنی مجموعه خطوط پر سرعت و پرتردد به بررسی روشهای علمی و عملی جهت کنترل عوامل تخریبی در روسازی پرداخته شود .
فصل اول
آشنایی با مکان کارآموزی
شکل 1-1 نقشه کلی خطوط متروی تهران
1-1 جغرافیا
1-1-1 : موقعیت جغرافیایی تهران :
منطقه تهران در پهنه ای بین 2 وادی کوه و کویر و دامنه ی جنوبی البرز گسترده شده است . پهنه ی تهران از سمت جنوب و جنوب غربی به دشتهای هموار شهریار و ورامین گسترده شده است واز سمت شمال و شرق به وسیله ی کوهستان محصور گردیده است . حد طبیعی فضای جغرافیایی پهنه ی تهران هم در کوه و هم در دشت به وسیله ی 2 رودخانه ی جاجرود و کرج مشخص گردیده است .
این دو رودخانه کوههای البرز مرکزی را در دیواره ی شمالی فضای تهران به طور عمیق بریده و به سه قسمت جدا از هم تقسیم می کنند . البته کانون سرچشمه هر دو رودخانه از کوهستان " خرسنگ کوه " است که دیزین و شمشک در دو سوی آن قرار دارند شاخه های این 2 رود از توچال ، دماوند ، شهرستانک ، میگون ، آهار ، گچسر و ارنگه سرچشمه می گیرند .
دشتهای ورامین و شهریار از آبرفت این دو رودخانه تشکیل یافته و مزارع و باغات آنها به وسیله این 2 رود آبیاری می شوند این دو رودخانه در نزدیکی ورامین به یکدیگر ملحق شده و به سوی " مسیله "دریاچه ی فصلی واقع در کویر نمک در جنوب تهران جاری می شوند .
1-1-2: مکان شهر تهران
موضع و مکان شهرها ، نخستین و موثرترین عامل در ساخت و بافت فیزیکی و در شکل و سیمای خارجی آنهاست . ایمنی ، دفاع جنگی سلامت و فضای اقلیمی ، جذابیت و مطلوبیت محیطی ، وضعیت زیستی ، چگونگی فضای سبز و جنگلها و عوامل موثر در هر کدام از عوامل ذکر شده وابسته به موضع و مکان شهر می باشد . چه بسیار شهرهایی که به علت دلگشایی مکان و مطلوبیت فضای طبیعی و محیطی"ملک سلیمان" و چه بسیار شهرهایی که به وسیله ی خشونت هوا و دلتنگی فضا به" زندان اسکندر" معروفند . مکان و موضع شهرها با موقعیت عمومی آنها در یک منطقه یا کشور فرق می کند . مکان شهرها مربوط به ویژگی های فضای طبیعی و محیط زیستی آنهاست. به عنوان مثال شهری در دلتا یا دهانه ی رودخانه ای استوار است
( ونیز و آبادان ) یا شهری در تنگه ی کوهستان قرار گرفته است ( ماکو) یا برشیب بلند پایه ی کوه ( ماسوله ) و یا بر دشت وسیع و همواری آرمیده ( نیشابور) و یا بر پوزه ی خلیج فارس ( بوشهر ) و دهانه ی مرداب ( انزلی ) قرار گرفته است این مکانها و توپوگرافی آنها همواره بر کیفیت زیستی محیطی موثرند برساختار و سیمای شهرها نیز موثرند.
1-1-3: تهران و آب و هوای آن :
شهر تهران از زمان قاجاریه به علت خوش آب و هوا بودن و داشتن باغها و تفرج گاههای بسیار مورد توجه شاهان و شاهزادگان وقت قرار گرفت و از آنجایی که اقامت در هر محلی نیاز به جذب امکانات می باشد کم کم با گردآوری امکانات و ساختمانهای اداری و کاخهای سلطنتی و عمارتها، تهران شکل می گیرد . این شهر در موقعیت کوهستانی قرار گرفته و از طرفین در محاصره کوهها می باشد ، با گسترش تهران افزایش جمعیت یکی از مشکلات اساسی این شهر شد که این افزایش جمعیت موجب آلودگی محیط زیست نیز گردید و تهران کنونی فقط منوط به شهر تهران نمی باشد بلکه حاشیه نشین ها و شهرستانهای اطراف نیز جزئی از تهران محسوب می شوند. آب و هوای تهران خشک و سرد می باشد . در فصلهای تابستان هوا گرم و خشک است و در فصل زمستان هوا سرد می باشد ولی به علت این که شهر تهران در دامنه های البرز واقع گردیده است آب و هوای خوش و خوبی دارد و در بعضی اوقات بارشهای برف و باران بسیار خوبی دارد . با این همه وسایل نقلیه و ماشینهایی که در تهران وجود دارد باعث شده که آلودگی شدیدی در برخی از روزها بوجود آید که اوج آن در فصل زمستان می باشد ولی در بعضی از اوقات کم نیز ، هوای تهران بسیار خوب و لطیف می شود .
1-1-4: توپوگرافی پهنه ی تهران :
اگر یک مقطع شمالی – جنوبی از پهنه ی تهران را ترسیم کنیم چهار منطقه از نظر مرفولوژی زمینی مشاهده می شود :
در بالاترین حد شمالی ارتفاعات البرز ( کوهستان شمیرانات ) به صورت یک توده سنگی بسیار رفیع دیواره ی شمالی فضای تهران را تشکیل می دهد بلندترین قله ی این کوهستان توچال با 3933 متر بر تمام فضای شهر و منطقه ی تهران مشرف است . منطقه ی دوم دامنه های البرز است که به تپه ماهورهای پایکوهی منتهی می شود و دره های کوهستانی این دامنه ها تشکیل یافته اند مانند : اوین ، درکه ، نیاوران ، حصارک ، سوهانک .
منطقه سوم جایی است که بخش اصلی تهران بر آن مستقر شده است . خاکهای شنی و ماسه ای مربوط به این ناحیه است . چهارمین منطقه دشتهای هموار شهریار و ورامین است که از خاکهای آهی و رسی با بافت ریز پوشیده شده است و زمین های کشاورزی منطقه را تشکیل می دهند.
منطقه شمالی و جنوبی پهنه ی تهران از نظر شیب بندی به پنج منطقه تقسیم می شود :
1) در دامنه ی کوهستان شمیرانات با شیب 10 تا 15 درصد .
2) از تجریش تا تپه های عباس آباد با شیب متوسط 3 تا 5 درصد .
3) از عباس آباد تا خیابان انقلاب ( محور اصلی شرقی – غربی تهران است )
4) از انقلاب تا نزدیکی ری با شیب 2 درصد .
5) از ری تا ورامین با شیب بسیار ملایم 1 درصد که تا کناره کویر ادامه می یابد .
شیب دشت تهران و جنس خاک و زمین شناسی آن باعث شده است که تمامی آبهای سطح الارضی و تحت الارضی ناحیه به سمت دشتهای جنوبی تهران جریان می یابد . همین شرایط موجب توسعه ی زراعت و باغداری در نواحی جنوب دشت تهران شده است آب قنوات تهران در محدود ه ی معینی از خطوط شیب دشت ظاهر شده اند . تهران از آغاز پیدایش خود تا مدتها در پایین دست مادر چاه قنوات در موضع نخستین و خاستگاه نخستین باقی مانده است . از لحاظ زلزله خیزی منطقه ی تهران ، یک منطقه از مناطق زلزله خیز البرز مرکزی محسوب می شود ، بزرگترین گسل فعال البرز مرکزی مشهور به گسل " مشا – فشم " در مناطق فیروز کوه ، دماوند ، مشا ، واقع در جنوب گردنه ی امامزاده هاشم ، پیست اسکی آبعلی ، لواسان ، افجه ، فشم تا شهرستانک ادامه می یابد . یکی از بزرگترین شاخه های این گسل به نام گسل شمال تهران در ناحیه ی لواسان از آن جدا شده و کاملا در جهت شرقی – غربی از لشکرک و گردنه ی قوچک به نیاوران، شمیران و کن امتداد می یابد .
دنباله ی این گسل در حوالی شهر کرج نیز دیده می شود ، گسل دیگری که در منطقه ی تهران مشاهده می شود گسلی است که از جنوب کهریزک عبور می نماید پس از گذشتن از دشت ورامین از حاشیه ی جنوی ارتفاعات کوه سرخ در دشت تهران ادامه یافته و پس از عبور از شرق منطقه ی شهریار در حوالی به گسل شمال تهران متصل می شود .
1-1-5 : جریان اقلیمی در فضای تهران
در ساخت کلی تهران سه عامل کوه و کویر و بادهای مرطوب غربی موثرند . کوه تعدیل کننده ی مناطق دامنه ای و دره های کوهپایه ای است . نسیم لطیف و خنکی که از شبانگاهان تا بامداد از کوه به دست می وزد ، زندگی را عرصه های شمالی تهران مطبوع می سازد اما این بادها به صورت نزول کننده از دره های خنک به سوی دشتهای گرم جریان یافته و در سطح شهر به بادهای گرم بیابانی ملحق میشوند این جریانهای کند هوا در شب و روز بین کوه و دشت به آهستگی در حرکتند اما در فضای دشت بادهای غربی و کویر هم موثرند متاسفانه میزان نفوذ بادهای غربی بدان پایه نیست که بتوان نقش منفی کویر را در هوای تهران خنثی کرد ، بادهای خشک نیز فصل تابستان را پر از گرد و غبار می کند .
1-1-6 : مناطق مسکونی
شهر تهران از سه بخش کلی : جنوب ، مرکز شمال تشکیل شده که بیشترین تراکم جمعیت در مرکز ، بعد از جنوب و بعد از آن هم در شمال شهر می باشد .
شهر تهران به 22 منطقه ی شهری تقسیم شده است که مناطقی که در محدوده ی مرکز شهر قرار دارند بیشترین تراکم جمعیت را دارند و به علت این که بازار و مغازه های اصلی شهر و دفاتر ادارات و کارخانه ها در این محدوده واقع شده اند ، خیل عظیمی از مردم مناطق دیگر هم به این مناطق می آیند برای همین ارجحیت مترو در همین مناطق بوده است . مترو در این قسمتها از ایستگاه صادقیه تا میدان امام خمینی و از ایستگاه هفت تیر تا ایستگاه خیام احداث شده است و بقیه ی آن یعنی از میدان امام خمینی تا ایستگاه دردشت هم تا 2 سال آینده به بهره برداری خواهد رسید .
مناطق جنوب شهر هم بعد از مناطق مرکزی شهر ، بیشترین تراکم جمعیت را دارند . که مترو در این قسمتها از ایستگاه خیام تا ایستگاه شهر ری احداث شده و بقیه ی آن نیز تا حرم مطهر امام خمینی و بهشت زهرا می باشد .
مناطق شمالی هم که مناطق مسکونی آن از بقیه ی مناطق شهر ، تراکم جمعیت کمتری دارند و مترو در این مناطق از ایستگاه هفت تیر تا ایستگاه میرداماد احداث شده و بقیه آن نیز تا ایستگاه تجریش تا سه سال آینده افتتاح خواهد شد .
1-1-7 : راههای ارتباطی
راههای ارتباطی در تهران زیاد و خیابانها و بزرگراههای زیادی در سطح شهر قرار دارد و نیز طرح های زیادی برای احداث خیابانها و بزرگراههای جدید وجود دارد . ولی این راهها و راههای جدید برای شهر بدین بزرگی که 700 کیلومتر مربع می باشد و شهری با جمعیت 8 میلیون نفر باز هم کم می باشد . در ضمن محل کارآموزی از طریق بزرگراه رسالت و در حوالی چهار راه دردشت انجام گرفت .
1-1-8: صنعت
صنعت در تهران از بقیه ی مناطق کشور پیشرفته تر و جلوتر می باشد . به علت وجود شرکتها و کارخانه های بسیاری که در گوشه و کنار تهران واقع شده اند آن را به شهری صنعتی تبدیل کرده است .
1-1-9 : کشاورزی
به علت این که تهران شهری است که در دامنه های البرز واقع شده خاک بسیار خوبی برای محصولات کشاورزی دارد و کشاورزی در تهران مخصوصا در مناطق جنوبی رونق دارد .
1-1-10: رودخانه ها
در تهران دو رودخانه ی مشخص و پرآب جریان دارد که آب شرب و آب کشاورزی را تامین می کند این دو رودخانه ، کرج و جاجرود هستند که بر روی رودخانه ی کرج سد کرج و بر رودخانه ی جاجرود ، دو سد لتیان و لار وجود دارد و آب تهران را تامین می کند . حوزه ی آبریز تهران از خط راس توچال تا شهرری ادامه داشته و مسافتی در حدود 700 کیلومتر مربع را دارا می باشد . میزان بارندگی درصد سال اخیر بین 90 تا 390 میلیمتر و به طور متوسط حدود 230 میلیمتر در سال بوده است . قسمتی را که از آن به عنوان دشت تهران نام برده می شود حدود 600 کیلومتر مربع وسعت داشته و آب مصرفی آن حدود 360000 متر مکعب در روز است و سدهای تهران ، آبی در حدود 740 میلیون متر مکعب در سال را ذخیره می کنند .
1-2) زمین شناسی :
1-2-1: موقعیت زمین شناسی تهران
تهران بین دو ناحیه ی جغرافیایی زیر قرار گرفته است :
1- رشته کوه جوان البرز ، متشکل از سنگهای پالئوزوئیک ، فروزوئیک ، ترسید که در دوره ی کوهزایی آلپ ظاهر شده و حرکت بالا رونده ی آن تا کنون ادامه دارد .
2- فلات ایران مرکزی که ناحیه ی قاره ای نسبتا آرامی می باشد . تهران از شمال به کوه های البرز مرکزی و از شرق به کوههای سه پایه ، از جنوب به دشت ری و از غرب به دشت کرج محدود می شود . ارتفاع زمین از جنوب به شمال شهر از 1100 به 1700 متر متغییر است . شیب زمین یکنواخت نبوده و در بخش شمالی شهر شیب متوسط زمین تندتر است . بخشی از تهران با ارتفاع 1200 متر به نام " کوهپایه های تهران " معروفند از این ارتفاع به پایین شیب زمین کم و یکنواخت بوده و به نام " دشت تهران " نامیده می شود این دشت در شمال فرونشت ری قرار دارد که بخشی از حاشیه شمالی فلات ایران مرکزی می باشد . کوهپایه و دشت تهران از رسوبات رودخانه ای و سیلابی ناشی از فرسایش کوههای البرز تشکیل شده اند . این رسوبات اغلب دانه بندی جور نشده ای داشته و ابعاد دانه ها از شمال به جنوب ریزتر می گردد.
1-2-2: موقعیت تکتونیکی تهران
موقعیت تکتونیکی تهران به شرح زیر می باشد :
کوهپایه تهران تحت تکتونیک بسیار زمین قرار گرفته است .
تپه ها فرونشستها برطاقدیسها و ناودیسها که خود موازی با امتداد رشته کوه البرز می باشند تحت شرایط تکتونیکی زمین منطبق بر آن می باشد .
وضعیت فوق حاکی از قرار گرفتن یک تکتونیک نرم ( رسوبات دوران چهارم ) بر روی بستر سنگی زیرین است که هر طاقدیس و ناودیس در سطح بر روی یک گسل قائم در عمق قرار دارد .
گسلهای موجود در سطح شهر تهران معمولا شکستگی هایی با بالا آمدگی کم می باشند که سازندهای مختلف را در تماس با هم قرار نمی دهند.
تقسیم بندی گسلهای تهران از نقطه نظر خطر زمین لرزه :
– گسلهای اصلی و لرزه زا ( به طور بیش از 10 کیلومتر )
– گسلهای متوسط ( به طول km10-2)
– گسلهای فرعی (کوتاهتر از km2)
گسلهای اصلی و لرزه زا گسلهای جوانی با طول بیش از km10 در آبرفتهای منطقه ی تهران بزرگ دیده می شوند بخش اعظم خطوط متروی تهران در سازند آبرفتی کوارترنر جدید بوده ، که تحت تاثیر حرکات تکتونیکی قرار نگرفته اند .
1-2-3: زمین شناسی گستره ی تهران
رسوبات آبرفتی تهران که از کوهپایه های البرز تا کناره ی کویر جنوبی تهران گسترش دارد حاصل فعالیت های رودخانه ها و سیلابهای فصلی جریان یافته از کوههای البرز می باشند .
این رسوبات از قدیم به جدید عبارتند از :
– سازند آبرفتی هزار دره
– سازند آبرفتی ناهمگن شمال تهران و سیلتهای رسی هم دوره اینها در کهریزک
– سازند آبرفتی تهران
الف ) سازند آبرفتی هزار دره
این رسوبات که در گستره ی کن ، اوین ، قیطریه ، عباس آباد و گردنه ی قوچک گسترش دارند از کنگلومرای همگن با قلوه سنگ شن و ریگ تشکیل شده و دانه ها توسط سیمانی از جنس سیلیت و آهک و رس کاملا به هم جوش خورده و کمبود یا نبود تخلخل در این سازند مشکلاتی را برای بعضی مناطق مسکونی نظیر قیطریه ، زرگنده و شمال گیشا پدید آورده است . این سازند رسوبات رودخانه ای – سیلابی بزرگ بوده که از شمال شرق به سمت جنوب شرق و از میان کوههای البرز به قسمت جنوب جاری بوده اند . براساس نقشه کفیل و جونز در سال 1968 جهت جریانهای آورنده ی مواد رسوبی سازند بیشتر از روخانه ی جاجرود بوده البته رودخانه ی کن نیز به رسوب نوشته های سازند کمک نموده است .
از ویژگی های بارز این سازند عبارتند از :
1- ضخامت زیاد ( حدود 1200 متر) و همگنی آنها ژ
2- لایه بندی منظم
3- اندازه ی مشخص قلوه ها ( cm25-10) و درجه ی آلتراسیون بالا
4- سیمان خوب و سخت شده
5- رنگ خاکستری روشن
6- شیب زیاد لایه ها و چین خوردگی زیاد آنها
7- شکل نیمه مسدود قلوه ها و جنس آنها که 90 درصد از سازند کرج و 10 درصد دیگر از دیگر سنگها است .
در فاصله ی زمانی پیش از رسوبات سازند آبرفتی ناهمگن شمال تهران نیروهای وارد درجهت شمال شرقی – جنوب غربی سبب چین خوردگی شدید و گسلش سازند آبرفتی هزار دره و تشکیل چینهایی با امتداد شرقی – غربی – جنوب شرقی شده است . بیشتر چین های موجود در سازند آبرفتی هزار دره نامتقارن بوده و یالهای شمالی دارای شیب زیاد و یالهای جنوبی شیب کمتر است .
ب) سازند آبرفتی ناهمگن شمال تهران
این سازند امروز به همان صورت اولیه خود برجا و به شکل تپه های بلند در کوهپایه تهران از جمله در باغ فیض ، شهرک غرب دانشگاه شهید بهشتی ، جاده قدیم شمیران رخنمون دارد و ضخامت آن حدودا به 60 متر می رسد این سازند مخلوطی است از قلوه سنگ و شن و ریگ و رس و گاهی هم بلوکهای درشت پراکنده که به طور نامتجانس همراه با رس و ماسه می باشند .
تجمع این رسوبات در طی جریانهای بزرگ و قوی شاید کم عمر صورت گرفته و به همین دلیل از نوع نهشته های جور نشده با سخت شدگی کم می باشند همچنین به علت ناهمگن بودن و تغییرات لایه به لایه خاک دارای خلل و خرج و مقاومت مکانیکی بسیار نامنظم است بخشهایی از این سازند که حاوی مواد آهکی هستند چسبندگی زیادی داشته و مقاومت بالایی از خود نشان می دهند و ویژگی های این سازند عبارتند از :
1- کنگلومرایی است جور نشده یا دارای دانه بندی سخت و ناهمگن .
2- اندازه متغیر قلوه ها از چند سانتی متر تا چند متر که در سیمان از ماسه و سیلیت قرار دارند .
3- رنگ آنها تیره تر از آبرفتهای A است .
در زمان رسوبگذاری سازند سیلابها و شرایط آب و هوایی سرد و ریزشهای جوی فراوان وجود داشته و این سیلابها می توانسته در فرونشست جنوب تهران ایستاب گسترده ای را تشکیل دهند و رسوبگذاری دانه ریز و و دور از کوهپایه موجب تشکیل سلیتهای رسی کهریزک شده باشند بنابراین اینها معادل جنوبی سازند بوده که در شمال بوسیله ی دامنه جنوبی مخروط افکنه های سازند آبرفتی تهران و در گستره ای از کهریزک بوسیله ی پوشش بسیار نازکی از رسوبات دانه ریز ، آبرفتهای کنونی پوشیده شده اند رنگ این رسوبات تقریبا کرم است .
ج) سازند آبرفتی تهران
این سازند به طور کلی نهشته های سیلابی رودخانه ای جور نشده بود و عموما محصول مخروط افکنه های کرج ، جاجرود کن و نیز باغ فیض ، تجریش ، سوهانک و فرحزاد می باشند .
سن اینها بین 10 تا 50000 سال تخمین زده و ضخامت آنها 60 متر گزارش شده است اما به طور متوسط حدود 30 متر ضخامت داشته و بخش گسترده ای از شهر تهران بر روی این سازند بنا شده است . رسوبات این آبرفتها به وسیله ی رودخانه های بزرگ و قوی و شاید کم عمر صورت گرفته است .
1-3- دلایل ساخت مترو
افزایش روز افزون مسافرتهای شهری که به نوبه ی خود افزایش وسایل نقلیه را به دنبال دارد ، از طرفی مسئله آشفتگی شهری و از طرف دیگر آلودگی بیش از حد هوای شهر را سبب گشته است .
با توجه به افزایش چشمگیر جمعیت تهران وضعیت سیستمهای خدماتی از قبیل تلفن و سیستمهای حمل و نقلی ،این شهر نیز از زیانهای فوق در امان نبوده است . آمارهای موجود بیانگر این واقعیت هستند که روزانه هفت میلیون نفر در تهران جابجا می شوند که از این تعداد شرکت واحد 23% کل افراد ، مینی بوس ها معادل 13%، تاکسی ها به میزان 20% ، اتوبوس سرویس 4% ، موتورها 12% و کل افرادی که توسط اتومبیل شخصی جابجا می شوند 28% هستند .
علاوه بر خساراتی که ناهنجاری ترافیک در تهران از طریق تصادفات ، تاخیر سفرها به جای می گذارد ، زیانهای زیست محیطی حاصل از آن نیز خطری است جدی که هنوز به طور کامل توسط کارشناسان به مردم شناسانده نشده است . به هر حال آن چه مسلم است این است که تمام این مشکلات مواجه بوده اند و آنها مترو را به عنوان یک راه حل برگزیده اند وجود دلایلی که در زیر مطرح خواهد شد و همچنین مطالبی که در بالا به آن اشاره شد باعث ساخت مترو شد که روز به روز به مرحله جدی تری می رسد .
1- ترافیک سنگین شهری که با راههای زیر زمینی مترو این مشکل حل می گردد.
2- اتلاف وقت حدود 15 ساعت برای هر نفر ( برای جمعیت 10 میلیونی تهران ، 15 میلیون ساعت در روز )
3- موتور مترو برقی است و به دلیل توانایی متخصصین ایرانی در به هم بستن و تعمیر آن، هیچ گونه وابستگی ای به وجود نمی آورد .
4- به دلیل برقی بودن مترو ، آلودگی محیط کمتر است .
5- به علت دقیق بودن زمان حرکت و توقف مترو ، وجود آن باعث افزایش وقت شناسی می گردد.
6- مترو سوختی مصرف نمی کند و به ازای هر نفر از اسراف 7% لیتر سوخت جلوگیری می کند .
1-4) تاریخچه ی احداث مترو درجهان :
راه آهن زیر زمینی که در بسیاری از نقاط جهان به Under Ground یا مترو معروف می باشد یک سیستم حمل و نقل سریع السیر زیرزمینی یا رو باز است که از طریق چندین ایستگاه امکان جابجایی مسافران را در داخل شهر فراهم می سازد .
مبتکر مترو در جهان آندوه فالدنژ فرانسوی است .طبق نقشه او خیابانها تا عمق 10 متری کنده می شدند که کالسکه از زیر خیابانها عبور می کرد . بعد از او فرانسوی دیگری به نام دوبا که به آمریکا مهاجرت کرده بود ، امتیاز ایجاد متروی نیویورک را بدست آورد . اولین قطار زیرزمینی در سال 1863 میلادی در لندن بکار رفت ولی به علت دود ناشی از سوخت ذغال سنگ هوای تونل آلوده می شد . در سال 1900 اولین متروی پاریس ساخته شد . اما جنگ جهانی ساخت آن را متوقف کرد و تا پس از جنگ جهانی دوم چندان توسعه نیافت . اما بعد از آن به دنبال پیدایش تحولات صنعتی و دگرگونی های تکنولوژی در امر حفاری پیشرفت مترو آغاز شد . در نگاهی به متروهای موجود در شهرهای بزرگ جهان در می یابیم که متروی لندن قدیمی ترین ، متروی نیویورک طولانی ترین و متروی مسکوزیباترین و پرمسافرترین متروهای جهان اند .
1-5) تاریخچه متروی تهران
از هنگانی که اولین قطار شهری در سال 1863 میلادی در لندن به کار افتاد تا زمان حاضر که اکثر شهرهای مهم دنیا دارای شبکه های مترو و قطارهای سریع السیر بین شهری هستند 142 سال می گذرد .
اولین قطار مترو به یک موتور بخار مجهز بود که سوخت آن از زغال سنگ تامین می شد و دود ناشی از این سوخت ، تونل های مترو را آلوده می ساخت و از طریق لوله هایی مثل لوله بخاری به خارج هدایت می شد.
اولین طرح شبیه به متروی امروزی که برای تهران طراحی و اجرا شد ، طرح واگن اسبی بود که از حرم حضرت عبدالعظیم تا میدان حر امروزی کشیده شده و تا سال 1310 نیز دایر بود .
در مهرماه 1353 مطالعات مربوط به حل مشکلات ترافیک متروی تهران توسط شرکت های مشاور خارجی از جمله سوفرتو منتج به پیشنهاد سیستم اتوبان – مترو ( با 7 خط ) گردید . بر اساس این مطالعات احداث مترو به عنوان اساسی ترین راه حل بهبود ترافیک تعیین گردید.
شرکت های فرانسوی از سال 1356 عملیات اجرایی احداث خط 1 مترو را در اراضی شمال تهران (بزرگراه شهید حقانی کنونی ) آغاز نمودند.بخشی از وظایف شرکت ها به عنوان مهندسین مشاور راه آهن شهری تهران و حومه به شرح زیر بوده است :
کلیه مطالعات فنی شامل عملیات نقشه برداری و شناسایی زمین ، تهیه پرونده های توصیفی و کاربرد ومشخصات فنی و نقشه های اجرایی و تدارک انعقاد قرارداد با پیمانکاران و نظارت بر عملیات ساختمانی ، نظارت بر ساخت و نصب تجهیزات ثابت و وسایل محرکه ، تهیه آیین نامه ها و برنامه های بهره برداری و آموزش کادر ایرانی …
عملیات ا جرایی مترو تا آذر 59 نیز ادامه یافت ولی در این زمان و درپس از جریانات انقلاب نمایندگان شرکت های خارجی ایران را ترک نمودند و در اواخر سال 60 هیئت وزیران توقف کامل طرح توسط مشاوران خارجی را اعلام نمود.
در سال 63 پس از ارائه گزارشی از طرف جمعی از کارشناسان توانمند و مستعد ایرانی در خصوص لزوم احداث مترو، در فروردین ماه 64 هیئت وزیران اجرای طرح متروی تهران را تصویب وفعالیت های مترو مجددا در تهران آغاز شد.
برنامه اول مترو : شامل احداث خط 1 ( میرداماد – حرم مطهر ) خط 2 ( دردشت – صادقیه ) و مسیر برون شهری خط 5 ( تهران – گلشهر ) جمعا به طول 90 کیلومتر با 52 ایستگاه می باشد.
فعالیت های اجرایی این برنامه از سال 1366 با عقد مشارکت مدنی با سیستم بانکی آغاز گردید . در حال حاضر 72 کیلومتر از این خطوط با 36 ایستگاه در حال بهره برداری است و تا پایان سال 84 باقیمانده خطوط برنامه اول نیز به بهره برداری خواهد رسید و بدین ترتیب تهران مقام نوزدهم را در سطح شهرهای صاحب مترو در جهان بدست خواهد آورد .
برنامه دوم مترو : این برنامه شامل طرح توسعه خط 1 از ایستگاه میرداماد تا میدان تجریش ، احداث خط 3 از منطقه ازگل تا شهرک ولی عصر در جنوب غرب تهران ، احداث خط 4 از میدان شهید کلاهدوز تا شهرک اکباتان و طرح توسعه خط 2 از دردشت تا پارک جنگلی سرخه حصار می باشد .
ساخت و بهره برداری از خطوط مترو در برنامه دوم از سال 84 شروع و تا سال 1390 ادامه خواهد یافت . با اتمام برنامه دوم طول احداث خطوط مترو به 2/164 کیلومتر و 121 ایستگاه خواهد رسید و در حدود 3 میلیون از سفرهای شهر تهران به وسیله مترو انجام خواهد شد .
1-6) تفاوت های متروی تهران با متروی کرج
متروی تهران کرج با متروهای زیرزمینی تهران تفاوتهای بسیاری دارد . همانطور که گفته شد متروهای تهران زیرزمینی هستند ولی متروی تهران کرج روی زمین می باشد . این مترو برخلاف متروهای تهران که از برق 750DC استفاده می کنند . از برق 20 کیلووات ACاستفاده می کند . که عمل یکسوسازی در داخل واگن قطار صورت می گیرد و برق V750 توسط ترانسهای داخل قطاربه KV25تبدیل میشود این مترو به جای استفاده از ریل سوم که در قطارهای زیرزمینی استفاده می شود از شبکه ی بالاسری استفاده می کند .علت استفاده از این سیستم در این قطارها ، سرعت بالاتر و قدرت بیشتر قطارهای تهران مهرشهر می باشد. در متروهای زیرزمینی از کفشک برای انتقال برق به داخل قطار و موتورها استفاده می شود ولی در متروی تهران مهرشهر از وسیله ای به نام پانتوگراف که در بالای سر قطار قرار دارد این عمل صورت می گیرد و انرژی الکتریکی به داخل قطار انتقال پیدا می کند . قطارهای زیرزمینی یک طبقه بوده و دارای 7 واگن می باشد اما قطارهای مهرشهر دارای واگنهای 2 طبقه بوده ، متروی تهران کرج از طریق شبکه ی بالاسری تغذیه می شود ، برای رساندن برق به این خط احتیاج به پستهای فشار قوی می باشد . که این کار توسط پست بنیاد رنگ یا S..S صورت می گیرد تغذیه این پست یک خط انتقال دو مدار KV270 از نیروگاه سیکل ترکیبی منتظر قائم می آید ، صورت می گیرد این پست علاوه بر تغذیه شبکه ی بالا سری دو پست دیگر که در طول خط قرار دارد و یکی در انتهای خط به نام s.p ( آزادی ) و دیگر در وسط خط ATP ( ورد آورد ) را انجام می دهد . همانطور که قبلا گفته شد برای انقال برق به قطار احتیاج به سیستمی است که این در شبکه ی بالاسری خلاصه شده است که انرژی از طریق پانتوگراف به قطار منتقل می شود .
1-7) کلیاتی در مورد متروی تهران :
بیشترین سرعت متروی تهران 120 کیلومتر در ساعت و سرعت متوسط آن 28 تا 43 کیلومتر در ساعت می باشد .
توقف در ایستگاههای مترو 20 تا 30 ثانیه در انتهای خط 3 الی 4 دقیقه خواهد بود .
فاصله ی بین ایستگاهها به طور متوسط 900 متر بوده و این فاصله از 850 تا 1200 متر نیز متغییر می باشد .
طول هر ایستگاه 141 متر بوده که قطار به طول 140 متر در آن توقف می نماید .
شتاب مجاز جهت راحتی مسافر درهنگام حرکت و توقف معمولا بین 5 تا 35/1 متر بر مجذور ثانیه می باشد .
موتور مترو بوسیله ی جریان برق کار کرده و بیشتر واگن ها موتور دار می باشند .
برق مورد نیاز مترو از سه پست فرح آباد دوشان تپه و الستوم تامین خواهد شد و در موقع خطر برق در نیروگاههای محلی سه گانه برق اضطراری به کار می افتد .
حداکثر تعداد واگن ها در هر قطار به 11 واگن می رسد .
طول هر یک از واگن های مترو 11 تا 15 متر عرض آنها 4/2 تا 4/3 متر و ارتفاع آنها 41/2 تا 2/3 متغیر است .
هر واگن مجهز به 44 تا 66 صندلی می باشد و ظرفیت نشسته و ایستاده هر واگن بین 175 تا 200 مسافر است بدین ترتیب یک قطار با 10 واگن می تواند 2000 مسافر را جابجا کند .
فاصله ی ریلها مانند راه آهن 435/1 متر بوده و شعاع قوس ها حداقل 100 تا 150 متر می باشد .
حداکثر شیب خطوط 5 درصد می باشد .
1-8) تاسیسات مکان کارآموزی :
تاسیسات ایستگاه ها و تونل ؛
شامل :
1- برق رسانی و روشنایی
2- تهویه
3- جمع آوری و دفع فاضلاب و آبهای سطحی
4- اطفاء حریق
5- سیستم آبرسانی
فصل دوم
ارزیابی بخش های مرتبط
با
رشته ی علمی کارآموزی
2-1)ایمنی
بعلت فقدان سطوح تقاطع و محدودیت ورود ، ایمنی در تونلها بیشتر از مسیرهای باز است و مسافرتهای ریلی 45 برابر ایمن تر از سفرهای جاد ه ای است .
در تحقیقی که 689 تونل را در چهار گروه اساسی ( طول ، قابلیت دسترسی ، سطوح ترافیکی و ویژگی زیر ساخت ریل ) تقسیم بندی کرده بودند ، توصیه قرار گرفتن 272 تونل در گروه A و 307 تونل را در گروه B برمبنای مشخص نبود مدیران می بایست هزینه و فوائد ممکنه بهسازی 84 تونل را در گروه C بررسی می کردند . برای 26 تونل در گروه D که اغلب آنها طولی بیش از 3000متر دارند چندین روش بهسازی توصیه شده بود ، که شامل : روشنایی بهتر ، تهویه ، علائمی برای خروجی های اضطراری ، تاسیسات مخابراتی پیوسته و در مواردی تعبیه پیاه رو بود . بعضی از این توصیه ها هم اکنون در حال اجرا است . اما بیشترین خطری که متروی ما را تهدید می کند وقوع آتش سوزی است که اقداماتی جهت پیشگیری آن ارائه می کنیم ؛
اقدامات پیشگیرانه
1- پرسنل پیمانکار و غرفه داران ملزم به گذراندن آموزشهای ایمنی و اطفاء حریق می باشند .
2- پرسنل ایستگاه باید با توجه به موقعیت غرفه ها و داکت هواسازها و فضای معماری ایستگاه بهترین وضعیت سه هوا ساز را تشکیل دهند .
3- برای جلوگیری از حرکات پیستونی قطار و گسترش حریق در مواقع آتش سوزی برطبق دستور العمل موجود تدابیری اندیشه شود .
4- آموزشهای مستمر جهت پرسنل امور ایستگاهها در زمینه سیستم Fire man box تشخیص صحیح و فعال نمودن به موقع هواسازها .
5- تا زمان حضور آتش نشانی و پرسنل ایمنی در ایستگاه در محل حادثه از ورود افراد متفرقه در محل جلوگیری کرده تا وضعیت باقیمانده دستخوش تغییرات نگردد.
6- از دستکاری کابل برق در فضاهای موجود خودداری شود .
2-2) تهویه
در سیستم مترو منابع تولید حرارت عموما تجهیزات الکتریکی و قطارها و افراد هستند ، انرژی الکتریکی که جهت حرکت قطارها و کارکردن دستگاهها و روشنائی و غیره مصرف می شود .
در نهایت به صورت گرما به داخل ایستگاه ها و تونل رها می گردد ، گرما ممکن است به صورت جزئی یا تماما به بیرون دفع شود و این دفع می تواند توسط دیوارها ، سقف ، کف ایستگاه و تونل باشد .
وقتی که درجه حرارت فضای داخل بیش از درجه حرارت هوای بیرون باشد و یا بوسیله تهویه طبیعی ( جابجائی طبیعی هوا از طریق شفت های هوا مشابه عمل دودکش )
و یا بوسیله ی اثر پیستونی حرکت قطار باشد ، دفع بیشتر گرما به بیرون علاوه بر روش های فوق بایستی توسط تهویه مکانیکی انجام شود تمام روشهای مذکور در مواقعی کاربرد دارد که هوای بیرون خنک تر از هوای داخل ایستگاه و تونل است . چنانچه درجه حرارت بیرون کمتر از درجه حرارت داخل نباشد و مجددا نیاز به دفع گرما باشد ، باید از دستگاههای سرد کننده استفاده نمود و اگر روشهای مذکور در دفع کامل گرما موثر واقع نشد درجه حرارت محیط داخل شروع به افزایش خواهد کرد .
تعادل گرمایی وقتی حاصل می شود که مقدار گرمایی وارد شده به داخل برابر مقدار گرمای دفع شده باشد به هر حال قبل از اینکه بار گرمائی ، سرمائی و تهویه بتوان حساب نمود لازم است رفتارهای دینامیکی کلیه پارامترها را تشخیص داد . پارامترهایی که شرایط محیط داخل و روشهای طراحی را تحت تاثیر قرار می دهد و همچنین روابط فیمابین آنها را اصولا مراحل هر سیستم گرمائی و سرمائی و تهویه سه عامل مورد توجه دارد ؛
1- معیار طراحی 2- تجزیه و تحلیل 3- کنترل
در تونل جهت تامین شرایط مناسب دمایی و رطوبتی از هواسازی و ایستگاهها و هواکش های میان تونلی استفاده می گردد.
2-3) سیستم نگهداری :
بدلیل شرایط مناسب زمین شناسی در قسمت انگلیسی برای نگهداری تونل های اصلی از سگمنت استفاده شده است ( بدون استفاده از راک بلت )
گر چه که نگهداری بخش های اصلی تونلهای قسمت انگلیسی توسط سگمنت انجام شد اما برای دالانهای میانبر یا مجراهای رهایی فشار (plslon RELIEF Ducts) از نگهداری فلزی استفاده شد .
2-4) روشهای حفاری تونل ؛
1- روش استفاده از ماشین آلات خاکبرداری ، تحت عنوان روش اتریشی یا ایرانی به شکل های box و یا نعل اسبی
2- استفاده از دستگاه زوکور که قابلیت حفاری ، خاکبرداری و نصب همزمان اجزای بتنی را دارا می باشد .
کلیه دسترسی ها به تونل از دو طریق شفت عمومی shaft و رمپ Ramp با شیب ملایم می باشد ، حفاری در این مقطع کاری به روش کندن با لودر و ریگلاز گوشه های کار و سقف می باشد و بوسیله ی دست توسط کارگر انجام می شود .
تونلهای ایرانی در 6 مرحله انجام می شود ؛
مرحله اول ؛ قسمت فوقانی
مرحله دوم ؛ قسمت تحتانی
مرحله سوم ؛ آرماتورگذاری
مرحله چهارم ؛ قالب بندی فلزی
مرحله پنجم ؛ بتن ریزی
مرحله ششم ؛ داکتهای کف جهت تاسیسات شهری و خود مترو
روشهای حفاری با ماشین حفار نیز عملیات حفر تونل در عمق 20 متری انجام می شود . حفاری در ماشین حفار توسط بیل و جکهای حرکت دهنده آن انجام می شود. بیل حفار با وزن حدود 120 تن جزو ماشین های سنگین است و از قسمتهای اساسی زیر تشکیل شده است ؛ ( که هر یک تحت زاویه 360 درجه دوران می کنند )
1- جک بوم (Boom) بیل حفار
2- جکهای دیپر ( Dipper)
3- جکهای حرکت طولی و انتقالی ( Travel)
4- باکت ( Backet )
2-5) آبکشی
یکی از مهمترین مشکلات در خاکبرداری و حفاری مسئله آبهای زیرزمینی و قنات ها می باشد هیچگاه نمی توان جلوی نفوذ آب را گرفت و باید با استفاده از روشهای مناسب آب را به محل های مورد نظر هدایت نمود ، برای این منظور در اطراف ایستگاه لوله های زهکشی که بالای آنها سوراخ می باشد کار گذاشته می شود و به این ترتیب آبهای زیرزمینی به داخل لوله ها می ریزند و این لوله ها به فاضلاب شهری متصل می شود . در محل هایی که قنات وجود دارد اگر قنات مترو باشد آنرا کور می کنند و اگر قنات دارای آب باشد مسیر آن را تغییر می دهند .
2-6) سیستم روشنایی ؛
بدلیل آنکه در ایستگاههای زیرزمینی و تونل از نورطبیعی نمی توان استفاده کرد لذا روشنایی در ایستگاهها و تونل از اهمیت زیادی برخوردار بوده و به دو سیستم عادی و اضطراری تقسیم می شود ؛
الف ) روشنایی عادی ؛ در کلیه اماکن تجاری ، فنی ، عمومی ، زیر سکوها و بطور کلی از ورودی ایستگاه تا داخل تونل و پایین ترین نقطه ایستگاهها تا هواکش های میانی تونل از این نوع روشنایی استفاده شده است .
تجهیزات سیستم روشنایی عادی ؛ 1- تابلوی برق 2- سیم ها و کابل های انتقال دهنده برق 3- جعبه تقسیم و ترمینال ها 4 – قاب ها و لامپهای تامین کننده روشنائی .
ب) روشنائی اضطراری ؛ از این سیستم در زمان قطع برق روشنائی عادی جهت تامین روشنایی به منظور هدایت مسافرین به خارج از ایستگاه ها و یا سوار شدن مسافرین به قطار در حد محدود استفاده می شود .
این روشنایی در شرایط عادی نیز زیر بار می باشد تا در مواقع اضطراری بدون فوت وقت ( روشنائی دائم و پایدار ) از این سیستم بهره برداری شود .
تجهیزات سیستم روشنایی اضطراری ؛ 1- باطری های تامین کننده جریان مورد نیاز مستقر در باطریخانه 2- دستگاه شارژ باطریها در حالت نرمال و همچنین تغذیه DC ورودی به اینورتو را تامین می نماید . 3- اینورتر ؛ دستگاهی که ورودی DC به خود را به خروجی AC متناوب تبدیل می نماید .
2-7) هوای فشرده
هوای فشرده ؛
در تونل حدفاصل میان دو ایستگاه هواکش هایی جهت تخلیه هوای داخل تونل به سطح خیابان قرار دارند و به نامهای Ve2, Ve1 معرفی می شوند .
2-8) ژئوتکنیک
واحد ژئوتکنیک مسئول انجام آزمایشات مختلف و مطالعات گوناگونی است که جهت آشنایی با فعالیت های واحد ژئوتکنیک شرح مختصری در مورد نحوه کاراین واحد ارائه می گردد.
2-8-1: بررسی های زمین شناسی
هدف از بررسی های زمین شناسی ، شناخت لایه بندی ، ترکیب و تنوع مطالعه آبرفتی تهران وتعیین خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آن به عنوان شالوده سازه مترو نیز تا حدودی تشکیل دهنده ی اجزاء ساخت بتن می باشد .
واحد ژئوتکنیک مترو از بدو تشکیل بر آن شده است تا به منظور راهگشای مجریان احداث تونلها و ایستگاهها با برنامه ریزی و تهیه دستورالعمل های مدون ، اقدام به حفاریهای شناسی ( به کمک ماشین حفار و یا روش مقنی گری) بنماید .
عملیات حفاری و نمونه گیری خاک زیر نظر زمین شناسان بخش کنترل گردیده و لاگ صحرایی چاهها تهیه می شود .نمونه های خاک عمدتا در محل تغییرات لیتولوژیکی اخذ شده اند پس از بسته بندی به آزمایشگاه مرکزی جهت انجام آزمایشات شیمیایی و مکانیک خاک انتقال می یابد ، لاگ ( ستون زمین شناسی و ژئوتکنیکی ) با جمع آوری مجموع اطلاعات حفاری در محل پروژه و نیز تابع آزمایشات آزمایشگاهی تهیه می گردد. در مرحله ی تکمیل گزارش عملیات شناسایی شرح موقعیت زمین شناسی طرح تفسیر ژئوتکنیکی لایه های خاک با استناد به آزمایشات و سپس نتیجه گیری و پیشنهادات لازم ارائه می شود .
2-8-2: بررسی های ژئوتکنیکی :
به منظور برآورد پارامترهای مکانیکی خاک ، مقاومت مجاز ، شیب ایستایی ترانشه ها و… به شناخت خاک زمین مورد استفاده در هر پروژه نیاز می باشد لذا مطالعات لازم جهت شناسایی موارد فوق به شرح ذیل انجام می گردد:
الف) انجام بررسی های اولیه
دراین مرحله با توجه به شناخت اولیه از زمین منطقه و مشخصات سازه ی مربوطه ( حداکثر ارتفاع – سطح باربر – میزان بارهای وارده و…)موقعیت و عمق گمانه های شناسایی جهت بررسی تعیین و درمحل مشخص می گردد.
ب) عملیات حفاری
پس از تعیین عمق و تعداد گمانه های شناسایی عملیات حفاری به 2 روش دستی و ماشینی در محل انجام گردیده و نوع و جنس خاک و نحوه ی لایه بندی آن مشخص می گردد. جهت تعیین پارامترهای فیزیکی و مکانیکی خاک نیز در محل یک سری آزمایشات صحرایی و همچنین از درون چاههای شناسایی نیز نمونه گیری به عمل می آید. بعد از عملیات حفاری و بعد از این که نوع و جنس خاک و نحوه ی لایه بندی آن مشخص گردید ، گروه نقشه برداری برای مشخص کردن نقشه تونلهای مترو، شروع به کار می کنند که مسیرهایی که مترو باید از آنجا عبور کند و نیز مکان ایستگاهها را مشخص می کند و نقشه مربوط به آن را می کشند و بعد از اتمام این کارها و آماده شدن نقشه مربوط کار بعدی ، احداث تونلهای مترو و ایستگاههای آن است که در بخش بعدی توضیح داده می شود .
2-8-3:بررسی های نقشه برداری
گروه نقشه برداری در اوایل سال 1365 با تعداد چند نفر آغاز به کار نمود و به تدریج 25 نفر که حداکثر 2 نفر در کارگاه می باشد به کار ادامه داده و با استخدام سه مهندس نقشه بردار که سرپرستی و نظارت نقشه برداری کارگاهها را به عهده گرفتند نظم خاصی گرفت .
وظایف واحد نقشه برداری به شرح ذیل خلاصه می شود :
1- کنترل نقاط زمینی و کنترل محاسبات کلیه ی مسیرها و کارهای اجرایی در ارتباط با مسائل نقشه برداری .
2- کنترل کلیه عملیات نقشه برداری کارگاهها .
3- تعیین و اظهار نظر در مورد صلاحیت مشاورین نقشه برداری .
4- کنترل کیفی کارهای ارجاعی به شرکتهای مشاور نقشه برداری .
5- اظهار نظر درباره ی تهیه ی نقشه ها .
6- تهیه برنامه نقشه برداری جهت کارهای اجرایی آینده .
7- تحقیق و اجرای عملیات میکروژئولوژی در ارتباط با مسائل ژئوتکنیک.
8- برآورد و تهیه ی تعرفه های نقشه برداری .
شکل 2-2 – الف – دستگاه TBM
شکل 2-2 – ب – دستگاه TBM در زمینهای مختلف
2-9 روشهای حفاری تونل توسط TBM
2-9-1: مفاهیم اساسی در خصوص ماشین حفاری TBM و ماشین پشتیبان SM:
در تلاشی که هدف آن تسهیل و مکانیزه کردن بخشی از عملیات تونل سازی بود ، صنعت مهندسی عمران شروع به تهیه و ساخت دستگاهها و ماشین آلاتی نمود که همانند ماشین های تولیدی در عمل از سیستم های مکانیزه و اتوماتیک بهره گیرند. در طول 25 سال گذشته ، این صنعت به طور مداوم محصولات و ساخته های خود را توسعه داده و دامنه فعالیت های آنها را گسترش داده است به طور کلی ، ماشین های تونل سازی دواراند و این ماشین ها از طریق دهانه برنده و یا چرخ و مته بران خود با کل مقطع تونل سازی دواراند و این ماشین ها از طریق دهانه برنده و یا چرخ و مته بران خود با کل مقطع تونل در مواجهه می باشند و یا با بخشی از این سطح مقطع تونل را توسط تجهیزات مناسب حفاری می نمایند در طول مرحله ی حفاری، ماشین به طور مرتب و مستمر و یا به صورت افزایشی به سمت جلو پیش می رود . ماشین TBM ( برای کار در صخره های سخت) و ماشین SM ( برای خاک های نرم ) هدف واحدی را دنبال می کنند و باید عوامل زیر همواره تحت مراقبت باشند .
– تضمین و مراقبت سیستماتیک و اتوماتیک از روند حفاری لایه های زیرین خاک
– فراهم کردن پشتیبانی موثر( سپر و پشتیبان ) برای نیروی کار و کارگران در جبهه ی حفاری
– تثبیت و استحکام تونل در طول عملیات مربوط به بستن سریع سگمنت ها
– انتقال نخاله ها و ضایعات حاصل از حفاری
در این گزارش بیشتر بحث پیرامون ماشین پشتیبان SM می باشد . محدودیت دیگری که وجود دارد مربوط به فن آوری موسوم به Pipe jacking,Micro tunneling ( عموما با قطری کمتر از سه متر ) می باشد که این موارد همان فن آوری اصلی است که به رغم این که در این گزارش سر و کاری با آنها نداریم ولی اهمیت خود را دارا می باشند .
بخش های اصلی سازه ماشین SM به قرار زیر است :
– قسمت جلویی ماشین ، که به وسیله ی آن خاک توسط ابزارهای مخصوصی حفاری می گردد.(سپر و یا مته برشی )
– سیستم هدایت به جلو به همراه موتورهای محرک برای حرکت جلو رونده
– مکانیزم کنترل برای کنترل کردن در مواقع انحراف و حرکت در قوس ها
– سیستم تخلیه برای حمل و نقل نخاله ها و ضایعات حاصل از حفاری از مابین ماشین به بخش تفکیک کننده یا مستقیما بر روی یک سیستم مستقل تخلیه و حمل
– تاسیسات پشتی ( بخش عقبی ) ( اتاقک کار برای ایجاد امکان جهت بهبود و ارتقاء سطح کیفی خاک ؛ مثلا با استفاده از پیچ و مهره کردن سنگ ها ، بتن پاششی یا تزریقی ) و یا جهت استفاده در کار بررسی و تحلیل های اولیه
– تاسیسات پشتیبانی در محدوده بخش های پشتیبانی عقبه ( بخش انتهائی TAIL ) سپر پشتیبان
– تزریق نهایی که در بخش عقبه پشتیبانی منتهی بود و بین آستر (پوشش تونل)و لایه زیرین خاک ایجاد می گردد.
بخش آستر ( پوشش ) پشتیبانی که در داخل عقبه سپر پشتیبان بنا شده و از بخش های بتنی ( از جنس بتن پیش ساخته ) با وزن تقریبا یک تن می باشد که قبل از این که به صورت داخلی به همدیگر متصل گردند نیازمند قرار گیری در محلشان به وسیله یک بازوی محرک می باشد . پشت سپر محافظ ، مصالح و نخاله های حاصل از حفاری از طریق کامیون ( با توجه به نوع مصالح ) یا با وسایل حمل و نقل ریلی ( در تونل های قطور ) ، تسمه نقاله و یا پمپاژ از طریق لوله ها به بیرون انتقال می یابند . قسمت پشتیبان یا عقبه، بخشی از سیستم ها می باشد که زیر بنا و شالوده ی زیرزمینی لازم را با توجه به مسایلی از قبیل تهویه ، تامین برق ، تجهیزات حمل و نقل ، محل موقت نگهداری قطعات ، مصالح تزریقی و وسایل عملیات پشتیبانی و حفاظتی فراهم می سازد . در ماشین های SM آبی ( تعریف بخش 2-4 را ببینید ) ، مایع مورد نیاز را برابر ایجاد فشار نیز در منطقه آماده می گردد از نظر مشخصات فنی این ماشین ها برای تمامی نیازمند ی ها مناسب نیستند . بخشی از عوامل محدود کننده به قرار زیرند:
انطباق پذیری :در بیشتر مواقع ماشین SM تا حد امکان با مشخصات زمینی که براساس اطلاعات فنی زمین شناسی جمع آوری شده اند گزینش می گردد. روند رو به رشد استفاده از ماشین های تونل سازی و پیشرفت های مستمر در تکنیک ها و روش های مختلف استخراج ، منجر به پیدایش ماشین هایی شده است که امکان نفوذ بیشتر در زیر خاک های Heterenous را در محل کار خواهیم کرد و حتی انعطاف پذیری کم آنها را نیز افزایش داده است .
نصب : ماشین SM هزینه های بالایی را برای نصب و حمل و نقل به بار می آورد که این امر بیشتر به خاطر وزن و طولش که به ترتیب بالغ بر چند صد تن و صدها متر است ، می باشد این ماشین باید به صورت تکه تکه و قطعات کوچکتر به محل مورد نظر حمل گردد. مونتاژ کردن ماشین هم نیازمند کار و فضای زیادی است .
سرمایه گذاری :به خاطر هزینه های نسبتا زیاد کار با این دستگاه تنها حفر تونل هایی با طول بیش از دو کیلومتر توجیه اقتصادی دارد .
زمان تحویل :سفارش دادن ماشین SM باید از قبل با برنامه ریزی خوبی انجام گرفته و مسائلی همچون شکل و پیکر بندی محصول آن و زمان های انتظار طولانی مدت در تحویل ( بین 6 ماه تا یک سال) باید مدنظر قرار گیرد .
تمامی انواع ماشین های SM که در زمین ها و خاک های نرم به کار می روند سپردار می باشند به عنوان یک اصل ، دو روش قابل اجرا در عملیات حفاری تونل در زمین های کم استحکام و بدون ثبات وجود دارد .
الف) حفاری با سپر محافظ :در حالتی که مواد در برابر حفاری استحکام و ثبات لازم را ندارد می توان به وسیله ی سکوها و زره های سینه پوش محافظت شوند از این روش بیشتر در مواقعی استفاده می شود که حفاری مرحله به مرحله و به صوتر بخش های مستقل اجرا گردد.
ب) حفاری توسط سپر حفاظتی جلویی کاملا بسته ( مته برشی ، دیسک ):این روش بیشتر برای حفاری های تمم رخ به کار می رود . مصالح و مواد حاصل از حفاری از طریق منافذ وارد سپر شده و سپس به سمت عقب حمل می شوند . در هنگام حفاری در زمین هایی با خاک کاملا اشباع شده از آب و حتی زیر سطح سفره آبهای زیرزمینی ، فشار مخالفی ( برعکسی ) باید ایجاد گردد تا از پر شدن محل های حفاری شده توسط خاک سیال و روان ( خاک مایع ) در جبهه ی مقابل ممانعت به عمل آید . اگر کیفیت خاک مربوطه بالا نمی باشد ،خاک زیر سطحی باید ملات ریزی شده و به وسیله ویبراتور فشرده شده و عملیات تزریق یا انجماد انجام گیرد تا وضعیت خاک و زمین با مشخصات و ویژگی های فنی ماشین SM انطباق کامل داشته باشد . در مقایسه با روش های مرسوم حفاری ( سوراخکاری یا انفجار ) ، حفاری مکانیکی با SM منجر به میزان متوسط پیشرفت روزانه بالاتری ( بین 10 تا 40 متر ) می گردد به علاوه کار استمرار و مداومت بیشتری داشته و گرد و غبار کمتری ایجاد می نماید . پارازیت و سرو صدای آزار دهنده و لرزش ها و ارتعاشات نیز کمتر بوده و پشتیبانی بیشتری فراهم می آید . نیمرخ عرضی سطح مقطع ( پروفیل عرضی ) از دقت بیشتری برخوردار است ، مشروط بر این که ماشین SM در حوزه ی تلرانس عملکردی اش پیش رانده شود .
2-9-2: انواع ماشین های سپردار :
به منظور درک بهتری از مشخصات کاری ماشین SM سعی می کنیم که تمایز بین سه نوع عمده ی این ماشین ها را بیان کنیم .
فشار هوا:برای بخش جلویی ماشین SM از ابتدای ماشین تا اتاقک فرمان ، قفل های هوا تعبیه شده که فشار هوای کافی برای نگهداشتن مایع جاری را تامین می نماید . این روش فقط برای اعماق آب حداکثر از 30 تا 50 متر که میزان فشار 3 تا 5 بار دارند امکان پذیر است . به علاوه لایه های زمین و خاک در بالای آب باید ضخامت کافی برای نگهداشتن دمنده های هوا را در سطح زمین داشته باشد . این نوع از ماشین های TBM دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرند و غالبا ماشین های توانمندتر و چند کاره که از عامل فشار هوا استفاده می نمایند جایگزین آن شده اند .
ماشین های پشتیبان آبکی ( سیال ):در این حالت زمین و خاک ناپایدار در بخش جلویی به وسیله مخلوط مایع تحت فشار افزایشی ، که باعث ایجاد فشار معکوس می گردد پشتیبانی و حفاظت می گردد.
صافی مابین زمین و مایع پشتیبان ( برای مثال سوسپانسیون بنتونیت ) مایع را از نفوذ و ناپدید شدن در زمین محافظت می کند . در ارتباط با میزان نفوذ پذیری خاک های لایه زیرین ، تراکم و سرعت می تواند متفاوت باشد ، فشار نیز می تواند به وسیله ی کنترل سرعت پمپ های ورودی و خروجی تنظیم گردد.
حفاری توسط مته برشی دوار انجام می گیرد . مواد حاصل از حفاری و مایع سوسپانسیون به وسیله ی انتقال هیدرولیکی از طریق لوله ها و در نهایت تفکیک نهایی دو ماده انجام می گیرد .
EPB- ماشین های تعادل فشار خاک : به جای سوسپانسیون هیدرولیکی بنتونیت ، خاک حفاری شده به عنوان بخشی از مایع پشتیبان به کار رفته و یک زمین و خاک آبکی ایجاد می نماید . این روش نیاز به خاکی دارد که هموژن ، نرم و چسبنده باشد . اگر میزان آب خیلی کم بوده و یا اگر ذرات ریز در توزیع دانه بندی خاک موجود نباشد ، باید به صورت مصنوعی ( بنتونیت ، پلیمرها و کف) اضافه گردد. در این مواقع سازگاری محیطی مصالح برای مقاصد و اهداف دفن زباله ها باید مدنظر قرار گیرند . استفاده و کاربرد روبه رشد ماشین های تونل سازی و پیشرفت های مستمر در روش های مختلف استخراج ، منتج به ماشین هایی گردیده است که قابلیت نفوذ در زیر خاک های بسیار نامتجانس که مخلوطی از خاک های نرم و صخره های ناپایدار دارند.
2-9-3: محیط پیرامون پروژه :
تقاضا و نیاز جهانی برای قطار شهری با سرعت زیادی در حال رشد بوده و بسیاری از پروژه ها در شهرهایی واقع شده اند که شرایط خاک و زمین آنها به حد کافی مناسب نمی باشد . از آنجائی که زمینی که تونل از میان آن حفر می گردد مهمترین موضوع است لذا نقش تعیین کننده ای در مطالعات امکان سنجی ، بخشی از بررسی های اولیه ، طراحی ، اتخاذ روش ساخت ، میزان پیشرفت تخمینی ، هزینه های کلی و نیز هزینه های مصالح ، تجهیزات و مخاطرات مربوطه ایفا می کند .
ساخت و احداث تونل هم اینک بیش از گذشته از نظر فنی پرمخاطره است . این مساله بیشتر به خاطر دلائل زیر است.
تمایل و گرایش به سمت تونل های با سطح مقطع بزرگتر ؛ برای مثال بزرگراههای سه بانده مزاحمت بیشتری برای قطار شهری ایجاد می نماید .
تونل ها اغلب با روباری ((over burden) کمتری در نزدیکی سطح زمین ( متروها ، زیرگذرها ، راه آهن ها ، سیستم های فاضلاب) و زیر مناطق پرساخت و ساز ساخته می شوند و در نتیجه پیامدهای حاصل از شکست ، صدمات بیشتری به بار می آورد .
تونل ها اغلب بخشی از یک پروژه بزرگتر می باشد ( شبکه حمل و نقل جدید و یا ارتقای شبکه های حمل و نقل قدیمی ) و فشار و اضطراب ناشی از هماهنگی با برنامه زمان بندی بخش های دیگر پروژه ، تغییراتی در برنامه های پیش بینی شده به وجود می آورد .
درحواشی و پیرامون محل احداث تونل ، تنها تاثیرات و صدمات محدود و ناچیز قابل اغماض و تحمل می باشد ( نشست زمین ، گرد و غبار ،سرو صدا )
به خاطر قرار داشتن کارگاه عملیات ساختمانی در بالای سطح زمین ، غالبا کاربرد و به کارگیری تجهیزات مختلف با محدودیت روبرو می شود .
تراکم خاک زیرزمینی که اگر نگوئیم برای تونل ها ، برای دهه های متمادی مورد استفاده قرار گرفته تا سال ها پس ازاستفاده از تونل همواره مورد استفاده قرار می گیرد .
به خاطر پارامترها و عوامل درخواست شده نظیر حداقل قطر، حداقل شعاع قوس مسیر و حداکثر شیب مجاز و غیره ، گذرگاههای فرعی و تقاطع های نامعلوم و موانع گزارش نشده ، اجرای تونل عملا غیر ممکن می گردد.
2-9-4 کارکرد TBM و طبقه بندی توده سنگ ؛
خلاصه روشهای طبقه بندی کارکرد TBM تحت تاثیر مواد زیر مورد ارزیابی قرار می گیرند؛
1- مقاومت فشاری تک محوری
2- مقاومت بار نقطه ای
3-
4- بار تیغه (F)
5- جهت داری و امتداد درزه ها و بافت توده سنگ
6- ناهمسانی
7- فاصله داری درزه
8- خصوصیات درزه ( زبری ، پرشدگی )
به طور کلی حفاری در مترو به دو طریق انجام می پذیرد؛
1- استفاده از ماشین حفاری شیلد ( با مارک zokor)
2- استفاده از روش جدید اتریشی ( اتریش – ایرانی ) (NATM)
2-9-5) استفاده از ماشین حفار شیلد ؛
برای اجرای قسمتی از درزه تهران درخیابانهای شلوغ و مرکز و هم چنین مناطقی که سطح سفره آب زیرزمینی بالا بوده از این روش استفاده شده است . مراحل اساسی ساختمان این روش به شرح زیر است :
1- حفر گودال
2- ساختمان محفظه جاگذاری ماشین حفار
3- پائین بودن وسوار کردن ماشین حفار
4- حفاری تونل و استخراج آن به موازات پیش روی کار پایدار کردن تونل دوغاب ریختن
از جمله کارگاههایی که به این روش حفاری شده است کارگاره قورخانه ( میدان امام خمینی ) می باشد .
در حال حاضر از این ماشین در حفاری زیرزمینی استفاده نمی شود .
2-9-6 ) استفاده از روش اتریشی :
این روش برای مواردی که سازه بالای آب زیرزمینی و یک پوشش 7 الی 16 متری خاک روی قسمت بالای قوس فوقانی نعل اسب مقطع تونل بخاطر جلوگیری از ریزش خاک تهران به جدار داخلی تونل بتن پاشیده می شود و در اثر آن از نفوذ رطوبت و هوا جلوگیری می شود . قدم بعدی نصب آرماتور مشبک و فولادی جهت جلوگیری از ریزش های بعدی می باشد بعد از آنکه عمل بتن پاشی شروع می شود وقطر این بتون پاش 2 الی 10 سانتی متر می رسد در پایان عمل قالب بندی انجام می شود اگر احتمال ریزش وجود داشته کوتاه و بلندی بر جداره تونل نصب می شود .
از جمله کارگاههایی که به این روش حفاری می شد کارگاه دردشت در پرونده خط 3 متروی تهران می باشد .
2-9-7) ماشین حفار Zokor
برای اجرای قسمتی از پروژه متروی تهران در خیابانهای پررفت و آمد مسیرهایی که از زیر ساختمانها عبور می کنند و مناطق با سطح حفره زیرزمینی بالا به کار برده شده است .
این ماشین ساخت کارخانه شیلد فرانسه بوده و از جمله خصوصیات این ماشین حفاری کاربرد در زمین های سست و غیر سنگی می باشد این ماشین که قطر حفاری برابر 9 متر را دارا می باشد .
قسمت جلویی ماشین قسمت حفار ماشین می باشد و از یک رینگ فلزی تشکیل شده است که در مرکز آن یک بیل مکانیکی که قابلیت دوران در دو جهت عمودی را دارد ، نصب شده است .
این بیل که حکم خراشنده زمین را برعهده دارد خاک را کنده و خاک سست شده بوسیله تسمه نقاله به انتهای دستگاه هدایت می شود رینگ مذبور به منظور جلوگیری از ریزش خاک تازه طوری به داخل تونل طراحی شده است که در انتهای این رینگ محل برای نصب سکمنت های بتنی دیواره تونل تعبیه شده است قسمت میانی ماشین از یک تسمه نقاله برای هدایت خاک حفاری شده است به قسمت پشت ماشین تشکیل شده است و این تسمه نقاله از جلوی ماشین که ارتفاع آن در سطح کف پائین تونل قرار دارد شروع می شود و خاک را بعد از عبور دادن از قسمت حفار و موتور ماشین به ارتفاع 5 الی 6 متر می رساند قسمت انتهایی ماشین از دو قطار 2 الی 3 واگن با توجه به نیاز با ظرفیت 35 تن خاک می باشد که بوسیله دو موتور که در دو انتهای قطار وصل شده است حرکت می کند و قابلیت حرکت در هر دو جهت مخالف را به قطار می دهند.
این قطارها برای انتقال سکمنت های بتنی پیش ساخته به داخل تونل هم استفاده می شود و بدین منظور بر روی این قطارها علاوه بر واگن های حمل خاک، واگنی برای حمل سکمنت های به شکل کمای از دایره اضافه شده است .
واگنهای مذبور محموله خاک خود را با چرخیدن حول محور طول واگن به یک جهت تخلیه می کنند . ایستگاه مذبور با برق 20 کیلووات کار می کند و برق مذبور از شبکه برق سراسری تامین می شود قطارها برخلاف خود ایستگاه غیر برقی و سوخت آنها نفت سیاه بوده است پوشش داخل تونل از قطعات بتنی پیش ساخته تشکیل شده است و با نصب این قطعات قطر داخل تونل به 15,8 متر تقلیل یافته است .
با توجه به اینکه مقطع تونل دایره ای است یک حلقه کامل تونل از 5 قطعه و یک کلید تشکیل شده است که بوسیله پیچ و مهره محکم می شوند ابعاد این قطعات تقریبا 5 متر می باشد بروی هر یک از سگمنتها یک سوراخ برای بتن ریزی تعبیه شده است که بعد از اینکه دیوار پیش ساخته تونل متشکل شد از طریق این سوراخها فضاهای موجود بین این قطعات و زمین طبیعی بوسیله بتنی که با فشار تزریق می شود پر می شود نمای کلی و جزئیات این قطعات در زیر نشان داده شده است .
قطار که منظور از آن تاخیر و انتظار در مراحل کار است ، یک عامل اجتناب پذیر
شکل 1-4 مرجع ، که فقط یکی از آنها اطلاعات 27 تونل را دارد ، منبع این مجموعه اطلاعات مربوط به بهترین ، حالت متوسط و بدترین کارکرد TBM در زمین بودند که از حفاری بیش از 1000 کیلومتر تونل با 145 نوع TBM حاصل شده اند .
2-10 مدیریت پشتیبانی و نگهداری خطوط
در ابتدا لازم است به معرفی شرح وظایف این مدیریت بپردازیم:
2-10-1) مدیریت پشتیبانی و نگهداری خطوط
رییس تعمیر و نگهداری خطوط ریلی :
مطالعه و بررسی نقشه ها ، کاتالوگ ها و کسب آگاهی از مشخصات و دستورالعمل های فنی تجهیزات ، خطوط و ماشین آلات
آگاهی از اهداف و برنامه های مدیریت متبوع و اهتمام در تحقق آنها
برنامه ریزی جهت انجام بازدیدهای دوره ای ، بازرسی فنی عملیات تعمیر و نگهداری ، نصب تجهیزات و ماشین آلات
تهیه و تدوین برنامه های تعمیرات ، ساخت ، مرمت و بازسازی ، پیش بینی قطعات و ماشین آلات و مصالح مورد نیازو اقدام در جهت تامین آنها
برنامه ریزی و بکارگیری منابع انسانی ، مادی و فیزیکی و اهتمام در جهت جلوگیری از اتلاف آنها ، استفاده بهینه از امکانات و ظرفیت های موجود
فراهم آوردن ترتیبات لازم جهت آموزش حین کار و ضمن خدمت کارکنان
فراهم آوردن ترتیبات لازم جهت ارتقای روحیه مشارکت در انجام امور محوله
فراهم آوردن تجهیزات لازم جهت برقراری شرایط ایمنی و نظارت بر حسن اجرای ضوابط
ایجاد هماهنگی بین گروههای تحت سرپرستی
بازدیدهای فنی از تجهیزات و ادوات ، نظارت بر حسن انجام عملیات تعمیر ، تعویض ، نصب ونگهداری
نظارت بر تهیه و تنظیم نوبت کاری
نظارت برحسن اجرای مقررات و نظام اداری
نظارت برحسن اجرای قرارداد با پیمانکاران ، بررسی ،تایید و امضای صورت وضعیتها
دریافت و بررسی لیست نواقص و معایب از واحد سرپرستی و اقدامات لازم
مدیریت پشتیبانی و نگهداری خطوط
سرپرست تعمیر و نگهداری خطوط ریلی :
مطالعه و بررسی نقشه ها ، کاتالوگ ها و کسب آگاهی از مشخصات و دستورالعمل های فنی تجهیزات ، خطوط و ماشین آلات
آگاهی از اهداف و برنامه های مدیریت متبوع و اهتمام در تحقق آنها
همکاری دربرنامه ریزی جهت انجام بازدیدهای دوره ای ، بازرسی فنی عملیات تعمیر و نگهداری ، نصب تجهیزات قطعات و ماشین آلات
همکاری در برنامه ریزی و بکارگیری منابع انسانی ، مادی و فیزیکی و اهتمام در جهت جلوگیری از اتلاف آنها ، استفاده بهینه از امکانات و ظرفیت های موجود
همکاری در فراهم آوردن ترتیبات لازم جهت آموزش حین کار و ضمن خدمت کارکنان
همکاری در فراهم آوردن تجهیزات لازم جهت برقراری شرایط ایمنی و نظارت بر حسن اجرای ضوابط
سرکشی و بازدید از تجهیزات و فعالیتهای حوزه و هدایت و راهنمایی گروهها
نظارت بر حسن انجام عملیات
نظارت برحسن اجرای قرارداد با پیمانکاران ، بررسی ،تایید و امضای صورت وضعیتها
هماهنگی با واحد فرمان ، انرژی ، علایم و مخابرات و وسایل نقلیه در مواقع تعمیرات و نوسازی
دریافت و بررسی لیست نواقص و معایب از واحدها و ارایه به مافوق
بررسی مشکلات و نارسایی های حوزه و حل و فصل مشکلات ، ارایه طرح ها وپیشنهادات و اهتمام در جهت بهبود امور جاری و ارتقای کمی و کیفی سطح بهره وری و کارایی در واحد
بررسی درخواست های تدارکاتی و پشتیبانی واحدهای تحت نظر و اهتمام در جهت تامین آنها
تهیه گزارشات و آمارهای لازم و ارایه به مافوق
همکاری در تجهیز و سامان دهی گروههای تحت نظر در مواقع اضطراری و بروز حوادث
تهیه و ارائه مقالات در سمینارها و مجامع علمی
مدیریت پشتیبانی و نگهداری خطوط
مسئول تعمیر و نگهداری خطوط ریلی :
مطالعه و بررسی نقشه ها ، کاتالوگ ها و کسب آگاهی از مشخصات و دستورالعمل های فنی تجهیزات ، خطوط و ماشین آلات
برنامه ریزی بازدید های فنی و سرکشی روزانه
نظارت بر حسن انجام آزمایشات ، مطالعه وضعیت کنونی با وضعیت پروژه
نظارت بر حسن انجام کار و تکمیل چک لیست های بازدید و بازرسی
نظارت بر حسن انجام تعمیرات و تعویض
نظارت بر حسن انجام کار پیمانکار و ارائه به مقام مافوق جهت طی مراحل و پرداخت نهایی
نظارت بر حسن انجام کار در حوزه تحت سرپرستی
نظارت بر حسن انجام کار و رعایت مقررات منطبق با دستورالعمل
هماهنگی با واحد فرمان ، انرژی ، علایم و مخابرات و وسایل نقلیه در مواقع تعمیرات و نوسازی
براورد و پیش بینی لوازم مورد نیاز
تقسیم کار بین کارکنان واحد تحت سرپرستی
مدیریت پشتیبانی و نگهداری خطوط
کاردان مکانیک ناظر تعمیر و نگهداری خطوط:
مطالعه و بررسی نقشه ها ، کاتالوگ ها و کسب آگاهی از مشخصات و دستورالعمل های فنی تجهیزات ، خطوط و ماشین آلات
بازدید و تشخیص عیوب فنی خطوط ریلی و متعلقات و تکمیل چک لیست های مربوط به آنها و گزارش نواقص
نظارت و مشارکت در عملیات تعمیر و بازسازی بر اساس دستورالعمل ها و استاندارد های فنی
نظارت و کنترل کارهای انجام شده توسط پیمانکاران و ارائه گزارش به مافوق
نظارت و مشارکت در انجام آزمایشات فنی خطوط به منظور عیب یابی و حصول اطمینان از سلامت خطوط ریلی بر اساس چک لیست ها و گزارشات فنی
انجام آزمایشات لازم بر روی قسمت های تعمیر و یا تعویض شده
کنترل سایش ریلها و کنترل وضعیت کنونی و حصول اطمینان از صحت کارکرد آنها
تهیه لیست قطعات و لوازم یدکی
مراقبت و نظارت بر مصرف صحیح قطعات یدکی و مواد مصرفی
مراقبت ، نگهداری و استفاده صحیح از ابزار ، ادوات و قطعات
راهنمایی و هدایت کارگران در انجام وظایف
تهیه آمار و گزارش جهت ارائه به مافوق
مدیریت پشتیبانی و نگهداری خطوط
تکنسین تعمیرات و نگهداری:
مسئولیت برنامه ریزی ، سرپرستی و آموزش و نظارت بر کارکرد تعمیرکاران
مسئولیت برنامه ریزی و سرپرستی تعمیرات کلی و موردی ماشین آلات راهسازی و ساختمانی
مسئولیت اعزام گروههای تعمیراتی
مسئولیت هماهنگی ماشین آلات تعمیراتی
مسئولیت تایید فاکتورها به منظور پرداخت
تنظیم لیست مصرف روزانه اجناس واقلام وقطعات
نگهداری ، نظارت و بهره برداری حداکثر از ماشین آلات و لوازم و پیشنهاد تعویض و نوسازی
نظارت و کنترل کارهای تعمیراتی توسط تعمیرگاه های طرف قرارداد
نظارت بر کارهای سرویس کاری ماشین آلات
مدیریت پشتیبانی و نگهداری خطوط
متصدی توزیع ، کنترل و هماهنگی :
بازدید از محل و کارگاهها و تشخیص فنی وسیله مورد نیاز با توجه به مشخصات فنی کار و ارائه نظر در جهت شیوه انجام کار
انجام هماهنگی با واحد تعمیرات در جهت استفاده مطلوب از ماشین آ لات و نیروی انسانی
نظارت بر میزان کارکرد ناشین و نیروی ا نسانی
کنترل و نظارت بر کار ماشین آلات ساختمانی پیمانکاری طرف قرارداد
توزیع ماشین آلات راهسازی در کارگاهها به حوزه اجرایی
هماهنگی مستمر با واحدهای اجرایی
2-10-2 چار ت های سازمانی
2-10-3)آشنایی با نحوه و روند برآورد میزان هزینه تعمیر و نگهداری
خطوط ریلی (متروی تهران)
خدمات تعمیر ، نگهداری ، بهسازی و بازسازی خطوط متروی تهران در دست شرکت های تعاونی فنی و مهندسی بوده و شرکت متروی تهران به عنوان کارفرما و ناظر خدمات پیمانکاران می باشد.
بر این اساس در ابتدا به آشنایی با برخی مفاهیم کلی پرداخته و سپس به بررسی تعهدات و شرح خدمات پیمانکار و دستگاه نظارت و همچنین کارفرما در بخش تعمیر و نگهداری خطوط ریلی (متروی تهران) می پردازیم .
پیمان و شرایط عمومی پیمان :
بر اساس قراردادی که بین پیمانکار و کارفرما منعقد می شود پیمانکار موظف به انجام کار مورد پیمان و کارفرما موظف به پرداخت هزینه کارهای انجام شده می گردد.به این ترتیب مراد از پیمان مجموعه اسناد و مدارکی است که کارفرما و پیمانکار با امضای آنها خود را ملزم به انجام تعهدات ذکر شده می نمایند.یکی از این اسناد و مدارک شرایط عمومی پیمان است که در آن وظایف ، مسئولیت ها و سایر موارد در رابطه با کارفرما ، مشاور و پیمانکار مشخص گردیده است .
شرایط خصوصی پیمان : شرایط خاصی است که به منظور تکمیل شرایط عمومی برای این پیمان و با توجه به وضعیت و ماهیت آن تنظیم شده است . موارد مندرج در شرایط خصوصی به هیچ گاه نمی تواند موارد شرایط عمومی را نقض کند.
ضرایب پیمان:
1 – ضریب بالاسری
2 – ضریب تجهیز کارگاه(مبلغ علی الحساب برای فراهم سازی امکانات و متفاوت در هر قرارداد)
3 – ضریب ارتفاع که در کارهای ابنیه منظور می گردد
4 – ضریب منطقه ( بر اساس نزدیکی و دسترسی به مصالح)
5 – ضریب مینوس و پولوس
6 – ضریب صعوبت کار
7 – …
قیمت پایه کار : منظور قیمتی است که با توجه به مقادیر اقلام کار و قیمت های واحد فهرست بهای پایه بدون اعمال ضرایب قیمت بدست می آید.
مدت پیمان : مدتی است که پیمانکار تعهد می کند در طی آن کارگاه را تجهیز و عملیات مورد پیمان را اجرا می کند.
پیمانکار : شخص خقوقی یا حقیقی است که سوی دیگر امضا کننده پیمان است و اجرای موضوع پیمان را بر اساس اسناد و مدارک پیمان به عهده گرفته است . نمایندگان و جانشین های قانونی پیمانکار در حکم پیمانکار می باشند .
کارفرما : عبارتست از شخصیت حقوقی که طرف دیگر امضا کننده پیمان بوده و عملیات موضوع پیمان را بر اساس اسناد و مدارک پیمان به پیمانکار واگذار کرده است . نمایندگان و جانشین های قانونی کارفرما در حکم کارفرما می باشد.
ضریب پیشنهادی : ضریب پیشنهادی یا ضریب قرارداد درصد تخفیف یا اضافه ای است که بر اساس پیشنهادشرکت سازنده و یا برنده کار به قیمت مبنا اعمال می گردد.
صورت وضعیت : مقدار کارکرد هر دوره یک ماهه پیمانکار یا مشاور است که در فرم های مخصوص درج و به تایید نمایندگان کارفرما و دستگاه نظارت رسیده و جهت دریافت وجه به کارفرما تحویل می گردد. مبلغ صورت وضعیت در صورت تایید پس از کسر کسورات قانونی پرداخت می گردد.
دستگاه نظارت :
– حدود و وظایف : فرد یا گروه حقیقی یا حقوقی که از طرف کارفرما برای نظارت بر حسن اجرای عملیات انتخاب و به پیمانکار معرفی می گردد به دستگاه نظارت معروف است . کارفرما می تواند مستقیما نسبت به انجام نظارت اقدام نماید
– ناظر مقیم : عامل نظارت اعم از کارشناس ارشد و کارشناس و کاردان است که در محل کار به صورت دائم حضور داشته و اجرای عملیات را پیگیری و مورد ارزیابی قرار می دهد . از وظایف ناظر مقیم تهیه صورت وضعیت در معیت نماینده پیمانکار و تایید کار انجام شده از نظر کمی وکیفی ، درخواست صدور دستور کار ، درخواست تهیه جزئیات اجرایی و تنظیم صورت مجلس انجام کار است .
– ذیحسابی : نماینده وزارت امور اقتصادی و دارایی در هر وزارتخانه یا اداره دولتی است که
مشرف به همه مسائل مالی آن بوده و کلیه پرداختها و دریافت های دستگاه اجرایی توسط وی انجام می گیرد.
حال به بررسی شرح خدمات و تعهدات در بخش تعمیرات و نگهداری می پردازیم:
2-10- 4) خدمات تعمیر ونگهداری شبکه خطوط و سوزن ها :
1 – خدمات مستمر تعمیرات و نگهداری جاری خطوط و سوزن ها که طبق شرح خدمات و تعهدات اجرا توسط پیمانکار می باشد.
2 – خدمات بهسازی و بازسازی خطوط و سوزن ها به صورت دوره ای یا مقطعی ، طبق تشخیص دستگاه نظارت و کارفرما و پیشنهاد پیمانکار و به صورت توافقی
تعهدات پیمانکار
1 – آماده سازی شبکه و سوزن برای بهره برداری ناوگان با سرعت مقرر
2 – مسئولیت حفظ سلامت و ایمنی و هندسه خط
3 – تامین اکیپ تعمیر و نگهداری
4 – تامین ماشین آلات و تجهیزات
5 – تهیه و ارسال فهرست مصالح و قطعات جهت تعویض
6 – تهیه و ارسال گزارشات فنی و کیفی ماهیانه خطوط و سوزن
7 – پرداخت حقوق پرسنل
8 – تامین شابلون های کنترل
9 – تهیه و تامین کلیه مواد مصرفی و قطعات ماشین آلات
10 – پرداخت مبالغ آب و برق و تلفن
11 – پیمانکار در صورت عدم کیفیت خدمات تعمیر و نگهداری و پدید آمدن سوانحی همچون خروج از خط مسئول می باشد.
شرح خدمات فنی پیمانکار
بازرسی های فنی پیمانکار به دو صورت اتفاقی و مقطعی و همچنین دوره ای می باشد.
1 – خدمات بازرسی فنی و کنترل و تهیه گزارشات فنی
2 – خدمات مستمر تعمیرات و نگهداری جاری خطوط و سوزن
بخشی از تعهدات کارفرما
1 – پرداخت به موقع صورت وضعیت های ماهیانه به دستگاه نظارت
2 – اسکان پرسنل پیمانکار
3 – تامین قطعات و مصالح مورد نیاز پیمانکار
4 – فراهم نمودن زمان لازم جهت تعمیرات
…
شرح خدمات دستگاه نظارت
1 – نظارت بر اجرای عملیات تعمیرات و نگهداری جاری مستمر خطوط و سوزن
2 – بازرسی فنی از خدمات فنی ، اجرای پیمانکار و تهیه گزارش کیفیت
3 – بررسی معایب و صدور دستور کار به پیمانکار
4 – بررسی نیروی انسانی ، تجهیزات و ارسال گزارش به کارفرما
5 – بررسی کیفی خطوط و سوزن ها و دستور تقلیل سرعت تا رفع نقص
6 – رسیدگی به صورت وضعیت های ماهیانه و مقدار عملیات اجرایی در بخش بهسازی یا بازسازی
7 – اساس و مبنای رسیدگی حفظ کیفیت خط و بهره برداری با سرعت مقرر از شبکه خطوط و سوزن ها می باشد.
8 – ناظر مقیم در محل به عنوان نماینده کارفرما محسوب می شود.
خدمات بازرسی فنی خطوط و سوزن
1 – کنترل و بازرسی هندسه خطوط وسوزن (سایش ، اضافه عرض خط ، دور ، تراز ،…)
2 – کنترل و بازرسی فنی مصالح روسازی خطوط و سوزن (جوش ، اتصالات ، سپر ، بستر ، قطعات ، …)
3 – اعلام معایب و نواقص و درخواست تجهیزات به کارفرما
4 – اعلام کاهش سرعت در مواقع لزوم
5 – حذف تقلیل سرعت پس از برطرف شدن عیب حاصله
6 – تعمیرات ماشین و سوزن به همراه ناظر کارفرما
خدمات تعمیرات و نگهداری شبکه خطوط و سوزن
1 – بررسی ادوات اتصال و محکم نمودن پیچهای اتصال (آچارکشی یا تعویض)
2 – بررسی تراورس و تعویض آن در صورت لزوم
3 – بررسی زیرکوبی و اجرای مجدد در صورت لزوم
4 – بررسی کیفی بالاست
5 – دیلم کاری به منظور تنظیم راستای افقی و قائم سوزن
6 – انجام تعمیرات کامل سوزن
7 – بررسی و کنترل استحکام قطعات متعلقه سوزن
8 – تمیزی صفحات لغزنده سوزن
9 – ترمیم جوش
10 – سنگ زنی
11- حذف و برش جوش
12 – تامین نیروی انسانی جهت خدمات تعمیرات
بر اساس بررسی های شرکت های پیمانکاری رقم پیشنهادی ارائه شده و بر اساس توافقات و تعهدات عملیات بهسازی و بازسازی صورت می گیرد.
در این بخش نمونه ای از گزارش فعالیت روزانه ، هفتگی و ماهیانه در این مدیریت تنظیم شده است:
تنظیم گزارش فعالیت روزانه پیمانکارجهت ارائه به واحد تعمیرات و نگهداری خطوط :
تاریخ بازدید :1/4/84 نیمه شمالی خط 1 نیمه جنوبی خط 1 خط 2 پایانه
ناظر نگهداری خطوط ریلی متروی تهران :
نماینده پیمانکار تعمیر و نگهداری خط گذار :
آمار پرسنل پیمانکار :
شیفت : A B C
نوع فعالیت
مقدار عملکرد
محل فعالیت
1 – محکم نمودن پیچ و مهره پابند ریل و پیچ شروب
200عدد
2 – تعویض پیچ و مهره پابند ریل
3 – نظافت و روغن زنی سوزن
4 دستگاه
3 – 21 – 27 – 29
4 – زیرکوبی و تنظیم دور خط
50 متر
خط پیت لاین بین سوزن p1,p2
5 – پروفیله کردن شانه های بستر بالاستی
6 – روغن زنی آلات اتصال
300 عدد
7 – تعویض و تنظیم صفحات زیر ریل
8 – تعویض و تنظیم پد زیر ریل
9 – تعویض و تنظیم صفحات اینسولیت
10 – محکم نمودن پیچ و مهره اتصالی
50 عدد
11 – تنظیم عرض خط
12 – تفکیک بالاست
13 – گریسکاری تیغه سوزن
14 – دیلم کاری خط
15 – سنگ زنی جوش
16 – اصلاح و اجرای جوش
برش ، تکه اندازی ، جوش مجدد
17 – تعویض ریل و قطعات سوزن
18 – تعویض تراورس
19 – گونیا کردن تراورس
20 – تعمیر و نگهداری سپر انتهایی خط
21 – نظافت گذرگاه بتنی و جمع آوری زباله
تنظیم برگ گزارش هفتگی جهت ارائه به ریاست تعمیر و نگهداری خطوط ریلی متروی تهران:
تاریخ : 21/3/84 الی 27/3/84
خدمات فنی هفتگی اکیپ های تعمیرات و نگهداری خطوط و سوزن ها
پیمانکار : شرکت تعاونی فنی و مهندسی خط گذار
کارگاه : پایانه صادقیه
1 – محکم نمودن پیچ و مهره پابند ریل و محافظ
1300 عدد
2 – محکم نمودن پیچ و مهره اتصالی
300 عدد
3 – محکم نمودن پیچ تراورس و فنر مربوطه
600 عدد
4 – تعویض واشر فنری
25 عدد
5 – تنظیم وگونیا کردن تراورس در بستر بالاستی
6 – تنظیم ، زیرکوبی و تراز سوزن
7 – تنظیم عرض خط درخطوط با بستر بتنی و بالاستی
8 – تنظیم پیچ و مهره پابند ریل
500 عدد
9 – تعویض رول پلاک
10 – تعویض پدهای معیوب زیر ریل
14 عدد
11 – تنظیم پدها و گایدها
300 عدد
12 -تعویض پیچ و مهره پابند ریل و محافظ
13 – تعویض اینسولیت های معیوب
10 عدد
14 – تعویض گایدهای معیوب
21 عدد
15 – تعویض پیچ شکسته تراورس و فنر مربوطه
16 – تعویض قطعات سوزن
17 – تعویض تراورسهای شکسته درخط بستر بالاستی
18 – روغن زنی آلات اتصال
500 عدد
19 – نظافت و روغنکاری سوزن و گریسکاری تیغه
25 دستگاه
20 – زیرکوبی و تنظیم دور درخط با بستر بالاستی
21 – دیلمکاری و تنظیم راستای افقی
22 – سنگ زنی و تراز نمودن جوش ها
23 – جوشکاری با الکترود
24 – جوشکاری مجدد در جوشهای شکسته
25 – تفکیک بالاست
200 متر
26 – پروفیله کردن،شیروانی زنی و تامین کسری بالاست
200 متر
27 – نظافت تقاطع خط با خیابان و کانال روبی
30 گذرگاه
28 – تعمیر و نگهداری سپر انتهایی
برگ گزارش ماهیانه نیز به همین ترتیب تنظیم و مورد بررسی قرار می گیرد.
در این بخش به مقایسه مجموعه فعالیت های تعمیر و نگهداری خطوط متروی تهران و متروی استانبول می پردازیم:
2-10-5) دستورالعمل عمومی بهره برداری و تعمیر و نگهداری خطوط و نقاط تلاقی(متروی استانبول) (turnouts )
1- خطوط و سوزن های مندرج در بازرسی هفتگی مورد آزمایش قرار گیرند.
رئیس مسئول در صورت وجود نقص دستور توقف تردد و یا کاهش سرعت را اعلام نماید.
در پاره ای موارد اصلاح تغییرات مربوط به خمش و یا تغییر شکل ریل می باشد.
2 – بازرسی ماهیانه نقاط تلاقی مندرج در برنامه بازرسی و تهیه گزارش بازرسی
3- روغن کاری ماهیانه نقاط تلاقی ، گریس کاری صفحات لغزشی زیر زبانه های سوزن و روغن کاری لولاهای قطعات
4 – بازرسی قسمت های آسیب پذیر توسط اپراتور ها و ارائه گزارش
برنامه بازرسی خطوط
1 – بازرسی اشکالات وضعیت کناره مسیر و رفع سریع اشکالات موجود
2 – بازرسی ارتفاع سطوح خطوط
3 – بازرسی میزان شیب عرضی خط
4 – بازرسی شکستگی های احتمالی ریل
5 – بازرسی گاباری
6 – بازرسی اتصالات وصله خور مربوط به مهره های لق
7 – بازرسی بست ها از قبیل مهره های لق
8 – بازرسی تراورس ها
9 – بازرسی عملیات زیرکوبی
10- بازرسی پروفیل بالاست
11 – بازرسی نبود موانع خارجی در مسیر
12 – بازرسی فرسودگی و خوردگی خطوط
13 – بازرسی اتصالات و مفاصل صفحات از نظر خمش و یا تغییر حالت
14 – بازرسی نصب صحیح گارد ریل ها
برنامه بازرسی نقاط تلاقی
1 – نظارت بر دستگاه معکوس کننده
2 – بازرسی زبانه سوزن ها در وضعیت مربوطه
3- بازرسی پیچ و مهره های تراورس
4 – بازرسی و تمیز کردن فضای میان زبانه سوزن ها و ریل ثابت و صفحات لغزشی زیر سوزن
5-بازرس زبانه سوزنها در هنگام تجهیز سیستم روی صفحات لغزشی زیرتیغه سوزن
6 – بازرسی از نظر فرسودگی غیر عادی نوک سوزن قورباغه ای
7 – بازرسی اندازه های :
– اتصال جلویی ریل ثابت سوزن
– نوک زبانه سوزن
– پاشنه زبانه سوزن
– میان نقاط تلاقی
– اتصال عقبی سوزن قورباغه ای
– فاصله میان ریل ها و ریل های سوزنی
– فاصله میان ریل و ریل ایمنی
– فاصله میان ریل سوزنی و ریل ایمنی
8 – بازرسی فرورفتگی ها و حفره ها از نظر زیرکوبی
9 – بازرسی و روغن کاری صفحات زیر تیغه سوزن ها و زبانه سوزن
روغن کاری سوزن ها
ابتدا باید از تمیز بودن سطح قبل از روغن کاری اطمینان حاصل نمود.
– روغنکاری سطوح لغزشی زیر ریل و قطعات متحرک زبانه سوزن
– روغنکاری سطوح لغزشی در قفل های مکانیکی زبانه سوزن
– روغنکاری پین محور روی اهرم سوزن
– روغنکاری بست پین روی زبانه های مفصل دار سوزن
– صفحات یاتاقانی نباید روغنکاری شود.
نقاط تلاقی خطوط – گزارش بازرسی
موارد نیازمند به تنظیم به شرح زیر است :
– استانبول
– شماره محل تلاقی
– مشخصات
– مسیر تک خطه و…
– شعاع قوس
– شماره نقشه
– ملاحظات
– تاریخ بازرسی
– مسئول بازرسی
– تاریخ بازرسی
–
–
–
–
–
–
–
–
1- دستگاه معکوس کننده
2 – زبانه ها ، صفحات لغزشی زیر تیغه سوزن ، اتصالات
3 – زبانه های تغییر شکل یافته
4 – پیچ و مهره های لق
5 – ریل های ثابت سوزن
6 – تقاطع ، ریل های شاخک دار
7 – عرض خط
8 – انحراف عمودی
9 – شیب عرضی خط
10 – تراورس ها
11 – زیرکوبی
12 – شکستگی ریل
13 – روغنکاری سطوح لغزشی زیر تیغه سوزن
14 – تمیز کردن فضای بین زبانه ها
15 – تکمیل تاج بستر بالاست
16 – ساب زدن زبانه ها
17 – ساب زدن ریل های ثابت سوزن
18 – ساب زدن نوک سوزن قورباغه ای
19 – ساب زدن ریل ها
20 – جوش کاری تکمیلی زبانه ها
21 – جوش کاری تکمیلی ریل های ثابت سوزن
22 – جوش کاری تکمیلی نوک سوزن قورباغه ای
23 – جوش کاری تکمیلی ریل های شاخک دار
24 – جوش کاری تکمیلی ریل ها
2-10-6) نمونه ای ازنمودار فعالیت چندگانه(MAC)
در بخش (تعمیر و نگهداری خطوط ریلی)
تاریخ :
نیروی انسانی
مقدار کارکرد
زمان فعالیت
شماره:
تهیه کننده نمودار:
تایید کننده نمودار:
مو ضوع نمودار: اجرای جوش ترمیت
واحد مقیاس زمان: دقیقه
کیلومتر اجرای عملیات : 800+4 خط دو جنوبی
محدوده ایستگاههای : مجلس – حسن آباد
شرح فعالیت
نیروی انسانی مورد نیاز
مقیاس زمانی(دقیقه)
نصب قالبها
دو نفر
20
گرمادهی
یک نفر
25
ریختن ماده ترمیت
دو نفر
30
برداشتن قالب
دو نفر
10
ساب زنی و بغل زنی
سه نفر
10
جمع کردن وسایل
سه نفر
15
گزارش مربوط به بازدید از تونل (خط 2 -1) و پایانه صادقیه
اسامی ایستگاه های خط 2 ،کد ایستگاه و فاصله تا ایستگاه بعدی شرح زیر می باشد :
کد ایستگاه
نام ایستگاه
فاصله تا ایستگاه بعدی(کیلومتر)
X2
دردشت
1259
V2
سرسبز
1090
U2
گلبرگ
1089
T2
نظام آباد
1360
S2
سبلان
1468
R2
شهید مدنی
988
Q2
امام حسین
943
P2k4
دروازه شمیران
792
O2
بهارستان
819
N2
ملت
668
M2
امام خمینی
866
L2
حسن آباد
977
K2
مجلس
1050
J2
میدان حر
1024
L2
نواب
1525
H2
آزادی
1056
G2
دانشگاه شریف
1440
F2
طرشت
1216
E2
تهران (صادقیه)
–
پایانه
–
–
در ادامه به بررسی مشخصات تونل خط 1و2 و پایانه صادقیه از جمله سوزن ،ریل ، تونل های ارتباطی ،سیستم ATP ،سیستم زهکشی ، گریس پمپ ،پابند ، اینسولیت ، خط مثلث ، خط تست و…پرداخته شده است .
تونل ارتباطی : حد فاصل ایستگاه حسن آباد – امام ( خط 2 ) و ایستگاه امام – 15 خرداد در خط 1 می باشد . این تونل وظیفه هدایت قطارها و دستگاههای ریلی از خط 2 به خط 1 را بر عهده دارد.
شعاع قوس این تونل ارتباطی 90 می باشد و برای جلوگیری از خروج قطار در سرتاسر این قوس از گاردریل استفاده شده است.
تونل انحرافی : در خط 1 متروی تهران حد فاصل ایستگاههای امام خمینی – سعدی ، جهت استقرار قطار و یا دستگاههای خط در موارد اضطراری می باشد.
خط مثلث : به منظور تغییر جهت قرارگیری چرخ روی ریل می باشد که در واقع هر 6 ماه یکبار به منظور متعادل سازی میزان خوردگی و سایش طوقه چرخ قطار کار تغییر وضعیت برای قطارهای متروی تهران صورت می پذیرد.
خط تست : جهت تست راه اندازی و آزمایش قطارهای جدید الورود به خط و همچنین کنترل قطار بعد از تعمیرات جهت بهره برداری در مترو به کار برده می شود.
سیستم ایمنی قطار : سیستم ایمنی قطار متروی تهران مجهز به سیستم ATP می باشد که این سیستم گنترل هوشمند قطار از طریق مرکز فرمان را برقرار می کند ، همچنین قابلیت حفاظت کامل قطار و مسیر را بر عهده دارد. به این شکل که از طریق سیگنالهای دریافتی آزاد بودن مسیر و خط را را دریافت نموده و بر اساس سرعت های مشخص شده برای هر قوس و مسیر اجازه تردد به قطار را می دهد و راهبر قطار را از وجود هرگونه اخلال در خط از جمله وجود قطاری در جلو یا پشت سر خود ، باز بودن درب ها ، وجود مانع روی خط ، شکستگی خط و یا سرعت غیرمجاز مطلع ساخته و در صورت عدم توجه راهبر به اخطارها، سیستم ایمنی به طور خودکار قطار را متوقف می گرداند.
این سیستم همچنین قابلیت ارتقای به سیستم ATO (حرکت قطار بدون راهبر ) را دارا می باشد.
سیستم زهکشی داخل تونل : در داخل تونل از طریق گالری های نصب شده ، آب های ناشی از شستشوی تونل و یا آبهای سطحی به محل ایستگاه هدایت شده و از آن جا به سپتیک های مستقر در آنجا هدایت شده و سپس عملیات تخلیه صورت می گیرد.
این گالری ها در سرتاسر تونل و در حد فاصل دو خط ریلی وجود دارد و سپتیک ها فقط در محل ایستگاهها مستقر می شود.
لازم به توضیح است در داخل تونل متروی تهران در محل های درز انبساط که ریزش آب وجود دارد ، با احداث گاتر آب های اضافی به داخل گالری ها انتقال پیدا می کند.
اینسولیت : از راههای تنظیم عرض خط استفاده از تغییر شماره اینسولیت بکار رفته در مجموعه پابند خط می باشد . بدین صورت که با بازی کردن با شماره های اینسولیت و ساختن مجموع 18 می توان حدود چند میلی متر عرض خط را افزایش و یا کاهش داد.
اینسولیت های موجود در خط متروی تهران 6، 8،10،12 می باشد.
عرض خط معمول (1435) ، حدود 1 سانتی متر اضافه عرض خط در قوس
بستر تراورس : بستر تراورس های خط 2 متروی تهران بتنی و بستر خط 1 از ایستگاه میرداماد تا شوش بتنی و از ایستگاه شوش تا حرم مطهر بالاستی میباشد.
در خط 1 حد فاصل ایستگاههای مصلی – همت جهت کاهش ارتعاش از تراورس های پلیمری وارد شده از کشور اتریش استفاده شده است.
مشخصات سوزن :
داخل متروی تهران 5 دستگاه سوزن کراس اور در صادقیه (ضلع شمالی) ، ایستگاه آزادی ، ایستگاه مجلس ، امام خمینی و بهارستان مستقر می باشد.
این نوع سوزن در شانت بکار می رود که در مورد بهارستان شانت اصلی و موارد دیگر شانت های اضطراری می باشند.
2 عدد سوزن ساده نیز در تونل ارتباطی موجود به کار رفته است.
پایانه غرب دارای یک دستگاه سوزن چلیپا ، 30 دستگاه ساده و یک دستگاه سوزن کراس اور می باشد.
متعلقات سوزن ساده عبارتست از : تیغه 190 به 150 با طول تیغه 11 متر ، ریل 6 متری متصل به تیغه ، تکه مرکزی سوزن ، ریل پهلویی و گارد ریل
سوزن کراس اور دارای 2 تکه مرکزی می باشد مه در دو جهت جابجا می شود.
پابند : در داخل تونل متروی تهران از پابند وسلو و در داخل پایانه علاوه بر این پابند از پابند K و اسپیرال هم استفاده شده است .
انواع روش های حفاری تونل متروی تهران :
– روش استفاده از ماشین آلات خاکبرداری ، تحت عنوان روش اتریشی یا ایرانی به شکل های box و یا نعل اسبی
– استفاده از دستگاه زوکوز که قابلیت حفاری ، خاکبرداری و نصب همزمان اجزای بتنی را دارا می باشد.
موقعیت گریس پمپهای داخل تونل :
قوس 248 طرشت – صادقیه
قوس 252 حسن آباد – امام خمینی
2- 11 معرفی ماشین آلات
وتعمیرونگهداری
خطوط ریلی
2-11-1 ) معرفی ماشین آلات تعمیر و نگهداری خطوط ریلی
مقدمه:
از آنجائی که خط به عنوان عامل اصلی و مهم در صنعت حمل و نقل ریلی می باشد تعمیر و نگهداری آن به خصوص در مواردی که خط دارای ترافیک بالا بوده و سرعت بالا مد نظر است توجه ویژه ای را می طلبد . در این بین ضرورت وجود ماشین آلات ویژه این کار که مجهز به فن آوری روز بوده و بتوانند ضامن ایمنی و عملکرد صحیح خط باشند رخ می نماید . شرکت راه آهن شهری تهران و حومه ( مترو ) نیز در این راستا اقدام به خرید دستگاههای تعمیر و نگهداری خطوط ریلی که مجهز به آخرین فن آوری و پیشرفتهای روز دنیا می باشند نموده است که برحسب نیاز و اولویت چندین دستگاه تا حال حاضر خریداری شده است .
در گفتار حاضر سعی بر آن شده است تا در مجالی اندک به معرفی اجمالی ویژگیها ، مشخصات ، قابلیتها و کارکردهای این دستگاهها پرداخته شود . دستگاههائی که تاکنون خریداری و مورد استفاده قرار گرفته اند عبارتند از : دستگاه اندازه گیری خط ، دستگاه زیرکوب و سوزن کوب خط و دستگاه تنظیم و تسطیح بالاست (رگلاتور بالاست) .
MEASURING MACHINE
EM 50
دستگاه اندازه گیر خط
شکل 2-5 مدل EM 50
2-11-2) دستگاه اندازه گیر خط مدل EM 50
در سیستم حمل و نقل ریلی اجزای اصلی تشکیل دهنده روسازی خط ریل ، بالاست ، تراورس و ادوات اتصال هستند که سیستم انتقال بارهای دینامیکی و استاتیکی از وسیله نقلیه به زمین را تشکیل می دهند. این سیستم بدین صورت می باشد که به خاطر حرکت یکنواخت وسیله نقلیه ، ریل به تراورس توسط ادوات اتصال به صورت اتصال گیردار متصل می گردد و به علت گیردار بودن اتصالات ریل و تراورس ، تحمل و استهلاک بارها به خصوص بارهای دینامیکی توسط بالاست صورت می پذیرد . برای فراهم نمودن چنین سیستمی خطوط ریلی بایستی ویژگیها و شرایط و پارامترهای خاصی را دارا باشند .
مهمترین و اولین کاری که همواره در تمامی سیستم ها صورت می گیرد بررسی و ارزیابی وضعیت موجود جهت اطمینان از نبود یا کاهش احتمال خطر و امکان استفاده بهینه از سیستم می باشد . در مورد خط نیز این مهم توسط دستگاههای اندازه گیری خط انجام می گیرد . توسط دستگاههای اندازه گیری پارامترهای عمومی خط را که عبارتند از تراز ارتفاعی و عمودی ، خیز یا گونیائی افقی (دیلم) ، عرض خط ، پیچش خط و شیب عرضی خط (دِوِر خط) مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهند . در مترو نیز به همین منظور دستگاه اندازه گیر EM50 خریداری و مورد استفاده قرار گرفته است که ویژگیها و قابلیتهای این دستگاه به اختصار بیان می گردد .
به علت اختصاصی بودن دستگاههای تعمیر و نگهداری خطوط ریلی در کل دنیا فقط 2 شرکت مبادرت به تولید و ساخت دستگاههای تعمیر و نگهداری خطوط می نمایند که عبارتند از شرکت Plasser & Theurer اطریش و شرکت Matisa سوئد . این دستگاه نیز به سفارش شرکت مترو توسط شرکت Plasser & Theurer ساخته شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است .
– مشخصات
دستگاه دارای طولی در حدود 80/12 متر و وزن 25100کیلوگرم می باشد . این دستگاه دارای 2 کابین حرکت و عملیات در طرفین ابتدائی و انتهائی دستگاه بوده که تجهیزات کامپیوتری و کنترل عملیات در کابین عقب قرار دارد . همچنین دستگاه دارای 2 محور حرکت بوده که محور جلو محور حرکت و محور عقب حمال می باشد. برای انجام عملیات اندازه گیری 3 محور کوچک اندازه گیر در ابتدا ، وسط و انتهای دستگاه در نظر گرفته شده است که تجهیزات اندازه گیری بر روی این محورها قرار گرفته اند .
این دستگاه قابلیت اندازه گیری پارامترهای تراز ارتفاعی و عمودی خط ، خیز یا گونیائی افقی خط (دیلم) ، عرض خط ، پیچش خط و شیب عرضی خط (دِوِر خط) برای هر دو ریل چپ و راست را دارد . همچنین این دستگاه توانائی اندازه گیری فاصله و ارتفاع ریل سوم از ریل مربوطه در هر دوسمت دستگاه را داراست .
اندازه گیری پارامترهای مختلف توسط 3 روش سیستم پتانسیومتری ، لیزری و ژیرسکوپی صورت می گیرد . برای انجام عملیات اندازه گیری در روی هر یک از محورهای اندازه گیر 1 پتانسیومتر برای اندازه گیری عرض خط و 1 عدد برای اندازه گیری گونیائی افقی خط (دیلم) وجود دارد ، 2 عدد پتانسیومتر اندازه گیر تراز عمودی روی طرفین محور حمال عقب قرار گرفته که توسط بازوهای که به محور اندازه گیر عقب و وسط متصل است این کار را انجام می دهد و در روی هر یک از دو بازوئی که برای اندازه گیری فاصله و ارتفاع ریل سوم دارای برق از ریل در طرفین محور اندازه گیر وسط نصب می گردند 1 پتانسیومتر برای اندازه گیری فاصله ریل سوم قرار دارد .
برای اندازه گیری شیب عرضی خط (دِوِر) ژیرسکوپی در کف کابین عقب دستگاه نصب گردیده است ولی به علت اینکه به خاطر تکانهای بدنه دستگاه مقدار صحیح و دقیق شیب عرضی خط (دِوِر) مشخص نمی گردد برای تصحیح مقادیر بدست آمده و برداشت دقیق میزان شیب عرضی خط (دِوِر) از 4 پتانسیومتر تصحیح کننده دیگر که بر روی هر یک از چرخهای محورهای حرکت کمک گرفته شده است همچنین مقدار پیچش خط نیز توسط این 4 پتانسیومتر معلوم می گردد .
اندازه گیری فاصله ریل سوم از ریل خط نیز توسط چشمهای لیزری که در روی بازوهای طرفین محور اندازه گیر وسط نصب می شوند صورت می پذیرد .
– سیستم نیرو
سیستم حرکت (نیروی محرکه) دستگاه از نوع هیدرولیکی می باشد که از طریق موتور گازوئیلی 6 سیلندر مستقیم مدل BF4M 1013 ساخت کارخانه Deutz نیروی محرکه لازم با دور موتور 2000 دور در دقیقه تولید و توسط گیربکس واسط و هیدروپمپ به هیدروموتور پیستونی حرکت انتقال پیدا می کند . هیدروموتور نیز نیروی محرکه لازم را توسط گیربکس به چرخها انتقال می دهد .
سیستم برق دستگاه نیز از یک ژنراتور 3 سیلندر مستقیم مدلF3L 1011 F ساخت شرکت Deutz که برق مورد نیاز سیستم های اندازه گیری ، سیستم روشنائی ، سیستم هیدرولیکی ، سیستم پنوماتیکی ، شارژ 2 باطری ، کولر ، بخاری و سیستم کامپیوتری را برعهده دارد ، 2 باطری 12 ولت سری مجموعاً 24 ولت 200 آمپرساعت جهت راه اندازی موتور که نوسط دینام موتور شارژ می شوند ، 2 باطری 12 ولت سری مجموعاً 24 ولت 100 آمپرساعت جهت راه اندازی ژنراتور که نوسط دینام موتور شارژ می شوند و 1 باطری 12 ولت 60 آمپر ساعت برای سیستم دستگاه اندازه گیری کننده شیب عرضی (دِوِر) نشکیل شده است . در ضمن این دستگاه زمانی که در جا است و عملیات انجام نمی دهد بدون نیاز به باطری و ژنراتور قابلیت دریافت برق لازم برای تغذیه سیستم های روشنائی، باطری، کولر، بخاری و سیستم کامپیوتری را از بیرون از طریق سوکت های موجود در طرفین بیرون دارد.
نیروی لازم برای سیستم پنوماتیکی که نیروی مورد نیاز برای انجام عملیات و قفل شدن چرخهای اندازه گیر ، ترمز و سیستم اعلام خبر (بوق) را تولید می کند از طریق کمپرسوری که توسط موتور تغذیه می شود تولید می گردد .
– نحوه عملیات
در ابتدا لازم به ذکر است که علت نامگذاری دستگاه به نام EM 50 به خاطر آن است که این دستگاه قادر است با سرعت 50 کیلومتر در ساعت عملیات اندازه گیری و برداشت از خط را انجام دهد و معمولاً پسوند آخر موجود در دستگاههای اندازه گیر مبین آن است که دستگاه مزبور با چه سرعتی قادر به انجام عملیات اندازه گیری و برداشت از خط می باشد .
برای انجام عملیات فرامین لازم توسط صفحه نمایشگر finger touch کامپیوتر مرکزی موجود در تابلوی اصلی که در پشت کابین عقب قرار دارد ، داده شده و توسط (Programmable Logic Controller) PLC به قسمتهای مختلف توزیع می گردد . بدین ترتیب که در ابتدا کاربر دستگاه فرمان باز شدن قفل محورهای اندازه گیر صادر کرده و سپس محورهای اندازه گیر را پهن می کند . ( عمل نشستن محورهای اندازه گیری روی ریل) روند این کار به این طریق می باشد که از طریق کامپیوتر مرکزی و سیستم PLC به سیستم پنوماتیک دستور داده می شود تا با فشار باد محورها را پائین آورده و تا انتهای عملیات در پائین نگه دارد همچنین نیروی پنوماتیکی از وسط محور های اندازه گیر آنها را به سمت طرفین فشار می دهد تا چرخ محورهای اندازه گیر کاملاً با ریل در تماس باشند و امکان خارج شدن دستگاه از خط به حداقل رسیده و عمل اندازه گیری به دقت صورت گیرد . پس از آماده بودن محورها برای اندازه گیری فرمان انجام عملیات داده می شود .
برای نمایش و کنترل نرم افزار مربوطه از نمایشگر و صفحه کلید و موشواره که از هر یک در کابین عقب و جلو یکی وجود دارد بسته به جهت حرکت و عملیات استفاده می شود . پس از آماده بودن دستگاه راننده شروع به حرکت کرده و داده های مربوط به هر پارامتر از محل مربوطه به صورت سیگنال Analog دریافت شده و پس از تبدیل شدن به سیگنال Digital توسط دستگاه مبدل به کامپیوتر مرکزی ارسال می شود . کامپیوتر نیز پس از تجزیه و تحلیل آنها ، آنها را توسط نمایشگر نمایش می دهد . کاربر نیز تنظیمات و دستورات لازم برای ثبت و ذخیره سازی و چاپ گزارش کامل یا گزارش خلاصه را اعمال می کند .
همچنین دستگاه دارای 2 چاپگر لیزری است که یکی در اندازه کاغذ A4 گزارش خلاصه را چاپ می کند و دیگری در اندازه کاغذ A3 گزارش کامل ( کل نمودار اندازه گیری شده برای هر پارامتر ) را چاپ می کند .
در سیستم اندازه گیری دستگاه قابلیتی به نام سیستم رنگ پاش گنجانده شده است که توسط آن اگر در حین عملیات مشخص گردد که شرایط قسمتی از خط بحرانی است و یا در قسمتی از خط مشکلی وجود دارد کاربر می تواند از طریق نرم افزار دستور دهد تا محل مزبور توسط رنگ پاش دستگاه علامت گذاری گردد تا در سریعترین زمان نسبت به مرتفع نمودن آن اقدامات لازم صورت گیرد .
پارامترها و نمودارهای مربوطه که توسط دستگاه اندازه گیری و نمایش داده می شوند به شرح زیر می باشد :
ــ سرعت اندازه گیری و مسافت پیموده شده
ــ تراز عمودی ریل چپ
ــ تراز عمودی ریل راست
ــ پیچش خط
ــ عرض خط
ــ شیب عرضی خط (دِوِر)
ــ خیز و گونیائی افقی (دیلم) ریل چپ
ــ خیز و گونیائی افقی (دیلم) ریل راست
ــ ارتفاع ریل سوم در سمت چپ
ــ ارتفاع ریل سوم در سمت راست
ــ فاصله ریل سوم در سمت چپ
ــ فاصله ریل سوم در سمت چپ
این دستگاه علاوه از سیستم کنترل و نمایش عملیات ، سیستم نمایش دیگری نیز دارد که توسط2 صفحه نمایشگر finger touch موجود در پانل سیر و حرکت جلو و عقب اطلاعات مربوط به اطاقک موتور که شامل دور موتور و ژنراتور ، دمای موتور و ژنراتور ، مقدار سوخت ، فشار روغن و باد ، عیوب موجود در قسمتهای مزبور و غیره می شود را نمایش می دهد .
2-11-3) ماشین زیرکوب مدل 08 – 16 SPLIT HEAD
پس از مشخص شدن معایب موجود در خط دستگاههائی بایستی به کار گرفته شود که بتواند معایب را به حداقل رسانده و با حداکثر دقت به برطرف نمودن آنها اقدام کرده و ایمنی تردد وسائط نقلیه را تضمین نماید . بدین منظور و همچنین به علت کارآیی و بازدهی کمتر زیرکوبهای دستی که توسط نیروی انسانی به کار گرفته می شوند دستگاههای بزرگتر زیرکوب که توانائی سیر و حرکت بر روی ریل دارند ساخته شده و عرضه گردیده است که در این راستا شرکت مترو اقدام به خرید دستگاه زیرکوب خط مدل 08 دارای 16 کلنگ از شرکت Plasser & Theurer اطریش نموده است . گفنتی است به خاطر صرفه جوئی ، دستگاه سفارش داده شده توسط مترو علاوه از قابلیت زیرکوبی خط توانائی زیرکوبی سوزن را داراست و در حقیقت دستگاه مزبور 2 دستگاه جمع شده در یک دستگاه می باشد که با جابجائی عرضی کلنگها و به کارگیری جداگانه از کلنگهای مورد نیاز می تواند عملیات زیرکوبی سوزن ( سوزن کوبی )را به همان خوبی زیرکوبی خط انجام دهد .
عملیات تعمیراتی که عموماً توسط دستگاههای زیرکوب انجام می شود بهبود و تغییر پارامترهای اصلی و مهم خط است که شامل تراز عمودی و ارتفاعی خط ، خیز یا گونیائی افقی خط (دیلم) و شیب عرضی خط (دِوِر) می شود .
دستگاه مذکور برای تصحیح معایب خط به داده هائی از شرایط موجود خط نیاز دارد که این برای این کار از 2 روش استفاده می شود . بدین ترتیب پس از دادن اطلاعات به یکی از روشها و انجام تصحیحات لازم توسط کامپیوتر دستگاه ، عملیات تصحیح و بهسازی خط انجام می گیرد .
– مشخصات
دستگاه دارای طولی در حدود 40/15 متر و وزن 36500 کیلوگرم می باشد . این دستگاه دارای 2 کابین سیر و حرکت در قسمت ابتدائی و انتهائی خود می باشد که سیستم کامپیوتری در کابین جلو و سیستم کنترل عملیات در کابین عقبی قرار دارد .این دستگاه دارای 1 بوژی 2 محوره و 1محور جدا برای حرکت می باشد که بوژی در عقب دستگاه قرار داشته و عامل حرکت بوده و محور تک جلوئی حمال می باشد . برای انجام عملیات 3 محور کوچک اندازه گیری و کنترل تصحیحات اعمال شده در ابتدا ، وسط و انتهای دستگاه همراه با سیهای وتر در نظر گرفته شده و تجهیزات تصحیح و بهسازی خط در وسط دستگاه که Pendulum نامیده می شود قرار دارند و شامل گیره بلند کننده قارچ ریل چپ و راست ( Clamp ) ( جهت زیرکوبی خط ) ، قلاب بلند کننده بال پائین ریل چپ و راست( Hook ) ( برای سوزن کوبی ) ، جک تنظیم کننده خیز یا گونیائی افقی خط (دیلم) و شاسی موبیل می باشد . 8 جک ثابت و یکپارچه کننده کل دستگاه نیز وجود دارد که6 عدد در روی هر یک از چرخها و 2 عدد بین شاسی دستگاه و بوژی قرار دارد .
دستگاه قابلیت تصحیح 3 پارامتر اصلی خط شامل تراز عمودی و ارتفاعی خط ، خیز یا گونیائی افقی خط (دیلم) و شیب عرضی خط (دِوِر) را دارد . برای انجام عملیات اندازه گیری و کنترل تصحیحات اعمال شده از روش پتانسیومتری و سیمهای وتر و آونگ الکترونیکی استفاده می شود و انجام عملیات تنظیم و بهسازی خط توسط گیره بلند کننده قارچ ریل چپ و راست ( Clamp ) ( جهت زیرکوبی خط ) ، قلاب بلند کننده بال پائین ریل چپ و راست( Hook ) ( برای سوزن کوبی ) ، جک تنظیم کننده خیز یا گونیائی افقی خط (دیلم) ، جک های ثابت و یکپارچه کننده کل دستگاه و شاسی موبیل دارای 16 کلنگ زیرکوب که به صورت 4 تائی دوطرف ریل چپ و راست را در بر می گیرند صورت می گیرد .
برای اندازه گیری و کنترل تصحیح تراز عمودی خط از 2 سیم وتر که از بالای دستگاه رد شده و از طریق پایه هائی به محورهای اندازه گیر متصل هستند و2 پتانسیومتر موجود در روی این سیمها که در بالای محور اندازه گیر وسط قرار دارند استفاده می شود . برای اندازه گیری و کنترل تصحیح خیز یا گونیائی افقی خط (دیلم) از 1 سیم وتر که از زیر دستگاه رد شده و به محورهای اندازه گیر متصل هستند و2 پتانسیومتر موجود در روی محور اندازه گیر عقب و وسط استفاده می شود . برای اندازه گیری شیب عرضی خط (دِوِر) از 2 آونگ الکترونیکی موجود در روی محور اندازه گیر جلو و وسط استفاده می شود ولی برای کنترل تصحیح اعمال شده از آونگ الکترونیکی محور اندازه گیری وسط و2 سیم وتر و 2 پتانسیومتر مورد استفاده در اندازه گیری و کنترل تصحیح تراز عمودی خط استفاده می گردد . از 4 پتانسیومتر هم در 2 طرف محور اندازه گیر وسط برای کنترل و تنظیم عمق زیرکوبی استفاده می شودکه2 تا برای محاسبه وکنترل کلنگهای بین ریل هاو2 تا برای کلنگهای خارج ریل ها بکار می روند.
– سیستم نیرو
سیستم حرکت (نیروی محرکه) دستگاه از نوع هیدرولیکی می باشد که از طریق موتور گازوئیلی 6 سیلندر خورجینی مدل BF6M 1015 ساخت کارخانه Deutz نیروی محرکه لازم با دور موتور 2000 دور در دقیقه تولید و توسط گیربکس واسط و هیدروپمپ به هیدروموتور پیستونی روی بوژی انتقال پیدا می کند . هیدروموتور نیز نیروی محرکه لازم توسط را 2 گیربکس به چرخها انتقال می دهد .
سیستم برق دستگاه توسط دینام موتور نامین می شود که برای سیستمهای روشنائی ،هیدرولیک ، پنوماتیک ، شارژ باطری ها ، کولر ، بخاری به کار می رود . 2 باطری 12 ولت سری مجموعاً 24 ولت 200 آمپرساعت نیز جهت راه اندازی موتور که نوسط دینام موتور شارژ می شوند وجود دارد و 2 باطری 12 ولت سری مجموعاً 24 ولت 60 آمپرساعت جهت مصرف سیستم کامپیوتری دستگاه دردستگاه قرار داده شده است .
نیروی لازم برای سیستم پنوماتیکی که برای انجام عملیات و قفل شدن چرخهای اندازه گیر ، ترمز و سیستم اعلام خبر (بوق) به کار می رود از طریق کمپرسوری که توسط موتور تغذیه می شود تولید می گردد .
سیستم هیدرولیکی نیز برای تولید نیروی لازم شاسی موبیل ، گیره بلند کننده قارچ ریل چپ و راست ( Clamp ) ، قلاب بلند کننده بال پائین ریل چپ و راست( Hook ) ، جک تنظیم کننده خیز یا گونیائی افقی خط (دیلم) و جک های ثابت و یکپارچه کننده کل دستکاه به کار می رود .
– نحوه عملیات
قبل از انجام عملیات همان طوری که پیشتر بیان گردید می بایست شرایط خط به دستگاه اعلام گردد . برای این کار از 2 روش Geometry (هندسه) و Measurement ( برداشت و اندازه گیری از خط ) استفاده می شود . در صورتی که از روش Geometry (هندسه) استفاده شود مفادیر بهینه خط از روی مفادیر از قیل مشخص شده برای هر پارامتر توسط کاربر کامپیوتر از طریق نرم افزار ALC به کامپیوتر دستگاه داده و تصحیحات لازم را باکمک نرم افزار اعمال می کند . در این حال کاربر عملیات دستگاه و تجهیزات آن را آماده انجام عملیات زیرکوبی می کند .( محورهای اندازه گیری و کنترل و گیره بلند کننده قارچ ریل چپ و راست ( Clamp ) را پهن کرده و دستگاه را در حالت عملیات زیرکوبی قرار می دهد همچنین 8 جک یکپارچه کننده دستگاه را در حالت فعال قرار می دهد تا کل مجموعه دستگاه به صورت یک جسم صلب درآمده و تکانها و لرزشهای دستگاه ناشی از حرکت آن در اعمال دستورات جابجائی لازم برای بهسازی خط تاثیری نداشته باشد ) پس از آماده بودن دستگاه برای عملیات کاربرکامپیوتر با استفاده از نرم افزار مربوطه کامپیوتر را در حالت عملیات قرار داده و به کاربر عملیات اعلام می کند و کاربر عملیات اقدام به انجام عملیات می کند . روند عملیات زیرکوبی به این طریق است که فرامین از طریق کامپیوتر بهPLC (Programable Logic Controller ) داده می شود وPLC فرامین لازم را به هریک از قسمتهای مربوطه جهت تنظیمات و تصحیحات لازم می دهد . تصحیحات بدین صورت انجام می گیرد که گیره بلند کننده قارچ ریل چپ و راست(Clamp ) یا قلاب بلند کننده بال پائین ریل چپ و راست( Hook ) و جک تنظیم کننده خیز یا گونیائی افقی خط (دیلم) ریل مربوطه را به مقدار فرمان داده شده جابجا کرده و به دنیال آن شاسی موبیل توسط 16 کلنگ خود دو طرف تراورس موجود درآن قسمت را زیرکوبی می کند . (انجام زیرکوبی تراورس از طریق پدال زدن کاربر عملیاتی هنگامی که کلنگها دربین تراورس ها قرار دارند صورت می گیرد) درحین انجام عملیات ، انجام عملیات نیز از طریق نمایشگر کامپیوتر نشان داده می شود و کاربر کامپیوتر چگونگی اجرای تصحیحات را کنترل می کند .
در صورتی که از روش Measurement ( برداشت و اندازه گیری از خط ) استفاده شود در ابتدا شرایط موجود خط برای هر3 پارامتر خیز یا گونیائی افقی خط (دیلم) ، تراز عمودی خط و شیب عرضی خط (دِوِر) اندازه گیری شده و توسط کاکپیوتر و نرم افزار آن نموداری تهیه می گردد که انجام این عمل همانند اجرای عملیات زیرکوبی است.( کاربر عملیات دستگاه را درحالت عملیات اندازه گیری قرار داده و کاربر کامپیوتر توسط نرم افزار اقدام به برداشت شرایط خط می کند ) پس از برداشت و اندازه از خط تصحیحات لازم اعمال شده و دستگاه در حالت آماده برای انجام عملیات قرار می گیرد بقیه روند کار همانند روش Geometry (هندسه) می باشد .
برای انجام عملیات سوزن کوبی تمام مواردی که برای زیرکوبی خط بیان گردید صادق می باشد و تنها تفاوت سوزن کوبی با زیرکوبی در جابجائی عرضی کلنگهای شاسی موبیل و انتخاب این که کدام یک از کلنگها عملیات را انجام دهد می باشد. (این قابلیت به علت متغیر بودن مقدار فضای آزاد مورد نیاز برای انجام عملیات در تکه مرکزی سوزن می باشد )
UNIVERSAL BALLAST REGULATING MACHINE
PBR 400U-RS
شکل 2-6 دستگاه رگلاتور بالاست مدل PBR 400U-RS
2-11-4) ماشین رگلاتور بالاست مدل PBR 400U – RS
با توجه به رفتار و وظیفه اجزای سازه خط مشخص می گردد که جزئی که وظیفه تحمل بارهای دینامیکی و استهلاک آن و انتقال دیگر بارها از ریل به بستر را دارد بالاست می باشد . برای اینکه این عمل به خوبی انجام گرفته و خط دارای انعطاف مناسب بوده و عمر مفید بیشتری داشته باشد باید بالاست خط همواره به مقدار کافی بوده و دارای شیب جانبی مناسب باشد تا هم بتواند از عهده بارهای وارده برآمده و هم بتوان با استفاده از مقدار متناسب بالاست در اشکال منظم از پخش شدن و هدر رفتن آن جلوگیری کرد . برای این منظور از دستگاههای رگلاتور و تسطیح بالاست که توانائی شیروانی زنی ،تسطیح وجابجائی موضعی بالاست را دارند استفاده می گردد .
معمولاً از دستگاه رگلاتور به علت جابجائی و پخش شدن بالاست در حین زیرکوبی بعد از عملیات زیرکوبی استفاده می نمایند و می توان گفت به نوعی دستگاههای زیرکوب و رگلاتور مکمل یکدیگر می باشند .
شرکت مترو نیز برای این کار جهت انجام عملیات شیروانی زنی و تسطیح بالاست در خطوطی که از بالاست در آنها استفاده شده است دستگاه رگلاتور مدل PBR 400U – RS را از شرکت Plasser & Theurer خریداری نموده و مورد بهره برداری قرار داده است .
– مشخصات
این دستگاه دارای طولی به اندازه 20/19 متر و وزن 35800 کیلوگرم می باشد . دستگاه دارای 1 کابین سیر و حرکت و عملیات در وسط خود می باشد . این دستگاه دارای 3 محور حرکت می باشد که در جلو ، وسط و عقب دستگاه قرار داشته و محور جلو و وسط دارای هیدروموتور و گیربکس بوده و محور عقبی حمال می باشد . برای انجام عملیات شیروانی زنی ، تسطیح و جابجائی موضعی بالاست از تیغه های پهلو و مرکزی ، باله ها ، مجموعه جارو ، مخزن بالاست ، نوار نقاله و شوتی استفاده می گردد . نیروی لازم برای تجهیزات تسطیح و شیروانی زنی و پخش بالاست توسط 35 جک هیدرولیکی تامین می گردد . برای انجام عملیات شیروانی زنی و تسطیح از تیغه مرکزی ضربدری شکل و 4 باله آن و 2 تیغه پهلو موجود در طرفین دستگاه که همگی در قسمت جلوی دستگاه قرار دارند استفاده می شود . در صورتی که در محلی به صورت موضعی بالاست زیادی وجود داشته باشد می توان از طریق نوار نقاله و مخزن حمل بالاست که گنجایش آن در حدود 5 متر مکعب است و جاروی بالاست که همگی در انتهای دستگاه قرار دارند بالاست اضافی را جمع آوری کرده و آنها را در محلی که کمبود بالاست دارد از طریق شوتی ریخته وکمبود را مرتفع ساخت . برای تمیز کردن روی تراورس و ادوات اتصال نیز از مجموعه جارو استفاده می شود .
– سیستم نیرو
سیستم حرکت (نیروی محرکه) دستگاه همانند دستگاه زیرکوب بوده و از نوع هیدرولیکی می باشد که از طریق موتور گازوئیلی 6 سیلندر خورجینی مدل BF6M 1015 ساخت کارخانه Deutz نیروی محرکه لازم با دور موتور 2000 دور در دقیقه تولید و توسط گیربکس واسط و هیدروپمپ به 2 هیدروموتور پیستونی روی محور جلو و وسط انتقال پیدا می کند . هیدروموتور نیز نیروی محرکه لازم را توسط گیربکس به چرخها انتقال می دهد .
سیستم برق دستگاه توسط دینام موتور نامین می شود که برای سیستمهای روشنائی ، هیدرولیک ، پنومانیک ، شارژ باطری ها ، کولر و بخاری به کار می رود . 2 باطری 12 ولت سری مجموعاً 24 ولت 200 آمپرساعت نیز جهت راه اندازی موتور که توسط دینام موتور شارژ می شوند وجود دارد .
نیروی لازم برای سیستم پنوماتیکی که برای سیستم ترمز ، قفل جاروهای عقب و سیستم اعلام خبر (بوق) ، بخاری و کولر به کار می رود از طریق کمپرسوری که توسط موتور تغذیه می شود تولید می گردد .
برای تامین نیروی لازم برای انجام عملیات از سیستم هیدرولیکی استفاده می شود. سیستم هیدرولیک نیروی لازم برای 37 جک عملیاتی که در قسمتهای مختلف دستگاه وجود دارند فراهم می آورد. نیروی اولیه مورد نیاز سیستم هیدرولیک نیز از طریق گیربکس واسط و هیدروپمپ تامین می گردد .
– نحوه عملیات
در این دستگاه به خاطر گستردگی و وجود اهرمهای مختلف برای طرفین آن ،2 کاربر عملیاتی به طور مجزا تجهیزات موجود در سمت راست و چپ دستگاه را در حالت عملیاتی قرار می دهند . در ابتدا قفل تیغه مرکزی باز شده و همراه با 2 محافظ ریل و باله های متصل به آن پائین آورده شده ودر روی ریل قرار می گیرند .( محافظ ریل برای جلوگیری از پرتاب شدن یا افتادن دانه های بالاست روی ریل به کار می رود ) پس از آن کاربر عملیاتی جداگانه تیغه های جانبی را به مقدار مورد نیاز پائین آورده و برای شیروانی زنی تحت زاویه مورد نیاز تنظیم می نماید . همچنین ممکن است به علت محدودیت فضا (به عنوان مثال ریل سوم و سوزن ) فقط یکی از تیغه های جانبی در حالت عملیاتی قرار گرفته و به کار گرفته شود . پس از پائین آوردن تیغه های جانبی ، مجموعه جارو که در عقب دستگاه قرار دارد پس از باز کردن قفلهای آن پائین آورده شده و در حالت عملیات قرار می گیرد . مجموعه جارو شامل جاروی اصلی که به صورت عرضی بر روی خط نشسته و کار آن جارو کردن بالاست از روی قسمتی از تراورس که در داخل خط بین دو ریل قرار گرفته بوده و 2 جاروی کوچک جانبی می باشد که عرض آنها کمی بیش از عرض تراورس بوده و به صورت طولی در قسمت بیرون خط قرار می گیرند و کار آنها جارو کردن بالاست از روی ادوات اتصال می باشد .
بعد از قرار گرفتن دستگاه در حالت عملیات ، دستگاه حرکت کرده و عملیات شیروانی زنی و تسطیح صورت می گیرد که این کار در حالات زیر انجام می گیرد :
1 – انتقال بالاست از سمت چپ خط به سمت راست خط ( توسط تیغه جانبی و تیغه مرکزی و بالاهای آن )
2 – انتقال بالاست از سمت راست خط به سمت چپ خط
3 – انتقال بالاست از سمت چپ خط به فضای داخل خط
4 – انتقال بالاست از سمت راست خط به فضای داخل خط
5 – انتقال بالاست از فضای داخل خط به سمت راست خط
6 – انتقال بالاست از فضای داخل خط به سمت چپ خط
7 – انتقال بالاست از فضای داخل خط به 2 سمت راست و چپ خط
همچنین در صورتی که در قسمتی از خط بالاست مازاد وجود داشته باشد و در قسمتهای نزدیک به آن کمبود بالاست نباشد دستگاه قادر است آن مقدار مازاد را تا مسافتی جابجا کرده و در قسمتهای دارای کمبود بالاست تخلیه نماید . روند کار نیز به این ترتیب است که بالاست مازاد توسط تیغه مرکزی و تیغه های جانبی به داخل خط انتقال یافته و توسط جاروی اصلی و نوار نقاله به داخل مخزن بالاست ریخته می شود و در محل مورد نیاز توسط نوار نقاله و شوتی های موجود در دو طرف دستگاه تخلیه می شود .
2-12) بررسی انواع روشهای عملی
جهت جلوگیری از سایش در قوس های تنگ
در بحث تعمیر و نگهداری خطوط ریلی پرسرعت، افزایش ضریب ایمنی مجموعه خطوط در وهله اول اهمیت قرار دارد.یکی از مهمترین عوامل مشکل ساز در خطوط ریلی پرتردد عامل سایش می باشد که سبب تغییر در ابعاد قطعات قطار و تخریب سطحی ریل و در نهایت منجر به شکست ریل می شود و ممکن است به واقعه ای همچون هتفیلد انگلستان در 17 اکتبر 2000 بینجامد.
دو عاملی که در پدیده سایش بسیار دخیل اند عبارتند از شعاع قوس و ضریب اصطکاک چرخ و ریل
در این بخش از گزارش بر آنیم که به طور مختصر به بررسی روشهای جلوگیری از سایش بپردازیم:
1 – تعریض عرض خط جهت جلوگیری از فرسایش ریل داخلی و حرکت راحت چرخ های محور در قوس
باز کردن ریل داخلی و تغییر مکان به سمت مرکز قوس (هر 4 تا 10 متر طول خط 2.5 میلی متر اضافه عرض خط )
2 – روغن کاری ریل و چرخ در قوس ها
در قوس به دلیل نیروی گریز از مرکز تمایل به سایش لبه داخلی قوس خارجی وجود دارد که به سایش چرخ منجر می شود.برای شعاع 1000 متر و کمتر روغن کاری واجب و هر محدودیتی با توجه به شرایط محیطی و وسیله نقلیه متغیر است.
در شعاع کمتر از 600 روغنکاری عمر ریل و میزان بهره برداری را تا 3 برابر افزایش و هزینه های تعویض را تا 3 برابر کاهش می دهد.
3 – محدود کردن سرعت در محل قوس ها و سوزن ها با توجه به فرمول های پیشنهادی
4 – ایجاد دور مناسب که موجب سرشکن کردن نیروی گریز از مرکز و تعدیل میزان سایش می شود.
انتخاب دور مناسب ،متناسب با حجم عبوری و عبور ترافیک باری زیاد می باشد.
5 – استفاده از ریل های مرغوب که عمدتا برای ریل های سوزن و انشعاب و همچنین خطوط قطارهای سنگین و ریل هایی که دارای درز انبساط بوده استفاده می شود.
– ریل های طبیعتا سخت – ریل های فولاد آلیازی – ریل های بهبود یافته به روش حرارتی
6 – تقویت خط در پیچ ها و نصب ریل سوم جهت کاهش فشار چرخ روی رشته ریل خارجی ، مرسوم به پشت بند ریلی به گونه ای که چرخ داخلی با پشت بند ریلی تماس داشته و از بالا رفتن لبه چرخ خارجی روی ریل جلوگیری به عمل می آید.
نصب پشت بند ریلی در پیچ های دارای شعاع کم ضرورت داشته و موجب افزایش پایداری خط می شود.
فصل سوم
آزمون آموخته ها ، نتایج و منابع
3-1) آزمون آموخته ها :
این دوره برگرفته از فعالیتهای زیرزمینی توسط افراد صاحب فن و ماشین آلات مربوط به حفاری تونلهای مترو می باشد و نحوه عملکرد هر یک از بخش های گروه خطا و هماهنگی هایی که در بین افراد گروههای حاصل بود نظم خاصی را برخوردار بود که در صورت نبودن نظم در هر یک از بخش های داخلی و خا رجی و هماهنگی های لازم ، سبب به هم خوردن سیستم حرکت و نقل و انتقال می شد با توجه به اینکه عملیات حفاری و احداث تونل از بخشهای عمده و پایه برای شروع کار بود ولی می توان گفت سهم بسیاری از وجود این قطارها در امر نقل و انتقال حاصل تلاش افراد در جهت آماده سازی تونلها و بویژه حفر زمین می باشد . در واقع این دوره باعث شد تا تمامی مراحل این صنعت پیشرفته جهانی را که سبب راحتی در امر نقل و انتقال گشته را بصورت مرحله ای و نحوه تشکیل این صنعت را از ابتدا تا به مرحله بهره برداری بیاموزم و از جزء به جزء آن آگاهی های لازم را کسب کنم .
مترو یکی از پاکترین سیستمهای حمل و نقل مسافر در جهان می باشد . بنابراین مترو بهترین وسیله برای حمل و نقل داخل شهری می باشد ، امید است خ طاهای دیگر مترو نیز در آینده نزدیک به بهره برداری برسد .
استقرار صحیح ایستگاه های مترو با فضای کم در داخل شهر ، چنانچه قرار باشد حداکثر ترافیک را به خود اختصاص دهد ، یک ضرورت حتمی است . با این حال در حومه شهرها ایستگاهها باید دارای فضای وسیع تری باشند تا از تاخیرها و هزینه های ناشی از توقف های مکرر اجتناب گردد.
سیستم های مترو به طور ثابت برای برآورده ساختن نیازهای شهرهایی بکار می رود که مراکز آنها آنچنان متراکم ساخته شده که خطوط آهن روگذر یا خطوط آهن هوائی را عملا نمی توان در آن مورد استفاده قرار داد و ساخت تونل در آنها جنبه اساسی پیدا می کند . ساخت تونل ، خواه با روش ترانشه باز زیر خیابهای موجود و خواه از طریق حفاری زیر خیابانهاو ساختمانها ، تداخل در ظرفیت ترافیکی موجود ، ویرانی ساختمانها و ایجاد مناظر زشت را به حداقل می رساند .
هزینه های تونلسازی ضرورتاً بالا است و بنابراین معمولا فقط در نواحی متراکم و با عمق ز یاد ساخته می شود و برای حرکت در سطح زمین یا به عنوان خط آهن هوائی ، در هر جا که فضای کافی آسانتر در دسترس باشد و احتمالا در کنار بزرگراههای موجود ساخته می شود .
3-2) نتیجه گیری و پیشنهادات :
نتیجه ای که در پایان این مجموعه می توانیم بگیریم حاصل کارآیی مفید دستگاه ماشین حفار TBM در عملیات حفاری و تونلسازی و سایر نتایج آن به شرح زیر می باشیم ؛ 1) تونلسازی با TBM موجب سرعت پیشروی بارزی می شود . تا کنون پیشروی به میزان 176 متر در عرض 24 ساعت ثبت شده است .
در حالی که از سوی دیگر ممکن است ماشین سالها گیر کند و با پیمانکار مذاکره ی مجدد به عمل آورده و راه حل دیگری برای حفر تونل جستجو شود . اندر کنش و تاثیر متقابل ماشین و توده سنگ در شرایط گسل دار، آب دار یا فشارنده و مچاله شونده در مقایسه با شرایط آیده آل از حیث درزه داری ، پایداری و غیر فرساینده بودن ، محدوده تغییراتی از توانهای مختلف پایه 10 برای سرعت پیشروی را به دست می دهند . طبقه بندی توده سنگی که نیز کیفیتهای مختلفی برای محدوده تغییراتی از توانهای مختلف پایه 10 را به دست می دهد به طور بارزی مورد نیاز بوده و شاید هم اکنون از طریق در حال حاصل شدن است .
به دلیل وجود ماشین آلات و تجهیزات پشتیبانی ماشین و تاخیرا ت ناشی از تغییر شرایط تونلهای حفر شده با TBM در مقایسه با روش سنتی آتشباری با افزایش طول ( یا زمان ) به دنبال افزایش منحنی معمول آموزشی در هفته های اولیه ، از خود کاهش سرعت پیشروی نشان می دهند .
میانگین سرعت پیشروی در روز ، در هفته ، در ماه و در سه ماه یک کاهش کاملا ثابتی را نشان می دهد . باید انتظار داشت که به لحاظ آماری مقادیر حدی ( دو طرف توزیع تغییرات ) مربوط به توده سنگ و شرایط آب – زمین شناسی با افزایش طول تونل ( و عمق تونل) افزایش یابد که بخشی از کاهش سرعت پیشروی است .صرفا منحنیهای آموزشی و راندمانهای بیشتر می توانند تا حدی و به طور جزیی با شیب (-m) کاهش پیشروی مقابله کنند.
فهرست منابع:
1) اصانلو ، مرتضی ؛ 1382؛ روشهای حفاری ؛ چاپ دوم صفحه40الی 48
2) نیک بارتن ؛ 1382؛ تونلسازی در سنگهای درز دار و گسله ( با بکارگیری TBM) ؛ چاپ دوم ؛ ترجمه دکتر حسین صالح زاده صفحه40الی48
3) MARC 2007;Tunnels & tunneling صفحه 38
4) MARC 2007 ; Rail way Gazette صفحه 39
5) محسن اسماعیلی ؛ گزارش کارآموزی ؛ مدیریت پشتیبانی و نگهداری خطوط ریلی مترو تهران صفحه 54الی 72
6) آرشیو روابط عمومی مترو
7) مجلات و روزنامه های مترو
8) شرکت راه آهن شهری تهران و حومه ، گزارشهای سالیانه
شکل 1- ماشین سرند بالاست
شکل 2- رگلاتور بالاست
شکل 3- ماشین زیرکوب
شکل 4- سوزن کوب (Switch Tamping Machine)
شکل 5- استابلایزر (Stabilizing Machine)
6- Tamping Machine
Plasser 08-16 Split Head
* Levelling, lining and tamping machine for plain tracks and switches
* Split-head tamping units with a total of 16 tamping tines
* Combined lifting and lining unit with one lifting hook and one roller lifting clamp per rail
* Front cabin with driver's desk and controls for the levelling and lining unit, rear cabin with driver's desk and workplace
Switch/Production Tamping Machine
Unimat 08-32/4S
The Plasser Unimat 08-32/4S is a heavy duty, high performance, dual tie switch and production tamping machine.
It is a multi-function tamping machine and has fully automatic track lifting, lining, and cross-leveling capabilities. Specially designed for the stringent requirements of a high density, high tonnage railway, the Plasser Unimat 08-32/4S utilizes design concepts and components that have been well proven world-wide.
* Double split, traversable, dual tie tamping units for complete switch tamping
* Unique three point lifting system
* Four rail tamping capability
Tamping Machine
Unimat Compact 08-16
The Plasser Unimat Compact 08-16 is a heavy duty, high performance, single tie switch and production tamping machine.
It is a multi-function tamping machine and has fully automatic track lifting, lining, and cross-leveling capabilities. Specially designed for the stringent requirements of a high density, high tonnage railway, the Plasser Unimat Compact 08-16 utilizes design concepts and components that have been well proven world-wide.
* Single split, traversable, single tie tamping units for complete switch tamping
* Unique Integrated Turnout Lifting System
1