موضوع
کارآفرینی کارگاه تولید لامپ کم مصرف
Entrepreneurship Project workshop production of low consumption lamps
نام استاد :
نام محقق :
فهرست مطالب
عنوان شماره صفحه
خلاصه طرح : 4
فصل اول 5
کلیات 5
مقدمه : 6
هدف : 7
نام کامل طرح و محل اجرای آن : 7
محل اجرا : 7
مشخصات متقاضیان : 7
دلایل انتخاب طرح : 8
وضعیت و میزان اشتغالزایی : 9
تاریخچه و سابقه مختصر طرح : 9
نام و کد محصولات 9
موارد مصرف و کاربرد 12
مزایای استفاده از لامپ های کم مصرف را می توان در موارد زیر مشاهده نمود 13
امکان انتخاب رنگ نور( آفتابی ، مهتابی، رنگی ) براساس کاربرد و نیاز مصرف کنندگان 13
استفاده از لامپ های کم مصرف در مکان های زیر توصیه نمی شود: 13
اهمیت استراتژیک محصول 14
لامپ های کم مصرف به دو دلیل عمده در جهان اهمیت استراتژیک دارند. 14
استاندارد های 16
کالاهای جایگزین 17
مطالعات مقدماتی بازار : 18
حجم بازار بین المللی و تولید کنندگان عمده 18
بازار داخلی و رقبای آن 20
واحدهای تولیدی داخلی و طرح های در دست اجراء 5 21
صادرات و واردات محصول و شرایط آن 23
بهای محصول 23
جمع بندی بازار 24
مجوز های قانونی : 25
مراحل صدور جواز تاسیس : 25
شرایط عمومی متقاضیان ( اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی ) دریافت جواز تاسیس 26
1- اشخاص حقیقی 26
2- اشخاص حقوقی 26
مدارک مورد نیاز: 26
اصلاحیه جواز تاسیس : 27
تعریف: 27
صدور پروانه بهره برداری : 27
مراحل صدور توسعه طرح : 28
فصل دوم 29
روش انجام کار 29
جنبه های ابتکاری بودن و خلاقیت به کار رفته شده : 30
فهرست ماشین آلات مورد نیاز : 30
مکان پیشنهادی برای اجرای طرح 31
نیروی انسانی مورد نیاز 31
حمایت های اقتصادی و بازرگانی موجود 31
ظرفیت تولید طرح و سهم از بازار 32
مشخصات فنی : 32
اجزاء تشکیل دهنده محصول 32
لامپ 32
سرپیچ 33
تکنولوژی لامپ های کم مصرف 34
مواد اولیه مورد نیاز و محل تامین آن 34
مواد اولیه طرح شامل مواد زیر می باشد 34
فصل سوم 36
امور مالی طرح 36
سرمایه گذاری ثابت طرح : 37
خرید دفتر کار : 37
هزینه ماشین آلات و تجهیزات : 38
سایر هزینه های ثابت 38
هزینه سرمایه گذاری ثابت : 39
سرمایه در گردش 39
برآورد هزینه های تولید 40
هزینه های تولید شامل هزینه مواد خام و سایر هزینه ها می باشد: 40
هزینه مواد خام 40
سایر هزینه های تولید 40
درآمدها 40
فصل چهارم 42
جمع بندی – نتیجه گیری و پیشنهادات 42
نتایج حاصله از اجرای طرح : 43
خلاصه طرح :
در این طرح به بررسی تولید لامپ کم مصرف پرداخته شده است ، برای بررسی طرح از روش های آماری و اقتصادی و برآورد های مالی استفاده شده است ، این طرح شامل چهار فصل میباشد ، فصل اول به بیان کلیاتی از قبیل مقدمه ، تاریخچه ، مجوز های قانونی مورد نیاز ، وضعیت بازار ، میزان واردات و صادرات و … پرداخته است ، فصل دوم به بیان روش انجام کار پرداخته است ، بازدید از واحد کاری مشابه ، نیروی انسانی ، نحوه تامین سرمایه و … از جمله عناوین موجود در این فصل میباشد ، فصل سوم به بررسی طرح از دیدگاه اقتصادی پرداخته است ( طرح توجیهی یا BP ) ، عناوینی از قبیل نیروی انسانی مورد نیاز ، میزان سرمایه گذاری ، مواد اولیه مورد نیاز ، ماشین آلات مورد نیاز و … از جمله عناوین موجود در این فصل میباشد ، در نهایت فصل چهارم به بیان نتیجه اجرای طرح می پردازد .
فصل اول
کلیات
مقدمه :
طرح حاضر مطالعه امکان سنجی مقدماتی برای احداث کارخانه تولید لامپ کم مصرف Compact Fluorescent Lamps است. نیاز به صرفه جوئی در مصرف برق در دنیا و نقش این محصول در کاهش مشکلات زیست محیطی به همراه بازار در حال رشد آن در ایران و جهان، به همراه برنامه های بسیار مفصل سازمان های بین المللی و دولت ها برای تشویق مصرف کنندگان به استفاده از این محصول، نیاز به مطالعه و تاسیس کارخانه مربوط به آن را محسو س می سازد. اهمیت استراتژیک محصول به همراه نیاز به تامین بازار که در شرایط حاضر بخش عمده ای از آن از طریق واردات تامین می شود ، و احتمال فراهم شدن امکان صادرات به کشورهای همجوار از دیگر موارد توجیه شدن ایجاد کارخانه می باشد . نتایج بررسی های مقدماتی نشان می دهد که با احتساب هزینه های تولید و تخمین اندازه بازار هدف ، پیش بینی می گردد با سرمایه گذاری ثابت حدود 39600 میلیون ریال در دوره توسعه، طرح در سال های اولیه تولید به سوددهی رسیده و میزان باز ده داخلی محصول بیش از 53 درصد است.
لازم به ذکر است که تمامی محاسبات انجام گرفته در مطالعات امکان سنجی مقدماتی بر پایه داده های ثانویه و موجود بوده و سودآوری آن نیز با توجه به برآوردهای مقدماتی فروش مورد تایید است . اما برای بررسی جامع و کامل، مطالعه دقیق ن تایج سرمایه گذاری، تهیه پرفورماهای مربوطه و تماس با شرکت های خارجی انتخابی ، انجام مطالعات مشروح امکان سنجی برپایه داده های اولیه پیشنهاد می شود.
هدف :
هدف از این طرح مطالعات مقدماتی امکان سنجی برای احداث کارخانه تولید لامپ کم مصرف می باشد . مطالعات امکان سنجی مقدماتی بر اساس داده های ثانویه و با امکان خطای 20 درصد برآورد می گردد . با توجه به اهمیت کاهش مصرف انرژی و تبعات اقتصادی و زیست محیطی آن، این صنعت در جهان و ایران رشد داشته و انتظار می رود تا
حد زیادی جایگزین لامپ های معمولی شود.
نام کامل طرح و محل اجرای آن :
تولید لامپ کم مصرف
محل اجرا :
مشخصات متقاضیان :
نام
نام خانوادگی
مدرک تحصیلی
تلفن
دلایل انتخاب طرح :
یکی از ویژگیهای دنیای امروز، استفاده گسترده از انرژی الکتریکی است . درطول سالهای اخیر مصرف برق در بخشهای مختلف، رشد چشمگیری داشته بطوریکه نیاز تولید برق در روز اوج مصرف سال جاری از مرز 32 هزار مگاوات گذشت . توسعه در صنعت برق به سرمای ه گذاری سنگین و صرف زمان طولانی جهت احداث تاسیسات تولید و انتقال نیازمند است . برای نمونه، جهت تامین برق یک لامپ 100 وات به حدود 100 دلار سرمایه گذاری نیاز است و درصورت مهیا بودن تمامی امکانات ، ساخت یک نیروگاه بین 4 تا 8 سال به طول می انجام د . در کشور ما ، بخش عمده سرمایه گذاری مربوط به تامین برق در ساعات اوج مصرف است که همواره از حوالی غروب شروع شده و چند ساعت به طول م ی انجامد . بیشترین سهم مصرف برق در ساعات اوج مصرف مربوط به مشترکین خانگی (حدود 47 درصد ) و بخش عم ده ای از آن مربوط به مولفه روشنایی است و پرمصرف ترین وسیله در این بخش ، لامپهای 100 وات و 60 وات رشته ای معمولی و شمعی می باشند . لامپهای رشته ای در واقع مثل بخاری برقی عمل می نمایند که نور نیز ساطع می کنند. اساس کار لامپهای رشته ای معمولی به گونه ای است ک ه بخش عمده برق مصرفی آنها به گرما تبدیل شده و تنها بخش کوچکی از آن (حدود 10 درصد ) به روشنایی تبدیل می گردد. این خصوصیت بویژه در ماهها ی گرم ، باعث افزایش مصرف سیستم های سرمایشی نیز خواهد شد لذا استفاده از لامپهای کم مصرف بدلیل عدم گرمازای ی ، سبب کاهش چشمگیری در مصرف سیستم های سرمایشی و بالطبع هزینه آن می گردد . عمر کوتا ه لامپهای رشته ای ، مصرف زیاد برق و تلفات حرارتی آنها ، جملگی در لامپهای کم مصرف جبران شده و از راندمان بالایی برخوردار گردید ه اند. استفاده از هر لامپ کم مصرف بجای لامپ معمولی در حالیکه 12 ساعت در شبانه روز روشن باشد، با کاهش هزینه برق، در طول سال بالغ بر 60 % صرفه جویی اقتصادی خواهد داشت. اما ساخت لامپ های کم مصرف تحولی در کاهش مصرف انرژی الکتریکی برای تامین روشنایی به شمار می رود. نتیجه بررسی های تحقیقاتی نشان می دهد که با توجه به مصرف یک پنجم برق توسط لامپ های کم مصرف، جایگزینی لامپ های رشته ای با لامپ های کم مصرف به طور متوسط هزینه برق در منازل را به یک سوم و در مناطق تجاری تا یک چهارم تعدیل می دهد. عمر متوسط این لامپ ها حدود 10 برابر و بازده نوری انها تقریبا 5 برابر لامپ های کم رشته ای است . با این توضیح جایگزینی لامپهای رشته ای با لامپهای کم مصرف صرف ه جویی زیادی را به همراه خواهد داشت . هر چند به طور متوسط هزینه اولیه برای خرید لامپ کم مصرف حدود 6 برابر لامپ رشته ای ب توان مشابه است ، اما با فرض بطور متوسط 8 ساعت روشن بودن لامپ ها در رو ز ، در مدتی حدود شش ماه افزایش هزینه ناشی از خرید لامپ کم مصرف با کاهش بهای برق مصرفی جبران شده و پس از آن صرفه جویی قابل ملاحظه ای در بهای برق ایجاد خواهد شد.
وضعیت و میزان اشتغالزایی :
تعداد اشتغالزایی این طرح 25 نفر میباشد .
تاریخچه و سابقه مختصر طرح :
نام و کد محصولات
لامپ کم مصرف با کد آیسیک 3210 (32101100 ) و کد تعرفه 85393120 که در سال 1979 وارد بازارهای جهان شد یکی از محصولاتی است که به دلیل کاهش مصرف انرژی و مشکلات زیست محیطی موجود در جهان امروز اهمیت فراوانی یافته است.
اگرچه مزایای فراوان اقتصادی و زیست محیطی برای لامپ های کم مصرف عنوان شده اما رشد بازار آن به دلایل مختلف، از جمله وجود ماده سمی جیوه در تولید آن سریع نبوده و هنوز نتوانسته موقعیت مناسب مزیت های خود را به دست آورد.
اولین لامپ های روشنایی در سال 1802 میلادی ( 75 سال قبل از تولید کامل الکتریسیته توسط ادیسون ) توسط همفری داوی در انگلستان تهیه شد . این لامپ که با کمک باطری کار می کرد و از تارهای (فیلامنت ) پلاتینیوم برای ایجاد روشنایی استفاده می نمود ، علاوه بر آن که روشن ایی زیادی نداشت فیلامنت های آن نیز طول عمر بسیار کوتاهی داشتند . در طول دهه های بعد از آن تلاش های فراوانی انجام شده و لامپ های زیاد با استفاده از فیلامنت های گوناگون از جمله کربن ابداع شد اما هیچکدام طول عمر چندانی نداشتند.
در سال 1879 ادیسون پس از مدتها فعالیت با فیلامنت های مختلف ، با استفاده از کربن توانست اولین لامپ های معمولی با طول عمر مناسب را تهیه کند . در سال 1881 لویس لاتیمر لامپ هایی با فیلامنت کربنی کامل تر و حباب های بلوری اختراع نمود . در سال 1889 ادیسون اولین لامپ تجاری معمولی را برای استفا ده عموم اختراع و در واقع عصر الکتریسیته آغاز شد و نهایتاً در سال 1910 ویلیام داوید کولیج با استفاده از تنگستن ( فلزی از جنس کروم ) به عنوان فیلامنت ، لامپ های بادوام تر معمولی را به وجود آورد.
تلاش های فراوان بعدی عمدتاً برای تهیه لامپ هایی با گرمای کمت ر و مصرف انرژی پایین تر صورت گرفت و لامپ های هالوژن و فلوئور سن ت به وجود آمد و سرانجام لامپ های کم مصرف یا لامپ های فلوئور سنت فشرده ( کامپکت ) در دهه 1970 ساخته شد.
انرژی مصرفی در لامپ کم مصرف حدود 20 درصد لامپ های رشته ای است .لامپ کم مصرف در مقابل تغییر ات ولتاژ برق ورودی حساس نیست و افزایش ولتاژ بر عکس لامپهای رشته ای در طول عمر لامپ کم مصرف اثر چندانی ندارد. با اینکه میزان نور دهی لامپ کم مصرف و لامپ رشته ای تقریباً برابر است اما افت نور دهی لامپ کم مصرف در اواخر عمر به مراتب کمتر از لامپ رشته ای است . لامپ های کم مصرف در اثر کار گرم نمی شود در مقابل سرما و تغییرات درجه حرارت مقاوم بوده و در اثر ریزش باران نمی شکند . این لامپ ها نیازی به اتصالات متعدد نداشته و حجم لامپ مهتابی را ندارد.
از نظر مقایسه طول عمر ، عمر متوسط لامپ های رشته ای حدود 900 ساعت ، لامپهای مهتابی حدود جدید بین 10000 تا 16000 CFL 4000 ساعت و لامپ های کم مصرف 8000 ساعت است لامپ های ساعت عمر دارند.
هر چه تعداد دفعات خاموش و روشن شدن لامپهای کم مصرف کاهش یابد ، طول عمر آنها افزایش می یابد. بطوریکه حتی طول عمر بیش از 8000 ساعت با توجه به این مساله عنوان شده است.
از انواع لامپ کم مصرف ، لامپ های HID است که مزایای بیشتری نسبت به لامپ های فلورسنت کم مصرف دارند ، همچون کنترل نوری بهتر ، خروجی بیشتر ، حساسی ت کمتر برای استارت زدن و ایجاد حرارت کمتر با این وجود ، زمان بیشتری طول م ی کشد تا آنها برای روشن شدن، گرم و آماده شوند و زمان طولانی تری نیز برای روشن شدن مجدد بعد از خاموش شدن لازم دارند . معایب دیگر آنها اندیس ارائه رنگ کمتر و سوسوزدن در فرکانس 120 هرتز نیز می باشند.
لامپ های فلور سنت کم مصرف برای عمل کرد در محدوده حرارتی خاصی طراحی شده اند. حرارت در زیر این محدوده سبب تولید خروجی کمتری می شود . اغلب این لامپ ها برای استفاده در داخل ساختمان می باشند، اما هیچ مدلی برای استفاده محیط بیرون وجود ندارد . محدوده حرارتی لامپ های فلورسنت کم مصرف بر روی بست ه بندی آنها حک شده است . لامپ های فلورسنت کم مصرف برای نصب خارجی باید در تجهیزات برقی بسته قرار گیرد. لامپ های فلورسنت همچنین شامل یک مقدار میکروسکوپی جیوه هستند لذا برای جلوگیری از تماس با جیوه در موقع خرد شدن لامپ باید از یک محافظ استفاده شود.
استفاده از لامپ های فلورسنت کم مصرف در خانه بر کیفیت توان ب ه طور محسوس اثر نمی گذارد، اما استفاده از آنها در تعداد زیاد م ی تواند اثر گذار باشد . به همین علت سازندگان به دنبال تولیداتی با مجموع تحریف هارمونیکی THD پایین ترزیر 30 % و ضریب قدرت بیشتر از 9/0هستند.کارخانه های لامپ های فلور سنت کم مصرف اغلب اظهار م ی کنند که محصولات آنها دارای ضریب است .
بعضی از اشکال مختلف لامپ های کم مصرف
موارد مصرف و کاربرد
امروزه روشنایی در جهان سهم مهمی از مصرف برق را به مصرف خانگی برق 35 درصد از کل مصرف الکتریسیته در کشور را تشکیل می دهد و در این بین روشنایی بخش عمده ای از مصرف برق بخش خانگی را شامل می شو د در کشورهای پیشرفته 25 درصد از مصرف برق خانگی مربوط به روشنایی است . در ایران اطلاعات صحیحی و جود ندارد اما برآوردها نشان می دهد که نزدیک به 30 درصد از مصرف خانگی مربوط به روشنایی است . با توجه به اهمیت روشنایی در مصرف انرژی استفاده از لامپ های کم مصرف توسع ه زیادی پیدا کرده است و سه هدف اصلی را دنبال می کند:
* کاهش صورتحساب مصرف کنندگان
* کاهش میزان سرمایه گذاری جهت تامین تاسیسات تولید و توزیع برق
* کاهش آلودگی زیست محیطی
مزایای استفاده از لامپ های کم مصرف را می توان در موارد زیر مشاهده نمود
میزان نور دهی هر لامپ کم مصرف 18 وات برابر نور حاصل از یک لامپ رشته ای معمولی 100 وات میباشد.
امکان انتخاب رنگ نور( آفتابی ، مهتابی، رنگی ) براساس کاربرد و نیاز مصرف کنندگان
* کاهش هزینه های تعویض لامپ به واسطه عمر طولانی لامپ کم مصرف
* کاهش مصرف برق دستگاه های سرما یشی خودکار به دلیل عدم تولید گرمای مزاحم
* ایجاد نور کاملاً یکنواخت و بدون لرزش و در نتیجه خستگی کمتر چشم
استفاده از لامپ های کم مصرف در مکان های زیر توصیه نمی شود:
* محیط هایی با حرارت بالای 48 درجه و کم تر از 10 – درجه
* قابهای کاملاً بسته و بدون جریان هوا
* مکانهایی با رطوبت زیاد مانند گلفروشی ، گلخانه …
* محل هایی با دفعات روشن و خاموش شدن زیاد نظیر مدارهای چشمک زن و دستشویی و …
* میزان نور لامپ کم مصرف از شرایط نصب و دمای محیط متاثر است از این رو حداکثر نور داخل اتاقی با دمای حدود 25 درجه زمانی حاصل می شود که لام پ به صورت آویز نصب گردد.
اهمیت استراتژیک محصول
لامپ های کم مصرف به دو دلیل عمده در جهان اهمیت استراتژیک دارند.
* کاهش مصرف انرژی و مزایای اقتصادی
* کاهش اثرات زیست محیطی مصرف انرژی
مدیریت مصرف برق شامل مجموعه ای از فعالیت های به هم پیوسته بین صنعت برق و مشترکین آن به منظور بهینه سازی و منطقی کردن مصرف برق است تا بتوان با کارایی بیشتر و هزینه کمتر به مطلوبیت بهین ه ای در زمینه مصرف دست یاف ت . بدین ترتیب هم عرض ه کننده و هم مصرف کننده برق به سود بیشتری دست خواهند یافت .
در اثر مدیریت مصرف برق ب ا استفاده بهینه از انرژی الکتریکی افزایش تولید و توسعه سطح رفاه جامعه حاصل خواهد شد .
چون در آمد حاصل از فروش برق تنها بخشی از هزینه های سرمای ه گذاری صنعت برق را تامین می کند ، از این رو این صنعت متکی به در آمدهای عمومی است و با توجه به لزوم صرفه جویی در مص رف منابع ارزی این صنعت بدون دستیابی به الگوی مناسب در مصرف برق با مشکلات جدی در تامین برق کشور مواجه خواهد شد لذا صرفه جویی در مصرف برق به صورت راه حلی استراتژیک مطرح می گردد .
علاوه بر مسائل اقتصادی تولید بر ق ، بخش انرژی در بین سایر بخش های صنعتی از نظر وسعت آلودگی های زیست محیطی شرایط یگانه ای دارد . تولید الکتریسیته بیشترین میزان اکسید نیتروژن و سولفور را در جهان تولید می کند . بخش مسکونی یک مصرف کننده عمده انرژی با الگوی مصرف معین می باشد . کاهش مصرف انرژی به کاستن از آلودگی و تغییرات آب و هوایی کمک می کند . سیاست های فراوانی در زمینه کارآیی و ذخیره انرژی برای این بخش تدوین شده است . به طور مثال در کشورهای سردتر اجزاء گرم کننده فضا مرکز توجه برای بیشتر سیاست های ذخیره انرژی هستند . در حالی که در بیشتر کشورها ابزارهای الکتریکی و روشنایی مورد توجه سیاست گذاران انرژی می باشند . در 2 دهه گذشته دولت های جهان سیاست های فراوانی در جهت کاهش مصرف انرژی اعمال نموده و مشوق هایی برای ایجاد صنایعی که در کاهش انرژی نقش دارند ایجاد کرده اند . در سال 2001 کارگاه آموزشی طرح جامع روشنایی در آکادمی علوم آمریکا برگزار شد و در آن روش های مختلف برای کاهش انرژی مصرف شده در روشنایی مورد بررسی قرار گرفت و ظرفیت های موجود جهان برای جایگزینی ابزار روشنایی تحلیل شد . از جمله ابزاری که برای این کاهش در نظر گرفته شد استفاده از لامپ های کم مصرف بود که فراگیر شدن آن سهم عمده ای در کاهش انرژی مورد مصرف در روشنایی را دارد.
در طول عمر خود A محاسبات نشان می دهد یک لامپ کم مصرف 20 واتی با رده برچسب انرژی معادل یک بشکه نفت صرفه جویی می کند . جایگزینی 10 میلیون شعله لامپ کم مصرف در کشور، ظرفیت نیروگاهی برابر یک نیروگاه، 2هزار مگا بایت ی یا معادل نیروگاه شهید رجایی و 800 میلیون دلار سرمایه گذاری آزاد می کند.
از آنجاییکه نور دهی یک لامپ 20 وات کم مصرف ، معادل یک لامپ 100 وات رشته ای معمولی است ، در صورت تعویض یک لامپ رشته ای با یک لامپ کم مصرف که بطور متوسط 5 ساعت در شبانه روز روشن اس ت ، طی یک سال در حدود 120 کیلووات ساعت صرف ه جویی انرژی شده و معادل 18000 ریال از هزینه مصرف برق کاسته خواهد شد ، که با احتساب طول عمر لامپ کم مصرف 8000 ساعت = سال 4، درمجموع بیش از 70000 ریال نفع اقتصادی داشته و از چندین بار تعویض لامپ رشته ای نیز جلوگیری م ی شود . از دیدگاه مل ی ، در صورتیکه نیمی از 17 میلیون است. نسبت به جایگزینی سه مشترکین خانگی تعداد مشترکین خانگی در حدو د 5 عدد لامپ رشته ای 100 وات با لامپ کم مصرف اقدام نمایند و چنانچه ضریب همزمانی روشن بودن آنها را در ساعات اوج مصرف معادل 60 % فرض شود ، پی ش بینی م ی شود در حدو د 1000 مگاوات از توان مصرفی ساعات اوج مصرف کاسته خواهد شد ، که حداقل معادل 1300 مگاوات 1 میلیارد دلار خواهد بو د . ضمناً توان تولیدی است و کاهش هزینه سرمای ه گذاری آن بالغ بر 3 از آنجاییکه به ازاء تولید یک کیلووات ساعت برق ، حدود 150 گرم گازهای آلاینده وارد محیط
زیست می گردد ، با جایگزینی سه عدد لامپ کم مصرف توسط نیمی از مشترکین خانگی ، سالانه بیش از 400 هزار تن از گازهای سمی وارده به محیط زیست ، کاسته خواهد شد .
استاندارد های
همانگونه که قبلا گفته شد در سال 1889 توماس ادیسون اولین لامپ معمولی مورد استفاده عموم را اختراع کرد که در آن زمان انقلابی در جهان و تکنولوژی الکتریسیته به وجود آورد اما امروزه لامپ های معمولی را تکنولوژی مخرب محیط زیست به حساب می آورند . لامپ های کم مصرف از نظر کمک به زیستگاه ها و توسعه شاخص های محیطی از اهمیت زیادی برخوردار هستند اما تنها مشکل موجود استفاده از جیوه در ساختار آن است که یک ماده سمی بوده و بازیافت آن در طبیعت خطرهای جانبی دارد . تولید کنندگان اصلی این گونه لامپ ها در جهان در تلاش یافتن ماده جایگ زین برای جیوه هستند که هنوز پیدا نشده اما برنامه های موسسات بین المللی در این جهت ادامه دارد و پیش بینی می شود که تا سال 2020 موفقیت هایی به دست آورند . رعایت استانداردها در زمینه استفاده از مواد در این صنعت ضروری است .
در سال 2005 در شانگهای چین یک کنفرانس بین المللی به نام Right Light6 و یا نور صحیح شماره 6 برای هماهنگی در آزمون و اجرای استانداردهای جهانی تهیه لامپ انجام شد که تمامی کشورها و تولید کنندگان موظف به اجرای بیانیه های آن می باشند . کشورهای پیشرو در این زمینه استرالیا و چین هستند . آخرین استانداردی که در این زمینه مطرح شده از سوی انجمن صنعتگران برق و الکتریسیته آمریکا در سال 2007 بوده که میزان مصرف جیوه برای 25 وات و کمتر را 5 میلی گرم و 25 تا 40 وات را 6 میلی گرم تعیین کرده اند .
کالاهای جایگزین
مهم ترین کالای جایگزین برای لامپهای کم مصرف لامپ های معمول ی ، هالوژن و مهتابی می باشند . لامپ های مهتابی خود از گروه لامپ های کم مصرف هستند اما طول عمر آنان کم تر و گرمازایی آنان بیشتر است . لامپ های هالوژن یکی دیگر از انواع لامپ های تابشی هستند که با افزایش ناچیزی در طول عمر لامپ ، قابل مقایسه با لامپ های تابشی استاندارد می باشد. علیرغم رنگ نور مناسب لامپ های هالوژن؛ بخاطر گرمای تولیدی زیاد آن استفاد ه کنندگان به مصرف انواع مدل های جدید لامپ های فلورسنت کم مصرف تشویق شده اند.
لامپ های هالوژن بازارهای بسیار کمتری دارند و رقیب عمده محسوب نمی شوند اما لامپ های معمولی رقبای پر قدرتی به حساب می آیند.
1 میلیارد لامپ مصرف شده د ر آمریکا در سال / بررسی بازارهای آمریکا نشان می دهد که از 5 2000 تنها 6 میلیون مربوط به لامپ های کم مصرف بوده است . تغییراتی که در طول چند سال گذشته از نظر رنگ ، کیفیت ، قیمت و میزان جیوه مصرفی در CFL ها به وجود آمده به همراه سیاست های تبلیغی وسیع سبب شده که رشد مصرف آن قابل توجه باشد . با توجه به اهمیت استراتژیک این لامپ ها به نظر می رسد که به تبلیغات گسترده و روشنگری های لازم برای گسترش مصرف آن از سوی دولت ها نیاز باشد . در ایران نیز هرچند حمایت هایی از سوی مسئولان بخش انرژی برای تشویق مصرف کنندگان صورت می گیرد اما نیاز به فعالیت های بیشتر احساس می شود.
مطالعات مقدماتی بازار :
در این بخش مطالعات مقدماتی بازار داخلی و بین المللی و رقبا ی موجود در این بازار مورد بررسی قرار می گیرد .
حجم بازار بین المللی و تولید کنندگان عمده
با وجود مزایای روشن و مشخص این محصول ، هنوز سهم این محصول در بازارهای کشورهای مختلف کمتر از 20 درصد از فروش لامپ های گوناگون روشنایی می باشد . هرچند به دلیل مزایای مختلف CFL فروش محصول در حال رشد می باشد. اهمیت استراتژیک این محصول در جهان سبب شده که بسیاری از سازمان ها ، در سطوح دولتی و خصوصی به ویژه موسسات فعال در زمینه انر ژی و محیط زیست برنامه های جامعی در رابطه با افزایش پذیرش جامعه تهیه کرده و با نظر سنجی های گوناگون و ارائه این نظریات به تولید کنندگان تلاش می کنند که با افزایش کیفیت ، زیبایی و رنگ و کاهش قیمت استفاده از محصول را توسعه دهند.
نتایج به دست آمده از بررسی ها نشان می دهد که بازار CFL در فاصله 5 سال گذشته نزدیک به 12 درصد رشد داشته و در سال 2007 به 680 میلیون عدد در سال خواهد رسید. برآوردها نشان می دهد که با فعالیت هایی که در سطوح بین المللی به ویژه از سوی کشورهای نظیر چین ، ژاپن ، استرالیا ، آمریکا و اتحادیه اروپا در جریان است فروش این 2.عمده ترین تولید کنندگان لامپ های کم مصرف ، کمپانی های تهیه کننده لامپ های معمولی هستند . غالب این کمپانی ها بین المللی بوده و در کشورهای مختلف فعالیت می کنند . کشورهای جنوب شرقی آسیا در 3 گروهی از تولید کنندگان بزرگ – زمینه تولید لامپ کم مصرف در دنیا توسعه فراوان یافته اند . جدول 5 لامپ کم مصرف در جهان را نشان می دهد.
بازار داخلی و رقبای آن
برآوردی از میزان مصرف لامپ در کشور در دست نیست . بعضی از برآوردهای شرکت های تولید برق ، تعداد لامپ مورد استفاده در کشور را 200 میلیون شعله می دانند . با توجه به استهلاک سالانه حداقل 50 درصد لامپ ها، تعداد بازار کشور بطور مسلم بیش از 80 میلیون لامپ سالانه می باشد . در سال 1384 برآوردهای رسمی بازار لامپ در ایران را سالانه حدود 80 17 میلیون و تعداد / میلیون عدد برآورد کرده بودند . تعداد خانوارهای ساکن در کشور 5 2 میلیون می باشد با توجه به افزایش روند تشکیل خانوار و محل / واحد های صنفی نزدیک به 5 کسب و کار جدید در ایران به نظر می رسد که مصرف لامپ سالانه رشدی معادل 10 درصد ( کمتر ازمتوسط رشد خانوا ر ) خواهد داشت . از سوی دیگر اگر مصرف لامپ کم مصرف در ایران مانند متوسط جهانی آن یعنی 20 درصد کل مصرف لامپ فرض شود مصرف لامپ کم مصرف از 18 میلیون عدد در سال 1385 به نزدیک 26 میلیون عدد در سال 1389 خواهد رسید .
واحدهای تولیدی داخلی و طرح های در دست اجراء 5
حدود 11 واحد تولید کنند ه لامپ در کشور وجود دارند که 3 واحد تولید کننده لامپ فلورسنت ، 2 واحد تولید کننده لامپ کامپکت ( کم مصرف ) و 6 واحد تولید کننده لامپ های رو شنایی از نوع ر شته ای و غیره می با شند که از این 11 واحد 8 تای آنها در حال فعالیت هستند . از بین واحدهای یاد شده تنها واحدی که کلیه قسمتهای سه گانه تولید یعنی حباب و سرپیچ و لامپ را دارا می باشد ، واحد صنایع لامپ فارس است که محصول تولیدی حباب و سرپیچ این واحد علاوه بر تامین نیاز قسمت لامپ خود کارخان ه ، می تواند جوابگوی نیاز سایر واحدی تولیدی نیز باشد . کارخانه لامپ فارس واقع در شیراز، کیلومتر 15 جاده سپیدان قراردارد . ماشین آلات 6 میلیون دلار از کشورهای مجارستان، ایتالیا / وارداتی خط تولید این واحد صنعتی به ارزش 3و بلژیک تهیه شده و ما شین آلات اصلی متعلق به شر کت Tungsram – GE که یک شرکت مختلط آمریکایی مجارستا نی نی با بیش از 100 سال سابقه ساخت ماشین آلات لامپ سازی 60 و ، 40 ، است، می باشد . ظرفیت اسمی این کارخانه در زمینه خط تولید لامپ رشته ای 25 100 وات ، 12 میلیون عدد در سال بوده است.
آمار صحیحی از میزان تولید این واحدها در دست نیست و در آمارهای وزارت صنایع نیز تولید کنندگان لامپ از هر نوع تنها 2 واحد گزارش شده است . ظرفیت اسمی تولید لامپ کم مصرف کارخانه های تولید کننده نزدیک به 60 میلیون سالانه برآورد م ی شود اما بررسی های انجام شده در بازار نشان می دهد که لامپ های موجود در کشور غیر از لامپ پارس غالبا خارجی بوده و به نظر نمی رسد که تولیدات کارخانه های مورد بحث به اندازه ظرفیت اسمی آنان باشد . بخش عمده ای مصرف داخلی از طریق واردات تامین می گردد. اطلاعاتی از طرح های در دست اجراء در این صنعت در وزارت صنایع موجود نیست .
صادرات و واردات محصول و شرایط آن
با توجه به نیاز بازار داخلی و کمبود تولید ، صادرات، لامپ کم مصرف وجود نداشته و بخش عمده نیاز داخلی از طریق واردات تامین می شود . با توجه به میز ان تولید لامپ در کشور به نظر می رسد که واردات لامپ نزدیک به 40 درصد از مصرف کشور را تشکیل می دهد . به عبارت دیگر سالانه نزدیک به 30 میلیون انواع لامپ وارد کشور می شود که با توجه به پیچیدگی تکنولوژی لامپ کم مصرف ، نزدیک به نیمی از آن را CFL تشکیل می دهد. محدودیتی برای ورود لامپ کم مصرف به کشور وجود ندارد .
لامپ کم مصرف عمدتا از مالز ی ، سوئ د ، هنگ کن گ ، چین و اندونزی وارد می شود . لازم به ذکر است که مارک های موجود در بازار غالبا مربوط به شرکت های چند ملیتی می باشند . مهم ترین مارک های موجود در بازار ایران به قرار زیر می باشند
بهای محصول
همانگونه که گفته شد ، قیمت لامپ های کم مصرف در بازار به مراتب بالاتر از لامپ های رشته ای معادل آن است . در عوض ، مصرف برق کم و راندمان بالا به همراه عمر طولانی تر این لامپ ها در مقایسه با لامپ های رشته ای معمولی باعث تشویق مصرف کنندگان به استفاده از این لامپ ها گردیده است . قیمت محصولات با توجه به انواع متفاوت بوده و امروزه قیمت های بازار با توجه به نوع محصول ، تعداد وات ، رنگ و کیفیت بین 800 تا 14000 تومان متغیر است . قیمت محصول دربازار جهانی نیز بین 6 تا 25 دلار تغییر می کند . لازم به ذکر است که غالب تولید کنندگان داخلی و خارجی ، معمولاً انواع لامپ های کم مصرف با قیمت های متفاوت را تولید می کنند . اما برای برآورد درآمد طرح قیمت محصول بطور متوسط برابر 2800 تومان که قیمت لامپ کم مصرف 40 وات مرغوب است در نظر گرفته شده است . لازم به ذکر است که لا مپ 40 وات کم مصرف به اندازه لامپ 200 وات معمولی نور دارد.
جمع بندی بازار
بررسی ها و مطالعات انجام شده در جهان و ایران نشان می دهد که لامپ های کم مصرف در ایران به اندازه کافی تولید نشده و سهم عمده بازار داخلی در اختیار واردات می باشد . با توجه به سیاست های جهانی در جهت کاهش انرژی و بهبود محیط زیست ، فعالیت های مستمری از سوی دولت ها برای ترغیب مردم در جهت استفاده از لامپ های کم مصرف وجود دارد . بنابر این میزان استفاده از اینگونه لامپ ها روز به روز افزایش خواهد یافت . علاوه بر بازار داخلی که نیاز به لامپ های کم مصرف در آ ن زیاد است ، بازارهای منطقه به ویژه عراق و پا افغانستان و کشورهای شمالی ایران از جمله مناطقی هستند که در صورت اشباع بازار داخل می توانند مناطق صادراتی این محصول باشند . بنابر این محصول از نظر بازار در وضعیت مناسبی قرار دارد و به نظر می رسد در سال های آتی از شرایط مناسب تری نیز برخوردار خواهد بود.
مجوز های قانونی :
تعریف: جواز تاسیس مجوزی است که جهت احداث ساختمان و تاسیسات بنام اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه تولید بخش سازمان صنایع صادر میگردد.
مراحل صدور جواز تاسیس :
1- پذیرش درخواست متقاضی صدور جواز تاسیس فعالیتهای صنعتی و تکمیل پرونده توسط مدیریت سازمان سازمان صنایع شهرستان .
2- بررسی پرونده از نظر مدارک و تطبیق با مصادیق والویتهای سرمایه گذاری در واحد صدور مجوز مدیریت سازمان صنایع .
3- تکمیل پرسشنامه جواز تاسیس ( فرم شماره یک ) توسط متقاضی .
4- ارسال پرونده منضم به فرم شماره یک به اداره مربوطه بمنظور بررسی ، اصلاح و تائید فرم پرسشنامه جواز تاسیس با استفاده از اطلاعات طرحهای موجود ، طرحهای تیپ و تجربیات کارشناسی و ارجاع پرونده به مدیریت .
5- ارجاع پرونده توسط مدیریت به واحد صدور مجوز جهت مراحل صدور جواز تاسیس .
شرایط عمومی متقاضیان ( اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی ) دریافت جواز تاسیس
1- اشخاص حقیقی
– تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران
– حداقل سن 18 سال تمام
– دارا بودن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم
2- اشخاص حقوقی
– اساسنامه ( مرتبط با نوع فعالیت )
– ارائه آگهی تاسیس و آگهی آخرین تغییرات در روزنامه رسمی کشور
مدارک مورد نیاز:
1- ارائه درخواست کتبی به مدیریت سازمان سازمان صنایع شهرستان.
2- اصل شناسنامه وتصویر تمام صفحات آن
3- تصویر پایان خدمت یا معافیت خدمت سربازی
4- تصویر مدرک تحصیلی و سوابق کاری مرتبط با درخواست
5- یک قطعه عکس از هریک از شرکاء
6- تکمیل فرم درخواست موافقت با ارائه طرح صنایع تبدیلی و تکمیلی
7- پوشه فنردار
8- درصورت داشتن شرکت ، ارائه اساسنامه ، آگهی تاسیس و روزنامه ، مرتبط با فعالیت مورد درخواست
اصلاحیه جواز تاسیس :
1- ارسال درخواست متقاضی توسط سازمان سازمان صنایع شهرستان (متقاضی) به مدیریت و ارجاع به واحد صدور مجوز.
2- دبیرخانه در مورد تغییرات مدیریت ضمن بررسی اصلاحیه صادر و به اطلاع اداره تخصصی میرساند.
3- دبیرخانه در موردی که نیاز به کارشناسی تخصصی دارد درخواست را به اداره تخصصی جهت بررسی و اعلام نظر ارجاع می دهد.
4- اداره تخصصی پس از بررسی وتائید به دبیرخانه صدور مجوز ارجاع میدهد.
5- دبیرخانه صدور مجوز پس از تائید مدیر اقدام به صدور اصلاحیه جواز تاسیس نموده و رونوشت آنرا به بخشهای ذیربط ارسال می نماید.
تعریف:
پروانه بهره برداری مجوزی است که پس از اتمام عملیات ساختمان و تاسیسات جهت فعالیت بنام اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش سازمان صنایع صادر می گردد.
صدور پروانه بهره برداری :
1- تکمیل فرم درخواست پروانه بهره برداری توسط متقاضی و تائید و ارسال آن توسط سازمان صنایع شهرستان به مدیریت.
2- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت بازدید کارشناسان (کارشناس تخصصی) با هماهنگی روسای ادارات تخصصی.
3- تائید رئیس اداره تخصصی و ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز.
4- اخذ استعلام از ادارات ذیربط.
5- تهیه پیش نویس پروانه بهره برداری و تائید مدیریت.
6- صدور پروانه بهره برداری و ارسال رونوشت به بخشهای ذیربط.
مراحل صدور توسعه طرح :
1- تکمیل فرم درخواست توسعه طرح توسط شهرستان (متقاضی) و ارسال به مدیریت.
2- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت بررسی و اظهار نظر و بازدید کارشناسان (کارشناس تخصصی ) با هماهنگی روسای ادارات تخصصی.
3- دبیرخانه صدور مجوز پس از تائید ادارات تخصصی در کمسیون بررسی طرحها مطرح می نماید و در صورت عدم تایید کمسیون به شهرستان و متقاضی اعلام مینماید و در صورت تایید از ادارات ذیربط استعلام می نماید.
4- ارجاع به اداره تخصصی جهت بررسی طرح توسعه.
5- ارجاع به دبیرخانه صدور مجوز جهت صدور موافقت با توسعه طرح پس از تایید مدیر.
6- ارسال رونوشت به بخشهای و ادارات تخصصی و سازمانهای ذیربط.
فصل دوم
روش انجام کار
جنبه های ابتکاری بودن و خلاقیت به کار رفته شده :
ابتکار و نوآوری در کلیه رشته ها می تواند عامل پیشرفت و توسعه قرار گیرد در بخش تولید محصولات فرفورژه نیز که بازار رقابتی بسیار شدیدی دارد استفاده از ایده های نو و نوآوری و خلاقیت می تواند به عامل موفقیت تبدیل شود ، متد های نوین تبلیغاتی یکی از عوامل پیشرفت و توسعه اقتصادی در کشور های صاحب سبک در صنعت میباشد ، الگوبرداری از این روشها برای معرفی کالا و محصولات می تواند به عنوان یک ایده نو مورد استقیال قرار گیرد .
فهرست ماشین آلات مورد نیاز :
مکان پیشنهادی برای اجرای طرح
بسیاری از مناطق مختلف برای احداث کارخانه لامپ کم مصرف مناسب است . اما با توجه به وجود صنایع الکترونیک در استان فارس و شهرک صنعتی ویژه اینگونه صنایع در شیراز ، این شهرک صنعتی برای صنایع الکتریکی و الکترونیکی پیشنهاد می گردد . شهرک صنعتی الکترونیک شیراز دارای امکانات مناسب از نظر فضا ، سوخت، امکانات مخابراتی و ارتباطی بوده و حمایت های لازم برای پروژه های مرتبط با الکترونیک را نیز در دستور کار دارد.
نیروی انسانی مورد نیاز
براساس برآورد های به عمل آمده نیروی انسانی طرح شامل 2 گروه تولیدی و اداری است. که حدود 20 تا 25 نفر کارگر ماهر ، کارمندان اداری ، مهندسان الکترونیک و نیروی خدماتی تخمین زده می شوند . نیروی انسانی مورد نظر در منطقه وجود داشته و از نظر تامین آن مشکلی وجود ندارد .
حمایت های اقتصادی و بازرگانی موجود
با توجه به سیاست های حمایتی دولت در جهت سرمایه گذاری به ویژه در صنایع و با عنایت به این نکته که لامپ های کم مصرف از نظر صرفه جوئی در مصرف انرژی و کمک به بهبود محیط زیست استراتژیک بوده و نه تنها در ایران بلکه در جهان نیز تشویق و ترغیب می شون د . طرح از حمایت های اقتصادی لازم برخوردار می باشد . از نظر اقتصادی نیز طرح از موقعیت و بازار مناسب برخوردار بوده و در صورت اشباع بازار نیز می تواند از فرصت های صادراتی کشورهای همجوا استفاده نماید . با توجه به شرایط اقتصادی طرح امکان استفاده از تسهیلات بانکی را نیز دارد . لازم به ذکر است که به نظر می رسد به دلیل استراتژیک بودن کالا در جهت کاهش انرژی ، حمایت های لازم در جهت تسهیلات ارزی و بازرگانی نیز برای واردات مواد اولیه وجود دارد.
ظرفیت تولید طرح و سهم از بازار
ظرفیت تولید طرح سالانه 5 میلیون لامپ کم مصرف برآورد می شود در صورتی که با کیفیت خوب و استانداردهای جدید تو لید شود می تواند نزدیک به 25 درصد از سهم بازار داخلی را به خود اختصاص دهد.
مشخصات فنی :
اجزاء تشکیل دهنده محصول
اجزاء تشکیل دهنده محصول بسیار متنوع هستند زیرا انواع مختلف آن از طریق تکنولوژ ی های گوناگون تهیه شده اند . لامپ های کم مصرف غالبا به صورت لوله ای صاف یا پیچ خورده به بازار عرضه می شوند . اما بطور کلی اجزاء ترکیبی یک لامپ کم مصرف از لامپ و سرپیچ تشکیل شده که به صورت یک پارچه یا مجزا و در انواع شکل ها و رنگ های مختلف تولید می شوند . عملکرد آنها به قرار زیر است:
لامپ
در تمام لامپ های فلوئور سن ت به بخار جیوه کم فشار درون لامپ انرژی داده می شود که در نتیجه آن اشعه ماوراء بنفش تولید می گردد این اشعه توسط فسفری که سطح داخلی حباب لامپ با آن پوشیده شده جذب شده و اشعه به نور برگردانده می شود.
سرپیچ
سرپیچ ها ولتاژ اصلی برای روشن شدن و روشن ماندن لامپ را تولید می کنند این قطعات انرژی اندکی برای فعالیت خود لازم دارند . سرپیچ ها در 2 نوع مغناطیسی و الکتریکی موجود می باشند . سرپیچ های مغناطیسی از یک هسته فلزی و فنر مسی تشکیل شده اند .
این سرپیچ ها وزن زیادی داشته (120 تا 453 گرم ) و برای لامپ های کم قدرت تر بکار برده می شوند . سرپیچ های الکتریکی از یک برد مدور و اجزاء الکتریکی تشکیل شده اند .
این سرپیچ ها کارآیی بیشتر ی دارند اما ممکن است سبب ایجاد جریانات تداخلی الکترو مگنتیک شوند . وزن سرپیچ های الکتریکی کمتر و تنوع آنها هم بیشتر است. اجزاء داخلی لامپ های کم مصرف در 2 تصویر زیر نشان داده شده است.
تکنولوژی لامپ های کم مصرف
لامپ های کم مصرف برخلاف ظاهر ساده از تکنولوژی پیچیده ای برخوردار هستند . طبق تعریف یونیدو، منظور از تکنولوژی، کاربرد علوم در صنایع با استفاده از رویه ها و مطالعات منظم وجهت دار است . پیچیدگی تکنولوژی امری نسبی است . پیشرفت های تکنولوژیکی همراه با پیچیده ترشدن آن بوده است، بگونه ای که تکنولوژی های نوین بشدت تخصص گرا هستند و مجموعه ای از رشته های تخصصی را در بر می گیرند . تکنولوژی مورد استفاده از این طرح به شدت تخصصی اما قابل جذب می باشد . در بعضی از مقالات علمی از آن به عنوان نام برده شده است که این از نقاط قوت آن می باشد. (Hi-Technology) تکنولوژی بالا تکنولوژی مورد استفاده در لامپ های کم مصرف در حال تغییر بوده و در جهت کاهش اثرات گازهای سمی و جیوه در ترکیب لامپ می باشد زیرا بازیابی این لامپ ها در طبیعت مشکلاتی را تولید می کند. تکنولوژی مورد استفاده در طرح بایستی براساس استاندارد و بر طبق آخرین روش های مرسوم در دنیا باشد. نقاط ضعف عمده ای در تکنولوژی طرح مشاهده نمی شود.
مواد اولیه مورد نیاز و محل تامین آن
مواد اولیه طرح شامل مواد زیر می باشد
* شیشه
* فلزها ، ترانزیستورها و غیره
* جیوه و بخار جیوه
* فسفر
* فایبر گلاس و رزین
* آلومینیوم
* فریت و سرامیک
* سیم های مسی
* عایق های پلاستیکی
* جوش های فلزی
* آلیاژ برنج یا نیکل
ماده اولیه مصرفی قسمت حباب شامل سیلیس و غیر ه از داخل تامین میشوند . قطعات مورد نیاز قسمت لامپ سا زی با توجه به ا ینکه سازندگان این قطعات محدود و منحصر می باشند . عمدتاً از خارج وارد می شوند که به ازای هر لامپ حدود 20 سنت نیز ارز بری دارد.
با توجه به سیاست ها در جهت تشویق مردم جهان به استفاده از لامپ کم مصرف، شرکت های سازنده سعی در کاهش قیمت لامپ و استفاده از مواد اولیه ارزان تر دارند و در این زمینه تحقیقات فراوانی در دست اقدام است که به نظر می رسد تحولات آتی در جهت کاهش قیمت تولید و مواد اولیه مورد نیاز لامپ کم مصرف باشد.
فصل سوم
امور مالی طرح
سرمایه گذاری ثابت طرح :
خرید دفتر کار :
در نظرات آپارتمانی به مساحت 60 متر مربع به عنوان دفتر شرکت خریداری شود که در این دفتر قسنت های بازاریابی طراحی تور و سایت دانستنی نیست و امور مالی و بایگانی و آرشیو مستقر شود که هزینه خرید هر متر مربع به مبلغ 15000000 ریال پیش بینی می شود. بنابراین قسمت خرید آن به شرح ذیل خواهخد بود.
جهت تغییرات داخل و بیرون نما از قرار هر متر مربع 300000 ریال پیش بینی می شود که هزینه نمایند بنابراین هزینه آن عبارت خواهد بود .
هزینه ماشین آلات و تجهیزات :
عمده ماشین آلات مورد نیاز طرح در ایران موجود نبوده و لازم است که از خارج وارد شوند. شرکت های فراوانی در دنیا ماشین آلات لامپ کم مصرف را تولید می کنند. با بررسی قیمت های موجود در بازار هزینه خرید ماشین آلات به طور متوسط 3 میلیون دلار برآورد شده است.
سایر هزینه های ثابت
سایر هزینه های ثابت طرح شامل زمین ، محوطه سازی ، ساختمان سازی ، حق انشعاب و تاسیسات زیربنایی ، وسائل نقلیه ، لوازم اداری و هزینه های قبل از بهره برداری می باشد که جمع آن حدود 11200 میلیون ریال خواهد شد.
هزینه سرمایه گذاری ثابت :
سرمایه در گردش
سرمایه در گردش سرمایه ای است که به منظور تامین هزینه هایی چون خرید مواد اولیه، حقوق پرسنل، هزینه های بالاسری، هزینه تامین انرژی و غیره در نظر گرفته می شود که برای این طرح خالص سرمایه در گردش در حدود 5200 میلیون ریال برآورد شده است.
برآورد هزینه های تولید
هزینه های تولید شامل هزینه مواد خام و سایر هزینه ها می باشد:
هزینه مواد خام
طبق بررسی های انجام شده ، تقریباً معادل 35 درصد قیمت فروش محصول را می توان به عنوان بهای تمام شده مواد و قطعات بکار رفته در آن ، منظور ن مود . با این احتساب بطور متوسط بهای مواد اولیه برای هر قطعه 10500 ریال می باشد.
سایر هزینه های تولید
سایر هزینه ها شامل هزینه تبلیغات ، هزینه های بازاریابی و سهم واسطه ، هزینه های نیروی کار تولیدی ، هزینه پرسنل ثابت و نگهداری فضای اداری و سایرهزینه های تولید بر اساس برآوردهای انجام شده حدود 45 درصد تولید خواهد بود . به عبارت دیگر حدود 13500 ریال سایر هزینه های تولید برای هر قطعه می باشد.
درآمدها
محاسبات درآمد و فروش با توجه به ظرفیتهای ارائه شده طرح که 5 میلیون عدد لامپ کم مصرف سالانه می باشد و با برآورد قیم ت 3000 تومان انجام شده است و در صورتیکه در مورد فروش آنالیز حساسیت انجام شود نتایج و اعداد و ارقام هزینه ها و تا حدودی 3 نشان داده شده – سرمایه گذاری ثابت تغییر م یکند . میزان فروش یک سال در جدول شماره 7 است. شایان ذکر است تعیین دقیق ظرفیت طرح احت یاج به مطالعات مفصل تر و مشروح تر و جمع آوری داده های اولیه می باشد.
فصل چهارم
جمع بندی – نتیجه گیری و پیشنهادات
نتایج حاصله از اجرای طرح :
نتایج به دست آمده از پیش بینی عملکرد مالی نشان می دهد که طرح با سرمایه ثابت 39600 و سرمایه در گردش حدود 8500 میلیون ریال ( کل هزینه سرمایه ای برابر 48100 میلیون ریال ) سود آوری داشته است.
بررسی های مقدماتی انجام شده در زمینه وضعیت فروش و بازا ر ، هزینه ها ، مواد اولیه و میزان های سرمایه گذاری نشان می دهد که سرمایه گذاری در ایجاد کارخانه های تولید لامپ کم مصرف علاوه بر مزیت های مربوط به محیط زیست و صرفه جوئی در مصرف انرژ ی ، از سود آوری اقتصادی در سطوح خرد و کلان برخوردار می باشد
40