پروژه درس صنایع کوچک
عنوان:
امکانسنجی لامپ کممصرف
فهرست مطالب
عنوان صفحه
مقدمه 3
فصل اول: معرفی محصول 4
تاریخچه لامپ کم مصرف 5
ضرورت و اهمیت محصول 5
اهمیت استراتژیک محصول در جهان 6
موارد مصرف و کاربرد محصول 8
ویژگی های محصول 8
فواید جایگزینی لامپ کممصرف با لامپ رشتهای و لامپ مهتابی 9
اجزاء تشکیل دهنده محصول 10
نحوه کارکرد محصول 11
تکنولوژی لامپ های کم مصرف: 11
استاندارد های(CFL) 12
فصل دوم: مطالعه بازار 13
حجم بازارر بین المللی و تولیدکنندگان عمده 14
گروهی از عمده ترین شرکت های تهیه لامپCFL در جهان 14
بازار داخلی و رقبای آن 15
واردات قانونی لامپ کم مصرف بنا به اطلاعات گمرک ایران 16
اطلاعات مربوط به تقاضا، قیمت، تولید و واردات 17
واحدهای تولیدی داخلی و طرح های در دست اجراء: 17
تعیین روشی برای تخمین تقاضا در آینده 19
کالاهای جایگزین محصول 21
شرایط توزیع محصول 21
جمع بندی بازار 22
فصل سوم: مطالعات فنی پروژه 24
مطالعات فنی کلی 25
طرح مهندسی پروژه 27
فصل چهارم: پیش بینی هزینه ها و عواید پروژه 43
هزینه های ثابت قبل از تولید 44
هزینه های تولید 47
عایدی های تولید 51
سرمایه در گردش 52
فصل پنجم 53
محاسبه ارزش فعلی پروژه برای چند نرخ تنزیل 55
محاسبه نرخ بازدهی داخلی پروژه 56
محاسبه نقطه سربسری تولید و قیمت سربسری تولید 57
ارزیابی مالی پروژه برای جریان وام گیری بانرخهای مختلف 58
نتیجه گیری 62
مقدمه:
طرح حاضر مطالعه امکان سنجی برای احداث کارخانه تولید لامپ کم مصرف ( CFL ) است .
نیاز به صرفه جویی در مصرف برق در دنیا و نقش این محصول در کاهش مشکلات زیست محیطی به همراه بازار در حال رشد آن در ایران و جهان ، به همراه برنامه های بسیار مفصل سازمان های بین المللی و دولت ها برای تشوبق مصرف کنندگان به استفاده از این محصول، نیاز به مطالعه و تاسیس کارخانه مربوط به آن را محسوس می سازد.
اهمیت استراتژیک محصول به همراه نیاز به تامین بازار که در شرایط حاضر بخش عمده ای از آن از طریق واردات تامین می شود و احتمال فراهم شدن امکان صادرات به کشورهای همجوار ما را برای انجام مطالعه امکان سنجی این طرح ترغیب می کند .
لازم به ذکر است که تمامی محاسبات انجام گرفته در مطالعات امکان سنجی برپایه داده های ثانویه و موجود میباشد، بنابراین وجود خطا در محاسبات اجتناب ناپذیر می باشد.
در اینجا بر خود لازم می داریم از زحمات استاد ارجمند، دکتر شاهنده که ما را در تهیه این طرح یاری کردند، تشکر نماییم .
1-1-
تاریخچه لامپ کم مصرف :
اولین لامپ های روشنایی در سال 1802 میلادی ( 75 سال قبل از تولید کامل الکتریسیته توسط ادیسون ) توسط همفری داوی در انگلستان تهیه شد، این لامپ که با کمک باطری کار می کرد واز تارهای فیلامنت پلاتینیوم برای ایجاد روشنایی استفاده می نمود ، علاوه بر آن که روشنایی زیادی نداشت، فیلامنت های آن نیز طول عمر بسیار کوتاهی داشتند. در طول دهه های بعد از آن تلاش های فراوانی انجام شده و لامپ های زیاد با استفاده از فیلامنت های گوناگون از جمله کربن ابداع شد اما هیچکدام طول عمر چندانی نداشتند.
در سال 1879 ادیسون پس از مدتی فعالیت با فیلامنت های مختلف ، با استفاده از کربن توانست اولین لامپ های معمولی با طول عمر مناسب را تهیه کند. در سال 1881 لویس لاتیمر لامپ هایی با فیلامنت کربنی کامل تر و حباب های بلوری اختراع نمود. در سال 1889 ادیسون اولین لامپ تجاری معمولی را برای استفاده عموم اختراع و در واقع عصر الکتریسیته آغاز شد و نهایتاً درسال 1910 ویلیام داوید کولیج با استفاده از تنگستن (فلزی از جنس کروم ) به عنوان فیلامنت ، لامپ های بادوام تر معمولی را به وجود آورد. تلاش های فراوان بعدی عمدتاً برای تهیه لامپ هایی با گرمای کم تر و مصرف انرژی پایین ترصورت گرفت و لامپ های هالوژن و فلوئورسنت به وجود آمد و سرانجام لامپ های کم مصرف یا لامپ های فلوئورسنت فشرده (کامپکت ) در دهه 1970 ساخته شد.
1-2- ضرورت و اهمیت محصول:
یکی از ویژگیهای دنیای امروز، استفاده گسترده از انرژی الکتریکی است . درطول سالهای اخیرمصرف برق در بخشهای مختلف، رشد چشمگیری داشته به طوری که نیاز تولید برق در روز اوج مصرف سال جاری از مرز 32 هزار مگاوات گذشت . توسعه در صنعت برق به سرمایه گذاری سنگین و صرف زمان طولانی جهت احداث تاسیسات تولید و انتقال نیازمند است . برای نمونه، جهت تامین برق یک لامپ 100 وات به حدود 100 دلار سرمایه گذاری نیاز است و درصورت مهیا بودن تمامی امکانا ت، ساخت یک نیروگاه بین 4 تا 8 سال به طول
می انجامد.
در کشور ما ، بخش عمده سرمایه گذاری مربوط به تامین برق در ساعات اوج مصرف است که همواره از حوالی غروب شروع شده و چند ساعت به طول می انجامد. بیشترین سهم مصرف برق در ساعات اوج مصرف مربوط به مشترکین خانگی (حدود 47 درصد) و بخش عمده ای از آن مربوط به مولفه روشنایی است وپرمصرف ترین وسیله در این بخش ، لامپ های 100 وات و 60 وات رشته ای معمولی و شمعی می باشند.
لامپهای رشتهای در واقع مثل بخاری برقی عمل می نمایند که نور نیز ساطع می کنند.اساس کار لامپهای رشته ای معمولی به گونه ای است که بخش عمده برق مصرفی آنها به گرما تبدیل شده و تنها بخش کوچکی از آن (حدود 10 درصد ) به روشنایی تبدیل می گردد. این خصوصیت بویژه در ماههای گرم ، باعث افزایش مصرف سیستم های سرمایشی نیز خواهد شد، لذا استفاده از لامپهای کم مصرف بدلیل عدم گرمازایی ، سبب کاهش چشمگیری در مصرف سیستم های سرمایشی و بالطبع هزینه آن می گردد.
عمر کوتا ه لامپهای رشته ای، مصرف زیاد برق و تلفات حرارتی آنها ، جملگی درلامپهای کم مصرف جبران شده و از راندمان بالایی برخوردار گردیده اند. استفاده از هر لامپ کم مصرف بجای لامپ معمولی در حالی که 12 ساعت در شبانه روز روشن باشد، با کاهش هزینه برق، در طول سال بالغ بر 60 % صرفه جویی اقتصادی خواهد داشت. اما ساخت لامپ های کم مصرف تحولی در کاهش مصرف انرژی الکتریکی برای تامین روشنایی به شمار می رود.
نتیجه بررسی های تحقیقاتی نشان می دهد که با توجه به مصرف یک پنجم برق توسط لامپ های کم مصرف، جایگزینی لامپ های رشته ای با لامپ های کم مصرف به طور متوسط هزینه برق در منازل را به یک سوم و در مناطق تجاری تایک چهارم تعدیل می دهد.
عمر متوسط این لامپ ها حدود 10 برابر و بازده نوری آنها تقریبا 5 برابر لامپ های رشتهای است .
با این توضیح جایگزینی لامپهای رشته ای با لامپهای کم مصرف صرفه جویی زیادی را به همراه خواهدداشت. هر چند به طور متوسط هزینه اولیه برای خرید لامپ کم مصرف حدود 6 برابر لامپ رشته ای با توان مشابه است، اما با فرض بطور متوسط 8 ساعت روشن بودن لامپ ها در رو ز ، در مدتی حدود شش ماه افزایش هزینه ناشی از خرید لامپ کم مصرف با کاهش بهای برق مصرفی جبران شده و پس از آن صرفه سجویی قابل ملاحظه ای در بهای برق ایجاد خواهد شد.
1-3- اهمیت استراتژیک محصول در جهان (CFL)
لامپ های کم مصرف به دو دلیل عمده در جهان اهمیت استراتژیک دارند:
• کاهش مصرف انرژی و مزایای اقتصادی
• کاهش اثرات زیست محیطی مصرف انرژی
مدیریت مصرف برق شامل مجموعه ای از فعالیتهای به هم پیوسته بین صنعت برق و مشترکین آن به منظور بهینه سازی و منطقی کردن مصرف برق است تا بتوان با کارایی بیشتر و هزینه کمتر به مطلوبیت بهینه ای در زمینه مصرف دست یافت ،. بدین ترتیب هم عرضه کننده و هم مصر ف کننده برق به سود بیشتری دست خواهندیافت. در اثر مدیریت مصرف برق با استفاده بهینه از انرژی الکتریکی افزایش تولید و توسعه سطح رفاه جامعه حاصل خواهد شد .چون در آمد حاصل از فروش برق تنها بخشی از هزینه های سرمایه گذاری صنعت برق را تامین می کند، از این رو این صنعت متکی به درآمدهای عمومی است و با توجه به لزوم صرفه جویی درمصرف منابع ارزی این صنعت بدون دستیابی به الگوی مناسب در مصرف برق با مشکلات جدی در تامین برق کشور مواجه خواهد شد ، لذا صرفه جویی در مصرف برق به صورت راه حلی استراتژیک مطرح می گردد.
علاوه بر مسائل اقتصادی تولید بر ق ، بخش انرژی در بین سایر بخش های صنعتی از نظر وسعت آلودگی های زیست محیطی شرایط یگانه ای دارد . تولید الکتریسیته بیشترین میزان اکسیدنیتروژن و سولفور را در جهان تولید می کند.
کاهش مصرف انرژی به کاستن از آلودگی و تغییرات آب و هوایی کمک می کند . سیاست های فراوانی در زمینه کارآیی و ذخیره انرژی برای این بخش تدوین شده است . به طور مثال در کشورهای سردتر اجزاء گرم کننده فضا مرکز توجه برای بیشترسیاست های ذخیره انرژی هستند . در حالی که در بیشتر کشورها ابزارهای الکتریکی و روشنایی مورد توجه سیاست گذاران انرژی می باشند . در 2 دهه گذشته دولت های جهان سیاست های فراوانی در جهت کاهش مصرف انرژی اعمال نموده و مشوق هایی برای ایجاد صنایعی که درکاهش انرژی نقش دارند ایجاد کرده اند.
در سال 2001 کارگاه آموزشی طرح جامع روشنایی درآکادمی علوم آمریکا برگزار شد و در آن روش های مختلف برای کاهش انرژی مصرف شده درروشنایی مورد بررسی قرار گرفت و ظرفیت های موجود جهان برای جایگزینی ابزار روشنایی تحلیل شد . از جمله ابزاری که برای این کاهش در نظر گرفته شد استفاده از لامپ های کم مصرف بود که فراگیر شدن آن سهم عمده ای در کاهش انرژی مورد مصرف در روشنایی را دارد.در محاسبات نشان می دهدیک لامپ کم مصرف 20 واتی خود با رده برچسب انرژی A در طول عمر معادل یک بشکه نفت صرفه جویی می کند . جایگزینی 10 میلیون شعله لامپ کم مصرف در کشور،ظرفیت نیروگاهی برابریک نیروگاه، 2هزار مگا بایت یا معادل نیروگاه شهید رجایی و 800میلیون دلار سرمایه گذاری آزا د می کند.
از آنجاییکه نور دهی یک لامپ 20 وات کم مصرف ، معادل یک لامپ 100 وات رشته ای معمولی است، در صورت تعویض یک لامپ رشته ای بایک لامپ کم مصرف که بطور متوسط 5 ساعت در شبانه روز روشن است ، طی یک سال در حدود 120 کیلووات ساعت صرفه جویی انرژی شده و معادل 18000 ریال از هزینه مصرف برق کاسته خواهد شد ، که با احتساب طول عمر لامپ کم مصرف درمجموع بیش از 70000 ریال نفع اقتصادی داشته و ازچندین بار تعویض لامپ رشته ای نیز جلوگیری می شود
از دیدگاه ملی ، در صورتی که نیمی ازمشترکین خانگی (تعداد مشترکین خانگی حدود 5/17 میلیون است )نسبت به جایگزینی سه عدد لامپ رشته ای 100 وات با لامپ کم مصرف اقدام نمایند و چنانچه ضریب همزمانی روشن بودن آنها را در ساعات اوج مصرف معادل 60 % فرض شود ، پیش بینی می شود در حدو د 1000 مگاوات از توان مصرفی ساعات اوج مصرف کاسته خواهد شد، که حداقل معادل 1300 مگاوات توان تولیدی است و کاهش هزینه سرمایه گذاری آن بالغ بر 3/1 میلیارد دلار خواهد بو د .
از آنجاییکه به ازاء تولیدیک کیلووات ساعت برق ، حدود 150 گرم گازهای آلاینده وارد محیط زیست می گردد، با جایگزینی سه عدد لامپ کم مصرف توسط نیمی از مشترکین خانگی ، سالانه بیش از 400 هزار تن از گازهای سمی وارده به محیط زیست ، کاسته خواهدشد.
1-4- موارد مصرف و کاربرد محصول :
امروزه روشنایی در جهان سهم مهمی از مصرف برق را به مصرف خانگی برق 35 درصد از
کل مصرف الکتریسیته در کشور را تشکیل می دهد و در این بین روشنایی بخش عمده ای از
مصرف برق بخش خانگی را شامل می شو د در کشورهای پیشرفته 25 درصد از مصرف برق
خانگی مربوط به روشنایی است . در ایران اطلاعات صحیحی و جود ندارد اما برآوردها نشان
می دهد که نزدیک به 30 درصد از مصرف خانگی مربوط به روشنایی است . با توجه به اهمیت
روشنایی در مصرف انرژی استفاده از لامپ های کم مصرف توسعه زیادی پیدا کرده است و
سه هدف اصلی را دنبال می کند.
• کاهش صورتحساب مصرف کنندگان
• کاهش میزان سرمایه گذاری جهت تامین تاسیسات تولید و توزیع برق
• کاهش آلودگی زیست محیطی
1-5- ویژگی های محصول :
1-5-1- مزایای لامپ کم مصرف عبارتند از :
۱- میزان نوردهی هر لامپ کم مصرف ۱۸ وات؛ برابر نور حاصل ازیک لامپ رشته ای معمولی ۱۰۰ وات می باشد.
۲- مصرف انرژی الکتریکی هر لامپ کم مصرف حدود ۲۰ درصد مصرف برق لامپ رشته ای مشابه است.
۳- طول عمر متوسط یک لامپ کم مصرف؛ حدود ۱۰ برابر عمر متوسط بهترین نوع یک لامپ رشته ای میباشد.
۴- امکان انتخاب رنگ نور (آفتابی ؛ مهتابی ؛ رنگی) بر اساس کاربرد و نیاز مصرف کنندگان.
۵- کاهش هزینه های تعویض لامپ به واسطه عمر طولانی لامپهای کم مصرف.
۶- کاهش مصرف برق دستگاههای سرمایشی خودکار( کولر گازی و ..) به دلیل عدم تولید گرمای مزاحم.
1-5-2- استفاده از لامپهای کم مصرف در مکانهای زیر توصیه نمی شود:
1- محیط های با حرارت بالا ۴۸ + درجه و کمتر از ۱۰- درجه(سلسیوس)
2- قاب های کاملاً بسته و بدون جریان هوا
3- مکانهایی با رطوبت زیاد مانند گلفروشی ؛ گلخانه؛ حمام ؛ سونا و …
4- محلهایی با دفعات روشن و خاموش شدن زیاد نظیر دستشویی؛ مدارهای چشمک زن و …
1-5-3- مضرات لامپ کم مصرف :
بنا به عقیده دانشمندان انگلیسی افرادی که پوست حساسی دارند بیش از سایرین از این لامپ ها آسیب می بینند چون میزان پرتو ناشی از آنها از لامپ های معمولی بیشتر است.
کارشناسان انجمن پوست انگلیس معتقدند لامپ های کم مصرف موجب تسریع ابتلا به بیماری های پوستی و از جمله سرطان پوست و هم چنین سرگیجه و میگرن درافراد مبتلا به صرع می شوند.
دانشمندان انگلیسی به ویژه از این موضوع نگران هستند که دولت این کشور براساس برنامه صرفه جویی در مصرف برق قصد دارد تا سال 2011 استفاده از لامپ های معمولی پرمصرف را به طور کلی متوقف کند و این برنامه می تواند به 340 هزار فرد دارای پوست حساس آسیب وارد کند در ضمن از ماه ژانویه فروش لامپ های پرمصرف در فروشگاه های انگلیس ممنوع خواهد شد.
1-6- فواید جایگزینی لامپ کممصرف با لامپ رشتهای و لامپ مهتابی:
۱ـ انرژی مصرفی در لامپ کممصرف حدود ۲۰ درصد لامپهای رشتهای است.
۲ـ طول عمر متوسط لامپهای رشتهای حدود ۹۰۰ ساعت و طول عمر لامپهای کممصرف ۱۰۰۰۰ ساعت است (حدود ۱۱ برابر طول عمر لامپهای رشتهای)
۳ـ لامپ کممصرف در مقابل تغییرات ولتاژ برق ورودی حساس نیست ( با ولتاژ ۷۰ تا ۲۵۰ ولت بدون تغییر محسوس در کیفیت نور کار میکند)
۴ـ افزایش ولتاژ در طول عمر لامپ کممصرف اثر چندانی ندارد ولی در لامپ رشتهای باعث کم شدن طول عمر آن میشود.
5ـ افت نوردهی لامپ کممصرف در اواخر عمر به مراتب کمتر از لامپ رشتهای است.
6- لامپهای کممصرف در اثر کار گرم نمیشوند، درمقابل سرما و تغییرات درجه حرارت مقاوم بوده (تا ۳۰ درجه زیر صفر به خوبی کار میکند) و در اثر ریزش باران نمیشکند
7ـ ضریب قدرت لامپ کممصرف ۹۶/۰ ولی در لامپ مهتابی ۵/۰ میباشد.
8ـ مصرف انرژی الکتریکی لامپ کممصرف ۳۰ درصد کمتر از لامپ مهتابی است.
9ـ عمر لامپ کممصرف حدود ۵۰ درصد بیشتر از لامپ مهتابی است.
10ـ لامپ کممصرف نیازی به اتصالات متعدد نداشته و حجم لامپ مهتابی را ندارد.
1-7- اجزاء تشکیل دهنده محصول(CFL)
اجزاء تشکیل دهنده محصول CFL بسیار متنوع هستند زیرا انواع مختلف آن از طریق تکنولوژی های گوناگون تهیه شده اند . لامپ های کم مصرف غالبا به صورت لوله ای صاف یاپیچ خورده به بازار عرضه می شوند . اما بطور کلی اجزاء ترکیب یک لامپ کم مصرف از لامپ وسرپیچ تشکیل شده که به صورت یک پارچه یا مجزا و در انواع شکل ها و رنگ های مختلف تولید می شوند . عملکرد آنها به قرار زیر است:
• لامپ
در تمام لامپ های فلوئور سنت به بخار جیوه کم فشار درون لامپ انرژی داده می شود که در نتیجه آن اشعه ماوراء بنفش تولید می گردد این اشعه توسط فسفری که سطح داخلی حباب لامپ با آن پوشیده شده جذب شده و اشعه به نور برگردانده می شود.
• سرپیچ
سرپیچ ها ولتاژ اصلی برای روشن شدن و روشن ماندن لامپ را تولید می کنند این قطعات انرژی اندکی برای فعالیت خود لازم دارند . سرپیچ ها در 2 نوع مغناطیسی و الکتریکی موجود می باشند . سرپیچ های مغناطیسی ازیک هسته فلزی و فنر مسی تشکیل شده اند .
این سرپیچ ها وزن زیادی داشته( 120 تا 453 گرم ) و برای لامپ های کم قدرت تر بکاربرده می شوند . سرپیچ های الکتریکی ازیک برد مدور و اجزاء الکتریکی تشکیل شده اند .این سرپیچ ها کارآیی بیشتری دارند اما ممکن است سبب ایجاد جریانات تداخلی الکترو مگنتیک شوند . وزن سرپیچ های الکتریکی کمتر و تنوع آنها هم بیشتر است.
اجزاء داخلی لامپ های کم مصرف در 2 تصویر زیر نشان داده شده است:
شکل1-7-1:اجزای داخلی لامپ کم مصرف
1-8- نحوه کارکرد محصول :
لامپ کم مصرف خود نوعی لامپ فلورسنت است ونحوه کارآن بدین صورت است که برخورد الکترونها ، اتمهای جیوه داخل لامپ را تهییج کرده و اشعه ماوراء بنفش تولید میکند نتیجه برخورد این اشعه نامرئی با لایه فسفر پوشش داده شده روی سطح داخلی تیوپ، نور مرئی ایجاد میکند که با تغییر فسفر میتوان نورهایی با رنگهای مختلف مانندسبز، زرد،سفید،قرمزوآبی ایجاد کرد
1-9- تکنولوژی لامپ های کم مصرف:
لامپ های کم مصرف برخلاف ظاهر ساده از تکنولوژی پیچیده ای برخوردار هستند . طبق تعریف یونیدو، منظور از تکنولوژی، کاربرد علوم در صنایع با استفاده از رویه ها و مطالعات منظم وجهت دار است . پیچیدگی تکنولوژی امری نسبی است و پیشرفت های تکنولوژیکی همراهبا پیچیده ترشدن آن بوده است، بگونه ای که تکنولوژی های نوین بشدت تخصص گرا هستند ومجموعه ای از رشته های تخصصی را در بر می گیرند . تکنولوژی مورد استفاده از این طرح به شدت تخصصی اما قابل جذب می باشد . در بعضی از مقالات علمی از آن به عنوان تکنولوژی بالا. (Hi-Technology)نام برده شده است که این از نقاط قوت آن می باشد
تکنولوژی مورد استفاده در لامپ های کم مصرف در حال تغییر بوده و در جهت کاهش اثرات گازهای سمی و جیوه در ترکیب لامپ می باشد زیرا بازیابی این لامپ ها در طبیعت مشکلاتی را تولید می کند.
تکنولوژی مورد استفاده در طرح بایستی براساس استاندارد و بر طبق آخرین روش های مرسوم در دنیا باشد. نقاط ضعف عمده ای در تکنولوژی طرح مشاهده نمی شود.
1-10- استاندارد های(CFL)
همانگونه که قبلا گفته شد در سال 1889 توماس ادیسون اولین لامپ معمولی مورد استفاده عموم را اختراع کرد که در آن زمان انقلابی در جهان و تکنولوژی الکتریسیته به وجود آورد اماامروزه لامپ های معمولی را تکنولوژی مخرب محیط زیست به حساب می آورند . لامپ های کم مصرف از نظر کمک به زیستگاهها و توسعه شاخص های محیطی از اهمیت زیادی برخوردارهستند اما تنها مشکل موجود استفاده از جیوه در ساختار آن است که یک ماده سمی بوده وبازیافت آن در طبیعت خطرهای جانبی دارد . تولید کنندگان اصلی این گونه لامپ ها در جهان در تلاش یافتن ماده جایگزین برای جیوه هستند که هنوز پیدا نشده اما برنامه های موسسات
بین المللی در این جهت ادامه دارد و پیش بینی می شود که تا سال 2020 موفقیت هایی به دست آورند . رعایت استانداردها در زمینه استفاده از مواد در این صنعت ضروری است .
2-1- حجم بازارر بین المللی و تولیدکنندگان عمده :
با وجود مزایای روشن و مشخص این محصول ، هنوز سهم این محصول در بازارهای کشورهای مختلف کمتر
از 20 درصد از فروش لامپ های گوناگون روشنایی می باشد . هرچند به دلیل مزایای مختلف CFL فروش محصول در حال رشد می باشد.
اهمیت استراتژیک این محصول در جهان سبب شده که بسیاری از سازمان ها ، در سطوح دولتی و خصوصی به ویژه موسسات فعال در زمینه انر ژی و محیط زیست برنامه های جامعی دررابطه با افزایش پذیرش جامعه تهیه کرده و با نظر سنجی های گوناگون و ارائه این نظریات به تولید کنندگان تلاش می کنند که با افزایش کیفیت ، زیبایی و رنگ و کاهش قیمت استفاده ازمحصول را توسعه دهند.
جدول 2-1-1
فروش لامپ های کم مصرف در جهان در فاصله 4 سال گذشته (میلیون عدد)
فروش
سال 2004
سال 2005
سال 2006
سال 2007
2008 (برآورد )
تعداد
430
510
570
620
680
نتایج به دست آمده از بررسی ها نشان می دهد که بازار CFL در فاصله 4 سال گذشته نزدیک به 12 درصد
رشد داشته و در سال 2800 به 680 میلیون عدد در سال خواهد رسید.
برآوردها نشان می دهد که با فعالیت هایی که در سطوح بین المللی به ویژه از سوی کشورهای نظیر چین ،
ژاپن ، استرالیا ، آمریکا و اتحادیه اروپا در جریان است فروش این محصول رشد مناسبی داشته باشد.
2-2- گروهی از عمده ترین شرکت های تهیه لامپCFL در جهان :
عمده ترین تولید کنندگان لامپ های کم مصرف ، کمپانی های تهیه کننده لامپ های معمولی هستند . غالب
این کمپانی ها بین المللی بوده و در کشورهای مختلف فعالیت می کنند . کشورهای جنوب شرقی آسیا در زمینه تولید لامپ کم مصرف در دنیا توسعه فراوان یافته اند.
جدول 2-2-1 : گروهی از تولیدکنندگان بزرگ لامپ کم مصرف در جهان
2-3- بازار داخلی و رقبای آن:
برآوردی از میزان مصرف لامپ در کشور در دست نیست . بعضی از برآوردهای شرکت های تولید برق ،
تعداد لامپ مورد استفاده در کشور را 200 میلیون شعله می دانند . با توجه به استهلاک سالانه حداقل 50 درصد لامپ ها، تعداد بازار کشور بطور مسلم بیش از 80 میلیون لامپ سالانه می باشد . در سال 1384 برآوردهای رسمی بازار لامپ در ایران را سالانه حدود 80 میلیون عدد برآورد کرده بودند.
تعداد خانوارهای ساکن در کشور5/17 میلیون و تعداد واحد های صنفی نزدیک به 5/2 میلیون می باشد.
با توجه به افزایش روند تشکیل خانوار و محل کسب و کار جدید در ایران به نظر می رسد که مصرف لامپ سالانه رشدی معادل 10 درصد(کمتر ازمتوسط رشد خانوار) خواهد داشت .
جدول2-3-1- برآورد مصرف لامپ در کشور برای سال های 81 تا 85 :
سال
1381
1382
1383
1384
1385
میزان تقاضای لامپ
–
56 میلیون
65 میلیون
77 میلیون
میلیون 87
ما نیز مصرف لامپ کم مصرف در ایران مانند متوسط جهانی آن یعنی 20 درصد کل مصرف لامپ فرض
می کنیم البته این نسبت برای بعضی سال های دورتر کمتر از 20 د رصد و برای سال های نزدیک بیشتر از 20 درصد تخمین می زنیم.
جدول 2-3-2- برآورد مصرف لامپ کم مصرف در کشور برای سال های 81 تا 85 :
سال
1381
1382
1383
1384
1385
میزان تقاضای لامپ
کم مصرف
–
5/9 میلیون
7/11 میلیون
6/14 میلیون
6/17 میلیون
2-4-واردات قانونی لامپ کم مصرف بنا به اطلاعات گمرک ایران :
جدول 2-4-1- واردات قانونی لامپ
سال
1381
1382
1383
1384
1385
1386
تعداد
–
7800
4860
0
73680
ارزش پولی
15170 دلار
12075 دلار
0
52047 دلار
با توجه به میزا ن واردات لامپ کم مصرف در کشور و بررسی واردات قانونی لامپ کم مصرف بنا به اطلاعات گمرک ایران به این نتیجه می رسیم که عمده واردات این محصول به صورت غیرقانونی و قاچاق وارد کشور می شود.
بنا به نظر افراد خبره در این کار میزان واردات حدود 40 در صد مصرف کل است ، لامپ کم مصرف عمدتا از مالز ی ، سوئد ، هنگ کنگ ، چین و اندونزی وارد می شود . لازم به ذکراست که مارک های موجود در
بازار غالبا مربوط به شرکت های چند ملیتی می باشند . مهم ترین مارک های موجود در بازار ایران به قرار زیر می باشند:
جدول 2-4-1 : مهم ترین مارک های موجود در بازار ایران
2-5- اطلاعات مربوط به تقاضا، قیمت، تولید و واردات :
جدول 2-5-1 : اطلاعات مربوط به تقاضا، قیمت، تولید و واردات
1381
1382
1383
1384
1385
1386
میزان تقاضا در کشور(میلیون)
–
5/9
7/11
6/14
6/17
1/21
قیمت فروش کالا (توسط تولید کنندگان )
2200
2150
1400
1550
1630
قیمت فروش کالا در بازار(میلیون)
2550
2500
1800
1920
2000
تولید داخلی کالا(میلیون)
–
7/6
8/7
2/9
6/10
–
میزان واردات(میلیون)
–
5/4
2/5
2/6
7
4/8
2-6- واحدهای تولیدی داخلی و طرح های در دست اجراء
حدود 11 واحد تولید کنند ه لامپ در کشور وجود دارند که 3 واحد تولید کننده لامپ فلورسنت ،
2واحد تولید کننده لامپ کامپکت (کم مصرف) و 6 واحد تولید کننده لامپ های رو شنایی از نوع رشته ای
و غیره می باشند که از این 11 واحد 8 تای آنها در حال فعالیت هستند . از بین واحدهای یاد شده تنهاا واحدی که کلیه قسمتهای سه گانه تولید یعنی حباب و سرپیچ و لامپ را دارا می باشد ، واحد صنایع لامپ فارس است که محصول تولیدی حباب و سرپیچ این واحدعلاوه بر تامین نیاز قسمت لامپ خود کارخانه ، می تواند جوابگوی نیاز سایر واحدی تولیدی نیز باشد . کارخانه لامپ فارس واقع در شیراز، کیلومتر 15 جاده سپیدان قراردارد . ماشین آلات وارداتی خط تولید این واحد صنعتی به ارزش 6 / 3 میلیون دلار از کشورهای مجارستان، ایتالیا و بلژیک تهیه شده و ما شین آلات اصلی متعلق به شر کت( Tungsram -GE)
که یک شرکت مختلط آمریکایی مجارستا نی با بیش از 100 سال سابقه ساخت ماشین آلات لامپ سازی می باشد.
جدول 2-6-1: واحدهای تولیدی داخلی
آمار صحیحی از میزان تولید این واحدها در دست نیست و در آمارهای وزارت صنایع نیزتولید کنندگان لامپ از هر نوع تنها 2 واحد گزارش شده است . ظرفیت اسمی تولید لامپ کم مصرف کارخانه های تولید کننده نزدیک به 60 میلیون سالانه برآورد می شود اما بررسی های انجام شده دربازار نشان می دهد که لامپ های موجود در کشور غیر از لامپ پارس غالبا خارجی بوده و به نظرنمی رسد که تولیدات کارخانه های مورد بحث به اندازه ظرفیت اسمی آنان باشد . بخش عمده ای مصرف داخلی از طریق واردات تامین می گردد.
اطلاعاتی از طرح های در دست اجراء در این صنعت در وزارت صنایع موجود نیست .
2-7- تعیین روشی برای تخمین تقاضا در آینده :
1- هموارسازی نمایی :
با استفاده از نرم افزار EXCELL با توجه به تقاضاهای واقعی که در اختیار داریم برای α های مختلف
پیش بینی را انجام داده و مقدار MSE را برای هرکدام محاسبه می کنیم .
برسی مقدار MSE ها نشان میدهد که برای 7/ 0 =α کمترین مقدار MSE به دست آمده است و بهترین α برای انجام روش هموارسازی نمایی است .
2- روش رگرسیون خطی :
شکل 2-1- نمودار تقاضا ی واقعی در سال های اخیر
انتخاب بهترین روش :
با توجه به اینکه در روش رگرسیون 0.99= 2r می باشد ، این روش برای پیش بینی انتخاب می شود:
Y=2.72x+6.55 ==>
2-8- کالاهای جایگزین محصول :
مهم ترین کالای جایگزین برای لامپ های کم مصرف لامپ های معمولی ، هالوژن و مهتابی می باشند
لامپ های مهتابی خود از گروه لامپ های کم مصرف هستند اما طول عمر آنان کم تر و گرمازایی آنان بیشتراست . لامپ های هالوژن یکی دیگر از انواع لامپ های تابشی هستند که با افزایش ناچیزی در طول عمر لامپ ، قابل مقایسه با لامپ های تابشی استاندارد می باشد. علیرغم رنگ نور مناسب لامپ های هالوژن؛ بخاطر گرمای تولیدی زیاد آن استفاده کنندگان به مصرف انواع مدل های جدید لامپ های فلورسنت کم مصرف تشویق شده اند.
لامپ های هالوژن بازارهای بسیار کمتری دارند و رقیب عمده محسوب نمی شوند اما لامپ های معمولی رقبای پر قدرتی به حساب می آیند.
بررسی بازارهای آمریکا نشان می دهد که از 5/1 میلیارد لامپ مصرف شده در آمریکا در سال 2000 تنها 6 میلیون مربوط به لامپ های کم مصرف بوده است . تغییراتی که در طول چند سال گذشته از نظر رنگ ، کیفیت ، قیمت و میزان جیوه مصرفی درCFL ها به وجود آمده به همراه سیاست های تبلیغی وسیع سبب شده که رشد مصرف آن قابل توجه باشد . با توجه به اهمیت استراتژیک این لامپ ها به نظر می رسد که به تبلیغات گسترده
و روشنگری های لازم برای گسترش مصرف آن از سوی دولت ها نیاز باشد . در ایران نیز هرچند حمایت هایی از سوی مسئولان بخش انرژی برای تشویق مصرف کنندگان صورت می گیرد اما نیاز به فعالیت های بیشتر احساس می شود.
2-9- شرایط توزیع محصول :
* " تولیدکنندگان" طبق برنامه زمان بندی ، تعهد می نماید یک هفته قبل از تحویل هر محموله لامپ کم مصرف تولید شده که به توزیع کننده تحویل می گردد ، مراتب را به "سابا" (سازمان انرژی و بهره وری ایران ) اعلام نماید تا "سابا"، نمایندگان خود و یا دستگاه نظارت را جهت بازدید از محموله اعزام نماید. دستگاه نظارت پس از بازدید از محموله و بررسی کیفیت فنی کالا ی تولید شده و اسناد و مدارک مربوط به آزمایش های کارخانه ای و نمونه ای و اوراق کنترل کیفی و همچنین نحوه بسته بندی آنها، مراتب را به "سابا" اعلام می کند و پس از تایید"سابا" به "تولید کننده" ابلاغ و " تولید کننده " متعهد است حداکثر ظرف یک ماه کالای تولید شده را توزیع نماید.
* در بازدید دستگاه نظارت از محموله، لازم است مطابقت کالا با مشخصات فنی و شرایط مندرج در قرارداد مورد تایید قرار گیرد. در صورتی که کالای آماده تحویل از نظر فنی و بسته بندی مطابق مشخصات فنی نباشد و مورد تائید دستگاه نظارت قرار نگیرد، "سابا" بر حسب مورد دستورات لازم جهت رفع عیب آنها را صادر می نماید. " تولید کننده " در صورت عدم تائید "سابا" در هر صورت مجاز به توزیع کالا نخواهد بود.
* " تولیدکنندگان" متعهد هستند توزیع کننده کالا را کتباً به "سابا" همراه با مشخصات کامل توزیع کننده (سوابق کاری مرتبط، امکانات مالی، انبار، لیست نمایندگی های توزیع در استانهای مختلف کشور و …) ارائه نماید.تائید "سابا" موجب کاهش مسئولیت " تولیدکنندگان" در تعهدات خود نمی باشد وتولید کننده تمهیدات لازم را در قرارداد فی مابین خود و توزیع کننده برای انجام تعهدات خود در قبال "سابا" منظور می نماید.
* " تولید کننده" در مقابل کلیه معایب، اشکالات فنی، مغایرت ها و سایر قصوری که در زمان انبارداری کالا ممکن است به وجود آید مسئول است. هرگونه بازرسی، انجام آزمایش، تائید یا رد کالا توسط "سابا" (دستگاه نظارت)، سبب سلب مسئولیت " تولید کننده" در مقابل معایب، اشکالات فنی، مغایرت های احتمالی نخواهد شد
* مطابقت با استانداردهای اجباری به ترتیب اولویت وزارت نیرو، ملی و بین المللی (IEC) بازرسی فنی با استفاده از روشهای متداول مانند حین تولید, نمونه برداری, بررسی و کنترل اسناد و مدارک و…. بر حسب مورد وبنابر تشخیص انجام خواهد شد، و ملاک ارزیابی کیفیت کالا و کلیه بررسی هایی می باشد که کارفرما یا نماینده قانونی وی براساس آنها نمونه های تولید شده را ارزیابی خواهد کرد. در هر صورت لامپهای کم مصرف تولید شده از نظر کیفیت باید مطابق شرایط و استانداردها باشد
2-10-جمع بندی بازار :
بررسی ها و مطالعات انجام شده در جهان و ایران نشان می دهد که لامپ های کم مصرف در ایران به اندازه کافی تولید نشده و سهم عمده بازار داخلی در اختیار واردات می باشد . با توجه به سیاست های جهانی در جهت کاهش انرژی و بهبود محیط زیست ، فعالیت های مستمری از سوی دولت ها برای ترغیب مردم در جهت استفاده از لامپ های کم مصرف وجود دارد . بنابر این میزان استفاده از اینگونه لامپ ها روز به روز افزایش خواهد یافت . علاوه بر بازار داخلی که نیاز به لامپ های کم مصرف در آ ن زیاد است ، بازارهای منطقه به ویژه عراق ویا افغانستان وکشورهای شمالی ایران از جمله مناطقی هستند که در صورت اشباع بازار داخل می توانند مناطق صادراتی این محصول باشند . بنابر این محصول از نظر بازار در وضعیت مناسبی قرار دارد و به نظر می رسد در سال های آتی از شرایط مناسب تری نیز برخوردار خواهد بود.
همچنین از راه های تبلیغات در تلویزیون و آگاه کردن مردم از مزایای لامپ کم مصرف در رسانه های جمعی و حمایت دولت و جلوگیری از قاچاق بی رویه این کالا می توان سهم خود را در بازار کشور افزایش داد , چون بخش عمده واردات کالا از طریق قاچاق می باشد ، به همین دلیل میزان تقاضای برآورد نشده کالا در آینده قابل پیش بینی نیست.
با توجه به سیاست های دولت در جهت استفاده از لامپ کم مصرف و افزایش روز افزون بازار آن طول عمر پروژه قابل تعیین نمی باشد ولی ما آن را برای انجام محاسبات هزینه پروژه ، 20 سال درنظر می گیریم .
-1-3 مطالعات فنی کلی
-1-1-3گزینه های موجود:
فرآیند تولید لامپهای کم مصرف با توان های مختلف تقریبا شبیه هم می باشد که در زیر نوع آنها همراه با مشخصاتشان آورده شده است:
شکل 3-1-1-1:انواع لامپ های کم مصرف
انتخاب گزینه:
با توجه به اینکه base وزرات صنایع و معادن full spiral 23w می باشد و نیز این لامپها از مقبولیت بیشتری در نزد مردم برخوردار هستند پس ما این نوع از لامپ را برای تولید انتخاب می کنیم.
مشخصات فنی گزینه مورد نظر:
جدول3-1-1-1: مشخصات فنی گزینه انتخاب شده
PCS/CTN
قطر
طول
lumen
Color
tempt
cap
ولتاژ
توان
مدل
24
60
145
1400
6400
E-27
220/240
23
FSP-23
-2-1-3پروسه تولید:
یک لامپ کم مصرف شامل سه قسمت اصلی است:
-مجموعه حباب
-برد الکتریکی
-سرپیچ
که پروسه تولید هر کدام را به اختصار شرح میدهیم:
مجموعه حباب:ابتدا شیشه ای که از بیرون خریداری شده را به صورت شکل مورد نظر درآورده و سپس شستشو می دهیم.سپس سطح داخلی شیشه را با بخار فسفر اندود می کنیم.در این مرحله به حباب flare اضافه می شود. وظیفه flare ایجاد جرقه داخل حباب می باشد.و سپس بخار جیوه را داخل حباب تزریق می کنیم. و در پایان مجموعه حباب را با استفاده از چسب مخصوص در داخل پلاستیک cap قرار میدهیم.
با توجه به اینکه خرید نمونه خارجی مجموعه حباب ارزانتر از تولید آن در کارخانه با همان کیفیت است پس مجموعه حباب را از خارج وارد می کنیم.
برد: برد شامل تعدادی مقاومت و خازن و سلف و ترانزیستور و … است که بر روییک کیت قرار داده می شود.
سرپیچ: پوسته base به فلز سرییچ پرس می شود.
-3-1-3ظرفیت تولیدی:
میزان تقاضای سالانه این کالا در کشور برای سال 88 حدود 25 میلیون عدد پیش بینی شده است، اما با توجه به اینکه اطلاعات دقیقی در مورد میزان واردات و میزان تولید داخل این کالا در دسترس نیست، با توجه به نظر افراد خبره و با توجه به اینکه فقط همین یک کالا را تولید می کنیم حداقل ظرفیت تولید برای سوددهی کار باید سالانه حداقل 1.5 میلیون عدد باشد.
-4-1-3تعیین محل واحد:
برای تعیین محل واحد چهار عامل مهم را در نظر می گیریم:نزدیکی به بازار،نزدیکی به مواد اولیه،نیروی انسانی و هزینه خرید زمین که به ترتیب وزنهای0.2,0.3,0.2,0.3 را دارا می باشند.
با توجه به این عوامل سه شهر شیراز(نزدیکی به مواد اولیه)،تبریز(نزدیکی به بازار) و ساوه(نیروی انسانی و زمین) را انتخاب کردیم.
جدول-4-1-31:وزن دهی گزینه ها
وزن
عوامل
محل
شیراز
تبریز
ساوه
0.3
نزدیکی بازار
25
40
35
0.2
نزدیکی به مواد اولیه
45
20
35
0.3
نیروی انسانی
30
30
40
0.2
هزینه خرید زمین
30
30
40
جمع
31.5
31
37.5
بنا براین شهر ساوه محل احداث واحد ما می باشد.
-2-3طرح مهندسی پروژه
طرح مهندسی پروژه شامل تعیین ماشین آلات،نمودار فرآیند عملیات و … می باشد که در زیر آورده شده اند.
-1-2-3لیست قطعات:
جدول-1-2-31: لیست قطعات
منبع تامین
خرید/ ساخت
هزینه
جنس
تعداد
نام قطعه
ردیف
داخل
خرید
یاژ برنج و نیکل و عایق پلاستیکی
1
فلز سرپیچ
1
خارج
ساخت
–
پلاستیک PBT
1
Base
2
داخل
خرید
–
–
1
کیت
3
داخل
خرید
–
–
1
فیوز
4
داخل
خرید
–
–
9
دیود IN4007
5
داخل
خرید
–
–
1
خازن 220NF-400V
6
داخل
خرید
–
–
1
خازن 5.6NF-400V
7
داخل
خرید
–
–
1
خازن 22NF-100V
8
داخل
خرید
–
–
1
خازن 47NF-400V
9
داخل
خرید
–
–
1
خازن 2.2NF-1200V
10
داخل
خرید
–
–
1
خازن 2.7NF-1200V
11
داخل
خرید
–
–
1
خازن 1.5NF-630V
12
داخل
خرید
–
–
1
سلفیک سر
13
داخل
خرید
–
–
1
سلف سه سر4.9.4
14
داخل
خرید
–
–
1
EE3.2mH
15
داخل
خرید
–
–
2
مقاومت 560K-1.2 W
16
داخل
خرید
–
–
2
مقاومت 1.5K-1.4 W
17
داخل
خرید
–
–
1
PTS
18
خارج
خرید
1
مجموعه حباب
19
خارج
ساخت
1
cap
20
-1-2-2-3برگه مسیر CAP:
جدول-1-2-2-31:برگه مسیر CAP
شماره عملیات
شرح عملیات
نوع ماشین
ابزار
زمان راهاندازی
زمان عملیات
شرح مواد
1
تزریق
دستگاه تزریق
قالب
40min
3sec
PBT
2
جداسازی از راه گاه
–
–
–
–
–
مونتاژ
–
–
–
–
–
-2-2-2-3برگه مسیر پوسته:
جدول-2-2-2-31: برگه مسیر پوسته:
شماره عملیات
شرح عملیات
نوع ماشین
ابزار
زمان راهاندازی
زمان عملیات
شرح مواد
1
تزریق
دستگاه تزریق
قالب
40min
3sec
PBT
2
جداسازی از راه گاه
–
–
–
–
–
مونتاژ
–
–
–
–
–
3-2-4-نمودار مونتاژ:
3-2-5-تخمین زمان های ساخت:
قطعه
شرح عملیات
زمان
برد
سوار کردن اجزا بر روی کیت
2min
CAP
قالب ریزی
4sec
پوسته
قالب ریزی
4sec
جدول3-2-5-1:تخمین زمان های ساخت
3-2-6-ماشین آلات مورد نیاز و زمان عملیات هریک:
جدول3-2-6-1:ماشین آلات مورد نیاز و زمان عملیات هریک
نام دستگاه
زمان عملیات
قالب ریز پلاستیک
Wire up
ولت متر
فیکسچر
هویه
پرس بادی
پالت دستی
نوار نقاله
4sec
12sec
–
–
20sec
4sec
–
–
3-2-7-محاسبه ماشین آلات مورد نیاز:
با در نظر گرفتن راندمان 9/0 و 300روزکاری در سال تعداد ماشین آلات مورد نیاز را محاسبه می کنیم:
میزان تولید سالانه=1.5 میلیون
1500000/300=5000 میزان تولید در روز
وبا در نظرگرفتن 8 ساعت کار در روز داریم:
5000/8=625میزان تولید در ساعت
دستگاه قالب ریز:
1≈0.77=(4/60*60*0.9)/(625)=(توان)/(ظرفیت مورد نیاز)=تعداد ماشین مورد نیاز
و به طور مشابه یک دستگاه قالب ریز برای پوسته نیاز است.
2=تعداد ماشینهای قالب ریز
دستگاه wire up:
3≈2.31=(12/60*60*0.9)/(625)=تعداد ماشین مورد نیاز
هویه:
4≈3.85=(20/60*60*0.9)/(625)=تعداد هویه مورد نیاز
دستگاه پرس بادی:
1≈0.77=(4/60*60*0.9)/(625)=تعداد ماشین مورد نیاز
چون در مونتاژ برد از استقرار ثابت استفاده می شود ابتدا باید نیروی انسانی لازم را به دست آورد:
24 ≈(0.9*60)/(625*2)
ولت متر:
برای مونتاژ برد هر چهار نفر بر روییک میز قرار گرفته و ازیک ولت متر مشترکا استفاده می کنند بنابراین تعداد ولت متر مورد نیاز برابر است با:
6=4/24
فیکسچر:
برای هر شخصیک فیکسچرلازم است بنابرین تعداد24 فیکسچر مورد نیاز است.
نوار نقاله:
برای حمل و نقل در بخش مونتاژیک نوارنقاله مورد نیاز است.
پالت دستی:
تعداد کارتن های بخش بسته بندی:
26کارتن≈24/625
و برای حمل و نقل 26 کارتون و سایر حمل و نقل ها یک پالت دستی لازم است.
3-2-8-محاسبه نیروی انسانی مورد نیاز:
خط مونتاژ:
با در نظر گرفتن تولید 625 عدد در ساعت داریم:
5.7=625/60*60=زمان سیکل
برای نمونه تعداد نیروی انسانی ایستگاه A را به دست می آوریم:
12/5.7=2.1~3=زمان سیکل / زمان ایستگاه
جدول3-2-8-1:تعداد افراد مورد نیاز هر ایستگاه
ایستگاه
A B C D E F
نیروی انسانی مورد نیاز
3 2 2 1 4 2
14=مجموع نیروی انسانی مورد نیاز برای خط مونتاژ
نیروی انسانی قسمتهای دیگر:
یک نفر برای هر دستگاه قالب ریزی
24 نفر برای مونتاژ برد
یک نفر برای حمل و نقل ها
و دو نفر سرپرست نیز در نظر می گیریم.
2+1+24+2+14=نیروی انسانی مورد نیازکل قسمت تولید =43
3-2-9-تعیین مشخصات انبار محصولات ساخته شده:
فرض می کنیم که محصولات را بایک خاور با ابعاد 1.5*2.5*4 به بازاربفرستیم و حجم آن15m3 می باشد.
لامپها در کارتونهایی به ابعاد 0.4*0.4*0.3 که ظرفیت 8 لامپ در 3 ردیف دارند حمل می شوند.
313~0.048/15=تعداد کارتونهای قابل حمل بایک خاور
12~625/313*24=تعداد روز
با فرض اینکه هر دو هفتهیک بار محصولات را به عمده فروشی ها ارسال می کنیم و همچنین ابعاد کارتون ها 0.4*0.4* 0.3می باشد و هر چهار کارتون را روی هم قرار می دهیم مساحت لازم برای انبار محصول با در نظر گرفتن 0.1 کل فضا برای راهرو برابر است با:
m214~13.9=(4*0.9*24)/(0.4*0.4*12*625)
3-2-10-تعیین مشخصات انبار مواد اولیه:
حبابهای وارد شده در کارتونهای 24 تایی به ابعاد 0.4*0.3*0.3 قرار می گیرند با فرض اینکه هر10 روزیکبار میرسند و هر چهار کارتون را روی هم قرار می دهیم آنگاه مساحت لازم برای انبار حباب برابر است با:
7=(4*24)/(0.3*0.4*12*625)
مواد اولیه برد دریک قفسه 1*2 قرار دارند،مواد اولیه پلاستیک PBT بر روی دو پالت 1*1 قرار دارند،سرپیچ نیز دریک قفسه 3*1 قرار دارند و با در نظر گرفتن 0.1 برای راهرو کل مساحت لازم برای انبار مواد اولیه برابر است با:
m2 16 =0.9/(3+2*1+2+7)
3-2-11-1-Lay out بخش مونتاژ لامپ:
شکل3-2-11-1-1:Lay out بخش مونتاژ لامپ
3-2-11-2-Lay out بخشهای مونتاژ برد و قالب ریزی:
شکل3-2-11-2-1:Lay out بخشهای مونتاژ برد و قالب ریزی
3-2-11-3-Lay out بخش تولیدی:
شکل 3-2-11-3-1: Lay outبخش تولیدی
3-2-12-تاسیسات مورد نیاز:
پست برق:با توجه به برق مورد نیاز دستگاهها بهیک پست برق با ابعاد 3*3 نیازمندیم.
کپسول آتشنشانی
3-2-13-تعیین واحدهای پشتیبانی:
تعمیرات و نگهداری :با توجه تهداد کم ماشین الات وجود 1 نفر اپراتور تعمیر نیاز است که در انبار تجهیزات مستقر است.
حسابداری : برای امور حسابداری به 1 حسابدار نیاز است که به محوطه ای به ابعاد 2* 3نیاز دارد.
نگهبانی : به 1 نفر جهت نگهبانی و محوطه ای به ابعاد 2* 3 نیاز است.
در امور خدماتی نیزیک نفر در آبدارخانه و سه آشپز لازم داریم.
3-2-14-پرسنل مورد نیاز:
در راس هیئت مدیره یک نفر مهندس برق (مدیر ) ویک نفر مهندس صنایع (مشاور و برنامه ریزی تولید ) قرار دارند.
برای بخش حسابداریه یک حسابدار، برای بخش خرید ، فروش و بازاریابی یک مدیر بازرگانی،یک نفر انبار دار برای کنترل انبارها، یک مهندس برق برای امور کیفیت و همچنین یک منشی لازم داریم .
3-2-15-فضای غذاخوری مورد نیاز برای بخش تولید:
به 4 ردیف میز 1*6نیاز است و فضای بین آنها برای صندلی ها نیز به همین اندازه است بنابراین فضاهای مورد نیاز برای این بخش عبارت است از:
m248 = 2 *4*6=فضای موردنیاز رستوران
4*3=12 m2 = فضای مورد نیاز برای آشپزخانه
m2 60= فضای کل موردنیاز غذاخوری
بنابراین مساحت بخشهای اداری عبارتند از:
1: مساحت بخشهای اداری -15-2-3 جدول
فضای مورد نیاز
بخش
3*2
مدیر
2*2
منشی
3*2
مشاور
2*2
حسابدار
3*2
خرید , فروش و بازاریابی
4*3
سالن کنفرانس
3*2
آبدارخانه
3*2
نمازخانه
1.5*1.5
سرویس بهداشتی
52.25
جمع
3-2-16-Lay out بخش اداری
شکل3-2-16-Lay out بخش اداری
3-2-17-Lay out کلی کارخانه
شکل 3-2-17-1:Lay out کلی کارخانه
3-2-18-چارت سازمانی
شکل3-2-18-1:چارت سازمانی
-1-4هزینه های ثابت قبل از تولید شامل:
-هزینه زمین
-هزینه ی ساختمان و محوطه سازی
-تاسیسات
-ماشین آلات و تجهیزات
-هزینه وسایل نقلیه واثاثیه اداری
-هزینه های بالاسری راه اندازی
-1-1-4هزینه زمین:
با در نظر گرفتن مساحت سالن تولید، انبار، ساختمان اداری و …. متراژ زمین مورد نیاز برای ا نجام پروژه750 متر مربع براورد میشود. زمینهای صنعتی در شهرک صنعتی ساوه در قطعات حداقل 1000 متری واگذار می شود و قیمت هر متر زمین در شهرک صنعتی ساوه 27 هزار تومان بوده و بنابراین سرمایه لازم جهت خرید زمین 27 میلیون تومان میباشد.
-2-1-4هزینه ی ساختمان و محوطه سازی:
جدول4-1-2-1: هزینه ی ساختمان و محوطه سازی
شرح
مساحت(m^2)
مشخصات فنی و نوع مصالح
براورد هزینه(تومان)
سال وقوع هزینه
آماده سازی کف
500
بتون و…
6000000
سال جاری
سالن تولید
180
آجر, سوله , ایرانیت
54000000
سال جاری
انبار مواد کالا
54
آجر, سوله , ایرانیت
13500000
سال جاری
ساختمان اداری
65
آجر , تیر آهن
17550000
سال جاری
غذاخوری و نگهبانی
46
آجر , تیر آهن
3220000
سال جاری
محوطه سازی
500
آسفالت,جدولسازی
15000000
سال جاری
دیوار کشی
130
آجر
1950000
سال جاری
سایر هزینه ها
5561000
سال جاری
جمع
116781000
-3-1-4تاسیسات
جدول4-1-3-1: تاسیسات
برق
ولت-فاز
قدرتKVA
هزینه(تومان)
سال وقوع هزینه
برق
50ولت,3 فاز
500 کیلو وات
1000000
هزینه های لوله کشی و کنتور برای آب همراه با هزینه زمین است.
-4-1-4ماشین آلات و تجهیزات
جدول4-1-4-1:هزینه ماشین آلات و تجهیزات
سال خرید
قیمت کل
قیمت خرید واحد
مشخصات فنی
تعداد
نام ماشین آلات و تجهیزات
ردیف
ظرفیت
مدل
87
13500000
4500000
3
Wire up
1
87
6000000
250000
24
فیکسچر
2
87
13000000
13000000
1
پرس بادی
3
87
74000000
37000000
مخصوص PBT
2
تزریق پلاستیک
4
87
40000
10000
20w
4
هویه جوش
5
87
138000
23000
دیجیتالی
6
ولت متر
6
87
10200000
600000
تسمه ای
17متر
نوار نقاله
7
87
20000
20000
1
پالت دستی
8
87
5000000
–
–
–
–
ابزار آلات یدکی
9
121898000
جمع
-5-1-4وسایل نقلیه واثاثیه اداری
جدول4-1-5-1:هزینه وسایل نقلیه واثاثیه اداری
وسیله
تعداد
هزینه کل( تومان)
وانت نیسان
1
9000000
سواری
1
7000000
میز و صندلی
800000
کامپیوتر
5
2500000
مبلمان
2000000
وسایل اشپزخانه
500000
تجهیزات عمومی
1000000
جمع
22800000
-6-1-4هزینه های بالاسری راه اندازی
جدول4-1-6-1: هزینه های بالاسری راه اندازی
هزینه های بالاسری راه اندازی (تومان)
هزینه های مشاوروخدمات مهندسی
4000000
نگهبان
3600000
سایر هزینه های پیش بینی نشده
1000000
جمع
8600000
کل هزینه های ثابت در جدول زیر آورده شده است:
جدول4-1-6-2: کل هزینه های ثابت
هزینه های ثابت(تومان)
زمین
27000000
ساختمان و محوطه سازی
116781000
برق
1000000
ماشین الات و تجهیزات
121898000
وسایل نقلیه(نیسان،ماشین سواری) و اثاثیه اداری
22800000
بالاسری راه اندازی
8600000
جمع
298079000
-2-4هزینه های تولید
هزینه های تولید عبارتند از:
– مواد اولیه
– هزینه ی حقوق و دستمزد
– استهلاک
– هزینه نگهداری و تعمیرات
– هزینه های مالیات، آب ، برق و …
-1-2-4مواد اولیه و هزینه های آن
جدول4-2-1-1:هزینه مواد اولیه
هزینه کل
هزینه هر واحد
مقدار
نام ماده اولیه
ردیف
112500000
75
1500000
فلز سرپیچ
1
513000000
3420
150000(kg)
پلاستیک PBT
2
75000000
50
1500000
کیت
3
52500000
35
1500000
فیوز
4
45000000
30
1500000
دیود IN4007
5
45000000
30
1500000
خازن 220NF-400V
6
37500000
25
1500000
خازن 5.6NF-400V
7
33000000
22
1500000
خازن 22NF-100V
8
30000000
20
1500000
خازن 47NF-400V
9
45000000
30
1500000
خازن 2.2NF-1200V
10
105000000
70
1500000
خازن 2.7NF-1200V
11
45000000
30
1500000
خازن 1.5NF-630V
12
37500000
25
1500000
سلف یک سر
13
60000000
40
1500000
سلف سه سر4.9.4
14
30000000
20
1500000
EE3.2mH
15
42000000
28
1500000
مقاومت 560K-1.2 W
16
22500000
15
1500000
مقاومت 1.5K-1.4 W
17
52500000
35
1500000
PTS
18
525000000
350
1500000
مجموعه حباب
19
34500000
23
1500000
کارتن
20
1942500000
جمع
-2-2-4هزینه ی حقوق و دستمزد
جدول4-2-2-1: هزینه ی حقوق و دستمزد
سال 1387
محل کار
عنوان شغل
کل
دستمزد (یک نفر)
تعداد
600000
600000
1
بخش اداری
مدیر
500000
500000
1
بخش اداری
مشاورو برنامه ریز تولید
1350000
450000
3
مهندسی , کنترل کیفیت, نت و …
کارشناس
900000
450000
2
مالی , بازرگانی وحسابداری
کارشناس
13160000
280000
47
کارگاه وغذاخوری
کارگر
960000
320000
3
کارگاه و انبار
سرپرست و انباردار
منشی
200000
200000
1
منشی
منشی
280000
280000
نگهبانی
نگهبان
17950000*14 = 251300000
جمع هزینه های سالیانه
-3-2-4استهلاک
برای محاسبه استهلاک ساختمان و محوطه سازی از روش استهلاک خط مستقیم استفاده می کنیم:
ارزش اولیه = 116781000
طول عمر = 20 سال
ارزش اسقاطی = 0
در نتیجه سالانه مبلغ 5839050 هزینه استهلاک سالیانه داریم.
برای محاسبه استهلاک ماشین الات و تجهیزات ، وسایل نقلیه و اثاثیه اداری نیز روش استهلاک خط مستقیم استفاده می کنیم و ارزش اسقاطی را 10% ارزش اولیه در نظر می گیریم:
ارزش اولیه = 144698000
طول عمر = 20 سال
ارزش اسقاطی = 14469800
در نتیجه سالانه مبلغ 6511410 هزینه استهلاک سالیانه داریم.
-4-2-4هزینه نگهداری و تعمیرات
هزینه نت ماشین آلات و ساختمان را 10% هزینه استهلاک در نظر می گیریم.
هزینه نت=0.1 * 12350460 = 1235046
4-2-5-هزینه های مالیات، آب ، برق و …
هزینه ها ی آب و برق و تلفن و … را سالانه حدود 1500000 در نظر می گیریم.
4-2-6-بیمه و مالیات
بیمه و مالیات بر فروش برابر 0.2 فروش خالص منهای هزینه های تولیدی دیگر محاسبه می شود.
0.2*(1500000 * 1580-2319329781)=10134000
بنابراین هزینه های تولید عبارتند از:
جدول4-2-6-1: هزینه های تولید
هزینه های تولید
1942500000
مواد اولیه
251300000
حقوق و دستمزد
12350460
استهلاک
1235046
نت
1500000
آب، برق، تلفن،…
110444275.3
متفرقه(5% هزینه کل)
10134000
بیمه و مالیات
2329463825
جمع
4-3-عایدی های تولید
با تولید سالانه 1500000 و قیمت فروش هر لامپ 1630 درآمد حاصل از فروش برابر است با:
1500000 * 1630 = 2445000000
4–4سرمایه در گردش
برای محاسبه سرمایه در گردش فرضیات زیر را در نظر می گیریم:
-حداقل دوره موجودی مواد اولیه = 30 روز
-میانگین مدت مورد نیاز برای تولید = 1
-مدت زمان نگهداری لامپ ساخته شده در انبار = 14 روز
-میانگین دوره وصول طلب ها= 30
در نتیجه مقدار سرمایه در گردش برابر است با:
2329463825 * (30+1+14+30) / 365 = 478656950
5-1-تعیین جدول جریان منابع در طول عمر پروژه :
با توجه به نتایج به دست آمده از پیش بینی هزینه ها مقدار سرمایه ثابت لازم برای این طرح 298 میلیون تومان است که در سال اول طرح مورد نیاز است، و همچنین سرمایه در گردش لازم برابر 479 میلیون است که از سال اول بهره برداری (سال دوم طرح) باید به پروژه تزریق شود، لازم به ذکر است که در جدول جریان منابع این سرمایه ها را به عنوان سرمایه پرداخت شده از طرف سهامدار برای تامین مالی طرح در نظر گرفتهایم.
جدول5-1-1:جدول جریان منابع
1407
1390-1406
1389
1388
1387
سال
2965469800
2445000000
2445000000
2924000000
299575000
دریافت های نقدی
2445000000
2445000000
2445000000
2445000000
0
درآمد فروش
14469800
0
0
0
0
ارزش قراضه
506000000
0
0
0
0
سرمایه جاری برگشتی
479000000
299575000
تامین مالی طرح
479000000
299575000
سرمایه پرداخت شده
وام
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-2785361798
-299575000
هزینه ها
0
0
0
0
-298000000
هزینه های قبل از تولید
0
0
0
-479000000
0
سرمایه جاری
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-1575000
هزینه های تولید
-1942500000
-1942500000
-1942500000
-1942500000
0
مواد اولیه
-251300000
-251300000
-251300000
-251300000
0
حقوق و دستمزد
-1235046
-1235046
-1235046
-1235046
0
نت
-1500000
-1500000
-1500000
-1500000
-1500000
آب، برق، تلفن،…
-109826752.3
-109826752.3
-109826752.3
-109826752.3
-75000
متفرقه(5% هزینه کل)
659108001.7
138638201.7
138638201.7
138638201.7
0
جریان نقدی قبل از مالیات
-12350462
-12350461
-12350460
-12350460
0
استهلاک
پرداخت وام
646757539.7
126287740.7
126287741.7
126287741.7
0
جریان نقدی از دید دولت برای مالیات
-129351507.9
-25257548.14
-25257548.34
-25257548.34
0
مالیات
529756493.8
113380653.6
113380653.4
113380653.4
0
جریان نقدی
لازم به ذکر است که در محاسبات انجام شده نرخ تورم در نظر گرفته نشده است.
5-2-محاسبه ارزش فعلی پروژه برای چند نرخ تنزیل
برای محاسبه ارزش فعلی از رابطه زیر استفاده شده است.
جدول5-2-1:محاسبه ارزش فعلی پروژه برای نرخ تنزیل 10%
6
5
4
3
2
1
0
n
1393
1392
1391
1390
1389
1388
1387
سال
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
-365619346.6
-299575000
جریان نقدی
64000422.99
70400465.29
77440511.82
85184563.01
93703019.31
-332381224.2
-299575000
ارزش فعلی
13
12
11
10
9
8
7
n
1400
1399
1398
1397
1396
1395
1394
سال
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
جریان نقدی
32842336.63
36126570.29
39739227.32
43713150.05
48084465.06
52892911.57
58182202.72
ارزش فعلی
20
19
18
17
16
15
14
n
1407
1406
1405
1404
1403
1402
1401
سال
529756497
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
جریان نقدی
78744927.68
18538642.83
20392507.11
22431757.82
24674933.61
27142426.97
29856669.66
ارزش فعلی
با توجه به جدول 5-2-1 و رابطه 5-2-1 برای نرخ تنزیل 10% داریم:
NPV=292135487
جدول5-2-2:محاسبه ارزش فعلی پروژه برای نرخ تنزیل 15%
6
5
4
3
2
1
0
n
1393
1392
1391
1390
1389
1388
1387
سال
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
-365619346.6
-299575000
جریان نقدی
49017585.29
56370223.08
64825756.55
74549620.03
85732063.03
-317929866.6
-299575000
ارزش فعلی
13
12
11
10
9
8
7
n
1400
1399
1398
1397
1396
1395
1394
سال
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
جریان نقدی
18427525.92
21191654.81
24370403.03
28025963.48
32229858
37064336.7
42623987.21
ارزش فعلی
20
19
18
17
16
15
14
n
1407
1406
1405
1404
1403
1402
1401
سال
529756497
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
جریان نقدی
32368269.73
7966727.979
9161737.176
10535997.75
12116397.41
13933857.03
16023935.58
ارزش فعلی
با توجه به جدول 5-2-2 و رابطه 5-2-1 برای نرخ تنزیل 15% داریم:
NPV=19031033
جدول5-2-3: محاسبه ارزش فعلی پروژه برای نرخ تنزیل 20%
6
5
4
3
2
1
0
n
1393
1392
1391
1390
1389
1388
1387
سال
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
-365619346.6
-299575000
جریان نقدی
37970951.4
45565141.69
54678170.02
65613804.03
78736564.83
-304682788.9
-299575000
ارزش فعلی
13
12
11
10
9
8
7
n
1400
1399
1398
1397
1396
1395
1394
سال
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
جریان نقدی
10596995.67
12716394.8
15259673.76
18311608.51
21973930.21
26368716.25
31642459.5
ارزش فعلی
20
19
18
17
16
15
14
n
1407
1406
1405
1404
1403
1402
1401
سال
529756497
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
جریان نقدی
13818196.71
3548912.407
4258694.889
5110433.866
6132520.64
7359024.767
8830829.721
ارزش فعلی
با توجه به جدول 5-2-3 و رابطه 5-2-1 برای نرخ تنزیل 20% داریم:
NPV=-135764765.2
برای نرخ تنزیل 20% ارزش فعلی منفی بدست آمد و می توان نتیجه گرفت که با این نرخ تنزیل پروژه با شکست مواجه میشود.
5-3-محاسبه نرخ بازدهی داخلی پروژه :
برای بدست آوردن نرخ بازگشت از رابطه زیر استفاده می کنیم :
جدول5-3-1: محاسبات لازم برای بدست آوردن نرخ داخلی پروژه
6
5
4
3
2
1
0
n
1393
1392
1391
1390
1389
1388
1387
سال
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
-365619346.6
-299575000
جریان نقدی
47788124.85
55189503.11
63737199.62
73608755.04
85009207.36
-316586705.9
-299575000
ارزش فعلی
13
12
11
10
9
8
7
n
1400
1399
1398
1397
1396
1395
1394
سال
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
جریان نقدی
17440724.82
20141927.3
23261489.39
26864206.22
31024908.32
35830015.92
41379333.9
ارزش فعلی
20
19
18
17
16
15
14
1407
1406
1405
1404
1403
1402
1401
سال
529756497
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
113380653.4
جریان نقدی
29740372.67
7350985.468
8489498.94
9804344.271
11322831.57
13076500.7
15101776.39
ارزش فعلی
با توجه به جدول 5-3-1 و رابطه 5-3-1داریم:
ROR=15.5%
5-4- محاسبه نقطه سربسری تولید و قیمت سربسری تولید
برای محاسبه نقاط سربسری تولید از فرمول زیر استفاده می کنیم :
– نقطه سربسری تولید
هزینه های ثابت تولید: 271000000=FC
ظرفیت تولید سالیانه: 1500000
میزان تولید لامپ: Q
قیمت فروش لامپ: 1630= SP
قیمت تمام شده لامپ: 1552 = VC
Q*SP=FC+Q*VC ==> Q=271000000/(1630-1552)=3474335
تعداد سال های تولید = 34743358/1500000 = 2.32سال
– قیمت سربسری تولید
هزینه های ثابت تولید: 271000000=FC
ظرفیت تولید سالیانه: 1500000
میزان تولید لامپ در طول عمر پروژه: 30000000=1500000*20=Q
قیمت فروش لامپ: ?= SP
قیمت تمام شده لامپ: 1552 = VC
Q*SP=FC+Q*VC==> SP=(271000000+1552*30000000)/30000000=1561
5-5-ارزیابی مالی پروژه برای جریان وام گیری بانرخهای مختلف
در این قسمت فرض بر این است که بتوان تمام سرمایه لازم برای پروژه را وام گرفته و طی اقساط مساوی در 3/2 عمر پروژه پرداخت نمود.
برای بدست آوردن اقساط بازپرداخت وام در 3/2 طول عمر پروژه (14 سال) ، با استفاده از فرمولهای اقتصاد مهندسی به صورت زیر عمل میشود.
-اقساط بازپرداخت برای وام با نرخ بهره 10%
-اقساط بازپرداخت برای وام با نرخ بهره 15%
-اقساط بازپرداخت برای وام با نرخ بهره 20%
جدول5-5-1:جدول جریان منابع برای وامگیری با نرخ بهره 10%
1407
1402-1406
1389-1401
1388
1387
سال
2965469800
2445000000
2445000000
2445000000
778575000
دریافت های نقدی
2445000000
2445000000
2445000000
2445000000
0
درآمد فروش
14469800
0
0
0
0
ارزش قراضه
506000000
0
0
0
0
سرمایه جاری برگشتی
778575000
تامین مالی طرح
سرمایه پرداخت شده
778575000
وام
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-2785361798
-299575000
هزینه ها
0
0
0
0
-298000000
هزینه های قبل از تولید
0
0
0
-479000000
0
سرمایه جاری
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-1575000
هزینه های تولید
-1942500000
-1942500000
-1942500000
-1942500000
0
مواد اولیه
-251300000
-251300000
-251300000
-251300000
0
حقوق و دستمزد
-1235046
-1235046
-1235046
-1235046
0
نت
-1500000
-1500000
-1500000
-1500000
-1500000
آب، برق، تلفن،…
-109826752.3
-109826752.3
-109826752.3
-109826752.3
-75000
متفرقه(5% هزینه کل)
659108001.7
138638201.7
138638201.7
-340361798.3
479000000
جریان نقدی قبل از مالیات
-12350478
-12350473
-12350460
-12350460
0
استهلاک
-105688615.8
-105688615.8
پرداخت وام
646757523.7
126287728.7
20599125.95
-458400874.1
479000000
جریان نقدی از دید دولت برای مالیات
-129351504.7
-25257545.74
-4119825.19
0
0
مالیات
529756497
113380656.2
28829760.96
-446050414.1
479000000
جریان نقدی
1504396270
32949585.95
479000000
جمع تراکمی مانده خالص نقدی
جدول5-5-2:جدول جریان منابع برای وامگیری با نرخ بهره 15%
1407
1402-1406
1389-1401
1388
1387
سال
2965469800
2445000000
2445000000
2445000000
778575000
دریافت های نقدی
2445000000
2445000000
2445000000
2445000000
0
درآمد فروش
14469800
0
0
0
0
ارزش قراضه
506000000
0
0
0
0
سرمایه جاری برگشتی
778575000
تامین مالی طرح
سرمایه پرداخت شده
778575000
وام
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-2785361798
-299575000
هزینه ها
0
0
0
0
-298000000
هزینه های قبل از تولید
0
0
0
-479000000
0
سرمایه جاری
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-1575000
هزینه های تولید
-1942500000
-1942500000
-1942500000
-1942500000
0
مواد اولیه
-251300000
-251300000
-251300000
-251300000
0
حقوق و دستمزد
-1235046
-1235046
-1235046
-1235046
0
نت
-1500000
-1500000
-1500000
-1500000
-1500000
آب، برق، تلفن،…
-109826752.3
-109826752.3
-109826752.3
-109826752.3
-75000
متفرقه(5% هزینه کل)
659108001.7
138638201.7
138638201.7
-340361798.3
479000000
جریان نقدی قبل از مالیات
-12350478
-12350473
-12350460
-12350460
0
استهلاک
-136008091
-136008091
پرداخت وام
646757523.7
126287728.7
-9720349.272
-488720349.3
479000000
جریان نقدی از دید دولت برای مالیات
-129351504.7
-25257545.74
0
0
0
مالیات
529756497
113380656
2630110.728
-476369889.3
479000000
جریان نقدی
1133481329
2630110.728
479000000
جمع تراکمی مانده خالص نقدی
جدول5-5-3:جدول جریان منابع برای وامگیری با نرخ بهره 20%
1407
1402-1406
1389-1401
1388
1387
سال
2965469800
2445000000
2445000000
2445000000
778575000
دریافت های نقدی
2445000000
2445000000
2445000000
2445000000
0
درآمد فروش
14469800
0
0
0
0
ارزش قراضه
506000000
0
0
0
0
سرمایه جاری برگشتی
778575000
تامین مالی طرح
سرمایه پرداخت شده
778575000
وام
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-2785361798
-299575000
هزینه ها
0
0
0
0
-298000000
هزینه های قبل از تولید
0
0
0
-479000000
0
سرمایه جاری
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-2306361798
-1575000
هزینه های تولید
-1942500000
-1942500000
-1942500000
-1942500000
0
مواد اولیه
-251300000
-251300000
-251300000
-251300000
0
حقوق و دستمزد
-1235046
-1235046
-1235046
-1235046
0
نت
-1500000
-1500000
-1500000
-1500000
-1500000
آب، برق، تلفن،…
-109826752.3
-109826752.3
-109826752.3
-109826752.3
-75000
متفرقه(5% هزینه کل)
659108001.7
138638201.7
138638201.7
-340361798.3
479000000
جریان نقدی قبل از مالیات
-12350478
-12350473
-12350460
-12350460
0
استهلاک
-168867510.5
-168867510.5
پرداخت وام
646757523.7
126287728.7
-42579768.77
-521579768.8
479000000
جریان نقدی از دید دولت برای مالیات
-129351504.7
-25257545.74
0
0
0
مالیات
529756497
113380656.6
-30229308.77
-509229308.8
479000000
جریان نقدی
673449456
-30229308.77
479000000
جمع تراکمی مانده خالص نقدی
جمع تراکمی مانده خالص در جدولهای بالا برای نرخ بهره 10% و 15% مثبت است، ولی برای نرخ بهره 20% در همان سالهای اول منفی به دست آمده است و این نشان میدهد که اگر با نرخ بهره 20% وام بگیریم در همان سالهای اول پروژه با شکست مواجه میشود.
نتیجه گیری:
هر چند که تقاضا برای لامپ کممصرف به دلایل زیادی از جمله صرفهجویی در مصرف انرژی و تبلیغات دولت برای استفاده از آن در حال افزایش است و بازار خوبی برای مصرف این کالا در داخل وجود دارد اما با توجه به واردات این کالا از کشورهای دیگر مخصوصاّ چین و قیمت فروشی که به دلیل رقابت با آنها بر کارخانجات تولیدی داخل تحمیل میشود و از طرفی امکان کاهش قیمت تمام شده این کالا با توجه به وارداتی بودن مواد اولیه آن وجود ندارد ( قسمت اعظمی از مواد اولیه به کار رفته در این محصول، کالاهای الکتریکی است و قیمت خرید این کالاها از خارج کمتر از هزینه ساخت آنهاست)؛ ساخت این کالا با فرآیند تولیدی که در این پروژه بررسی شد مقرون به صرفه نیست، البته این نتیجه را می توان از نرخ بازگشت داخلی به دست آمده برای آن(15.5%) نیز گرفت.
لازم به ذکر است سیاستی که در این پروژه دنبال شد ساخت حداقل یکی از قطعات اصلی (برد) در داخل کارخانه بود و عمده هزینهها نیز به همین دلیل به پروژه تحمیل شد، اگر شرکت قطعات اصلی را از خارج وارد کند و صرفا فقط یک کار مونتاژی انجام بدهد با احتمال زیاد پروژه سودآوری قابل توجهای خواهد داشت، همچنانکه در حال حاضر در تمام کارخانجات تولیدی لامپ کممصرف داخل شاهد این کار هستیم.
2