بیماری های پرندگان قفس و علائم مربوطه:
بیماری این پرندگان را می توان ناشی از عوامل زیر دانست که به 5 دسته تقسیم می شوند.
1- بیماری های میکروبی
2- بیماری های ویروسی
3- بیماری های قارچی و انگلی و تک بافته ای
4- بیماری های ناشی از سوء تغذیه و فقر و ویتامینی و نظایر آن
5- بیماری ناشی از عوامل نا شناخته
علائم بیماری عبارتند از: 1. عدم تمایل به حرکت و خواب آلودگی 2. اخلال در وضع و آرایش پرها و پف شدن پرها 3. تنگ شدن چشم 4. به گوش رسیدن صدای غیر عادی تنفسی 5. دور نگه داشتن بالها از بدن 6. ضعف پاها و عدم تحمل بدن 7. تغییر رنگ قسمت نوک که در اصطلاح به آن GERE می گویند. 8 . اختلا لات گوناگون در موارد دفعی
بیماری تنفسی پرندگان:
دستگاه تنفس پرندگان از نظر ساختمانی با سایر مهر ه دا ران کاملاً متفاوت است. در دستگاه تنفسی پرندگان عضوی به نام SyRINx وجود دارد که دستگاه تولید صدا و صوت بوده و همان پرده تیمپانیک است هر چه جثّه پرنده کوچکتر باشد تعداد حرکات تنفسی بیشتر است .پیدا شدن جزئی ترین تغییر در تنفس پرنده، بدون علت نیست که خود یکی از نشانه های مهم بیماری در پرندگان قفس بشمار می رود .وجود ترشح در بینی و گلو و چشم عسطه تنفس صدادار، تنفس همراه با صدای کوتاه، و توام با بی اشتهائی و استرس، سختی تنفس ، تنفس شکمی آویزان شدن بالها علائم بیماری تنفسی می باشد.
بیماری دستگاه گوارش
عوارض دستگاه گواراش یکی از شایع ترین مسائل در طب درمانی پرندگان است و هر نوع اختلال در دستگاه گوارش علائمی را به دنبال دارد که عبارتند از اختلال در گرفتن غذا، عدم توانایی بلع، استفراغ، غیر طبیعی شدن موضوع، که علل اختلا لات می تواند میکروب، ویروسی، تک یاخته، و یا انگل های داخلی باشد.
بیماری های دستگاه ادرای تناسلی
در پرندگان کلیه ها در ناحیه لگن و در بین مهر ه ها فرو رفته است و این موجودات فاقد مثانه می باشند و از این دو ادرار همراه با مدفوع از بدن خارج می شود. یکی از عواملی که کار کلیه در پرندگان را مختل می سازد نمک می باشد .قناری نسبت به نمک حساسیت فراوانی از خود نشان می دهد و باید دقت شود غذای نمک دار در اختیار پرنده قرار نگیرد و از سبزیجات و میوه جات بیشتری در ژریم غذای پرنده استفاده کرد. علائم وجود اختلال در کار کلیه عبارتنداز : عطش و مصرف آب زیاد افزایش ادرار، اسهال دائمی و کم آبی بدن. رسوب مواد تشکیل دهنده ادرار در زیر پوست پاها و قسمت ران و مفاصل بالها. ایجاد عفونت و نقرس از عوامل ایجاد اختلال کار کلیه ها می باشد. یکی از عوارض شایع در قناری ها توقف تخم در لوله های مربوطه به انتقال تخم پرنده از تخم تخمدان به کلوآک می باشد که علت پیدایش آن می تواند عفونت، انقباض دهانه خروجی و یا عدم رشد لوله های اویدکت و یا رشد غده در کانال های مزبور می باشد که معمولاً به مرگ حیوانی می انجامد در کلینیک پرندگان کوچک با توسل به فنون و عملیات کمکی به نحوی تخم را خارج می سازد و در صورتی که موفق نشدند با تدابیر لازم تخم را قطعه قطعه خارج می سازند.
اختلال در وضعیت پرها
وضع ظاهری و کیفیت پرها در بیشتر اوقات بیان کننده وضع خروجی و چگونگی پرنده ها می باشد و بین کیفیت پرها و سلامت حیوانی از لحاظ علمی و عملی ارتباط نزدیک وجود دارد اختلال ممکن است به صورت ریزش پر، ریزش پرها به طور غیر طبیعی. کندن پرها بوسیله خود پرنده، شکنندگی پرها، ناهمواری- بد رنگی پرها- و بیماری انگلی در پرها دیده می شود. پر ریزی در قناری یک بار در سال و هنگام تابستان انجام می گیرد و به مدت شش هفته به طول می انجامد. در هنگام پرریزی پرنده دچار استرس شده و مصرف غذا نیز دستخوش اختلال می گردد. علل به وجود آمدن اختلال در وضعیت پر پرندگان عبارتنداز: جیره غذایی نا متعادل 2- اختلال در ترشح هورمونی 3- تغییر محل نگهداری پرنده و قفس 4- وجود انگلی های خارجی مانند شپش. جرب و کنه. بیماری های پوستی نیز از عوامل ایجاد اختلال در وضعیت پرهای پرنده به حساب می آیند و در اثر عواملی مانند: رشد بیش از حد نوک، فلس دار شدن پاها، آلودگی به کنه و بیماری ناخن ایجاد می شود.