به نام خدا
کــشاورز عـــزیز:
پرسشنامه پیوست به منظور شناسایی متغیرهای موثر بر پذیرش تکنولوژی آبیاری تحت فشار در بین کشاورزان طراحی شده است. با توجه به رشد روزافزون جمعیت، امنیت غذایی از مسائل مهم هر کشوری می باشد که این امر توجه بیشتر به بخش کشاورزی را تشدید کرده و به لحاظ محدود بودن منابع آب لزوم استفاده بهینه و افزایش کارآیی مصرف آب دوچندان می گردد. با روند کنونی مصرف آب در بخشهای مختلف کشاورزی، صنعت و شرب در سالهای آتی با کمبود فیزیکی آب مواجه خواهیم شد. راندمان بالای آبیاری تحت فشار به دلیل پایین بودن تلفات رواناب و نفوذ عمقی نسبت به آبیاری سطحی می طلبد در ظرفیت سازی جهت توسعه سیستم های آبیاری تحت فشار اقدامات موثری انجام گردد. لذا اطلاعات جنابعالی با توجه به تجربیات ارزنده ای که دارید در موفقیت کارتحقیق بسیار مهم و ضروری می باشد.
نتایج این پژوهش برای برنامه ریزی مسئولین جهت توسعه کشاورزی در منطقه و افزایش آگاهی ما از نحوه پذیرش تکنولوژی آبیاری تحت فشار در بین کشاورزان شهرستان گتوند بسیار مفید خواهد بود بنابراین خواهشمند است ما را از نظرات خویش در تکمیل پرسشنامه مذکور بهره مند نمایید. لازم به ذکر است که اطلاعات دریافتی از شما کاملاً محرمانه بوده و به صورت گروهی مورد ارزیابی قرار گرفته و نیازی به ذکر نام شما بر روی پرسشنامه نمی باشد.
از همکاری شما سپاسگزاریم
1- پذیرش تکنولوژی آبیاری تحت فشار
آیا شما از تکنولوژی آبیاری تحت قشار در کشاورزی خود استفاده می کنید؟
بلی □ خیر □
در صورتی که شما از پذیرندگان تکنولوژی آبیاری تحت فشار هستید به سوالات زیر پاسخ دهید:
موارد زیر تا چه حد باعث پذیرفته شدن تکنولوژی آبیاری تحت فشار توسط شما شده است؟
هیچ
بسیار کم
کم
متوسط
زیاد
بسیار زیاد
1
ا فزایش تولید در واحد سطح
2
افزایش سطح زیر کشت
3
تبدیل اراضی دیم به آبی
4
بهبود کیفیت محصولات زراعی
5
سهولت آبیاری در مزرعه
6
افزایش بهره وری آب ( صرفه جویی در مصرف آب )
7
افزایش راندمان آبیاری
8
جلوگیری از گسترش علف های هرز
9
کاهش آفات و بیماری های گیاهی
10
مصرف کود و سم همراه با آب آبیاری
11
کم شدن کارگر و هزینه های کارگری
در صورتی که شما از پذیرندگان تکنولوژی آبیاری تحت فشار نیستید به سوالات زیر پاسخ دهید:
موارد زیر تا چه حد باعث عدم پذیرفته شدن تکنولوژی آبیاری تحت فشار توسط شما شده است؟
هیچ
بسیار کم
کم
متوسط
زیاد
بسیار زیاد
1
بالا بودن هزینه های نصب و راه اندازی سیستم
2
پایین بودن قیمت آب ( حق آبه )
3
کوچک بودن قطعات زمین و پراکندگی آنها
4
عدم موفقیت بعضی از کشاورزان بکارگیرنده تکنولوژی
5
عدم استقبال سایر کشاورزان از پذیرش سیستم
6
مسائل فنی سیستم آبیاری تحت فشار
7
مشکلات مربوط به دریافت تسهیلات ( وام )
8
عدم پشتیبانی و حمایت از سوی مدیریت جهاد کشاورزی
9
موقعیت جغرافیایی مزرعه ( وزش باد و ناهمواری زمین )
10
خدمات پشتیبانی ضعیف از سوی شرکت های مجری سیستم
11
عدم اطلاع و آشنایی کافی از نحوه بکارگیری سیستم
2ـ دانش فنی
تا چه حد در زمینه موارد زیر دانش دارید؟
هیچ
بسیار کم
کم
متوسط
زیاد
بسیار زیاد
1
انتخاب نوع سیستم آبیاری تحت فشار
2
فاصله زمانی آبیاری (دور آبیاری) مزرعه با سیستم آبیاری تحت فشار
3
مدت زمان لازم برای روشن نگه داشتن سیستم آبیاری تحت فشار در هر نوبت آبیاری
4
ساعاتی از شبانه روز که مناسب برای عمل آبیاری با سیستم آبیاری تحت فشار
5
تنظیم نگه داشتن فشارسنج سیستم آبیاری تحت فشار در هنگام آبیاری
6
ایجاد تغییرات در سیستم آبیاری تحت فشار که موجب بهتر شدن سیستم شود.
3- نگرش
ردیف
زمانی که اصطلاح تکنولوژی آبیاری تحت فشار(استفاده از سیستم های آبیاری بارانی و قطره ای ) بیان می شود، در ذهنم موارد زیر پدیدار می شوند:
بسیار
موافق
موافق
نظری
ندارم
مخالف
بسیار
مخالف
1
از لحاظ اقتصادی قابل اجرا و مقرون به صرفه می باشد.
2
از لحاظ اجتماعی قابل پذیرش است.
3
از بعد فنی قابل اجرا می باشد.
4
در حفظ محیط زیست موثر است.
5
باعث کاهش هزینه های کنترل علف های هرز می شود.
6
باعث صرفه جویی در مصرف آب می شود.
7
کیفیت محصولات تولیدی بهتر می شود.
8
عملکرد محصول در دراز مدت افزایش می یابد.
9
با روش های سنتی و دانش بومی هم خوانی دارد.
10
روش جامعی برای آبیاری همه محصولات نمی باشد.
4- شرکت در کلاس های آموزشی و ترویجی
الف
آیا تا کنون در کلاس های آموزشی و ترویجی شرکت داشته اید؟
بله □
خیر □
ب
اگر خیر، چرا؟ ………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………………….
ج
اگر بله، شرکت در این کلاس ها تا چه حد در زمینه موارد زیر به شما کمک کرده است؟
هیچ
بسیار کم
کم
متوسط
زیاد
بسیار زیاد
1
آشنایی با روش های مختلف آبیاری
2
روش های نوین آبیاری تحت فشار
3
آبیاری بارانی
4
آبیاری قطره ای
5
بهسازی انهار و استفاده از کانال و نهرهای سیمانی
6
مزایای آبیاری تحت فشار
7
روش های حداکثر کردن بهره وری آب کشاورزی
5- کانال های ارتباطی
ردیف
اطلاعات زراعی را تا چه حد از منابع زیر به دست می آورید؟
هیچ
بسیار کم
کم
متوسط
زیاد
بسیار زیاد
1
مجلات و روزنامه ها
2
اینترنت
3
مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان گتوند
4
مراکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی
5
تعاونی تولید روستایی
6
فروشندگان نهاده های شیمیایی
7
مراکز تحقیقاتی
8
تلویزیون و رادیو
9
همسایگان
10
خانواده
6- ویژگی های اجتماعی
الف: مشارکت اجتماعی: تا چه حد در بخش های زیر مشارکت
دارید؟
هیچ
بسیار کم
کم
متوسط
زیاد
بسیار زیاد
1
تعاونی تولید روستایی
2
تعاونی روستایی
3
تشکل های محلی
4
بسیج
5
شورای روستا
ب: منزلت اجتماعی: تا چه حد از شرایط زیر برخوردار هستید؟
هیچ
بسیار کم
کم
متوسط
زیاد
بسیار زیاد
1
مراجعه مردم به شما برای رفع مسائل و مشکلات اجتماعی و خانوادگی خود.
2
مراجعه مردم به شما برای رفع مسائل و مشکلات کشاورزی خود.
3
مشارکت در شورای اسلامی روستا
7- ویژگی های اقتصادی
1
نوع محصول
تولید کل (kg)
قیمت هر کیلوگرم
درآمد ( ریال )
کل درآمد ( ریال )
الف
……………………………
ب
ج
2
کل زمین تحت مالکیت: ……………….. هکتار آبی: ………………. هکتار دیم: ……………….. هکتار
3
نوع نظام بهره برداری: ملکی □ اجاره ای □ سهم بری □ مختلط □
4
نوع نظام زراعی: زراعت □ زراعت و دامپروری □ زراعت و باغداری □ زراعت، دامپروری و باغداری با هم □
5
سطح مکانیزاسیون
نوع وسیله
میزان استفاده در یک فصل زراعی (ساعت )
میزان زمین ( هکتار )
تراکتور
سمپاش تراکتوری
سمپاش موتوری
دیسک
گاوآهن
8- ویژگی های زراعی
1
نوع زراعت: تناوب □ آیش □ مداوم □
2
منبع تامین آب کشاورزی شما چه می باشد؟ رودخانه □ چاه □ شبکه آبیاری □
3
4
فاصله مزرعه تا مراکز ترویج و خدمات کشاورزی: کمتر از 5 کیلومتر □ بیشتر از 5 کیلومتر □
5
مدت تجربه در کشاورزی: ………………………………….. سال
9- ویژگی های شخصی:
سن: ……………… سال
سطح تحصیلات: بی سواد □ ابتدایی □ راهنمایی □ دبیرستان □ دیپلم و بالاتر □
تعداد افراد خانوار: ………………… نفر
با تشکر فراوان از شما، اگر پیشنهادی دارید، مرقوم فرمایید.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….