پرسشنامه همجوشی شناختی (گیلاندرز و همکاران، 2010)
ردیف
عبارات
هرگز
خیلی به ندرت
برخی اوقات
اغلب
تقریباً همیشه
همیشه
1
حتی وقتی افکار ناراحت کننده به سراغم میآید میدانم که این افکار در نهایت بیاهمیت میشوند.
2
بهتر است درباره یک موضوع، اندیشههای متضاد داشته باشیم.
3
دائماً موقعیتهایی که برایم مفید نیستند، تحلیل میکنم.
4
مایلم به شدت با افکارم مقابله کنم.
5
افکارم موجب افسردگی و تالم عاطفی در من میشود.
6
قبل از اینکه زندگی خوبی داشته باشم، دوست دارم اندیشههایم تغییر کند.
7
از اینکه اندیشههای خاصی دارم عصبانی میشوم.
8
مایلم غرق در اندیشههایم باشم.
9
اینکه اندیشههایم را از دیدگاهی متفاوت ببینم، آسان است.
10
در مورد اندیشههای ناراحت کننده خیلی تاکید میکنم.
11
دور شدن از افکار ناراحت کننده تلاش میخواهد حتی اگر بدانم این دور شدن مفید خواهد بود.
12
وقتی به موضوعی ناراحت کننده فکر میکنم سخت است و در مورد موضوعی دیگر نمیتوانم تمرکز کنم.
معرفی پرسشنامه:
در پژوهش گیلاندرز و همکاران (2010) نیز سوالات در زیر دو مولفه همجوشی و گسلش شناختی بار گرفتند، سوالات به وسیله گیلاندرز، بوادرستون، بوند و دمپستر براساس تجارب شخصی و کلینیکی و پیشینهای که مفهوم همجوشی شناختی را توصیف میکرد، ساخته شد. این مقیاس 44 آیتمی برای گروه 425 نفری اجرا و در نتایج تحلیل عاملی تعداد آن به 28 سوال تقلیل یافت که در نهایت در یک فرایند تجربی و با استفاده از تحلیل عاملی و آلفای کرونباخ، مقیاس همجوشی شناختی به 13 سوال تقلیل یافت. زارع (1393) به بررسی اعتبار سازه پرسشنامه 13 سوالی همجوشی شناختی گیلاندرز در بین دانشجویان دانشگاههای پیام نور و سنتی استان فارس پرداخته است. با استفاده از روشهای اکتشافی به استخراج عاملها پرداخته شد. نتایج نشان داد که بارهای عاملی مربوط به گویهها به جز گویه 13 بالاتر از 50/0 بود، دو عامل همجوشی و گسلش شناختی 49/0 درصد از کل واریانس را تبیین میکند. گویه (13) به دلیل داشتن بار عاملی کمتر از 50/0 از پرسشنامه حذف شد و تعداد گویهها از 13 به 12 گویه تقلیل یافت. سوالات پرسشنامه در طیف لیکرت به صورت 7 گزینهای پاسخ داده میشود (1= هرگز، 2= خیلی به ندرت،3= به ندرت، 4= برخی اوقات، 5= اغلب، 6= تقریباً همیشه، 7= همیشه) به منظور بررسی اعتبار سازه پرسشنامه، از تحلیل عاملی تآییدی استفاده شد نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که همجوشی و گسلش دو بعد از ابعاد همجوشی شناختی در نمونه دانشجویان است. در ادامه سوالات پرسشنامه به تفکیک بار عاملی هر بعد ارائه شده است. سوالات 1، 2 و 9 مربوط به گسلش و سوالات 3، 4، 5، 6، 7، 8، 10، 11 و 12 مربوط به همجوشی است.
روایی و پایایی:
در پژوهش زارع (1393) ضرایب آلفای کرونباخ مولفههای همجوشی، گسلش و کل مقیاس به ترتیب 76/0، 85/0 و 76/0 بدست آمد. و روایی محتوایی و سازه پرسشنامه مذکور نیز مطلوب گزارش گردید.
********************************************
منبع:
زارع، حسین (1393). هنجاریابی مقیاس اجتماعی همجوشی شناختی گیلاندرز بر اساس الگوی بوهرنستات. فصلنامه پژوهشهای روانشناسی اجتماعی، دوره 4، شماره 15، پاییز 93، صص 28-17.
*********************************************