جنس: سن: وضعیت تاهل: شغل: مقطع تحصیلی:
همکار گرامی از شما خواسته می شود عکس العمل و احساس خودتان را در برابر هر یک از نوزده جمله با قرار دادن علامت (×) روی خانه مناسب مشخص کنید.
ردیف
موضوع
به شدت موافق
موافق
بلاتکلیف
مخالف
بشدت مخالف
1
درباره شغلم عوامل نامطلوبی وجود دارندکه می توان آنها را بهبود بخشید.
2
شغلم برایم نوعی سرگرمی است.
3
شغلم معمولاً برایم جالب است و مرا خسته نمی کند.
4
تصور می کنم اکثر دوستانم به شغلشان علاقمندند.
5
شغلم را تا حدی نامطلوب تصور می نمایم.
6
به هنگام اشتغال واقعاً احساس استراحت و آرامش می نمایم.
7
اغلب اوقات از شغلم خسته می شوم.
8
نسبتاً از کارم راضی هستم.
9
اکثراً احساس می کنم که مجبورم به کارم ادامه دهم.
10
در حال حاضر از شغلم راضی هستم.
11
احساس می کنم که دیگر به کارم علاقه ای ندارم.
12
به طور قطع از کارم متنفرم.
13
تصور می کنم در محیط کار خوشحال تر از دیگران هستم.
14
اکثراً اوقات شیفته کارم هستم.
15
کارم بسیار طاقت فرساست.
16
کارم را بهتر از افراد دیگر دوست دارم.
17
شغلم خیلی خسته کننده است.
18
از کارم احساس لذت واقعی می کنم.
19
هرگز در آینده چنین شغلی را انتخاب نخواهم کرد.
پرسش نامه رضایت شغلی بری فیلدورث
پرسش نامه رضایت شغلی به منظور اندازه گیری میزان رضایت افراد از شغل خود، توسط بری فیلدورث (1951) ابداع شده است که حاوی 19 سوال می باشد. این پرسش نامه برای تعیین کردن احساس مردم نسبت به شغلشان، ساخته شده است. و همچنین برای افرادی در نظر گرفته شده که از شغل خود راضی یا ناراضی می باشند
روایی و پایایی
شواهد مربوط به روایی مقیاس رضایت شغلی به جهت مواد مقیاس (روایی صوری) روش ساخت و تهیه آن است، تعداد 77 داور همگی بر این مطلب توافق داشتند که هر یک از جمله ها منعکس کننده احساس رضایت شغلی است. درباره شواهد وابسته به ملاک های خارجی این مقیاس روی 91 بزرگسال شامل 46 مرد و 45 زن دانشجوی شبانه دانشگاه مینه سوتا در سال های 1995 تا 1949 اجرا شد. همبستگی نمره های این افراد با نمره هایی که در مقیاس رضایت شغلی هاپاک به دست آورده اند بسیار قوی و 92/0 گزارش شده است. و بر اساس همین تحقیق اعتبار آن ارزیابی شده است. در زمان تهیه این پرسش نامه دو تکنیک مشهور مقیاس پردازی طرز فکر، یعنی روش ترستون و روش لیکرت بیش ترین شهرت را داشت. در این پرسش نامه از روش ترستون که فقط وجود تعدادی داور برای مرتب کردن سوال ها نیاز بود، استفاده شد. تعداد داوران این برنامه متشکل از 77 نفر از کارکنان نیمه حرفه ای تا اشخاص حرفه ای و متخصص بودند. ابتدا پرسش نامه بر روی 10 کارمند زن اجرا و ضریب اعتبار آن بر مبنای روش ترستون از طریق همبستگی رتبه ای بین سوال های زوج و فرد تعیین گردید. همبستگی حاصل برابر با اعمال فرمول (اسپیرمن و براون) محاسبه شد.
اوراق نمره گذاری به روش لیکرت برای هر یک از مواد آزمون دارای دامنه (1-5) می باشد.
مقیاس تجدیدنظر شده مزبور در پژوهش بزرگ تری بر روی 231 کارمند زن اجرا شد. دامنه نمره ها در این گروه بین 25 تا 87 میانگین و انحراف استاندارد نمره ها به ترتیب برابر 8/63 تا 4/9 و ضریب همبستگی بین دو نیمه مقیاس 77/0 و ضریب اعتبار کل برابر 87/0گزارش گردید.
اعتبار پرسش نامه بری فیلدورث برای دستیابی به پایایی لازم توسط عظیمی پور (1384) بر روی 60 معلم مرد از افراد نمونه مورد بررسی قرار گرفت و ضریب اعتبار با آلفای کرونباخ 86/0 و با روش دو نیمه کردن 88/0به دست آمد. در این پژوهش پایایی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 72/0 بدست آمد.
نمره گذاری
در این پرسش نامه بعضی سوالات مثبت و بعضی سوالات منفی علاقه مندی به شغل وجود دارد.
به سوالات به ترتیب از 5 تا 1 نمره داده شده اند و سوالات منفی برعکس از 1 تا 5 نمره گذاری شده اند. مجموع نمرات فرد در تمام سوالات به عنوان نمره رضایت شغلی او محسوب می شود.