کارگاه کشوری کدگذاری مرگ و میر
1
رئوس مطالب
اهمیت ثبت علل مرگ و میر
گواهی بین المللی فوت
تعریف علت زمینه ای مرگ
قوانین انتخاب علت زمینه ای
قوانین انتخاب و تعدیل علت مرگ
2
شکل و اجزای گواهی فوت پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت که به منظور ثبت علت مرگ بر اساس تعریف فوق طراحی شده است
3
فرم بین المللی گواهی پزشکی علت مرگ
4
جهت روشن شدن مطلب به طرح یک مثال می پردازیم .
مثال 1: خانم 45 ساله ای در ساعت 9 صبح 14 خرداد ماه به علت شکستگی استخوان ران در منزل خویش، به درمانگاه ارتوپدی یک بیمارستان منتقل شده و بستری می شود. پس از اقدامات درمانی مناسب در هشتمین روز بستری با تشخیص آمبولی ریه فوت می کند. در بررسی های بیشتر مشخص می شود که متوفی چهار سال قبل دارای کارسینوم پستان بود ، که به فمور متاستاز داده بود .
5
فرم بین المللی گواهی پزشکی علت مرگ
6
مثال 2 – آقای 22 ساله ای بلافاصله بعد از تصادف با اتومبیل، به اورژانس آورده شده است. هنگام پذیرش فاقد نبض و تنفس بوده و عملیات احیا موثر واقع نمی شود. در لاپاراسکوپی مشخص می شود که کبد بیمار پاره شده و پریتوان پر از خون است. به نظر می آید، بیمار به علت شوک هیپوولمیک در اثر خونریزی، دچار ایست قلبی شده و فوت کرده است. نمونه تکمیل شده قسمت علت مرگ گواهی پزشکی در شکل زیر نشان داده می شود.
7
فرم بین المللی گواهی پزشکی علت مرگ
8
علت مرگ همان علت
زمینه ای است
مثال 3 – آقای 54 ساله ای به علت استفراغ خونی شدید با زردی واضح مراجعه می کند. در بررسی معلوم می شود که منشاء خونریزی، مری است. در معاینه بالینی آسیت شکمی وجود دارد. آمونیاک خون بیمار بالا گزارش می شود. همچنین افزایش فشار پورت و سیروز کبدی اثبات می شود. در نهایت بیمار دچار آنسفالوپاتی کبدی شده و در روز بیست و دوم بستری به کما رفته و به ICU منتقل می شود. دو روز بعد با ایست قلبی و تنفسی فوت می کند. جدول زیر کلماتی را که ممکن است برای ثبت در گواهی فوت مناسب بنظر برسد نشان می دهد. به توضیحاتی که موجب رد برخی کلمات و انتخاب بیماریها، وضعیت های ناخوشی مناسب جهت درج در گواهی فوت توجه فرمائید.
9
10
فرم بین المللی گواهی پزشکی علت مرگ
11
مثال 4 – آقای 61 ساله ای از پنج سال قبل با تشخیص دیابت نوع دوم روزانه دو قرص گلی بن کلامید مصرف می کرد. همچنین از چهار سال قبل بعلت انسداد نسبی عروق قلب(CAD) و فشار خون زیر نظر متخصص قلب تحت درمان دارویی بود و یکبار نیز درCCU بستری شده بود. ده روز قبل از فوت به علت اسهال آبکی شدید در بیمارستان بستری شده و با کشت مدفوع تشخیص وبا داده می شود. چهار روز بعد از بستری دچار اورمی شده و کراتینین وی تا 12 بالا می رود و تحت همودیالیز قرار می گیرد. ولی نارسایی کلیه بیمار اصلاح نشده و در روز دهم بستری با ایست قلبی فوت می کند.
12
فرم بین المللی گواهی پزشکی علت مرگ
13
مثال 5– در تاریخ 13 دی ماه1382، یک مرد 21 ساله که در تصادف اتومبیل به شدت مجروح شده بود، بعلت ضربه مغزی در اثر شکستگی جمجمه مدت کوتاهی بعد از ورود به بیمارستان فوت کرد. حسب گزارش پلیس، متوفی راننده اتومبیلی بود که در ساعت 15/2 صبح در تقاطع خیابان الف با ب، پس از گذشتن از خط وسط خیابان از روبرو با اتومبیلی که از طرف مقابل می آمده برخورد نموده است. اتوپسی نشان داد که اتانول خون 24/0 گرم درصد بود.
14
فرم بین المللی گواهی پزشکی علت مرگ
15
اجزاء تشکیل دهنده گواهی فوت دوره حول تولد :
نظر به اینکه مرگ در دوره حول تولد ارتباط خیلی نزدیکی با شرایط و بیماریها مادر دارد، گواهی فوت این دوره شامل بیماریها و شـرایط نوزاد و مـادر اوست. از این رو سازمـان جهانی بهداشت گواهی فوت جداگانه ای را برای این دوره توصیه می نماید.
16
مثال 1 – خانمی 26 ساله برای زایمان مراجعه کرده بود. دارای سابقه دو حاملگی قبلی بود که هر دو در 12 و 18 هفتگی بطور خودبخودی سقط شده بودند. حاصل زایمان طبیعی نوزادان با وزن 700 گرم بود که در اولین روز تولد فوت کرد. بررسی ها نشان دهندهPulmonary immaturity بود .
17
18
گواهی فوت تکمیل شده به صورت زیر است :
DEATH
Mode of Death(تابلوی فوت)
Cause of Death(علت فوت)
Manner of Death(مکانیسم فوت)
هر پزشکی مجاز است برای هر فرد فوت شده ای در هر شرایطی گواهی فوت صادر نماید ولی باید توجه داشت که صدور گواهی فوت، به منزله پذیرش تمام مسئولیتها و عواقب احتمالی آن است. نداشتن آگاهی های لازم رافع مسئولیت قانونی نیست.
بطور معمول در تشخیص و درمان بیماری و صدور گواهی پزشکی و فوت به اعتبار گواهی نامه پزشکی، اصل بر برائت پزشک است و مادامی که خواهان وجود نداشته باشد، مشکلی پیش نمی آید ولی بعلت فقدان قوانین مدون در مورد حیطه صدور گواهی فوت، لازم است پزشکان با رویه قضایی محلی که به طبابت مشغول هستند آگاهی کامل داشته باشند .
20
توصیه می شود در موارد زیر برای پیشگیری از عواقب قانونی احتمالی، متوفی جهت صدور گواهی فوت به پزشکی قانونی ارجاع داده شود :
قتل
خودکشی
مرگ به دنبال هر گونه منازعه(اعم از درگیری فیزیکی یا لفظی)
مرگ ناشی از صدمات هر نوع سلاح سرد یا گرم
مرگ به دنبال حوادث رانندگی و تصادف(به هر شکل و با هر فاصله زمانی از حادثه که مرگ رخ دهد)
مرگ به دنبال مسمومیت(شیمیایی، دارویی، گازگرفتگی و …)
21
توصیه می شود در موارد زیر برای پیشگیری از عواقب قانونی احتمالی، متوفی جهت صدور گواهی فوت به پزشکی قانونی ارجاع داده شود :
مرگ به دنبال سوء مصرف مواد مخدر
مرگ به دنبال حوادث غیرمترقبه(زلزله، سیل، سرمازدگی، گرمازدگی، صاعقه)
مرگ ناشی از کار(حوادث شغلی، مواد آلاینده محیط کار و …)
مرگ در زندان، بازداشتگاه، پرورشگاه، اردوگاه، پادگان، آسایشگاه، مهمانسرا و …
مرگ در معابر و مجامع عمومی و پارکها
مرگ ناشی از اقدامات تشخیصی و درمانی، مرگ حین یا متعاقب زایمان یا سقط جنین(مرگ مادر یا نوزاد)
22
توصیه می شود در موارد زیر برای پیشگیری از عواقب قانونی احتمالی، متوفی جهت صدور گواهی فوت به پزشکی قانونی ارجاع داده شود :
مرگ حین یا متعاقب ورزش
مرگهای ناگهانی، غیرمنتظره و غیرقابل توجیه
هر مرگی که احتمال شکایت از کسی مطرح باشد
هر نوع مرگ مشکوک و مرگ با علت ناشناخته
هر نوع مرگ افراد ناشناس و مجهول الهویه
مرگ اتباع بیگانه
هر مرگی که احتمال جنحه یا جنایت در آن برود
23
تعریف علت مرگ
همه بیماری ها، وضعیت های ناخوشی و آسیبهایی که خود موجب مرگ شده اند و یا به وقوع آن کمک کرده اند.
آسیبهایی که بعلت حوادث غیرعمدی یا خشونت های علیه خود یا بوسیله دیگری هم پدید آمده و منجر به مرگ شده است را نیز علل مرگ می نامند.
24
General Principle
The General Principle states that when more than one condition is entered on the certificate, the condition entered alone on the lowest used line of Part I should be selected only if it could have given rise to all the conditions entered above it.
وقتی بیش از یک وضعیت در گواهی فوت ثبت شده باشد، تنها وضعیت ثبت شده در آخرین خط بخش یک را به عنوان علت زمینه ای مرگ انتخاب کنید.
اگر آن وضعیت بتواند علت بوجود آورنده تمام وضعیت های ثبت شده در خطوط بالایی خودش باشد
25
عدم کاربرد قانون عمومی
وقتی بیش از یک وضعیت در آخرین خط بخش یک گواهی ثبت شده باشد.
زمانی که تک وضعیت ثبت شده در آخرین خط نتواند وضعیت های بالای خود را ایجاد نماید.
26
قانون یک
اگر اصل عمومی کاربرد نداشته باشد، و برای اولین وضعیت ثبت شده روی گواهی یک توالی وجود داشته باشد، علت آغاز کننده این توالی را به عنوان علت زمینه ای مرگ انتخاب نمایید.
اگر بیش از یک توالی که به اولین وضعیت ذکر شده ( روی خط a) وجود داشته باشد، علت آغازین اولین توالی را که می تواند اولین وضعیت ثبت شده روی خط a را بوجود آورد به عنوان علت زمینه ای مرگ انتخاب نمایید.
27
اگر هیچ توالی مختوم به اولین وضعیت ثبت شده در گواهی فوت (خط a) وجود نداشته باشد، اولین وضعیت ثبت شده روی خط a را به عنوان علت زمینه ای مرگ انتخاب نمایید.
28
اگر وضعیت انتخاب شده توسط قانون عمومی یا قوانین یک و دو به وضوح خودش پیامد مستقیم وضعیت دیگری باشد، خواه این وضعیت در بخش I گواهی یا در بخش II گواهی ثبت شده باشد، در این صورت همین وضعیت اولیه را به عنوان علت زمینه ای مرگ انتخاب نمایید.
29
پیامدهای مستقیم پذیرفته شده از دیگر وضعیت ها
1- سارکوما کارپوسی، تومور بورکیت و تمامی سرطان های بدخیم مربوط به بافت لنفاوی و خون ساز قابل طبقه بندی در رده های C46.- و C81-C96 را می توان به عنوان نتایج و پیامدهای مستقیم و پذیرفته شده بیماری HIV در نظر گرفت.
30
Example
I (a) Kaposi’s sarcoma
II AIDS
در بخش یک هیچگونه توالی وجود ندارد و فقط یک علت در خط a ثبت شده است لذا براساس قانون دو همان کاپوسی سارکوما به عنوان علت زمینه ای انتخاب می شود ولی باتوجه به قانون سه ( بند 1 پیامدها) کاپوسی سارکوما به عنوان پیامد ایدز می باشد که در قسمت دو گواهی ثبت شده است.
لذا کاپوسی سارکومای ناشی از بیماری HIV به عنوان علت زمینه ای انتخاب و کد B21.0 به آن اختصاص می یابد.
31
Example
I (a) Cancer of ovary
II HIV disease
سرطان بدخیم تخمدان به عنوان علت زمینه ای مرگ انتخاب و کد C56 به آن اختصاص می یابد.
تذکر: بخاط داشته باشید که تمامی سرطانها پیامد بیماری HIV نسیتند و فقط سرطان های ذکر شده در بند 1 پیامدها به عنوان پیامد مستقیم ناشی از HIV پذیرفته شده اند.
32
پیامدهای مستقیم پذیرفته شده از دیگر وضعیت ها
2- تمامی بیماریهای عفونی قابل طبقه بندی در رده های
aside from those listed in section 4.2.2 A
به عنوان نتایج و پیامدهای مستقیم و پذیرفته شده بیماری HIV در نظر گرفت.
برخی از استثنائات میان رده های فوق که پیامد مستقیم HIV نیستند عبارتند از: مالاریا (B50-B54) بیماری شاگاس (B57) عفونت لیشمانیاز (B55) بیماری های کرمی (B65-B83)
33
Example
I (a) Tuberculosis
II HIV disease
در بخش یک هیچگونه توالی وجود ندارد و فقط یک علت در خط a ثبت شده است لذا براساس قانون دو سل به عنوان علت زمینه ای انتخاب می شود.
ولی باتوجه به قانون سه (بند 2 پیامدها) سل به عنوان یک بیماری عفونی و پیامد ایدز می باشد که در قسمت دو گواهی ثبت شده است لذا عفونت میوباکتریال ناشی از بیماری HIV به عنوان علت زمینه ای انتخاب و کد B20.0 به آن اختصاص می یابد.
34
پیامدهای مستقیم پذیرفته شده از دیگر وضعیت ها
3- عوارض مشخص بعد از جراحی از قبیل هر نوع پنومونی، خونریزی، ترومبوفلبیت، آمبولیسم، ترمبوز، سپتی سمی، ایست قلبی،، نارسایی حاد کلیه، آسپیراسیون، آتلکتازی و انفارکتوس می تواند به عنوان پیامد مستقیم یک عمل جراحی در نظر گرفته شود.
مگر اینکه عمل جراحی مذکور در فاصله زمانی 4 هفته قبل از مرگ انجام شده باشد.
35
پیامدهای مستقیم پذیرفته شده از دیگر وضعیت ها
4- پنومونی و برنکوپنومونی را می توان به عنوان عارضه منتج از هر بیماری در نظر گرفته و پذیرفت. ولی به طور ویژه برونکوپنومی را می توان به عنوان پیامدمستقیم و مشخص بیماری های ویرانگری از قبیل صدمات مغزی و طناب نخاعی، خونریزی مغزی و ترمبوز مغزی، پولیومیلیت، و همچنین بیماری های مسری و صدمات غیرجزیی در نظر گرفت.
36
Example
I (a) Hypostatic pneumonia
(b) Cerebral Hemorrhage & Cancer of breast
توالی پذیرفته شده ای وجود ندارد. براساس قانون دو، اولین وضعیت ثبت شده روی خط a به عنوان علت زمینه ای انتخاب می شود. ولی باتوجه به قانون سه و براساس بند IV پیامدها پنومونی هیپواستاتیک را می توان به عنوان پیامد مستقیم هر کدام از بیماری های ثبت شده در قسمت های دیگر گوانی در نظر گرفت، که در این گواهی دو وضعیت در خط b ثبت شده و کدگذار بایستی اولین وضعیت یعنی خونریزی مغزی را به عنوان علت زمینه ای انتخاب و کد I61.9 را به آن اختصاص دهد.
37
پیامدهای مستقیم پذیرفته شده از دیگر وضعیت ها
5- هر بیماری که با صفت آمبولیک توصیف شده یا تعریف شده باشد را می توان به عنوان پیامد مستقیم ترمبوز وریدی، فلبیت یا ترمبوفلبیت، بیماری دریچه ای قلب، فیبریلاسیون دهلیزی، تولد و زایمان، و هر عمل جراحی در نظر گرفته شود.
38
پیامدهای مستقیم پذیرفته شده از دیگر وضعیت ها
6- هر بیماری که به عنوان ثانویه توصیف شده باشد بایستی به عنوان پیامد مستقیم محتمل ترین علت اولیه ثبت شده روی گواهی فوت درنظر گرفته شود.
39
پیامدهای مستقیم پذیرفته شده از دیگر وضعیت ها
7- آنمی های نامشخص یا ثانویه، سوءتغذیه، مارسموس(سوءتغذیه شدید) یا کاشکسی (ضعف شدید) را می توان به عنوان پیامد مستقیم هر سرطان بدخیم paralytic disease, or disease which limits the ability to care for oneself, including dementia and degenerative diseases of the nervous system. در نظر گرفت.
40
Example
I (a) Bronchopneumonia
II Secondary anemia and chronic lymphatic leukemia
در بخش یک آن هیچگونه توالی پذیرفته شده ای وجود ندارد. براساس قانون عمومی و قانون یک اولین وضعیت ثبت شده روی خط a یعنی برونکوپنومونی به عنوان علت زمینه ای انتخاب می شود ولی باتوجه به قانون سه براساس بند IV پیامدها برونکوپنومونی و براساس بند VII پیامدها آنمی ثانویه هر دو به عنوان پیامد مستقیم لوسمی لنفاتیک مزمن می باشند که در بخش دو گواهی ثبت شده است، لذا لوسمی لنفاتیک مزمن به عنوان علت زمینه ای انتخاب و کد C91.1 به آن اختصاص می یابد.
41
پیامدهای مستقیم پذیرفته شده از دیگر وضعیت ها
8- هر نوع پیلونفریت را می توان به عنوان پیامد انسداد ادراری در نظر گرفت. انسداد ادراری ممکن است ناشی از وضعیت هایی از قبیل هیپرپلازی پروستات یا تنگی حالب باشد.
42
Example
I (a) Cerebral hemorrhage
(b) Hypertension
(c) Chronic pyelonephritis & prostatic obstruction
توالی پذیرفته شده وجود دارد و آن پیلونفریت مزمن منجر به فشار خون و آنهم منجر به خونریزی مغزی شده است. براساس قانون یک، علت آغازین این زنجیره یعنی پیلونفریت مزمن را به عنوان علت زمینه ای انتخاب می نماییم. ولی باتوجه به قانون سه و براساس بند VIII پیامدها پیلونفریت مزمن را می توان به عنوان پیامد مستقیم انسداد پروستاتیک در نظر گرفت، لذا انسداد پروستاتیک به عنوان علت زمینه ای انتخاب و کد N40 به آن اختصاص می یابد.
43
پیامدهای مستقیم پذیرفته شده از دیگر وضعیت ها
9- سندرم نفروتیک را می توان به عنوان پیامد هر عفونت استرپتوکوکی از قبیل تب مخملک، زخم گلوی (گلو درد) استرپتوکوکی و … درنظر گرفت.
44
Example
I (a) Acute nephritis, Scarlet Fever
در بخش یک آن هیچگونه توالی پذیرفته شده ای وجود ندارد. براساس قانون دو اولین وضعیت ثبت شده روی خط a یعنی نفریت حاد به عنوان علت زمینه ای انتخاب می شود ولی باتوجه به قانون سه و براساس بند IX پیامدها نفریت حاد به عنوان پیامد مستقیم تب مخملک می باشد، لذا تب مخملک به عنوان علت زمینه ای انتخاب و کد A38 به آن اختصاص می یابد.
45
پیامدهای مستقیم پذیرفته شده از دیگر وضعیت ها
10- دهیدراسیون را می توان به پیامد هر بیماری عفونی روده ای در نظر گرفت.
46
پیامدهای مستقیم پذیرفته شده از دیگر وضعیت ها
11- جراحی روی یک ارگان بایستی به عنوان پیامد مستقیم یک وضعیت جراحی مربوط به همان ارگان(از قبیل تومور بدخیم یا جراحت) در نظر گرفته شود. این وضعیت ممکن است در هر کجای گواهی فوت ثبت شده باشد.
47
Example
I (a) Pulmonary Infarction
II Left pneumonectoy for carcinoma of lung 3 weeks ago
در بخش یک توالی پذیرفته شده ای وجود ندارد. براساس قانون دوف اولین وضعیت ثبت شده روی خط a یعنی انفارکتوس ریوی به عنوان علت زمینه ای انتخاب می شود. ولی باتوجه به قانون سه و براساس بند III پیامدها، انفارکتوس ریوی را می توان به عنوان پیامد مستقیم عمل جراحی برداشتن ریه چپ در نظر گرفت که در 3 هفته قبل برای بیمار انجام شده است و در بخش دو گواهی ثبت شده است.
از طرفی براساس بند XI پیامدهای مستقیم، عمل جراحی برداشتن ریه متعاقب کارسینومای ریه انجام شده استف نهایتاً کارسینومای ریه را به عنوان علت زمینه ای انتخاب و کد C34.9 به آن اختصاص می یابد.
48
تغییر و تعدیل (اصلاح) علت انتخاب شده
گاهی اوقات لازم است کد انتخاب شده را جهت مطابقت با نیازهای طبقه بندی تعدیل، تغییر و اصلاح گردد. همچنین در راستای این تعدیل گاهی اوقات می توان از یک کد منفرد برای دو یا چند علت مرگ مرتبط بهم استفاده نمود و یا به جای استفاده از یک علت جزیی به عنوان علت زمینه ای مرگ، می توان علت مشخص و خاص تری را انتخاب نمود.
49
قوانین تغییر و تعدیل
قانون A : پیری و سایر وضعیت های بد تعریف شده (Senility)
در مواردی که علت انتخاب شده مرگ در فصل هجدهم ICD-10 قابل طبقه بندی باشد، به استثناء کد R95 (سندرم مرگ ناگهانی نوزاد)، و همزمان یک وضعیت دیگر غیر از وضعیت های قابل طبقه بندی در فصل هجده (به عبارتی غیر از رده های R00-R94 یا R96-R99) در گواهی فوت گزارش شده باشد، در این صورت بدون در نظر گرفتن وضعیت قابل طبقه بندی در فصل هجدهم، علت مرگ را مجدداً انتخاب نمایید. به عبارت دیگر وضعیت دارای کد R را از گواهی فوت حذف و مجدداً علت زمینه ای مرگ را براساس قوانین انتخاب نمایید.
50
Example
I (a) Senility & Hypostatic pneumonia
(b) Rheumatoid arthritis
یک توالی پذیرفته شده وجود دارد و آن عبارت است از روماتویید آرتریت منجر به پنومونی هیپواستاتیک، ولی هیچ توالی نداریم که اولین وضعیت لیست شده روی خط a یعنی پیری را بوجود آورد، لذا براساس قانون دو، اولین وضعیت ثبت شده روی خط a یعنی پیری را به عنوان علت زمینه ای انتخاب می گردد. ولی باتوجه به قانون A پیری را در نظر نگرفته و از گواهی حذف نموده و دوباره علت زمینه ای انتخاب گردد. علت زمینه ای M06.9 به آن اختصاص می یابد.
51
قوانین تغییر و تعدیل
قانون B: وضعیت های جزیی (Trivial Conditions)
در مواردی که علت انتخاب شده، یک وضعیت جزیی و خفیف باشد که نامحتمل است این وضعیت جزیی باعث مرگ شده باشد و از طرفی وضعیت جدی تری نیز در گواهی فوت گزارش شده باشد، در این صورت مانند اینکه وضعیت جزیی گزارش نشده است، علت زمینه ای را مجدداً انتخاب نمایید. به عبارتی این وضعیت جزیی را از گواهی فوت حذف نموده و مجدداً علت زمینه ای مرگ را انتخاب نمایید.
حال اگر مرگ در نتیجه یک عکس العمل جانبی مربوط به درمان یک وضعیت جزیی باشد، عکس العمل جانبی را بعنوان علت زمینه ای مرگ انتخاب نمایید
52
قوانین تغییر و تعدیل
قانون C: ارتباط (Linkage)
در مواردی که علت زمینه ای انتخاب شده، توسط قانونی در طبقه بندی یا توسط یادداشت های مورد استفاده در کدگذاری علت زمینه ای مرگ، با یک یا چند وضعیت دیگر ثبت شده روی گواهی فوت ارتباط داشته باشد، کد ترکیبی مربوط به وضعیت ها را اختصاص دهید.
53
Example
I (a) Acute myocardial infarction
(b) Atherosclerotic heart disease
(c) Influenza
در این گواهی یک توالی پذیرفته شده وجود دارد و آن عبارت است از بیماری آترواسکلروتیک قلبی که منجر به انفارکتوس حاد میوکارد شده است( چون آنفلوانزا علل بالایی خود را نمی تواند بوجود آورد لذا از زنجیره علل حذف می گردد).براساس قانون یک، بیماری آترواسکلروتیک قلبی با کد I25.1 به عنوان علت زمینه ای انتخاب می گردد ولی باتوجه به قانون Cبیماری آترواسکلروتیک قلبی با انفارکتوس حاد میوکارد ارتباط پیدا می کند لذا براساس قانون ارتاط بین این دو بیماری کد مربوط به انفارکتوس حادمیوکارد ارجح است و آن را به عنوان علت زمینه ای نهایی انتخاب و کد I21.9 به آن اختصاص می یابد.
54
قوانین تغییر و تعدیل
قانون D: وضعیت تخصصی تر (Specificity)
در مواردی که علت انتخاب شده، یک وضعیت را به صورت اصطلاحات کلی توصیف می کند و اصطلاحی که اطلاعات دقیق تری را در باره محل یا ماهیت این وضعیت ارائه می کند، در گواهی فوت گزارش شده باشدف اصطلاحی که دارای اطلاعات بیشتر و تخصصی تر است را ترجیح دهید.
این قانون اغلب زمانی بکار خواهد رفت که اصطلاح کلی به صورت وصفی آورده شده و اصطلاح دقیق تری و تخصصی تر را توصیف می نماید.
55
پایان
56