چهار "پ":(ABC plus)
پرهیز(Abstinence) تقوا و خویشتن داری- پرهیز از هر گونه تماس جنسی پیش از ازدواج
پایبندی(Be Faithful ) وفاداری- پایبندی به تک همسری و حریم خانواده یا داشتن تنها یک شریک جنسی
پوشش محافظ جنسی(Continuous Condomize) کاربرد مداوم کاندوم- استفاده از کاپوت در هر بار تماس جنسی (و با هر نوع شریک جنسی یا همسر)
پایداری(Drug avoidance ): PLUS پرهیز از مصرف مواد و اعتیاد – استفاده ازهر گونه مواد روانگردان، توهم زا، شادی آور، محرک و مخدر که میتواند کنترل بر روی رفتارهای فرد را کاهش دهد وسبب تماسهای جنسی پر خطر گردد.
0
2,000,000
4,000,000
6,000,000
8,000,000
10,000,000
1984
1986
1988
1990
1992
1994
1996
1998
2000
2002
2004
2006
2008
2010
تخمین تعداد بیماران درصورت عدم اجرای
برنامه های پیشگیری مذکور
آسیا
موفقیت در کشور تایلند
بهشتK:modaresinmodaresine nopadidclipSEGUR1.wmv
پیشگیری پس از مواجههPost exposure Prophylaxis
برنامه ای شامل چند داروی ضد ویروسی است که چندین باردر روز پس از تجاوز جنسی یا مواجهه شغلی مصرف می شود. این داروها باید حداکثر در ۷۲ ساعت پس از مواجهه شروع شوند تا از آلوده شدن فردی به HIV چلوگیری شود. قبل از شروع استفاده از PEP یک آزمایش HIV باید گرفته شود تا وضعیت فرد تعیین شود. اطلاعات و مشاوره باید به فرد داده شود تا وی را قادر به فهمیدن داروها ، لزوم تحمل و پیگیری، لزوم تماس های جنسی سالم تر و آزمایش های HIV بعدی بکند .
در زمانی که مادر HIV+ باردار میباشد احتمال انتقال عفونت به جنین را با استفاده از داروههای اصلی میتوان به مقدار قابل توجهی کاهش داد.
باورهای غلط
باورهای غلط زیادی در مورد اچ.آی.وی- ایدز وجود دارد. این باورها قدرت انتخاب مردم را در کنترل زندگی و شرکای جنسی خود از بین می برد، در حالی که بسیاری از مردم این باورها را خنده دار (مسخره) و بسیاری دیگر آنها را کاملاً جدی می پندارند. البته این باورها همراه با اطلاعات صحیح دیگری در ذهن مردم آمیخته شده اند و اصلاح آنها آسان نیست. در زیر بعضی از این باورها را مشاهده می کنید. این فهرست شامل همه آنها نیست اما به حساس کردن شما در برابر این گونه خرافه ها در جهت حفاظت و هوشیاری بیشتر کمک می کند.
باور غلط1: مواد غذایی آلوده به خون می شودتا مردم به اچ آی وی مبتلا شوند!
این باور غلط بخاطر ترس ووحشتی است که در مورد عفونت وجود دارد واکثرا به علت داستانها وشایعات در مورد افرادی است که با ویروس زندگی میکنند. باید بدانیم کسی که با ویروس زندگی میکند امکان ندارد این تصور را که دیگران را آلوده نماید به ذهنش خطور نماید واگر کسی به وجود ویروس در بدنش اآگاهی داشته باشد وآموزشهای لازم را دیده باشد از انتقال آن به دیگران جلوگیری مینماید.در دنیا(وایران ومشهد نیز)حتی خود افراد اچ آی وی مثبت در آموزش واطلاع رسانی فعالیتهای گسترده ای دارند(پیشگیری مثبت)
از طرف دیگربدلیل اینکه ویروس اچ آی وی توانایی فعال ماندن در محیط آزاد(خارج از بدن انسان) را ندارد و پس از خارج شدن از محیط بدن به سرعت غیرفعال می گردد، به همین جهت شایعاتی نظیر ابتلا از طریق خوردن خرمای آلوده! صحت ندارد.
باور غلط2: از طریق استفاده از مواد بهداشتی و آرایشی می شود به اچ آی وی مبتلا شد!
نه، به دلیل موارد ذکر شده در قسمت قبل این امر غیر ممکن می باشد.
.
باور غلط3: از نیش پشه می شود به اچ آی وی (HIV) مبتلا شد!
از ابتدای شیوع اچ آی وی (HIV) نگرانیهایی در زمینه انتقال ویروس بوسیله گازگرفتگی حیوانات و نیش حشرات مکنده خون نظیر پشه وجودداشته است. با این وجود مطالعات انجام یافته توسط مرکز کنترل بیماریها و مراکز دیگرهیچ مدرکی را دال بر انتقال اچ آی وی (HIV)از طریق پشه یا دیگر حشرات حتی در مناطقی که افراد زیادی دارای ایدز(AIDS) زندگی می کنند و جمعیتهای بزرگ پشه وجود دارد،گزارش نکرده است. این ویروس برای انتقال احتیاج به تماس مستقیم مایعات بدن دو انسان دارد و پشه هیچ نقشی در این جریان نمی تواند داشته باشد
باور غلط4:اچ.آی.وی/ ایدز تنها هم جنس گرایان را مبتلا می کند!
ویروس گرایش جنسی افراد را تشخیص نمیدهد و هر کس با هر گرایش ممکن است به آن دچار شود البته یکسری رفتارهای خاص خطر ابتلا را افزایش میدهد.
باور غلط5:اچ.آی.وی/ ایدز فقطً خلافکاران را مبتلا می کند!
خیر،بسیاری ازافراد مبتلا در طی روابط زناشوئی از همسر ویا از راه انتقال از مادر به این ویروس آلوده شده اند.البته در هر صورت تفاوتی نمینمایند فردی که مبتلا شده احتیاج به حمایتهای روحی ودرمانی واجتماعی دارد.
باور غلط6:فقط مردان خوشگذران مبتلا به HIV می شوند!
هر کسی که رابطه ی جنسی محافظت نشده ای با فردی مبتلا داشته باشد ممکن است به HIV مبتلا شود و تفریحات سالم در پیشگیری از گسترش اچ.آی.وی/ایدز نقش مهمی دارند.گروهها مهم نیستند بلکه رفتارهای افراد مهم است.
باور غلط10:ایدز نفرین خداست و فرد مبتلا نفرین شده است!!
ایدز بوسیله ی HIV بوجود می آید و نفرین هیچ نقشی در انتقال آن ندارد. اینگونه عقاید، مردم را از محافظت از خودشان و یا شریک جنسی شان و از زندگی سالم در کنار افراد مبتلا، باز می دارند.از طرف دیگراچ آی وی از مادر به جنین یا نوزاد وشیرخوار قابل انتقال است. وجود ننگ و بدنامی ناشی از ایدز یکی از دلایل عمده شیوع سریع بیماری در جامعه است ، زیرا افراد آلوده از ترس بدنامی ، بیماری خود را مشخص نکرده و ضمن آسیبهای جدی بخود ( بخاطر عدم مراقبت های روحی روانی و پزشکی )بعنوان مخازن مخفی آلودگی در جامعه باقی خواهند ماند.
باور غلط11:می توان تمام خون آلوده شده را عوض کرد و بدن شخص مبتلا را با خون تازه و سالم پر نمود!
اولاً چنین کاری امکان عملی ندارد ثانیاً ویروس در بافتهای دیگری به جز خون نیز وجود دارد..
باور غلط12:آمیزش جنسی از راه پشت(مقعدی) خطری ندارد!
در آمیزش جنسی مقعدی (مقاربت از راه پشت) احتمال سرایت اچ.آی.وی بیشتر از آمیزش مهبلی است.
باور غلط13:یک بار تماس جنسی بدون کاندوم خطری ندارد!!
با این که احتمال سرایت در یک رابطه جنسی خیلی کم است اما … حتی مردانی وجود دارند که تنها با یک نزدیکی با زن اچ.آی.وی مثبت مبتلاء شده اند یا زنانی که با یکبار آمیزش با مردان اچ.آی.وی مثبت دچار شده اند.
باور غلط14:مقاربت جنسی دهانی خطری ندارد!؟
آمیزش دهانی (مکیدن یا لیسیدن آلت تناسلی طرف مقابل چه زن چه مرد)به دلیل وجود ویروس در ترشحات جنسی و امکان زخم های بسیار کوچک در مخاط دهان و لثه ممکن است باعث سرایت اچ.آی.وی شود.
باور غلط15:تماس جنسی با تن فروشان ظاهرا سالم وزیباتر خطر کمتری دارد!!
تن فروشان جوانتر و زیباتر چون مشتریان بیشتری دارند به احتمال بیشتری مبتلاء به بیماریهای مقاربتی و ایدز هستند..
باور غلط16:تمام روشهای پیشگیری از بارداری ( مثل قرص، نورپلانت، آی.یو.دی) از اچ.آی.وی-ایدز هم پیشگیری می کنند.
خیر از بین وسایل پیشگیری از بارداری تنها کاندوم های زنانه و مردانه از ابتلا به اچ.آی.وی-ایدز و سایر بیماریهای آمیزشی جلوگیری می کنند. وسایلی مانند قرص و آی یو دی حتی احتمال سرایت را افزایش می دهند.
باور غلط17:استفاده از الکل(مشروب) ومواد روانگردان(قرص اکس و…) نمیتواند خطر اچ آی وی مثبت شدن را داشته باشد.
استفاده از الکل و مواد مخدروقرصهای روانگردان قبل از برقراری تماس جنسی می تواند قدرت تصمیم گیری فرد را در زمینه انتخاب یک تماس جنسی مطمئن مختل سازد وفرد از کاندوم استفاده ننماید وبطور غیر مستقیم سبب انتقال ویروس گردد.
باور غلط 18: افراد اچ آی وی مثبت اجازه کار ندارند.
افراد اچ آی وی مثبت هیچ منع کاری ندارند فقط در کارهائی که با خون در تماسند توصیه میگردد که کار خود را تغییر دهند. سازمان بین المللی کار در رابطه با HIV/AIDS مصوبه ای دارد که در آن آمده است: « جهت استخدام و حین کار کارفرما نباید از افراد آزمایش HIV بخواهد » و « کارکنان مبتلا به ایدز موظف به افشای جواب آزمایش مثبت خود نیستند »
باور غلط19: افرادی که در آزمایش اچ آی وی مثبت باشند قرنطینه میگردند.
جداسازی افراد شناخته شده نه تنها موجب مصونیت بقیه نمی شود، بلکه موجب می گردد افراد مشکوک برای اقدامات تشخیصی پیش قدم نشوندو بیماری خود را مخفی دارند بجای سعی در شناسایی و جدا سازی افراد آلوده، بهتر است، تصور کنیم تمام افراد جامعه ممکن است آلوده باشند و از تماس با خون و ترشحات هر کسی پرهیز نماییم .در کشورها و جوامعی که به علت علم نا کافی اقدام به قرنطینه نمودن افراد شناخته شده کردند ، چون یک اطمینان کاذب در جامعه بوجود آمد و دیگر سایر مردم ، اصول احتیاطات را رعایت نمی کردند ، پس از مدتی با افزایش بسیار چشمگیر بیماران مواجه شدند.ازطرف دیگراز زمان ابتلا تا علائم بطور متوسط 10 سال بطول میانجامد وفرد را در این مدت طولانی بدون هیچ دلیلی نمیتوان قرنطینه نمود.
از طرف دیگرافراد HIV مثبت ، از حقوق اجتماعی مانند سایر افراد جامعه برخوردارند و هیچ قانونی برای محروم شدن آنان از حقوقهای اجتماعی مانند اشتغال ، تحصیل و… وجود ندارد.
باور غلط20:برای اینکه بدانیم آلوده به ویروس شده ایم بهتر است که خون اهدائ نمائیم.
اهدا خون به منظور بررسی وضعیت سلامت فرد ، اقدامی بسیار نامناسب است زیرا ممکن است فرد در دوره پنجره ( یعنی مدت زمانی که طول میکشد در آزمایشات مشخص شود که فرد مثبت میباشد که گاه تا 6ماه طول میکشد) باشد و به این ترتیب خون آلوده اهدا خواهد کرد و خودش هم چون بعدها پیگیری نمی شود از وضعیت سلامت خود آگاهی پیدا نخواهد کرد.
باور غلط21: در هنگام ورود به داخل کشور وقبل از ازدواج بایستی آزمایش اچ آی وی انجام گیرد.
بدلیل وجود مرحله پنجره ( Window period ) احتمال دریافت جواب منفی کاذب وجود دارد و این امر می تواند منجر به گمراهی فرد گردد. از طرف دیگر موارد مثبت کاذبی که در تست الیزا اتفاق می افتد بار روحی روانی شدید برای فرد ایجاد می کند بنابراین به دلیل نیاز به پیگیریهای بعدی باید تست HIV بصورت داوطلبانه و همراه با مشاوره انجام شده تا ارتباط فرد با سیستم بهداشتی قطع نگردد.
واقعیت اینست که : ازدواج نکردن به معنی برقرار نکردن رابطه جنسی نیست ! محروم کردن یک فرد از روابط سالم جنسی قطعاً منجر به برقراری روابط ناسالم شده، به گسترش آلودگی دامن خواهد زد.
با توجه به سیکل طولانی دوره نهفته عفونت HIV، انجام تست HIV صد در صد وجود بیماری را تایید نمی کند. زمانی که امکان تشخیص صد در صد بیماری با تست HIV وجود ندارد الزام تست پیش از ازدواج هم امری غیر ضروری و بی فایده است. حتی در کشوری مانند امریکا الزام تست HIV پیش از ازدواج با شکست روبرو شد به همین دلیل قانون تست اجباری HIV پیش از ازدواج در این کشور لغو شد.
در ایران تست اعتیاد پیش از ازدواج اجباری است آیا نتیجه ای در پیشگیری و یا درمان آن داشته است ؟
از طرف دیگراطلاعات پزشکی محرمانه افراد با این عمل ممکن است آشکار شود.
باور غلط22:برای انتقال ویروس در تماس جنسی حتما باید انزال صورت پذیرد.
باور غلط23: اطلاعات وآمار توسط مقامات دولتی در مورد تعداد افراد اچ آی وی مثبت مخفی میگردد.
باور غلط24: افراد اچ آی وی مثبت نمیتوانند ازدواج نمایند.
باور غلط25:بایستی تستهای سریع تشخیص ایدز در اختیار همه قرار گیرد.
باور غلط27:دسترسی به انجام آزمایش اچ آی وی خیلی سخت وهزینه بر است.
نمونه هائی از باورهای نادرست در مورد بیماری:
زندگی و کار در کنار افراد مبتلا برای ما خطرناک است.
افراد آلوده قصد انتقام از جامعه را دارند.
عمده افراد آلوده گناهکارند.
خطر ایدز من/ فرزندم / خانواده ام را تهدید نمیکند.
ایدز با چه پدیده هایی شباهت دارد؟
؟
پدیده کوه یخ ICE berg phenomenon
پدیده سونامی Tsonami phenomenon
پدیده سونامیTsonami phenomenon
براستی دیده بانان سلامت جامعه ما چه کسانی هستند ؟
1-مسئولین بهداشتی درمانی جامعه؟
2-مسئولین فرهنگی اجتماعی جامعه؟
3-مسئولین سیاسی امنیتی جامعه ؟
4- مسئولین آموزش پرورش جامعه؟
…..
همــــه مـــردم