ویتامین 1B (تیامین) ریبوفلاوین (2B) نیاسین
ویتامین 1B (تیامین)
نقش اساسی در متابولیسم قندها و عملکرد عصبی دارد.
شکل کوآنزیمی آن TTP یا TPP می باشد که در متابولیسم انرژی و تولید پنتوز شرکت می کند.
جذب، انتقال، ذخیره سازی
جذب تیامین در قسمتهای ابتدایی روده باریک به شکل انتقال فعال و انتشار صورت می گیرد.
مهار کننده های انتقال فعال:
مصرف الکل انتقال ویتامین را مهار می کند و کمبود فولات باعث مهار نسخه برداری سلولهای روده ای می شود.
تیامین به صورت TPP جذب می شود و از طریق ورید باب به کبد منتقل می شود.
بیشتر تیامین موجود در گردش خون (حدود 90 درصد) به شکل TPP و توسط اریتروسیتها حمل می شود.
سلولها تیامین را با مکانیسمهای انتشار و انتقال فعال برداشت می کنند.
بافتها تیامین را به شکل استرهای فسفات به صورت باند شده به پروتئینها نگهداری می کنند.
عملکرد
TPP برای چندین دهیدروژناز نقش کوآنزیمی دارد.
در متابولیسم پیرووات و سایر آلفا کتواسیدها ضروری است.
برای دکربوکسیلاسیون اکسیداتیو آلفا کتواسیدها مثل تبدیل پیرووات به استیل CoA ضروری است.
TPP به عنوان کوآنزیم ترانس کتولاز نیز در اکسیداسیون گلوکز نقش دارد.
مقادیر توصیه شده
به مقدار انرژی دریافتی بستگی دارد.
ولی به طور کلی برای مردان، زنان، زنان باردار و زنان شیرده به ترتیب برابر 2/1، 1/1، 4/1و 5/1 میلی گرم در روز توصیه می شود.
منابع
غنی ترین منابع تیامین مخمر و جگر هستند ولی در بیشتر رژیمهای غذایی این غلات هستند که مهمترین منبع محسوب می شوند.
هنگام سبوس گیری و آسیاب کردن این ویتامین از دست می رود.
تیامین منابع گیاهی اغلب به صورت آزاد است در حالیکه تمام تیامین موجود در منابع حیوانی به شکل TPP می باشد.
در برابر حرارت و اکسیداسیون ناپایدار است ولی در برابر انجماد پایدار است.
کمبود
بی اشتهایی، کاهش وزن، سوء هاضمه، یبوست، کسالت و بدحالی، سنگینی و ضعف پاها، حساسیت عضلات ساق پا، سوزن سوزن شدن و بی حسی پاها، بی حسی پوست به ویژه در ناحیه استخوان درشت نی، علائم قلبی و عصبی و نهایتا بری بری
علائم بری بری: گیجی، تحلیل عضلانی
بری بری مرطوب
ادم، حرکات بدنی شدید، نارسایی هر دو بطن قلب، احتقان ریوی، تاکی کاردی، کاردیومگالی، عضلات ساق پا سفت وکشیده، نبض سریع، تورم وریدهای گردنی، کاهش حجم ادرار، فشار خون بالا
بری بری خشک
فقدان انرژی و کاهش فعالیت، نوروپاتی محیطی، پلی نوریت، مشکل در راه رفتن، سندرم ورنیک کورساکوف (آنسفالوپاتی همراه با از دست دادن حافظه کوتاه مدت، disorientation، نیستاگموس (حرکات سریع چشمها)، آتاکسی (ناهماهنگی حرکات عضلات)
بری بری نوزادی (2 تا 5 ماه)
حاد: کاهش برون ده ادراری، گریه زیاد، ضعیف و همراه با ناله، نارسایی قلبی
مزمن: یبوست و استفراغ، بد خلقی، عضلات نرم و بدون کشش، سیانوز
ریبوفلاوین (2B)
ریبوفلاوین برای متابولیسم قندها، اسیدهای آمینه و چربی ها ضروری است.
ریبوفلاوین در حفاظت آنتی اکسیدانی نقش حمایتی دارد.
به شکل کوآنزیم های FAD و FMN عمل می کند.
علائم کمبود آن ابتدا در بافت هایی که ترن اور سریعی دارند مثل پوست و اپیتلیوم ظاهر می شود.
جذب، انتقال، ذخیره سازی
ریبوفلاوین در ابتدای روده باریک هم با مکانیسم انتقال فعال و هم به شکل آزاد جذب می شود.
بیشتر ریبوفلاوین موجود در غذاها به شکل کوآنزیمی است بنابراین برای جذب به عمل فسفاتازها وابسته است تا آنرا از فلاووپروتئینها جدا کنند.
درون پلاسما ریبوفلاوین به شکل آزاد و FMN منتقل می شود که هر دو عمدتا به پروتئین های پلاسما (معمولا آلبومین) متصل هستند.
RFBP در انتقال جفتی این ویتامین نقش دارد.
ریبوفلاوین به صورت آزاد و توسط حامل به داخل سلول ها منتقل می شود سپس در آنجا به صورت FMN یا FAD فسفوریله می شود و به پروتئین متصل می شود تا بدین وسیله از خروج آن از سلول پیشگیری به عمل آید.
ذخیره مفیدی از آن در بدن وجود ندارد.
متابولیسم
تبدیل ریبوفلاوین به FMN و سپس FAD تحت کنترل هورمون های تیروئیدی، ACTH و آلدوسترون قرار دارد.
مازاد ریبوفلاوین از طریق ادرار دفع می شود.
عملکرد
کوآنزیم های ریبوفلاوین درواکنش های اکسیداسیون احیا شرکت می کنند و در سیستم انتقال الکترون در میتوکندری بعنوان ناقل هیدروژن نقش دارند.
ریبوفلاوین در پیشگیری از آسیب های اکسیداتیو نیز نقش دارد.
تجویز مکمل ریبوفلاوین احتمالا در بهبود کاتاراکت نقش دارد.
FMN و FAD کوآنزیم های دهیدروژناز نیز می باشند و شروع اکسیداسیون اسیدهای چرب را تسریع می کنند.
FMN برای تبدیل پیریدوکسین به PLP ضروری است.
FAD برای سنتز نیاسین از تریپتوفان لازم است.
مقادیر توصیه شده
زنان 1/1 میلی گرم در روز
مردان 3/1 میلی گرم در روز
زنان باردار 4/1 میلی گرم در روز
زنان شیرده 6/1 میلی گرم در روز
دفع ادراری، محتوی ریبوفلاوین در اریتروسیت ها و فعالیت گلوتاتیون ردوکتازاریتروسیت ها مبنای تعیین وضعیت ریبوفلاوین ها است.
منابع
سبزیجات سبز برگ، گوشت، شیر و لبنیات غنی ترین منابع آن هستند.
بیش از نیمی از محتوی ریبوفلاوین غلات هنگام آسیاب کردن از بین می رود.
در برابر حرارت پایدار است ولی به راحتی توسط قلیا ها (جوش شیرین) و اشعه UV تخریب می شود.
کمبود
علائم اولیه:
Photophobia
سوزش، خارش و اشک ریزش چشم
کاهش شفافیت بینایی
درد و سوزش لب ها، دهان و زبان
علائم پیشرفته تر:
Cheilosis
Angular stomatitis
درماتیت سبورئیک در پوست چین های Nasolabial
درماتیت سبورئیک در پوست چین های اسکروتوم یا واژن
زبان متورم ارغوانی
افزایش Vascularization اطراف قرنیه
نوروپاتی محیطی
کاتاراکت
کم خونی نرموکرومیک نرموسیتیک
نیاسین
نام ژنریک نیکوتینامید و نیکوتینیک اسید می باشد.
به صورت کوآنزیمهای NADH و NADPH در متابولیسم و تولید انرژی دخالت دارد.
تولید، جذب، انتقال، ذخیره سازی
بدن می تواند آنرا از تریپتوفان سنتز کند.
در غذاهای حیوانی اغلب به اشکال کوآنزیمی وجود دارد که پس از هضم به اشکال قابل جذب نیکوتینامید و نیکوتینیک اسید تبدیل می شود
در غلات به شکل غیر قابل دسترس نیاسیتین موجود است که البته توسط قلیا هیدرولیز می شود
نیکوتینامید و نیکوتینیک اسید در معده وروده باریک توسط مکانیسم انتشار تسهیل شده جذب می شوند
در پلاسما به شکل آزاد منتقل می شوند
اکثر سلولها آنها را توسط مکانیسم انتشار ساده برداشت می کنند، ولی بعضی بافتها مثل اریتروسیتها، کلیه و مغز برای نیکوتین آمید سیستم انتقال مخصوص دارند
پس از ورود به سلولها به کوآنزیمها تبدیل و به این شکل حفظ و نگهداری می شوند
متابولیسم
برای سنتز NADH و NADPH وجود ریبوفلاوین و پیریدوکسین ضروری است.
در بدن انسان 60 میلی گرم تریپتوفان، 1 میلی گرم نیاسین تولید می کند
NADH می تواند در شانت هگزوز مونوفسفات فسفریله شده و NADPH تولید کند.
عملکرد
NADH و NADPH مهمترین ناقل های الکترون سلولها هستند و در بیش از 200 آنزیم دخیل در متابولیسم قندها، اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه نقش اساسی دارند
NADH بیشتر در تنفس سلولی نقش دارد
NADPH بیشتر در مسیرهای بیوسنتز (مثل اسید چرب و استرول) نقش دارد
مقادیر توصیه شده
به طور کلی میزان نیاز به نیاسین به میزان دریافت انرژی
زنان 14 میلی گرم معادل نیاسین (NE) در روز
مردان 16 میلی گرم معادل نیاسین (NE) در روز
زنان باردار 18 میلی گرم معادل نیاسین (NE) در روز
زنان شیرده 17 میلی گرم معادل نیاسین (NE) در روز
1 میلی گرم معادل نیاسین (NE) برابر 1 میلی گرم نیاسین یا 60 میلی گرم تریپتوفان
منابع
گوشت بی چربی، مرغ، ماهی، بادام زمینی و مخمر منابع غنی هستند
در بافتهای حیوانی به شکل نیکوتینامید، NADH و NADPH و در بافتهای گیاهی به شکل نیکوتینیک اسید یافت می شود.
شیر و تخم مرغ منابع خوب تریپتوفان هستند
کمبود
علائم اولیه: ضعف عضلانی، بی اشتهایی، سوء هاضمه و بثورات پوستی
کمبود شدید منجر به پلاگر می شود
علائم: درماتیت، دمانس و اسهال (بیماری 3D)، لرزش، دردناک شدن زبان (زبان گاوی)
پلاگر درمان نشده، بیماری 4D
مطمئن ترین روش ارزیابی وضعیت نیاسین، اندازه گیری متیل نیکوتین آمید و متیل پیریدون کربوکسامید در ادرار می باشد
مسمومیت
مصرف اسید نیکوتینیک به عنوان دارو (برای پایین آوردن کلسترول) به مقدار 2-1 گرم باعث آزاد شدن هیستامین و گرگرفتگی می شود
مقادیر بالاتر برای کبد سمی است
بسم الله الرحمن الرحیم
موفق باشید