تارا فایل

پاورپوینت ویتامین ها


ویتامین ها
1

حدود ۳۰ سال قبل از ظهور واژه "ویتامین" دانشمندان مشاهده کرده بودند که اگر مواد غذایی (کربوهیدرات، پروتیٔین و چربی) را به صورت خالص برای حیوان یا انسان فراهم کنند، سلامتی آن حیوان یا انسان به خطر می افتد. در حالیکه اگر مقدار کمی شیر به غذای فوق افزوده شود، بیماری برطرف می شود. آنان مشاهده کرده بودند که در شیر ماده ای بسیار کم اما ضروری وجود دارد..

یک بیوشیمیست در کبوترها بیماری بری بری را ایجاد کرد سپس عصاره ای از سبوس برنج را تهیه و با خالص سازی نسبی ،ماده شیمیایی اصلی آن را به عنوان یک آمین (ترکیب حاوی عامل آمین) شناسایی نمود که با خوردن آن کبوتر ها بهبود یافتند. او به دلیل آمین بودن ترکیب اصلی و اینکه برای زندگی ضروری و حیاتی vital for life بود، آن را vitamine یا Vital amine نامید؛بعدها دانشمندان ویتامین های دیگری کشف کردند که فاقد گروه آمینی بود و به این دلیل e اسم را برداشتند تا نشان دهنده عامل آمینی نباشد .به این ترتیبvitamine به Vitamin تبدیل شد.
vital for life
Vital amine
Vitamine
Vitamin

ویتامین ها ترکیبات آلی هستند که از نظر غذایی بسیار مهمند و در مقادیر اندک مورد نیاز بدن هستند . ویتامین ها نمی توانند توسط بدن انسان سنتز شوند ؛ به همین دلیل، باید از راه غذا وارد بدن بشوند.

فعالیت ویتامینها
ویتامین ها مثل کربوهیدرات ها و چربی ها و پروتیٔین ها نمی توانند :
برای تولید انرژی در بدن تجزیه شوند.
در سلولها به عنوان مصالح ساختمانی در ساختار غشا استفاده شوند.

ویتامین ها در مسیرهای متابولیکی به عنوان کوآنزیم یا گروه پروستتیک نقش دارند.
گروه یا ریشه پروستتیک در بیوشیمی
به ساختاری می گویند
که با اتصال های محکم به یک پروتئین متصل می شود.
به عنوان مثال گروه «هِم»

ویتامینها عمدتاً توسط میکروارگانیسم ها (مثل اسید فولیک را میکروارگانیسم ها بهتر سنتز میکنند)و گیاهان -در طی مسیر زندگی عادی آنها -سنتز می شوند.
اغلب پستانداران قادرند ویتامین C را بسازند، چون آنزیم لازم را دارند؛ اما انسانها و پستانداران کمی پست تر، از قبیل شامپانزه و خفاش و … قادر به سنتز ویتامین C مورد نیاز خود نیستند.
*ویتامین B را هیچ پستانداری نمی تواند سنتز کند.

ویژگیهای ویتامین ها را می توان چنین بیان کرد:
1. بدن ویتامین نمی سازد. این مواد باید به طور مداوم به شکل ویتامین و یا ترکیبات پیش ساز ویتامین ها ازراه مواد غذایی به بدن برسند.

2. نیاز روزانه بدن به این ترکیبات به اندازه ای است که بدون آنها تولید انرژی ناممکن است.

3. از ترکیبات سازنده سلول های بدن نیستند و عمل سازندگی را به عهده ندارند.

4. برای انجام واکنش های سوخت و سازی سلول های بدن و رشد طبیعی آنها ضروری اند و فقدان آنها در برنامه غذایی و یا اختلال در روند جذب آنها موجب پیدایش آشفتگی های سوخت وسازی وبروز بیماریهای خاص میشود.

نقش کلی ویتامین ها در بدن:
1. رشد
۲.تولید مثل
۳.حفظ سلامتی بدن
۴.برای آزادسازی انر ژی و سوخت و ساز
۵.فعالیت طبیعی دستگاه گوارشی و اشتهای مناسب
۶. رفتارهای منطقی عصبی و روانی
۷.سلامتی بافت ها و مقاومت در برابر عفونت ها و بیماری ها

ویتامین ها :
این مواد مغذی کاتالیزورهایی اند که واکنش های متابولیکی داخل بدن را تنظیم می کنند.
ویتامین A به کار مطلوب چشم ها کمک می کند .
ویتامین A و C برای سیستم ایمنی بدن مورد نیازند .
ویتامین B به سوخت انرژی سلول ، اسید فولیک و تیامین به دستگاه عصبی کمک می کنند.
ویتامین D به دریافت کلسیم و فسفر از مواد غذایی خورده شده و ورود آن به درون گردش خون کمک می کند و آنتی اکسیدان ها سلول ها را در مقابل آسیب های ناشی از تولید انرژی محافظت می کنند .

کمبود ویتامین ها :

کمبود ویتامین ها، به علت کاهش آنها در غذا یا افزایش نیاز به آنها در دوران حاملگی، شیردهی، رشد، فعالیت ورزشی شدید و آسیب دیدگی و یا بر اثر اختلال در فعالیت بافت یا اندام های بدن به وجود می آید.
اختلال در عملکرد بافت یا اندام ممکن است مانع جذب ویتامین غذا شود.

افزایش در مصرف ویتامین ها (مسمومیّت ویتامینی)

اگر ویتامین های محلول در آب به نسبت زیاد مصرف شوند، مقدار مازاد اثر مفیدی بر بدن ندارد.
از سوی دیگر، مقدار مازاد ویتامینهای محلول در چربی بیشتر آثار سمّی دارند، زیرا تا مدت زیادی در بدن ذخیره می شوند. باید توجه داشت در شرایطی که غذای انسان متعادل و متنوع است، مصرف قرص های ویتامینی ضرورتی ندارد. اما در برخی موارد، مانند دوران حاملگی و شیردهی و نیز در کودکانی که دچار سوء تغذیه شده اند، طبق تجویز پزشک متخصص مفید خواهد بود.

طبقه بندی ویتامینها از نظر حلالیت:
ویتامین های محلول در آب
ویتامین ب کمپلکس
ویتامین سی
ویتامین های محلول در چربی
ویتامین آ
ویتامین دی
ویتامین ای
ویتامین کا

تفاوت ویتامین های محلول در چربی و محلول در آب
1. روند جذب ویتامین های محلول در چربی مشابه جذب چربی هاست؛ بنابراین عوامل مؤثر در جذب چربی ها، در جذب ویتامین ها نیز مؤثرند.

2. به استثنای بعضی از موارد خاص، ویتامین های محلول در چربی برخ ف ویتامین های محلول در آب از راه ادرار دفع نمی شوند.
15

16
3. برخی ویتامین های محلول در آب که در بدن ذخیره نمی شوند، ویتامین های محلول در چربی در بدن و به ویژه در کبد ذخیره می شوند، به همین دلیل اخت ت حاصل از کمبود آنها دیرتر ظاهر می شود.

4. در اثر ذخیره چربی در بدن و دفع نشدن ویتامین های محلول در چربی اضافی، مصرف زیاده از حد ویتامینهای D ،A و K ایجاد مسمومیت می کند.

5. ویتامین های A و D، به ترتیب، به وسیله کاروتن و کلسترول تهیه می شوند و در اختیار بافت های بدن قرار می گیرند.

ویتامین های محلول در آب
ویتامین های محلول در آب 9 عدد هستند که شامل :

یامین (B1) ریبوفلاوین (B2) نیاسین (B3) پانتوتنیک اسید (B5) پیرودکسین (B6) بیوتین (H) کوبال آمین (B12) اسید فولیک (Bc) اسید اسکوربیک ویتامین C

ویتامین های محلول در آب
هنگام جذب از روده مستقیماً وارد خون می شوند.
برای اکثر این ویتامین ها، اضافه های ویتامین به راحتی از طریق ادرار از بدن دفع می شوند؛ بنابراین، مسمومیت با آنها کمتر اتفاق می افتد ( غیر از ویتامین B6 که در ماهیچه ها ذخیره می شود و دوزهای بالای آن باعث حساسیت به نور می شود. )

ویتامین های محلول در آب
ویتامین های محلول در آب عبارت اند از : ویتامین C و ویتامینهای گروه B، شامل تیامین (B1)، رایبوفلاوین (B2)، نیاسین، اسید پانتوتنیک، پیریدوکسین (B6)،
بیوتین )H(، اسید فولیک یا فو سین )M یا BC(، سیانوکوبالامین (B12).

نقش اصلی آنها بیشتر در ارتباط با آزادسازی انرژی از مواد مغذی در واکنشهای سلولی است. پس، وجود این نوع ویتامین ها برای رشد و نمو طبیعی، تولید مثل، شیردهی، فعالیت عض نی زیاد و نیز برای حفظ تندرستی و بهبود بیماریها ضرورت دارد.

ویتامین های محلول در چربی
1.درمقابل گرما از ویتامینهای گروه B(محلول در آب) مقاومتر و در برابر پخت و پز کمتر آسیب پذیرند.
2. عموماً از طریق روده جذب می شوند (جذب آنها از روده همراه با چربی است).
3. چون در آب محلول نیستند، برخی ویتامین های محلول در آب، از طریق ادرار دفع نمی شوند و به این لحاظ به نحو چشم گیری در بدن ذخیره می شوند.

ویتامین های محلول در چربی
برای جذب، نیاز به حضور چربی و نمک های صفراوی، در روده دارند. و به صورت شیلو میکرون ابتدا جذب لنف و سپس وارد گردش خون می شوند.اگر ذرات ریز باشند بطور مستقیم وارد خون می شود ولی اگر بزرگتر باشند از طریق لنف به خون وارد می شوند. مسمومیت با آنها شایعتر است زیرا به راحتی از بدن دفع نمی شوند.

23
نقش ویتامین ها در فعالیت های ورزشی

به نظر می رسد که ورزشکاران به علت شرکت در فعالیت های جسمانی و ورزشی نسبت به افراد معمولی به ویتامین بیشتری نیاز دارند. هر چند که تحقیقات انجام شده مؤید این ادعا نیست. به همین دلیل، این احساس در بین مربیان و ورزشکاران به وجود آمده است که مصرف بیشتر این نوع مواد موجب آزاد شدن انرژی بیشتر می شود و در نتیجه زمان و شدت فعالیت های جسمانی افزایش خواهد یافت.

24
مصرف بیش از حد ویتامین C ادرار را زیاد و روده را نیز حساس می کند و در بعضی اشخاص، به علت از بین بردن مقدار چشمگیری از ویتامین B12 موجود در غذا، تولید کم خونی می کند.

مصرف زیاد ویتامین B6 ممکن است موجب بیماری های کبد شود . استفاده بیش از حد اسید پنتوتنیک از جذب اسیدهای چرب توسط عض ت و قلب در زمان تمرینات ورزشی جلوگیری می کند و کارایی استقامتی بدن را در اثر کمبود اکسیژن کاهش می دهد.

25
رابطه ویتامین ها با فعالیت های ورزشی از نقش کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتیٔین ها در فعالیت های ورزشی جدا نیست.

ویتامین های B 6 ، PP ،D ، A، اسید پنتوتنیکb5، اسید فولیک و ویتامین C در تشکیل بافت ها، عض ت و استخوان ها و رشد بدن مؤثرند. رشد و روند حجیم شدن عضلات در این زمینه ورزشکاران را در فعالیت های قدرتی، انفجاری و سرعتی یاری خواهد داد.

26
ویتامینهای B12،C ،B6 ،E و اسید فولیک در تولید و افزایش گلبول قرمز، هموگلوبین و خون مؤثرند.
ویتامینهای B1، اسید پنتوتنیک و بیوتین از ضعف، خستگی و دردهای عض نی و مفصلی جلوگیری می کنند. همچنین با جلوگیری از تراکم اسید پیروویک و وارد کردن آن به چرخه کربس در طی فعالیت های جسمانی، خستگی زودرس را در ورزشکاران به تأخیر می اندازند.
ویتامینهای B12 ،B6 ،B1 و C در تجدید قوای جسمانی ورزشکاران مؤثرند.

B1 در تعادل قند خون نیز شرکت دارد وبه ذخیره سازی گلیکوژن در کبد و سنتز چربی ها از کربوهیدرات ها کمک می کند.
B6 در موقع فعالیت سرعت تجزیۀ قندها و چربی ها را افزایش می دهد.

27
ویتامین C در سوخت و ساز کربوهیدرات ها و اسیدهای آمینه نقش دارد؛ موجب افزایش گلیکوژن کبد و عضلات می شود و ورزشکاران را در تأمین انرژی یاری می دهد.
ویتامین C تحمل بدن را در برابر خستگی افزایش می دهد.
به علاوه ویتامین های B9 ،B3 ،B2 و B12 در سوخت و ساز کربوهیدرات ها یا پروتیٔین ها دخالت دارند و به افزایش ذخایر انرژی، تولید انرژی و سنتز بافت های جدید (مخصوصاً بافت های عضلانی) کمک می کنند.

در گذشته فکر می کردند بدن قادر به ساخت آن نیست و آن را ویتامین به حساب می آوردند ولی امروزه با اینکه ویتامین نیست ولی کوآنزیم است.
Adenine (no longer considered a vitamin)
ویتامین B4

ویتامین B۴ : آدنین
دیگر به عنوان ویتامین مطرح نیست زیرا بدن مقادیر کافی از آن را می سازد.

ویتامین Inositol : B8
بدن به اندازه کافی آن را سنتز می کند و اگر به صورت تکمیلی مصرف شود برای بعضی افراد مفید است.

ویتامین B12
p-aminobenzoic acid (PABA)

ویتامین B12
کوبال آمین (B12) از لحاظ ساختمانی از یک حلقه تتراپیرول (حلقه کورین) و یک اتم کبالت در مرکز آن تشکیل شده است.

B12 توسط میکروارگانیزم ها ساخته می شود و در کبد حیوانات در حالت متصل به پروتئین وجود دارد.

ویتامین B12
کوبال آمین برای فعال شدن احتیاج به جدا شدن از پروتئین دارد که با هیدرولیز پروتئین توسط اسید معده یا توسط آنزیم تریپسین در روده این کار صورت می گیرد. برای جذب B12 به فاکتور پروتئینی(فاکتور داخلی) که توسط سلولهای کناری غدد معده (parietal cell) ساخته می شود متصل می گردد و در ناحیه ایلئوم روده جذب می شود.

انتقال B12 در جریان خون به صورت چسبیده به پروتئینی بنام ترانس کوبال آمین صورت می گیرد.

اهمیت کلینیکی کمبود ویتامین B12
ذخیره کبدی ویتامین B12 می تواند تا 6 سال B12 مورد نیاز بدن را تامین کند و به همین دلیل کمبود B12 بندرت رخ می دهد.

بیماری های مرتبط با ویتامین B12
۱ – اختلال عصبی : دژنراسیون بافت عصبی به علت اختلال در متابولیسم اسیدهای چرب فرد کربن و تجمع متیل مالونیل کوآ در سیستم عصبی. متیل مالونیل کوآ با مهار سنتز اسیدهای چرب و همچنین شرکت در ساخت اسیدهای چرب شاخه دار باعث تخریب غشا میلین اعصاب می گردد.

2 – کم خونی مگالوبلاستیک : نوعی کم خونی که همراه با مشاهده پیش سازی از گلبول های قرمز بنام مگالوبلاست ها در خون است.

3 – کم خونی پرنسیوز : کمبود ارثی ساخت فاکتور داخلی که در جذب B12 نقش دارد موجب این نوع بیماری می گردد و در این بیماران مصرف خوراکی B12 به علت عدم جذب تاثیری بر درمان بیماری ندارد در صورتیکه تزریق درون رگی B12 کم خونی را برطرف می کند.

ویتامین : B1 (تیامین)
این ویتامین از یک حلقه پیریمیدین و یک حلقه تیازول تشکیل شده است .در حلقه تیازول، کربن بین اتم نیتروژن و سولفور، خاصیت اسیدی داشته و به راحتی +H از دست می دهد و به جای آن گروه استیل می گیرد.
این ویتامین حاوی سولفور است و بوی تندی میدهد (بوی گوشت ) و در محلول های قیلیایی از بین می رود.
محل فعالیت این ویتامین همین کربن اسیدی است که در شکل علامت دارد.
شکل فعال: تیامین در الکل درجه اول خود یک پیروفسفات می گیرد و فعال می شود؛ از طریق همین فسفات نیز به آنزیم خود وصل می شود. شکل فعال تیامین، تیامین پیروفسفات یا تیامین دی فسفات نام دارد. برای فعال شدن تیامین یک ATP مصرف می شود و آنزیم کاتالیز کننده واکنش، تیامین دی فسفوترانسفراز یا تیامین پیروفسفات سنتتاز نام دارد.

در هر دو مرحله، علاوه بر CO2، یک NADH نیز تولید می گردد که پس از جدا شدن از آنزیم به درون میتوکندری رفته و هیدروژن خود را در زنجیر انتقال الکترون و تولید ATP استفاده می کند. پس، هیدروژنهای NADH در مسیر کاتابولیسم مصرف می شوند.

مقدار مورد نیاز روزانه تیامین بسته به رژیم غذایی و بین حدود 1 تا ۱.۵ میلی گرم در روز برای بزرگسالان است. اگر میزان کربوهیدرات رژیم غذایی زیاد باشد مقدار بیشتری از این ویتامین لازم است.

کمبود ویتامین B1
کمبود ویتامین منجر به اختلالات نورولوژیک شامل گیجی، عدم هماهنگی چشم ها، اختلالات قلبی – عروقی و ماهیچه ای می گردد.

کاهش شدید تیامین منجر به بیماری بری بری می گردد که نتیجه رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات و ویتامین کم می باشد. بری بری به معنای ضعف ضعف میباشد که بدن در آن ATP لازم را ندارد.اگر بری بری به قلب برسد باعث سکته قلبی می شود.

اختلال دیگری که در ارتباط با کمبود تیامین است سندروم ورنیکه – کورسکوف می باشد. این بیماری در حالت الکلیسم مزمن و به دلیل فقر رژیم غذایی ناشی از الکلیسم ایجاد می گردد.

چه کسانی به کمبود ویتامین ب مبتلا هستند ؟
۱. رژیم غذایی که عمدتاً از چای و بیسکویت تشکیل شده باشد. چای حاوی فاکتورهای آنتی تیامین است.
۲. خوردن ماهی خام باعث کمبود B1 می شود؛ زیرا در ماهی آنزیم های تیامیناز وجود دارد که تیامین را تخریب می کنند. در طول پخته شدن، این آنزیمها در اثر حرارت حتی مقدار کمی از حرارت، دناتوره و غیر فعال می شوند. ۳. افراد معتاد به الکل: در این افراد مصرف تیامین کم است، جذب تیامین از روده دچار اختلال شده است، به کارگیری تیامین در بدن مختل شده و ذخایر بدنی نیز کاهش دارد. الکل از لحاظ کالری غنی ولی از لحاظ ویتامین فقیر است.عصب مغزشان دچار اختلال میشود که به آن سندرم ورنیکه-کورساکف می گویند.این سندرم در جامعه غرب بیشتر شایع است و این افراد معمولا آتاکسی دارند به طوری که حرکت های ناهماهنگ ماهیچه ای دارند و هنگام راه رفتن تلو تلو می روند. ان ها نمی توانند نور را با چشمشان دنبال کنند و چشمشان پرش های غیرارادی
دارد.

در حیوانات نیز کمبود ویتامین B1 شایع می باشد و انقباضات عضلات خلفی باعث حالتی به نام stargazing می شود.به گونه ای که انگار به ستاره ها نگاه می کنند.

ویتامین B۲ : ریبوفلاوین (ویتامین جی)
علت نام گذاری vit G :
اگر ویتامین B2را به صورت خالص تهیه کنیم به رنگ سبز خالص فلورسنت دیده میشود

ویتامین B۲ : ریبوفلاوین (ویتامین جی)
یک سیستم حلقه ای ایزوآلوکسازین که فلاوین هم نامیده می شود. به نیتروژن شماره ۱۰، ریبیتول (ریبوز احیا شده) متصل می باشد و به همین دلیل نام این ویتامین ریبو فلاوین است.

ویتامین B۲ : ریبوفلاوین (ویتامین جی)
شکل فعال: ریبوفلاوین، پیش ساز کوآنزیم های FMN (ریبوفلاوین مونو نوکلیٔوتید) و FAD (ریبوفلاوین آدنین دی نوکلیٔوتید) می باشد و اسم آنزیم سازنده آن FAD سنتتاز می باشد.
ریبوفلاوین، به کمک آنزیم ریبوف وین کیناز (فلاوکیناز)، فسفوریله می شود و FMN تولید می شود. منشا گروه فسفات، مولکول ATP می باشد. سپس، یک AMP از یک ATP دیگر، به FMN منتقل و FAD سنتز می شود.

علامت های ناشی از کمبود ریبوفلاوین عبارتند از:
 بی اشتهایی، رشد کم، استفراغ
 درماتیت (التهاب پوست)، (chelosis) شقاق گوشه لب***
 التهاب زبان
 ترس از نور
 در پرندگان و جوجه، باعث فلج ناشی از فر خوردن انگشتان پا می شود.

این ویتامین هم در چرخه گلیکولیز هم در چرخه کربس و زنجیره انتقال الکترون به عنوان حامل هیدروژن عمل می کند.

ویتامین B3 (نیاسین ، یا اسید نیکوتینیک)
nicotine+acid+amine=niacine
حلقه پیریدین که بر روی آن یک گروه کربوکسیل (در اینصورت اسید نیکوتینیک نامیده می شود) یا یک گروه آمید (در اینصورت نیکوتینامید نامیده می شود) قرار گرفته است. نیکوتینامید به راحتی در بدن آمین خود را ازدست می دهد و بنابراین، از نظر غذایی معادل اسید نیکوتینیک می باشد.

دارای دو فرم کوآنزیمی NAD+ و NADP+ است. که کوفاکتور آنزیم های دهیدروژناز متعددی از جمله لاکتات دهیدروژناز . مالات دهیدروژناز می باشند.

در یک تعریف دقیق نیاسین ویتامین محسوب نمی شود چون در بدن از اسید آمینه تریپتوفان ساخته می شود.

ولی قدرت استفاده از تریپتوفان جهت ساخت نیاسین ناکافی است (60 میلی گرم تریپتوفان برای ساخت 1 میلی گرم نیاسین) و بعلاوه جهت سنتز نیاسین به ویتامین های B1 ، B2 و B6 نیاز است که در یک رژیم غذایی تامین این ویتامین ها با محدودیت روبرو است و لذا نیاسین را به عنوان یک ویتامین در نظر می گیرند.

کمبود نیاسین

کمبود آن منجر به بیماری پلاگر می شود که با تظاهرات بالینی درماتیت، مشکلات عفونی و ذهنیو اسهال همراه است. حتی در صورت درمان نشدن مرگ رخ می دهد. همچنین، باعث زخمها و التهاب زبان (زبان متورم و براق و صاف و دردناک) می شود.

در بیماری هارت ناپ (بدلیل نقص در جذب تریپتوفان)در سندروم کارسنوئید (به دلیل ساخت زیاد سروتونین از تریپتوفان) و در مصرف داروی ایزونیازید (جهت درمان سل) نیز کمبود نیاسین ایجاد می گردد.

ویتامین B۵ :اسید پانتوتنیک یا پانتوتنات ریبوفلاوین
برای سنتز شدن کوآنزیم آ لازم است. در ساختمان کوآنزیم آ شرکت می نماید.

ویتامین B۵ :اسید پانتوتنیک یا پانتوتنات ریبوفلاوین

B5 از لحاظ ساختمانی از اسید آمینه بتا آلانین و اسید پانتونیک تشکیل شده است.

فرم های کوآنزیمی آن کوآنزیم آ و انتقال دهنده گروه اسیل (Acyl carrier protein) می باشد.

کوآنزیم A انتقال دهنده گروه استیل است .
نقش ACP در ساخت اسیدهای چرب است.

بنابراین ویتامین B5 برای متابولیسم کربوهیدرات ها ،اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب مورد نیاز است.

کمبود ویتامین B۵
به ندرت رخ می دهد زیرا در همه حبوبات، سبزیجات، و گوشت توزیع وسیع دارد.
القای عمدی کمبود در حیوانات نشان داده است که در خوکها، باعث کاهش رشد، ریزش مو و راه رفتن بدون خم کردن زانو می شود که به آن "راه رفتن مثل غاز "می گویند.
کمبود این ویتامین در پرندگان و جوجه ها باعث عدم توسعه مناسب پَرها می شود.
در انسانها، باعث سردردوخستگی می شود.

ویتامین B6
پیرودکسال ، پیرودکسال امین و پیرودکسین مجموعا ویتامین B6 نامیده می شوند.

هر سه ترکیب قابل تبدیل به فرم فعال و کوآنزیمی این ویتامین یعنی پیرودکسال فسفات هستند.
پیرودکسال فسفات ،PLP، کوآنزیم آنزیم های ترانس آمیناز و گلیکوژن فسفوریلاز است و نقش آنزیم های ترانس آمیناز انتقال گروه آمین را در واکنش های ترانس آمیناسیون اسید های امینه است.
آنزیم گلیکوژن فسفوریلاز که در تجزیه کننده گلیکوژن است.

مقدار مورد نیاز روزانه آن بستگی به میزان پروتئین در رژیم غذایی و حدود 2 – ۱.۴ میلی گرم در روز است .
در دوران حاملگی و شیردهی نیاز به ویتامین B6 افزایش می یابد.
ویتامین B6

بیوتین در غذاهای مختلف وجود دارد و همچنین توسط باکتریهای روده ساخته می شود لذا کمبود آن نادر است.

مصرف درازمدت آنتی بیوتیک ها (به علت کاهش میکرو فلورای روده) مصرف بیش از حد تخم مرغ خام موجب کمبود بیوتین در بدن می گردد.

در سفیده تخم مرغ گلیکوپروتئینی بنام آویدین (Avidin) وجود دارد که دارای میل ترکیبی زیاد برای اتصال به بیوتین است و با اتصال به آن مانع از جذب بیوتین می گردد.

از لحاظ ساختاری از سه بخش تشکیل شده است :
1 – پارا آمینو بنزوئیک اسید
۲ – یک حلقه پتریدین
۳ – یک تا هفت مولکول اسید گلوتامیک اسید
اسید فولیک (ویتامین Bc)

اسید فولیک توسط مخمرها سنتز می شود و در برگ سبز گیاهان هم وجود دارد. در کبد به صورت پلی گلوتامات ذخیره می گردد. برای جذب در روده تعدادی از اسید گلوتامیک های موجود در مولکول توسط آنزیم ها برداشته می شود که به جذب این ویتامین کمک می کند.
اسید فولیک (ویتامین Bc)

اسید فولیک در سلول های بدن احیا می شود و تبدیل به دی هیدروفولات و تتراهیدروفولات می گردد.

آنزیم دی هیدروفولات روکتاز و با صرف NADPH این واکنش را انجام می دهد.
اسید فولیک (ویتامین Bc)

تتراهیدروفولات (THF) فرم کوآنزیمی این ویتامین است که در انتقال ریشه های تک کربنی مانند متیل (-CH2) ، متیلتن (=CH2) ، فرمیل (CHO) و … نقش دارد.

(گروههای تک کربن برای بیوسنتز مواد مختلفی در بدن مورد نیاز هستند از قبیل: اسیدهای آمینه سرین ، متیونین و گلی سین ،نوکلئوتیدهای پورین و dTMP(نوکلئوتید تیمین)، کولین ، آدرنالین
اسید فولیک (ویتامین Bc)

کمبود اسید فولیک به دلیل وجود آن در غذاهای مختلف نادر است.
مواردی زیر باعث کمبود این ویتامین می شوند :

رژیم غذایی نامناسب در الکلی ها
مصرف داروهای ضد تشنج و ضد بارداری های خوراکی که می تواند موجب کاهش جذب اسید فولیک و کاهش این ویتامین در بدن گردند.
اسید فولیک (ویتامین Bc)

نتیجه کمبود اسید فولیک

کاهش سنتز DNA

توقف تکثیر سلولها که به علت تاثیر آن بر ساخت نوکلئوتیدهای پورین و dTMP است .

در مغز قرمز استخوان ، ناتوانی در سنتز اسیدهای نوکلئیک موجب اشکال در بلوغ اریتروسیت ها و کم خونی مگالوبلاستیک می گردد.

ویتامین C ترکیبی 6 کربنه با ساختاری ساده است که از لحاظ ساختاری شبیه مونوساکاریدها است.

در انسان ها به علت فقدان انزیم گلونولاکتون اکسیداز که از انزیمهای این مسیر متابولیسمی است ویتامین C ساخته نمی شود و ویتامین محسوب می شود.
ویتامین C(اسید اسکوربیک)

1- ساخت کلاژن: برای تبدیل اسید امینه پرولین موجود در کلاژن به هیدروکسی پرولین که توسط انزیم پرولین هیدروکسیلاز انجام می گیرد نقش کو فاکتور دارد.کمبود ویتامین C موجب اختلال در سنتز کلاژن و اشکال در بافت پیوندی می گردد.

2- درساخت اسیدهای صفراوی و برای انزیم 7-هیدروکسیلاز نقش کو فاکتور دارد .

3- در ساخت هورمون ادرنالین و برای انزیم تیروزین هیدروکسیلاز نقش کو فاکتور دارد.

4- جذب اهن به صورت Fe2+انجام می گیرد و ویتامین C با احیا Fe3+ به Fe2+ به جذب اهن کمک می کند.
5- درساخت هورمون استروئیدی در بخش قشری ادرنال ویتامین C به راحتی در روده جذب می گردد وکمبود ان ناشی از کمبود ان در رژیم غذایی یا نیاز شدید بدن است.استرس ، فشار روانی و جراحات از جمله شرایطی هستند که در انها نیاز بدن به ویتامین C افزایش می یابد.به طور معمول مقدار زیادی ویتامین C درغده آدرنال به صورت ذخیره وجود دارد و تحت شرایط ذکر شده مقدار این ویتامین کاهش می یابد که می تواند به علت مصرف بالای این ویتامین در بدت تحت شرایط استرس و آسیب بدنی باشد. کمبود ویتامین C منجر به بیماری اسکوروی می گردد که از علائم آن کوفتگی ، خستگی عضلانی، تورم و نرمی لثه ها ، کاهش بهبودی زخم ها ، خونریزی، پوکی استخوان و کم خونی است. که می تواند بدلیل اثر ویتامین C در ساخت کلاژن و لذا استحکام بخشیدن به بافت پیوندی باشد.

ویتامین C یک ترکیب احیا کننده است و در واکنش های مختلفی نقش دارد :

4- جذب اهن به صورت Fe2+انجام می گیرد و ویتامین C با احیا Fe3+ به Fe2+ به جذب اهن کمک می کند.

5- درساخت هورمون استروئیدی در بخش قشری ادرنال ویتامین C به راحتی در روده جذب می گردد وکمبود ان ناشی از کمبود ان در رژیم غذایی یا نیاز شدید بدن است.
ویتامین C یک ترکیب احیا کننده است و در واکنش های مختلفی نقش دارد :

استرس ، فشار روانی و جراحات از جمله شرایطی هستند که در انها نیاز بدن به ویتامین C افزایش می یابد.به طور معمول مقدار زیادی ویتامین C درغده آدرنال به صورت ذخیره وجود دارد و تحت شرایط ذکر شده مقدار این ویتامین کاهش می یابد که می تواند به علت مصرف بالای این ویتامین در بدت تحت شرایط استرس و آسیب بدنی باشد.
ویتامین C(اسید اسکوربیک)

کمبود ویتامین C(اسید اسکوربیک)
کمبود این ویتامین منجر به بیماری اسکوروی می گردد که علائم آن :

کوفتگی ، خستگی عضلانی، تورم و نرمی لثه ها ، کاهش بهبودی زخم ها ، خونریزی، پوکی استخوان و کم خونی است.

ویتامین A (رتینول ) به سه صورت زیر وجود دارد :

رتینول
رتینال (فرم آلدئیدی)
رتینوئیک اسید

ویتامین A (رتینول )
محل ذخیره رتینول : کبد

بخشی حلقوی به نام حلقه بتایونون

یک زنجیره هیدروکربنی که دارای چندین پیوند دوگانه است. این پیوندهای دوگانه دارای موقعیت Cis یا trans هستند و لذا فرم های مختلف ویتامین A وجود دارد.
ساختمان ویتامین A (رتینول )

از جمله کاروتنوئیدهای گیاهی از لحاظ ساختمانی از دو مولکول ویتامین A تشکیل شده است.

تجزیه بتاکاروتن در کبد موجب تولید دو مولکول ویتامین A می گردد.

11-cis-retinal All-trans-retinal بتاکاروتن

ویتامین A (رتینول )
از نظر ساختمانی بصورت یک دیترپن یعنی متشکل از چهار واحد ایزوپرن می باشد.
در طبیعت بشکل الکل (رتینول) و یا استری از اسیدهای چرب وجود دارد.
مهمترین منبع آن بتا-کاروتن می باشد.
مقدار این ویتامین در روغن کبد ماهی کاد و تون زیاد و همچنین در جگر پستانداران ، زرده تخم مرغ ، شیر و فراورده های آن نیز وجود دارد.

ویتامین A (رتینول )
این ویتامین فقط در منابع حیوانی یافت می شود.
کمبود آن موجب نارسائی های سیستم بینائی می شود.
در صورتی که تمام پیوندهای دوگانه ویتامین ترانس باشند فعالیت بیولوژیک آن ماکزیمم است.
درصد ایزومر سیس در ویتامین طبیعی از نوع سنتزی خیلی بیشتر است.
اضافه کردن اسید کلریدریک رقیق با عث تبدیل ایزومر ترانس به سیس می گردد.

ویتامین A (رتینول )
چندین پیش ساز ویتامین آ وجود دارند که متعلق به کاروتنوئیدها می باشند
میزان ویتامین در شیر تابستان 1/5 برابر بیشتر از شیر زمستان است
نور و حرارت و اکسیداسیون بر روی نابودی پیش ساز ها و خود ویتامین تاثیر دارند
مواد غذائی خشک شده بدلیل اکسیداسیون بیش از غذاهای مرطوب در معرض از دست دادن ویتامین هستند.

ناقل ویتامین A (رتینول ) در خون
پروتئینی به نام رتینول بایندینگ پروتئین در انتقال رتینول در
گردش خون نقش دارد.

منابع ویتامین آ
cod liver oil
meat
egg
milk
dairy products
carrot
broccoli
spinach
papaya
apricots

عملکرد متابولیسمی ویتامین آ
بینایی
رونویسی ژن
عملکرد سیستم ایمنی بدن
رشد و نمو جنین و تولید مثل
متابولیسم استخوان
Haematopoieis
سلامت پوست
فعالیت آنتی اکسیدانی

Retinol
Biologically active forms – retinoids: retinol, retinal, retinoid acid.

Major vit. A precursors (provitamins) → plants carotenoids.

Foodstaf of animals origin contain most of vit. A in the form of esters (retinylpalmi-tates) – retinol and long fatty acid
Cyklohexan ring and isoprenoid chain

نقش های فیزیولوژیک رتینول

الف ) اثر بر بیان ژنها : دارای گیرنده های داخلی سلول هستند که شبیه رسپتور هورمونهای استروئیدی است. ویتامین A با اتصال به این رسپتورها به DNA متصل گشته و بیان ژنهایی که در رشد و تمایز موثرند را کنترل می کند.

ب)نقش در بینایی : سلولهای استوانه ای و مخروطی شبکیه جشم ، سلولهای تخصص یافته ای هستند که مسئول دریافت و جذب نور و تبدیل آن به پیام عصبی هستند. در این سلولها پروتئینی بنام opsin وجود دارد که در ترکیب با رتینول ترکیبی بنام رداپسین را بوجود می آورد.

ج) ساخت گلیکوپروتئین ها ، تولید مخاط و سلامت بافت پوششی

کمبود رتینول

کمبود آن پس از دوره طولانی فقدان آن در رژیم غذایی اتفاق می افتد.

از نشانه های کمبود ویتامین A :

شب کوری
شاخی شدن قرنیه چشم و گزروفتالمی
افزایش خطر ابتلا به سرطان که نتیجه کاهش بتاکاروتن است. (بتاکاروتن نقش آنتی اکسیدانی دارد و با خنثی کردن اثر رادیکالهای آزاد در کاهش خطر ابتلا به سرطان نقش دارد)

مصرف بیش از حد رتینول

مصرف بیش از حد ویتامین A موجب :

تجمع آن در کبد و مسمومیت می گردد که به صورت درد استخوان ، هپاتواسپلنومگالی ، استفراغ و اسهال تظاهر پیدا می کند.

ویتامین D3 (کوله کلسیفرول)

ویتامین D3 ساختمان استروئیدی دارد و از کلسترول مشتق می گردد.

در پوست ابتدا تحت تاثیر آنزیم دهیدروژناز ، کلسترول تبدیل به 7- دهیدروکلسترول می گردد و سپس تحت تاثیر اشعه ماورا بنفش تبدیل به به کوله کلیسفرول (ویتامین D3) می گردد.

در گیاهان ترکیبی بنام ارگواسترول وجود دارد که تحت تاثیر اشعه uv در بدن تبدیل به کلسیفرول (ویتامین D2) می گردد.

فرم فعال ویتامین D3
فرم فعال ویتامین D3 :

ا و 25 دی هیدروکسی کوله کلیسفرول

است که مانند هورمونهای استروئیدی عمل می کند و در واقع یک هورمون به شمار می رود.

نحوه عملکرد فرم فعال ویتامین D3 همانند هورمون های استروئیدی است.

عملکرد ویتامین D3
افزایش جذب روده ای کلسیم در روده با افزایش بیان پروتئین calbindin
کمک به معدنی شدن بافت استخوانی به این ترتیب که موجب رسوب املاح کلسیم در بافت استخوان می گردد که نتیجه آن استحکام بافت استخوانی است.

کمبود ویتامین D
در کودکان موجب راشیتیسم (Rickets) می گردد. اشکال در کانی شدن بافت استخوانی موجب نرمی استخوان و تغییر شکل استخوان های بلند از جمله استخوان ساق پا می گردد.

در دوران بزرگسالی کمبود ویتامین D موجب بیماری استئومالاسی می گردد که همراه با تخریب بخش معدنی استخوان (Demineralization) استخوانها و سستی و در نتیجه شکستگی استخوانها می باشد.

کمبود ویتامین D
در کودکان موجب راشیتیسم (Rickets) می گردد. اشکال در کانی شدن بافت استخوانی موجب نرمی استخوان و تغییر شکل استخوان های بلند از جمله استخوان ساق پا می گردد.

در دوران بزرگسالی کمبود ویتامین D موجب بیماری استئومالاسی می گردد که همراه با تخریب بخش معدنی استخوان (Demineralization) استخوانها و سستی و در نتیجه شکستگی استخوانها می باشد.

ساختمان ویتامین E
از لحاظ ساختمانی از اتصال یک حلقه بنزنی و یک حلقه پیران که ساختاری بنام هسته کرومان را تشکیل می دهند تشکیل شده است. به این هسته یک زنجیره هیدروکربنی متصل است.

ویتامین E
پس از جذب در روده ویتامین E از به خون انتقال داده شده و سپس به کبد و سپس به سایر بافت های بدن انتقال می یابد.

به علت چربی دوست بودن ویتامین E در غشاهای سلولی ، ذخایر چربی و سایر لیپوپروتئین های گردش خون تجمع پیدا می کند.

محل اصلی ذخیره این ویتامین بافت چربی است.

نقش اصلی ویتامین E

عنوان یک آنتی اکسیدانت طبیعی باعث برداشته شدن رادیکالهای آزاد و اکسیژن مولکولی می گردد و از پراکسیداسیون اسیدهای چرب غیر اشباع غشا جلوگیری می کند.

ویتامین E و ویتامین C

ویتامین E و ویتامین C از لحاظ خاصیت آنتی اکسیدانی با یکدیگر در ارتباط هستند.

ویتامین C موجب احیای ویتامین E اکسید شده توسط مواد اکسیدکننده می گردد.

ط

کمبود ویتامین E

منجر به افزایش آسیب پذیری گلبول های قرمز می گردد .

از دیگر عوارض کمبود ان اختلالات عصبی است.

در حیوانات آزمایشگاهی کمبود ویتامین E می تواند باعث نازایی گردد. اختلال در جذب چربی ها از طریق روده می تواند منجر به کمبود ویتامین E در بدن گردد.

خاصیت انتی اکسیدانی ویتامین E
از ویتامین E به علت اثر آنتی اکسیدانتی می توان در درمان بیماریهای التهابی و همچنین پیشگیری از بروز سرطان موثراستفاده نمود

ویتامین K
ویتامین K : ترکیبات متعددی با خواص ویتامین K وجود دارند که همگی آنها از هسته نفتوکینون مشتق شده اند.

سه فرم ان عبارتند از ویتامین های :

K1(فیلوکینون) در سبزیجات وجود دارد.
K2 (فارنوکینون) توسط باکتریهای روده ای
K3 (منادیون) به روش شیمیایی سنتزمی شود و قابل حل در آب

نقش اصلی ویتامین K

نقش اصلی ویتامین K در عمل انعقاد خون است.

ویتامین K

ویتامین K فقط در حضور نمک های صفراوی و سایر لیپیدها جذب می گردد. بنابراین بیماریهای سو ء جذب لیپیدها می توانند منجر به کمبود ویتامین K گردند.

کمبود ویتامین K

از آنجاییکه ویتامین K2 توسط باکتریهای روده سنتز می شود کمبود ویتامین K به ندرت در افراد بالغ رخ می دهد.

ولی مصرف درازمدت آنتی بیوتیک ها منجر به کمبود این ویتامین در بزرگسالان می گردد.

روده نوزادان استریل است و هنوز باکتریها در آن جایگزین نشده اند بنابراین کاهش ویتامین K می تواند در نوزادان ایجاد گردد که از علائم اولیه آن سندروم خونریزی است.

منابع
http://lms.bums.ac.ir/mod/forum/discuss.php?d=3548&parent=9579


تعداد صفحات : 96 | فرمت فایل : pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود