مواد و مصالح ساختمانی
موزائیک
تعریف
موزائیک کف پوشی است متراکم ، در حقیقت یک جور بتن است که تراکم خود را یا از طریق فشار پرسی و یا از طریق لرزش به دست می آورد و از ماسه ، سیمان ، سنگ دانه، پودر سنگ و آب در ابعاد و طرحهای گوناگون وجود دارد.
تاریخچه موزائیک
قدمت این هنر از دو هزار سال پیش در روم معمول بوده و خصوصاً از خاکسترهای شهر « بمبئی » موزائیک های بسیار زیبا بیرون آمده است که معروفترین آنها پرده ای است که صحنه جنگ اسکندر با داریوش را نشان می دهد. در ایران در شهر نیشابور نزدیک کازرون موزائیک های زیبائی پیدا شده « توسط پروفسور گریشمن» که کف ایوانهای کاخ شاپور اول را تزئین می نمودند.
بخشی از هنر موزائیک اثر آنتونیو گائودی در بارسلون.
ادامه تاریخچه موزائیک
در قرن 80 قبل از میلاد سنگ فرشهای رنگی وجود داشت، که از سنگهای رنگ شده مختلف برای ایجاد نقش استفاده میشد و معمولا بدون ساختار و طرح خاصی بودن.
این یونانیان بودند که در قرن 4 قبل از میلاد تکنیک سنگ فرش را به یک هنر ارتقا دادند . طرحهای آنان معمولا تصاویری از انسان و حیوانات و یا طرحهای هندسی منظم بود.
ادامه تاریخچه موزاییک
در سال 200 قبل از میلاد برای اولین بار از قطعات ریز مربعی مخصوصی استفاده شد که برای ارائه جزئیات ظریف و نمایش طیفی از رنگها در کارها به کار برده می شد .استفاده از این قطعات ریز ( که گاهی در ابعاد میلیمتری بودند ) امکان تقلید از نقاشی را فراهم می آورد .بسیاری از موزاییکهای باقی مانده از آن دوران ، مانند شهر پومپی ، کار هنرمندان یونان است.
ادامه تاریخچه موزائیک
گسترش امپراطوری رم هنر موزاییک را به سرزمینهای دورتر منتقل کرد .اگر چه به همان میزان از درجه مهارت و جنبه هنری آن نیز کاسته شد .اگر موزاییکهای بریتانیای تحت سلطه امپراطوری رم را با موزاییکهای ایتالیا مقایسه کنید ، متوجه خواهید شد که بریتانیایی ها به طرح و اصول کار وفادار نماندند.
موضوعات معمول رومی مناظر ، جشنهای خدایان ، وقایع روزمره و یا طرح های هندسی بود.
حاشیه کنار موزاییک که به شکل طنابهای در هم پیچیده است گو ئیلوچی guilloche نامیده می شود.
انواع موزائیک
1) موزائیکها گرانیتی و معمولی
ادامه انواع موزائیک
2) موزائیک های ویبره ای
موزائیکهای تک لایه ای بدون ساب خوردن و فشار پرسی می باشد و برای تولید آن به دستگاه های پیچیده ای نیاز ندارد تنها یک هم زن ،یک دزاتور پیمانه کن و یک تسمه نقاله به طول 12-10 مجهز به ویبراتور کافی است.
روش تولید:
روش تولید آن بدین ترتیب است که مواد پس از مخلوط شدن توسط پیمانه کن به میزان مورد نیاز هر قالب ، درون قالبهای لاستیکی ریخته می شوند و بر روی نوار نقاله قرار می گیرند که این نوار لرزان است و با ویبره کردن مواد باعث خارج شدن هوای از بین مواد موزائیک می شود و قالب ها را به مدت 5 ساعت می گذارند خشک شود سپس قالبها را جدا می کنند و موزایک ها را درون آب می خوابانند و بعد بسته بندی می کنند.
ادامه انواع موزائیک
3) موزائیک شسته
تولید این موزائیک مانند موزائیک های گرانیتی و معمولی می ماند با این تفاوت که مدتی که موزائیک در گرمخانه می مانند تا آب فیزکی خود را از دست بدهد 5 ساعت می باشد و پس از آن در زمان ساب نیز به صورت متفاوتی بابا موزائیک عادی ساب می خورند بدین گونه که در دستگاه ساب آنها به جای کله های ساب (سنگ سمباده) فرچه های سیمی است که در 3 مرحله که به ترتیب از زبر به نرم قرار گرفته اند موزائیک ها را پرداخت می کنند و در زمان ساب نیز آب با فشار بر روی موزائیک ها پاشیده می شود.
ادامه انواع موزائیک
4) موزائیک ها تک لایه ای:
نوع دیگر موزائیک وجود دارد که بیشتر در کشورهای آلمان و ایتالیا تولید شده و استفاده می شود .این موزائیک تک لایه بوده و به علت وزن کم در ساختمانهای چندین طبقه ازآن استفاده می شود این نوع موزائیک فاقد قسمت زیرین یا نارین است و در آن سنگ دانه های بسیار ریز استفاده شده است ولی به طور کلی روش تولید آن مانند موزائیک گرانیتی می باشد و در قسمت پرس نیز در زیر پرس کانالهایی وجود دارد که بر روی آن فیلتر است که پرس شده و آن کاملا خارج می شود.
به طور کلی موزائیک از دو سطح تشکیل شده است :
1) لایه رویه و یا رنگ موزائیک :
این لایه که نقش موزائیک را تشکیل می دهد و در آن از پودر سنگ ، سیمان، آب و از ترکیبات دانه بندی شده و رنگی استفاده شده است .
2) لایه زیرین یا نارین:
این لایه از موزائیک دارای ضخامت بیشتری نسب به لایه رویه می باشد نقش تحمل فشار را نیز بر عهده دارد. و مانند لایه رویه از سیمان ،آب و ماسه تشکیل شده است.
کاربرد موزاییک:
موزاییکها کاربرد بسیار وسیعی دارند و بطور مثال میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
کفپوش بتنی پیاده رو، پوشش کف حیاط، سنگ پشت بام، سنگ فرش باغ، سنگ فرش حیاط، سنگ فرش حیاط خانه، سنگ فرش حیاط منزل، سنگ فرش حیاط ویلا، سنگ فرش معابر، سنگ کف پارکینگ، سنگ کف حیاط، کفپوش بتنی، کفپوش محوطه ویلا، موزاییک پشت بام، موزاییک حیاط خانه، موزاییک حیاطی، موزاییک کف حیاط
کاربرد موزاییک:
موزاییکهای پلیمری علاوه بر استفاده به عنوان سنگ کف، بدلیل تنوع آنها در رنگ و طرح کاربردهای بسیار متفاوتی ایجاد نموده اند. به عبارت دیگر علاوه بر کاربردهای فوق در موارد زیر نیز قابل استفاده می باشند:
سنگ مصنوعی نمای ساختمان، سنگ بادبر، نمای ساختمان ویلایی، سنگ نما، سنگ انتیک دکوراسیون داخلی، سنگ دکوراتیو،انواع نمای ساختمان مسکونی، سنگ نمای آنتیک، نمای داخلی ساختمان، نمای بیرونی ویلا، سنگ دکوراتیو نما، سنگهایتزئینی داخل ساختمان، نماهای سنگی ساختمان، سنگ های تزئینی ساختمان، سنگ آنتیک مصنوعی، نمای خارجی ویلا،نمای آجر و سنگ، نمای حیاط ساختمان، سنگ مصنوعی، نمای بیرون ساختمان، سنگهای تزئینی دیوار، سنگ ساختمانی، سنگنمای دیوار ویلا، نمای خارجی ساختمان، سنگ دیوار، سنگ سمنت پلاست، سنگ تزئینی دیوار ویلا، نمای سنگ ساختمان،سنگ آنتیک پشت تلویزیون، سنگ مصنوعی سمنت پلاست، نمای سنگی ویلا
استاندارد موزاییک
– دارنده استاندارد ۷۵۵ ایران و گواهینامه ISO 9001-200
روشهای تولید موزائیک
در این مورد اعمال فشار با استفاده از دستگاه پرس باعث ایجاد تراکم در موزائیک می شود. که این فشار بسته به ابعاد و نوع سنگ دانه های به کار رفته متغییر می باشد. موزائیک هایی که از این طریق تولید می شوند حتما نیاز به ساب خوردن دارند.( دو قشری)
1 ) روش پرسی
2 ) روش ویبره ای
در این مورد اصلا فشاری وجود ندارد و عمل تراکم و یکنواخت سازی به کمک دستگاه لرزاننده انجام می گیرد و معملا به علت داشتن سطحی صاف نیاز به ساب ندارد اما نوعی از موزائیک های ویبره ای هستند که در آنها سنگ تزیینی به کار رفته است و عمل سایش بر روی آنها انجام می گیرد.( تک قشری)
طبقه بندی موزائیک ها بر اساس شکل ظاهری و نمای سطح رویه
1) موزائیک سیمانی:
موزائیکی که در سطح رویه فاقد سنگ دانه های تزئینی است و تنها دارای شیار و طرحهای ساده است.
2) موزائیک سنگ دار:
موزائیکی است که در سطح رویه ی آن از سنگ های تزئینی استفاده شده است و به 3 صورت شیاردار(طرح دار)،صاف، شسته ساخته می شود و برحسب اندازه و قطر دانه های سنگی قابل مشاهده به 5 دسته تقسیم می شوند.
طبقه بندی موزائیک ها بر اساس شکل ظاهری و نمای سطح رویه
3) موزائیک شیاردار:
موزائیکی است که در سطح رویه آن به اشکال مختلف دارای فرورفتگی و برجستگی بوده و به عنوانه فرش کف
پیاده رو و محوطه استفاده می شود.
4) موزائیک شسته :
موزائیکی است که در سطح آن دانه های شن به صورت برجسته نمایان ست.
5) موزائیک پلاکی:
موزائیکی است که در سطح رویه آن مصالح ساختمانی سخت و صیقل پذیر وجود دارد و اندازه این سنگها برحسب ابعاد موزائیک متفاوت است و به صورت صاف ساخته می شود.
در جدول زیر برخی از مشخصات فیزیکی و مکانیکی موزاییکها ارائه شده است:
با تشکر از
همراهی صمیمانه شما