(ETFE) Ethylene Tetra fluoro ethylene
(ETFE) Ethylene Tetra fluoro ethylene
یک پلیمر پایه فلوئوروکربن بسیار بادوام و با قابلیت های فوق العاده است که از آن به عنوان متریال ساختمانی آینده نام برده میشود. این پلیمر شگفت انگیز یک پلاستیک شفاف تفلونی است که جایگزین شیشه و پلاستیک های معمولی در بسیاری از ساختمانها شده است. هر چند این متریال با کارهای معماری شگفت انگیز به جهانیان معرفی شده است اما در حقیقت تاریخچه اختراع آن به دهه 70 میلادی برمیگردد که نخستین بار در صنایع هوانوردی به کار برده شد از حدود 20 سال پیش مورد توجه معماران قرار گرفت و هم اکنون بناهای بسیاری در سرتاسر جهان با استفاده از آن ساخته میشوند.
ویژگی ها
1-عایق بودن
2-کنترل انرژی خورشیدی
3-دوام و طول عمر
4-میزان شفافیت و انعکاس
5-پاک سازی
6-کاهش 24 تا 70 درصدی هزینه نصب نسبت به شیشه
7-دارا بودن %1 وزن شیشه
8-توانایی تحمل بار تا 400 برابر وزن خود
9-قابلیت کشسانی تا 3 برابر
معایب
1-نداشتن قابلیت استفاده به عنوان عایق صوتی
2-بازدید و هوادهی منظم و مداوم
3-ضعف در برابر آتش
عایق بندی
این بالشتک ها می توانند با فشاری معادل 220 پاسکال متورم شوند که در این حالت بیشترین توان و مقاومت کششی و نیز عایق پذیری در آنها ایجاد می شود.
میزان عایق بندی در این مصالح به مراتب از مصالح مشابه آن یعنی شیشه بهتر است. به گونه ای که صفحاتی که تنها از 3 لایه تشکیل شده اند به مراتب از شیشه عایق بهتری محسوب می شود. علاوه بر آن با افزایش این لایه ها ، به وضعیت مناسب تری از لحاظ عایق بندی در بنا دست می یابیم.
کنترل انرژی خورشیدی
با وجود اینکه اساس و پایه مواد تشکیل دهنده از پلیمر شفاف تشکیل شده ، اما راه های بسیاری وجود دارد که با تغییر این خاصیت بتوان میزان انعکاس و یا میزان دریافت اشعه های تابیده شده بر روی آن را تغییر داد.
را به شکل های مختلفی تولید کرد به گونه ETFE در واقع می توان صفحات ای که در عین شفافیت ، بافت روی آن بتواند میزان دریافت انرژی خورشید را کاهش دهد.
روش دیگر ، تولید این صفحات به صورت نیمه شفاف با ته رنگ زمینه سفید است . از سوی دیگردرجه شفافیت را نیز می توان با افزایش و یا کاهش تعداد صفحات تنظیم نمود. از روش های دیگر تنظیم میزان انعکاس و سایه اندازی این نوع از پوشش ، تغییر در میزان فشار هوای دمیده شده در بین محفظه بالشتک ها می باشد. این امر موجب کدر شدن لایه های میانی و در نتیجه تغییر میزان انعکاس درکل سطح می گردد.
دوام و طول عمر
تحت تاثیر آلودگی هوا واشعه یو وی و یا سایر ETFE ورقه های عوامل فرسایشی محیطی قرار نمی گیرند. در آزمایشهای انجام گرفته در آزمایشگاه و یا آزمون های میدانی هیچگونه فساد ، تحلیل رفتگی ، تجزیه و یا کاهش میزان کشش مشاهده نشده است پیش بینی می شود این مصالح بدون هیچگونه شکنندگی و یا تغییر رنگ تا 40 سال عمر مفید داشته باشد.
میزان شفافیت و انعکاس
در مقابل نورهای قابل رویت بسیار شفاف هستند ETFEلایه های میزان انتقال اشعه ماوراء بنفش نیز در آنها در حد استاندارد است. علاوه بر آن این نکته نباید ناگفته بماند که این صفحات به میزان بالایی اشعه مادون قرمز را جذب می کنند که این خاصیت می تواند در کاهش میزان مصرف انرژی در ساختمان ها مورد استفاده قرار گیرد.
پاک سازی
از موادی فشرده و بدون بافت تشکیل شده است که سطح ETFE نهایی آن بسیار صاف و هموار است. این خاصیت به همراه عدم وجود چسبندگی در ورق ها موجب شده است که سطح خارجی این مصالح هیچگونه آلودگی به خود جذب ننماید و هرگونه آلودگی مانند فضولات پرندگان نیز به هنگام بارندگی از سطح نما شسته ETFE شودبه همین دلیل نمای خارجی ساختمان هایی که از استفاده می نمایند هیچگاه نیاز به پاک سازی ندارند و فضای داخلی نیز هر 5 تا 10 سال بسته به میزان آلودگی فضای داخلی می بایست تمیز گردند. به همین دلیل نیز به تجهیزات گرانقیمت و پیشرفته جهت نگهداری و نظافت پوسته داخلی و خارجی نیاز نمی باشد.
1-نسبت به شیشه صدای بیشتری را از خود عبور می دهد . به همین دلیل نیز جهت استفاده از آن در بناهایی که به صدابندی بیشتری احتیاج دارند ، محدودیت هایی وجود دارد.
2- میبایست به طور منظم و مداومی در بازه های زمانی چند ساله ، هوا با فشار به داخل محفظه های موجود در بین لایه های مختلف آن دمیده شود تا میزان ایستایی و مقاومت آن حفظ شود.
3-جمع شدن به هنگام آتش سوزی و احتراق پذیر بودن آن از جمله دیگر معایب این نوع از مصالح است.
در جهان معماریETFE نمونه هایی از کاربرد
مرکز بازیهای آبی پکن 2007 این ساختمان ملقب به مکعب آبی است و میزبان بازیهای آبی المپیک 2008 پکن بود. در طراحی و ساخت این بنا بر اساس ایده خاص آن از 4000 پانل در جداره ها و سقف استفاده شده است تا جلوه ای حباب مانند در داخل و خارج آن ایجاد شود. همچنین این ساختمان جزء معدود بناهایی در جهان است که بیشترین بهره وری انرژی را داراست. لایههای حبابی آبی رنگ در نما، این قابلیت را بوجود آورده تا ساختمان همانند یک گلخانه، تا 90 درصد انرژی تابشی خورشید را در خود حبس کرده و از آن برای گرمایش داخلی و گرمایش استخرها استفاده شود شش
) در آلمان Alianz-Arena استادیوم (2005 این استادیوم فوتبال در مونیخ، ابتکار دیگری از هرزوگ و دمورن است. لقب (قایق بادی) این استادیوم، دارد که نمای خارجی آن را پوشانده اند ETFE ریشه در شکل منحصر به فرد و نیز 2800 پانل پف کرده همانند استادیوم باسل، پوسته استادیوم آلیانز هم، شب هنگام روشن میشود و بسته به تیمی که در آن میزبان است به رنگهای قرمز، آبی یا سفید درمیآید.
)در انگلستان Eden (2001 پروژه این پروژه عظیم ترین بنای ساخته شده با استفاده ازای تی ای اف میباشد. این بنا گلخانه بزرگی با گنبدهای ژئودزیک است که قابلیت پرورش انواع گونه های گیاهی بومی اقلیم های مختلف سرتاسر جهان را داراست. از اقلیم مدیترانه ای گرفته تا جنگلهای پرباران استوایی. اما نکته اینجاست که تمام این ویژگی ها نظیر انعطاف پذیری، سبکی، دوام و … است .معمار پروژه نیکولاس گریمشاو است..
نمونه ای است که با الهام ازتار Otl Aicher Munich 72 عنکبوت ساخته شده است و در عین زیبایی و سبکی از خاصیت استاتیکی بالا برخوردار و بسیار محکم است.
منابع : – مقاله بهره گیری از مصالح نوین ETFE در طراحی های معماری,سید ناصر هاشمی,رقیه آقا علی زاده پیراقوم,1392 -مقاله معرفی مصالح پلیمری ETFE و مزایای آن جهت کاربرد در اقلیم ایران,محمد کیا خسروی,نوید گنجیان,آیدا زینالی,الهه گرجی,1387