مسئولیت پذیری در تولید
فهرست مطالب
مسئولیت پذیری
انواع مسئولیت پذیری و بررسی آنها
مسئولیت پذیری در تولید کالا چیست؟
مسئولیت تولید کنندگان کالا یا عرضه کنندگان کالا و خدمات
اهداف
آثار مسئولیت پذیری در تولید کالا
خدمات پس از فروش، نماد مسئولیت پذیری تولیدکننده
نتیجه گیری
مسئولیت پذیری در لغت به معنای پذیرش مسئولیت و یا به عبارت ساده تر پاسخگویی در برابر خود،
مردم و خدا در قبال کار و مسئولیتی است که آزادانه و آگاهانه آن را انتخاب کردیم.
اما در حقیقت، مسئولیت پذیری نوعی تعهد درونی است که سبب می شود فرد تمام قوای خود را برای دستیابی به بهترین نتایج به کار گیرد و در این مسیر خطا و کوتاهی خود را بپذیرد. چنین افرادی
برای پذیرش مسئولیت و خدمت به مردم پیش قدم می شوند و از آرامش و آسایش حاصل از کار خوب خود لذت می برند.
مسئولیت پذیری
انواع مسئولیت پذیری و بررسی آنها
مسئولیت پذیری مدنی
مسئولیت پذیری زیست محیطی
مسئولیت پذیری سیاسی
مسئولیت پذیری فرهنگی
مسئولیت پذیری اقتصادی و کسب و کار
مسئولیت پذیری دینی
مسئولیت پذیری در تولید کالا به این معناست که یک تولیدکننده بدون ناظر بیرونی به دنبال تولید بهترین و مرغوب ترین کالا باشد. چنین فردی بیش از آنکه به منفعت بیشتر خود بی اندیشد به دنبال افزایش کیفیت کالای خود وجلب رضایت مصرف کننده است.
در همین راستا تولیدکننده پس از تلاش برای تولیدکالای
مرغوب داوطلبانه برای اخذ استانداردهای لازم اقدام می نماید. هدف او رونق تولید داخلی وتامین نیاز مصرف کنندگان است.
مسئولیت پذیری در تولید کالا چیست؟
او برای برنده شدن در رقابت بازار نیز به دنبال خلاقیت و افزایش کیفیت محصول خود است.مهمترین مسئله در این زمینه پذیرش نقص و خطای احتمالی ازجانب تولیدکننده است.
مسئولیت پذیری در تولید کالا به این معناست که تولیدکننده با اطمینان به عملکرد خود و برای اطمینان خاطر مصرف کننده با ارائه ضمانت و خدمات پس از فروش،
مسئولیت نقص وخطاهای احتمالی کالای خودرامیپذیرد.
مسئولیت پذیری در تولید کالا چیست؟
کلیه عرضه کنند گان کالا و خدمات چه به صورت منفرد و چه مشترک ، مسئول صحت و سلامت کالا و خدمات عرضه شده مطابق قوانین و یا مندجات قرارداد و یا عرف معاملات می باشند بنابراین قانونگذار اصل را بر مسئولیت تولید کنند گان کالا قرارداده است یعنی اگر کالای خریداری شده فاقد ایمنی لازم مطابق قانون نباشد.
همین کافی است که کالا معیوب محسوب شود بنابراین مشتری یا می تواند کالای سالم را مطالبه کند و فروشنده موظف است کالای سالم تحویل دهد ویاتحت شرایط دیگر معامله را فسخ کند و یا ما به تفاوت قیمت کالای سالم یا معیوب را از فروشنده مطالبه نماید.
مسئولیت تولید کنندگان کالا یا عرضه کنندگان کالا و خدمات
اهداف
نشان دادن وفاداری به کالای تولید داخل از طریق کیفیت و قیمت رقابتی
تضمین کیفیت کالا از طریق ضمانت گارانتی و وارانتی
به نتیجه رساندن کارها براساس استاندارد های تولیدی
تضمین کیفیت در کنترل فرآیندهای تولید
از طریق برچسب
استاندارد سازی داوطلبانه کالا و نشان دار کردن برچسب اختیاری
آثار مسئولیت پذیری در تولید کالا
کیفیت کالاها افزایش پیدا کنند
مشتریان از کالاهای تولید شده رضایت داشته باشند
قدرت رقابت کالاها افزایش یابد
کالاها استاندارد تولید شوند نیاز کشور به کالاها تامین شود
انگیزه ، مهارت و خلاقیت برای تولید کالا بالا رود
متاسفانه در کشور ما به خدمات پس از فروش آنچنان که باید و شاید بها داده نمی شود. در حالی که این خدمات نماد مسئولیت پذیری تولیدکننده و مایه اطمینان خاطر مصرف کننده است.
اگر قرار است اقدامی در راستای رونق تولید داخلی صورت گیرد باید تولیدکنندگان در خصوص ضرورت
ارائه خدمات پس از فروش توجیه شوند. الزام تولیدکنندگان به دریافت مجوزها و استانداردهای ضروری و نیز ارائه خدمات پس از فروش بهترین راه حمایت از تولید داخلی است.
ممکن است برخی تولیدکنندگان هزینه و زمان مورد نیاز برای کسب مجوزها را بیهوده بدانند به همین خاطر لازم است زمانی که تولیدکننده محصول مناسبی برای عرضه به بازار تولید می کند از متخصصین کسب و کار مشاوره دریافت کند.
خدمات پس از فروش، نماد مسئولیت پذیری تولیدکننده
این متخصصین باید لزوم ورود اصولی به بازار برای اعتبار و ماندگاری برند را به ایشان بیاموزند. این خدمات حتی اگر به صورت رایگان توسط دولت ارائه شود گام موثری برای حمایت از تولید داخلی است. زیرا ورود محصول نامرغوب به بازار و عدم مسئولیت پذیری تولیدکننده اثرات مخربی بر اعتماد مصرف کنندگان دارد.
از لحاظ روانی زمانی که مصرف کننده از یک محصول ایرانی ناراضی باشد اعتماد او به تمام محصولات داخلی از بین می رود. در نتیجه مانند سالهای اخیر در کشور ما مصرف کنندگان خرید محصولات بی کیفیت چینی را بر خرید محصولات ایرانی ترجیح می دهند. که این ضربه سنگینی به تولید داخلی وارد می سازد.
مهم این است که تولیدکنندگان بدانند فرایند جلب اعتماد مصرف کننده فرآیندی زمان بر است و یکباره اتفاق نمی افتد. ولی مسئولیت پذیری تولیدکننده و به خصوص ارائه خدمات پس از فروش مناسب درتسریع این فرایندنقش بسزایی دارد.
یکی از مسائل مهم مطرح در دنیای رقابتی امروز، مسئولیت در قبال محصول است. وظیفه تولیدکنندگان و کانال های مختلف توزیع محصول، تنها رسانیدن محصول به دست مشتری یا مصرف کننده نیست، بلکه باید در قبال پیشامدهایی که ممکن است این محصول در هنگام استفاده برای وی به وجود آورد پاسخگو باشند. با توجه به اینکه مطابق با آمار، سالانه حجم عظیمی محصولات معیوب در سراسر جهان تولید می شوند و صدمات جانی و مالی فراوانی را به مصرف کنندگان وارد می سازند،
نتیجه گیری
با توجه به وجود این قوانین و زیان های ناشی از این مسئولیت برای سازندگان و تولید کنندگان، این افراد باید اقدامات و برنامه های پیشگیرانه ای برای تولید محصول مرغوب داشته باشند تا با دردسرها و مشکلات عرضه محصولات معیوب و مواجه شدن با شکایات مشتریان مطابق با قوانین فوق الذکر روبرو نشوند. متاسفانه در کشور ما هنوز قوانینی جهت مواجه با خطرات ناشی از بروز حادثه ناشی از نقص محصول، علل بررسی و جلب رضایتمندی مشتریان تدوین نشده است و مصرف کنندگان در کشور از حقوق خود مطالع نبوده و تولید کنندگان نیز در بسیاری از موارد از پرداخت خسارت های ناشی از تولید محصول معیوب سر باز می زنند و عملا شکایات مشتریان در صنایع مختلف ره به جایی نمی برد.
لذا بهینه کاوی در این باره و استفاده از قوانین موجود در دنیا و بومی سازی آن بسیار ضروری است. همچنین به دلیل عدم توجه مدیران به هزینه های ناشی از صدمات ناشی از نقص محصول به مصرف کننده، هزینه های فراخوان، هزینه های اصلاح و … اکثر سازمان ها برنامه های مستمر پیشگیری را تدوین ننموده و بخصوص در طراحی محصولات جدید آن را به کار نمی گیرند و این امر سبب تحمیل هزینه های گزاف به سازمان که شامل هزینه های از دست دادن مشتری، کاهش سود و… است، خواهدشد. لذا لزوم تدوین قوانین استاندارد مسئولیت پذیری در قبال محصول تولید شده در کشور ضروری به نظر می رسد و مدیران سازمان ها باید جهت جلوگیری از بروزحوادث جانی و مالی که سبب خسارت به مشتری و حتی خود سازمان می گردد برنامه های پیشگیری را تدوین و در سازمان خود به کارگیرند.