مبلمان شهری
مبلمان شهری چیست ؟
انواع کاربردها
انواع مبلمان
نمونه هایی از مبلمان
مشکلات مبلمان برای معلولین
نکات رعایت مبلمان شهری
پرسش و پاسخ
معرفی پدید آورنده
پدید آورنده
Kateboon insitiute
در فضای میان ساختمان ها و بناها، عناصر مکملی نیاز است تا زندگی شهری را سامان بخشد، تجهیزاتی که، امکان زندگی را در فضای محصور میان ساختمانها فراهم آورد. این اجزاء، جریان حرکت، سکون، تفریح و اضطراب را در شهر تنظیم می کنند و به آن روح می بخشند.
از زمانی که دید شهروندان و شهرداران ما تنزل یافت که شهر تنها مجموعه ای از آهن و بتن است برای این که عده ای در خانه های آن زندگی کنند و در خیابان هایش خودرو برانند، شهرهای ما از زیبایی تهی شدند. در حالی که علاوه بر تامین نیازهای اولیه شهروندان، باید با دید هنری و زیبایی شناسانه هم به شهر نگاه کرد تا امکان زندگی با کیفیت بالا برای جمعیت شهرنشینی که روزبه روز تعدادشان افزایش می یابد فراهم شود. آیا اگر در دوره صفویه مثل ما به شهر نگاه می شد، اینک معجونی از هنر، معماری و زیبایی به نام شهر اصفهان وجود داشت؟ همین دید هنری است که به شهر هویت می دهد. بسیاری از شهرهای قدیمی و تاریخی ما که هنوز بافت قدیمی شان را حفظ کرده اند؛ ظاهر باهویتی دارند. ولی هم اکنون ناهمگونی در شهرهای ما به ریزترین بخش های مبلمان شهری نیز کشیده شده است. پل روی جوی های آب، شکل سطل های زباله و جای نصب آنها، نیمکت پارک ها، شکل و رنگ نرده ها، تابلوهای راهنما و … ظاهراً بی اهمیت هستند درحالی که این ها جزو مبلمان شهری و هویت شهرهای ما هستند که درباره آنها زیاد فکر نشده است.
شهر و مبلمان شهری………..
6441 429 0919
اثاثیه، تجهیزات یا مبلمان شهری، اصطلاحات رایج این تسهیلات و امکانات شهری هستند.
این تسهیلات در انگلستان بیشتر به «مبلمان خیابانی» و در امریکا به «مبلمان همگانی» با «مبلمان فضای باز» معروف است.
در واشکافی واژه اثاثیه شهری یا مبلمان شهری به مفاهیم قابل تاملی اشاره میشود: «اثاثیه، جمع اثاث به معنای وسایل و لوازم زندگی است. تجهیزات، جمع تجهیز، در مفهوم آراستن و بسیج کردن و بیشتر به وسایل و ساز و برگ نظامی اطلاق می شود. مبلمان واژه فرانسوی به معنای مجموعه اثاثه و دکوراسیون یک محل است.».
تعریف مبلمان شهری
6441 429 0919
رایج ترین ترکیب واژگانی (( مبلمان شهری )) است که میتواند در بر گیرنده مفاهیم ضمنی و کاربردی گسترده ای باشد. در درواقع از واژه مبلمان شهری بر می آید که این ابزار و وسایل جهت استفاده عمومی به صورت مستقیم و غیر مستقیم تعیین کننده روابط میان شهروندان بایکدیگر یا با محیط اطرافشان میباشد.
مبلمان شهری به مجموعه وسیعی از وسایل- اشیاء- دستگاه ها- نمادها- خرده بناها و عناصری گفته میشود که جهت ایجاد آسایش- حفاظت- زیبایی- راحتی- راهنمایی- و … به کار گرفته میشود که کلا شامل سه دسته ی عمده است:
1- تجهیزات کاربردی
2- تجهیزات ایمنی و آسایش
3- تجهیزات زیبا سازی فضای شهری
تعریف مبلمان شهری
6441 429 0919
تعریف مبلمان شهری
6441 429 0919
1- تعیین جهت و ارائه اطلاعات (مانند : تابلوهای راهنما- نامگذاریها و …)
2- ارائه مقررات ( مانند : تابلوهای راهنمایی و رانندگی – تابلوهای اخطار و … )
3- ارائه کالا و محصولات ( مانند : کیوسکهای روزنامه- صندوق پست و … )
4- مبلمان ثبتی ( مانند : پارکومترها – تقویم ها و … )
تجهیزات کاربردی شهری دارای زیر مجموعه های میباشند که عبارتند از :
6441 429 0919
تعریف مبلمان شهری
نمونه یک کیوسک روزنامه فروشی در بخش مرکزی شهر ونیز
نمونه ای از یک کیوسک روزنامه فروشی در ایتالیا
تجهیزات ایمنی و آسایش شهری دارای زیر مجموعه های میباشند که عبارتند از :
1- استراحتگاه و پناهگاه ( مانند : نیمکتها – آلاچیقها و … )
2- حفاظتی ( مانند : نرده ها – حصارها – جداکننده ها و … )
3- تفریحی ( مانند : وسایل بازی کودکان- وسایل ورزشی و … )
4- روشنایی
نیمکتی که همنشینی چوب و بتن را به زیبایی نشان می هد
6441 429 0919
و این هم یک کانکس مدرن 2011
نمونه ای از اسباب بازیهای نصب شده در سطح شهرهای ایران
نمونه ای از اسباب بازیهای نصب شده در سطح شهرهای ایران
نور پردازی بر روی پل دزفول لزوم نصب نیمکتها جهت استفاده از فضای شب به شدت احساس می شود.
یک فضای شهری با مبلمانی مختص به شب در شهر نیویورک
تجهیزات زیبا سازی فضای شهری :
1- وسایل فرهنگی ( مانند : مجسمه ها – المانها و ..
2- فضای سبز ( مانند : باغچه ها – گلدانها – پارکها و …..
استفاده از قدرت تشخیص و القای حس بهتر در پیاده رو
تبدیل درختان خشکیده به مجسمه های شهری کاری درخور ستایش از شهرداری تهران
تجهیزات شهری به عنوان مجموعه ای از وسایل متحرک و نیمه متحرک و کاربردی یا تزئینی که با اجازه یا اطلاع مقامات دولتی به طور دائم یا فصلی در فضای عمومی شهر در اختیار ساکنان قرار گرفته اند جزء لاینفک محیط زیست یک شهر جهت نمایش و شناخت کامل هویت یک شهر می باشد. در واقع میتوان با نگاه به مبلمان شهری به عمق توجه مسئولین و برنامه ریزان شهری و همچنین خصوصیات فرهنگی و رفتاری شهروندان یک شهر پی برد.
بستر کلان شهرهای امروز پاسخگوی نیاز ساکنان خود نمی باشد و شدت فعالیت های شهری )به خصوص در شهر های جهان سوم ) شرایط بسیار سخت و مخربی برای شهروندان به وجود آورده است. اجزای کالبد شهر های امروزی از جمله اصفهان با سرعت حرکت انسان ها و فشار سنگین زندگی شهرنشینی ؛ سازگاری ندارد و فضاها و کاربری های عمومی آن از ظرفیت و قابلیت لازم جهت پاسخگویی به نیازهای زندگی پر شتاب شهری برخوردار نیست در این میان کیفیت فیزیکی شهرها ؛ زیبایی شهر و رضایت شهروندان بدون برنامه ریزی صحیح ؛ مکان یابی مناسب ؛ لحاظ شرایط بومی و فرهنگی و ایجاد تناسب کارکردی ابعادی در شهر ؛ سطوح ارتباطی و به ویژه مبلمان آن ایجاد نخواهد شد .
لزوم توجه به مبلمان شهری
در حال حاضر اکثر سازمان ها و مراکز دست اندر کار کشور ؛ برنامه ریزی و مکان یابی صحیح مبلمان شهری را به عنوان یک راهبرد قطعی برای ایجاد محیطی پایدار ؛ مناسب و منطبق بر شرایط بومی تلقی نمی کنند و با عدم برنامه ریزی یا برنامه ریزی ناقص و غیر استاندارد در این زمینه ؛ به هرج و مرج بصری و عدم کارایی این عناصر در محیط های شهری دامن می زند و از طرف دیگر مبلمان موجود نیز به دلیل مشکلات فرهنگی ( تخریب گرایی ) و عدم رسیدگی دایمی و مدیریت نامناسب ؛ کاربران را با مشکلات عدیده ای روبرو ساخته اند شهر اصفهان نیز به عنوان یک کلان شهر از این مقوله مستثنی نیستند.
لزوم توجه به مبلمان شهری
تداخل فرهنگ اصیل ایرانی و فرهنگ وارد شده از سایر کشورها به دلیل گسترش ارتباطات و ترکیب فرهنگی نواحی مختلف کشور به دلیل گسترش مقوله شهر نشینی و مهاجرت واصطکاک میان فرهنگها در شهر ها بیانگر این امر است که با توجه به هرج و مرج موجود هرچه بیشتر جای خالی یکپارچه سازی و نظم دهی فضاهای شهری احساس میشود.
لزوم توجه به مبلمان شهری
6441 429 0919
بسیاری از عناصر به کار رفته در یک خیابان؛سابقه ای به قدمت تمدن بشری دارند از جمله ی این عناصر می توان به انواع سرپناه و نشست گاهها اشاره کرد .برخی دیگر از این عناصر به طور مشخص معلول ابداع یا اختراعی تاریخی هستند به طور مثال نیاز به تلفن همگانی در مکان های عمومی پس از ظهور تلفن و فراگیری آن در اروپا و سایر نقاط شکل گرفت. در بررسی سیر تحول شهر و خیابان نقطه ی عطف بسیار مهمی وجود دارد و آن انقلاب صنعتی است و این پدیده نه تنها بر سیمای ظاهری شهر تاثیر گذاشت بلکه تا اعماق وجودی جزئی ترین مسائل شهری ریشه دواند . وابستگی هایی را از بین برد و نیاز هایی را ایجاد کرد با ظهور طراحان قرن بیستمی از گوشه و کنار دنیا این شاخه از گرایش های طراحی هم بسیار گسترده و هم متنوع شد؛نو آوری؛ فرایندهای تولید و فناوری؛ طرح های کامل تر و جامع تری را سبب گشت ؛ مفاهیمی هم چون یکپارچگی ؛ هماهنگی ؛ هویت و دوام در سر لوحه ی کار طراحی برای مجموعه اجزای مبلمان شهر قرار گرفت.
لزوم توجه به مبلمان شهری
مبحث مبلمان شهری در کنار رفع نیاز های مادی گروههای مختلف استفاده کننده از فضاهای شهری؛ به جنبه زیبا شناسانه آن نیز باید بپردازد و این زیبایی بیش از هر چیز حاصل هماهنگی؛ وحدت و تنوع؛ تکرار شوندگی و انعطاف پذیری عناصر شهری است. درغیر این صورت نا به سامانی و بی هدفی که امروز به دلیل پراکنده کاری و خود محوری به بهانه هایی مانند : صرفه ی اقتصادی و نبود الگو و ضوابط مناسب و استاندارد برای این عناصر؛ بروز کرده و چهره شهر را مخدوش نموده همچنان حل نشده باقی می ماند.
لزوم توجه به مبلمان شهری
هدف اصلی برنامه ریزان شهری و طراحان از طراحی ساخت و ارائه مبلمان شهری در چند دسته کلی تقسیم بندی میشود که در ذیل اشاره ای به اختصار به این مسئله میشود.در کل اجزای مبلمان شهری، دو ویژگی اساسی دارند: کاربردی بودن و زیبایی، که در صورت داشتن هر دو ویژگی، می توانند نیاز عملکردی و بصری شهروندان را همزمان برآورده سازند. البته این امر، مستلزم در نظر گرفتن مقوله های متعددی در طراحی اجزای مبلمان شهری است که نه تنها رنگ، هماهنگی با محیط پیرامون، دوام، ایمنی و اقتصادی بودن آنها مورد نظر است، بلکه باید از نظر عملکردی، جانمایی مناسبی در سطح شهر داشته باشند تا بتوانند پاسخگوی نیاز شهروندان باشند. در طراحی فضاهای شهری عناصر متعددی در شهر جای گرفته اند که جزئی از مکان هستند و چنانچه با یکدیگر هماهنگی و انسجام داشته باشند، مضامین و مفاهیم مشترکی را بیان می کنند. در کل میتوان اهداف کلی زیر را از طراحی و ارائه مبلمان شهری به شهروندان انتظار داشت.
اهداف طراحی مبلمان شهری
1- ارتقاء کیفیت خدمات عمومی شهری و ایجاد سر زندگی در شهروندان :با نوسازی و به سازی مبلمان شهری و طراحی اصولی آن به گونه ای که همگام با نیازهای مادی و روانی شهروندان باشد میتوان به نحو چشمگیری شاهد پیشرفت و تکاپو در فعالیت های اجتماعی بود.در صورت ارائه درست خدمات شهری از جانب ارگانها میتوان روند استفاده از این خدمات را سرعت بخشید و به طبع آن شاهد سرعت گرفتن فعالیت های جانبی از طرف شهروندان و تلاش مضاعف ایشان در جهت زندگی شهروندی بود.
اهداف طراحی مبلمان شهری
– ایجاد میل و انگیزه در شهروندان در جهت بهسازی محیط شهری : با زیبا سازی سطح شهر که وابستگی بسیار زیادی بر طراحی مبلمان شهری دارد میتواند روحیه حفظ و نگهداری از محیط شهری را در شهروندان افزایش داده و اهمیت فضای شهری را در نگاه مخاطبانش بالا ببرد که این مسئله به کوششی غیر مستقیم در نگهداری و زیبا سازی شهری در اذهان عمومی جامعه دامن میزند.
اهداف طراحی مبلمان شهری
3- هویت بخشی به فضاهای مختلف شهری : در صورت رعایت این اصل شهروندان میتوانند با مشاهده یک مکان خاص از آن به عنوان مکانی متمایز از سایر مکانها یاد کنند در صورتی که مبلمان شهری ارائه شده در هر محله و شهر گویا ی هویت تاریخی و فرهنگی آن محله یا شهر باشد میتوان به نوعی شخصیت دهی فرهنگی در سطح کلان دامن بزند. از دیدگاه طراحان، انتخاب و طراحی مناسب مبلمان شهری، حفظ هویت مکان و نمود بیشتر آن را ممکن می سازد. این برخورد در احیای مناطق تاریخی و سنتی بسیار موثر است. اگر دخالت در شهر به تزیینات سطحی محدود نشود، باید میان بافت اجتماعی و فضای شهر توازنی ایجاد کرد. آن گاه که بافت اجتماعی مکانی تثبیت شده و در میان ساکنانش مفهوم شهر نشینی، ریشه ای عمیق دواند،می توان به ساختارهایی مکمل در سیما و منظر آن پرداخت و شرایط را برای حفظ محیط و رفاه اهالی مهیا کرد.
اهداف طراحی مبلمان شهری
4- رعایت اصل پیاده گستری :به معنای گسترش فضای پیاده در سطح شهر ها به جهت ارتقاء سطح کیفی زندگی شهری و ایجاد میل به پیاده روی در شهروندان با گسترش این مقوله در سطح شهر ها میتوانیم شاهد برقراری رابطه ی عمیقتری بین شهروندان و محیط شهری باشیم.
اهداف طراحی مبلمان شهری
– ایجاد یکپارچگی در سطح شهر در عین تنوع فرم: با طراحی و نصب مبلمانهای شهری یک پارچه با چندین کارکرد مختلف میتوان ضمن ایجاد یکپارچگی در اجزای شهر موجبات کاهش مصرف مواد و کاهش هزینه های ساخت و کاهش ابعاد را فراهم آورد. از طرفی با یکپارچه سازی مبلمان شهری میتوان از تکثیر جزئیات اضافی بسیاری در خیابانها کاست. نکته ظریف در این میان وجه تمایز سیستم های یکپارچه با سیستم های چند منظوره است؛در یک سیستم چند منظوره،محصول از ابتدا به این قصد طراحی می شود و احتمال دگرگونی در سیما و پیکره آن زیاد است، اما در مبلمان یکپارچه لزوماً چنین هدفی دنبال نمی شود.بلکه اجزاء و عناصر مورد نظر در صورت تطابق و حفظ پیوستگی ظاهری با عنصر ثابتی یکپارچه می شوند.
اهداف طراحی مبلمان شهری
6441 429 0919
مبلمان شهری در خدمت تفریح و سرگرمی شهروندان
فرآیند طراحی فضاهای شهری مراحل پیچیده ای دارد که یکی از آنها برنامه ریزی مستقل برای هر یک از عناصر عملکردی در هر فضای شهری است . خیابان فضایی است زاییده ی زندگی اجتماعی پر تحرک و فعال شهروندان که به خوبی منعکس فرهنگ استفاده کنندگان در آن قابل مشاهده است لذا تنوع عناصر در طراحی یک خیابان از ویژگی های اصلی است و طبعا با شناخت اولیه نسبت به تک تک آنها می توان به یک کل یکپارچه رسید.
رویکرد روند طراحی در مبلمان شهری
کلیه ی فضاهای مورد بررسی در داخل بافت قدیمی یا نسبتا قدیمی شهراصفهان قرار گرفته و با یک ارتباط تنگاتنگ در بافت تنیده شده اند.این فضاها در درجه ی اول برای استفاده ی پیاده ها ساخته شده و قبل از هر چیز دارای عملکرد و شخصیت پیاده می باشند تا سواره. انجام اصلاحات کلی در این فضاها بدون ایجاد تغییرات کلی در بافت اطراف امکان پذیر نیست و باید سعی در حفظ هویت مکانی و اولویت کاربری در طرح ها نمود. از آنجایی که در این مبحث تمرکز طراحی بر طراحی کانکسها و ایستگاه های اتوبوس شهری می باشد اولویتهای ارائه شده بر حول محور موضوع طراحی می باشد اما تلاش بر آن شده تا با سایر اولویتهای طراحی مبلمان شهری تناقضی نداشته باشد.
رویکرد روند طراحی در مبلمان شهری
1- وسعت بخشیدن به فضای پیاده.
2- در نظر گرفتن فضاهای مخصوص عابر پیاده در مکان های مناسب بر اساس تجزیه و تحلیل الگوهای رفتاری استفاده کنندگان
3- قرار دادن وسایل شهری در جاهای تعیین شده که حداقل برخورد را با عابر پیاده داشته باشد.
4- در نظر گرفتن محل مناسب برای نشستن به طوری که با فعالیت های کاربری های اطراف تعارض پیدا نکرده و خللی نیز برای عبور سایر پیاده ها ایجاد ننماید.
5- در نظر گرفتن فضای مخصوص انتظار پیاده ها در جهت مسیر وسایل نقلیه.
این اولویت ها را میتوان به چند دسته کلی تقسیم بندی کرد:
6- پرهیز از تراکم زیاد یا کم در جانمایی انواع مبلمان.
7- مکان یابی انواع مبلمان در نقاط با دسترسی آسان.
8- رعایت فواصل مناسب در استقرار انواع مبلمان با توجه به شرایط محیط و میزان استفاده ی کاربران.
این اولویت ها را میتوان به چند دسته کلی تقسیم بندی کرد:
فضای شهری بر طبق یک سری قواعد و معیار ها به وجود می آید .اصول و قواعدی که محصول قرن ها تجربه بوده و در طراحی رعایت می شده است.
1- اصول زیبا شناختی فرم ها از لحاظ فرمهای محوری و فرمهای متباین:
الف – اصل محصور کردن فضا :
اگر فضا به شکل مطلوبی محصور نشود نمی توان به یک فضای شهری مطلوب دست یافت . نسبت ارتفاع به بدنه ی فضای محصور اگر یک به دو باشد در این حالت لبه ی بالایی بدنه تقریبا بر محدوده ی بالایی میدان دید منطبق است و آستانه ی محصور شدن در فضاست . اصل مقیاس و تناسب ( مقیاس انسانی ) : اگر اندازه ی یک فضا با پیکر انسان ارتباط مطلوب داشته باشد گفته می شود که فضا مقیاس انسانی دارد.(اصل مردم واری از نظر استاد محمد کریم پیر نیا در کتاب سبک شناسی معماری اسلامی)
اصول مورد نظر در روند طراحی در راستای ساماندهی فضای شهری
ب – اصل فضاهای متباین :
فضاهایی هستند که از نظر خصوصیات عرض و طول و ارتفاع از طرفی و عناصر و اجزاء محصور کننده از طرف دیگر با یکدیگر تفاوت دارند . ارزش فضاهای متباین این است که از یکنواختی فضاهای ارتباط دهنده می کاهد .
اصول مورد نظر در روند طراحی در راستای ساماندهی فضای شهری
2- طراحی بدنه های ( نماهای ) فضای شهری :
دیواره ها و جدارهای محصور کننده ی یک فضا باید دارای خصوصیاتی باشد تا بتوان به یک فضای مطلوب دست پیدا کرد .
دارای نظم باشد ؛ بین نماها و اجزاء یک نما از لحاظ کمیت ؛ سازگاری و توافق وجود داشته باشد .
دارای وحدت و ترکیب باشد ؛ ترکیب بر پیوند و ترتیب اجزاء و عناصر استوار است و وحدت نما حاصل یگانگی و تقویت محور مرکزی است .
ترکیب و ارتباط روزنه ها؛ برای دستیابی به آرامش بصری در نما ؛ روزنه ها باید به صورتی باشد که چشم به راحتی و آسانی از یک عنصر در نما به عنصر دیگر حرکت کند.
اصول مورد نظر در روند طراحی در راستای ساماندهی فضای شهری
3- نحوه نور پردازی:
از دیگر مواردی که در مبلمان شهری می توان مورد بحث و بررسی قرار داد، نحوه نورپردازی و روشنایی شهرها، مراکز و خیابان های شهری است. طبق اصول مبلمان شهری، در مراکزی که افراد به میزان امنیت بیشتری نسبت به دیگر مراکز احتیاج دارند، مانند:ایستگاه های اتوبوس و پارک ها، مراکز خرید و دیگر مراکز عمومی باید از تعداد بیشتری از چراغ های روشنایی در خیابان و مکان های فوق استفاده شود. طراحی این چراغ ها در سطح شهر به فن آوری طراحی این نوع چراغ ها، وسعت خیابان و حتی به مراکزی که این چراغ ها در آن نصب می شوند بستگی دارد. اگر چه این تمهیدات در شب بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند اما از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیبایی چراغ های روشنایی در سطح شهر می تواند در طول روز جلوه زیبایی به شهر بدهد. اهمیت وجود روشنایی در سطح شهر به دلیل افزایش ایمنی در سطح خیابان ها به ویژه در مراکز پررفت و آمد، راهنمایی جهت ها در سر تقاطع ها، چهارراه ها، پل ها، ساختمان ها، تشخیص هویت و موقعیت محل است.
اصول مورد نظر در روند طراحی در راستای ساماندهی فضای شهری
6441 429 0919
مهمترین مسئله و چالش مبلمان شهری
طراحی متناسب با معلولین و ناتوانان جسمی
به جهت اهمیت این موضوع و با قصد تاکید به معماران اینده این کشور این مبحث را مورد تاکید قرار داده ایم
مبلمان شهری چیست؟
مجموعه وسیعی از وسایل،اشیا ،دستگاه ها،نمادها،خرد بناها،فضاها و عناصری که چون در خیابان و در کل در فضاهای باز شهری نصب شده اند و استفاده عمومی دارند به این اصطلاح معروف شده اند.
معلول به چه کسی گفته می شود؟
فردی که به هر علت دچار ضعف،اختلال و یا عدم توانایی در اندام های حرکتی شده و برای تحرک نیاز به استفاده از پاره ای وسایل کمکی داشته باشد.
سالخورده کیست؟
گروه سنی 65 سال به بالا که به علت کهولت سن قادر به انجام فعالیت های روزانه به طور معمول نمی باشند.
ناتوانان چه قشری را شامل می شوند؟
این دسته افراد مادران دارای فرزند خردسال(نیاز به کلسکه و …)،بیماران و گروه سنی زیر 6 سال را شامل می شوند.
انسان به عنوان یک موجود اجتماعی همواره در صدد ایجاد ارتباط با فضای پیرامون خود است.
ایجاد این ارتباط از طریق حضور در محیط ،دسترسی به فضاهای پیرامون و انجام فعالیت های حیاتی میسر است.
در واقع دسترسی شرط لازم برای تامین و برآورد فعالیت های انسانی بوده و در صورت تحقق این امر انسان قادر به فعالیت در عرصه های مختلف زندگی و دارای بازده اجتماعی مناسب خواهد بود.
عدم حضور انسان در محیط از دو علت زیر ناشی می گردد.
1-نامناسب بودن محیط شهری
2-ناتوانی فیزیکی انسان
با این حال مهمترین عامل در به انزوا کشیده شدن اقشار ناتوان نامناسب بودن بستر محیط شهری است .
در دنیای پیشرفته امروزی کشوری می تواند خود را در سطح کشور های متمدن بداند که چند معیار را رعایت کرده باشد . یکی از این معیار ها بر طرف کردن مشکلات معماری و شهر سازی برای معلولین ( توانخواه) است . به عبارتی طراحی برای همه شهر وندان یک جامعه و نه فقط قشر خاص .
آرزوی یک معلول زندگی بدون همراه و روان سازی شهر برای سهولت حرکت های اوست . مشکلات و موانع معماری که باعث میشود معلولین کمتر در جامعه حضور داشته باشند عبارتند از مشکلات شهر و شهر سازی ، مشکلات رسیدن به بنا ، عدم رعایت اصول مهندسی ساختمان ، مشکلات حمل و نقل شهری ، مشکلات حرکت در درون بنا .
توضیح مختصری از مسئله:
طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، 10 درصد جمعیت جهان به نوعی دچار معمولیت جسمی هستند. در کشور ما بعد از انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، پدیده معلولیت سپری فزاینده داشته است. معلولان برای زندگی اجتماعی در شهر یا موانع معماری و شهری متعددی روبرو هستند، بنابراین، سازگار سازی محیط شهری با نیازهای معمولان جسمی، ضرورتی حیاتی است و طراحی شهرها باید براساس معیارها و ضوابط خاصی برای آنها انجام پذیرد.
یک معلول قطع نخاعی:بهره مندی معلولان از برخی خدمات شهری نیاز به صرف هزینه های گزاف ندارد و تنها باید کمی تدبیر داشت.
هرچند اقداماتی برای رفع مشکلات و تامین نیازهای معلولان اانجام شده اما کافی نیست و تا رسیدن به حد مطلوب فاصله زیادی دارد. وی افزود: معلولان نیاز به ترحم ندارند و اگر امکانات مناسب برای آنان فراهم شود می توانند توانمندیهای خود را در عرصه های مختلف به منصه ظهور بگذارند.
ارایه راه حل مقدماتی
تعیین ساختار پژوهش
شناخت مبانی نظری
شناخت موضوع
6441 429 0919
-1- تجهیزات خیابانی هماهنگ
طراحی و نصب بیشتر عناصر مبلمان و اثاثیه خیابان در حوزه مسوولیت اداره ها و سازمان های مختلفی، مانند: مخابرات، برق، آب، راهنمایی و رانندگی و شرکت واحد اتوبوسرانی قرار دارد که در نتیجه آرایش ناهماهنگی در خیابان به وجود می آورند. مساله تنها تنوع عناصر نیست، بلکه شیوه توزیع آنها در سطح خیابان نیز اهمیت دارد. بنابراین در ابتدا همکاری میان ادارات و سازمان های گوناگون لازم است تا بتوان تعداد و انواع عناصر را به میزان معقولی می رسانید.
روش منطقی عبارت است از؛ طراحی مجموعه ای از عناصر تجهیزات خیابانی که در آن هر جزء نظیر یک علامت، سطح آشغال یا چراغ، از جزئیات تزیینی و پایه طراحی مشابهی برخوردار باشد.
یکی از بزرگترین منافع حاصل از سیستم طراحی هماهنگ اثاثیه خیابانی، سهولت بیشتر گردآوری عناصر مختلف در کنار هم است. در این حالت، سایبان ایستگاه اتوبوس یا یک کیوسک تلفن می تواند تکیه گاهی برای اجزای دیگر، نظیر روشنایی، علایم، نیمکت ها و یا تلفن باشد.
طراحی تجهیزات خیابانی نباید به عنوان بخشی جدا از طراحی فضاهای شهری تلقی شود، بلکه باید به مثابه شکل دهنده منظر خیابانی و شهری در مقیاس وسیع مورد نظر قرار گیرد. چنانچه مضمون طراحی تجهیزات خیابانی بخشی از مضمون کلی طراحی شهری باشد، به شهر انسجام و وضوح می بخشد و مطلوب تر است. بنابراین، عناصر تجهیزات خیابانی را نباید به صورت منفرد و مجزا مورد بررسی و مشاهده قرار داد، بلکه باید آنها را به عنوان آنها بخشی از یک سیستم هماهنگ تجهیزات خیابانی نگریست که در آن همه اجزا بطور هماهنگ مورد توجه قرار می گیرند و ارتباط مناسبی با ساختمانهای پیرامون خود برقرار می سازند. از این رو، حتی در طراحی کوچک ترین عناصر خیابانی، نباید منظره کلی و فراگیر را فراموش کرد.
مفهوم سنگ فرش
سنگ فرش را می توان هم به عنوان زمینه ای خنثی در نظر گرفت و هم برای جلب توجه مردم، جنبه تزیینی بیشتری بدان بخشید. به وسیله سنگ فرش می توان کانون یا فضایی شاد آفرید و برای آستانه ای در فضای شهری نقشی همچون قالی پدید آورد. برای این منظور باید مجموعه ای از مصالح و رنگ برگزیده شود تا ویژگی های مکانی را باز نماید. با استفاده از این مجموعه، می توان مضامین متفاوتی برای هر ناحیه یا خیابان انتخاب کرد.
بافت سنگ فرش
بافت سنگ فرش ها باید با توچه به نوع رفت و آمد عابران پیاده تهیه شود:
سطوح نقش دار برای عابران پیاده بی حرکت
سطوح برجسته برای رمپ ها و اطراف آن نماها، نواحی خطرآفرین (سکوهای ساحلی، سکوی متر و …) که امکان لغزش را کاهش را کاهش می دهند
سطوج موج دار
سطوح ناهمواری برای جلب توجه عابران پیاده، یا کاستن سرعت اتومبیل ها
1- سنگ فرش (کف پوش)
نوع جدول با توجه به درجه خیابان و مصالح به کار رفته در سنگ فرش مجاور آن انتخاب می شود.
نوع خیابان
معمولاً از جدول های استاندارد، برای ایمنی در خیابان های درجه یک تا سه، بویژه خیابان های پر رفت و آمد که جمع کننده های اصلی هستند، استفاده می شود. برای خیابان های درجه چهار و پنج که جمع کننده های محلی هستند، راههای دسترسی مسکونی و نیز زمین های پارکینگ، از گزینه های دیگری استفاده می شود.
بتن بیش از هر چیز دیگری در ساخت جدول ها به کار می رود، زیرا علاوه بر استحکام و دوام، ویژگی اقتصادی نیز دارد. جدول هایی که از سنگ گرانیت ساخته شد ه اند باید به عنوان بخشی از میراث شهر و به عنوان بادوام ترین جدول ها حفظ شوند.
آجر و قلوه سنگ، بهترین جایگزین بتن بویژه در نواحی مسکونی می باشند.
دفع آب های سطحی
ترکیبی از جدول ها و جویها، آب های باران را هدایت و توزیع می کنند. پروفیل هایی که این دو را ترکیب کنند، اقتصادی تر هستند.
2-جدول
حداقل شیب عرضی یک جاده آسفالت معمولاً 2 درصد است. شیب طولی جوی می تواند 4/0 درصد باشد.
در زمین های مسطح برای جلوگیری از جمع شدن آب باران در یک نقطه، باید از اصل توزیع آب به جای جمع آوری آن استفاده کرد. در زمین های شیب دار برای کاهش سرعت آب باران و ایجاد امکان جذب آب های سطحی، می توان از جویهای شبکه بندی شده یا ناهمور استفاده کرد.
در نواحی که در سطح سنگ فرش درخت کاشته شده است، جوی ها می توانند سیستم های آبیاری کارآمدی باشند.
از جوی های کاسه ای (کانیو) می توان برای جمع آوری آب های باران و آب جاری در معابر پیاده، سطوح پارکینگ و معابر درجه پنج که احداث در آنها ضروری نیست، استفاده کرد. این جوی ها معمولاً شیب ملایمی دارند و عمق آنها از 5 تا 7/5 سانتی متر و پهنای آنها از 30 تا 90 سانتی متر است.
3- جوی ها
6441 429 0919
پله ها را باید بُعد دیگری از سنگ فرش دانست که اختلاف سطح را حل کرده، به تعریف فضا یاری نموده و حتی محل هایی برای نشستن در هوای آزاد فراهم می آورند.
4- پله ها
شبکه های محافظ درختان
شبکه های محافظ درختان، برای حفظ پیوستگی سنگ فرش، حفاظت از ریشه ها و تامین تهویه آنها طراحی شده، همچنین آبیاری به وسیله آب روان سطحی را نیز امکان پذیر می سازند.
5- حفاظت پیرامون درختان
طراحی محل های نشستن یا برای نشستن طولانی است یا برای زمان کوتاه. طراحی محل های نشستن طولانی، به امکانات راحتی بیشتری، نظیر صندلی های با پشتی و دسته برای پارک ها و خیابان های پیاده رو، نیاز دارد.
صندلی های زمان کوتاه، ساده تر و چندکاره می باشند، نظیر نیمکت هایی که در کنار گلدان ها و دیواره ها می سازند یا نیمکت های موجود در ایستگاه اتوبوس.
صندلی ها را می توان به شیوه های مختلف مستقر کرد:
به طرف داخل برای گفت و گو
به طرف خارج برای دید منظر
صندلی های جدا از هم در ابعاد کوچک و در میان یا اطراف درختان
طراحی صندلی های مجزایی که با گیاهان ادغام می شوند و مکان دنج و آرامی را پدید می آورند.
از استقرار آزاد نیمکت ها باید احتراز کرد؛ زیرا این کار در نواحی پیاده رو موجب آشفتگی و سدمعبر می شود.
ابعاد و تناسب ها
صندلی ها در ابعاد بسیار متفاوتی ساخته می شود؛ اما مشخصات اصلی آنها خیلی کم تغییر می کند. در طراحی تجهیزات خیابانی هماهنگ، باید ابعاد انسانی را در نظر گرفت.
نیمکت های معمولی 2/1، 18/1، 4/2 متر طول دارند.
6- محل های نشستن
در مکان هایی که امکان کاشت درختان و بوته ها بطور مستقیم در داخلی زمین نباشد، می توان از جعبه های مخصوص کاشت گیاهان استفاده کرد. در داخل زمین نباشد، می توان از جعبه های مخصوص کاشت گیاهان استفاده کرد. همچنین از این جعبه ها برای ایجاد مانع، یا تعدیل تاثیرات ناشی از شیب و دیوارهای بلند نیز استفاده می شود.
گلدان ها جزئی ناگسستنی از منظر خیابان را تشکیل می دهند و در پیوند با ظرف های آشغالف صندلی ها، پله ها و دیوارهای حایل طراحی شده، استقرار می یابند.
7- گلدان ها
ظرف های زباله باید در دید بوده، استفاده از آنها راحت باشد؛ اما نباید آلودگی ایجاد کنند.
در خط مستقیم کنار یک خیابان اصلی، می توان ظرف های زبالیه را در فاصله های 30 متری مستقر کرد. تعداد ظروف زباله در کنار اغذیه فروشی ها، سینماها و شیرینی فروشی ها باید افزایش یابد.
حداقل گنجایش یک ظرف زباله در مرکز شهر باید 50 لیتر باشد. در سطوح وسیع و در طول پیاد روهای شلوغ استفاده از ظرف های زباله پایه دار با ظرفیت 50 تا 100 لیتر مناسب تر است.
8- ظرف های زباله
بمنظور ایجاد موانع، بر سر راه وسائط نقلیه تیرک نصب می کنند. تیرک ها را می توان به جای جداول یا در ترکیب با آنها استفاده کرد. برای عدم آشفتگی خیابان و جلوگیری از ایجاد موانع غیر لازم در آن، باید در مکان یابی تیرک ها دقت شود.
همچنین می توان از تیرک های کم ارتفاع به عنوان صندلی استفاده کرد و در مناطق پیاده رو یا پارکینگ، لوازم روشنایی کم ارتفاع، روی آنها نصب کرد.
فاصله گذاری
فاصله میان تیرک ها در جایی که لازم باشد مانعی بر سر راه دسترسی سواره ایجاد شود، تقریباً 5/1 متر است؛ اما اگر به همراه زنجیره یا نرده مورد استفاده قرار گیرند، فاصله آنها می توان بیشتر شود.
مصالح
مواد مناسب برای ساخت تیرک ها که دوام خوبی دارند، عبارتند از:
بتن پیش ساخته: چنانچه در ساخت تیرک های بتنی از قالب استاندارد و واحد استفاده گردد، ارزان تمام می شود.
چدن: در ساخت این نوع تیرک، تنها باید از گرافیت کروی (چدن نشکن) استفاده کرد.
فولاد: تیرک های فولادی جانشین مناسبی برای نوع چدن است؛ اما دوام آن را ندارد.
در پیاده روها، ارتفاع تیرک ها می تواند بسیار کم باشد. این ارتفاع به ابعاد، تناسب ها و طراحی تیرک ها بستگی دارد. باید در نظر داشت که همیشه مقداری از ارتفاع تیرک را برای محکم کردن آن در زیر زمین قرار می دهند. هرجا احتمال برخورد اتومبیل ها با تیرک وجود داشته باشد، ارتفاع تیرک واقع در زیرزمین باید بیشتر باشد تا استحکام بیشتری بیابد.
9- تیرک ها
ایجاد مانع کالبدی یا حصار برای ایمنی، در هر جا نیاز است. چنانچه نخواهیم مناظر از دید پنهان شوند، از نرده کشی استفاده می کنیم.
از نرده و حصار برای نشان دادن یک مرز، ایجاد فضای خصوصی، تعیین یک فضا یا حفاظت از یک محوطه استفاده می شود.
برای حفاظت از گیاهان و چمن ها و کنترل رفت و آمد عابران پیاده، احداث یک حصار کوتاه به ارتفاع حدود 30 سانتی متر کافی است.
10- نرده ها
دیوارها، موانع بصری و کالبدی در فضاهای شهری محسوب می شوند که حدود فضاهای خصوصی و نیمه خصوصی را تعیین می کنند. دیوارها را می توان با دیگر اجزای منظر، نظیر عناصر زیر ادغام کرد:
گلدان های بلند، تغییرات سطح و نیمکت های به شکل صندلی- دیوار.
11- دیوارها
دروازه ها در فضاهای شهری، جاذبه های کانونی نیرومندی را تشکیل می دهند. آنها ممکن است با داشتن معماری و ساختاری متفاوت از پیرامون، جذب کننده ورود به مکان خاصی، مانند پارک باشند و یا حس ورود و جهت یابی را بیافرینند. همچنین از دروازه ها در کارکردهای دیگر نیز استفاده می شود؛ مانند:
به عنوان کیوسک های کنترل ورود و خروج و کیوسک های دریافت ورودیه (فروش بلیت).
به عنوان نشانه ای از آنچه در ورای دروازه وجود دار، بطوری که منظره یا بخشی از آن را قاب می گیرد.
به عنوان امکان ورود و خروج از قسمت های مختلف یک فضای باز و ارتقای این ویژگی.
12- دروازه ها
6441 429 0919
پایه های هماهنگ
برای تمامی پایه های چراغ در یک ناحیه مخصوص، باید از سیستم استاندارد استفاده کرد. این سیستم باید با پایه های ظروف زباله و پایه های علایم مختلف هماهنگ باشد تا تعداد پایه ها به حداقل برسد.
انتخاب و مکان یابی
سطح و نوع روشنایی، بیانگر عملکرد و خصوصیات ناحیه مورد نظر است. بطور کلی، روشنایی نواحی پیاده به دو دسته آسایشی و تزیینی تقسیم می شود.
13- روشنایی
سرپناه سازه ای دایمی، دراز مدت یا موقتی می باشد.
سرپناه دایمی، مانند: ردیف ستون های سرپوشیده (کلوناد)، پیاده روهای سرپوشیده (مسقف) یا دالان های عبور وسائط نقلیه از در ورودی تا مدخل ساختمان.
سرپناه دراز مدت، مانند: ایستگاه های اتوبوس، کیوسک ها و اتاقک های تلفن.
سرپناه موقتی، مانند: دکه های واقع در بازارهای روز و چترهای کافه ها.
این سازه ها برای پناه عابران پیاده و محفوظ نگه داشتن آنان از آفتاب و باران ساخته می شوند. در هر حالتف سرپناه ها را باید با جزئیات و مصالح ساختمانی خوب طراحی کرد تا در مقابل پوسیدگی و آسیب مقاوم باشند.
14- سرپناه
جنبه های مختلف در طراحی آب نماها:
جریان آب
آب جاری نور را جذب کرده، می درخشد و فضاهای فعال و پرتحرکی به وجود می آورد. در حالیکه آب راکد، فضای ساکت و آرامی پدید می آورد.
باد
در هنگام طراحی فواره های بلند یا آبشار، باید به مساله منحرف سازی آن توسط باد نیز فکر کرد. بویژه در نواحی شهری که لازم است بادنمایی در محل نصب کرد و ارتفاع فواره را متناسب با وزش باد تنظیم نمود.
در نواحی بادگیر، انتخاب آب پخش کن و فواره های مناسب به کاهش ترشح آب کمک می کند.
سر فواره های بلند معمولاً از تعدادی آب پخش کن تشکیل می شود. برای فواره های کوچک، نوعی اتصال دوش مانند، کافی است.
15- آب نماها
ابخوری ها باید بیرون از پیاده روها مکان یابی شوند و استفاده از آنها آسان و قابل دسترسی معلولان و کودکان باشد. بدلیل مسائل بهداشتی، آبخوری ها باید به یک دهانه آب پخش کن محافظ، مجهز باشند.
سرریز آب
تخلیه آبهای اضافی باید از طریق آبخوری ها یا از طریق سرریز آب به یک جوی یا چاه مجاور صورت گیرد.
16- آبخوری ها
شیرهای آتش نشانی باید همسطح دیوار یا زیرزمین نصب شوند تا از ایجاد مانع و آشفتگی دور باشند، اما در مواقع اضطراری باید در دسترس و دید باشند.
شبکه آبرسانی تا حد امکان باید پوشیده باشد تا احتمال آسیب پذیری آن به صفر برسد. مقررات سازمان آب، طراحی و مکان آنها را تعیین می کند.
17- شیرهای آتش نشانی
بهینه سازی
برای به حداقل رساندن آشفتگی و بی نظمی پایه ها، باید در طراحی علایم بهینه سازی کرد. به همین منظور می توان علایم را به دیوارها و ساختمان ها نصب کرد و یا آنها را همراه با دیگر تجهیزات خیابانی بر روی یک پایه مستقر ساخت.
18- علایم
بمنظور شناخت و درک دقیق مساله تابلو، از یکسو باید به جزئیات تابلو مثل ابعاد، موضوع، رنگ، نورپردازی، حروف، اشکال و نوع ساخت پرداخت و از سوی دیگر ارتباط تابلو و ساختمان، ترکیب مجموعه تابلوها با هم و نقش تابلو در سیمای شهر را بررسی کرد.
شکل های موجود در تابلوها پیش از آنکه یک مساله فنی باشد، یک مساله فرهنگی است و راه حل های آن به آموزش عمومی نیاز دارد.
بطور کلی، امروزه اطلاع رسانی شهری به صورت یک شبکه پیوسته تعریف و طراحی می شود. اجزای این شبکه عبارتند از:
1- تابلوهای راهنمای شهری
2- تابلوهای علائم راهنمایی و رانندگی
3- تابلوهای تبلیغاتی
4- تابلوهای معرف فعالیت ها (عملکردها) ی تجاری- خدماتی
19- تابلوها
سایر مبلمان ها شامل باجه های پست،عابر بانک ها،کیوسک های پلیس و … میباشند.
سایر مبلمان ها
بررسی نظریه های مرتبط با موضوع
باید تدابیری مد نظر قرار بگیرد که معلول را قادر سازد بدون کمک گرفتن از شخص همراه در جامعه زندگی کند.معلولین حق دارند از امکاناتی برخوردار باشند که بتوانند به طور مستقل در جامعه زندگی کنند (قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد-دسامبر 1975)
نمونه های موردی
Case studies
ایران
6441 429 0919
پلهای ارتباطی بین پیاده رو و سواره رو
2ـ 1پیش بینی پلهای ارتباطی بین پیاده رو و سواره رو و حداکثر در هر 500 متر فاصله الزامی است
2ـ 2ـ اتصال پلهای ارتباطی و پیاده رو باید بدون اختلاف سطح باشد، در صورت وجوداختلاف سطح رعایت ضوابط ذکر شده در فصل سطح شیبدار الزامی است 12ـ 3ـ حداقل عرض پلهای ارتباطی که در امتداد مسیر پیاده رو نصب می شوند، برابر عرض پیاده رو
باشد. حداقل عرض پلهای ارتباطی عمود بر مسیر پیاده رو 150 سانتیمتر باشد
2ـ 4ـ محل ارتباط پیاده رو و سواره رو باید دارای علائم حسی قابل تشخیص برای نابینایان باشد
2ـ 5ـ ساختن پل یا سطح لغزنده ممنوع است
پل های ارتباطی سواره و پیاده
نا مناسب
مناسب
6441 429 0919
عبور آسان ناتوانان از خیابان
استفاده از رنگ
استفاده از چراغ عابر پیاده دستی
6441 429 0919
رفتن به آنطرف خیابان
نا مناسب
مناسب
ایستگاهها 1ـ پایانه های اتوبوسرانی درون شهری عمومی پرتردد، احداث محل انتظار ایستگاه اتوبوس به عرض حداقل 140 سانتیمتر و همسطح .با کف اتوبوس الزامی است . 2 ـ شرایط دسترسی به محل انتظار مسافر در ایستگاههای اتوبوس شهری مطابق شرایط اتصال پیاده رو به سواره رو باشد 3ـ در ایستگاههای قابل استفاده برای معلولان سرپناه حفاظ و نیمکت باارتفاع 45 سانتیمتر از کف الزامی است 1ـ 5ـ 14 ـ در محوطه پایانه های مسافربری برون شهری رعایت کلیه شرایط لازم برای امکان تردد معلولان الزامی است .
استفاده از سطوح شیبدار در ورودی ایستگاه های اتوبوس ایستادن اتوبوس در کنار ایستگاه به صورت هم سطح
توجه به حقوق معلولین در استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی
ایران-تهران
تلفن عمومی و صندوق پست 1ـ در پایانه های اتوبوسرانی درون شهری مراکز شهری و نزدیک ساختمانهای عمومی پر تردد و مخصوص معلولان ، پیش بینی تلفن عمومی و صندوق پست قابل استفاده برای معلولان بامشخصات زیر الزامی است. . 2ـ دسترسی به تلفن عمومی یا صندوق پس به صورت همسطح و یا باشیب مناسب برای معلولان صورت گیرد.. 3 ـ پیش بینی فضای آزاد به ابعاد حداقل 110 * 140 سانتیمتر در جلو تلفن و یاصندوق پست الزامی است. 4 ـ حداقل عرض در باجه تلفن عمومی 80 سانتیمتر باشد 5ـ حداکثر ارتفاع محل شکاف سکه یکصد سانتیمتر از کف باشد
پله 1ـ وجود علائم حسی در کف قبل از ورود به قفسه پله برای هشدار به نابینایان الزامی است عرض کف پله 30 سانتیمتر و حداکثر ارتفاع آن 17 سانتیمتر و حداکثر ارتفاع آن 17سانتیمتر باشد.
2- حداقل عرض پله 120 سانتیمتر باشد.
3ـ ارتفاع دست انداز از کف پله برای کودکان 60 سانتیمتر و برای بزرگسالان 85 سانتیمترباشد.
4ـ حداکثر مقدار پله بین دو پا گرد باید 12 پله باشد.
5ـ حداقل عمق پاگرد پله 120 سانتیمتر و در پله های دو جهته همعرض پله باشد.
سطح شیبدار
1ـ حداقل عرض سطح شیبدار 120 سانتیمتر باشد
2ـ برای سطوح شیبدار تا 3 متر طول حداکثر شیب 8 درصد با عرض 120 سانتیمتر باشد 3ـ در سطوح شیبدار بیش از سه متر طول (تا حد مجاز 9 متر) در ازای هر مترافزایش طول
سانتیمتر به عرض مفید آن اضافه و 5 درصد از شیب آن کاسته شود 4ـ پیش بینی یک پاگرد به عمل حداقل 120 سانتیمتر و در هر 9 متر طول الزامی است درسطوح شیبدار دو جهته عرض پاگرد برابر عرض سطح شیبدار خواهد بود
5ـ کف سطح شیبدار باید غیرلغزنده باشد
6ـ سطوح شیبدار و ورودی ساختمان باید مسقف باشد
شیبدار الزامی است 7ـ ارتفاع میله دستگرد از کف سطح شیبدار برای شخص نشسته 75 سانتیمتر برای شخص ایستاده 85 سانتیمتر و برای کودکان 60 سانتیمتر باشد.
نامناسب
مناسب
رمپ
پل های عابر پیاده
مجهز به پله برقی
معمولی
تیرک ها و موانع
نامناسب
ورودی های فضاهای عمومی
نامناسب
آبخوری ها
نامناسب
مناسب
طرح مناسب سازی خیابان ایرانشهر به صورت پایلوت برای معلولان و جانبازان آماده می شود. مدیر کل معماری و ساختمان معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران با اعلام این که فاز اول این طرح تا پایان امسال اجرا می شود گفت: معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران با تشکیل ستاد مناسب سازی ، سعی دارد تا شرایط مناسبی را از طریق ایجاد تناسب میان رمپ ها و سطوح برای افرادی که برای حرکت دچار مشکل هستند، ایجاد کند.
مناسب سازی خیابان ایرانشهر-تهران
6441 429 0919
جهان
6441 429 0919
استفاده از بالا بر در ایستگاه های اتوبوس مخصوص معلولین و ناتوانان برزیل-کوریتیبا
استفده از ایستگاه های همسطح با کف اتوبوس و بالا بر و جایگاه مخصوص معلولین در اتوبوس
نمایی زیبا از راه گرانیتی باز آمیخته ای که از دو سویش بیشه خیزران روییده و در سنگهای سخت و گلدانهای برنزی فرو رفته است. این مسیر گرانیتی با سطح شیبدارش قابل استفاده برای معلولین نیز می باشد.
خیابان میشن – سانفرانسیسکو
در ایتالیا اگر پارکی برای معلولان متناسب سازی نشده باشد، شهردار آن منطقه را ۵ هزار یورو جریمه می کنند.
یک راهکار قاطع
ایتالیا
کانادا
١- تمام پیاده رو ها بدون استثنا رمپ دارند. که علاوه برای ناتوانان برای دوچرخه سوارها و اسکیت بازها نیز مناسب است.
٢- تمام ساختمان ها مجهز به ورودی مخصوص معلولان هستند.
٣- در مکان های عمومی مانند مترو (ترن هوایی) ،بین طبقات آسانسور وجود دارد.
۴- اتوبوس ها مجهز به یک رمپ می باشند که از اتوبوس به سمت خیابان باز میشود.
4-دراتوبوس ها و مترو یک سری صندلی ها مخصوص افراد معلول و سالمندان در نظر گرفته شده است که با علایمی از سایر اتوبوس ها مشخص شده است.
5- اتوبوس ها مجهز به یک رمپ می باشند که از اتوبوس به سمت خیابان باز میشود.
۶-درهمه نقاط(مرکز خرید،رستوران و …) یک سری پارکینگ نزدیک به در ورودی مخصوص افراد معلول در نظر گرفته شده است که پارک هر وسیله نقلیه ای در این نقاط جریمه دارد.
با تکیه بر این شهرسازی همه اقشار در جریان برنامه ریزی ها و طراحی های شهر قرار می گیرند و اظهار نظر میکنند و به متخصصین و مسئولین حقوق شهروندان مختلف را یاداور می شوند و به همین منوال حضور معلولین در این جلسات میتواند مدیران مربوطه را با حقوق ناتوانان آشنا سازد.
شهرسازی مشارکتی
1-حکومت مقتدر و انسان گرایی که هرج و مرج در آن راهی نداشته باشد.
2-افراد مرتبط با معماری و شهرسازی شامل متخصصین و مسئولین مربوطه دست از منفعت طلبی های خود بردارند.
دو راهکار نهایی
پرسش و پاسخ
تهیه کننده :
دانشگاه
6441 429 0919
کتاب:
سعید نیا،احمد/طراحی فضاها و مبمان شهری/انتشارات سازمان شهرداریهای کشور/1379
مرتضایی.رضا/رهیافتهایی در طراحی مبلمان شهری/انتشارات سازمان شهرداریهای کشور/1381
زنگی آبادی،علی-تبریزی،نازنین/طراحی و برنامه ریزی مبلمان شهری/انتشارات شریعه توس/1383
منابع
مقالات
افصح حسینی،فاطمه/مناسب سازی مبلمان و تجهیزات شهری/دانشگاه شهید بهشتی/
اینترنت
www.sctm.ir
www.pendar.net
www.undp.org.af
www. Sainthelena.gov.sh
http://borujenfoulad.blogfa.com
arch90.blogfa.com