سامانه پشتیبان تصمیم گیری (DSS )
(Decision Support System)
سیستم های تصمیم یار با پیشرفت تکنولوژی رایانه و دانش برنامه نویسی در اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 میلادی به وجود آمدند تا سازمان ها را در تحلیل مشکلات شبه ساختاری وساختارنیافته یاری کنند.
سیستم های تصمیم یار از طریق به کارگیری مدل ها و تحلیل آنها قادرند مسائل بسیار پیچیده را حل کرده و راه حل و نتیجه ارائه دهند.
سیستم های تصمیم یار مجموعه ای از دانش، تجربه، ادراک، و قدرت تصمیم گیری، سرعت و قدرت پردازش حاصل از به کار گیری فن آوری اطلاعات است که منجر به ارتقاء بهره وری، سرعت، انعطاف پذیری در تصمیمات و کاهش پیچیدگی شرایط مسئله و هزینه ها هستند.
2
3
4
5
6
7
8
استخراج
تبدیل
پاکسازی
تجمیع
انبارداده
9
10
11
1. ابزار تهیه برنامه کاربردی
2. ابزار مدیریت داده ها
3. مدل سازی
4. روش تجزیه و تحلیل آماری
5. طرح ریزی
6. پرس و جو
7. نمودار
8. ادغام و ترکیب اطلاعات
DSS9. قابلیت های خاص
12
در روش تجزیه و تحلیل آماری ، مدیران داده ها را مورد بررسی قرار داده با استفاده از آمارتوصیفی ( میانگین ، میانه ، انحراف معیار و … ) و روش های تجزیه و تحلیل (تحلیل رگرسیون؛آزمون فرض ) و روش های پچیده ی دیگر در برنامه های کاربردی خود تصمیم گیری می کنند.
ابزارهایی که برای طرح ریزی وجود دارد و با نرم افزارهای DSS پشتیبانی می شوند عبارتند از: مدلهای پیش بینی تجزیه و تحلیل What – if و GOAL SEEKING
مدیران با کمک نرم افزارDSS می توانند با سوالاتی که شبیه جملات فارسی (محاوره ای) است پرس و جوهای مستقیمOnline از پایگاه داده های DSS به عمل آورند .
با نرم افزار نموداری DSSمدیران می توانند برای داده های موجود در پایگاه داده ها نمودارهای مختلفی چون نمودار میله ای ،نمودار دایره ای و نمودار خط و روند تهیه کنند. برای تصمیم گیری ، نمایش نموداری داده ها ابزار موثری است و برای یافتن روندها و نکات عمده تجزیه و تحلیل ، نمودار آسانتر می باشد تا داده هایی که به صورت جدول ارائه می شوند.
13
14