تارا فایل

پاورپوینت زراعت ذرت- شامل مشخصات گیاه شناسی و مراحل کاشت-داشت و برداشت



ذرت zea maize

تاریخچه ذرت:
مبدا ذرت آمریکای مرکزی و جنوبی است.
کریستف کلمب کاشف آمریکا برای اولین بار دانه ذرت را از آمریکا به اروپا برد و نام Mais را به آن داد .
احتمالاً توسط هجوم استعمارگران و یا توسط زائران مکه وارد ایران شده است.
پرمحصول ترین غله دنیا به حساب می آید .
مقام سوم را در میان غلات دارا است.
ذرت مخصوص آب و هوای گرمسیری و معتدل است.

مشخصات گیاه شناسی ذرت:
نام علمی Zea mays

خانواده poaceae (گندمیان)

متعلق به گیاهان تک لپه می باشد.

یک ساله ویک پایه است

2

ویژگی های گیاه

ریشه:
دارای سه نوع ریشه می باشد:

ریشه ی بذری (اولیه)

ریشه ی تاجی(ثانویه):رشد ریشه تاجی بلافاصله بعد از سبز شدن و ظهور گیاهچه آغاز می گردد

ریشه های هوایی(نگهدارنده)

ریشه ی بذری
(اولیه)
ریشه های تاجی
(ثانویه)

Corn prop roots

گل آذین نر ذرت خوشه و گل آذین ماده سنبله است .
گل آذین نر ذرت

اندام نر گیاه ذرت در انتهای ساقه اصلی به صورت خوشه و خوشه های فرعی قرار دارد که در روی این خوشه یا خوشه های فرعی دو سنبلچه یکی بلند و دیگری کوتاه بطور منظم قرار گرفته است. هر سنبلچه دارای دو گل و هر گل دارای سه پرچم می باشد.

گلهای ماده ذرت از جوانه ای که در قاعده غلاف برگ وجود دارد تولید می شود.
روی محور بلال سنبلچه های متعددی بطور جفت قرار می گیرند که هر کدام دارای دو گل مونث می باشند.
از محل تخمدان میله بلند و باریکی بنام خامه (style) خارج می گردد که در روی آن کلاله (stigma) ظریف و کرکداری وجود دارد. این میله بلند از راس پوسته دور بلال خارج و ظاهر می گردد.
میله خامه در تمام طول خود مستقیما می تواند گرده ها را بپذیرد

ساقه:
بند بند ، گره دار،توخالی و استوانه ای، ساقه بلند
طول ساقه بسته به رقم متغیر است. بسته به شرایط اقلیمی به 8 متر هم می رسد .
برگهای آن بطور متناوب و به صورت افتاده در دو طرف ساقه ، زاویه بین برگ و ساقه ،90 درجه می باشد

دانه ذرت
شامل میوه ای تک بذری است که کاریوپسیس نام دارد و این بذر شامل جنین و اندوسپرم می باشد که توسط یک پریکارپ محصور گردیده است.
(پریکارپ لایه بیرونی محافظتی می باشد که از بافت های مادری منشاء می گیرد.)

اندوسپرم حدود 85 % وزن خشک بذر
جنین حدود 10% وزن خشک بذر
پریکارپ و پوسته حدود 5 % وزن خشک بذر

اندوسپم متشکل از 88 % نشاسته و حدود 8 % پروتئین می باشد .
جنین محتوی 8 % نشاسته، 18 % پروتئین و حدود 33 % روغن است

اکثر روغن، قند و خاکستر (از قبیل مواد معدنی و ویتامین ها) دانه در جنین قرار دارد .

مراحل رشد گیاه ذرت

بذور بعد از حدود 5 تا 7 روز سبز می شوند.

جوانه زدن:
بذر رطوبت جذب می کند
خروج ریشه چه
خروج کلئوپتیل (کلئوپتیل از خاک سر بیرون می آورد وجوانه برگ به حالت پیچیده است )
برگ شروع به باز شدن می کند .
مرحله رشد برگ جوانه زده :
قسمت فوقانی برگ باز می شود ، راس اولین برگ واقعی ظاهر می شود .
اولین برگ باز می شود و راس دومین برگ ظاهر می شود .
تا مرحله ی12 برگی

 رشد طولی ( مرحله به ساقه رفتن ):
اولین تا چهارمین گره ساقه قابل رویت می شود

پنجه زنی

ظهور اندام های گل :

 شروع ظهور گل نر
 در مرحله بعد گل نر کامل می شود و نیمی از آن پیدا می گردد و از برگهایی که آنرا احاطه نموده اند کاملاً خارج می گردد .

رشد و توسعه گل نر :
شروع گلدهی ( قسمت میانی محور گل می کند ) .
گلدهی کامل ( قسمت پایینی و بالایی گل می کند ) .
پایان گلدهی .

گلدهی ماده :
گل ماده از جوانه موجود در قاعده ی غلاف برگ ایجاد می شود.

گل ماده از برگهای اطراف آزاد میگردد

 تمام ابریشم ها (silk) رشد می کنند
( ابریشم به طور کامل پیدا می شود ) .

R1 (silking)

در راس گل ماده ، مادگی ( ابریشم ) به وجود می شود .

  شروع خشک شدن ابریشم .

ابریشم ها کاملاً خشک می شود .
 

مراحل پر شدن دانه را می توان به شرح زیر تقسیم کرد:
مرحله دانه های تاول مانند: حدود 14- 10 روز بعد از ظهور کاکل ها، دانه های در حال رشد به شکل تاول های نسبتا ً سفید روی چوب بلال در آمده و حاوی مقدار زیادی مایع صاف می باشد. کاکل بلال اغلب قهوه ای بوده و به سرعت خشک می شود. نشاسته شروع به انباشته شدن در اندوسپرم نموده و ریشه چه و کلئوپتیل و اولین برگ های جنینی در این مرحله تشکیل می شوند.  تنش شدید در این مرحله به سادگی باعث سقط تخمک های تلقیح شده خواهد شد. رطوبت دانه در این مرحله حدود 85 % می باشد.

تاول مانند

حدود 22- 18 روز بعد از ظهور کاکل، دانه ها اکثرا ً مایل به زرد و محتوی مایع سفید شیری می باشند. انباشته شدن نشاسته در اندوسپرم در این مرحله نیز ادامه می یابد.رطوبت دانه در این مرحله حدود 80 % می باشد.
 
مرحله شیری شدن دانه:

یک خط افقی به نام خط شیری در نزدیک انتهای دندانه ای دانه ها ظاهر شده و به آرامی به طرف انتهای پایینی دانه در پیشروی می کند.

حدود 28- 24 روز بعد از ظهور کاکل ها، با ادامه تجمع نشاسته در اندوسپرم، مایع شیری رنگ داخل دانه ها به حالت خمیری تغییر می یابد.
تا مرحله ی خمیری حدود 4 برگ جنینی شکل گرفته و حدود 50 % وزن خشک دانه ی رسیده، تشکیل شده است.
رطوبت دانه در این مرحله حدود 70 % است (دانه زرد رنگ می شود)
مرحله خمیری شدن دانه(زمان سیلوکردن) :

مرحله ی دندانه ای شدن:
حدود 42- 35 روز بعد از ظهور کاکل ها، تمام قسمت تاج دندانه ای می شوند. در این مرحله پنجمین یا آخرین برگ جنینی و ریشه های اولیه تشکیل شده اند.
رطوبت دانه در این مرحله حدود 55 % است.

مرحله ی رسیدن فیزیولوژیک: حدود 65- 55 روز بعد از ظهور کاکل ها، وزن خشک دانه ها معمولا به حداکثر رسیده است . رسیدن فیزیولوژیک به مدت کوتاهی بعد از ناپدید شدن خط شیری و درست قبل از تشکیل لایه سیاه در ته دانه ها اتفاق می افتد. رطوبت دانه در این مرحله از 25 % تا 40 % متغیر بوده و به طور میانگین 30 % می باشد.

◄  انواع ذرت: اصولا ذرت یک گونه است ولی از ارقام و واریته های متفاوتی تشکیل شده است . بر اساس ویژگی های بافت آندوسپرم دانه طبقه بندی می شوند. – ذرت دندان اسبی (Zea mays var. indentata) – ذرت بلوری (Zea mays var. indurata) – ذرت آردی (Zea mays var. amyalcea) – ذرت پاپ کورن (Zea mays var. everta) – ذرت غلاف دار (Zea mays ver. tunicate) – ذرت مومی (Zea mays var. ceratina) – ذرت شیرین (Zea mays var. saccharata)

ذرت دندان اسبی) ذرت دانه ای (Zea mays var. indentata) (
این نوع ذرت دارای مخلوطی از نشاسته ی نرم و سخت می باشد.
آن قسمت آندوسپرم که دارای نشاسته سخت است، پروتئین بیشتری دارد.
بلال ذرت دندان اسبی نسبتاً بزرگ بوده .
نقطه ای فرو رفته در طرف تاج دانه وجود دارد که به دلیل خشک شدن آندوسپرم نشاسته ای به وجود می آید.
چون این فرم دانه حاصل شده یعنی بصورت دندان اسب است لذا به همین اسم شناخته شده است .
به رنگ زرد یا سفید است
این نوع ذرت شاخ و برگ زیاد و دانه های درشت تولید می کند و بیشتر اوقات برای سیلو و علوفه سبز مصرف می شود.

ذرت بلوری(ذرت سخت) (Zea mays var. indurata)
تمام آندوسپرم نرم این نوع ذرت که در مرکز دانه می باشد، با لایه ی سختی از آندوسپرم پوشیده شده است.

دانه های رسیده این نوع ذرت، گرد، صاف و کهربایی هستند.

بلال های به دست آمده باریک بوده و تقریباً 8 ردیف دانه دارد.

دانه این گونه بیشتر در مرغداری مورد استفاده قرار می گیرد

ذرت شیرین(قندی)(Zea mays var. saccharata)
انـــــدوسپرم این واریته ذرت دارای مقدار زیادی مواد قندی و مقدار جزئی نشاسته است
دانه های این واریته کوچک و هنگام رسیدن چروکیده می باشند

بهتر است در مرحله ی شیری برداشت شود

ذرت شیرین انواع مختلفی دارد که به صورت تازه، کنسرو شده و منجمد مورد مصرف قرار می گیرد.

ذرت نرم (آردی) (Zea mays var. amyalcea)
بخش عمده آندوسپرم این نوع ذرت، نشاسته است. تنها لایه نازکی از آندوسپرم سخت این نشاسته را در بر می گیرد.

اندازه دانه ها خیلی کوچک ومعمولاً شکل کروی دارند.

رنگ دانه سفید و یا آبی است.

اغلب بعلت دارا بودن نشاسته زیاد در کارخانجات نشاسته سازی مورد استفاده قرار میگیرند.همچنین چون آندوسپرم آن نرم است، می توان به همان شکل و بدون خرد و له کردن آن، در تغذیه دام به کار برده شود.

ذرت پاپ کورن (Zea mays var. everta)
لایه ی ضخیمی از آندوسپرم سخت، آندوسپرم نشاسته ای را در بر گرفته است.

دانه های نشاسته در آندوسپرم این نوع ذرت نسبت به انواع دیگر، رطوبت بیشتری دارند.
کاربرد خوراکی دارد.

ذرت مومی (Zea mays var. ceratina)
آندوسپرم ذرت مومی ظاهراً به شکل موم می باشد.
آندوسپرم ذرت مومی تماماً از آمیلوپکتین تشکیل شده که حالت چسبنده ای دارد و نرم هم هست.
ذرت مومی جدا از مصرف خوراکی، در صنایع چسب سازی هم استفاده می شود.

ذرت غلاف دار (Zea mays ver. tunicate)
هر دانه ذرت در یک غلاف قراردارد.

ذرت فــوق برای فروش کاشته نمی شود ولی مورد توجه محققین به منظورپی بردن به مبدا ذرت و اصلاح نژاد می باشد.

کاشت ذرت

عملیات کاشت : آماده کردن زمین : زمینی که در آن کشت ذرت انجام می شود در پائیز سال قبل آن شخمی به عمق 15 الی 20 cm و گاهی بیشتر می زنند در بهار بعد از سبز شدن علفهای هرز با یک دیسک آنها را به عمق خاک برده و بعد از آن زمین را با لولر(ماله زنی) تسطیح کرده و بدین صورت زمین آماده کشت می شود ( 1-شخم در پائیز 2-شخم در بهار 3-دیسک 4-لولر)
 دیسک :
دیسک سنگین جهت خرد کردن کلوخهای حاصل از شخم است وعمق دیسک بین 15-10 سانتی متر می باشد

عمق شخم :
سیستم ریشه گسترده ذرت ایجاب می کند عمق شخم کمتر از 30 سانتی متر نباشد.

از بذور هیبرید ضد عفونی شده برای کاشت استفاده می شود .

در کشت بهاره از اواسط فروردین ماه تا اواسط اردیبهشت و در کشت تابستانه از اول تا 15 تیر ماه می توان به کشت این گیاه اقدام کرد .

آماده سازی زمین

طرق مختلف کاشت : 1-از نظر نوع تهیه بستر بذر
:A – کشت ردیفی B –کشت کرتی
کشت ردیفی : یک نوع آبیاری نشتی و مشکل سله شکنی ندارد . این روش در اراضی بزرگ و زراعتهای مکانیزه مطرح بوده و بذر در ردیفهای موازی با فاصله معینی توسط ردیف کار ذرت کشت می شود آبیاری در این روش به صورت جوی و پشته انجام می شود . با دستگاه فاروور ایجاد جوی و پشته می کند
کشت کرتی : بیشتر در کشاورزی سنتی و معمولاً برای کشت ذرت علوفه ای بکار می رود پس از آماده کردن و تسطیح زمین آنرا به کرتهایی که طول و عرض آن متناسب با شیب زمین و میزان آب آبیاری می باشد تقسیم کرده و بذر را در کرتها به طریقه دست پاش می کارند و توسط دندانه یا دیسک آنرا داخل خاک نموده و آبیاری می نمایند آبیاری در این روش به روش غرقابی است .

کشت کرتی

کشت ردیفی

عمق کاشت
عمق کاشت7-4 سانتی متر است.
در خاکهای سنگین و سرد نسبتا سطحی است و در خاکهای گرم و خشک عمیق تر است
در زراعت دیم عمیق تر از زراعت آبی است

خاک مناسب ذرت :
خاکهایی با بافت لومی ، عمیق ، نفوذ پذیری مناسب ،زهکشی مناسب، مواد آلی کافی و با عناصر غذایی متعادل
ذرت نسبت به شوری خاک حساس است .
با وجود اینکه ذرت در اراضی بـــا(8-5)ph کشت می گردد ولی حداکثر عملکرد اراضی با (7-6)ph بدست می آید
سطح آب های زیر زمینی برای ذرت بین 3-5/1متر می باشد.

مقدار بذر مور نیاز:
20 کیلوگرم در هکتار بذر را با فاصله خطوط 100-75 سانتیمتر از یکدیگر و فاصله بوته های روی ردیف 18 تا 20 سانتیمتر کشت نمائید. این مقدار بذر در زراعت های مکانیزه خطی با بذر افشان جهت برداشت دانه می باشد

در زراعت مکانیزه برای برداشت ذرت علوفه ای برای تهیه علوفه سبز مقدار بذر لازم 50 تا 80 و گاهی تا 100 کیلو در هکتار و فاصله ی کشت 80-50 سانتی متر است.
تراکم بوته:
معمولاً از 20 هزار تا 60 هزار بوته در هکتار متغیر است

برای کاشت می توان از ردیف کارهای مکانیکی و ترجیحاً ردیفکار پنوماتیک استفاده نمود .

بذر کار ردیف کار

مناسب ترین محیط برای کشت آن ، ناحیه ای است که دمای آن دست کم به مدت 3 تا 4 ماه متوالی ، 21 تا 32 درجه سانتیگراد باشد.
حداقل درجه حرارت در زمان جوانه زدن ذرت 10 درجه است . بعد از کشت ذرت آب و هوای گرم جوانه زدن و ریشه را تسریع می کند ولی گرمای شدید و کمبود رطوبت بویژه در زمان گلها و بویژه گلهای نر ، خسارت زا است .

داشت ذرت

آبیاری :
ذرت از گیاهان است که در طول دوره زندگی خود به آب زیادی نیاز دارد

15 روز بعد از سبز شدن اقدام به اولین آبیاری نمائید

آبیاری های بعدی تا مرحله شیری شدن با توجه به نیاز مزرعه حدوداً هر 15 روز یکبار ادامه خواهد داشت تامین آب مورد نیاز گیاه در مرحله ی گرده افشانی از اهمیت زیادی برخوردار است

آبیاری به دو روش کرتی و نشتی انجام می شود

کنترل علفهای هرز :
تناوب و آیش
استفاده از بذور اصلاح شده و بوجاری شده
وجین نمودن با استفاده از نیروی انسانی
استقاده از کلتیواتور و دندانه

وجین و سله شکنی :

در مرحله 5 تا 6 برگی زمانی که ارتفاع گیاه به 15 الی 20 CM می رسد عملیات وجین و سله شکنی شروع می شود (عملیات وجین و سله شکنی می تواند همراه با کود پاشی انجام گیرد )
Cultivating corn

عملیات کولتیواتور :
کولتیواتور از عملیات مهم مرحله داشت محسوب می شود که با اهداف خاکدهی پای بوته (بمنظور تسهیل شرایط توسعه ریشه های هوایی می باشد )، مبارزه مکانیکی با علفهای هرز و افزایش تهویه بکار برده می شود.

عملیات کولتیواتور باید در زمانی که رطوبت خاک در مرحله ظرفیت مزرعه
( فیلد کاپاسیتی ) باشد انجام گیرد از نظر مرحله رشد ذرت نیز زمانی که بوته ها 6 برگی باشند مناسب ترین فرصت برای انجام این عملیات است .

کنترل شیمیایی علفهای هرز :
مبارزه با علفهای هرز در مزارع بزرگ معمولاً استفاده از علفکش های شیمیایی می باشد

1– از سم ارادیکان به میزان 5 لیتر در هکتار چند ساعت قبل از کاشت مصرف و به وسیله ی دیسک با خاک مخلوط نمائید .
تذکر: وقتی خاک به اندازه کافی مرطوب باشد اثر پذیری علف کش بیشتر است.

2-از سموم آترازین -آلا کلر(لاسو) بعد از کاشت تا قبل از سبز شدن ذرت بصورت محلول پاشی در سطح مزرعه می توانید استفاده نمائید. 

3- از سم تو فوردی (2-4-D ) بعد از کاشت و پس از سبز شدن ذرت زمانی که ارتفاع گیاه 15 تا 20 سانتیمتر باشد، به صورت محلول پاشی در سطح مزرعه می توان استفاده کرد

احتیاجات غذایی ذرت :
مواد غذایی ذرت معمولاً از انواع کودها از جمله کودهای حیوانی و کود های سبز و شیمیایی تامین می شود .
عناصر مورد نیاز:
ازت: زمان ظهور گلهای نر و ماده جذب ازت حداکثر است.

فسفر: مهمترین دوره نیاز ذرت به فسفر بعد از گل کردن و نزدیک رسیدن دانه می باشد

پتاسیم:حدود یک سوم پتاسیم مورد نیاز گیاه قبل از تشکیل گل و بقیه آن قبل از دانه بستن از خاک جذب می کند .

در توصیه عمومی کود فسفات آمونیوم و پتاس و 200 کیلوگرم اوره قبل از کاشت بوسیله دستگاه کود پاش سانتریفوژ پخش و با دیسک زیر خاک می رود و و ما بقی کود اوره را به میزان 200 کیلوگرم در مرحله آبیاری به صورت سرک با کودکار به زمین داده شود.
فسفر چون تحرک چندانی ندارد باید از ابتدا در کنار ریشه باشد.3/2 آن را قبل از کشت و 3/1 را هنگام کشت به صورت نواری در کنار بذر قرار می دهند.

برداشت :
زمان برداشت مرحله ای است که لایه سیاه اطراف نوک دانه ها ظاهر میشود. این لایه نشان دهنده رسیدن فیزیولوژیک در ذرت می باشد.

ذرت سیلوئی قبل از ذرت دانه ای و در مرحله شیری–مومی برداشت می گردد

برداشت ذرت چه برای دانه و چه برای علوفه به دو صورت انجام می شود . 1- برداشت با دست : در زراعتهای کوچک و کرتی و همچنین در مناطق مرطوب که بارندگیهای فصل آن کار با ماشینهای برداشت را مشکل تر می سازد عمل برداشت با دست و داسهای مخصوص انجام می گیرد . 2- برداشت ماشینهای مخصوص در زراعتهای بزرگ و مکانیزه مانند استفاده از چاپر و کمباین و غیره

برداشت سنتی

کمباین
در صورتیکه برداشت بوسیله کمباین صورت گیرد ( برداشت بصورت دانه) رطوبت دانه ها بین 24-20 درصد می باشد.
چاپر

برداشت مکانیزه ی ذرت

برداشت

خشک کردن دانه بوسیله دستگاهی بنام خشک کن صورت می گیرد.
فن هوای گرم با حجم هوادهی بالا و مقاوم در برابرحرارت

کنترل شیمیایی آفات :
اگر کشت بهاره داشته باشیم احتیاج به کنترل شیمیایی آفات کم احساس می شود ولی در کشت های تابستانه برای کنترل ساقه خوارها ( سزامیا) و همچنین کرم قوزه پنبه ، دوبار به فاصله ی 15 روز یک بار با سمومی اقدام به سم پاشی نمائید

sesamia cretica
از آفات مهم ذرت می باشد که در مناطق جنوبی و مرکزی کشور انتشار داشته
لاروهای سنین اولیه بیشتر از برگهای تازه فوقانی بوته ذرت تغذیه نموده و آنها را سوراخ سوراخ می کند. لاروها با سوراخ کردن برگهای در بر گیرنده گل آذرین وارد آن شده و از گلهای نر تغذیه می کنند.
;کنترل :جمع آوری و آتش زدن بقایای گیاهی
کنترل بیولوژیک انجام داد. مثلل گونه های زنبور Trichogramma Spp.

sesamia cretica

کرم غوزه پنبه Heliothis armigera
از گل آذین نر و ماده ذرت تغذیه می کند در مزارع بزرگ کنترل آفت دشوار است.
مبارزه: شخم زمستانه در ازبین بردن شفیره های این آفت بسیار مفید است و مناسب ترین زمان سم پاشی هنگام ظهور لاروهای سن یک با سمومی نظیر اندرین، سوین و یا سوپر اسید می باشد. استفاده از زنبور تریکوگراما در مبارزه بیولوژیک

پروانه و لارو کرم غوزه پنبه

از بیماریهای مهم گیاه ذرت
سیاهک ذرت و سیاهک خوشه ذرت می باشد. عامل این دو بیماری به ترتیب ، U.maydis و Sphacelotheca reiliana می باشند. بیماری سیاهک معمولی ، برگها و ساقه ها را آلوده نموده , و گالهایی را ایجاد می کند و سیاهک بلال ذرت ، گل ماده یا بلال را آلوده نموده و توده ای از اسپورهای قارچ را جانشین بافتهای سالم گیاه می کند. بیماریهای عمده برگ ذرت عبارتند از: زنگ برگ و پژمردگی باکتریایی ، پوسیدگی دانه ، خوشه ، ریشه و ساقه هم از بیماریهای قارچی هستند که بندرت دیده می شوند.

سیاهک معمولی ذرت

سیاهک خوشه ذرت

ضدعفونی نمودن بذر ذرت با ارتوساید و ارازان در کنترل این بیماریها مفیدند.

بهترین و مطمئن ترین راه کنترل کشت ارقام مقاوم است.

بازار مصرف ذرت پس از برداشت :
ذرت هایی که به منظور علوفه برداشت شده اند به سیلوهای گاوداری منتقل شده و ذرت های دانه ای جهت مصرف خوراک دام و طیور روانه بازار می شود.
ذرت شیرین( Sweet Corn) برای مصارف کنسروسازی و تازه خوری( به صورت خام ، آب پز ، بوداده و غیره ) مورد استفاده قرار می گیرد.

سیلوی ذرت
برای انبار کردن دانه های بلال، باید رطوبت آنها را به 17 درصد رساند. دمای انبار نباید بیش از 10 درجه سانتی گراد باشد. البته دانه های با رطوبت بیش از 17 درصد را می توان در دماهای بالاتر هم نگهداری نمود.

سالیانه بیش از صد میلیون هکتار از اراضی زراعی دنیا به کشت ذرت اختصاص پیدا می کند.
هم اکنون 22% از اراضی کشاورزی کشور به کشت محصولات علوفه ای اختصاص داده شده است.
در سال 84 در کشور بیش از 19 میلیون تن محصولات علوفه ای تولید شد
در سال 1385، 360 هزار هکتار از اراضی کشاورزی زیر کشت این محصول رفته است
پتانسیل عملکرد این گیاه در کشت بهاره 10 تا 12 تن و در کشت تابستانه 6 تا 8 تن در هکتار می باشد .

مصارف ذرت

مصرف به صورت تازه

کنسرو ذرت

popcorn
کورن فلیکس

روغن ذرت

نشاسته ی ذرت
شکر ذرت

آرد ذرت


تعداد صفحات : حجم فایل:9,948 کیلوبایت | فرمت فایل : pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود