29 فروردین ماه روز ارتش
بحث مخالفت با ارتش و انحلال آن در محافل و مجالس و گردهمایی های ماههای اول انقلاب در میان جوانان انقلابی با هدایت ضدانقلاب، منافقین و استکبار جهانی طرفداران زیادی داشت و شعار انحلال ارتش و ارتش بی طبقه توحیدی سر می دادند که رواج این بحث ها، بلاتکلیفی و دلهره ارتشی ها را بیشتر می کرد.
از 19 بهمن 57 و دیدار همافران نیروی هوایی ارتش با امام خمینی(ره)، ارتشی ها با سرعت بیشتری به انقلاب اسلامی پیوستند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از همان اولین روز، کار خود را برای دفاع از انقلاب اسلامی ایران آغاز کردند. نخستین درگیری و ناآرامی در منطقه ترکمن صحرا و در نزدیک مرزهای شوروی(سابق) توسط گروهک ها و مزدوران استکبار با هدف خودمختاری منطقه آغاز شد که با اعزام یگانی از کارکنان داوطلب نیروی زمینی ارتش سرکوب شد.
ارتش سپس به سراغ کنترل ناآرامی های سایر مناطق همچون کردستان و آذربایجان غربی رفت. همزمان با این اقدام، جنگ روانی علیه ارتش در داخل و خارج کشور به راه افتاده بود تا ارتش را یک نیروی ضد مردمی و عامل امپریالیسم معرفی کنند، همین جوسازی ها سبب شد تا سپهبد ولی الله قرنی نخستین رئیس ستاد مشترک ارتش در نامه ای استعفای خود در روزهای اول فروردین 1358 را به امام خمینی (ره) تقدیم کند.
سپهبد قرنی در استعفای خود با شکایت از اقدامات ضد انقلاب و دشمنان خارجی چنین نوشته بود: "معاون نخست وزیر انقلاب که خود را واضع مقررات و مالک الرقاب می داند بدون آنکه بداند ارتش چه موقعیت و چه امکاناتی دارد و متاسفانه بدون اینکه حتی اینجانب را طرف مشورت قرار دهد هر روز دستوراتی صادر می کند که ارتش بایستی شاهد لطمه ای دیگر بر روحیات افسران و افراد خود و افتادن مقداری سلاح و مهمات و مال و منال به دست افراد ناصالح و وابسته به خارجیان باشد وزیر دفاع بدون مشورت و نظر خواهی از اینجانب و خارج از وظایف خود می رود و از رادیو و تلویزیون و مطبوعات سخنان نسنجیده می گوید که سربازان فروردین مرخص و تعداد معدودی که از ارتش با خون دل به سربازخانه ها کشانده بود، نگهداری سربازخانه ها را رها کرده و به وطن خود می روند و شب هنگام عناصر توده ای وابسته به سیاست های خارجی با کامیون ها به سربازخانه ها می روند و باقیمانده اسلحه و مهمات را بار کرده و به خارج از شهر می برند. دولت بدون مشورت با ارتش و آگاه ترین مرجع ارزیابی کردستان، نمایندگانی را به آن صفحات می فرستند که با ورود آنها و اولین سخن پراکنی، مردم را به پادگان مهاباد ریخته و در جلوی همین هیئت فرمانده پادگان را گلوله باران می کنند."
کمتر از یک ماه بعد از این استعفا، سپهبد قرنی توسط گروهک فرقان ترور شد و به شهادت رسید تا علاوه بر آثار جنگ روانی سنگینی که به طور مستقیم و غیر مستقیم توسط دشمنان خارجی، ضدانقلاب، منافقان، حزب توده و عناصر نا آگاه در ارتش جریان داشت؛ بی انضباطی، سستی و عدم تمکین از فرماندهان نیز به مشکلات ارتش اضافه شود. این مشکلات باعث شد تا فرماندهان وقت ارتش جمهوری اسلامی ایران با درخواست وقت ملاقات از امام خمینی(ره) برای بیرون رفتن از این وضعیت چاره اندیشی کنند و از امام (ره) بخواهند فرماندهی خود بر کل نیروهای مسلح را مجدداً اعلام کنند.
در چنین جو تاریک و مبهمی که در فضای جامعه و به خصوص اذهان نظامیان به وجود آمده بود و دشمنان کمین کرده انقلاب و به تبعیت از آنان دوستان ناآگاه، نغمه شوم و خطرناک انحلال ارتش را سر داده بودند و ارتش در حساس ترین شرایط حیات خود قرار گرفته بود، امام راحل(ره) به عنوان بزرگترین حامی ارتش پای در میدان نهاد و نقشه شوم دشمنان انقلاب را نقش بر آب نمود.
امام مخالف انحلال ارتش بودند و می گفتند که هدف از کنار زدن ارتش این است که پس از آن سراغ روحانیت، مردم و انقلاب بروند.
بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران طی پیامی، با قاطعیت هرچه تمام تر، ضرورت حفظ ارتش را اعلام کرد.
و در جهت انسجام، یکپارچگی و وحدت ارتش، فرمان تاریخی و مهمی را صادر فرمودند.
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت شریف و مبارز ایران- وفقهم الله تعالی
با اهدای سلام و سپاس از مجاهدات خستگی ناپذیر شما ملت شجاع که اهداف مقدس اسلام را تا آستانه پیروزی رساندید و دست خیانتگران داخلی و خارجی را با خواست خدای بزرگ قطع کردید، لازم است به تذکرات زیر توجه نمایید:
۱- روز ۲۹ فروردین روز ارتش اعلام می شود. ارتش محترم در این روز در شهرستانهای بزرگ با سازوبرگ به رژه بپردازند و پشتیبانی خود را از جمهوری اسلامی و ملت بزرگ ایران و حضور خود را برای فداکاری در راه استقلال و حفظ مرزهای کشور اعلام نمایند.
۲- ملت ایران موظفند از ارتش اسلامی استقبال کنند و احترام برادرانه از آنان نمایند. اکنون ارتش در خدمت ملت و اسلام است و ارتش اسلامی است، و ملت شریف لازم است آن را به این سِمت رسماً بشناسند و پشتیبانی خود را از آن اعلام نمایند. اکنون مخالفت با ارتش اسلامی که حافظ استقلال و نگهبان مرزهای آن است جایز نیست. ما و شما و ارتش، برادرانه باید برای حفظ و امنیت کشورمان کوشش کنیم و به شرارت اشرار و اختلال مفسدین خاتمه دهیم.
۳- افراد ارتش موظفند در داخل ارتش حفظ نظم و سلسله مراتب و ضوابط را بکنند. توجه ننمودن به این مسائل موجب ضعف ارتش اسلامی می شود و نظام را از هم می پاشد. سربازان و درجه داران و افسران موظفند سلسله مراتب را حفظ و مراعات کنند؛ چنانچه روسای فوق موظفند با ارتش به طور محبت و برادری رفتار نمایند و از دیکتاتوری که در رژیم طاغوت بود اجتناب نمایند. ارتش اسلامی باید با حفظ سلسله مراتب و نظام صحیح اسلامی و اطاعت کامل زیردست از ما فوق و رعایت کامل ما فوق از زیردست، اداره شود. تخلف از این امر ضد انقلاب است و مورد مواخذه خواهد بود.
۴- افراد خارج از ارتش حق ندارند در امر ارتش دخالت کنند و ارتشی را در داخل ارتش یا خارج بدون مجوز دستگیر کنند. اگر شکایتی دارند یا اطلاع از مجرمیت کسی دارند، روی موازین شرعی و قانونی رسیدگی خواهد شد. دخالت بیجا در داخل ارتش موجب ضعف آنان می شود و مخالف انقلاب اسلامی است.
۵- این قشر از ارتش که در خدمت اسلام و ملت هستند و وفاداری خود را از جمهوری اسلامی اعلام نمودند،اگر خدای نخواسته در رژیم طاغوتی خلاف و گناه صغیره کرده اند، با برگشت به سوی خدای تعالی و جمهوری اسلامی مورد عفو خداوند رحمان و عفو ملت شریفند، و این جانب نیز آنان را عفو کردم. امید است آنان با دلگرمی و اعتماد به خدا و ملت شریف به خدمت خود صادقانه ادامه دهند و با قدرت در پادگان های خود مستقر شوند. از خداوند تعالی عظمت اسلام و مسلمین و هدایت جوانان فریب خورده ای را که می خواهند در صفوف مسلمان ها تفرقه بیندازند خواستارم، و هوشیاری ملت را در مقابل توطئه های غیر اسلامی امیدوار.
والسلام علیکم و رحمه الله.
روح الله الموسوی الخمینی -۲۶ فروردین ۱۳۵۸
بدین ترتیب ارتش جمهوری اسلامی ایران تثبیت شد و اولین رژه در نظام جمهوری اسلامی ایران به مناسبت روز ارتش با حضور امام خمینی(ره) در 29 فروردین سال 58 برگزار شد و پس از آن هرساله به همین مناسبت رژه روز ارتش در سراسر کشور برگزار می شود.
در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مورد ارتش اشاراتی شده است که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد: اصل ۱۴۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می گوید: "ارتش جمهوری اسلامی ایران، پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی کشور را بر عهده دارد. " اصل ۱۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز تصریح دارد که: "ارتش جمهوری اسلامی ایران، باید ارتشی مکتبی و مردمی باشد و از افراد شایسته استفاده کند تا به اهداف انقلاب اسلامی مومن و در راه تحقق آن فداکاری کنند. "
آرم ارتش جمهوری اسلامی ایران
نشان ارتش جمهوری اسلامی ایران با علائمی از قبیل شمشیر (به نشانه نیروی زمینی)، لنگر (به نشانه نیروی دریایی)،
عقاب (به نشانه نیروی هوایی) و دو موشک (به نشانه نیروی پدافند هوایی) شناخته می شود.
tasnimnews.com
tabnak.ir
donya-e-eqtesad.com
isna.ir
zanjan.irib.ir