تارا فایل

پاورپوینت ختنه در زنان و دختران




موضوع: ختنه در زنان و دختران

الف) تعریف و انواع آن: 1) تعریف: – براساس سازمان بهداشت جهانی(1997):کلیه روش هایی که منجر به آسیب رساندن یا خارج کردن تمام یا قسمتی ازدستگاه تناسلی زنان براساس اهداف فرهنگی یا سایر دلایل غیر طبی می شود. – درتعریف دیگری بریدن آلت تناسلی زنان،شامل همه روشهای برداشت جزئی یا کلی از بخش خارجی دستگاه تناسلی زنان بدون دلایل خاص پزشکی می باشد.

2) انواع آن: – دریک تقسیم بندی جدید،سازمان بهداشت جهانی (WHO) عمل بریدن آلت تناسلی زنان را به چهار نوع طبقه بندی کرده است: 1) نوع اول شامل برداشتن بخشی یا تمام کلیتوریس است. 2) نوع دوم شامل برداشتن نسبی یا تمام کلیتوریس و لب های کوچک می باشد. 3) نوع سوم شامل تنگ کردن دهانه واژن از طریق ایجاد یک مهر و موم پوششی با قطع کردن و تغییر مکان دادن لب های کوچک و بزرگ با یا بدون برش کلیتوریس تعریف شده است. 4) نوع چهارم شامل برداشت بافت نیست.

نکته: سازمان بهداشت جهانی نوع چهارم را به تمام روش های دردآور دیگر به اندام تناسلی زنان برای مقاصد غیرپزشکی مانند سوراخ کردن،سوزن زدن،اثرزخم گذاشتن ویا پاره کردن مادگی تعریف کرده است. ب) درسال 1997م.سازمان بهداشت جهانی،بریدن آلت تناسلی زنان را به سه نوع تقسیم کرده است: 1) نوع اول بریدن دستگاه تناسلی زنان،کلیتوریس برداشته می شود. 2) نوع دوم کلیتوریس به همراه لب های کوچک فرج بریده می شود. 3)نوع سوم پس از برش کلیتوریس و لب های کوچک فرج،لب های به هم نزدیک آورده شده و دوخته می شود.

تصاویر:

ج) پیشینه تاریخی: منشاء تاریخی بریدن دستگاه تناسلی زنان به درستی مشخص نیست اما شواهدی از انجام آن در اجساد مومیایی مصر به اثبات رسیده است. – مورخ یونایی هرودوت وجود این رسم را در مصریان درسال پنجم قبل از میلاد گزارش کرده است.همچنین او گزارش میکند که این رسم در میان رومی ها،اتیوپی ها و فینیقی ها وجود داشته است. – جغرافیدان یونایی استرابو آن را در بین مصریان در حدود25 سال قبل از میلاد گزارش می کند.این رسم هدفش جلوگیری

از بی قاعدگی جنسی نمی بود،بلکه نوعی مناسک گذاری به حساب می آمده است که ریشه آن در افسانه های مربوط به مصرباستان و دیگر مردمان آفریقا بوده است. د) عوارض پزشکی آن: این عمل دراکثر جوامع توسط افراد فاقدمتخصص،در شرایط غیراستریل و با وسایل ابتدایی نظیر تیغ،چاقو،شیشه شکسته و بدون دریافت بی حسی انجام می شود.که نتایج زیر را به دنبال دارد: خونریزی- درد – عفونت – شوک – اختلال های اداری آسیب به ارگان های مجاور- سبب انتقال ویروس(HIV) وهپاتیت(B) می شود

تصاویر ابزار ختنه:

خ) هدف آن : – هدف و اهمیت انجام ختنه دخترها و همچنین سن و درجه آن از جامعه ای به جامعه دیگر و ازیک خانواده به خانواده دیگر متفاوت است. – دلایلی که می توان برای ختنه در زنان گفت: اعتقادهای مذهبی،عمل به سنت ها،کنترل میل جنسی زنان ، کمک به حفظ پاکیزگی و زیبایی،حفظ وضعیت دختر بودن، جلوگیری از رشد غیرطبیعی دستگاه تناسلی،جلوگیری از نازایی و مرگ جنین هنگام زایمان و افزایش سطح بهداشت.

– بررسی های متعددی که توسط سازمان جهانی بهداشت صورت گرفت این نتیجه حاصل شد که هیچ گونه فواید طبی و بهداشتی درحمایت از درجات مختلف ختنه زنان وجود ندارد. – بین تحصیلات افراد مورد مطالعه و انجام ختنه ارتباط معکوس معنی دار وجود دارد. به همین دلیل تلاش های در جهت سوادآموزی و تحکیم اعتقادهای مذهبی مردم صورت گرفت و همچنین اقدام هایی که درجهت افزایش آگاهی و سطح بهداشت جامعه برداشت شده در تغییر نگرش و اصلاح رفتارهای غیربهداشتی نقش داشته است

– این رسم در ایران در استان های بوشهر،هرمزگان،کردستان، خوزستان،لرستان وجود دارد. – دریک بررسی میدانی نشان داده است که میزان ختنه زنان در شهرستان میناب حدود70% است. ف)دیدگاه فقه امامیه: 1) بحث روایی: – آنچه از روایات به دست می آید ختنه بر مردان واجب است ولی بر زنان نه: الف)در اصول کافی جلد6 کتاب النکاح باب العقیقه:

محمد بن یحیی عن احمد بن محمد عن محبوب عن ابن رئاب عن ابی بصیر قال سالت ابا جعفر(ع) عن الجاریه تسبی من ارض الشرک فتسلم فتصلب لها من یخفضها فلانقدر علی امراه فقال: امر السنه فی الختان علی الرجال و الیس علی النساء. ترجمه:محمدبن یحیی از احمدبن محمد از محبوب از ابن رئاب از ابن بصیر از امام باقر(ع)درباره کنیزی که از سرزمین شرک به اسارت گرفته شده و اسلام آورده بود،پرسیدم که درجستجوی کسی بودند که وی را ختنه کنند فولی زنی را نیافتیم،امام در پاسخ فرمود ختنه بر مردان است وبر زنان واجب نیست.

ب)درکتاب تهذیب الاحکام جلد7کتاب نکاح: عنه عن علی بن ابراهیم عن ابیه عن هارون بن مسلم عن مسعده بن صدقه ع ابی عبدالله(ع)قال: خفض الجواری مکرمه و لیست من السنه و لاشیئا واجبا وای شی افضل من مکرمه. ترجمه:ازعلی بن ابراهیم از پدرش از هارون بن مسلم از مسعده بن صدقه از امام صادق(ع)روایت کرده که فرمود: ختنه زنان مکرمت است اما سنت نیست و واجب نیست، ولی چیزی با فضلیت تر از مکرمت است.

2) نظرات فقها: الف) فقهای متقدم: – مرحوم محقق حلی می فرماید: والختان واجب و خفض الجواری مستحب ترجمه:ختنه پسران واجب است و ختنه دختران مستحب است. -علامه مجلسی نیز ختنه دختران را مستحب می داند. ب) فقهای معاصر: – آیت الله ابوالقاسم خویی درمنهاج الصالحین می فرماید: مستحب است دختر را نیز ختنه کند،هرچند بالغ شود و بهتر است دختر را بین هفت سالگی ختنه کنند.

– آیت الله مکارم شیرازی: ختنه کردن دختران و زنان علمای شعیه به اجمال و اتفاق واجب نیست ولی حکم به استحاب آن کرده اند.درمورد طریقه آن در روایات تصریح شده که آن عضو مخصوص از ریشه برداشته نشود،بلکه تنها قسمت بالای آن برداشته شود؛توضیح آن که در بالای فرج قطعه گوشت کوچکی وجود دارد که ختنه مربوط به آن است.درحال حاضر هم در محیط اسلامی به این مر عمل نمی شود؛زیرا به اتفاق علمای شیعه جزء واجبات نیست ولزومی ندارد اقدام به چنین کاری کنند.

م) بررسی حقوقی آن: – سازمان بهداشت جهانی و دیگر سازمان های بین الملی و منطقه ای انجام عمل بریدن آلت تناسلی زنان را غیر قانونی اعلام نموده اند. – در15کشورآفریقایی ناقص سازی زنان و دختران ممنوع میباشد. – در انگلیس طبق((قانون ختنه زنان))مصوب 2003م.این عمل حتی اگر با رضایت زن انجام شود جرم تلقی می شود.

– در قوانین جمهوری اسلامی ایران حکمی در خصوص ختنه زنان وجود ندارد. – اما در خصوص ختنه دختران،با توجه به سکوت قانون چنانچه این عمل واقع شود به تجویز اصل167قانون اساسی و نیز ماده 214قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 3قانون آیین دادرسی مدنی،جهت یافتن حکم قضیه باید منابع فقهی معتبر یا فتاوی معتبر رجوع کرد و چنان که ذکر شد نظر مشهور فقها قائل به جواز ختنه دختران است.لذا براساس این نظر ختنه دختران حرام و ضمان آور نمی باشد. لکن چنانچه بیش از حد لازم صورت گیرد،موجب ضمان خواهد بود هر چند میتوان این حکم

را نیز اطلاق ماده 320 قانون مجازات اسلامی استباط نمود و ماده را صرفا ناظر بر ختنه پسران نداست. پ) نتیجه گیری: ضعیف بودن آگاهی و نگرش افراد مورد مطالعه،لزوم آموزش مردم منطقه و اهمیت مراکز بهداشتی-درمانی در افرایش سطح آگاهی و تغییر نگرش های مردم را نشان میدهد.

منابع: 1) ختنه زنان از دیدگاه فقه،حقوق و پزشکی ((مسعود بسامی – طاهره پاشاهی – شهناز قره تپه – آمنه قره تپه)). زمستان 1389- بهار1390 2) ختنه زنان در میناب:شیوع،آگاهی و نگرش ((هما احدی – طلعت خدیوزاده – دکتر قدسیه سیدی علوی – دکتر حبیب ا…اسماعیلی)). مجله دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی- درمانی قزوین.شماره28 – پیوست پاییز1382. 3) بریدن آلت تناسلی زنان برگرفته از سایت: www.wikpedia.org

باتشکر از: موفق و پیروز باشید


تعداد صفحات : 21 | فرمت فایل : pptx

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود