موضوع مقاله:
حجاب
خدمت دانشجویان گرامی آقایان و خانم ها توجه عمیق شما به مطالب این سمینار و تفکر و تعمق به مطالب ارزش دنیوی اهم از شخصیتی، اخلاقی، اجتماعی و اجر اخروی را در پی خواهد داشت. از حسن توجه شما سپاسگذارم.
برداشت آزاد
زن بی حجاب همچون میوه درختی است که شاخه آن از دیوار باغ به بیرون آویزان است که هر رهگذری ممکن است در آن طمع کند یا مانند گلی است که هرکس به چیدن آن تمایل دارد.
واژه«حجاب» پیش از اینکه استنباط خود را در این باره ذکر کنیم لازم استیک نکته رایادآورى کنیم.آن نکته این است که معناى لغوى«حجاب»که در عصر ما این کلمهبراى پوشش زن معروف شده است چیست؟کلمه«حجاب»هم به معنى پوشیدن استو هم به معنى پرده و حاجب.بیشتر، استعمالش به معنى پرده است.این کلمه از آنجهت مفهوم پوشش مىدهد که پرده وسیله پوشش است،و شاید بتوان گفت که به حسب اصل لغت هر پوششى حجاب نیست،آن پوشش«حجاب»نامیده مىشود که ازطریق پشت پرده واقع شدن صورت گیرد.
حجاب چشم قُلْ لِلْمُوْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ اَبْصارِهِمْ (نور؛30) ای رسول ما به مردان مومن بگو تا چشمها را از نگاه ناروا بپوشند.
قُلْ لِلْمُوْمِناتِ یَغْضُضْنَ مِنْ اَبْصارِهِنَّ(نور؛31) ای رسول به زنان مومن بگو تا چشمها را از نگاه ناروا بپوشند.
حجاب در گفتار نوع دیگر حجاب و پوشش قرآنی، حجاب گفتاری زنان در مقابل نامحرم است: فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذِی فِی قَلْبِهِ مَرَضٌ(احزاب؛32) پس زنهار نازک و نرم با مردان سخن نگویید؛ مبادا آن که دلش بیمار (هوا و هوس) است به طمع افتد.
حجاب رفتاری نوع دیگر حجاب و پوشش قرآنی، حجاب رفتاری زنان در مقابل نامحرم است. به زنان دستور داده شده است به گونهای راه نروند که با نشان دادن زینتهای خود باعث جلب توجه نامحرم شوند
در قرآن مجید بیش از ده آیه در مورد حجاب و حرمت نگاه به نامحرم وجود دارد. یکی از این آیات، آیه 59 سوره احزاب است: « یا ایهاالنبی قل لازواجک و بناتک و نساءالمومنین یدنین علیهن من جلابیبهن ذلک ادنی ان یعرفن فلا یوذین و کان الله غفورا رحیما» (ای پیامبر، به زنان و دخترانت و نیز به زنان مومنین بگو خود را بپوشانند تا شناخته نشوند و مورد اذیت قرار نگیرند. و خداوند بخشنده مهربان است.)
مفهوم و ابعاد حجاب در قرآن حجاب، به معنای پوشش اسلامی بانوان، دارای دو بُعد ایجابی و سلبی است. بُعد ایجابی آن، وجوب پوشش بدن و بُعد سلبی آن، حرام بودن خودنمایی به نامحرم است؛ و این دو بُعد باید در کنار یکدیگر باشد تا حجاب اسلامی محقق شود؛ گاهی ممکن است بُعد اول باشد، ولی بُعد دوم نباشد، در این صورت نمیتوان گفت که حجاب اسلامی محقق شده است. اگر به معنای عام، هر نوع پوشش و مانع از وصول به گناه را حجاب بنامیم، حجاب میتواند اقسام و انواع متفاوتی داشته باشد. یک نوع آن حجاب ذهنی، فکری و روحی است؛ مثلاً اعتقاد به معارف اسلامی، مانند توحید و نبوت، از مصادیق حجاب ذهنی، فکری و روحی صحیح است که میتواند از لغزشها و گناههای روحی و فکری، مثل کفر و شرک جلوگیری نماید.
و یحفظن فروجهن و لایبدین زینتهن الاما ظهر منها و لیضربن بخمرهن علی جیوبهن. (ای رسول ما) مردان مومن را بگو تا چشم ها (از نگاه ناروا بپوشند) و عفتشان را محفوظ دارند که این برای پاکیزگی شما اصلح است. و البته خدا به هر چه کنید کاملاً آگاه است. ای رسول، زنان مومن را بگو تا چشم ها از نگاه ناروا بپوشند و عفت و پاکدامنی را حفظ کنند و زینت و آرایش خود جز آنچه قهراً ظاهر می شود بر بیگانه آشکار نسازند. قل للمومنین یغضوا من ابصارهم و یحفظوا فروجهم…قل للمومنات یغضضنمن ابصارهن و یحفظن فروجهن .
خلاصه این دستور این است که زن و مرد نباید به یکدیگر خیره شوند،نبایدچشم چرانى کنند،نباید نگاههاى مملو از شهوت به یکدیگر بدوزند،نباید به قصدلذت بردن به یکدیگر نگاه کنند.یک وظیفه هم خاص زنان مقرر فرموده است و آن ایناست که بدن خود را از مردان بیگانه پوشیده دارند و در اجتماع به جلوهگرى و دلربایىنپردازند،به هیچ وجه و هیچ صورت و با هیچ شکل و رنگ و بهانهاى کارى نکنند کهموجبات تحریک مردان بیگانه را فراهم کنند. روح بشر فوق العاده تحریک پذیر است.اشتباه است که گمان کنیمتحریک پذیرى روح بشر محدود به حد خاصى است و از آن پس آرام مىگیرد.
همان طور که بشر-اعم از مرد و زن-در ناحیه ثروت و مقام از تصاحب ثروت واز تملک جاه و مقام سیر نمىشود و اشباع نمىگردد،در ناحیه جنسى نیز چنین است. هیچ مردى از تصاحب زیبارویان و هیچ زنى از متوجه کردن مردان و تصاحب قلبآنان و بالاخره هیچ دلى از هوس سیر نمىشود. آیه سى ام , که حجاب مردان را مشخص مى کند,ازاین قراراست : قل للمومنین یغضوا من ابصارهم و یحفظوا فروجهم , ذلک ازکى الهم ان الله خبیر خبیربما یصنعون . اى رسول ما! به مردان مومن , بگو: چشم خود را فرو بخوانند واز چاک دامن خود نیز مراقبت به عمل آورند.این شیوه , به پاکى جان آنان نزدیکتراست . به یقین , خداوند به کارهایى که صورت مى دهید, آگاه و با خبراست .
قرآن مجید, در سوره اعراف , آیه 26 خطاب به فرزندان آدم مى فرماید: یا بنى آدم قدانزلنا علیکم لباسا یوارى سوء اتکم و ریشا و لباس التقوى ذلک خیر . اى فرزندان آدم ! به یقین ما براى اندام شما, جامعه اى نازل کردیم که شرمگاهتان را پنهان سازد و جامعه دیگرى تا پروبالى باشد براى بازوها و شانه هاى عریانتان .این دو جامعه , تن واندام شما را مى پوشاند و جامعه تقوا, بهتراست که شما رااز پلیدیهاى فحشاء محفوظ نگه مى دارد .
اذا سالتموهن متاعا فاسئلوهن من وراء حجاب . ذلکم اظهر لقلوبکم و قلوبهن . هرگاه از خانمهاى رسول خدا, کالایى و متاعى به عاریت بخواهید,از پشت پرده با آنان تماس بگیرند.این شیوه , بیشتر به پاکى دلهاى شما و دلهاى آنان کمک خواهد کرد. بعداز نزول این آیه , همسران پیامبر[ص] , بر در خانه هاى خود پرده اى آویختند که اگر در را بر روى کسى باز کنند, باز هم حجابى در میان باشد. به خاطر کلمه[ حجاب] , که دراین آیه صریحا ذکر شده است , نام آیه را حجاب نهاده اند, ولى ربطى به سایر بانوان ندارد.
امه سلمه , همسر رسول خدا, مى گوید: [من خدمت رسول خدا, صلوات الله علیه , بودم . میمونه , زوجه دیگر رسول خدا, هم حاضر بود. من ابن ام مکتوم , دائى زاده حضرت خدیجه , وارد شد. رسول خدا, فرمود: بروید و پشت پرده بنشینید. ما گفتیم : یا رسول الله ! مگراین مرد نابینا نیست ؟ رسول خدا گفت :او نابیناست , ولى شما که نابینا نیستید] ادیان الهی، همواره بر پوشش تاکید کرده و آن را لازمه دینداری شمرده اند. مطابق با آیین یهود، زنان هنگام حضور در اجتماعات، موی سر خود را می پوشانند و به حجاب پایبند هستند. در مسیحیت نیز پوشش اهمیت زیادی داشته و زنان معتقد به حضرت مسیح(ع) می کوشیدند مانند حضرت مریم(س) موی خود را بپوشانند و با حجاب وارد جامعه شوند.
هنوز هم نقاشان مسیحی، تصویر حضرت مریم(س) را با پوشش و حجاب کامل می کشند. زنان و راهبه ها و قدیس ها یکی از کامل ترین حجاب ها را دارند. این امر نشان می دهد که از نظر آنان، داشتن حجاب، به دینداری نزدیک تر و در پیشگاه خدا پسندیده تر است. توجه داشته باشیم که در زمان ظهور حضرت مسیح(ع) در فلسطین، اروپا غرق در شرک و بت پرستی بود و مردم گرفتار آداب و رسوم مشرکانه بودند و زنان آنها معمولاً موی خود را نمی پوشاندند. اما با آمدن مسیحیت به اروپا و گسترش تعالیم دین مسیح(ع) پوشیدن موی سر نیز در میان زنان گسترش یافت. در دوران های اخیر پایبندی به تعالیم دینی در میان مسیحیان کمتر شده و آن بخش از دستورات و سنت های حضرت موسی(ع) و حضرت عیسی(ع) هم که باقی مانده مورد غفلت قرار گرفته و به آنها عمل نمی شود.
بنابراین، بی حجابی زنان غرب نه تنها جایگاهی در اندیشه مسیحیت حقیقی ندارد، بلکه بازگشتی به سنت های مشرکانه قبل از حضرت مسیح(ع) محسوب می شود. آیین زرتشت بودند و با پوشش کامل در محل های عمومی رفت و آمد می کردند.
نگاهی به فرهنگ حجاب و عفاف در نظام اسلامی زن جلوه ای از جمال، محبت، خلاقیت و ربوبیت الهی و رکن اساسی در تعلیم و تربیت است. اگر زنان به این منزلت واقف شوند و در پاسداری از آن بکوشند فرایند تربیتی و شخصیتی آنان و همه اجتماع سالم مانده و بخوبی پیش می رود. تجربه ملت های گذشته نیز نشان دهنده این نکته است که هرگاه زنان، بلندای مقام و رسالت اصلی خود را درک نموده و در رشد شخصیت خود اهتمام ورزیده اند. منزلت و محبوبیت آنان حفظ شده، اجتماع در سلامت زیسته و ناهنجاری ها کمتر بوده است. بدون شک در عصر ما که بعضی نام آن را عصر برهنگی و آزادی جنسی گذارده و بی بندوباری زنان را جزئی از آزادی او می دانند! سخن از حجاب گفتن برای این دسته ناخوشایند و گاه افسانه ای است متعلق به زمان های گذشته، ولی مفاسد و مشکلات روزافزون که از این آزادی بی قید و شرط بوجود آمده سبب شده است که تدریجاً گوش شنوایی برای این سخن پیدا شود.
حجاب و عفاف در دین مبین اسلام از جایگاه ویژه ای برخوردار است. اسلام به عنوان آخرین دین الهی برای حفظ فرد و جلوگیری از انحرافاتی که سرچشمه آنها بی حجابی و بی عفتی و عدم رعایت پوشش صحیح می باشد. برنامه ای را ارائه داده است که شامل همه افراد بشر اعم از مرد و زن می باشد. اما علت اینکه در اسلام دستور پوشش اختصاص به زنان یافته است این است که میل به خودنمایى و خودآرایى مخصوص زنان است.از نظر تصاحب قلبها و دلها مردشکار است و زن شکارچى،همچنانکه از نظر تصاحب جسم و تن،زن شکار است ومرد شکارچى.میل زن به خودآرایى از این نوع حس شکارچیگرى او ناشى مىشود. در هیچ جاى دنیا سابقه ندارد که مردان لباسهاى بدن نما و آرایشهاى تحریک کنندهبه کار برند.
این زن است که به حکم طبیعتخاص خود مىخواهد دلبرى کند و مرد رادلباخته و در دام علاقه به خود اسیر سازد. لهذا انحراف تبرج و برهنگى از انحرافهاىمخصوص زنان است و دستور پوشش هم براى آنان مقرر گردیده است. در زمان رسول خدا و در عهدامامان نیز, بانوان اسلامى از لباسهاى دوخته استفاده مى کرده اند و پیراهن و بلوز و دامن و شنل مى پوشیداند و گاهى شنل را روى دوشها مى انداخته اند و سر خود را با مقنعه مى پوشیده اند. پوشیدن تمام بدن از بالاى قفسه سینه تا نیمه ساق پا, بر بانوان لازم است , حتى در برابر پدر و برابر تا چه رسد به سایرین .
فواید حجاب در خانواده و محیط اجتماعی: * آرامش روانی * استحکام پیوند خانوادگی شک نیست که هر چیزى که موجب تحکیم پیوند خانوادگى و سبب صمیمیترابطه زوجین گردد براى کانون خانواده مفید است و در ایجاد آن باید حداکثر کوششمبذول شود،و بالعکس هر چیزى که باعثسستى روابط زوجین و دلسردى آنان گرددبه حال زندگى خانوادگى زیانمند است و باید با آن مبارزه کرد. اختصاص یافتن استمتاعات و التذاذهاى جنسى به محیط خانوادگى و در کادرازدواج مشروع، پیوند زن و شوهرى را محکم مىسازد و موجب اتصال بیشتر زوجینبه یکدیگر مىشود.
* استواری اجتماعی * ارزش و احترام مرد به طور قطع از نظر جسمانى بر زن تفوق دارد.از نظر مغز و فکرنیز تفوق مرد لااقل قابل بحث است.زن در این دو جبهه در برابر مرد قدرت مقاومتندارد،ولى زن از طریق عاطفى و قلبى همیشه تفوق خود را بر مرد ثابت کرده است. حریم نگه داشتن زن میان خود و مرد یکى از وسائل مرموزى بوده است که زن براىحفظ مقام و موقع خود در برابر مرد از آن استفاده کرده است. اسلام زن را تشویق کرده است که از این وسیله استفاده کند.اسلام مخصوصاتاکید کرده است که زن هر اندازه متینتر و باوقارتر و عفیفتر حرکت کند و خود را درمعرض نمایش براى مرد نگذارد بر احترامش افزوده مىشود.
چرا در دنیاى غرب اینهمه بیمارى روانى زیاد شده است؟علتش آزادى اخلاقىجنسى و تحریکات فراوان سکسى است که به وسیله جراید و مجلات و سینماها وتئاترها و محافل و مجالس رسمى و غیر رسمى و حتى خیابانها و کوچهها انجاممىشود. علل کم توجهی به عفاف و حجاب اسلامی 1- تبیین نشدن شایسته فرهنگ اسلام 2- نبودن مجال برنامه ریزی 3- سیاست های فرهنگی 4- ترویج تساهل و تسامح 5- نبودن الگوهای مناسب 6- بالا رفتن سن ازدواج
7- دوری از خانواده 8- دین زدایی بیگانگان روشن است که همه کشورهای اسلامی به ویژه کشور عزیزمان ایران و نظام مقدس جمهوری اسلامی در حال حاضر مورد شدیدترین تهاجمات فرهنگی قرار دارد و استکبار جهانی با امکانات بسیار گسترده و بکارگیری دهها و صدها فرستنده رادیویی و تلویزیونی و کانال های بی شمار ماهواره ای و شبکه های گسترده خبری و رسانه ای و صرف میلیاردها دلار، به شدت می کوشد ارزش های معنوی و اخلاقی و اعتقادات دینی را زیر سوال ببرد و جوانان مسلمان را از پایبندی به آموزه های دینی دور سازد و آنان را به سمت اباحی گری و بی حیایی سوق دهد، و آزادی بی بندوباری را ترویج کند، آنها با شعارهای پوج فمنیستی احساسات و عواطف زنان را تحریک می کنند و با کمک زنان و دخترانی که سخت در ورطه جهل و غفلت غوطه وراند و یا در دام باندهای فساد و تبهکاری گرفتار شده اند تلاش می کنند به کلی جوانان را از معارف الهی دور سازند و ارزش های اخلاقی و دینی را وارونه جلوه دهند و به جای آنها ضد ارزش ها را ارزش وانمود کنند و جامعه را به آن سمت و سو ترغیب نمایند.
می گویند زن را توی کیسه سیاه نپیچید! ما نمی گوییم زن خود را در کیسه سیاه بپیچد ولی آیا باید طوری لباس بپوشد و در اجتماع عمومی ظاهر شود که برجستگی پستانهایش را هم به مردان شهوتران و چشم چران نشان بدهد و از آن طور که هست بهتر و جاذبتر برای آنها جلو دهد؟ از وسائل مصنوعی در زیر لباس استفاده کند تا چاقی و زیبایی مصنوعی را هم برای فریفتن و دل ربودن مردان بیگانه به مدد بگیرد؟ این مدها و لباسهای تحریک آمیز برای چه به وجود آمده است؟ آیا برای این است که بانوان آن لباسها را برای همسرانشان بپوشند؟! این کفشهای پاشنه بلند برای چیست؟ جز برای این است که حرکات ماهیچه های کفل را به دگیران نشان دهد؟ آیا لباسهایی که نازک کاری ها و برجستگیهای بدن را نشان می دهد جز برای تهییج مردان و برای صیادی است؟ عملاً غالب خانمهایی که از این نوع کفشها و لباسها و آرایشها استفاده می کنند تنها مردی را که در نظر نمی گیرند شوهران خودشان است.
زن می تواند در میان زنان و در میان محارم خود از هر نوع لباس و آرایشی استفاده کند اما متاسفانه تقلید از زنان غربی برای هدف و منظور دیگری است. غریزه خودآرایی و شکارچی گری در زن غریزه عجیبی است. وای اگر مردان هم به آن دامن بزنند و مدسازان و طراحان نواقص کار آنان را بر طرف کنند و مصلحین اجتماع! هم تشویق کنند. در پایان یک سوال از شما دانشجویان محترم دارم، آیا اگر دختران در اجتماعات عمومی لباس ساده بپوشند، کفش ساده به پا کنند، باچادر یا با پالتو و روسری کامل به مدرسه و دانشگاه بروند، آیا در چنین شرایط بهتر درس می خوانند یا با وضعی که مشاهده می کنیم؟
امید است که در برابر این حرف ها توجهی همراه تفکر دست ما را بگیرد و تعصبی بی توجه ما را زندانی غرور نسازد تا نه تنها در هر بهار که در چهار فصل همیشه زندگی شکوفه اش را به سر بگیریم و میوه اش را در آغوش سبز خود بنشانیم.
بدون شرح
عقوبت بی حجابی
از بین رفتن ارزش و انسانیت
در این کشور اسلامی
با این همه ادعای مسلمانی
چرا این قدر بی حجابی
عقوبت بی حجابی
از بین رفتن ارزش و انسانیت
صدف محافظ مروارید
چادر همچون،
صدف محافظ مرواید
حجاب کامل اسلامی در زنان یعنی غیرت مردانگی در مردان
عقوبت بی حجابی
از بین رفتن ارزش و انسانیت
عقوبت بی حجابی
از بین رفتن ارزش و انسانیت
دیوار از
باغ ها و گل ها و اموال ما حفاظت می کند
چادر از چشم بداندیشان
عقوبت بی حجابی
از بین رفتن ارزش و انسانیت
منابع و ماخذ:
کافی ، ج1-118 صحیح الکافی ، تحقیق محمد باقر بهبودی ، ج393-3
سوره نور
کافی ، ج2-33 بحار الانوار ، ج104-33 فقیه من لا یحضر الفقیه ، ج 1-114 وسائل الشیعه ، ج 211-1
مجمع البیان ، طبرسی ، ج 8-138 الدر المنثور ، سیوطی ، ج40-5
سوره مومن
صحیح الکافى , حدیث 3175. سوره مومن , آیه 5 سوره معارج , آیه 30. کافى , ج 33.2 بحارالانوار, ج 33.104 فقیه من لایحضر الفقیه , ج 114.1 وسائل الشیعه , ج 1.211.