تارا فایل

پاورپوینت حافظه گذشته نگر و آینده نگر مبانی نظری و پرسشنامه


پرسشنامه حافظه گذشته نگر و آینده نگر
The Prospective and Retrospective Memory Questionnaire (PRMQ)

موسسه آنامیس مهرجنوب Anamisfile.ir
معرفی

فهرست مطالب
1-تمایز بین حافظه گذشته و حافظه آینده
2- تفاوتی دیگر
3-فرایندهای حافظه گذشته نگر/آینده نگر
4-اندازه گیری حافظه گذشته نگر/آینده نگر
3

فهرست مطالب
5-اعتبار و روایی پرسشنامه
6-پرسشنامه های خودسنجی
7-معرفی پرسشنامه
8-نمره گذاری و تفسیر

4

حافظه گذشته/حافظه آینده
اغلب مطالعات حافظه انسانی معطوف به گذشته است
یعنی تمرکز بر توانایی افراد در یادآوری رویدادهایی که قبلاً آموخته اند یا تجربه کرده اند.
در صورتی که در زندگی روزمره بیشتر با حافظه ای سروکار داریم که مبتنی بر حافظه آینده نگر است که در آن یادآوری به منظور انجام اعمال با قصد است –

تمایز بین حافظه گذشته و حافظه آینده
بین حافظه آینده نگری رویداد مدار و زمان مدار تمایز اساسی وجود دارد.
حافظه آینده نگری زمان مدار یادآوری انجام عمل خاصی در زمان خاص است در حالی که حافظه رخداد مدار به خاطر آوردن انجام یک عمل تحت شرایط مناسب است (مثلاً وقتی کسی را دیدم، پیامی را بدهم.

6

تمایز بین حافظه گذشته و حافظه آینده
همان طور که بدلی (1997) متذکر شد حافظه گذشته نگر و آینده نگر فقط از جهت زمانی گذشته و آینده با هم تفاوت ندارند بلکه حافظه گذشته نگر شامل به یادآوری «آنچه» درباره چیزی می دانیم می باشد؛ برعکس، حافظه آینده نگر به طور معمول بر «زمان» انجام کاری تمرکز دارد و زمینه اطلاعات کمی دارد
7

تفاوت دیگر
تفاوت دیگر اینکه حافظه آینده نگر به طور آشکار به طرح ها یا اهدافی مربوط می شود که به طریقی برای فعالیت های روزانه خود شکل می دهیم که در این مورد حافظه گذشته نگر صادق نیست.
8

تفاوت دیگر
در حافظه گذشته نگر نشانه های بیرونی بیشتری در دسترس است، این تفاوت بویژه در حافظه آینده نگر زمان- مدار بیشتر عینیت دارد.
این تمایل وجود دارد که حافظه آینده نگر رخدادمدار بهتر از حافظه آینده نگر زمان مدار است، زیرا در حافظه رویداد مدار اعمال آینده به احتمال بیشتری با نشانه های بیرونی برانگیخته می شوند
9

تفاوت دیگر
حافظه آینده نگر برای طرح هایی بهتر است که رایج باشند، از اولویت بالایی برخوردار باشند.
حافظه آینده نگر رخداد مدار با فرایندهای مشتق مفهوم سروکار دارند و به فرایندهای توجهی وابستگی دارد.
10

فرایندهای حافظه گذشته نگر/آینده نگر
در خصوص فرایندهایی که در حافظه آینده نگر زمان مدار دخالت دارند، ابهام بیشتری باقی مانده است؛ اما گاهی اوقات به سرنخ های بیرونی مربوط می شوند (آیزنک و کین، ترجمه زارع،1388).

11

اندازه گیری حافظه گذشته نگر/آینده نگر
برای اندازه گیری حافظه آینده نگر نیز می توان به افراد تکالیف مشخصی داد مثلاً از فرد خواسته شود بعد از اتمام آزمایش برق اتاق را خاموش کند و سپس اتاق را ترک کند یا تکالیفی این چنینی. آزمونگر می تواند به فرد در قبال یادآوری تکالیف خواسته شده امتیاز یک بدهد و در صورت فراموشی نمره صفر (یادآوری آزاد).
12

اندازه گیری حافظه گذشته نگر/آینده نگر
آزمونگر می تواند یادآوری با نشانه هم بیازماید یعنی در صورتی که فرد فراموش کرد که مثلاً کلید برق اتاق را خاموش کند، آزمونگر با دادن نشانه سعی می کند تکلیف را یه یاد فرد بیاورد اگر فرد تکلیف را به یاد آورد یک امتیاز در غیر این صورت امتیاز صفر می گیرد (کرمی نوری، 1386 به نقل از زارع و تاراج، 1388).
13

اعتبار و روایی پرسشنامه
زارع، صحراگرد و خدامرادی (1392) در تحقیقی با عنوان همسانی درونی و تحلیل عاملی تاییدی پرسشنامه حافظه آینده و گذشته نگر در نمونه ایرانی به معرفی پرسشنامه حافظه آینده نگر و گذشته نگر (PRMQ) که توسط اسمیت (2000) طراحی شده، پرداختند.
14

پرسشنامه های خودسنجی
یک راه دستیابی به بینش در تمایز میان حافظه آینده نگر و حافظه گذشته نگر در زندگی روزمره افراد استفاده از پرسشنامه های خودسنجی می باشد.
ا
15

پرسشنامه های خودسنجی
اسمیت (2000) نشان داده است که پژوهش های قبلی که با استفاده از فرم های خودگزارش دهی به بررسی توانایی حافظه پرداخته، تمایز میان حافظه آینده نگر و حافظه گذشته نگر را نادیده گرفته اند.

16

پرسشنامه های خودسنجی
برای مثال در پرسشنامه شکست های شناختی (برودبنت، کوپر، فیتزجرالد و پارکز، 1982) تنها دو ماده از 25 ماده به حافظه آینده نگر اشاره دارد.
همچنین پرسشنامه حافظه روزمره که به وسیله ساندرلند، هریس و بدلی (1984 و 1988) ساخته شده تنها 3 ماده از 28 ماده آن حافظه آینده نگر را بررسی می کند.

17

اعتبار و روایی پرسشنامه
جهت بررسی روایی فرم گزارش دهی پرسشنامه حافظه آینده و گذشته نگر، کرافورد، اسمیت، میلور، دلاسالا و لوجی (2003) داده های جمع آوری شده از جمعیت عمومی بزرگسالان (551=n) با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار دادند که به بهترین شکل در دو عامل جای می گیرند –
18

اعتبار و روایی پرسشنامه
همچنین آنها نشان دادند که اعتبار کل آزمون و خرده مقیاس های آن شامل حافظه آینده و گذشته نگر به ترتیب 80/0، 84/0 و 89/0 بوده است. کرافورد در سال 2003 نرم هایی را برای هر مقیاس آزمون به شکل T فراهم کرده است.
19

اعتبار و روایی پرسشنامه
بنابراین با توجه به پژوهش های مذکور پرسشنامه حافظه آینده و گذشته نگر دارای اعتبار و روایی سازه لازم جهت کاربرد در مجموعه های بالینی می باشد.

20

معرفی پرسشنامه
21

معرفی پرسشنامه
این پرسشنامه خودگزارش دهی دارای 16 ماده می باشد که به اندازه گیری مشکلات حافظه آینده نگر و گذشته نگر در زندگی روزمره می پردازد.
نیمی از مواد آزمون به طور کامل در مورد حافظه آینده نگر و نیمی از آنها در مورد حافظه گذشته نگر است
22

معرفی پرسشنامه
در این آزمون از آزمون شوندگان خواسته می شود که بگویند چطور اغلب هر یک از این مشکلات برای آنها اتفاق می افتد و آن را در یک مقیاس 5 درجه ای (همیشه، اغلب اوقات، گاهی اوقات، به ندرت و هیچ وقت) نمره گذاری می کنند.

23

معرفی پرسشنامه
پس از آن درجه بندی به ارزش های عددی 5 (همیشه) تا 1 (هرگز) تبدیل می شود و حداقل نمره هر فرد 16 و حداکثر آن می تواند 80 باشد (کرافورد و همکاران، 2003 و 2006).

24

مواد پرسشنامه
مواد حافظه گذشته نگر شامل:
2-4-6-8-9-11-13-15
و مواد حافظه آینده نگر شامل: 1-3-5-7-10-12-14-16 می باشد.

25

مواد پرسشنامه
کرافورد و همکاران(2003) میانگین حافظه گذشته نگر را 18/20 و انحراف معیار 91/4
و برای حافظه آینده نگر میانگین 69/18 و انحراف معیار 98/4 را گزارش کردند.

26

نتایج پژوهش ها
نتایج پژوهش زارع و همکاران (1392) در نمونه ایرانی (500 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران) نشان داد ضرایب آلفای کرونباخ برای عوامل PRMQ (خرده مقیاس های حافظه آینده نگر و گذشته نگر) به ترتیب برابر با 647/0، 735/0 و ضریب کل آلفای کرونباخ برابر با 806/0 بوده که نشان دهنده سطوح همسانی درونی بالا برای زیرمقیاس ها و کل پرسشنامه PRMQ می باشد
27

نتایج پژوهش ها
همچنین تحلیل عوامل تاییدی به روش حداکثر درست نمایی نشان داد که مقدار ویژه تنها چهار عامل قابل توجه می باشند که به طور کلی 293/28 درصد از واریانس کل را تبیین می کنند.

28

نمره گذاری و تفسیر
29

نمره گذاری و تفسیر
پس از اجرای پرسشنامه به گزینه همیشه نمره 5 ، به گزینه اغلب نمره 4، به گزینه گاهی اوقات نمره 3، به گزینه بندرت عد 2 و به گزینه هیچ وقت عدد 1 اختصاص دهید. پس از آن جمع نمره های هر عبارت را برای حافظه گذشته نگرشامل عبارات 2-4-6-8-9-11-13-15 و مواد حافظه آینده نگر شامل: 1-3-5-7-10-12-14-16 را محاسبه نمایید.

30

نمره گذاری و تفسیر
برای هر مقیاس عددی بین8 (کمترین) و 40 (بالاترین) و برای کل آزمون(هر دو مقیاس) عددی بین 16 تا 80 بدست خواهد آمد. میانگین در کل آزمون و در هر مقیاس نشان دهنده مرز وجود مشکل در حافظه است.
 

 

31

32

پرسشنامه حافظه آینده نگر و گذشته نگر PRMQ
33

پرسشنامه حافظه آینده نگر و گذشته نگر PRMQ
پاسخگوی گرامی
در جدول زیر تعداد 16 عبارت در باره امور امور روزمره زندگی است. لطفا پس از مطالعه هر عبارت میزان موافقت خود را با توجه به تجربه های خود با انتخاب یکی از گزینه های همیشه، اغلب اوقات،برخی اوقات،بندرت و هیچ وقت و علامت گذاری در پرسشنامه یا پاسخنامه مشخص نمایید
جنسیت: تحصیلات: سن: وضعیت تاهل:

34

پرسشنامه حافظه آینده نگر و گذشته نگر PRMQ
35

پرسشنامه حافظه آینده نگر و گذشته نگر PRMQ
36

پرسشنامه حافظه آینده نگر و گذشته نگر PRMQ
37

پرسشنامه حافظه آینده نگر و گذشته نگر PRMQ
38

پرسشنامه حافظه آینده نگر و گذشته نگر PRMQ
39

نمره گذاری و تفسیر
40

نمره گذاری
41

وبسایت مشارکت در تولید و فروش فایل های آموزشی
Anamisfile.ir

مهر ایرانی
مرجع معرفی متخصصان حوزه روان شناسی، مشاوره و علوم تربیتی
Mehreirani.ir


تعداد صفحات : 43 | فرمت فایل : ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود