جنگ نرم: شگردها و راه های مقابله
فهرست مطالب
شگردهای جنگ نرم
راه های مقابله با جنگ نرم
شگردهای جنگ نرم
مقام معظم رهبری فرمودند: «این که ما بتوانیم طرح کلی دشمن را در مورد خودمان بدانیم، بخشی از توان دفاعی ماست؛ به این مساله توجه داشته باشید. ندانستن اینکه دشمن چه در سر دارد و چه می خواهد بکند، غفلتی است که ممکن است ما را از امکان برخورد و دفاع محروم کند؛ ما باید این را کاملاً بدانیم.» (22/ 2/ 1382)
شگردها
شگردهای اجتماعی
الگوسازی های فرهنگی و اجتماعی
نقش الگوها در جهت دهی به زندگی فرهنگی و اجتماعی جوانان و نوجوانان بر کسی پوشیده نیست. یکی از شگردهای غربیان برای تسخیر ذهن و جان جوانان، معرفی الگوهای متناسب با فرهنگ غرب است. الگوی ورزشکاران، ورزشکاران غربی معرفی می شود. الگوی هنرمندان، هنرمندان هالیوودی معرفی می شوند. با این کار در حقیقت ناخودآگاه آلیناسیون فرهنگی و ارزشی رخ می دهد. الگوی زندگی یک جوان مسلمان شیعه، یک غربی لیبرال بی دین معرفی می شود و تمام آرزوی این جوان آن است که مثل فلان هنرپیشه هالیوودی راه برود و حرف بزند و رفتار کند!
تغییر در سبک زندگی
فرماندهان جنگ نرم برای تغییر باورها و ارزش های جامعه هدف، سعی می کنند از راه دگرگون کردن شیوه زندگی افراد وارد شوند. تغییر در نوع پوشش، آرایش، (گرایش عجیب به آرایش های آشکار از سوی زنان در ایران نشان از تغییر در سبک زندگی است) طرز خوراک و نوع معماری و مد ها و مدل های مختلف، زمینه تغییر در باورها و ارزش های افراد را هم فراهم می کنند. هر چند پذیرش این نوع تغییرات خود به یک معنی معلول تغییر در باورها و ارزش ها و ذهنیت ها هم هست. به تعبیر دقیق تر رابطه تاثیر متقابل دارند. ابزارهای رسانه ای و اطلاع رسانی و تبلیغی و ابزارهای مکتوب و تصویری همگی برای تغییر در سبک زندگی در خدمت گرفته می شوند. و به صورت آرام و غیر مستقیم اهداف پشت پرده را عملیاتی می کنند.
حقوق زنان و اقلیت های دینی
[فصل پنجم] «مسلمانان میانه رو نسبت به زنان مسلمان نظر مساعد دارند و پذیرای کثرت گرایی دینی و گفت وگوی بین دینی هستند. برای نمونه مسلمانان میانه رو استدلال می کنند که احکام تبعیض آمیز در قرآن و سنت در مورد جایگاه زنان در جامعه و خانواده (مثل نصف بودن ارث دختران نسبت به پسران) باید بر این اساس تفسیر مجدد گردد که شرایط امروزه با شرایط حاکم در زمان پیامبر یکسان نیست. مسلمانان میانه رو همچنین از حقوق زنان برای دسترسی به تحصیلات و خدمات بهداشتی و حتی مشارکت کامل در فرایندهای سیاسی از جمله حق برخورداری از پست های سیاسی دفاع می کنند. به همین ترتیب مسلمانان میانه رو از شهروندی برابر و حقوق قانونی غیرمسلمانان طرفداری می کنند.»
دوره آموزشی «اقدام محلی، تغییر جهانی» در سال های 79-82
ترویج قومیت گرایی
تخریب وحدت ملی و از بین بردن و یا تضعیف همبستگی اجتماعی از شگردهای دشمنان در جنگ نرم علیه جمهوری اسلامی است. و متاسفانه استعمار پیر در دوران گذشته زمینه ها و اسباب لازم برای اختلاف افکنی میان کشورهای اسلامی را فراهم کرده است. استعمارگران از قبل کوشیدند تا جغرافیای سیاسی کشورهای خاورمیانه و اسلامی را به گونه ای تقسیم کنند که زمینه های بالقوه ناآرامی و ناامنی به ویژه ناآرامی های قومی و نژادی و مذهبی را فراهم کنند. به عنوان مثال، کردها را بین کشورهای سوریه، ترکیه، عراق و ایران تقسیم کردند. و یا در لبنان قدرت سیاسی را به صورتی ناهمگون میان اقوام و مذاهب مختلف تقسیم کردند که همواره زمینه تفرقه افکنی و ایجاد اختلاف را داشته باشند. یکی از مسوولین امنیتی آمریکا (لدین) تاکید می کند که مهم ترین محور و مورد مصرف بودجه جنگ نرم علیه جمهوری اسلامی باید کمک به گسترش فدرالیسم قومی در ایران باشد.
بهره برداری از آسیب های اجتماعی
یکی از مهم ترین زمینه های موفقیت جنگ نرم دشمنان علیه جمهوری اسلامی، برجسته کردن آسیب ها و نقاط آسیب خیز جامعه است: وجود مشکلات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی همگی بیشترین کمک را به دشمنان در جنگ نرم علیه جمهوری اسلامی می کند. حتی سوء استفاده یک مقام مسوول از مقام خود و برخورد نامناسب یک کارمند جزء با ارباب رجوع می توانند به سهم و اندازه خود در خدمت اهداف دشمنان نظام در جنگ نرم علیه کشور تلقی شوند. فسادهای اداری و مشکلات شهری و ترافیکی و تاخیر در خدمت رسانی به مردم و رشوه گرفتن یک مامور دولتی همگی زمینه های روحی و روانی برای فعالیت های نرم دشمنان علیه کشور را فراهم می کنند.
شگردهای فرهنگی
تخریب هدفمند فرهنگ و هویت اسلامی
استعمارگران از ابتدای مواجهه شان با عالم اسلام متوجه شدند تا زمانی که قرآن و معارف قرآنی بر قلب های مسلمانان حکومت کند، جایی برای غرب و فرهنگ غرب در عالم اسلام نیست. گروهی از کشیش های مذهبی آمریکا که در سال 1835 میلادی (1214ش) به رهبری شخصی به نام جان کینز به ایران آمدند در جمله پایانی گزارش مکتوبی که به عنوان حاصل مطالعات خود در ایران برای آمریکا فرستادند نوشتند: «باید اسلام و محمدگرایی در ایران، با درخشش فزاینده فرهنگ و تمدن غرب، به آرامی و بدون خطر، کم رنگ و بی فروغ گردد» .
یکی از شگردهای جنگ نرم این است که هویت اسلامی و فرهنگ اسلامی ما را به صورتی هنرمندانه و در بسیاری موارد نامحسوس، از میان بردارند. یا خرد و ناچیز جلوه دهند. آن را عامل عقب ماندگی و ایزوله شدن معرفی کنند. مترقی ترین تعالیم را به عنوان تعالیمی ضد بشریت معرفی کنند!
اگر جهان بینی و نظام ارزشی یک جامعه دسخوش تحول و دگرگونی شود، در آن صورت آداب و رسوم و اخلاقیات و شیوه زندگی آنها نیز دگرگون خواهد شد. خیلی روشن است که با یک جهان بینی اومانیستی و لیبرالیستی و سکولاریستی نمی توان آداب و رسوم و شیوه زندگی اسلامی را حفظ کرد.
سخن گفتن از اصول متعالی انسانی
یکی از شگردهای جنگ نرم این است که مهاجمان هرگز خود را مخالف قانون و عدالت و مردم معرفی نمی کند. بلکه دائماً حاکمان وقت را متهم به بی قانونی و ظلم و مردم ستیزی می کنند. آنان همواره از اصول متعالی انسانی دم می زنند. از صلح و عدالت و آزادی و امنیت سخن می گویند، شعارهایی که همواره و همه جا خواسته همگان بوده است. در حالی از قانون گرایی و امنیت و صلح و آزادی و عدالت سخن می گویند که مرتکب بدترین قانون شکنی ها می شوند. و در حالی خود را مدافع اصول اخلاقی معرفی می کنند که خود بدترین بی اخلاقی ها را مرتکب می شوند.
آموزش و پرورش مهره های اثرگذار
یکی از شگردهای جنگ نرم آموزش و پرورش مزدورانی است که منافع غرب و اهداف آن را در جهان اسلام دنبال کنند. استعمارگران مدرن در زمینه تربیت روزنامه نگار و وبلاگ نویس و نویسنده و هنرمند و فیلم ساز و امثال آن، سرمایه گذاری های هنگفتی در جهان اسلام کرده اند. با استفاده از بورس های تحصیلی و برگزاری دوره های کوتاه مدت آموزشی و دعوت به سمینارهای به ظاهر علمی سعی می کنند مهره های خود را شناسایی کرده و هدفمند بچینند.
کمیته خطر جاری: «9. …دعوت فعالان جوان ایرانی به خارج برای شرکت در سیمنارهای کوچک، اقدام مهمی است. این کار در صربستان، فیلیپین، اندونزی، و شیلی وکشورهای دیگر جواب داده است. این افراد باید از سوی مقامات آمریکایی انتخاب شوند نه نهادهای ایرانی.»
توجه به شرکای بالقوه لیبرالیسم در جهان اسلام
ایجاد شبکه های مسلمانان میانه رو: سه گروه در عالم اسلام هستند که می توان آنها را شرکای بالقوه آمریکا نامید: «معتقدان به جدایی دین از سیاست»، «مسلمانان لیبرال» و «مسلمانان میانه رو از جمله صوفی ها»:
معتقدان به جدایی دین از سیاست در جهان مسلمانان در سه طبقه جا می گیرند: «معتقدان به جدایی دین از سیاست لیبرال»، «ضد روحانیون»، و «معتقدان به جدایی دین از سیاست اقتدارگرا».
توجه به شرکای بالقوه لیبرالیسم در جهان اسلام
1. دانشگاه های مسلمان سکولار و لیبرال
در میان شبکه های موجود روشنفکران لیبرال و میانه رو در کل جهان اسلام این بخش اولین بلوک سازنده برای یک شبکه از مسلمانان میانه رو بین المللی است.
2.روحانیون میانه رو جوان
3.فعالان اجتماعی
4.گروه های زنان
5.روزنامه نگاران، نویسندگان و آدم های روشن بیان
شگردهای دینی
شبهه پراکنی های مذهبی و اعتقادی
مبارزه علنی با اسلام و تشیع و شبهه پراکنی های شیطانی علیه تشیع همیشه بوده است و هیچ زمانی هم متوقف نشده است هر چند در روزگار حاضر هم از نظر حجم و هم از نظر سطوح مخاطبان و جامعه هدف شبهه پراکنان قابل مقایسه با دوران گذشته نیست. اما حقیقت این است که همانطور که تاریخ تشیع نشان داده است اینگونه شبهات هیچ خللی جدی به مذهب شیعه و دین اسلام وارد نکرده اند.
فرقه سازی های اسلامی
وهابیت (در عربستان)، بهائیت (در ایران و مصر) ، طالبانیسم (در پاکستان و افغانستان)، سلفی گری (در جهان اهل سنت)،
فرقه سازی در ایران به دلیل هشیاری مراجع و روحانیت آگاه به جایی نرسید؛ اما در کشورهای دیگر موفقیت آمیز بود.
دین سازی
یکی از شگردهای مبارزه با اسلام ایجاد رقبای دینی و معنوی برای آن است. به همین دلیل در دوران اخیر حجم عظیمی از ادیان و مذاهب نوظهور را در مقابل اسلام پدید آورده اند و با تمام توان در همه کشورهای دنیا به تبلیغ آنها می پردازند. و متاسفانه در این جهت موفقیت های زیادی هم به دست آورده اند و در این زمینه لازم است آگاه باشیم. نکته حایز اهمیت در این معنویت های نوظهور آن است که اینان به صورت شبکه ای فعالیت می کنند و همگی آنان در خدمت اهداف و مبانی مدرنیته و لیبرال دموکراسی هستند. همه مبانی آنها را به خوبی می توان در معنویت هایی چون معنویت دالایی لاما، سای بابا، اوشو، اکنکار، پائلو کوئلیو و امثال آنها دید. زمینه های اندیشه ای گرایش به این نوع ادیان و معنویت ها در دهه هفتاد و با تضعیف فقه و شریعت از سوی برخی به اصطلاح روشنفکران دینی فراهم شد. گرایش به تصوف و دراویش و معنویت های نوظهور بر این بستر روییدند.
ترویج اسلام میانه رو یا اسلام آمریکایی
در مقدمه کتاب «ساخت شبکه های مسلمان میانه رو»: «برای هدفی که این کتاب دنبال می کند مسلمانان میانه رو کسانی هستند که در ابعاد کلیدی فرهنگ دموکراتیک اشتراک نظر دارند. این ابعاد عبارت است از حمایت از دموکراسی، و حقوق بشر به رسمیت شناخته شده در سطح بین الملل، (شامل برابری نژادی و آزادی دین)، محترم شمردن تکثر، پذیرش منابع قانونی غیربخشی، و مخالفت با تروریسم و دیگر اشکال غیرقانونی خشونت»
در فصل پنجم: «یک فلسفه سیاسی چه از منابع غربی گرفته شود و چه از قرآن برای اینکه دموکراتیک تلقی شود باید بدون قید و شرط از کثرت گرایی و حقوق بشر شناخته شده در سطح بین الملل حمایت کند.»
[در فصل پنجم] «خط فارق بین مسلمانان میانه رو و اسلام گرایان رادیکال در کشورهایی با نظام های حقوقی متکی بر نظام های غربی (اکثریت دولت های جهان مسلمانان) این است که آیا شریعت را باید به کار بست یا نه. تفاسیر محافظه کارانه از شریعت با دموکراسی و حقوق بشر به رسمیت شناخته شده در سطح بین الملل سازگاری ندارد … هر نوع اجرای اصول شریعت به مثابه قانون معنایش … محروم کردن مومنان و دیگران از آزادی انتخاب است.»
شگردهای سیاسی
ایجاد نافرمانی مدنی
کمیته خطر جاری: «3. دامن زدن به نافرمانی مدنی در تشکل های دانشجویی و نهادهای غیر دولتی و صنفی از ابزارهای مهم فشار بر ایران است».
جین شارپ در کتاب از دیکتاتوری تا دموکراسی 198 دستورالعمل برای مبارزه خشونت پرهیز و ایجاد و تقویت نافرمانی مدنی در کشورهای هدف بیان می کند. افزون بر این در سال های اخیر کتاب هایی هم از سوی برخی مراکز ترجمه و منتشر شد که به تبیین و آموزش چگونگی نافرمانی مدنی می پردازند. مثل کتاب «مهاتما گاندی و مارتین لوتر کینگ: قدرت مبارزه عاری از خشونت» نوشته مری کینگ، ترجمه شهرام نقش تبریزی، تهران، نشر نی، 1385. و کتاب «گاندی و ریشه های فلسفی عدم خشونت»، نوشته رامین جهانبگلو، ترجمه هادی اسماعیل زاده، چاپ اول 1379 و چاپ چهارم 1388، تهران، نشر نی.
حمایت از گروه ها و افراد معترض
یکی از دکترین های جنگ نرم غرب علیه ایران، تقویت گرو ه های معارض و معترض در جمهوری اسلامی است و لذا می بینیم که علناً بودجه های هنگفتی را نیز برای کمک به آنها اختصاص می دهند و از اعلام آن نیز هیچ ابایی ندارند. «استراتژی چندجانبه اِعمال فشارهای مدنی» یکی از استراتژی های غرب علیه جمهوری اسلامی است. که یکی از ارکان این استراتژی حمایت های رسانه ای و قانونی و مالی از گروه های معارض و معترض در ایران است.
مایوس و ناامید کردن مردم
یکی از شگردهای دشمنان در جنگ نرم، پراکندن یاس و ناامیدی در سطح جامعه است. ناامیدی از حاکمان و ناامیدی از اصلاح امور، و استفاده از این فضا برای تضعیف ارکان و پایه های حکومت دینی.
تلاش زیادی در ناکارآمد جلوه دادن نظام اسلامی می کنند. بدون تردید یکی از محوری ترین فعالیت ها علیه جمهوری اسلامی، ناکارآمد جلوه دادن آن در میان مردم است. در کنار ناکارآمد جلوه دادن نظام اسلامی و مردم سالاری دینی، به طرح و تقویت اندیشه های لیبرالیستی و یگانه راه سعادت و رفاه تلقی کردن آنها می پردازند.
تاسیس و تقویت سازمان های مردم نهاد
در جهان اسلام و ایران مردم احساس تنفر شدید نسبت به امریکا و سیاست های امریکا دارند در نتیجه طرفداران امریکا نیز جایگاه چندانی در میان مردم ندارند. به همین دلیل یکی از معضلات امریکا این است که مدافعان او در صورت اثبات دریافت کمک از سوی امریکا جایگاه خود را از دست خواهند داد. امریکا برای حل این معضل به تاسیس و تکثیر سازمان های اجتماعی مردم نهاد، در داخل کشورهای اسلامی و همچنین در خود غرب روی آورده است. تاسیس سازما ن هایی به اسم سازمان های مردمی و خیریه و سازمان های بین المللی که صرفاً پوششی است برای کمک به حامیان او در کشورهای اسلامی.
کمیته صلح جاری: «9. باید فعالیت های NGOهای آمریکایی را در ایران تسهیل کنیم.»
مایکل لدین: «تغییر از درون تنها راه مقابله با نظام ایران است و تنها ابزار آن حمایت از NGOها می باشد. که به کمک آنها می توان میلیون ها نفر را در برابر حاکمان ایران قرار داد.»
تاسیس و تقویت سازمان های مردم نهاد
37 هزار NGO در ایران؛
این سازمان ها طیف وسیعی را در بر می گیرند از سازمان های معنوی گرفته، تا سازمان های اقتصادی و فرهنگی، ورزشی، تجاری، دانش آموزی، گروه های موسیقی، انجمن های ادبی و امثال آن. این سازمان ها زمینه های شکل گیری مقاومت های سازمانی در برابر نظام حاکم را فراهم می کنند.
تاسیس و تقویت سازمان های مردم نهاد
دلایل توجه مخالفان و معاندان جمهوری اسلامی به سازمان های غیر دولتی:
از طریق این سازمان ها می توان راحت تر در نظام جمهوری اسلامی نفوذ کرد؛
این سازمان ها ابزاری مناسب برای اجرای طرح های سازمان های جهانی و ایده های نظام سلطه هستند؛
ثبات و پایداری بیشتر: چون با تغییر دولت ها، تغییر نمی کنند؛
هم سلیقه و همفکر بودن اعضای این سازمان ها موجب می شود که با تاثیرگذاری بر یکی از آنها می توان امید فراوانی داشت که بقیه را نیز همفکر و همراه خود کرد؛
در صورتی که این سازمان ها دارای شبکه ارتباطی نیرومندی باشند به مراتب از احزاب سیاسی قوی تر و اثرگذارترند؛
آسیب پذیری این سازمان ها به دلیل تکثر و فراوانی زیاد آنها به مراتب کمتر از احزاب است؛
ایجاد خدشه در مبانی مشروعیت حکومت اسلامی
تا مقبولیت مردمی حکومت دینی پا بر جا باشد، فرمول جنگ نرم در عرصه سیاسی، نه تنها کاربردی نخواهد داشت که نتیجه عکس می دهد. به همین دلیل تئوریسین های جنگ نرم تلاش می کنند این ارتباط وثیق اعتقادی را از طریق ایجاد شبهه در مشروعیت دینی نظام اسلامی و عرفی و عادی جلوه دادن حکومت دینی، سست کرده و از میان بردارند. آنان سعی می کنند زمینه اعتقادی و دینی حکومت را از بین ببرند و در نتیجه ارتباط ایمانی و عمیق میان مردم و رهبری را به ارتباطی طبیعی و عادی تبدیل کنند.
شگردهای اقتصادی
ایجاد نابسامانی های اقتصادی
در حال حاضر 82 درصد سرمایه جهان، 95 درصد فناوری و تکنولوژی جهان و 91 درصد صنعت جهانی در اختیار 17 درصد از جمعیت جهان است که عمدتاً در هشت کشور صنعتی هستند.
83 درصد جمعیت جهان، فقط 18 درصد ثروت موجود در کره زمین و 9 درصد صنعت و 5 درصد تکنولوژی و علم جهان را در اختیار دارد. [ر.ک: گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد در سال 2007؛ همچنین ر.ک: کتاب دیکتاتوری کارتل ها، امیرکبیر، 1363]
ایجاد نابسامانی های اقتصادی
از طریق ساختارهای بین المللی اقتصاد و انحصاری کردن تجارت جهانی، سعی می کنند اقتصادهای محلی و بومی را ناکارآمد کنند و اجازه فعالیت مستقل به هیچ کشوری بر اساس الگوهای بومی خودش نمی دهند. اینان می کوشند همه کشورها بر اساس برنامه های آنان حرکت کنند و برنامه های اقتصادی خود را بر اساس برنامه های تنظیم شده از سوی بانک جهانی و سازمان های بین المللی طراحی نمایند.
ایجاد نابسامانی های اقتصادی
طبیعتاً وقتی نبض اقتصادی جهان در اختیار هشت کشور صنعتی باشد، اینان می تواند بدون نیاز به قطع نامه های شورای امنیت یا سازمان ملل هر کشور مخالفی را به هر انگیزه ای تحت فشار شدید اقتصادی قرار دهند و او را تسلیم خواسته های خود نمایند. هم اکنون شاهد هستیم که از این حربه علیه کشور ما استفاده می کنند. از سال 2007 میلادی برخی از موسسات مالی و بانکی کشور، بانک هایی همچون بانک ملی، ملت، صادرات و سپه، مورد تحریم یکجانبه امریکا قرار گرفتند
ایجاد نابسامانی های اقتصادی
کار دیگری که استعمارگران انجام می دهند نابسامان وانمود کردن اوضاع اقتصادی واجتماعی کشورهای مورد هجوم است تا ریسک سرمایه گذاریهای خارجی را در آن کشورها به شدت بالا ببرند. فعالیت های اقتصادی در آنها را ناامن جلوه دهند.
جلوگیری از رشد اقتصادی: تک محصولی کردن تولیدات
بانک جهانی تحت نظارت قدرت های بزرگ و مستکبران و استعمارگران به گونه ای برنامه ریزی کرد که اقتصاد کشورهای دیگر، غیر از کشورهای صنعتی و پیشرفته را به اقتصادی تک محصولی تبدیل کند. اصولاً گره زدن اقتصاد کشورهای جهان سوم به اقتصاد کشورهای بزرگ و استعمارگر از اهداف اصلی و سیاست های کلان اقتصادی آنان است. به همین دلیل تلاش می کنند از روابط اقتصادی منطقه ای و خارج از سیستم های جهانی در میان کشورهای هم افق جلوگیری نمایند. به عنوان مثال، روابط اقتصادی کشورهای عربی (22 کشور عضو اتحادیه عرب) با یکدیگر روز به روز کاسته می شود؛ اما مبادلات تجاری آنان با کشورهای صنعتی به ویژه کشورهای غربی روز به روز افزایش می یابد. حتی در مورد ایران نیز وضع به همین منوال است. البته حجم مبادلات تجاری میان ایران و امارات بالا است اما امارات در حقیقت نقش دلالی در صادرات کالاهای کشورهای غربی و صنعتی را ایفا می کند. به تعبیر دیگر، مرکز منطقه ای توزیع کالاهای غربی است.
راه های مقابله با جنگ نرم
قرآن کریم راه مقابله و میزان مقابله با دشمنان را به صراحت بیان کرده است: «فمن اعتدی علیکم فاعتدوا علیه بمثل ما اعتدی علیکم» (بقره، 194)
دستور قرآن کریم در مبارزه با فتنه این است که «وَ قَاتِلُوهُمْ حَتَّى لاَ تَکُونَ فِتْنَهٌ وَ یَکُونَ الدِّینُ لِلّهِ».
پذیرش وجود جنگ
گمان نکنیم جنگ، فقط جنگ نظامی و سخت است. درک این که در شرایط جنگ نرم قرار داریم، کمک می کند تا موقعیت خود را بهتر بشناسیم و وظیفه خود را دقیقتر تعیین کنیم.
تقویت باورها و ترویج ارزش ها
اگر هدف اصلی جنگ نرم تغییر باورها و ارزش های اسلامی است؛ بنابراین بهترین راه مبارزه با آن ترویج و تقویت فرهنگ اسلامی و الهی است. این جهاد و مبارزه نرم باید تا جایی ادامه یابد که توان مخالفان دین و نظام اسلامی به حداقل برسد به گونه ای که نتوانند هیچ ضربه ای به نظام اسلامی وارد سازند. در جنگ های نرم، هر یک از افراد در خط مقدم جبهه هستند، بنابراین باید هر کدام از آنان، در حد توان، تجهیزات لازم برای مبارزه و مقابله با دشمن را داشته باشد.
تقویت باورها و ترویج ارزش ها
اگر یکی از اهداف اصلی جنگ نرم، تغییر ارزش های اسلامی و ترویج ارزش های غربی به جای ارزش های اسلامی است، بنابراین برای مقابله با آن چاره ای جز ترویج و تقویت ارزش های اسلامی در همه سطوح و ساحت های زندگی مردم نداریم. لازم است نظام جامع اخلاقی و رفتاری انسان مسلمان تدوین گردد و عملیاتی شود. اخلاق اجتماعی، اخلاق سیاسی، اخلاق علم اندوزی، اخلاق نقد، اخلاق جنسی، اخلاق خانواده، اخلاق معاشرت، اخلاق شهروندی و امثال آن همگی بر اساس مبانی اسلامی و به شیوه ای کاربردی برای سطوح مختلف، تدوین گردد و محور فعالیت های تربیتی و تعلیمی قرار گیرد.
استفاده از همان شیوه های جنگ نرم
فمن اعتدی علیکم فاعتدوا علیه بمثل ما اعتدی علیکم (بقره، 194) و در این راه باید این آیه را نصب العین قرار دهیم که «فاعدوا لهم ما استطعتم من قوه»
علامه شرف الدین: لاینتشر الحق الا من حیث ینتشر الباطل
مقام معظم رهبری: «امروز دشمن جبهه وسیعی را با استفاده از ابزارهای موثر خطرناک و کارآمد و نیز با بهره گرفتن از علم و تکنولوژی تشکیل داده است تا جمهوری اسلامی را هدف یک یورش همه جانبه فرهنگی قرار دهد. مقابله با این تهاجمِ بسیار خطرناک و ویرانگر، نیازمند هوشیاری و استفاده از ابزار و روش های مشابه دشمن ویا شیوه های جایگزین آن است.» (19/ 9/ 1371)
طراحی الگوی اسلامی- بومی پیشرفت
متاسفانه ما هنوز نتوانسته ایم الگویی برای توسعه و پیشرفت همه جانبه کشور بر اساس مدل اسلامی و فرهنگ بومی و ایرانی خود طراحی کنیم و این یکی از بزرگترین ضعف های علمی و در نتیجه عملی ما است. به همین دلیل است که رهبر معظم انقلاب در سال های اخیر به طراحی و ارائه الگوی اسلامی- ایرانی توسعه تاکید کردند. و تا چنین الگویی در برابر الگوهای غربی و لیبرالی نداشته باشیم، از فعالیت های پراکنده و بعضاً متعارض و خنثی کننده اثر یکدیگر کاری ساخته نیست.
به کارگیری هنجاری خودی در طراحی هایی اقتصادی
ما تا زمانی که در چارچوب برنامه های جهانی و غربی حرکت کنیم به طور حتم همواره تابع آنان و زیردست آنان خواهیم بود. سرنوشت جنگی که میدان آن را دشمن طراحی کرده و به تمام زوایای آشکار و نهان آن آگاهی دارد خیلی روشن است؛ ما برای آنکه ابتکار عمل را در دست بگیریم باید به قوانین و مقررات اسلامی خود باز گردیم و آنان را محور حرکت خود قرار دهیم. در آن صورت با توجه به ظرفیت هایی که جمهوری اسلامی دارد و با توجه به نیروهای انسانی کارآمد و منابع سرشار طبیعی قدرت های بزرگ چاره ای جز پذیرش قواعد بازی ما را ندارند. ما هرگز نباید تسلیم قوانین و مقررات جهانی که مخالف با فرهنگ و باورها و ارزش های ما است بشویم.
به کارگیری هنجاری خودی در طراحی هایی اقتصادی
در دنیای جدید، همه یا دست کم بیشتر فعالیت های اقتصادی، تجاری، مالی و پولی داخلی و خارجی به وسیله شبکه های الکترونیکی صورت می گیرد. فرودگاه ها، رادارها، ماهواره ها، شبکه های رادیویی و تلویزیونی، ارتباطات تلفنی و حتی آرشیو ها و بایگانی ها همگی به صورت دیجیتالی و الکترونیکی و با استفاده از نرم افزارها و سخت افزارهای الکترونیکی انجام می گیرند؛ بسیاری از اطلاعات نظامی و امنیتی و اقتصادی کشورها در رایانه ها و آرشیوهای الکترونیکی نگه داری می شوند. بنابراین اگر سیستم های بومی نداشته باشیم نه تنها همواره وابسته به بیگانگان خواهیم بود بلکه هیچ امنیتی در هیچ عرصه ای، اعم از اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نظامی، برای کشور نمی توان تامین کرد.
به کارگیری هنجاری خودی در طراحی هایی اقتصادی
در جریان حمله سال 1991 آمریکا به عراق یک ویروس سخت افزاری تعبیه شده در یک چاپگر صنعتی ساخت فرانسه در مرکز مخابرات بغداد، موجب شد که بخش گسترده ای از شبکه های مخابراتی و اطلاعاتی عراق از کار بیفتد. و یا در جریان حمله دوم آمریکا به عراق در سال 2003 آمریکایی ها توانستند همه سیستم های راداری و هشدار دهنده دفاع هوایی و دریایی عراق را از کار بیاندازند به همین دلیل حتی یک هواپیمای جنگنده عراقی نتوانست از جای خود بلند شود! همین تجربه در جنگ آمریکا با صربستان نیز تکرار شد؛ آمریکایی ها توانستند شبکه های نرم افزاری و سخت افزاری مربوط به آب و برق و سوخت صربستان را از کار بیاندازند.
به کارگیری هنجاری خودی در طراحی هایی اقتصادی
تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری درباره سیستم پدافند غیر عامل در کشور از همین جا ناشی می شود.
تامین امنیت شبکه ها و سایت های اینترنتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چند نمونه هک سایت های شیعی در سال های اخیر رخ داد که نشان از اهمیت این موضوع دارد. هک 285 سایت شیعی توسط هکرهای اجیر شده وهابیان در تاریخ 28 شهریور 1387 از جمله این نمونه ها است. سایت های حضرات آیات سیستانی، تبریزی، سبحانی، مکارم، سایت حرم حضرت معصومه، سایت تخصصی قرآن و نهج البلاغه از جمله سایت های هک شده بودند. برخی از آقایان مثل آیت الله مکارم نیز در جلسه تفسیر خود در حرم حضرت معصومه در همان روز علیه این اقدام موضع گیری کرد. و البته روز بعد یعنی 29 شهریور 1387 گروهی به نام مجاهدان مجازی شیعه سایت اصلی مدرسه الرمس را هک کردند و سرور اصلی آن را هک کردند و این پیام را روی آن گذاشتند که «دیروز هکرهای شما در سرور شیعه بودند و امروز ما در سرور شما هستیم!» و افزون بر آن سایت رسمی دانشگاه عجمان امارات متحده عربی را هک کردند و تصویر گرافیکی «کل یوم عاشورا» را در صفحه نخست آن قرار دادند.
سرتیپ غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور، در مصاحبه ای در تاریخ 4 مهر 1388 از حمله ماهواره ای به صدا وسیما در زمان مناظره های انتخاباتی در طی پنج شب متوالی و خنثی کردن آن توسط نیروهای پدافند غیر عامل و نیروهای مخابرات خبر داد.
ترویج و تقویت فرهنگ کتابخوانی
بر اساس آمارهای رسمی سازمان های بین المللی در سال 2003 تنها 1/1 درصد کتابهای تولیدی جهان در 22 کشور عربی خاورمیانه بوده است این در حالی است که یونان با جمعیتی 11 میلیونی، پنج برابر کل کشورهای عربی کتاب تولید کرده است.
فقدان فرهنگ مطالعه و کتابخوانی و تکیه بر فرهنگ شفاهی هم سطح علمی و فرهنگی مردم را سطحی و پایین نگه می دارد و هم زمینه برای تاثیرگذاری بیشتر شایعات و امثال آن را فراهم می کند.
توجه ویژه به جوانان در مدیریت مبارزه نرم
با توجه به اینکه مخاطب اصلی در جنگ نرم دشمنان علیه جمهوری اسلامی، جوانان هستند؛ اینان بهتر از هر کس دیگری توانایی درک ابعاد مختلف این جنگ را دارند؛ باید در این زمینه مدیریت مبارزه با جنگ نرم در حوزه های مختلف به ویژه در حوزه های فرهنگی را به خود آنان واگذار کرد.
رفع آسیب ها
همانگونه که پیشتر گفته شد، یکی از مهمترین زمینه های جنگ نرم دشمنان علیه جمهوری اسلامی استفاده از نقاط ضعف و آسیب های اجتماعی و اقتصادی و سیاسی است. دشمنان با برجسته سازی این آسیب ها و ارائه نمونه های بهتر می کوشند مردم را نسبت به نظام سیاسی حاکم مایوس نمایند، به همین دلیل همه مسوولان و همه قوای کشور باید به صورت مستمر و خستگی ناپذیر در رفع مشکلات بکوشند.
تهیه طرح جامع تعلیم و تربیت اسلامی
خیل عظیم نوجوانان و جوانانی که بخش زیادی از عمر خود را در مدارس و دانشگاه ها می گذرانند، ایجاب می کند به آموزش و پرورش آنان به صورت جدی تری پرداخته شود. اگر به منابع درسی و آموزشی آنان توجه نشود و مدارس و دانشگاه های ما، به ویژه در رشته های علوم انسانی، صرفاً جای جولان نظریه های غربی و سکولار باشد، باید هر زمانی انتظار وقوع فتنه های بزرگی را داشت. حقیقت این است که باور و اعتقاد مقدمه لازم برای عمل است؛ اگر کسی در باورهای خود نسبت به یک موضوع دچار تردید شود، پای او به میدان عمل باز نمی شود و اگر ما نظام تعلیمی و تربیتی خود را مورد بازنگری جدی قرار ندهیم، دیری نمی پاید که جامعه ایمانی ما از درون تهی خواهد شد.
تهیه طرح جامع فرهنگی
برای تقابل با جنگ نرم لازم است سیاست ها و برنامه های فرهنگی نظام جمهوری اسلامی در همه عرصه به صورت شفاف و صریح تبیین شود و مراحل قانونی خود را نیز طی کند تا هم میزانی برای بررسی عملکرد فرهنگی مسوولان باشد و هم راهنمایی برای حرکت ارباب فرهنگ و هم از برخوردها و سیاست های سلیقه ای و جناحی جلوگیری شود.
تهیه طرح جامع فرهنگی
ما هنوز نمی دانیم دقیقا در عرصه سینما، موسیقی، هنر، ماهواره، پوشش زنان، برخورد با بی حجابی، آزادی مطبوعات و امثال آن چه سیاستی را باید داشته باشیم. نمونه بارز این ناهماهنگی ها و در نتیجه ناکارآمدی ها را می توان در طرح مبارزه با مفاسد اجتماعی که در سال های 86 و 87 از سوی نیروی انتظامی به اجرا درآمد مشاهده کرد. نیروی انتظامی که شانی جز اجرای قانون ندارد، و قاعدتاً باید قانونی که از ناحیه دولت به او ابلاغ می شود اجرا کند. اما دولت و به ویژه رئیس دولت (دکتر احمدی نژاد) با این طرح مخالفت کرد و در تبلیغات انتخاباتی نیز یکی از محورهای مناظرات و تبلیغات کاندیداها شود. همگی تصمیم به برخورد با این طرح داشتند. این نمونه ای کوچک از ندانم کاری ها و بی برنامه گی ها در عرصه فرهنگی و اجتماعی است.
منابع:
اصول و مبانی جنگ نرم – علی محمد نائینی
جنگ نرم از دیدگاه قران-حسین جوشقانی
ابزارهای جنگ نرم علیه جمهوری اسلامی ایران-امیرهوشنگ طهماسبی
با تشکر