پارکینگ و موتورخانه و انباری
2/1/20XX
1
2
در زندگی پر رفت و آمد امروزی داشتن یک اتومبیل برای هر خانواده ضروری به نظر می رسد. یکی از دغدغه های طراحان ساختمان های مسکونی در نظر گرفتن فضای پارکینگ به شکلی است که هر واحد از ساختمان حداقل یک فضای پارک و نگهداری از اتومبیل را داشته باشد. طراحی فضای داخلی پارکینگ متناسب با دیگر بخش های ساختمان بوده و رضایت خاطر ساکنان آن را جلب کند.
پارکینگ
3
پارکینگ کوچک: دارای حداقل سه محل توقف خودرو
پارکینگ متوسط: دارای چهار تا حداکثر بیست و پنج محل توقف خودرو
پارکینگ بزرگ: دارای بیش از بیست و پنج محل توقف خودرو
ضوابط پارکینگ خصوصی: توقف گاه های مختص وسائل نقلیه ساکنان و کاربران در ساختمان ، پارکینگ خصوصی محسوب می گردند.
پارکینگ عمومی: توقف گاه های مختص تصرف های عمومی و نیز پارکینگ هائی که امکان استفاده عموم از آنها میسر است، پارکینگ عمومی محسوب می گردند
گروه بندی پارکینگ ها
انواع پارکینگ
4
انواع نورپردازی سقف پارکینگ چگونه اجرا می شود؟
برای اجرای انواع نورپردازی طراحی داخلی نورهای مختلفی همچون لامپLED، لامپ هالوژن، لامپ فلورسنت، فیبر نوری و … استفاده می شود، بسیاری از لامپ ها به شکل روکار، توکار، آویزان و ریسه ای موجود هستند
نورپردازی هماهنگ با طراحی سقف
نورپردازی سقف پارکینگ به طراحی سقف آن وابسته است، سقف های گچی، کشسان، کناف و … هرکدام نورپردازی های خاص خود را دارند؛ به عنوان مثال نور مخفی در سقف های کاذب اجرا می شود، البته نور مخفی، نور مورد نیاز محیط را تامین نمی کند؛ بیشتر از لامپ های توکار یا روکار برای نور عمومی فضای پارکینگ استفاده می شود.
نور پردازی
5
نورپردازی عمومی: معمولاً چراغ های سقفی روکار و تو کاردر نورپردازی عمومی به کار گرفته می شود
نورپردازی وظیفه ای: معمولاً چراغ های آویزان نورپردازی وظیفه ای را اجرا می کنند
نورپردازی تاکیدی: معمولاً لامپ های سقفی هالوژن در نورپردازی تاکیدی به کار گرفته می شود، آرایش منظمی از این چراغ ها به فضا جذابیت خاصی می بخشد
نورپردازی دکوراتیو: نورهای مخفی که با سقف های کاذب اجرا می شوند، در دسته نورپردازی دکوراتیو قرار می گیرند، حتی لامپ های هالوژن در سقف های کاذب و کناف زیبایی چشم نوازی خلق می کند. نورپردازی سقف با فیبر نوری، نورپردازی سقف شیشه ای و رنگی نیز به زیبایی و جذابیت پارکینگ می افزایند
6
نورپردازی متناسب با مساحت
میزان نورپردازی را متناسب با مساحت پارکینگ درنظر بگیرید. نور خیلی زیاد و یا نور کم کارایی پارکینگ را تحت تاثیر قرار می دهد، شدت روشنایی در نورپردازی سقف پارکینگ نباید آنقدر زیاد باشد که چشم رانندگان را اذیت کند. ناگفته نماند که در بخش های پرتردد پارکینگ مثل ورودی و خروجی، بایستی روشنایی بیشتری وجود داشته باشد.
سطوح روشن و بازتاب خیره کننده نور
متریال های کف، دیوار و حتی خود سقف نورپردازی پارکینگ را تحت تاثیر قرار می دهد. سطوح صاف و روشن قابلیت انعکاس نور را در فضای پارکینگ بالا می برد و فضا را جذاب تر می سازد.
سنسورهای حرکتی را از یاد نبرید
برای کاهش مصرف انرژی از چراغ هایی که به سنسور حرکتی مجهز هستند، استفاده کنید. این چراغ ها هنگام رفت وآمد به طور خودکار روشن می شوند و زمانی که رفت وآمد پایان می پذیرد و همه چیز سکون می یابد، خاموش می شوند.
پارکینگ را با نور طبیعی نورانی کنید
در طراحی پارکینگ از نور طبیعی غافل نشوید. نوری که از پنجره می تابد آرامشی ظریف به فضا می پراکند و مصرف انرژی را نیز کم می کند.
Presentation Title
7
طراحی تهویه در پارکینگ های سرپوشیده
پارکینگ های سرپوشیده باید بصورت طبیعی تهویه و درصورت عدم وجود سطوح کافی جهت تهویه طبیعی، با سیستم تاسیسات مکانیکی تهویه شوند.
هنگامی که طبقات دیگر ساختمان بوسیله راه پله ها از پارکینگ قابل دسترسی باشد، باید بین محفظه پله ها و پارکینگ یک فضای قرنطینه در نظر گرفته شود. در کنار همه اینها حتی اگر تمامی ضوابط توسط طراحان و مجریان ساختمان رعایت شود. برای استفاده از فضای پارکینگ ساختمان ها حفظ حریم فضای پارک اتومبیل همسایگان ضروری است. بنابراین بهتر است که نکات لازم را در هنگام رانندگی رعایت کنیم.
طراحی کف پارکینگ مسکونی
جنس کف باید از مصالح قابل شستشو باشد. در پارکینگ های متوسط و بزرگ سرپوشیده، مصالح پوشش ستون های فلزی باید با مواد مقاوم در برابر آتش پوشیده شوند. همه پارکینگ های اتومبیل باید مجهز به تجهیزات مبارزه با حریق باشند.
10
استانداردهای طراحی پارکینگ خانه
باید به خاطر داشته باشیم که پارکینگ های خودرو و مسیرهای ورود و خروج آن نباید خطری را متوجه محل بازی کودکان نماید و دود، بو یا سروصدای ناشی از آن نباید مزاحم بازی کودکان در محل بازی، آسایش سکونت و کار، آرامش و استراحت در ساختمان و اطراف آن باشد.
در پارکینگ های کوچکی که برای آپارتمان های معمول طراحی و ساخته می شود، راه خروج استفاده کنندگان می تواند با مسیر ورود خودرو یکی باشد. در این پارکینگ ها، پیش بینی دو واحد پارک خودرو پشت سرهم مانعی ندارد. در پارکینگ های خصوصی، درصورت وجود ورودی مجزای دیگری برای افراد، پیش بینی ورودی سواره به میزان حداقل 180 سانتیمتر الزامی است.
11
استانداردهای طراحی پارکینگ
همه ما خوب می دانیم که طراحی فضای پارکینگ باید به گونه ای باشد تا برای ورود و خروج اتومبیل ها از آن مشکلی به وجود نیامده و رفت و آمد به آسان ترین شکل ممکن صورت بگیرد. بنابراین رعایت استانداردهای ابعاد و اندازه می تواند به این موضوع کمک بسیاری بکند:
حداقل دهانه یک پارکینگ 2.5 متر
حداقل دهانه دو پارکینگ کنار هم 4.5 متر
حداقل دهانه سه پارکینگ کنار هم 7 متر
طول مورد نیاز جهت پارکینگ 5 متر
حداقل فضای یک پارکینگ 2.5*5 متر
12
اگر در دهانه ی مورد نظر بیشتر از سه ماشین جای بگیرد چگونه محاسبه می شود؟؟
در صورت طراحی پارکینگ بیش از سه اتومبیل در یک دهانه ، به ازاء هر عدد محل توقف اضافی خودرو ۲.۳۰ متر (دو متر و سی سانتی متر ) به دهانه ردیف مربوطه افزوده می گردد.
13
در پارکینگهای عمومی بزرگ حداقل عرض مفید مسیر دو طرفه (رفت و آمد) خودرو ۶ متر می باشد
14
توقف خودرو نباید مزاحمتی برای دسترسی و استفاده از انباری و فضاهای عمومی و تاسیساتی ایجاد نماید.جهت تامین این مورد حداقل ۶۰س.م به طول یا عرض محل توقف اضافه می شود
شعاع گردش ماشین در طراحی پارکینگ
مسیر عبور و مرور و گردش اتومبیل ها باید به گونه ای باشد تا راننده بتواند به راحتی آن را جا به جا کرده وارد پارکینگ کند و یا از آن خارج شود. بنابراین در شرایطی که همه ماشین ها در پارکینگ حضور دارند نیاز به فضایی باز برای حرکت خواهد داشت.
شعاع گردش یا طول مورد نظر جهت مانور 5 متر
شعاع داخلی مسیر گردش در کلیه پارکینگ ها 4.57 متر
16
به گوشه جنوب شرقی توجه کنید. وقتی رمپ گرد به رمپ صاف رسیده یک ایستگاه 5*5 تعبیه شده برای دور زدم ماشین.
پشت ماشین های پارک شده 5 متر فضای بدون مزاحم در نظر گرفته شده است.
به خط اندازه کجی که از گوشه آسانسور به گوشه ستون گذاشته شده دقت کنید.
این عرض باید از 4.5 متر بیشتر باشد.
17
در صورت کمبود فضا برای پارک کردن خودروها در سطح شهرها، ممکن است که مسئولین به طراحی پارکینگ در فضای باز روی بیاورند. بکارگیری اصول بهینه سازی در طراحی پارکینگ ها در فضای باز، امری مهم و ضروری است. تامین پارکینگ در فضاهای باز، جزء زیربنا حساب نمی شود و در صورتی که مکان کافی برای عبور و مرور و مانور اتومبیل ها وجود داشته باشد، به ازاء هر ۱۵ متر مربع از این فضاهای باز یک پارکینگ جهت پارک خودروها تامین خواهد شد.
بطور کلی تامین پارکینگ در فضای باز به این معنی است که اگر ۵۰ درصد از یک قطعه زمین که از آن برای انجام کارهای صنعتی و یا دیگر کارها استفاده می شود اشغال شود، از میزان فضای که در این زمین اضافه می آید و به بیان دیگر مازاد است، می توان به ازای هر ۱۵ متر مربع یک پارکینگ تاسیس کرد.
در زمینه هایی که برای انجام کارها و پروژه های مسکونی از قسمتی از یک زمین استفاده می شود و بطور کلی پروژه ی در دست احداث حداکثر ۶۰ متر از این زمین را اشغال می کند، صاحب زمین می تواند به ازای هر ۱۵ متر از فضای اضافی زمین یعنی فضایی که مازاد است، یک پارکینگ تاسیس کند
اصول طراحی پارکینگ در هوای باز
18
19
20
21
ضوابط پارکینگ سوئیچی چیست؟
در پارکینگ های خصوصی به شرط عدم مزاحمت برای خودرو دیگر پیش بینی دو واحد محلتوقف خودرو در پشت سر هم بلا مانع است ، مشروط به آن که فضای مانور کافی داخل پارکینگ وجود داشته باشد .
طول و دهانه پارکینگ سوئیچی عیناً مشابه پارک اصلی است . در محاسبه تعداد محل توقف خودروها جهت تعیین گروه پارکینگ، پارک های سوئیچی نیزمنظور می گردند.
22
ابعاد ستون ها
در صورتی که ابعاد ستون ها 40*40 باشد ،فاصله ی آکس به آکس (مرکز به مرکز ) ستون ها 4.9 متر می باشد.
در صورتی که فاصله ی بین دو ستون 6.5 متر باشد می توان بین دو ستون سه اتومبیل قرار داد.
در صورتی که ابعاد ستون ها 40*40 باشد ،فاصله ی آکس به آکس (مرکز به مرکز ) ستون ها7.19متر می باشد.
در صورتی که فاصله ی بین دو ستون 6.5 متر باشد می توان بین دو ستون سه اتومبیل قرار داد.
جهت خروج اتومبیل باید 5 متر پشت هر ماشین خالی باشد.
اگر ماشین ها کنار دیوار قرار بگیرند ،می توان ابعاد جای پارک ماشین را به صورت 6*2 در نظر گرفت.
حالت چیدن پارکینگ ها به صورت L باعث می شود با استفاده از هم پوشانی فضای خالی بین آن ها جهت ایجاد تعداد پارکینگ بیشتر و یا جهت ایجاد تاسیسات ،انبار،دستگاه پله و آسانسور استفاده کرد.
مسیر آزاد ماشین ها در پارکینگ با حداقل عرض 3 باید طراحی گردد ،این مسیر می تواند با فضای مورد نیاز پشت ماشین ها یا فضای ترددی کنار آن ها همپوشانی داشته باشد.
23
دستگاه ارتباطات عمودی و رمپ با حالت ضربدری جهت ایجاد حداکثر پارکینگ طراحی گردد.
اگر زیرزمین پارکینگ باشد ،بهتر است دستگاه پله و آسانسور در انتهای بنا و سمت دیوار هسایه باشد.
اگر پارکینگ طبقه ی همکف باشد بهتر است راه پله در انتهای زمین قسمت بد زمین باشد.
بهتر است ورودی رمپ از عرض کم طراحی گردد.
درصورتی که حیاط داشته باشیم ،بهتر است رمپ داخل حیاط طراحی شود.
24
ورودی و دسترسی سواره و توقفگاه خودرو
تعداد درب پارکینگ مورد نیاز برای احداث بنا
توقف خودروها در توقفگاه ها نباید مزاحمتی برای باز شدن دربها و استفاده از فضاهای انباری و تاسیساتی و دسترسی به راه پله ها ایجاد کند. رعایت حداقل عرض عبور در کنار محدوده توقف خودرو جهت دسترسی به فضاهای ارتباطی مشاعات مانند راهرو،لابی، راه پله، آسانسور و غیره ،برابر با 80 س.م. و جهت دسترسی به انبار معادل 50 س.م. الزامی است.
عرض مفید درب ورودی (پشت تا پشت چهار چوب درب)، معبر ورودی و شیب راهه درپارکینگ های بزرگ حداقل شش مترو در پارکینگ های متوسط و کوچک حداقل سه مترمی باشد.
25
تعداد درب پارکینگ مورد نیاز براساس مصوبات شهرسازی برای هر ملک تنها یک درب پارکینگ می توان تعیین و طراحی کرد.
. تعداد درب های پارکینگ دو باب خواهد شد اگر شرایط خاصی به شکل ذیل برای ملک وجود داشته باشد: الف)در ملک با ضلع(بر) بزرگتر از ۲۰ متر ب)تجمیع دو ملک به شرط وجود یک ضلع بزرگتر از ۱۴ متر ج)تجمیع سه قطعه دربافت فرسوده به شرط ایجاد ضلع ملک بزرگتر از ۱۲ متر در صورت تامین نبودن شرایط فوق عوارض درب اضافی از مالک توسط شهرداری اخذ میگردد.
26
ارتفاع مفید پارکینگ ها
ارتفاع مفید پارکینگ، فاصله از کف تمام شده پارکینگ در آن نقطه تا زیر پایین ترین محل عناصر سازه ای و یا تاسیساتی می باشد.
ارتفاع مفید مجاز “پارکینگ های کوچک” ، حداقل دو متر و بیست سانتی متر (20/2 متر)می باشد.
ارتفاع مفید مجاز”پارکینگ های متوسط وبزرگ” حداقل دو متر وچهل سانتی متر(40/2متر) می باشد.
در پارکینگ های عمومی حداقل ارتفاع مفید ورودی و خروجی دو متر و چهل سانتی متر(40/2 متر) می باشد.
در پارکینگ های خصوصی حداقل ارتفاع مفید ورودی و خروجی دو مترو ده سانتی متر(10/2 متر) می باشد.
27
ارتفاع آزاد درب پارکینگ
در کلیه انواع پارکینگ ها ارتفاع آزاد درب پارکینگ (مکانی که ماشین عبور می کند) نباید از 210 سانتی متر کمتر باشد. تبصره: فقط در پارکینگ های کوچک خصوصی در صورتی که ورودی و خروجی سواره و پیاده از هم جدا باشد می توانید حداقل ارتفاع آزاد درب ورودی -خروجی سواره را 195 سانتی متر در نظر بگیرید.
ایجاد درب ورودی و خروجی مجزا برای سواره در پارکینگ های بزرگ عمومی الزامی می باشد.
در پارکینگ های بزرگ عمومی بایستی حتما سرویس بهداشتی پیش بینی شود
Presentation Title
28
پارکینگ مورد نیاز: حداقل تعداد پارکینگ است که براساس کاربری مورد نظر تعیین می شود.
پارکینگ بسته: فضایی از یک ساختمان است که جهت توقف وسایل نقلیه در نظر گرفته می شود.
پارکینگ مزاحم: علاوه برای پارکینگ های استاندارد که برای رفت وآمد راحت و بدون مزاحمت طراحی شده اند، اگر پارکینگ دیگری وجود داشته باشد که مزاحمتی برای یک پارکینگ استاندارد ایجاد کند، پارکینگ مزاحم نام دارد. به طور کلی، پارکینگ مزاحم از جابه جایی آزادانه یکی ازخودروها ممانعت می کند.
پارکینگ مشاع: پارکینگی است که مالکیت آن کاملاً در اختیار یک نفر نبوده و همه مالکین به نسبت سهم خود حق استفاده از آن را دارند. اگر پارکینگ در سند مالیک هیچ یک از واحدها قید نشده باشد نیز پارکینگ مشاع است (این حالت اغلب در زمانی رخ می دهد که تعداد پارکینگ ها کمتر از تعداد واحدها هستند).
29
تعداد پارکینگ برای واحدهای مسکونی
تعداد پارکینگ براساس متراژ آپارتمان تعیین می شود که به شرح زیر هستند:
متراژ تا ۱۵۰ مترمربع: ۱ واحد پارکینگ
متراژ بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ مترمربع: ۲ واحد پارکینگ
متراژ بیشتر از ۲۵۰ مترمربع: ۳ واحد پارکینگ
تعداد پارکینگ برای واحدهای اداری و تجاری
در پهنه های تجاری و اداری، تعداد پارکینگ ها براساس هر ۱۰۰ مترمربع زیربنای مفید تعیین می شوند. برای این مورد می توان از جدول زیر کمک گرفت:
ابعاد پارکینگ
30
در ضوابط پارکینگ حداقل ابعاد خالص یک واحد پارکینگ برابر با ۵ × ۲.۵ متر است. برای مثال، اگر ۵ واحد پارکینگ کنار یکدیگر طراحی شوند، ابعاد مورد نیاز حداقل ۵ × ۱۰.۵ متر خواهد بود. با اضافه شدن یک پارکینگ، ۲ متر به عرض پارکینگ اضافه می شود.
نکته ۱: عرض پارکینگ معلول باید حداقل ۳.۵ متر باشد.
نکته ۲: اگر پارکینگ بین دو دیوار بسته قرار گیرد، باید ۵۰ سانتی متر به عرض پارکینگ اضافه شود.
شیب پارکینگ
31
حداکثر شیب رمپ دسترسی برای پارکینگ های خصوصی ۱۵ درصد و برای پارکینگ های عمومی ۱۲ درصد است. همچنین، در یک متر ابتدا و انتها حداکثر شیب باید ۱۰ درصد یا کمتر باشد.
32
رمپ (شیب راهه) در اصول طراحی پارکینگ
سطح شیب داری است که برای ارتباط دادن دو فضای غیر هم سطح بکار میرود.
ورودی و شیب راهه در پارکینگ ها
عرض مفید درب ورودی (پشت تا پشت چهار چوب درب) ،معبر ورودی و شیب راهه:
-در پارکینگ های متوسط و کوچک حداقل سه متر
-در پارکینگ های بزرگ حداقل شش متر
برای عبور همزمان دو ماشین ۶ متر مناسب می باشد(عرض ۵ متر حداقل می باشد.)
Presentation Title
33
طراحی رمپ گرد در اصول طراحی پارکینگ
۱. حداقل عرض مفید شیب راهه در اصول طراحی پارکینگ حالت مستقیم ۳ مترو در حالت منحنی ۳.۵ متر می باشد .
۲.در چرخش شیب راهه پارکینگ ها شعاع منحنی بر داخلی رمپ حداقل سه متر می باشد.
ملاک محاسبه طول رمپ منحنی ، یک متر از بر داخلی رمپ به سمت محور آن می باشد.
Presentation Title
34
حداکثر میزان شیب ایستگاه قبل از رمپ پارکینگ پنج درصد ( ۵%) می باشد
35
شیب در یک متر ابتدا وانتهای رمپ تغییر می کند:
در تمامی شرایط گفته شده میزان شیب رمپ خودرو، در یک متر ابتدا و انتهای رمپ باید کم تر یا مساوی ۱۰ درصد باشد
مقررات طراحی پارکینگ
36
پیش بینی دو واحد پارکینگ از مجموع پارکینگهای مورد نیاز پشت سر هم بلامانع است . (صرفا در پارکینگ های مسکونی)
عرض راه عبوری حداقل ۳متر پیش بینی گردد . ارتفاع پارکینگ های بیش از ۱۰۰۰ متر مربع یا بیش از ۲۵ واحد می تواند تا ۳ متر در نظر گرفته شود .
از نظر قوانین عمومی پارکینگ به لحاظ ابعاد(عمق، دهنه خالص محلهای پارک بر حسب زاویه) عرض خالص دسترسیها، حداقل شعاع، شعاع گردش رامپ ها در رابطه با ابعاد وسائل نقلیه استفاده کننده، استاندارهای بین المللی ملاک عمل می باشد.
حداکثر شیب رمپ ۱۵% در نظر گرفته شود .
(زیرزمین پارکینگ) باید دارای دسترسی مستقیم به طبقات باشد، (پله، آسانسور)
شعاع گردش رامپ ۵۰/۶ متر می باشد.(شعاع قوس از آکس رامپ)
چنانچه مساحت سطح پارکینگ بیش از ۱۰۰۰ متر مربع می باشد، رامپ ورودی رفت و برگشت جداگانه مورد نیاز می باشد و یا عرض رمپ باید حداقل ۵ متر باشد.
37
حداقل عرض مفید برای یک واحد پارکینگ ۵۰/۲ متر و برای دو واحد پراکینگ ۵۰/۴ متر بطور مفید قابل قبول می باشد، و برای مانور اتومبیل آکس به آکس ستونها حداقل ۵ متر با عرض مفید ۵۰/۴ متر باید مد نظر گرفته شود .
برای پارکینگ معلول حداقل عرض مفید ۵۰/۳ متر مورد نیاز است.
برای کلیه موارد فوق طول ایست اتومبیل ۵ متر قابل قبول است.
ضوابط عرض خالص رمپ دسترسی اتومبیل به طبقات پارکینگ، برحسب اینکه تعداد اتومبیل استفاده کننده، کمتر از ۲۵ واحد باشد ۵۰/۳ متر و بیشتر از ۲۵ واحد، حداقل ۵ متر لازم می باشد، مگر دو راه ورود و خروج هر یک به عرض ۵۰/۳ متر پیش بینی می گردد .
تغییر نوع استفاده پارکینگ ساختمانهای مسکونی و غیر مسکونی مقدور نیست
38
از انواع دیگر پارکینگ ها، می توان به پارکینگ های هوشمند اشاره کرد. با استفاده از پارکینگ های هوشمند مردم می توانند به سادگی اطلاعات مرتبط با محل های پارک موجود در نواحی مختلف شهر را، از طریق یک اپلیکیشن که در تلفن های همراه نصب می شود، به دست آورند. طراحی پارکینگ هوشمند در ساختمان های ادارای، پاساژ ها و مرکز خریدها، فرودگاه ها، بیمارستان ها، هتل ها و… بسیار مناسب و به نوعی مرسوم است.
در این مکان های پر رفت و آمد به دلیل کمبود محل پارک، استفاده از پارکینگ های هوشمند روشی بسیار مناسب و کارآمد است. با روی کار آمدن این نوع پارکینگ ها، افراد می توانند با استفاده از سامانه هایی خاص به شکلی آسان و سریع به مکان های پارک مناسب در سطح شهر دسترسی پیدا کنند. علاوه بر این، بکارگیری پلان طراحی پارکینگ های هوشمند در سطح شهر به کاربران این امکان را می دهد، تا از امنیت خودروی خود در محل پارک اطمینان حاصل کرده و به شکل لحظه ای از وضعیت خودروی خود آگاه شوند.
طراحی پارکینگ هوشمند
39
شاید پرسیده شود که عملکرد اصلی پارکینگ های هوشمند به چه شکلی است؟ در پاسخ باید گفت که با نصب یک سنسور مشخص در محل های پارک مختلف در سطح شهر، اطلاعاتی درباره ی وضعیت و مکان دقیق پارکینگ ها به اپلیکیشن های نصب شده در تلفن های همراه کاربران فرستاده می شود و بدین ترتیب، آن ها می توانند به سادگی از مکان های مناسب جهت پارک خودروها آگاه شوند.
در پارکینگ های هوشمند از دو نوع سنسور مختلف استفاده می شود که عبارت اند از: سنسورهای اولتراسوند و سنسورهای مگنتیک. استفاده از این نوع پارکینگ ها توسط شهروندان مزایایی چون حفظ محیط زیست از آلودگی، ذخیره سوخت، مدیریت در گردش ترافیک در سطح شهر و… را به همراه دارد.
40
طراحی پارکینگ مکانیزه
از انواع پارکینگ هایی که در سطح شهر وجود دارد و استفاده از آن ها در بین مردم جهان مرسوم است، پارکینگ های مکانیزه هستند. برای طراحی پارکینگ مکانیزه طبقاتی به شکل استاندارد، باید اصول و قواعد خاصی که در باب طراحی آن ها وجود دارد را در نظر گرفت .
پارکینگ های مکانیزه به دو دسته ی کلی مکانیزه ی مستقل و مکانیزه ی ترکیبی تقسیم بندی می شوند. از جمله قواعدی که در باب طراحی این پارکینگ ها وجود دارد، این است که باید مسیری برای دسترسی و عبور و مرور آسان خودروهای آتش نشانی در آن ها در نظر گرفته شود و مکانی طراحی شود که توانایی حمل بار بیش از ۳۰ تن را داشته باشد.
41
در این پارکینگ ها حداقل مقاومتی که برای دیوارهای جانبی و ستون ها در هنگام آتش سوزی در نظر گرفته می شود، باید حداقل یک ساعت باشد. راه های نفر رو در پارکینگ های مکانیزه، باید دارای حداقل عرض ۹۲ سانتی متری باشد. پارکینگ های مکانیزه باید مجهز به خاموش کننده های دستی پودری با کد ۷۰B باشند و این خاموش کننده ها، باید در محل تحویل خودرو یا محل های ورود و خروج قرار بگیرند
در محل های نزدیک به ورود به هر طبقه از این پارکینگ، باید انشعابات کوپلنگی به قطر ۱٫۵ اینچ ایجاد شود و این انشعابات باید به نحوی ایجاد شوند که بتوانند تمام طبقه را پوشش بدهند. در ساخت دیوارهای پارکینگ های مکانیزه، باید از مواد و مصالحی استفاده شود که در برابر حریق و آتش سوزی مقاوم باشند. پارکینگ های مکانیزه با بیش از ۹ متر ارتفاع. سازه های فولادی که در ساخت پارکینگ های مکانیزه بکار می روند، باید به شکلی ساخته شوند که در برابر بلایای مختلف مقاوم عمل کنند.
42
-محل توقف اتومبیل افراد معلول می باید در نزدیکترین فاصله به درهای ورودی خروجی و آسانسور پارکینگ باشد و بوسیله علامت مخصوص مشخص شود.
-محل توقف اتومبیل افراد معلول در هر سمت نباید بیش از ۲% شیب داشته باشد.
-در پارکینگ های عمومی باید دو درصد ( ۲%)از فضاهای توقف (حداقل یک فضای توقف در هرشرایط)برای افراد معلول در نزدیک ترین فاصله به ورودی و خروجی پیاده اختصاص یابد.
-در ساختمانهای مسکونی با ظرفیت ده واحد به بالا دسترسی معلولین جسمی –حرکتی در تراز پارکینگ به پیش فضای آسانسور ضروری است.
-حداقل عرض محل توقف اتومبیل افراد معلول ۳.۵ مترمی باشد
اصول طراحی پارکینگ افراد معلول
43
طراحی پارکینگ عمومی
از دیگر ضوابط طراحی پارکینگ طبقاتی که باید حتما در نظر گرفته شود، ضوابط و اصول مربوط به طراحی پارکینگ های عمومی است. به علت تردد زیاد خودروها در سطح شهر و عبور و مرور بیش از حد این خودروها، نیاز به پارکینگ های عمومی در سطح شهرهای مختلف بسیار بالا رفته است.
برای طراحی این نوع پارکینگ ها باید ضوابط و قوانینی را در نظر گرفت؛ در این قسمت به بررسی این ضوابط می پردازیم. از جمله ضوابط مربوط به طراحی این نوع پارکینگ ها در سطح شهر این است که، پیش بینی درب ورودی این پارکینگ ها از داخل تقاطع دو گذر ممنوع است.
44
برای پارکینگ هایی که بیشتر از ۲۵ واحد دارد، عرض دروازه های ورودی پارکینگ برابر با ۵ متر می باشد. برای پارکینگ های با کمتر از ۲۵ واحد، حداقل عرض شیب مفید رمپ ۳٫۵ متر و در پارکینگ هایی با بیش از ۲۵ واحد ۵ متر می باشد. در طراحی پارکینگ های عمومی باید در نظر گرفته شود که، هر یک از گذرهای ماشین رو فقط باید یک درب ورودی داشته باشند.
مگر در مواردی که مساحت زمین بیش از ۲۰ متر است که داشتن دو دروازه بلامانع است. حداقل ارتفاع در نظر گرفته شده برای ورودی پارکینگ های معمولی برای عدم سرگیری، برابر ۱٫۸۰ متر می باشد. حداکثر درصد تعیین شده برای شیب رمپ جهت عبور و مرور اتومبیل ها، ۱۵ درصد است. همچنین حداکثر ارتفاع پارکینگ ها در پیلوت ۲٫۴ متر است.
45
طراحی پارکینگ مسکونی
از دیگر قواعدی که در هنگام طراحی پارکینگ ها باید در نظر بگیریم، ضوابط طراحی پارکینگ مسکونی است. بطور کلی در هر خانه یا مجتمعی، به یک پارکینگ مناسب برای پارک خودروها نیاز است. این پارکینگ ها باید طبق استانداردهایی مشخص ساخته شوند، تا بتوانند نیاز ساکنین ساختمان را برطرف کنند.
از جمله ضوابطی که برای طراحی پارکینگ های مسکونی باید در نظر داشت این است که واحدهای مسکونی که کمتر از ۱۵۰ متر مساحت دارند، باید یک پارکینگ داشته باشند. خانه هایی با مساحت بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ متری، می توانند ۱٫۵ پارکینگ داشته باشند. خانه هایی با مساحت بیش از ۲۰۰ متر، می تونند دو پارکینگ داشته باشند.
46
هر واحد ۱۰۰ متری در طبقات اول و دوم مجتمع های مختلف، به یک پارکینگ نیاز دارد. جهت طراحی پارکینگ آپارتمان در صورت این که تعداد واحدهای یک مجتمع آپارتمانی عددی فرد باشد، یکی از واحدها از مکان مناسب جهت پارک خودروی خود منع خواهد شد. علاوه بر آن باید اشاره کرد که حداقل اندازه ای که برای ساخت دهانه ی پارکینگ های مسکونی باید در نظر گرفته شود، برابر با ۲٫۵ متر است.
همچنین حداقل اندازه ی مناسب برای دهانه دو پارکینگ در کنار هم، برابر با ۴٫۵ متر است. حداقل اندازه ی دهانه برای سه پارکینگ در کنار هم، برابر با ۷ متر است. اندازه ی طولی که برای طراحی پارکینگ ساختمان باید در نظر گرفت، برابر با ۵ متر است. حداقل فضایی که برای ساخت یک پارکینگ باید در نظر گرفت برابر با ۵*۲٫۵ متر است. حداقل ارتفاعی که برای درب ورودی پارکینگ ها باید در نظر گرفت، ۱٫۸۰ متر است. شیب رمپ برای پارکینگ های مسکونی برابر با ۱۵ درصد است
47
در طراحی فضاهای ساختمان، در حدود یک بیستم یا همان پنج درصد مساحت بنای مفید ساختمان، برای موتورخانه منظور می شود.
رعایت کردن این درصد معمولاً در متراژهای بالای ده هزار متر بنا و یا برای محیط های صنعتی پر تجهیزات پیشنهاد می شود و این میزان برای ادارات، 3 تا 4 درصد بنای مفید توصیه می شود.
زیرزمین و جایی که هواکش و تنفس سامانه دیگ ها از طریق راه پله عمومی نباشد،بهترین محل برای موتورخانه در اماکن مسکونی است.
تا در صورت وقوع خام سوزی دود حاصل از خام سوزی، خطر گازگرفتگی در کوتاه مدت، سر درد و تهوع و سرگیجه در درازمدت ایجاد نکند.
این محل برای برج ها در زیرزمین به گونه ای توصیه می شود که به دور از گازهای اتان حاصل از مخزن سپتیک باشد و همچنین از رمپ و دسترسی و امنیت مناسب برخوردار باشد.
توجه شود که گاز اتان حاصل از تخمیر شدن فضولات انسانی در سپتیک به راحتی شعله ور شده و در صورت متراکم شدن منفجر می شود.
در اماکن صنعتی و محیط های بزرگ مانند دانشگاه ها، مجتمع های اداری و … محل قرارگیری موتورخانه ساختمان باید با توجه به مسیر باد و بر طبق آمار هواشناسی و در پایین ترین رقوم ارتفاعی باشد.
به این علت که، آب را نمی توان بیشتر از معادل سه متر ستون آب مورد مکش قرار داد. اگر ارتفاع بیشتر از این باشد، باعث تبخیر آب شده و مشکل کاویتاسیون را در پمپ ها ایجاد می کند.
هچنین، خلاء درونی مسیر مکش پمپ در جایی باید صورت گیرد که در اثر بارش باران دچار آب گرفتگی نشود.
اصول طراحی موتورخانه
48
بخش تعمیرات خرده کاری با میز کار فلزی با حداقل ابعاد 80 در 120 سانتیمتر.
دستگاه اعلام و اطفای حریق و آژیر مناسب به منظور اطلاع رسانی اورژانسی یا ریست کردن دیگ بخار موتورخانه.
تعبیه پی مناسب برای هر دستگاه با توجه به پیشنهاد کارخانه سازنده دستگاه از لحاظ میزان لرزش و فشار طراحی.
ارتفاع موتورخانه مسکونی و مجتمع های کم واحد، باید حداقل یک متر از بلندترین تجهیزات بالاتر باشد
برای موتورخانه های بزرگ این میزان بین دو تا چهار متر باشد، تا با این کار، گرمای حاصل از دیگ های بخار بالای سطح تنفس قرار گیرد.
Presentation Title
49
50
بهترین موقعیت برای احداث موتورخانه ها، استقرار آنها در خارج از بنای اصلی یا در مجاورت یکی از جداره های خارجی ساختمان است، بنحویکه موتورخانه از طریق پنجره به هوای آزاد راه یافته و از آن طریق تهویه طبیعی نیز داشته باشد. 10- موتورخانه های واقع در داخل بنا فقط می بایست در طبقه همکف (تراز خروج) یا یک طبقه پائین تر از آن( زیرزمین اول) طراحی و اجراء شوند. و چنانچه در زیرزمین -1 مستقر باشند می بایست امکان تهویه طبیعی در آنها مطابق بندهای ذیل اجراء گردد: 10-1- در هر موتورخانه برای انجام تهویه طبیعی ، می بایست در قسمت بالا و پائین دیوار خارجی آن دو دریچه یا پنجره، هر یک با سطح مفیدی معادل 20 سانتیمتر مربع به ازای هر 000،10 BTU در ساعت از کل ظرفیت حرارتی موتورخانه در نظر گرفته شود. این دریچه یا پنجره ها باید بطور مستقیم به فضای آزاد راه داشته و همیشه باز باشند.
51
موتورخانه ها نمی بایست در مجاورت فضاهای خواب یا فضاهایی که احتمال خوابیدن در آنها وجود دارد، واقع شوند. 12- موتورخانه ها باید درمحلهایی از بنا طراحی و اجراء شوند که برای دستیابی به هیچ یک از سایر فضاهای ساختمان و نیز برای خروج از بنا (عادی واضطراری) نیازی به عبور از درون موتورخانه نباشد. همچنین درب ورودی موتورخانه نباید در مسیر راه خروج واقع شود. 13- در هر موتورخانه علاوه بر تعبیه پنجره جهت تهویه طبیعی، می بایست ازتهویه الکتریکی (از نوع ضدجرقه) متناسب با حجم محیط نیز استفاده نمود. 14- نصب کاشفهای نشت گاز شهری در قسمت تاسیسات برای موتورخانه های با سوخت گاز شهری الزامیست. 15- طول و عرض موتورخانه می بایست متناسب با ظرفیت حرارتی و نحوه استقرار دستگاهها باشد تا امکان عملکرد صحیح تمام تاسیسات و تجهیزات با توجه به اندازه و رعایت حریم های ایمنی متعلق به هر یک از دستگاهها را تامین نماید. 16- دیوارها، سقف و کف موتورخانه از نوع مقاوم در برابر حریق اجراء و از ایجاد روزنه در سقف خودداری گردد
Presentation Title
52
مساحت مناسب برای موتورخانه ۱۲۰ و یا همان ۵ درصد مساحت بنای مفید مبنای طراحی است البته این میزان در متراژهای بالای ۱۰۰۰۰ متر بنا برای محیطهای صنعتی و تجهیزات توصیه می شود و برای ادارات ۳ تا ۴ درصد و نوع مفید توصیه می گردد
مساحت موتورخانه
53
به طور معمول بهترین تناسب ابعادی برای موتورخانه های بزرگی که در محوطه مستقر می شوند، نسبت طول به عرض 3 به 1 است، که رعایت این نسبت باعث زیبایی هرچه بیشتر موتورخانه می شود.
بعضی اوقات، به دلیل درست کار نکردن دمنده و نیاز به تعمیر و عیب یابی مشعل موتورخانه، مشعل دیگ موتورخانه یک احتراق انفجاری ایجاد می کند.
این مساله باعث وارد آمدن ضربه محکمی به شیشه ها می شود.
بنابراین، بهتر است شیشه ها از نوع مش دار انتخاب شوند و سطح هواکش آمادگی تحمل این انفجار احتراقی کوچک را داشته باشد.
54
عوامل مختلف و متعددی بر ابعاد و فضای موتورخانه ها تاثیر گذار می باشند که از آن جمله می تـوان بـه نوع سیستم گرمایشی ، سرمایشی و یا تهویه مطبوع انتخاب شده و مناسب بـرای سـاختمان بـا توجـه بـه کاربری تعیین شده برای آن، شرایط اقلیمی و آب و هوایی منطقه ای که سـاختمان در آن قـرار گرفتـه و همچنین وضعیت جانمایی و قرارگیری محل ساختمان، رعایت نکـات صـرفه جـوئی در مصـرف انـرژی در طراحی ساختمان، اجرا و کاربری، ضوابط و قوانین موجود و یا مرتبط و تاثیر گذار بر طراحـی سـاختمان و سیستم های موجـود در آن، سـازندگان دسـتگاهها و تجهیـزات سیسـتم هـای گرمایشـی و سرمایشـی و مقررات، ضوابط و استانداردهای حاکم بر آنها و نیز توصیه های مربوط به نصـب دسـتگاهها و تجهیـزات و تعمیرات و نگهداری آنها اشاره نمود.
55
گاهی لازم می شود که درب بزرگتری ساخت. درب موتور خانه حتما بایستی به طرف بیرون باز شود و تحت هیچ شرایطی سبب محبوس شدن افراد در موتورخانه نشود.
در مواردی که برای ورود و خروج، نیاز به میدان برای تامین شعاع گردش در ورود است، با رایانه حرکت کرده و مسیر و گردش را شبیه سازی کنید.
البته می توان در ارتفاع به حالت، دو بخش 4 متر درب و 2 متر کتیبه باز شو لحاظ کرد. توجه شود که بالای درب پروژه، پروفایلی رد نشود، چون ورود دیگ های بخار و مبدل ها و تانکرهای بزرگ را با مشکل مواجه خواهد کرد.
به صورت سرانگشتی عرض و ارتفاع درب موتورخانه های معمولی به ترتیب 1 متر و 2 متر، در موتورخانه های مجتمع های تا 20 واحدی، بین 120 تا 150 سانتی متر و 2.5 متر، برای دیگر اماکن عرض حداقل 3 متری و برای موتورخانه های صنعتی عرض درب تا 6 متر هم توصیه می شود.
درب موتورخانه بایستی حداقل به اندازه نیم متر از بزرگترین دستگاه یا مخزن غیر قابل مونتاژ عریض تر باشد و حداقل یک متر از بلندترین دستگاهی که نمی توان آن را در حالت مورب وارد کرد، بلندتر باشد.
نکات مهم در خصوص درب موتورخانه
56
دربهای ورودی موتورخانه و تاسیسات از نوع فلزی مقاوم در برابر حریق بدون شیشه خور و دارای آستانه با مصالح مقاوم به ارتفاع حداقل15cm از کف تمام شده باشد.
روشنایی داخل موتورخانه باید به میزان حداقل 200 لوکس در کف و اطراف کلیه نواحی تردد و دسترسی تامین گردد. همچنین باید حداقل یک پریز در موتورخانه نصب گردد.
درب موتور خانه نباید پاخور داشته باشد یعنی پروفایل مزاحم در کف می باشد که حمل و نقل را با مسئله ستون و فونداسیون مربوط نگهدارنده در و یا چهارچوب در و چهارچوب درب های بزرگ و تعداد لولای لولا و کیفیت اجرا اهمیت زیادی دارد.
57
ترکیب تصرفات در موتورخانه ها مجاز نمی باشد و فضای موجود در موتور خانه به هیچ عنوان نباید برای منظورهای دیگری مانند انباری ، رختشویخانه ، ذخیره سازی مایعات قابل اشتعال و….. استفاده گردد. 18- محل موتورخانه در مجتمع های بزرگ مسکونی و ساختمانهای مشمول این ضوابط باید دارای دو درب به فضای باز و بطور جداگانه بوده، بنحوی که اگر یکی از آنها به هر دلیل مسدود گردید درب دوم قابل استفاده باشد.
58
یکی از نکات مهم ایمنی در طراحی موتورخانه ها در نظر گرفتن تدابیر لازم برای خروج آلاینده های تولیدی است.
انباشت دود در موتورخانه باعث می شود که آلاینده ها به درون ساختمان نفوذ کنند.
این مسئله تهدید جدی برای سلامتی ساکنان ساختمان ها به شمار می رود.
برای جلوگیری از بروز این مشکل اقدام به طراحی دودکش های خاصی در مجاورت دیگ در موتورخانه می شود.
محاسبات دقیقی برای طراحی دودکش موتورخانه باید در نظر گرفته شود تا دود به طور کامل از فضای موتورخانه به فضای بیرون از ساختمان منتقل شود.
ارتفاع دودکش باید بین 2 تا 6 متر بلندتر از ارتفاع ساختمان باشد.
همین مسئله موجب می شود که در ساختمان های بلندمرتبه، افت فشار در مسیر دودکش، موجب بازگشت جریان دود به درون موتورخانه شود.
برای حل این معضل از هیترهای (Heater) مخصوصی در طول مسیر دودکش استفاده می شود.
59
عبور لوله های تاسیساتی از محل درز انقطاع اکیدا” ممنوع می باشد. 2- توصیه می گردد از قرار دادن بارها و تاسیسات سنگین در طبقات فوقانی خودداری گردد. تا مرکز جرم ساختمان در پائین ترین سطح ممکن قرار گیرد. 3- دودکشها و بادگیرهای ساخته شده از مصالح بنایی و اجزاء مشابه نباید بلندتر از 150 سانتیمتر از کف بام باشد. 4- تعبیه کلیه تاسیسات حرارتی و برودتی در فضاهای مشرف به معابر مجاز نمی باشد، و این امر می بایست در مکان هایی که به دور از مسیر تردد عموم است طراحی و اجراء گردد.
60
ارتفاع فونداسیون موتورخانه
ارتفاع فونداسیون ها از کف تمام شده موتورخانه برای تجهیزات مختلف به قرار زیر است:
قبل از تعیین ارتفاع، به ارتفاع تا زیر سقف موتورخانه و نحوه خروج لوله ها دقت نمایید.
پمپ ها بین 25 تا 30 سانتی متر
چیلرها بین 20 تا 30 سانتی متر طبق نظرکارخانه سازنده
منابع آب بین 30 تا 60 سانتی متر
سختی گیر ها بین 25 تا 40 سانتی متر
دیگ بخار 20 تا 40 سانتی متر طبق نظر کارخانه سازنده دیگ
روی چاله کندانس 30 سانتی متر زیر رقوم پایین ترین لوله تقطیر عمق طبق نظر طراح موتورخانه
منابع کویلی بین 20 تا 30 سانتیمتر
روی فونداسیون کلکتورها، پایپ رک لوله ها با کف تمام شده هم تراز ویا نهایتا 5 سانتی متر بلندتر از آن است. ولی ریشه آن باید متناسب با بزرگی کلکتور و لنگر احتمالی وارده و طبق همفکری مهندس سازه و مکانیک طراحی و اجرا شود.
61
تعریف انباری مسکونی
انباری ساختمان، یک اولویت برای مجتمع های مسکونی امروزی است و بخشی از وسایلی که ضرورت کمتر یا موقت برای استفاده دارد و یا امکان نگهداری آن در واحد مسکونی وجود ندارد، در آن محل، نگهداری می شود تا در منزل، اصطلاحا فضای تنفس بیشتری وجود داشته باشد. در ماده یک آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان ها آمده است: «قسمت هایی از بنا، اختصاصی است که عرفا برای استفاده انحصاری مالک معین یا قائم مقام او اختصاص یافته باشد.» یکی از این قسمت ها، انباری است که از جمله قسمت های اختصاصی یا اصطلاحا حصه مالک است.
انباری
62
طبق مبحث چهارم الزامات عمومی ساختمان از مقررات ملی ساختمان ایران درباره انبار ها در ساختمان ها:
حداقل ارتفاع در فضای انباری که برای مدت طولانی در آن ها توقف نمی شود، 2.10 متر است.
در ﺻﻮرﺗﯽ ﮐﻪ ﺗﺪاﺑﯿﺮی ﺑﺮای ﺗﻬﻮیه ﻓﻀﺎی اﻧﺒﺎری ﮐﻪ ﺑﺮای ﻣﺪت ﻃﻮﻻﻧﯽ در آن ها ﺗﻮﻗﻒ ﻧﻤﯽ ﺷﻮد، پیش ﺑﯿﻨﯽ ﻧﺸﺪه ﺑﺎﺷﺪ، ﺑﺮ روی ﺳﻄﺢ در، ﺑﺎﯾﺪ ﺷﯿﺎرﻫﺎﯾﯽ ﺟﻬﺖ ورود و ﺧﺮوج ﻫﻮا ﺗﻌﺒﯿﻪ ﮔﺮدد.
در ﺻﻮرت ﺣﻀﻮر ﺑﻠﻨﺪ ﻣﺪت اﻓﺮاد در اﻧﺒﺎری ﻫﺎی ﺗﺨﺼﺼﯽ ﯾﺎ ﺣﺮﻓﻪ ای و ﯾﺎ اﺳﺘﻔﺎده از آن ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻓﻀﺎی اﻗﺎﻣﺖ ﯾﺎ اﺷﺘﻐﺎل ﺑﺮﺧﯽ اﻓﺮاد، ﺑﺎﯾﺪ ﻣﻘﺮرات ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻫﻤﺎن ﻧﻮع ﻓﻀﺎﻫﺎ در ﺧﺼﻮص اﻧﺪازه ها، ارتفاع، تهویه و نورگیری الزامی و… رعایت گردد.
63
استفاده از نور و روشنایی مناسب، علاوه بر راهنمایی به منظور مسیر ورود و خروج، در فضاهایی همچون انبار یا پارکینگ، احساس امنیت و آرامش ایجاد می کند. علاوه بر آن، استفاده از روشنایی مناسب مانند یک لامپ کم مصرف در داخل انباری کوچک واحد مسکونی، می تواند خطرات ناشی از آسیب به افراد هنگام جا به جایی و انتقال وسایل از انبار و نیز احتمال سرقت یا نظایر آن را کاهش دهد.
Presentation Title
64
ضوابط انباری روی پشت بام
با این حال بعضا احداث انباری در پشت بام یا سایر فضاهای مشاع مد نظر است. بر اساس نظرات کارشناسان حقوقی، اگر مالکان قصد ساخت انباری در قسمت مشاع مانند پشت بام را داشته باشند، علاوه بر دریافت مجوز ساخت از شهرداری، باید رضایت تمام مالکان را نیز جلب کنند. در این رابطه، هر گونه ساخت و ساز و ایجاد مستحدثات بدون اجازه و پروانه شهرداری محل، مستوجب ارجاع به کمیسیون ماده 100 شهرداری و صدور حکم جریمه و بعضا تخریب را دارد. در خصوص احداث انباری بر روی پشت بام بعد از هماهنگی های مربوطه، رعایت نکات زیر ضروری است:
نکته اول: رعایت دستورالعمل احداث انباری های واحد های مسکونی آپارتمانی (سه طبقه بر روی پیلوت و بالاتر) بر روی پشت بام با حداقل مساحت 1.5 و حداکثر 3 مترمربع، با عرض مفید حداقل یک متر و حداکثر ارتفاع از کف تا بالای سقف 2.5 متر الزامی است.
نکته دوم: دَرِ هر انباری در پشت بام ساختمان ها باید در راهروی مسقف و روبروی یکدیگر باشد و درها در نماهای اصلی دیده نشود.
نکته سوم: احداث انباری در پشت بام ساختمان های دارای یک بَر از انتهای پشت بام و در ساختمان های دوبَر در محل اضلاع مشترک با همسایه و در ساختمان های دو کله در میانه ساختمان با حداکثر عقب نشینی معادل 40 درصد اضلاع سطح اشغال از ضلع دارای نمای ملک الزامی است.
نکته چهارم: دیواره های حجم حاصله از ایجاد انباری ها در پشت بام باید با مصالح مرغوب نماسازی شود.
65
66
درب انباری تحت هر شرایطی باید به سمت بیرون باز بشود. چرا؟
انبار یک فضایی هست که شما لوازم اضافه ایی که در خانه شما کاربرد ندارد را آنجا قرار می دهید.
به عنوان مثال:
انباری شما 2 متر مساحت دارد.
فرض کنید این در هم به سمت داخل باز بشود، خب این مساحت مفید را از بین می برد.
عملا لوازم را شما نمی توانید داخل انباری بزارید!
انباری که در زیرزمین واقع شده حداقل ارتفاع مفید آن باید 2 متر و 10 سانتی باشد.
درب انباری باید از نوع شیاردار باشد به جهت تعویض هوا!
یعنی چه نوع شیاردار؟
یعنی یک فاصله هایی بین این میله های عمودی در باشد که این هوای داخل انباری با بیرون انباری تعویض بشود.
به عنوان مثال:
من وقتی به انباری میرم خودم وقتی در انباری را باز می کنم، بوی رطوبت و نم فضای انباری گرفته است.
حداقل عرض درب انباری در پلان هایی که شما به هیچ عنوان فضای کافی ندارید باید عرض آن 1 متر باشد.
67
1.باید از سطح زمین های اطراف بالاتر باشد. 2.آبگیر و نمناک نباشد. 3.دیوارها و سقف ها بدون استثناء باید از مصالح غیر قابل اشتعال بکار برده شود. 4.کف انبارها باید از بتن مسلح و مقاوم باشد تا در برابر وزن اجسام قابلیت تحمل را داشته باشد. 5.کف انبارها باید دارای شیب ملایم باشد تا در صورت شستشو آب در محل هایی از آن جمع نشود. 6.فاصله بین انبارها باید به نحوی باشد که به راحتی ماشین های آتش نشانی در حد فاصل بین آن ها حرکت کند. 7.درب انبارها باید از جنس فلز و سطح داخلی آن صاف و بدون شکاف باشد. .8 پنجره انبارها باید فلزی و مجهز به حفاظت و تور سیمی باشد.
68
9.داخل انبارها باید به نسبت حجم آن دستگاه تهویه و هواکش داشته باشد. 10.سیم کشی برق باید تو کار و از داخل و لوله های مخصوص انجام گیرد و کلید و پریزها و روشنایی از نـوع ضـد جرقه باشد. 11.لامپ های روشنایی باید دارای حفاظ با حباب باشد و از دستگاه های حرارتی شعله بـاز در داخـل انبارهـا نبایـد استفاده کرد. 12.انبارها باید مجهز به وسائل و ابزار آتش نشانی باشد. 13.فواصل بین هر ردیف از اجناس در انبارهایی که عرض آن ها بیش از 20 متر است در نظر گرفته شود. 14.در صورت تردد وسائل نقلیه در داخل انبار اگزوز آن مجهز به فیلتر جرقه گیر باشد. 15.نحوه چیدن بسته ها به روی چیدن آجر به طوری باشد که مهار باشد. 16.فاصله کالاهای دیوار جانبی حداقل 60 سانتی متر باشد. 17.فاصله بین ردیف های کالا باید حداقل 2 متر و ارتفاع آن نباید بیش از 4/5 متر باشد. 18.ارتفاع سقف کالا تا نزدیک ترین روشنایی نباید کمتر از یک متر باشد.
69
طراحی انبار
انبار باید در جای مورد نیاز طراحی شود. میزان توانایی دسترسی ما در حالت های نشسته، ایستاده یا زانوزده باید شیوه دسترسی به فضای انبار را مدیریت کند. انبار فعال کالاهای پراستفاده باید به آسانی در دسترس باشد اما انبار بی جنبش کالاهای فصلی یا کم استفاده می تواند از دید پنهان شود.
طراحی معماری انبار و پیشخوان ،قفسه، کشو و گنجه از گونه های اصلی واحدهای انبار هستند. این ها می توانند از سقف آویزان، بر دیوار نصب یا بسادگی همچون تکه ای از مبلمان بر کف گذاشته شوند. واحدهای انبار می توانند در ضخامت دیوار ساخته شوند، تاقچه ای را اشغال کنند یا از فضایی بی استفاده مانند زیرپله بهره جوید.
70
قفسه های سبک برای انبار بهترین گزینه اند زیرا کالاها همیشه در دید هستند. در فضاهای انبار عمیق، موارد کم استفاده بسوی عقب انبار می گرایند اما کالاهای پراستفاده در جلو جای می گیرد.سیستم های انبار دیواری متشکل است از قفسه بندی مدولار، کشو و واحدهای کابینت که می توان برای شکل دهی بخش های خود-ایستا به شیوه های گوناگون ترکیب شان کرد. واحدها ممکن است دارای نمایی باز باشند یا با درهایی کرکره ای، شیشه ای یا صلب متناسب شوند. برخی سیستم ها نورپردازی نمایشی را در ساخت شان جای می دهند.قفسه های عتیقه و قفسه های گنجه ای در بخش های بالایی و هم پائینی دارای در و کشو هستند.
قفسه ها
71
گنجه بطور کلی به کابینت چوبی ای گفته می شود که برای جادهی قفسه ها و کشوها ساخته شده است.در یک خانه، انبار درون ساخت و گنجه معمولاً در فضاهای حمام، آبدارخانه و آشپزخانه به چشم میخورند اما به همین اندازه هم می توانند به گونه ای کارا در دیگر فضاها گسترش یابند. شالوده استاندارد –اندازه و گنجه های دیواری در طرح بندی آشپزخانه بیشتر خانه ها گنجانده می شوند.دولابچه ها، گنجه هایی بی تکیه گاه هستند با درهایی که جلوشان را پوشش می دهد و اغلب در کف دارای کشو هستند.گنجه های روتختی و انبار لباس از جعبه های چوبی ساده که در بالا باز می شوند تا تکه های جزئی تر همراه با کشوهای زیرین تغییر می یابند.گنجه کشویی میز تحریر یا منشی دارای نمایی اریب است که برای ایجاد سطحی نوشتاری با کشوهای زیرین به پایین می افتد. این گنجه ها گهگاهی در بالا دارای جاکتابی یا ویترین هستند.
گنجه اتاق بیمار و ایستگاه های پرستاران بیمارستان باید تجهیزات را در خود جای دهد.انبار درون ساخت می تواند به تمیز نگاه داشتن خطوط اتاق و پرهیز از بی نظمی کمک کند. .
گنجه ها