تارا فایل

پاورپوینت تحقیق بیماری با گستردگی یک جهان ایدز




تحقیق درباره بیماری با گستردگی یک جهان ایدز

ایدز سرنام عبارت (به انگلیسی: AIDS یا Acquired immune deficiency syndrome) به معنی نشانگان نقص ایمنی اکتسابی است.
ایدز یک بیماری پیشرونده و قابل پیشگیری است، این بیماری حاصل تکثیر ویروسی به نام hiv در بدن میزبان است که باعث تخریب جدی دستگاه ایمنی بدن انسان می گردد که خود زمینه ساز بروز عفونت های موسوم به فرصت طلب است که یک بدن سالم عموماً قادر به مبارزه با آنهاست و در نهایت پیشرفت همین عفونت ها منجر به مرگ بیمار

ایدز چیست ؟

چرخه ی بیماری:

یک ویروس به نام اچ آی وی عامل بروز بیماری ایدز است. هر فرد دچار اچ آی وی الزاما مبتلا به ایدز نیست بلکه اگر برخی تظاهرات بالینی را بروز دهد مشخص می شود به ایدز مبتلا شده است. تنها نیمی از افراد مبتلا به اچ-آی-وی در طی ۱۰ سال به مرحله ایدز مبتلا می شوند. این زمان در افراد مختلف متفاوت است و به وضعیت سلامتی و عادات فردی افراد بستگی دارد، امروزه برخی داروها نیز به کنترل این روند کمک می کنند
عامل بروذ بیماری:

1.  رابطه جنسی بدون محافظت با فرد آلوده
 
رابطه جنسی بدون کاندوم خطرناک است چراکه ویروسی که در ترشحات جنسی فرد آلوده وجود دارد می تواند بطور مستقیم به بدن شریک جنسی اش منتقل گردد. این موضوع در مورد تماس مقعدی هم صادق است.
تماس جنسی دهانی خطر کمتری دارند ولی اگر یک شریک جنسی خونریزی لثه یا زخم باز هر چند کوچک در دهانش داشته باشد می تواند سبب انتقال شود
راههای انتقال بیماری

2. تماس با خون فرد آلوده
اگر خون به میزان کافی از فرد آلوده به بدن فرد غیر آلوده وارد شود می تواند ویروس را به او منتقل کند.

3. سرایت از مادر حامله آلوده به جنین در داخل رحم و یا از شیرمادر آلوده به کودک ویروس HIV از مادر آلوده به کودک ممکن است در دوران حاملگی، هنگام وضع حمل یا کمی بعد از زایمان انتقال یابد.
HIV می تواند در شیر پستان زن آلوده وجود داشته باشد و به نوزادش منتقل شود اما با وجود دارو های خاص٬ شانس این انتقال بسیار کاهش می یابد هر چند در بسیاری از کشورهای در حال پیشرفت و فقیر، چنین داروهایی در دسترس نیست.

راههای انتقال بیماری

4. استفاده از محصولات خونی آلوده

در گذشته بسیاری از افراد از طریق انتقال خون و فرآورده های خونی آلوده٬ به HIV مبتلا می شدند در حال حاضر در اکثر نقاط جهان خونهای اهدایی، آزمایش می شوند و خطری در این زمینه وجود ندارد.
راههای انتقال بیماری

5. استفاده از محصولات خونی آلوده

در گذشته بسیاری از افراد از طریق انتقال خون و فرآورده های خونی آلوده٬ به HIV مبتلا می شدند در حال حاضر در اکثر نقاط جهان خونهای اهدایی، آزمایش می شوند و خطری در این مینه وجود ندارد.
راههای انتقال بیماری

6. داروهای تزریقی
  افرادی که بصورت غیر قانونی داروی تزریقی استفاده می کنند نیز نسبت به عفونت HIV آسیب پذیر هستند  (مثل معتادان تزریقی، که بصورت مخفیانه و غیر قانونی عمل کرده و معمولاً سرنگی برای تزریق در دسترس ندارند و از سرنگ مشترک استفاده می کنند.)
 

راههای انتقال بیماری

ایدز از چه راههایی سرایت نمی کند؟
 
٭ این عفونت از طریق تماسهای معمول دست دادن ، بغل کردن و درآغوش گرفتن ٬ عطسه و سرفه ٬ تماس داشتن دراتوبوس و یا قطار و وسایط نقلیه انتقال نمی یابد.
 
٭ HIV از طریق نیش حشرات و یا تماس با حیوانات منتقل نمیشود. (از آنجا که HIV در بدن حشرات قادر به زیست نمی باشد بنابراین بر اثر گزش حشرات مانند پشه ، فرد به عفونت HIV مبتلا نخواهد شد.)
 
٭ بر اثر پوشیدن لباس در فروشگاهها ، لمس دستگیره در پول و یا دیگر اشیائی که افراد مبتلا بدان دست بزنند، عفونت HIV منتقل نمی گردد.
 
٭  استفاده شریکی از تلفن٬ وسایل حمام٬ توالت های عمومی٬ نوشیدن آب از شیر آب و یا شنا در استخری که افراد مبتلا به نیز در آن شنا کرده اند نیز باعث مبتلا شدن فرد نمی گردد.
 
٭ تنفس هوای آلوده خون و غذای آلوده نیز فرد را مبتلا نمیسازد حتی به طور مشترک غذا خوردن، استفاده از لوازم آشپزخانه یکدیگر وسایل آرایش  و حتی مسواک نیز تاکنون موجب ابتلا افراد به عفونت HIV نگردیده است.
 
٭ تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر سرایت HIV از کودکان مبتلا به دیگر همکلاسان فرد بر اثر تماس های غیر جنسی به دست نیامده است و حتی کارمندانی که مبتلا به عفونت مزبور هستند با تماسهای غیر جنسی موجب ابتلا دیگر افراد نخواهندشد

چه گروه های بیشتر در معرض خطر HIV قرار دارند؟
1. کسانی که از پیوند های متعدد و دیالیز مکرر استفاده می کنند و رعایت احتیاط های همه جانبه را نمی کنند.
2. معتادین تزریقی که از سرنگ و سوزن مشترک استفاده می کنند.
3. همسران افراد مبتلا
4. شرکای جنسی افراد مبتلا
5. افرادی که شرکای جنسی متعدد دارند.
6. افراد خود فروش
7. همجنسگرایان
8. خالکوبی های دست جمعی
9. مبتلایان به بیماریهای آمیزشی و افراد مبتلا به زخم های تناسلی

با کاهش قدرت سیستم دفاعی٬ به مرور زمان بدن آمادهٴ ابتلا به عفونتها و سرطانهایی می شود که به طور معمول در مردم عادی دیده نمی شوند ، این بیماریها بصورت بیماریهای ریوی ، اسهالهای شدید و مزمن ، تبهای طولانی ، کاهش وزن ، اختلالات شخصیتی ، بیماریهای مغزی و پوستی خود را نشان می دهند که درنهایت منجر به مرگ فرد مبتلا خواهد شد.  علائم آلودگی با HIV بسیار پیچیده است و دارای مراحل چندی است که الزاماً همه آنها در افراد آلوده مشاهده نمی شود. این مراحل عبارتند از: ‪

نشانه نه و عوارض

مرحله عفونت اولیه:
این مرحله چند هفته طول می کشد و معمولاً با یک حالت شبیه سرماخوردگی که بلافاصله بعد از عفونت رخ می هد همراه است این حالت شبیه سرماخوردگی گاهی اوقات تحت عنوان حالت seroconversion  یاد می شود. (علائمی نظیر تب، گلودرد، بزرگی غدد لنفاوی، درد مفاصل و عضلات ، سر درد، ضعف و بی حالی، بی اشتهایی ، تهوع و استفراغ، کاهش وزن، اسهال و گاهی دانه های جلدی و یا تظاهرات عصبی)
در حدود 20% موارد علائم به گونه ای است که فرد به پزشک مراجعه می کند ولی معمولاً تشخیص داده نمی شود و حتی اگر تست HIV آنتی بادی در این موقع انجام شود ممکن است هنوز مثبت نباشد.
طی این مرحله مقدار زیادی HIV در خون محیطی فرد وجود دارد و سیستم ایمنی با تولید پادتن ها (آنتی بادی ها)، و لنفوسیتهای سلول کش (لنفوسیتهای سیتوتوکسیک) شروع به پاسخ در برابر ویروس می کنند.
از هنگام ورود ویروس ایدز تا مثبت شدن نتیجه آزمایشگاهی که نشانگر آلودگی فرد است حدود 2 تا 12 هفته و گاهی تا 6 ماه طول می کشد.
 درصد فراوانی علایم اصلی مرحله حاد آلودگی اولیه با HIV در جدول زیر آورده شده است:

مرحله بدون علامت بالینی (مرحله دوم)
این مرحله بطور متوسط 10 سال طول می کشد و همانطور که از نام این مرحله پیدا است، خالی از هر علامتی است هرچند ممکن است غدد متورم لنفاوی هم وجود داشته باشند (لنفادنوپاتی). سطح HIV در خون محیطی به سطح بسیار پائینی کاهش می یابد ولی بیماری همچنان مسری است و آنتی بادی HIV در خون قابل ارزیابی است.
تحقیقات اخیر نشان داده است که HIV طی این مرحله غیر فعال نیست و در غدد لنفاوی بسیار فعال است. تعداد زیادی از سلولهای T- helper آلوده شده و می میرند و ویروس فراوانی تولید می شود.
تست آزمایشگاهی جدیدی وجود دارد که مقدار ناچیز HIV که از غدد لنفاوی آزاد می شود را اندازه می گیرد این تست HIV-RNA را اندازه می گیرد (RNA ماده ژنتیکی HIV می باشد) این تست را تست بارگیری ویروس می گویند که نقش بسیار مهمی در درمان آلودگی با HIV دارد.

با گذشت زمان، سیستم ایمنی توان خود را از دست می هد که به 3 دلیل عمده زیر است.
1 – بافتها و غدد لنفاوی بدلیل سالها فعالیت، آسیب می بینند 
 
2 –  و HIV جهش پیدا می کند و آلوده کنندگی اش تشدید می شود بعبارت دیگر برای تخریب سلولهای  ،T- helper قویتر و متنوعتر میشود

3 – بدن توانایی جایگزینی سلولهای T – helper از دست رفته را ندارد.
با ایجاد نقص در سیستم ایمنی، علائم بوجود می آیند که در آغاز بسیاری از علائم خفیف هستند. ولی با تحلیل سیستم ایمنی، علائم تشدید می شوند.

مرحله علامت دار:

آیا درمانی وجود دارد؟
متاسفانه مطالعات نشان می دهد که بسیاری از افراد گمان می کنند که برای ایدز درمانی وجود دارد که منجر می شود که آنها احساس امنیت داشته و ریسک بیشتری بکنندکه البته آنها در اشتباهند. هنوز هیچ درمان قطعی برای ایدز بوجود نیامده است. تنها درمانهای دارویی ضد ویروس وجود دارد که پیشرفت HIV به سمت AIDS را آهسته تر میکند و در این حالت فرد چند سال می تواند زندگی سالمی داشته باشد.
–    در برخی موارد، درمان ضد ویروس ches از چند سال تاثیر خود را از دست می دهند و در برخی موارد دیگر فرد از AIDS بهبود می یابد ولی با HIV برای دهه ها زندگی می کند ولی این افراد مجبورند که برای تمام عمر روزانه داروهای قوی مصرف کنند که گهگاه با عوارض جانبی ناخوشایند همراه است.
–    هنوز هیچ راهی برای درمان قطعی HIV وجود ندارد و تا این لحظه تنها راه ایمن باقی ماندن، آلوده نشدن است.

درمان ضد رترو ویروسی  (HIV antiretroviral)  HIVچیست ؟
درمان ضد رترو ویروس نوع اصلی درمان HIV یا ایدز می باشد که البته شفابخش نیست اما از بیمار شدن فرد برای سالها جلوگیری می کند درمان شامل داروهایی است که بایستی روزانه و تا آخر عمر مصرف شود. HIV یک ویروس است و همانند سایر ویروسها وقتی که وارد سلولی در بدن شود کپی های جدیدی از خود را می سازد که بوسیله آنها، دیگر سلولها را آلوده می کند و اگر جلوی آن گرفته نشود میلیونها سلول را در مدت کوتاهی آلوده می کند (HIV جزء رترو ویروسهاست)
درمان ضد رترو ویروسی برای HIV شامل داروهایی است که عمل آن، آهسته کردن سرعت تکثیر و تولید HIV در بدن عمل می باشد این داروها بعناوین زیر هم یاد می شوند:
– AntiRetrovirals
      داروهای  Anti – HIV  
      داروهای HIV antiviral
برخی از درمانهای رایج

درمان ترکیبی چیست؟   HAART چیست ؟
برای اینکه درمان "ضد رترو ویروس" برای مدت طولانی موثر باشد نیاز است که چند داروی ضد رترو ویروس را همزمان تجویز کرد که بعنوان درمان ترکیبی شناخته می شود . HAART مخفف ( Highly  Active  AntiRetroviral  Therapy  ) بمعنی "درمان ضد رترو ویروس با فعالیت بالا" میباشد که برای توصیف ترکیب 3 داروی ضد HIV یا بیشتر از 3 دارو بکار می رود.
بطور کلی توصیه می شود که حداقل 3 داروی ضد رترو ویروسی استفاده شود چرا که مشخص شده است اگر تنها یک دارو استفاده شود به مرور زمان عملکرد خود را از دست می دهد.
HIV به داروی موجود در بدن فرد واکنش نشان داده و تغییر می کند و دیگر دارو بر روی HIV موثر نخواهد بود و ویروس مجدداً شروع به تکثیر می کند بعبارت دیگر ویروس به دارو، "مقاوم" می شود. اگر دو یا چند داروی ضد رترو ویروسی با هم مصرف شوند به مقدار قابل توجهی، میزان مقاومت دارویی را کاهش می دهد.

درمان عفونتهای فرصت طلب
وقتی که سیستم ایمنی بوسیله HIV آسیب ببیند عفونتها یا سرطانهای خاصی ایجاد خواهد شد که در حالت عادی بدن براحتی در برابر آنها مقابله می کند که بعنوان عفونتهای فرصت طلب (opportunistic infections) شناخته می شود.
درمان عفونتهای فرصت طلب وقتی انجام می شود که درمان ضد رتروویروس در دسترس نباشد یا وقتی که به داروهای ضد رترو ویروس مقاوم شده باشد.

به طور خلاصه، اقدامات پیشگیری از HIV را می توان به سه دسته تقسیم کرد
1- جلوگیری از عفونت های فرصت طلب
2.پیشگیری از عفونت هاب ایدز در گروههای در معرض خطر

3- پیشگیری از عفونت HIV در جمعیت عمومی شامل

پیشگیری:

1- جلوگیری از عفونت های فرصت طلب:

الف- پیشگیری دارویی : در مورد بعضی از عفونت های فرصت طلب مثل سل، می توان با تجویز داروهایی از بروز آنها در افراد HIV مثبت و مبتلا به ایدز جلوگیری کرد.

ب- واکسیناسیون: با واکسیناسیون افراد HIV مثبت می توان از بروز عفونت هایی مثل ذات الریه، دیفتری و کزاز، آنفولانزا و… پیشگیری نمود.

2.پیشگیری از عفونت هاب ایدز در گروههای در معرض خطر:
الف- زنان HIV مثبت باید تا حد امکان از باردار شدن خود جلوگیری کنند. لذا توصیه می شود که در این افراد از دو روش پیشگیری از بارداری به طور همزمان (Double method) استفاده گردد تا احتمال بارداری به حداقل برسد. با این حال اگر خانم HIV مثبت باردار شود با تجویز داروهای ضد ویروسی در زمان بارداری سعی می شود از انتقال HIV به جنین وی جلوگیری شود. البته تجویز این داروها در زمان حاملگی همراه با خطراتی می باشد، ضمن آنکه این داروها بسیار گران و کمیاب می باشند. همچنین در نوزدان متولد شده از مادران HIV مثبت می توان از داروهای ضد ویروسی استفاده کرد.  
ب- کارکنان بهداشتی درمانی یکی از گروهای در معرض خطر آلودگی به HIV می باشند. لذا دستورالعمل هایی تحت عنوان ”احتیاطات استاندارد“ تدوین شده است که تمامی کارکنان بهداشتی درمانی باید آنها را به کار ببندند تا خطر انتقال HIV در آنها به حداقل برسد.  

ج- یکی دیگر از گروه های پرخطر، معتادین تزریقی می باشند که بدلیل استفاده مشترک از سرنگ و سوزن و رفتارهای پرخطر دیگر، منبع مهم آلودگی به HIV در کشور به شمار می روند. اقدامات پیشگیرانه در این گروه شامل تشویق و ترغیب معتادین به ترک، تغییر اعتیاد تزریقی به روش های کم خطرتر و در نهایت توزیع سرنگ و سوزن و کاندوم رایگان در بین آنها می باشد. از این اقدامات بعنوان راهکارهای ”کاهش آسیب“ یاد می شود.  
د- ابتلا به عفونت های آمیزشی مثل سوزاک، سیفیلس و… خطر انتقال HIV را به دنبال دارد. از طرف دیگر درمان عفونت های آمیزشی خطر احتمال آلودگی به HIV را کم می کند. لذا تشخیص و درمان کامل عفونتهای آمیزشی در مبتلایان به آنها یکی از مهمترین اقدامات پیشگیری از ایدز به شمار می رود.
هـ- افرادی که رفتارهای پرخطر به ویژه رفتارهای پرخطر جنسی دارند لازم است که تحت مشاوره قرار گیرند تا از خطرات آلودگی به HIV آگاه شوند و در صورت لزوم آزمایشات تشخیصی به طور داوطلبانه از آنها به عمل آید. مشاوره و آازمایشات داوطلبانه در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری در سراسر کشور به طور رایگان انجام می شود.

3- پیشگیری از عفونت HIV در جمعیت عمومی شامل:
 الف) آموزش همگانی در مورد HIV و ایدز و رفتارهای پرخطر مرتبط با آن

ب) تامین سلامت خون و فرآورده های خونی می شود.

1. استفاده از مواد مخدر تزریقی معمولا منجر به استفاده از وسایل تزریق مشترک میشود
         
2. اعتیاد به دلایل مختلف خطرناک است ولی ابتلا به ایدز یکی از مهمترین عواقب آن است

3. اعتیاد با رفتار جنسی پرخطر نیز ارتباط دارد زیرا برخی از معتادان برای کسب درآمد یا تهیه مواد مخدر٬ مجبور به تن فروشی میشوند.
 
4. تزریق مستقیم یک ماده به داخل جریان خون روش بسیار مهمی برای انتقال HIV است و حتی ریسک انتقال HIV در این حالت از رابطه جنسی پرخطر بیشتر است
 
5. معتادین تزریقی معمولا متعلق به گروهها یا شبکه هایی هستند که از وسایل تزریق مشترک استفاده میکنند. به همین دلیل اگر تنها یک فرد HIV مثبت باشد کل گروه در زمان اندکی به ایدز مبتلا میشوند.
 

نکاتی در مورد ایدز و اعتیاد:

امارهای جهانی
تعداد تخمینی بزرگسالان و کودکان زنده آلوده وبیمار مبتلا به ایدز در انتهای سال2004


تعداد صفحات : 28 | فرمت فایل : .ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود