ریاضی
اوّل دبستان
1394
(جدول سودوکو)
مربّع شگفت انگیز
فرید باقرزاده
دبستان پسرانه ی شاهد (1)
مهرماه 94
کامل کردن جدول
1- ازچپ به راست شروع می کنیم.
2- از بالا به پایین شروع می کنیم.
باید دقّت کنیم که در هر سطر و ستون نباید عدد تکراری باشد.
کامل کردن جدول
1- ازچپ به راست شروع می کنیم.
2- از بالا به پایین شروع می کنیم.
باید دقّت کنیم که در هر سطر و ستون نباید عدد تکراری باشد.
3- ازمربّعهای کوچک تری که یک یا کم ترین
جای خالی را داشته باشد شروع می کنیم.
راهنمای حلّ جدول شگفت انگیز
با توجّه به ضرورت کسب توانایی مهارت حلّ مسئله توسّط دانش آموزان راه های مختلفی برای دستیابی به این هدف به کار رفته است. جدول (مربّع) شگفت انگیز3 × 3 تا 9× 9 برای اوّلین بار در مدارس ژاپن اجرا گردید، با موفّقیّت در این کشور، به آموزش و پرورش کشور ما نیز راه یافته است.
1- جدول 3×3 با استفاده از رنگها:
در ابتدای آغاز آموزش سودوکو از رنگ ها به جای اعداد استفاده شده است. برای شروع باید مطمئن شدکه دانشآموز رنگ ها را می شناسد و هر یک را به خوبی تشخیص میدهد. معلّم لازم است دانشآموز را با مفهوم سطر و ستون آشنا سازد، هر چند لزومی به استفاده از این اصطلاح نیست و می توان به جای آن از چپ به راست ، بالا و پایین و یا هر اصطلاح دیگری به تشخیص معلّم ، استفاده کرد. در این نوع، در هر سطر و ستون هر کدام از رنگ ها یک بار باید استفاده شود.
2- جدول 3×3 با استفاده از رنگها و اشکال هندسی:
دانشآموز باید علاوه بر توجّه به رنگ، نوع شکل را هم مورد توجّه قرار داده و توانایی رسم آن را داشته باشد. در این جا استفاده از ابزار، مانند شابلون یا خط کش ایرادی نخواهد داشت. در این جا دیگر تنها اشاره به سطر وستون کافی نخواهد بود و باید توجّه دانشآموز را به این نکته جلب کرد که هر مربع از مربع های کوچک تری تشکیل شده است.
3- جدول 4×4 با استفاده ازاعداد 1تا 4:
در این مرحله نیز باید از فراگرفتن نماد اعداد توسّط دانشآموز اطمینان حاصل کرد و باز توجّه دانشآموز را به سطر وستون به همراه مربع کوچک تر 2×2 جلب کرد. گفتنی است از این به بعد دانشآموز باید یاد بگیرد که کار را از سطر، ستون و یا مربّع های کوچک تری که یک یا کم ترین جای خالی را داشته باشد شروع کند.
4- جدول 6×6 با استفاده ازاعداد 1 تا 6:
در این نوع نیز هر مربّع از مستطیلهای کوچک تر 2×3 که مانند نمونههای قبلی، هر کدام به وسیله خطوطی پر رنگ گردیده، تشکیل شده است .
5- جدول 9×9 با استفاده ازاعداد 1تا 9:
در نهایت باید دانشآموز بتواند جدول شگفتانگیز را با استفاده از اعداد یک رقمی کامل کند.
در این جا علاوه بر بررسی ردیف و ستونها، بررسی 9 مربّع 9 تایی توسّط دانشآموز لازم است.
نکات مورد توجّه در آموزش جدول شگفتانگیز در پایه ی اوّل:
1- دانشآموزان تصویری بهتر از دانشآموزان کلامی و دستورز این جدولها را حل خواهند کرد.
2- حدس و گمان نقشی مهمّی را در حل کردن مربّع های شگفتانگیز دارد. بنابراین اگر دانشآموزی با چند بار پاک کردن (مخصوصاً در مراحل پایانی که اعداد جای رنگ ها و اشکال هندسی را میگیرند) جدول را کامل کردند،کاملاً منطقی بوده و حتّی تمرین مناسبی برای حدس وگمان به عنوان یکی از راهبردهای حلّ مسئله است. باید اجازه داد دانشآموز با تکرار وتمرین در این فعّالیّت و به صورت تدریجی به سطح مورد انتظار در این مهارت دست یابد.
3- برای ایجاد انگیزه ی بیش تر و جالب تر شدن می توان از تصاویر حیوانات، میوه ها ،گل ها و هم چنین کلمه ها در طرّاحی جدول استفاده نمود .
با
تشکّر
faridbagherzadeh.blogfa.com