تارا فایل

نکات علمی در مورد کودک



عنوان تحقیق :
نکات علمی در مورد کودک
لطیفه کودک
سخنان بزرگان در مورد کودک

استاد راهنما :

گردآورندگان :

فهرست مطالب :
عنوان : صفحه:
فصل 1 :
مقدمه
تغذیه کودک 13-1
اخلاق 21-14
دروغ 23-22
تنبیه 25-24
استقلال 30-26
فصل 2 :
هنر قصه و تاثیر آن در تربیت کودکان 32-31
سخنان بزرگان در مورد کودکان 39-33
نظریه بزرگان در مورد بازی کودکان 48-40
فصل 3 :
نکات علمی 53-49
نکات پیشنهادی برای پرورش خلاقیت و نکات خلاق در کودکان 59-54
فصل 4 :
گفته های طنز آمیز 61-60
لطیفه کودک 65-62
فصل 5 :
خبرهای کودک 70-66
ضمیمه 84-71
نتیجه 85
فهرست منابع و ماخذ …………………………………………………………………………87-86

چکیده مطالب
تغذیه کودک :
تغذیه مطلوب سر آغاز سلامتی است . استقلال کودک با غذا خوردن آزاد رشد می کند . یکی از مهمترین راههای برای اطمینان از تامین نیازمندیهای تغذیه کودک استفاده از چهار گروه مواد غذایی شامل 1- گروه شیر و لبنیات 2- نان و غلات 3- گوشت و تخم مرغ 4- حبوبات ومغزها 5- میوه و سبزیها .
نکته : در زمان بیماری کودک از دادن غذاهای جامد به کودک امتناع کنید .
اخلاق :
نخستین نکته مهم این است که جوهر اخلاق ، احترام است ولی همه اخلاق لزوما در احترام خلاصه نمی شود . اما بااین حال بخش مهمی از آن را تشکیل می دهد .
دروغ:
ترس از عصبانی شدن پدر و مادر مهم ترین علت دروغ گویی است . دروغ گفتن یکی از رفتارهای متداول کودکان است ولی باید به آنها بفهمانیم که از راست گویی و صداقت آنها خوشحال می شویم .
تنبیه :
منظور از تنبیه بدنی در حد روی دست زدن کودک است نه تنبیه شدید جسمانی .
استقلال :
نخستینوظیفه پدر و مادراین است که مانع از کنجکاوی و سیر و سیاحت و استقلال طلبی او نشوند . فراموش نکنید که این به همه جا سر کشیدن شروع یادگیری و مستقل شدن وی است .
هنر قصه و تاثیر آن در تربیت کودکان :
داستانها و اشعاری که کودکان می خواهند بشنوند اثری عمیق در فکر و روحیه آنان می گذارد و آنان را برای رویارویی با مسائل رشد و معاشرت با دیگران آماده می سازد درک و فهم مشکلات زندگی آنان را یاری می کند
سخنان بزرگان در مورد کودکان :
اگر به بچه ای کمی محبت نشان بدهید وی صد چندان به شما مهر خواهد ورزید
(جان روسکن)
نظریه بزرگان در مورد بازی:
بازی مهم ترین عامل اجتماعی شدن کودک است .کودک در هنگام بازی ، درباره فرهنگ و اجتماعی شدن خویش ، آگاهی کسب می کند و از این طریق خوب یا بد بودن اعمال خود را و دیگران را می آموزد زیرا بازی فعالیتی خشنود کننده است که کودک خودش آن را تنظیم و اجرا کرده و ازآن طریق زندگی را در ک می کند .
نکات علمی :
– با کودکان ارتباط شخصی مثبتی ایجاد کرده ، به زندگی خانوادگی بها دهید .
– شنونده ی خوبی باشید .
– با استدلالهای کودک محترمانه رفتار کنید .
– از قطع صحبت او بپرهیزید .
نکات پیشنهادی برای پرورش خلاقیت :
– اعتدال در روابط عاطفی
– عدم تکیه بر یادگیری ، حافظه ای و یادگیری کلیشه ای
– فرصت اظهار نظر یا رد کردن آن مفهوم.
گفته های طنز آمیز :
وقتی به دنیا آمدم چنان حیرت زده شدم تا یک سال و نیم قدرت تکلم نداشتم .
لطیفه :
بچه اولی : حسن تو که پدرت خیاط است پس چرا یک دست لباس بیشتر نداری ؟
بچه دومی : مگر تو که پدرت دندان ساز است ، صد تا دندان داری !؟
خبر های کوتاه :
– آوای قرآن در را تسکین می دهد
– نخستسن خط تلفن قصه گو در اختیار کودکان قرار گرفت .

مقدمه :
پژوهش و مشاوره در رابطه با مشکلات فرزندان امری است بسیار مهم در امر تعلیم و تربیت .
مشاهدات ما نشان می دهد که ان دسته از کودکان که خوب تربیت شده اند و استقلال و شخصیت و اعتماد به نفس دارند و به خصوص هنگام زندگی با پدر و مادر لوس و متکی
بار نیامده اند ، و تمرین تنها ماندن ، تنها کار کردن ، و تنها زندگی کردن را دارند ، و در فضاهای بدون حضور پدر و مادر نیز قادر به زندگی کردن هستند می توانند بحرانهای زندگی ، اختلافات خانوادگی و … را در پشت سر بگذارند .
اما بر عکس کودکانی که تنها با حضور پدر و مادر تعادل دارند و یا ندارند بدون آنها ضعیف و نا توان و در مانده هستند ، نمی توانند در شرایط بحرانی ، برخورد درست داشته
باشند . بنابراین ما به عنوان پدر و مادر، مربی ، معلم چه فرزندانی را تربیت می کنیم ‍؟ براستی تربیت درست چیست ؟ فرزند خوب کیست ؟ و…
ما سعی کردیم در این مجموعه کوچک برای والدین و علاقه مندان مسایل تربیتی مفیدی را مطرح نمائیم .
توفیق همه مادران و پدران را در تربیت فرزندان خوب آرزومندیم .

تغذیه کودک
استقلال کودک با غذا خوردن آزاد رشد می کند1.
استقلال کودک با غذا خوردن آزاد رشد می کند والدین باید از تغذیه اجباری کودک خودداری کنند و کودک را هنگام غذا خوردن آزاد بگذارند تا احساس استقلال کودک رشد کند و با احساس رضایت از امر تغذیه، از غذا خوردن لذت ببرند.
به مادران توصیه می شود، غذاهای متنوعی برای کودک تهیه کنند و به او اجازه امتحان تمام غذاها را بدهند تا کودک از بین آنها غذای مورد علاقه خود را انتخاب کند و از تحمیل سلیقه خود در انتخاب غذا به کودک بپرهیزند. یک برنامه غذایی متعادل، شامل غذاهایی است که علاوه بر رفع گرسنگی، مقدار لازم و کافی از هر یک از عناصر غذایی و مواد مغذی برای وصول به تندرستی کامل را در برداشته باشد.
یکی از مهمترین راه ها برای اطمینان از تامین نیازمندی های تغذیه ای کودک، استفاده از چهار گروه اصلی غذایی، شامل گروه شیر و لبنیات، گروه نان و غلات، گروه گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغزها و گروه میوه و سبزی است.
غذای دلخواه کودک را تهیه کنید و اگر به دلایلی کودک میل به خوردن غذا ندارد، از یک اسباب بازی مورد علاقه کودک برای تشویق او به غذا خوردن اسنفاده کنید. مواد غذایی مقوی و مورد نیاز کودک را به غذای او اضافه کنید. مثل : اضافه کردن گوشت گوساله به ماکارانی، البته این کار باید به احتیاط صورت گیرد. به طوری که کودک به تدریج به غذای جدید علاقه مند شود.
برای کم کردن حساسیت کودک نسبت به غذا، او را در تهیه غذا دخالت دهید، مانند پختن و مخلوط کردن مواد غذایی با یکدیگر و یا دادن غذا به عروسک. فاصله بین وعده های غذایی کودک را کنترل کنید، چون کودک گرسنه برای خوردن غذای جدید نسبت به کودکی که در فواصل غذا با خوردن تنقلات سیر شده است، تمایل بیشتری نشان می دهد. ضمناً فاصله زمانی دادن تنقلات تا وعده های اصلی غذا (ناهار و شام) را نیز کنترل کنید. برای تشویق کودک به غذا خوردن، از ظرف غذای مخصوص کودکان استفاده کنید. اگر کودک شما در مرحله ای از رشد (سال اول زندگی) است که از بازیهای دهانی لذت می برد. مثل: (فوت کردن، قلقل کردن، صدا درآوردن و گازگرفتن) 5 دقیقه قبل از خوردن غذا به او اجازه انجام این بازی ها را بدهید. این کار موجب حساس و فعال شدن ناحیه دهان کودک می شود.
از تغذیه اجباری کودک خودداری کنید. گاهی اوقات به نظر می رسد مادران به هنگام بی اشتهایی کودک نسبت به مساله رشد و نمو کودک حساس می شوند. آنان در مورد نقش مادری خود احساس ناتوانی می کنند و در نتیجه سطح اضطراب آنان بالا می رود و قادر به تغییر درست علایم بی اشتهایی در کودکشان نیستند و هنگام غذا دادن به کودک وقتی با امتناع کودک از غذا خوردن مواجه می شوند، احساس ناکامی می کنند.
نکات علمی در مورد تغذیه کودکان :
"تغذیه مطلوب" سرآغاز سلامتی است. تغذیه مطلوب می تواند فرد را در برابر بیماری های آینده محافظت نماید. یک رژیم غذایی سالم باید کلیه گروههای اصلی غذاها را دربرگیرد. این گروههای اصلی غذایی عبارتند از: غلات (نان، برنج، ماکارانی و …) ، سبزیجات، میوه ها، محصولات لبنی، گوشت و پروتئین ها (انواع گوشت ها، تخم مرغ، حبوبات) . چربی ها در بالای هرم غذایی قرار گرفته اند و به مقدار کمتری مورد استفاده قرار می گیرند. تحقیقات اخیر، حاکی از آن است که تنها عده اندکی از کودکان آمریکایی همه توصیه های غذایی هرم تغذیه را به کار می برند. یکی از کمبودهای اصلی در برنامه غذایی بسیاری از کودکان، کلسیم است. که در فرآورده های لبنی و سبزیجات دارای برگ های تیره یافت می شود. کلسیم نقش موثری در کاربرد بهینه قلب، ماهیچه ها و سیستم عصبی داراست و فشار خون را در حد مطلوب نگه می دارد. اما بیشترین کاربرد کلسیم در ساختمان استخوان هاست تا فعالیت جسمی را در طول عمر فراهم نموده و خطر شکستگی استخوان ها را در آینده کاهش دهد.
(ساخت استخوان های محکم)
دانشمندان تاکید می کنند که کمبود کلسیم در رژیم غذایی در دوران کودکی احتمال ابتلاء به پوکی استخوان را افزایش می دهد که تا سنین پیری، پنهان باقی می ماند. یک تعادل مثبت در میزان کلسیم که عبارتست از: جذب بیشتر و دفع کمتر آن در خلال کودکی، نوجوانی و جوانی باعث می شود که رشد استخوان ها با حداکثر تراکمشان صورت گیرد. اما در طی نوجوانی است که به حداکثر رساندن میزان جذب کلسیم بسیار مهم است. چرا که سرعت رشد و دریافت کلسیم استخوان ها در سنین صورت می گیرد. تحقیقاتی که توسط "انستیتوی بین المللی رشد کودکان و سلامت انسان ها" انجام شده است، نشان می دهند که در سنین نوجوانی "دریچه ای به سمت فرصت ها" وجود دارد که می توان در خلال آن سالها بانک کلسیم استخوانها را افزایش بخشید.
ـ کودکان به چه میزان کلسیم نیاز دارند؟
رهنمودهای کسب کلسیم در منابع تغذیه مصرفی، توصیه می کنند کودکان 4 تا 8 ساله بایستی هر روز 800 میلی گرم کلسیم به دست آورند. این میزان با مصرف روزانه 2 تا 3 لیوان شیر کم چرب تامین می گردد.
ـ کودکان و کلسیم : چه کسی به اندازه مصرف می کند؟
متاسفانه بسیاری از کودکان به میزان توصیه شده، کلسیم به دست نمی آورند. پیمایش های
بین المللی تغذیه ای حاکی از آنند که بیش از نیمی از کودکان زیر 5 سال میزان توصیه شده مصرف کلسیم را به دست نمی آورند. در واقع کودکان تنها حدود 800 میلی گرم در روز، کلسیم جذب می نمایند که بسیار کمتر از میزان نیاز آنها جهت رشد به هنجار است. چنین مصرف ناکافی کلسیم، خطر ابتلاء به پوکی استخوان و شکستگی ها را در سنین بالاتر افزایش خواهد داد.
چه کسی به اندازه کلسیم مصرف می کند؟
گروه سنی
درصد دریافت کلسیم در مقایسه با تصویه های تغذیه ای کافی
زیر 5 سال
4/45
پسران (11ـ3)
2/53
دختران (11ـ6)
1/43

گروه سنی
درصد دریافت کلسیم در مقایسه با تصویه های تغذیه ای کافی
تولد تا 6 سالگی
210 میلی گرم
1 تا 3 سالگی
500 میلی گرم
4 تا 8 سالگی
800 میلی گرم

کلسیم در کجا موجود است؟
"انستیتوی بین المللی رشد کودکان و سلامت انسان ها" بر این باورند که شیر کم چرب یا فرآورده های لبنی کم چربی بهترین منابع کلسیم هستند. چرا که علاوه بر این که سرشار از کلسیم هستند، دارای مواد غذایی دیگری نیز می باشند که به جذب بیشتر کلسیم کمک می کند. شیره علاوه بر کلسیم، مواد غذایی ضروری دیگری را نیز نظیر ویتامین D ، پتاسیم، منیزیم و … فراهم می آورد که در رشد سالم انسان و سلامت استخوان ها موثر هستند.
سبزیجاتی که دارای برگ های سبز و تیره هستند نیز، منابع سالمی جهت کسب کلسیم محسوب می گردند. اما حداقل مصرف 5 وعده انواع کلم در روز نیاز است تا به اندازه 4ـ3 لیوان شیر، کلسیم رسانی کند.
نکاتی چند
ـ در زمینه کاهش اشتها در کودکان2
(عامل اصلی کاهش اشتها در کودکان)
1ـ ابتلا به بیماریهای عفونی و انگلی (خصوصاً دستگاه گوارش و تنفس)
2ـ رژیم غذایی یکنواخت و فقدان مواد مغذی که بر اشتها اثر دارند (مثل روی، آهن)
3ـ سوء تغذیه
4ـ غصه، حسادت و اضطراب در کودکان
5ـ زخمهای دهانی (مثلاً به علت دندان درآوردن)
علل امتناع کودک از خوردن غذاهای جامد در دوران تغذیه تکمیلی و نحوه مقابله والدین با آن ها:
کودک ممکن است بیمار باشد یا کودک در اثر مبتلا به بیماریهای عفونی، انگلی، زخم در دهان یا سوزش گلو، اشتهای خود را به غذا از دست می دهد. در این صورت کودک را باید برای معالجه نزد پزشک بُرد.
کودک ممکن است غمگین باشد اغلب کودکان به واسطه ورود نوزاد جدید، بیماری یا غیبت مادر غمگین می شوند و اشتهای خود را از دست می دهند. در این صورت کودک غمگین نیازمند عشق و محبت بیشتر خصوصاً در هنگام غذا خوردن است.
دندان های کودک ممکن است در حال نیش زدن باشند، به کودک وسیله تمیز و سفت مثل: قاشق بدهید تا بجود. ممکن است نحوه معرفی غذای جامد توسط مادر صحیح نبوده است.
به عنوان مثال: تاخیر در شروع تغذیه تکمیلی (اغلب شیرخوران در صورت تاخیر در شروع غذای کمکی از 9 ماهگی به بعد تمایل خود را به خوردن غذاهای دیگر و پذیرش مزه و طعم های جدید از دست می دهند.)
پافشاری زیاد مادر به خوراندن غذاهایی که کودک نسبت به خوردن آن ها علاقه ای ندارد. این امر باعث می شود که کودک از زمان غذاخوری خاطره خوشی نداشته باشد.
خوراندن مقادیر زیادی مایعات شیرین و شیرینی در فواصل وعده های غذایی، استفاده از شیشه و سرپستانک در تغذیه تکیلی کودک.
والدین چه کمکی می توانند به مشکل غذا خوردن کودکان و کاهش اشتهای آن ها بکنند؟
1ـ کودکان باید در هنگام غذا خوردن احساس گرسنگی کنند. برای این منظور کمی فعالیت پیش از غذا و عدم مصرف شیرینی یا مایعات شیرین در بین وعده های غذایی کمک می کند. لازم به ذکر است که کودک نباید در هنگام غذا خوردن خیلی خسته و خواب آلود باشد.
2ـ در تغذیه کودکان از غذاهای مورد علاقه آن ها استفاده کنید. اکثر کودکان غذاهایی با طعم کمی شیرین را دوست دارند و غذاهای شور و ادویه دار را نمی پسندند.
3ـ در غذا دادن به کودک صبور باشید. کودکان را به غذا خوردن تشویق کنید و به واسطه حرف زدن و محبت کردن به آن ها این زمان را برای کودکان لذت بخش کنید. کودکان همچنین تمایل به استقلال دارند و اگر به آن ها اجازه به کارگیری مهارت های جدید مثل: استفاده از انگشتان برای غذا داده می شود ممکن است مقدار بیشتری غذا بخورند.
از پافشاری و اصرار زیاد در مواقعی که کودک تمایلی به خوردن ندارد، اجتناب شود. هرگز به زور به کودک غذا ندهید. ولی در عین حال نسبت به غذاغ خوردن او بی تفاوت نباشید. در صورت امتناع کودک از خوردن غذا، می توان 1 یا 2 ساعت بعد مجدداً امتحان کرد و یا تا وعده بعدی غذا منتظر ماند.
4ـ در این فاصله از دادن هرگونه ماده غذایی دیگر یا مایعات شیرین خودداری کنید.
5ـ کودک را برای خوردن تمجید کنید و در این زمان به او توجه بیشتری در مقایسه با زمانی که از خوردن غذا امتناع می کند، نشان دهید.
6ـ در صورت عدم تمایل کودک به خوردن انواع غذاها، با استفاده از روش هایی چون تغییر در ترکیب، مزه، بافت و نحوه طبخ غذاها او را به خوردن تشویق کنید. با تزیین غذاها به شکل های جالب نظیر شکل حیوانات، گل، عروسک و غیره. بشقاب غذای کودک را برایش جالب کنید تا او به خوردن آن ها تشویق شود.
7ـ اگر کودک از خوردن ماده غذایی که برایش مفید است، امتناع می کند می توان آن ماده غذایی را با غذای مورد علاقه اش مخلوط کرد و یا به طعم و یا شکلی درآورد که مورد پذیرش
کودک است.
8ـ کودکان معمولاً در کنار دیگر کودکان به غذا خوردن تشویق می شوند. به طور کلی حضور افراد مورد علاقه کودکان، آن ها را به غذا خوردن راغب می سازد.
9ـ در سال دوم عمر از دادن شیر مادر بلافاصله قبل از غذا خوردن و یا فواصل آن اجتناب شود. ولی در سال اول کاملاً عکس این مطلب، یعنی اول شیر مادر و سپس غذای کمکی
توصیه می شود.
10ـ به تغذیه کودکان در هنگام بیماری و دوران نقاهت باید توجه بیشتری کرد.
در دوران بیماری باید به غذای کودک بیشتر توجه کرد. چون:
1ـ نیاز کودک به مواد غذایی افزایش می یابد.
در دوران بیماری برای این که بدن بتواند با عوامل بیماری زا مقابله کند نیاز به انرژی و مواد معدنی دارد که باید از طریق غذا تامین شود. اگر به شخص بیمار غذا داده نشود، بدن او ضعیف شده و نمی تواند در مقابل عوامل بیماری زا مقاومت کند. در این صورت بیماری او شدیدتر می شود و دیرتر بهبود پیدا می کند. در طول دوران بیماری اگر غذای کافی مصرف نشود، چربی ذخیره در بدن برای تولید انرژی مصرف می شود و عضلات تحلیل می رود و در نتیجه وزن کمتر می شود.
2ـ اتلاف مواد غذایی از بدن کودک بیشتر می شود. زیرا:
اگر بیماری با علائمی مثل اسهال، استفراغ و یا تب همراه باشد. در هر سه حالت، مواد غذایی بدن از دست می رود. در تب نیز با افزایش حرارت بدن، انرژی بیش از حد عادی
3ـ دریافت مواد غذایی کمتر می شود.
معمولاً در دوران بیماری به ویژه کودک به شدت بی اشتها می شود. اگر زخم در دهان و یا گلودرد داشته باشد، اگر اثر سرماخوردگی و گرفتگی بینی برای نفس کشیدن مشکل داشته باشد، غذا خوردن برای کودک سخت می شود. پس می بینید که در دوران بیماری از یک طرف نیاز کودک به مواد غذایی افزایش می یابد چون می خواهد با عامل خارجی مقابله کند و هم زمان دریافت غذا به دلیل بی اشتها کم می شود. و از طرف دیگر از طریق تب، اسهال، استفراغ، اتلاف غذا و انرژی هم پیش می آید. همه این عوامل دست به دست هم می دهند و وزن کودک کم می شود و این آغازی است برای توقف و یا تاخیر رشد کودک که با مراقبت رشد و عتوجه به روند منحنی رشد کودک می توان آن را دید.
در این حالت به مادر توصیه کنیم تا حد امکان به کودک غذا بدهد. چون باعث می شود وزن کودک کم نشود و یا وزن کمتری را از دست بدهد و روند بهبودی کودک سریعتر شود.
تغذیه کودک در زمان بیماری1 :
روش غذا دادن به کودک :
ـ قبل از غذا دادن به کودک دست و صورتش را بشوید تا احساس آرامش کند.
ـ غذا دادن به کودک بیمار مشکل و خسته کننده است و باید سعی کنید با صبر و حوصله زیادی به کودک غذا بدهید.
ـ در طول بیماری، کودک را به خوردن غذا تشویق کنید. حتی اگر مقدار کمی غذا بخورد بهتر از آن است که چیزی نخورَد.
ـ در حالتی که کودک خواب آلود است به او غذا ندهید.
ـ از غذاهایی که در حالت سلامت، کودک به آن ها علاقه بیشتری دارد به او بدهید.
ـ غذاهای نرم مثل: سوپ، فرنی و پوره به او بدهید.
ـ برای نرم کردن غذا از شیر یا روغن مایع استفاده کنید.
ـ اگر کودک تب دارد وقتی تب او پایین آمد به او غذا بدهید.
ـ کودک را مجبور به خوردن غذا نکنید. چون باعث تهوع در او می شود.
ـ در صورت گرفتگی بینی قبل از دادن غذا به او ، بینی اش را تمیز کنید.
ـ به کودک بیشتر از قبل غذا بدهید و دفعات وعده غذایی را زیاد کنید.
روش تغذیه کودک اسهالی :
ـ در صورتی که شیرخوار دچار اسهال شده، دفعات شیردهی را زیاد کنید.
ـ غذاهای آبکی و سوپ به کودک بدهید.
ـ برای جبران آبی از دست رفته، مایعاتی مثل: دوغ، اُ. آر. اس. و لعاب برنج و … بدهید.
ـ علاوه بر غذاهای آبکی، کته، گوشت ماهیچه و مرغ به او بدهید.
ـ موز، اسفناج و … را که دارای پتاسیم هستند به کودک بدهید.
ـ از دادن نوشابه و آب میوه سنتی بره کودک اسهال خودداری کنید.
باید توجه داشت که کودکان مبتلا به اسهال به علت دفعات اجابت مزاج، آب بدنشان را به همراه سدیم و پتاسیم از دست می دهند. برای جلوگیری از خطر کم آبی و مرگ در آنان باید غذایشان بیشتر شود تا سریعتر بهبود یابند.
تغذیه کودکی که استفراغ می کند :
ـ در صورتی که کودک تهوع دارد، دادن غذا را تا چند ساعت قطع کنید. ولی هر 10 دقیقه 2ـ3 قاشق به او مایعات سرد بدهید.
ـ بعد از این چند ساعت از قطع شدن استفراغ در او گذشت، 6ـ8 قاشق غذا شیر یا پوره رقیق به او بدهید.
ـ اگر بعد از شیر یا پوره استفراغ نکرد، بعد از دو ساعت به همان میزان به او شیر یا پوره بدهید.

تغذیه دوران نقاهت :
برخلاف دوران بیماری که کودک بسیار بی اشتها است. در دوران نقاهت، به طور واضح اشتها کودک بیشتر می شود. این زمان بهترین فرصت برای جبران وزن از دست رفته کودک در دوران بیماری است. باید حتماً به مادر آموزش داده شود که از این فرصت استفاده کند و همواره پیامهای زیر را به خاطر داشته باشد:
ـ تعداد وعده های غذای کودک را بیشتر کند. (به جای 5 وعده 6 وعده غذا به کودک بدهد.)
ـ در هر وعده غذا، نسبت به قبل مقدار غذای بیشتری به کودک بدهد.
ـ غذای کودک را نسبت به قبل مقوی تر تهیه کنید.
ـ پیش از شروع تغذیه کودکان بیمار، می توان دست و صورت آن ها را شست تا احساس راحتی کنند. به علاوه تمیز کردن بینی گرفته کودکان بیمار پیش از تغذیه، عمل غذا خوردن را برایشان آسانتر می کند.
ـ در تغذیه کودکان بیمار، از غذاهایی که خوردن آن ها برای این نوع کودکان آسانتر است. مثل: شیر، فرنی، سوپ و انواع پوره جات و … استفاده کرد.
گرمازدگی1 :
گرمازدگی، اکثراً شرایطی که فرد در محیطی گرم بوده و گرمای بدن نتواند دفع شود، به خصوص در مواردی که فرد فعالیت بدنی زیادی دارد روی می دهد.

علائم :
فرد گرمازده اغلب خسته و گیج می شود و ممکن است دچار برخی علائم از قبیل: سرددر، گرفتگی عضلات، پوست خشک داغ، آهسته و در موارد پیشرفته عدم هوشیاری شود که در صورت عدم رسیدگی به بیمار می تواند کشنده باشد.
اقدامات اولیه :
برای کمک به فردی که دچار گرمازدگی شده است باید وی را به مکانی خنک مثل: زیر سایه بان یا اتاق برده لباس های وی را از بدن خارج نمود. یک ملحفه نازک مرطوب روی بدن وی کشیده شود و هرچند دقیقه یک بار ملحفه را مرطوب کرد تا به تدریج بدنش خنک شود. به او مایعات خنک خورانده شود تا رسیدن دمای بدن به حدود دمای طبیعی، مرطوب کردن ملحفه و بدن را باید ادامه داد. پس از انجام کمک های اولیه باید فرد مصدوم را به مرکز فوریت پزشکی رساند.
برای جلوگیری از گرمازدگی، باید موارد زیر را رعایت کرد:
1ـ پوشیدن لباس ضخیم و غیرقابل نفوذ در فصول گرما، که مانع تبخیر عرق و دفع گرما
می شود، خودداری کرد.
2ـ هنگام فعالیت شدید بدنی به قدر کافی مایعات نوشیدنی مصرف شود.
3ـ فعالیت بدنی را در مناطق دارای آب و هوای گرم به تدریج طی 3 تا 4 هفته برای عادت کردن بدن به گرما باید افزایش داد.
4ـ در فعالیت ورزشی گروهی، گرمازده شدن یکی از افراد به معنای در خطر بودن دیگران است و باید اقدامات احتیاطی را برای بقیه افراد در نظر داشت.

خوردن و مصونیت غذایی :
آلرژی هایی از قبیل خارش گلو، خارش پوست و مشکلات تنفسی از جمله موارد رایج در کودکان هستند که با تغذیه صحیحی قابل پیشگیری می باشند. متاسفانه پدر و مادرانی که به آلرژی مبتلا هستند این عارضه را تا حدود 20 الی 30 درصد به فرزندانشان منتقل می کنند. اما آنها می توانند با کنترل تغذیه کودکانشان از همان روزهای نخستین مانع از انتقال آلرژی به آن ها شوند. به اعتقاد یکی از متخصصین تغذیه کودکان در آلمان شیرمادر، کودک را در مقابل آلرژی مصون می کند. مواد تشکیل دهنده شیرمادر دارای خاصیت حفاظتی ضدآلرژی هستند.
پروتئین های موجود در تخم مرغ، شیرگاو و یا دانه های سویا به علت متفاوت بودن با هم نوعان خود در شیرمادر قادر به ایجاد عکس العمل در ارگانیسم کودک می باشند که این عکس العمل همراه با خارش پوست، گلو و یا حتی مشکلات تنفسی است. سیستم مصون نگهدار بدن قادر به تشخیص مواد خطرساز و بی خطر نیست. شیرمادر به گونه ای است که ترکیبات پروتئین های آن برای سیستم ایمنی بدن کودک شما پروتئین های هم نوع تلقی می شود و بدن در مقابل آن مقاومتی نمی کند. به همین لحاظ شیرمادر در 6 ماه اول زندگی کودک توصیه می شود و یکی دیگر از مزایای شیرمادر این است که دارای عناصر بنیادی است و باعث می شود سیستم دفاعی بدن کودک را بسازد تا در مقابل آلرژی قوی شوند.

اخـلاق
روش تکامل اخلاق:
1ـ اخلاق یعنی احترام :
نخستین نکته مهم این است که جوهر اخلاق احترام است. احترام به خود، احترام به دیگران، احترام به همه اشکال حیات و محیطی که آنها را دربرگرفته است.
لازمه احتران به خویشتن این است که برای زندگی و شخص خود ارزشی قایل باشیم. "با دیگران چنان رفتار کن که می خواهی با تو رفتار کنند و به عبارتی آنچه برای خود نمی پسندی برای دیگران مپسند" یک اصل اخلاقی است که در تمامی مذاهب و فرهنگهای دنیا توصیه شده است. برای ترتبیت فرزندان شایسته به چیزی بیش از اخلاق احترام نیاز دارید. ایجاد اخلاق احترام گام موثری برای رسانیدن فرزندانمان به بلوغ اخلاقی است.
2ـ تکامل اخلاقی فرآیندی تدریجی است :
نکته بسیار مهمی است که اخلاق احترام ناگهان و تمام و کمال در هیچ سن به خصوصی دیده نمی شود. تکامل اخلاق فرآیند تدریجی است که مرحله به مرحله به دست می آید. زیرا پایه های تکامل اخلاق از بدو تولد تا پایان سه سالگی استوار می باشد. بخش دوم به مراحل استدلالی اخلاقی مربوط است و این مرحله ای است که با دخالت پدر و مادر و سایرین از زمان پیش از مدرسه تا بلوغ صورت خارجی می گیرد. آنها می توانند در کنار خواسته های خود توجه به خواسته های دیگران را هم یاد بگیرند و در جاده دور و دراز منتهی به بلوغ اخلاقی قدم بردارند.
تجربه نشان می دهد که مراحل استدلالی شبیه نردبانی است که کودک برای صعود از آن باید از پله ها به ترتیب و تدریج بالا رود. به تدریج و به دنبال هر صعود، احترام کودک به دیگران بیشتر می شود. توجه داشته باشید که بچه ها هم مثل بالغها گاه به پایین سر می خورند و موقتاً در مرحله پایین تری قرار می گیرند. بعضی از بچه ها سریعتر از دیگران پله های تکامل را می پیمایند. اما تکامل اخلاقی مسابقه نیست، یک جریان و فرآیند است.
مهم این است که به ادامه حرکت او در مسیر تکامل کمک کنیم.
3ـ به کودکان احترام بگذارید و از آنها احترام بخواهید :
یکی از اصولی ترین راههای ایجاد احترام در کودکان تا به خود و دیگران احترام بگذارند، احترام گذاشتن به آنها و تقاضای احترام متقابل از آنهاست.
دکتر کابرگ می گوید: "قدم نخست برای تربیت اخلاقی کودک برخورد اخلاقی با اوست." برخورد محترمانه با کودکان مستلزم رفتار انسانی با آنهاست. به گفته یک مادر: "آویزه گوشم کرده ام که بچه های من انسانهایی هستند که حق و حقوقی دارند، عروسک خیمه شب بازی نیستند که با آنها هر طور که بخواهم رفتار کنم."
رفتار انسانی با کودکان و رعایت انسان بودن آنها مستلزم برخورد منصفانه است، و به حکم همین انصاف باید با کودک به اقتضای سن و سال او رفتار کرد و بالغ نبودن او را در نظر گرفت. باید با کودک چنان رفتار کرد که احساس کند آراء و نظراتش را به حساب می آورید.
با این وجود، تصور باطلی است اگر خیال کنیم چون به بچه ها احترام می گذاریم، آنها هم به ما احترام خواهند گذاشت. مطمئناً شما هم بسیاری از بالغها را می شناسید که احترام با احترام پاسخ نمی دهند. با این حساب چه جای تعجب که بچه ها، که در مرحله تکامل نیافته اخلاقی خود هستند، احترام را با احترام متقابل پاسخ ندهند. بنابراین، برای ایجاد حس احترام باید ضمن آنکه به فرزندانمان احترام می گذاریم، از آنها احترام متقابل بخواهیم.
احترام خیابان دوطرفه است. تا احترام نگذارید، احترام نمی بینید.
در ارتباط با فرزندان، احترام متقابل را فراموش نکنید.
4ـ سرمشق شوید و درس بدهید :
یکی از مطمئن ترین راههای تربیت فرزند برای رسیدن به استدلال اخلاقی مثبت، سرمشق شدن پدر و مادر است.
با احترام گذاشتن به فرزندان خود الگو و سرمشق می شویم. وقتی به فرزندانمان احترام می گذاریم، در اصل عقیده خود را درباره برخورد درست با اشخاص منتقل می کنیم و به توصیه های خویش عمل می نماییم.
با رفتار خود می توانیم سرمشق دیگران و از همه مهمتر سرمشق فرزندانمان باشیم.
5ـ آموزش کلامی :
سرمشق شدن و آموزش دادن با آنکه بسیار مهم است، کافی نیست.
فرزندان ما را سرمشق های بد احاطه کرده اند. آموزشهای کلامی به قدر آموزش های رفتاری حائز اهمیت است. کودک هم باید رفتارهای خوب را ببیند و هم دلایل را از زبان ما بشنود. برای اینکه سرمشق شدن تاثیر لازم را داشته باشد، بچه ها باید از ارزشها و باورهایی که در پس منطق پیشنهادی ما نهفته است مطلع شوند.
این پنجمین نکته مهم روش تکامل اخلاقی است. با کلام به طور مستقیم درس می دهیم. هم باید به موعظه ها عمل کنیم و هم درباره اعمال خود حرف بزینم. برای آموزش کلامی نیازی به کامل بودن پدر و مادر نیست. می توانند به فرزندانشان بگویند: "بیشترین تلاشم را می کنم، اما من انسان همه چیزدان نیستم. من هم اشتباه می کنم، شما هم اشتباه می کنید، اما می خواهم تجربه هایم را با شما در میان بگذارم."
پدر و مادر می توانند بی آنکه در نقش خداوند همه چیزدان ظاهر شوند، نظرات خود را با فرزندانشان در میان گذارند، می توانند راهنمایی کنند، گوش کنند و اندرز بدهند.
با آموزشهای مستقیم ارزشهای مثبت اخلاقی، نظیر ادب، نزاکت، صداقت، محبت و دوستی صادقانه و قبول مسئولیت و غیره ، به فرزندانمان کمک می کنیم به کمک استدلال اخلاقی، اعمال خوب را انتخاب کنند.
6ـ به فرزندان خود فکر کردن را بیاموزید :
به فرزندان باید یاد داد که: الف) وقت خودشان را صرف فکر کردن کنند.
ب) خودشان را جای دیگران بگذارند.
کودک به خودی خود به این طرز تلقی نمی رسد. به کمک ما احتیاج دارد تا با تشویق دائم او به فکر کردن و از دریچه چشم دیگران قضاوت کردن او را در راه تکامل کمک کنیم.
دسترسی به استدلال اخلاقی مستلزم تمرین است.
7ـ فرزندان خود را به قبول مسئولیت تشویق کنید :
آموزش قبول مسئولیت به فرزندان، اقدامی است که آنها را به جانب دستیابی به استدلال اخلاقی سوق دهد. خواسته هر پدر و مادری است که فرزندان خود را انسانهایی مسئول و شایسته تربیت کنند. اما لازمه تربیت فرزندان مسئول و متعهد واگذاری مسئولیت به آنهاست و از جمله این مسئولیت ها، مسئول شناختن آنها در قبال خودشان است.
مواظبت از خود و اموالشان، کسب درآمد برای مصارف شخصی با توجه به اقتضای سن و سال، افزایش احساس مسئولیت در قبال دیگران و کمک به رفاه سایر انسانها و بسیاری از مقولات مشابه دیگر را می توان به بچه ها واگذار کرد.
آموزش قبول مسئولیت باید خیلی زود شروع شود. حتی کودک دو ساله هم می تواند در چیدن میز و سفره غذا و یا پهن و جمع کردن دستمال سفره و غیره، کمک کردن را یاد بگیرد. هر چه بچه ها بیشتر کمک کنند به کمک کردن بیشتر عادت می کنند. وقتی استدلال اخلاقی شان ابعاد وسیع تری می گیرد، وقتی دلیل کافی برای کمک به دیگران پیدا می کنند، عادت کمک و توجه به سایرین در آنها تقویت می شود.
8ـ تعادل استقلال و کنترل :
دادن آزادی کلیدی است که درهای زندگی مسالمت آمیز میان پدر و مادر و نوجوان را می گشاید. در تمام مدت رشد از آغاز تولد تا پایان نوجوانی بچه ها هم به استقلال نیاز دارند و هم به کنترل و این یکی از آموزنده ترین توصیه های تربیتی برای بچه ها است.
بچه ها هم در کودکی و هم در نوجوانی به راهنمایی شما احتیاج دارند.
هدف نهایی تعلیم و تربیت فرزند کنترل او نیست. هدف این است که به فرزندان خود کمک کنیم تا بالغهای عاقلی بشوند و گلیم خود را از آب بیرون بکشند.
می دانیم که بچه ها خواهان استقلال هستند. بچه های دو ساله هم استقلال می خواهند. فراموش نکنید که فرزند شما به کنترل هم احتیاج دارد. ایمنی و سلامت کودک کم سن و سال مستلزم کنترل اوست. بسیاری از بچه ها به قدر کافی مورد مراقبت و کنترل قرار نمی گیرند. استقلال و کنترل در موضوع مهم هستند که برای پرورش و تربیت فرزندان سالم ضرورت دارند.
9ـ به کودکان محبت کنید تا تصویر ذهنی مثبت به دست آورند :
محبتی که کودک را در کسب یک تصویر ذهنی مناسب کمک می کند با ایجاد احساس ارزش و ارزشمند بودن به او اتکای به نفس و قدرت می بخشد.
عشق و محبت، سوای بسیاری از محسنات دیگر، انسانها را به هم پیوند داده. آنها را در مجموعه خانواده انسانی قرار می دهد. محبت به فرزندان، ابتدایی ترین راهی است که می تواند فرزندانمان را در رسیدن به تصویر ذهنی مثبت کمک کند. اما راههای دیگری هم وجود دارد. می توانیم به آنها کمک کنیم تا مهارتها و استعدادهایشان را افزایش داده، از کارشان احساس غرور و افتخار کنند که این منبع مهمی از عزت نفس است. می توانیم آنها را تشویق به یافتن دوستانی کنیم که آنها را به خاطر آنچه هستند قبول کنند.
می توانیم کیفیات خوب و نقاط قوتشان را که خود توانایی دیدنش را ندارند، به آنها نشان دهیم. می توانیم بیش از آنچه گله و شکایت و انتقاد می کنیم تحسین و قدرشناسی نماییم.
به فرزندانتان محبت و توجه کنید، از آنها حمایت و برایشان وقت صرف کنید تا خود را انسانهای مستقل و شایسته ای ببینند که می توانند روی پای خود بایستند و محتاج تصدیق و تایید این و آن نباشند.
به آنها کمک کنیم تا احساس عشق و محبت کنند.
10ـ با تربیت اخلاقی خوشبختی خانواده را بیشتر کنید :
برای تربیت اخلاقی کودکان و رفاه و خوشبختی خانواده، دو اقدام متفاوت لازم نیست. توجه به تربیت اخلاقی و داشتن خانواده خوب و خوشبخت دو رویِ یک سکه اند. اقدام در هر مورد به هر دو منظور کمک می کند.
با ایجاد توانایی درک نقطه نظرهای دیگران و با کمک به حصول توافقی که نظرات همه را به حساب آورده، به رشد اخلاقی کودک کمک کند.
محیط گرم و صمیمانه خانواده، به بچه ها امکان می دهد تا در زندگی سرمشق های مناسبی پیدا کنند. از ارزشها و سنت ها مطلع شوند و در وقت نیاز از تدابیر حساب شده استفاده نمایند. وقتی کودک خود را متکی و متصل به خانواده احساس کرد، ناخودآگاه در موقعیتی قرار می گیرد که در برابر فشار هم سن و سالانش مقاومت کند.
تربیت خوب و خانواده صمیمی دست در دست هم حرکت می کند.
پیش به سوی تکامل اخلاقی :
سالهای نخست زندگی و به خصوص سال اول برای رشد اخلاقی اسنان حائز بیشترین اهمیت است. به دلایل زیر:
1ـ دوران نوزادی زمانی است که پیوند میان پدر و مادر و فرزند جوش می خورد. هرچه نوزاد ر ا بیشتر لمس کنید و هرچه بیشتر به او برسید و با او بازی کنید، پیوند عاطفی شما با او بیشتر می شود.
2ـ با تَر و خشک کردن نوزاد، با ایجاد تماس جسمی، یکی از نیازهای اصولی او را برآورده سازید.
3ـ اگر نوزاد در نخستین سال زندگی مورد مهر و محبت قرار نگیرد و پیوند عاطفی با مادرش ایجاد نشود، احتمالاً در سالهای بعد، توانایی مردم دوستی را از دست می دهد.
4ـ با رفتع نیازهای سال نخست زندگی نوزاد به او اطاعت از دستورات پدر و مادر را می آموزد.
5ـ با توجه به نوازد، پیوندی عاطفی ایجاد می کنید که در اثر آن اعتماد به نفس و استقلال فرزندانتان افزایش یافته، توانایی او را در ارتباط با سایرین و حساسیت به نیازهای آنها بیشتر می شود.
6ـ با فراهم آوردن محیطی صمیمی خانوادگی و اجتماعی به یادگیری کودک و کنجکاوی او کمک می کنید تا در مراحل بعد بهتر بتواند مراحل رشد اخلاقی را بپیماید.
عشق و محبت چراغ رشد انسان را روشن می کند. اگر فرزندان خوب و شایسته می خواهید باید با مهر و محبت شروع کنید. در ضمن یادتان نرود محبت به کودک درس اطاعت است.

دروغ
"اگر دروغ بگویی کسی حرفت را باور نمی کند"
درک ارزش اعتماد و اطمینان به کودک کمک می کند تا اهمیت صداقت و حقیقت گویی را درک کند. در اصل میل به راضی کردن دیگران سبب می شود که بچه ها دروغ بگویند تا بروز حادثه ای را از شما پنهان سازند.
ترس از عصبانیت شدن پدر و مادر مهمترین علت دروغ گویی است. بنابراین اگر می خواهید فرزندتان با شما صادق باشد، سعی کنید ترس او را از عصبانی شدن خود به حداقل برسانید.
می توانید از این پیشنهاد استفاده کنید:
"چیزی مهمتر از اعتماد متقابل میان پدر و مادر و فرزند وجود ندارد. تنها در این صورت است که می توانیم به یکدیگر ایمان داشته باشیم."
آنگاه برای تخفیف عامل ترس به فرزند خود بگوئید:
"وقتی کاری کرده ای که نباید می کردی و می ترسی اگر به من بگویی عصبانی می شوم، پیش من بیا و بگو: اگر عصبانی نمی شوید می خواهم مطلبی را به شما بگویم … با شنیدن این جمله می فهمم که نباید عصبانی بشوم. البته، بسته به شدت کار خلافی که کرده ای خودت باید فکری به حالش بکنی. اما من قول می دهم که عصبانی نشوم. اگر راستش را بگویی به داشتن فرزندی چون تو افتخار می کنم."
توجه داشته باشید بی تفاوت گذشتن از دروغ گویی هم کار درستی نیست. گاه مجازات منصفانه و در حد تناسب کودکی که دروغ گفته لازم است و گاهی هم یک عذرخواهی ساده کفایت می کند. نکته مهم این است که باید در هر شرایط بر خویش مسلط بوده، آرامش خود را از دست ندهید و فراموش نکنید که کودک را به خاطر حقیقت گویی تشویق کنید.
داستان پردازی بیش از حد نشانه آن است که کودک از احساس شدید بی کفایتی و ناتوانی رنج می برد. این کودکان به توجه بیشتر پدر و مادر برای یافتن راههایی که در برابر همسالان خود سربلندتر از آنچه هستند شوند، نیاز دارند. (کسب مهارتی که اسباب تحسین دوستانش را فراهم کند نمونه ای است که می توان به آن اشاره کرد.) به همین شکل کودکانی که مرتب از دوستانشان به دروغ حرفهایی می زنند و آنها را به بدی و بی عرضگی و امثال آن متهم می کنند، احتمالاً از سوی دوستانشان آن طور که باید به بازی گرفته نمی شوند و از اعتماد به نفس کافی برخوردار نیستند.

تنبیه
آیا تنبیه کار درستی است؟
قبل از هر کار، تادیب پشت سرهم کودک به هیچ وجه درست نیست.
تادیب به این شکل، نوعی تنبیه بدنی است و اتکا به تنبیه بدنی راه مناسبی برای پرورش اخلاق کودک نیست. اگر بخواهیم کودکان ما به جای منطق و بحث و استدلال به قدرت زورِ بازو متوسل شوند، قبل از هم خود ما باید آن را رعایت کنیم.
از آن گذشته، تنبیه بدنی به احترام متقابل میان پدر و مادر و فرزند منجر نمی شود.
تنبیه به رشد فکری کودک هم کمک نمی کند. نه به کودک می گوید چرا رفتارش ناپسند بوده و نه راه درستی به او نشان می دهد. کودک رد این شرایط از نقطه نظر کسی هم که اسباب رنجش او شده باخبر نمی شود و به جای احساس تاسف برای رفتاری که داشته، به حال خود تاسف می خورد. تادیب کودک در مواردی می تواند به تربیت کودک کمک کند.
با اعمال زیر بدون نیاز به تنبیه بدنی کودک خود را در جهت تکامل اخلاقی تربیت کنید.
(منظور از تنبیه بدنی در حد روی دست زدن کودک است نه تنبیه شدید جسمانی)
1ـ تادیب، در حد زدن روی دست بچه نوعی اعمال حاکمیت پدر و مادر است، هرچند که بهترین راه تربیت او نیست. مثلاً زمانی که کودک به پدر و مادر دهن کجی می کند و یا اینکه به همبازی هایش کتک می زند، تنبیه بدنی مختصر او بهتر از ایستادن و تماشا کردن است. بی تفاوتی نسبت به اعمالی از این قبیل احتمالاً کودک را به این صرافت می اندازد که مقررات اگر هم وجود دارد، رعایت نکردنش آن قدرها مهم نیست.
2ـ گاه تادیب، کودک را از رفتار ناپسندش آگاه می کند. گاه در حکم سطل آب سرد است.
3ـ تادیب در بسیاری از موارد بیش از کودک به پدر و مادر کمک می کند. بدین شکل که پدر یا مادر با تنبیه کودک در اصل عصبانیت خود را فرو می نشانند و فضای ارتباطی بهتری حاکم می شود. به استناد پژوهشی که اخیراً صورت گرفته، پدر و مادری که گاه کودکان خود را تادیب می کنند، به قدر سایرین که هرگز از روش تادیب استفاده نمی کنند، غرولُند و فریاد نمی کنند. بنابراین از این دیدگاه، تادیب به کودک هم می کند.
4ـ تادیب گاه به اصلاح رفتار به خصوصی منجر می شود. اگر پشت سرهم و بیش از اندازه مورد استفاده قرار نگیرد، جواب بازتاب خوبی برای کمک در پی خواهد داشت.
به اتاق خود فرستادن :
شما هم مانند اغلب پدر و مادرها، احتمالاً طی روز به لحظاتی می رسید که کاسه صبرتان از شیطنت های کودکتان لبریز می شود و می بینید دیگر تحمل رفتار او را ندارید. هر کاری کرده اید فایده ای نداشته است. اینجاست که اگر بخواهید می توانید کودک را به اتاق خودش بفرستید تا دقایقی را تنها بماند. به کودک بگوئید هر وقت که رفتارش را اصلاح کرد می تواند به جمع بقیه بپیوندد.
به اتاق فرستادن مشروط، از این امتیاز برخوردار است که به کودک انگیزه اصلاح رفتارش را
می دهد. هرچه سریع تر در رفتار خویش تجدیدنظر کند، زودتر به جمع بقیه برمی گردد.

استقـلال
نخستین گام به سوی استقلال :
1ـ مانع کنجکاوی سالم نشوید :
بی خطرکردن محیط زندگی کودک (جمع آوری اشیاء خطرناک و غیره) یکی از راههای به حداکثر رساندن آزادی عمل و کنجکاوی اوست. هرچه در این زمینه بیشتر دقت کنید، هرچه فضای سالمتر و ایمن تری به وجود آورید به محدودیتهای کمتری نیاز خواهید داشت و به همین اندازه امکان سیروسیاحت مورد علاقه کودک تازه به راه افتاده را بیشتر خواهید کرد.
2ـ محدودیتها را آموزش بدهید :
کودکان تازه به راه افتاده در مرحله یادگیری همه جانبه هستند، دنیای خویش را نظام می دهند و قوانین حاکم بر آن را پیدا می کنند، قوانین طبیعی را کشف می کنند، دستور زبان را یاد می گیرند، قوانین اخلاقی را کشف می کنند و خلاصه آنکه کودک در همین ایام که زمان یادگیری است باید با محدودیتها آشنا شود و از طرز کار نظام جهان مطلع گردد. آشنایی با محدودیتها او را در این امر یاری می دهد و چه بهتر که شما وسیله این آشنایی شوید.
لازمه رسیدن به این اصل مداومت پدر و مادر است.
در آموزش محدودیتها به گفتن کلمه نهی "نه" اکتفا نکنید. دلیلش را هم بگویید. برای مثال :
اگر کودک شما دُم گربه را می کِشد، به او بگوئید: "نه، نباید دُم گربه را بکشیم." (قاعده)
دردش می آید. (دلیل)
دلیل آوردن برای بچه ها باید عادت شود. وقتی برای آنها دلیل می آورید، استدلال منطقی درست و غلط را آموزش می دهید. با صحبت از دلیل و منطق، در اصل می گویید او در نظر شما انسانی باشعور است و با این کار به او احترام می گذارید.
3ـ پیشنهادی دیگر بدهید :
راه دیگر این است که در ازاء منع آنها از انجام هر کار، کار دیگری را متقابلاً به آنها پیشنهاد کنیم. یا اینکه رفتار مورد انتظار را عملاً به کودک نشان دهید.
4ـ توجه کودکان را جلب کنید .
5ـ در صورت امکان رفتار بد کودک را نادیه بگیرید :
مثلاً می توان از کنار بداخلاقی و غرولُند فرزند تازه به راه افتاده بی تفاوت بگذرید. به طوری رفتار کنید ه انگار متوجه بدخُلقی او نشده اید. وانمود کنید ککه به کاری سرگرم هستید.
6ـ در صورت لزوم جریمه ای برای بدرفتاری در نظر بگیرید :
اما این جریمه باید منطقی باشد. باید در صورت امکان ارتباط روشنی میان رفتار بد کودک و نتایج ناشی از آن وجود داشته باشد.
در ارتباط با کودکان تازه به راه افتاده، سه مجازات منطقی و مناسب به نظر می رسد. نخستین آن سرزنش است. سرزنش مجازات منطقی است که برای تاثیر سرزنش، تکرار پشت سرهم آن درست نیست. با تکرار، تاثیر سرزنش از دست می رود. اما هنگام سرزنش باید به قدر کافی جدی باشید تا کودک بداند که با او شوخی نمی کنید.
نوع دیگر مجازات محروم کردن است. و نوع دیگر مجازات از میان جمع بیرون بردن کودک، هم گاه مجازات موثری است.
8ـ از کتک زدن بپرهیزید :
کتک زدن عادت می شود و ضمن آنکه تاثیرش را از دست می دهد، روی رابطه شما با فرزندانتان تاثیر نامساعد گذاشته و به احتمال زیاد به رشد اخلاقی او لطمه می زند.
9ـ رفتارهای خوب را تشویق و تقویت کنید. تا ضمن تربیت کودک، روابط بهتری میان او و شما به وجود آید.
10ـ برای رفتارهای ناپسند کودک مجازات منطقی در نظر بگیرید تا بفهمد پاداش بدرفتاری، واکنش ناخوشایند است.
راه کارهای افزایش اعتماد به نفس در کودکان1 :
بیشتر روان شناسان را باور بر این است که داشتن عزت نفس و محبوب بودن از عوامل بس مهم دلشادی و سازگاری در بچه ها شمرده می شود. کودک در مرحله نخست زندگانی، پیش از این که مفاهیم واژه ها و ترغیب و تنبیه را دریابد، شکل دهی رهیافت ها در مورد ارزش خویش را آغاز می کند. او به طور ذاتی رفتار پدر و مادرش را مثبت و ضبط می کند.
نکته ای که شایان اهمیت بسزایی است، این است که والدین رتفارها و مطالبی را که کودکشان ثبت و ضبط می کنند، مهم شمارند. آن چه در پی می آید، اساس و شالوده اعتماد به نفس در کودکان را در سال های اولیه زندگی تشریح و توصیه می کند.
1ـ کودکتان را نزدیک خویش نگاه دارید.
او را به طرزی نگه دارید که اهمیت ارتباطتان را با وی بنمایاند. زیاد متوجه اش باید در دیدگانش خیره شده و تماس چشمی برقرار سازید. به ویژه، لحظه هایی که دارید به او شیر می دهید.
2ـ تا سر حد امکان کودک را به حرف بگیرید.
به هنگام صحبت نامش را ببرید. در بند آن نباشید که هنوز معنای کلمه ها را نمی فهمد. کارشناسان رشد کودک، عقیده جدایی دارند که کودکان همانند جوانان از یک ماهگی به صدای پدر و مادرشان گوش می سپارند و حرکات بدنشان را با ضرباهنگ آوای آنان دمساز می کنند. با کودکتان آن گونه سخن بگویید که احساس آرامش می کنید. ولی به شیوه ای که لحن صدایتان ملایم و عاطفی باشد. تقریباً در 5 تا 6 ماهگی می توانید طریقه حرف زدن او را با تکرار واژه های خودش بهبود بخشید. به وی لبخند بزنید و در آغوشش بگیرید تا پی برد که حرف زدنش را پذیرفته اید.
3ـ در برابر گریه کودکتان از خود واکنش نشان دهید.
حتی آن زمانی که خاطر جمع هستید پوشک بچه تان خشک و تمیز بوده، به اندازه کافی استراحت نموده و شیر خورده است، بگذارید حس کند که در کنارش هستید. به این ترتیب در مدت کوتاهی قادر می شوید مفهوم اختلاف صدای گریه ای را که کودکتان ایجاد می کند، دریابید. منظور آن است که می توانید تشخیص دهید این صدای گریه او به خاطر تنهایی اش می باشد یا می خواهد بغلش کنید تا آرام گیرد. با نزدیک شدن به بالینش، اعتماد را به وی می آموزید. نگران نباشید که شاید با این عملتان بدعادت و لوس می شود. روان شناسان جملگی برآنند که ممکن نیست کودک در سال های اولیه تولد بر اثر ابراز محبت و مهرورزی پدر و مادر ضایع گردد.
4ـ تا آن جایی که در توان دارید شخصیت کودکتان را شناسایی کنید.
ما باید عواملی را که کودکانمان بدان خاطر سروصدا راه می اندازند یا چیزهایی که بیقرارشان می کنند یا اشکالات تغذیه اش را برطرف کنیم. در این صورت می توانیم با کودکانمان ارتباط دلپذیر و مناسب برقرار سازیم. به طوری که حس کند که تمام دنیا را به او دادند.
5ـ انجام امور روزانه و نظافت او را مثبت ارزیابی کنیم.
مثلاً هنگامی که پوشکش تمیز و خشک است، به او بگویید چه قدر زیبا دیده می شود و سپس به رویش لبخند بزنید.
6ـ به نشانه های غیرکلامی و بدنی کودکتان در ارتباط پی ببرید.
وقتی که او را بغل می کنید، بدنش را سفت می کند شاید می خواهد که وی را به زمین بگذارید. و یا وقتی که به چشمان کودکتان می نگرید، سرش را برمی گرداند. احتمالاً به شما می فهماند که برای مدت زمانی به استراحت احتیاج دارد.
7ـ محیط زندگی کودکتان را به شکل دلخواه و زیبایی درآورید.
می توانید به وی وسائل ساده و متنوع بازی بدهید و یا لوازم خانگی ساده و بی خطر را در اختیارش قرار دهید تا بتواند آنها را لمس کند.
8ـ به کودکتان یاری کنید تا استفاده از بدنش را فرا بگیرد.
کودک را در بازی های ساده و فعالیتهای که عضله هایش را به کار می اندازد، شرکت دهید.
9ـ تقریباً از 5 تا 6 ماهگی تدریجاً کودکتان را با آشنایان رو به رو سازید.
10ـ سلامت روانی خویش را در نظر بگیرید.

هنر قصه و تاثیر آن در تربیت کودکان :
داستان و قصه نقش بسیار مهمی در تکوین شخصیت کودک دارد. از طریق قصه ها و داستان های خوب، کودک به بسیاری از ارزش های اخلاقی پی می برد.
پایداری، شجاعت، نوع دوستی، امیدواری، آزادگی، جوانمردی، طرفداری از حق و حقیقت و استقامت در مقابل زور و ستم ارزش هایی هستند که هسته ی مرکزی بسیاری از قصه ها و داستانها را تشکیل می دهند.
پرورش حس زیبایی شناسی در کودک، متوجه ساختن کودک به دنیایی که اطرافش را فرا گرفته، پرورش عادات مفید در کودک، تشویق حس استقلال طلبیث و خلاقیت کودک هدف های اصلی طرح قصه های خوب برای کودکان است.
انتخاب قصه های مناسب :
مسئله ی انتخاب کردن قصه، با توجه به انبوه موادی که در اختیار قصه گوست، به ویژه برای قصه گوهای تازه کار و مبتدی، مشکلی اساسی است. حتی بهترین و برجسته ترین قصه گوهای حرفه ای هم قادر به گفتن هر داستانی نیستند. قصه گو، قهرمانان خود را از قصه هایی می سازد که با شخصیت خاص و سبک او متناسب باشند. قصه گوی تازه کار، ابتدا باید سعی کند که ویژگی های شخصیت و سبک گویش خود را ارزیابی کند. سپس از خودش بپرسد: چه نوع داستان هایی را می توانم موثر و خوب بیان کنم؟ چگونه می توانم شخصیت خود را با قصه هماهنگ کنم تا هر دو بتوانیم با شنونده ارتباط برقرار کنیم؟
پس از آن که قصه گو کار انتخاب کردن را تمام کرد، وارد مرحله ی آماده کردن داستان برای گفتن می شود که از مهم ترین گام هایی است که در جهت به کار گرفتن فن قصه گویی برداشته می شود. قصه گو باید به خاطر داشته باشد که کار او از بَرکردن یا از روخواندن نیست، بلکه کار او قصه گفتن است که مانند تجربه ای یگانه باقی می ماند.
از بَرکردن قصه اغلب نخستین مانعی است که راه سیر طبیعی و خودانگیخته ی یک قصه گویی موفق را سد می کند. قاعده ی درست این است که هرگز نباید داستانی را برای "گفتن" به خاطر سپرد، بلکه با توجه به ساختمان قصه، به خاطر سپردن طرح آن کافی است.
انتخاب و آماده کردن داستان، نخستین گام ها در راه پیشبرد هنر قصه گویی است و هنر قصه گویی بر آنها استوار می شود. قصه گوهای مبتدی و تازه کار به زودی متوجه می شوند زمانی را که برای رسیدن به این مرحله از رشد سپری کرده اند، سرمایه گذاری مفیدی بوده است.
آماده کردن ذهن و بیان، در ارائه ی موفقیت آمیز یک قصه مهم ترین مُتغیر به شمار می اید. بدون این انتخاب و آماده کردن بسیار دقیق، قصه گو نباید انتظار به دست آوردن یک تجربه ی موفق را داشته باشد.

سخنان بزرگان در مورد کودک :
Contributed by leslie page
Most children enjoy seeing flowers come up – mostly by the roots.
فرستنده: لِسلی پیج
اکثر بچه ها از درآمدن گلها خوششان می آید. البته بیشتر از ریشه.

Mark Twain
Familiarity breeds contempt and children .
مارک تواین
انس و الفت بی حرمتی به بار می آورد، به علاوه بچه.

F.W jones
Parents used to strike children to discipline them ; now it is usually in defence .
اف. دبلیو. جونز
سابق بر این پدر مادرها بچه ها را به قصد تربیتشان می زدند امروزه به خاطر دفاع از خود.

Noel caward
( one being asked what what sort of child he was ).
When paid constant attention , extremely loveable . when not , a Pig.
نوئل کاوارد
(وقتی از او پرسیدند در دوران کودکی اش چه جور بچه ای بوده)
وقتی مرتب به من می رسیدند خیلی ماه بودم. وقت هایی هم که به من توجه نمی کردند حسابی خَر می شدم.

Alice Roosevelt longworth
Having a baby is like tring to push a grand piano through a transom .

آلیس روزولت لانگ وورت
داشتن بچه نوزاد به این می ماند که انسان پیانوی بزرگی را از پنجره کوچکِ بالای در رد کند.

W.C.Fields: attributed
There's not a America who at one time or another hasn't had a secret dsire to boot a child in the ass.
دبلیو. سی. فیلدز
در تمام آمریکا یک مرد پیدا نمی کنید که پنهانی آرزوی اُردنگی زدن بچه ای را نکرده باشد.

Simon Gray
STEPHEN : What have you got aganst having children ?
SIMON: Well , steve , in the first place there isn't enough room . in the second place they seem to start by mucking up their parent's lives .
سایمون گری
استیفن: دلایل شما علیه بچه دار شدن چیست؟
سایمون: اولاً جا کم داریم. دوم اینکه بچه ها زندگی پدر و مادرشان را به گند می کشند، سوم اینکه بعدها زندگی خودشان را هم به گند می کشند و اما چهارم: فایده آوردنشان به این دنیای هشت الهفت چیست؟ پنجم و ششم و قبل از هر چیز اینکه از بچه خوشم نمی آید. درست شد؟

Fran lebowitz
Ask your child what he wants for dinner only if he's bying .
فران لِبوویتس
وقتی از فرزندت بپرس برای شام چه می خواهد که پولش را خودش بپردازد.

Jack liewelyn-davies
(jack liewelyn- Davies himself with cakes at tea , was warned by his mother Sylvia you'll be sick tomorrow .')
I'LL be sick tonight.
جک لِوِلین ـ دیویس
سیلویا، مادر جک ـ لِوِلین دیویس وقتی پسرش را دید که آن همه کیک و چای لمبانده است به او یادآوری کرد که: "اگر فردا مریض نشدی!" و او در جواب گفت:
اگر همین امشب مریض نشدم!

Candia Mcwilliam
With the birth of each child you lose two novels.
کاندیامک ویلیام
با تولد هر بچه دو رمان از دست می دهی.

Contributed by R.G.Hunt
People who say they sleep like a baby usually don't have one .
فرستنده: آر. جی. هانت
آدمهایی که می گویند مثل بچه آرام می خوابند معمولاً بچه ندارند.

Joseph Heller
Whn I grow up I want to be a little boy .
جوزف هلر
دلم می خواهد وقتی بزرگ شدم پسرک کوچولویی باشم.
سخنان بزرگان در مورد کودک 1:
کودکان نیازمند عشق و محبت اند، به خصوص وقتی که سزاوار آن نیستند
هارولداس. هالبرت
آدمی باید در پنج خصلت با کودکان شرکت داشته باشد. یکی آنکه همچون کودکان غم روزی نخورند و دیگر چون بیمار شوند از عذاب ننالند و گله نکنند و آنکه هر طعامی داشته باشند با یکدیگر بخورند و چون با یکدیگر نزاع کنند در دل نگاه ندارند و زود آشتی کنند و با اندک چیزی راضی و خشنود گردند.
(بزرگمهر)
آنکه اشکهای یک کودک را نخشکاند خود خواهد گریست.
(مثل آفریقایی)
اطفال بالطبع مایلند مانند والدین خود باشند و هر کاری را که آنها بکنند انجام دهند.
(ویلیام کویتا)
اگر به بچه کمی محبت نشان بدهید وی صد چندان به شما مهر خواهد ورزید.
(جان روسکن)
هر روزه سرگرم شدن یک بچه بیشتر از آنچه برای تربیت و بزرگ شدن پدرش خرج شده است تمام می شود.
(هربرت پروشائو)
با کودکان باید نرمی و درشتی را با هم به کار ببریم و نه اینکه همیشه مانع آن شویم که از راهی که می خواهند بروند. اگر از اینجا و دردسر برای خود در ملامت کر دن آنان چشم بپوشیم. در آن هنگام که بزرگ شوند، مایه دردسر ما خواهند شد. ولی به هر قیمت هست به زحمت می توانید دوباره آنها را به چنگ آورید.
(پرچون)
نگذارید بچه ها گریه کنند زیرا باران هم غنچه ها را ضایع می کند.
(ژان پول)
نمی توانید به کودکی بیاموزید که از خود مواظبت کند مگر آنکه او را بگذارید تا برای مواظبت از خود بکوشد ممکن است اشتباه بکند ولی دانا از میان همین اشتباهات بیرون می آید.
(هـ ـ وبیچر)
هیچ چیز مثل بدبختی کودکان را ساکت نمی کند.
(هوگو)
هیچ رنجی بالاتر از رنج کودکی نیست که برای اولین بار طعم ظلم و قساوت را چشیده باشد.
(رومن دولان)
بهترین دوره زندگانی ما روزگار طفولیت است و همین که از آن گذشتیم وارد بدترین مراحل حیات می شویم.
(هوک)
پدران و مادران دوره اول زندگی بچه هایشان را صرف آموختن را رفتن و صحبت کردن آنها
می کنند و بقیه دوران کودکی کارشان این است که آنها را بنشانند ساکتشان کنند.
(رابت تالز)
خطاهای کودکان بر گردن والدین است.
(مثل آفریقایی)
در هر بچه یک معماری حیرت بخش زدن است.
(شویان)
فرزند بر مثل انگشت ششم است. اگر ببرندش رنج دارد و اگر نگاهش دارند زشت نماید.
(نوذر شهریار)
قبل از آنکه یک کودک را کتک بزنیم یقین پیدا کرده باشید که خود سبب خطای او نبوده اید.
(اوتیسن اومالی)
کاش حیوان و یا کودک بودم که آینده را نمی دیدم و گذشته را یاد نمی کردم و فقط به حال توجه داشتم و خوش بودم.
(لابروید)
کودکان یاد گذشته را نمی کنند و به فکر آینده هم نیستند. دم را غنیمت شمرده و آن را به خوبی طی می کند در بین سالمندان بسیار معدودند افرادی که این چنین رفتار می کنند.
(لابروید)
کودکان عموماً بیکاری را دوست ندارند. بنابراین تمام توجه شما باید معطوف بر این باشد که این خصلت مشغله دوستی ایشان در چیزی صرف شود که به سود ایشان باشد.
(لاک)
کودکان به نمونه و سرمشق پیش از انتقاد نیازمندند.
(ژوبر)

نظریه بزرگان در مورد بازی کودکان :
بازی مهمترین عامل اجتماعی شدن کودک :
کودک در هنگام بازی، درباره فرهنگ و اجتماع خویش، آگاهی کسب می کند و از این طریق خوب یا بد بودن اعمال خود و دیگران را می آموزد، زیرا بازی فعالیتی خشنود کننده است که کودک خودش آن را تنظیم و اجرا کرده و از آن طریق زندگی را درک می کند.
دکتر بهروز بی رشک، روان شناس در گفتگو با خبرنگار ایکانیوز با بیان این مطلب افزود:
بیشتر مهارت های گفتاری، اجتماعی و شناختی را با بازی به کودک می آموزد.
بازی می تواند کاملاً طبیعی (مانند: دویدن، پریدن) ، یا فکری (مانند: حل کردن یک منها) و یا خلق اثری (مانند: نقاشی) باشد، بدین گونه بازی در همه جنبه های رشد از قبیل رشد شناختی، جسمی، عاطفی و اجتماعی بر رشد کودک اثر می گذارد.
وی گفت: اگر کودکی را در جریان بازی مشاهده کنید، می بینید که چگونه به طور جدی و باعلاقه در تلاش است، در هنگام بازی کودک فکر می کند، برنامه ریزی می کند و چیزهای تازه ای را
می آفریند. همان طور که از قوای بدنی خود استفاده می کند، قوای فکری خود را نیز به کار
می اندازد. بی رشک خاطر نشان کرد:
کودک تمام مدت بازی، در یک محیط ثمربخش به افزایش تجربه خود می پردازد.
بهروزی بی رشک اظهار داشت: یکی از علل رو به رو شدن فرزندان طبقات کم درآمد با مشکلات یادگیری پس از ورود به مدرسه، این است که این کودکان، کمتر بازی هایشان متنوع و پیچیده بوده است.
این روان شناس تصریح کرد: بازی ها در اجتماعی شدن کودک نقش مهمی دارند. در بازی ها، کودکان ارزش های جامعه را درک می کنند و مفاهیم همکاری، شکست، پیروزی و برتری طلبی را درک می کنند و رشد می یابند.
نظریه دانشمندان در مورد بازی :
1ـ مارگارت لوون فلد در کتاب (بازی در کودکی) نکات خیل جالبی مطرح کرده است. که مجموعه جامعی از مشاهدات وی در مورد رشد بازی در کودکان می باشد. او همانند مربیان دیگر بیان می کند که بازی یک جنبه خارجی نزدیک جنبه داخلی تر دارد. از این رو برحسب اینکه روی فرم خارجی تر یا داخلی تر تاکید شود طبقه بندی بازی متفاوت خواهد بود.
لوون فلد بازی را به 4 قسمت تقسیم می کند:
1ـ بازی به عنوان فعالیت بدنی که اولیه ترین فرم بازی است.
2ـ بازی به عنوان ادراک تجربه بدست آمده در سال های قبلی.
3ـ بازی به عنوان نمایش تخیلات که به سختی رویاهای بازی را به عنوان ادراک درونی دنبال می کند و آن را همراهی می نماید: تجربه باعث تخیل می شود و تخیل، تجربه را تفسیر می کند.
4ـ سرانجام بازی به عنوان ادراک محیط ، با هدف تبیین جهت گیری جدید.
(در سالهای 5 و 6 سالگی)
2ـ سهم دیگری در مطالعه بازی در کودکی به روت گری فیتز1 تعلق دارد. به باور وی بازی احتمالاً ممکن است به طور اتفاقی در خدمت مقاصد بیولوژیکی باشد. بازی دقیقاً به تخیل مربوط است. تجربه ذهنی تخیل به صورت بیان فعال بدواً در شکل بازی انجام می شود. بدین وسیله کودک یاد می گیرد. بر بیشتر موانع غلبه نماید و رابطه بهتری با محیط برقرار کند.
وی در تحقیق مشروح خود (افکار تصوری یا تخیلات کودکان 5 ساله در لندن و بریسبان3) بیان می کند که شیوه تفکر خاص کودکان کم سن تصویری4 است.
نتایج کارش نشان می دهد که او می تواند از طریق مشاهده و به کمک تمرین است تصوری کودکان را ترغیب نماید که افکارشان را آزادانه با حرف و یا با عمل بیان نمایند و آن ها را قادر می سازد که رویاهای روزشان یا تخیلاتشان را به طوری منظم بیان شوند مطرح سازند. وی دلایلی ذکر می کند که از این حقیقت که "کنش تخیل 5 برای رشد عاطفشی و عقلانی
مهم می باشد."
سوزان ایساکز می گوید: که بازی ارادی کودک شامل عناصر ضروری برای آموزش و پرورش در سال های اولیه کودکی است. گرچه مشکل است که در هر لحظه ای فرم فعالیت بازی را مشخص نمائیم. اما می توان گفت که بازی تعاملی از سه فرم فعالیت به شرح زیر است:
اولاً : بازی به کودک کمک می کند که از نظر بدنی مهارت ها و کنترل عضلانی تواناتر شود.
ثانیاً : بازی به دنیای فیزیکی اطراف کودکان مربوط می شود و آنان را وادار می کند که با طرح سوالات متعدد نیروی استدلال خویش را توسعه بخشند و سرانجام بازی تخیلی که نه تنها وسایل ارضاء امیال ناکام شده کودک را فراهم می سازد و تنشهای درونی او را تسکین می دهد. بکله همچنین به کودک کمک می کند که روابط پدیده ها و اشیاء را در محیط خود بفهمند.
او درباره بازی تخیلی 6 یا بازی وانمودسازی 7 توضیح مفصلی می دهد تا اثبات نماید که بازی وسیله مهمی در رشد عقلانی کودکان کم سن می باشد. بازی به منزله پلی است که کودک از طریق آن می تواند به ارزش های سمبولیک محیط خود دسترسی یابد و برای بررسی ساخت واقعی ارزش ها و پیدا کردن راه موقت کار کردن فعال گردد.
پیاژه نخستین بازی را بازی تمرینی 8 ، دومی را بازی سمبولیک9 و سومی را بازیهای با قاعده10 نامگذاری کرده است. نخستین بازیهای که ظاهر می شوند بازی های تمرینی هستند که از مرحله حسی ـ حرکتی شروع به ظهور می کنند و در تمام مراحل دیگر نیز ممکن است دیده شوند. بازی های اولیه طفل از این نوع باشد و نیازی به تفکر ندارد.
دومین نوع بازی ها موسوم به بازیهای سمبولیک است که با بازیهای نوع اول تفاوت دارند و مستلزم تفکر می باشند و بر مقایسه ذهنی عنصری محسوس و عنصری تصویر دلالت می نماید. این بازی ها همچنین نشانگر تجلی وانمودسازی نیز می باشند.
به عنوان مثال: یک کودک جعبه ای را در مسیر هل می دهد و در این موقع جعبه را به عنوان یک ماشین تصور می نماید و در واقع جعبه سمبولی از ماشین می باشد.
بازی های سمبولیک می توانند فردی و یا اجتماعی باشند و اغلب مشکل است فردی و یا اجتماعی
بودن آن ها را تمیز دهیم. کودک کم سن می تواند کنار کودک دیگر، بدون بازی کردن با او بازی کند. یا از طرف دیگر، یک کودک ممکن است به تنهایی با همبازی تصوری خود به بازی بپردازد. ساخت بازی سمبولیک طوری است که کودک یا به طور فردی و یا اجتماعی به بازی
ادامه می دهد.
سومین نوع بازی، بازی ها با قاعده می باشند. این نوع بازی ها بر روابط اجتماعی دلالت می نمایند. قواعد بازی توسط گروه تعیین و تحمیل می شوند و از کودکی به کودکی دیگر منتقل می گردند و کودکان ناگزیر هستند از قواعد معینی تخلف ننمایند. محتوای بازی ممکن است تغییر نکند (برای نمونه توپ یا تعدادی تیله باشد.) اما ساخت بازی وقتی قواعد بر بازی اضافه شوند و پذیرفته گردند، تغییر می کند.
ممکن است این سه نوع بازی روی یکدیگر اثر متقابل داشته باشند. یک نوع بازی ضرورتاً جایگزین بازی دیگری نمی شود. اما ممکن است به صورت غالب جلوه نماید. به طور مثال:
در بیشتر بازی های سمبولیک ممکن است عنصری از بازی تمرینی مرحله حسی ـ حرکتی دیده شوند. مثل موردی که کودک به اطراف اتاق می دود و سروصدا راه می اندازد و می گوید:
"من یک هواپیما هستم" کودک در این حالت به طور سمبولیک بازی می نماید و بازی نوع دوم بازی غالب می باشد و در طبقه بندی سمبولیک جای می گیرد.
3ـ طبقه بندی جالب دیگری با توجه به ساخت بازی توسط شارلوت بوهلر1 ، انجام گرفت. بوهلر بازی کودک را در 5 مرحله تقسیم بندی می نماید.
1ـ بازی های کنشی (حسی ـ حرکتی)
2ـ بازی های وانمودسازی
3ـ بازی های انفعالی (نگاه کردن به تصویر یا شنیدن داستان ها و …)
4ـ بازی های ساختمانی
5ـ بازی های جمعی
در بیشتر موارد بازی های 5 گانه بوهلر با مراحل بازی پیاژه مطابقت دارند و تنها در مورد
بازی های ساختمانی مطابقتی مشاهده نمی گردد.
شارلوت بوهلر نکات جالب توجهی ابراز می دارد و به نگرش کودک بر مواردی که با آنها بازی می کنند انتشار کرده است و می گوید: کودک 6 ساله به قدر کافی در بازی پیشرفت کرده است و می تواند بر مواد مسلط شود و چیز جدیدی بسازد و می داند که می خواهد چه بسازد و به نحوی برای ساختن موضوع مورد تمایل، مشغول می گردد. این یک مرحله معین از رشد است و بایستی قبل از اینکه کودک آماده مدرسه رفتن شود، از آن گذر کند. تاثیر تجاربی که کودک در این مرحله می اندوزد در مدرسه مشخص می گردد.
مواردی را که کودک قبلاً برای بازی تخیلی نظیر استفاده از یک چرخ، بکار می برد، بعد از این مرحله از رشد، اغلب برای مقاصد بازی مورد استفاده قرار می دهد. تمام کودکانی که از نظر سلامت طبیعی هستند این میل برای ساختن برخی چیزها نشان می دهد و این نکته مورد نظر شارلوت بوهلر را تایید می نماید.
لوون فلد می گوید: کودکان محروم از فرصت های مناسب برای بازی ساختمانی کودکانی هستند که از نظر تصور ساختمانی به طور ناقص رشد می کنند و تجراب لازم را نمی اندوزند.
نظریه های بعدی در مورد گزل است. او در کتاب "کودک از 5 تا 10 سالگی" یک فصل را به بازی و سرگرمی اختصاص داده است که به چند نکته اشاره می کنیم.
گزل علایق کلی کودکان را به بازی بیان می کند و به بازی به عنوان تمرین مقدماتی فعالیت های جدی بزرگسالی می نگرد. او می گوید: کودک در بازی تمرکز شدیدی خواهد داشت و از این تمرکز رضایت خاطر عاطفی زیادی نصیب او خواهد گشت.
عمیقاً به نظر می رسد که بازی جذاب برای رشد ذهنی کودک ضرورت دارد. گزل همچنین ادعا می کند که کودکان باهوش ممکن است سن عقلی بالایی نشان دهند اما در بازی های دلخواه، به احتمال زیاد مطابق سن تقویمی خود بازی می کنند. او توانست خطر سرگرم شدن کودک را بوسیله رادیو، فیلم و تلویزیون پیش بینی کند و ادعا کرد که با این سرگرمی ها کودکان از زمان کافی و فضای مناسب برای بازی های دلخواه خود به خودی محروم می شوند. بازی از یک منطق مبتنی بر رشد برخوردار است که ضروراً با تصدیق بلاتصور ما جور درنمی آید.
هلن پارک هورست1 در کتابش "جستجوی دنیای کودک" روشی را تشریح می دهد که به وسیله آن می توان کودکان را یاری نمود تا درباره خودشان و مشکلاتشان صحبت کنند. نامبرده صحبت های کودکان را ضبط کرده و سپس از آن ها به عنوان برنامه رادیوئی معروف به دنیای کودک استفاده می نمود. در این برنامه موضوعات متعددی مورد بحث قرار می گرفت که در میان این موضوعات بخشی نیز درباره ی همراهان تخیلی کودکان وجود داشت. به نظر می رسد همراهان تخیلی کودک بایستی شخص، حیوانات یا حتی یک شیء باشد. این همراهان از طریق تجربه کودک ساخته می شوند و بدین وسیله کودکان آرزوها و رویاهایشان را بیان می کنند. همراه دارای شخصیتی است که کودک دوتس دارد. مثل آن باشد و آرزوها و نیازها خود را به کمک آن برآورده سازد و در نتیجه گیری پایان فصل کتابش، درباره ی این موضوع جذاب
می گوید: "تصور کودک موجب لذت وسیله ابراز احساسات است." والدین بایستی به جای نگرانی، احساس شادی کنند که کودک دارای این قدرت خلاق است و این تخیلات کودک بایستی به عنوان گنجینه ذهنی و منبع غنی زندگی بنگرند.
"بیانیه کنفرانس I.C.C.P ،11 برایتون که به اتفاق آراء مورد تایید قرار گرفته است."
در مورد نیاز کودک به بازی روی موارد زیر باید تاکید شود:
1ـ رشد جسمانی و سلامت بدنی
2ـ ثبات عاطفی و سلامت روانی
3ـ نمو عقلی و سلامت روانی
4ـ دوستی و تشریک مساعی بین کودکان

نکات علمی :
1ـ با کودکان ارتباط شخصی مثبتی ایجاد کرده، به زندگی خانوادگی بها دهید.
2ـ به کودک کمک کنید تا تصویر ذهنی مثبتی ایجاد کند.
3ـ به کودک کمک کنید تا به توانایی های خود پی ببرد.
4ـ به کودکان خود بیاموزید که از تحقیر کردن دیگران بپرهیزد.
5ـ ارزشهای اخلاقی را آموزش دهیم.
6ـ تامل در گفتار را بیاموزیم.
7ـ به او کمک کرده تا خود را بهتر درک کند. (اگر بچه ها بدانند که کدام احساس آنها را به سازگاری با دیگران مجبور می کند، بهتر می توانند مستقل زندگی کنند.)
8ـ به آنها بیاموزیم محبوبیت همه چیز نیست.
در یافتن دوست، فرزندانمان را یاری کنیم.
9ـ فرزندان خود را تشویق به صحبت کردن کنیم.
سرگرم شدن با کودک بهترین مکالمه ای است که می توان ایجاد کرد.
بهترین موقع صحبت وقتی است که بچه ها از مدرسه برمی گردند و زمانی که عصرانه ای برای آنها درست می کنیم در حال خوردن عصرانه با آنها صحبت کنیم. درباره ی دوستان تازه ای که پیدا کرده اند و …
نکته مهم این است که: ارتباط کلامی خوب خود به خود به وجود نمی آید. زمینه می خواهد و صرف وقت با بچه ها زمینه ساز مهمی است.
10ـ بپرسید به چه موضوعی علاقه مند هستند.
11ـ برای شروع صحبت ابتدا می توان از آنها نظرخواهی کرد و حتی می توان موقع خواب با آنها صحبت کرد.
12ـ شنونده خوبی باشید (با گوش دادن به صحبتهای ما به درون افکار و احساسات ما نفوذ
می کنند.) برای اینکه شنونده خوبی باشیم به نکات زیر توجه کنیم:
1ـ با تمام وجود گوش کنیم.
2ـ از قطع صحبت خودداری کنیم.
3ـ اگر وقت گوش کردن را ندارید، زمان دیگری را مشخص کنید.
4ـ احساسات آنها را تصدیق کنید.
13ـ فضای مناسبی برای ارتباط ایجاد کنید بدون روش سربازخانه ای (دستور دادن و امر و نهی کردن) بدون تهدید، تحقیر، سرزنش.
14ـ پیاژه در کتاب خود به نام "قضاوت اخلاقی کودک" از رشد تفکر اخلاقی کودک که از 3 فاز یا سه مرحله برهم منطبق تشکیل می شود، صحبت کرده که مرحله اول را "اخلاق بی انعطاف" نامید و معتقد بود که برای کودک در این مرحله، قانون و مقررات بزرگترها، مطلق و بی چون و چرا هستند. مرحله دوم را "اخلاق تعاون و همکاری" توصیف کرد و معتقد بود که کودک در این مرحله از رشد، اخلاق را در انصاف و تساوی و برابری می بیند و بالاخره مرحله سوم رشد اخلاقی به اعتقاد پیاژه "تساوی متقابل" بود.
15ـ با استدلال کودک محترمانه رفتار کنید.
16ـ با پی بردن به موقعیت استدلال کودک، نظر خودتان را هم بگویید.
17ـ محدودیتهای استدلال فرزند خود را پیدا کنید.
18ـ برای اینکه با کودک صحبت خوبی داشته باشید باید ورزیدگی در طرح سئوال داشته باشید. یعنی "سئوال به جای گفتن". به جای اینکه کودک را مستقیماً به خاطر رفتارش سرزنش کنید. لحظه ای تامل کنید و جملات زیر را به شکل سئوال طرح نمایید.
به جای گفتن … بپرسید
1ـ وقت رفتن است، کفش و لباست را بپوش. 1ـ وقت رفتن است، چه باید بکنی؟
2ـ اگر بر سر تماشای برنامه تلویزیون به 2ـ اگر بر سر تماشای برنامه تلویزیون به
توافق نرسید، آن را خاموش می کنم. توافق نرسید، چه اتفاقی می افتد؟
3ـ اتاق جای توپ بازی نیست، چیزی را 3ـ چرا نباید در اتاق توپ بازی کنید؟
می شکنید.
4ـ ابداً در کارها کمک نمی کنید. 4ـ آیا در کارها به من کمک می کنید؟
5ـ مواظب رفتارت باش. 5ـ چه باید می کردی؟
6ـ از خواهرت عذرخواهی کن و قول بده که 6ـ اگر کسی را بیازاری، چه باید بکنی؟
دیگر او را نزنی.
7ـ کمی از آب نباتها را به برادر کوچکت بده. 7ـ ببینم، اگر برادرت آب نبات بخورد و به تو ندهد، چه احساسی پیدا می کنی؟
8ـ جیغ کشیدن موقوف. 8ـ به جای جیغ کشیدن چه باید بکنی؟
9ـ موقع عطسه دستت را مقابل بینی ات بگیر. 9ـ موقع عطسه چه باید بکنی؟
10ـ کاری را که از تو خواستم انجام ندادی. 10ـ آیا کاری را که از تو خواستم انجام دادی؟
11ـ جنگ و دعوا بس است، به نوبت بازی کنید. 11ـ چگونه می توانید این مسئله را حل کنید؟
پس از تمرین، خواهید دید که پرسش و طرح سئوال شیوه ای بسیار مفید در برخورد با
بچه هاست.
19ـ بر سر تعهدات خود باشیم.

نکات پیشنهادی برای پرورش خلاقیت و رفتار خلاق در کودکان :
1ـ در گزینش و سازمان دهی برنامه ریزی آموزشی به تجارب اصیل، سیال و انعطاف پذیر که در اصل دربرگیرنده سه اصل خلاقیت است، بیشتر توجه کنیم (با توجه به تجربیات آموختنی و سازمان دهی این تجربیات).
2ـ سئوالات "غریب" ، "غیرمعمول" و "عجیب" کودکان را نباید نادیده گرفت.
3ـ سعی کنید در همه فکرها نکات مثبت را بیابید. به فکرها، سئوالات، برچسب "احمقانه" ، "بد" و "نامربوط" نزنید که باعث می شود کودکان سئوالات بهتری مطرح نسازند.
4ـ بهترین روش این است که سئوالات "احمقانه و نامربوط" با مطالبی از سوی خود شما دنبال شود و از یاد گیرنده بخواهید در مورد مسئله بیشتر فکر کند.
5ـ به طور منظم به خلاقیت کودکان خویش پاداش دهید. بسیاری از کودکان نشان داده اند که با دریافت پاداش برای فعالیتهای خلاقانه، رفتار خلاقه شان افزایش یافته است.
6ـ از کودکان خویش انتظار خلاقیت را داشته باشید و آن را طلب کنید.
7ـ از نظر نمره و امتیاز به "خلاقیت" باید امتیاز اضافی داد.
8ـ برای رفتارهای خلاق الگو نشان دهید.
9ـ آموزش مهارتهای جدید تا کودکان بتوانند به گونه ای خلاق، دنیا را سیاحت کند.
10ـ شکوفا کردن تصور و تخیل کودک
11ـ استفاده از روشهای حل مسئله حتی در سنین پایین
12ـ کودکان پیش دبستانی خود آشکارا خلاق هستند، این گرایش طبیعی به جانب خلاقیت را سایرین تغییر ندهند.
13ـ پرورش تفکر واگرا
14ـ پرورش تفکر همگرا نیز نادیه گرفته نشود زیرا خلاقیت از طریق تولید واگرا و تولید همگرا ایجاد می گردد.
15ـ یادگیری بسیار مهم، ولی تفریحی و جالب باشد.
16ـ کودکان به عنوان افراد منحصر به فرد، قابل احترام و محبت قرار گیرند.
17ـ کودکان در محیط های آموزشی خود یادگیرنده فعال باشند.
18ـفضای کلاس عاری از تنش و فشار باشد و کودکان در آن احساس آسایش و آرامش کنند.
19ـ کودکان در آموزشگاه احساس عزت نفس و ارزش معنوی داشته باشند.
20ـ مربیان منبع اطلاعات و هدایت هستند. کودکان باید برای مربیان احترام قائل شوند اما در حضور آنها احساس راحتی نمایند.
21ـ کودکان برای بحث بی پرده درباره ی مسائل با مربی یا همکلاسهای خود احساس آزادی نمایند.
22ـ همکاری همیشه بر رقابت ترجیح داشته باشد.
23ـ تجارب یادگیری حتی الامکان به تجارب دنیای واقعی کودکان نزدیک باشد.
24ـ از جمله عوامل بسیار مهم در یک محیط آموزشی، نقش الگوی مربیان است. مربیانی که در احساس کودکان شریک می شوند، خود را کامل نمی دانند و احترام عمیق برای آنها قائل هستند و رفتار آنها الگویی است از آن چه می گویند، و شوق همکاری در یادگیری و خلاقیت را در کودکان افزایش می دهند.
25ـ فضای فیزیکی محیط های آموزشی باید ایده برانگیز و متنوع باشد. وجود وسایل آموزشی لازم و دسترس کودکان به آنها نقش مهمی در پرورش خلاقیت کودکان دارد.
26ـ به کودک فرصت دهید تا بدون ترس از عواقب ارزشیابی به یادگیری، تفکر و اکتشاف بپردازد.
27ـ از همسان سازی کودکان بپرهیزید (همسان سازی کودکان یعنی محدود کردن تجربیات و سوق دادن کودک به نحوه ی تفکر همگرا)
28ـ یادگیری مشارکتی و گروهی
29ـ به کارگیری تفکر، طراحی ذهنی، ردیابی ذهنی، هدف یابی در فرآیند یادگیری که منجر به پویایی ذهن شود.
30ـ در برنامه ریزی آموزشی خلاق به کودکان فرصت انتخاب و پذیرش یک مفهوم داده شود.
31ـ فرصت اظهارنظر یا رد آن مفهوم
32ـ فرصت تحلیل و بررسی کلیه رویکردها
33ـ پرورش کارکرد بخش راست و چپ مغز (بخش راست مغز مسئول فعالیتهای مربوط به تفکر واگرا، بخش چپ مغز مسئول فعالیتهای مربوط به تفکر همگرا)
34ـ اندازه گیری خلاقیت کودکان از طریق آزمون تورنس که خلاقیت و نیز پیشرفت تحصیلی مورد بررسی قرار می گیرد.
35ـ آشنایی و تماس مستقیم مردم با کودکان خلاق و نیازهای آنها
36ـ آموزش اطلاعات و تجربیات مربوط به رفتار خلاق به منزله ی مواد اولیه
37ـ آموزش توجه به جزئیات موضوع، تصاویر و …
38ـ ایجاد انگیزه و مرکز رغبت
39ـ کاهش اضطراب کودکان
40ـ شوخ طبعی
41ـ توجه به خلاقیت کودکان و قدردانی از ایده ها و تجربه های نوین
42ـ عدم قضاوت زود هنگام بر روی یک موضوع ناآشنا
43ـ استفاده از روش بارش مغزی (ذهن انگیزی)
44ـ تجارب کودکان را به مورد خاص محدود نکنیم (کار بدیع و کار خلاق را تقویت کنیم)
45ـ تهیه فهرست مطالبی از سئوالات (چرا، کجا، چه موقع، چه کسی، چه چیزی، چطور)
ـ فهرستی از سئوالات بدین قرار تهیه گردد:
46ـ ترکیب کردن
47ـ اقتباس
48ـ تعدیل و تغییر
49ـ بزرگ کردن
50ـ استفاده های دیگر از اشیاء و پدیده ها
51ـ حذف کردن
52ـ تغییر دادن ترتیب ها
53ـ وارونه سازی
54ـ جایگزین کردن
55ـ ارتباط اجباری چیزهایی که معمولاً هیچگونه رابطه ای با یکدیگر ندارند.
56ـ آموزش معکوس سازی مسئله
57ـ آموزش تداعی تصویر
58ـ تقویت کنجکاوی (پرسیدن، تقاضا و جستجوی اطلاعات جدید)
59ـ تقویت اعتماد به نفس
60ـ به تفاوتها احترام بگذارید، یعنی از رقابتها جلوگیری کنید (هر رقابتی صحیح نیست، بعضی از رقابتها اعتماد به نفس را از بین می برد.)
61ـ بگذاریم آنها خود پاسخگو باشند.
62ـ خیلی به آنها نه نگوییم.
63ـ کارها و رفتارهای خوب کودکان را توصیف کنیم.
64ـ به خاطر راستگویی آنها را تنبیه نکنیم.
65ـ به بهانه کثیف شدن از کشف کردن چیزها جلوگیری نکنیم.
66ـ یاد بدهیم که همیشه ممکن است بزرگترها درست فکر نکنند.
67ـ برای راه حل های آنها ارزش و اعتبار قائل شویم.
68ـ آماده سازی کودک برای خلاقیت (1ـ ترکیب بندی نو از اشیاء و مواد در دسترس.
2ـ استفاده های نامعمول از اشیای معمولی)
69ـ پرورش حواس کودک شامل این موارد است:
تمرینات دیداری
شنیداری
لمسی
بویایی
چشایی
تمرینات حسی ـ تجسمی (جزء تمینات مربوط به تصویرسازی ذهنی است)
تمرینات حسی آمیزی (باید از طریق تناظریابی و تخیل به یاد بیاوریم. مانند: صدای سیب)
تمرینات ترجمه حسی (دو نظام حسی به هم تبدیل می شود که ممکن است قبلاً تجربه شده باشد. مانند: به یاد آوردن گرمای آتش از تصویر)
70ـ ایجاد هیجان مناسب (تن آرامی، حرکت ـ آگاهی، تصویرسازی ذهنی، تصویرسازی هدایت شده، قصه های ناتمام)
71ـ به کارگیری مهارت های تفکر (جلسات بارش فکری برای کودکان، تفکر تصویری، تصویرسازی ذهنی، ارتباط اجباری، داستان های ناتمام، استفاده از لطیفه، طنز، شوخی، شکلک، فهرست صفات، حرکات بدنی و ژست ها، بازی های خلاق)

گفته های طنزآمیز
P.J.orourke
There is this horrible idea , beginning with jean jacgues Rousseau and still going strong in collage classrooms , that natural man is naturally good …
Any body who's ever met a toddler knows this is non sense.
پی. جی. اورورک
این حرف مهمل را که هنوز هم در کلاسهای دانشگاه تکرار می شود، اول بار ژان ژاک روسو برسر زبانها انداخت و آن اینکه انسان طبیعی طبیعتاً خوب است…
هر کسی که یک بار در عمرش بچه نوپایی را دیده باشد می داند این حرف چه قدر یاوه است.

Lin oblinghavs
The quickest way for a parent to get a child's attention is to sit down and look comfortable .
لین اوبلینگ هاوس
سریع ترین راه برای پدر و یا مادری که بخواهد توجه بچه اش را جلب کند این است که گوشه ای بنشیند و نفس راحتی بکشد.
James usehr
At the age of four with paper ,hats and wooden swords were all generals only some of us never grow out of it .
جیمز اشر
همه ی ما، در 4 سالگی با کلاه کاغذی بر سر و شمشیر چوبی در دست، ژنرال هستیم. چیزی که هست عده ای از ما هرگز از این بزرگتر نمی شویم.

Gracie Allen
When I was born , I was so surprised I coulden't talk for a year and a half .
گریسی آلن
وقتی به دنیا آمدم چنان حیرت زده شدم که تا یک سال و نیم قدرت تکلم نداشتم.

لطیفه کودک
پسر: باباجون، به جون شما همیشه توی کلاس وقتی معلم سوال می کنه من اولین کسی هستم که دستم را بلند می کنم.
پدر: پس چرا این قدر نمره هایت خرابه؟
پسر: واسه اینکه همیشه غلط جواب می دهم.
معلم: کدام حیوان است که به انسان فوق العاده علاقه مند است؟
شاگرد: گرگ گُشنه آقا.
معلم حساب از جمشید پرسید: اگر مادرت به تو بگوید نصف پرتقال می خواهی یا هشت شانزدهم پرتقال، کدامشان را انتخاب می کنی؟
جمشید جواب داد: نصف پرتقال را.
معلم گفت: بچه مگر نمی دانی نصف پرتقال با هشت شانزدهم پرتقال یکی است؟
جمشید: چرا آقا می دونیم ولی پرتقالی که شانزده تکه شود، دیگه یک قطره آب هم نداره اون وقت به چه درد می خورد.
بچه اولی: تو اگه آدمی نبودی، دلت می خواست چه موجودی بودی؟
بچه دومی: دلم می خواست زرافه بودم.
بچه اولی: چرا زرافه؟
بچه دومی: چون در اون صورت وقتی شکلات یا شیرینی می خوردم مدت زیادی مزه اش را احساس می کردم تا وارد شکمم شود.
با هم بخندیم 1
جوجه با مامان مرغی دعواش می شه. جوجه قهر می کنه و می رود توی حیاط داد می زنه آهای پیشی کجایی بیا منو بخور.
معلم: چند جانور را که در آب زندگی می کنند نام ببرید؟
شاگرد: اگه ممکنه یکی از آنها را خودتون نام ببرید.
معلم: مثل اسب آبی
شاگرد: فهمیدم. گاو آبی، خرآبی، گوسفند آبی، شتر آبی و …
پدر: احمد جان تو در مدرسه در چه چیزی اول هستی؟
پسر: وقتی زنگ را می زنند اولین کسی هستم که از کلاس می روم بیرون.
دبیر: محمود بگو ببینم هادی و عایق چیست؟
شاگرد: آقا هادی، پسرخاله مونه اما عایق رو نمی شناسم.
پسربچه با یک دسته گل وارد خانه شد مادرش با دیدن او پرسید: پسرم این گلها را از کجا
آورده ای؟
پسربچه جواب داد: از باغ همسایه چیدم.
مادر گفت: خودش می داند که گلها را تو چیده ای؟
پسربچه جواب داد: آره مامان جون تا سر کوچه هم دنبالم کرد.
معلم دستور: مجید می توانی یک جمله شرطی مثال بزنی؟
شاگرد: بله آقا، هندونه بِبُر و بِبَر به شرط چاقو.
بچه: مامان برای من یک لیوان آب بیار.
مادر: بگیر بخواب بچه تا نیومدم بزنمت.
بچه: پس هر وقت اومدی منو بزنی یک لیوان آب هم بیار.
معلم: خوب هوشنگ، بگو ببینم فیل کجا پیدا می شه؟
شاگرد: آقا، فیل به قدری بزرگه که هیچ جا گم نمی شه.
معلم: برای قطع جریان برق چه باید کرد؟
شاگرد: آقا، پول قبض برق رو نباید داد.
با هم بخندیم 1
اولی: "می خواهم وسیله ای اختراع کنم که با آن طرف دیگر دیوار دیده شود."
دومی: "زحمت نکش. قبلاً اختراع شده."
اولی: "غیرممکن است ! چه وسیله ای است؟"
دومی: "پنجره !"
بچه اولی: خسیس ! تو که پدرت خیاط است پس چرا یک دست لباس بیشتر نداری؟
بچه دومی: مگر تو که پدرت دندان ساز است، صدتا دندان داری؟
معلم: وقتی می گوییم من می خورم، تو می خوری، او می خورد. چه زمانی است؟
شاگرد: حتماً زمان ناهار یا شام است.
یک طوطی با یک قورباغه ازدواج می کند، اسم بچه شان می شود قوطی !
احمد: حسن تو وقتی می روی سر یخچال چی می خوری؟
حسن: کتک.
اولی: می توانی با ابریشم جمله بسازی؟
دومی: بله ! هوا، ابری شم خوبه !
معلم: حسن بگو بین فیل و کک چه تفاوتی وجود دارد؟
شاگرد: یک فیل ممکن است در بدنش کک وجود داشته باشد ولی کک ممکن نیست در بدنش فیل باشد !!

خبرهای کودک
Koodak news

ـ کودکان از زبان عروسک ها درخواست کردند
ما مردم جخان را خندان می خواهیم. هنرمندان شرکت کننده در نهمین جشنواره نمایش عروسکی مراکز فرهنگی، هنری کانون پرورش فکری کودان و نوجوانان در قالب آثار نمایشی خود جهانی عاری از خشونت، جنگ و دشمنی را خواستار شوند.
به گزارش روابط عمومی کانون، این کودکان و نوجوانان که 16 اثر نمایشی را در کنار 6 اثر مربیان خود و 14 اثر دانش آموزان در کرمانشاه به نمایش گذاشته اند، اغلب در آثار خود صلح، دوستی، همدلی و پرهیز از خشونت و جنگ را مورد توجه قرار داده اند. براساس یک بررسی محتوایی از نمایش های ارائه شده در این جشنواره 14 نمایش با مضامنی اخلاقی و اجتماعی 30 نمایش با مضامین حماسی و آیینی، 5 نمایش با مضامین فلسفی و 2 نمایش با مضامین طنز در نهمین جشنواره نمایش عروسکی طی روزهای 2 لغایت 5 بهمن در کرمانشاه بر روی صحنه رفته است. عمده آثار ارایه شده با مضامنی اخلاقی و اجتماعی به کودکان پیش دبستانی و دبستانی اختصاص داشته است. ولی بقیه آثار از نظر فراوانی موضوعی و محتوایی، گروههای سنی نوجانان را دربرگرفته است.
در بسیاری از این آثار توجه به حفظ میراث های طبیعی، محیط زیست و آثار ماندگار فرهنگی، تاریخی و ادبی نیز از برجستگی خاصی برخوردار است. همچنین توجه به ادبیات کهن فارسی ماند مثنوی ـ معنوی مولانا، شاهنامه حکیم فردوسی و داستان های با گرایش به ادبیات رمزی (تمثیلی یا نمادین) قابل توجه و تامل است.
براساس این بررسی که توسط علی اکبر حلیمی کارشناس ارشد ادبیات نمایش و یکی از اعضای گروه داوری نمایش انجام گرفته به لحاظ ساختار نمایشی به روایت گری و نقالی داستان پرداخته اند و از لحاظ فنی کمتر توانسته اند جوهره هنر نمایش و موقعیت داستانی را در متن اجرا
ایجاد کنند.
ـ بازیهای رایانه ای کودکان را خشن می کند.
خبرگزاری فارس: تحقیقات 20 ساله دانشمندان در مورد بازی های کامپیوتری حاکی از آن است که این بازی های گرایش افراد را به خشونت، خصوصاً در میان پسران افزایش می دهد.
به نقل از پایگاه اینترنتی جامعه روانشناسان آمریکا APA ، در اجلاس سالانه این جامعه که گروه بزرگی از روانشناسان آمریکایی عضو آن هستند، تحلیل آمارهای به دست آمده از تحقیقات این دانشمندان در طول 20 سال گذشته نشان داد که بازی های کامپیوتری یکی از عوامل اصلی گرای افراد به خشونت است.
به طور که حتی 10 دقیقه بازی با یک بازی کامپیوتری خشن باعث ایجاد رفتارهای خشن در میان نوجوانان پسر می شود.
تحقیقات این دانشمندان نشان می دهد که کودکانی که بیشتر دقت خود را صرف باز های خشن کامپیوتری می کنند در مدرسه در برابر دانش آموزان دیگر و معلمان خود نیز بیشتر به خشونت متوسل می شوند و سعی در سلطه داشتن بر سایر دوستان خود دارند.
این محققان هشدار دادند که چون در اکثر برنامه های کامپیوتری اعمال خشونت کاملاً بدون جزا باقی می ماند و افراد مجرم در 73 درصد موارد به راحتی پیروز می شوند این امر به طور ناخودآگاه کودکان را از آثار منفی و عواقب خشونت بی اطلاع نگه می دارد و آنها را به سوی خشونت سوق می دهد.
ـ شش عامل اصلی که سالانه باعث مرگ 10 میلیون کودک می شود.
خبرگزاری فارس: شش عامل اصلی که باعث مرگ 10 میلیون کودک زیر 5 سال در هر سال می شود شناسایی شدند. 730 درصد از مرگ و میرهای کودکان به این عوامل مربوط است.
6 عامل مذکور عبارتند از:
1ـ ذات الریه که عامل 19 درصد از مرگ و میرهاست.
2ـ اسهال که عامل 18 درصد از مرگ و میرهاست.
3ـ بیماریهای خونی که عامل 10 درصد از مرگ و میرهاست.
4ـ تولد پیش از موعد که عامل 8 درصد از مرگ و میرهاست.
5ـ مالاریا که عامل 19 درصد از مرگ و میرهاست.
6ـ خفگی هنگام تولد که عاملی از مرگ و میرهاست.
با این همه محققان معتقدند که فقر اصلی ترین عامل مهم پیشگیری از یان بیماری هاست.
ـ کودکان طلاق پدر و مادر خود را نمی بخشند.
خبرگزاری فارس: دانشمندان در تحقیقات اخیر خود پی بردند که در حالی که کودکان عادی کمتر دچار نفرت از والدین خود می شوند. 51 درصد کودکان طلاق گناهان پدر خود را نابخشودنی می دانند و 38 درصد آن ها اشتباهات مادرشان را هرگز نمی بخشند.
به نقل از پایگاه اینترنتی اسمارت مرییج یافته های تحقیقاتی الیزابت مارگارت حاکی از آن است که طلاق دارای آثار زیانباری بر کودکان طلاق است که معمولاً در مطالعات علوم اجتماعی نادیده گرفته می شود و به حساب نمی آید.
براساس این یافته ها طلاق علاوه بر هزینه های معمولی که برای جسم و روح کودکان طلاق دارد، دارای آثار زیان بارتری است که معمولاً مورد توجه قرار نمی گیرد. دکتر مارگارت در این باره می گوید: طلاق آثار زیان باری بر بخش های درونی تر و عمیق تر حیات کودکان طلاق دارد که معمولاً در تحقیقات علوم اجتماعی به آن ها توجه نمی شود.
او می افزاید: اکثر کودکان طلاق حتماً اگر در ظاهر سالم بمانند و حتی به معضلات اجتماعی و جرایم و جنایات و الکل و … کشیده نشوند، شادی و سرزندگی خود را از دست می دهند. و از لحاظ جسمی همانند دیگر کودکان نشاط ندارند.
دکتر مارگارت می افزاید: در خانواده های طبیعی از هر 10 کودک، 8 کودک احساس شادی می کنند. اما در بچه های طلاق از هر 10 کودک، 4 کودک احساس شادی ندارند.
یافته های تحقیقات دکتر مارگارت نشان می دهد که بچه های طلاق احساس بی اهمیت بودن می کنند و فقط یک سوم آن ها کودک و بچه بودن را چیزی قابل توجه و مهم می دانند. علاوه بر این کودکان طلاق 6 برابر کودکان عادی احساس تنهایی، بی کسی، بی پشتوانه گی می کنند و در حال که 70 درصد بچه های عادی کودکی خود را زیبا و سرشار از بازی و شادی می دانند فقط 43 درصد از بچه های طلاق کودکی خود را درون بازی و شادی می دانند.
ـ آوای قرآن درد را تسکین می دهد.
محققان ایرانی اعلام کردند: گوش سپردن به آوای قرآن، درد را کاهش می دهد.
دکتر عشایری گفت: در طرح پژوهشی، آیه 23 سوره یوسف با صدای عبدالباسط برای گروهی 30 نفره از بیماران در یکی از بخش های بیمارستان در چند نوبت پخش شد و از روش های مختلف دردسنجی، پیش از آزمون و پس از آزمون صورت گرفت که به نتایج قابل ملاحظه ای در تسکین درد انجامید. دکتر عشایری تاثیر موسیقی آرامش بخش و آوای قرآن بر رفتار پرستاران و کاهش درد زایمان را از دیگر تحقیقات انجام شده در بیمارستان سینا اعلام کرد.
ـ نخستین خط تلفن قصه گو در اختیار کودکان قرار گرفت.
لازم به ذکر است که خاله ستاره عنان مجموعه انمیشن کودکانه ای است و کودکان می توانند همزمان با تماس به شماره تلفن 44219931 به جز روزهای تعطیل از ساعت 9 صبح الی 17 بعدازظهر به صورت مستقیم با خاله ستاره صحبت کنند و از زبان وی قصه مورد نظر خود را بشنوند.

نتیجه گیری :
تغذیه مطلوب می تواند از فرد در برابر بیماریهای آینده محافظت نماید و در دوران بیماری از یک طرف نیاز کودک به مواد غذایی افزایش می یابد چون می خواهد با عاملان خارجی آن مقابله کند و هم زمان در یافت غذا به دلیل بی اشتهایی کم می شود و از طرف دیگر از طریق تب ، اسهال ، استفراغ ، اتلاف غذا و انرژی هم پیش می آید .
پس از تغذیه ، مباحث دیگری در رشد کودک مورد بررسی قرار می گیرد از جمله :
احساس مسئولیت در قبال خود و دیگران ، احترام به تکالیف و قوانین و دستورات ، تقویت روحیه و شخصیت فرزندان برای رو درویی با جهان بیرون از چهار چوب امن خانه و خانواده ، احترام به حقوق دیگران ، یافتن درکی درست از کلمه آزادی و حدود آن و …. نکات و مسایلی هستند که دل مشغولی هر پدر و مادر مسئولی را رد فرآیند تربیت و آموزش فرزندان خود تشکیل می دهند .
از تمامی این صحبتها و با توجه به تمامی سخنان بزرگان در مورد کودک تنها چیزی که می توان آموخت این است که ما نقطه کوچکی هستیم در برابر دنیای برزگ کودک و هر آنچه بدانیم باز هم کم است .
زیرا دنیای کودک آن قدر عجیب و زیبا است که هیچ کس از اسرار آن آگاه نخواهد بود .

فهرست منابع و ماخذ

1- بازی و رشد کودک – تالیف : مک للان – ترجمه : محمد علی احمد وند
انتشارات : آینده – شهر : تهران – سال : 1371 – چاپ : اول
2- روان شناسی رشد (از تولد تا 21 سالگی ) – تالیف : دکتر توماس لیکونا
مترجم : مهدی قواچه دانمی – انتشارات : مشر دایره با همکاری پوریا کتاب – شهر : تهران – سال : بهمن 1377 – چاپ پنجم
3- فرهنگ گفته های ظنز آمیز ( فرهنگ معاصر ) – نویسنده : رفعی خداداد- انتشارات : شابک – مشهد : تهران – سال : 1381
4- گفت و شنود با کودکان (به بچه ها گفتن از بچه ها شنیدن 2) – در خانه و مدرسه با کودکان چگونه سخن بگوییم تا بیاموزند – تالیف : آول فیبر / روزالین مازلیش – مترجم : نفیسه معتکف – انتشارات : دایره / خاتون – سال : زمستان 1381 – چاپ : پنجم
5- لطفا لبخند بزنید (لطیفه های ریز میزه )- تالیف : مذتضی فرجیان – انتشارات : حافظ نوین – سال : 1375
6- ماهنامه آموزشی / اطلاع رسانی کودک – مترجمان : ندا قطر بلند – امیر دیوانی
شماره : 12 – انتشارات : پیام حق – شهر : تهران سال : اسفند ماه 1384
7- ماهنامه آموزشی / اطلاع رسانی کودک – شماره : 14 – انتشارات : پیام حق – شهر : تهران – سال : خردا ماه 1385
8- ماهنامه سروش کودکان – نویسندگان : نیره رضایی مطلق – احمد عربلو – شماره : 178 – انتشارت : سروش – شهر : تهران سال : اردیبهشت 1385
9- ماهنامه سروش کودکان – نویسندگان : بابک نیک طلب – نیلوفر مالک – لاله جعفری – شماره : 172 انتشارات : سروش – شهر :تهران – سال : دی ماه 1384
10- سایتهای اینترنتی .

www.magiran.com/koodak.htm
www.noamooz.blogfa.com
www.ravanyar.com

1 – منبع iranmania
2 – منبع irib-health
1ـ منبع iranmania

1ـ منبع irib
1ـ مترجم: آ. امیر دیوانی ـ منبع american baby
1ـ کتاب رهنمون سخنان بزرگان، مشاهیر و نوابغ جهان به کوشش غلام حسین ذوالفقاری، بخط حسین خسروی، زمستان 71 ، ناشر : انتشارات سخن
1ـ Ruth Griffiths
3 Brisbane
4 – Imagination
5 -Fanction of fantasy
6 – Imaginative
7 – Make belive
8 – Practice games
9 -Symbolic _ games
10 -Game with rules
1ـ Charlotte Buhler
1ـ Helen Park hurst
11 – conference the international council for children play .
1ـ مجله مهر، صفحه 48 ، پوپک ، بهمن 84
1ـ ماهانه، سروش کودکان، اردیبهشت 1385 ، شماره 176 ، صفحه 1ـ15

—————

————————————————————

—————

————————————————————

1


تعداد صفحات : 79 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود