موضوع مقاله :
تجارت الکترونیکی و روش های کسب درآمد از وب سایت ها
نام درس :
تجارت الکترونیک
نام استاد :
گردآورنده:
تجارت الکترونیکی و روش های کسب درآمد از وب سایت ها
مقاله های زیادی در اینترنت درباره ی کسب درآمد از سایت و وبلاگها نوشته شده است در این قسمت ما به بیست و هشت روش کسب درآمد از طریق وب سایت و وبلاگ ها اشاره جزئی میکنیم . اما شاید هیچ کدام از آنها جامع و کامل نباشند.در این مقاله جامع و کامل سعی داریم روشهای مستقیم و غیرمستقیم برای کسب درآمد را تشریح کنم.مزیت این روش ها اینست که شما میتوانید بسیاری از آنها را با هم بکار ببرید.اگر شما هم روشی به ذهنتان رسید که در مقاله نبود لطفا از طریق "تماس باما" ما را در جریان بگذارید تا این لیست را آپدیت کنیم.توجه کنید در این مقاله راههای کسب درآمد را تشریح میکنم نه راههای افزایش درآمد!
1.روش های مستقیم کسب درآمد:
۱-نمایش تبلیغات کلیکی(PPC): گوگل ادسنس را میتوان محبوبترین انتخاب در این زمینه دانست ولی سایتهای خارجی و ایرانی دیگری نیز در این دسته قرار دارند.در این روش شما کدهایی تبلیغاتی را متناسب با محتویات سایتتان درست میکنید و آنها را در مکانهای مناسبی قرار میدهید. در این سیستم بازای هر کلیک مقدار مشخصی وجه به اکانت شما اضافه میشود که با استفاده از متدهای مختلف میتوانید وجوه بدست آمده را وصول نمایید.در این روش مهمترین چیزی که باعث موفقیت میشود ترافیک بالای سایت و نحوه ی قراردادن کدهای تبلیغاتی در مکانهای مناسب میباشد.ضمن اینکه یکی از فاکتورهای این روش مقدار پول بازای هر کلیک میباشد.هزینه ی تبلیغات مختلف با هم متفاوتند.مثلا در یک تبلیغ شما بازای هر کلیک ۲۰ سنت و در تبلیغی دیگر بازای هر کلیک ۱ دلار دریافت میکنید.
(ppc=pay per click)سایتهای معروف در این زمینه عبارتند از:
-Google Adsense مطالب مربوط به گوگل ادسنس را میتوانید از تگ گوگل ادسنس دنبال کنید.توجه:همانطور که در ابتدا گفتم در این مقاله از نام بردن سرویسهای ایرانی خودداری میکنم ولی اگر شما سرویسهای مطرح ایرانی در این زمینه ها میشناسید میتوانید از طریق دیدگاهها آنها را معرفی نمایید.
۲-سیستم تبلیغات نمایشی(CPM): در این سیستم که در مواردی تشابهاتی با سیستم پرداخت کلیکی دارد وبمستر بازای تعداد و دفعات نمایش یک تبلیغ پول دریافت میکند.برای مثال در این نوع شما بازای نمایش هزار دفعه یک بنر مبلغ مشخص شده ای را دیافت مینمایید.برای مثال اگر وبلاگی ماهیانه دارای ۱۰۰ هزار بازدید کننده باشد اگر بنری یک دلاری را انتخاب کند در ماه ۱۰۰ دلار دریافت میکند.این نوع تبلیغات غالبا بازای هر ۱۰۰۰ بار نمایش تعریف میشوند.نرخ تبلیغات این نوع از ۱۰ سنت بازای هر ۱۰۰۰ بار نمایش آغاز میشود و در مواردی به ۱۰ دلار بازای هر ۱۰۰۰ بار نمایش میرسد.
(cpm=cost per mile)
3-تبلیغات مستقیم بنری: در این روش شما اقدام به فروش مکانهای تبلیغاتی سایت و یا وبلاگ خود میکنید.از مزایای این روش میتوان به عدم وجود واسطه ها اشاره کرد.این روش بیشتر در سایتها و وبلاگهای پربازدید جواب میدهد.
۴-تبلیغات متنی کلیکی: در این روش شما میتوانید لینکهایی را در سایت یا وبلاگتان قرار دهید که مزیت این روش اینست که کاربران سایت را زیاد آزرده نمیکند و حجم صفحه ی وب و زمان لودشدن آن را افزایش نمیدهد.در این روش شما میتوانید مستقیما لینکها را بفروشید و یا از طریق سایتهای واسطه این کار را انجام دهید
5-بازاریابی(Affiliate Marketing): در این روش شما برای کالایی که توسط شرکتی خاص به فروش میرسد بازاریابی میکنید.شما با فرستادن مشتری به سایت موردنظر در صورتی که مشتری اقدام به خرید کند درصدی را بعنوان کمیسیون دریافت میکنید.این روش به CPA و CPL نیز معروف است.شما میتوانید از هرگونه تبلیغات در سایت و وبلاگتان استفاده کنید تا مشتری را برای سایت هدف ارسال نمایید.
cpa=cost per action
cpl=cost per leadمیتوانید بصورت مستقیم با یک شرکت قرارداد ببنید و یا میتوانید از طریق سایتهای واسطه ی در این زمینه استفاده کنید.
6-ویدگت ها(Widgets): در این روش شما با مراجعه به سایتهای واسطه ویدگتهایی را برای سایت و یا وبلاگ خود انتخاب میکنید و آنها را در سایت یا وبلاگتان قرار میدهید. نحوه ی کارکرد این ویدگتها مختلف است مثلا بعضی از آنها بر پایه ppc (پرداخت بازای کلیک) کار میکنند.
7-پستهای تبلیغاتی(Sponsored Reviews): در این روش شما باید پستها و مطالب تبلیغاتی را در سایت و یا وبلاگتان منتشر کنید.برای مثال اگر سایت شما درباره ی آموزش خوانندگی است در یک پست باید از یک آموزشگاه خاص حمایت کنید! طبیعاتا بعضی از وبمسترها و وبلاگنویسها زیر بار این کار نمیروند ولی در این روش سود خوبی نهفته است.در بعضی از این سیستمها شما میتوانید معین کنید که برای انتشار هر مقاله ی تبلیغاتی چه مقدار پول دریافت میکنید.قطعا در این روش داشتن رنک خوب گوگل و آلکسا حائز اهمیت است.البته اگر بتوانید درباره ی یک سایت معتبر پست بنویسید علاوه براینکه خودتان به پولتان میرسید بازدیدکنندگان و کاربران سایتتان را با یک سایت مناسب نیز آشنا کرده اید که این میتواند موجب افزایش محبوبیت پستهای شما شود! توجه کنید شما فقط موظفید یک مقاله یا پست تبلیغاتی منتشر کنید و با انجام این کار بدون توجه به فیدبک و بازدهی هزینه ی تعیین شده را دریافت میکنید اما هرچقدر فیدبک و بازدهی این پست و مقاله بیشتر باشد مشتریان بیشتری جذب خواهید کرد. اگر بازدید کنندگان زیادی دارید میتوانید باشرکتها مستقیما در این مورد قرارداد ببندید در غیر اینصورت میتوانید از سایتهای واسطه استفاده کنید.
۸-تبلیغات در خوراک خبرخوان: با گسترش استفاده از خوراکهای خبرخوان (RSS) بسیاری از وبمسترها دنبال روش هایی هستند تا تبلیغات در این مکانها را از دست ندهند.در این روش شما میتوانید انواع تبلیغات ذکر شده را در خوراکتان قرار دهید و بدین ترتیب درآمد زایی کنید.مثلا میتوانید بنرهای PPC را در خوراک سایت یا وبلاگتان قرار دهید.البته در بعضی موارد میتوانید به صورت مادام العمر بنرهای تبلیغاتی خود را در خوراک خبرخوان به فروش برسانید.
9-جذب اسپانسر برای یک اتفاق یا مقاله ای خاص: در این روش شما باید اسپانسرهای خاصی برای مقالات یا جایگاههای خاص سایت یا وبلاگتان جذب کنید.برای مثال اگر شما دارای یک سایت در موضوعات مختلف هستید میتوانید برای یک موضوع خاص سایتتان مثلا موضوع هاستینگ با یک اسپانسر قرارداد ببندید و تبلیغات اسپانسر را در پستهای مربوطه قرار دهید.و یا برای مثال اگر صاحب یک سایت خبری هستید میتوانید مثلا اخباری که درباره ی نشستی ویژه مخابره میشود را با تبلیغ یک اسپانسر خاص منتشر کنید.یا مثلا اگر سایت و وبلاگ شما درباره ی مباحث سئو میباشد و قرار است شما یک مقاله ی استثنایی منتشر کنید میتوانید برای آن مقاله ی ویژه یک اسپانسر جذب کنید.قطعا این روش فقط برای سایتها و وبلاگهایی با مخاطبان زیاد جواب میدهد.
۱۰- اکانتهای پریمیوم: در این روش قسمتی از محتوای سایت شما به صورت رایگان در اختیار عموم کاربران قرار میگیرد ولی قسمتهای ویژه ی محتوای سایت و یا وبلاگتان فقط در اختیار افرادی قرار میگیرد که ماهیانه یا سالیانه حق عضویت میپردازند.سایت SEOMoz راهکارهایی درباره ی سئو ارائه میکند اما قسمتهای ویژه ی این سایت برای کاربران پریمیوم میباشد که حق عضویت آن ماهیانه ۴۸ دلار میباشد و افراد پریمیوم به ابزارهای سئوی مخصوص و مقالات ویژه دسترسی پیدا میکنند.
۱۱-فروم اختصاصی: با اینکه فرومهای رایگان بسیاری در اینترنت وجود دارد اما اگر سایت بسیار ویژه ای دارید میتوانید از فروم اختصاصی استفاده کنید.توجه داشته باشید که در این روش باید کاربرانتان را واقعا به اندازه ی پولی که میپردازند پشتیبانی کنید.برای مثال فروم اختصاصی سایت SEO Blackhat ماهیانه ۱۰۰ دلار حق عضویت از کابران خود میگیرد و هزاران عضو پریمیوم هم دارد.قطعا در این فروم اختصاصی راهکارهایی که ارائه میشود ارزش این پول را دارد.
12-لینک موقعیتهای شغلی: در این روش شما میتوانید با قرار دادن کدی مخصوص که از سایتهای مربوطه دریافت میکنید آخرین فرصتهای شغلی را نمایش دهید و از موفقیت تبلیغتان کسب درآمد کنید.در این سیستم ها هر فرد که از طریق سایت شما اقدام به پر کردن رزومه ی کاری بکند هزینه ای مشخص به اکانت شما اضافه میشود.
13-ایجاد بازارچه: اگر شما دارای سایت و یا وبلاگی با ترافیک بالا میباشید میتوانید بازارچه ای برای سایت یا وبلاگتان راه اندازی کنید که در آن کاربرانتان با پرداخت حق عضویت بتوانند اجناس خود را خرید و فروش کنند.در این روش باید مراقب کلاه برداران نیز بود چون اگر خلافی صورت بگیرد اولین نفر شما مواخذه خواهید شد.البته میتوانید با اعمال قوانین خاص و نظارت درست از بروز این اعمال پیشگیری نمایید.
۱۴-برگزاری نظرسنجی های پولی: در این روش شما با برگزاری یک نظرسنجی کسب درآمد میکنید.باید توجه کنید که در این روش بهتر است کاربران شما از یک طیف خاص باشد.معروفترین سایت در این زمینه سایت Vizu Answers میباشد.
۱۵-فروش یا اجاره ی صفحات داخلی:همانطور که از نام آن مشخص است شما صفحات داخلی خاصی از سایت یا وبلاگتان را میفروشید یا اجاره میدهید.در این روش فردی که صفحه ای را خریداری یا اجاره میکند از فضاهای تبلیغاتی موجود در آن استفاده میکند.مثلا میتوانید صفحه ای که در آن لیست آخرین مطالب سایتتان را گنجانده اید را اجاره دهید.فقط توجه داشته باشیدکه هنگام اجاره دادن یا فروختن قوانین خاصی را اعمال کنید تا بعدا این صفحات دچار سوء استفاده نشوند.
۱۶-برجسته سازی لینک اسپانسرها در مطلب: در این روش شما باید لینک اسپانسرهای مربوطه را در مقاله ی موردنظر هایلایت کنید.برای مثال اگر مقاله ای درباره ی هاستینگ مینویسید میتوانید با جذب اسپانسر لینک آن را در مقاله و مطلبتان برجسته کنید.طبیعی است که این روش در سایت و وبلاگهای با ترافیک کم پاسخگو نیست.
۱۷-کمک مالی(Donation): در این روش شما با قراردادن یک لینک از کاربرانتان میخواهید درصورتی که از مطالب شما استفاده کردند بطور اختیاری به سایت یا وبلاگ شما کمک مالی کنند.البته با تجربه ی شخصی میگویم که شاید این روش در ایران کارایی زیادی نداشته باشد.برای راه اندازی این سرویس شما نیاز به یک درگاه پرداخت آنلاین مانند فروشگاه ها دارید.ضمن اینکه میتوانید از درگاه های پرداختهای بین المللی مثل پیپال نیز استفاده نمایید.البته برای این کار افزونه هایی هم برای سیستم های مدیریت محتوا نوشته شده است.
۱۸-تبلیغات در متن: شما میتوانید با استفاده از سایتهای مربوطه لینکهایی ویژه در متن مطالبتان قرار دهید.البته این لینکها به نحوی تعبیه میشوند که آنها را از لینکهای دیگر متمایز میکند.بعضا در این روش زمانی که کاربر موس را روی لینک میکشد صفحه ای خودکار باز میشود یا صفحه ی پاپ آپ ظاهر میشود که بعضی کارشناسان این روش را رد میکنند.
19-ایجاد صفحات پاپ آپ: صفحات پاپ آپ از زمان پیدایش آنها مخصوصا برای تبلیغات آزاردهنده بودند.اکیدا توصیه میکنم این روش را زمانی بکار ببرید که صرفا به فکر درآمد هستید.در این روش باید رضایت کاربرانتان را فراموش کنید.
20-تبلیغات صوتی(Audio Ads): از این روش تبلیغات گاهیبا نام PPP (پرداخت بازای پخش) یاد میشود.در این روش شما یک فایل صوتی تبلیغاتی (غالبا ۵ ثانیه ای) را در بک گراند سایت یا ویلاگتان نمایش میدهید که بازای هر ۱۰۰۰ نمایش مانند سیستم های CPM مبلغ معینی را دریافت میکنید.البته بسیاری از وبمسترها از این شیوه استفاده نمیکنند زیرا این روش علاوه بر اینکه بارگذاری صفحات سایت را طولانی تر میکند باعث آزردگی کاربر میشود.(ppp=pay per play)
21-فروش وبسایت یا وبلاگ: همانطور که مشخص است شما میتوانید با فروش وبسایت و یا وبلاگتان درآمد خوبی را در مدت زمان کوتاهی بدست بیاورید.البته این آخرین روش کسب درآمد مستقیم است.توجه داشته باشید که عوامل و فاکتورهای زیادی برای تخمین قیمت سایت و یا وبلاگ وجود دارد پس در اداره ی سایت و وبلاگتان به این موارد نیز دقت نمایید
2. روش های غیرمستقیم کسب درآمد:
۲۲-فروش ایبوک(Ebook): شاید یکی از قدیمیترین استراتژی های کسب درآمد در اینترنت و بین وبمسترها همین روش باشد. در این روش شما باید مطالب و محتوای سایت و یا وبلاگتان را در یک ایبوک گردآوری کنید و آنها را به مشتریان و کاربران سایتتان بفروشید.
۲۳-فروش کتابهای هاردکاور(HardCover book):در این روش اگر شما توانسته باشید شخصیتی برجسته در وبلاگ یا وبسایتتان از خودتان بسازید میتوانید اقدام به فروش کتابهای هاردکاور بکنید.کتابهای هاردکاور کتابهایی هستند که با جلدهای بسیار نفیس منتشر میشوند و قیمت آنها از قیمت کتابهای معمولی بیشتر است.برای مثال شما میتوانید کتاب اشعار حافظ را با جلد مقوایی معمولی نرم و یا جلد کالینگور سخت و جلد سلوفان سخت خریداری کنید و قیمتهای متفاوتی دارد. فروش هاردکاور، در مقابل paperback یا ebook طبعا سود بیشتری دارد.بعضی از نویسنده های مشهور از وبسایتها و وبلاگهای خودشان برای فروش بیشتر اینگونه کتابها استفاده میکنند و بعضی از نویسندگانی که چندان مشهور نیستند با ساختن یک وبسایت یا وبلاگ و برجسته کردن شخصیت خودشان در این سایتها و وبلاگها اقدام به فروش کتابهای هاردکاور میکنند.در اصل آنها با استفاده از شهرت وبسایت و وبلاگشان به این موفقیت میرسند.
۲۴-فروش قالب و تم سیستم مدیریت محتوا: در این روش شما میتوانید با استفاده از وبسایتهایی که کار آنها طراحی قالب و تم برای سیسیتم های مدیریت محتوا میباشد کسب درآمد کنید.برای مثال شما میتوانید با راه اندازی یک سایت در زمینه ی طراحی قالبهای وردپرس را بفروشید.
۲۵-ارائه ی مشاوره و خدمات وابسته: زمانی که شما مقالاتی در زمینه ای خاص در سایت و یا وبلاگتان منتشر میکنید این مقالات میتوانند حکم رزومه ی کاری شما را داشته باشند.برای مثال اگر شما دارای سایتی با مقالاتی مربوط به گوگل ادوردز باشید میتوانید در سایتتان بخش مشاوره ای راه اندازی کنید که از آن طریق با دریافت وجوهی مشخص شده خدماتی را به کاربرانتان ارائه دهید مانند تبلیغ در گوگل ادوردز و مشاوره برای تبلیغ در آن. یا اگر شما در زمینه ی سئو تجربیات خوبی دارید میتوانید سرویس ارائه ی خدمات سئو را به کاربرانتان بدهید.
۲۶-ساخت لیست ایمیل یا خبرنامه: امروزه ایمیل مارکتینگ بحثی جدانشدنی از بازاریابی اینترنتی میباشد.اگر شما دارای وبسایت و یا وبلاگی با تعداد کاربران زیادی هستشد میتوانید یک لیست ایمیل و خبرنامه برای آن ایجاد کنید.شما میتوانید با ارسال تبلیغات لابلای اخباری که برای کاربران ارسال میکنید کسب درآمد کنید.همجنین یک راه غیرمنصفانه که هیچ وبمستر و وبلاگنویس حرفه ای انجام نمیدهد فروش لیست ایمیل ها میباشد.البته اکیدا توصیه میکنم این کار را انجام ندهید چون در صورت افشا کاربران شما دیگر به سایت و وبلاگتان اعتماد نخواهد کرد.برای ساماندهی لیست ایمیلهایتان میتوانید از این نرم افزارها استفاده کنید:
-AWeber
-SendStudio NX
-PHP Autoresponder-Constant Contact
27-تهیه ی برنامه های مشاوره ای: در این روش شما با استفاده از تجربیات و دانسته های خود محصولات مشاوره ای تهیه میکنید و آنها را به کاربرانتان میفروشید.برای مثال اگر صاحب یک سایت درباره ی متدها هک هستید میتوانید با ساختن مجموعه های آموزشی در این زمینه کسب درآمد نمایید.یا مثلا اگر صاحب سایت و یا وبلاگی درباره ی سئو هستید میتوانید با ساختن مجموعه ای شامل نرم افزارها معرفی سایتها و غیره کسب درآمد کنید.
۲۸-برگزاری همایش و سمینار: این روش فقط مخصوص وبسایت ها و وبلاگهایی است که دارای بازدید کننده های زیادی هستند.در این روش شما با برگزاری همایش و سمینار درباره ی موضوعی که در سایت یا وبلاگتان به آن میپردازید میتوانید کسب درآمد کنید.برای مثال اگر در سایتتان به مطرح کردن مباحثی درباره ی تکنیکهای هک میپردازید میتوانید با برگزاری همایش ها و سمینارهای مختلف و تعیین حق ورودیه کسب درآمد کنید.البته همانطور که گفتم این روش مخصوص سایتها و وبلاگهای بزرگ میباشد.در پایان باید به این نکته اشاره کرد که تکنیکهای ارائه شده صرفا در تمامی وبسایتها و وبلاگها قابل اجرا نیست مانند تکنیک ۲۸٫
همچنین بسیاری از تکنیکهای فوق را میتوانید همزمان در سایت و یا وبلاگتان اجرا نمایید.با ارائه ی دیدگاههای خود من را در جهت اعتلا و بهبود مقاله یاری فرمایید.
ارتباط بین تجارت و تکنولوژى دیر زمانى است که وجود داشته و ادامه دارد. در واقع، یک پیشرفت تکنیکى باعث رونق تجارت شد و آن هم ساخت کشتى بود. در حدود 2000 سال قبل از میلاد، فینیقیان تکنیک ساخت کشتى را بکار بردند تا از دریا بگذرند و به سرزمین هاى دور دست یابند. با این پیشرفت، براى اولین بار مرزهاى جغرافیایى براى تجارت باز شد و تجارت با سرزمین هاى دیگرآغاز شد. اکنون، شبکه جهانى اینترنت مانند همان کشتى است که نه تنها فواصل جغرافیایى، بلکه اختلافات زمانى را نیز کمرنگ نموده و صحنه را براى نمایشى دیگر آماده کرده است.
براى گسترش و پذیرش تجارت الکترونیک لازم است که پیش نیازهاى این تکنولوژى از جمله زیرساختار مخابراتى،مسایل قانونى و ایمنى پیام رسانى مهیا شود.
مهم ترین هدف در تجارت – حال چه از روش هاى بسیار پیشرفته الکترونیکى استفاده کند و چه از روش هاى سنتى و قدیمى -همانا دستیابى به پول و سود بیشتر است. طبیعتا در این میان، نقش بانک ها و موسسات اقتصادى در نقل وانتقال پول بسیار حیاتى است. هنگامى که در سال 1994 اینترنت قابلیت هاى تجارى خود را علاوه بر جنبه هاى علمى و تحقیقاتى به نمایش گذاشت،موسسات تجارى و بانک ها در کشورهاى پیشرفته اولین نهادهایى بودند که تلاش جدى خود را براى استفاده هر چه بیشتر از این جریان بکار انداختند. محصول تلاش آنها نیز همان بانکدارى الکترونیک امروزى است. سپس به سرعت مشخص شد که اینترنت بستر بسیار مناسبى براى انواع فعالیت هاى بانکدارى و اقتصادى بشمار مى رود.
بانکدارى و تجارت الکترونیک هم اکنون در جهان به عنوان یک بحث بسیار تخصصى و در عین حال، بسیار پیچیده تبدیل شده است و تطبیق آن با سیاست هاى تجارى و اقتصادى کشورهاى مختلف نیاز به تحقیق و برنامه ریزى دقیق دارد.
در بررسى تاریخچه تجارت الکترونیک درمى یابیم که بورس هاى اوراق بهادار نیز موسسات دیگرى بودند که به سرعت فعالیت خود را با روند پیشرفت اینترنت هماهنگ کردند و موفق شدند که در عرض مدت کوتاهى، با توجه به برترى هاى اینترنت در مقایسه با روش هاى قدیمى، به دلیل سرعت و دقت بالا، به موفقیت هاى بى نظیرى دست یابند.
تجارت الکترونیک، على رغم جوان بودن در جهان شناخته شده و در سال هاى اخیر رشد فزاینده و غیرقابل پیش بینى داشته است. این رشد تصاعدى حاصل استفاده از یک ابزار، یعنى اینترنت مى باشد. البته تجارت الکترونیک فقط در شاخصه ها یا کشورهاى خاصى جا افتاده و استفاده مى شود. براى مثال، در سال 1997 صنعت جهانگردى و توریسم مسوول 20 تا 30 درصد از فروش هاى مجازى بوده و تا پایان سال 2002 انتظار مى رود که این رقم به بیش از 30 میلیون دلار برسد.
تعریف تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیک انجام کلیه فعالیت هاى تجارى با استفاده از شبکه هاى ارتباطى کامپیوترى، به ویژه اینترنت است. تجارت الکترونیک، به نوعى، تجارت بدون کاغذ است. به وسیله تجارت الکترونیک تبادل اطلاعات خرید و فروش و اطلاعات لازم براى حمل و نقل کالاها، با زحمت کمتر و مبادلات بانکى با شتاب بیشتر انجام خواهد شد. شرکت ها براى ارتباط با یکدیگر،محدودیت هاى فعلى را نخواهند داشت و ارتباط آنها با یکدیگر ساده تر و سریع تر صورت مى پذیرد. ارتباط فروشندگان با مشتریان نیزمى تواند به صورت یک به یک با هر مشترى باشد. به عبارت دیگر، تجارت الکترونیک نامى عمومى براى گستره اى از نرم افزارها وسیستم ها است که خدماتى مانند جستجوى اطلاعات، مدیریت تبادلات، بررسى وضعیت اعتبار، اعطاى اعتبار، پرداخت به صورت ONLINE ، گزارش گیرى و مدیریت حساب ها را در اینترنت به عهده مى گیرند. این سیستم ها زیربناى اساسى فعالیت هاى مبتنى براینترنت را فراهم مى آورند.
در تجارت الکترونیکى از نوع( B2C فروشنده با مصرف کننده) بیشترین سهم از آن خرده فروشى است.
هدف از بکارگیرى تجارت الکترونیک، ارایه روشى جدید در انجام امور بازرگانى مى باشد. به واسطه این روش، تاجران قادرند که محصولات و خدمات خود را به شکل تمام وقت و به تمام خریداران در سرتاسر جهان – مستقل از مرزهاى جغرافیایى و ملیت ها -عرضه کنند.
بسیارى از مردم، تجارت الکترونیک را منحصر به خرید و فروش از طریق شبکه اینترنت مى دانند، در حالیکه این امر فقط بخش کوچکى از تجارت الکترونیک را تشکیل مى دهد و این مفهوم اکنون گستره وسیعى از جنبه هاى مختلف تجارى و اقتصادى را دربرگرفته است. به سادگى مى توان هرگونه فعالیت تجارى و مالى بین موسسات و افراد مختلف را در حیطه تجارت الکترونیک گنجاند.
تجارت الکترونیک روش دیگرى براى تبادلات الکترونیکى اطلاعات و انجام مبادلات تجارى است که یک پل الکترونیکى رابین مراکز تجارى ایجاد کرده است. تجارت الکترونیک با حجم کمترى از اطلاعات که لزوما در قالب یکسانى نبوده و بین مردم عادى رد و بدل مى شود، سر و کار دارد. تجارت الکترونیک در ابتداى پیدایش خود، چیزى بیش از یک اطلاع رسانى ساده تجارى نبود و هرکس مى توانست محصولات خود را با استفاده از صفحات وب بر روى اینترنت تبلیغ نماید. آمار منتشره از 500 شرکت نشان مى دهدکه حدود 34 درصد از آنها در سال 1995 و حدود 80 درصد در سال 1996 از روش فوق براى تبلیغ محصولات خود استفاده کرده اند.تا پایان سال 2001 بیش از 220 بیلیون دلار معاملات مالى توسط صدها سایت تجارى بر روى اینترنت انجام پذیرفت.
در ادامه، روش هاى مختلف تجارت الکترونیک شرح داده خواهند شد.
تجارت B2B (BUSINESS TO BUSINESS ) فروشنده با فروشنده: B2B اولین روش خرید و فروش معاملات الکترونیکى است وهنوز هم طبق آخرین آمار، بیشترین عایدى را کسب مى کند. در B2B تجار نه تنها مجبورند مشتریان خود را بشناسند، بلکه بایدواسطه ها را نیز شناسایى کنند. در این مدل، همه شرکا و خدمات مرتبط با تجارت بین المللى از قبیل: تامین کنندگان، خریداران،فرستندگان دریایى کالا، لجستیک ( پشتیبانى)، خدمات ( سرویس ها) بازرسى، اخبار بازاریابى و کاربرى هاى نرم افزارکه موجب سهولت در امور تولید و خرید و فروش مى شوند، در یک محل گردهم مى آیند.
B2B در جایى استفاده مى شود که بخواهیم خرید و فروش عمده را به کمک تجارت الکترونیکى انجام دهیم و خارج از حیطه خرده فروشان عمل نماییم، چرا که خرده فروشى در اینترنت با خطرات بسیار همراه است، زیرا مشتریان تمایل ندارند تا همه چیز را ازروى اینترنت خریدارى کنند و فقط روى برخى از اجناس دست مى گذارند و سایر موارد برایشان اهمیت چندانى ندارد. شرکت CISCO یکى از اولین شرکت هاى بزرگى بود که در جولاى 1996 سایت تجارت الکترونیکى خود را راه اندازى کرد و بعد از آن تلاش جدى بقیه شرکت ها براى چنین امرى آغاز شد. یک ماه بعد شرکت هاى کامپیوترى عظیمى مانند MICROSOFT و IBM نرم افزارهاى تجارى خود را که امکان انجام فروش از طریق اینترنت را فراهم مى کرد، به بازار عرضه کردند.
FORRESTER RESEARCH که به تجزیه و تحلیل فعل و انفعالات در بخش فن آورى مشغول است، در سال 1999 تخمین زد که حجم مبادلات B2B تا سال 2004 در ایالات متحده به یک تریلیون دلار و در سال بعد از آن به 7/2 تریلیون دلار برسد. دولت استرالیا با همکارى شرکت معتبر ITOL قصد دارد که در یک برنامه پنج ساله، مبلغ 6/6 میلیون دلار براى زیرساخت هاى تجارت الکترونیک هزینه کند. این مبلغ صرف برنامه BUSINESS TO ) ( BUSINESS-B2B خواهد شد.
به صورت طبیعى، در B2B فروش مستقیم منبع اصلى درآمد به حساب مى آید، مانند وقتى که یک فروشنده محصول خود را به یک فروشنده دیگر مستقیما مى فروشد. با وجود این، وب مى تواند روى فروش مستقیم تاثیر بگذارد و این قاعده را بر هم بزند.
در این نظام جدید اقتصاد جهانى که به سمت تداوم ارتباطات الکترونیکى در حال پیش روى است، مشکلاتى نیز وجود دارد، ازجمله اینکه رودر رو نبودن مشترى و فروشنده باعث مى شود که معامله به صورت مجازى صورت گیرد. این مشتریان براى دریافت اطلاعات بیشتر باید با تلفن به مرکز اصلى وصل شوند، اما هیچ تضمینى براى اینکه کسى در آن سوى خط باشد، وجود ندارد.
تجارت B2C(BUSINESS TO CONSUMER ) فروشنده و مصرف کننده: بیشترین سهم در انجام تجارت الکترونیکى از نوع B2C راخرده فروشى تشکیل مى دهد. این نوع تجارت، با گسترش وب به سرعت افزایش پیدا کرد و اکنون به راحتى مى توان انواع و اقسام کالاها – از شیرینى گرفته تا اتومبیل و نرم افزارهاى کامپیوترى – را از طریق اینترنت خریدارى کرد. B2C از حدود پنج سال پیش باراه اندازى سایت هایى چون AMAZON و CDNOW آغاز شد. JEFF BEZOR موسس شرکت AMAZON هم سایت خود را فقطبراى فروش کتاب از طریق اینترنت راه اندازى کرد و این ایده ساده مقدمه اى بود براى تحول جهانى.
بانکدارى و تجارت الکترونیک به عنوان بحث هاى بسیار تخصصى و پیچیده مطرح مى باشند و تطبیق آنها با سیاست هاى تجارى و اقتصادى کشورهاى مختلف، نیاز به تحقیق و برنامه ریزى دقیق دارد.
در تجارت الکترونیکى B2C در یک طرف معامله، تولیدکننده ( فروشنده) محصول و در طرف دیگر، خریدار ( مصرف کننده نهایى)قرار دارد. موفقیت در این مدل، وابسته به تجربیاتى است که به مشترى ارایه مى شود. باید به مشترى سرویس هایى ارایه شود که درمدل سنتى به آنها خو گرفته است و باید شرایط مشابه را به وجود آورد. شرکت هایى مانند AMAZON و REI روى شهرت خود محیط نیرومند ONLINE را تدارک دیده اند که بتوانند رضایت بى چون و چراى مشترى را جلب نمایند. شکل دیگر تجربیات ONLINE مشترى این است که رابطه تصویرى با مشترى به درستى انتخاب شود. متن و گرافیکى که مشترى باید با آن به جاى فروشنده تبادل نظر کند نیز باید خوب طراحى شده باشد.
پس ازهک شدن بسیارى از وب سایت هاى خرده فروشان اینترنتى مانند CREDITCARDS و EGGHEAD و… بسیارى ازمشتریان نسبت به دزدیده شدن اطلاعات شخصى شان توسط هکرها بسیار حساس شده اند و این امر باعث کاهش معاملات الکترونیکى در مقاطع و فواصل زمانى زیادى شده، اما معاملات را به نقطه صفر نرسانده است و مردم هنوز هم از فروشگاه هاى ONLINE استفاده مى کنند.
هم اکنون این روش در کشور ما موجود است و مورد استفاده قرار مى گیرد و در این روش خریدار به طور مستقیم با توزیع کننده ازطریق اینترنت وارد معامله مى شود. هم اکنون سازمان هایى مانند شهروند چنین خدماتى را ارایه مى کنند، اما این خدمات هنوز به صورت عامه در میان ما جا نیفتاده است، حتى میان کاربران حرفه اى اینترنت در ایران نیز استفاده از این خدمات کمتر مرسوم است.
تجارت C2C(CONSUMER TO CONSUMER ) مصرف کننده با مصرف کننده: در این مدل تجارت الکترونیکى، مزایده ها ومناقصه هاى کالا از طریق اینترنت انجام مى گیرد. مدل C2C شبیه به نیازمندى هاى طبقه بندى شده یک روزنامه و یا شبیه به یک دکه در بازار دست دوم یا سمسارى است. ایده اصلى این مدل این است که مصرف کنندگان با یکدیگر بدون واسطه به خرید و فروش بپردازند. EBAY ، غول حراجى ONLINE بزرگ ترین نمونه اولیه مدل C2C مى باشد. EBAY خود چیزى نمى فروشد و به عنوان واسطى بین خریداران و فروشندگان به ارایه محصولاتى در حراجى ONLINE عمل مى کند. به عنوان مثال، EBAY اجازه مى دهد که فروشنده قیمت اولیه خود را در حراجى قرار دهد و سپس شرکت کنندگان در حراج قبل از اتمام مدت باید روى کالاى به حراج گذاشته شده اظهار نظر کنند. سایت هاى اینترنتى دیگر مانند AUTOBYTEL و CARSMART نمونه هایى از مدل C2C مى باشند.
به دلیل ناچیز بودن هزینه تبلیغات در اینترنت، استفاده از مدل C2C براى فروش کالاها مورد توجه قرار گرفته است.
دزدیده شدن اطلاعات شخصى توسط هکرها حساسیت هاى زیادى را ایجاد کرد، اما معاملات الکترونیکى به نقطه صفرنرسید و مردم هنوز هم از فروشگاه هاى ONLINE استفاده مى کنند.
تجارت C2B (CONSUMER TO BUSINESS ) مصرف کننده با فروشنده: در حالیکه بازار مصرف ONLINE روز به روز در حال گسترش است، بسیارى از خریداران دریافته اند که شیوه انتخاب محصول بسیار گسترده است و ممکن است که آنان را غوطه ور سازد،چون وقتى که مصرف کنندگان، سایت هایى را در ارتباط با فروش محصول مورد نظر خود مى یابند، یافتن خود محصول در آن سایت و به دست آوردن قیمت محصول اغلب کارى دشوار است.
بنابراین، براى راحت تر کردن امر خرید، نیاز به روش هاى جدید خرید و فروش اینترنتى ONLINE است که در آن آژانس هاى ONLINE مانند واسطه هایى بین مصرف کننده ها و فروشنده ها تلاش مى کنند تا خریداران را به بهترین وجهى در خریدشان کمک کنند. اساس کار آنها هم مبتنى بر مدل C2B مى باشد. براى اینکه مدل این آژانس هاى فروش به سود دهى منتهى شود، بایستى ازیک استراتژى فروش استفاده کنند مانند PRICELINE که خود را با این استراتژى تطبیق داده است.
تجارت P2P (PEER TO PEER ) نقطه به نقطه: مدل تجارت الکترونیکى P2P براى تسویه حساب کردن شرکت کنندگان در حراج بافروشنده است که مشهورترین آنها سرویسى است به نام PAYPAL . تجارت P2P در چهارچوبى کار مى کند که افراد بتوانند مستقیما با هم پول رد و بدل کنند و در حالیکه سهم اصلى داد و ستد پولى را نقل وانتقالات رو در رو بعهده دارد، فن آورى تلفن هاى همراه تعداد افراد بیشترى را در دادوستد غیرحضورى سهیم مى کند. قبل از PAYPAL بسیارى از تاجران ONLINE در قد و قواره هاى متفاوت، پرداخت مشترى ها را از طریق حساب کارت هاى اعتبارى تجارت دریافت مى کردند.
با استفاده از سخت افزار MONDEX که زیرمجموعه MASTERCARD مى باشد، کاربران قادرند تا نقل و انتقالات الکترونیکى پولى خود را انجام دهند و پول خود را از یک کارت اعتبارى، به کارت اعتبارى دیگر منتقل نمایند. نحوه استفاده از تلفن همراه بدین صورت است که به جاى فن آورى GSM که استاندارد معمول ارتباطى تلفن همراه در بسیارى از کشورها، به ویژه در اروپاست،فن آورى دیگرى تحت عنوان پروتکل بکارگیرى نرم افزار کاربردى از طریق تجهیزات بى سیم WIRELESS APPLICATION) ( PROTOCOL که به اختصار WAP نامیده مى شود، جایگزین مى گردد. در این شیوه جدید، هر تلفن همراه از طریق مرکز تلفن بایک کامپیوتر سرویسگر مرتبط مى شود و مى تواند نرم افزار مورد نیاز کاربر خود را بر روى کامپیوتر مذکور فعال نماید. بدین ترتیب،استفاده کننده مى تواند اطلاعات خود را از طریق کامپیوتر سرویسگر که خود از طریق اینترنت و یا شبکه هاى ارزش افزوده ( VAN ) به مراکز تجارى و خدماتى متصل است، ارسال و یا دریافت نماید.
تجارت B2A (BUSINESS TO ADMINISTRATION ) فروشنده با اداره: این نوع تجارت الکترونیکى، شامل تمامى مبادلات تجارى -مالى بین شرکت ها و سازمان هاى دولتى است. تامین نیازهاى دولت توسط شرکت ها و پرداخت عوارض مالیات ها از جمله مواردى است که مى توان در این گروه گنجاند. تجارت B2A در حال حاضر دوران کودکى خود را طى مى کند، ولى در آینده اى نزدیک، زمانى که دولت ها به ارتقاى سطح ارتباطات خود تمایل و توجه نشان دهند، به سرعت رشد خواهد کرد.
تجارت C2A (CONSUMER TO ADMINISTRATION ) مصرف کننده با اداره: مدل تجارت الکترونیکى C2A هنوز پدیدار نشده است،ولى به دنبال رشد انواع B2C و B2A ، دولت ها احتمالا مبادلات الکترونیکى را به حیطه هایى همچون جمع آورى کمک هاى مردمى،پرداخت مالیات بر درآمد و هرگونه امور تجارى دیگرى که بین دولت و مردم انجام مى شود، گسترش خواهند داد
با تجربه و آزمایش تمام مدل هاى تجارى ONLINE که تاکنون بیان شد، مشخص است که با وجودى که تجارت الکترونیک پدیده اى تقریبا جدید و نوپا اما بسیار فعال است، اما دانشمندان صنعتى معتقدند که یافتن منابع درآمد ONLINE مطمئن، با سعى وخطا آزمایش مى شود. مدل هاى B2C و B2B بیشترین توجه را امروزه به خود جلب کرده اند، ولى مدل هاى دیگر هنوز درحال تعدیل استراتژى هایشان هستند و روش هایشان را گسترش مى دهند. به هر حال، عاقلانه است که ما راجع به پنج سال ابتداى کارتجارت الکترونیک مانند پنج سال ابتداى زندگى یک کودک بیندیشیم.
تجارت الکترونیک در ایران
ایران مانند دیگر کشورها، داراى شرکت هاى بسیارى است که براى توسعه بازار خود به اینترنت وابسته اند. هدف بیشتر این شرکت ها از پایگاه هایى که در اینترنت ایجاد مى کنند، همانا توسعه صادرات است.
متاسفانه فروش در شبکه اینترنت مخارج زیادى دارد و براى بسیارى مقرون به صرفه نمى باشد. شرکت هاى بزرگ دنیا باسرمایه هاى کلان و پرسنل کافى، پایگاه هاى تخصصى را براى مواردى چون صادرات و فروش تجارى ایجاد کرده اند. شرکت هاى متعددى نیز در ایران دست به ایجاد چنین امکاناتى زده اند، اما از آنجایى که هنوز هیچ متولى و مرکزیتى براى این پدیده وجود ندارد،این سازمان ها به صورت جزیره اى و خود محور اقداماتى را انجام مى دهند که هنوز پروسه کامل تجارت را در بر نگرفته و به صورت مقطعى انجام مى شود. هیچ آمار دقیقى هم از کاربران اینترنت و استفاده کنندگان از کامپیوتر شخصى در دست نیست و هنوز به صورت یک طرح ملى به آن نگاه نشده است. بنابراین، در مرحله کودکى و نوپایى است و نیاز به مراقبت و حمایت زیادى از طرف دولت دارد. دولت باید با ارایه یک طرح ملى، فرهنگ خرید جامعه امروزى ایران را تغییر دهد. باید توجه داشت که سرمایه گذارى مالى و زمانى بر روى زمینه اى که در آینده حرف اول را خواهد زد، مطمئنا باعث پویایى اقتصاد کشور خواهد شد. خوشبختانه، کشور ما ازپشتوانه خوبى از نظر نیروى جوان برخوردار است و در نتیجه، وظیفه ارگان هاى دولتى و غیردولتى، وارد کردن این تکنولوژى به کشور و تشکیل دادن گروه هاى کارى، براى کار سازمان یافته بر روى این تکنولوژى جدید است.
نتیجه گیرى
انقلاب تجارت الکترونیک در حال اثرگذارى بر روى روش هاست. تجارت الکترونیک به تمام فروشندگان این فرصت را مى دهدکه در بازار جهانى و با عرضه کالاهاى خود به بیش از 32 میلیون خریدار با کمترین هزینه رقابت کنند. اینترنت به سرعت در حال رشد است و تاجران کوچک امروز این فرصت را در اختیار دارند که همگام با آن رشد کرده و به غول هاى تجارى فردا مبدل شوند.
هر تغییر و تحول در جامعه، نیازمند تحول و دگرگونى در ساختار و قوانین و آداب و سنن است تا بسترى مناسب براى پذیرش این تغییر فراهم شود. تجارت الکترونیک نیز تحولى است در عرصه تجارت و اطلاعات که به موجب آن، شیوه خرید و فروش وانتقال اطلاعات و کالاها توسط موسسات دگرگون شده است. براى گسترش و پذیرش تجارت الکترونیک لازم است که پیش نیازهاى رشد این تکنولوژى مهیا شود، ازجمله این پیش نیازها، مى توان به زیرساختار مخابراتى، مسایل قانونى و ایمنى پیام رسانى و نیز مبادله الکترونیکى داده ها اشاره کرد.
منابع
1 ) مجموعه مقالات همایش جهانى شهرهاى الکترونیک و اینترنتى / اردیبهشت 1380.
2) استاردى،ترى جى / علل توسعه تجارت الکترونیک / ماهنامه تخصصى بازاریابى /شماره 5 / 1379.
3) دکتر على پرنده / تجارت در اینترنت / دفتر نشر فرهنگ اسلامى / 1379.
WWW.ICCIRAN.COM( 4
DOING BUSINESS ON THE( 5
INTERNET, SIMON, COLLIN, 7991 . E-COMMERCE: BUSINESS ON THE INTERNET: RETAIL VERSON,( 6
BRUCE MCLAREN, 9991
1- راه اندازی امضای دیجیتال در تجارت الکترونیک همانند هوا برای انسان است
2- افزایش کلاهبرداری در بخش تجارت الکترونیکی
3- مروری بر قانون تجارت الکترونیکی
4- همایش بازیابی و تجارت الکترونیک در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می شود
5- اداره کل توسعه تجارت الکترونیکی تشکیل شد
6- کنفرانس تجارت الکترونیکی برگزار شد
7- همایش تجارت الکترونیکی و توسعه برگزار می شود
8- همایش تجارت الکترونیکی و توسعه برگزار می شود
9- تجارت الکترونیک (بخش سوم)
10- تجارت الکترونیک (بخش دوم)
11- گزارش اجمالی از خدمات مرکز تجارت الکترونیکی ایران
12- تجارت الکترونیک (بخش اول)
13- الفبای تجارت الکترونیکی
14 – پیسیفا
15- همایش توسعه تجارت الکترونیکی و آینده ایران برگزار می شود – قانون جارت الکترونیک(1)
2