برنامه ریزی تعمیرات اساسی :
فعالیتهای بازسازی به منظور احیاء مجدد تجهیزات مستهلک شده که عمر عملیاتی آنها به پایان رسیده است انجام میگیرد. بطور معمول، برای تجهیزات، یک عمر مفید و یا پریود بازسازی (مثلاً بصورت سال) تعریف میشود که با فرض اینکه تجهیزات مورد نظر بدون پیش آمدن مشکلی و بصورت استاندارد مورد بهرهبرداری قرار گیرند (و یا اینکه بنا به دلایلی مدتهای طولانی بصورت دپو در انبار باقی نمانده باشد) بایستی در پایان طول عمر مفیدشان بازسازی گردند. با این تعریف و مفهوم، بازسازی نیز میتواند یک فعالیت قابل پیشبینی باشد. لکن همیشه اینطور نبوده بلکه ممکن است بنا به دلایل مختلفی لازم شود که تجهیزات زودتر یا دیرتر از پریود تعریف شده برای آنها، بازسازی شوند. در این موارد ممکن است اپراتورها یا بازرسین، نیاز به بازسازی پیش از موعد را اعلام نمایند و یا سیستم تعمیر و نگهداری، پس از فرارسیدن زمان بازسازی و انجام بازرسی، امکان تاخیر و تعویق زمان بازسازی را مجاز بداند.
تعمیرات اساسی یا بازسازی، قبل از رسیدن دستگاه به یک حالت معین از شکست یا خرابی انجام میگیرد. اگر روند و برنامه استفاده از دستگاه در طول دوران بکارگیری برای سازمان مشخص باشد میتوان ادعا کرد که بازسازی یا تعمیرات اساسی، یک فعالیت قابل پیشبینی است و نقش پیشگیری از شکست دستگاه را ایفاء میکند.
در طول پریود تعمیرات اساسی یا بازسازی، تعمیرات جزئی روی دستگاه انجام میگیرد که این تعمیرات جزئی حسب مورد بصورت تعمیرات پیشگیری و یا بعد از خرابیهای جزئی دستگاه صورت میگیرد.
شکل زیر نتایج معمول از انجام تعمیرات جزئی، اساسی تا رسیدن به موعد جایگزینی را نشان میدهد؛
تعدادی از مشکلاتی که در اجرای سنتی تعمیرات اساسی در گذشته وجود داشت به شرح ذیل می باشد :
– در دوره در سرویس بودن تجهیزات هیچگونه سیستم نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه وجود نداشت و تجهیزات اغلب پس از خرابی و از کار افتادگی تحت تعمیر قرار می گرفتند.تفکر حاکم بر واحد نت و برنامه ریزان نیز سازماندهی امور بعد از خرابی بود.
– چنین تفکری وجود داشت که تعمیرات اساسی ، یعنی پیاده سازی و تعمیر کلیه تجهیزات و ماشین آلات کارخانه.در اصل تعمیرات اساسی به یک پروژه پیاده سازی و نصب و راه اندازی مجدد کارخانه بدل شده بود.
– تنظیم شدن برنامه ریزی بر اساس گروه های کاری باعث مشکلاتی در موارد مشترک، شده بود.( برای مثال در برنامه گروه برق به تعمیر الکتروموتوری اشاره شده بود که پیش نیاز آن دمونتاژ آن توسط گروه مکانیک بود، درحالی که گروه مکانیک اعلام می کرد هنوز موعد کار بر روی الکتروموتور مذکور مطابق برنامه اش را نرسیده است.)
– برنامه بسیار تئوری بود و آنچه در عمل رخ می داد بسیار متفاوت از برنامه بود.گرافها و گزارشها به مرور صوری و غیر واقعی شدند.
– به دلیل حجم بالای فعالیتهای تعمیراتی، کیفیت کار گروه های اجرایی پایین آمده بود و زمان به اندازه کافی برای انجام با دقت امور، وجود نداشت.
– به دلیل عدم انطباق فعالیتهایی که انجام می شد با آنچه در برنامه صوری بود به مرور و در عمل گروه های کاری بدون توجه به برنامه ، گسیخته و خارج از کنترل فعالیتهایشان را انجام می دادند.
مقدمات و مراحل کلی برای برنامه ریزی و کنترل تعمیرات اساسی :
در ابتدای امر بهتر است یک نرم افزار کنترل پروژه مانند مایکروسافت پروژکت یا پریماورا جهت امر کنترل پروژه تعمیرات اساسی انتخاب گردد . همخوانی کامل مایکروسافت پروژکت با سایر نرم افزارهای کاربردی مانند مجموعه مایکروسافت آفیس در کنار قابلیت های حرفه ای آن می تواند یک امتیاز باشد .
( در پروژه های کوچک با حجم کم فعالیتها و دوره ی زمانی کوتاه مدت، شما می توانید تمام امور پروژه را در محیطی مانند مایکروسافت اکسل طراحی و اجرا کنید)
– برنامه ریزی بر اساس ماشین آلات انجام می گردد. به این معنی که کلیه تعمیرات مورد نیاز یک دستگاه (مکانیکی – تاسیساتی – برق و ایزاردقیق) شناسایی و برنامه ریزی می شود .
– طی جلساتی مشترک با حضور سرپرستان واحدهای تولید ، تعمیرات و بازرسان فنی اولویت بندی و زمانبندی فعالیتهای تعمیراتی انجام می گردد .
– گروه های کاری شناسایی و فعالیتهای موازی و یا توالی کارها براساس گروه های اجرایی برنامه ریزی می شود .
– مواد و متریال مورد نیاز برآورد شده و پروسه خرید و تامین می بایست پیش از اجرای کار پیگیری گردد .
– برنامه نباید درگیر جزئیات گردد . برای مثال یک فعالیت را می توان تعمیر الکتروموتور تعریف نمود و دیگر به جزییاتی نظیر دمونتاژ نمودن – انتفال به کارگاه برق و … اشاره نکرد.
– برای هر فعالیت تعمیر و یا سرویس ، در زمان تعمیرات اساسی دستورکار صادر می گردد و دستورکار باید پس از انجام به تایید بازرسی فنی و تولید به عنوان تحویل گیرنده کار برسد.
– بر اساس ماهیت برنامه، حجم فعالیت ها و برنامه زمانبندی، در دوره زمانی مشخص درصد پیشرفت فعالیت ها می بایست ثبت گردد و نمودارهای مقایسه ای تهیه و پروژه کنترل گردد.
برنامه ریزی تعمیرات اساسی با در نظر گرفتن مراقبتهای قبلی تجهیزات
فواید بهره گیری از مراقبت بر اساس وضعیت در هنگام برنامه ریزی تعمیرات اساسی وجود دارد :
مراقبت وضعیت و بازرسی های ویژه پیش از آغاز تعمیرات اساسی یکی از اساسی ترین مبناهای برنامه ریزی تعمیرات اساسی می باشد. انجام بازرسی های PM در زمانهای مشخص ، پیش از دوره تعمیرات اساسی و نیز تحلیل و آنالیز نتایج بازرسی های دوره ای نقش موثری در تعیین فعالیتهای مورد نیاز خواهد داشت.
– از برنامه ریزی فعالیتهای تعمیر بر روی تجهیزاتی که بر اساس نتایج بازرسی ها و آنالیزها نیازی به تعمیر ندارند، جلوگیری می نماید.
– با تشخیص نوع عیب موجود در دستگاه (مثلا خرابی بلبرینگ یا الاین نبودن شفت و …) تشخیص نوع فعالیت تعمیر و گروه کاری انجام دهنده کار و در نتیجه برنامه ریزی فعالیت تعمیر دقیق تر و آسان تر خواهد بود.
– به دلیل مشخص بودن تجهیزات معیوب، میزان فعالیتهای غیر ضروری کاهش یافته و در نتیجه بهره گیری موثر تر از زمان با تمرکز بر فعالیتهای ضروری امکان پذیر می گردد.
– با توجه به تمرکز بر فعالیتهای ضروری ، علاوه بر کاهش قابل ملاحظه هزینه های تعمیرات اساسی، تخصیص بودجه نیز موثر تر صورت خواهد گرفت. به این معنی که برای مثال تامین و تدارک قطعات و مواد ضروری به دلیل کاهش حجم کارهای غیر ضروری آسان تر می گردد.مدیریت امور پیمانکاران نیز منسجم تر صورت خواهد گرفت.
– خسارات متداول در دوره تعمیرات اساسی خصوصا در ارتباط با تجهیزات حساس کاهش می یابد.( برای مثال باز و بسته نمودن یک کمپرسور بدون انجام هیچ گونه تعمیری جهت انجام بازرسی تجهیز خود باعث خسارت بوده و نیاز به تعویض برخی قطعات را ایجاب می کند در صورتی که با انجام بازرسی PM بدون نیاز به باز نمودن کمپرسور از معیوب بودن و یا سلامت تجهیز آگاه خواهیم شد.)
– برنامه ریزی فعالیتها، گروه های کاری ، برآورد مواد و متریال مورد نیاز دقیق تر صورت می گیرد.
لزوم تعریف و تعیین قسمتها و بخشهای مختلف سازمان که به نحوی با سیستم نت مرتبط بوده و نقشی را در فراگرد سیستم ایفاء خواهند نمود، لزوم وجود ارتباط اطلاعاتی بین اجزاء مختلف سازمان و سیستم جهت انجام فعالیتها و عملیات برنامهریزی شده نگهداری و تعمیرات، اعلام نیازهای تعمیراتی و پشتیبانی، هماهنگی انجام امور، جاری ساختن دستورالعملها، سیاستها و احکام، لزوم تعریف و ایجاد روشهای سیستماتیک رکوردگیری (ضبط و ثبت اطلاعات) در مورد بازخور فعالیتها، گزارش چگونگی و نحوه انجام فعالیتها و عملیات نت، تعیین و ایجاد کانال ارتباطی برای بازتاب اطلاعات و… جملگی لزوم طراحی یک سیستم اطلاعاتی برای اعمال نگهداری و تعمیرات سیستماتیک در سازمان را آشکار میسازند بنحوی که بدون وجود آن، سازمان همانند پیکری خواهد بود که علائم حیات در آن وجود ندارد و اعضاء یا اجزاء ذیربط که هر کدام جهت انجام کاری مشخص در فراگرد سیستم ایجاد گردیدهاند توان اجرای وظایف تعریف شده را نخواهند داشت و بعبارت دیگر بدون وجود یک سیستم اطلاعاتی، سیستم نگهداری و تعمیرات و اجرای آن در سازمان امکانپذیر نخواهد بود.
سیستمهای نت از جمله سیستمهای باز و در حال تبادل همیشگی اطلاعات و مواد با محیط اطراف خود هستند و ارتباط این سیستمها با محیط بیرونی از یک طرف و از طرف دیگر ارتباطات داخلی اجزاء سیستم باید به گونهای تعیین و تبیین شود که مشخص کننده دیدگاههای طراحی و اجرای سیستم در سازمان مورد نظر با توجه به ویژگیها، توانائیها و قابلیتهای سازمان باشد علیهذا در سیستم مزبور با هر قابلیتی که مورد نظر باشد یک سری ارتباطات منطقی بین اجزاء تعریف و مدلی برای گردش عملیات نت ارائه شده است.
جایگاه بازرسی فنی در صنعت نفت کشور
جایگاه مهم بازرسی فنی به عنوان پزشک صنعت بر متخصصان پوشیده نیست . بازرسان فنی در جای جای صنعت برای رسیدن به جایگاه مناسبی از رعایت استانداردهای بین المللی و همچنین نظارت بر طراحی کارخانه جات و واحدهای مختلف صنعتی تلاش می کنند . البته وظایف بازرسین فنی بسیار گسترده تر و حساستر است و نقش واقعی آن در بطن صنعت مشخص می شود.در ادامه به نکاتی اساسی راجع به این صنعت اشاره خواهیم داشت.
صنعت نفت ایران به دلیل داشتن بعضاًً تجهیزات فرسوده و یا استفاده بیش از حد ظرفیت و عمر مفید تجهیزات موجود، نیاز بیشتری را نسبت به دیگر کشورهای پیشرفته، برای بکارگیری این گونه افراد متخصص و همچنین روشهای جدید, احساس می کند.
در گذشته بازرسی دستگاهها و قطعات در واحدهای صنعتی پس ازبازه های زمانی خاصی که در استانداردها مشخص شده بود انجام می گرفت ، پس از مدتی بازرسان دریافتند که اگر سوابق گذشته قطعات را مورد بررسی قرار دهند ، دید بهتری نسبت به بازرسی در زمان آینده خواهند داشت ;اما این اطلاعات تنها به صورت کیفی ارائه می شد . در سالهای اخیر بازرسی بر مبنای ریسک (RBT) روشی برای ارائه اطلاعات بازرسی هدایت می کند. در این روش دو مورد مهم را می توان عوامل تعیین کننده ریسک تجهیزات دانست.
• Conscquences
• probability
Probability تعداد دفعاتی است که قطعه در سال نیاز به بازرسی , تعمیر و یا تعویض دارد. به طور مثال اگر یک قطعه یکبار به تعمیر یا تعویض داشته باشد probability آن برای 1 بار در سال است. عامل مهم دیگر consquences نیز میزان هزینه لازم برای هر بار بازرسی و تعمیر یا تعویض است که بر اساس واحد پول بیان می شود.
حاصلظرب دو عامل فوق میزان ریسک دستگاه را مشخص می کند به بیان دیگر ریسک، بیان کننده میزان پولی است که در هر سال برای نگهداری تجهیزات هزینه می شود.
این اطلاعات برای کلیه تجهیزات یک واحد صنعتی بررسی می شود و پس از آن برنامه بازرسی ریسک بر اساس آن تنظیم می شود . این برنامه شامل تعیین فواصل بازرسی, محدوده ی بازرسی و روش بازرسی در هر دوره است. اطلاعات مربوط به ریسک برای تعیین فواصل بازرسی استفاده می شود. هر چه ریسک دستگاه بیشتر باشد ، نیازبه بازرسی در فواصل کوتاه تری دارد. محدوده ی بازرسی با توجه به Consequcnesمشخص می شود و در آخر اطلاعات probability برای تعیین روش بازرسی مورد توجه قرار می گیرد.
بازرسی RBI میزان قابل توجهی هزینه های اضافی مربوط به بازرسی ها و تعمیرات اساسی غیر ضروری را کاهش می دهد. علاوه بر این بازرسی ها مکرر خود به نوعی دیگر, به میزان زیادی ریسک دستگاه بازرسی RBI توسط یک گروه که شامل مهندسین فرایند بازرسین فنی و بازرس RBI انجام می شود و سعی براین است که هر قطعه در زمان مناسب خود بازرسی شود. هر چند اطلاعات RBI به میزان قابل توجهی کمی است اما برای جلوگیری از اتلاف وقت اطلاعات توسط مهندسین فرایند و بازرسین فنی به برنامه ریزی وارد می شود و در نهایت برنامه ی RBI با دقت نسبتا خوبی وبا مجموعه اطلاعات کمی کیفی باعث کاهش هزینه ها انهدامها و ضعیتهای بحرانی می شود.
نرم افزارهای مختلفی توسط شرکتهای ارائه دهنده های خدمات بازرسی RBI طراحی شده که نقش بازرس RBI را ایفا می کنند. اطلاعات مربوط به فرایند و بازرسی های قبلی توسط کاربر به نرم افزاد داده می شود. این اطلاعات واطلاعات مربوط به استانداردهای بازرسی توسط این نرم افزار تجزیه و تحلیل می شود و در نهایت برنامه ی RBI به بازرسین ارائه می گردد.
شرکت راروتوف ایران تحت لیسانس شرکت TUVNORD GROUP آلمان یکی از شرکت های ارائه دهنده خدمات بازرسی RB I در ایران می باشد. پالایشگاه تهران و قمستی از پتروشیمی از کارهای در دست اقدام ا ین شرکت می باشد.
معرفی کتاب:
این کتاب زیربنای علمی لازم را در زمینه برنامهریزی سیستم تعمیر و نگهداری به دست میدهد و دانشجو را به تجزیه و تحلیل مسائل تعمیر و نگهداری قادر میکند. مدلهای ارائه شده بیشتر جنبه ریاضی دارند ولی با دقت بیشتر مهندسان میتوانند همین مدلها را تعمیم دهند و با دخالت دادن فاکتورهای واقعی مسائل مطرح شده را به واقعیت نزدیک سازند.
خلاصه مشخصات سیستم تعمیر و نگهداری ماشین آلات و تجهیزات
معرفی اطلاعات ماشین آلات ، تجهیزات و قطعات یدکی
– اطلاعات شناسنامه ای و فنی ماشین آلات
· اطلاعات شناسنامه ای ماشین آلات
· مشخصات فنی ماشین آلات براساس طبقه بندی
· سایر مشخصه های فنی غیر طبقه بندی شده
– اطلاعات شناسنامه ای و فنی تجهیزات
· اطلاعات شناسنامه ای تجهیزات
· مشخصات فنی تجهیزات براساس طبقه بندی
· سایر مشخصه های غیر طبقه بندی شده تجهیزات
– ساختار ماشین آلات
· پارت لیست قطعات یدکی متشکله هر ماشین / تجهیزات
· طبقه بندی فنی قطعات یدکی
· مشخصات فنی طبقه بندی هر قطعه
برنامه ریزی ادواری تعمیر و نگهداری ماشین آلات
– برنامه ریزی ادواری بازدیدها
· تعریف استانداردها و نرم های بازدید ماشین آلات و تجهیزات
· صدور مکانیزه درخواستهای بازدید براساس نرم ها با توجه به تقویم کاری
· ثبت عملکرد بازدیدهای دوره ای
· مقایسه عملکرد با برنامه های بازدید
– برنامه ریزی تعمیرات ادواری (PM) ماشین آلات و تجهیزات
· تعریف استانداردها و نرم های تعمیرات ادواری به روشهای زیر :
* در فواصل زمانی مشخص
* درفواصل کنتوری معین براساس کارکرد ماشین آلات
* در صورتیکه مغایرت از نرم در هنگام بازید پیش آید
· معرفی قطعات و نرم مقدار مصرف ، معرفی نوع فعالیت و نرم زمان مصرفی
· صدور مکانیزه درخواستهای تعمیرات ادواری براساس نرم ها
· ثبت عملکرد تعمیرات ادواری قطعات مصرف شده و فعالیتهای انجام شده
· مقایسه فعالیتهای انجام شده و قطعات مصرف شده با نرم ها
· صدور مکانیزه درخواست قطعات یدکی از انبار
ثبت عملکرد تعمیرات موردی :
– ثبت درخواست های تعمیر موردی
– ثبت قطعات و مقدار مصرفی ، ثبت نوع فعالیت و زمان مصرفی آنها هنگام تعمیر
ارائه گزارشات برنامه ریزی شده
– برنامه کار تیم های تعمیر و تکنسین ها (طی دوره مشخص)
– برنامه تعمیر ماشین آلات به تفکیک کارگاه (طی دوره مشخص)
– قطعات لازم جهت تعمیرات دوره ای (طی دوره مشخص)
رویت موجودی و اطلاعات انبارها از سیستم انبار
رویت میزان تولید و مدت کارکرد ماشین آلات از سیستم تولید
تهیه گزارشات مدیریتی و عملیاتی و طراحی گزارشات جدید توسط کاربر
لزوم حرکت سازمانها بسمت مدلهای نتیجه گرا
چگونگی ارزیابی نرم افزارهای نگهداری و تعمیرات CMMS :
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و به دنبال آن توسعه اطلاعات نیاز مبرم سازمانها و صنایع به مکانیزه شدن سیستمهای اطلاعاتی روز به روز بیشتر خواهد شد . در این میان جهت مکانیزه نمودن سیستمهای اطلاعاتی ، بایستی برنامه های کامپیوتری ، به طور سیستماتیک طراحی ، ساخت و پیاده سازی گردد . یکی از مهمترین پارامترها در تعیین تناسب و و سازگار بودن نرم افزار تولید شده در سازمان و یا تهیه شده از تامین کنندگان نرم افزار برای یک سامانه اطلاعاتی که در اینجا سامانه نگهداری و تعمیرات مد نظر می باشد ، شناسایی نیازمندی های اطلاعاتی سامانه مورد نظر و انطباق آن با نرم افزارهای موجود جهت بررسی چگونگی تامین نیازمندیهای شناسایی شده با امکانات نرم افزار می باشد .
در یک نگاه کلی مجموعه اطلاعاتی که بایستی توسط نرم افزار نگهداری و تعمیرات ارائه شود به دو دسته " اطلاعات اصلی یا پایه " و " اطلاعات عملیاتی " تقسیم بندی می گردند .
اطلاعات پایه در واقع ساختار یک سیستم اطلاعاتی را تشکیل داده که بر مبنای آن اطلاعات عملیاتی شکل می گیرند . اطلاعات اصلی و پایه برای یک فرایند کاری یک بار جمع اوری گشته و طبقه بندی می گردند ولی اطلاعات عملیاتی در طول زمان جمع آوری گشته و مورد تحلیل قرار می گیرند که بر مبنای این اطلاعات کارشناسان نت و مسئولین خدمات فنی و IT در مراکز صنعتی می توانند نرم افزارهای ارائه شده از شرکتهای مختلف را مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهند .
در قسمت اطلاعات اصلی و پایه می توان به موارد ذیل اشاره نمود :
1- قسمت تعیین بودجه : قابلیت تعریف بودجه برای هر ماه کاری .
2- تعریف کارگاهها : قابلیت تقسیم بندی کارگاهها و تشکیل ساختار تعمیراتی سازمان .
3- تعریف کدهای مختلف : قابلیت کدگذاری برای قسمتهای مختلف اعم از رده های تعمیراتی ، دلایل خرابی ، مراکز هزینه ، مشخصات فنی تجهیزات و …
4- قسمت فعالیتهای مختلف تعمیراتی : قابلیت تعریف فعالیتهای مختلف EM , PM به همراه چک لیستهای مربوطه.
5- قسمت مستندات فنی : قابلیت درج مستندات فنی تجهیزات .
6- کارت فعالیتهای تعمیراتی : قابلیت تعریف و درج اطلاعات کامل ( دوره های بازدید ، موادو قطعات ، ابزارآلات ، نیروی انسانی و … ) مربوط به تعمیرات PM و EM .
7- قسمت تجهیزات : قابلیت درج کلیه تجهیزات سازمان به همراه مشخصات فنی موجود و تخصیص فعالیتهای تعمیراتی پیشگیرانه به آنها .
8- لیست افراد و تامین کنندگان بیرونی : قابلیت تخصیص کلیه پرسنل سازمان همراه با هزینه های نفر ساعت صرف شده در سفارشات کار اعم از فعالیتهای سرویس و نگهداری ، فعالیتهای تعمیراتی و … جهت آنالیز هزینه و همچنین پیمانکاران بیرونی با شمخصات مربوطه .
9- قسمت کنترل موجودی : قابلیت ثبت اطلاعات مصرف قطعات مربوط به سفارش کار که شامل درخواست تعمیر ، نگهداری پیشگیرانه و … جهت تعیین قطعات یدکی پرمصرف و آنالیز هزینه .
برای قسمت اطلاعات عملیاتی نیز می توان به موارد ذیل اشاره نمود :
1- نگهداری پیشگیرانه (PM): قابلیت ارائه و تولید فعالیتهای سرویس و نگهداری روزانه ، هفتگی و … به طور خودکار و سپس ثبت سوابق فعالیتها اعم از میزان نفر ساعت ، قطعات مصرف شده و تاریخ انجام فعالیتها جهت ردیابی عملکرد فعالیتهای سرویس و نگهداری همچنین زمان بندی فعالیتهای پیشگیرانه به صورت متوازن در طول زمان و نمایش خودکار فعالیتهای معوقه جهت برنامه ریزی .
2- درخواست تعمیرات : قابلیت دریافت و ثبت درخواستهای تعمیراتی که بصورت اضطراری صادر گردیده و برنامه ریزی و زمان بندی آنها و سپس ثبت انجام آنها به همراه نفرساعت مصرفی ، ابزارآلات ، مواد و قطعات مصرفی و … و همچنین ثبت علل خرابی تجهیزات .
3- ارزیابی و تحلیل داده ها : نرم افزارها بایستی با اطلاعات حاصل از موارد ثبت شده و استفاده از فرمولهای از قبل تعریف شده ، شاخصهای عملکرد تجهیزات ( مانند متوسط زمان بین خرابیها به منظور استفاده برای تبدیل نمودن فعالیتهای EM به PM ) را محاسبه و در قالب گزارشهای مختلف ارائه نماید . این شاخصها اطلاعات مفیدی در اختیار مدیریت قرار داده تا با استفاده از آن بتواند تصمیم گیری هایی از قبیل تعمیرات اساسی ( Overhaul ) تجهیزات ، خرید ماشین آلات ، تعویض قطعات و … را در حداقل زمان و با حداکثر دقت اتخاذ نماید .
پارامترهای کیفی و جانبی نرم افزارها :
مطالب این قسمت برای یک نرم افزار نت شاید لزومی نداشته باشد ولیکن نرم افزارها همانند سایر سامانه ها هنگام انتخاب ، خرید و یا طراحی بایستی از نظر کیفی مورد بررسی قرار گیرند که به تعدادی از این پارامترها می توان به شرح ذیل اشاره نمود :
1- کارکرد نرم افزار بهتر است تحت شبکه باشد ( Server-Client ) که فواید آن عبارتند از :
– ارسال درخواست تعمیرات از دپارتمانهای تولید به صورت Paperless به واحد برنامه ریزی نت .
– یکپارچه سازی واحدهای برنامه ریزی نت و تعمیرات و برنامه ریزی تولید جهت هماهنگی در زمان بندی و برنامه ریزی فعالیتهای سرویس و نگهداری .
– یکپارچه سازی سیستم نت در کل سازمان باعث شده زمینه لازم جهت استقرار سیستم نگهداری بهره ور جامع TPM فراهم گردد .
2- وجود لایه های حفاظتی جهت محدود نمودن دسترسی کاربران مختلف به اطلاعات تعمیراتی سازمان از طریق عدم دسترسی مستقیم به پایگاه داده .
3- به کارگیری پایگاه داده ای قوی جهت پردازش حجم وسیعی از داده ها در کوتاهترین زمان در زمان افزایش اطلاعات .
4- وجود محیط کاربری ساده جهت استفاده و ورود اطلاعات توسط کاربران تعریف شده .
لازم به ذکر است به منظور استفاده مطلوب و بهره مندی کامل از استقرار سیستمهای مکانیزه نت در سازمانها می بایست فعالیتهایی انجام پذیرد به عبارت دیگر باید قبل از پیاده سازی سیستم مکانیزه نت این گونه فعالیتها به صورت دستی انجام بپذیرد که اهم آنها عبارتند از :
– سرپرستان تولید درخواستهایشان را طبق رویه به واحد برنامه ریزی نت اعلام نموده تا فعالیتها براساس الویت بندی برنامه ریزی و جهت اجرا به واحد تعمیرات ابلاغ گردد .
– بایستی برای هر سفارش کار که در هر روز صادر می شود برنامه ریزی صورت پذیرد .
– بایستی برای فعالیتهای روزهای آتی برنامه ریزی و زمان بندی انجام گیرد تا بتوان از کارکنان در دسترس استفاده کافی را برد .
– مسئول نت بایستی هر روزه سفارشات کار را از نظر کیفیت و کامل بودن گزارش نوشته شده توسط پرسنل تعمیرات و نگهداری بازرسی نماید .
– مسئولین مریوطه بایستی برای فعالیتهای تعمیراتی خاصه تعمیرات اساسی(Overhaul) پیشرفت کارها را بررسی نموده و تصمیماتی را جهت فعالیتهای به تاخیر افتاده اخذ نمایند .
– در آخر هفته مسئول مربوطه می بایست نتایج گزارشات کارهای هفته پیش را بازنگری نموده و با استفاده از آن کارهای هفته بعد را سازماندهی نماید .
مدیریت موفق مثل شعبده بازیست
یک روز رئیس یک شرکت در رستورانی، واقع در مرکز شهر ناهار می خورد. وسط ناهار بود که صدای آشنای 4 نفر را از غرفه کناری شنید. بحث آنقدر شدید بود که او نمی توانست استراق سمع نکند. او می شنید که هر یک از مدیران با غرور درباره قسمت خود داد سخن می دادند. مهندس ارشد بخش تولید می گفت: "بحثی نیست، بخشی که مهمترین کمک را به موقعیت یک شرکت می کند بخش تولید است. اگر شما در شرکت خود تولید خالص نداشته باشید، پس هیچ دستاوردی نخواهید داشت."
ناگهان مدیر بخش فروش، وسط حرف او پرید و گفت: "اشتباه است! بهترین تولید دنیا بی فایده است مگر اینکه برای فروش آن، بخش فروش و بازاریابی نهایت سعی خود را بکند."
معاون سازمان که مسئول روابط عمومی و همگانی بود، نظر دیگری داشت و می گفت: "اگر شما درون و برون شرکت تصویر خوبی نداشته باشید، شکست حتمی است. هیچ کس محصول شرکتی را که مورد اطمینان نیست نمی خرد."
دیگر معاون رئیس که مسئولیت روابط انسانی سازمان را به عهده داشت، در واکنش به او گفت: "ما همه می دانیم که قدرت یک شرکت بر پایه افراد آن شرکت است. یک شرکت با افرادی که شخصا" دارای انگیزه قوی منفی هستند، به بن بست می رسد."
هر یک از چهار مرد بلند پرواز در زمینه مودر علاقه خود بحث می کردند. بحث ادامه یافت تا این که رئیس ناهار خود را تمام کرد. او هنگام بیرون رفتن از رستوران کنار غرفه آنها ایستاد و گفت: "آقایان محترم، من ناخودآگاه به صحبت های شما گوش کردم و از افتخاری که هر یک از شما در قسمت خود بدست آورده اید، لذت بردم، اما باید بگویم که تجربه به من نشان داده است همه شما اشتباه می کنید. هیچ بخشی از یک شرکت به تنهایی مسئول موفقیت آن نیست. اگر شما به عمق مساله فکر کنید، در می یابید که مدیریت یک شرکت موفق درست مثل شعبده بازی است که سعی می کند 5 توپ را در هوا نگه دارد. چهار عدد از این توپ ها سفید هستند و روی یکی از آنها نوشته شده است : "تولید". روی دیگری نوشته شده است: "فروش". روی توپ دیگر نوشته شده "روابط عمومی و همگانی " و روی توپ چهارم نوشته شده : "مردم". علاوه بر این چهار توپ سفید ، یک توپ قرمز وجود دارد. روی این توپ قرمز نوشته شده است: "سود". همیشه شعبده باز باید به خاطر داشته باشد که هر چه اتفاق بیفتد نباید توپ قرمز را روی زمین بیندازد."
حق با او بود. یک شرکت با بهترین میزان تولید، عالیترین وجه در بین مردم، داشتن افراد بسیار متعهد و پشتیبانی مالی بسیار بالا، بدون سود به زودی دچار مشکل می شود. مشکلی که به سرعت 500 شرکت موفق را به یک خاطره تبدیل می کند.
در اغلب سازمانها بعضی از مدیران و بخشها، نقش خود را کلیدی و یا اصل و بقیه را حاشیه می پندارند و اهمیت و جایگاه خود را بیش از بیش در سازمان بزرگ می پندارند به گونه ای که نقش دیگران را نادیده می انگارند و از این نکته غافلند که سازمان آنها در حقیقت یک سیستم بهم پیوسته است و موفقیت هر عضو از اعضا وابسته به سایرین است.
چو عضوی بدرد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار*
می توان گفت که توپ قرمز، هدف یک سیستم یا سازمان است و توپ های سفید، وسیله رسیدن به آن هدف هستند، نه خود هدف. معمولاً جابجایی در اهداف به دلیل نگرش اشتباه در مورد هدف و وسیله رخ می دهد.
شش تصور نادرست درباره PM
برداشتها و تصورات نادرستی که پرسنل کارخانجات ( از سطوح مدیریت تا اپراتور ماشین آلات ) درباره سیستم PM دارند ، آقای Levitt را برآن داشته تا به نقد و بررسی برخی از این برداشتها بپردازد. آنچه در ادامه میخوانید ترجمه متن مقاله ایشان تحت عنوان
" Six misconceptions about PM" میباشد:
1- PM فقط راهیست که سعی دارد تا تعیین کند که چه قطعه ای در چه زمانی شکسته یا فرسوده خواهد شد ، آنچنانکه شما قادر باشید قطعه را قبل از خرابی آن و توقف اضطراری ماشین تعویض نمائید.
PM چیزی فراتر از یک برنامه جهت تعویض قطعات قبل از وقوع خرابی میباشد. PM روشی جامع جهت تعیین بودجه نگهداری و تعمیرات ، آنالیز خرابیها ، کاهش میزان مصرف اقلام و … میباشد.
2- همه سیستمهای PM مشابه هم میباشند. شما میتوانید آنرا از یک کتابچه و یا براساس مدارک یک شرکت دیگر کپی نموده و به مورد اجرا درآورید.
سیستمهای PM میبایست براساس نوع ماشین آلات شرکت ، عمر کارکرد آنها ، سیستم تولید ، نوع سرویس ، ساعت کار ماشین آلات ، میزان مهارت اپراتورها و بسیاری فاکتورهای دیگر مورد طراحی قرار گرفته و اجرا گردد. سیستم PM را نمیتوان همانند کتاب آشپزی براساس یک الگوی موفق در شرکت دیگر به مورد اجرا در آورد.
3- فعالیتهای PM بر کارهای فعلی بخش نت اضافه گردیده و حجم کارهای آنها را افزایش میدهد . براین اساس نیاز به اضافه کاری بوده و هزینه نیروی انسانی و قطعات مصرفی نیز افزایش خواهد یافت .
اجرای برنامه های PM باعث افزایش میزان دسترسی و آماده بکار بودن ماشین آلات ، کاهش میزان مصرف انرژی ، کاهش فعالیتهای برنامه ریزی نشده و … خواهد شد.فعالیتهای PM تنها در ابتدای اجرای آن بر حجم کار مجریان نت خواهد افزود و در ادامه کار با منافعی که حاصل میگردد جبران سرمایه گذاری اولیه خواهد شد . با اجرای PM بسیاری از فعالیتهای سنگین بخش نت (که ناشی از عدم سرویس و نگهداری بموقع ماشین آلات میباشد ) تبدیل به فعالیتهای سبک و ساده میگردد.
4- بکمک فرمهای خوب و تشریح آنها برای مجریان نت ، پرسنل کم تجربه و مبتدی نیز قادر به اجرای فعالیتهای PM خواهند بود.
پرسنل دارای مهارت کم در نت میتوانند بکمک آموزش و فرمهای مناسب تنها برخی از فعالیتهای PM را بخوبی اجرا نمایند. فعالیتهای نظافت ، آچارکشی و روغنکاری که جزو فعالیتهای پایه در نت میباشند در زمره فعالیتهایی هستند که با آموزش قابل اجرا میباشند. اما آنچه مسلم است منافع انجام بازرسی و کنترل تجهیزات از دستان و چشمان باتجربه و ماهر حاصل میگردد.
5- PM شامل یک سری فعالیتها و فرمهای بازرسی میباشد که در دوره های مشخص به مورد اجرا در می آید.
برنامه های نگهداری و تعمیرات پیشگویانه ( CBM ) همچون ارتعاش سنجی ، حرارت سنجی و … قسمتی از برنامه های PM میباشد . در استراتژی نت پیشگویانه فعالیتهای PM براساس شرایط کارکرد ماشین به مورد اجرا در می آید. بعنوان مثال نظافت و جرم گیری یک رادیاتور زمانی که اختلاف فشار در دو سمت ورودی و خروجی سیال از یک حد معین بیشتر گردد به مورد اجرا در خواهد آمد و …
6- PM منجر به حذف توقفات اضطراری ماشین آلات خواهد شد .
PM نمیتواند کاری کند که یک موتور 5hp کار یک موتور 10hp را انجام دهد. حتی با اجرای کامل برنامه ها و استفاده از تکنیکهای نت پیشگویانه نیز ، PM قادر نخواهد بود تا توقفات ناشی از استفاده نادرست از ماشین آلات را حذف نماید. همچنین برخی از خرابیها (همچون خرابی قطعات الکترونیکی ماشین آلات ) قابل ردیابی نبوده و اصولا برنامه خاصی در PM برای ردیابی آنها وجود ندارد.
فهرست مطالب
برنامه ریزی تعمیرات اساسی : 1
تعدادی از مشکلاتی که در اجرای سنتی تعمیرات اساسی در گذشته وجود داشت به شرح ذیل می باشد : 2
مقدمات و مراحل کلی برای برنامه ریزی و کنترل تعمیرات اساسی : 3
فواید بهره گیری از مراقبت بر اساس وضعیت در هنگام برنامه ریزی تعمیرات اساسی وجود دارد : 5
جایگاه بازرسی فنی در صنعت نفت کشور 8
معرفی کتاب 12
لزوم حرکت سازمانها بسمت مدلهای نتیجه گرا 15
چگونگی ارزیابی نرم افزارهای نگهداری و تعمیرات CMMS : 15
پارامترهای کیفی و جانبی نرم افزارها : 20
مدیریت موفق مثل شعبده بازیست 22
شش تصور نادرست درباره PM 25
15