تارا فایل

مقاله بررسی و مقایسه تاثیرات دو روش تمرین پلایومتریک و تمرینات با وزنه




دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی
تهران مرکزی

موضوع :
بررسی و مقایسه تاثیرات دو روش تمرین پلایومتریک و تمرینات با وزنه بر میزان شوت توان انفجاری و سرعت بازیکنان فوتبال 20-17 سال شهرستان مهاباد

مربوط به درس:
روش تحقیق

استاد راهنما : جناب آقای دکتر فرشاد تجاری

تهیه وتنظیم : محمد قادری

فصل اول

طرح تحقیق

* مقدمه
* بیان مسئله
* اهمیت و ضرورت تحقیق
* اهداف تحقیق
* فرضیه های تحقیق
* اصطلاحات و تعاریف

(1)
طرح تحقیقی
1-1 مقدمه :
پیشرفتهای روز افزون علوم ورزشی درسالهای اخیر بسیار چشم گیر بوده و آمادگی جسمانی نیز به عنوان بخش مهمی از این علم از تنوع ، تغییر و توسعه به دور نبوده است. بازیکنان فوتبال به قدرت و توان ، دوندگان ماراتن به استقامت ، قهرمانان 100 متر به سرعت و بسیاری از ورزشکاران به انعطاف پذیری ، تعادل و چابکی نیاز دارند.
خوشبختانه ، اکنون تجربه مربیان به همراه تحقیقات و مشاهدات آزمایشگاهی و میدانی موجب طراحی برنامه های نظام دار و در نتیجه ، بهبود آمادگی عضلانی شده است. آمادگی عضلانی شامل قدرت و استقامت عضلانی ، توان ،سرعت ، انعطاف پذیری ، تعادل و چابکی است . در ورزش فوتبال قدرت ، سرعت و ترکیب موثر این دو عامل (توان) از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
در این تحقیق سعی شده است که اثرات دو روش تمرین با وزنه و تمرینات پلایومتریک بر عوامل مذکور مورد مقایسه و بررسی قرار گیرد . تمرینات با وزنه روش مناسبی برای بهبود قدرت قدرت و در نتیجه توان بشمار می روند.
با توجه به اصل ویژگی تمرین برای توان ، ورزشکارن باید تلاش کنند تا بار ( وزنه ) را تا حد امکان به سرعت حرکت دهند. در انتخاب برنامه تمرینی توان، باید به این نکته توجه کرد که سرعت تمرینات تا حد زیادی به سرعت حرکات رشته مورد نظر نزدیک باشد.
روش تمرینی دیگری که در بسیاری از مهارتهای ورزشی برای بهبود توان موثر است ، تمرینات پلایومتریک است. اهمیت این تمرینات استفاده از "پیش فشار" و کشش ناگهانی عضله می باشد . در حرکات پلایومتریک در طی مرحله اکسنتریک یا مرحله فشار یعنی وقتی که عضله به سرعت کشیده می شود ،اعضای کشسان عضله نیز کشیده می شوند و بخشی از نیروی فشار را به شکل انرژی کشسان ذخیره می کند ودر حین مرحله کانسنتریک یا غلبه عضله که با تحریک بازتاب میوتاتیک روی می دهد انرژی کشسان ذخیره شده آزاد می شود . این تمرینات موجب آمادگی دستگاه عصبی و عضلانی می شود و در نتیجه به ورزشکار اجازه می دهد که در فعالیت هایی که همره با تغییر جهت می باشند، به نحو قدرتمند و سریعی اجرای وظیفه نماید.
تحقیق حاضر نیز با بررسی و مقایسه اثرات این دو روش تمرینی بر میزان برد شوت ، سرعت و توان انفجاری بازیکنان فوتبال سعی بر این دارد به این سئوال که کدامیک از روش ها ورزشکاران را در توسعه و عملکرد ورزش بیشتر یاری می بخشد جواب دهد.
2-1. بیان مسئله :
دامنه گسترده علم ورزش در جهان امروز ، با تحقیقات و بررسی های متعددی که انجام پذیرفته است بیش از بیش و بطور غیر قابل وصفی رو به گسترش می باشد .کارشناسان و مربیان همواره به دنبال این بوده اند که امتیازها و عملکرد ورزش را در ورزشکاران خود توسعه دهند .
بازیکنان فوتبال برای تحمل فشارهای بدنی به هنگام بازی و فراهم آوردن زمینه لازم برای استفاده از مهارتهای تاکتیکیشان در سرتا سر یک مسابقه ، به سطح بالایی از آمادگی نیاز دارند . بنابراین ، تمرین های آمادگی بخش مهمی از برنامه کلی تمرین هاست . در این ورزش قدرت ،سرعت و توان انفجاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است . بسیاری از فعالیت های فوتبال مثل تکل کردن ، پریدن ، ضربه زدن ، دویدن و تغییر جهت دادن از نوع فعالیت های پر قدرت و انفجاری و از ارکان اساسی موفقیت در این ورزش هستند.
اهداف ویژه ی تمرین های قدرتی عضله در فوتبال عبارتند از :
1) بالا بردن بازده توان در جریان فعالیت های انفجاری در یک مسابقه فوتبال مثل تکل کردن ، پریدن ، ضربه زدن و شتاب گرفتن .
2) پیش گیری از وقوع آسیب ها.
3) کسب مجدد قدرت پس از یک آسیب
بدیهی است که دست یابی به این اهداف مستلزم طراحی تمرین بر اساس یافته های علمی می باشد . بدین منظور 20 آزمودنی شرکت کننده در این تحقیق به دو گروه تقسیم شده و تمرینات منتخب پلایومتریک و با وزنه را به مدت 8 هفته و کلاً 24 جلسه انجام دادند تا به این پرسش پاسخ داده شود که کدامیک از این دو روش تمرینی برای بهبود فاکتورهای مذکور موثر و مفید واقع می شود .
3-1 . اهمیت و ضرورت تحقیق :
افزایش آگاهی و دانش مربیان و ورزشکاران درباره روشهای نوین حاکم بر فوتبال از مهمترین عوامل پیشرفت و توسعه فوتبال است. ارائه و اجرای طرح ها و سازماندهی ها توسط مربیان خلاق، زمینه پیشرفت سریع فوتبال را فراهم می آورد و از جمله ابزارهای کارایی آموزش مربیان یافته های پژوهشی نوین است. بررسی مسابقات انجام شده در سطح اول این رشته ورزشی بیانگر این موضوع است که امرزوه بیشتر گل ها از طریق شوت راه دور به ثمر می رسد.
همچنین داشتن سرعت زیاد از عوامل موفقیت بازیکنان در حال حمله و دفاع می باشد.
فعالیت هایی نظیر پریدن ، تکل زدن و پرتاب کردن نیز مستلزم داشتن توان انفجاری بالایی است بنابراین تقویت فاکتورهای مذکور از اهمیت بسیاری برخوردار است و می بایست از اولویت های برنامه تمرینی مربیان فوتبال می باشد . تمرینات پلایومتریک موجب آمادگی تقویت دستگاه عصبی عضلانی می شود و در نتیجه به ورزشکار اجازه می دهد تا در فعالیت هایی که همراه با تغییر جهت می باشند به نحو قدرتمند و سریعی اجرای وظیفه نمایند . این تمرینات با درگیر کردن بیشتر دوکهای عضلانی موجب ایجاد قدرت انفجاری بیشتر می شوند . بنابراین تمرینات پلایومتریک می تواند به عنوان یک روش تمرینی مناسب جهت کسب قدرت انفجاری و نیز افزایش سرعت مورد استفاده مربیان فوتبال قرار گیرد.
از طرف دیگر مطالعات اغلب موید آن است که تمرینات قدرتی بدون شک روی افزایش هر دو عامل سرعت و قدرت انقباض موثر است . نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان می دهد که اجرای کدامیک از روش های تمرینی در بهبود فاکتوهای مذکور موثرتر می باشد.
4-1. اهداف تحقیق :
الف) هدف کلی :
بررسی و مقایسه تاثیرات دو روش تمرینی پلایومتریک و تمرینات با وزنه بر میزان شوت، سرعت و توان انفجاری بازیکنان فوتبال 20-17 سال.

ب) اهداف اختصاصی :
1)بررسی تاثیرات دو روش تمرین پلایومتریک و تمرینات با وزنه بر میزان شوت بازیکنان فوتبال .
2) مقایسه تاثیرات دو روش تمرین پلایومتریک و تمرینات با وزنه بر میزان شوت بازیکنان فوتبال .
3) بررسی تاثیرات دو روش تمرین پلایومتریک و تمرینات با وزنه بر سرعت بازیکنان فوتبال .
4) مقایسه تاثیرت دو روش تمرینی پلایومتریک و تمرینات با وزنه بر سرعت بازیکنان فوتبال .
5) بررسی تاثیرات دو روش تمرین پلایومتریک و تمرینات با وزنه بر روی توان انفجاری بازیکنان فوتبال .
6) مقایسه تاثیرت دو روش تمرین پلایومتریک و تمرینات با وزنه بر روی توان انفجاری بازیکنان فوتبال .
5-1 . فرضیه های تحقیق :
1) تمرینات منتخب پلایومتریک تاثیر معنی داری بر شوت آزمودنی ها ندارد.
2) تمرینات منتخب پلایومتریک تاثیر معنی داری بر سرعت آزمودنی ها ندارد.
3) تمرینات منتخب پلایومتریک تاثیر معنی داری بر توان انفجاری آزمودنی ها ندارد.
4) تمرینات با وزنه تاثیر معنی داری بر ضربه شوت آزمودنی ها ندارد.
5) تمرینات با وزنه تاثیر معنی داری بر سرعت آزمودنی ها ندارد.
6) تمرینات با وزنه تاثیر معنی داری بر توان انفجاری آزمودنی ها ندارد.
7) بین تاثیرات دو روش تمرین پلایومتریک و تمرینات با وزنه بر روی میزان شوت آزمودنی ها اختلاف معنی داری وجود ندارد .
8) بین تاثیرات دو روش تمرین پلایومتریک و تمرینات با وزنه بر روی سرعت آزمودنی ها اختلاف معنی داری وجود ندارد .
9) بین تاثیرات دو روش تمرین پلایومتریک و تمرینات با وزنه بر روی توان انفجاری آزمودنی ها اختلاف معنی داری وجود ندارد .
6-1 . محدودیت های تحقیق:
الف ) محدودیت های اعمال شده توسط محقق:
1) تحقیق بر روی 20 بازیکن فوتبال پسر زیر 20 سال .
2) تحقیق تاثیر تمرین پلایومتریک و تمرینات با وزنه را بر روی سه فاکتور ضربه شوت ، سرعت و توان انفجاری بازیکنان فوتبال بررسی نموده است.
ب ) محدودیت های خارج از کنترل محقق :
1) میزان انگیزش آزمودنی ها برای شرکت فعال در تمرینات و اعمال حداکثر تلاش خود.
2) رژیم غذایی آزمودنی ها و شیوه زندگی آنان خارج از زمان تمرین .
3) میزان آشنایی آزمودنی ها با انواع تمرینات اعمال شده .
4) شرایط روحی آزمودنی ها .
5) فعالیت بدن و شغل آزمودنی ها .
6) آزمودنی ها از نظر آمادگی اولیه همگن نبوده و از آمادگی های متفاوتی برخوردار بوده اند
7) سابقه بازی فوتبال در افراد یکسان نبوده است.
7-1. اصطلاحات و تعاریف:
پلایومتریک : تمریناتی است که توانایی عضله برای رسیدن به حداکثر قدرت در حداقل زمان ممکن را توسعه می دهد.
سرعت حرکت بدن : کوتاه ترین مدت زمانی که بتوان بدن را به فاصله مشخصی به حرکت در آورد .
تمرینات با وزنه : (ایزوتونیک) خود تمریناتی است که طول عضله هنگام بلند کردن جسم ثابتی تغییر می کند . این تمرینات با استفاده از وزنه های آزاد (دمبل ، هالتر و… ) در دستگاه بدن سازی انجام می شود .
توان : توان عبارت است از اجرای کار معین در واحد زمانی است ، بطور دقیق تر توان از طریق اندازه گیری سرعت حداکثر وزنه ای که جابجا می شود تعیین می گردد.
بازتاب میوتانیک: بازتابی که هنگام کشیده شدن دوکهای ماهیچه ای باعث انقباض ماهیچه می شود ، همچنین بازتاب کششی ( Stretch reflex) نیز نامیده می شود.

فصل دوم

ادبیات تحقیق

* مقدمه
* زیر بنای نظری موضوع
* ادبیات پیشینه
* تاریخچه تمرینات پلایومتریک
* تاثیرات تمرینات قدرتی در فوتبال
* تحقیقات داخلی
* خلاصه تحقیق

(2)
ادبیات تحقیق
1-2 . مقدمه :
با توجه به گرایش عمومی نوجوانان و جوانان کشورمان به ورزش فوتبال که آنرا بعنوان پرطرفدارترین و محبوب ترین ورزش کشور معرفی کرده است . لزوم باز آموزی و نوآوری در جامعه مربیان و آموزگاران فوتبال و آشنا ساختن با اصول امروزین این ورزش و جنبه های علمی ان کاملاً احساس می شود که از جمله ابزارهای لازم کارآمد در جهت توسعه دانش و آگاهی مربیان ، یافته های تحقیقاتی نوین در زمینه مورد نظر است.
در بسیاری از تحقیقات نشان داده شده است که تمرینات قدرتی موجب بهبود عملکردهای ورزشی می گردد و همچنین این تمرینات مطابق با ویژگی های رشته ورزشی نیز می باشد و اما در زمینه تمرینات قدرتی و تاثیر آن روی اجراهای ورزش در فوتبال ادبیات محدودی وجود دارد.
2-2. زیر بنای نظری موضوع :
اساس فرایندهای حرکتی ارادی و غیر ارادی درگیر در تمرینهای پلایومتریک اصطلاحاً "بازتاب کششی " ماهیچه ای (میوتاتیک) نیز خوانده می شود . این دستگاه دوکی و بازتاب کششی هر دو از عناصر مهم سیستم عصبی هستند که کنترل همه جانبه حرکت های بدن را بعهده دارند.
آنچه که در این میان توسط بازیکنان بطور ناخودآگاه انجام می شود طویل شدن سریع ولی خفیف تارهای عضلانی آن گروه از عضلاتی است که مسئولیت تولید توان را برای انجام حرکات پرتابی بر عهده دارند. کشش سریع این عضلات موجب تحریک بازتاب دوکی عضلانی می شود . بطوری که یک محرک بسیار قوی از طریق طناب نخاعی به سوی عضلات فرستاده و باعث ایجاد انقباض پر قدرت در آنها می گردد.
واژه های گوناگونی برای بیان و توصیف مراحل بازتاب کششی پیشنهاد شده است . آقای "چو" در سال 1983 کشش سریع تارهای عضلانی را قبل از انقباض عضله بعنوان مراحل اکسنتریک "برون گرا " و دوره زمانی کوتاه بین شروع این مرحله و مرحله انقباض بازتابی عضله را به عنوان مرحله توقف و خود انقباض را با نام مرحله کانسنتریک " درون گرا " نامید .
در تمرینات پلایومتریک لازم است تا قبل از انقباض عضلات یک کشش سریع ( مرحله اکسنتریک یا مرحله فشار ) بر آنها وارد شود . در حرکات پلایومتریک در طی مرحله اکسنتریک یا مرحله فشار یعنی وقتی که عضله به سرعت کشیده می شود . اجزای کشسان عضله نیز کشیده می شوند و بخشی از نیروی فشار را به شکل انرژی کشسان ذخیره می کند و در حین مرحله کانسنتریک یا غلبه عضله که با تحریک بازتاب میوتاتیک روی می دهد انرژی کشسان ذخیره شده آزاد می شود.
3-2. ادبیات پیشینه :
استفاده از تمرینات قدرتی برای توسعه اجرای مهارتها بین ورزشکاران تا قبل از جنگ دوم جهانی مرسوم نبود . تا آن زمان مربیان و ورزشکاران عقیده داشتند که برنامه های تمرینات قدرتی با وزنه منجر به سفت شدن عضلات می شود . در خلال جنگ دوم جهانی استفاده از تمرینات مقاومتی با وزنه در نوتوانی بازپروری مصدومین جنگ گردد تجارت گرانبهایی به ارمغان آورد.

4-2. تاریخچه تمرینات پلایومتریک :
تاریخچه تمرینات پلایومتریک به شکل جدید و امروزی اش بسیار کوتاه است . انگیزه و دلایل پذیرش رسمی این روش بعنوان فنی سودمند در افزایش توان انفجاری ابتدا از موفقیت های ورزشکارن روسی و اروپای شرقی در زمینه دو و میدانی در اواسط دهه 60 آغاز شد. استدلالهای اولیه در مورد تمرینهای پلایومتریک توسط آقای یوری ورشانسکی مربی روسی که اینگونه تمرینها را با روزشکاران این رشته پرش انجام می داد توضیح داده شد .
تمرینات پلایومتریک به اشکال ساده در تمرینات سایر ورزشکاران دو و میدانی نیز گنجانده شد.
5-2 . تاثیر تمرینات قدرتی در فوتبال :
اگر چه در بسیاری از تحقیقات نشان داده شده است که تمرینات قدرتی موجب بهبود اجراهای ورزشی می گردد و همچنین این تمرینات مطابق با ویژگی های رشته ورزشی نیز می باشد . اما در زمینه تمرینات قدرتی و تاثیر آن روی اجراهای ورزش در فوتبال ادبیات تحقیقی محدودی وجود دارد . در تحقیقی که در سال 1980 توسط آقای نوگاری انجام گرفت نشان داده شده است که قدرت ایزوکنتیک بازیکنان ثابت تیم همیشه از ذخیره بیشتر است . بین ضربه شدت در فوتبال و قدرت خم کننده و بازکننده های مفصل زانو و ران ارتباط معنی دار وجود دارد . وی اهمیت تمرینات قدرتی را در بهبود قدرت و سرعت ضربه شوت خاطر نشان ساخت .
6-2. تحقیقات داخلی :
خانم افسانه قوجه لی (1378) تحقیقی تحت عنوان بررسی تاثیر یک دوره تمرینات پلایومتریک بر برخی متغیرهای ساختاری و فیزیولوژیکی و فنی دختران شناگر 15 تا 17 سال انجام دادند و نتیجه گرفتند که تمرینات پلایومتریک تاثیر معنی داری بر توان بی هوازی و رکورد 34 متر شنای سرعتی دختران داشته است.
خانم مهسا محسن زاده (1379) تحقیقی تحت عنوان بررسی تاثیرتمرینات منتخب پلایومتریک بر میزان چابکی و توان انفجاری پاهای کاراته کاران پسر 20-15 ساله تهران انجام دادند و نتیجه گرفتند که تمرینات منتخب پلایومتریک بر میزان چابکی و توان انفجاری پاهای کاراته کاران تاثیر گذار بوده است.

فصل سوم

روش تحقیق

* مقدمه
* جامعه آماری و نمونه ها
* مراحل و زمان فعالیت
* متغیرهای تحقیق
* ابزار و روش اندازه گیری
* مراحل مقدماتی آزمون
* مراحل انجام کار
* روش تحقیق
1-3. مقدمه :
یک فوتبالیست باید از آمادگی بسیار خوبی برخوردار باشد تا بتواند فشارهای جسمی شدید بازی فوتبال را تحمل کند در صورتی که یک فوتبالیست از آمادگی خوبی برخوردار باشد قادر خواهد بود مهارتهای تکنیکی فوتبال را در سراسر طول بازی به نمایش بگذارد ، بنابراین تمرینات آمادگی بخش مهمی از کل تمرینات فوتبال است . طرح ریزی یک برنامه تمرینی مناسب و صحیح سبب افزایش توانایی و قابلیت های بالقوه جسمانی می گردد و فرد ورزیده و توانایی لازم برای انجام فعالیت سنگین و طولانی را بدست می آورد. بنابراین لازم است که مربیان گرامی گامهای موثری در جهت کسب دانش مربوط به طراحی برنامه های تمرینی آمادگی جسمانی بردارند .
2-3. جامعه آماری و نمونه ها :
جامعه آماری در این تحقیق 140 بازیکن 20-17 سال شرکت کننده در تمرینات انتخابی تیم فوتبال جوانان شهرستان مهاباد می باشند که پس از 3 مرحله تمرینات انتخابی تعداد20 نفر از آنان با توجه به کیفیت بازی بصورت گزینشی انتخاب و این تعداد به صورت تصادفی به دو گروه 10 نفری تقسیم شدند.
3-3 . موقعیت و محل فعالیت :
برای انجام فعالیت ، آزمودنیها به دو گروه تقسیم شده که گروه تمرینات پلایومتریک ، تمرینات خود را در محل زمین چمن و گروه تمرینات با وزنه نیز جلسات تمرینی خود را در سالن بدنسازی انجام می داند.

4-3. متغیرهای تحقیق :
الف ) متغیر های مستقل :
انواع تمرینات پلایومتریک و تمرینات با وزنه اجرا شده در طول تحقیق.
ب) متغیر های وابسته :
1) میزان برد شوت بازیکنان
2) سرعت حرکت بازیکنان
3) توان انفجاری بازیکنان
ج)متغیرهای مداخله گیر:
1) تغییرات آب و هوایی
2) وضعیت زمین تمرین
5-3. ابزار و روش های اندازه گیری:
الف) ابزار تحقیق :
1) توپ فوتبال
2) متر
3) کورنومتر
4) مخروط برای اجرای تمرینات پلایومتریک
5) دستگاههای بدنسازی برای اجرای تمرینات با وزنه
6) ترازوی پزشکی Seca ساخت آلمان با دقت 1% کیلوگرم برای اندازه گیری وزن بازیکنان
7) قد سنج پزشکیSeca ساخت آلمان با دقت 1% سانتی متر برای اندازه گیری قد بازیکنان
8) جعبه پرش
ب) روش های اندازه گیری :
1)آزمون پرش عمومی
2)آزمون توپ کاشته
3)آزمون دو سرعت 45 متر
6-3. مراحل مقدماتی آزمون :
برای انجام این تحقیق در ابتدا با تشکیل جلسه ای با شرکت آزمودنی ها ضمن تشریح اهداف چگونگی انجام تحقیق ، اطلاعاتی شامل سن ، قد ، وزن از آنان کسب گردید . پس از آن جلسه ای جهت انجام پیش آزمون و آشنایی آزمودنی ها با شیوه تمرینات دو گروه در نظر گرفته شد .
7-3 . مراحل انجام کار :
قبل از شروع تمرینات از کلیه آزمودنی ها پیش آزمونی شامل پرش عمودی در جا ، ضربه کاشته فوتبال و دو سرعت 45 متر بعمل آمد . پس از آن برنامه تمرینی به اطلاع دو گروه رسید برنامه گروه تمرینات با وزنه شامل حرکات زیر بود :
1) پرس پا
2) اکستنشن زانو
3) فلکشن زانو
4) بلند شدن روی پنجه پا با وزنه
5) اسکات
6) بلند کردن جفت پا با وزنه
تمرینات شامل سه دوره وتعداد 12 تکرار در هر دوره بود که طی آن آزمودنی ها تمرینات مذکور را با 60% حداکثر قدرت انجام می دادند . این دوره ها 1 دقیقه و فواصل بین ایستگاه ها 2 دقیقه استراحت فعال ( نرمش و حرکات کششی ) در نظر گرفته شده بود.
تمرینات پلایومتریک در 6 ایستگاه طراحی شده بود و در هرایستگاه یک تمرین در سه دوره و تعداد 12 تا 8 تکرار در هر دوره نجام می گرفت. بین دوره ها و نیز بین ایستگاهها 2 دقیقه استراحت در نظر گرفته شده بود. با توجه به میزان آمادگی آزمودنی ها تغییراتی از نظر بار مقاومت و زمان تمرین در تمرینات انجام می گرفت. برنامه تمرینات به مرور از شدت کم به شدت زیاد تغییر می یافت. بدین ترتیب که در هفته های اول تمرینات با شدت کم به صورت حرکتها و مهارتهای متوسط نظیر پرش از سطوح هم تراز و پرش بر روی هر دو پا انجام می گرفت و در هفته های بعد بیشتر بر تمرینات با شدت زیاد مانند پرشهای عمقی و پرش بر روی یک پا تکیه می گردید. همچنین تعداد پرش ها به مرور افزایش می یافت ولی به طور کلی تعداد پرشها در جلسات تمرین 140تا120 پرش بود. زمان هرجلسه تمرین برای هر دو گروه پلایومتریک و تمرینات با وزنه حدود 75 دقیقه بود که 15 دقیقه ابتدای آن صرف گرم کردن ،45 دقیقه صرف اجرای تمرینات و 15 دقیقه پایانی نیز حرکات کششی و برگشت به حالت اولیه انجام می گرفت.

8-3.روش تحقیق:
با توجه به ماهیت موضوع تحقیق ، به دنبال بررسی اثر دو روش تحقیق پلایومتریک و تمرین با وزنه بر روی ضربه شوت، سرعت و توان انفجاری بازیکنان فوتبال است و همچنین نظر به اینکه این بررسی در قالب دو گروه تمرینی اجرا می گردد روش این تحقیق تجربی و از نوع طرح دو گروهی با پیش آزمون و پس آزمون می باشد.

فصل چهارم

یافته های تحقیق

* مقدمه
● آزمون فرضیه ها

4-1.مقدمه:
سرعت و قدرت اجزای مکمل آمادگی جسمانی در تمامی حرکات ورزشکاران و در درجات مختلف میباشند. به طور ساده ترکیب سرعت و قدرت توان گفته میشود. برای سالهای طولانی مربیان و ورزشکاران در صدد برآمدند تا توان را به منظور افزایش عملکرد اجرای حرکات افزایش دهند. تمرینات پلایومتریک توانایی عضله برای رسیدن به حداکثر قدرت در حداقل زمان ممکن را توسعه میدهند. کلید انجام تمرینات پلایومتریک نمایش قدرت باسرعت و نیرومندی هرچه تمامتر می باشد. ثابت شده است که تمرینات پلایومتریک یک برنامه ی تمرینی ایده آل برای توسعه توان انفجاری و نیز افزایش سرعت می باشد. این تحقیق نیز با انجام تمرینات پلایومتریک قصد داشته تاثیر این گونه تمرینات را بر عملکرد سرعت و توان بازیکنان فوتبال بررسی کرده و آن را با تاثیر تمرینات با وزنه مقایسه نماید.
4-2.آزمون فرضیه ها:
برای آزمون فرضیه های تحقیق از نرم افزار آماری Spss for windows وروندT-test paired samples برای شش فرض اول و برای فرضیه های هفتم ، هشتم و نهم از روند فصT- test two indepent samples استفاده شده است.

4-3.فرضیه اول:
فرضیه تحقیق:( Ho)
میتوان نتیجه گرفت که تفاوتی در میزان ضربه شوت مشاهده میشود از نظر آماری معنی دار است. بنابراین شواهد و مدارک آماری لازم و کافی در تایید این فرضیه صفر که اجرای تمرینات پلایومتریک بر میزان ضربه شوت بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ندارد یافت نشده است.
4-4.فرضیه دوم:
فرضیه تحقیق: ( Ho)
میتوان نتیجه گرفت که تفاوتی که در توان انفجاری مشاهده میشود تز نظر آماری معنی دار است. بنابراین شواهد و مدارک آماری لازم و کافی در تایید این فرضیه صفر که اجرای تمرینات پلایومتریک بر توان انفجاری بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ندارد ، یافت نشده است .
4-5. فرضیه سوم :
فرضیه تحقیق: ( Ho)
می توان نتیجه گرفت که تفاوتی که در زمان لازم برای پیمودن دوی سرعت 45 متر مشاهده می شود از نظر آماری معنی دار است ، بنابراین شواهد و مدارک آماری لازم و کافی در تایید این فرضیه صفر که اجرای تمرینات پلایومتریک بر سرعت بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ندارد ، یافت نشده است.

4-6. فرضیه چهارم :
فرضیه تحقیق 🙁 Ho)
می توان نتیجه گرفت که تفاوتی که در میزان ضربه شوت مشاهده می شود، از نظر آماری معنی دار است. بنابراین شواهد و مدارک لازم و کافی در تایید این فرضیه صفر که اجرای تمرینات با وزنه بر میزان ضربه شوت بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ندارد ، یافت نشده است.
4-7 . فرضیه پنجم :
فرضیه تحقیق : (Ho)
می توان نتیجه گرفت که تفاوتی که در توان انفجاری مشاهده می شود از نظر آماری معنی دار است و بنابراین شواهد و مدارک آماری لازم و کافی در تایید این فرضیه صفر که اجرای تمرینات با وزنه بر توان انفجاری بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ندارد ، یافت نشده است.
4-8 . فرضیه ششم :
فرضیه تحقیق : (Ho)
می توان نتیجه گرفت که تفاوتی که در زمان لازم برای پیمودن دو 45 متر مشاهده می شود ، از نظر آماری معنی دار است . بنابراین شواهد و مدارک آماری لازم و کافی در تایید این فرضیه صفر که اجرای تمرینات با وزنه بر سرعت بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ندارد یافت نشده است .

4-9 . فرضیه هفتم :
فرضیه تحقیق : (Ho)
می توان گفت که فرضیه صفر پذیرفته می شود و بین دو روش تمرینی منتخب پلایومتریک و تمرین با وزنه بر روی ضربه شوت بازیکنان فوتبال اختلاف معنی داری وجود ندارد .
4- 10 . فرضیه هشتم:
فرضیه تحقیق : (Ho)
می توان گفت که فرضیه صفر پذیرفته نمی شود و بین دو روش تمرینی منتخب پلایومتریک و تمرین با وزنه بر روی توان انفجاری بازیکنان فوتبال اختلاف معنی داری وجود دارد .
4-11 . فرضیه نهم :
فرضیه تحقیق : (Ho)
می توان گفت که فرضیه صفر پذیرفته نمی شود و بین دو روش تمرین منتخب پلایومتریک و تمرین با وزنه بر سرعت حرکت بازیکنان فوتبال اختلاف معنی داری وجود دارد و در این میان تمرینات پلایومتریک بر سرعت بازیکنان تاثیر بیشتری داشته است.

فصل پنجم

بحث و نتیجه گیری

* مقدمه
* خلاصه یافته ها
* بحث و نتیجه گیری
* توصیه و پیشنهادات

5-1 . مقدمه :
آماده ساختن ورزشکار جهت کسب نتایج مطلوب به عوامل متعددی بستگی دارد که ممکن است نزد هر ورزشکاری متفاوت باشد . توصیه می شود که مربیان در شناخت و توسعه قابلیت های جسمانی ورزشکاران خود کوشش نمایند. این امر زمانی میسر می گردد که مربیان دانش لازم جهت شناسایی خصوصیات فردی و نقاط ضعف ورزشکار را داشته باشند . به همین دلیل عملی بودن تمرین ، موضوعی است که در سالهای اخیر هر چه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است و امروزه ثابت شده است که استفاده از تجربیات به تنهایی موفقیت ورزشکاران را تضمین نخواهد کرد ، بنابراین برنامه ریزی و تنظیم تمرین بر اساس متد علمی اهمیت زیادی پیدا کرده است . تحقیق حاضر در جهت دستیابی به دانش برنامه ریزی و تنظیم تمرین گامی کوچک برداشته است ، در این فصل تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده نیز بحث و تفسیر این نتایج ارائه شده است .
5-2 . خلاصه یافته ها :
افزایش آگاهی و دانش مربیان و ورزشکاران درباره روشهای نوین حاکم بر فوتبال از مهمترین عومل پیشرفت و توسعه فوتبال است . با توجه موارد ذکر شده و نظر به اهمیت قدرت ، سرعت و توان انفجاری در ورزش فوتبال محقق را بر آن داشت که اثر دو روش تمرین پلایومتریک و تمرین با وزنه را بر فاکتورهای مذکور بررسی نماید.
به منظور دستیابی به این هدف و اجرای تحقیق فوق از تعداد 140 بازیکن شرکت کننده در تمرینات تیم فوتبال جوانان شهرستان مهاباد ، پس از انجام تمرینات انتخابی تعداد 20 نفر از آنان بصورت گزینشی انتخاب و این تعداد بصورت تصادفی به دو گروه 10 نفری تقیسم شدند. پس از انجام پیش آزمون های شامل تست شوت کاشته فوتبال ، پرش عمودی در جا و دو سرعت از دو گروه، تمرینات دو گروه پلایومتریک و با وزنه بصورت 8 هفته یعنی 24 جلسه انجام شده است و پس از انجام پس آزمون از دو گروه و جمع آوری اطلاعات خام ، تجزیه و تحلیل آماری آنها نشان داد که:
1- اجرای تمرینات پلایومتریک بر میزان شوت بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ( 5%P< ) داشته است .
2- اجرای تمرینات پلایومتریک بر پرش عمودی بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ( 5%P< ) داشته است .
3- اجرای تمرینات پلایومتریک بر سرعت بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ( 5%P< ) داشته است .
4- اجرای تمرینات با وزنه بر میزان شوت بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ( 5%P< ) داشته است.
5- اجرای تمرینات با وزنه بر پرش عمودی بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ( 5%P< ) داشته است.
6- اجرای تمرینات با وزنه بر سرعت بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری ( 5%P< ) داشته است.
7- بین تاثیرات دو روش تمرینی پلایومتریک و تمرین با وزنه بر میزان شوت بازیکنان فوتبال اختلاف معنی داری وجود ندارد.
8- بین تاثیرات دو روش تمرین پلایومتریک و تمرین با وزنه بر روی پرش عمودی بازیکنان فوتبال اختلاف معنی داری ( 5%P< ) وجود دارد. در این میان تمرینات پلایومتریک بر توان انفجاری بازیکنان فوتبال تاثیر بیشتری داشته است.
9- بین دو روش تمرین پلایومتریک و تمرین با وزنه بر سرعت بازیکنان فوتبال اختلاف معنی داری ( 5%P< ) وجود دارد . در این میان تمرینات پلایومتریک بر سرعت بازیکنان تاثیر بیشتری داشته است.
5-3 . بحث و نتیجه گیری :
تجریه و تحلیل نتایج بدست آمده از تحقیق بیانگر این موضوع است که اجرای تمرینات منتخب پلایومتریک بر میزان شوت ، سرعت ، توان انفجاری بازیکنان تاثیر معنی دار دارد . بر اثر اجرای این تمرینات میانگین شوت و توان انفجاری آزمودنی ها از پیش آزمون به پس آزمون به ترتیب 5 و 9/14 درصد افزایش و میانگین زمان دو سرعت 08/6 درصد کاهش یافت .
در خصوص اثرات فیزیولوژیکی تمرینات پلایومتریک ، بر سیستم عصبی ـ عضلانی می توان گفت که یک از مراحل بسیار با اهمیت عملیات حرکتی در تمرینات پلایومتریک ، مرحله کششی است .
تمرینات پلایومتریک موجب تغییرات زیادی در سیستم عصبی ـ عضلانی می گردد که به نوبه خود توانایی عضلات را برای پاسخ سریعتر همراه با قدرت بیشتر فراهم می آورد.
در حرکات پلایومتریک توالی انقباض اکسنتریک به کانسنتریک به سرعت شکل می گیرد. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از تحقیق بیانگر آن است که اجرای تمرینات با وزنه بر میزان بر شوت، سرعت و توان انفجاری بازیکنان فوتبال تاثیر معنی داری دارد.
بدین ترتیب که میانگین میزان شوت و توان انفجاری آزمودنی ها از پیش آزمون به پس آزمون به ترتیب 7/14 و 1/8 درصد افزایش و میانگین زمان دو سرعت 07/2 درصد کاهش یافت .تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از تحقیق نشان می دهد که تمرینات پلایومتریک و با وزنه هر دو بر میزان برد شوت ، سرعت و توان انفجاری سرعت بازیکنان فوتبال تاثیر دارند.
اما تاثیر تمرینات پلایومتریک بر سرعت و توان انفجاری بازیکنان بیشتر از تاثیر تمرینات با وزنه بوده در حالیکه بین اثرات دو روش تمرینی بر میزان برد شوت بازیکنان اختلاف معنی داری وجود ندارد . تاثیر بیشتر تمرینات پلایومتریک بر سرعت و توان انفجاری بازیکنان را می توان ناشی از ویژگی این نوع تمرین دانست .
5-4 . توصیه و پیشنهادات :
الف) پیشنهادات برخاسته از تحقیق :
1- توصیه می شود جهت پیشرفت ورزشکاران و افزایش انگیزه های آنان درطول دوره تمرینات تستهای آمادگی جسمانی از آنان بعمل آید .
2- پیشنهاد می شود جهت حصول بهترین نتیجه از تمرینات پلایومتریک ، طراحی و اجرای این تمرینات توسط مربیان گرامی با دقت کافی انجام گیرد .
ب) پیشنهادات برای تحقیق آینده :
1- پیشنهاد می شود تحقیقاتی در مورد بررسی تاثیر تمرینات پلایومتریک برای گروه های ورزشکاران در سایر رشته های ورزش انجام گیرد.
2- پیشنهاد می شود که در تحقیقات بعدی ، تاثیر این روشهای تمرین در مدت زمان بیشتری مورد مطالعه قرار گیرد.
3- پیشنهاد می شود تاثیر تمرینات پلایومتریک و با وزنه بر فاکتورهای دیگر آمادگی جسمانی مورد بررسی قرار گیرد.
4- توصیه می شود چنین تحقیقی بر روی ورزشکاران رده های سنی مختلف انجام گیرد.
5- توصیه می شود تحقیقاتی درباره مقایسه تاثیر تمرینات پلایومتریک بر زنان و مردان انجام گیرد.
پیوست ها :
نکات ایمنی در تمرینات پلایو متریک:
1) در اجرای تمرینات پلایومتریک اصل پیشرفت تدریجی باید رعایت شود و بدن به تدریج به این فشارهای وارده عادت می کند.
2) قبل از پرداختن به این تمرین ها ورزشکار باید سرشار از انرژی باشد تا حرکات با اعمال قدرت کافی اعمال شود.
3) ورزشکارانی که به دستور مربی خود توجه نمی کنند خطر بزرگتری برای آسیب دیدگی و کم تمرینی یا پرتمرینی دارند.
4) تمرینات پلایومتریک تنها باید بر روی سطوحی که توانایی جذب ضربه را دارند اجرا شود مانند زمین چمن، چمن مصنوعی و تشک و هرگز تمرینات پلایومتریک را بر روی آسفالت یا کف ورزشگاه انجام ندهید.
5) برای اجرای این حرکات بدن بایستی به خوبی گرم شود تا از بروز صدمات به مفاصل جلوگیری شود.
6) این تمرینات باید قبل از تمرینات دیگر انجام پذیرد.
رهنمودهایی جهت انجام تمرینات پلایومتریک:
1) گرم کردن و سرد کردن ـ ورزشکار باید قبل و بعد از انجام تمرینات پلایومتریک با حرکاتی نظیر ؛ آهسته دویدن، تمرینات کششی، ورزشهای سوئدی سبک ،بدن خود را آماده نمایند.
2) تمرینات باید متناسب با شکل،کار عضله و دامنه حرکت ورزش یا فعالیت مورد نظر باشد.
3) اصل اضافه بار ـ تمرینات پلایومتریک باید از نظر مقاومت، زمان و فاصله اجرای حرکات وکلاً بر اساس اصول اضافه بار تنظیم گردد.
4) تکرار فعالیتهایی که نیاز به تلاش بیشتری دارند، بهتر است دفعات کمتری انجام شود و بالعکس.

1

28


تعداد صفحات : 32 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود