فهرست
تشکر و قدردانی
تقدیمی به :
مقدمه
تاریخچه
تاریخچه اینترنت در ایران
ابزار مورد نیاز جهت استفاده از اینترنت
مودم چیست ؟
خدمات اینترنت
پست الکترونیکی
مثال هایی از حوزه های مختلف سطح بالای جغرافیایی
مثال هایی از حوزه های سطح بالای سازمانی
آشنایی با سایت های مهم در اینترنت
1. سایت یاهو ( Yahoo )
2. سایت گوگل (Google )
3. سایت ابای ( Ebay )
4. سایت آمازون( Amazon )
معرفی تعدادی مراکز مالی
تهیه نرم افزار
گپ زنی در اینترنت
بحث و گفتگوی گروه های تخصصی
تجارت الکترونیک
تاریخچه تجارت الکترونیک
تعریف تجارت الکترونیک
مزایا و معایب تجارت الکترونیک
بسترهای لازم برای تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیک در ایران
آشنایی با بازاریابی از طریق اینترنت
تلفن اینترنتی
مزایای مکالمه تلفنی اینترنتی برای کار
مزایای استفاده از voip
مزایا و معایب ارتباطات اینترنتی
اساسنامه
اساسنامه محل کارآموزی
اساسنامه شرکت سپید نت ( سهامی خاص )
ثبت شرکت ها
شرکت های سهامی
کلیات
تعریف شرکت
میزان سرمایه
انواع شرکت های سهامی
نحوه تاسیس شرکت های سهامی خاص
محدودیت های شرکت سهامی خاص
مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت سهامی خاص
مدیریت
مهارت های مدیران
وظایف مدیریت
نقش های مدیر
نقش های ارتباطی
نقش های اطلاعاتی
نقش های تصمیم گیری
اصول و روش های حسابداری
اصل بهای تمام شده
تعریف وجه نقد
تنخواه گردان
حسابداری تنخواه گردان
صندوق
حساب بانک
انواع دفاتر تجاری
الف ) دفتر روزنامه
ب ) دفتر کل
ج) دفتر دارایی
د) دفتر کپیه
صورت های مالی
نمونه ترازنامه
نمونه صورت حساب سود و زیان
نتیجه گیری
فصل اول
1- مقدمه
2- تاریخچه
مقدمه
از همان زمانی که انسان از زندگی انفرادی دست کشید و به زندگا اجتماعی روی آورد و تبادلات و معاملات آغاز شد ، نیاز به یک سری محاسبات و شمارش ها به وجود آمد . نخستین وسیله ای که انسان برای محاسبه و شمارش در دست داشت ، انگشتان دست بود . با گسترش جوامع و پیچیده تر شدن مناسبات و دادوستدها کم کم اشیا جایگزین انگشتان دست شدند . بشر هزاران سال سعی کرد تا روش ساده ای جهت محاسبات پیدا کند و مهم ترین تحول در این زمینه اختراع چرتکه1 بود که آن را به چینیان نسبت می دهند و قدمت آن به بیش از دو هزار سال قبل از میلاد برمی گردد . با اختراع چرتکه در حقیقت داده پردازی از حالت دستی محض به همراهی با وسایل جانبی مکانیکی تبدیل گردید .
لایبنیز2 ریاضی دان آلمانی از نخستین کسانی است که در ساختن یک دستگاه خودکار محاسبه کوشش کرد ، او که به پدر حسابدارش در تنظیم حسابها کمک می کرد از زمانی که برای محاسبات صرف می کرد ، ناراحت بود ، به همین علت تلاش غراوانی ئر ساخت این ماسین کرد ولی در نهایت موفق به انجام این کار نشد .
در گذشته دستگاه های مختلف مکانیکی ساده ای نظیر چرتکه ساخته می شدند که در برخی موارد به عنوان " کامپیوترهای آنالوگ " نام برده می شود . چرا که بر خلاف کامپیوتر های رقمی ، اعداد را نه به صورت اعداد بر پایه دو بلکه به صورت کمیت های فیزیکی متناظر با اعداد نمایش مب دادند .
نهایتا ً نخستین ماشین جمع زن مکانیکی که اعداد را بر پایه دو نمایش می داد در سال 1642 توسط دانشمند فرانسوی به نام بلز پاسکال ساخته شد .
چیزی که امروزه از آن به عنوان کامپیوتر یاد می شود در گذشته به عنوان کامپیوترهای رقمی ( دیجیتال ) یاد می شد تا آنها را از انواع کامپیوترهای آنالوگ جدا سازد .
ایده چالز بابج3 بود که مبنای ساخت کامپیوترهای امروزی شد . که او را به عنوان پدر کامپیوتر می شناسند . او یکی از اولین ماشین های محاسبه مکانیکی را که به آن ماشین تحلیلی گفته می شد ، طراحی نمود ، اما بخاطر مشکلات فنی مورد استفاده قرار نگرفت . ولی در نهایت نخستین ماشین الکترونیکی یا کامپیوتر در سال 1944 ساخته شد . در این کامپیوتر از لامپ خلاء به عنوان اصلی ترین مولفه الکترونیکی استفاده شد . دو سال بعد کامپیوتر عظیمی بنام "ایناک"4 توسط دانشمند مجارستانی بنام جان ون نیومان5 ساخته شد .
یکی از کاربردهای مهم کامپیوتر در عصر حاضر اینترنت است . با توجه به اهمیت ارتباطات و اطلاعات در عصر حاضر که به عصر انفجار اطلاعات موسوم شده است ، ابزارهایی که امکان اطلاع رسانی و برقراری ارتباط میان افراد مختلف را در سراسر جهان فراهم می کنند ، اهمیت فراوانی پیدا کرده اند و نیاز به نظام های ارتباطی است که بتواند بهمن عظیمی از اطلاعات را تحت کنترل موثر قرار داده و شانه انسان را از زیر بار آن خالی کرده و برای خلاقیت در کار به او دقت و امکان تلاش بیشتر دهد . بدین ترتیب دیگر پژوهشگر ناگذیر نیست وقت زیادی را صرف جستجوی اثری کند که به آن نیاز دارد یا کتابخانه اش را زیرو رو کند ، برگه های فهرست کتابخانه های مختلف را ورق بزند ، تلفنی یا حضوری از متخصصان مختلف بپرسد .
با استفاده از یک رایانه ، یک مودم و یک خط تلفن قادر خواهد بود به اینترنت، بزرگ ترین شبکه اطلاع رسانی جهان متصل شود . بدین سان انبار عظیمی از نرم افزارها و حجم عظیمی از اطلاعات اعم از کتاب ها ، مجلات ، تحقیقات و یا جدیدترین مقالات در زمینه های مختلف در دسترس قرار خواهد گرفت . اینترنت در سرتاسر جهان به صدها میلیون کاربر اجازه می دهد تا با هم به تبادل نظر پرداخته و از نظرات یکدیگر آگاه شوند. از طریق اینترنت می توان با افراد بیشماری از کشورها و فرهنگ های مختلف، که داوطلبانه با یکدیگر همکاری کرده و حاصل تلاش ها و دستاوردهای خود را از طریق این شبکه در اختیار دیگران قرار می دهند ، آشنا شد . در واقع تمامی اطلاعات موجود در اینترنت ، حاصل کوشش افرادی است که در ابتدا ایده خود را توسعه داده و پدیده جدیدی خلق کردند ، و سپس آن را از طریق این شبکه به جامعه انسانی در سراسر جهان ارائه نمودند . بنابراین اتصال به شبکه اینترنت، به معنای برقرار کردن پیوند با جریان پویا و بالنده علم جهان می باشد . در واقع اینترنت از تعداد بیشماری شبکه های کوچک و بزرگ که حاوی اطلاعات متنوع و گوناگونی می باشند ، تشکیل می شود . یک فرد متصل به شبکه اینترنت تنها نظاره گر اینترنت نمی باشد ، بلکه خود نیز جزیی از اینترنت است و می تواند با آن تبادل اطلاعات نماید .
تاریخچه
در سال 1957 نخستین ماهواره یعنی " اسپوتنیک " توسط اتحاد جماهیر شوروی سابق به فضا پرتاب شد . در همین دوران رقابت سختی از نظر تسهیلاتی بین دو ابر قدرت آن زمان جریان داشت و دنیا در دوران جنگ سرد به سر می برد . وزارت دفاع امریکا در واکنش به این اقدام رقیب نظامی خود ، آژانس پروژه های تحقیقاتی پیشرفته یا " آرپا 6" را تاسیس کرد .
یکی از پروژه های مهم این آژانس تامین ارتباطات در زمان جنگ جهانی احتمالی ، تعریف شده بود . در همین سال ها در مراکز تحقیقاتی غیر نظامی که در امتداد دانشگاه ها بودند ، تلاش برای اتصال کامپیوترها به یکدیگر در جریان بود . در آن زمان کامپیوترهای Mainframe از طریق ترمینال ها به کاربران سرویس می دادند . در اثر اهمیت یافتن این موضوع آژانس آرپا منابع مالی پروژه اتصال کامپیوتر از راه دور به یکدیگر را در دانشگاه Mit بر عهده گرفت . در اواخر سال 1960 اولین شبکه کامپیوتری بین چهار کامپیوتر ، که دو تای آنها در Mit ، یکی در دانشگاه کالیفرنیا و دیگری در مرکز تحقیقاتی استنفورد قرار داشتند ، راه اندازی شد .این شبکه آرپانت7 نام گذاری شد. در سال 1965 نخستین ارتباط راه دوربین دانشگاه Mit و یک مرکز دیگر نیز برقرار گردید .
در سال 1970 شرکت معتبر " زیراکس " یک مرکز تحقیقاتی در پالوآ.ل.تو تاسیس کرد . این مرکز در طول سالها مهم ترین فناوری های مرتبط با کامپیوتر را معرفی کرده است و از این نظر به یک مرکز تحقیقاتی افسانه ای بدل گشته است . این مرکز تحقیقاتی که پارک 8 نیز نامیده می شود ، به تحقیقات در زمینه شبکه های کامپیوتری پیوست . تا این سالها شبکه آرپانت به امور نظامی اختصاص داشت ، اما در سال 1972 به عموم معرفی شد . در این سالها شبکه آرپانت مراکز کامپیوتری بسیاری از دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی را به هم متصل کرده بود .
در این سالها حرکتی غیر انتفاعی به نامMerit که چندین دانشگاه بنیان گذار آن بوده اند ، مشغول توسعه روش های اتصال کاربران ترمینال ها به کامپیوتر مرکزی یا میزبان بود . مهندسان پروژه Merit در تلاش برای ایجاد ارتباط بین کامپیوترها مجبور شدند تجهیزات لازم رار خود طراحی کنند . آنان با طراحی تجهیزات واسطه برای مینی کامپیوتر Decpdp-11 نخستین بستر اصلی9 شبکه های کامپیوتری را ساختند . تا سالها نمونه های اصلاح شده این کامپیوتر به نام PCP 10 نقش میزبان را در شبکه ها ایفا می کرد . نخستین شبکه از این نوع که چندین ایالت را به هم متصل می کردMich net نام داشت.
در سال 1973 موضوع رساله دکترای باب متکالف11 در باره مفهوم اترنت در مرکز پارک مورد آزمایش قرار گرفت . با تثبیت اترنت تعداد شبکه های کامپیوتری رو به افزایش گذاشت .
روش اتصال کاربران به کامپیوترهای میزبان در آن زمان به این صورت بود که یک نرم افزار خاص بر روی کامپیوتر مرکزی اجرا می شد و ارتباط کاربران را برقرار می کرد . اما در سال 1976 نرم افزار جدیدی به نام Hermis عرضه شد که برای نخستین بار به کاربران اجازه می داد تا از طریق ترمینال به صورت تعاملی مستقیما ً به سیستم Merit متصل شوند . این نخستین باری بود که کاربران می توانستند در هنگام برقراری ارتباط از خود به پرسند " به کدام میزبان ؟ "
از وقایع مهم تاریخچه شبکه های کامپیوتری ، ابداع روش سوییچینگ بسته12 ای است . قبل از معرفی شدن این روش از سوییچینگ مداری برای تعیین مسیر ارتباطی استفاده می شد ، اما در سال 1974 با پیدایش پروتکل ارتباطی tcp/ip از مفهوم سوییچینگ مداری استفاده گسترده تری شده است . این پروتکل در سال 1982 جایگزین پروتکلN cp شد و به پروتکل استاندارد برای آرپانت تبدیل گشت. در همین زمان یک شاخه فرعی به نام Milnet در آرپانت ، همچنان از پروتکل قبلی پشتیبانی می کرد و به ارائه خدمات نظامی می پرداخت .با این تغییر و تحول شبکه های زیادی به بخس تحقیقاتی این شبکه متصل شدند و آرپانت به اینترنت تبدیل گشت . در این سالها حجم ارتباطات شبکه ای افزایش یافت و در پی آن مفهموم ترافیک شبکه مطرح شد . مسیریابی در این شبکه به کمک آدرسهای IP به صورت 32 بیتی انجام می گرفت . هشت بیت اول آدرس IP ، به شبکه های محلی اختصاص داده شده بود که به سرعت مشخص گشت تناسبی با نرخ رشد شبکهها ندارد و باید در آن تجدید نظر شود . مفهوم شبکه های LAN و شبکه های WAN در دهه 7 میلادی از یکریگر تفکیک شدند . در آدرس دهی 32 بیتی اولیه ، بقیه 24 بیت آدرس به میزبان در شبکه اشاره می کرد .
در سال 1983 سیستم نامگذاری دامنه ها به وجود آمد و اولین سرویس دهنده نامگذاری ، راه اندازی شده استفاده از نام به جای آدرس های عددی معرفی شد . در این سال تعداد میزبان های اینترنت از مرز ده هزار نفر فراتر بود .
وب یا همان www که مخفف World Wide Web ( به فارسی : تار جهان گستر ) می باشد توسط ازمایشگاه اروپایی فیزیک ذرات13 بخاطر نیاز آنها به دسترسی مرتب تر و آسان تر به اطلاعات موجود روی اینترنت ابداع گشت . در این روش اطلاعات به صورت مستنداتی صفحه ای بر روی شبکه اینترنت قرار می گیرند و به وسیله یک مرورگر وب قابل مشاهده هستند و هم اکنون کارکردهای بسیاری دارند
تاریخچه اینترنت در ایران
سال 1371 : تعداد کمی از دانشگاه های ایران ، از جمله دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه گیلان ، توسط مرکز تحقیقاتی فیزیک نظری و از طریق پروتکل UUCP به اینترنت وصل می شوند تا با دنیای خارج ایمیل رد و بدل کنند .
سال 1372 : در این سال ایران نیز به شبکه اینترنت پیوست . نخستین رایانه ای که در ایران به اینترنت متصل شد " مرکز تحقیقاتی فیزیک نظری " در ایران بود . در حال حاضر نیز این مرکز یکی از مراکز خدمات اینترنت در ایران است .
ـــ مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات ، به عنوان تنها نهاد ثبت اسامی قلمرو[.ir] در ایران به رسمیت شناخته می شود . این قلمرو مشخصه تعیین شده برای هویت ایران در فضای اینترنت است .
سال 1373 : موسسه ندا رایانه تاسیس می شود . پس از راه اندازی اولین بولتن بورد (BBS ) ، در عرض یک سال نیز اولین وب سایت ایرانی داخل ایران را راه اندازی می کند . همچنین ، این موسسه روزنامه همشهری را به زبان فارسی در اینترنت منتشر می کند ، که این اولین روزنامه رسمی ایرانی در وب محسوب می شود . در همین سال به دنبال اتصال به اینترنت از طریق ماهواره کانادایی " کد ویژن " (Cadvision ) ، موسسه ندا رایانه فعالیت بازرگانی خود را به عنوان اولین شرکت خدمات سرویس اینترنتی ( ISP ) آغاز می کند .
سال 1374 : مجلس ایران تاسیس شرکت امور ارتباطات دیتا تحت نظر شرکت مخابرات ایران را تصویب می کند و مسئولیت توسعه خدمات دیتا در سطح کشور را بطور انحصاری در اختیار آن شرکت قرار می دهد .
سال 1377 : پروژه یونیکد در ایران با قرارداد شورای عالی انفورماتیک و همکاری بنیاد دانش و هنر واقع در انگلستان و با نظارت و مدیریت فنی دانشگاه صنعتی شریف تحت عنوان " فارسی وب " آغاز می شود . هدف پروژه این است که با گنجاندن کامل و جامع الفبای فارسی در استاندارد یونیکد ، نشر فارسی در کامپیوتر مخصوصا ً اینترنت و وب استاندارد شود و اصولا ً مشکل قلم ( فونت ) های غیر استاندارد موجود در نرم افزارهای ایرانی حل شود .
امروزه بنا بر پیش بینی های موجود ، تعداد کاربران اینترنت در ایران تا پایان سال 1384 به پانزده میلیون نفر و تا پایان سال1386 به بیست میلیون نفر بالغ می گردد .این در حالی است که تعداد کل استفاده کنندگان اینترنت در جهاندر سال 2005 میلادی را 756 میلیون نفر برآورد می کنند . و در این زمینه ایران یکی از پیشتازه های عرصه سایبرنتیک قلمداد می شود .
ابزار مورد نیاز جهت استفاده از اینترنت
همان طوری که از گفته های بالا می توان فهمید این است که اینترنت از پیوند تعداد بیشماری شبکه های کامپیوتری کوچک و بزرگ که حاوی اطلاعات مختلف و متنوعی می باشند ، تشکیل می شود . در این شبکه گسترده هیچ شخص یا سازمانی شبکه اینترنت را مدیریت نمی کند با این وجود دهها میایون کامپیوتر در این شبکه به فعالیت می پردازند و هر مرکزی کامپیوترهای خود را به طور مستقل هدایت می کند . در واقع برای استفاده از اینترنت ، باید کامپیوتر خود را به شبکه ای از کامپیوترهای دیگر که قبلا ً بخشی از اینترنت ار تشکیل داده اند ، متصل کنید . توسط هر کامپیوتری می توان به اینترنت متصل شد ولی برای استفاده بهینه از اینترنت بهتر است از یک کامپیوتر با توانایی های بالا استفاده کرد .
حداقل تجهیزات مورد نیاز برای برقراری ارتباط با شبکه اینترنت عبارتند از:
1. رایانه ای با قدرت و سرعت مناسب مانند پنتیوم .
2. یک دستگاه مودم با سرعت حداقل bps 28800 و به بالا .
3. یک خط تلفن برای برقراری ارتباط با مرکز ISP یا مرکز خدمات اینترنت .
4. عضویت در مرکز خدمات اینترنت .
5. داشتن سیستم عامل مناسب مانند Windows 95 و به بالا .
6. داشتن برنامه مناسبی برای برقراری ارتباط ، مانند مرورگر Netscape یا مرورگر Internet Explorer .
مودم چیست ؟
مودم وسیله ای است که از یک طرف معمولا ً به کامپیوترهای شخصی و از طرف دیگر به خط تلفن وصل شده و امکان ارسال داده های موجود در رایانه را از طریق خط تلفن فراهم می آورد . کار مودم در حقیقت تبدیل علائم رایانه ای به سیگنال های تلفنی می باشد که بدین ترتیب ارتباط بین دو رایانه را از طریق خط تلفن ممکن می سازد .
به طور کلی مودم ها دارای دو نوع کلی می باشند :
الف ) مودم های داخلی که به صورت یک کارت الکترونیکی مانند کارت صدا و کارت گرافیکی در یکی از شیارهای خالی مادربرد نصب می شود .
ب) مودم های خارجی که به صورت یک جعبه کوجک مجزا هستند و با یک کابل از بیرون کیس به ان وصل می شوند .
مودم های داخلی نسبت به مودم های خارجی ارزان تر هستند . مودم های خارجی به راحتی قابل استفاده بر روی رایانه های دیگر می باشند . در حالی که جابجایی مودم های داخلی به راحتی انجام نمی گیرد .
خدمات اینترنت
کاربردهای فراوان و متنوع اینترنت موجب استقبال گسترده عموم مردم از این شبکه عظیم شده است . این کاربرد ها بسیار زیاد و در زمینه های مختلف می باشد. عمده ترین این خدمات عبارتند از :
پست الکترونیکی
استفاده از سرویس پست الکترونیکی یکی از کاربردهای عمومی و مفید اینترنت می باشد . این سرویس ابزار فوق العاده ای برای ارسال و دریافت پیام از طریق اینترنت می باشد .
ایمیل یا پست الکترونیکی نوعی پیام متنی است که باعث انتقال نامه ها و سایر مدارک از رایانه ای به رایانه دیگر از طرق شبکه ارتباطات دوربرد می گردد. در تعریفی دیگر پست الکترونیکی عبارت از تبادل پیام های متنی و فایل های رایانه ای از طریق شبکه ارتباطی مانند پست محلی یا اینترنت است که اغلب میان رایانه و پایانه صورت می گیرد و معمولا ً شامل پیام های خصوصی است که به صورت الکترونیکی میان رایانه ها یا به وسیله اتصال به شبکه اینترنت یا از طریق خطوط تلفنی فرستاده می شود تا بر روی شبکه اینترنتی ذخیره گردد تا گیرنده آنها را دریافت کند.
پست الکترونیکی یکی از خدمات مهم اینترنت است که شباهت زیادی به خدمات پست معمولی دارد و در واقع ارتباط غیر هم زمان را برای افراد پدید می آورد ،
و در عرصه ارتباطات توجه روز افزونی به آن می گردد . امروزه استفاده از اینترنت و پست الکترونیکی در کتابخانه ها بسیار متداول شده و بسیاری از خدمات و کارکردهای کتابخانه ها از جمله خدمات مرجع را متاثر ساخته است. این فرآیند همانند پست معمولی عمل می کند با این تفاوت که بجای نظام پستی معمولی ، از نظام رایانه ای استفاده می شود ، و به جای کاغذ بیت ها و بایت ها اطلاعات را جابجا می کنند . استفاده از این پست آسان است و فرستادن پیام به هر نقطه ای از دنیا چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد ، و لزومی به خرید تمبرو پاکت و کاغذ نیست ؛ و مهم تر آن که عکس و سند و کاغذ نیز می وان از طریق پست الکترونیکی ارسال کرد.
پست الکترونیکی نخستین بار در سال 1971 به شکل ابتدایی توسط یکی از مهندسان رایانه به نام " ری تاملینسون " مطرح شد . وی نظامی را ابداع کرد که به همکارانش امکان می داد پیام هایی را برای یکدیگر بفرستند ؛آنچه تاملینسون ابداع کرد به سرعت مورد استفاده قرار گرفت و مهندسان دریافتند که می توانند پس از اختراع تلفن دگرگونی بزرگی در ارتباطات به وجود آورند . چند سال بعد ، میلیون ها نفر از مردم شروع به استفاده از پست الکترونیکی به جای تماس های تلفنی ، دورنگار و نامه کردند . از آن پس استفاده از پست الکترونیکی به سبب مزایای بسیار به طور گسترده ای رشد یافت .این مزایا عبارتند از : امکان ذخیره یا دستکاری پیام ، سرعت بالای ارسال پیام ، هزینه ناچیز ارسال پیام ، حذف نسخه برداری و استفاده از کاغذ و هم چنین حذف محدودیت های زمانی و جغرافیایی و بسیاری از مزایای دیگر .
کلیه کاربرانی که در سراسر دنیا به این شبکه متصلند ، دارای آدرس پست الکترونیکی خاص خویشند و این آدرس معرف آن کاربر ، به کلیه کاربران اینترنت در سراسر جهان خواهد بود . این آدرس از دو قسمت تشکیل می شود که توسط یک علامت @ – به معنی "در" یا "at" – از هم جدا می شوند .
نام حوزه ( محل کاربر ) @ نام عضو ( کاربر )
نام حوزه ممکن است شامل قسمت های مختلفی از قبیل نام میزبان ، نام سازمان و نوع فعالیت سازمان نیز باشد . مثال
Shirkavand @ sun . lust . ac . ir
Shirkavand : …………………. نام شناسایی کاربر
Sun : …………………. سیستم میزبان
Iust : …………………. نام سازمان
Ac : ………………….. نوع سازمان
Ir : ………………….. کد کشور
مثال هایی از حوزه های مختلف سطح بالای جغرافیایی
.Us : ایالات متحده . at : اتریش
.Au : استرالیا .ca : کانادا
.Fr : فرانسه .de : آلمان
.au : استرالیا .ch :سوییس
.es :اسپانیا .gr : یونان
.jp :ژاپن .uk :انگلستان
مثال هایی از حوزه های سطح بالای سازمانی
.com : سازمان بازرگانی .biz : سازمان تجاری
.edu : موسسه آموزشی .gov : دولتی
.org : سازمان غیر انتفاعی .mil : نظامی
.net :سازمان شبکه سازی .name : خصوصی
.int : سازمان بین المللی .coop : تعاونی
آشنایی با سایت های مهم در اینترنت
در جهان اینترنت صدها هزار سایت وجود دارد که می توان وارد آنها شد و از آنها استفاده کرد. در این قسمت به معرفی تعدادی از سایت های مهم می پردازیم.
1. سایت یاهو ( Yahoo )
سایت یاهو در سال 1994 توسط دو دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه کالیفرنیا طراحی شد . این سایت که از جذابیت بالایی برخوردار می باشد ، خدمات اینترنتی زیادی عرضه می کند ، از آن جمله می توان به سرویس رایگان پیام رسانی آن ، چت ، آلبوم عکس ، صفحات شخصی ، فروش ، جستجو در اینترنت و … اشاره کرد .
www.Yahoo.com
2. سایت گوگل (Google )
بدون شک یکی از قوی ترین موتورهای جستجو در سایت گوگل وجود دارد ، به طوری که مهجورترین و دور ا ز ذهن ترین کلمات را در مدت بسیار کوتاه ( کسری از ثانیه ) پیدا کرده و صدها بلکه هزاران مرجع از آن را ظاهر می سازد . گ.گل علاوه بر آنکه امکان جستجوی کلمات را دارد ، امکان جستجو و ظاهر کردن تصاویر و دسترسی به 20 سال فعالیت گروه های خبری یوزنت را نیز دارد . برخی بر این باورند که گوگل بزرگ ترین فهرست سایت های اینترنتی را در خود جای داده است .
www.google.com
3. سایت ابای ( Ebay )
این سایت بزرگ ترین که بزرگ ترین حراج اینترنتی است ، خدماتی را عرضه می کند که برای میلیون ها نفر سودمند است . این سایت بازار جهانی ایجاد کرده است که افراد در اقصی نقاط جهان می توانند برای خرید اشیای مختلف اعم از نو یا کهنه ، که شخصی در یک نقطه از جهان اعلام کرده است ، با هم رقابت کنند . بدین ترتیب شرکت های کوچک و حتی اشخاص قادرند با قرار دادن مشخصات کالای خود در این سایت ، در مدت کوتاهی بازار بزرگی پیدا کنند .
www.ebay.com
4. سایت آمازون( Amazon )
این سایت فاصله اشتیاق برای خریدن کتاب و دسترسی به آن را در سراسر جهان بسیار کوتاه کرده است . سایت آمازون علاوه بر در دسترس قرار دادن کتاب مورد نظر ، کتاب های مشابه را نیز به شما معرفی می کند و نظر سایر خوانندگان را پیرامون کتاب مورد نظر به شما عرضه می کند .
www.amazon.com
معرفی تعدادی مراکز مالی
www.tse.or.ir ………………………… بازار بورس تهران
www.bloomberg.com ……………..اخبار تجاری
www.lib.berkeley.edu ……………. کتابخانه های تجاری
www.amosveb.com/gls …………. جسجوی تعاریف اقتصادی
www.cnnfn.com ………………………..بازار سهام دسترسی به اطلاعات
اینترنت یک ابزار بسیار ارزشمند تحقیقاتی است ؛ زیرا به وسیله آن به آسانی می توان به هر نوع اطلاعات اعم از دانستنی های علمی ، ادبی ، اقتصادی و هنری و … دسترسی پیدا کرد . در اینترنت می توان به انواع کتابهای منتشر شده دسترسی پیدا کرد و آنها را خط به خط مطالعه نمود و در صورت نیاز از آنها پرینت گرفت.
تهیه نرم افزار
با استفاده از اینترنت می توان به انواع برنامه ها و نرم افزارهای رایانه ای مثل واژه پردازها ، بازی ها و حتی فیلم و موسیقی دست پیدا کرده و انها را دریافت کرد . برخی از برنامه ها در صفحات وب به صورت رایگان ارائه می شوند ، بعضی با پرداخت مبلغ قابل دریافت و بعضی دیگر نیز برای مدت زمان محدودی رایگان و آزاد بوده و پس از این مدت بارری استفاده از آنعها باید هزینه آن را به مولف ، ناشر، شرکت و یا برنامه نویس آن پرداخت کرد .
گپ زنی در اینترنت
امروزه اهمیت ارتباطات بر هیچ کس پوشیده نیست ، در عصر ارتباطات خرد و کلان ، کوچک و بزرگ می بایست با وسایل ارتباطی به روز آشنا بود تا از روند صعودی جامعه به سمت رشد و پیشرفت و تکامل باز نماند.اینترنت در این میان جایگاه خود را در بین افراد جامعه ما باز کرده و در حال فراگیر شدن است . یکی از مزایای مهم و سودمند اینترنت ارتباط با افراد دیگر در مکان های دیگری از کره زمین می باشد .دریافت و ارسال پیام تبدیل به گپ زذن می شود .
ساده ترین روش ارتباط در اینترنت ارتباط نوشتاری از طریق آن واحد روی خط می باشد . به طرق مختلف می توان گپ زنی انجام داد . ابتدایی ترین نوع آن نوشتاری است که امروزه امکان ارتباط صوتی و تصویری نیز وجود دارد . بدیهی است که در ارتباطات صوتی و تصویری وجود میکروفن، بلندگو ، و وب کم یا دوربین دیجیتال الزامی است . برای برقراری ارتباط تصویری در اینترنت همان طوری که گفته شد باید از دوربین های اینترنتی ( وب کم ) استفاده نمود .
دوربین های اینترنتی دوربین های دیجیتالی کوچکی هستند که می توانند به کامپیوترها متصل شوند . این دوربین ها می توانند عکس های دیجیتال را با سرعت بگیرند و آنها را بر روی مونیتور به نمایش درآورند . که می توانند در اینترنت برای تله کنفرانس یا یک ارتباط زنده در وب استفاده شوند در چند سال گذشته وب کم ها به طور قابل توجهی ارزان شده اند ( تعداد زیادی از آنها زیر 100 دلار قیمت دارند ) و کیفیت و سهولت استفاده و سازگاری با نرم افزار در آنها ارتقاء یافته است. اندازه تصویر عمومآ 640 در480 پیکسل است. نرم افزار لازم برای عملکرد ابزار و تنظیمات تصویر و کنفرانس از راه دور ( تلکنفرانس ) اغلب با خود وب کم همراه است.
شما زمانیکه وب کم ها را ارزیابی می کنید ، باید آن را از نظرکمیت های اندازه تصویرو کیفیت تصویر و سرعت فریم سبک ، سنگین کنید . اگر تصاویر از طریق یک خط تلفن ارسال شود ، پهنای باند کسی که قرار است عکس شما را ببیند و با یک خط تلفن معمولی به اینترنت متصل شده است ، شما پهنای باند زیادی نخواهید داشت . بنابراین تصاویر بزرگ با رزولوشن بالا به راحتی و سرعت مناسب با یک خط تلفن معمولی نمایش داده نخواهند شد. تصاویر با قطع و وصل زیاد و همراه با پرش خواهند بود. در نتیجه رزولوشن بالاتر ترجیح داده نمی شود بنابراین احتیاج به خرید یک دوربین با قیمت بالا که رزولوشن بالایی دارد ، نیست . انواع مختلفی از نرم افزارها با دوربین های مختلف عرضه می شود بعضی از پکیچ ها شامل نرم افزار ویرایش تصویر هستند که به شما اجازه می دهند کنتراست و درخشندگی و رنگ یک تصویر را تغییر دهید .
بحث و گفتگوی گروه های تخصصی
گذشته از گپ زنی در اینترنت که حالت ابتدایی و سرگرم کننده ای بین کاربران است بحث و گفتگوی گروه های تخصصی نیز بین پژوهشگران ، دانشگاهیان ، اطبا و سایر گروه هایی که نیاز به همفکری و تبادل ارتباطات راجع به موضوع خاصی دارند ، برخوردار است . در اینترنت افراد هم فکر در اقصی نقاط جهان تشکیل گروه های تخصصی را می دهند و به طور زندده با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند و بدین ترتیب پیرامون موضوعات مورد نظر به بحث و گفتگو می پردازند .
تجارت الکترونیک
تاریخچه تجارت الکترونیک
انسان از ابتدای خلقت تاکنون روشهای تجاری متفاوتی را تجربه کرده است. در ابتدا سیستم تبادل کالا رایج بود. شکارچی گوشت را با سلاح عوض می کرد. این سیستم اشکالات فراوانی داشت. مثلاً ممکن بود شکارچی نتواند سلاح سازی را پیدا کند که به گوشت احتیاج داشته باشد. در این صورت گوشتها فاسد می شدند .در بعضی تمدنها سیستم کالای محبوب به وجود آمد. در سرزمینی که گندم غذای اصلی مردم آن بود، شکارچی گوشت را با گندم و گندم را با سلاح تعویض می کرد. این روش هم مشکلات زیادی داشت. کالای محبوب در سرزمینهای مختلف متفاوت بود. از طرف دیگر معیاری برای سنجش ارزش آن وجود نداشت و حمل و نقل آن هم مشکل بود بدون شک اختراع پول اولین انقلاب در زمینه تجارت بود. ارزش آن مشخص بود، حمل آن آسانتر بود، فاسد نمی شد و همه طالب آن بودند. فواید استفاده از پول به اندازه ای بود که حتی تا چند دهه قبل کمتر کسی انتظار یک انقلاب دیگر را داشت. ارتباط بین تجارت و تکنولوژی دیر زمانی است که وجود داشته و ادامه دارد. در واقع، یک پیشرفت تکنیکی باعث رونق تجارت شد و آن هم ساخت کشتی بود. در حدود ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد، فینیقیان تکنیک ساخت کشتی را بکار بردند تا از دریا بگذرند و به سرزمینهای دور دست یابند. با این پیشرفت، برای اولین بار مرزهای جغرافیایی برای تجارت باز شد و تجارت با سرزمینهای دیگر آغاز شد. اکنون، شبکه جهانی اینترنت مانند همان کشتی است که نه تنها فواصل جغرافیایی، بلکه اختلافات زمانی را نیز کمرنگ نموده و صحنه را برای نمایشی دیگر آماده کرده است.ترکیب تجارت و الکترونیک از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. برای گسترش و پذیرش تجارت الکترونیک لازم است که پیش نیازهای این تکنولوژی از جمله زیرساختار مخابراتی، مسایل قانونی و ایمنی پیام رسانی مهیا شود .
مهم ترین هدف در تجارت حال چه از روشهای بسیار پیشرفته الکترونیکی استفاده کند و چه از روشهای سنتی و قدیمی -همانا دستیابی به پول و سود بیشتر است. طبیعتا در این میان، نقش بانکها و موسسات اقتصادی در نقل وانتقال پول بسیار حیاتی است. هنگامی که در سال ۱۹۹۴ اینترنت قابلیتهای تجاری خود را علاوه بر جنبه های علمی و تحقیقاتی به نمایش گذاشت،موسسات تجاری و بانکها در کشورهای پیشرفته اولین نهادهایی بودند که تلاش جدی خود را برای استفاده هر چه بیشتر از این جریان بکار انداختند. محصول تلاش آنها نیز همان بانکداری الکترونیک امروزی است. سپس به سرعت مشخص شد که اینترنت بستر بسیار مناسبی برای انواع فعالیتهای بانکداری و اقتصادی بشمار می رود .
بانکداری و تجارت الکترونیک هم اکنون در جهان به عنوان یک بحث بسیار تخصصی و در عین حال، بسیار پیچیده تبدیل شده است و تطبیق آن با سیاستهای تجاری و اقتصادی کشورهای مختلف نیاز به تحقیق و برنامه ریزی دقیق دارد.در بررسی تاریخچه تجارت الکترونیک درمی یابیم که بورسهای اوراق بهادار نیز موسسات دیگری بودند که به سرعت فعالیت خود را با روند پیشرفت اینترنت هماهنگ کردند و موفق شدند که در عرض مدت کوتاهی، با توجه به برتریهای اینترنت در مقایسه با روشهای قدیمی، به دلیل سرعت و دقت بالا، به موفقیتهای بی نظیری دست یابند .
تجارت الکترونیک، علی رغم جوان بودن در جهان شناخته شده و در سالهای اخیر رشد فزاینده و غیرقابل پیش بینی داشته است. این رشد تصاعدی حاصل استفاده از یک ابزار، یعنی اینترنت می باشد. البته تجارت الکترونیک فقط در شاخصه ها یا کشورهای خاصی جا افتاده و استفاده می شود. برای مثال، در سال ۱۹۹۷ صنعت جهانگردی و توریسم مسوول ۲۰ تا ۳۰ درصد از فروشهای مجازی بوده.
تعریف تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیک انجام کلیه فعالیت های تجاری با استفاده از شبکه های ارتباطی کامپیوتر ، بخصوص اینترنت است . تجارت الکترونیک، نوعی، تجارت بدون کاغذ است. به وسیله تجارت الکترونیک تبادل اطلاعات خرید و فروش و اطلاعات لازم برای حمل و نقل کالاها، با زحمت کمتر و مبادلات بانکی با شتاب بیشتر انجام خواهد شد. شرکتها برای ارتباط با یکدیگر،محدودیتهای فعلی را نخواهند داشت و ارتباط آنها با یکدیگر ساده تر و سریع تر صورت می پذیرد. ارتباط فروشندگان با مشتریان نیز می تواند به صورت یک به یک با هر مشتری باشد. به عبارت دیگر، تجارت الکترونیک نامی عمومی برای گستره ای از نرم افزارها و سیستم ها است که خدماتی مانند جستجوی اطلاعات، مدیریت تبادلات، بررسی وضعیت اعتبار، اعطای اعتبار، پرداخت به صورت روی خط، گزارش گیری و مدیریت حسابها را در اینترنت به عهده می گیرند. این سیستم ها زیربنای اساسی فعالیتهای مبتنی بر اینترنت را فراهم می آورند. هدف از بکارگیری تجارت الکترونیک، ارائه روشی جدید در انجام امور بازرگانی می باشد. به واسطه این روش، تاجران قادرند که محصولات و خدمات خود را به شکل تمام وقت و به تمام خریداران در سرتاسر جهان – مستقل از مرزهای جغرافیایی و ملیتها -عرضه کنند.بسیاری از مردم، تجارت الکترونیک را منحصر به خرید و فروش از طریق شبکه اینترنت می دانند، در حالیکه این امر فقط بخش کوچکی از تجارت الکترونیک را تشکیل می دهد و این مفهوم اکنون گستره وسیعی از جنبه های مختلف تجاری و اقتصادی را دربرگرفته است. به سادگی می توان هرگونه فعالیت تجاری و مالی بین موسسات و افراد مختلف را در حیطه تجارت الکترونیک گنجاند.تجارت الکترونیک روش دیگری برای تبادلات الکترونیکی اطلاعات و انجام مبادلات تجاری است که یک پل الکترونیکی را بین مراکز تجاری ایجاد کرده است. تجارت الکترونیک با حجم کمتری از اطلاعات که لزوما در قالب یکسانی نبوده و بین مردم عادی رد و بدل می شود، سر و کار دارد. تجارت الکترونیک در ابتدای پیدایش خود، چیزی بیش از یک اطلاع رسانی ساده تجاری نبود و هرکس می توانست محصولات خود را با استفاده از صفحات وب بر روی اینترنت تبلیغ نماید. آمار منتشره از ۵۰۰ شرکت نشان می دهد که حدود ۳۴ درصد از آنها در سال ۱۹۹۵ و حدود ۸۰ درصد در سال ۱۹۹۶ از روش فوق برای تبلیغ محصولات خود استفاده کرده اند.تا پایان سال ۲۰۰۱ بیش از ۲۲۰ بیلیون دلارمعاملات مالی توسط صدها سایت تجاری بر روی اینترنت انجام پذیرفت .
مزایا و معایب تجارت الکترونیک
سوالی که ممکن است هم اینک مطرح شود این است که تجارت الکترونیک غیر از مواردی که پیش از این به آن اشاره شد چه فایده ای دارد ؟
افزایش فروش و در پی آن افزایش درآمد و توان سرمایه گذاری ؛ افزایش سطح رفاه زندگی مردم از طریق ایجاد اشتغال، کاهش ترددها و افزایش سرعت عمل ؛جهانی شدن ؛کاهش هزینه های تبلیغات برای شرکتها وبه دلیل عدم حضور واسطه ؛با افتتاح فروشگاه اینترنتی شما این قابلیت را دارید که با هزینه ای کم کالا و سرویس خود را در تمامی نقاط دنیا بازاریابی کنید و به فروش برسانید. در واقع شما مغازه ای دارید که در کل زمان روز و شب باز است و مراجعه کنندگان آن از تمام نقاط دنیا هستند! یعنی می توانید مطمین شوید که یک تجارت جهانی راه اندازی کرده اید.در تجارت الکترونیکی دیگر نیازی به واسطه و دلال برای فروش کالا،نیست.وقتی که در خرید و فروش سنتی صرف رفت و آمد های اضافه می شد در تجارت الکترونیکی صرف شناسایی نیاز های مشتری شود.تجارت الکترونیکی وارد شدن به بازارها را آسان کرده ، خریدار اینترنتی می تواند تنها با یک اتصال اینترنت از سرتاسر دنیا به فروشگاه شما متصل گردد. تجارت الکترونیکی موقعیت های تجاری جدید برای کارآفریننان را در اینترنت ایجاد می کند.با تجارت الکترونیک فروشنده قادر به تجزیه و تحلیل بهتر از نیاز های مشتری خواهد بود و خریدار اینترنتی قادر به ارزیابی بهتر قیمت ها و محصول مورد نیاز خود می باشد .البته همچون تمام فناوریها و تکنولوژیهای ساخت بشر معایبی هم در استفاده از تجارت الکترونیک وجود دارد، برخی از این معایب به قرار زیر است:
تاثیر ناشناخته آن بر روابط اجتماعی انسان ؛ ورشکستگی به علت عدم توانایی شرکتهای کوچک و کاهش تولید .
بسترهای لازم برای تجارت الکترونیک
یک سیستم بانکی روان و دقیق ؛ قوانین گمرکی،مالیاتی و بانکداری الکترونیکی ؛کد تجاری محصول و ایجاد امنیت اطلاعات ؛ تهیه و تدوین نظام مالی اطلاعات و نظام حقوقی اطلاع رسانی (کپی رایت) ؛ محرمانه بودن اطلاعات شخصی ؛ تطبیق مقررات ملی با مقررات متحدالشکل بین المللی ؛ همکاری دانشگاهها،مراکز تحقیقاتی و سازمانهای مختلف ؛ پذیرش اسناد الکترونیکی توسط قوه قضاییه ؛تامین، صدور و بکارگیری کارت هوشمند ؛تامین خطوط ارتباطی پرسرعت و مطمئن و ایجاد بستر مخابراتی به شکل بی سیم.
تجارت الکترونیک در ایران
ایران مانند دیگر کشورها، دارای شرکتهای بسیاری است که برای توسعه بازار خود به اینترنت وابسته اند. هدف بیشتر این شرکتها از پایگاههایی که در اینترنت ایجاد می کنند، همانا توسعه صادرات است.متاسفانه فروش در شبکه اینترنت مخارج زیادی دارد و برای بسیاری مقرون به صرفه نمی باشد. شرکتهای بزرگ دنیا باسرمایه های کلان و پرسنل کافی، پایگاههای تخصصی را برای مواردی چون صادرات و فروش تجاری ایجاد کرده اند. شرکتهای متعددی نیز در ایران دست به ایجاد چنین امکاناتی زده اند، اما از آنجایی که هنوز هیچ متولی و مرکزیتی برای این پدیده وجود ندارد،این سازمانها به صورت جزیره ای و خود محور اقداماتی را انجام می دهند که هنوز پروسه کامل تجارت را در بر نگرفته و به صورت مقطعی انجام می شود. هیچ آمار دقیقی هم از کاربران اینترنت و استفاده کنندگان از کامپیوتر شخصی در دست نیست و هنوز به صورت یک طرح ملی به آن نگاه نشده است. بنابراین، در مرحله کودکی و نوپایی است و نیاز به مراقبت و حمایت زیادی از طرف دولت دارد. دولت باید با ارایه یک طرح ملی، فرهنگ خرید جامعه امروزی ایران را تغییر دهد. باید توجه داشت که سرمایه گذاری مالی و زمانی بر روی زمینه ای که در آینده حرف اول را خواهد زد، مطمئنا باعث پویایی اقتصاد کشور خواهد شد.خوشبختانه، کشور ما از پشتوانه خوبی از نظر نیروی جوان برخوردار است و در نتیجه، وظیفه ارگانهای دولتی و غیردولتی، وارد کردن این تکنولوژی به کشور و تشکیل دادن گروه های کاری، برای کار سازمان یافته بر روی این تکنولوژی جدید است.از سال 1381 پروژه موفقی بصورت آزمایشی با نام پرداخت (www.pardakht.com) در ایران شروع گردید که با وجود همه مشکلات فوق الذکر راه حل مناسبی در تجارت الکترونیک ایران پدید آورده است. در این سیستم ابتدا خریدار وارد سایت اینترنتی فروشنده می شود و محصول یا محصولاتی را انتخاب و در سبد خرید خود قرار می دهد و پس از وارد نمودن اطلاعات ارسال کالا در سایت پرداخت ، خرید خود را نهایی می کند. این اطلاعات جهت بررسی و تصمیم گیری در سایت اینترنتی به اطلاع فروشنده می رسد. فروشنده در صورت تمایل به ارسال ، سفارش رسیده را آماده کرده و پس از اعلام در سیستم اینترنتی ، پست آن را از فروشنده دریافت می کند و به دست خریدار می رساند و هزینه کالا به همراه هزینه ارسال را از خریدار دریافت می نماید. واحد مالی پرداخت در دوره های زمانی مشخص با فروشندگان تسویه حساب می کند . کلیه مراحل عملیاتی سیستم از طریق اینترنت به اطلاع خریدار، فروشنده ، شعبه پستی و مدیریت سیستم می رسد. لازم به ذکر است این سیستم به گونه ای طرح ریزی شده که امکان اتصال به سیستم های الکترونیکی بانکها و موسسات مالی و اعتباری را داشته باشد و در کنار سیستم پرداخت هنگام تحویل قابلیت های پرداخت الکترونیکی نیز در آن پیشبینی شده است.پرداخت زیر ساخت مناسب تجارت الکترونیک و تجارت در ایران است زیر بستر تعامل فروشگاه اینترنتی و فروشگاه الکترونیکی با خریداران در راستای فروش اینترنتی و خرید اینترنتی به همراه امکانات مناسب پرداخت اینترنتی با کمک اینترنت میباشد این سیستم خرید الکترونیکی و فروش الکترونیکی را تسهیل کرده است و حتی بدون نیاز به کارت اعتباری روش های نوین پرداخت الکترونیکی را نیز تدوین میکند سرویس دهی تجارت الکترونیک در همه زمینه ها از سیاست های کلی سیستم پرداخت میباشد که با هدف فرهنگ سازی خرید اینترنتی و فروش اینترنتی در ایران صورت میپذیرد. مشابه این سیستم در سایر کشور ها نیز ایجاد شده که از آن میان می توان به چین و کره جنوبی اشاره کرد که هرکدام متناسب با شرایط اجتماعی و اقتصادی خود فعالیت می نمایند .
آشنایی با بازاریابی از طریق اینترنت
با فراگیر شدن استفاده از شبکه اینترنت در سراسر جهان، شمار مخاطبان این دنیای مجازی، هر لحظه رو به افزایش است؛ با توجه به قابل دسترس بودن اینترنت در سراسر نقاط جهان، امروزه تاجران نیز ترجیح می دهند تا آگهی های خود را در اینترنت نمایش دهند.در دهه اخیر اینترنت بهترین مکان برای تبلیغات و بازاریابی اینترنتی مخصوصا تبلیغ کالا و خدمات است، چرا که اینترنت یک محیط فراگیر و جهانی است پس تبلیغات اینترنتی فراگیرترین نوع تبلیغ است. امکان اطلاع رسانی آسانتر و بهینه تر ممکن می شود؛ روز به روز بر تعداد کاربران اینترنت افزوده می شود؛ امکان هدف گیری دقیق مخاطب در آن وجود دارد؛ هزینه تبلیغات در اینترنت بسیار مناسب تر است؛ مخاطبین افرادی تحصیل کرده و در سطح فرهنگی و علمی بهتری هستند؛ امکان نظارت و کنترل بدون واسطه بر تبلیغات اینترنتی موجود است.
تلفن اینترنتی
یک فناوری است که صوت را به صورت بسته های اطلاعاتی با هزینه ای بسیار اندک از تلفن های سنتی ، که مبتنی بر سوییچینگ مداری است انتقال می دهد.
دنیای رو به رشد ارتباطات روز به روز سرویس های بدیع تر و کاراتری را به بازار وسیع این صنعت عرضه می کنند .
VOIP برای اولین بار در دهه 90 در امریکا پا به عرصه وجود گذاست و به سرعت همه گیر شد و فعالان بازار سرویس های VOIP به انتقال صدا با استفاده از سوئیچینگ بسته ای و بر اساس پروتکل اینترنت روی آوردند و تلفن اینترنتی به عنوان رقیبی جدی برای تلفن های سنتی که مبتنی بر سوئیچینگ مداری بودند آمد .
مزایای مکالمه تلفنی اینترنتی برای کار
چندین سال است که خدمات مکالمه صوتی از طریق اینترنت ( voip ) راه اندازی شده است ولی استفاده از این خدمات توسط کسب و کارها و پی بردن به مزایای استفاده به تازگی رایج شده است . کسب و کارها دریافته اند که با استفاده از این خدمات می توانند میزان زیادی در هزینه های خود صرفه جویی کنند و هم چنین امکانات جدیدی با استفاده از این خدمات در اختیار مصرف کنندگان خود قرار دهند.
این خدمات به تازگی توسط بسیاری از شرکت های ارتباطی baby bells که خدمات ارتباطی مسافت از راه دور و هم چنین شرکت های ارائه دهنده خدمات شبکه ای ارائه می شود .شرکت های خدمات شبکه ای که هر دو بخش خدمات داده ای و صدا را ارائه می کنند ، خدماتی را ارائه کرده اند که می تواند به صورت موفقیت آمیزی مورد استفاده بسیاری از کسب و کارها قرار بگیرد . در حال حاضر شما می توانید در شرکت های بزرگ صنعتی مقاله هایی در مورد voip مشاهده کنید که حاکی از استفاده این صنایع از این خدمات است .
سوال این است که چرا شما باید در کسب و کار خود از این خدمات استفاده کنید؟ در این قسمت به صورت مختصر مزایای استفاده از خدمات voip برای سازمان ها و کسب و کارها توضیح داده می شود و هم چنین مراحل بهره گیری و استفاده از این خدمات ارائه شده است .
مزایای استفاده از voip
از آنجایی که بیشتر شرکت ها دارای اینترنت با سرعت بالا هستند و یا خط تلفن جداگانه ای دارند ، می توانند در حین اتصال به اینترنت از خدمات مکالمه صوتی از طریق اینترنت بهره گیرند و این امر مسلما ً می تواند میزان زیادی در هزینه کسب و کارها صرفه جویی ایجاد کند . بسیاری اوقات استفاده از voip می تواند هزینه های مکالمه در مسافت های طولانی و فاصله میان کشورها وقاره ها را ده ها برابر کاهش دهد ، بنابراین کسب و کارهای بزرگی که شعبه هاشان در نقاط جغرافیایی مختلفی پراکنده است با فراهم کردن امکانات مکالمه های اینترنتی به میزان چشم گیری هزینه های مخابراتی خود را کاهش دهند .
اکنون به کمک اینترنت کسب و کارها می توانند فاصله میان شعبه ها و دفاتر خود را با صرف هزینه های اندک از میان ببرند و در عوض از مضایای مکالمه همیشگی و ارزان بهره ببرند .
استفاده از مکالمه صوتی از طریق اینترنت با برقراری یک خط ارتباط اینترنتی برای کسب و کار فراهم می آیند و در نتیجه هزینه هایی مانند سیم کشی داخلی برای تلفن های داخلی یک شرکت و هم چنین هزینه مربوط به تجهیزات و گوشی تلفن حذف می شود . استفاده از این خدمات در کسب و کارهای کوچک و متوسط میتواند ماهیانه حدود 20 % در هزینه های شرکت صرفه جویی ایجاد کند .
فناوری voip با امکاناتی که فراهم می آورد ، می تواند با متحول کردن نحوه ارتباطات برای کسب و کارهای کوچک و بزرگ بسیار مفید باشد ، همانگونه که با جایگزین شدن سیستم عامل windows به جای DOS در رایانه ها امکانات بسیار زیادی برای کاربران ایجاد شد . به عنوان مثال فرض کنید وارد ممحل کار خود شده و رایانه خود را برای خواندن الکترونامه ها و خم چنین پیام های صوتی روشن می کنید، با استفاده از امکانات voip شما می توانید با یک کلیک به پیام صوتی که به رایانه شمه ارسال شده است گوش دهید .
شما می توانید به این پیام های صوتی گوش دهید و در صورت تمایل آنها را برای افراد دیگری ارسال کنید ، آنها را پاک کنید یا به آنها پاسخ دهید . همه این کارها با یک کلیک ساده موس برای شما امکان پذیر می باشد . بعلاوه شما از بسیاری از معایب تلفن های مرسوم رهایی پیدا می کنید . به عنوان مثال مجبور نیستید شماره تلفن های خاصی را حفظ کنید . همچنین امکان مکالمه چند نفری (کنفرانس تلفنی ) در یک لحظه برای شما و سایرین فراهم می شود و شما می توانید به آسانی با چند نفر در آن واحد مکالمه همزمان داشته باشید .
هم چنین با استفاده از خدمات voip می توانید مکالمه های خود را مدیریت کنید و فقط تماس هایی را که دارای الویت بیشتری هستند ، دریافت کنید ، هم چنین می توانید تماس های خود را به خط تلفن که مایل هستید انتقال دهید .
می توانید تماس صوتی اینترنتی خود را به گوسی همرا خود وصل کنید و اینکه با یک کلیک ساده می توانید هر لحظه کنترل مکالمه مکالمه ها را در اختیار داشته باشید .
رمز گذاری مکالمه ها و هم چنین ضبط آنها از دیگر مزایای voip است که می تواند به شما کمک بسیار زیادی کند .
مزایا و معایب ارتباطات اینترنتی
در مطالعات تازه ای که توسط دکتر رابرت کرات (Dr. Robert Kraut) در دانشگاه اوهایو صورت گرفته، نشان داده شده است که استفاده از اینترنت باعث افسردگی می شود. به تدریج که اجتماع ما بیشتر و بیشتر به ارتباطات اینترنتی وابستگی پیدا می کند، مطالعه این که چگونه این امر در شکل دهی روشهای تعامل ما تاثیرگذار است، اهمیت بیشتری می یابد. آیا با محروم بودن از جنبه های فیزیکی و احساسی گفتگوی مستقیم با یک فرد و یا دریافت نامه ای به خط دوستمان، خود را بیشتر منزوی حس نمی کنیم؟
در هر ابزاری جنبه های مثبت و منفی وجود دارد ،اگر قصد خدمت به جامعه خود را داریم باید جنبه های منفی را رها کرده و از ابزارهای موجود هر چند ناچیز در راه پیشرفت علم و خدمت به همنوعان بهره گیریم .
فصل دوم
مدیریت
اصول و روشهای حسابداری
اساسنامه شرکت سپید نت ( سهامی خاص )
ماده 1 : نام و نوع شرکت : شرکت سپید نت سهامی خاص
ماده 2 : موضوع شرکت : عبارت است از ارائه خدمات به کابران اینترنت و هم چنین فروش کارت اینترنت و ارائه هر نوع خدماتی که مربوط به موضوع شرکت باشد .
ماده 3 :مرکز اصلی شرکت : ابهر – میدان شهرداری – مجتمع کیوان – واحد 1 .پ
هیئت مدیره می تواند مرکز اصلی شرکت را به هر کجا که صلاح و مصلحت بداند منتقل و یا شعب تاسیس نماید .
ماده 4 :سرمایه شرکت مباغ 1000000 ( یک میلیون ریال ) نقد که کلا ً در اختیار مدیر عاما می باشد .
ماده 5 : مدت شرکت : از تاریخ ثبت ………………..به مدت نامحدود .
ماده 6 : تابعیت شرکت :تابعیت شرکت ایرانی است .
ماده 7 : هیچ یک از شرکا حق انتقال سهم الشرکه خود را بغیر ندارند مگر با رضایت و موافقت دارندگان سه چهارم سرمایه شرکت که ارای اکثریت عددی نیز باشند و انتقال سهم الشرکه به عمل نخواهد آمد مگر به موجب سند رسمی .
ماده 8 : مجمع عمومی عادی شرکت در ظرف مدت چهار ماه اول هر سال پس از انقضای سال مالی شرکت تشکیل ، ولی ممکن است بنا به دعوت هر یک از اعضا هیئت مدیره یا شرکا به طور فوق العاده تشکیل گردد .
ماده 9 : دعوت هر یک از جلسات مجامع عمومی توسط هر یک از اعضا هیئت مدیره ، مدیر عامل یا شرکا بوسیله دعوت نامه کتبی یا درج آگهی در یکی از جراید کثیر الانتشار بعمل خواهد آمد ، فاصله دعوت از روز انتشار تا تشکیل جلسه ده روز خواهد بود .
ماده 10:در صورتی که کلیه شرکا در هر یک از جلسات مجامع عمومی حضور یابند رعایت ماده 8 اساسنامه ضرورت نخواهد داشت .
ماده 11 : وظایف مجمع عمومی عادی به شرح زیر می باشد :
الف . استماع گزارش هیئت مدیره در امور مالی و ترازنامه سالیانه شرکت و تصویب آن.
ب . تصویب پیشنهاد سود قابل تقسیم از طرف هیئت مدیره .
ج . تعیین خط مشی آینده شرکت و تصویب آن .
د . انتخاب هیئت مدیره و در صورت لزوم بازرس .
ماده 12 : وظایف مجامع عمومی فوق العاده به شرح زیر ایت :
الف . تغییر اساسنامه یا الحاق یا حذف یک یا چند مواد از اساسنامه .
ب . تنظیم اساسنامه جدید یا تبدیل نوع شرکت .
ج . افزایش یا تقلیل سرمایه شرکت .
د . ورود شریک یا شرکا جدید به شرکت .
ماده 14 : هیئت مدیره شرکت مرکب از سه (3 ) نفر خواهد بود که در مجمع عمومی که در مجمع عمومی از ببین شرکا و یا از خارج شرکت انتخاب می نماید.
ماده 15 : هیئت مدیره از بین خود یک نفر را به سمت رئیس هیئت مدیره و یک نفر را به سمت مدیر عامل انتخاب و هم چنین می تواند برای اعضا ی خود سمت های دیگری را تعیین نماید .
ماده 16 : ………………….نماینده قانونی و تام الاختیار شرکت بوده و می تواند در کلیه امور مداخله و اقدام نماید مخصوصلا ً در موارد زیر :
امور اداری شرکت از هر قبیل ، انجام تشریفات قانونی ، حفظ و تنظیم فهرست دارایی شرکت و تنظیم بودجه و تعیین و پرداخت حقوق ، پیشنهاد سود قابل تقسیم سالیانه ، تهیه آیین نامه های داخلی ، اجرای تصمیمات مجامع عمومی ، ادا دیون وصول مطالبات ، تاسیس شعب ، واگذاری و قبول نمایندگی ، انتخاب و انتصاب و استخدام متخصصین و کارمندان . اختیارات جنبه محدودیت نداشته و هر تصمیمی را که هیئت مدیره جهت پیشرفت شرکت اتخاذ نماید ، معتبر می باشد .
ماده 17 : جلسات هیئت مدیره با حضور اکثریت اعضا رسمیت می یابد و تصمیمات هیئت مدیره با اکثریت آرا معتبر است .
ماده 18 :دارندگان حق امضا در شرکت :دارندگان حق امضا اوراق و اسناد بهادار از قبیل چک – سفته – برات – اسناد تعهد آور و قراردادها را هیئت مدیره تعیین می کند .
ماده 19 : هر یک از اعضا هیئت مدیره می تواند تمام یا قسمتی از اختیارات و همچنین حق امضا خود را به هر یک از شرکا برای هر مدت که صلاح بداند تفویض نماید و همچنین هیئت مدیره می تواند تمامی یا قسمتی ار اختیارات خود را به مدیر عامل تفویض نماید .
ماده 20 : سال مالی شرکت ، از اول فروردین ماه هر سال شروع و به آخر اسفند ماه همان سال خاتمه می یابد به استثنای سال اول که ابتدای آن از تاریخ تاسیس شرکت است .
ماده 21 :تقسیم سود : از در آمد هر سال مالی هزینه های اداری ، حقوق کارکنان و مدیران ، استهلاک ، مالیات و سایر عوارض دولتی کسر و پس از کسر صدی ده بابت ذخیره قانونی بقیه که سود ویژه است به نسبت …………………. بین شرکا تقسیم خواهد شد.
ماده 22 : فوت یا محجوریت هر یک از شرکا باعث انحلال شرکت نخواهد شد و وراث شریک متوفی و یا ولی محجور می توانند به مشارکت خود ادامه دهند . در غیر این صورت بایستی سهم الشرکه خود را پس از انجام تشریفات قانونی دریافت و یا به شریک دیگری منتقل و از شرکت خارج شوند .
ماده 23 : انحلال شرکت : شرکت مطابق ماده 114 قانون تجارت منحل خواهد شد در صورتی که مجمع شرکا رای به انحلال دهد یک نفر از بین شرکا و یا از خارج از شرکت به سمت مدیر تصفیه تعیین خواهد شد ، وظایف مدیر تصفیه طبق قانون تجارت می باشد.
ماده 24 : اختلافات حاصله بین شرکا و شرکت از طزیق حکمیت و داوری حل و فصل خواهد شد .
ماده 25 : در سایر موضوعاتی که در اساسنامه قید نشده است مطابق مقررات قانون تجارت ایران عمل خواهد شد .
ماده 26 : این اساسنامه در …….. ماده تنظیم و به امضای کلیه موسسین شرکت به اسامس زیر رسیده است و تمام صفحات آن امضا شده اند .
توضیح : در ماده 26 اساسنامه فوق تعداد مواد ذکر نشده است . چون به همان دلیلی که قبلا ً نیز ذکر شد اساسنامه به علت حفظ منافع شرکا کامل ذکر نشده است و این تنها نمونه ای از اساسنامه است که ارائه شد و ممکن است که تعداد مواد از تعداد فوق بیشتر یا کمتر باشد .
در جلسه ای که برای اولین بار با عنوان مجمع عمومی تشکیل می گردد اساسنامه تکمیل و به امضا می رسد و پس از آن به اداره ثبت اسناد تحویل می گردد تا مورد رسیدگی واقع شده و به ثبت برسد .
ثبت شرکت ها
شرکت های تجارتی قبل از ثبت , از لحاظ قانون و عرف جامعه , دارای شخصیت حقوقی شناخته شده نیستند و نیز عملا شرکت از نظر فعالیت های اجتماعی مواجه با مشکلاتی می شود . مثلا بانک ها قبل از ثبت شرکت هیچ گونه حسابی به نام آن باز نمی کنند. استثنائا در شرکت های سهامی عام , در موقع پذیره نویسی , بانک ها می توانند حسابی به نام شرکت در شرف تاسیس باز کنند ولی این امر استثنایی و به تجویز مقنن انجام می شود .
ثبت شرکت های تجارتی , موجب اطمینان از رسمیت شرکت برای اعضا و اطلاع از وضعیت شرکت برای کسانی که می خواهند با شرکت وارد معامله گردند , می شود . همچنین ثبت شرکت های تجارتی به دولت نیز امکان می دهد تا از نوع فعالیت , میزان سرمایه گذاری ,تعداد به طور کلی وضعیت شرکت های تجارتی , که می توانند در اوضاع اقتصادی هر کشوری موثر باشند , اطلاع دقیق پیدا کرده و خط مشی اقتصادی خود را بهتر تعیین کند .
ثبت شرکت ها اگر چه مشمول مقررات مختلف بوده و در مورد شرکت های داخلی , خارجی , بیمه , کسبه جزء و غیره تفاوت های مختصری دارد , ولی اصول ثبت همه آنها یکسان است . مرجع ثبت شرکت ها در تهران اداره ثبت شرکت ها ( یا به عبارت دقیق تر , دایره ثبت شرکت ها ) و در خارج از تهران اداره , دایره یا شعبه ثبت اسناد و در صورتی که در محل اصولا ثبت اسناد نباشد , دفاتر اسناد رسمی یا دفتر دادگاه خواهد بود .
در خواست ثبت شرکت به موجب تقاضا نامه ای خواهد بود که باید در دو نسخه تنظیم و حاوی نکات اساسی مربوط به هر شرکت از قبیل نام , نوع , مرکز اصلی , تابعیت , میزان سرمایه و غیره بوده و اسناد و مدارک لازم که حکایت از انجام مقررات مربوط به تشکیل هر شرکت می کند ( مثل شرکت نامه , اساسنامه , صورت جلسه مجمع عمومی و در مورد بعضی شرکت ها مدارک مربوط به تعهد پرداخت سرمایه شرکت و تسلیم سرمایه غیر نقدی و از این قبیل ) که در هر یک از شرکت های هفت گانه متفاوت است , تسلیم مرجع ثبت گردد . تغییرات در شرکت نیز به ترتیب فوق باید به ثبت برسد . شعب شرکت , معمولا همراه با شعبه اصلی , والا به عنوان تغییرات به ثبت می رسند . ولی شرکت های فرعی باید جداگانه و به صورت مستقل با همان تشریفات ثبت شعبه اصلی به ثبت برسند , زیرا این شرکت ها دارای شخصیت حقوقی مستقل از شرکت اصلی هستند.
شرکت سپید نت ( سهامی خاص ) در تاریخ 10 / 10 /1385 در اداره ثبت اسناد به شماره ثبت 820 به ثبت رسیده است . که 35 % از کل سرمایه اولیه شرکت به صورت نقد در حساب بانکی شرکت در شرف تاسیس واریز شده است.
شرکت های سهامی
کلیات
شرکت های سهامی از جمله مهم ترین شرکت های تجارتی به حساب می آیند و اهمیت آنها به چند دلیل است :
اول . تعداد شرکا در این نوع شرکت ها معمولا زیاد است و در نتیجه در حالی که سرمایه هر یک از شرکا ممکن است به تنهایی قابل ملاحظه نباشد , با این حال کل سرمایه شرکت ممکن است به میزان خیلی زیاد و قابل توجه باشد .
دوم . مسئولیت شرکا محدود به سهامی است که در شرکت دارند و در مقابل طلبکاران بیشتر از آن مسئولیتی ندارند .
سوم . تمام اعمال و معاملاتی که شرکت انجام می دهد تجارتی محسوب می شود .
این خصوصیات موجب ایجاد امتیازاتی برای شرکت های سهامی به شرح زیر شده است :
کثرت سرمایه و کمی خطر برای شریک . این دو امتیاز موجب شده است که شرکت های سهامی در ردیف شایع ترین و مطلوب ترین شرکت های تجاری درآیند.
تعریف شرکت
شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنهاست . در تعریف از شرکت سهامی عناصر زیر قابل توجه است :
1 , مشارکت : شرکت سهامی در درجه اول یک شرکت است بنابراین در صورتی شرکت مصداق پیدا می کند که موسسین بیشتر از یک نفر باشند و برای سهولت در امر رای گیری ناگذیر شرکت سهامی خاص حداقل از 3 نفر تشکیل می شود . ولی برای تشکیل شرکت سهامی عام حداقل 5 نفر شریک لازم است .
2 , تقسیم سرمایه : در شرکت های سهامی بر خلاف سایر شرکت ها , سرمایه به سهام مساوی تقسیم می شود و علاوه بر این در شرکت های سهامی عام مبلغ اسمی هر سهم نباید از 10000 ریال تجاوز کند . بنابراین نمی توان بعضی سهام را به 5000 ریال و بعضی دیگر را به 10000 ریال تقسیم کرد .
3 , مسئولیت : یکی از جهات افتراق شرکت ها , نوع و میزان مسئولیتی است که شرکا در صورت بدهکار شدن در مقابل طلبکاران دارند . در شرکت های سهامی مسئولیت شرکا همان طوری که قبلا هم گفته شد در مقابل طلبکاران شرکت , فقط محدود به سرمایه یعنی تعداد سهام هر یک از آنها در شرکت است , هر چند بدهی شرکت چندید برابر سرمایه شرکت باشد .
میزان سرمایه
سرمایه طبیعتا رکن اصلی و اساسی هر شرکت است و هیچ شرکتی بدون سرمایه اساسا تشکیل نمی شود . مقنن برای هیچ شرکتی , جز در مورد شرکت های سهامی حداقلی قائل نشده است و میزان سرمایه عهده شرکا گذاشته شده است . ولی در مورد شرکت های سهامی قانون حداقلی را در نظر گرفته است . ماده 5 لایحه اصلاحی مقرر می دارد : در موقع تاسیس , سرمایه شرکت های سهامی عام از پنج میلیون ریال و سرمایه شرکت های سهامی خاص از یک میلیون ریال نباید کمتر باشد . در صورتی که سرمایه شرکت بعد از تاسیس به هر علت از حداقل مذکور در این ماده کمتر شود باید ظرف یک سال نسبت به افزایش سرمایه تا میزان حداقل مقرر اقدام به عمل آید یا شرکت به نوع دیگری از انواع شرکت های مذکور در قانون تجارت تغییر شکل یابد وگرنه هر ذینفع می تواند انحلال آن را از دادگاه صلاحیتدار درخواست کند .
انواع شرکت های سهامی
شرکت های سهامی به دو نوع تقسیم می شوند : شرکت های سهامی عام و شرکت های سهامی خاص . شرکت های سهامی خاص در بعضی موارد استثنایی مقررات مخصوص خود را دارند ولی عمدتا مقررات این دو نوع شرکت با یکدیگر مطابقت دارد .
نحوه تاسیس شرکت های سهامی خاص
مقنن برای تشکیل شرکت های سهامی خاص مقررات ساده تری را نسبت به سهامی عام پیش بینی نموده است و مقرر می دارد : برای تاسیس و ثبت شرکت های سهامی خاص فقط تسلیم اظهار نامه به ضمیمه مدارک زیر به مرجع ثبت شرکت ها که قبلا توضیح آن رفته کافی خواهد بود :
ــ اساسنامه شرکت که باید به امضای کلیه سهامداران رسیده باشد .
ــ اظهارنامه مشعر بر تعهد کلیه سهام و گواهی نامه بانکی حاکی از تادیه قسمت نقدی آن ( همان طوری که گفته شد نباید از 35 % کمتر باشد ) و کل سهامداران مکلف اند که اظهارنامه مذکور را امضا کنند. و هر گاه سرمایه به صورت غیر نقدی باشد باید به صورت منفک در اظهارنامه ذکر شود .
ــ انتخاب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت که باید در صورت جلسه ای قید و به امضای کلیه سهامداران رسیده باشد .
ــ اعلام قبولی سمت بازرسان و مدیران توسط خود ایشان .
ــ ذکر نام روزنامه کثیرالانتشار که هر گونه اگهی راجع به شرکت تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی در آن منتشر خواهد شد .
ــ در شرکت سهامی خاص همان طوری که گفته شد تشکیل مجمع عمومی موسس الزامی نیست , لیکن جلسه ای که موسسان برای تصویب اساسنامه و انتخاب مدیران و بازرسان تشکیل می دهند در واقع می تواند جلسه مجمع عمومی موسس تلقی شود .
محدودیت های شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص دارای محدودیت های زیر می باشد :
ــ سهام شرکت سهامی خاص قابل معامله در بازار بورس نیست .
ــ نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص مشروط به موافقت مدیران با مجامع عمومی صاحبان سهام است .
ــ شرکت سهامی خاص نمی تواند مبادرت به صدور اوراق قرضه نماید چون کل سرمایه لازم برای تاسیس شرکت منحصرا از سوی موسسین پرداخت می گردد .
ــ شرکای شرکت سهامی خاص نباید از 3 نفر کمتر باشد .
ــ سرمایه شرکت سهامی خاص به هنگام تاسیس نباید از 1000000 ریال کمتر باشد .
مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت سهامی خاص
1: دو (2) برگ اظهارنامه شرکت سهامی خاص و تکمیل آن و امضای ذیل اظهارنامه توسط کلیه سهامداران .
2: دو (2) جلد اساسنامه شرکت سهامی خاص و امضای ذیل تمام صفحات آن توسط کلیه سهادمداران .
3: دو (2) نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسسین که به امضای سهامداران و بازرسان رسیده باشد .
4: دو (2) نسخه صورت جلسه هیئت مدیره که امضای مدیران منتخب مجمع رسیده باشد .
5: فتوکپی برابر اصل شده شناسنامه کلیه سهامداران و بازرسان .
6: ارائه گواهی پرداخت حداقل 35% سرمایه شرکت از بانکی که حساب شرکت در شرف تاسیس در آنجا باز شده است .
تذکر : در صورتی که مقداری از سرمایه شرکت آورده غیر نقدی باشد , ارائه تقویم نامه کارشناس رسمی دادگستری الزامی است و در صورتی که اموال غیر منقول جزء سرمایه شرکت قرار داده شود ارائه اصل سند مالکیت ضروری است .
7: ارائه مجوز در صورت نیاز به اعلام کارشناس اداره ثبت شرکت ها .
شرکت سهامی سپید نت به علت اینکه شرکت کوچکی می باشد سیستم اداری خاصی را برای خود می طلبد . شرکت های کوچک بسیاری از مراحلی را که شرکت های بزرگ ملزم به رعایت از آن هستند را انجام نمی دهند . از لحاظ مدیریت و نحوه اداره شرکت، شرکت سهامی سپید نت دارای روش های کاربردی خاصی است که مخصوص به خود می باشد . شرکت سپید نت در اصل یک شرکت خدماتی بازرگانی است چون هم به فروش کارت اینترنت می پردازد و هم اینکه ارائه خدمات اینترنت را به کاربران بر عهده دارد . شرکت های بازرگانی و خدماتی هر کدام به صورت مجزا دارای روش حسابداری مربوط به خود می باشد ولی شرکت نام برده شده باید تلفیقی از روش های فوق را انجام دهد . به این صورت که شرکت فوق برای عملیات بازرگانی خود از روش بهای تمام شده استفاده می کند و برای عملیات ارائه خدمات از روش حسابداری نقدی بهره می گیرد . قبل از شروع بحث در مورد حسابداری این شرکت در مورد نحوه اداره شرکت توضیحاتی داده می شود .
مدیریت
شرکت های کوچک مانند شرکت های بزرگ نمی توانند برای تمام بخش های اداری خود یک یا چند کارمند را انتخاب کنند ، در اینگونه از شرکت ها معمولا ً تعداد کارکنان کمتر از ده نفر خواهد بود که مهم ترین سمت در شرکت سپید نت مدیریت این شرکت است که تمام کارها را بر عهده دارد. برای مدیریت تعریف های گوناگونی از ابعاد مختلف ارائه شده است .از جمله اینکه مدیریت عبارت است از فرآیند برنامه ریزی ، سازماندهی ، هدایت و نظارت بر کار اعضای سازمان و کاربرد کلیه منابع قابل دسترسی برای رسیدن به هدف های تعیین شده سازمان .
مهارت های مدیران
مدیران در هر نوع سازمانی که فعالیت می کنند باید به مهارت های خاصی مجهز باشند تا بتوانند در نیل به اهداف تعیین شده سازمان را یاری رسانند . این مهارت ها عبارتند از :
مهارت های ادراکی : این مهارتها توانایی هماهنگ کردن و وحدت همه فعالیت های سازمان را به مدیر می دهند تا بتوانند سازمان را به صورت یک کل در محیطی که آن را احاطه کرده است مشاهده ، و رویبط مختلف بخش های مختلف و چگونگی تاثیر هر قسمت بر کل سازمان را پیش بینی کند .
مهارت های انسانی : این مهارت ها به مدیر امکان می دهند تا با افراد ، در کنار آنها و به طور موثر با آنها کار کند . مدیران در همه سطوح به این مهارت نیاز دارند ، چون برای نیل به اهداف سازمان به افراد داخل و خارج سازمان وابسته اند . بخصوص در شرکت سپید نت که یک شرکت خدماتی است باید الزاما ً مدیر دارای این مهارت باشد چون بیشتر با افراد خارج از سازمان در ارتباط است . مدیرانی که دارای مهارت های انسانی خوبی یاشند هم در جلب مشتری قوی خواهند بود و هم سازمان را می توانند به درستی با درک افراد اداره کنند .
مهارت های فنی : این مهارت ها به معنی به کار بردن ابزار ، شیوه ها و دانش مورد نیاز برای اجرای یک زمینه تخصصی است .این مهارت برای مدیر شرکت سپید نت یک مهارت اجباری است . فرض کنید که مدیر شرکت فوق برای پاسخگویی به یک ارباب رجوع لازم باشد که به اینترنت مراجعه کرده و پاسخ ارباب رجوع را بدهد ولی دارای مهارت فنی لازمه نباشد و نتواند به اینترنت متصل شود ! پس یکی از مهارت های مهم مدیر شرکت های کوچک که تمامی قسمت ها را مدیریت می کند این است که علاوه بر داشتن دو مهارت اولی مهارت سومی را نیز حتما ً دارا باشد .
مدیر دارای وظایفی است که غالب کتب مدیریت به آنها اشاره کرده است و این وظایف چه در شرکت های بزرگ و چه در شرکت های کوچک یکسان است یعنی مدیر باید برای رسیدن به اهداف سازمان این وظایف را برعهده بگیرد که این وظایف به شرح زیر می باشد :
وظایف مدیریت
برنامه ریزی : سازمان برای تحقق اهدافی ایجاد می شود و فردی باید این اهداف و وسایل نیل به آنها را معین کند . مدیر همان فردی است که چنین کاری را انجام می دهد . وظیفه برنامه ریزی شامل تعریف اهداف سازمان ، تعیین راهبرد تحقق این اهداف و ایجاد مجموعه ای از این برنامه ها برای یکپارچه و هماهنگ کردن فعالیت ها در جهت نیل به اهداف است .
سازماندهی : وظیفه سازماندهی مدیر شامل تعیین وظایفی است که باید در سازمان اجرا شود ، مشخص کردن افرادی است که باید آن وظایف را انجام دهند و تعیین وظایفی است که می توانند با هم یک گروه شغلی را تشکیل دهند . هم چنین در این وظیفه مدیر تعیین می کند که چه کسی به چه کسی گزارش می دهد و تصمیم های سازمان در کجا اتخاذ می شود .
هدایت : در هر سازمان افراد مختلفی کار می کنند . شغل مدیر ایجاب می کند که فعالیت های این اشخاص را هدایت و آنها را با هم هماهنگ کند . مدیر با ایجاد انگیزه در زیردستان فعالیت های آنها را جهت می دهد ، موثرترین مجاری ارتباط را انتخاب و تعارض میان اعضای سازمان را برطرف می کند و به این ترتیب وظیفه هدایت را انجام می دهد .
نظارت : زمانی که اهداف تعیین و برنامه ها تنظیم و چارچوب سازمان طراحی و افراد منصوب شدند و پس از آموزش انگیزه لازم پیدا کردند مدیر برای اطمینان از اجرای درست و به موقع همه کارها باید عملکرد سازمان را ارزیابی کند . عملکرد سازمان واقعی سازمان باید با هدف هایی که از قبل تعیین شده است ، مقایسه شود . اگر انحراف هایی از برنامه های تعیین شده مشاهده شود وظیفه مدیر است که آنها را اصلاح کند . این فرآیند ارزیابی ، مقایسه و اصلاح نامیده می شود .
خلاقیت : تغییرات سیع محیط پیرامون سازمانها موجب شده است که مدیران برای سازگاری با تحولات شتابان اندیشه ها راه هایی نو برای اقدامات خود بیابند تا بتوانند در صحنه رقابت با رقبای متعدد دوام بیاورند و هم چنین شریطی در سازمان خود ایجاد کنند که امکان بروز چنین اندیشه هایی فراهم شود .
نقش های مدیر
مدیران وظایف خود را با بازی کردن نقش های مختلف ایفا می کنند . نقش یعنی الگوهای رفتاری مورد انتظار از هر فرد در یک واحد اجتماعی . در اینجاانواع نقش های مدیریتی را مورد بررسی قرار می دهیم .
نقش های ارتباطی
مدیران با اجرای نقش های ارتباطی رویبط خود را در سازمان حفظ می کنند و آن را گسترش می بخشند . این نقش ها به سه دسته تقسیم می شوند :
الف ) نقش های تشریفاتی . در این نقش که مهم ترین و آسان ترین نقش های مدیریتی است مدیر وظایف تشریفاتی را به عنوان مقام مسئول انجام می دهد . مدیری که هر روز عده زیادی از ملاقات کنندگان را به حضور می پذیرد نمونه ای از این نوع نقش است . شرکت مدیر در چنین مراسمی از نظر ایجاد تصویری موفقیت آمیز از سازمان در ذهن اعضای سازمان و نظاره گران خارجی بسیار اهمیت دارد .
ب ) نقش رهبری . نقش رهبری شامل مسئولیت هدایت و هماهنگی زیردستان در راستای نیل به اهداف سازمانی است . مدیر چون با دیگران کار می کند و امور سازمانش را به وسیله دیگران انجام می دهد مسئول اعمال زیردستانش است ، همان طور که مسئول اعمال خودش نیز هست .
ج ) نقش رابط . این نقش مربوط به ارتباط مدیر با اعضای هیئت مدیره و افراد خارج از سازمان است که جلب همایت آنان در موفقیت سازمان تاثیری به سزا خواهد داشت .
نقش های اطلاعاتی
مدیران با برقراری ارتباطات متقابل ، شبکه ای از روابط را در درون و بیرون سازمان ایجاد می کنند که موجب می شود مدیر موقعیت منحصر به فردی در دریافت و ارسال اطلاعات داشته باشد . سه نقش اطلاعاتی برای مدیر تعریف شده است که به شرح زیر می باشد :
الف ) نقش ارزیاب . این نقش شامل جستجو ، دریافت و انتخاب اطلاعات است . مدیران به طور جدی اطلاعات مفید و مورد نیاز را از داخل و خارج سازمان جمع آوری می کنند . از آنجا که بیشتر اطلاعات دریافت شده شفاهی است مدیران باید اطلاعات را ارزیابی و از میان آنها اطلاعات مورد نیاز خود را انتخاب کنند . این نقش غالبا ً مدیران را به عنوان آگاهترین عضو گروه مطرح می کنند .
ب ) نقش توزیع کننده . در این نقش مدیران اطلاعات مهم را بین زیر دستانشان توزیع می کنند . بعضی از آنها اطلاعات واقعی هستند که در جلسات مشترک و مذاکرات نقل می شوند ، اما برخی از این اطلاعات ناشی از تعبیر و تفسیر مدیر از وقایع و رویدادهاست . مسئولیت مدیر ایجاب می کند که مطمئن شود زیردستانش اطلاعات مورد نیاز را برای اجرای وظایفشان در اختیار دارند.
ج) نقش سخنگو . در نقش سخنگویی مدیران اطلاعات را به افراد خارج از سازمان خصوصا مقامات بالاتر منتقل می کنند . در اجرای این نقش مدیران ممکن است در داخل سازمان صحبت کنند ، یا سازمان را به مشتریان ، طرف های قرارداد ، مقامات رسمی و مانند آنها معرفی کنند .
نقش های تصمیم گیری
نقش های تصمیم گیری شاید مهم ترین نقش های مدیریتی باشد ، زیرا مدیران اطلاعات را برای تصمیم گیری به کار می برند تا زمان و چگونگی تعهد سازمان را در نیل به اهداف و فعالیت های مورد نظر تعیین کنند . در این رابطه مدیران چهار نقش را بازی می کنند :
الف ) نقش نوآور . مدیران زمانی این نقش را بازی می کنند که طرح جدیدی را آغاز کنند ، به تغییر و اصلاح سازمانشان بپردازند ، فعالیت های سازمان را بسنجند ، بازار نویی ار بیازمایند یا به شغل و کسب جدیدی وارد شوند . در این نقش آنها تغییر تازه ای را در ساخت های خود ایجاد می کنند .
ب ) نقش آشوب زدایی . امور هیچ سازمانی همیشه به آرامی پیش نمی رود . هنگام بروز مشکلاتی از قبیل اعتصاب کارگری ، فسخ قرارداد توسط مشتریان و… از مدیران انتظار می رود حتی با اتخاذ تصمیم های غیر معمول و با یافتن راه حل هایی بر این مشکلات چیره شوند و نگذارند این مسائل به بحران تبدیل شود .
ج ) نقش تخصیص دهنده منابع . هر مدیری با تعدادی اهداف ، مسائل و نیازهای انسانی مواجه است ، از آنجا که این منابع معمولا ً محدودند ، هر مدیری باید بین اهداف و نیازها معمولا ً تعادلی برقرار کند . یعنی مدیر می تواند کارهایی را که از نظر او مهم تر است را زودتر انجام داده و بقیه را به تاخیر بیندازد .
د ) نقش مذاکره کننده . مدیران بخش عمده ای از اوقات خود را به مذاکره اختصاص می دهند ، زیرا فقط آنان واجد آ گاهی و اختیار هستند که این نقش به آن نیاز دارد . برخی از این مذاکرات با خارج از سازمان است و برخی در داخل سازمان .
اصول و روش های حسابداری
اصل بهای تمام شده
در شرکت سهامی سپید نت همان طوری که قبلا ً نیز اشاره شد از اصل بهای تمام شده استفاده می شود . طبق این اصل ، دارایی های تحصیل شده در مبادلات به جای قیمت های جاری بازار ، بر حسب بهای تمام شده ثبت و بر همین اسا نیز در صورت های مالی ، منعکس می گردد ، بهای تمام شده که به آن بهای تمام شده تاریخی نیز می گویند ، مبلغی است که نشان دهند ارزش اقلام تحصیل شده در معاملات حقیقی و شرایط عادی بوده و به هیچ وجه مبتنی بر برآورد و یا حدس و گمان و اعمال قضاوت های شخصی نمی باشد . در بکار گیری این اصل ، بهای تمام شده بر اساس قیمت نقد یا معادل قیمت نقدی اندازه گیری می شود . کاربرد اصل بهای تمام شده به دارایی ها محدود نشده ، بلکه در خصوص اندازه گیری بدهی ها و هزینه ها نیز از آنها استفاده می شود . هنگامی که یک واحد اقتصادی جهت واریز بخشی از بدهی های خود ، دارایی غیر نقدی واگذار می نماید ، ارزش متعارف دارایی واگذار شده و یا ارزش فعلی بدهی پرداخت شده ، هر کدام که مشخص تر باشد به عنوان بهای تمام شده در این رویداد مالی محسوب و ملاک عمل قرار می گیرد .
بهای تمام شده دارای دو عیب جدی است : اول آنکه ارزش دارایی ها در طول زمان ثابت باقی نمانده و تغییر می کند و بدین ترتیب قیمت تمام شده ویژگی مربوط بودن خود را از دست می دهد . دوم آنکه موسسات اقتصادی دارایی های خود را به تدریج و در طول زمان تحصیل می نمایند در حالی که قیمت ها معمولاً در طول زمان تغییر می کند . لذا اقلامی که به عنوان دارایی با هم در ترازنامه جمع شده و یکجا ارائه می شود به علت تغییرات مقیاس اندازه گیری آنها ، به عنوان ارقامی که امکان تفسیر دقیقی از آنها ممکن باشد تلقی نمی گردد . با توجه به دو مسئله فوق پیشنهاد شده که تغییرات در ارزش واحد پول در مدل حسابداری دخالت داده شود . پیشنهاد مزبور به معنی جایگزین نمودن ارزشهای جاری یا تعدیل شده به جای بهای تمام شده نبوده و صرفا ً بذین معناست که اندازه گیری ها همچون گذشته بر مبنای بهای تمام شده انجام و لیکن به تناسب تغییر در سطح قیمت ها تعدیل شود .
با وجود کلیه نارساییهایی که در خصوص اصل بهای تمام شده و نتایج حاصل از بکار گرفتن آنها ممکن است وجود داشته باشد ، اما بنا به دلایل زیر اصل مزبور همچنان به عنوان یکی از اصول متداول حسابداری مطرح بوده و در گزارشگری مالی اعمال می شود :
ــ بهای تمام شده تاریخی در زمان تحصیل دارایی ، معرف ارزش منصفانه (متعارف) دارایی است .
ــ بهای تمام شده مبتنی بر قضاوت های شخصی نبوده بلکه نتیجه یک معامله واقعی است که دارای ویژگی قابلیت استناد ، اندازه گیری و تایید می باشد .
ــ سود یا زیان حاصل از دارایی ها اید در تاریخ فروش شناسایی شده و نمی تواند مبتنی بر فرض و پیش بینی باشد .
شرکت سهامی سپید نت برای بدست آوردن درآمد ناشی از ارائه خدمات و فروش کارتهای اینترنتی می بایستی هزینه هایی را که صرف کرده تا بتواند خدمات ارائه کند را به منظور حساب کردن در آمد بدست بیاورد. همه موسسات انتفاعی به دنبال کسب حداکثر سود هستند ، پس برای این منظور باید مبالغ مقبولی را از مشتریان خود درخواست کنند تا هزینه های آنها جبران شده و سودی برای ایشان باقی بگذارد .
تعیین قیمت فروش کارت های اینترنتی به صورت ذیل می باشد : هزینه های طراحی کارت ها به همراه هزینه های چاپ و انتشار آنها و هم چنین هزینه های معمول دیگر از جمله هزینه های حمل با هم جمع شده تا قیمت تمام شده کالای فروش رفته را بدست دهد . سپس با در نظر گرفتن نرخی برای سود قیمت فروش هر یک از آنها مشخص می گردد . البته قیمت فروش این کارت ها معمولا ً بر اساس نرخ بازار تعیین می گردد و این طور نیست که هر شرکتی به طور مجزا بتواند قیمت ها را خودش تعیین کند .
در مورد چگونگی بدست آوردن قیمت ارائه خدمات این موسسات در مورد اینترنت نیز باید این نکته را متذکر شد که تعیین نرخ های ارتباط با اینترنت بر عهده مخابرات است .و فقط موسسه ارائه دهنده اینترنت با قراردادی که با مخابرات می بندد به صورت ماهانه مالغی را در این موسسات دریافت می دارد تا به کاربران این موسسات خدمات اینترنتی را از طریق موسسات فوق ارائه دهد. در اصل می توان گفت که این موسسات نوعی رابط هستند که این امکان را برای مخابرات فراهم می کنند تا بتوانند خدماتی را به کاربران اینترنت ارائه کنند.
شرکت سهامی سپید نت همان طوری که گفته شد چون از روش حسابداری نقدی استفاده می کند و هم چنین بیشتر کارکرد آن مبتنی بر دریافت درآمد ناشی از ارائه خدمات می باشد و بیشتر پرداخت های آن نیز ناشی پرداخت هایی است که برای آنها این امکان را فراهم می کند که خدماتی را به دیگران ارائه کنند ، پس شرکت فوق بیشترین گردش حساب را در وجه نقد دارد . پس در وحله اول به تعریفی از وجه نقد می پردازیم و همچنین در مورد کنترل هایی که می توان در مورد وجه نقد به کار بست اشاره می کنیم .
تعریف وجه نقد
وجوه نقد شامل پول نقد نزد موسسه ، سپرده های دیداری متعلق به موسسه که نزد بانکها و یا موسسال مالی دیگر نگهداری شده و هر آنچه که در ازاء ارائه آن به واحدهای مالی ، فورا ً و بدون قید و شرط ، وجه نقد پرداخت گردد ، می باشد . با توجه به تعریف فوق ، وجه نقد شامل پول رایج کشور محل فعالیت موسسه که در قالب انواع اسکناس و سکه ، چک های تضمینی ، حواله بانکی ، چک بانکی ، وجوه سپرده شده در حساب جاری نزد بانکها یا حسابهای پس انداز و همچنین موجودی ارزی موسسات می باشد . مسئله دیگری که در اینجا باید به آن توجه نمود این است که موجودی وجه نقد موسسه به دو بخش کلی تقسیم میشود :
الف ) وجوه نقد نزد موسسه ؛ ب) وجوه نقد نزد بانکها و موسسات مالی ؛
وجوه نقد نزد موسسه بخشی از کل موجودی نقدی متعلق به موسسه می باشد که جهت پرداخت های فوری و ضروری که معمولا ً از لحاظ مبلغ نیز کم اهمیت می باشد در نظر گرفته شده و شامل تنخواه گردان و موجودی صندوق می باشد .
وجه نقد از دیرباز به جهت سهولت جابجایی و مطلوبیت همگانی باعث شده که بیشتر از هر دارایی دیگر در معرض خطر اختلاس ، سرقت و یا استفاده نادرست قرار گرفته و در نتیجه بیش از سایر دارایی ها نیازمند کنترل و مراقبت می باشد . کنترل های وجوه نقد باید به گونه ای انجام گیرد که از یک سو قادر به کاهش امکان سوء استفاده از این دارایی و از سویی دیگر تعیین میزان مطلوب مانده وجوه نقد باشد . از جمله این کنترل ها ، اخذ مدارک تضمین از دارندگان وجوه شامل کارپرداز و صندوق دار ، مطابقت مانده دفتری صندوق با مانده عینی آن در دوره های مختلف و بدون اطلاع قبلی ، کنترل ثبت کلیه دریافتها و پرداختها ، متکی بودن کلیه دریافتها و پرداخت ها به مستندات کافی ، تفکیک وظایف نگهداری وجوه نقد از ثبت عملیات حسابداری و تعیین سقف حداکثر موجودی صندوق می باشد .در موسسات بزرگ کنترل های داخلی فوق الذکر توسط دایره حسابرسی داخلی انجام می شود ، اما در موسساتی که فاقد دایره حسابرسی داخلی می باشند ، لازم است توسط واحد مالی کنترل های مناسبی در مورد وجو نقد اعمال گردد . در شرکت سپید نت که دایره حسابرسی موجود نیست و تمام پرداخت ها و دریافتها بر عهده شخص مدیریت است ، اعمال کنترل های داخلی بر عهده اعضای هیئت مدیره می باشد .یعنی اینکه اعضای هیئت مدیره هر چند وقت یکبار به صورت دقیق بر کار مدیر عامل نظارت می کنند .
تنخواه گردان
در بیشتر واحدهای تجاری جهت سهولت در انجام پرداخت ها ، مقداری وجه نقد در اختیار شخص با اشخاصی که اصطلاحا ً " کارپرداز" نامیده می شوند ، گذارده می شود تا پرداخت های جزیی ( که نیازمند انجام تشریفات معمول پرداخت نمی باشد ) از آن محل انجام شده و سپس اسناد و مدارک مثبته به قسمت حسابداری تحویل شود . هر گونه پرداخت در قالب تنخواه گردان لازم است در قبال اخذ وثیقه یا تضمینی کافی از کارپرداز انجام گردد .مبلغ تنخواه گردان با صدور چک در وجه کارپرداز به وی پرداخت شده و پس از بررسی اسناد و مدارک دریافتی ، معادل مبلغ هزینه انجام شده ، چکی جهت تکمیل موجودی تنخواه گردان در وجه او و به عهده حساب جاری موسسه صادر می گردد . مبلغ تنخواه گردان لازم است در پایان هر دوره مالی و یا به هنگام تعویض متصدی تنخواه گردان (کارپرداز) تسویه شود .
حسابداری تنخواه گردان
برای ثبت فعالیت های مالی مربوط به پرداخت یا دریافت وجوه نقد از محل تنخواه گردان دو روش حسابداری وجود دارد :
الف ) روش تنخواه گردن ثابت : در این روش فقط به هنگام اولین پرداخت وجه که به کارپرداز انجام می گیرد ، حساب تنخواه گردان بدهکار شده و در نهایت در پایان سال مالی ( یا به هنگام تعویض کارپرداز ) لازم است از بابت تسویه تنخواه ، حساب مزبور بستانکار گردد .در روش فوق که پس از تسلیم مدارک مربوط به هزینه های انجام شده توسط کارپرداز و تایید مدارک فوق و مبلغ هزینه از سوی واحد مالی ، معادل مبلغ هزینه انجام شده ، چکی در وجه کارپرداز صادر شده و در ازای بدهکار شده هزینه ، حساب بانک بستانکار می شود .
ب ) روش متغیر : در این روش بر خلاف روش قبلی ، هر بار که اسناد هزینه از کارپرداز درایغت می شود حساب هزینه یا احیانا ً اقلام دیگر مثل دارایی های تحصیل شده و در مقابل حساب تنخواه گردان بستانکار می شود . در نهایت پس از بررسی اسناد و به هنگام پرداخت مبالغ هزینه ، مجددا ً حساب تنخواه گردان بدهکار و حساب بانک معادل مبلغ پرداختی بستانکار می شود . روش تنخواه متغیر نسبت به روش ثابت به جهت توجه به گردش حساب ها از لحاظ کنترل های داخلی مطلوبتر می باشد زیرا در صورتی که بخشی از وجوه نقد پرداختی به کارپرداز برای مدتی بدون مصرف بماند ، قابل شناسایی و پی گیری است .
صندوق
وجوه نقدی که در موسسه و در صندوق آن نگهداشته می شود را شامل می شود . مسئولیت نگهداری موجودی صندوق بر عهده صندوق دار بوده و موجودی آن در پایان هر روز شمارش شده و با مانده حساب صندوق مطابقت داده می شود، جت اعمال کنترل های داخلی مطلوبتر لازم اسست موجودی صندوق از حد معینی تجاوز نکرده و مازاد در پایان هر روز به حسابهای بانکی موسسه انتقال یابد .
حساب بانک
آن بخش از وجوه نقد متعلق به واحد اقتصادی که نزد بانکها یا موسسات اعتباری نگهداری می شود در سیستم حسابداری تحت عنوان حساب بانک ثبت می شود ، بنابراین حساب بانک یکی از دارایی های شرکت می باشد که بنا به دلایل زیر در اختیار بانکها قرار می گیرد:
1. امنیت بیشتر وجوه نقد نزد بانکها .
2. تسهیل در دریافت و پرداخت وجوه نقد .
3. کاهش هزینه نگهداری وجوه نقد .
فصل سوم
انواع صورت ها و دفاتر حسابداری
به همراه یک نمونه کوچک از هر یک از آنها
به همراه کاربرد آنها در شرکت مذکور
انواع دفاتر تجاری
در قانون تجارت ایران تاجر دارای یک سلسله تکالیف خاصی است که از جمله آنها داشتن دفاتر تجاری و ثبت نام در دفتر تجارتی است که اطلاعات مربوط به آن قبلا ً ارائه شده است . از قدیم الایام دفاتر تجارتی بهترین وسیله برای نشان دادن واقعیت روابط تجارتی تجار محسوب شده است که معرف وضعیت تاجر از نظر میزان سوددهی می باشد و بهترین منبعی است که تاجر با مراجعه به آن می تواند از وضعیت شرکت خود آگاهی داشته باشد و در صورت به وجود آمدن مشکلی بلافاصله آن را رفع کند .
با توجه به تنوع روابط تجاری و لزوم تفکیک انواع مختلف آن تجار همیشه از دفاتر مختلفی استفاده می کرده اند که بعدها با توجه به نیاز و ضرورت تجاری قانون انواع آن را مشخص و برای هر یک اعتبار خاصی قائل شده است .
دفاتر تجاری باید تا تاریخ 31/4 سال بعد از دوره مالی تکمیل شوند تا حسابداران داخل سازمان یا خارج سازمان بتوانند اظهارنامه مالیاتی را تنظیم کنند چون تحویل اظهارنامه مالیاتی تا این تاریخ مهلت دارد و موضوعی که باید توجه شود این است که نمام دفاتر تجاری خصوصا دفتر روزنامه و کل باید قبل از شروع فعالیت در سال حدید توسط اداره ثبت پلمپ شوند به این صورت که هیچ قلم خوردگی در دفاتر به وجود نیاید تا این دفاتر در برابر دعاوی قانونی قابل حمایت باشند . تاریخ پلمپ دفاتر نباید بع از تازیخ شروع فعالیت شرکت در دوره جدید مالی باشد ، این نکته ای است که حتما ً باید بدان توجه گردد .
طبق ماده 6 فانون تجارت " هر تاجری به استثنای کسبه جزء مکلف است دفاتر ذیل یا دفاتر دیگری را که وزارت عدلیه به موجب نظامنامه قائم مقام این دفاتر قرار می دهد ، داشته باشد . "
الف ) دفتر روزنامه
طبق ماده 7 قانون تجارت " دفتر روزنامه دفتری است که تاجر باید همه روزه مطالبات و دیون و دادوستد تجارتی و معاملات راجع به اوراق تجارتی ( از قبیل خرید و فروش و ظهرنویسی ) و به طور کلی جمیع واردات و صادرات تجارتی خود را به هر اسمی و رسمی که باشد و وجوهی را که برای مخارج شخصی خود برداشت می کند ثبت نماید . "
دفتر روزنامه در واقع مهمترین دفتر تاجر محسوب می شود که فعایلت ها در آن بر حسب تاریخ ثبت می شود ، زیرا که کلیه اطلاعات مربوط به معاملات و دادوستدها و هرگونه اقدام تجارتی در آن ثبت می گردد و ملاک سایر دفاتر تجارتی تاجر نیز می باشد .
اگر چه تاجر مکلف است همه روزه اقدامات تجاری خود را در دفتر روزنامه منعکس کند مع ذالک عملا ً این کار همه روزه به طور مرتب انجام نمی شود ولی تاخیر نباید از حدود عرف تجاری نیز تجاوز کند و یا توام با سوءنیت باشد . یعنی حتما ً باید تا تاریخ 31/4 دوره مالی بعد ( به دلایلی که در بالا توضیح داده شد ) تکمیل گردد.
شرکت سپید نت هم مانند سایر شرکت ها ملزم به استفاده از دفتر روزنامه است. در بسیاری از موسسات که دارای فعالیت های اقتصادی مشابهی هستند می توان از دفاتر روزنامه اختصاصی استفاده نمود که برخی از آنها عبارتند از دفتر روزنامه دریافتهای نقدی ، دفتر روزنامه پرداخت های نقدی و… استفاده نمود .
شرکت مذکور به دلیل اینکه یک شرکت خدماتی – بازرگانی است میتوانست برای راحتی کار خود از این دفاتر استفاده کند . ولی به علت اینکه شرکت معمولا ً از حسابداران خارج سازمانی استفاده می کند و مانند سایر شرکت ها در آخر سال مالی اقدام به جمع کردن حسابها و بستن مانده حسابها می نماید فقط از دفتر روزنامه عمومی استفاده می کند .
برای وارد کردن اطلاعات در دفتر روزنامه باید از سند حسابداری استفاده نمود به این صورت که سرفصل های کل سند حسابداری ( برای وارد کردن یک قلم در سند حسابداری باید از سه سرفصل استفاده نمود که به شرح زیر است : کل ، معین ، تفصیلی . مانند: صندوق "کل" ، صندوق شماره x "معین" ، نام صندوق دار "تفصیلی" ) در دفتر روزنامه می آید .
عناوین در دفتر روزنامه به شرح زیر می باشد ، که با یک مثال ساده برای فروش یک کارت اینترنت توسط شرکت فوق جدول تکمیل می شود .
تاریخ شرح بدهکار بستانکار
24 / 12 / 86 صندوق 50000
در آمد حاصل از فروش کارت 50000
ب ) دفتر کل
طبق ماده 8 قانون تجارت " دفتر کل دفتری است که تاجر باید کلیه معاملات را لااقل هفته ای یک مرتبه از دفتر روزنامه استخراج ، انواع مختلفه آن را تشخیص و جدا کرده هر نوعی را دز صفحه مخصوصی در آن دفتر به طور خلاصه ثبت کند . "
اگر تاجر بخواهد مورد خاصی از معاملات خاص خود را از دفتر روزنامه استخراج کند این کار برای او بسیار مشکل خواهد بود چون در یک تاریخ ممکن است صدها معامله به ثبت رسیده باشد که یافتن آنها کار آسانی نخواهد بود، به همین دلیل قانون دفتر دیگری را برای تاجر پیش بینی کرده است که دفتر کل نام دارد . معمولا ً برای هر شخصی که طرف معامله با تاجر است و یا هر موضوع یک یا چند صفحه بر اساس گردش آن حساب اختصاص داده می شود .
برای مثالی که در بالا آمده است می توان دو صفحه در دفتر کل اختصاص داد که به شرح زیر در دفتر وارد می آید :
صفحه اول : به نام صندوق
تاریخ شرح بدهکار بستانکار مانده بد مانده بس
24 / 12 86 بابت فروش کارت 50000 50000 ــــــــــــــــ
صفحه دوم : به نام در آمد حاصل از فروش
تاریخ شرح بدهکار بستانکار مانده بد مانده بس
24 / 12 /86 بابت فروش کارت 50000 ـــــــــــ 50000
ج) دفتر دارایی
طبق ماده 9 قانون تجارت " دفتر دارایی دفتری است که تاجر باید هرسال صورت جامعی از کلیه دارایی منقول و غیر منقول و دیون و مطالبات سال گذشته خود را به ریز ترتیب داد در آن دفتر ثبت و اممضا نماید و این کار باید تا پانزدهم فروردین سال بعد انجام پذیرد.
تاجر این دفتر را باید پس از تنظیم بر خلاف سایر دفاتر امضا نماید . زیرا دفتر دارایی پس از تنظیم خاتمه یافته تلقی شده و در حکم یک سند اعتراف نامه است که باید به امضای تاجر برسد تا سندیت داشته باشد .
دفتر دارایی معمولا ً چون توسط صاحب موسسه نوشته می شود به همین دلیل در اختیار حسابدار خارج موسسه قرار داده نمی شود .
د) دفتر کپیه
طبق ماده 10 قانون تجارت : " دفتر کپیه دفتری است که تاجر باید کلیه مراسلات و مخابرات و صورت های صادره خود را در آن به ترتیب تاریخ ثبت نماید . "
امروزه به علت اینکه بیشتر کارهای حسابداری توسط برنامه های حسابداری انجام می پذیرد و از طرف دیگر به علت اینکه از هر نوع مراسلات ارسالی یا دریافتی چندین نسخه تهیه می شود این دفتر با اینکه در قانون تجارت آمده است ولی در موسسات و شرکت های کوچک کمتر مورد استفاده قرار می گیرد .
صورت های مالی
صورت های مالی مهمی که در همه شرکت ا مورد استفاده قرار می گیرد به شرح زیر است : صورت سود و زیان ، ترازنامه ، صورت گردش وجوه نقد ،صورت سودو زیان جامع و یادداشت های همراه صورت های مالی .
همانطوری که قبلا ً توضیح داده شد سپید نت یک شرکت خدماتی – بازرگانی است صورت سود و زیان و ترازنامه حتما ً تهیه می شود و استفاده کنندگان داخلی از جمله مدیریت شرکت و اعضای هیئت مدیره به همراه سایر ذینفعان خارجی موسسه از این دو صورت استفاده می کنند .
صورت سود و زیان که مشخص کننده قابلیت سود دهی یک واحد انتفاعی است در پایان دوره مالی بعد از بسته شدن حسابها و مشخص شدن مانده حسابها تهیه می شود .
برای تنظیم صورت سود و زیان ابتدا باید ترازنامه تنظیم گردد به علت اینکه ترازنامه مشخص کننده ماده حسابها در پایان دوره مالی می باشد .
برای بستن حسابها در آخر دوره مالی که برای شرکت فوق پایان دوره مالی تاریخ 29 / 12 هر سال می باشد باید ابتدا مانده آخر دوره هر حساب مشخص شود . برای به دست آوردن مانده آخر دوره می توان از دفتر کل استفاده نمود چون در دفتر کل از یک ستون به نام مانده حساب استفاده می شود ، یکی از مزایای دفتر کل هم همین است که دیگر لازم نیست تک تک حسابها را از دفتر روزنامه استخراج کرده و با جمع و تفریق های وقت گیر به مانده حسابها دست یافت .
نتیجه گیری
نتیجه گیری کلی که می توان از فعالیت های حسابداری شرکت فوق ارائه داد این است که :
شرکت سهامی سپید نت در پایان سال مالی از حسابرسان خارج سازمان برای جمع بندی فعالیت های حسابداری استفاده می کند . حسابرسان خارج سازمان نیز بعد از بستن حساب ها و بدست آوردن مانده آنها اظهارنامه مالیاتی را پر کرده و به اداره دارایی تحویل می دهند تا مالیات شرکت فوق بدست آید. معمولا ً برای فعالیت پایان کار حسابداری اینگونه موسسات در پایان سال مالی اقدامات زیادی انجام نمی گیرد ، چون حسابرسان تنها با حساب های درآمد و هزینه در ارتباط هستند و با حسابهای دیگر که امکان دارد کار حسابرسی را سخت و پیچیده کند کمتر در ارتباط هستند.
در پایان دوره مالی به این صورت عمل می شود که کلیه حساب های هزینه ها و درآمدها به حساب سود و زیان بسته می شود و بعد از روی مانده حساب سود و زیان سود سال جاری شرکت تعیین می گردد و مبنای مالیات قرار می گیرد.
منبع:
سایت باشگاه مهندسان ایران
1 Abacus
2 leibniz
3 Charles Babbage
4 Eniac
5 John von neuman
6 Arpa
7 Arpanet
8 Park
9 Back bone
10 Prpcessor Communications Primary
11 Bob Metcalfe
12 Packet switching
13 cern
—————
————————————————————
—————
————————————————————
27
1