اعتماد
اعتماد، یکی از عوامل مهم در موفقیت روابط تجاری محسوب می شود (مکالیستر1، 1995). اعتماد، به مصرفکننده کمک مینماید تا بر عدم اطمینان2 که ناشی از معاملات است، غلبه نماید. میزان عدم اطمینان به عوامل متعددی مانند فروشنده، کالا، خدمت و یا اطلاعات در دسترس در مورد شی مورد معامله بستگی دارد (سالو و کاریالاتو3، 2007).
همچنین اعتماد، عامل کلیدی برای ایجاد و بهبود روابط بلندمدت بین شرکتها و مشتریانشان محسوب میگردد. به دنبال شکلگیری روابط بلندمدت، پیوند بین شرکت و مشتریان مستحکمتر خواهد شد و امکان تکرار روابط معاملاتی خریدار و فروشنده وجود خواهد داشت (گانسن4، 1994).
اعتماد در طول سالیان متمادی، همواره به عنوان یک عنصر مهم در روابط بین انسانها مورد توجه بوده است. طبق تحقیقات به عمل آمده از رویکردهای متفاوت رفتاری5 و علوم اجتماعی6، اعتماد در قالبهای متفاوت و متنوعی، به هر دو صورت مفهومی7 و عملیاتی8 در روانشناسی، جامعه شناسی، ارتباطات، رفتار سازمانی و تجارت تعریف شده است. در سالهای اخیر، موضوع اعتماد به تبلیغات مورد مطالعه قرار گرفته است ولی با این حال ادبیات تحقیق چندان کامل و گسترده ای را دارا نمی باشد. در مقابل، اعتبار9، مفهومی که به اعتماد مربوط می گردد، موضوع اصلی بسیاری از مطالعات صورت گرفته در تبلیغات و سایر حوزههای مرتبط بوده است(ساه و همکاران، 2007).
اعتماد، عامل مهمی برای مطالعه در زمینه تبلیغات میباشد، چون تمایل مداوم و پایداری10 برای مصرفکنندگان، در جهت عدم اعتماد به تبلیغات وجود دارد (کافی و همکاران، 1994). از دیدگاه منطقی11، عملکرد اولیه تبلیغات، اطلاع رسانی12 به مصرفکنندگان در مورد پیشنهادات بازار و کمک به آنها در جهت انتخاب و خرید گزینه بهتر از میان گزینههای موجود میباشد. مهمترین مورد در این حوزه، باوری است مبنی بر این که مصرفکنندگان باید به تبلیغات اعتماد داشت باشند تا تبلیغات بتواند به عنوان یک منبع اطلاعاتی تاثیرگذار مورد استفاده قرار گیرد (ساه و همکاران، 2007). پذیرش پیامهای تبلیغاتی نیز نیازمند اعتماد مخاطبان به تبلیغات است (روستا و همکاران، 1388). میتوان گفت که اعتماد به تبلیغات، پیامد تجربیات قبلی مثبت مصرفکننده است(الیت و پل13، 1998).
اعتماد به تبلیغات، این گونه تعریف شده است: اطمینانی است مبنی بر اینکه تبلیغات، منبع قابل اعتمادی14 برای اطلاعات محصولات یا خدمات میباشد و تمایلی را در فرد، برای انجام دادن فعالیتی براساس اطلاعات منتقل شده در تبلیغات، ایجاد می نماید (ساه و همکاران، 2009). براساس این تعریف میتوان گفت اعتماد از سه بعد شناختی15، احساسی16 و رفتاری17 تشکیل شده است (ساه و همکاران، 2007).
تحقیقات گذشته و اخیر نشان داده است که اعتماد و اعتبار، دو ساختار جدا از هم با خصوصیات مفهومی متفاوت میباشند (دانی و همکاران18، 1997). در تحقیق صورت گرفته در زمینه تبلیغات که توسط ساه و همکاران (2009) انجام شد، به این نتیجه نائل شدند که دو ساختار اعتماد و اعتبار از یکدیگر متمایز بوده و اعتماد به تبلیغات، ذاتا متغیری چند بعدی19 میباشد.
2-6-1- اعتماد و اعتبار به عنوان ساختارهایی مستقل20
مجموعه تحقیقات گستردهای در زمینه اعتبار تبلیغات صورت پذیرفته است. براساس این تحقیقات، اعتماد یکی از ابعاد اعتبار (مانند قابل اعتماد بودن21، راست بودن22 و باور داشتن23) است. اما عموما ارتباط بین اعتبار و اعتماد مورد توافق محققان نبوده است. بعضی از ادبیات موجود در این زمینه اذعان میکنند که قابل اعتماد بودن، یکی از دو جزء اصلی اعتبار میباشد. سایر ادبیات در این حوزه، بیان میکنند که اعتماد عوامل متعددی را شامل میشود که به طور خاص تنها با اعتبار، قابل بیان نیستند این موارد شامل اطمینان24، شایستگی25، خیرخواهی26 و قابل اتکا بودن27، سرمایهگذاری عاطفی متقابل28 و تمایل به وابسته شدن29 میباشد. بسیاری از تحقیقات در حوزه علوم اجتماعی و رفتاری نشان میدهند که اعتماد باید به عنوان یک متغیر جدا و مستقل مورد توجه قرار گیرد (ساه، 2006).
اعتبار در تبلیغات، غالبا به باورهای کلی30 در مورد درستی31 تبلیغات (مانند قابل اعتماد بودن، راست بودن و صادقانه بودن32) مربوط میگردد. اعتبار براساس چهار بعد، شامل: اعتبار منبع33 (مانند خبرگی34، جذابیت تبلیغشونده و تبلیغکننده35)، اعتبار تبلیغات36(به صورت عام)، اعتبار محتوا تبلیغات37 (مانند ادعای تبلیغاتی راست38 و قابل باور بودن39) و اعتبار رسانه40 مفهومسازی و اندازهگیری میشود. در واقع این امکانپذیر است که اعتبار تنها با بخشی از اعتماد به تبلیغات در ارتباط باشد، ولی به تنهایی نمیتواند ماهیت و حدود اعتماد به تبلیغات را نشان دهد (ساه و همکاران، 2009).
2-6-2- سه بعد موجود در ذات اعتماد به تبلیغات
تعریف اعتماد، نه تنها باورهای افراد در مورد موضوعات بلکه تمایل افراد برای استفاده از دانش41 را به عنوان مبنایی برای انجام فعالیت، شامل میگردد. همان گونه که در ادبیات اعتماد عنوان شده است بسیاری از محققان، اعتماد را به عنوان ترکیبی از باورها نسبت به اعتماد42 و قصدهای رفتاری مبتنی بر اعتماد43 در نظر میگیرند (مکنایت و همکاران44، 2002؛ مکالیستر، 1995؛ مورمن و همکاران45، 1993).
اعتماد به تبلیغات از لحاظ بعد رفتاری شامل قصدهای رفتاری (مانند تمایل وابسته شدن به تبلیغات) به جای رفتار واقعی (مانند وابستگی به تبلیغات) میباشد. بسیاری از صاحبنظران معتقدند که رفتارهای مبتنی بر اعتماد (مانند همکاری46 یا اتکا) بدون اطمینان به قابل اعتماد بودن افراد، ممکن است که به جای اعتماد واقعی به افراد، ناشی از عوامل موقعیتی (مانند قدرت یا کنترل) باشد (مورمن و همکاران، 1992).
در حوزه تبلیغات، کمبود منابع متنوع اطلاعات محصول یا خدمت، ممکن است که مصرفکنندگان را وادار به وابستگی به اطلاعات فراهم شدهی تبلیغاتی نماید. با توجه به محدود بودن منابع اطلاعاتی (مانند گزارشهای کاربران47، دوستانی که قبلا از این محصول یا خدمت استفاده نمودند و یا افزودن یک ویژگی جدید به محصول یا خدمت)، مصرفکنندگان ممکن است که هیچ انتخابی بجز قبول و استفاده از اطلاعات تبلیغات نداشته باشند، اگرچه مصرفکننده اطمینانی به قابل اعتماد بودن اطلاعات منتقل شده تبلیغاتی ندارد. بنابراین، تمایل به انجام کنش، در مقابل تبلیغات میتواند شاخص مناسبتری از اعتماد به تبلیغات، نسبت به رفتار واقعی مبتنی بر اعتماد باشد. اعتماد به طرف مقابل (شی، شخص یا اطلاعات)، در حوزه رفتارهای مبتنی بر اعتماد جای دارد (ساه، 2006).
بعد شناختی، شامل ارزیابی48 شخص از ویژگیهای قابل اطمینان شی مورد اعتماد واقع شده49، مانند قابل اتکا بودن، خیرخواهی و صادقانه بودن، میباشد. بعد احساسی، شامل احساس شخص برای قضاوت در مورد شی مورد اعتماد واقع شده مانند اطمینان و امنیت عاطفی50(آیا من اطمینان دارم که تبلیغات قابل اتکا است) میباشد. اطمینان به طرف مقابل، ناشی از باوری راسخ، مبنی بر این که طرف مقابل، قابل اتکا میباشد و از صداقت بالایی برخوردار است، استوار است (مورگان و هانت51، 1994). در نتیجه، میتوان در پایان اذعان کرد که اعتماد به تبلیغات، شامل باورهای مصرفکنندگان در مورد قابل اتکا بودن تبلیغات و اطمینان مورد نظر، ناشی از همین باورهاست (ساه و همکاران، 2007).
2-9- مروری بر مطالعات صورت گرفته
2-9-1- پژوهشهای خارجی
* عظیم و حق (2012)، در تحقیقی با عنوان ادراک نسبت به تبلیغات اینترنتی با توجه به سه گروه جمعیت شناختی متفاوت (دانش آموزان، کارآفرینان و کارمندان)، به بررسی ارتباط باور به تبلیغات اینترنتی و پاسخهای رفتاری نسبت به تبلیغات اینترنتی پرداختند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. دو مدل ساختاری برای این تحقیق در نظر گرفته شد. در مدل اول شاخص رفتار اینترنتی، کلیک بر روی تبلیغات بود در حالیکه در مدل دوم، تعداد دفعات خرید اینترنتی شاخص رفتار اینترنتی محسوب شد، به علاوه در هردو مدل، پاسخ رفتاری به صورت تک بعدی بررسی شد. حجم نمونه برای مدل اول 578 نفر و برای مدل دوم 560 نفر بود. نتایج نشان داد که ابعاد باور، عوامل مهم اساسی اثرگذار بر نگرش نسبت به تبلیغات اینترنتی میباشند. در واقع مصرفکنندگان نگرش مثبتتری نسبت به تبلیغات اینترنتی دارند؛ زمانی که به این باور برسند که تبلیغات اینترنتی از لحاظ اقتصادی، آگاهی بخشی، اعتباربخشی و سرگرمی سودمند بوده و میزان تحریف ارزشهای آن کمترین است. نتایج، تفاوت فاحشی را در باورها و نگرش نسبت به تبلیغات در بین این سه گروه جمعیتشناختی متفاوت نشان داد. کارآفرینان نگرش مثبتتری نسبت به دانش آموزان و کارمندان، به تبلیغات دارند و نیز آنان، بیشتر تمایل به کلیک بر روی تبلیغات را دارند و در نهایت دانش آموزان نسبت به دو گروه دیگر بیشتر تمایل به خرید اینترنتی داشتند.
* تحقیقی توسط انورمیر (2012) تحت عنوان دیدگاههای نگرشی مصرفکنندگان در مورد تبلیغات شبکههای اجتماعی: دیدگاه جنوب آسیا انجام پذیرفت. در این تحقیق وی به بررسی تاثیر ابعاد باور بر نگرش مصرفکنندگان به تبلیغات شبکههای اجتماعی در جنوب آسیا و بررسی اثرگذاری نگرش مطلوب مصرفکنندگان نسبت به تبلیغات شبکههای اجتماعی بر روی کلیک تبلیغات و خرید اینترنتی پرداخت. پژوهش از نوع پیمایش توصیفی میباشد. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان دانشگاه خصوصی اسلام آباد پاکستان بودند و حجم نمونه 300 نفر بود و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار AMOS استفاده شد. نتایج نشان داد که دو بعد باور، شامل اطلاعات و جنبه اقتصادی بر نگرش مصرفکنندگان تاثیر میگذارند. به علاوه نگرش مطلوب به تبلیغات شبکههای اجتماعی، بر تعداد دفعات کلیک تبلیغات اثر میگذارد و کلیک تبلیغات به صورت مثبتی بر خرید اینترنتی اثرگذار است.
* وانگ و همکاران (2010) پژوهشی با عنوان ارزیابی باورها و نگرش و پاسخ رفتاری نسبت به تبلیغات اینترنتی در سه کشور (ایالات متحده امریکا، چین و رومانی) انجام دادند و به بررسی رابطه بین باورهای مصرفکنندگان در مورد نگرش نسبت به تبلیغات اینترنتی و پاسخهای رفتاری مصرفکنندگان در این سه کشور مختلف پرداختند. این پژوهش از نوع پیمایش توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش، کاربران اینترنت در این سه کشور بوده است. نرم افزار مورد استفاده برای تحلیل نیز AMOS می باشد. یافتههای این پژوهش، نشان داد که ابعاد باور جزء عوامل تاثیرگذار بر نگرش نسبت به تبلیغات اینترنتی بودند و نگرش نسبت به تبلیغات خود بر تعداد دفعات کلیک بر روی تبلیغات و تعداد دفعات خرید اینترنتی تاثیر میگذاشت. باورهای مصرفکنندگان، نگرش و پاسخ-های رفتاری نسبت به تبلیغات اینترنتی و روابط این متغیرها در بین کشورها با هم متفاوت بود، بدین مفهوم که رومانیها نگرش مثبتتری نسبت به تبلیغات اینترنتی دارند و بیشتر مایل به کلیک تبلیغات میباشند و امریکاییها بیشترین خریدهای اینترنتی را انجام میدهند.
* وانگ و همکاران (2009)، در پژوهشی با عنوان ارزیابی باورها و نگرشها به تبلیغات اینترنتی در بین مصرفکنندگان چینی، به بررسی روابط بین باور، نگرش به تبلیغات و پاسخهای رفتاری مصرفکنندگان پرداختند. 202 پرسشنامه از دانشجویان یکی از دانشگاههای بزرگ چین گردآوری شد و با استفاده از نرم افزار AMOS مورد تحلیل قرار گرفت. سه بعد باور، شامل جست و جوی اطلاعات، اقتصادی بودن و تحریف ارزشها جزء متغیرهای اساسی تاثیرگذار بر نگرش بودند. همچنین این مطالعات نشان داد که نگرش به تبلیغات اینترنتی، یک متغیر اثرگذار مثبت برای کلیک تبلیغات و خرید اینترنتی میباشد.
* پترسامانسن (2012)، پژوهشی با عنوان، اعتماد مصرفکننده به تبلیغات در رسانههای متفاوت، با هدف اندازهگیری اعتماد مصرفکننده به تبلیغات در چهار رسانه متفاوت، شامل: تلویزیون، رادیو، روزنامه و اینترنت انجام داد. تعداد پاسخگویان 513 نفر از دانشجویان ایسلندی بودند. دادهها توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. این پژوهش از نوع پیمایش میباشد. نتایج تفاوت فاحشی را در اعتماد نشان نداد ولی درجات متفاوتی از اعتماد را با توجه به عوامل جمعیتشناختی متفاوت مانند: جنس، سن و تحصیلات، نشان داد. در نهایت این تحقیق به این نتیجه رسید که بین نگرش مصرفکنندگان به تبلیغات و اعتماد به تبلیغات رابطه معناداری وجود دارد و همچنین بین اعتماد به تبلیغات و پاسخ رفتاری کاربران (مانند کلیک تبلیغات) رابطه معناداری وجود دارد. این مطالعه بیان میکند که مصرفکنندگان نسبت به تبلیغات خنثی عمل میکنند، بدین مفهوم که به تبلیغات نه اعتماد و نه عدم اعتماد دارند.
* ساه و همکاران (2007) که پژوهشی با عنوان اعتماد در رسانههای تبلیغاتی متفاوت انجام دادند؛ به بررسی اعتماد مصرفکنندگان در رسانههای تبلیغی متفاوت و ارتباط آن با اعتبار52 رسانه پرداختند. برای این پژوهش یک نمونه 600 تایی به صورت تصادفی از بین 6700 نفر از کارکنان دانشگاههای دولتی جورجیا انتخاب شد و تحلیل دادهها توسط نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که (1) رسانه تبلیغی در حد فاصل اعتماد و عدم اعتماد قرار دارد، (2) بین اعتماد مصرفکننده در رسانههای تبلیغی مختلف، تفاوتهایی وجود دارد، (3) اعتماد در رسانه تبلیغی خاص، با تحصیلات و درآمد در ارتباط است و (4) اعتماد در رسانه تبلیغی با اعتبار رسانه، دارای همبستگی هست، اگر چه اعتماد در تبلیغات از اعتبار متمایز است.
* بیویلیان و تیگر (2013)، تحقیقی با عنوان نحوه درک تبلیغات سرزده53 و اعتماد نسبت به تبلیغات آنلاین54، در بین افراد موسوم به نسل اینترنت55 را به صورت کیفی اجرا نمودند. حجم نمونه این پژوهش، شامل هفت نفر دانشجو و یک نفر که به تازگی شاغل شده بود، میباشد. در این تحقیق بیان میشود که درک مداخلهکننده بودن تبلیغات با نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی کاربر افزایش مییابد. این امر نشان میدهد که چگونه مسائل مربوط به اعتماد میتواند درک تبلیغات سرزده را دچار بحران نماید، همانطوری که مصاحبهشوندگان اذعان کردند که نسبت به تبلیغات سرزده، حس شک، آزار و ترس دارند. مهمترین موضوعی که توسط بیشتر مصاحبهشوندگان بیان شد، این بود که زمینه و محتوایی که کاربر مشغول جست و جو در آن است بر درک اعتماد نسبت به تبلیغات و درک مداخلهگر بودن تبلیغات اینترنتی موثر است.
* ها و همکاران56 (2005)، تحقیقی را با عنوان عوامل موثر بر اعتماد در اطلاعات دارویی تجویز شده اینترنتی و تاثیر اعتماد بر رفتاری که ناشی از در معرض تبلیغات مستقیم بودن میباشد، به انجام رساندند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. این پژوهشگران در تحقیق خود از متغیرهای متفاوتی استفاده کردند و دو متغیر درآمد و استفاده از رسانه را نیز به متغیرهای جمعیتشناختی خود اضافه کرده و دامنه رسانههای سنتی را علاوه بر تبلیغات تلویزیون و تبلیغات روزنامه به مجلات، رادیو، بروشور57 و تبلیغات مستقیم مبتنی بر ایمیل58، گسترش دادند. پژوهش مزبور به این نتیجه رسید که اطلاعات دارویی اینترنتی59، اعتماد بالایی را دارا نمیباشد و اعتماد در رسانههای تبلیغی سنتی، تعیینکننده اعتماد در تبلیغات اینترنتی میباشد اما این تحقیق اذعان کرد که رابطهی بین رسانههای تبلیغی سنتی و رسانههای تبلیغی اینترنتی یکسان نیست (براساس نوع رسانه متفاوت است). هیچکدام از متغیرهای جمعیتشناختی به طور مثبت و مستقیمی با اعتماد به تبلیغات دارویی رابطه نداشتند. این تحقیق همچنین بیان میکند که مصرفکنندگانی که به اطلاعات اینترنتی اعتماد دارند، بیشتر تمایل دارند که اطلاعات داروهای تبلیغ شده را به صورت اینترنتی جست و جو نمایند. به علاوه، این پژوهش اذعان کرد که اعتماد در اطلاعات اینترنتی دارویی به طور مستقیم با انواع خاصی از رفتارهای مبتنی بر تبلیغات60 که به دنبال در معرض بودن61 مستقیم مصرفکنندگان با تبلیغات62 (برقراری ارتباط با پزشکان، صحبت با یکدیگر و جست و جوی اطلاعات بیشتر) شکل میگیرد، در ارتباط است.
* چنگ و همکاران (2013)، در تحقیقی تحت عنوان عوامل موثر بر رفتار مصرفکننده به تبلیغات پست الکترونیک63، به ارائه مدلی تئوریک برای اثربخشی تبلیغات پست الکترونیک و بررسی تفاوتها بین تبلیغات پست الکترونیک مبتنی بر اجازه و بدون اجازه پرداختند. در این پژوهش رفتار مصرفکننده شامل: خواندن بلافاصله تبلیغات، کلیک بر لینک، استفاده از پیشنهادات مطرح شده در پست الکترونیک و تمایل به دریافت این نوع پیامها در آینده میباشد. این تحقیق، از نوع توصیفی میباشد. روش تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار AMOS انجام پذیرفت. این پژوهش به بررسی روابط بین ارزشهای تبلیغات پست الکترونیک، درک سرزده بودن و رویکردهای مبتنی بر نگرش نسبت به تبلیغات پست الکترونیک پرداخت. این پژوهش با حجم نمونه آماری معادل 221 کاربران اینترنت، در تایوان به انجام رسید. برای اجرای این پژوهش دو سناریو64 تهیه شد که یکی تبلیغات پست الکترونیک مبتنی بر اجازه و دیگری تبلیغات پست الکترونیک بدون اجازه بود. نمونه آماری به دو گروه مساوی تقسیم شد و به هر گروه یک سناریو ارائه گشت. نتایج نشان داد که ارزشها و نگرشها و درک سرزده بودن تبلیغات، به طور ویژهای بر رویکردهای رفتاری مبتنی بر نگرش نسبت به تبلیغات پست الکترونیک اثرگذار است و همچنین بین اعتماد به تبلیغات اینترنتی و کلیک تبلیغات رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. تبلیغات پست الکترونیکی مبتنی بر اجازه، در مقایسه با تبلیغات الکترونیکی بدون اجازه اثربخشتر میباشند. در صورتی که تبلیغات مبتنی بر اجازه، مشوقهای مالی به مصرفکنندگان پیشنهاد نماید، احساس سرزده بودن تبلیغات در مصرفکنندگان کمتر میباشد.
* متیو و همکاران (2013)، در پژوهشی با عنوان تاثیر تبلیغات اینترنتی بر رفتار مصرفکننده در نیجریه، به بررسی این تاثیرات پرداختند. حجم نمونه آماری معادل 150 نفر بود و پرسشنامه به صورت تصادفی در اختیار کاربران قرار گرفت. این تحقیق از نوع پیمایش توصیفی میباشد و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که در حدود 72% از کاربران دیدگاه مثبت و 29% کاربران دید منفی، نسبت به تبلیغات اینترنتی دارند. اکثریت کاربران معتقدند که تبلیغات، جنبه آگاهیدهنده را دارا میباشند. این پژوهش بیان داشت که 30% کاربران بر این باورند که تبلیغات اینترنتی باعث میشود که آنان از بعضی از محصولات و خدمات استفاده نمایند و در حدود 24% کاربران اذعان کردند که تبلیغات تحت وب، تنها باعث میشود که آنان برای خریدهای آتی خود برنامهریزی نمایند. پژوهش مزبور چالشهایی را که کاربران در هنگام خرید کالاهای تبلیغ شده در اینترنت با آن مواجهاند را معرفی مینماید که شامل موارد زیر است: اشکالات موجود در سیستم برقرسانی، محدودیت دسترسی به اینترنت، عدم تطابق خدمات تبلیغ شده با خدمات واقعی، کلاهبرداریهای موجود در اینترنت و تحویل کالاها تحت شرایط نامناسب به خریداران.
2-9-2- پژوهشهای داخلی
* تحقیقی توسط شبیری (1390) با عنوان بررسی تاثیر باورها و نگرش نسبت به تبلیغات تجاری اینترنتی بر رفتار مصرفکنندگان انجام پذیرفت. هدف از این پژوهش بررسی روابط بین باورها، نگرشها نسبت به تبلیغات تجاری اینترنتی و پاسخ رفتاری مصرفکنندگان بود. یافتهها نشان داد که از بین پنج عامل باور تاثیرگذار بر نگرش نسبت به تبلیغات تجاری اینترنتی، دو عامل سرگرم کننده بودن و اقتصادی بودن با اثرگذاری مثبت و انحراف ارزشها با اثرگذاری منفی، به عنوان یک محرک نگرش نسبت به تبلیغات اینترنتی به حساب آمد که متعاقباً به عنوان محرک تکرار خرید اینترنتی نیز تعیین گردید و دو عامل دیگر باور، اطلاعات دهنده بودن و قابل باور بودن تاثیر بسیار ناچیزی در ایجاد نگرش مثبت و خریدهای مکرر اینترنتی داشتند.
* میرزاپورکلشتری (1390) در تحقیقی با عنوان ارزیابی باور، نگرش و پاسخهای رفتاری نسبت به تبلیغات اینترنتی (پیمایش پیرامون دانشجویان شهر تهران)، به بررسی باور، نگرش و پاسخ های رفتاری دانشجویان نسبت به تبلیغات اینترنتی پرداخت. جامعه آماری پژوهش حاضر، دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر تهران در نظر گرفته شده است. روایی تحقیق براساس مدل مورد استفاده وانگ و سان (2010)، صورت گرفت و چون ترجمه به یک زبان دیگر شده بود از اعتبار محتوایی صوری استفاده شده است. روش تحقیق به لحاظ جمع آوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی، همچنین تحلیل به شیوه معادلات ساختاری انجام شده که با استفاده از ابزار پرسشنامه مورد آزمون قرار گرفته است. یافتههای این پژوهش، حاکی از این است که ابعاد باور جزء عوامل تاثیرگذار بر نگرش نسبت به تبلیغات اینترنتی بودند و نگرش نسبت به تبلیغات خود بر تعداد دفعات کلیک بر تبلیغات و تعداد دفعات خرید اینترنتی تاثیر میگذاشت.
* نبی زاده (1390)، در پژوهشی با عنوان بررسی تاثیر ارزش بر نگرش درک شده کاربران تبلیغات اینترنتی با توجه به نقش جنسیت، به بررسی نقش تعدیلگر جنسیت بر شکلگیری نگرش کاربران پرداخت. برای نیل به این هدف، فضای نمونه 252 نفری از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه فردوسی مشهد با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونهگیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که ارزش درک شده کاربران از سرگرمی و آگاهی بخشی به عنوان دو استراتژی پرکاربرد در زمینه تبلیغات اینترنتی، ارتباط مستقیم و معناداری با نگرش در راستای تبلیغات اینترنتی دارد و همچنین جنسیت، بر ارتباط بین ارزش درک شده آگاهی بخشی و سرگرمی و نگرش، تاثیر تعدیل کننده دارد.
* میجانی (1391)، در پژوهشی با عنوان سنجش نگرش نسبت به تبلیغات از طریق تلفن همراه (مورد مطالعه: مشترکین شرکت همراه اول در تهران)، ابتدا نگرش مشترکین تلفن همراه شرکت همراه اول را نسبت به تبلیغات از طریق تلفن همراه، مورد سنجش قرار داد و سپس تاثیر ویژگیهای یک پیام تبلیغاتی بر نگرش مشترکین و نهایتاً پذیرش و یا رد آنها توسط این مشترکین را مورد بررسی قرار داد. مطالعه حاضر، از نوع پیمایشی بوده و برای جمع آوری دادههای تحقیق از پرسشنامه استفاده شده است. در این تحقیق، ترکیبی از روشهای احتمالی خوشهای و غیر احتمالی در دسترس، با حجم نمونه ای برابر با 377 شهروند تهرانی که از تلفن همراه استفاده مینمایند، بکار گرفته شده است. یافتههای تحقیق نشان میدهد که در مجموع نگرش مشتریان نسبت به تبلیغات از طریق تلفن همراه مثبت است. همچنین یافتهها نشان میدهد که ویژگیهای پیام تبلیغاتی نظیر شخصیسازی، حاوی اطلاعات بودن، کسب اجازه و معتبر بودن پیام بر نگرش مشترکین تلفن همراه نسبت به تبلیغات از طریق تلفن همراه تاثیر دارد ولی آزاردهنده بودن و سرگرم کننده بودن پیام بر نگرش نسبت به تبلیغات از طریق تلفن همراه تاثیر ندارد.
* نوربخش (1391) در تحقیقی با عنوان تحلیل عوامل موثر بر رفتار خرید اینترنتی مصرفکنندگان (مطالعه موردی: شهر اصفهان)، به بررسی عوامل موثر بر رفتار خرید اینترنتی مصرفکنندگان اصفهانی پرداخت. نوع این پژوهش از لحاظ هدف، جزء پژوهشهای کاربردی و از نظر ماهیت و روش جزء پژوهشهای توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق، خریداران فروشگاههای اینترنتی اصفهان و دانشجویان دانشکده مجازی دانشگاه اصفهان هستند و دسترسی به این جامعه از طریق اینترنت و پست الکترونیک بوده است. حجم نمونه آماری 120 نفر بوده است. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان میدهد که ریسک از دست دادن پول و ترس از عدم ارسال سفارش تاثیر منفی بر گرایش به سمت خرید اینترنتی مصرفکنندگان شهر اصفهان دارد. همچنین نوآوریهای اینترنتی و هنجارهای ذهنی و گرایش یک شهروند اصفهانی نسبت به خرید اینترنتی روی رفتار خرید اینترنتی آن مصرفکننده، تاثیر مثبت میگذارد.
* تقی زاده قمی (1389) در تحقیقی با عنوان عوامل موثر بر خریدهای اینترنتی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی، به بررسی و اولویتبندی عوامل موثر بر خرید اینترنتی پرداخت. نمونه آماری این پژوهش 390 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی بودند و نوع پژوهش، پیمایش میباشد. نتایج نشان داد که تاثیر عوامل، به ترتیب عبارتند از: اعتماد نسبت به خرید اینترنتی، نگرش نسبت به خرید اینترنتی، ادراک از مفید بودن خرید در خانه، حریم خصوصی، سرعت تعامل و زمان پاسخ میباشد. در ضمن دو عامل مزایای اجتماعی حاصل از خرید اینترنتی و جنبههای طراحی وب سایت، نیز تاثیری بر خریدهای اینترنتی نداشتند.
* شفقت (1391) در پژوهشی با عنوان ارزیابی و اولویتبندی مولفههای اثرگذار بر خرید الکترونیکی مشتریان ایرانی در فضای اینترنت، به ارزیابی و الویتبندی مولفههای اثرگذار بر خرید الکترونیکی مشتریان ایرانی در فضای اینترنت، در قالب متغیرهای مستقل و در چهار گروه متغیرهای مربوط به فروشنده، خریدار، محیط داخلی و محیط خارجی و ارائه پیشنهاداتی جهت حداکثرسازی تکرار رفتار خرید اینترنتی پرداخت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود و اطلاعات مورد نیاز جهت اثبات طرح، عمدتاً با تکیه بر روش مطالعات میدانی استخراج گردیدهاند. در مجموع تعداد 345 پرسشنامه جمعآوری و با کمک نرم افزار SPSS، مورد تحلیل قرار گرفت. اطلاعات تحقیق با استفاده از آمار استنباطی، فنون ناپارامتریک، آزمون فریدمن، اسپیرمن، آزمون دوجملهای و همچنین کولموگروف اسمیرنوف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در نهایت ضمن الویتبندی مولفههای اثرگذار بر خرید الکترونیکی، مشاهده گردید که میان این مولفهها (متغیر مستقل) و میزان انجام و تکرار خرید الکترونیکی (متغیر وابسته) رابطهای مثبت و نسبتاً قوی وجود دارد.
منابع فارسی
1. آذر، عادل و مومنی، منصور (1384). آمار و کاربرد آن در مدیریت، جلد دوم، تهران: انتشارات سمت.
2. آذربایجانی، مسعود؛ سالاری فر، محمدرضا؛ عباسی، اکبر؛ کاویانی، محمد و موسوی، سید مهدی (1385). روانشناسی اجتماعی با نگرش به منابع اسلامی، تهران: انتشارات سمت.
3. ارونسون، دیوید؛ رابینسن، تام و اسمیت، مایکل (1385). روانشناسی اجتماعی، ترجمه افسانه شیخ الاسلام زاده،، تهران: انتشارات ما و شما.
4. اسماعیل پور، مجید (1386). شیوههای ساده خوشحال کردن مشتری، چاپ دوم، تهران: انتشارات موسسه یادواره کتاب.
5. باقری کنی، مصباح الهدی و آذر، عادل (1383). رویکردی جدید به آمیخته بازاریابی اینترنتی، نشر مدرس علوم انسانی، شماره 39.
6. بیرانوند، حمیدرضا (1389). مدیریت تبلیغات بازاریابی(روشها و راهبردها) بر مبنای دیدگاه ارتباطات یکپارچه بازاریابی، چاپ اول، تهران: انتشارات سازمان مدیریت صنعتی.
7. پرهیزگار، محمد مهدی و آقاجانی، علی اکبر (1390). روش شناسی تحقیق پیشرفته در مدیریت با رویکردی کاربردی، چاپ اول، انتشارات پیام نور.
8. پورکریمی، اکبر (1381). تبلیغات از نگاهی نوین، چاپ سوم، تهران: انتشارات سارگل.
9. ترکان، هاجر و کجباف، محمدباقر (1387). نگرش چیست؟، فصلنامه توسعه علوم رفتاری، سال اول، شماره اول، صص54-49.
10. تقی زاده قمی، مصطفی (1389). عوامل موثر بر خریدهای اینترنتی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه علامه طباطبایی.
11. حافظ نیا، محمدرضا (1387). مقدمهای بر روش تحقیق در علوم انسانی، چاپ پانزدهم، تهران: انتشارات سمت.
12. حکیمیان، ابوالقاسم (1381). زمان عامل موثر در تبلیغات، ماهنامه علمی تخصصی روابط عمومی، شماره 12، صص 68-60.
13. حمیدی زاده، محمدرضا و یزدانی، ناصر (1390). مدل راهبردی تبلیغات الکترونیک اثربخش رفتار مصرفکنندگان، فصنامه علمی پژوهشی کاوشهای مدیریت بازرگانی، سال سوم، شماره ششم، صص 176-150.
14. حنفی زاده، پیام و بهبودی، مهدی (1388). تبلیغات اینترنتی، چاپ اول، تهران: انتشارات ترمه.
15. خاکی، غلامرضا (1388). روش تحقیق با رویکردی به پایان نامه نویسی، تهران: انتشارات درایت.
16. دانایی فرد، حسن؛ الوانی، سید مهدی و آذر، عادل (1391). روش شناسی پژوهش کمی در مدیریت: رویکردی جامع، چاپ ششم، تهران: انتشارات صفار اشراقی.
17. داوس، دى ال (1376). پیمایش در تحقیقات اجتماعى، ترجمه هوشنگ ناییى، تهران: نشر نی.
18. داوری، علی (1392). مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار پی ال اس، تهران: جهاد دانشگاهی.
19. ربیعی، علی؛ محمدیان، محمود و برادران جمیلی، بیتا (1390). ارزیابی اثربخشی تبلیغات بانک پارسیان و شناسایی مهمترین عامل در افزایش اثربخشی آن در سطح شهر تهران، تحقیقات بازاریابی نوین، سال اول، شماره دوم، صص40-17.
20. روستا، احمد و خویه، علی (1388). تاکتیکها و تکنیکهای تبلیغات، چاپ دوم، تهران: سیته.
21. روستا، احمد؛ ابوالفضلی، سید ابوالفضل و قربانی، حسن (1388). بررسی نقش تعدیل کننده عدم اعتماد به اجتناب از تبلیغات اینترنتی، نشریه مدیریت فناوری اطلاعات، دوره 1، شماره 2، صص66-51.
22. سرمد، زهره؛ بازرگان، عباس و حجازی، الهه (1389). روشهای تحقیق در علوم رفتاری، چاپ نوزدهم، تهران: انتشارات آگاه.
23. سلیمانی بشلی، علی (1388). مدلهای کسب و کار تبلیغات اینترنتی، ماهنامه دانش تبلیغات، شماره 30، صص 13-10.
24. شبیری، فاطمه (1390). بررسی تاثیر باورها و نگرش نسبت به تبلیغات تجاری اینترنتی بر رفتار مصرفکنندگان، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد قزوین.
25. شفقت، ژیلا (1391). ارزیابی و اولویت بندی مولفههای اثرگذار بر خرید الکترونیکی مشتریان ایرانی در فضای اینترنت، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور تهران.
26. صادقپور، بهرام و مرادی، وهاب (1392). تحلیل آماری با نرم افزار Amos , Spss، چاپ دوم، بابلسر: انتشارات دانشگاه مازندران.
27. صادق وزیری، فراز؛ جمشیدی، بهرام و اصلانی، رحمت (1389). بررسی عوامل تاثیرگذار بر نگرش نسبت به تبلیغات به طور کل و تبلیغات موبایلی، چهارمین کنفرانس بین المللی مدیریت بازاریابی.
28. طاهری راویزی، حمید (1390). بررسی رابطه میان نگرش به تبلیغات اینترنتی و اعتماد در تجارت الکترونیک، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد قزوین.
29. عباسی، عباس و محمدیان، مقدسه (1386). رابطه بین نگرش مصرفکنندگان به وب سایتها و اثربخشی تبلیغات اینترنتی، فصلنامه علوم مدیریت ایران، سال دوم، شماره 7، صص119-99.
30. کریمی، یوسف (1389). روان شناسی اجتماعی (نظریهها، مفاهیم، کاربردها)، چاپ بیست و چهارم، تهران: نشر ارسباران.
31. کریمی، یوسف و صفاری نیا، مجید (1384). روانشناسی اجتماعی تغییر نگرش مصرفکنندگان انرژی، پنجمین همایش ملی انرژی.
32. کفاش پور، آذر؛ رحیم نیا، فریبرز و نبی زاده، طاهره (1390). ارزش درک شده و نگرش کاربران در راستای تبلیغات اینترنتی، تحقیقات بازاریابی نوین، شماره سوم، صص30-25.
33. گلچین فر، عباس و بختایی (1385). تبلیغات در فضای مجازی، چاپ سوم، تهران: انتشارات حروفیه.
34. محمدیان، محمود (1385). مدیریت تبلیغات از دید بازاریابی، چاپ چهارم، تهران: انتشارات حروفیه.
35. مون، جان و مینور، مایکل (1388). رفتار مصرفکننده، ترجمه کامبیز حیدر زاده، چاپ اول، قزوین: دانشگاه آزاد اسلامی، صص 243- 207.
36. مهرانی، هرمز؛ فروزنده، لطف الله و ناهیدی، محبوبه (1389). بررسی تاثیرگذاری رسانههای تبلیغاتی و رتبه بندی آنها از دید مشتریان براساس مدلAIDA در شرکت تولیدی اخوان جم، مجله جهان مدیریت، سال اول، شماره 8، صص38-25.
37. میجانی، محسن (1391). سنجش نگرش نسبت به تبلیغات از طریق تلفن همراه (مورد مطالعه: مشترکین شرکت همراه اول در تهران)، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه علامه طباطبایی.
38. میرزاپور کلشتری، مریم (1390). ارزیابی باور، نگرش و پاسخهای رفتاری نسبت به تبلیغات اینترنتی (پیمایش پیرامون دانشجویان شهر تهران)، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه الزهرا.
39. میرزایی اهرنجانی، حسن (1386). زمینه های روش شناختی تئوری سازمان، چاپ سوم، تهران: انتشارات سمت.
40. نبی زاده، طاهره (1390). تاثیر ارزش بر نگرش درک شده کاربران تبلیغات اینترنتی با توجه به نقش جنسیت، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه فردوسی مشهد.
41. نوربخش، مجتبی (1391). تحلیل عوامل موثر بر رفتار خرید اینترنتی مصرفکنندگان (مطالعه موردی: شهر اصفهان)، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه اصفهان.
42. هاوکینز، دل؛ بست، راجر و کانی، کنث (1385). رفتار مصرفکننده تدوین استراتژی بازاریابی، ترجمه احمد روستا و عطیه بطحایی، چاپ اول، تهران: انتشارات سارگل، صص332- 294.
ب) منابع لاتین
1. Anwar Mir, I. (2012). Consumer Attitudinal Insights about Social Media Advertising: A South Asian Perspective. The Romanian Economic Journal, No. 45, pp. 265-288.
2. Ajzen, J. (1991). The Aad- Ab- PI Relationships in children: the impact of Brand Familiarity and Measurement Timing, Journal of Psychology & Marketing, No.11, Vol.52, pp.120-138.
3. Amaldos, W. and He, Ch. (2010). Informative Advertising. Journal of Marketing Research, No.47, Vol.1, pp.146-158.
4. Azeem, A. and Haq, Z.U. (2012). Perception towards Internet Advertising: A Study with Reference to Three Different Demographic Groups. Global Business and Management Research: An International Journal, Vol.4, No.1, pp. 28-45.
5. Bamberger, W. (2012). Interpersonal Trust- Attempt of a Definition. Scientific report, Technische University Munchen, Retrieved 14.11.2013.
6. Baran, G. (2004). Web advertising. Internet Research, 7(2), pp.216-230.
7. Beauvillain, A. and Tiger, O. (2013). Perceived intrusiveness and trust in relation to online advertising :A qualitative study amongst individuals of the Net Generation. presented of Umea School of Business and Economics, UmeaUniversity.
8. Belch, G.E. (1998). Facts of Advertising. TATA, Mc.
9. Belch,G., and Belch,M. (2001). Advertising & Promotion. TATA, Mc.
10. Biehal, G., Debra, S. and Eleonora, C. ( 2004 ). Attitude Toward the Ad and brand Choce. Journal of Advertising, 21 (3), 19-36.
11. Brackett, L., and Carr, B. (2001), Cyberspace advertising vs. other media: consumer vs. mature student attitudes, Journal of Advertising Research, Vol.41, pp. 23-32.
12. Brehm, S.S., Kassin, S.M., (1999), social psychology houghton miffling hellriegle, organizational behavior, new York west publishing company.
13. Brown, M., Bhaduary, K.R., and Pope, K.N. (2010). The Impact of comedic violence on viral Advertising Effectiveness. Journal of Advertising, 39(1), pp.49-65.
14. Brogstrom, M. M. (1999). Social psychology hought onmiffling hellriegle. Organizational behavior, New York west publishing company.
15. Bruner, G.C., and Kumar, A. (2000), Web commercials and advertising hierarchy-of-effects, Journal of Advertising Research, Vol.40, No. 2, pp.35-42.
16. Calfee, J.E., & Ringold, D.J. (1994). The 70% majority: Enduring consumer beliefs about advertising. Journal of Public Policy & Marketing, Vol.13, No.2, pp.228-238.
17. Campbell, E. and Wright, T. (2008). Shut-up I dont care:understanding the role of relevance and interactivity on customer attitudes toward repetitive online advertising. Jornal of Electronic commerce Research, Vol.9, No.1, pp.62-75.
18. Castaneda, A., A. Rodriguez, M., and Luque, T. (2009). Attitudes' hierarchy of effects in online user behavior. Online Information Review, Vol.33, No.1, pp.7-21.
19. Chang, H.H., Rizal, H. and Amin, H. (2013). The determinants of consumer behavior towards email advertisement. Internet Research, Vol. 23, No. 3, pp. 316-337.
20. Chen, Q. and Wells, W.D. (1999), Attitude toward the site, Journal of Advertising Research, September/October, pp. 27-37.
21. Chitu, B.I., & Tecau, A.S. (2012). Issues related to social network advertising. Journal of Economic Sciences, Vol.5, No.1, pp.31-36.
22. Clark, U. (1994). Interactive advertising and presence: a framework. Journal of Interactive Marketing, 13(3), pp.20-32.
23. Clewley, N., Y. Chen, Sh., & Liu, X. (2009). Evaluation of the credibility of internet shopping in the UK. Online Information Review, Vol.33, No.4, pp.805-826.
24. Combard, M., & Snyder-Duch, J. (2001). Interactive advertising and presence: a framework. Journal of Interactive Marketing, 13(3), pp.20-32.
25. Dailey, L. (2004). Navigational web atmospherics: Explaining the influence of restrictive navigation cues. Journal of Business Research, 57(7), 795-803.
26. Diwan, L.L. (1999). An examination of consumers' attitudes and beliefs towards web site advertising. Journal of current issues & research in advertising, Vol.13, No.80, pp.25-40.
27. Doney, P.M. and Cannon, J.P. (1997), An examination of the nature of trust in Buyer-Seller Relationships. Journal of Marketing, Vol.61, No.2, pp.35-51.
28. Elliot, M.T. and Paul, S.S. (1998). Consumer Perception of Advertising Clutter and Its Impact Across Various Media. Journal of Advertising Research, Vol.38, pp.29-41.
29. Eroglu, S. A., Machleit, K. A., & Davis, L. M. (2001). Atmospheric qualities of online retailing: A conceptual model and implications. Journal of Business Research, 54(2), 177-184.
30. Evans, D.S. (2008). The Role of Economics in Online Advertising. Journal of Market platform dynamics, Vol.21, pp.1-13.
31. Ganesan, S. (1994). Determinant of long-term orientation in buyer-seller relationships. Journal of Marketing, Vol.58, No.2, pp. 1-19.
32. Gawronski, B. (2007). editorial: attitudes can be measured! But what is an attitude?, social cognition, 25(5), 582-602.
33. Gordon, M.E., & Lima-Turner, K.D. (1997). Consumer attitudes towards internet advertising: a social contract perspective. Accessed on the 2nd March, 2012 www.emeraldinsight.com/casestudies/htm.
34. Hadija, Z., B.Barnes, S., and Hair, N. (2012). Why we ignore social networking advertising. Qualitative Market Research: An International Journal, Vol.15, No.1, pp. 19-32.
35. Helander, L. and Khalid, T. (2000). New aspects of online Shopping. Journal of Online Shopping, Vol.6, No.22, pp.60-75.
36. Harker, D. (2008). Regulating online advertising: the benefit of qualitative insights Qualitative Market Research: An International Journal, 11 (3), pp. 295-315.
37. Helander, M.G. and Khalid, H.M. (2000), Modeling the customer in electronic commerce, Applied Ergonomics, Vol. 31 No. 6, pp. 609-19.
38. Hofacker, Ch. & Murphy, J.(2009). Consumer web page search, clicking behavior and reaction time. Direct Marketing: An International Journal, Vol.3, No.2, pp.88-96.
39. Hopkines, Ch., Raymond, M., and Mitra, A. (2004). Consumer responses to perceived telepresence in the online advertising environment: The moderating role of involvement. Marketing Theory, Vol.4, No.2, pp.137-162.
40. Huh, J., DeLorme, D.E., & Ried, L.N. (2005). Factors affecting trust in on-line prescription drug information and impact of trust on behavior following exposure to DTC advertising. Journal of Health communication, Vol.10, No.8, pp.711-731.
41. Imber, J., and Betsy-Ann, T. (2000). Dictionary of Marketing Terms, 3rd edition, Barrons Business Dictionaries, Hauppauge, NY.
42. Jiang, L., Yang, Z., & Jun, M. (2013). Measuring consumer perceptions of online shopping convenience. Journal of Service Management, Vol. 24, No. 2, pp.191-214.
43. Jones, J. (1986). Whats in Name: Advertising and the Concepts of Brands, Lexington Books, New York.
44. Karson, E., McCloy, S. and Bonner, G. (2006), An examination of consumers' attitudes and beliefs towards web site advertising, Journal of Current Issues & Research in Advertising, Vol.28, pp.77-91.
45. Keller, H. & Jones, Y. (2011). Campaign Publicity on the Ability to Recall, Subsequent Advertisement, Vol.11, No.100, pp.85-99.
46. Kim, C., Park, S., Kwon, K., & Chang, W. (2011). How to select search keywords for online advertising depending on consumer involvement: An empirical investigation Expert Systems with Applications. Journal of advertising. Vol.14, No.39, pp.594-610.
47. Kim, J.E., & Kim, J. (2012). Human factors in retail environments: a review. International Journal of Retail & Distribution Management, 40(11), 818-841.
48. Kim, K., & Chung, B.S. (2013). Revenue maximizing itemset construction for online shopping services. Industrial Management & Data Systems, Vol.113, No.1, pp.96-116.
49. Korgaonkar, P., & Wolin, L. (2002). Web usage, advertising, and shopping: Relationship patterns. Internet Research: Electronic Networking Applications and Policy, Vol.12, No.45, pp.191-204.
50. Kotler, P. & Armstrong, G. (2010). Principles of Marketing. Thirteenth edition. Upper Saddle River, New Jersey :Pearson Education Inc.
51. Kotler, P. & Armstrong, G. (2012). Principles of Marketing. Thirteenth edition. Upper Saddle River, New Jersey :Pearson Education Inc.
52. Kutty, V. (2010). Accept reject Decision in online advertising using Geometric Bromnian motion. A Thesis submitted to the faculty of the Graduate school of university of buffalo, state university of New York, pp.1-152.
53. Lenhart, A. & Madden, M. (2007). Pew internet project data memo. Unpublished Raw data, available at: www. Pewinternet.org (accessed16 July 2014).
54. MacKenzie, S.B. and Lutz, R.J. (1989). An empirical examination of the structural antecedents of attitude toward the ad in an advertising pretesting context. Journal of Marketing, Vol.53, No.2 , pp.48-65.
55. MacKenzie, S.B., Lutz, R.J., and Belch, G.F. (1986).The Role of Attitude toward the Ad as a Mediator of Advertising Effectiveness: A Test of Competing Explanations. Journal of Marketing Research, Vol.23, No.2, pp.130-43.
56. McMillan, S.J., and Hwang, J.S. (2002). Measures of Perceived Interactivity: An Exploration of Communication, User Control, and Time in shaping Perceptions of Interactivity. Journal of Advertising, 31(3), pp.41-54.
57. Mathew, J., Ogedebe, P., and Ogedebe, S. (2013). Influence of web advertising on consumer behavior in Maiduguri Metropolis,Nigeria. Asian Journal of Social Sciences & Humanities, Vol.2, No.2, pp.548-557.
58. McAllister, D.J. (1995). Affect and cognition-based trust as foundations for interpersonal cooperation in organizations. Academy of Management Journal, Vol.38, No.1, pp. 24-59.
59. McKnight, D. H., Choudhury, V., and Kacmar, C. (2002). Developing and Validating Trust Measures for E-Commerce: An Integrative Typology. Information System Research, Vol.13, No.3, pp.334-359.
60. Mehta, A. (2000), Advertising attitudes and advertising effectiveness, Journal of Advertising Research, May-June, pp. 67-72.
61. Merisavo, M. (2008(. The Interaction between Digital Marketing Communication and Customer Loyalty. Helsinki school of Economics, Working Paper.
62. Moorman, C., Deshpande, R., and Zaltman, G. (1993). Factors Affecting Trust in Market Research Relationships, Journal of Marketing, Vol.10, No.15, pp.81-101.
63. Moorman, C., Zaltman, G., and Deshpande, R. (1992). Relationship between providers and uses of market research: the dynamic of trust within and between organiations. Journal of marketing research, Vol.90, No.53, pp.314-328.
64. Morgan, R.M., and Hunt, S.D. (1994). The Commitment-Trust Theory of Relationship Marketing. Journal of Marketing, Vol.58, pp. 20-38.
65. Ozen, H., Engizek, N. (2014). Shopping online without thinking: being emotional or rational?. Asia Pacific Journal of Marketing and Logistics, Vol.26, No.1, pp.78-93.
66. Patet, I. (2011). Consumer Attitude toward Mobile Marketing. Master thesis of University of Technology Department of Business Adminestration, pp.1-165.
67. Patino, A., Pitta, D.A., & Quinones, R. (2012). Social media's emerging importance in market research. Journal of Consumer Marketing, Vol.29, No.3, pp.233-237.
68. Petur Samundsson, K. (2012). Consumer trust in advertising in different media. a dissertation submitted to the graduate division of the university of Iceland in partial fulfillment of the requirement for BSc in Psychology in business and marketing.
69. Picket, c., Michael, (2007), Theory of reasoned action: reassessing the relationship of moral and ethical climates in organization, an official online journal of American society of business and behavioral sciences (ASBBS), Vol 3, No. 1.
70. Rodgers, S., & Thorson, E. (2000). The interactive advertising model; how users perceive and process online ads. Journal of Interactive Advertising. 1(1), pp.1000-1015.
71. Ramachandran, K.K., Karthick, K.K. and Kumar, M.S. (2011), Online shopping in the UK, International Business & Economics Research Journal, Vol. 10 No. 12, pp. 23-35.
72. Rowly, D. (2006). Public Relations Comes of age. Business Horizons, Vol.49, pp.247-56.
73. Sahney, K. and Smith, J. (2014).International Marketing. Journal of advertising, Vol.45, No.21, pp.14-30.
74. Salo, J., & Karjaluoto, H. (2007). A conceptual model of trust in the online environment. Online Information Review, Vol.31, No.5, pp. 604-621.
75. Schlosser, A.E., Shavitt, S., and Kafner, A. (1999). survey of internet user's attitude toward internet advertising, journal of interactive marketing, Vol.13, No.3, pp. 34-40.
76. Scutaru, A. (2010), Evaluating Advertising Effectiveness: The Case Study of Moldovan Bank Advertising Campaign, Thesis of M.A., Central European University, Department of Economics.
77. Sheth, JN., & sharma, A. (2005). International E-Marketing: Opportunities and Issues. Journal of International Marketing Review, 22(6), pp.611-622.
78. Soh, H. (2006). Measuring trust in advertising: Development and validation of the adtrust scale. a dissertation submitted to the Graduate Faculty of the University of Georgia in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of doctor of philosophy.
79. Soh, H., Ried, L.N., & King, K.W. (2007). Trust in different advertising media. Journalism and Mass communication Quarterly, Vol.84, No.3, pp.455-467.
80. Soh, H., Ried, L.N., & King, K.W. (2009). Measuring Trust in Advertising: Development and Validation of the ADTRUST Scale, Journal of Advertising, Vol.38, No.2, pp.83-104.
81. Stevenson, J.S., Bruner, G.C., & Kumar, A. (2000). Web page background and viewer attitudes. Journal of Advertising Research, Vol. 20, No.(1 & 2), pp.29-34.
82. Strauss, J. and Frost, R. (2001). E-Marketing, NJ, Upper Saddie River: Printic- Hall.
83. Tang, J., Zhang, P., and Fei Wu, Ph. (2011). Passive or Active: Understanding consumers behavioral responses to online advertising. School of Information Studies, Syracuse University, Syracuse, NY, USA
84. Tellis, G. (2004). Effective advertising Sage Publications. Journal of Retailing, 85(1), pp.42-55.
85. The Economist (2001). Business: Banner Ad Blues. 358(March 2), 63.
86. Vanden Bergh, B.G. and Katz, H. (1999), Advertising Principles: Choice, Challenge, Change, NTC Publishing Group, Chicago, IL.
87. Vivan, P.(1999). The media of mass communication. 6th edition, Boston: Allyn and Bacon.
88. Wang, X., Chow, W.Ch., Yang, Zh, & Lai, J. (2002). consumer attitude toward advertising, eighth Americas conference on information systems, pp.1143-1148.
89. Wang, X., Chow, W.Ch., Yang, Zh, & Lai, J. (2013). Market signals: web site investment and physical store existence. Asia Pacific Journal of Marketing and Logistics, Vol.26, No.1 , pp. 94-113.
90. Wang, Y., Sun, Sh., Lei, W., and Toncar, M. (2009). Examining beliefs and attitudes toward online advertising among Chinese consumers. Direct Marketing: An International Journal, Vol.3, No.1, pp.52-66.
91. Wolfinbarger, M. and Gilly, M. (2003), eTailQ: dimensionalizing, measuring and predicting etail quality, Journal of Retailing, Vol. 79 No. 3, pp. 183-198.
92. Wu, L., Cai, Y. and Liu, D. (2011), Online shopping among Chinese customers: an exploratory investigation of demographics and value orientation, International Journal of Customer Studies, Vol. 35, pp.458-69.
93. Yang, W.S., Dia, J.B., Cheng, H.C. & Lin, H.T. (2006), "Mining social networks for targeted advertising", Proceedings of the 39th Hawaii International Conference on System Sciences2006, available at: IEEE Explore database (accessed 6 June 2014).
94. Yoon, S.J., & Kim, J.H. (2001). Is the Internet a More Effective Than Traditional Advertising? Factors Affecting the Choice of Media. Journal of Advertising research, 41(6), pp.53-60.
1. McAllister
2. Uncertainty
3. Salo & Karjaluoto
4. Ganesan
5. Different behavioral
6. Social scientific
7. Conceptually
8. Operationally
9. Credibility
10. Consistent tendency
11. Rational perspective
12. Inform
13. Elliot & Paul
14. Reliable source
15. Cognitive
16. Emotional
17. Behavioral
18. Doney, et al.
19. Mutltidimensional
20. Independent Constructs
21. Trustworthiness
22. Truthfulness
23. Believability
24. Confidence
25. Competence
26. Benevolence
27. Reliability
28. Mutual emotional investment
29. Willingness to rely on
30. Generalized beliefs
31. Integrity
32. Honesty
33. Source credibility
34. Expertise
35. Attractiveness of endorsers and advertisers
36. Advertising credibility
37. Advertising content credibility
38. Truthful
39. Believable
40. Media credibility
41. Knowledge
42. Trusting belief
43. Trusting behavioral intention
44. McKnight, et al.
45. Moorman, et al.
46. Cooperation
47. Consumer Reports
48. Evaluation
49. Trusted object
50. Emotional security or confidence
51. Morgan and Hunt
52. Credibility
53. Intrusive advertising
54. Online advertising
55. Net generation
56. Huh, et al.
57. Brochures .
58. Direct mail advertising
59. Online drug information
60. Ad-promoted behavior
61. Exposure
62. Direct to consumer (DTC)
63. E-mail advertising
64. Senario
—————
————————————————————
—————
————————————————————