نام طرح
طرح توجیهی تولید دستمال کاغذی
پروژه دوره کاردانی
رشته مکانیک گرایش مکانیک
استاد :
گردآورنده :
فهرست مطالب
شرح
فصل اول- چکیده مطالعات فنی- مالی و اقتصادی
جدول نتایج چکیده طرح 4
فصل دوم- کلیات معرفی محصول
مقدمه: 5
1-2 تعریف، ویژگیها و مشخصات فنی محصول: 6
2-2 کالاهای قابل جانشین: 9
3-2 بررسی بازار و قیمت فروش: 9
فصل سوم- مطالعات فنی
مقدمه 11
1-3 معرفی روشهای مختلف تولید: 12
2-3 تشریح فرآیند تولید منتخب: 13
3-3 بررسی ایستگاهها، مراحل و شیوه های کنترل کیفیت: 15
4-3 تعیین ظرفیت، برنامه تولید و شرایط عملکرد واحد: 16
5-3 برآورد میزان مصرف مواد اولیه: 18
6-3 دستگاهها و تجهیزات خط تولید: 21
7-3 تجهیزات و تاسیسات عمومی: 26
8-3 نیروی انسانی: 28
9-3 محاسبه زیربناها و مساحت مورد نیاز: 49
10-3 زمان بندی اجرای پروژه (CPM) 49
مقدمه 50
1-4 اطلاعات مربوط به سرمایه در گردش و برآورد آن: 53
2-4 اطلاعا مربوط به سرمایه ثابت و برآورد آن: 54
3-4 کل سرمایه گذاری: 60
4-4 هزینه های تولید: 60
5-4 قیمت تمام شده محصول: 62
6-4 صورتهای مالی و شاخصهای اقتصادی طرح: 62
7-4 ارزیابی مالی و اقتصادی طرح: 62
جدول (1-1) جمع بندی مشخصات اصلی طرح تولید دستمال کاغذی (روول و بسته بندی)
1-1
مشخصه طرح
ظرفیت تولید سالیانه:
نام محصول ظرفیت واحد
1-6
دستگاهها و تجهیزات خط تولید :
بخش داخلی : 0/0 100% 3/312 میلیون ریال
بخش خارجی : 0/0% ده هزار دلار
دستمال کاغذی (رول و بسته بندی) 1000 تن
زمین و ساختمانها :
مساحت زمین 5600 متر مربع
سطح زیربنا 1612 متر مربع
سالن تولید 267 متر مربع
انبار 1030 متر مربع
تاسیسات و تعمیرگاه 90 متر مربع
اداره رفاهی 185متر مربع
فضای باز : 0 متر مربع
1-2
شاخصهای عملیاتی
تعداد روز کاری: 270 روز
تعداد نوبت کاری: 1 روز
زمان هر نوبت کاری: 8 ساعت
1-7
سرمایه گذاری :
دارائیهای ثابت 7/2386 میلیون ریال
سرمایه در گردش 9/2377 میلیون ریال
کل سرمایه گذاری 6/4764 میلیون ریال
سرمایه گذاری مجری طرح 2/1430 میلیون ریال
وام کوتاه مدت 3/1902 میلیون ریال
1-3
درصد تامین مواد اولیه
داخلی : %100% (5/12193 میلیون ریال
خارجی : % % ده هزار ریال
1-8
هزینه های تولید
هزینه های ثابت 2/1300 میلیون ریال
هزینه های متغیر 1/13147 میلیون ریال
کل هزینه های سالیانه 2/13147 میلیون ریال
1-4
تعداد کارکنان
مدیریت : 1 نفر
مهندس : 0 نفر
نکنسین : 3 نفر
کارگر ماهر : 8 نفر
کارگر ساده : 12 نفر
کل پرسنل : 30 نفر
1-9
شاخصهای اقتصادی طرح :
نرخ بازده مالی طرح 5/33 %
درصد افزوده بر مبنای فروش 2/16 %
درصد سهم منابع داخلی 0/100%
درصد تولید در نقطه سربه سر 9/50%
سالهای برگشت سرمایه 3 سال و 9 ماه
سرمایه گذاری ثابت سرانه (میلیون ریال) 6/79
درصد کارکنان تولید به کل کارکنان 7/76%
نسبت سود به سرمایه نقدی 8/43%
1-5
تاسبسات عمومی :
برق مصرفی سالیانه واحد (مگاوات ساعت) 0/257
آب مصرفی سالیانه واحد (متر مکعب) 0/175
سوخت مصرفی سالیانه واحد
گاز طبیعی (هزار متر مکعب) 0/0
گازوئیل (متر مکعب) 7/32
بنزین(متر مکعب) 4/16
برج خنک کننده (متر مکعب ساعت) 0/0
تصفیه شیمیایی آب (متر مکعب ساعت) 0/0
دیگ بخار (تن / ساعت) 0/0
هوای فشرده : ندارد
پاسکول : ندارد
تصقیه پساب : فاضلاب انسانی
اطفاء حریق : سیستم اطفاء حریق متمرکز
1-10
فصل دوم
کلیاتی در راستای شناسائی محصول
و ارتباط منطقی آن با زنجیره تولید
مقدمه
اصل پیشگیری بیماری و رجحان آن به درمان موضوعی است که همگام با پیشرفت در علوم باعث اهمیت فوق العاده در بکارگیری بهداشتی گردیده است، آمار و ارقام ارائه شده توسط کارشناسان و متخصصین در مورد بیماریهای حاصله بر اثر استفاده از لوازم غیر بهداشتی ضرورت اهمیت کاربرد انواع بهداشتی اینگونه محصولات را به وضوح نشان می دهد. به ویژه در این زمان که آلودگیها بر اثر کثرت جمعیت، بیماریهای جدید نامناسب و هزاران علل اجتماعی دیگر سیر صعودی یافته است. به همین علت نیز همه روزه شاهد روند فرایند مصرف محصولات بهداشتی می باشیم.
توجه به امر بهداشت در جامعه نشانه پیشرفت و تمدن تلقی می شود و در جهت ترویج بهداشت موضوع پیشگیری به عنوان یک اصل مسلم مطرح می گردد و با استفاده از وسایل بهداشتی دلیره شیوع بیماریهای گوناگون در نیم قرن گذشته موثر قرار گرفته، استفاده از محصولات بهداشتی بوده است. در طی دو دهه، گذشته تولید انبوه و انتخاب مواد اولیه طبیعی و لرزان بهای تمام شده را به نحو چشمگیری کاهش داده و در نتیجه استفاده از محصولات بهداشتی به طور روز افزون جهت عموم مردم امکان پذیر گردیده است و با گذشت زمان و بالا رفتن سطح آگاهی ها مصرف و محصولات بهداشتی جنبه ضروری به خود گرفته و هم اکنون در این رشته از صنایع سرمایه گذاریهای قابل توجهی بکار گرفته شده است و گذشته از اینکه ظرفیتهای فعلی پاسخگوی نیاز نمی باشد در سنوات گذشته در حال بخشی از تولیدات به منظور لرزی به خارج از کشور صادر می گردد.
1-2 تعریف، ویژگیها و مشخصات فنی محصول
هر محصول ویژگیها و مشخصات خاصی دارد که پیش از هر گونه بررسی فنی و مالی طرح، لازم است این خصوصیات به درستی شناخته شوند. شناخت صحیح مشخصات و انواع مختلف محصول بدون تردید، راهنمای مناسبی جهت تصمیم گیری های لازم در انتخاب روش و عملیات تولید و محاسبات بعدی مورد نیاز خواهد بود. در این ارتباط یکی از موثرترین روشهای قابل استفاده به کارگیری استانداردهای مدون ملی و جهانی هر یک از محصولات می باشد. علاوه بر این جهت بررسی بازار لازم است که شماره تعرفه گمرکی (نامگذاری بروکسل) محصولات نیز مشخص گردد تا درباره روند واردات و صادرات محصول و مقررات آن شناخت لازم حاصل شود.
در این بخش نام و کاربرد، طبقه بندی، مشخصات فنی، بسته بندی، شماره تعرفه گمرکی و استانداردهای محصول مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
1-1-2 نام کاربرد محصول
محصول تولیدی این واحد دستمال کاغذی رولی بوده و جهت مصارف بهداشتی کاربرد دارد جنس این دستمال از نوعی کاغذ مخصوص تولید شده از الیاف سلولزی و ضمیر کاغذ می باشد.
2-1-2 طبقه بندی محصول
محصول به صورت بسته بندی رول تهیه می شود که وزن هر بسته حدود 300 گرم می باشد.
ضخامت کاغذ تیشو هر رول تقریباً 10 سانتیمتر می باشد. هر جفت رول در یک نایلون پلی اتیلن بسته بندی می گردد. که طول آنها تقریباً 22 سانتیمتر می باشد. این نوع صنعت جزء صنعت، جزء صنایع بسته بندی می شود و محصول تولیدی هر جزء دستمال کاغذی حوله ای می باشد که برای استفاده بهداشتی به کار برده می شود.
3-1-2 ویژگیها و مشخصات فنی محصول
ویژگیهای فنی محصول؛ نرم و لطیف و یکنواخت باشد دو برابر کشش، مقاومت مناسب داشته باشد. از نظر ابعاد مناسب باشد و نیز قابلیت جذب آب را داشته باشد. ویژگیهای شیمیایی محصول؛ از لحاظ میکروبیولوژی استاندارد بوده و لکه بر باشد و از الیاف طبیعی سفید رنگ تهیه گردد.
4-1-2 بسته بندی محصول
محصول تولیدی پس از اتمام مراحل و برش به عرض مناسب رول پیچی می گردد. برای بسته بندی کالا تعداد دو عدد از رولهای تولیدی داخل پوشش پلی اتیلن قرار گرفته، سپس هر 12 جفت آن در یک کارتن مقوایی سه لایه بسته بندی و آماده ارائه به بازار مصرف می گردد.
ابعاد هر رول تولید شده 1223 سانتیمتر و کارتن مقوایی که برای بسته بندی نهایی مورد استفاده قرار میگیرد دارای ابعاد سانتیمتر خواهد بود.
5-1-2 شماره تعرفه گمرکی
در دادوستدهای بین المللی جهت کدبندی کالاها در امر صادرات و واردات و تعیین حقوق گمرکی و سود بازرگانی، بیشتر از دو نوع طبقه بندی استفاده می شود. یکی از این طبقه بندیها نامگذاری بروکسل و دیگری طبقه بندی مرکز استاندارد تجارت بین المللی میباشد.
روش طبقه بندی مورد استفاده در بازرگانی خارجی ایران، طبقه بندی بروکسل است که بنا بر نیازها و کاربردهای خاص موجود، بعضاً تقسیم بندیهای بیشتری در زیر تعرفه ها انجام گرفته است.
در جدول (1-2) شماره تعرفه گمرکی، کد سیستم هماهنگ شده (زیر تعرفه) نوع کالاها، حقوق گمرکی، سود بازرگانی و شرایط ورود محصول درج گردیده است.
جدول (1-2) مشخصات گمرکی کالا
شماره تعرفه
کد سیستم هماهنگ شده
نوع کالا
حقوق گمرکی
سود بازرگانی
شرایط ورود
18/48
10/4818
کاغذ توالت، دستمال کاغذی، دستمال پاک کردن آرایش، دست پاکن از ورقه های الیاف سلولزی
15
15
*
* ورود کالا ممنوع می باشد.
6-1-2 استاندارد محصول
جهت جلب اعتماد مصرف کنندگان محصول تولیدی و نیز رعایت کلیه نکات مربوط به کنترل کیفیت محصول، توجه به استانداردهای موجود ضروری است. به طور کلی در مورد هر محصول، استانداردهای مختلف ملی و بین المللی وجود دارد. استانداردهای ملی توسط موسسه استانداردها و تحقیقات صنعتی ایران تهیه میگردد و کلیه تولیدکنندگان محصول ملزم به رعایت این استانداردها می باشند. با توجه به اینکه موسسه استاندارد از اعضاء سازمان بین المللی استاندارد (LSO) می باشد و از آخرین پیشرفت های علمی و فنی و صنعتی جهان استفاده می نماید، همچنین شرایط کلی و نیازمندیهای خاص کشور را مورد توجه قرار می دهد، استانداردهای ذکر شده در این مورد مطابق با استانداردهای جهانی بوده و کاملاً قابل قبول و لازم الاجراء است.
در جدول (4-2) نوع، شماره و موضوع استانداردهای یافت شده برای محصول تولیدی درج شده است.
جدول (2-2) فهرست موضوعی استانداردهای محصول تولیدی
ردیف
نوع استاندارد
شماره استاندارد
موضوع استاندارد
1
ملی ایران
2420
ویژگیهای کاغذ توالت
2
ملی ایران
627
ویژگیهای دستمال کاغذی
2-2 کالاهای قابل جانشینی
دستمال کاغذی تولید شده در این واحد به عنوان یک کالای نهایی برای مصارف بهداشتی و مختلف و خشک کردن دست و صورت کاربرد دارد. بسته به نوع کاربرد انواع دستمالهای کاغذی جیبی و جعبه ای در ابعاد مختلف، حوله و دستمالهای پارچه ای می توانند به عنوان کالای قابل جانشینی محصول عنوان گردند.
3-2 بررسی بازار و قیمت فروش
ویژگیهای بازار محصول و سهم قابل کسب یک واحد تولیدی در بازار مصرف کالا، در تصمیم گیری برای احداث واحد مزبور و انتخاب ظرفیت آن نقش عمده ای را ایفا می نماید. در این ارتباط مهمترین پارامترهای قابل بررسی پتانسیل تولید موجود و آتی کشور، میزان مصرف (نیاز) بازار، میزان واردات و امکانات صادرات محصولات واحد، کانونهای مصرف و چگونگی رشد آنها می باشد.
در این قسمت مسائل فوق الذکر در ارتباط با امکانات فروش محصول جهت ارزیابی نهایی شاخصهای اقتصادی واحد مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد و سپس قیمت فروش محصول بر مبنای نرخهای رسمی بازار ارائه خواهد گردید.
1-3-2 بررسی روند مصرف
با افزایش سطح آگاهی مردم و گسترش فرهنگ بهداشتی روند مصرف سرانه انواع دستمالهای کاغذی رو به افزایش می باشد. از طرف دیگر افزایش جمعیت نیز در بالا بردن میزان نیاز داخلی کاملاً موثر می باشد. نیاز به این کالا با توجه به ممنوع بودن واردات تماماً از تولیدات داخلی و تولید کننده تامین می گردد. در حال حاضر حدود 90 واحد فعال در این زمینه در داخل کشور وجود دارد که مجموع ظرفیت اسمی آنها حدود 43076 تن در سال برآورد می گردد.
2-3-2 بررسی روند واردات و صادرات
این محصول یکی از اقلام صادراتی بوده و طی سال 1375 بر اساس سالنامه آمار بازرگانی منتشره از سوی اداره گمرکات کشور حدود 231 تن انواع محصول به کشورهای عمدتاً همسایه صادر گردیده است.
واردات محصول به کشور ممنوع می باشد. با توجه به امکانات خوب و مزایای نسبی این صنعت در کشور ایران توانایی صادراتی این محصول خصوصاً به کشورهای همجوار بسیار بالا مناسب می باشد در صورت افزایش نسبی کیفیت با افزایش صادرات این محصول سودآوری مطلوبی برای واحدهای تولید کننده حاصل خواهد گردید.
3-3-2 بررسی قیمت فروش محصول مشابه
پارامترهای مختلفی بر قیمت فروش محصول موثر خواهند بود که برخی از پارامترهای مهم در زیر شرح داده شده است:
1- قیمت مواد اولیه مصرفی که یکی از مهمترین هزینه های متغیر تولید می باشد و نقش عمده ای را در تعیین قیمت تمام شده محصول دارد.
2- منطقه جغرافیایی احداث واحد به خصوص از لحاظ دسترسی به منابع تامین مواد اولیه و کانون های مصرف محصول، هزینه های مربوط را تحت تاثیر قرار خواهند داد.
3- نوع تکنولوژی مورد استفاده از طریق تاثیر بر سرمایه گذاری، کیفیت محصول تولیدی و میزان ضایعات و بر قیمت فروش محصول موثر خواهد بود.
4- هزینه نیروی انسانی مورد نیاز تاثیر مستقیم در هزینه های متغیر تولید و قیمت تمام شده محصول دارد.
5-ظرفیت تولید واحد بر روی قیمت فروش محصول موثر است. به این ترتیب که افزایش ظرفیت تولید از طریق سرشکن نمودن هزینه های سربار باعث کاهش قیمت تمام شده محصول دارد.
با توجه به نکات فوق، قیمت فروش محصول تولید شده علاوه بر اینکه می بایست هزینه های تولید را تامین نماید، باید در حدی باشد که بتوان سهمی از بازار را بدست آورد.
همچنین در صورتی که صادرات محصول تولیدی نیز مد نظر قرار گیرد، قیمت گذاری باید به نحوی باشد که رقابت با تولیدکنندگان خارجی امکان پذیر باشد. با توجه به استعلام قیمت انجام شده محصول داخلی به قیمت 16000 ریال به ازای هر کیلوگرم دستمال کاغذی بهداشتی در بازار داخلی به فروش می رسد.
نتیجه گیری
با توجه به روند صعودی نیاز داخلی و امکان مطلوب صادراتی محصول تولیدی این واحد سرمایه گذاری جهت احداث واحدهای تولید دستمال کاغذی منطقی به نظر می رسد.
فصل سوم
بررسی و برآوردهای فنی
مقدمه
طراحی و احداث صنایع نیازمند شناخت مبانی تئوری و برخورداری از دیدگاههای تجربی و عملی متناسب با شرایط اقتصادی و فرهنگی حاکم و دانش فنی موجود جامعه، به منظور نیل به اهداف تولید می باشد.
بررسی امکان احداث واحد از حیث نحوه تامین مواد اولیه، تعیین میزان سرمایه گذاری، تطابق تکنولوژی صنعت موردنظر با میزان تخصصها و مهارتهای بالقوه و بالفعل موجود در کشور و … مطالعات هماهنگ و چندجانبه اقتصادی، فنی، اقلیمی و جغرافیایی را ایجاب می نماید.
مطالعات فنی ایجاد صنایع، مجموعه ای از تحقیقات در خصوص ماهیت مواد و محصولات، شناخت فرآیندهای مختلف تولید و تکنولوژی های موجود و بررسی سیستمها، تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز می باشد. این بررسیها در راستای نیل به هدف توسعه، تولید و افزایش کیفیت محصولات تولیدی صورت می گیرد که با بهبود بافت فنی واحدهای جدید تاسیس در داخل کشور، پاسخگویی به نیاز بازار و رقابت با سایر تولید کنندگان جهانی را امکان پذیر می سازد.
در بررسی های فنی ابتدا روشهای مختلف تولید محصول مورد مطالعه قرار می گیرد و پس از بررسیهای لازم به مناسبترین تکنولوژی که با فرهنگ کاری و توانائیهای بالقوه صنعت تناسب داشته باشد، انتخاب می گردد. با انتخاب مناسب ترین روش تولید هر محصول می توان دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز را بر اساس فرایند منتخب، انتخاب نمود.
در این فصل، علاوه بر تشریح فرآیندهای مختلف تولید و انتخاب مناسب ترین فرایند، کنترل کیفیت واحد تولیدی به شرح داده خواهد شد. سپس ظرفیت و برنامه تولید بر اساس بررسی بازار تعیین می گردد و بر این اساس کاربرد و میزان مواد اولیه مورد نیاز و تعداد و نحوه عملکرد دستگاههای موجود در خط تولید شرح داده خواهد شد و پس از تعیین طرح استقرار ماشین آلات و جریان مواد، تاسیسات زیربنایی مورد نیاز جهت انجام و ادامه فعالتیهای تولیدی واحد مورد بررسی قرار میگیرند. در ادامه بر اساس اصول مهندسی صنایع، نیروی انسانی مورد نیاز و مساحت بخشهای مختلف محاسبه می گردد و سپس نقشه جانمایی ساختمانهای تولیدی، اداری، رفاهی، بهداشتی و خدمات ترسیم می گردد در خاتمه این فصل نیز برنامه زمان بندی طرح مورد توجه قرار گرفته است.
1-3 ارائه روشهای مختلف تولید
عملیات تولید در این واحد با توجه به حجم سرمایه گذاری در قالب واحدهای صنایع کوچک و متوسط عبارت از یک سری عملیات فیزیکی و بسته بندی کاغذهای آماده (تیشو) در اندازه های مطلوب می باشد. کلیات عملیات تولید در این دسته از واحدها یکسان و تفاوتهای موجود به دلیل سطح تکنولوژی و اتوماسیون دستگاهها و ماشین آلات خواهد بود. این عملیات شامل برش همراه با پرفراژ و بسته بندی محصول می باشد.
2-3 تشریح جامع فرآیند تولید
مراحل اصلی فرآیند تولید دستمال کاغذی به شرح زیر می باشد.
ابتدا رولهای کاغذ آماده که 88 سانتیمتر عرض دارد از انبار مواد اولیه به سالن تولید حمل می گردد. این رولها روی دستگاه برش نصب شده و به عرض 22 سانتیمتر برش خورده و به ابعاد 6/21 سانتیمتر پرفراژ می شود. نهایتاً به دور لوله مقوای مرکز به قطر 10 سانتیمتر پیچیده شده و سپس در کیسه های پلی اتیلن به صورت دوتایی بسته بندی می گردد. آخرین مرحله تولید قرار گرفتن در کارتنهایی با ظرفیت 12 جفتی (24 عددی) به انبار منتقل می گردد.
لازم به ذکر است بعضی از کارخانجات اقدام به تهیه خمیر کاغذ نموده و سپس از آن کاغذ تیشو تولید می کنند. این عمل برای کارخانجات بزرگ با ظرفیت های بالا امکان پذیر است کارخانه نو ظهور یکی از این واحدهای بزرگ می باشد. اما به دلیل حجم سرمایه گذاری بالا و خارج شدن از مرور واحدهای صنایع کوچک و متوسط عملیات تولید در این واحد با خرید کاغذ تیشو به صورت آماده انجام می پذیرد.
3-2 بررسی مناطق، مراحل و شیوه های کنترل کیفیت
کنترل کیفیت مواد اولیه، در طی فرایند محصول نهایی، بخش مهمی در تمام کارخانجات صنعتی می باشد چون کیفیت مناسب برای مواد اولیه و محصول نهایی و نیز چگونگی فرایند امری بسیار ضروری است و جزء وظایف عمده این قسمت می باشد. در واقع کنترل کیفیت محصول رابطه مستقیم با مرغوبیت کالای تولید شده دارد و ضمن اینکه با استانداردها مطابقت دارد، مصرف کنندگان بیشتری برای خریداری جذب گردیده و کالای مورد نظر در بازار از نظر فروش امکان بیشتری پیدا می نماید.
1-4-3 کنترل کیفیت مواد اولیه
جهت رسیدن به یک محصول تولیدی مناسب و مطابق با استاندارد درجه اول، لازم است که مواد اولیه مورد استفاده از جنس مرغوب باشد. مواد اولیه قبل از ورود به کارخانه جهت بررسی قیمت و ویژگیهای لازم و همچنین در ابتدای خط تولید جهت اطمینان از خصوصیات موردنظر، مورد بررسی قرار می گیرند.
در این مرحله آزمایشات انجام شده جهت کنترل کیفیت ماده اولیه به ترتیب زیر می باشد.
وزن- ضخامت- خزش- مقاومت به کشش- قابلیت جذب آب- پراکشش- رطوبت- لکه بری
2-3-3 کنترل کیفیت فرآیند
در این مرحله کنترل کیفیت وظیفه دارد از شروع تا انتهای خط تولید به طور مکرر مراقب کیفیت مواد اولیه و چگونگی بکارگیری آنها در طی فرآیند باشد و آزمایشات لازم بر روی نمونه هایی از قسمتهای بدست آمده از مراحل مختلف فرآیند مورد نظر را انجام دهد و با نتیجه این آزمایشات کنترل کیفیت متوجهن چگونگی کیفیت فرایند انجام شده بر روی مواد اولیه تا انتهای خط تولید می گردد و چنانچه مشکلی در قسمتی مشاهده گردد هر چه سریعتر درصدد دفع آن برمی آید تا از مرغوبیت کالای تولید شده کاسته شود و کنترل های انجام شده در طول خط تولید در مراحل زیر انجام می گیرد.
1- کنترل دقیق ابعاد برش خورده
2- کنترل پرفراژ
3- با توجه به اینکه نظر محصول پیچیده شده بر روی استوانه مقویی مرکزی باید 10 سانتیمتر باشد، این مقدار نیز در حین فرآیند کنترل میگردد.
3-3-3 کنترل کیفیت محصول نهایی
نظر به اینکه کنترل کیفیت در مراحل اولیه و حین فرآیند انجام می گیرد. در این قسمت تنها، بازرسی از روی محصول نهایی صورت می گیرد تا از دارابودن ویژگیهای مطلوب و کیفیت مناسب این از نظر ویژگیهای ظاهری و فیزیکی اطمینان حاصل گردد. کنترل آلودگی نیز از اهمیت خاصی برخوردار است که باید مورد نظر باشد.
در این مرحله نیز آزمایشات انجام شده برای کنترل محصول نهایی به ترتیب زیر است:
پرفراژ- ابعاد- تعداد محصول تهیه شده در واحد زمان- بسته بندی که همان قطر 10 سانتی متر محصول بر روی لوله مقوایی مرکزی می باشد.
3-3 تعیین ظرفیت، برنامه تولید و شرایط عملکرد واحد
انتخاب ظرفیت و برنامه تولید مناسب برای واحدهای صنعتی علاوه بر بهره برداری بهینه از سرمایه گذاری انجام شده، عاملی در جهت کسب بیشترین سود ممکن خواهد بود. نظر به اینکه احداث واحدهای صنعتی مستلزم سرمایه گذاری اولیه ای است که در بعضی موارد تقریباً ثابت است، لذا انتخاب ظرفیتهای خیلی کم، سودآوری طرح را غیر ممکن می سازد. علاوه بر آن در صنایع کوچک انتخاب ظرفیتهای بالا، سرمایه گذار را مجبور به تامین سرمایه زیادی میکند که در آن صورت واحد مورد نظر از چهارچوب مطالعات صنایع کوچک و احداث آن فراتر می رود. لذا در این بخش با توجه به بررسی بازار، شناخت کانونهای مصرف، نیازهای داخلی، امکان صادرات و ظرفیت طرح با تقابل سودآوری ظرفیتهای بالا و محدودیتهای صنایع کوچک و نیازهای مصرفی تعیین میگردد. با در نظر گرفتن موارد فوق ظرفیت این طرح 1000 تن دستمال کاغذی رولی در سال برآورد میگردد.
بدیهی است که اکثر صنایع در سالهای اولیه احداث، دارای مشکلات فنی داخل، مشکلات بازاریابی به ورود به صحنه رقابت می باشند. بنابراین راه اندازی طرح با ظرفیت اسمی غیر ممکن می باشد. بر این اساس برنامه تولید پیشنهادی برای پنج سال اول راه اندازی به این صورت می باشد که راه اندازی طرح در سال اول با 75% ظرفیت شروع شده در سال دوم به 85% ظرفیت می رسد و از سال سوم به بعد با ظرفیت اسمی به تولید خواهد پرداخت.
بالا بردن هزینه های متغیر تولید، مشکلات ناشی از مدیریت واحدهای چند شیفت و مشکلات فرهنگی اجتماعی ناشی از کوچک بودن واحدهای تولیدی مواردی هستند که در تمایل به کاهش شیفتهای کاری موثرند. از سوی دیگر تمایل به استفاده بیشتر از سرمایه گذاری انجام شده، توانایی افزایش ظرفیت با سرمایه گذاری ثابت، مشکلات ناشی از عملکرد ناپیوسته خط تولید، زمانهای تلف شده در راه اندازی خط تولید از جمله مواردی هستند که در افزایش شیفتهای کاری دخیل می باشند. در این واحد با در نظر گرفتن چنین مواردی، یک شیفت کاری هشت ساعته در روز منظور می گردد. زمان مفید کار در هر شیفت کاری با توجه به بیکاریهای مجاز (allowances) هفت و نیم ساعت می باشد.
تعداد روزهای کاری در سال با توجه به تعطیلات رسمی و تعطیلات فصلی رایج در این صنعت دویست و هفتاد روز در نظر گرفته می شود.
5-3 برآورد میزان مصرف مواد اولیه
در این بخش با توجه به فرایند تولید منتخب و شرایط عملکرد واحد، میزان مصرف هر یک از مواد اولیه مورد نیاز برای تولید یک واحد محصول بیان خواهد شد. لذا پس از معرفی مشخصات فنی هر یک از این مواد، نسبت به منابع تامین آنها تصمیم گیری می گردد. در مرحله بعدی با توجه به فرآیند تولید و ضایعات مواد اولیه بر حسب فرایند و ظرفیت طرح، مقدار مصرف سالیانه هر یک از اقلام مصرفی محاسبه میگردد. در این بررسی از ذکر مواد و ملزومات غیر اصلی و کم مصرف که دارای ارزش فنی و اقتصادی ناچیزی هستند، خودداری می گردد. به همین منظور 5/3 درصد ارزش مواد مصرفی کارخانه به این اقلام اختصاص داده می شود. مواد مصرفی در این واحد شامل کاغذ تیشو، کارتن مقوایی، کیسه پلی اتیلن و لوله مقوایی می باشد که در ادامه به شرح و محاسبه آن می پردازیم.
1-5-3 کاغذ تیشو
نوعی کاغذ نرم که از الیاف گیاهی سلولزی ساخته می شود و به کاغذ تیشو معروف است و به صورت رولهایی با عرض 88 سانتیمتر قابل تهیه می باشد. این کاغذ وارداتی بوده و رنگ سفید با گراماژهای مختلف در این صنعت کاربرد دارد. گراماژ معمول برای تولیدات این واحد 30 گرم بر مترمربع بوده که به صورت دو لایه به رول توسط واحد خریداری می گردد. میزان کاغذ تیشو روی هر یک از بسته های تولید برابر با 370 گرم می باشد. با عنایت به تولید سالانه 1000 تن محصول در نظر گرفتن 30 گرم وزن لوله استوانه ای میزان نیاز واحد در طی یکسال به کاغذ تیشو با ملاحظه 5 درصد ضایعات احتمالی از رابطه زیر محاسبه می گردد.
تعداد اول تولیدی سالانه
(تن مصرف سالانه کاغذ تیشو)
2-5-3 کارتن بسته بندی
این کارتن از جنس مقوای موجدارسه لایه بوده که جهت فقط محصول دارای مقاومت مناسب می باشد. انبار مورد نظر برای بسته بندی نهایی محصول سانتیمتر خواهد بود. با عنایت به قرار گرفتن هر 24 رول دستمال کاغذی تولیدی در یک کارتن مقدار کارتن های مورد نیاز از رابطه زیر حاصل می گردد.
عدد کارتن مقوایی
3-5-3 لوله مقوایی
هر یک از رولهای تولیدی روی یک لوله مقوایی به طول 22 سانتیمتر و وزن 140 گرم برای هر متر طول پیچیده میشود و به این ترتیب وزن هریک از لوله های مقوایی مورد نیاز برای پیچش محصول برابر با 30 گرم خواهد بود. میزان مصرف سالانه این لوله های مقوایی طی رابطه زیر محاسبه میگردد.
کیلوگرم
4-5-3 کیسه پلی اتیلن
جهت بسته بندی محصول تعداد دو عدد از رولهای تولید در یک کیسه پلی اتیلن به انبار سانتیمتر قرار می گیرد. هر 100 عدد از کیسه های مذکور یک کیلوگرم وزن دارد. به این ترتیب و با عنایت به تولید سالانه واحد میزان نیاز به کیسه های پلی اتیلن از رابطه زیر حاصل می گردد.
تن
ردیف
نام ماده اولیه خرید تی
مشخصات فنی گراماژ
مورد مصرف در محصول
میزان مصرف در محصول
درصد ضایعات
مصرف سالانه
منبع تامین
مقدار
واحد
1
کاغذ تیشو
گراماژ 30 گرم بر مترمربع عرض 88 سانتیمتر
ماده اصلی محصول
270 گرم درهر
5 رول
4/947
تن
خارجی
2
کارتن بسته بندی
مقوای سه لایه موجدار ابعاد سانتیمتر
بسته بندی
–
139
هزار عدد
داخلی
3
لوله مقوایی
استوانه توخالی از جنس مقوا به طول 22 سانتیمتر و وزن 30 گرم
رول پیچی
1
–
100
تن
داخلی
4
کیسه پلی اتیلنی
–
بسته بندی
–
7/16
تن
داخلی
6-3 دستگاهها و تجهیزات خط تولید
به کارگیری ماشین آلات و دستگاههای مناسب از اساسی ترین ارکان طراحی واحدهای صنعتی می باشد. چرا که انتخاب ماشین آلات مناسب میتواند در بهبود کیفیت محصول و بهینه سازی سرمایه گذاری نقش موثری داشته باشد. در این بخش با توجه به نیازهای فنی طرح که در بخش (2-3) تشریح گردید، ماشین آلات مناسب انتخاب خواهد شد. همچنین با توجه به توانائیهای صنعتی کارخانجات ماشین سازی کشور، در مورد تامین ماشین آلات از داخل یا خارج کشور تصمیم گیری می شود. پس از معرفی و انتخاب ماشین آلات با توجه به ظرفیت تولید طرح و همچنین ظرفیت هر دستگاه تعداد ماشین آلات مورد نیاز محاسبه خواهد شد.
در خاتمه نیز بر اساس تعداد ماشین آلات و چگونگی جریان تولید، طرح استقرار ماشین آلات ارائه میگردد و نقشه جریان مواد روی آن نمایش داده می شود.
لازم به ذکر است که در این برآورد ابزار آلات و قید و بستهای مورد نیاز که دارای قیمت پائینی هستند، مورد بررسی قرار نمی گیرند و در بخش محاسبات مالی 5% ارزش ماشین آلات اصلی به این موارد اختصاص می یابد.
1-6-3 معرفی دستگاهها و تجهیزات خط تولید
ماشین آلات و تجهیزات اصلی در این واحد عبارت از ماشین برش و پرفراژ و ماشین پیچش اول می باشد. علاوه بر آن احتیاج به سیستم مکنده متحرک روی ماشین آلات برش، پرفراژ و پیچش رول می باشد.
الف) ماشین برش و پرفراژ در این ماشین ابتدا رولهای کاغذ به عرض های مناسب برش خورده سپس جهت سهولت در جدا شدن دستمال کاغذی از روی هنگام مصرف به عرض 6/21 پرفراژ می گردد.
برق مصرفی: 5 کیلو وات
ظرفیت تولید: 10 کیلوگرم در دقیقه
2-6-3 نقشه استقرار ماشین آلات
با توجه به فرآیند تولید محصول و توالی عملیات مورد نیاز، لازم است روابط ماشین آلات بررسی شود و بر اساس این روابط، ماشینها در کارگاه مستقر شوند. با رعایت موارد فوق، طبق اصول مهندسی صنایع نقشه استقرار ماشین آلات طرح مطابق شکل (1-3) می باشد.
شکل (1-3) نقشه استقرار ماشین آلات طرح
2- ماشین رول پیچی
3-6-3 نقشه جریان مواد
با توجه به روند تولید و توالی عملیات و نقشه استقرار ماشین آلات مطابق شکل (1-3) نمودار جریان گردش مواد در سطح کارگاه در شکل (2-3) مشخص شده است. این نمودار جهت ارزیابی طرح استقرار تهیه شده و روانی جریان مواد در حد مطلوب روی آن قابل مشاهده است.
1- برش و پرفراژ
انبار ماشین: متر
ب) ماشین رول پیچی: ظرفیت تولید هر دستگاه رول پیچی چهار چشمه در دقیقه 5/4 رول می باشد. تعداد ماشین آلات رول پیچی مورد نیاز در این واحد با توجه به تولید روزانه 12346 رول دستمال کاغذی بهداشتی از رابطه زیر حاصل میگردد. راندمان عملی ماشین برابر با 90% محاسبه میگردد.
به این ترتیب تعداد 8 دستگاه رول پیچی برای واحد در نظر گرفته میشود.
برق مصرفی 8 کیلووات
ابعاد متر
ظرفیت تولید 5/4 رول بر دقیقه
ج) سیستم مکش هوا: این سیستم عبارت از فن های مکنده نصب شده روی ریل افقی در بالای ماشین آلات خط تولید می باشد که طی یک کورس حرکتی رفت و برگشتی هوای اطراف و ماشین آلات تولید را جهت فیلتر کردن و گرفتن گرد و غبار و ذرات پراکنده می مکد تعداد دو عدد سیستم مکنده فوق برای خط تولید همراه با کانالهای لازم فیلتر هوا در نظر گرفته نمی شود.
برق مصرفی 5/2 کیلووات بوده و مساحتی برای آن به دلیل نصب در بالای سایر ماشین آلات در نظر گرفته نمی شود.
جمع بندی ماشین آلات تجهیزات خط تولید طی جدول (2-3) ارائه می گردد.
جدول (2-3) مصرفی ماشین آلات و تجهیزات خط تولید
ردیف
نام ماشین آلات وتجهیزات
مشخصات فنی
تعداد
منبع تامین
1
ماشین برش و پرفراژ
برق مصرفی کیلووات، ظرفیت تولید 60 کیلوگرم در 5 دقیقه
1
داخلی
2
ماشین رول پیچی
برق مصرفی 8 کیلووات ظرفیت تولید 5/4 کیلوگرم در هر دقیقه
8
داخلی
3
سیستم مکش هوا
برق مصرفی 5/2 کیلووات
2
داخلی
7-3 تجهیزات و تاسیسات عمومی
هر واحد تولیدی علاوه بر دستگاههای اصلی تولید جهت تکمیل یا بهبود کارآیی، نیاز به یک سری تجهیزات و تاسیسات جانبی نظیر تعمیرگاه، آزمایشگاه، تاسیسات، آب، برق، سوخت و… دارد. انتخاب این موارد باید با توجه به شرایط منطقه ای، ویژگیهای فرآیند و محدودیتهای زیست محیطی انجام گیرد. تاسیسات و تجهیزات مورد نیاز این طرح بر اساس موارد فوق، در ذیل تشریح میگردد.
1-7-3 آزمایشگاه
از مواردی که در مبحث کنترل کیفی محصول (بخش 3-3) به عنوان آزمایشهای مورد نیاز محصول ذکر گردید واضح است که به دلیل ویژگیها و شرایط خاص آزمایشها، وجود یک آزمایشگاه در واحد ضروری است.
بنابراین در این واحد آزمایشگاهی برای انجام آزمایشهای مذکور پیش بینی می گردد که دارای تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز باشد. این تجهیزات عبارتند از:
دستگاه برش، ترازو، کونومتر، ضخامت سنج، خط کش، دستگاه آب مقطرگیری و سکوبندی آزمایشگاه تاکومتر (دورسنج) دیجیتالی.
2-7-3 تعمیرگاه
تهیه و تدارک امکانات و ماشین آلات به منظور تعمیر دستگاهها و تجهیزات کارخانه در صنایع کوچک مقرون به صرفه نمی باشد. زیرا از طرفی موجب افزایش حجم سرمایه گذاری می شود واز سوی دیگر به علت کمی تقاضا برای این واحد، امکانات فوق معمولاً بیکار و بلا استفاده می ماند. لذا در این واحد نیز چنین تجهیزات و امکاناتی مورد نیاز نمی باشد. اما به منظور انجام تعمیرات اولیه و اضطراری تجهیزات و تاسیسات واحد و امور مربوط به سرویسهای فنی و نگهداری دستگاهها، تعمیرگاهی با امکانات محدود تعمیرگاهی مثل میزکار، گیره، آچار و … در طرح پیش بینی می گردد و در صورتی که نیاز به تعمیرات اساسی باشد. از خدمات واحدهای فعال خارج از کارخانه بهره گیری خواهد شد.
3-7-3 تاسیسات برق
اساسی ترین و زیربنای ترین تاسیسات هر واحد صنعتی، تاسیسات برق می باشد، زیرا تقریباً همه دستگاههای اصلی خط تولید نیاز به برق دارند. از طرفی نیروی برق، تامین کننده انرژی مربوط به سایر تاسیسات و همچنین روشنایی کارخانه خواهد بود. به منظور بررسی تاسیسات برق مورد نیاز واحد، ابتدا برق مصرفی هر یک از بخشهای تولید، محوطه، تاسیسات و… برآورد میگرد سپس تاسیسات موردنیاز تامین آن معرفی خواهد شد.
الف) برق مورد نیاز خط تولید
برق مصرفی خط تولید، بخش عمده ای از برق مورد نیاز کارخانه می باشد. در این بخش با توجه به کاتالوگ دستگاهها، حداکثر برق مورد نیاز دودستگاه استخراج شده، در تعداد دستگاه ضرب می شود. مجموع این مقادیر، برق خط تولید را تشکیل می دهد.
ب) برق مورد نیاز تاسیسات
با توجه به تاسیسات پیش بینی شده برای طرح، برق مورد نیاز تاسیسات واحد به شرح جدول (4-3) برآورد می گردد.
جدول (3-3) برآورد برق مصرفی تولید
ردیف
نام دستگاه
برق مصرفی (KW)
تعداد دستگاه
جمع (KW)
1
ماشین برش و پرفراژ
5
1
5
2
ماشین رول پیچی
8
8
64
3
سیستم مکش هوا
5/2
2
5
جمع کل مورد نیاز خط تولید
74
جدول (4-3) برآورد برق تاسیسات
ردیف
نوع تاسیسات
برق مصرفی
ملاحظات
1
اطفاء حریق
40
سیستم اطفاءحریق متمرکز
2
تاسیسات گرمایشی
1
موتورخانه شوفاژ
مجموع
41
ج) برق روشنایی محوطه و ساختمانها
به منظور برآورد برق مورد نیاز ساختمانها تخمینی از مقدار برق بر حسب مساحت ساختمانها زده میشود. برای هر متر مربع زیربنای سالن تولید، ساختمانهای اداری، رفاهی و خدماتی به طور متوسط 20 وات برق در نظر گرفته می شود. همچنین برای هر مترمربع مساحت انبارها و تاسیسات 10 وات منظور میگردد. با توجه به تعداد نوبت کاری و مساحتهای کارکرد واحد به ازاء هر چراغ پایه بلند جهت روشنایی محوطه 300 وات بر پیش بینی می گردد.
جمع بندی برق مورد نیاز واحد طی جدول (5-3) ارائه می گردد.
جدول (5-3) برآورد برق مصرفی واحد
ردیف
نام بخش
برق مصرفی (KW)
ملاحظات
1
فرآیند تولید
74
مطابق جدول (3-3)
2
تاسیسات
41
مطابق جدول (4-4)
3
ساختمانها
22
روشنایی داخل ساختمانها
4
محوطه
0
روشنایی فضای باز کارخانه
5
سایر
21
جمع کل برق مورد نیاز
158
اختصاص مقدار 15% از مجموع توان برق مورد نیاز فرآیند تولید، تاسیسات، ساختمانها و محوطه برآورد بیشترین درخواست برق به هنگام راه اندازی یا مواقع دیگر می باشد.
به منظور تامین برق مورد نیاز، یک انشعاب 160 کیلووات از شبکه سراسری برق درخواست می شود که هزینه های اشتراک، کنتور، تابلوهای کنترل و سیم کشی داخلی آن در فصل چهارم (محاسبات مالی) مدنظر قرار خواهند گرفت.
د) برق مصرفی سالیانه
برق مصرفی سالیانه واحد براساس زمان کار هر یک از بخشهای مصرف کننده برق و توان مورد نیاز این قسمتها محاسبه میشود. مجموع موارد ذیل، برق مصرفی سالیانه واحد را تشکیل می دهد،
1. مصرف برق دستگاهها و تجهیزات اصلی و تاسیسات عمومی به صورت ذیل محاسبه می گردد.
تعداد روزهای کاری سال تعداد نوبت کاری ساعت مفید کاری ضریب همزمانی (8/0) حداکثر توان مورد نیاز مجموع دستگاهها و تجهیزات اصلی و تاسیسات عمومی
2. مصارف برق جهت روشنایی و سایر وسایل جانبی در کل سطح زیربنای تولیدی (سالنهای تولید، انبار و تاسیسات) با احتساب همزمانی به صورت ذیل محاسبه می شود.
+ تعداد روزهای کار در سال تعداد نوبت کاری زمان روشنایی 20 وات مساحت سالنهای تولید ضریب همزمانی (7/0)
تعداد روزهای کاری در سال تعداد نوبت کاری زمان روشنایی 10 وات مساحت انبارها و تاسیسات ضریب همزمانی (7/0)
3. برق روشنایی محوطه که به صورت ذیل محاسبه می گردد:
کل روزهای سال تعداد چراغ محوطه 300 وات دوازده ساعت
4. برق ساختمانهای اداری، رفاهی و خدماتی به صورت ذیل محاسبه می شود:
تعداد روزهای کاری در سال هشت ساعت 20 وات مساحت ساختمانهای اداری، رفاهی و خدماتی ضریب همزمانی (7/0)
با توجه به فرمولهای فوق و مشخصه های عملکرد واحد و مساحت ساختمانها و محوطه، برق مصرفی سالیانه واحد در مجموع 260 مگاوات ساعت برآورد می گردد. هزینه خرید برق سالیانه واحد در فصل چهارم مورد توجه قرار خواهد گرفت.
ج) دیزل ژنراتور: به دلیل این که همزمان با انجام مراحل مختلف تولید ممکن است برق قطع شود برای رفع نیازهای اضطراری بخشهای مختلف تولید از یک دستگاه ژنراتور 100 کیلووات که توسط شرکتهای داخلی ساخته می شود استفاده می گردد.
4-7-3 تاسیسات آب
با توجه به عدم نیاز فرآیند تولید به آب در این واحد، آب مورد نیاز فقط به مصرف آشامیدنی، بهداشتی و نیز آبیاری محوطه خواهد رسید.
آب بهداشتی و آشامیدنی مورد نیاز روزانه واحد بر اساس مصرف سرانه هر نفر 150 لیتر برآورد می گردد. همچنین جهت تامین آب مورد نیاز جهت آبیاری محوطه، به ازاء هرمترمربع فضای سبز 5/1 لیتر در روز منظور میشود. با در نظر گرفتن موارد فوق، آب مصرفی واحد مطابق جدودل (6-3) پیش بینی می گردد.
جدول (6-3) برآورد آب روزانه واحد
ردیف
نام ایستگاه و مورد مصرف
حجم آب مصرفی (rn3/day)
ملاحظات
1
آب فرایند تولید و تاسیسات
0
2
ساختمانها
5
بهداشتی و آشامیدنی
3
محوطه
3
آبیاری فضای سبز
جمع کل آب مصرفی روزانه
8
با توجه به حجم آب مصرفی روزانه واحد آب مورد نیاز، از طریق لوله کشی تامین می گردد در همین راستا به منظور ذخیره سازی آب مصرفی 2 روز واحد و توزیع آب در سطح کارخانه، با پیش بینی 20% بیشتر از مقدار آب مورد نیاز، یک مخزن زمینی به گنجایش 20 متر مکعب و شبکه لوله کشی با انشعاب اصلی به قطر یک اینچ همراه با پمپهای مورد نیاز در تاسیسات آب رسانی منظور میگردد.
5-7-3 تجهیزات حمل و نقل
جهت انجام امور تدارکاتی واحد یک دستگاه وانت بار 2 تنی در نظر گرفته می شود. جهت ایاب و ذهاب مدیر کارخانه نیز یک دستگاه اتومبیل سواری برآورد میگردد. جهت ایاب و ذهاب کارکنان وسیله ای در نظر گرفته نشده هزینه مربوط به حقوق ایشان افزوده می شود.
6-7-3 تاسیسات سوخت رسانی
یکی از منابع تامین انرژی واحدهای صنعتی، سوخت می باشد. به دلیل اهمیت گرمایش، چنین تاسیساتی در همه واحدهای صنعتی پیش بینی میشود. موارد مصرف سوخت در واحدهای مختلف صنعتی شامل تامین دمای مورد نیاز فرآیند، گرمایش ساختمانها و سوخت وسایل نقلیه است. در این واحد سوخت مورد نیاز به مصرف فرآیند تولید، تاسیسات گرمایش و وسایل نقلیه می رسد که پس از برآورد مقدار و نوع سوخت مورد نیاز در این بخش، تاسیسات مورد نیاز سوخت رسانی واحد پیش بینی میگردد.
الف) سوخت مورد نیاز تاسیسات گرمایش
برآورد سوخت مورد نیاز گرمایش واحد با توجه به سطح سالنهای تولید، ساختمانهای اداری، رفاهی و خدماتی انجام میشود. مقدار سوخت مصرفی روزانه به ازای هر یکصد مترمربع زیر بنای سالن تولید، آزمایشگاه، ساختمان های اداری، رفاهی و خدماتی 25 لیتر گازوئیل تخمین زده می شود. این رقم با توجه به آب و هوای معمولی کشور و به طور متوسط در نظر گرفته شده است. بنابراین سوخت مصرفی تاسیسات گرمایش 130 لیتر گازوئیل در روز برآورد میگردد.
ب) سوخت مورد نیاز وسایل نقلیه:
برآورد سوخت مورد نیاز وسایل حمل و نقل واحد مطابق جدول (7-3) می باشد.
جدول (7-3) سوخت مورد نیاز وسایل نقلیه
ردیف
شرح
سوخت مصرفی روزانه (لیتر)
ملاحظات
بنزین
گازوئیل
1
وانت دو تنی
30
–
تدارکات واحد
2
سواری پژو
30
–
جهت ایاب و ذهاب مدیر عامل
جمع
60
بنابراین با توجه به محاسبات انجام شده سوخت مصرفی روزانه واحد 130 لیتر گازوئیل برآورد می گردد. به همین منظور جهت ذخیره سازی سوخت مورد نیاز 30 روز واحد، مخزن گازوئیلی به گنجایش 4 مترمکعب و سایر تجهیزات توزیع سوخت مانند پمپ و لوله کشی در طرح پیش بینی میگردد.
سوخت خودروهای بنزینی به صورت روزانه تامین شده و نیازی به پیش بینی و ذخیره سوخت نخواهد داشت.
7-7-3 سایر تاسیسات
علاوه بر تاسیساتی که در بخشهای قبلی پیش بینی گردید، در واحدهای صنعتی تاسیسات جانبی دیگری نیز وجود دارد. در این بخش تاسیسات اطفاء حریق، گرمایش و سرمایش و … مورد بررسی قرار میگیرند.
الف)تجهیزات اطفاء حریق: به علت قابلیت احتراق زیاد مواد اولیه ومحصولات، در این واحد لازم است سیستم اطفاء حریق متمرکز پیش بینی شود. این سیستم دارای پمپهای قوی آتش نشانی، سیکل چرخشی آب، سیستم اعلام خطر و نازلهای مخصوص می باشد که در صورت بروز حریق به طور خودکار عمل کرده و اقدام به اطفاء حریق می نماید. علاوه بر آن در ساختمانهای اداری، رفاهی و خدماتی از کپسولهای آتش نشانی استفاده می گردد.
ب) تاسیسات گرمایش و سرمایش: به منظور گرمایش ساختمانهای تولید از بخاری صنعتی به تعداد یک دستگاه به ازای هر 270 مترمربع زیربنا استفاده می شود همچنین جهت گرمایش ساختمانهای اداری، رفاهی و خدماتی و آزمایشگاهها از سیستم گرمایش مرکزی (شوفاژ) استفاده می شود.
جهت سرمایش سالن تولید به ازای هر 200 مترمربع زیربنا یک دستگاه کولر آبی شش هزار و برای سرمایش ساختمانهای اداری، رفاهی وخدماتی نیز به ازای هز صد مترمربع زیربنا یک دستگاه کولر آبی چهار هزار در نظر گرفته می شود. به منظور تهویه سالن تولید نیز به ازای هر 150 مترمربع یک دستگاه تهویه در نظر گرفته می شود. بنابراین جمع تاسیسات فوق مطابق جدول (8-3) می باشد.
جدول (8-3) تاسیسات گرمایش و سرمایش
ردیف
شرح
تعداد
1
بخاری صنعتی
2
2
سیستم گرمایش مرکزی (شوفاژ)
1
3
کولر شش هزار
2
4
کولر چهار هزار
3
5
تهویه
2
8-3 محاسبه نیروی انسانی مورد نیاز
کارآیی و اثر بخشی هر سازمان تا حدود زیادی به مدیریت صحیح و به کارگیری موثر منابع انسانی بستگی دارد. تعیین تعداد مشاغل و تنظیم شرح وظایف هر شغل در طبقات مختلف سازمان، از اصول اساسی تشکیلات یک واحد می باشد. مراحل اولیه هر طرح با برآورد نیاز نیروی انسانی و تعیین پست سازمانی همراه می باشد.
پارامترهای مختلفی در تعیین تعداد و تخصص نیروهای انسانی واحد تولیدی دخالت دارند از جمله این عوامل می توان به سطح تکنولوژی مورد استفاده تمایل به اشتغال زایی یا اتوماسیون، حدود تخصص و مهارت مورد نیاز اشاره کرد برآورد نیروی انسانی طرح در دو بخش پرسنل تولیدی و غیر تولیدی انجام می شود.
1-8-3 برآورد پرسنل تولیدی
در این بخش با توجه به لیست ماشین آلات ارائه شده در بخش (6-3) پرسنل کارگاه برآورد می گردد. حد تخصص مورد نیاز برای کار با یک ماشین و میزان وابستگی ماشین به کارگر (درجه اتوماسیون ماشین) از عوامل تعیین کننده ای است که مشخص می کند هر ماشین چه تعداد پرسنل و با چه مهارتی لازم دارد. با توجه به موارد فوق، مهارتهای مورد استفاده در صنایع به ترتیب تخصص و مهارت عبارتند از: مهندس، تکنیسن، کارگر ماهر و کارگر ساده. در این واحد با توجه به ویژگیهای فنی فرآیند و حدود تخصصی مورد نیاز ماشین آلات، پرسنل تولیدی شامل خط تولید، انبار و آزمایشگاه مطابق جدول (9-3) برآورد شده است.
جدول (9-3) نیروی انسانی تولید
ردیف
بخش
نیروی انسانی
جمع پرسنل
ملاحظات
مهندس
تکنسین
کارگر ماهر
کارگر ساده
1
تولید
–
3
8
12
23
2
آزمایشگاه
3
انبار مواد اولیه
1
1
4
انبار محصول
1
1
جمع پرسنل
2
10
12
25
2-8-3 برآورد پرسنل غیر تولیدی
در این قسمت، با توجه به تعداد پرسنل تولیدی و میزان مبادلات تجاری واحد و … پرسنل غیر تولیدی واحد برآورد می گردد. پرسنل غیر تولیدی شامل موارد زیر می باشد:
الف) مدیریت: مدیر عامل یا مدیر کارخانه مسئولیت مستقیم کل عملیات را بر عهده دارد و مدیریت کلی تولید، مدیریت امور مالی، مدیریت فروش و بازرگانی واحد از جمله مسئولیتهای مدیر عامل خواهد بود. در واحدهای کوچک و متوسط، حجم این عملیات به گونه ای است که یک نفر برای تصدی این مسئولیت کافی است.
ب) پرسنل اداری، مالی و خدماتی: برای انجام امور دفتری، حسابداری، کارگزینی و… 4 نفر کارمند اداری و مالی در نظر گرفته می شود همچنین برای امور سرایداری و نگهبانی، آبدارچی و نظافت نیز 2 نفر مورد نیاز می باشد.
شرح وظایف این افراد در جدول (10-3) درج شده است.
ج) پرسنل تاسیسات و تعمیرگاه: جهت انجام امور فنی و سرویس مستمر دستگاهها و تاسیسات یک نفر تکنسین فنی تعمیرات و تاسیسات برای واحد منظور می گردد.
جدول (10-3) نیروی انسانی غیر تولیدی
ردیف
نوع مسئولیت
تعداد
شرح وظایف
1
مدیریت
1
مدیر عامل واحد که مسئولیت مدیریت کلی خط تولید مالی و فروش و بازرگانی را به عهده دارد
2
اداری و مالی
3
یک نفر کارمند مالی یک نفر کارگزینی و یک نفر تدارکات
3
تاسیسات و تعمیرگاه
1
تکنسین فنی که مسئولیت تعمیر و نگهداری دستگاهها و تاسیسات را بر عهده دارد
4
خدمات
2
یک نفر سرایدار و یک نفر آبدارچی
جمع پرسنل غیر تولیدی
7
بنابراین با توجه به جدول (9-3) و(10-3) تعداد کل پرسنل این واحد تولیدی 32 نفر برآورد میگردد.
9-3 محاسبه سطح زیربنا و مساحت مورد نیاز
اختصاص فضای مناسب و کافی جهت امور تولید و تاسیسات کارخانه از نظر سهولت در امر تردد کارکنان و جابجایی مواد اولیه و محصولات حائز اهمیت است. مساحت مربوط به هر یک از قسمتهای واحد تولیدی اعم از سالن تولید، انبارها، تاسیسات و تعمیرگاه، آزمایشگاه، ساختمانهای غیر تولیدی و در نهایت زمین و محوطه سازی در این بخش برآورد می گردد.
در خاتمه همین بخش نقشه استقرار ساختمانها بر مبنای محاسبات انجام شده ارائه می شود.
1-9-3 مساحت سالن تولید
برای محاسبه سالن تولید، ابتدا مساحت خالص دستگاهها از کاتالوگهای مربوط به دستگاه استخراج می شود. سپس با توجه به خصوصیات کاری هر دستگاه فضای مورد نیاز جهت مواد اولیه و محصول خروجی دستگاه مانور اپراتور، تعمیرات و نگهداری و… برآورد شده به مساحت خالص دستگاه افزوده می گردد. این جمع، مساحت مورد نیاز هر دستگاه را بیان می کند. سپس با در نظرگرفتن تعداد دستگاه مورد نیاز جمع کل مساحت هر نوع ماشین محاسبه میشود برای کارهای غیر ماشینی نیز مساحت میز کار و محوطه مورد نیاز به همین صورت محاسبه می گردد.
جمع مساحتهای فوق، مساحت ماشین آلات یا تجهیزات را تشکیل میدهد. به منظور تامین مساحت راهروها، گسترش آتی و سایر موارد مورد نیاز، مساحت ماشین آلات در عدد 5/2 ضرب می شود. این عدد مساحت کل سالن تولید می باشد. محاسبات فوق در جدول (11-3) جمع بندی شده است.
جدول (11-3) برآورد مساحت سالن تولید
ردیف
ماشین آلات/تجهیزات
مساحت ماشین (m2)
فضای لازم مانور اپراتور مواد تعمیرات و… (m2)
جمع برای ماشین
تعداد
جمع کل
1
برش و پرفراژ
9
16
25
1
25
2
رول پیچی
5/2
5/5
8
8
64
3
فضای لازم برای عملیات بسته بندی
–
–
–
–
31
جمع مساحت ماشین آلات/تجهیزات
120
مساحت کل با اعمال ضریب مانور جریان مواد و گسترش آتی (5/2)
300
2-9-3 مساحت انبارها
علیرغم حرکتهای اخیر صنایع به سوی کاهش موجودی انبار، انبارها به عنوان یکی از ارکان مهم کارخانجات محسوب میشوند و در اکثر قریب به اتفاق واحدها غیر قابل حذف هستند. لذا در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران که وضعیت بازارهای فروش مواد و محصولات دارای نوسانات نسبتا، زیادی می باشد برای جلوگیری از وقفه های تولید لازم است که انبارهای مناسبی در واحد پیش بینی شود. در صنایع کوچک و متوسط انبارها تنوع زیادی ندارند، زیرا با توجه به حجم نسبتاً کم مواد و محصولات معمولاً در انبار مواد اولیه و محصول تکافوی نیازهای واحد را می نماید. در بعضی واحدها با توجه به حجم کار ممکن است انبار قطعات نیز پیش بینی شود و یا اینکه کلیه وظایف این بخشها به یک انبار کلی محول شود.
صرف نظر از آن که انبارها مجزا یا تلفیق شده باشند، وظایف هر انبار مشخص شده و مسئول انبار (با مسئول هر انبار) در محدوده وظایف تعیین شده عمل می کند.
به طور معمول وظایف زیر به انبار مواد اولیه محول می شود:
1. انبار کردن مواد خام که درانتظار ورود به جریان تولید هستند.
2. انبار کردن قطعات خریداری شده که در انتظار ورود به جریان تولید هستند.
3. انبار کردن لوازم یدکی و دیگر قطعات مورد استفاده.
وظایف دیگری نیز از قبیل صورت برداری و گزارش وضعیت موجودیها به منظور تهیه گزارشات مالی شرکت و همچنین سفارش خرید مواد اولیه و قطعات مورد نیاز به این بخش محول می گردد. طراحی انبار محصول با توجه به تنوع کمتر اقلام انبار شده نسبت به انبار مواد راحت تر می باشد ولی با توجه به وظایف این بخش مثل تحویل گرفتن و مراقبت از کالای ساخته شده، بسته بندی وارسال محصولات و تهیه گزارشات واسناد لازم در مورد ورود و خروج اقلام، اهمیت این بخش نیز کاملاً مشهود است. لذا طراحی انبارها باید به گونه ای باشد که علاوه بر تامین فضای کافی برای موارد فوق از هدر رفتن سرمایه برای احداث انبار و نگهداری موجودی جلوگیری شود. با توجه به موارد فوق ودوره های سفارش انبارها محاسبات طراحی انبارهای این واحد در ادامه بیان می گردد.
الف) انبار مواد اولیه: جهت انبار نمودن مواد اولیه مصرفی در واحد انباری به عنوان انبار مواد اولیه در نظر گرفته میشود. ظرافت این انبار به گونه ای طراحی می گردد که گنجایش نگهداری سه ماهه مواد داخلی و شش ماه بعد مواد مصرفی خارجی 2 ماه ذخیره احتیاطی در نظر میگیریم به این ترتیب مساحت لازم برای انبار مواد اولیه در این واحد به صورت زیر محاسبه می گردد.
مواد مصرفی واحد به جزء کاغذ تیشو از داخل کشو تخلیه می گردد. فضای لازم برای انبار نموده مصرف چهار ماهه مواد داخلی شامل لوله مقوایی کارتن بسته بندی و کیسه پلی اتیلن و مصرف هشت ماهه کاغذ تیشو در ادامه محاسبه میگردد.
لوله مقوایی در کارتنهایی به ابعاد به ظرفیت 433 لوله مقوایی قرار می گیرد که می توان مقدار 8 کارتن را روی هم دیگر قرار داد. به این ترتیب مقدار فضای خالص جهت انبار نمودن محصول از رابطه زیر محاسبه میگردد.
فضای لازم برای انبار کردن کارتن های تولید و کیسه پلی اتیلن نیز 84 مترمربع برآورد می گردد. فضای لازم برای انبار کردن کاغذ تیشو وارداتی با توجه به مصرف سالانه 4/937 تن جهت مدت شش ماه با عنایت به امکان قرار گرفتن 5 عدد از رولهای کاغذ روی یکدیگر از رابطه زیر محاسبه میگردد.
قطر هر رول 6/0 متر و ارتفاعه آن 9/0 متر می باشد. وزن متوسط هر رول برابر با 60 کیلوگرم برآورد می گردد. مترمربع فضای خالی جهت انبار مواد اولیه از رابطه زیر حاصل می گردد:
با در نظر گرفتن ضریب 2 جهت راهروها و گسترش آتی و ضریب دستیابی انبار مواد اولیه واحد از رابطه زیر محاسبه می شود.
ب) انبار محصول: انبار محصول در این واحد به گونه ای طراحی می گردد که ظرفیت انبار سازی تولیدات یک ماه واحد به گونه ای طراحی می گردد که ظرفیت انبارسازی تولیدات یک ماهه واحد را داشته باشد با توجه به قرار گرفتن هر 24 رول از محصولات تولید در یک کارتن مقوایی به ابعاد سانتیمتر و امکان بر روی هم گذاشتن 4 کارتن در انبار محصول فضای خالص لازم از رابطه زیر حاصل میگردد:
با در نظر گرفتن ضریب 2 جهت دستیابی به محصول و گسترش آتی مساحت انبار محصول برابر با مترمربع برآورد می گردد.
جمع بندی مساحت انبارهای واحد در جدول (12-3) ارائه می گردد.
جدول (12-3) برآورد مساحت انبارهای واحد
ردیف
شرح
مساحت
1
انبار مواد اولیه
540
2
انبار محصول
500
جمع کل
1040
3-9-3 مساحت تاسیسات و تعمیرگاه
با توجه به تاسیسات مورد نیاز این واحد شامل تاسیسات برق، آب، سوخت و … مساحت مورد نیاز موارد فوق در جدول (12-3) برآورد شده است.
همچنین در این واحد به منظور انجام تعمیرات جزئی و اتفاقی مساحت 15 مترمربع به منظور احداث تعمیرگاه اختصاص می یابد. جمع بندی این موارد در جدول (13-2) درج گردیده است.
جدول (14-3) برآورد مساحت تاسیسات و تعمیرگاه
ردیف
عنوان
مساحت (M2)
ملاحظات
1
تاسیسات برق
30
سیستم توزیع برق و دیزل ژنراتور
2
تاسیسات آب
20
مخزن ذخیره آب، و پیچهای مربوطه
3
تاسیسات سوخت
10
منابع ذخیره سازی سوخت
4
تاسیسات گرمایش
15
موتورخانه شوفاژ
5
سایر تاسیسات
–
–
6
تعمیرگاه
15
تعمیرات جزئی و اتفاقی و دستگاهها
جمع
90
4-9-4 مساحت آزمایشگاه
با توجه به آزمایشهای قید شده در بخش (3-3) و تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز این واحد و همچنین با در نظر گرفتن حجم کار روزانه آزمایشگاه، پرسنل و … در این واحد آزمایشگاهی به مساحت 30 مترمربع مورد نیاز می باشد.
5-9-3 مساحت ساختمانهای اداری، رفاهی و خدماتی
در بخشهای قبل فضای مورد نیاز برای بخشهای تولیدی و بخشهای سرویس دهنده به تولید (مثل انبارها، تاسیسات، تعمیرگاه و …) مورد توجه قرار گرفت. از آنجایی که سرویسهای دیگر کارخانه مثل بخشهای اداری، رفاهی و خدماتی نیز در ایفای وظایف واحد، نقش عمده ای دارند، لازم است فضای مورد نیاز این بخشها نیز به طریق مناسبی برآورد شود. بخشهای اداری به منظورهای مختلف مثل اداره کارخانه، ارائه سرویس به کارکنان، ارائه سرویس به مشتریان و طرفهای قرارداد تامین مواد و … در کارخانه ها احداث می شوند. در صنایع کوچک ساختمانهای اداری متمرکز و معمولاً در معرض دید یعنی در قسمت جلوی اولین ساختمان بعد از در ورودی کارخانه می باشد. سایر سرویسها نیز در محلی مناسب که دسترسی استفاده کنندگان را میسر سازد مستقر می شوند در محاسبه مساحت مورد نیاز بخشهای اداری، برای مدیر واحد 30 مترمربع، به ازای هر مهندس 20 مترمربع و به ازای هر کارمند اداری 10 مترمربع تخصیص یافته است. همچنین برای ساختمان نگهبانی و سرایداری 40 مترمربع منظور می گردد. محاسبه مساحت بخشهای دیگر و جمع بندی محاسبات فوق بر اساس تعداد پرسنل تولیدی و غیر تولیدی واحد در جدول (14-3) درج گردیده است.
جدول (14-3) برآورد مساحت ساختمانهای اداری، رفاهی و خدماتی
ردیف
نام بخش
مساحت
1
ساختمانهای اداری و خدماتی
60
2
نگهبانی و سرایداری
40
3
سالن غذاخوری و نمازخانه
60
4
رفاهی و بهداشتی
25
جمع کل مساحت
185
6-9-3 مساحت زمین، ساختمان ومحوطه سازی
برای محاسبه زمین مورد نیاز واحد لازم است مساحت کل مورد نیاز بخشهای تولیدی، خدمات تولید (انبارها، تاسیسات، تعمیرگاه) اداری، رفاهی و … محاسبه شوند. بر اساس محاسبات بخشهای قبل، این مساحتها در جدول (15-3) جمع بندی شده است.
جدول (15-3) مساحت ساختمانها
ردیف
نام بخش
مساحت مورد نیاز
1
تولید
300
2
انبار
1040
3
اداری، رفاهی و خدماتی
185
4
تاسیسات و تعمیرگاه
90
5
آزمایشگاه
30
جمع کل مساحت بخشها
1645
برای برآورد مساحت زمین مورد نیاز واحد، جمع مساحت ساختمانها در عدد 5/3 ضرب می گردد. این ضریب بر طبق اصول و استانداردهای طراحی کارخانه ب منظور تامین محوطه سازی،راهروها، خیابان کشی، گسترش آتی و.. تعیین گردیده است.
پس از محاسبه زمین مورد نیاز، مساحت بخشهای مختلف محوطه سازی به صورت زیر برآورد می گردند:
معادل مجموع زیربنای ساختمانها، پارکینگ، خیابان کشی و فضای باز مورد نیاز خاک برداری و تسطیح در نظر گرفته میشود. برای خیابان کشی و پارکینگ 20% زمین و برای فضای سبز نیز 40% زمین در نظر گرفته می شود. مساحت حصارکشی نیز با محاسبه طول حصارکشی و ارتفاع دیوار بدست می آید. حصارکشی کارخانه به ارتفاع 2 متر می باشد که یک متر پایین آن از جنس آجر و سیمان و بالای آن نرده آهنی می باشد. جمع بندی برآورد مساحتهای فوق در جدول (16-3) درج شده است.
به منظور روشنایی محوطه نیز به ازای هر هشتاد مترمربع یک چراغ پایه بلند در نظر گرفته می شود. بر این اساس چراغهای محوطه 31 عدد برآورد می شود.
جدول (16-3) مساحت اجزای محوطه سازی
ردیف
نام بخش
مساحت مورد نیاز
1
مساحت زمین مورد نیاز
5800
2
خاکبرداری و تسطیح
2800
3
خیابان کشی و پارکینگ
1200
4
فضای سبز
2300
5
دیوارکشی
650
7-9-3 نقشه جانمایی ساختمانها
نقشه پیشنهادی جانمایی ساختمانها اعم از سالن تولید، انبارها، تعمیرگاه و … بر اساس بهینه سازی مسیرهای حمل و نقل مواد محصولات و پرسنل مطابق اصول مهندسی صنایع در شکل (3-3) مشاهده می شود.
شکل (3-3)نقشه جانمایی ساختمانهای واحد
1- سالن تولید 5- آزمایشگاه 9-ساختمان بهداشتی
2- انبار مواد اولیه 6- ساختمان اداری 10- تاسیسات
3- انبار محصول 7- سرایداری و نگهبانی
4- تعمیرگاه 8- سالن غذاخوری و نمازخانه
4-1 برآورد انرژی مورد نیاز:
آب خام
گازوئیل
نفت سیاه (مازوت)
توان برق
مترمکعب
مترمکعب
مترمکعب
موارد مصرف
کیلووات
در روز
در روز
در روز
فرآنید تولید
0/74
(X)
0/0
0
تاسیسات
0/41
0/0
0/0
–
تعمیرگاه
0/0
–
–
–
ساختمانها
5/21
5/4
1/0
–
محوطه
0/0
0/2
–
–
سایر
5/20
–
–
–
جمع
0/157
5/6
1/0
0
* آب مورد نیاز فرآیند تولید نیز در بخش تاسیسات منظور گردیده است
ضمناً متوسط میزان برق مصرفی سالیانه 260 مگاوات ساعت برآورد می گردد.
5-1 مقدار و هزینه، انواع انرژی مصرفی
بهای واحد
هزینه کل
شرح
واحد
مصرف سالیانه
(ریال)
(میلیون ریال)
برق
مگاوات ساعت
0/257
950000
2/244
آب خام
مترمکعب
0/1755
1700
0/3
گاز طبیعی
هزار مترمکعب
0/0
0
0/0
گازوئیل
مترمکعب
7/32
220000
2/7
بنزین
لیتر
0/16200
650
5/10
نفت سیاه (مازوت)
مترکعب
0/0
0
0/0
جمع
9/264
قسمت دوم: پیش بینی اجزاء و برآورد سرمایه ثابت و در گردش
1-2 سرمایه ثابت:
1-1-2 نام، تعداد و ارزش کل ماشین آلات و تجهیزات اصلی:
ارزش کل
3-1 منابع انسانی مورد نیاز و هزینه حقوق و مزایای سالیانه:
متوسط
حقوق و مزایای
حقوق ماهیانه
سالیانه (14 ماه)
شرح
تعداد
هزار ریال
میلیون ریال
مدیر
1
3000
0/42
مهندس
0
2300
0/0
پرسنل تکنسین
3
1700
4/71
تولیدی کارگر ماهر
8
1400
8/156
کارگر غیر ماهر
12
950
6/159
تکنیسین فنی (تعمیرگاه، تاسیسات و)
1
1700
8/23
کارمندان اداری و مالی
3
1100
2/46
نگهبان، کارگر ساده و خدمات
2
850
8/23
تعداد کل کارکنان
30
اضافه کار پرسنل تولیدی و تکنیسنهای فنی
0/0
جمع حقوق و دستمزد سالیانه کارکنان
6/523
حق بیمه کارکنان (هر نفر 0/23 درصد)
5/7
هزینه رفت و آمد کارکنان (هر نفر 0/250 هزار ریال)
5/651
نام ماشین آلات و تجهیزات
تعداد
میلیون ریال
هزار دلار
ماشین برش و پرفراژ
1
5/28
0/0
ماشین رول پیچی
8
0/208
0/0
سیستم مکش هوا
2
0/9
0/0
ماشین آلات و تجهیزات تعمیرگاه و آزمایشگاه
0/26
0/0
سایر موارد غیر مذکور (5 درصد موارد فوق)
6/13
0/0
هزینه نصب (10 درصد موارد فوق)
2/27
0/0
هزینه های داخلی خرید خارجی (15 درصد بخش ارزی)
0/0
–
جمع ارزش ماشین آلات و تجهیزات اصلی
3/312
0/0
جمع کل ارزش ماشین آلات و تجهیزات اصلی (هر دلار 8000 ریال)
312/3
2-1-2 عنوان و ارزش تاسیسات عمومی:
ارزش کل
عنوان
مقدار
واحد
میلیون ریال
هزار دلار
تامین برق از شبکه سراسری
157
کیلووات
1/102
0/0
برق اضطراری توسط دیزل ژنراتور
0
کیلووات
0/0
0/0
ایجاد تاسیسات لازم جهت تامین آب
8
مترمکعب در روز
9/4
0/0
تامین سوخت مورد نیاز
گاز طبیعی
0/0
مترمعکب در ساعت
0/0
0/0
گازوئیل
4
مترمکعب
3/3
0/0
مازوت
0
مترمکعب
0/0
0/0
تاسیسات گرمایش ساختمانها
482
مترمربع
5/8
0/0
تاسیسات سرمایش و تهویه ساختمانها
482
مترمربع
6/4
0/0
برجهای خنک کننده
0/0
مترمکعب در ساعت
0/0
0/0
تصفیه شیمیایی آب (بدون املاح)
0/0
مترمکعب در ساعت
0/0
0/0
دیگ بخار
0/0
تن در ساعت
0/0
0/0
سیستم چرخش روغن داغ
0/0
مگاژول بر ساعت
0/0
0/0
اطفله حریق
سیستم اطفاء حریق متمرکز
0/70
0/0
هوای فشرده
ندارد
0/0
0/0
تصفیه بساب
فاضلاب انسانی
0/5
0/0
باسکول
ندارد
0/0
0/0
سیستم ارتباطی تلفن
سه خط
5/4
0/0
سردخانه
ندارد
0/0
0/0
سایر تاسیسات اضافی غیر مذکور
0/0
0/0
جمع ارزش تاسیسات عمومی
9/202
0/0
3-1-2 وسائط نقلیه:
بهای واحد
بهای کل
نوع وسیله
تعداد
میلیون ریال
میلیون ریال
اتومبیل سواری
1
0/61
0/61
وانت 2 تنی
1
0/78
0/78
کامیون (4 تنی/10 تنی)
0
0/0
0/0
لیفتراک برقی (1تنی/2تنی/ویژه)
0
0/0
0/0
لیفتراک گازوئیلی (2تنی/3تنی)
0
0/0
0/0
سایر موارد
0/0
0/0
جمع سرمایه گذاری مورد نیاز برای وسائط نقلیه
0/139
4-2-1 مقدار و بهای زمین مورد نیاز:
مساحت
مترمربع
بهای واحد
قیمت کل
میلیون ریال
5600
0/50
0/280
5-1-2 برآورد مساحت و هزینه های ساختمانی و محوطه سازی:
الف) اجزاء ارقام مربوط به محوطه سازی و حصارکشی
شرح
مقدار
مترمربع
هزینه واحد
هزار ریال
قیمت کل
میلیون ریال
خاکبرداری و تسطیح
2200
5/2
5/5
خیابان کشی و پارکینگ
600
0/35
0/21
فضای سبز
1300
0/30
0/39
دیوارکشی
630
0/120
6/75
چراغهای محوطه (عدد)
30
0/1200
0/36
جمع سرمایه گذاری محوطه سازی و حصارکشی
1/177
ب) اجزاء و ارقام مربوط به ساختمانی سازی:
شرح
مساحت
مترمربع
هزینه واحد
هزار ریال
هزینه کل
میلیون ریال
سالن تولید مسقف
267
550
9/146
انبارها:
مواد اولیه
0
400
0/0
محصول
0
400
0/0
قطعات یدکی
0
400
0/0
بطور کلی
1040
400
0/416
آزمایشگاه
30
700
0/21
تاسیسات و تعمیرگاه
90
450
5/40
ساختمانهای اداری
60
800
0/48
ساختمانهای رفاهی، سرایداری، نمازخانه، غذاخوری و
125
650
3/81
سردخانه
0
900
0/0
جمع ساختمانها
1612
7/753
سالن تولید غیر مسقف
0
100
0/0
انبار غیر مسقف
0
100
0/0
ج) مجموع کل سرمایه گذاری ساختمان و محوطه سازی (میلیون ریال):
8/930
6-2-1 هزینه تامین اثاثیه و لوازم اداری:
بهای اثاثیه و لوازم اداری مورد نیاز جمعاً 00/20 میلیون ریال برآورد می شود
7-1-2 هزینه های قبل از بهره برداری:
شرح
میلیون ریال
هزینه مطالعات مقدماتی، تهیه طرح اجرایی و (3/0درصد)
2/7
هزینه های تاسیس شرکت و دریافت مجوزهای مختلف (7/0درصد)
7/16
هزینه های جاری در دوره اجرای طرح
0/20
هزینه های مربوط به دریافت تسهیلات بانکی (0/3درصد)
1/57
هزینه های آموزش، راه اندازی و بهره برداری آزمایشی
0/320
سایر هزینه های قبل از بهره برداری (5/3درصد)
7/14
مجموع هزینه های قبل از بهره برداری
7/435
8-1-2 جمع بندی اجزاء و برآورد سرمایه ثابت:
ارزش کل
شرح
میلیون ریال
هزار دلار
جمع (میلیون ریال)
ماشین آلات و تجهیزات
3/312
0/0
3/312
تجهیزات و تاسیسات عمومی
9/202
0/0
9/202
وسائط نقلیه
0/139
0/0
0/139
زمین
0/280
0/0
0/280
ساختمان و محوطه سازی
8/930
0/0
8/930
اثاثیه و لوازم اداری
0/20
0/0
0/20
هزینه های پیش بینی نشده (5/3) درصد
0/66
0/0
0/66
سرمایه گذاری ثابت غیر مذکور
0/0
0/0
0/0
هزینه های قبل از بهره برداری
7/435
0/0
7/435
جمع کل سرمایه گذاری ثابت
7/2386
0/0
7/2386
2-2 خلاصه اجزاء و برآورد سرمایه در گردش :
ارزش کل
شرح
تعداد روزهای کاری
میلیون ریال
هزار دلار
جمع (میلیون ریال)
تامین مواد اولیه داخلی
45
2/2032
0/0
2/2032
تامین مواد اولیه خارجی
100
0/0
0/0
0/0
حقوق و مزایای کارکنان
68
9/162
0/0
9/162
انواع انرژی مورد نیاز
65
8/63
0/0
8/63
هزینه های فروش
20
8/5
0/0
8/5
سایر هزینه های جاری (0/5) درصد
2/113
0/0
2/113
جمع کل سرمایه در گردش
9/2377
0/0
9/2377
3-2 سرمایه گذاری کل:
ارزش کل
شرح
میلیون ریال
هزار دلار
جمع (میلیون ریال)
سرمایه ثابت
7/2386
0/0
7/2386
سرمایه در گردش
9/2377
0/0
9/2377
جمع سرمایه گذاری کل
6/4764
0/0
6/4764
4-2 اخذ وام بانکی:
وام بلند مدت:
الف) بدون اخذ وام:
کل مبلغ سرمایه گذاری ثابت معادل 7/2386 میلیون ریال توسط بنیانگذاران طرح تامین می گردد.
ب) با اخذ وام:
معادل 60 درصد سرمایه گذاری ثابت بمیزان 0/1432 میلیون ریال که در مدت 5 سال با بهره 15 درصد معادل هر سال 8/140 میلیون ریال هزینه تسهیلات مالی دریافت خواهد شد.
وام کوتاه مدت:
معادل 80 درصد سرمایه در گردش به میزان 3/1902 میلیون ریال که در مدت 1 سال با بهره 0/22 درصد معادل هر سال 5/418 میلیون ریال هزینه تسهیلات مالی دریافت خواهد شد.
1-3 هزینه های تولید:
1-1-3 برآورد هزینه استهلاک سالیانه:
هزینه استهلاک
شرح
درصد
میلیون ریال
هزار دلار
جمع (میلیون ریال)
ماشین آلات اصلی
0/10
2/31
0/0
2/31
تاسیسات عمومی
0/10
3/20
0/0
3/20
وسائط نقلیه
0/10
9/13
0/0
9/13
ساختمان و محوطه سازی
0/5
5/46
0/0
5/46
اثاثه و لوازم اداری
0/20
0/4
0/0
0/4
هزینه های پیش بینی نشده
0/10
6/6
0/0
6/6
سرمایه گذاری ثابت غیر مذکور
0/10
0/0
0/0
0/0
جمع استهلاک دارائیهای ثابت
0/20
6/122
0/0
6/122
استهلاک هزینه قبل از بهره برداری
1/87
0/0
1/87
جمع کل هزینه استهلاک
7/209
0/0
7/209
2-1-3 برآورد هزینه تعمیرات و نگهداری:
هزینه تعمیرات و نگهداری
شرح
درصد
میلیون ریال
هزار دلار
جمع (میلیون ریال)
ماشین آلات اصلی
0/5
6/15
0/0
6/15
تاسیسات عمومی
0/10
3/20
0/0
3/20
وسائط نقلیه
0/10
9/13
0/0
9/13
ساختمان و محوطه سازی
0/2
6/18
0/0
6/18
اثاثیه و لوازم اداری
0/10
0/2
0/0
0/2
هزینه های پیش بینی نشده
0/5
3/3
0/0
3/3
سرمایه گذاری ثابت غیر مذکور
0/5
0/0
0/0
0/0
جمع کل هزینه تعمیرات و نگهداری
7/37
0/0
7/37
4-1-3 هزینه های عملیاتی:
هزینه های عملیاتی:
شرح
میلیون ریال
هزار دلار
جمع (میلیون ریال)
هزینه های غیر پرسنلی دفتر مرکزی
0/5
0/0
0/5
هزینه های جاری آزمایشگاه
0/0
0/0
0/0
هزینه های فروش (5/0) درصد
5/78
0/0
5/78
هزینه های حمل و نقل (5/0) درصد
5/78
0/0
5/78
جمع کل هزینه های عملیاتی
0/162
0/0
0/162
2-3 قیمت تمام شده محصول اصلی:
1-2-3 برآورد هزینه های ثابت:
هزینه های ثابت
شرح
درصد (ثابت/کل)
میلیون ریال
هزار دلار
جمع (میلیون ریال)
حقوق و مزایای کارکنان
85
8/553
0/0
8/553
انواع انرژی
20
0/53
0/0
0/53
هزینه استهلاک
100
7/209
0/0
7/209
هزینه تعمیر و نگهداری
10
4/7
0/0
4/7
هزینه های پیش بینی نشده تولید (5/3) درصد
8/28
0/0
8/28
جمع هزینه های تولید
7/852
0/0
7/852
هزینه های عملیاتی
15
3/24
0/0
3/24
هزینه بیمه کارخانه (2/0) درصد
8/4
0/0
8/4
هزینه تسهیلات دریافتی
100
5/418
0/0
5/418
جمع کل هزینه های ثابت
3/1300
0/0
3/1300
2-2-3 برآورد هزینه های متغیر (بر اساس ظرفیت اسمی):
هزینه های متغیر
شرح
درصد (متغیر/کل)
میلیون ریال
هزار دلار
جمع (میلیون ریال)
مواد اولیه و قطعات
100
5/12193
0/0
5/12193
حقوق و مزایا کارکنان
15
7/97
0/0
7/97
انواع انرژی
80
9/211
0/0
9/211
هزینه تعمیر و نگهداری
90
4/66
0/0
4/66
هزینه های پیش بینی نشده تولید (5/3)درصد
9/439
0/0
9/439
هزینه تولید غیر مذکور
0/0
0/0
0/0
جمع هزینه های تولید
4/13009
0/0
4/13009
هزینه های عملیاتی
85
7/137
0/0
7/137
جمع کل هزینه های متغیر
1/13147
0/0
1/13147
3-2-3 برآورد کل هزینه های سالیانه (بر اساس ظرفیت اسمی):
هزینه های سالیانه
شرح
میلیون ریال
هزار دلار
جمع (میلیون ریال)
هزینه های ثابت
3/1300
0/0
3/1300
هزینه های متغیر
1/13147
0/0
1/13147
جمع کل هزینه های سالیانه
4/14447
0/0
4/14447
قسمت چهارم: جداول مالی
1-4 جدول پیش بینی عملکرد سود و زیان ویژه طرح
ارقام به میلیون ریال
سالهای بهره برداری
اول
دوم
سوم
چهارم
پنجم
درصد از ظرفیت اسمی
75
85
100
100
100
تولیدات
کل فروش
0/11775
0/13345
0/15700
0/15700
0/15700
تعدیل فروش
0/0
0/0
0/0
0/0
0/0
فروش خالص
0/11775
0/13345
0/15700
0/15700
0/15700
هزینه های تولید:
مواد اولیه
1/9145
5/10346
5/12193
5/12193
5/12193
حقوق و دستمزد
1/627
9/636
5/651
5/651
5/651
آب و برق و سوخت (انرژی)
9/211
1/233
9/264
9/264
9/264
تعمیر و نگهداری
2/57
8/63
8/73
8/73
8/73
هزینه های پیش بینی نشده
7/358
7/402
7/468
7/468
7/468
هزینه های تولید غیر مذکور
0/0
0/0
0/0
0/0
0/0
استهلاک دارائیهای ثابت
6/122
6/122
6/122
6/122
6/122
جمع هزینه های تولید
6/10522
6/11823
0/13775
0/13775
0/13775
تعدیل موجودی
0/0
0/0
0/0
0/0
0/0
بهای تمام شده محصول
6/10522
6/11823
0/13775
0/13775
0/13775
سود ناویژه
4/1252
4/1521
1/1925
1/1925
1/1925
هزینه های عملیاتی:
جمع هزینه های عملیاتی
6/127
4/141
0/162
0/162
0/162
سود عملیاتی
8/1124
1/1380
1/1763
1/1763
1/1763
هزینه های غیر عملیاتی:
استهلاک هزینه های قبل از بهره برداری
1/87
1/87
1/87
1/87
1/87
هزینه تسهیلات مالی بلند مدت
8/140
8/140
8/140
8/140
8/140
هزینه تسهیلات مالی کوتاه مدت
5/418
0/0
0/0
0/0
0/0
جمع هزینه های غیر عملیاتی
4/646
9/227
9/227
9/227
9/227
سود و زیان ویژه
4/478
2/1152
1/1535
1/1535
1/1535
مالیات
0/0
0/0
0/0
0/0
0/0
سود ویژه پس از کسر مالیات
4/478
2/1152
15351
1/1535
1/1535
سود سهام
0/0
0/0
0/0
0/0
0/0
سود ویژه پس از کسر مالیات و سود سهام
4/478
2/1152
1/1535
1/1535
1/1535
سود سنواتی
0/0
4/478
5/1630
6/3165
8/4700
سود نقل به ترازنامه
4/478
5/1630
6/3165
8/4700
9/6235
2-4 جدول پیش بینی گردش وجوه نقدی طرح:
منابع:
سالهای بهره برداری
اول
دوم
سوم
چهارم
پنجم
سود زیان ویژه
4/478
2/1152
1/1535
1/1535
1/1535
استهلاک دارایی های قبل از بهره برداری
6/122
6/122
6/122
6/122
6/122
استهلاک هزینه های قبل از بهره برداری
1/87
1/87
1/87
1/87
1/87
جمع منابع عملیاتی
1/688
9/1361
8/1744
8/1744
8/1744
سرمایه گذاری (نقدی) 3/1430
–
–
–
–
–
وام بلند مدت 0/1432
–
–
–
–
–
وام کوتاه مدت 3/1902
–
–
–
–
–
جمع منابع 6/4764
1/688
9/1361
8/1744
8/1744
8/1744
مصارف:
سالهای بهره برداری
اول
دوم
سوم
چهارم
پنجم
هزینه های سرمایه ای
0/1951
–
–
–
–
–
هزینه های قبل از بهره برداری
7/435
–
–
–
–
–
سرمایه در گردش
7/1426
4/713
8/237
0/0
0/0
0/0
باز پرداخت:
کمک مالی بانک
7/2188
4/286
4/286
4/286
4/286
پرداخت
مالیات
0/0
0/0
0/0
0/0
0/0
سود سهام
0/0
0/0
0/0
0/0
0/0
جمع مصارف
4/3813
1/2902
2/524
4/286
4/286
4/286
مازاد
2/951
0/2214-
7/837
4/1458
4/1458
4/1458
مازاد انباشته
2/951
9/1262-
2/425-
2/1033
6/2491
1/3950
3-4 ترازنامه پیش بینی شده:
دارائیها: ارقام به میلیون ریال
سالهای بهره برداری
اول
دوم
سوم
چهارم
پنجم
دارئیهای جاری
اضافه نقدینگی جمع شده
2/951
9/1262-
2/425-
2/1033
6/2491
1/3950
موجودی انبار و مطالبات
7/1426
1/2140
9/2377
9/2377
9/2377
9/2377
جمع دارائیهای جاری
9/2377
2/877
7/1952
1/3411
5/4869
0/6328
دارئیهای ثابت:
سرمایه گذاری ثابت
0/1951
0/1951
0/1951
0/1951
0/1951
0/1951
کسر استهلاک جمع شده
6/122
1/245
7/367
2/490
8/612
باقیمانده سرمایه گذاری ثابت
0/1951
4/1828
9/1705
3/1583
8/1460
2/1338
هزینه دوره قبل بهره برداری خالص
7/435
6/348
4/261
3/174
1/87
0/0
جمع دارائیهای ثابت
7/2386
0/2177
3/1967
6/1757
9/1547
2/1338
جمع دارائیها
6/4764
2/3054
0/3920
7/5168
4/6417
2/7666
بدهی ها:
سالهای بهره برداری
اول
دوم
سوم
چهارم
پنجم
اعتبارات (وام کوتاه مدت)
3/1902
0/0
0/0
0/0
0/0
0/0
مالیات
0/0
0/0
0/0
0/0
0/0
سود قابل تقسیم
0/0
0/0
0/0
0/0
0/0
وام بلند مدت
0/1432
6/1145
2/859
8/572
4/286
0/0
سرمایه سهامداران
3/1430
3/1430
3/1430
3/1430
3/1430
3/1430
سود تقسیم نشده جمع شده
4/478
5/1630
6/3165
8/4700
9/6235
جمع بدهی ها
6/4764
2/3054
0/3920
7/5168
4/6417
1/7666
4-4 محاسبه خالص گردش وجوه نقدی:
ارقام به میلیون ریال
سالهای بهره برداری
اول
دوم
سوم
چهارم
پنجم
منابع
جمع منابع عملیاتی
1/688
9/1361
8/1744
8/1744
8/1744
ارزش قراضه دارایی های ثابت
–
–
–
–
2/1338
ارزش قراضه سرمایه در گردش
–
–
–
–
9/2377
جمع منابع
1/688
9/1361
8/1744
8/1744
9/5460
هزینه تسهیلات مالی
3/559
8/140
8/140
8/140
8/140
جمع منابع و هزینه تسهیلات مالی
4/1247
7/1502
6/1885
6/1885
7/5601
مصارف:
هزینه های سرمایه ای
0/1951
–
–
–
–
–
هزینه های قبل از بهره برداری
7/435
–
–
–
–
–
سرمایه در گردش
7/1426
4/713
8/237
0/0
0/0
0/0
جمع مصارف
4/3813
4/713
8/237
0/0
0/0
0/0
خالص گردش وجوه
(بدون هزینه های تسهیلات مالی)
4/3813-
3/25-
1/1124
8/1744
8/1744
9/5460
خالص گردش وجوه
(با هزینه های تسهیلات مالی)
4/3813-
0/534
9/1264
6/1885
6/1885
7/5601
نرخ بازده داخلی طرح 3/27 درصد برآورد می گردد.
نرخ بازده مالی طرح 5/33 درصد برآورد می گردد.
کلیه محاسبات زیر بر اساس ظرفیت کامل تولید و بدون وام بلندمدت انجام شده است
1-5 جدول محاسبه ارزش افزوده:
مبلغ
شرح
میلیون ریال
هزار دلار
حقوق کارگران و کارمندان
6/523
–
بیمه و مالیات کارگران و کارمندان
4/120
–
استهلاک
6/122
0/0
هزینه های دفتر مرکزی
0/5
–
هزینه های فروش و حمل و نقل
0/157
–
سود سالیانه در ظرفیت مبنا
1/1535
–
سایر (5/3 درصد)
2/86
–
جمع ارزش افزوده سالیانه
9/2549
0/0
جمع کل (هر دلار 8000 ریال)
9/2549
0/0
2-5 جدول محاسبه سهم منابع داخلی:
شرح
میلیون ریال
مواد اولیه داخلی (*)
5/12193
حقوق کارگران و کارمندان
6/523
بیمه و مالیات کارگران و کارمندان
4/120
استهلاک (بخش ریالی)
7/209
هزینه های غیر پرسنلی دفتر مرکزی
0/5
هزینه های فروش و حمل و نقل
0/157
سود سالیانه در ظرفیت مبنا
1/1535
سایر
7/955
جمع کل
0/15700
(*) شامل هزینه های خرید و حمل مواد اولیه داخلی و حقوق گمرکی و سود بازرگانی مواد اولیه وارداتی می باشد.
3-5 درصد ارزش افزوده:
(درصد) 6/17 = 100* 9/2549= 100* کل ارزش افزوده = درصد ارزش افزوده بر مبنای هزینه های تولید
4/14447 هزینه کل تولید
(درصد) 2/16=100*9/2549=100* کل ارزش افزوده = درصد ارزش افزوده بر مبنای فروش
0/15700 فروش کل
4-5 درصد سهم منابع داخلی:
(درصد) 0/100=100* 0/15700=100* سهم منابع داخلی = درصد سهم منابع داخلی
0/15700=100* فروش کل
5-5 محاسبه نقطه سربسر:
(میلیون ریال) 7/7996=3/1300= هزینه ثابت = هزینه نقطه سربسر
9/2552 هزینه متغیر- فروش کل
0/15700 فروش کل
6-5 نرخ و سالهای برگشت سرمایه:
(درصد) 3/26=100* 6/1252=100*سود سالانه = نرخ برگشت سرمایه
6/4764 سرمایه گذاری کل
3 سال و 9ماه = سالهای برگشت سرمایه
7-5 سایر شاخصای مالی و اقتصادی:
(درصد) 6/99=100*9/2377=100* سرمایه در گردش = نسبت سرمایه در گردش به سرمایه ثابت
7/2386 سرمایه ثابت
میلیون ریال 6/79=7/2386= سرمایه گذاری ثابت= سرمایه گذاری ثابت سرانه
30 تعداد کل کارکنان
(درصد)0/0 100=0/0 = 100* سرمایه گذاری ارزی = درصد سرمایه گذاری ارزی
6/4764 سرمایه گذاری کل
(درصد) 1/13= 100* 3/312=100* ارزش ماشین آلات = درصد ارزش ماشین آلات به سرمایه ثابت
7/2386 سرمایه گذاری ثابت
(درصد) 7/76 100* 23 =100* تعداد کارکنان تولید = درصد کارکنان تولید به کل کارکنان
30 تعداد کل کارکنان
میلیون ریال 3/523 = 0/15700= فروش کل = فروش سرانه
نفر 30 تعداد کل کارکنان
مترمربع 7/53 = 0/1612= مساحت کل ساختمانها = سطح زیربنای سرانه
نفر 30 تعداد کل کارکنان
هزار ریال 7/21 = 5/651= کل حقوق ماهانه = متوسط حقوق سرانه
نفر 30 تعداد کل کارکنان
(درصد) 0/8 = 100* 6/1252 = 100* سود = نسبت سود به فروش
0/15700 فروش کل
(درصد) 5/25 = 100* 6/1252=100* سود = نسبت سود به سرمایه
7/2386 جمع سرمایه ثابت
(درصد) 8/43=100* 6/1252=100* سود = نسبت سود به سرمایه نقدی
3/2862 سرمایه نقدی
10-3 زمان بندی اجرای پروژه (CPM)
یکی از ارکان مهم اجرای پروژه ها که ضامن موفقیت پروژه می باشد، برنامه ریزی دوران اجرای پروژه است. احداث واحداهای صنعتی نیز از این قاعده مستثنی نیست. زمان بندی فعالیتها ضمن سازماندهی فعالیتها و قاعده مند کردن آنها باعث مدیریت بهتر و تخصیص به موقع منابع می گردد. به این منظور اولین قدم، شکستن یک پروژه به فعالیتهای اساسی است که انجام به موقع آنها باعث خاتمه موفقیت آمیز پروژه می گردد. بنابراین ضرورت دارد مجری پروژه با دید جامعی حجم هر کدام از فعالیتها از مرحله تحقیقات اولیه و انتخاب مشاور تا مرحله بهره برداری واحد صنعتی را برآورد نماید و زمان مناسب برای هر فعالیت را پیش بینی کند. سپس با شناخت روابط پیش نیازی فعالیتهای زمان شروع و خاتمه فعالیتها را طوری برنامه ریزی کند که بتواند در مدت تعیین شده پروژه را تحویل دهد، چرا که تاخیر در اجرای پروژه در برخی موارد باعث وارد نمودن خساراتی خواهد شد که جبران آن بسیار سخت می باشد. در این برنامه فعالیتهای اساسی اجرای پروژه با اخذ مجوزهای مختلف از ادارات ذیربط شروع شده و به اخذ پروانه بهره برداری ختم می شود. زمان انجام هر یک از فعالیتها نیز با توجه به حجم فعالیتها و مشکلات احتمالی در اتمام به موقع فعالیت تخمین زده می شود. از جمله این مشکلات می توان به مقررات اداری، اخذ مجوز، مشکلات سفارش ماشین آلات و مشکلات راه اندازی آزمایشی و … اشاره کرد. لذا با توجه به ویژگیهای این صنعت برنامه ریزی زمان بندی (نمودار گانت) اجرای طرح در شکل (4-3) نشان داده شده است.
شکل (4-3) نمودار زمان بندی اجرای پروژه
ردیف
شرح عملیات
سال اول
سال دوم
1
اخذ مجوزهای مربوطه از ادارات ذیربط
2
تهیه زمین و انعقاد قراردادهای آب و برق
3
سفارش خرید ماشین آلات
4
اجرای عملیات ساختمان سازی
5
نصب تاسیسات
6
نصب ماشین آلات
7
محوطه سازی
8
تولید نمونه آزمایشی
9
اخذ پروانه بهره برداری
مقدمه
به منظور تعیین میزان سوددهی و شاخصهای اقتصادی طرح، ابتدا لازم است بررسی های مالی که مشتمل برآورد هزینه ها (کل هزینه های سرمایه ای، هزینه های مواد اولیه، تعمیرات و نگهداری، بالاسری کارخانه، استهلاک) و تنظیم جداول مالی می باشد، صورت گیرد. به منظور تعیین وضعیت مالی نیز می بایست جداول سود و زیان، گردش وجوه نقدی و ترازنامه طرح برای دوره معین (5 سال) پیش بینی و تنظیم گردد. این جداول بایتد همزمان و هماهنگ تکمیل گردند زیرا در آنها ارقام مشترکی وجود دارند که نیاز به همترازی خواهند داشت.
تجزیه و تحلیل وضعیت مالی طرح ایجاب می نماید تا پاره ای از نسبتها و شاخصهای اقتصادی مطرح در صنعت نیز محاسبه شوند تا بر مبنای میزان مطلوبیت هر یک از آنها (که به شرایط خاص هر کشور مرتبط می باشد)، دیدگاه کامل و جامعی نسبت به برآوردهای مالی، اقتصادی و مبانی آنها حاصل گردد.
در این فصل بر اساس برآوردهای فنی به عمل آمده در فصل سوم، با ارائه معیارهای محاسبه هر یک از موارد برآورد سرمایه ثابت و در گردش و توضیح پیرامون هر یک، هزینه های ثابت و متغیر طرح، پیش بینی و قیمت تمام شده و همچنین سود سالیانه طرح محاسبه گردیده است. سپس مهمترین شاخصهای مالی و اقتصادی طرح مورد بررسی قرار گرفته اند. در خاتمه این فصل، (ضمیمه یک) محاسبات فنی و مالی طرح را ارائه نموده، ضمن ارائه جداول سود و زیان، گردش وجوه نقدی و ترازنامه طرح و ارائه کاملی از شاخصهای اقتصادی، توجیه پذیری طرح را به اثبات می رساند.
1-4 اطلاعات مربوط به سرمایه در گردش و برآورد آن:
در این قسمت بر اساس محاسبات و بررسی های فنی به عمل آمده در فصل سوم، هزینه های مربوط به سرمایه در گردش واحد، از جمله مقدار و هزینه مواد اولیه مصرفی، تامین انواع انرژی (آب، برق، سوخت و ) خدمات نیروی انسانی (حقوق، مزایا و بیمه کارکنان) و سایر موارد برآورد خواهند شد.
1-1-4 برنامه تولید سالیانه:
محاسبات و بررسیهای مالی این فصل بر اساس شرایط عملکرد واحد که در بخش (4-3) تعیین شده است انجام می شود. خلاصه این اطلاعات در جدول (1-4) مشاهده می گردد.
جدول (1-4) شرایط عملکرد واحد
تولیدات
واحد
ظرفیت سالیانه
قیمت عمده فروشی هر واحد (هزار ریال)
کل ارزش تولیدات سالیانه بر اساس ظرفیت اسمی (میلیون ریال)
دستمال کاغذی (رول و بسته بندی)
تن
1000
0/15700
0/15700
جمع کل تولیدات سالیانه
0/15700
تعداد روز کاری در این واحد 270 روز در سال می باشد که در نوبت کاری 5/7 ساعته در روز به فعالیت مشغول می باشد.
2-1-4 مقدار و ارزش مواد اولیه مصرفی:
مواد اولیه مورد نیاز طرح و مقادیر هر یک از آنها در بخش (5-3) به تفکیک محاسبه شده است. قیمتهای مواد اولیه بر اساس استعلام از شرکتهای معتبر داخلی و بازارهای عمده فروشی تعیین گردیده است. جدول (2-4) برآورد هزینه تامین مواد اولیه اصلی واحد را نشان می دهد.
جدول (2-4) برآورد هزینه تامین مواد اولیه مصرفی
نام مواد مصرفی
مصرف سالیانه
ارزش
ارزش سالیانه
مقدار
واحد
(ریال)
(دلار)
(میلیون ریال)
(هزار دلار)
کاغذ تیشو
4/947
تن
11500000
0
1/10895
0/0
کارتن بسته بندی
1390000
21000
0
9/430
0/0
لوله مقوایی
عدد
تن
3800000
0
0/380
0/0
کیسه پلی اتیلنی
100
تن
4500000
0
2/75
0/0
7/16
سایر مواد اولیه غیر مذکور 5/3 درصد
3/412
0/0
جمع کل ارزش سالانه مواد اولیه
5/12193
0/0
جمع کل ارزش سالانه مواد مصرفی (هر دلار 920 ریال):
5/12193
3-1-4 هزینه های تامین انواع انرژی مورد نیاز:
انواع انرژی مورد نیاز شامل آب، برق و سوخت می باشند که مقادیر مورد نیاز هر یک از آنها در بخش (7-3) محاسبه گردیده است. بهای واحد هر یک از انواع انرژی بر مبنای آخرین نرخ های اعلام شده از سوی وزارتخانه های مربوطه تعیین گشته و بر مبنای آن هزینه مربوط به آنها محاسبه شده است. نتایج این اطلاعات در جدول (3-4) قابل مشاهده می باشد.
جدول (3-4) هزینه های تامین انواع انرژی مورد نیاز
شرح
واحد
مصرف سالیانه
بهای واحد (ریال)
هزینه کل (میلیون ریال)
برق
مگاوات ساعت
0/257
950000
2/244
آب خام
مترمکعب
0/1755
1700
0/3
گاز طبیعی
هزار مترمکعب
0/0
0
0/0
گازوئیل
مترمکعب
7/32
220000
2/7
بنزین
لیتر
0/16200
850
7/13
نفت سیاه (مازوت)
مترمکعب
0/0
0
0/0
جمع
9/264
4-1-4هزینه خدمات نیروی انسانی:
برآورد تعداد نیروی انسانی مورد نیاز در رده های مختلف، در بخش (8-3) انجام گردیده است و مبنای محاسبه حقوق ماهیانه هر یک از پرسنل نیز معیارهای متداول می باشد. بر اساس مبانی فوق، کلیه برآوردهای نیروی انسانی مورد نیاز و هزینه های مربوط به حقوق و مزایای سالیانه هر یک از آنها و جمع کل هزینه های مزبور، تعیین می گردند. لازم به ذکر است جهت برآورد نسبتاً دقیق از پاداش و عیدی و اضافه کاری احتمالی. محاسبه حقوق سالیانه بر مبنای 14 ماه در سال انجام می گیرد. همچنین بر اساس مصوبات سازمان بیمه تامین اجتماعی 23% از کل حقوق پرسسنل، به عنوان حق بیمه تامین اجتماعی (شامل بیمه خدمات درمانی، بیمه از کارافتادگی، بیمه بازنشستگی و بیمه بیکاری)، هزینه بیمه سهم کارفرما می باشد که باید به مجموع پرداخت شده اضافه گردد. جدول (4-4) چکیده این محاسبات را نشان می دهد.
جدول (4-4) هزینه های خدمات نیروی انسانی
شرح
تعداد
متوسط حقوق ماهیانه (هزار ریال)
حقوق و مزایای سالیانه (14 ماه) (میلیون ریال)
مدیر
1
0/50
مهندس
0
تکنسین
3
4/71
کارگر ماهر
8
1400
8/156
کارگر غیر ماهر
12
950
6/159
تکنیسین فنی (تعمیرگاه، تاسیسات و )
1
1700
8/23
کارمندان اداری و مالی
3
2000
2/46
نگهبان، کارگر ساده و خدمات
2
850
8/23
تعداد کل کارکنان
30
اضافه کار پرسنل تولیدی و تکنیسنهای فنی
0/0
جمع حقوق و دستمزد سالیانه کارکنان
6/523
حق بیمه کارکنان (هر نفر 0/23 درصد)
4/120
هزینه رفت و آمد کارکنان (هر نفر 0/250 هزار ریال)
5/7
جمع کل حقوق و مزایای سالیانه
5/651
5-1-4 جمع بندی اجزاء و برآورد سرمایه در گردش:
سرمایه در گردش طرح، بر اساس محاسبه مواد و انرژی مورد نیاز و همچنین پرسنل واحد مطابق الگوی ذیل انجام می شود:
الف) مواد اولیه و قطعات مورد نیاز:
هزینه مواد اولیه و قطعات مصرفی واحد برای یک دوره سفارش (مواد داخلی 45 روز کاری و مواد خارجی 100 روز کاری) به عنوان بخشی از سرمایه در گردش منظور می شود.
ب) حقوق و دستمزد کارکنان:
هزینه حقوق و دستمزد کارکنان به مدت 25/0 سال (معادل 68 روز کاری محاسبه و در برآورد سرمایه در گردش منظور می شود.
ج) انرژی مورد نیاز:
هزینه تامین انرژی مورد نیاز 65 روز کاری واحد، به عنوان بخش دیگری از سرمایه در گردش در محاسبات منظور می گردد.
د) هزینه های فروش:
هزینه های فروش 20 روز واحد، قسمت دیگری از سرمایه در گردش را تشکیل می دهد. لازم به ذکر است که هزینه های فروش 5/0 درصد ارزش فروش سالیانه می باشد.
هـ) سایر هزینه ها:
در خاتمه برای افزایش قابلیت اطمینان محاسبات و کاهش ریسک احتمالی، 5 درصد موارد فوق به جمع حاصله اضافه می شود تا موارد احتمالی که در نظر گرفته نشده است، جبران شود. جمع اقلام سرمایه در گردش در جدول (5-4) ارائه گردیده است.
جدول (5-4) جمع اقلام سرمایه در گردش
شرح
ارزش کار
تعداد روزهای کاری
(میلیون ریال)
(هزار دلار)
جمع (میلیون ریال)
تامین مواد اولیه داخلی
45
2/2032
0/0
2/2032
تامین مواد اولیه خارجی
100
0/0
0/0
0/0
حقوق و مزایای کارکنان
68
9/162
0/0
9/162
انواع انرژی مورد نیاز
65
8/63
0/0
8/63
هزینه های فروش
20
8/5
0/0
8/5
سایر هزینه های جاری (0/5) درصد
2/113
0/0
2/113
جمع کل سرمایه در گردش
9/2377
0/0
9/2377
2-4 اطلاعات مربوط به سرمایه ثابت و برآورد آن:
منظور از سرمایه ثابت، آن گروه از دارایی های متعلق به واحد صنعتی است که ماهیتی نسبتاً ثابت یا دائمی دارند و به منظور استفاده در جریان عملیات جاری شرکت و نه برای فروش، نگهداری می شوند. به سرمایه ثابت، دارایی های سرمایه ای یا دارایی بلند مدت نیز اطلاق می گردد.
از اجزاء تشکیل دهنده سرمایه ثابت می توان دستگاهها و تجهیزات خط تولید، تاسیسات زیربنایی، زمین، ساختمان و محوطه سازی، وسائط نقلیه، اثاثیه و لوازم اداری، هزینه های قبل از بهره برداری و را نام برد. گرچه هیچ معیاری برای حداقل طول عمر لازم جهت شمول یک دارایی در طبقه سرمایه ثابت وجود ندارد. اما این قبیل دارایی ها باید بیش از یک سال دوام داشته باشند. زیرا هزینه های پرداخت شده برای اقلامی که هر ساله از بین می روند، جزء هزینه های تولید سالیانه محسوب می شود.
با گذشت زمان، سرمایه های ثابت به استثنای زمین (منظور زمینی است که برای احداث ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد)، قابلیت بهره دهی خود را از دست می دهندم. بدین لحاظ بهای تمام شده این قبیل دارایی ها، باید در طی عمر مفیدشان، به طور منظم به تدریج به حساب هزینه منظور گردد. این کاهش تدریجی بهای تمام شده، "استهلاک" خوانده می شود. ارزش قابل بازیافت دارایی مستهلک شده در تاریخ خروج از خدمت، ارزش اسقاطی خوانده می شود. مازاد بهای تمام شده نسبت به ارزش اسقاط دارایی ثابت، نشان دهنده مبلغی است که باید طی دوره عمر مفید دارایی به عنوان هزینه استهلاک در حسابها منظور شود.
چنانچه ارزش اسقاط در مقایسه با بهای تمام شده دارایی، قابل توجه نباشد، در محاسبه استهلاک می توان از آن صرف نظر کرد. روشهای مختلفی برای محاسبه هزینه استهلاک وجود دارد که متداول ترین آن، محاسبه هزینه استهلاک به روش خطی است. در این روش که دراین طرح از آن استفاده می شود مازاد بهای تمام شده دارایی نسبت به ارزش اسقاط، به طور مساوی در طول دوره عمر آن تقسیم می شود و هر ساله این مقدار به حساب هزینه های استهلاک منظور می شود.
در ادامه، اجزاء سرمایه گذاری ثابت طرح با توجه به برآوردهای فنی فصل سوم محاسبه خواهد شد.
1-2-4 هزینه ماشین آلات و تجهیزات خط تولید:
هزینه ماشین آلات و تجهیزات به کار رفته در خط تولید (اعم از داخلی یا خارجی) بر اساس استعلام های به عمل آمده از شرکتهای معتبر، برآورد گردیده است که علاوه بر نرخهای ارائه شده از سوی این سازندگان، هزینه هایی نیز جهت نصب و راه اندازی و صرف خواهد شد که شامل مواردی همچون نصب و راه اندازی، حمل و نقل، لوله کشی، برق کشی، عایق کاری، فونداسیون، ابزار دقیق، ساختار فلزی، رنگ کاری و غیره می باشند.
هزینه نصب و راه اندازی به صورت 10 درصد از کل هزینه های تامین تجهیزات برآورد می شود.
بر اساس مبانی فوق و استعلام به عمل آمده در خصوص هر یک از ماشین آلات و تجهیزات خط تولید، هزینه تامین آنها در جدول (6-4) ارائه شده است.
جدول (6-4) هزینه های تامین ماشین آلات و تجهیزات خط تولید
نام ماشین آلات و تجهیزات
تعداد
برآورد ارزش هر دستگاه
ارزش کل
(هزار ریال)
(دلار)
(میلیون ریال)
(هزار دلار)
ماشین برش و پرفراژ
ماشین رول پیچی
سیستم مکش هوا
1
8
2
28500
26000
4500
0
0
0
5/28
0/208
0/9
0/0
0/0
0/0
ماشین آلات و تجهیزات تعمیرگاه و آزمایشگاه
0/26
0/0
سایر موارد غیر مذکور (5 درصد موارد فوق)
6/13
0/0
هزینه نصب (10 درصد موارد فوق)
2/27
0/0
هزینه های داخلی خرید خارجی (15 درصد بخش ارزی)
0/0
–
جمع لرزش ماشین آلات و تجهیزات اصلی
3/312
0/0
جدول (8-4) برآورد هزینه های زمین، محوطه سازی و ساختمان سازی
شرح
مقدار (متر مربع)
هزینه واحد (هزار ریال)
هزینه کل (میلیون ریال)
سرمایه گذاری ساختمان و محوطه سازی
خاکبرداری و تسطیح
2200
5/2
5/5
خیابان کشی و پارکینگ
600
0/35
0/21
فضای سبز
1300
0/30
0/39
دیوار کشی
630
0/120
6/75
چراغهای محوطه (به عدد)
30
0/1200
0/36
سالن تولید مسقف
267
0/550
9/146
انبارهای مسقف
1040
0/400
0/416
آزمایشگاه
30
0/700
0/21
تاسیسات و تعمیرگاه
90
0/450
5/40
ساختمان های اداری
60
0/800
0/48
ساختمان های رفاهی، سرایداری و
125
0/650
3/81
سردخانه
0
0/900
0/0
سالن تولید غیرمسقف
0
0/100
0/0
انبارهای غیرمسقف
0
0/100
0/0
مجموع کل سرمایه گذاری ساختمان و محوطه سازی
8/930
مساحت و هزینه های زمین مورد نیاز
زمین
5600
0/50
0/280
4-2-4 هزینه وسائط نقلیه عمومی و وسایل حمل و نقل:
تعداد و انواع وسایل مورد نیاز واحد در بخش (5-7-3) تعیین شده است. فهرست، تعداد، مبانی محاسبه قیمتها و نیز مجموع مربوط به کل وسائط نقلیه عمومی و حمل و نقل در جدول (9-4) ذکر گردیده است.
جدول (9-4) هزینه وسایل نقلیه عمومی و حمل و نقل
نوع وسیله
تعداد
بهای واحد (میلیون ریال)
بهای کل (میلیون ریال)
اتومبیل سواری
1
0/61
0/61
وانت 2 تنی
1
0/78
0/78
کامیون (4 تنی/10تنی)
0
0/0
0/0
لیفتراک برقی (1 تن/3 تنی/3 تنی)
0
0/0
0/0
لیفتراک گازوئیلی (2 تنی/3تنی)
0
0/0
0/0
سایر موارد
0
0/0
0/0
جمع سرمایه گذاری مورد نیاز برای وسائط نقلیه
0/139
5-2-4 هزینه لوازم و اثاثیه اداری:
با توجه به حجم امور اداری این واحد تولیدی، 20 میلیون ریال بابت تهیه اثاثیه و لوازم اداری در نظر گرفته می شود.
2-2-4 هزینه تجهیزات و تاسیسات عمومی:
بر اساس تجهیزات و تاسیسات برآورد شده در بخش (7-3) و قیمتهای استعلام شده برای هر یک، سرمایه گذاری مورد نیاز این تاسیسات در جدول (7-4) برآورد شده است.
جدول (7-4) هزینه تجهیزات و تاسیسات عمومی
عنوان
مقدار
واحد
ارزش کل (میلیون ریال)
تامین برق از شبکه سراسری
0/157
کیلووات
1/102
برق اضطراری توسط دیزیل ژنراتور
0/0
کیووات
0/0
ایجاد تاسیسات لازم جهت تامین آب
8/7
مترمکعب در روز
9/4
تامین سوخت مورد نیاز:
گاز طبیعی
0/0
مترمکعب در ساعت
0/0
گازوئیل
6/3
مترمکعب
3/3
مازوت
0/0
مترمکعب
0/0
تاسیسات گرمایش ساختمانها
0/482
مترمربع
5/8
تاسیسات سرمایش و تهویه ساختمانها
0/482
مترمربع
6/4
برجهای خنک کننده
0/0
مترمکعب در ساعت
0/0
تصفیه شیمیایی آب (بدون املاح)
0/0
مترمکعب در ساعت
0/0
دیگ بخار
0/0
تن در ساعت
0/0
سیستم چرخش روغن داغ
0/0
مگاژول بر ساعت
0/0
اطفاء حریق
سیستم اطفاء حریق متمرکز
0/70
هوای فشرده
ندارد
0/0
تصفیه پساب
فاضلاب انسانی
0/5
باسکول
ندارد
0/0
سیستم ارتباطی تلفن
سه خط
5/4
سایر تاسیسات اضافی غیر مذکور
0
0/0
جمع ارزش تاسیسات عمومی
9/202
3-2-4 هزینه زمین، ساختمان و محوطه سازی:
هزینه خرید زمین و هزینه های محوطه سازی (خاکبرداری و تسطیح، خیابان کشی و پارکینگ، فضای سبز، دیوار کشی و چراغهای پایه بلند برای روشنایی محوطه) و نیز هزینه های ساختمان سازی (سالن تولید، انبارها، تعمیرگاه، تاسیسات و آزمایشگاه، ساختمانهای اداری و سایر موارد) تماماً بر اساس قیمتهای اخذ شده برای شرایط محل احداث واحد محاسبه می گردد. مقادیر مورد نیاز برای هر یک از موارد فوق در بخش (9-3) تعیین گردیده است. در جدول (8-4) جمع بندی هزینه های این اقلام ارائه گردیده است.
6-2-4 هزینه های قبل از بهره برداری:
هزینه های قبل از بهره برداری به ترتیب زیر محاسبه و در سرمایه گذاری ثابت کارخانه منظور می گردد.
الف) هزینه های مطالعات اولیه:
بابت هزینه مطالعات مقدماتی و تهیه طرح توجیهی و جواز تاسیس واحد و معادل 3/0% و بابت دریافت مجوزهای لازم جهت تاسیس و ثبت شرکت معادل 7/0% سرمایه گذاری ثابت منظور می گردد.
ب) هزینه ثبت قراردادها و تسهیلات مالی:
این هزینه ها 3 درصد میزان وام بانکی می باشد که در این طرح معادل هشتاد درصد سرمایه در گردش منظور می گردد.
ج) هزینه های مربوط به آموزش مقدماتی، راه اندازی و بهره برداری آزمایشی:
جهت آموزش پرسنل معادل 50 روز حقوق و مزایای پرداختی و به منظور راه اندازی و بهره برداری آزمایشی، هزینه 5 روز مواد اولیه و انرژی مصرفی در نظر گرفته می شود.
د) هزینه های جاری دوره اجرای طرح:
ماهانه 1 میلیون ریال و برای مدت بیست ماه در نظر گرفته می شود. مدت اجرای طرح دو سال در نظر گرفته شده است.
ح) هزینه های پیش بینی نشده:
5/3 درصد اقلام فوق الذکر به منظور سایر موارد پیش بینی نشده قبل از بهره برداری در نظر گرفته می شود.
جمع بندی هزینه های قبل از بهره برداری در جدول (10-4) ارائه شده است.
جدول (10-4) هزینه های قبل از بهره برداری
شرح
(میلیون ریال)
(هزار دلار)
هزینه مطالعات مقدماتی، تهیه طرح اجرایی و (3/0 درصد)
2/7
0/0
هزینه های تاسیس شرکت و دریافت مجوزهای مختلف (7/0درصد)
7/16
0/0
هزینه های جاری در دوره اجرای طرح
0/20
0/0
هزینه های مربوط به دریافت تسهیلات بانکی (3 درصد)
1/57
0/0
هزینه های آموزش، راه اندازی و بهره برداری آزمایشی
0/320
0/0
سایر هزینه های قبل از بهره برداری (5/3 درصد)
7/14
0/0
جمع
7/435
0/0
7-2-4 جمع بندی اجزاء و برآورد سرمایه ثابت:
جمع بندی اجزاء سرمایه ثابت در جدول (11-4) ارائه شده است. این رقم کل سرمایه گذاری ثابت مورد نیاز جهت احداث واحد را تعیین می کند.
جدول (11-4) جمع بندی اجزاء و برآورد سرمایه ثابت
ارزش کل
شرح
(میلیون ریال)
(هزار دلار)
جمع (میلیون ریال)
ماشین آلات و تجهیزات تولید
3/312
0/0
3/312
تجهیزات و تاسیسات عمومی
9/202
0/0
9/202
وسائط نقلیه
0/139
0/0
0/139
زمین
0/280
0/0
0/280
ساختمان و محوطه سازی
8/930
0/0
8/930
اثاثیه و لوازم اداری
0/20
0/0
0/20
هزینه های پیش بینی نشده (5/3) درصد
0/66
0/0
0/66
سرمایه گذاری ثابت غیر مذکور
0/0
0/0
0/0
هزینه های قبل از بهره برداری
7/435
0/0
7/435
جمع کل سرمایه گذاری ثابت
7/2386
0/0
7/2386
3-4 کل سرمایه گذاری:
با توجه به مقادیر سرمایه گذاری ثابت و در گردش محاسبه شده، کل سرمایه گذاری این طرح مطابق جدول (12-4) برآورد می گردد. لازم به ذکر است که معادل 60 درصد سرمایه گذاری ثابت از طریق دریافت وام بلندمدت 5 ساله با بهره 15 درصد و معادل 80 درصد سرمایه در گردش از طریق دریافت وام کوتاه مدت 1 ساله با بهره 22 درصد تامین خواهد شد که در تنظیم ترازهای مالی طرح، بازپرداخت آن مدنظر قرار گرفته است.
جدول (12-4) برآورد سرمایه گذاری
ارزش کل
شرح
(میلیون ریال)
(هزار دلار)
جمع (میلیون ریال)
سرمایه ثابت
7/2386
0/0
7/2386
سرمایه در گردش
9/2377
0/0
9/2377
جمع سرمایه گذاری کل
6/4764
0/0
6/4764
4-4 هزینه های تولید:
برای تولید هر محصول علاوه بر سرمایه گذاری مورد نیاز جهت احداث و راه اندازی واحد، هزینه هایی نیز باید به صورت سالیانه و در طول دوره فعالیت واحد منظور کرد. این هزینه ها شامل اقلامی مانند حقوق کارکنان، تامین انرژی و می باشند. در این بخش هزینه های ثابت و متغیر برآورد می شود تا بتوان بر اساس آن نسبت به تهیه ترازهای مالی طرح و محاسبه شاخص های مالی و اقتصادی اقدام نمود.
1-4-4 هزینه های ثابت
هزینه های ثابت، مخارجی است که با تغییر سطح تولید، تغییر نمی کند. هر چند با به صفر رسیدن میزان تولید (تعطیلی کارخانه) بعضی از اقلام هزینه ثابت نیز حذف می شوند ولی در تجزیه و تحلیلهای مالی با توجه به کوتاه مدت بودن وقفه فوق، می توان فرض کرد که این هزینه ها وجود دارند. از بارزترین مثالهای چنین هزینه هایی هزینه بیمه کارخانه و هزینه تسهیلات دریافتی می باشند. بعضی از اقلام هزینه ای نیز کاملاً ثابت نیستند ولی تا حدودی ماهیت ثابت دارند. به عنوان مثال هزینه حقوق کارکنان دفتر مرکزی و اداری واحد بستگی به میزان تولید ندارد. همچنین با تغییرات جزئی در مقدار تولید، هزینه حقوق پرسنل تولیدی نیز ثابت است. لذا برای در نظر گرفتن چنین استقلالی 850 درصد هزینه حقوق کارکنان به عنوان هزینه ثابت منظور می شود. بنابراین برای تفکیک چنین بخشهایی، درصدی از این هزینه ها به عنوان هزینه ثابت در نظر گرفته می شود. در جدول (13-4) اجراء هزینه ثابت این واحد ارائه و جمع بندی شده است. در ستون درصد این جدول، تعیین شده است که ماهیت ثبات این هزینه و حدود استقلال آن از میزان تولید چه مقداری است.
جدول (13-4) برآورد هزینه های ثابت
ارزش کل
شرح
درصد (ثابت/کل)
(میلیون ریال)
(هزار دلار)
جمع (میلیون ریال)
حقوق و مزایای کارکنان
85
8/553
0/0
8/553
انواع انرژی
20
0/53
0/0
0/53
هزینه استهلاک
100
7/209
0/0
7/209
هزینه تعمیر و نگهداری
10
4/7
0/0
4/7
هزینه های پیش بینی نشده تولید (5/3) درصد
8/28
0/0
8/28
جمع هزینه های تولید
7/852
0/0
7/852
هزینه های عملیاتی
15
3/24
0/0
3/24
هزینه بیمه کارخانه (2/0) درصد
8/4
0/0
8/4
هزینه تسهیلات دریافتی
100
5/418
0/0
5/418
جمع کل هزینه های ثابت
3/1300
0/0
3/1300
2-4-4 هزینه های متغیر
هزینه های متغیر اقلامی از هزینه هستند که با تغییر سطح تولید، تغییر می یابند. به عنوان مثال هر چه مقدار تولید بیشتر شود، مواد اولیه بیشتری مورد نیاز است. در این بخش نیز بعضی اقلام نسبت به ظرفیت تولید تغییر می کند، ولی بستگی آن 100% نمی باشد. به عنوان مثال با افزایش یا کاهش تولید در حدود کم، هزینه حقوق کارکنان تغییر نمی کند، ولی در صورتی که افزایش تولید، منجر به اضافه کاری شود، هزینه حقوق افزایش می یابد و یا اگر تولید از سطح خاصی کمتر شود، به کاهش پرسنل منجر می شود و حقوق نیز کاهش می یابد. به این منظور 15 درصد از هزینه حقوق کارکنان به عنوان هزینه متغیر منظور می شود. در سایر موارد نیز درصدی از اقلام هزینه ای به این بخش اختصاص داده می شود. جدول (14-4) اقلام هزینه متغیر واحد را همراه با درصد وابستگی آن به تغییرات نشان می دهد.
جدول (14-4) برآورد هزینه های متغیر
ارزش کل
شرح
درصد (متغیر/کل)
(میلیون ریال)
(هزار دلار)
جمع (میلیون ریال)
مواد اولیه و قطعات
100
5/12193
0/0
5/12193
حقوق و مزایای کارکنان
15
7/97
0/0
7/97
انواع انرژی
80
9/211
0/0
9/211
هزینه تعمیر و نگهداری
90
4/66
0/0
4/66
هزینه های پیش بینی نشده تولید (5/3) درصد
9/439
0/0
9/439
هزینه تولید غیر مذکور
0/0
0/0
0/0
جمع هزینه های تولید
4/13009
0/0
4/13009
هزینه های عملیاتی
85
7/137
0/0
7/137
جمع کل هزینه های متغیر
1/13147
0/0
1/13147
5-4 قیمت تمام شده محصول
با محاسبه هزینه های ثابت و متغیر طرح، کل هزینه های طرح مطابق جدول (15-4) جمع بندی می گردد.
جدول (15-4) برآورد کل هزینه های سالیانه
هزینه های سالیانه
شرح
(میلیون ریال)
(هزار دلار)
جمع (میلیون ریال)
هزینه ثابت
3/1300
0/0
3/1300
هزینه متغیر
1/13147
0/0
1/13147
جمع کل هزینه های سالیانه
4/14447
0/0
4/14447
با توجه به ظرفیت اسمی واحد، قیمت تمام شده محصول برابر است با:
ریال 12258= قیمت تمام شده
6-4 صورتهای مالی و شاخص های اقتصادی طرح:
کلیه محاسبات صورتهای مالی (مشتمل بر سود و زیان و گردش وجوه نقدی و ) برای زمان اجرای یک ساله طرح و طی 5 ساله اول بهره برداری و نیز تعاریف و محاسبات شاخص های اقتصادی طرح به طور کامل توسط نزم افزار کامپیوتری انجام گرفته است که نتایج آن در ضمیمه (1) ارائه گردیده است.
7-4 ارزیابی مالی و اقتصادی طرح:
نتایج محاسبات کامپیوتری صورتهای مالی و شاخص های اقتصادی طرح حاکی از سودآوری طرح بوده و عمدتاً می توان به شاخص های اصلی آن از قبیل نرخ بازده داخلی، میزان تولید در نقطه سر به سر، سالهای برگشت سرمایه و نسبت سود و زیان ویژه به سرمایه نقدی تاکید نمود که دلیل قاطعی بر توجیه پذیری و پایداری اقتصادی طرح و وجود اطمینان کافی در سرمایه گذاری برای احداث اینگونه واحدها می باشد. در جدول (16-4) این شاخص ها ارائه شده اند.
جدول (16-4) شاخصهای مالی واقتصادی طرح
ردیف
شرح
مقدار
1
نرخ بازده داخلی طرح
3/27%
2
درصد ارزش افزوده بر مبنای هزینه تولید
6/17%
3
درصد سهم منابع داخلی
0/100%
4
درصد تولید در نقطه سر به سر
9/50%
5
سالهای برگشت سرمایه
3 سال و 9 ماه
6
سرمایه گذاری ثابت سرانه (میلیون ریال)
6/79
7
درصد کارکنان تولید به کل کارکنان
7/76%
8
نسبت سود و زیان ویژه به سرمایه نقدی
8/43%
نتایج محاسبات فنی، مالی و اقتصادی
عنوان طرح: دستمال کاغذی (رول و بسته بندی)
گروه صنعت: صنایع سلولوزی و چوب
1-1 برنامه تولید سالیانه: کل ارزش تولیدات
قیمت عمده
سالیانه بر اساس
فروشی هر واحد
ظرفیت اسمی
تولیدات
واحد
ظرفیت سالانه
(هزار ریال)
(میلیون ریال)
دستمال کاغذی (رول و بسته بندی)
تن
1000
0/15700
0/15700
جمع کل ارزش تولیدات سالیانه
0/15700
درصد تولید نسبت به ظرفیت اسمی در پنج سال اول راه اندازی:
سال اول
سال دوم
سال سوم
سال چهارم
سال پنجم
75
85
100
100
100
تعداد روز کاری در این واحد 270 روز در سال می باشد که در 1 نوبت کاری 5/7 ساعته در روز به فعالیت مشغول می باشد.
2-1 نام، مقدار و ارزش مواد مصرفی:
ارزش سالیانه
نام مواد مصرفی
مصرف سالیانه
واحد
میلیون ریال
هزار دلار
کاغذ تیشو
4/947
تن
1/10895
0/0
کارتن بسته بندی
0/139000
عدد
9/430
0/0
لوله مقوایی
0/100
تن
0/380
0/0
کیسه پلی اتیلنی
7/16
تن
2/75
0/0
سایر مواد اولیه غیر مذکور 5/3 درصد
3/412
0/0
جمع کل ارزش سالانه مواد اولیه
5/12193
0/0
جمع کل ارزش سالانه مواد مصرفی (هر دلار 8000 ریال):
5/12193
14