تقدیم نامه
ما این طرح و پروژه که پروژه کارآفرینی در موردهدفون میکروفون دار می باشد را به کلیه کسانی که مرا در راه آماده سازی و به پایان رساندن یاری نمودند تقدیم می کنیم که عبارتند از : استاد گرامی جناب استاد ریحانی و پدر و مادرمان و با کمال احترام از ایشان تشکر می کنیم.
نجاتی-کریمی
تقدیر نامه
این طرح که پروژه کارآفرینی هدفون میکروفون دار می باشد؛ با کمک چندین نفر به پایان رسید که از آن ها بسیار متشکریم؛ بخصوص از استاد عزیز به خاطر کمک و راهنمایی من در آماده سازی و در آخر از پدر و مادرمان که در تمامی مراحل این طرح امکانات و محیط را برای ما فراهم نمودند و از تمامی کسانی که ما را در این راه یاری نموده اند و پشتیبان ما بوده اند تقدیر و تشکر داریم و امیدواریم در تمامی مراحل طول زندگی پیروز و موفق باشند.
نجاتی-کریمی
پیشگفتار
این طرح که پروژه کارآفرینی هدفون میکروفون دار است با کمک دوستان آغاز شد و با تحقیق در مورد آن از کارخانجات معتبر اطلاعات فراهم آمد و توضیح خلاصه آن که هدفون میکروفون دار از دو بلند گو، یک میکروفون، یک کابل و یک تیغه تنظیم کننده تشکیل شده که در مواردی چون انتقال و دریافت صوت، در تلفن های هندز فری، تلفن های اینترنتی و بازی های کامپیوتری بکار می رود و با توجه به کم بودن کارخانجاتی نظیر این محصول از جمله طرح های نو سودده در صنعت می باشد.
نجاتی-کریمی
مقدمه:
هر محصول ویژگی ها ومشخصات خاصی دارد که پیش از هر گونه بررسی فنی ، مالی و اقتصادی طرح ، لازم است این خصوصیات به درستی شناخته شوند. شناخت صحیحی از مشخصات و انواع مختلف محصول بدون تردید ، راهنمای مناسبی جهت تصمیم گیری های لازم در انتخاب روش و عملیات تولید ومحاسبات مورد نیاز خواهد بود.در این ارتباط یکی از موثرترین روش های قابل استفاده، بکارگیری استانداردهای مدون ملی و جهانی هر یک ازمحصولات می باشد. علاوه بر این جهت بررسی بازار لازم است تا شماره تعرفی گمرکی محصولات نیز مشخص گردد تا درباره روند واردات و مقررات آن شناخت لازم حاصل شود.
فصل اول
کلیات و سوابق
کلیات و سوابق
شامل:
1-1معرفی اجمالی پروژه
2-1 معرفی محصول
3-1سوابق تولیدات
4-1کاربرد محصول
5-1 بازار مصرف
1-1معرفی اجمالی پروژه
1-1-1 نام محصول
محصول مورد نظر در این طرح هدفون میکروفون دار استریو بوده که عبارت است از یک وسیله متشکل از میکروفن از نوع خازنی با امپدانس 2 کیلو اهم و دو عدد بلند گوی از نوع لایر میباشد.هدفون میکروفون دار جهت دریافت وارسال صوت به تجهیزات صوتی بصورت تبدیل انرژی صوتی به سیگنالهای الکتریکی وبرعکس به کار می رود. تولید هدفون میکروفون دار دارای کد 8 رقمی 32301331 در طبقه بندی صنایع میباشد.
2-1-1 مشخصات فنی محصول
شکل ظاهری
شکل هدفون میکروفون دارمورد نظر در این طرح در شکل صفحه بعد نشان داده شده است.
3-1- 1مشخصات فیزیکی و فنی:
Frequency response 20-22000hz
Impedance 32 ohms
Cable lengh 2m
Connector 3.5mm stereo jack plug
Headphone sensitivity 91db/1mw
Maximume power input 50mW
Mic opereating renge 100-16000hz
Mic sensitivity -76dB,3dB
Mic impedance 600ohm
4-1-1 اجزای متشکله محصول
هدفون میکروفون داراز قطعات زیر تشکیل شده است:
1-کپسول میکروفون خازنی1عدد
2-نگهدارنده خازن 1عددپلاستیکی از ا.بی.اس
3-بازوی اتصال به
بدنه هدفون 1عدد پلاستیکی از ا.بی.اس
4-توپی تنظیم پایه 1عدد پلاستیکی از ا.بی.اس
5-بلند گو 2عدد مای لایر0.5 وات
6-نگهدارنده بلند گو 1عدد پلاستیکی از ا.بی.اس
7-کابل کابل کواکسیال 6رشته
8-تیغه تنظیم 1عدد فلزی
9-بازوی تنظیم کننده پلاستیکی 2 عدد
10-پد ازجنس هیدروفیل 2عدد
5-1-1 شماره تعرفه گمرکی
در داد و ستد های بین المللی جهت کد بندی کالا در امر صادرات و واردات و تعیین حقوق گمرگی و سود بازرگانی،عمدتاً ازدو نوع طبقه بندی استفاده می شود. یکی از طبقه بندیها نام گذاری بروکسل ودیگری طبقه بندی مرکز استاندارد تجارت بین الملل می باشد.روش طبقه بندی مورد استفاده در بازرگانی خارجی ایران،طبقه بندی بروکسل است که بنابر نیازها و کاربردهای خاص موجود،بعضاً تقسیم بندی های بیشتری د زیر تعرفه ها انجام گرفته است.در جدول(1-2) شماره تعرفه گمرکی،کد سیستم هماهنگ شده(زیر تعرفه)،نوع کالا،حقوق گمرکی،سود بازرگانی و شرایط ورود محصول درج گردیده است.
جدول(1-1) مشخصات گمرکی کالا
سود بازرگانی
حقوق گمرگی
نوع کالا
کد سیستم هماهنگ شده
شماره تعرفه
16
4
هدفون
8518.30
8518
2-1 معرفی سوابق
بررسی امکانات فروش برای محصول تولید شده در هر واحد جدید صنعتی می تواند عامل بسیار موثری در ارزیابی موقعیت اقتصادی وآینده این گونه واحدها باشد. در این ارتباط با در نظر گرفتن ویژگی های خاص هر صنعت،وضعیت تولیدات داخلی و میزان مصارف و نیازهای داخلی(بر مبنای انواع کاربرد محصول) مورد تحلیل وبررسی قرار می گیرد و باتعیین تولید داخلی محصول،باید سهم قابل کسب بازار برای واحدهای جدید ارزیابی شود.
هدفون میکروفون دار از بازار گسترده ای در سطح کشور برخوردار است. اکثر افرادی که از کامپیوتر استفاده می کنند نیاز به هدفون دارند. محصول در تجهیزات مخابراتی و مولتی مدیا نیز بکار میرود. در خصوص میزان مصرف با توجه به مشخص نبودن آمار مصرف کنندگان و همچنین مشخص نبودن میزان واردات محصول به خاطر واردات مستقیم آن، می توان مبنای دقیقی را برای مصرف آن ذکرکرد ولیکن می توان اذعان نمود که با توجه به رشد روز افزون بکارگیری تجهیزات مولتی مدیا و مخابراتی و ازطرفی مستهلک شدن آن،مصرف روز افزونی دارند.
در خصوص هدفون میکروفون دارصادرات وجود ندارد.در خصوص واردات هدفون میکروفون دار بررسی میزان واردات نشانگر واردات حدود 270هزار دلار از کشور های هلند،امارات،انگلستان و آلمان می باشد که عمدتاًبه هدفون میکروفون دارمخابراتی و… می باشد. در خصوص هدفون میکروفون دارذکر این نکته لازم است که محصول عمدتاًبصورت مستقیم وارد کشور می شود که مبنای دقیقی را نمی توان برای آن قید نمود. هدفون میکروفون دار وارداتی عمدتاًاز کشورهای چین تایوان، مالزی،هنگ کنگ و انگلستان می باشد.
3-1 کاربرد محصول
هدفون میکروفون دار کالای نهایی ومصرفی بوده ومستقیماً به مصرف می رسد. هدفون میکروفون دارجهت انتقال ودریافت صوت به تجهیزات صوتی به صورت تبدیل انرژی صوتی به سیگنالهای الکتریکی و برعکس به کار می رود.امروزه با توجه به گسترش وسایل مولتی مدیا، مخابراتی وکامپیوترهای شخصی مصرف هدفون میکروفون دار نیز رو به گسترش می باشد.ازجمله کاربردهای آن می توان در بازی های کامپیوتری،تجهیزات مخابراتی،تلفن اینترنتی، تلفن هندفری و تجهیزات صوتی نام برد. همچنین پایین بودن قیمت آن عامل دیگری برای افزایش مصرف این محصول می باشد.از محصولات جایگزین می توان از هدفون میکروفون دار در اشکال مختلف نام برد.
4-1 بررسی نیازهای جامعه
نیاز جامعه به محصول به گونه ای است که همان طور که در بحث وارداتی این محصول گفته شد میزان واردات نشانگر واردات حدود 270هزار دلار از کشور های هلند،امارات،انگلستان و آلمان می باشد که عمدتاًبه هدفون میکروفون دارمخابراتی و… می باشد.
در خصوص هدفون میکروفون دارذکر این نکته لازم است که محصول عمدتاًبصورت مستقیم وارد کشور می شود که مبنای دقیقی را نمی توان برای آن قید نمود.
و سالانه مقدار زیادی از درآمد ارزی را از کشور خارج می کند. می توانیم با این کار جلوی این واردات را گرفته و محصول را در داخل کشور تولید کرد.
فصل دوم
طراحی تولید
1-2 فرایند تولید
2-2 تشریح فرایند تولید منتخب
3-2 بررسی ایستگاهها و مراحل و شیوه های کنترل کیفیت
4-2 ابزار و ماشین آلات مورد نیاز و منابع تامین آن
5-2 مواد اولیه و منابع تامین آن
6-2 ظرفیت تولید
7-2 برنامه زمانبندی اجرای طرح
8-2 تعیین محل کارخانه
1-2 فرایند تولید
فرایند تولید هدفون میکروفون داراز مواد اولیه تا حالت نهایی مستلزم عبور از مراحل عملیاتی است که متناسب با شرایط تکنولوژی دارای روش های تولیدی با توجه به پروسس می باشد که می تواند شامل طراحی و تولید و یا مونتاژ باشد. در این طرح با در نظر گرفتن محدودیت های سرمایه گذاری و اقتصادی تر بودن روش مونتاژ این روش مکورد بررسی قرار گرفته است.
2-2 تشریح فرایند تولید منتخب
تولید هدفون میکروفون داردر چهار مرحله اساسی صورت می گیرد که در ذیل هر مرحله به تفکیک بررسی شده است.
1-تهیه قطعات پلاستیکی
فرایند قالب ریزی تزریقی یکی از گوناگون ترین روش های تولید در صنعت و پرداخت پلاستیک می باشد. این روش فرایندی است که توانایی تولید قطعات قالب ریزی شده با شکل های پیچیده و دقت خوب در ابعادمختلف را داذا بوده و یک روش شکل دهی یا قالب گیری انواع گرانول مواد ترموپلاست است. عمل یک دستگاه قالب گیری ترزیقی،تبدیل یک ماده پلاستیک خام گرانولی شکل به حالت یک سیال یکنواخت برای رساندن آن به حفره های یک قالب می باشد. پلاستیک های گرانولی با پودری از یک قیف به یک محفظه گرم شده تغذیه می شوند که در آنجا تحت شرایط معین به وسیله حرارت نرم می گردند. این کار در یک سیلندر گرم و تحت فشار انجام شده و یک شناور یا مارپیچ، مواد را با نیرو به داخل قالب می رانند. قالب به وسیله گیره انتهای ماشین تا هنگامی که سرد شده و به مقدار کافی برای بیرون پریدن از قالب باز سخت شده باشد بسته نگه داشته خواهد شد. دمای قالب از 52 تا 149 درجه سانتیگراد می تواند تغییر کند. ژاکت آب سرد و فیلتر الکتریکی گرما دهنده برای نگه داری دمای مناسب استفاده می شود محدوده متوسط فشار قالب گیری ترزیقی از 2040-68 اتمسفر، بسته به ترکیب قالب و طرح آن می باشد قالب از یک طرف به مرکز صفحه متحرک و از طرف دیگر به صفحه ثابت متصل شده است چون قالب برای آزاد شدن قطعه کار،همیشه از وسط باز می شود،لذا وقتی صفحه متحرک مذکور گشوده و به عقب برود نیمی از قالب را با خود به عقب میرود و در نتیجه قالب باز شده و قطعه بیرون می افتد. سپس صفحه متحرک دوباره بجای خود باز گشته و قالب بسته میشود تا عمل ترزیق دوباره انجام گیرد.
2-مونتاژ قطعات
در این مرحله کپسول خازنی بلند گو ها و کابل و قطعات پلاستیکی در میز های مونتاژ پس از کنترل کیفی قطعات مونتاژ می گردد عملیات مونتاژ توسط کارگران صورت می گیرد عملیات مونتاژ تنها دارای یک قسمت لحیم کاری بوده و جهت لحیم کاری سر کابل به کپسول خازنی و بلند گو ها می باشد
3-تست و آزمون کارکرد
پس از مونتاژ هدفون میکروفون داردر میز های تست و آزمون به کامپیوتر ها وصل شده و تست می گردد. فرایند تست شامل کارکرد انتقال و دریافت صوت و کار کرد آن می باشد.
4-بسته بندی
در این مرحله هر محصول در یک بسته متشکل از یک مقوا ی چاپ شده و یک لفاف پلاستیکی قرار می گیرد سپس هر 40 محصول در یک کارتون قرار می گیرد.
ترسیم شامتیک فرآیند تولید هدفون میکروفرن دار
3-2 بررسی ایستگاهها و مراحل و شیوه های کنترل کیفیت
یافتن جایگاهی مناسب در جهان امروز بدون حضور جدی در بازار پررقابت جهانی میسر نیست و این نیز بدون داشتن متاعی با کیفیت بالا وبهای ارزان جهانی میسر نبوده و این نیز بدون داشتن متاعی با کیفیت بالا و فیمت ارزان برای عرضه فراهم نخواهد شد. ارتباط میان کیفیت محصول تولیدی، خدمات پس از فروش و رفاه بشر به نحوی گسترش یافته که بیان آن مستلزم ساختن مفاهیم جدیدی می باشد و این مفاهیم توصیف کننده خصوصیات کیفی محصول هستند. هر تولید کننده برای اینکه بتواند با رقبای خویش در داخل و خارج کشور رقابت کند باید کیفیت محصول خود را بالاتر و قیمت آن را نیز کاهش دهد. در یک کارخانه هیچ کس در مطلوب بودن کاهش هزینه ها تردیدی ندارد ولی ممکن است بعضی از تولید کنندگان این مطلب که بهبود کیفیت باعث تقلیل هزینه ها می شود مورد تردید باشد. معمولاً این گونه افراد کیفیت را در طراحی خوب می دانندو ممکن است بر روی نظر خود اصرار ورزند ولی باید توحه داشت که اگر محصول نتواند وظیفه خود را انجام دهد، عمر کافی نداشته باشد یا از ظاهر خوبی برخوردار نباشد رضایت مشتری را از دست می دهد. بطور کلی کیفیت محصول را به صورت خصوصیات مهندسی و تولیدی محصول که درجه ارضاء خواسته های مصرف کننده راتعین می کند تعریف می نماید. کنترل کیفیت جهت تعیین صحت عمل تولید مطابق مشخصات فنی تعیین شده برای محصول انجام می گیرد و باعث می شود که ضایعات محصول کمتر شده و در نتیجه قیمت تمام شده محصول کاهش می یابد.
اهداف کنترل کیفیت
1-تعیین استانداردها- تعیین عملکرد مطلوب
2-ارزیابی عملکرد- مقایسه عملکرد محصول ساخته شده با استانداردها
3-اقدام اصلاحی- انجام اقدام اصلاحی در صورت عدم رعایت استانداردها
در صورت فقدان معیارهایی برای انجام کنترل در هر کارخانه، می توان شاهد دوره های متناوب تولید ودوره های متناوب رد محصول بود. این رفتار دوره ای حاصل فشارهای داخل کارخانه برای افزایش تولید و کنترل کیفیت است.
بازرسی به مفهوم مقایسه مشخصه ها با استانداردهای تعیین شده می باشد و آن یکی از مراحل کنترل کیفیت است و بستگی به سایر مراحل آن یعنی تعاریف، تفاسیر و روشها دارد. بازرسی به نوبه خود اطلاعات لازم جهت استفاده دیگر مراحل کنترل کیفیت را فراهم میکند.
مراحل بازرسی به طور کلی با توجه به وضعیت هر صنعت به ترتیب زیر می باشد:
1-بازرسی دریافت مواد اولیه
2-در مرحله شروع تولید
3-در مرحله حین تولید و عملبات
4-در مرحله پایانی کار
هر یک از این مراحل بازرسی ممکن است در محل عملیات یا آزمایشگاه انجام گیرد.
مراحل و ایستگاه های کنترل کیفیت
1-3-3-کنترل کیفیت مواد اولیه
مواد اولیه باید از کیفیت خوبی برخوردار بوده و مواد اولیه این طرح باید با توجه به پارامتر های هر یک کنترل گردند.بلند گو ها از نظر پخش و قدرت صوتی،در خصوص میکروفون انتقال صوت و ظرفیت آن و در خصوص گرانول می توان وزن مخصوص، دمای سرویس دهی، شاخص ذوب را کنترل نمود.
2-3-3-کنترل کیفیت حین تولید
در حین تولید برای جلوگیری از تولید ضایعات و افزایش کیفیت محصول تولید شده باید در مراحل مختلف تولید کنترل کیفی صورت گیرد.
-کنترل دمای اکستروژن، سرعت پیچ و تنظیم دقیق برای جلو گیری از تغییرات ابعادی
-کنترل ابعادی قطعات
-کنترل سطح خارجی قطعات پلاستیکی
-پر شدن کامل قالب ها و کامل بودن شکل اتصالات
-لحیم کاری کابل به میکروفون و بلندگوها
3-3-3-کنترل کیفیت محصول نهایی
محصول نهایی با توجه به نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و آزمون های لازم طبق ویژگی های محصول صورت می گیرد.پارامتر های بررسی شامل تست کارکرد، دریافت و انتقال صوت، قدرت پخش صوت و بکارگیری آن می باشد.
4-2 ابزار و ماشین آلات مورد نیاز و منابع تامین آن
از فاکتورهای لازم در تعیین و انتخاب ماشین آلات می توان به ظرفیت، توان کاری و دیگر مشخصات فنی آنهانظیر سرعت، دقت و کیفیت عملکرد، برخورداری از سیستم های کنترل وهمچنین میزان استهلاک آنها اشاره نمود. در طرح حاظر با توجه به نیازهای خط تولید و مراحل تولید ماشین آلات از داخل انتخاب شده است.
دستگاه تزریق
جهت تهیه قطعات پلاستیکی به کار رفته و با توجه به ظرفیت تزریق سالانه(50تن) حداکثر نیاز به یک دستگاه تزریق می باشد. همچنین با توجه به ابعاد و تعداد قطعات پلاستیکی مورد نیاز از دستگاه تزریق 250 گرمی وقالبهای 24 حفره ای استفاده می شود.
جدول(1-2) معرفی ماشین آلات وتجهیزات خط تولید
منبع تامین
تعداد
نام ماشین مشخصات فنی
ردیف
داخلی
1دستگاه
دستگاه تزریق باظرفیت 30ضربه در دقیقه به صورت چند حفره ای با تزریق250گرمی با قالبهای مربوطه
1
داخلی
4دستگاه
کامپیوترهای تست کامپیوتر با نرم افزارهای مربوطه
2
داخلی
1سری
تجهیزات خط تولید شامل میزهای مونتاژ، میزهای تست، میزهای بسته بندی وابزار دستی
3
5-2 مواد اولیه و منابع تامین آن
برای تولید هدفون میکروفون دار نیاز به دو دسته مواد اولیه اصلی، مواد اولیه بسته بندی می باشد، که در زیر مورد بررسی واقع شده است.
1-5-2 برآورد مصرف مواد و قطعات خریداری
گرانول ا.بی.اس
گرانول ا.بی.اس جهت تولید قطعات پلاستیکی محصول بکار میرود، میزان مصرف آن برای هر عدد بطور متوسط 100گرم بوده و با توجه به ظرفیت سالانه طرح گرانول مورد نیاز در یک سال عبارتند از
50تن گرم 0000000=100*500000
کپسول میکروفون
برای قسمت میکروفون محصول نیاز به یک عدد کپسول خازنی می باشد. ضایعات در حدود یک درصد براورد می شود بنابر این با توجه به ظرفیت طرح میزان کپسول مورد نیاز در یک سال برابر است با :
عدد 05000=1.01*500000
بلندگوی مای لایر
برای قسمت هدفون محصول نیاز به دو عدد بلند گوی مای لایر می باشد. ضایعات در حدود 1% برآورد می شود بنابراین با توجه به ظرفیت طرح میزان بلند گوی مورد نیاز در یک سال برابر است با :
عدد 1010000=1.01*2*500000
تیغه تنظیم
برای هر محصول نیاز به یک عدد تیغه تنظیم فلزی می باشد. ضایعات در حدود 1% برآورد می شود بنابر این با توجه به ظرفیت طرح میزان تیغه تنظیم مورد نیاز در یک سال برابر است با:
عدد 505000=1.01*500000
پد
برای محافظ بلندگوها بکار رفته و مصرف آن دو عدد می باشد. . ضایعات در حدود 2% برآورد می شود بنابر این با توجه به ظرفیت طرح میزان پد مورد نیاز در یک سال برابر است با:
عدد 1020000=1.02*2*500000
کابل
برای هر محصول نیاز به یک کابل با کانکتور استریو می باشد. . ضایعات در حدود 1% برآورد می شود بنابر این با توجه به ظرفیت طرح میزان کابل مورد نیاز در یک سال برابر است با:
عدد 505000=1.01*500000
مواد اولیه برای بسته بندی مقوای چاپ شده با لفاف پلاستیکی
برای قرار دادن یک محصول به کار میرود. بنابراین مصرف آن یک عدد به ازای هر محصول بوده و ضایعات در حدود 1% برآورد می شود بنابر این با توجه به ظرفیت طرح و با احتساب ضایعات میزان مورد نیاز در یک سال برابر است با:
عدد 505000=1.01*500000
کارتن
کارتن برای قرار دادن40 عدد محصول به کار می رود با توجه ظرفیت طرح و با احتساب ضایعات 1% میزان مورد نیاز در یک سال برابر است با:
هزار عدد 12.625=1.01*(40/500000)
6-2 ظرفیت تولید
یکی از پارامترهای بسیار مهم در طراحی و تولید است. بدین نحو که اگر کمتر از حد تولید کنیم مکن است هزینه های تولید افزایش یافته و اقتصادی بودن پروژه را محدود کند و اگر بیش از حد تولید کنیم با افزایش تولید هزینه های انبار داری و توقف محصول در بازار افزایش یافته و به طرق غیر مستقیم قیمت تمام شده را افزایش می دهد و سرمایه راکد را زیاد می کند.
برای تعیین ظرفیت درست تولید لازم است پارامترهای زیر را در نظر داشت:
1-نیاز جامعه
2-کشش بازار
3-نقطه سر به سر
4-حجم سرمایه گذاری ثابت و در گردش
5-میزان توقف و هزینه های انبارداری
6-تعداد پرسنل تولید
7-تعداد شیفت های تولید
جدول(2-2) ظرفیت تولید
محصول
تولید سالانه
قیمت واحد هزارریال
قیمت کل(میلیون ریال)
هدفون میکروفون دار
500000
21800
10900
7-2 برنامه زمان بندی اجرای طرح
بررسی و تحلیل برنامه زمان بندی طرحهای صنعتی موضوع گسترده ای است که از نقطه نظر های مختلفی می توان آن را مطرح نمود در این مبحث سعی شده است با در نظر گرفتن ویژگی های طرح جنبه های مختلفی مورد بررسی قرار گیرد از نظر وسعت و حجم زمان بندی طرح های صنعتی از مرحله تحقق فکر اولیه و انتخاب مشاور تا مرحله بهره برداری دائم از واحد را فرا می گیرد. در طی این مراحل ارکان اجرایی متعددی با بقیه درگیر خواهند شد.
فاز اول
مطالعات فنی اقتصادی و امکان سنجی تا مرحله انتخاب محل انتخاب تکنولوژی و فرآیند عملیات و نعیین جا نمایی موقت مجری طرح و مهندس مشاور و مدیریت اجرا تهییه و تدوین یش نویس قراردادهای مربوطه و هدایت مذاکرات
فاز دوم
طراحی فرآیند و تعیین مشخصات ماشین آلات جانبی تجهیزات اصلی انتخاب سازندگان تجهیزات و فروشندگان تکنولوژی طراحی تفصیلی تجهیزات و کل کارخانه تامین ماشین آلات و تجهیزات اصلی جانبی ودر نهایت طراحی ساختمان
فاز سوم
مراحل اجرایی مانند تدارکات مصالح و لوازم عملیات اجرایی انتخاب پیمانکاران ساختمانی و نظارت بر آن ترخیص تجهیزات اصلی و فرعی به همراه تعیین دستورالعمل های نصب و راه اندازی آزمایشی و موارد مشابه دیگر
فاز چهارم
نصب تجهیزات انتقال دانش فنی در صورت نیاز آموزش های بهره برداری و تعمیرات مدیریت بهره برداری طراحی و تدوین سیستم برای امور عملیاتی واحد برنامهریزی و مدیریت تولید تعمیرات و نگهداری خرید و مدیریت مواد فروش و حمل مدیریت مالی و پرسنلی و بطور کلی روش های مدیریت و. در نهایت تهییه و تدوین دستورالعمل های عملکرد تجهیزات و ماشین آلات
فاز پنجم
نصب تجهیزات نظارت بر نصب راه اندازی تجهیزات خط تولید و نهایتاً کل کارخانه آزمایش های بهره وری و صدور گواهی تحویل موقت کارخانه همراه خواهد بود.
ارکان اصلی اجرایی در این کار پیسمانکار نصب مدیریت بهره برداری فروشنده تکنولوژی و تجهیزات و مهندسی مشاور خواهد بود.
جدول (3-2)برنامه زمان بندی اجرای پروژه
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
شرح فعالیت
ردیف
* *
مطالعه اولیه
1
* *
اخذ مجوز های مربوطه
2
* *
تهیه زمین وانعقادقرارداد آب وبرق
3
* *
تسهیلات بانکی
4
* *
سفارش خرید ماشین آلات
5
* * * * * *
عملیات ساختمان ها
6
* * * *
نصب تاسیسات
7
* * * *
نصب ماشین آلات و تجهیزات
8
* * * *
محوطه سازی
9
* *
استخدام و آموزش کارکنان
10
* *
آزمایشات و راه اندازی
11
* *
اخذ پروانه بهره برداری
12
8-2 تعیین محل کارخانه
در تایین محل کارخانه فاکتورهای متعددی تاثیر گذارند.
1-8-2 عوامل ورودی سیستم
هر چیزی که از بیرون بر کارخانه و وسایل آن تاثیر گذار است مثل:
الف) نیروی انسانی
ب) انرژی: برق، آب، سوخت
ج) مواد اولیه
د) ابزارها و دستگاهها
2-8-2 عوامل خروجی سیستم
هر چیزی که از داخل کارخانه بیرون می رود. مثل:
الف) محصول تولیدی
ب) بازار مصرف محصول
ج) ضایعات
د) آلودگی صوتی و هوا
ح) طرز تلقی ساکنان محدوده طرح
3-8-2 ویژگی ها ومشخصات سیستم عملیاتی
مثل: نزدیکی به مواد اولیه، بازار مصرف، جاده های ترانزیت، بنادر برای صادرات، رفاه عمومی، امتیازات خاص
مشخصات فنی و تولیدی هر طرح با طرح دیگر متفاوت و نیازهای آنها باهم متفاوت است از جمله نیاز به انرژی خاص نیاز به آب نیاز منبع سوخت خاص و مواد اولیه خاص و یا نیاز به دفع یا دفن ضایعات ایجاب می کند محل اجرای طرح را با مطالعه و بررسی های دقیق انتخاب کرد. مثلاً کارخانه سیمان باید در فاصله 30 کیلو متری شهر طراحی شود.
4-8-2 وجود معافیت های حقوقی و امتیازات خاص(سیاست های انگیزه ای)
یعنی سیاست های لازم برای بوجود آوردن انگیزه برای بوجود آوردن کارخانه در محل های محروم و از تمرکز کارخانجات در یک شهر جلوگیری به عمل آید
مراحل تایین کارخانه
الف) تعین منطقه عملیاتی
کارآفرین با توجه به مشخصات فنی و چهار مشخصه اصلی تعیین محل کارخانه در گام نخست یکی از مناطق شمال، جنوب، شرق و غرب و مرکز را برای منطقه عملیاتی داوطلب می کند
ب) تعیین محدوده طرح
در این مرحله کارآفرین محدوده کوچکتر و محدودتری را برای کارخانه خود داوطلب می کند. عوامل تاثیر گذار در این مهم عبارتند از: وجود جاده های ترانزیت، وجود رفاه عمومی، نظریه مدیریت پروژه، وجود واحدهای مشابه
جدول(4-2)محل اجرای طرح
استان: یزد
شهرستان: مهریز
بخش: –
روستا: –
ج) انتخاب محل کارخانه
کارآفرن در این گام باید با توجه به عوامل زیر نسبت به تعیین محل کارخانه و انتخاب جایگاه آن اقدام نماید.
جدول(4-2)محل اجرای طرح جدول(5-2) زمین مورد نیاز طرح
شهرها
شرح
شیراز
اصفهان
یزد
19
18
18
1- نزدیکی به مواد اولیه
17
18
20
2- نزدیکی به نیروی انسانی
19
19
19
3- نزدیکی به بازارفروش
17
18
18
4- نزدیک به بازارمصرف
17
18
20
5- نظریه مدیریت طرح
19
20
20
6- وجود جادههای ترانزیت
17
17
17
7- نزدیک به بنادربرای صادرات
17
17
20
8- معافیت های حقوقی
18
18
20
9- وجود رفاه عمومی
18
19
19
10- وجود امتیازخاص
178
182
191
امتیازکل
فصل سوم:
نیروی انسانی مورد نیاز طرح
1-3 نیروی انسانی مورد نیاز طرح
2-3 شرح وظایف پرسنل
3-3 حقوق و دستمزد
4-3 سازماندهی نیروی انسانی
1-3- محاسبه نیروی انسانی مورد نیاز
کارایی هر سازمان تا حدود زیادی به مدیریت و کاربرد موثر منابع انسانی بستگی دارد. تعیین تعداد مشاغل و تنظیم شرح وظایف هر شغل در طبقات مختلف سازمان، از اصول اساسی تشکیلات یک واحد می باشد. مراحل اولیه طرح با برآورد نیروی انسانی و تعیین پست سازمانی همراه می باشد که این موارد بر اساس مشخصات و ویژگی های فنی و تکنولوژیکی صنعت، ظرفیت واحد و برنامه تولید ذیلاًبه تفکیک برآورد می گردد.
برآورد پرسنل تولیدی
کارکنان خط تولید با توجه به فرآیند و تجهیزات خط تولید برآورد می گردد. باتوجه به ماشین آلات و تجهیزات خط تولید، کنترل کیفی و گردش مواد از انبارها،تعداد کارکنان در قسمت های مختلف تولید در زیر نشان داده شده است.
جدول (1-3) برآورد پرسنل تولیدی
جمع پرسنل
مهندس تکنسین کارگرماهر کارگرساده
بخش
ردیف
5
1 – 2 2
دستگاه ترزیق
1
8
– – 6 2
فرایند مونتاژ
2
4
1 3 – –
تست و آزمون
3
3
– – – 3
بسته بندی
4
1
– 1 – –
تکنسین فنی
5
1
1 – – –
آزمایشگاه
6
2
– – – 2
انبار مواد و محصول
7
24
3 4 8 9
جمع
–
برآورد پرسنل غیر تولیدی
پرسنل غیر تولیدی شامل مدیریت و کارکنان اداری و مالی، کارکنان تاسیسات و تعمیرگاه و خدمات و نگهبانی را شامل می شود. مدیرت مسئول مستقیم کل عملیات و مدیریت امورمالی و فروش و بازرگانی را بعهده خواهد داشت که این امر بدلیل مقیاس تولید و حجم عملیات کارخانه یک نفر در نظر گرفته می شود کارکنان اداری و خدمات نیز با توجه به حجم عملیات در امور مالی، بازاریابی، بازرگانی دفتری، تدارکات، خدمات و نگهبانی تعیین می گردد. جدول زیر تعداد وسایل تولیدی با وظایف آنها را نشان می دهد.
جدول(2-3) برآورد پرسنل غیر تولیدی
شرح وظایف
تعداد
نوع مسئولیت
ردیف
مسئولیت کلی تولید، مدیریت مالی، فروش و بازرگانی
1
مدیر کارخانه
1
1 فر تدارکات، 1نفرحسابدار، 1 نفر اموراداری
3
اداری و مالی
2
جهت انجام تعمیرات تاسیسات و تعمیرگاه
1
تاسیسات و تعمیرگاه
3
1 نفر نگهبانی و1 نفر خدمات
2
خدمات
4
–
7
جمع
–
2-3 شرح وظایف پرسنل
برای هر شغل وظایفی تعیین گردیده است که به این وظایف شرح وظیفه آن شغل اطلاق می گردد. که در این پروژه شرح وظایف بر اساس جداول و توضیحات بالا معین می باشد.
3-3 حقوق و دستمزد
برآورد تعداد نیروی انسانی مورد نیاز در رده های مختلف انجام گردیده است و مبنای محاسبه حقوق ماهیانه هر یک از پرسنل نیز معیارهای متداول می باشد. بر اساس مبنای فوق کلیه برآوردهای نیروی انسانی مورد نیاز و هزینه های مربوطه به حقوق و مزایای سالیانه هر یک از آنها و حمع کل آنها وجمع کل هزینه های مزبور،تعیین می گردد. لازم به ذکر است جهت برآورد نسبتاًدقیق از پاداش و عیدی و اضافه کاری اهتمالی محاسبه حقوق سالیانه بر مبنای 4/16 ماه در سال انجام می گیرد. همچنین بر اساس مصوبات سازمان بیمه تامین اجتماعی 25% از کل حقوق پرسنل به عنوان حق بیمه تامین اجتماعی هزینه بیمه سهم کارفرما می باشد که باید به مجموع حقوق پرداخت شده اضافه گردد.
جدول(3-3)چکیده این محاسبات را نشان می دهد.
جدول (3-3) براورد حقوق و دستمزد
ردیف
نیروی انسانی
تعداد
حقوق ماهیانه
هزار ریال
حقوق سالیانه
میلون ریال
جمع حقوق میلیون ریال
1
مدیر
1
5000
82000
82000
2
مهندس
3
4500
73800
221400
3
تکنسین
4
3500
57400
229600
4
کارگر ماهر
8
2500
41000
32800
5
کارگر غیر ماهر
9
2200
36080
324720
6
تکنسین فنی
1
3500
57400
57400
7
کارمندان اداری ومالی
3
2500
41000
123000
8
نگهبان وخدمات
2
2200
36080
72160
4-3 سازماندهی نیروی انسانی
کارفرما برای تنظیم سلسله مراتب گردش کار بهتر ضروری است که نیروها را بر اساس آن سازماندهی چارت یا نمودار مربوطه را ترسیم و کارگران را نسبت به آن آگاه نماید.
که در این طرح چارت سازمانی بر اساس چارت زیر می باشد.
فصل چهارم
زمین و ساختمان
1-4 ساختمان های اداری رفاهی و خدماتی
2-4 ساختمان واحد تولید
3-4 زمین مورد نیاز طرح
4-4 هزینه های ساختمان سازی و محوطه سازی
5-4 پلان طرح
1-4- مساحت ساختمانهای اداری، رفاهی وخدماتی
در محاسبه مساحت بخش ها ی اداری، برق اتاق مدیر واحد 30متر مربع، به ازای هر مهندس 20مترمربع و به ازای هر کارمند اداری 10متر مربع تخصیص می یابد. همچنین برای ساختمان نگهبانی و سرایداری 40 متر مربع منظور می گردد. محاسبه مساحت بخشهای دیگر و جمع بندی محاسبات فوق بر اساس تعداد پرسنل تولیدی و غیر تولیدی واحد در جدول موجود است.
جدول(1-4)برآورد مساحت ساختمانهای اداری رفاهی وخدماتی
مساحت(متر مربع)
نام بخش
120
ساختمانهای اداری وخدماتی
40
نگهبانی و سرایداری
55
سالن غذا خوری ونماز خانه
30
رفاهی و بهداشتی
245
جمع کل
2-4 ساختمان واحد تولید
با توجه به ابعاد دستگاهها واطلاعات بدست آمده توسط سازندگان وبا احتساب مساحت لازم برای مواد ورودی و محصول و فضای لازم جهت اپراتورها مساحت کل لازم جهت تجهیزات وعدد بدست آمده را در ضریب پراکندگی مواد سالن که بین 6 تا 1.9 می باشد ضرب می کنیم دلیل استفاده از این دامنه نوع طرح ها وسایل متنوع مورد استفاده وسایل متنوع حمل و نقل و وجود خطرهای احتمالی مانند آتش سوزی یا انفجار دارد که در واحدهایی که از وسایل حمل و نقل سنگین استفاده می شود و یا احتمال انفجار از ضریب بالاتر و در واحد های دیگر از ضریب کوچکتر استفاده می شود.
حال با توجه به جدول زیر می توان مطالب بالا را بیشتر درک کرد.
جدول(2-4) برآورد مساحت سالن تولید
جمع کل(متر مربع)
تعداد ماشین
جمع برای ماشین(مترمربع)
فضای لازم مانور اپراتور،مواد
مساحت ماشین(مترمربع)
شرح
ردیف
46
1
46
25
21
دستگاه تزریق پلاستیک
1
30
6
5
3
2
میزهای مونتاژ
2
15
3
5
3
2
میزهای آزمون
3
15
3
5
3
2
میزهایبسته بندی
4
14
1
14
6
8
تجهیزات تولید جانبی
5
120
جمع مساحت ماشین آلات /تجهیزات
300
مساحت کل با اعمال ضریب مانور جریان موادو گسترش آتی 2.5
1-2-4 مساحت انبار
مساحت انبارها با توجه به مواد اولیه مصرفی و محصولات وقطعات و با توجه به دوره سفارش، میزان وحجم مواد و محصول محاسبه می گردد.
انبار مواد اولیه
در این انبار مواد اولیه تولید محصول ذخیره خواهد شد. برای محاسبه ابتدا میزان مواد اولیه بر حسب دوره سفارش مشخص و سپس مساحت انبار بر حسب نوع بسته بندی مواد و حجم اشغالی آن تعیین می شود.
انبار گرانول ا.بی.اس
در این انبار گرانول پلاستیک انبار خواهد شد که به صورت کیسه های 50 کیلویی خریداری میشود با توجه به مصرف سالیانه گرانول و در نظر گرفتن موجودی 45 روز کاری مساحت مورد نیاز به صورت زیر محاسبه خواهد شد.
میزان ا.بی.اس در 45 روز تن8.4=45*(270/50)
تعداد کیسه های مورد نیاز عدد 168=50/8400
مساحت لازم برای کیسه های 4 ردیفه مترمربع 12.6=0.30*(4/168)
مساحت لازم با ضریب 100% برای تردد 25 یا مترمربع25.2=2*12.6
قطعات خارجی
قطعات خارجی در پانل های 10000 عددی خریداری می شود با توجه به مصرف سالیانه قطعات بادر نظر گرفتن موجودی 100 روز کاری مساحت مورد نیاز بصورت زیر محاسبه خواهد شد.
میزان قطعات مورد نیاز سری187000=100*(270/505000)
تعداد پانل ها پالت19=10000/187000
مساحت لازم برای پانل های 1.2*1 مترمربع 22.8=1.2*19
مساحت لازم با ضریب 150% برای تردد مترمربع 57=2.5*22.8
برای سایر مواد اولیه بخاطر حجم پایین آنها بمیزان حداکثر 38 مترمربع در نظر گرفته می شود.
برای محصول نهایی با توجه به ظرفیت تولید، میزان موجودی محصول در انبار 30 روزه محاسبه می گردد.محصول نهایی در کارتن های 40عددی که ابعاد هر کارتن 60*40 سانتی مترمی باشد قرار می گیرد.
میزان محصول عدد 55555=30*(270/500000)
تعداد کارتن های 40 عددی 12 ردیفه ردیف 116=12/(40/55555)
مساحت لازم برای کارتن ها مترمربع27.84=(0.6*0.4)*116
مساحت لازم با احتساب تردد به میزان 80% مترمربع50=1.8*27.84
جدول(3-4)برآورد مساحت انبارها
مساحت(متر مربع)
نام انبار
120
انبار مواد اولیه
10
انبار قطعات یدکی
50
انبار محصول
20
انبار ضایعات
200
جمع کل مساحت
2-2-4 مساحت تاسیسات وتعمیرگاه
با توجه به تاسیسات موجود می توان مساحت مورد نیاز تاسیسات را محاسبه نمود بنابراین با توجه به ایجاد فضای مناسب برای تابلو، رعایت اصول ایمنی، محافظت از پمپ ها و تجهیزات آب، فضای مورد نیاز تاسیسات سوخت و سرمایش و گرمایش،ایجاد فضای کافی برای لوله کشی ها و ملنند آنها مساحت تاسیسات و تعمیرگاه 65 مترمربع در نظر گرفته می شود.
جدول (4-4) برآورد مساحت تاسیسات و تعمیرگاه
ملاحظات
مساحت فضای باز
مساحت (مترمربع)
عنوان
ردیف
تابلو برق
–
4
تاسیسات برق
1
مخزن ذخره آب
10
5
تاسیسات آب
2
پمپ ها و مخازن سوخت
–
10
تاسیسات سوخت
3
موتورخانه شوفاژ
–
15
گرمایش
4
دیزل ژنراتور
–
11
سایر
5
انجام سرویسهای عمومی
–
20
تعمیرگاه
6
–
10
65
جمع
–
3-2-4 مساحت آزمایشگاه
برای آزمایش کنترل کیفیت با توجه به تجهیزات مورد نیاز برای آزمایشگاه، مساحتی در حدود 20متر مربع برآورد می گردد.
3-4 زمین مورد نیاز طرح
برای محاسبه اجزای ساختمان ومحوطه سازی لازم است مساحت کل مورد نیاز بخشهای تولیدی خدمات تولید اداری رفاهی و … محاسبه شوند. بر ساس محاسبات بخشها، این مساحتنها در جدول زیر آمده است.
جدول(5-4)مساحت ساختمانهای واحد
فضای باز(متر مربع)
سر پوشیده(متر مربع)
نام بخش
–
300
تولید
–
200
انبارها
–
245
اداری رفاهی خدمات و…
10
65
نتاسیسات وتعمیرگاه
–
20
آزمایشگاه
10
830
جمع کل
تعیین مساحت زمین
مساحت کل محوطه کارخانه اصولاًباید در حدود 3.5 برابر مساحت ساختمان های آن باشد که قسمتی از این محوطه به امر فضای سبز و درختکاری و قسمت دیگر به خیابان کشی و پارکینگ اختصاص خواهد یافت بنابراین مساحت کل زمین حدود 3000 مترمربع برآورد می گردد.
محوطه سازی
خاک برداری با توجه به وسعت و تسطیح زمین برای آماده سازی زمین و احداث ساختمان در حدود 500 مترمکعب برآورد می گردد. دیوار کشی اطراف کارخانه بر اساس ارتفاع 2.5 متری دیوارها از سطح زمین و 0.5 متر مربوط به پی ریزی محاسبه می شود.مقدار عملیات دیوار کشی با توجه به ابعاد متعارف زمین 60 متر مربع برآورد می گردد؛ برای خیابان کشی و پارکینگ 20% مساحت زمین و برای فضای سبز نیز 40%مساحت زمین در نظر گرفته می شود. برای روشنایی محوطه نیز بازای هر 80 مترمربع یک چراغ پایه بلند در نظر گرفته می شود.
جدول(6-4)مساحت اجزای محوطه سازی
مقدار
نام بخش
1100
خاک برداری و تسطیح
300
خیابان کشی و پارکینگ
700
فضای سبز
460
دیوارکشی
16 عدد
چراغ روشنایی
4-4 هزینه های ساختمان سازی و محوطه سازی
1-4-4 هزینه محوطه سازی
جدول(7-4)هزینه های محوطه سازی
شرح کار
مقدارکارمترمربع
قیمت واحد(ریال)
کل هزینه(هزار ریال)
خاکبرداری وتسطیح
1100
30000
33000
حصار کشی
460
120000
55200
آسفالت وپیاده روسازی (20% مقدارزمین)
300
1500000
4500000
ایجاد فضای سبز(15%زمین)
700
70000
49000
جمع
463720
2-4-4 هزینه ساختمان سازی
جدول(8-4)هزینه های ساختمان سازی
شرح
نوع ساختمان
مساحت(مترمربع)
قیمت واحد
(ریال)
کل هزینه(هزارریال)
سالن تولید
بتنی
300
2000000
60000
انبار مواد
آجری و آهنی
200
15000000
30000
ساختمان اداری وسرویس ها
بتنی
120
2000000
24000
ساختمان نگهبانی
آجری و آهنی
60
1500000
9000
سایر
آجری و آهنی
185
1500000
27750
جمع کل زیربنا
860
جمع کل هزینه
150750
5-4 پلان طرح
نقشه استقرار ماشین آلات
نقشه جانمایی ساختمان
محوطه کارخانه و فضای سبز
فصل پنجم
انرژی و تاسیسات
1-5 انرژی برق
2-5 انرژی آب
3-5 سوخت
4-5 تاسیسات حرارتی
5-5 تاسیسات برودتی
6-5 ارتباطات
7-5 تاسیسات تهویه و اطفاء حریق
1-1 انرژی برق
برق مصرفی مورد نیاز طرح حداکثر 92 کیلووات می باشدکه از این میزان 58 کیلووات برای خط تولید و بقیه در مواردی مانند: روشنایی ساختمانها و تاسیسات استفاده می شود. جدول زیر برق مصرفی را به تفکیک بخشهای مختلف نشان می دهد.
جدول(1-5)برآورد برق مصرفی تولید
جمع(کیلووات)
تعداد
برق مصرفی(کیلووات)
نام دستگاه
ردیف
50
1دستگاه
50
دستگاه تزریق
1
8
1سری
8
تجهیزات تولید
2
58
جمع
جدول(2-5) برآورد برق مصرفی تاسیسات وتعمیرگاه
ملاحضات
برق مصرفی کیلووات
نوع تاسیسات
ردیف
چرخش سوخت و مایعات
2
تاسیسات سرمایش وگرمایش
1
–
2
فن های تهویه
2
–
1
پمپ آب
3
–
1
تعمیرگاه
4
–
1
سایر
5
–
7
جمع
جدول(3-5) برآورد برق مصرفی واحد
ملاحضات
برق مصرفی کیلووات
نام بخش
ردیف
مطابق بند جدول(1-5)
58
فرآیند تولید
1
مطابق بند جدول(2-5)
7
تاسیسات و تعمیرگاه
2
روشنایی داخل ساختمان
14.6
ساختمانها
3
–
0.0
محوطه
4
15%بیشتر از حد مورد نیاز برای راه اندازی
11.9
سایر
5
–
91.5
جمع
با توجه به اینکه واحد تولیدی دارای یک نوبت کاری می باشد اگرچه برای روشنایی محوطه تعداد 16 عدد چراغ پایه بلند احتیاج است ولی به علت خاموش بودن چراغ ها احتیاجی به در نظر گرفتن توان برق اضافی تر برای واحد نیست.
مصرف سالانه برق بادر نظرز گرفتن میزان برق مصرفی و ضریب همزمانی 0.9مصرف سالانه برق 110.4 کیلووات می باشد.
برآورد هزینه برق مصرفی:
کافی است برای بدست آوردن هزینه برق مصرفی به ازای هر کیلووات برق مبلغ 300 ریال در نظر گرفت.
هزینه برق مصرفی در این واحد برابر 33120 ریال می باشد.
2-5 انرژی آب
آب در دستگاههای مورد نیاز خط تولید و جهت مصارف بهداشتی و فضای سبز واحد مورد نیاز می باشد. مصرف آب به شرح زیر برآورد می شود. آب مصرفی تولید برای خنک کردن می باشد که با توجه به چرخش مجدد آنتنها روزانه 0.01 آب هدر خواهد رفت. آب بهداشتی و آشامیدنی مورد نیاز روزانه واحد بر اساس سرانه هر نفر 150 لیتر برآورد می گردد. همچنین جهت تامین آب مورد نیاز برای آبیاری محوطه، به ازای هر100 متر مربع فضای سبز 150 لیتر در روز منظور میشود. با در نظر گرفتن موارد فوق آب مصرفی واحد مطابق جدول(7-3) پیش بینی می شود.
جدول(4-5) برآورد آب مصرفی واحد
ملاحضات
حجم آب مصرف(متر مکعب در روز)
شرح
–
–
آب فرایند تولیدو تاسیسات
بهداشتی وآشامیدنی
4.7
ساختمانها
آبیاری و فضای سبز
1.1
محوطه
–
5.8
جمع
با توجه به حجم آب مصرفی روزانه واحد، آب مورد نیاز از طریق لوله کشی تامین می گردد. درهمین راستا بمنظور ذخیره سازی آب مصرفی 2 روزواحد و توضیح آب در سطح کارخانه، با پیش بینی 20 درصد بیشتراز مقدارمورد نیاز،تاسیسات ذیل درطرح منظور می گردد.
1-لوله کشی آب جهت توزیع آب درسطح کارخانه به قطر انشعاب اصلی یک اینچ
2-مخزن زمینی آب به گنجایش 16 متر مکعب
برآورد هزینه تامین آب
اگر آب از طریق لوله کشی با قطر 1 اینچ انجام شود به ازای هر100 متر مکعب 9 میلیون ریال براورد می شود که هزینه آن برابر 52.2 میلیون ریال می باشد.
برای استفاده از مخزن زمینی می بایست به اضای هر متر مکعب گنجایش مخزن و نصب پمپ هزینه ای برابر22 میلیون ریال در نظر گرفت که هزینه کل مخزن طرح برابر 352 میلیون ریال می باشد.
3-5 سوخت
یکی از منابع تامین انرژی درواحدهای صنعت، سوخت می باشد. بدلیل اهمیت گرمایش، چنین تاسیساتی در همه واحدهای صنعتی پیش بینی می شود. موارد مصرف سوخت در واحدهای صنعتی شامل تامین دمای مورد نیازفرایند تولید، گرمایش ساختمانها و سوخت وسایل نقلیه می باشد. در این واحد پس از برآورد مقدار و نوع سوخت مورد نیاز تاسیسات مورد نیاز سوخت رسانی واحد پیش بینی می گردد.
الف) سوخت مورد نیاز خط تولید
خط تولید نیازی به سوخت نداشته و ماشین الات با برق کار می کند.
ب)سوخت مورد نیاز تاسیسات گرمایش
با توجه به گرمای حاصل از فرایند تولید، سالن تولید نیاز به گرمایش ندارد. برای گرمایش ساختمان های اداری، رفاهی و خدماتی روزانه بازای هر 100 متر مربع زیر بنا 25 لیترگازوئیل تخمین زده می شود.
جهت تامین سوخت خودروهای سواری و وانت نیاز به بنزین می باشد.
جدول (5-5) برآورد سوخت مصرفی واحد
ملاحظات
گاز(مترمکعب)
گازوئیل( لیتر)
بنزین( لیتر)
شرح
ردیف
60
سواری و وانت
1
متوسط مصرف روزانه
25
ژنراتور
2
برحسب توضیح بند ب
210
گرمایش
3
235
60
جمع روزانه
63450
16200
جمع سالیانه
بنابراین جهت ذخیره سازی سوخت مورد نیاز 6 ماه واحد، مخزن گازوئیلی و گنجایش 42 متر مکعب و یایر تجهیزات سوخت مانند پمپ و لوله کشی در طرح پیش بینی می شود
برای برآورد هزینه سوخت بنزینی به ازای هر لیتر 1000ریال هزینه آن برابر 16.2میلیون ریال می شود و برای برآورد هزینه سوخت گازوئیل باضای هر لیتر 270 ریال هزینه آن برابر 17.49میلیون ریال می شود.
4-5 تاسیسات حرارتی
سالن تولید به خاطر حرارت ایجاد شده توسط دستگاه ترزیق نیازی به سیستم گرمایش ندارد. جهت گرمایش ساختمان های اداری، رفاهی و خدماتی و آزمایشگاه از سیستم گرمایش مرکزی(شوفاژ) استفاده می شود.
برای برآورد هزینه لوله کشی و شوفاژ به ازای هر متر مربع مبلغ 50000ریال در نظر می گیریم که جمع کل آن برابر 10 میلیون ریال می شود.
5-5 تاسیسات برودتی
. جهت سرمایش سالن تولید نیز به ازای هر 200 مترمربع زیر بنا یک دستگاه کولر آبی 7000 به ارزش 2 میلیون ریال و برای سرمایش ساختمان های اداری، رفاهی و خدماتی نیز بازای هر 100 مترمربع زیربنا یک دستگاه کولر آبی 5000 به ارزش 1.6 میلیون ریال در نظر گرفته می شود.
6-5 ارتباطات
در هر واحد تولیدی یا خدماتی حداقل 2 خط تلفن مورد نیاز است که یک خط برای برقراری ارتباط و خط دیگر برای استفاده از دستگاه فاکس می باشد.
هزینه هر خط تلفن 2 میلیون ریال و دستگاه فاکس نیز 1.5 میلیون ریال پیش بینی می گردد
7-5 تاسیسات تهویه و اطفاء حریق
برای اینکه از هوای سالم در انبار و خط تولید بهره گیریم ضروری است که از سیستم تهویه الکتریکی و مکانیکی مناسب بهره گرفت. که بدین جهت لازم است به ازای هر 100 متر مربع یک عدد فن با ظرفیت مناسب پیش بینی گردد.
برای جلوگیری از ایجاد آتش سوزی در سالن تولید انبار و بخشهای اداری ضروری است کپسول های آتش نشانی پیش بینی شود. و در صورتی که ضرورت دارد از سیستم اطفاء حریق متمرکز و اطلاع رسان استفاده کرد.
فصل ششم
محاسبات مالی طرح
1-6 محاسبه سرمایه کل طرح
2-6 محاسبه سرمایه ثابت طرح
3-6 محاسبه سرمایه در گردش
4-6 محاسبه هزینه های تولید سالیانه
5-6 هزینه ثابت
6-6 محاسبه نقطه سربه سر
7-6 محاسبه قیمت تمام شده محصول
8-6 محاسبه قیمت فروش محصول
9-6 محاسبه ارزش افزوده ناخالص تولید
10-6 محاسبه ارزش افزوده خالص طرح
11-6 محاسبه دوره برگشت سرمایه
12-6 توجیه اقتصادی طرح
1-6 محاسبه سرمایه کل طرح
سرمایه در گردش + سرمایه ثابت = سرمایه کل
جدول ( 1-6 ) سرمایه کل و منابع تامین آن
شرح
سهم متقاضی
تسهیلات بانکی
جمع
مبلغ
در صد
مبلغ
در صد
سرمایه ثابت
1094658840
30
2554203960
70
3648862800
سرمایه در گردش
52568122.8
30
122658953.2
175227076
جمع کل سرمایه گذاری
1147226962.8
2676862913.2
3824089876
2-6 محاسبه سرمایه ثابت طرح
از دو بخش قبل از بهره برداری و سرمایه های ماندگار ویا هزینه های سرمایه گذاری تقسیم بندی می شود که سرمایه ثابت به سرمایه ای اطلاق می شود که جزو سرمایه های ماندگار بوده و تغییر و تبدیل آن به حالت دیگر تابع قوانین خاص و باعث تغییر در وضعیت و ماهیت موسسه می شود مانند سرمایه مربوط به تهیه زمین ساختمان سازی ابزار و ماشین آلات وسایل نقلیه تاسیسات و امثال آن
جدول(1-6) محاسبه سرمایه ثابت
شرح
مبلغ(ریال)
زمین
930000000
محوطه سازی
2194000000
ساختمان سازی
2099200000
ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی
96000000
تاسیسات
463800000
وسایل حمل ونقل
203000000
وسایل دفتری (20-30% هزینه ساختمان اداری
41700000
هزینه های پیش بینی نشده(10%)
33171480
هزینه های قبل از بهره برداری
3317665120
جمع کل:
6966527920
3-6 محاسبه سرمایه در گردش
به سرمایه ای اطلاق می شود که در جریان تولید به صورت مستقیم ویا غیر مستقیم دخالت داشته و باعث کاهش یا افزایش قیمت تمام شده می گردد. مانند اقلام زیر که میزان هر کدام به شرح جدول می باشد.
جدول(2-6)محاسبه سرمایه در گردش
عنوان
شرح
مبلغ (هزار ریال)
مواد اولیه و بسته بندی
3 ماه مواد اولیه و بسته بندی
2506240
حقوق و دستمزد
2 ماه هزینه دستمزدو حقوق
190513
تنخواه گردان
15 روز هزینه آب برق و…
8790
جمع کل
2704643
4-6 محاسبه هزینه های تولید سالیانه
به هزینه هایی گفته می شود که در طول یک سال برای تولید یک محصول مصرف می شود.
که عبارتند از: هزینه مواد اولیه، حقوق و دستمزد و … که شرح آن در جدول زیر ارائه می شود.
جدول(3-6) محاسبه هزینه های تولید سالیانه
شرح
مبلغ (هزار ریال)
هزینه مواد اولیه و بسته بندی
2506240
هزینه حقوق و دستمزد
1143080
هزینه انرژی (آب، برق وسوخت)
8790
هزینه تعمیرات و نگهداری
7800
هزینه پیش بینی نشده تولید(5% اقلام بالا)
183295.5
هزینه اداری و فروش(1% اقلام بالا)
36659
هزینه تسهیلات مالی(5% مقدار وام و سرمایه ثابت
5604
هزینه بیمه کارخانه (2% سرمایه ثابت)
2403
هزینه استهلاک
20300
هزینه استهلاک قبل از بهره برداری(20% هزینه های قبل از بهره برداری)
54437
جمع کل
3967708.5
5-6 هزینه ثابت
هزینه های ثابت، مخارجی است که با تغییر سطح تولید، تغییر نمی کند. هر چندبا به صفر رسیدن میزان تولید بعضی از اقلام هزینه ثابت نیز حذف می شوند ولی در تجزیه و تحلیل مالی با وجه به کوتاه بودن وقفه فوق می توان فرض کرد که این هزینه ها وجود دارند از بارزترین مثال های چنین هزینه هایی هزینه بیمه کارخانه و هزینه تسهیلات دریافتی می باشند بعضی از اقلام هزینه ای نیز کاملاًثابت نیستند ولی تا حدودی ماهیت ثابت دارند. به عنوان مثال هزینه حقوق کارکنان دفتر مرکزی و اداری واحد بستگی به میزان تولید ندارد. همچنین با تغییرات جزئی در مقدار تولید، هزینه حقوق پرسنل تولیدی نیز ثابت است. لذا برای در نظر گرفتن چنین استقلالی 85% هزینه حقوق کاکنان بعنوان هزینه ثابت منظور می شود بنابراین برای تفکیک چنین بخشهایی درصدی از این هزینه ها بعنوان هزینه ثابت در نظر گرفته می شود.
هزینه های متغیر
هزینه های متغیر اقلامی از هزینه هستند که با تغییر سطح تولید تغییر می یابد. به عنوان مثال هر چند مقدار تولید بیشتر شود مواد اولیه بسشتری مورد نیاز است. در این بخش نیز بعضی از اقلام نسبت به ظرفیت تولید تغییر میکند. ولی وابستگی آن 100% نمی باشد. بعنوان مثال با افزایش یا کاهش تولیددر حدود کم هزینه حقوق کارکنان تغییر نمی کند ولی در صورتی که افزایش تولید منجر به اضافه کاری شود هزینه حقوق افزایش می یابد و یا اگر تولید از سطح خاصی کمتر شود به کاهش پرسنل منجر می گردد و حقوق نیزکاهش می یابد. به این منظور 15% از هزینه حقوق کارکنان به عنوان هزینه متغیر منظور می شود. در سایر موارد نیزدرصدی از اقلام هزینه ای به این بخش اختصاص داده می شود.
6-6 محاسبه نقطه سربه سر
100هزینه متغیر – هزینه ثابت = درصد نقطه سربه سر
فروش کل
نقطه سر به سر به آن میزان از تولید اطلاق می شود که در آن واحد تولید میزان سود و زیان صفر است و یا به عبارتی نه سود داریم ونه ضرر و درآمدهای حاصل از فروش صرفاً هزینه ها را جبران می کند.
که در این طرح نقطه سر به سر برابر 53.3% می باشد.
جدول(4-6) محاسبه نقطه سربه سر
شرح هزینه
هزینه متغیر
هزینه ثابت
هزینه کل
مقدار
درصد
مقدار
درصد
مواد اولیه و بسته بندی
75195
100
–
75195
حقوق و دستمزد
112
35
638
65
114300
هزینه انرژی
126
80
31.7
20
157.7
تعمیرات و نگهداری
70
80
7.8
20
77.8
پیش بینی نشده
62
85
20
15
82
اداری و فروش
20
100
–
–
20
هزینه تسهیلات مالی
–
–
501
100
501
بیمه کارخانه
–
–
4.2
100
4.2
هزینه استهلاک
–
–
203
100
203
استهلاک قبل از بهره برداری
–
–
125
100
125
جمع هزینه های تولید
75585
1530.7
77115.7
فروش کل معادل 964000 هزار ریال می باشد.
7-6 محاسبه قیمت تمام شده محصول
قیمت تمام شده محصول =جمع هزینه های تولید سالانه
میزا ن تولید سالانه
41705/485215841=24160
محاسبه قیمت تمام شده محصول مجموع هزینه هایی که برای تولید یک واحد محصول صرف می شود این هزینه شامل هزینه های ثابت و متغیر مستقیم و غیرمستقیم می باشد که در جدول هزینه های تولید سالیانه نوشته شده است.
که در این طرح قیمت تمام شده برابر 19280 ریال می باشد.
8-6 محاسبه قیمت فروش محصول
قیمت فروش محصول بر اساس متوسط قیمت فروش کالای مشابه استاندارد در بازار در نظر گرفته می شود.
که در حدود20000 تا 30000 ریال می باشد.
قیمت مشابه* تعداد تولید سالانه = قیمت فروش محصول
9-6 محاسبه ارزش افزوده ناخالص تولید
هزینه های تولید سالیانه – فروش کل = سود نا خالص
ارزش افزوده ناخالص عبارتست از سودی که هزینه ها و کسورات قانونی از آن کسر نگردیده مانند بیمه، مالیات، عوازض و سایر کسوراتی که قانون مشخص کرده است.
که در این طرح سود ناخالص تولید برابر 2860 میلیون ریال می باشد.
10-6 محاسبه ارزش افزوده خالص طرح
(استهلاک قبل از بهره برداری+استهلاک)-ارزش افزوده ناخالص = ارزش افزوده خالص
ارزش افزوده خالص عبارتست از از سودی که هزینه ها و کسورات قانونی از آن کسر گردیده باشد.
که در این طرح سود ناخالص تولید برابر 2860 میلیون ریال می باشد.
11-6 محاسبه دوره برگشت سرمایه
کل سرمایه گذاری
= دوره برگشت سرمایه
(استهلاک قبل از بهره برداری + استهلاک + هزینه تسهیلات مالی + سود)
3748862800/3967708.5=1.55
دوره برگشت سرمایه مدت زمانی است که سرمایه کل طرح از طریق سود حاصل از فروش محصول برگشت می یابد.
که در این طرح میزان سالهای برگشت سرمایه حدود یک سال و 5 ماه می باشد.
12-6 توجیه اقتصادی طرح
نتایج محاسبات کامپیوتری صورت های مالی و شاخص های اقتصادی طرح حاکی از سودآوری طرح بوده و عمدتاً می توان به شاخص های اصلی آن از قبیل نرخ بازده داخلی، میزان تولید در نقطه سربه سر، سالهای برگشت سرمایه و نسبت سود و زیان ویژه به سرمایه نقدی تاکید نمود که دلیل قاطعی بر توجیه پذیری و پایداری اقتصادی طرح و وجود اطمینان کافی در سرمایه گذاری برای احداث اینگونه واحدها می باشد.
این طرح باعث برآوردن نیاز جامعه و نیز باعث خودکفایی جامعه واز واردات هدفون میکروفون دار می شود
سرمایه گذاری کل طرح 3648862800 می باشد.
سود ناخالص طرح 28600000000 می باشد.
سود خالص طرح 2632349543.72 می باشد.
نقطه سر به سر30.7 می باشد.
سود بانکی 1741631980 =6966527920*(100/25)
توجیه اقتصادی =سود بانکی-سود خالص
2841631870-3622349543=750717523
4