رنگ در نقاشی ( رنگهای سیاه و سفید از دیدگاه نور و نقاشی )
نام استاد :
نام محقق :
رنگ در نقاشی ( رنگهای سیاه و سفید از دیدگاه نور و نقاشی )
مفاهیم تئوری رنگها
تئوری رنگ مفاهیم فراوان، تعاریف مختلف و شیوه های کاربردی متعددی را دربر میگیرد و این اطلاعات میتواند چندین کتاب را پر کند. آنچه در این مطلب بسیار مختصر میخوانید تنها چند مفهوم اولیه و مفید است.
دایره یا چرخه رنگ
یک دایره رنگ ابتدایی که در آن رنگهای قرمز، زرد و آبی وجود دارند، در واقع دایره رنگ سنتی در هنرهای تجسمی به شمار می آید. سر آیزاک نیوتون (Sir Isaac Newton) در سال ۱۶۶۶ اولین نمودار رنگ دایره شکل را به وجود آورد. از آن زمان تا کنون، دانشمندان و هنرمندان به مطالعه و طراحی نمونه های متنوع و مختلف این مفهوم اولیه بوده اند.
اختلاف نظرهای متعدد درباره صحت و برتری یک چیدمان نسبت به دیگری، مدام موجب بروز مناقشاتی در این جمع شده است، اما در حقیقت هر دایره رنگی که ترتیب منطقی رنگهای خالص در آن رعایت شده باشد، موثق و قابل استفاده خواهد بود.
رنگهای اصلی
در تئوری رنگ سنتی، قرمز، زرد و آبی رنگهای اصلی هستند زیرا دانه های رنگی تشکیل دهنده آنها از ترکیب هیچ رنگ دیگری به وجود نیامده و تمام رنگهای دیگر از ترکیبات مختلف این سه رنگ با یکدیگر به دست می آیند. رنگهای اصلی ، فرعی و ترکیبی رنگهای فرعی سبز، نارنجی و بنفش رنگهایی هستند که از ترکیب رنگهای اصلی با یکدیگر حاصل میشوند. محل قرار گیری هر رنگ ثانویه در دایره رنگ، بین دو رنگ اصلی تشکیل دهنده اش است.
رنگهای ترکیبی
زرد- نارنجی، قرمز نارنجی، قرمز- بنفش، آبی – بنفش، آبی- سبز و زرد – سبز، این رنگها از ترکیب یک رنگ اصلی با یک رنگ فرعی به وجود می آیند و در اینجا هم، در میان دو رنگ تشکیل دهنده خود قرار میگیرند.
هماهنگی (هارمونی) رنگ
هماهنگی یا هارمونی به معنای"چیدمان مطبوع اجزاء یک کل" است و وجود آن در تمام مظاهر زندگی از موسیقی، شعر، رنگ یا حتا یک کیک زیبا، جلوه میکند.
از نظر دیداری، هماهنگی، در چیزی است که موجب لذت چشم میشود. این هماهنگی بیننده را مجذوب کرده و احساس نظم و تعادل را در او ایجاد میکند. هنگامی که چیزی ناهماهنگ است، یا خسته کننده است یا وحشتناک.
از طرفی هارمونی بیش از حد نیز به ترکیبی بسیار ملایم و نچسب تبدیل میشود و بیننده را آنطور که باید مجذوب و علاقمند نمیکند و بالعکس عدم حضور آن نیز تصویری به وجود می آورد که هیچ چشمی تحمل دیدن آنرا ندارد.
مغز انسان هر چیزی را که قابلیت سازماندهی نداشته و نامفهوم باشد، پس میزند. عمل دیدن به حضور یک ساختار منطقی نیاز دارد و هماهنگی رنگی میتواند این علاقه به دیدن و حس تعادل را به وجود بیاورد.
به طور خلاصه، یکپارچگی مفرط موجب تحریک ناپذیری و پیچیدگی مفرط موجب تحریک بیش از اندازه مغز میشود. تعادل پویا، نتیجه حضور هماهنگی است.
به هارمونی رنگها در در طبیعت دقت کنید. چند قاعده کلی در ایجاد هارمونی رنگی
همانطور که گفتیم، تئوریهای رنگ و هارمونی رنگی متعددی وجود دارند. ما در اینجا به معرفی چند فرمول ابتدایی در به کار گیری رنگها میپردازیم.
چیدمان بر اساس همجواری رنگها
رنگهای همجوار (پیوسته( یا Analogous Colors، به هر دسته سه تایی از رنگهایی گفته میشود که در دایره رنگ کنار یکدیگر قرار گرفته اند. مانند زرد-سبز، زرد و زرد نارنجی. معمولا در چنین ترکیبهایی، یک رنگ از نظر مقدار، بر دو رنگ دیگر برتری دارد.
چیدمان بر اساس رنگهای مکمل
رنگهای مکمل آنهایی هستند که در دایره رنگ، درست در مقابل یکدیگر قرارگرفته اند. مانند قرمز و سبز یا قرمز- بنفش و زرد – سبز. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، درجات مختلف زرد – سبز در برگها، هماهنگی زیبایی با رنگهای قرمز-بنفش گل، ایجاد کرده اند. رنگهای مکمل بالاترین درجه تباین (کنتراست) و ثبات را به وجود می آورند.
چیدمان بر اساس طبیعت
طبیعت، بهترین نقطه شروع برای درک و ایجاد هارمونی رنگی است. در تصویر بالا ملاحظه میکنید که زرد، سبز و قرمز چه نقش هماهنگی ایجاد کرده اند و این ترکیب متناسب، لزوما در دو مورد قبل نمیگنجد، اما زیبا و قابل اجرا است.
چند قاعده کلی در ایجاد هارمونی رنگی
همانطور که گفتیم، تئوریهای رنگ و هارمونی رنگی متعددی وجود دارند. ما در اینجا به معرفی چند فرمول ابتدایی در به کار گیری رنگها میپردازیم.
چیدمان بر اساس همجواری رنگها
رنگهای همجوار (پیوسته) یا Analogous Colors، به هر دسته سه تایی از رنگهایی گفته میشود که در دایره رنگ کنار یکدیگر قرار گرفته اند. مانند زرد-سبز، زرد و زرد نارنجی. معمولا در چنین ترکیبهایی، یک رنگ از نظر مقدار، بر دو رنگ دیگر برتری دارد.
چیدمان بر اساس رنگهای مکمل
رنگهای مکمل آنهایی هستند که در دایره رنگ، درست در مقابل یکدیگر قرارگرفته اند. مانند قرمز و سبز یا قرمز- بنفش و زرد – سبز. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، درجات مختلف زرد – سبز در برگها، هماهنگی زیبایی با رنگهای قرمز-بنفش گل، ایجاد کرده اند. رنگهای مکمل بالاترین درجه تباین (کنتراست) و ثبات را به وجود می آورند.
چیدمان بر اساس طبیعت
طبیعت، بهترین نقطه شروع برای درک و ایجاد هارمونی رنگی است. در تصویر بالا ملاحظه میکنید که زرد، سبز و قرمز چه نقش هماهنگی ایجاد کرده اند و این ترکیب متناسب، لزوما در دو مورد قبل نمیگنجد، اما زیبا و قابل اجرا است.
قرمز
قرمز رنگ خون و اتش می باشد بنابراین می تواند یاداوری از انرژی ، جنگ ، خطر ، توانایی قدرت و هم چنین شهوت و عشق و آرزو گردد .
از نظر احساسی قرمز رنگ بسیار قوی ای می باشد . رنگ قرمز بر سوخت و ساز بدن تاثیر گذاشته ، تنفس را شدت می بخشد و فشار خون را افزایش می دهد . امکان دید بالایی دارد و به همین جهت در طراحی علاءم هشدار ، چراغهای راهنما و وسائلی مانند وسائل اتش نشانی که باید سریع برداشته شوند از این رنگ استفاده می گردد . در نشانهای خانوادگی در قدیم معمولا ان را به عنوانی سمبلی از شجاعت لحاظ می کردند و در بسیاری از پرچمها نیز از این رنگ استفاده شده است .
رنگ قرمز نوشته ها و عکسها را جلوتر و برجسته تر نشان می دهد . و برای نوشته هایی مانند " الان خرید کنید " یا "بر روی این قسمت کلیک کنید " می تواند مناسب باشد . در تبلیغات معمولا برای بیدار کردن احساسات هوس انگیز از این رنگ استفاده می شود مثلا لبهای قرمز یا ناخنهایی با لاک قرمز ، چراغهای سرخ رنگ یا زنان ملبس به لباسهای قرمز . هم چنین برای هشدار یا خطر نیز بسیار زیاد از این رنگ استفاده می شود مثلا در چراغ راهنمایی یا علامت ولتاژ بالای برق . از آنجایی که این رنگ یادآور انرژی است در تبلیغ داروهای نیروزا ، وسائل بازی و ورزش و ماشین یا هر وسیله مرتبط با فعالیت فیزیکی می توان از آن بهره جست .
نکته مهم دیگر این است که از انجایی که رنگ قرمز نشانی از قدرت است در مهمانیهای بزرگ و پذیرای از افراد برجسته کاربرد این رنگ بسیار به جاست برای نمونه فرشی که زیر پای مهمانان مهم پهن می شود .
رنگ قرمز در جوامع مختلف معانی مختلفی دارد . مثلا در چین آن را نمادی از شادی و سرور می دانند . در شرق آسیا قرمز رنگ لباس عروس و در آفریقای جنوبی رنگ لباس عزاداری است . در روسیه رنگ قرمز نماد کمونیستهاست .
قرمز ملایم : نشانی از لذت ، احساسات ، عشق ، هوس
صورتی : نشانی از عشق و دوستی و روابط رمانتیک . بیشتر برای کارهای مربوط به زنان
قرمز تیره : مرتبط با انرژی ، اراده ، خشم ، عصبانیت ، رهبری ، شجاعت ف هوس شدید ، نیات پلید
قهوه ای : پایداری و امنیت و بیشتر برای امور مربوط به مردان
قرمز _ قهوه ای : یاداور محصول و فصل پاییز
آبی
آبی رنگ آسمان و دریاست . معمولا آن را مرتبط با عمق و ثبات می دانند . آبی سمبلی از حقیقت ، صداقت ، خرد ، صمیمیت ، هوش ، ایمان ، راستی و بهشت است .
رنگ آبی هم از نظر معنوی و هم فیزیکی مفید می باشد . سوخت و ساز را آرام کرده و باعث ایجاد نوعی احساس آرامش می شود . به طور شدیدی آن را باتعث آسودگی و آرامش خیال می دانند . در نشانهای خانوادگی از آن به عنوان سمبلی برای خلوص و پرهیزگاری استفاده می کرده اند .
از رنگ آبی می توان برای تبلیغ کالای بهداشتی استفاده نمود مثلا برای مواد شوینده یا فیلترهای تصفیه آب . هم چنین برای تبلیغ موارد مربوط به آسمان مثل خطوط هوایی یا فرودگاه ها و برای موارد مربوط به دریا مثل سفرهای دریایی یا تبلیغ آب معدنی مناسب است . در تبلیغ محصولات با تکنیک بالا برای تاکید بر دقت وسیله می توان از آبی بهره جست .
آبی یک رنگ مردانه است : طبق تحقیقات بیشتر طرفداران این رنگ را مردان تشکیل می دهند . آبی تیره نمادی از استحکام و عمق است .
در تبلیغ مواد خوراکی نباید از رنگ آبی استفاده نمود زیرا کاهش دهنده اشتهاست . با ترکیب با رنگهای گرمتر مثل قرمز یا زرد می تواند ترکیبهای چشمگیر و زیبایی را ایجاد کند .هم چنین توجه کنید که رنگ ابی زیاد باعث افسردگی و رخوت و بی حالی می شود .
آبی روشن : یادآور سلامتی ، درمان ، ارامش ، تفاهم و ملایمت
آبی تیره : یاداور دانش ، قدرت ، یک پارچگی و اهمیت
رنگ ابی به گذر سریعتر زمان کمک می کند و باعث می شود که خواب آسوده ای داشته باشید . آبی رنگ مناسبی برای اتقا خواب است اما مقدار زیاد ان باعث افسردگی می شود .
سبز
سبز رنگ طبیعت است . سبز سمبلی از رشد ، هماهنگی ، تازگی و باروری است . سبز شدیدا در افراد احساس امنیت ایجاد می کند . سبز تیره یادآور پول و اسکناس است .
سبز نقش درمانی موثری دارد و برای استراحت چشمها بهترین رنگ است و بینایی را تقویت می کند . سبز یادآور پایداری و استقامت است . گاهی نیز سبز یادآور بی تجربگی و خامی می باشد . در نشانهای خانودگی سبز نمادی از امید و رشد است . بر خلاف قرمز نشان امنیت است که این تضاد را در چراغ راهنمایی نیز مشاهده می کنیم.
برای القا احساس امنیت در تبلیغ داروها و موارد درمانی سبز رنگ مناسبی است . سبز مناسب تبلیغ محصولات زیست محیطی نیز می باشد . اما سبز تیره یاداور پول و فضای اقتصادی و بانکهاست .
سبز تیره : یادآور بلند پروازی ، حرص و حسادت
سبز_زرد : ناخوشی ، ناهماهنگی ف ترس و حسادت
سبزآبی : یادآور سلامتی و اطمینان
سبز زیتونی : نماد صلح
همانند رنگ آبی زمان در اتاقهای سبز نیر سریعتر می گذرد .
رنگ سبز نوعی نماد برای کشور ایرلند می باشد . هم چنین ارتباط نزدیکی با دین اسلام دارد . سبز یادآور بهار و ترکیبش با قرمز یادآور کریسمس است .
استفاده از رنگ سبز : سبز بیانگر تعادل و پایداری است . برای یاداوری بهار می توان از سایه های مختلف ان استفاده نمود . سبز زیتونی برای ارتشها رنگ مناسبی است .
زرد
زرد رنگ آفتاب است . ان را نمادی از شادی و خرد و انرژی می دانیم .
زرد از رنگهای رم است و باعث بروز بشاشت در فرد و تحریک فعالیتهای ذهنی می شود و در ماهیچه ها نیز انرژی تولید می کند . معمولا رنگ زرد را مرتبط با مواد غذایی می دانند . زرد روشن بسیار جلب توجه می کند و یکی از دلایلی که در بسیاری نقاط تاکسی ها را زرد روشن می کنند به همین علت می باشد . استفاده زیاد از این رنگ اثار مخربی خواهد داشت و گفته می شود گریه نوزادان در اتاقهای زرد شدت می یابد . زرد در کنار مشکی زودتر از تمامی رنگها جلب توجه می کند و به همین جهت از این ترکیب به عنوان اخطار استفاده می شود . در نشانهای خانوادگی از رنگ زرد به عناون سمبلی برای شرافت و صداقت استفاده می کرده اند . قابل توجه است این رنگ یادآور ترس و بزدلی و مکر و نیرنگ نیز می باشد .
برای ایجاد احساسات خوشایند و شاد از این رنگ استفاده کنید . می توان محل استراحت و بازی کودکان را با این رنگ رنگ امیزی نمود . زرد بیش از هر رنگ دیگری جلب توجه می کند پس نقاط مهم و پرتاثیر طرح خود را زرد کنید . مردم معمولا رنگ زرد را یک رنگ بانشاط بچگانه می دانند پس در فروش وسایل شیک و باپرستیژ هرگز از این رنگ استفاده نکنید مثلا هیچ کس یک کت و شلوار رسمی زرد یا یک مرسدس بنز زرد را خریدار نخواهد بود .
زرد یک رنگ متزلزل و ناپایدار است پس اگر به دنبال القا حسایداری و اطمینان هستید از این رنگ استفاده نکنید . زرد روشن معمولا به سفیدی می زند و برای اشکار شدن به رنگ تیره ای در کنار خود نیاز دارد . سایه های زرد معمولا چیز نامطلوبی خواهند بود زیرا هیچ حس شادابی به همراه نخواهند داشت و به نوعی چرک به نظر می رسند .
زرد کدر : یادآور اخطار ف تزلزل ، مریضی و حسادت
زرد روشن : یاداور شادابی و تازگی و هوش
سفید
سفید یادآور نور ، خوبی ، بی گناهی ، خلوص و دوشیزگی است . سفید را رنگ کامل می دانند .
سفید به معنای امنیت ، خلوص و پاکیزگی است . بر خلاف سیاه سفید یادآور موارد مثبت است . سفید نشان دهنده یک شروع موفق است . در نشان های خانوادگی سفید به معنای تقوا و ایمان است .
از آنجایی که سفید رنگ برف است در تبلیغات برای نشان دادن خنکی و تمیزی از این رنگ استفاده می شود . برای نشان دادن سادگی در وسایل با تکنیک پیشرفته می توان از سفید استفاده نمود . برای موسسه های خیریه نیز سفید رنگ مناسبی است . لباس فرشته ها را معمولا سفید ترسیم می کنند و هم چنین سفید مرتبط با امور پزشکان و پرستاران و بیمارستان است به همین جهت برای القا حس اعتماد در مورد یک دارو می توان از رنگ سفید استفاده کرد . سفید یاداور محصولات لبنی نیز می باششد.
سفید با اغلب رنگها هم خوانی دارد . غالب توجه است که برای چشمها سفید رنگ درخشانی است و ممکن است برای عده ای ایجاد سردرد کند .
سیاه
سیاه یاداور قدرت ، وقار ، رسمیت ، مرگ ، شرارت و رمز و راز است .
سیاه رنگ مرموزی است که مرتبط با ترس و ناشناخته هاست . معمولا بار معنی منفی را به همراه خود دارد . سیاه نشان دهنده ریاست و قدرت است . ان را یک رنگ بسیار رسمی و باکلاس می دانند و کت و شلوارها یا مرسدس های مشکی بسیار معمول می باشد .
سیاه نوعی حس عمق و دورنمایی ایجاد می کند اما یک پس زمینه سیاه وضوح خواندن را از بین می برد . لباس سیاه شما را لاغرتر نشان می دهد . در طراحی یک نمایشگاه هنری یا عکاسی می توانید از رنگ سیاه استفاده کنید تا جلوه سایر رنگ ها بیشتر شود . سیاه بسیار متضاد رنگهای روشن است و به خوبی با انها ترکیب می شود . سیاه به همراه رنگهای تند مانند قرمز یا نارنجی احساس حمله و هجوم را به وجود می آورد . می توان گفت به جز رنگهای بسیار تیره سیاه با سایر رنگها هماهنگی خوبی دارد .
سیاه سایر رنگها را برجسته می کند . فضاها با رنگ سیاه کوچک تر به نظر می رسند .
نارنجی
نارنجی ترکیبی از انرژی قرمز و شادمانی رنگ زرد را در خود مهفته دارد . نارنجی نشان دهنده شوق ، شیفتگی ، خوشحالی ، خلاقیت ، اراده ، جذبه و کشش ، موفقیت ف دلگرمی و انگیزه است . آن را مرتبط با خوشحالی ، افتاب و مناطق گرمسیر می دانند .
از نظر افراد نارنجی رنگ بسیار گرمی است و از همین رو ایجاد احساس گرما می کند . نارنجی به اندازه قرمز طبیعت هجومی ندارد . نارنجی اکسیژن را به سمت مغز می فرستد ، نیروبخشی می کند ، و فعالیت های ذهنی را تحریک می کند . افراد جوان علاقه زیادی به این رنگ دارند . از انجایی که نارنجی رنگ مرکبات است ان را نشانی از غذای سالم می دانند و تحریک کننده اشتهاست . نارنجی رنگ پاییز و برداشت خرمن است . در نشان های خانوادگی نارنجی سمبلی از قدرت و بردباری است .
نارنجی های ملایم تر مانند هلویی ، آرماش بخش تر و دوستانه ترند . آنها زرق و برق کمتری دارند اما هم چنان پرانرژی اند .
بنفش
بنفش ترکیبی از استواری آبی و سرزندگی قرمز است . بنفش را سمبلی از خانوده های سلطنتی می دانند . بنفش سمبل قدرت ، ثروت و اصالت ، خوش گذرانی و بلندپروازی است . بنفش نمادی از ثروت زیاد است . آن را مرتبط با ذکاوت ، مقام ، استقلال ، خلاقیت ، رمز و راز و سحر می دانند . بنفش نمادی از دنیای معنوی نیز هست .
تحقیقات نشان داده است 75 درصد بچه هایی که هنوز به سن نوجوانی نرسیده اند رنگ بنفش را به همه رنگ ها ترجیح می دهند . رنگ بنفش در طبیعت بسیار نادر است .
بنفش کم رنگ رنگ مناسبی برای وسائل زنانه است و بنفش براق برای وسائل بچه ها .
بنفش روشن : ایجاد احساسات رمانتیک و دلتنگی
بنفش تیره : ایجاد حس افسردگی و ناراحتی و می تواند باعث ناامیدی شود .
خاکستری
خاکستری کی رنگ خنثی و متعادل است . رنگی محافظه کار است که به سختی احساسات قوی ای را تحریک می کند . می توان ان را رنگی ابری و تیره و غمگین دانست .
خاکستری رنگ بعضی از فلزات و هم چنین رنگ ابرهای باران زاست .
استفاده از رنگ خاکستری : همانند مشکی از رنگ خاکستری نیز در مراسم عزا یا مجالس رسمی استفاده می شود . کت و شلوارهای خاکستری در تمام دنیا و به خصوص برای مراسم ازدواج مرسوم هستند . خاکستری تیره یا ذغالی نوعی از حس قدرت و پیچیدگی مشکی را به همراه دارد . ان یک رنگ پیچیده بدون زمینه های منفی رنگ مشکی است . خاکستری های روشن شبیه به سفید هستند .
تمام انواع خاکستری کاربرد خوبی به عنوان پس زمینه خواهند داشت . می توان از خاکستری روشن به جای سفید و از خاکستری تیره به جای سیاه استفاده نمود . خاکستری متمایل به قهوه ای نیز یک ترکیب محافظه کارانه ، دنیوی و گرم خواهد بود .
تاثیر روانشناسی فرم و رنگ در طراحی
شاید به نظر عجیب برسد که در حوزه حس بصری رنگ، حرارت را می توان تشخیص داد. تجربه نشان داده است که بین دو آتلیه که یکی با رنگ سبز-آبی و دیگری با قرمز-نارنجی رنگ شده باشد , 5 تا 7 درجه اختلاف حرارت یا برودت از طریق ذهنی احساس می شود. به عبارت دیگر، کسانی که در آتلیه سبز هستند، در 15 درجه سانتیگراد احساس سرما می کردند، اما در اتاقی که با رنگ قرمز نارنجی رنگ شده بود تا 11 الی 13 درجه سانتی گراد نیز احساس سرما نمی کردند. حقیقت این است که رنگ آبی-سبز جریان خون را کند و رنگ قرمز نارنجی همانند داروی محرکی است که باعث حالت هیجانی و تسریع جریان خون در بدن می گردد.
این تاثیرات مختلف قدرت وسیع مفهومی و بیان حالت کنتراست سرد و گرم را نشان می دهد و از آن می توان برای ایجاد اثرات تصویری فوق العاده زیبا استفاده کرد. مناظری که فاصله اشیاء در آن زیاد است، همیشه از لحاظ رنگ سرد تر بنظر می رسند. زیرا که در عمق هوا قرار دارند. پس کنتراست سرد و گرم وسیله مهمی است که اثرات پرسپکتیو و حجمی را نشان می دهد.
شکل ها نیز دارای خصوصیت گویا و معنی دار نظام زیباشناختی خود هستند. در طراحی، این کیفیت های معنی دار شکل و رنگ می بایست با یکدیگر مطابقت داده شوند. یعنی شکل و رنگ در معنی دار بودن و مفهوم خود یکدیگر را تایید و اثبات نمایند.
سه شکل اصلی مربع، مثلث و دایره نیز مانند سه رنگ اصلی قرمز، زرد و آبی دارای خصوصیات مفهومی و بیانی مشخص هستند. مربع، نمایانگر ماده، وزن و حدود مشخص است و حسی از کشش و امتداد و تجربه حرکت را القاء می کند. مربع با رنگ قرمز منطبق است و وزن حجم قرمز با شکل سنگین و ساکن مربع مطابقت دارد. مثلث با زوایای حاد و تند، تاثیر ستیزه جویی، پرخاش و تهاجم را ایجاد می کند. مثلث سمبل تفکر است و حالت وخصوصیت بی وزن آن با زرد روشن هماهنگی دارد. دایره بر عکس مربع، احساسات را ملایم و معتدل میکند و حس آرامش و حرکت آرام و آهسته را القاء می نماید. دایره سمبل روح است که در درون خود همواره در حال حرکت است. تطابق و تناسب هر رنگ با شکل مربوط به خود مستلزم همانندی و توازن است. اگر رنگ ها و شکل ها در بیان مفاهیم و حالات توافق داشته باشند، تاثیرات آن دو چندان خواهد بود.
در چرخه رنگ اگر از زرد به بنفش خطی بکشیم رنگهایی که در طرف دست چپ این خط قرار دارند سرد هستند و در ساختن آنها آبی بکار برده شده است . رنگهایی که در طرف راست این خط قرار دارند گرم هستند و در ساختن آنها قرمز بکار برده شده است رنگهای گرم محرک هستند و باعث میشوند که اجسام جلو آمده و بزرگتر بنظر برسند
رنگهای سرد باعث میشوند که اجسام عقب بروند و کوچکتر بنظر بیایند . این حرکت رنگها بسیار مهم است . مثلاً برای بزرگ نشان دادن حیاطی میتوانیم گلهایی را که رنگهای سرد دارند عقب و گلهایی را که رنگهای گرم دارند جلو بکاریم . رنگهای سرد عقب میروند و رنگهای گرم جلو می آیند و این حرکت حیاط را بزرگتر نشان میدهد
رنگهای سرد باعث میشوند که اجسام عقب بروند و کوچکتر بنظر بیایند . این حرکت رنگها بسیار مهم است . مثلاً برای بزرگ نشان دادن حیاطی میتوانیم گلهایی را که رنگهای سرد دارند عقب و گلهایی را که رنگهای گرم دارند جلو بکاریم . رنگهای سرد عقب میروند و رنگهای گرم جلو می آیند و این حرکت حیاط را بزرگتر نشان میدهد
رنگهای متضاد (مکمل) رنگهایی هستند که در چرخ رنگ روبروی یکدیگر قرار دارند مانند زرد و بنفش ، یا قرمز سبز یا آبی و نارنجی دو رنگ متضاد اگر پهلوی هم قرار بگیرند ایجاد درخشندگی میکنند و شدت رنگی همدیگر را زیادتر میکنند .
تمرکز بر دایره رنگ ها :
: بهترین حالت انجام دادن این تمرین قرار گرفتن با چشم بسته مقابل یک منبع نور قوی ، مثل یک نقطه نورانی است . در هوای آزاد تا جایی که برای چشمها ضرر ندارد در کمال آرامش مقابل منبع نوری قراربگیرید ، نور براحتی از بین پلکها وارد چشم میشود . بعد از مدتی جلوی چشم نور قرمز خیره کننده ای می بینید .
سعی کنید با اراده ، رنگ قرمز جلوی چشم را به رنگهای زرد ، سبز یا آبی تغییر دهید . یا برعکس ، قرمز را به بنفش ، آبی ، سبز و زرد تغییر دهید .
وقتی بر روی رنگهای گرمی چون قرمز ، نارنجی و زرد تمرکز کرده باشید ، پلکها براحتی از هم باز میشوند . اما با رنگهای سردی چون فیروزه ای ، آبی و بنفش احساس می کنید پلکها سنگین شده اند . این تمرین را با رنگهای دلخواه خود انجام دهید . رنگهایی که بر آنها تمرکز می کنید باید خالص و شفاف باشند تا تاثیر شان بیشتر شود و از رنگهایی که سیاه و سفید در آنها باشد استفاده نکنید .
در موقع انجام دادن تمرین راحت و منظم نفس بکشید و خیلی طبیعی باشید اگر تمرین تمرکز روی دایره رنگ را تنها دوبار در هفته و هر بار بمدت ده تا پانزده دقیقه انجام دهید ، خیلی زود بر افکارتان مسلط خواهید شد . به علاوه این تمرین کمکی است تا شما به سلامت روحی ، روانی و جسمی پایدار برسید
چگونگی انتخاب رنگ لباس و تاثیر آن بر روند درمان :
تمرکز بررنگها ، به ویژه در هنگام ابتلا به بیماری ، یا وقتی که قصد دارید عضوی از بدن را تقویت کنید ، توصیه می شود ، به عنوان مثال :
برای درمان افسردگی و احساس تنهایی ، تمرکز بر رنگهای گرم ، نشاط آور خواهد بود . نارنجی به عنوان نقطه عطف گرمای طیف نور ، احساس گرمای شدیدی را در انسان پدید می آورد وقتی تصمیم می گیرید رنگ درمانی را انتخاب کنید ، باید به این نکته توجه داشته باشید که تطابق رنگ انتخابی با رنگ لباستان بر روند درمان تاثیر می گذارد .
رنگ لباس بخصوص لباسهای زیر تاثیر بسیار زیادی بر درمان دارد ، چون بدن در مقابل امواج رنگها مقاومت می کند و مدتی طولانی طول می کشد تا با آنها ارتباط برقرار کنیم ، پس پوشیدن لباس همرنگ با رنگ مورد آزمایش در تسریع ایجاد ارتباط موثر است .
رنگ هایی که برای لباس رو انتخاب می کنید ، به طور مستقیم و غیر مستقیم بر رفتار شما تاثیر می گذارد . از یک طرف بر رفتار شما و از طرف دیگر بر رفتار افرادیکه با آنها برخورد می کنید .
آنها مطابق با رنگی که لباستان دارد ، واکنش نشان می دهند . مثلاً همه می دانیم رنگ سیاه ناخواسته انسان را از محیط اطراف جدا می کند ، چون درخشش رنگ سیاه حاکی از انزوای مطلق است .
سیاه نمایانگر مرز مطلقی است که در فراسوی آن زندگی متوقف می شود .
به کسانی که در برقرار کردن ارتباط با دیگران مشکل دارند ،
توصیه می کنیم تون های رنگ زرد را در لباسهایشان انتخاب کنند (بی دلیل نیست که رنگ زرد نماد اداره پست ، بزرگترین وسیله ارتباطی جامعه می باشدکسی که با لباس زرد از خانه خارج می شود همین رنگ زرد لباس امکان مصاحبت با دیگران را به او می دهد رنگهایی که در محیط زندگی و کار ما هستند نه فقط از راه دیدن بلکه به واسطه امواجی که از خود ساطع می کنند برما اثر می گذارد . این که صبح ها و شب ها اولین و آخرین نگاهمان به چه رنگی می افتد ، بسیار مهم است مثلاً اگر موقع خواب به رنگ آبی نگاه کنیم امواج رنگ آبی اثر آرام بخشی برما می گذارد
آبی – نماد روان
رنگ آبی احساس سرما را در ما بوجود می آورد . از نظر پزشکی این رنگ به مفهوم انقباض است ، بنا براین برای درمان تب موثر است و اغلب در درمان التهاب های پوستی به کار می رود . فشارخون را می توان به کمک رنگ آبی پایین آورد . هنگام بیماری و خستگی نیاز به این رنگ بیشتر می شود . اگر گردش خونتان منظم است و قلبتان هم ضعیف نیست می توانید در موقع سرما خوردگی با ملحفه ای آبی رنگ خود را بپوشانید همین طور پوشیدن لباس خواب آبی رنگ در پایین آوردن تب مفید است .
با این حال اگر بیشتر رنگ به کار رفته در نقاشی آبی باشد توصیه می شود اتاق خواب کسانی که دچار اختلالات خواب هستند به رنگ آبی باشد ، نور آبی روشن انسان را به خوابیدن ترغیب می کند و سیستم عصب را عمیقاً آرام می نماید ، این رنگ آمادگی مبارزه با سموم بدن را در ما بر می انگیزد . با کمک رنگ لاجوردی می توانید گرفتگی های ناگهانی عضله و اضظراب را برطرف کنید .
نور آبی برای درمان رماتیسم (خاصیت خشک کردن) و سردرد (آرامش بخش بودن) ناراحتی های دوران بلوغ ، التهابهای پوستی و گرفتگی عضله موثر است . آبی رنگی که احساس رضایت را در انسان به وجود می آورد . ونشانه آن است که نقاش در حسرت داشتن آرامش و زیر فشار عصبی است . اگر در نقاشی تعادلی از رنگهای زرد و آبی باشد نشان از تعادل روحی و روانی نقاش دارد . آبی رنگ محافظه کاری ، موفقیت ، فداکاری ، تفکر و درون نگری است ، بنابراین آبی مشخصه افرادی است که با تلاش و کوشش به موفقیت می رسند . با دیگران روابط مناسبی دارند و به ندرت کاری را براساس تمایلات آنی خود انجام می دهند اما با دقت و مهارت آن را کنترل می کنند ، این افراد می توانند مدیران و ورزشکاران توانایی باشند
علاقه مندان رنگ آبی افراد معقولی هستند و زندگی خود را نمونه می دانند ، هرچند ممکن است این فرض درست نباشد . تیپ های ابی افراد محتاط و با ثبات و غالباً قابل تحسین هستند و همه آنها به این خصایص خود کاملاً آگاهند .
عدم علاقه به رنگ آبی نشانه شورش ، احساس گناه و شکست و ناراحتی از پیشرفت های کسانی است که احتمالاً به اندازه آنها تلاش نکرده اند . در حقیقت دوست نداشتن رنگ آبی باعث تاسف است ، چراکه ممکن است نتیجه روان رنجوری یا حداقل غمی بزرگ باشد در صورت به کار بردن رنگ آبی با مکلمش ، نارنجی ، نشاطی آرامش بخش در فرد ایجاد می شود .
رنگ قرمز در روان شناسی :
در روان شناسی رنگ قرمز به مفهوم اعتماد بنفس است ، از این رو در درمان ترس از این رنگ بهره می گیرند .
در رنگ درمانی برای به جریان انداختن مجدد انرژی ذخیره شده بدن و افزایش گرمای آن از رنگ قرمز استفاده می کنند .
رنگ قرمز به ویژه زمانی که با زرد مخلوط میشود ، بدن را گرم می کند و انرژی آنرا بالا می برد توجه داشته باشید رنگ قرمز بیش از هر چیز باعث تحریک سرخرگها می شود که سلامت و نشاط فراوانی به دنبال دارد و در درمان سستی ، بی حالی و افسردگی بسیار موثر است . با اینکه رنگ قرمز نشاط اور است ، اما افراد با نشاط و سرزنده از رنگ قرمز بیزارند رنگ قرمز در درمان بیماری های خونی بسیار موثر است .
مثلاً در درمان مسمومیت های خونی ، لباس های زیر بیمار باید برای مدت طولانی – تقریباً ۲ تا ۳ ماه رنگ قرمز خالص باشد و روزانه پانزده تا بیست دقیقه غرق تماشای رنگ قرمز خالص شود ، یا فکرش را روی رنگ قرمز متمرکز کند . "رونالد هانت" در کتابش به نامه "هفت کلید رنگ درمانی" این پرتو را انرژی ساز و پدر سر زندگی و نشاط قلمداد می کند .
گلبولهای قرمز خون آهن را جذب می کند و نمک از راه کلیه و پوست دفع می شود ، از این رو قرمز مناسب ترین رنگ برای درمان کم خونی .و کمبود آهن بدن است . در موقعی که احساس کردید بدنتان کمبود انرژی دارد و یا ضعف جسمی دارید ، رنگ قرمز را در ذهنتان تصور کنید . بنا براین عقیده وی رنگ قرمز کریستال های نمک فریک را به آهن و نمک تجزیه می کند
به علاوه اگر تحت درمان بیماری خونی هستید تا آنجا که امکان دارد از مواد غذایی قرمز رنگ مثل تربچه ، آلبالو ، کلم قرمز ، لبو ، توت فرنگی یا تمشک استفاده کنید .
رنگ قرمزبه جابجایی مواد و هضم آنها کمک می کند از این رو درمان یبوست موثر است .
در خونریزی های شدید ، یا جراحت های خارجی همراه با خونریزی و کم خونی در زنان ، درمان بارنگ قرمز آهن خون را زیاد می کند علاوه بر آن در عادات ماهانه شدید و یا به تاخیر افتادن اختلالات گردش خون درمان بارنگ قرمز توصیه می شود .
رنگ زرد در روان شناسی :
رنگ زرد بیشتر با روح و روان سر و کار دارد ، هم افراد عاقل و با هوش آن را انتخاب می کنند ، هم افراد عقب مانده ذهنی . سر و کار داشتن بارنگ زرد به ما کمک می کند تا به مجهولات و اختلالات وجودمان پی بریم .
نیروی شفابخش رنگ زرد ، بیانگر حالات زنانه این رنگ است . رنگ زرد می تواند حالات زنانه را در ما تقویت کند.
تیپ زرد به نوآوری ، خلاقیت و حکمت علاقه مند است . این تیپ معمولاً درون نگر ، باریک بین و در برابر دنیا و افراد با استعداد آن ، معتقد به اصول است .
زرد در درمان افسردگی های عصبی به خوبی کارساز است و به عنوان درمان ضد افسردگی شناخته شده است . در درمان افسردگی با رنگ زرد معمولاً بدن واکنش های دفاعی چون سوزش چشم از خود بروز می دهد ، اما درست با همین تحریک چشم ، سیستم عصبی نیز تحریک می شود و به این طریق تمام بدن نیرویش را برای مقابله با افسردگی فرا می خواند ، چون رنگ زرد سیستم عصبی را نیز تحریک می کند ، این رنگ را "خوراک اعصاب " نامیده اند . افراد پر جنب و جوش و عصبی که غده تیروئیدی پرکاری دارند و دچار حمله های عصبی می شوند ، نباید به مدت طولانی در معرض رنگ زرد باشند . رنگ زرد در کارهایی که تفکر و خلاقیت در آنها نقش دارد ، سودمند است ، از این رو توصیه می شود به میز تحریرتان رنگ زرد بزنید . رنگ زرد فشار خون را بالا می برد و ضعف معده و کلیه را بهبود می بخشد . اگر معده ای کم کار دارید برای تحریک آن می توانید بین پنجمین و ششمین دنده های قفسه سینه نور زرد بتابانید یا در موضع ، سنگ زرد بگذارید . رنگ زرد در درمان بیماریهای پوستی و شفاف کردن پوست نیز موثر است .
مبانی روانشناسی و جمع بندی کلی از خصوصیات بعضی رنگها :
خاکستری : گوشه گیری ، عدم فعالیت و بی تفاوتی
آبی : نیاز به آرامش کامل و خشنودی خاطر و علاقه مند زیاد به دوستان و نزدیکان .
سبز : پشت کار و استقامت ، قدرت اراده ، غرور و بلند پروازی
قرمز : داشتن آرزوهای بسیار – شور و شوق زندگی – تهور و قدرت اراده
زرد : پیشرفت بلامانع ، امید به حل مشکلات زندگی
بنفش : روحیه شاعرانه و رومانتیک ، دوستار هنر و زیبایی ، متکی بودن بر دیگران
قهوه ای : نیاز شدید به آسایش جسمی و روحی ، فعال ، علاقه بسیار زیاد به خانواده
سیاه : بی علاقگی به زندگی ، نفی هرچیز ، بدبینی و ناباروری و لجاجت
آبی تیره (سرمه ای) : اندیشیدن درباره ی این رنگ از یک تاثیر آرامبخش در سیستم اعصاب مرکزی برخوردار است ، آبی تیره از عمق و کمال چشمگیری برخوردار است ، به ویژه مطلوب افرادی است که اضافه وزن دارند و نشانگر خشنودی و کامیابی است .
رنگ های سیاه و سفید از منظر نقاشی :
درجه تیرگی و روشنی در رنگ :
بحث در کمیت درخشندگی رنگ است . که از آن بعنوان درجه بندی زمینه است . درخشنگی به دو روش می تواند تغییر یابد . اول اخطلاط یک رنگ با رنگ سفید سیاه یا خاکستری و طریق دوم ترکیب رنگ مزبور بارنگی با درخشنگی متفاوت. چشم از طریق مقایسه و سنجش موفق به تشخیص می شوند تفاوت رنگهای ملون(رنگی) در مقایسه با رنگی سیاه و سفید یا خاکستری و یا یک یا چند رنگ ملون (رنگی ) دیگر مشخص می شود . مشاهده رنگ خاصیتی مربوط به مسایل فیزیکی شیمیایی رنگ همان (( اثر رنگ )) است . مواد رنگ و اثرات آن فقط در زمینه ((چند سایگیهای منظم )) قابل تطبیق می باشند . در کلیه موارد دیگر ((عامل)) رنگ به اثری جدید تبدیل می شود . چند مثال این مساله را روش خواهد کرد . زرد حالتی سرد و درخشنده بیدا می کند . و وضعیتی مهاجم وار دارد . اگر مربعی آبی ابتدا روی زمینه سفید و بعد در زمینه سیاه دیده شود . آبی روی سفید اثری از تیره گی و عمق را جلوه گر می کند و رنگ سفید درخشنده تر از زمانی خواهد شد که مربی زرد روی آن قرار داشت . روی زمینه سیاه مربع آبی درخشندگی خاصی با تشعشعی کمرنگ دارد . زمانی که اثرات مربع خاکستری روی آبی و قرمز – نارنجی مقایسه شود رنگ مربع خاکستری روی آبی متمایل به قرمز به نظر می رسد در حالیکه همان خاکستری روی قرمز – نارنجی متمایل به آبی بنظر می آید . وقتی که عامل و اثر همزمانی نداشته باشند حالتی فرار دینامیک غیر واقعی و ناسازگار خواهیم داشت . همین نیروی مواد و خواص رنگ است که با ایجاد نوسانات خیالی به هنرمندان امکان می دهد که نا گفته ها را بیان کند .
بدیده ای که بیان شد در حقیقت باید تحت عنوان ((همزمانی یا تقارن )) دسته بندی شود . وقوع دگرگونی همزمان این امکان را بوجود می آورد که در فرایند ترکیب رنگ کار با اثر آغاز شده و اندازه و شکل سطوح نیز به تناسب آن ایجاد شود .
رابطه رنگ و نور :
ما دراینجا دو دیدگاه را مورد بررسی قرار می دهیم: یکی دیدگاه قرآن (دید فلسفی) است، که در این دیدگاه رنگ فرزند نور است و نور تجلی قدرت خداست. همه هستی به صورت زنجیروار به یکدیگر وابسته هستند و در آخر به یک هستی واحد یعنی خدا ختم می شوند. از دیدگاه قرآن خداوند این رنگارنگی را به منظور تذکر و تعقل دانشمندان و متفکرین ایجاد نموده است.
دیدگاه دوم، دید فیزیکی و علمی است. در علم فیزیک ثابت شده است که رنگ وجود خارجی نداشته و آن چه راکه ما می بینیم، تنها انعکاس نوریست با طول موج و فرکانس های متفاوت و اجسام در تاریکی مطلق از خود رنگی ندارند.
" آفریده شدگان همه اسیر شکلهایی هستند که خارج از دایره نبوده و چه به اعمالشان بنگری و چه به فکرشان، چه به کردارشان، چه به کرات و ذرات و کهکشان ها و پدیده هایی که روی می دهد، همه اسیر رنگند. زیرا مایه آفرینش رنگ بوده است و علم هنوز نتوانسته نزدیک آن شود، اما اسلام به آن اشاره کرده است."
" هر آبشار کوچک مظهر و نماد تمام درجات وجود تبلور حقیقت کیانی و ماوراء کیانی دینی خاص است، با این همه تمام این آبشارها از یک سرچشمه واحد منشاء می گیرند و جوهر همه آنان نهایتاً چیزی جز همان آب نیست که از چشمه فراز کوه جاری است حقیقتی که آغاز همه ادیان، همه مخلوقات از آن سرچشمه می گیرد و آنچه از حقیقت در آنان است نهایتاً به او باز می گردد"
ماهیت (منشاء) رنگ
امروزه ثابت شده است که تمامی رنگهایی که ما می بینیم نتیجه تابش نور آفتاب یا نورهای مشابه آن است وگرنه موجودات در تاریکی مطلق رنگی ندارند.
رابطه رنگ و نور
رابطه رنگ و نور چنین بیان شده است که : " رنگ فرزند نور است و نور مادر حیات در زمین"
گونه رنگی
پدیده ای از "کیفیت رنگی" است که دانش فیزیک و علوم تجربی هنوز توانسته است آن را توجیه کند. این چیزی است که حالتهای روانی را در رنگ به وجود می آورد. گونه های رنگی بیانگر حالت گوناگون روان آدمی است و دانش بشری نمی تواند " روان" و "روح" را توجیه کند.
رنگ از دیدگاه فیزیک
رنگ چیست؟
" رنگ پرتوهای نورانی دیدنی است که طول موج آن ها از 400 میکرون تغییر می کند." اما " رنگ در هنرهای مصور مهمترین عنصر احساس و پرمحتواترین بعد هنر است."3
اما دقیق ترین تعریف علمی رنگ این است: "رنگ یک انعکاس مریی است که در اثر عبور یا انتشار یا بازتاب ترکیب رنگ ها توسط اشیاء به وجود می آید." و به قول ایتن " رنگ خود زندگی است."
علت گوناگونی رنگ ها
لئونارد اویلر دلیل این گوناگونی را مربوط به تفاوت طول موج و فرکانس آن ها می داند. همچنین دکتر چمران در کتاب خود این گوناگونی را فقط ناشی از اختلاف در طول موج یا فرکانسی که این نورها به سمت چشم ما می فرستند می داند.
رنگ ها وجود خارجی ندارند
"هنگامی که درباره رنگ ها مطالعه می کنیم می بینیم که طول موج هایی است که سمت چشم ما می آید و این چشم ما است که آن ها را به این رنگ ها می بیند والا در طبیعت رنگی وجود ندارد و موجودات در تاریکی مطلق رنگی ندارند، آنچه وجود دارد فرکانس و طول موجب است و بس بنابراین تمام رنگ ها که در طبیعت می بینید ساخته و پرداخته ذهن ما هستند و واقعیت خارجی ندارند."
رابطه رنگ و نور
" یکی از مسائل مهم در به وجود آمدن رنگ ها نور می باشد و نتیجه نور رنگ هایی است که در طبیعت می بینید."
نور از دیدگاه فیزیک
نور چیست؟
" نور در علم فیزیک جدید از امواج الکترومنیتیک ساخته شده، و امواج الکترومغناطیسی نور را به وجود می آورند."
نتیجه گیری
مطالب فوق بیانگر این امر هستند که؛ طبیعت در تاریکی مطلق بی رنگ است و رنگ وجود خارجی ندارد و آن چه که موجب رنگارنگ دیدن طبیعت می شود انعکاس نور با طول موج ها و فرکانس های مختلف می باشد به عبارت ساده تر؛ " نور مادر رنگ است" و از آن جایی که "خداوند نور آسمان ها و زمین است " و " او کسی است که خورشید را روشنایی و ماه را نور قرار داد." مشاهده می کنیم که همه مخلوقات به طور زنجیروار به هم وابسته هستند و در پایان به یک آفریننده واحد یعنی خداوند ختم می شوند.
منابع و ماخذ
1- قرآن : بقره / 138 ـ النحل / 13 ـ الروم / 22 ـ الزمر / 21 ـ الفاطر / 28 . المیزان ، ج 15 ص 172 ـ جز 18 ، سوره النور ، آیه 35 ـ جز 11، سوره یونس ، آیه 5.
2- همان منبع ، ص 202.
3- آیت اللهی، حبیب الله، هنر چیست، انتشارات فرهنگی رجاء ، ص 187، ص 189.
4- لئونارد اویلر، نور و امواج الکترومغناطیسی، نوشته حسین جوادی.
5- دکتر چمران، انسان و خدا، گفتار دوم.
6- رازی شیخ ابوالفتوح، روض الجنان و روح البیان فی تفسیر القرآن، بنیاد پژوهش های اسلامی 1368 ، ج 14 ، ص 145.
7- مقالات فارسی لینکستان، WWW.Linkestan.com
8- فصل پانزدهم ، WWW.Salehghaffari.persion.blog.com
9- http://denizlik.blogspot.com
10- WWW.Quran.al-shia.com
11- فرناز حائری ، مترجم ، http://WWW.haeri.Ws/persion/my-works/color.htm
12- http://WWW.sharghnewspaper.com
13- WWW.huppaa.com
14- پاک نژاد، سیدرضا، اولین دانشگاه و آخرین پیامبر، انتشارات کتابفروشی اسلامیه، 1360 ، ج 18 ص132
15- نصر،حسین 1312، دین و نظام طبیعت، ترجمه محمد حسن فغفوری، تهران، حکمت 1384،ش/1426ق
فهرست مطالب
مفاهیم تئوری رنگها
دایره یا چرخهرنگ
رنگهای اصلی
رنگهای ترکیبی
هماهنگی (هارمونی) رنگ
چیدمان بر اساس همجواری رنگها
چیدمان بر اساسرنگهای مکمل
چیدمان بر اساس طبیعت
چند قاعده کلی در ایجاد هارمونی رنگی
چیدمان بر اساس همجواری رنگها
چیدمان بر اساسرنگهای مکمل
چیدمان بر اساس طبیعت
قرمز
قرمز ملایم : نشانی از لذت ، احساسات، عشق ، هوس
آبی
سبز
زرد
سفید
سیاه
نارنجی
بنفش
خاکستری
تاثیر روانشناسی فرم و رنگ در طراحی
تمرکز بر دایره رنگ ها :
چگونگی انتخاب رنگ لباس و تاثیر آن بر روند درمان :
آبی – نماد روان
رنگ قرمز در روان شناسی :
رنگ زرد در روان شناسی :
رنگ های سیاه و سفید از منظر نقاشی :
درجه تیرگی و روشنی در رنگ :
رابطه رنگ و نور :
ماهیت (منشاء) رنگ
رابطه رنگ و نور
گونه رنگی
رنگ از دیدگاه فیزیک
رنگ چیست؟
علت گوناگونی رنگ ها
رنگ ها وجود خارجی ندارند
رابطه رنگ و نور
نور از دیدگاه فیزیک
نور چیست؟
نتیجه گیری
منابع و ماخذ
مفاهیم تئوری رنگها
9