دانشگاه
………….
طراحی معماری
موضوع:
نمایشگاه نقاشی
استاد راهنما:
…………………
دانشجو:
………………….
سال:
…………………….
تقدیم به:
این پایان نامه را ضمن تشکر و سپاس بیکران و در کمال افتخار و امتنان تقدیم می نمایم به:
به آنان که در راه کسب دانش راهنمایم بودند.
به آنان که نفس خیرشان و دعای روح پرورشان بدرقه ی راهم بود.
سپاسگذاری
الها به من کمک کن تا بتوانم ادای دین کنم و به خواسته ی آنان که مرا در راه کسب علم و معرفت یاری نمودند جامه ی عمل بپوشانم .
به امید روزی که بتوانم گوشه ای از زحمات ایشان را جبران نمایم. پروردگارا حسن عاقبت ، سلامت و سعادت را برای ایشان مقدر نما .
فهرست:
مقدمه 6
فصل اول (معرفی استان و شهرستان) 8
استان فارس
تاریخچه استان فارس
آب و هوا
ناحیه مرکزی
ناحیه جنوب و جنوب خاوری
بادهای شمالی
بادهای باختری
توده های هوای جنوبی
شهرستان شیراز
ریشه نام شیراز
پیشینه شیراز
آب و هوا
فرهنگ
جاذبه های تاریخی
فصل دوم (ضرورت طرح) 20
فصل سوم (آنالیز سایت) 26
تحلیل سایت
موقعیت سایت در شهر شیراز
موقعیت سایت در شمال شهر شیراز
موقعیت سایت در خیابان چهل مقام
مسیر های ارتباطی اصلی
موقعیت دقیق سایت مورد نظر
ابعاد و انداره موقعیت سایت
همجواری ها
دسترسی ها
تابش آفتاب
پتانسیل های موجود
آلودگی صوتی
رایحه خوشایند
دید و منظر
باد غالب
شیب زمین
فصل چهارم (نمونه موردی) 40
نمونه های کار شده خارجی
نمایشگاه فناوری نانو – چین
تالار جدید نمایشگاه بازل
نمایشگاه میلان (پاویون) امارات متحده عربی – نورمن فاستر
نمایشگاه هیوندای
نمونه های کار شده داخلی
نمایشگاههای گردشگری شیراز و بیشاپور
فصل پنجم (برنامه فیزیکی طرح) 53
جمع آوری معیارها و ضوابط
1-1- نظامنامه UFI ـ مصوب 1001
1-2- قوانین داخلی UFI ـ مصوب 2001
1-3- راهنمای مدیریت نمایشگاهها ـ مرجع AEO
1-4- معیارهای بازدیدکنندگان نمایشگاه ـ 2002
1-5- محاسبه بازدیدکنندگان بالقوه از غرفه
1-6- مقررات و قوانین نمایشگاهی هند
مبانی طراحی ساختمان های نمایشگاهی
2-1- واژه شناسی نمایشگاه
2-2- برداشت محتوایی از نمایشگاه
2-3- انواع موضوع برگزاری نمایشگاه
2-4- انواع مقیاس برپایی نمایشگاه
2-5- فضاهای متشکله نمایشگاه
C.S ـ بخش فضاهای سرپوشیده (ساختمان)
M ـ گروه فضاهای اصلی
R ـ گروه فضاهای وابسته اصلی
C ـ گروه فضاهای رفاهی
U ـ گروه فضاهای پشتیبانی
U.S ـ بخش فضاهای رو باز (محوطه)
G ـ گروه فضاهای سبز
P ـ گروه فضاهای تردد
S ـ گروه فضاهای مکث
2ـ6ـ استفاده کنندگان نمایشگاه
P ـ جمعیت کارکنان (مقیم)
V ـ جمعیت مراجعین (موقت)
C ـ ظرفیت کلی (لحظه ای)
2ـ7ـ سطوح کلی ساختمانهای نمایشگاهی
SN ـ سطوح خالص (مفید)
Scir ـ سطوح گردش
SG ـ سطوح ناخالص
2ـ8ـ سطوح سرانه ساختمانهای نمایشگاهی
PH.B ـ سرانه مبنا
PH.N ـ سرانه خالص
PH.G ـ سرانه ناخالص
2ـ9ـ وسایل سالنهای نمایشگاهی
Fur ـ اثاینه
Mob ـ تجهیزات
Equ ـ لوازم
2ـ10ـ شاخص های کنترل سطوح نمایشگاهی
Eeff ـ ارزیابی کارآیی ساختمان
Erev ـ ارزیابی بهره برداری مفید
Edis ـ ارزیابی توزیع سطوح خالص
فصل ششم (تبدیل ایده به فرم) 53
فصل هفتم (نقشه ها) 226
مقدمه:
بحث درباره نقاشی قدیم ایرانی، غالبا هنر مینیاتور را به ذهنها می آورد. در واقع، مشهورترین و ارزنده ترین نمونه های هنر تصویری ایران را می توان بر صفحات نسخه های خطی و مرقعات ملاحظه کرد ما کاربرد واژه نگارگری برای این گونه تصاویر را بر اصطلاح مینیاتور ترجیح می دهیم. هنر نگارگری ایرانی-اسلامی از سده چهاردهم/هشتم ه تا سده هفدهم/یازدهم شکوفایی نمایان داشت؛ ولی آثار تصویری به جای مانده از ادوار پیش از اسلام تا زمان حمله مغولان، و همچنین آثار دیوارنگاری، پرده نگاری،قلمدان نگاری و غیره در قرون متاخر نیز جلوه هایی دیگر-اما کمتر شناخته شده-از نقاشی ایرانی به شمار می آیند.
نقاشی یا نگارگری ایرانی که به اشتباه مینیاتور نیز خوانده می شود شامل آثاری از دوره های مختلف تاریخ اسلامی ایران است که بیشتر به صورت مصورسازی کتب ادبی (ورقه و گلشاه، کلیله و دمنه، سمک عیار، و…)، علمی و فنی (التریاق، الادویه المفرده، الاغانی، و…)، تاریخی (جامع التواریخ، و…)، و همچنین، برخی کتب مذهبی، همچون، خاوران نامه می باشد.
معرفی استان و شهرستان
فصل اول
استان فارس
استان فارس هفتمین استان از ۳۱ استان ایران است که در بخش نیمروز این کشور واقع شده است.1 آب و هوای استان فارس در نقاط مختلف این استان به سه دسته کوهستانی، معتدل و گرم تقسیم می شود. این استان با مساحتی در حدود ۱۲۲٬۶۰۸ کیلومتر مربع، چهارمین استان بزرگ و با جمعیتی معادل ۴٬۵۲۸٬۵۱۳ نفر، بر طبق برآورد جمعیتی سال ۱۳۸۹ خورشیدی سازمان ملی آمار ایران، چهارمین استان پرجمعیت ایران به شمار می رود. بر اساس تقسیمات کشوری اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۰ خورشیدی، استان فارس به ۲۹ شهرستان، ۱۰۰شهر، ۸۳ بخش و ۲۰۴ دهستان تقسیم شده است.2
مرکز استان فارس، شهر شیراز است که بر طبق برآورد جمعیتی سال ۱۳۸۹ خورشیدی سازمان آمار ایران به همراه حومه خود، جمعیتی معادل ۱،۷۴۹،۹۲۶ نفر داشته که پرجمعیت ترین شهر این استان محسوب می شود.3
از دیگر شهرهای پرجمعیت این استان می توان به شهرهای مرودشت، جهرم، کازرون و فسا اشاره کرد.4
مرکز استان فارس که جمعیتی حدود ۲ میلیون نفر را در خود جا داده، سومین کلانشهر و شهر بزرگ ایران پس از تهران و مشهد شناخته شده است. در این استان، امروزه به جز اکثریت فارسی زبان اقوام مختلفی نیز در این استان زندگی می کنند؛ از جمله لرها،قشقایی ها، عرب خمسه و لک، که هر یک به گویش ها و زبان های مختلفی مانند فارسی، لری، لارستانی، قشقایی، سیوندی، دوانی، اردکانی، عربی و کهمره ای (بککی) سخن می گویند.5
استان فارس با وجود جاذبه های متعدد تاریخی، طبیعی و مذهبی، یکی از مراکز مهم گردشگری ایران است. همچنین تعدادی از مراکز مهم دانشگاهی ایران در این استان واقع شده است.6
تاریخچه استان فارس
در جنوب ایران تا کرانه هاى خلیج فارس، سرزمینى گسترده است که از روزگار باستان، پارس (فارس) نام داشت و از آغاز دوره ی اسلامى تا کنون، مرکز آن شیراز بوده است. این سرزمین، از چند هزار سال پیش زیست گاه پررونق اقوام بومى ایران، و به ویژه ایلامیان بود و از این قوم، آثار بسیار در گوشه و کنار فارس، به جاى مانده است. آثارى چون کورنگون مَمَسّنی، نقش رستم، تخت جمشید، تپه ی سبز و تپه ی مالیان و …
سه هزار سال پیش از این، قومى که خود را آریایى مى خواند، از جنوب روسیه ی امروزى به فلات ایران سرازیر و پس از درگیرى هاى فراوان با بومیان آن سامان، به پیروزى رسید و براى خود سکونت گاه هایى برپا داشت. بیشتر این آریاییان، چوپان و گله دار و کوچ نشین بودند و به صورت قبیله اى زندگى مى کردند.
دین آنان، گونه اى بینش توحیدى بود. آنان به خداى یگانه و بزرگى به نام اهورامزدا ایمان داشتند و نیروهاى طبیعی، مانند آب، آتش و خاک و خورشید را داراى فره ایزدى مى پنداشتند و سرچشمه بدى ها وتاریکى ها را در وجود اهریمن مى جستند. آریاییان، قبیله هاى بزرگى داشتند که معروف تر از همه پارسیان، مادها، سکاها، بلخیان، سغدیان، خوارزمیان، هراتیان و پارتیان بودند. همه این قبیله ها به یک زبان بزرگ، اما با لهجه هاى متفاوت سخن مى گفتند و سرزمین خود را به نام آریّا وَئیَج (ایران ویج) مى خواندند و بعدها که داراى حکومت شدند، میهن شان را کشور ایرانیان و زبان اصلیشان را اَئیریانو خششرَ مى خواندند. این اصطلاح بعدها به اِئران شَتر و ایران شَهر و سرانجام ایران تبدیل شد.
پارسیان، یکى از اقوام ایرانى بودند که سه هزار سال پیش، به فارس آمدند و در چند مکان، از جمله در اَنشان یا مالیان امروزى در ۴۶کیلومترى شمال شیراز، و پاسارگاد ساکن شدند. پایتخت آنان، نخست پاسارگاد بود و بعدها به همدان انتقال یافت. در اواخر سده هشتم پیش از میلاد، مادها در ایران غربى نیرو گرفتند و گرد هم جمع شده، با آشوریانِ تاراج گر به زد و خورد پرداختند و صد سال بعد آنان را از پاى درآوردند و حکومتى بزرگ برپا داشتند که ۱۲۰ سال پایدار ماند. فرمانروایى آنان سرانجام توسط کوروش بزرگ فروپاشید. کوروش بزرگ فرزند کمبوجیه (پادشاه پارسیان) و شاهدختى مادى بود و با کارهاى درخشانش بزرگترین پادشاهان جهان آن روزگار را پدید آورد .
مورخان کوروش را پادشاهى دانا و مدیر و مدبّر و مفسران بزرگى چون علامه ی طباطبایی او را ذوالقرنین نامیده اند. کوروش پس از نزدیک به۳۰ سال فرمانروایى در جنگ با کوچ نشینان ماساگتى – از اقوام سکایى آسیاى میانه- کشته شد و پسرش کمبوجیه جاى او راگرفت و به مصر لشکر کشید و آن جا را به فرمان خود درآورد، ولى با شورش مغان روبه رو شد و پیش از گرفتن کین خویش در مصر درگذشت .
آنگاه، داریوش بر تخت هخامنشى نشست و ۳۶ سال بر ایران فرمان راند. هخامنشیان نزدیک به ۲۱۸ سال بر این سرزمین حکومت کردند تا این که اسکندر بر ایران تاخت و شاهنشاهى هخامنشى را برانداخت اما، دولتش هفت سال بیش نپایید و آرزوهایش بر باد رفت. اگرچه حاکمان پارس به سلطه سلاطین اشکانى در روزگار قدرت آنان گردن نهادند، اما پارس هرگز جزو امپراتورى نشد. شاهان پارس قدرت خود را تا سواحل کارمانیا و سواحل عربستان بسط دادند .
از روایات مربوط به اردشیر اول ساسانى چنین بر مى آید که در زمان او، پارس به ممالک کوچکى تقسیم شده بود. از سکه هاى کشف شده ی آن دوران مى توان دریافت که در آن زمان، تمدن یونانى به کلى از پارس رخت بر بسته بود و سنت هاى تاریخى و اساطیرى کهن و دین زردشت استیلاى کامل داشت . براساس شواهد، در آن زمان پارس تنها سرزمینى بود که دین زردشتى حقیقى و نوشته هاى مقدس در آن محفوظ مانده بود. به همین دلیل، تجدید حیات آیین زردشتی، با قیام اردشیر اول و کشورگشایى او از پارس آغاز شد. اردشیر اوّل دودمان ساسانیان را بنیاد گذاشت و دین زردشتى را در سراسر ایران مستقر کرد .استخر که پایتخت پارس بود، در دوره ساسانى شهرى بزرگ و آباد بود. پس از بنیان گذارى پادشاهى ساسانی، پایتخت به تیسفون منتقل شد. از آثار پر اهیمت تاریخى پیش از اسلام در سرزمین فارس، مى توان از تخت جمشید، پاسارگاد، نقش رستم، قصر اردشیر، قلعه ی دختر، بیشابور، قصر ابونصر، بندبهمن، قصر ساسانى در سروستان و بسیارى نمونه هاى دیگر یاد کرد .مسلمانان به پیروى از ساسانیان، ایالت فارس را به پنج ولایت که هر کدام را یک کوره مى گفتند، تقسیم کردند. این تقسیم بندى تا حمله مغولان برجاى بود.
پنج کوره ی فارس عبارت بود از: کوره ی اردشیر خوره که مرکز آن شیراز بود، کوره ی شاپور خوره که مرکز آن شهر شاپور بود، کوره ی ارجان که مرکز آن به همین نام بود، کوره ی استخر که مرکز ان پرس پلیس بود و کوره ی دارابجرد که مرکز آن دارابجرد بود.7
آب و هوا
درجه حرارت و میزان بارندگی
در استان فارس، تحت تاثیر ویژگی های توپوگرافیک، سه ناحیه آب و هوایی مشخص پدیدار شده است :
ناحیه کوهستانی شمال، شمال باختر و باختر
دارای زمستان های سرد معتدل و پوشش گیاهی قابل توجه می باشد. میزان بارندگی این ناحیه در حدود 400 تا 600 میلی متر در سال گزارش شده است.
ناحیه مرکزی
این ناحیه درزمستان ها آب و هوای نسبتا معتدل توام با بارندگی و در تابستان ها، هوایی گرم وخشک دارد. آب و هوای این ناحیه به علت بارندگی نسبی ارتفاعات، نسبت به شمال و شمال باختر وضعیتی کاملا متفاوت دارد، میزان باران این ناحیه بین 200 تا 400 میلی متر در سال است. شهرهای شیراز، کازرون، فسا و فیروزآباد در این ناحیه قرار گرفته اند.
ناحیه جنوب و جنوب خاوری
به علت کاهش ارتفاع و پهنای جغرافیایی و نحوه استقرار کوه ها، میزان بارندگی این ناحیه درفصل زمستان نسبت به دو فصل بهار و پاییز کم تر می باشد. هوای این ناحیه در زمستان ها معتدل و در تابستان ها بسیار گرم و میزان بارندگی سالانه آن 100 تا 200 میلی متر است. شهرهای لار، اوز و خنج جزو این ناحیه خشک به شمار می روند.
بر اساس گزارش سال 1371 ایستگاه سینوپتیک شیراز، متوسط حرارت این شهر 85/16 درجه و حداکثر و حداقل مطلق دمای آن به ترتیب 2/92 و 74/4 درجه سانتی گراد است. بر اساس همین گزارش، متوسط میزان بارندگی ماهانه منطقه 45/48 میلی متر است که حداکثر آن با 2/184 میلی متر در آذرماه و حداقل آن با صفر میلی متر در ماه های تیر، مهر و آبان است. متوسط رطوبت نسبی این ناحیه حداکثر 5/84 و حداقل 5/12 درصد می باشد. تعداد روزهای یخبندان در طول سال نیز 34 ورز گزارش شده است.
استان فارس تحت تاثیر بادهای شمالی، باختری، جنوبی و محلی نیز قرار دارد، به طوری که جریان توده های هوایی آن به چهار گروه تقسیم می شود:
بادهای شمالی
که از سیبری به ایران می وزند و بسیار سرد و خشک هستند و باعث برودت هوا در زمستان، به ویژه در مناطق کوهستانی می شود.
بادهای باختری
که از اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه به سوی ارتفاعات زاگرس می وزند و جزو بادهای باران آوری هستند که سبب ریزش برف و باران می شوند. این بارندگی از اواسط بهار ادامه پیدا می کند.
توده های هوای جنوبی
که از عربستان به سوی استان فارس می وزند. این توده های گرم و خشک هستند و سبب افزایش دما در تابستان می شوند. بادهای محلی که از سمت کوهستان به دشت می وزند عکس این مسیر را می پیمایند. نام یکی از آن ها باد قهره است که در ممسنی در امتداد رودخانه فهلیان می وزد.8
استان فارس سومین استان پهناور و چهارمین استان پرجمعیت کشور است.
شهرستان شیراز
شیراز یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استان فارس است. جمعیت شیراز در سال ۱۳۹۰ خورشیدی بالغ بر ۱،۴۶۰،۶۶۵ تن بوده که این رقم با احتساب جمعیت ساکن در حومه ی شهر به ۱٬۷۰۰٬۶۸۷ تن می رسد.
شیراز در بخش مرکزی استان فارس، در ارتفاع ۱۴۸۶ متری از سطح دریا و در منطقه ی کوهستانی زاگرس واقع شده و آب و هوای معتدلی دارد. این شهر از سمت غرب به کوه دراک، از سمت شمال به کوه های بمو، سبزپوشان، چهل مقام و باباکوهی (از رشته کوه های زاگرس) محدود شده است. 9
شیراز پس از تبریز (در سال ۱۲۸۷) و تهران (در سال ۱۲۸۹) سومین شهر ایران است که در سال ۱۲۹۶ خورشیدی، نهاد شهرداری در آن تاسیس گردید. شهرداری شیراز به ۹ منطقه ی مستقل شهری تقسیم شده و جمعاً مساحتی بالغ بر ۱۷۸٫۸۹۱ کیلومتر مربع را شامل می شود.
نام شیراز در کتاب ها و اسناد تاریخی، تحت نام های مختلفی نظیر "تیرازیس"، "شیرازیس" و "شیراز" به ثبت رسیده است. محل اولیه ی این شهر در محل قلعه ی ابونصر بوده است. شیراز در دوران بنی امیه به محل فعلی منتقل می شود و به بهای نابودی اصطخر – پایتخت قدیمی فارس – رونق می گیرد. این شهر در دوران صفاریان، بوییان و زندیان پایتخت ایران بوده است.
شیراز از دیرباز به واسطه ی مرکزیت نسبی اش در منطقه ی زاگرس جنوبی و واقع شدن در یک منطقه ی به نسبت حاصل خیز، محلی طبیعی برای مبادلات محلی کالا بین کشاورزان، یکجانشینان و عشایر بوده است. همچنین این شهر در مسیر راه های تجاری داخل ایران به بنادر جنوب مانند بندر بوشهر قرار گرفته است.
شیراز به سبب جاذبه های تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی فراوان، همواره گردشگران بسیاری را به سوی خود فرا می خواند. سید علی خامنه ای -رهبر ایران- لقب سومین حرم اهل بیت در ایران را به این شهر نسبت داد.10
ریشه نام شیراز
اولین اشاره به نام شیراز، بر روی لوح های گلی ایلامی به ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد باز می گردد که در ژوئن ۱۹۷۰ در هنگام کندن زمین برای ساخت کوره آجرپزی در گوشه جنوب غربی شهر یافت شده است. لوح های نوشته شده در ایلام قدیم به شهری به نام تیرازیس اشاره دارد. با توجه به فونتیک چنین برداشت می شود: تیراسیس یا سیراسیس، این اسم از نام سیراجیس در فارسی قدیم گرفته شده است که بر اثر تغییر منظم صداها در زبان فارسی مدرن به شیراز تغییر نام داده است. 11
نام شیراز بر روی سفال های پیدا شده از ویرانه های دوره ساسانی در سده دوم پس از میلاد نیز رویت شده است.
بر اساس نوشته های برخی از نویسندگان بومی، با توجه به شاهنامه، نام شیراز از نام پسر سومین شاه جهان یعنی تهمورث مشتق شده است. در کاوش های باستان شناسی در تخت جمشید، به سرپرستی جورج کامرون در سال ۱۳۱۴ خورشیدی به پیدایش خشت نبشته هایی عیلامی انجامید که بر روی چند فقره از آن ها به قلعه ای بنام "تیرازیس" یا "شیرازیس" اشاره شده است.12
همچنین مهرهایی مربوط به اواخر ساسانی و اوایل اسلام، در محل قصر ابونصر یافت شده است که حاوی نام "شیراز" می باشند.13
ابن حوقل، جغرافی دان مسلمان سده چهارم هجری، وجه تسمیه شیراز را شباهت این سرزمین به اندرون شیر می داند؛ چرا که به قول او عموماً خواربار نواحی دیگر بدان جا حمل می شد و از آن جا چیزی به جایی نمی بردند. براساس تحقیقات تدسکو شیراز به معنای مرکز انگور خوب است. هرچند این نظر توسط محققین دیگر مانند بنونیست و هنینگ رد شده است.
پیشینه شیراز
برطبق تاریخ ایران، چاپ دانشگاه کمبریج، "سکونت دایمی در محل شهر شیراز شاید به دوران ساسانی و حتی پیش از آن برسد. اما اولین اشاره های معتبر در مورد این شهر به اوایل دوران اسلامی بر می گردد."14 به نوشته دانشنامه اسلامی نیز شیراز شهری است بنا شده در دوران اسلامی در محلی که از زمان ساسانی یا احتمالاً پیش از آن سکونت گاه دایمی انسان بوده است.
بگفته شاپور شهبازی در دانشنامه ایرانیکا "این ادعا که شیراز اردوگاه مسلمانان بوده تا اینکه برادرزاده یا برادر حجاج ابن یوسف آن را در سال ۶۹۳ پس از میلاد به شهر تبدیل کرد، اثبات نشده است." 15
جان لیمبرت، چنین جمع بندی می کند که هر چند تاریخ نگاران اسلامی بر این عقیده هستند که شیراز در سده اول هجری به توسط عبدالملک مروان بنیان نهاده شده است، اما باید دانست که شهری با نامی نزدیک به نام شیراز پیش از اسلام در محل یا نزدیک شهر وجود داشته است که نام خود را به شهر فعلی شیراز داده است. خصوصاً با توجه به اشاره ای که حمدالله مستوفی داشته است.16 مستوفی در نزهت القلوب (۷۴۰ ق) معتبرترین روایت را این می داند که شهر شیراز را محمد برادر حجاج ابن یوسف به زمان اسلام تجدید امارتش کرد. حمدالله مستوفی روایت دیگری هم آورده است که تجدید بنا بر دست عم زاده ی حجاج محمد بن قاسم بن ابی عقیل صورت پذیرفته است.17 آثاری عیلامی (شامل یک سه پایه برنزی) مربوط به هزاره دوم پیش از میلاد در جنوب شرقی شیراز یافت شده است. همچنین در تعدادی لوح های عیلامی مکشوفه در پارسه (تخت جمشید) به کارگاه های مهمی در تی/شی-را-ایز-ایز-ایش (تیرازیس یا شیرازیس) اشاره می کند که بی شک همان شیراز امروزی است.18
لیمبرت، شهبازی و آرتور آربری هر سه فهرستی از نشانه های متعددی از سکونت دایم در دشت شیراز و اطراف محل کنونی شیراز در دوران پیش از اسلام را ذکر کرده اند. مانند نگاره های سنگی مربوط به اوایل ساسانی، اشارات موجود به دوآتشکده (بنامهای هرمزد و کارنیان) وقلعه ای باستانی بنام شاه موبد و آثار کشف شده در قلعه ساسانی در محل فعلی قصر ابونصر. 19
شهبازی می گوید که شواهد بالا چنین می نمایاند که شیراز تا پایان دوره ساسانی شهری با جمعیتی عمده و احتملا مرکزی اداری بوده است.20 آرتور آربری چنین نتیجه می گیرد که بزرگی شیراز به هر اندازه بوده، این شهر در زمان داریوش زیر سایه پارسه و پس از حمله اسکندر مقدونی زیر سایه شهر همسایه استخر بوده است.21
همچنین نام شیراز همراه بخش اردشیر خوره دوره ساسانی به مرکزیت فیروزآباد ذکر شده است و شیراز جزئی از آن بوده است.22 اردشیر خوره یکی از پنج بخشی بوده است که استان فارس ساسانیان را تشکیل می داده است.23 لیمبرت چنین پیشنهاد می نماید که استحکامات موجود در محل قصر ابونصرهمان قلعه تیرازیس یا شیرازیس یاد شده در لوح های عیلامی پارسه است و بعدها پس از آنکه شهر فعلی شیراز در نزدیک این قلعه بنیان نهاده شده، این شهر نام خود را از این قلعه در حوالی شهر به یادگار گرفته است. 24
باستان شناسان موزه ی متروپولیتن نیویورک نیز با توجه به نتایج حفاری های خود در محل قصر ابونصر، این استحکامات و احتمالاً روستاهای اطراف را به عنوان محل شیراز پیش از اسلام پیشنهاد می کنند. آنها گفته های بلخی در سده ۱۲ نقل می کنند که می گوید: در محلی که شیراز کنونی وجود دارد منطقه ای بوده است با چند قلعه در میان دشتی باز. آنان در مورد داستان بنیان نهاده شدن شهر جدید شیراز و انتقال آن به محل جدید چنین نظر می دهند که انتقال یک شهر در بسیاری جاهای دیگر مانند نیشابور و قاهره نیز اتفاق افتاده است.
طبق روایتی سنتی بنای شیراز توسط تهمورث، از پادشاهان پیشدادی صورت گرفته و با گذشت زمان این شهر رو به ویرانی گذاشت. 25 همچنین طبق روایت سنتی دیگری در محل شهر شیراز شهری بنام فارس بوده است که برگرفته از نام فارس پسر ماسور، پسر شِم، پسر نوح می باشد. 26
آب و هوا
نقشه ی آب و هوایی ایران؛ شهر شیراز در جنوب غرب کشور قرار گرفته و آب و هوای آن مدیترانه ای است.
میانگین دما در تیرماه (گرم ترین ماه سال) ۳۰ درجه ی سانتی گراد، در دی ماه (سردترین ماه سال)، ۵ درجه سانتی گراد، در فروردین ماه ۱۷ درجه ی سانتی گراد و در مهرماه ۲۰ درجه ی سانتی گراد می باشد و میانگین سالانه دما ۱۸ درجه ی سانتی گراد است. میزان بارندگی سالیانه ی شهر شیراز ۳۳۷٫۸ میلی متر می باشد. 27
اقلیم شیراز در ناحیه نیمه خشک قرار می گیرد. از بارزترین خصوصیات مناطق با اقلیم نیمه خشک می توان به متمرکزبودن فصول بارش (زمستانهای مرطوب و تابستانهای خشک)، نامنظم بودن بارش و کمتر بودن آن نسبت به نیاز آبی گیاهان اشاره نمود. در این گونه اقلیم ها معمولاً بارشها به صورتی است که از تناوب خاصی پیروی نکرده و بارش سیل آسا سبب ایجاد روانابها و هرزآبها شده و مقدار زیادی از نزولات نیز از دسترس گیاه خارج می گردد و در نتیجه به سبب فرصت نداشتن خاک در جذب بارش، سفره های آب زیرزمینی نیز بی بهره می مانند.
ویژگیهای اقلیمی هر منطقه تابعی از عوامل کلان و خرد اقلیم آن است . شیراز در مقیاس کلان با قرارگرفتن در عرضهای جغرافیایی 29 تا 30 درجه شمالی و قرارگرفتن در کمربند کوهستانی زاگرس و از سوی دیگر مجاورت با بیابانهای داخلی و نزدیکی نسبی با جنوب کشور و منابع رطوبتی خلیج فارس و قرارگرفتن در مسیر توده های کم فشار مدیترانه ای دارای تنوع اقلیمی بالایی است.
جریان خشک وگرم بر روی شمال آفریقا و عربستان و نواحی کویر مرکزی ایران شکل می گیرد. جریان دوم بر روی اقیانوس هند تشکیل شده با جهت شمال غرب، از جنوب شرقی ایران وارد شده و موجب افزایش رطوبت و شرجی شدن هوا در جنوب کشور می گردد.
علاوه بر موارد کلان ذکر شده، عوامل خرد اقلیمی نظیر جهت کوهها و ارتفاعات آنها، توپوگرافی منطقه، نوع پوشش جنگل و مرتع، وجود یا عدم وجود دریاچه ها و پهنه بندی شهرها نیز در تعیین نوع اقلیم منطقه و حتی تغییر اقلیم منطقه موثرند.28
فرهنگ
شهر شیراز به شهر شعر در ایران معروف است. از میان شاعرهای بانویِ معروف ایران می توان از جهان ملک خاتون که در شیراز می زیسته نام برد. 29 شیراز به شهر شعر، شراب، باغ و گل و بلبل معروف است. باغ در فرهنگ ایرانیان از جایگاه ویژه ای برخوردار است و شیراز از قدیم به داشتن باغ های بسیار و زیبا مشهور بوده است.
شیراز از دوران باستان باغ های انگور فراوانی داشته و همین باعث شهرت جهانی شراب شیراز در دنیا شده است. امروزه بیش تر باغ های این شهر در شمال غرب آن و در مناطق قصردشت، کشن، چمران و معالی آباد واقع شده اند. تعدادی از باغ های شیراز از لحاظ تاریخی بسیار حایز اهمیت هستند و به عنوان مراکز مهم گردشگری به شمار می آیند. از معروف ترین این باغ ها می توان به باغ ارم، باغ عفیف آباد، باغ دلگشا و باغ جهان نما اشاره نمود. 30
سعدی
شنیدم هر چه در شیراز گویند به هفت اقلیم عالم باز گویند
آخر ای باد صبا بویی اگر می آری سوی شیراز گذر کن که مرا یار آن جاست
جاذبه های تاریخی
شیراز به عنوان یکی از مهم ترین مراکز گردشگری و توریستی ایران مطرح بوده و با جاذبه های تاریخی فراوان برای گردشگران داخلی و خارجی شناخته شده است. 31 از جاذبه های تاریخی شهر شیراز می توان به آتشکده صمیکان، آرامگاه حافظ، آرامگاه خواجوی کرمانی، آرامگاه سعدی، ارگ کریم خان، باغ جهان نما، باغ ارم، باغ تخت، باغ چهل تن، باغ دلگشا، باغ عفیف آباد، باغ نارنجستان قوام،باغ هفت تن، خانه صالحی، چاه مرتاض علی، حمام باغ نشاط، عمارت باغ ایلخانی، عمارت باغ نشاط، عمارت دیوانخانه، عمارت کلاه فرنگی باغ نظر، مسجد نصیرالملک، قصر ابونصر، قلعه ی کک ها،مدرسه ی آقاباباخان، مدرسه ی خان، موزه ی پارس، موزه ی هفت تنان، نقش برجسته ی بهرام اشاره کرد.
شیراز؛ ششمین شهر پرجمعیت ایران.
ضرورت طرح
فصل دوم
استان فارس از دیرباز سهم عمدهای در تمدن و هنرومعماری ایرانی و اسلامی داشته و بخش عمدهای از میراث ما در این استان وجود دارد. این آثار با شیوههای مختلف از دوران هخامنشی و ساسانی تا شکوفایی دوران اسلامی همه جای این استان را مزین کرده است. شهر شیراز در طول تاریخ پر افتخار خود هنرمندان شایستهای را پرورده است که تا سمرقند و بخارا آثارشان را فراگرفته است.
هنرمندان شیرازی در تاریخ هنر ایران در خط و تذهیب، جلوه سازی و گل و بوته سازی،معماری و گچ بری، خاتم سازی و نقره کاری، ابریشم دوزی، قالی بافی و منبت کاری از نام داران و سرآمد های این هنر به شمار می رفته اند. امروزه نیز این منطقه به لحاظ صنایع دستی بسیار قوی عمل می کند و خاتم کاری، منبت کاری، معرق کاری، قالی بافی، پارچه بافی، نقره کاری، مسگری و بافت گلیم های زیبا از مهم ترین صنایع دستی شهرستان شیراز محسوب می شود. بافت قالی در شهرستان شیراز از سابقه ای طولانی برخورداراست. در تجارت فرش، تمام قالی های ناحیه فارس (جنوب غربی ایران) را تحت عنوان قالی شیراز نام می برند که به طور کامل در صنایع دستی استان فارس توضیح داده شده است.
بخشی از فرشینه های خمسه هم که به شیرازی معروفند، از نظر جنس متوسط است و به جز بافندگان خمسه، بافندگان روستاهای غیر عشایری نیز آن را می بافند. این بافته ها نیزبه نام قالیچه های شیرازی مشهورهستند و به کشورهای دیگر نیز صادر می شوند.پارچه های ابریشمی، نخی و پشمی شیراز و ظروف مسی و نقره کاری این منطقه نیز از شهرت به سزایی برخوردار بوده و گلیم بافی هم در این ناحیه شهرت زیادی دارد. صنایع دستی شهرستان شیراز از جمله صادرات این شهرستان به شمار می آید. خاتم کاری مهم ترین و مشهور ترین صنعت دستی شهرستان شیراز است. خاتم کاری یکی از هنرهای با ارزشی است که در شرق وجود دارد و مهم ترین صنعت دستی فارسی است که بهترین نوع آن در شیراز تولید می شود.
از گذشته خاتم سازی اطلاع زیادی در دست نیست، زیرا مواد اولیه خاتم بیش تر چسب و چوب است و این دو ماده بر اثر مرور زمان از بین می روند. با این همه در مکان هایی که از نظر مردم جنبه تقدس داشته، به خاتم هایی بر می خوریم که قدمت دویست تا سیصد ساله دارند. تصور می شود هنر خاتم سازی برای اولین بار در شهر شیراز به وجود آمده و مرکزاصلی خاتم کاری در شیراز باشد. شاید بهترین نمونه این هنر درعصر حاضر، میز خاتمی است که در نمایشگاه جهانی بروکسل (سال 1958) مدال طلا را نصیب خود کرد. کهن ترین نمونه خاتم که در دست است متعلق به دوره صفویه است. این اثرمربوط به بقعه شاه نعمت الله ولی در ماهان کرمان است.
در خاتم کاری های شیراز بیش تر گل های کوچک و ستاره های درخشانی که از مواد مختلف ترکیب یافته اند، دیده می شود.( قطعات کوچک منظمی از نی، مس، قلع، چوب، عاج بریده و آن ها را روی سطحی که قبلا سریشم زده اند، می چسبانند.) خاتم کاری بیش تر در روی رحل و صندوقچه های کوچک و جعبه های آرایش صورت می گیرد و نیز ممکن است به موجب سفارش، اشیاء بزرگ تر از قبیل میز و صندلی و غیره را نیز خاتم کاری نمایند. درخاتم های گران قیمت قسمت های فلزی خاتم از طلا یا نقره تشکیل می شود و به جای استخوان در ساخت آن ها عاج به کار می رود. مرغوب ترین نوع خاتم، نوعی است که پره وارو نامیده می شود و نوع دیگری هم هست که به سیم دار مشهور است. چوب، فلز، استخوان و رنگ سبز، مواد و مصالح خاتم سازی را تشکیل می دهند. انواع وسایل و ابزار این رشته عبارتند از: رنده که پشت خاتم را بسیار ظریف می تراشد، تنگ های گوناگون نظیر تنگ مثلث سابی، سیم سابی، پره ساب، گل ساب و توگلو ساب، اره، اره سرقطع کن که سر چوب ها یا گل خاتم را قطع می کند، سوهان که انواع مختلف دارد، پرگار، گونیا، چکش، گاز انبر، مغاز و پرس. منبت کاری از صنایع و هنرهای دستی شیراز است. واژه منبت به معنای کنده کاری روی چوب است که سابقه ای دیرینه در شهرستان شیراز دارد. شاید بتوان آغاز تاریخ منبت کاری را زمانی دانست که انسان نخستین بار با ابزاری برنده چوبی را تراشیده است. مهم ترین ماده ای که روی آن منبت کاری می کنند چوب است. چوب منبت کاری باید محکم و بدون گره باشدو برای این منظور از چوب های آبنوس، فوفل، بقم، شمشاد، عناب و گردو استفاده می شود. شناخت راه چوب یکی از مهم ترین اصول کار است و عاج، صدف و استخوان از دیگر مصالح مورد استفاده در هنر منبت کاری است.
معرق کاری یکی دیگر از صنایع روی چوب و با اهمیت شیرازی هاست که شیوه جدید آن، پدیده تازه ای در ایران است و عمری پنجاه ساله دارد. معرق در اصل بر تکه های ریزی از کاشی اطلاق می شود که در کنار هم چیده می شوند و فرم های مختلفی را تشکیل می دهند. این نوع کاشی برای تزیین داخل و خارج گنبدها و سردر مساجد به کار می رفته است. معرق کاری در قرن ششم هجری یعنی در دوره سلجوقیان به سمت کمال رفت و متداول شد. در شیوه تازه معرق روی چوب که به تازگی از منبت کاری جدا شده، طرح مورد نظر روی چوب زده می شود و به وسیله مغار خالی شده و به جای آن تکه هایی به همان اندازه از چوب های مختلف یا عاج، جاگذاری می شود. پس از به وجود آمدن اره مویی های بسیار باریک، معرق روی چوب وارد مرحله جدیدی شد و هنری با ظرافت و اعجاب آور به وجود آمد. در این مرحله جدید با قرار دادن قطعات مختلف از قبیل صدف، عاج، استخوان، فلز و چوب های مختلف رنگی در کنار یکدیگر، معرق ایجاد می شود. معرق کاری های شیراز از جمله صنایع دستی صادراتی این شهرستان به شمار می آیند. نقاشی نیز یکی از هنرهای دیرینه در استان فارس است.
مشاهیر نقاشی ایران
نام هنر مند توضیحات آشتیانی دکتر اسماعیل. (متولد 1271 ش) نقاش و استاد نقاشی، شاگرد کمال الملک و فارغ التحصیل دارالفنون و استاد دانشگاه ( در هنرهای زیبا)، از کارهای معروفش: استاد و خودش، قهوه خانه، و خواب درویش است. آقا احمد نقاش دوره قاجاریه، فرزند آقا نجف اصفهانی است. آقا زمان نقاش و قلمدان ساز عصر محمد شاه قاجار بود، که یا صاحب الزمان امضاء می کرد. آقا صادق نقاش و قلمدان معروف دوره قاجاریه (فتعلیشاه و ناصرالدین شــاه) است که یا صادق الوعد امضــاء می کرد. آقا صادق سبک صفویه را با سبک اروپایی مخلوط می کرد. آقا محمد جعفر نقاش دوره قاجاریه، فرزند آقا نجف اصفهانی است.
آقا محمد کاظم نقاش دوره قاجاریه، فرزند آقا نجف اصفهانی است. آقا نجف اصفهانی نقاش و قلمدان ساز بزرگ دوره قاجاریه فرزند آقا بابا نقاش است. آقا نجف اغلب کارهای خود را به ضل السلطان (پسر ناصر الدین شاه) تقدیم می کرد. فرزندان و نوه های آقا نجف از هنرمندان بوده اند. سبک کار او مخلوطی از نقاشی ایران و اروپا بوده است. آقا میرک اصفهانی (قرن دهم هجری) استاد نقاش و قلمندان ساز، معاصر شاه طهماسب اول، شاگرد بهزاد بوده است. بهرامی محمد. (متولد 1305 ش) در حین تحصیلات متوسطه به نقاشی می پرداخت و پس از پایان این دوره به دانشکده هنرهای زیبا وارد شد و رشته نقاشی را گذراند پس از آن در سازمان هنری پارس خدمت هنری خود را با تربیت شاگردان آغاز کرد. تابلوهای فراوانی با الهام از شاهنامه فردوسی ساخته است و تابلوی کابوس او مشهور است. بهزاد هراتی کمال الدین. (فوت 942 ه ق) نقاشی معروف، در درباز سلطان حسین میرزا در خراسان بود، که سپس همراه شاه اسماعیل صفوی به تبریز آمد، او نخستین نقاشی است که بعد از تسلط مغول به شیوه ایرانیان نقاشی کرد. بهزاد مدتی رئیس کتابخانه شاهی در تبریز بود، خواجه عبدالعزیز، استاد مظفر علی از شاگردان او هستند، قبر بهزاد در باغ شیخ کمال تبریز جنب مزار شیخ است. تجویدی محمد. (متولد 1303 ش) نقاش معاصر، در خانواده ای نقاش پا به عرصه وجود گذاشت تحصیلات خود را در هنرستان هنرهای زیبا پایان داد. و در آنجا مشغول به تدریس شد.
حیدریان استاد علی محمد. (متولد 1275 ش) نقاش و موسیقی دان معاصر، شاگرد کمال الملک استاد دانشکده هنرهای زیبای تهران بود. استاد حیدریان بیشتر در زمینه صورت سازی کار می کند، تابلوی تصویر مهندس بغایری و ظهیر الدوله و فروغی از کارهای معروف او است. درودی علی. (متولد 1259 ش) تذهیب کار و نقاش معروف از مردم طالقان است، که مدتها در مدرسه صنایع مستظرفه مشغول کار بوده است. راضی اصفهانی از شعرای ایران و از مردم اصفهان می باشد او علاوه بر شعر در هنر نقاشی نیز استادی چیره دست و نامی به شمار می رفت و به (زمانای نقاش) شهرت داشت. او در سال 1112 ق، در قید حیات بود. راوندی (تولد 555 یا 550 ه ق) نجم الدین محمد بن علی بن سلیمان بن محمد بن احمد بن همه مکنی به ابوبکر مولف کتاب راحه الصدور می باشد وی مردی فاضل و دانشمند شاعر و نویسنده بود در حسن خط بی بدیل و به قول خود هفتاد گونه خط ضبط کرده و در عمل تذهیب و نقاشی مصحف کاری استاد بوده است. رسام نام نقاشی، معاصر بهرام گور بود.
روحانی شیرازی (تولد 1257 ه ق) میرزا علی بن میر عبدالوهاب یزدانی ابن وصال شیرازی در شیراز به دنیا آمد. وی در خط و ادب و نقاشی ماهر بود. دوبار به هندوستان سفر کرد و سفر نامه ای نوشت و کتاب بینوایان هوگو را به نظم در آورد. زاویه محمد علی. نقاش و مینیاتور ساز، معاصر شاگرد علی درودی است. ساعی (وفات 1004 ه ق) تخلص مصطفی از شاعران عثمانی در قرن دهم هجری است. وی از مردم عثمانی بود و در نقاشی مهارت بسزا داشت. سلطان محمد ) قرن 10 ه ق) نقاش و مذهب ایرانی معاصر با اواخر دوره سلطان حسین بایقرا وعهد شاه اسماعیل اول و شاه طهماسب اول و استاد نقاشی پادشاه اخیر بود. وی مردی مبتکر و داری تخیلی عجیب بود. گویند برای امیر علی شیر ساعتی بزرگ بساخت که در سر هر ساعت هیکلی از بالای آن بیرون می آمد و با چوبی که در دست داشت به تعداد ساعات گذشته ضرباتی به نقاره بالای ساعت می نواخت. شفیع عباس بن رضا عباسی. (نیمه دوم قرن 11) نقاش معروف دوره شاه عباس دوم است. شیخ حسین.(متولد 1279 ه ق) نقاش معروف معاصر، شاگرد کمال الملک، تابلوهای وی بیشتر در کاخهای سلطنتی نگهداری می شود. از آثار معروف او: هفت سین، سقا و طبیب و مریض است. شیخ زاده )قرن 10 ه ق) نقاش و مینیاتور ساز ایرانی. وی شاگرد بهزاد بود. صادقی بیک افشا (فوت 1018 ه ق) نقاش و شاعری از ایل خدا بنده لو که زمانی کتابدار سلطنتی بود، و در آغاز سلطنت شاه عباس کبیر مقرب درگاه بود ولی سرانجام علیرضا عباسی جای او را گرفت.
صنیع الملک میرزا ابوالنحسن (1299 – 1283 ه ق) نقاش معروف عصر قاجاریه و عموی کمال الملک است که تحصیل نقاشی را در ایتالیا به پایان رسانید، و مورد تشویق محمد شاه و ناصر الدین شاه قرار گرفته بود، در سال 1277 ه ق، رییس چاپخانه دولتی شد، و در نامه دولتی اغلب نمونه کارهای او را نشر می دادند، در سال 1278 به صنیع الملک ملقب شد. صنیع الملک در سال 1279 به یک قطعه نشان و حمایل مفتخر شد؛ از آثار او: وصف سلام ناصر الدین شاه است که از محل اصلی به موزه ایران باستان منتقل شده است. صنیع همایون عبدالحسین. (فوت 1340 ه ق) نقاش و مینیاتور ساز دوره قاجاریه، فرزند آقامحمد کاظم است، و آقای شکرالله صنیع زاده نوه دختری اوست. عباسی رضا. (از 974 – 1044 ه ق) مشهور به آقا رضا عباسی پسر علی اصغر کاشی نقاش معروف زمان شاه عباس بزرگ است که از طرف شاه عباس ملقب به عباسی شد. وی یکی از ماهرترین و استادترین نقاشان عهد خود بود چه در زمان شاه عباس مراودات بازرگانی ایران و اروپا بسیار خوب بود.
نمونه هایی از نقاشیهای اروپا منجمله ایتالیا در بازرا اصفهان رواج داشت و از این راه ذوق نقاشی و تشویق نقاشان در شاه عباس تقویت شد. میرزا رضا بعلت تماس مستقیم با مردم توانست آثار با ارزشی که ترجمان روحیات مردم زمان خود بود بوجود آورد. از آثار او در بسیاری از موزه های معتبر اروپا موجود است. علی اشرف (متولد در حدود 1120 ق) نقاش گل و بوته ساز و صورت ساز، مبتکر شیوه ای خاص بود، آثار فراوانی از او باقی است. علیرضا تبریزی (قرن 11 ه ق) علیرضا، نقاش و یا خطاط مشهور دوره صفویه است. علیقلی ماهر (قرن 11 ه ق) اردبیلی تبریزی دامغانی متخلص به ماهر. وی شاعر و نقاش و خطاط بزرگ است، دیوانی نیز دارد. فهمی تخلص سلطان محمد خوا بنده پسر شاه طهماسب صفوی است.
وی در فن نقاشی و موسیقی مهارت داشته است. کریمی علی. نقاش و مینیاتور ساز معاصر، شاگر علی درودی است. کمال الملک محمد غفاری. (فوت 1319) استاد محمد غفاری (کمال الملک)، استاد کامل نقاشی از مردم کاشان است، کمال الملک فرزند میرزا بزرگ در جوانی به تهران آمد، دروه دارالفنون را بپایان رسانید. و بعد به اروپا رفت و به مطالعه نقاشی پرداخت، سپس به عراق سفر کرده، به ایران مراجعت نمود. در سال 1307 به نیشابور سفر کرد و کنچ انزوا گزید. و پس از 93 سال زندگی بدرود حیات گفت. تالار آیینه از شاهکار های اوست. مقبره استاد در نیشابور در جوار مقبره شیخ عطار است.
لامعی (فوت 938 ه ق) محمود بن عثمان بن علی از نقاشان دوره امیر تیمور گورکانی است که به امر وی به ماوراءالنهر رفت و پس از آموزش نقاشی به خدمت او برگشت. لطفعلی شیرازی نقاش و قلمدان ساز دوره قاجاریه، جد دکتر صورتگر است. محمود خان صبا ملک الشعرا بهار. (1228 – 1311 ه ق) نقاش، خوشنویس، شاعر و مجسمه ساز ایرانی در دوره قاجاریه است، بیشتر کارهای هنری ایشان در کاخ گلستان موجود است، تصویر فاضل خان گروسی یکی از شاهکارهای ایشان است. مصور الملکی حسین. (متولد 1269 ش) نقاش معروف ایران که از سن یازده سالگی در کارگاه پدرش به نقاشی پرداخت و بعد از فوت ایشان مدتی قلمدان ساخت، سپس در سن 38 سالگی به اروپا و مکه سفر کرد و به اصفهان مراجعت نمود و در آنجا به تعلیم پرداخت از تابلوهای معروف ایشان، آبادی تخت جمشید، جنگ نادر شاه با محمد شاه هندی، شکست محور و فتح متفقین است. مظفر علی (فوت 990 ه ق) مظفر علی از نقاشان معروف و خواهر زاده استاد بهزاد است که در خدمت او کسب این هنر نمود و به مرتبه کمال ترقی رسید.
پدر مظفر علی، حیدر علی، از اهل تربت است، بهمین جهت این استاد هنرمند را مورخین" تربتی"نوشته اند اما نشو و نمایش در تبریز و قزوین بوده است. مظفر علی نزد شاه طهماسب معزز و محترم بود، و تصاویر عمارت دولتخانه، و چهل ستون این پادشاه در قزوین، اکثر از ارقام زرین فام اوست. فوتش در قزوین اتفاق افتاد و او را در مزار شاهزاده حسین به خاک سپرده اند.
مولانا یاری برخی اصل او را یزدی دانسته و بعضی او را شیرازی نوشته اند، در نقاشی و تذهیب استاد مسلم بود. در زمان سلطنت سلطان حسین میرزا بایقرا به خراسان رفت، چون بسیار با استعداد بود مورد توجه واقع شد. امیر علیشیر نوایی که پیوسته حامی هنرمندان بود او را مشمول عنایت و توجه قرار داد. یاری تا اوان سلطنت شاه اسمعیل اول صفوی در قید حیات بوده و سال فوتش بدرستی معلوم نیست. موید پردازی حسینعلی. (متولد 1264 ق) نقاش تهرانی، فارغ التحصیل دار الفنون است، مدتها به تعلیم و تعلم نقاشی پرداخته و با مطبوعات همکاری داشت، راهنمای نقاشی و گلدوزی او چاپ شده است. میر سید علی (فوت 967 ه ق) فرزند میر مصور نقاش مشهور است که هر دو از نقاشان خراسان بودند و میر سید علی در ترمذ تولد یافته و جامع جمیع فنون بود، خاصه در نقاشی و تذهیب، در مجلس سازی و تصویر بسیار چابک دست و موشکاف شد. در عهد شاه طهماسب در کتابخانه همایون کار می کرد و در سال 951 که همایون پادشاه به ایران آمد در خدمت وی با جمعی دیگر هنرمندان از هر طبقه به هندوستان رفت و به ملازمت این پادشاه اختصاص یافت واز این زمان اسلوب نقاشی ایرانی در هندوستان رواج یافت و این مکتب اساتید فراوان بوجود آورد.
میر سید علی شعر هم می سرود و " جدایی" تخلص می کرد. نادر تبریزی کلبعلی متخلص به نادر از شاعران عهد صفویه است و هم نقاشی می کرده و هم زرگری می دانسته است. نباتی تبریزی از شاعران قرن دهم است. وی از نقاشی و لاجورد شویی اوقات می گذرانده است. نیک زاد علی اصغر. (متولد 1303 ش) نقاش و مینیاتورساز تبریزی است، و با مطبوعات نیز در زمینه کاریکاتور سازی همکاری داشت. وزیری محسن. (متولد 1305 ش) نقاش مدرن ایرانی، فارغ التحصیل هنرهای زیبا است.وی 10 سال در ایتالیا به تکمیل اطلاعات خود پراخت.
ما در این پروژه تلاش میکنیم نمایشگاهی طراحی کنیم که تاریخ ایرن باستان را با توجه به دوره زمانی مختلف بررسی نماید و گالری به صورت دوره ای آثار جدید و قدیم هنرمندان را نمایش دهد تا از نظر هنری درخور جایگاه ارزشمند این شیراز و استان فارس باشد.
معرفی و تجزیه و تحلیل سایت
فصل سوم
تحلیل سایت
ایران – فارس – شیراز – خیابان چهل مقام – شمال آرامگاه حافظ – روبروی سازمان صنعت، معدن و تجارت
سایت موزه با توجه به تاریخی بودن آن، در بافت تاریخی و معروف ورودی شهر شیراز و در کنار آرامگاه حافظ بزرگترین شاعر غزل سرای ایران قرار دارد. این سایت در شمالی ترین نقطه شیراز که نمای کلی شهر به صورت لحظه ای آشکار می شود قرار دارد و چون مشرف بر شهر شیراز می باشد دورنمای فرحبخش جلگه ومنظره دل انگیز این شهــر را به ارمغان می آورد.
بافت تاریخی شهر شیراز میراث گران بهایی است که می توان با اقدامات فرهنگی و اجتماعی مناسب در این محدوده و تلفیق فرهنگ و تاریخ غنی ایرانی، رویدادهای مهمی خلق کرد.
قرار گیری این سایت در منطقه توریستی شهر و همسایگی آن با آرامگاه حافط، باغ جهان نما، موزه سنگ، دانشگاه و ادارات مختلف باعث شد تا مکان این موزه را در این محل انتخاب نماییم.
در ادامه به تحلیل و آنالیز سایت خواهیم پرداخت…
موقعیت سایت در شهر شیراز
موقعیت سایت در شمال شهر شیراز
موقعیت سایت در خیابان چهل مقام
مسیر های ارتباطی اصلی
موقعیت دقیق سایت مورد نظر
ابعاد و انداره موقعیت سایت
همجواری ها
هماهنگی ها و ساختمان نزدیک به سایت مورد نظر
* سایت مورد نظر
* آرامگاه حافظ
* تالار حافظ
* باغ جهان نما
* مسجد سلمان
* سازمان صنعت، معدن و تجارت
* دانشگاه علوم پایه
دسترسی ها
مسیرهای ارتباطی و دسترسی های کوچه و خیابان اطراف سایت
* خیابان چهل مقام
* خیابان نفت
* کوچه شهید موسوی
* کوچه 10
* کوچه 18
تابش آفتاب
در این سایت نور مطلوب از شرق می تابد و تا هنگامی که تقریبا به وسط سایت می رسد، به بهترین حد خود رسیده و در نهایت، آرام آرام به نور مزاحم در شمال تبدیل می شود.
پتانسیل های موجود
* سایت مورد نظر
* آرامگاه حافظ
* دانشگاه
* مدرسه تیزهوشان
* مجموعه ورزشی حافظیه
* باغ ملی
* باغ جهان نما
* تالار حافظیه
* هتل پرسپولیس
* مسجد سلمان
* موزه سنگ هفت تنان
* اداره صنعت، معدن و تجارت
آلودگی صوتی
انتشار صدا بسته به اینکه در محیط باز یا بسته صورت پذیرد رفتار متفاوتی دارد. در یک محیط باز امواج صوتی بدون برخورد به مانع تا ساختمان انتشار می یابد. شرایط محیطی تاثیر غیر قابل انکاری در چگونگی انتشار صدا دارد.
رایحه خوشایند
نسیم یا بویی که از محیط اطراف سایت به مشام می رسد.
دید و منظر
جای نگریستن و هر چیزی که آن را از سمت موقعیت سایت به خارج می نگرند، خواه خوش آیند باشد و خواه بدنما، و هرچیزی که دیده می شود.
باد غالب
بادی که غالباً از جهت شمال غربی و غربی می وزد، و وفور آن از سایر بادهای این منطقه بیشتر است.
شیب زمین
شیب زمین تقریبا 12 درصد از شمال به سمت جنوب می باشد.
مطالعات تطبیقی
فصل چهارم
نمونه های کار شده خارجی
نمایشگاه فناوری نانو – چین
تالار جدید نمایشگاه بازل
تالار جدید نمایشگاه بازل به عنوان موضوعی مهم در طراحی شهری به منظور توسعه اطراف محله کلین بازل، درخور توجه می باشد.
اثر فوتوگرافیک و استثنایی هافتن و کرو بر ساختمانی بسیار مدرن و مناطق نمایشگاهی مطلوبی تاکید می کند ، در حالی که نشان دهنده این است که چگونه این طراحی های مرتبط با هم ، انعطاف پذیری را برای حوادث گوناگون تضمین می کند.
تمرکز سالن های نمایشگاهی در اطراف میدان های نمایشگاهی ، هدف کلیدی کارآفرینی رهبری نمایشگاه بازل در توسعه های آتی می باشد.یک گالری کامل از تصاویر ، پس از وقفه ای می تواند به نمایش گذاشته شود.
نمایشگاه میلان (پاویون) امارات متحده عربی – نورمن فاستر
نمایشگاه هیوندای
شرکت Hyundai به کمک معماران متخصص غرفه نمایشگاهی را طراحی کرده است که شبیه به شکل خود برند این شرکت می باشد. این معماری ترکیبی از تصور امواج جدید آینده و حرکت گروه Hyundai می باشد. در این معماری ویژه وجود شکل های موجی در ورودی سالن ها و در کناره ها رعایت شده است تا انباشته شدن این موج ها اقیانوس آبی را تشکیل دهد. همچنین وجود کلمه"حرکت" در معماری این پروژه اشاره به عوض شدن دائمی عکس برند این شرکت می باشد.
معمار : Unsangdong Architects
مکان : Yeosu -si ,South Korea
فضا : 3334,81 m2
سال : 2012
نمونه های کار شده داخلی
نمایشگاههای گردشگری شیراز و بیشاپور و …….. از جمله آثار مهندس سوداگران میباشد.
برنامه ریزی فیزیکی طرح
فصل پنجم
جمع آوری معیارها و ضوابط
خارجی
1-1- نظامنامه UFI ـ مصوب 1001
1-2- قوانین داخلی UFI ـ مصوب 2001
1-3- راهنمای مدیریت نمایشگاهها ـ مرجع AEO
1-4- معیارهای بازدیدکنندگان نمایشگاه ـ 2002
1-5- محاسبه بازدیدکنندگان بالقوه از غرفه
1-6- مقررات و قوانین نمایشگاهی هند
مبانی طراحی ساختمان های نمایشگاهی 125
2-1- واژه شناسی نمایشگاه
2-2- برداشت محتوایی از نمایشگاه
2-3- انواع موضوع برگزاری نمایشگاه
2-4- انواع مقیاس برپایی نمایشگاه
2-5- فضاهای متشکله نمایشگاه
C.S ـ بخش فضاهای سرپوشیده (ساختمان)
M ـ گروه فضاهای اصلی
R ـ گروه فضاهای وابسته اصلی
C ـ گروه فضاهای رفاهی
U ـ گروه فضاهای پشتیبانی
U.S ـ بخش فضاهای رو باز (محوطه)
G ـ گروه فضاهای سبز
P ـ گروه فضاهای تردد
S ـ گروه فضاهای مکث
2ـ6ـ استفاده کنندگان نمایشگاه
P ـ جمعیت کارکنان (مقیم)
V ـ جمعیت مراجعین (موقت)
C ـ ظرفیت کلی (لحظه ای)
2ـ7ـ سطوح کلی ساختمانهای نمایشگاهی
SN ـ سطوح خالص (مفید)
Scir ـ سطوح گردش
SG ـ سطوح ناخالص
2ـ8ـ سطوح سرانه ساختمانهای نمایشگاهی
PH.B ـ سرانه مبنا
PH.N ـ سرانه خالص
PH.G ـ سرانه ناخالص
2ـ9ـ وسایل سالنهای نمایشگاهی
Fur ـ اثاینه
Mob ـ تجهیزات
Equ ـ لوازم
2ـ10ـ شاخص های کنترل سطوح نمایشگاهی
Eeff ـ ارزیابی کارآیی ساختمان
Erev ـ ارزیابی بهره برداری مفید
Edis ـ ارزیابی توزیع سطوح خالص
جمع آوری معیارها و ضوابط
1- 1- نظامنامه UFI
( UFI در سال 1925 تاسیس شد)
متن تایید شده مجمع عمومی فوق العاده
کلن، 19 اکتبر 2001
شرایط عمومی
ماده 1 وضعیت قانونی:
نظامنامهUFI مطابق با قانون فرانسه 1 ژولای 1901 در خصوص انجمن های خارجی غیرانتفاعی می باشد.
ماده 2 ساختار و اهداف:
جهت گسترش تاثیر نمایشگاههای بین المللی در اقتصاد جهانی و از این رو ارتقا تبادلات اقتصادی در سطح بین المللی، یک انجمن غیرسیاسی با عنوان اتحادیه نمایشگاهی (UFI) تاسیس شده است. اهداف آن عمدتا عبارتند از بررسی مشکلات مربوط به سازماندهی و روش های موثر برای توسعه نمایشگاههایی که توسط اعضا برگزار می شوند و تسهیل روابط بین آنها. این اتحادیه برای دوره نامحدود تاسیس شده است.
شرایط عطف عبارتند از:
1-2 به رسمیت شناختن ویژگی "بین المللی" برای هر نمایشگاه بازرگانی، تخصصی، یا عمومی- در انطباق با مفاد ماده 1-3-3 قوانین داخلی؛
2-2 انجام کلیه اقدامات لازم برای کمک به اعضا جهت انجام ماموریت خود در اقتصاد جهانی
3-2 بررسی مشکلات منافع مشترک نمایشگاههای بین المللی و ارتقا صنعت نمایشگاهی به عنوان یک واسطه بازاریابی عمده؛
5-2 عملکرد در مقام نمایندگی اعضا برای سازمانهای بین المللی واجد شرایط؛
5-2 حفظ منافع اعضا و انجام کلیه اقدامات لازم با در نظر گرفتن این هدف؛
6-2 هماهنگ سازی تقویم نمایشگاهی اعضای تایید شده تا حد ممکن، از طریق گفتگو میان اعضای مربوطه و با توجه به منافع طرفین؛
7-2 مطلع ساختن کمیسیون داوری با هدف حل اختلافات میان اعضا. تا مادامی که کمیته تعیین دستور جلسه چنین کمیته داوری را انتخاب نکرده باشد، کمیته اجرایی مسئول این وظایف است؛
8-2 یافتن و استفاده از همه روش های مناسب جهت تقویت وجهه بین المللی UFI و توسعه روابط اطلاعاتی وتبلیغاتی در جهت این اهداف؛
9-2 انجام هرگونه اقدام لازم به نفع اعضا به ویژه در خصوص همه اقدامات تبعیض آمیزی که مانع مشارکت آزاد در نمایشگاههای بین المللی می گردند؛
10-2 ارائه کمک فنی به برگزارکنندگان نمایشگاه که درخواست این کمک را نموده اند، خصوصاً آنهایی که در کشورهای در حال توسعه و کشورهایی با اقتصاد متغیر می باشند؛
11-2 انجام همه بررسی ها، تحقیقات و تبلیغات مربوط به صنعت نمایشگاهی و استفاده از همه ابزارها- از جمله ابزارهای تجاری- توزیع
12-2 برگزاری سمینارهای آموزشی یا رویدادهای دیگر برای بهره گیری افراد عضو و غیر عضو؛
13-2 UFI در سازمان داخلی اعضای خود مداخله نمی کند، اما آنها همگی به UFI اختیار می دهند تا از نفوذ خود جهت تضمین رابطه بهینه بین آنها استفاده کند.
ماده 3 ستاد:
ستاد UFI در 35bis rue Jouffroy-d'Abbans, F-75017 پاریس (فرانسه) می باشد.
ماده 4 لوگو و حروف بزرگ UFI :
لوگو UFI در 1984 مورد تایید مجمع عمومی قرار گرفت و تحت شماره 654 123 دیوان بین المللی حمایت از حق مالکیت صنعتی ثبت گردید.
اعضای هر گروهی ملزم هستند تا از لوگو و حروف بزرگ UFI در اسناد شرکت و مفاد چاپی و الکترونیکی خود استفاده کنند.
تنها نمایشگاه های تایید شده UFI که به گروه A تعلق دارند (لطفاً به ماده 7 نظامنامه و ماده 3-3 قوانین داخلی مراجعه کنید) می توانند از لوگو و حروف بزرگ UFI در اسناد و مفاد مربوطه به رویداد نمایشگاهی استفاده کنند.
انجمن ها (اعضا وابسته) ملزم می باشند تا از لوگو و حروف بزرگ UFI با ذکر "عضو وابسته" استفاده کنند.
همتاهای صنعت نمایشگاهی (اعضای وابسته) ملزم می باشند تا از لوگو و حروف بزرگ UFI با ذکر "همتای UFI" استفاده کنند.
زبان سازمان عضو هرچه که باشد، تنها حروف بزرگ UFI می توانند به صورت عنوان اختصار بکار رود.
فصل II
اعضا
ماده 5 گروههای عضویت:
UFI اعضا را بدین صورت تایید می کند:
اعضای کامل
اعضای وابسته
مجوز آنها منوط به رای مجمع عمومی است.
1-5 اعضای کامل عبارتند از:
1ـ1ـ5 برگزارکنندگان مستقل نمایشگاه با تاییدیه UFI برای رویدادهای نمایشگاهی خود؛ و
شرکتهای تابعه آنها که رویدادهای نمایشگاهی فرامرزی مورد تایید UFI برگزار می کنند؛
شرکتهای تابعه آنها در بخش خدمات؛
2-1-5 برگزارکنندگان چند ملیتی نمایشگاهها و
شرکتهای نمایشگاهی تابعه آنها با رویدادهای نمایشگاهی مورد تایید UFI
شرکتهای تابعه آنها در بخش خدمات
3-1-5 برگزارکنندگان نمایشگاه ملی با رویدادهای نمایشگاهی مورد تایید UFI ؛
4-1-5 مالکین/ مدیران مراکز نمایشگاهی که برگزارکنندگان نمایشگاه نیستند.
2-5 اعضای وابسته
آنها عبارتنداز:
انجمن ها:
انجمن ها یا فدراسیون های نمایشگاهی
انجمن های بین المللی تامین کنندگان خدمات برای صنعت نمایشگاهی
انجمن های صنعتی و بازرگانی
و یا:
همتاهای صنعت نمایشگاهی
وضعیت قانونی و تعریف عضویت گروههای فوق الذکر و صلاحیت های آنها برای اخذ مجوز در ماده 2 قوانین داخلی تصریح شده است.
ماده 6 شرایط اخذ مجوز اعضا:
مجوز همه اعضا منوط به رای مجمع عمومی عادی است. شرایط اخذ مجوز در ماده 3، 4 و 5 قوانین داخلی تصریح شده است.
1-6 تعهدات اعضا
عضویت در UFI بر پذیرش کامل و غیرقابل برگشت نظامنامه حاضر، قوانین داخلی و هر مقرراتی که توسط UFI مطرح شده باشد، دلالت دارد. از جمله همه تغییراتی که متعاقباً در هماهنگ سازی با مفاد این نظامنامه صورت می گیرد.
ماده 7 شرایط تاییدیه نمایشگاهها:
جهت تضمین کیفیت اعضا و رویدادهای آنان و این مطلب که لوگوی UFI باید همیشه برای کیفیت بالایی از اعضای UFI و رویدادهای آنان به کار برود، دو گروه از رویدادها ایجاد شده اند: گروه A برای رویدادهای بین المللی، و گروه B برای رویدادهای ملی و غیره.
شرایط برای تایید نمایشگاههایی که به گروه A (رویدادهای بین المللی) تعلق دارند در بند 3-3 قوانین داخلی تصریح شده است.
شرایط برای تایید نمایشگاههایی که به گروه B (رویدادهای ملی و غیره) تعلق دارند در بند 6-3 قوانین داخلی تصریح شده است.
ماده 8 روش اعطای مجوز و تاییدیه:
این روش ها در ماده 7-3 قوانین داخلی تصریح شده است.
ماده 9 شرایط تبعیضی:
در الحاق UFI، و با توجه نمایشگاههای تایید شده، هر عضو باید متعهد شود که هیچ نوع محدودیتی درخصوص ممانعت مشارکت کنندگان در حضور در نمایشگاههای بین المللی تایید شده دیگر UFI به عمل نیاورد.
ماده 10 روش برکناری (ماده 6 قوانین داخلی):
هر عضو UFI می تواند با ارسال نامه ثبت شده در ستاد تا قبل از 30 سپتامبر سال جاری، و پس از پرداخت دیون و حق عضویت سال جاری، از اتحادیه کناره گیری کند. این انصراف بلافاصله پذیرفته می شود اما باید در مجمع عمومی عادی بعدی اعلام شود.
هر برگزارکننده عضو می تواند درخواست کناره گیری از تاییدیه اعطا شده به یک یا چند نمایشگاه برگزارشده خود و نمایشگاهی که دیگر شرایط تصریح شده در ماده 3-3 و 5-3 قوانین داخلی را برآورده نمی کند، اعلام نمایند. در این صورت باید با نامه ثبت شده قبل از 30 سپتامبر سال جاری و پس از پرداخت دیون مربوطه، ستاد را مطلع سازد و دلایل درخواست کناره گیری از تاییدیه را مشخص نماید. چنین درخواست هایی جهت تصمیم گیری به کمیته تعیین دستور جلسه تسلیم خواهند شد و مجمع عمومی متعاقبا مطلع خواهد شد.
ماده 11 محرومیت:
مجمع عمومی با توصیه کمیته تعیین دستور جلسه می تواند با اکثریت دو سوم هر عضوی را محروم سازد که :
1-11 از نظامنامه پیروی نمی کند ، به خصوص شرایطی که در ماده 4 نظامنامه و مواد 3-3 و 6-3 قوانین داخلی تصریح شده اند؛
2-11 از روش های کاری ناعادلانه در جهت اعضای دیگر یا طرف سوم استفاده می کند.
این عضو دو ماه قبل از مجمع عمومی از محرومیت پیشنهادی مطلع خواهد شد به نحوی که بتواند مورد خود را در یک سند ارائه دهد که باید تا قبل از صدور رای نهایی مجمع عمومی به ستاد UFI تحویل داده شود.
عضوی که حق عضویت خود را طی دو سال پرداخت نکرده است و بعد از دو بار اخطار پرداخت، بعد از بررسی کمیته تعیین دستور جلسه و مطلع سازی مجمع عمومی، توسط خزانه دار یا مدیرعامل به طور خودکار از UFI محروم می شود.
فصل III
هیئت های UFI
جهت دستیابی به اهداف تصریح شده در بند 2 نظامنامه، UFI متشکل می شود از:
مدیریت عالی
– مجمع عمومی از اعضای کامل UFI
(مهمترین هیئت UFI، که نقش آن در ماده 1-1-12 نظامنامه حاضر تعریف شده است.)
رئیس
(شرایط عطف آن در ماده 1-13 نظامنامه تصریح شده است.)
– کمیته اجرایی و کمیته تعیین دستور جلسه
(نقش های آن در بندهای 1-14 و 1-15 نظامنامه تعریف شده است.)
یک هیئت اجرایی
مدیر عامل
(شرایط عطف در ماده 1-17 نظامنامه تعریف شده است.)
هیئت های مشاوره ای:
کمیته همکاری
بررسی و تهیه کمک فنی را توسط متخصصین، آموزش، برگزاری سمینارها و سخنرانی برای برگزارکنندگان نمایشگاه در کشورهای در حال توسعه متقبل می شود. (ماده 17 قوانین داخلی)
شعب منطقه ای
برای اعضای UFI در اقلیم هایی مشخصاً تعیین شده (ماده 18 قوانین داخلی)
گروه های کاری ناحیه ای توسط کمیته تعیین دستور جلسه انتخاب می شوند (ماده 19 قوانین داخلی)
کمیته و گروههای کاری ویژه توسط کمیته تعیین دستور جلسه انتخاب می شوند (ماده 20 قوانین داخلی)
وضعیت، اهداف و مسئولیت های آنان توسط کمیته تعیین دستور جلسه مشخص می شود.
به استثنای شعب منطقه ای و گروههای کاری ناحیه ای، رئیس جلسه هیئت های مشاوره ای فوق الذکر توسط کمیته تعیین دستور جلسه انتخاب می شوند.
اعضای هیئت های مشاوره ای فوق الذکر باید فعالیت اصلی خود را در مدیریت یک عضو UFI انجام دهند.
ماده 12 مجمع عمومی:
1-12 مجمع عمومی عادی
1-1-12 نقش مجمع عمومی عادی
اعضای UFI باید حداقل سالی یک بار طی مجمع عمومی در یک شهر و در تاریخ تعیین شده توسط یکی از مجامع عمومی قبلی، ملاقات کنند.
صلاحیت حقوقی مجمع عمومی UFI مطلق است، و تحت ریاست رئیس UFI ، اعضا در خصوص همه موارد دستور جلسه که توسط کمیته تعیین دستور جلسه مطرح می شود بحث می کنند و در موارد فوق تصمیم گیری می کنند:
گزارش فعالیت سالانه رئیس؛
تایید کار ترازی و حسابها برای سال مالی گذشته، بعد از گزارش های خزانه دار و ممیز؛
انتخاب رئیس، کمیته تعیین دستور جلسه و ممیزان، طبق مفاد مواد 2-13، 3-14، و 2-16 زیر و مواد 1-13، 1-14، و 2-14، و 3-14 قوانین داخلی؛
رایزنی احتمالی برای عنوان افتخاری به رئیس سابق؛
تایید اعضا جدید، تایید نمایشگاههای جدید که شرایط تصریح شده در UFI را برآورده می سازند، و در صورت لزوم، محرومیت اعضای یا لغو تاییدیه.
2-1-12 تشکیل جلسه مجمع عمومی عادی
مجمع عمومی توسط رئیس بنا به پیشنهاد کمیته تعیین دستور جلسه، حداقل سه ماه قبل از تاریخ نشست سالانه تشکیل می شود.
دستور جلسه توسط کمیته تعیین دستور جلسه تدوین می شود و باید با ابلاغیه ارسال شده به اعضا ضمیمه شده باشد.
3-1-12 اعتبار تصمیمات مجمع عمومی عادی
حدنصاب دو سوم اعضای UFI حاضر یا نماینده، برای معتبر بودن مجمع عمومی عادی ضروری می باشد.
2-12 مجمع عمومی فوق العاده
1-2-12 تشکیل جلسه مجمع عمومی فوق العاده
تغییرات در نظامنامه باید منوط به رای مجمع عمومی فوق العاده باشد.
یک مجمع عمومی فوق العاده نیز در دفتر مرکزی UFI تشکیل می شود که حداقل یک ماه قبل از تاریخ آن تعیین می شود و در یکی از موارد زیر:
– با درخواست کتبی نمایندگان قانونی اعضا، و در شرایطی که تعداد آرا به حمایت از درخواست اکثریت مطلق آرا UFI را دربر داشته باشد، چنانچه در ماده 9 قوانین داخلی تصریح شده است؛
– در صورت عدم حضور بیش از یک سوم کمیته تعیین دستور جلسه، برای جایز شمردن انتخاب کل کمیته تعیین دستور جلسه، تصریح شده در ماده 2-14 نظامنامه؛
– بنا به تصمیم کمیته تعیین دستور جلسه یا کمیته اجرایی در موارد اضطراری و الزام پیش بینی نشده.
2-2-12 اعتبار تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده
تصمیمات مجمع عمومی فوق العاده برای معتبر بودن باید توسط اکثریت مطلق اعضای حاضر و نماینده، اتخاذ شوند.
3-12 حق رای اعضا در مجمع عمومی عادی و فوق العاده
هر عضو، مشروط بر این که حق عضویت UFI خود را برای سال جاری پرداخته باشد، محق به تعداد آرای تعیین شده برای انتخابات در مجامع عمومی عادی و فوق العاده می باشد (ماده 9 قوانین داخلی)
4-12 شرایط رای گیری
شرایط رای گیری و روش آن در مواد 10 و 11 قوانین داخلی تصریح شده است.
ماده 13 رئیس:
1-13 شرایط مرجع رئیس
رئیس نماینده قانونی و رسمی UFI است. وی بر کمیته اجرایی، کمیته تعیین دستور جلسه و نشست های مجمع عمومی عادی و فوق العاده ریاست می کند. او عملکرد مدیر عامل را کنترل می کند و نسبت به هزینه های UFI اختیار قانونی دارد.
او می تواند به اعضای کمیته اجرایی اختیار دهند، چه به صورت جزیی و دائمی و چه به طور کامل به صورت موقت.
2-13 انتخاب رئیس
رئیس UFI هر دو سال انتخاب می شود؛ او وظایف خود را به دنبال خاتمه مجمع عمومی بر عهده می گیرد.
رئیس می تواند بار دیگر برای یک دوره دو ساله دیگر انتخاب شود؛ او خدمات خود را رایگان اهدا می کند.
اگر رئیس به هر علتی نتواند وظایف خود را انجام دهد، نایب رئیس ارشد تا زمان مجمع عمومی عادی بعدی جانشین وی می گردد. در مجمع عمومی عادی بعدی، اعضا رئیس جدیدی را برای دو سال بعد انتخاب می کند. در این صورت، نامزدها باید سی روز قبل از تاریح این مجمع عمومی عادی نام خود را ابلاغ کنند. نایب رئیس که در این فاصله ریاست را بر عهده دارد نیز می تواند برای این انتخاب نامزد شود.
کمیته تعیین دستور جلسه طی نشست خود در ژوئن سال انتخاب رئیس، نامزدی را برای انتخاب ریئس پیشنهاد می کند. بعلاوه، هر برگزارکننده عضو می تواند یک نامزد معرفی کند، البته مشروط بر آن که تا قبل از 1 ژوئن سال انتخاب رئیس، نام وی را به ستاد UFI اعلام نماید.
1-2-13 هر نامزد برای واجد شرایط بودن به عنوان رئیس UFI باید شرایط ذیل را پیروی کند:
– او باید پنج سال فعالیت و مسئولیت مدیریت یک برگزارکننده عضو را داشته باشد و در تاریخ انتخاب خود هنوز هم بر این فعالیت باشد.
– او باید به مدت دو سال در کمیته های UFI حضور فعال داشته باشد.
– او باید به عنوان نماینده در سه مجمع عمومی UFI شرکت کرده باشد.
– او باید به سازمانی تعلق داشته باشد که حداقل پنج سال عضو UFI بوده است.
2-2-13 جزییات روش های رای گیری در ماده 1-13 قوانین داخلی تصریح شده است.
ماده 14 کمیته تعیین دستور جلسه:
1-14 نقش کمیته تعیین دستور جلسه
نقش های کمیته تعیین دستور جلسه عبارتند از قانونی سازی تصمیمات مجمع عمومی، تعیین سیاست UFI به دنبال احکام مجمع عمومی و در صورت علاقمندی اعضا، آماده کردن همه تحقیقات و پیشنهادات مربوط به مسائلی که بر نمایشگاههای بین المللی و تجارت بین المللی موثرند، و لذا، قادر ساختن مجمع عمومی به اتخاذ تصمیمات مناسب.
فعالیت های آن عمدتاً عبارتند از:
– انتخاب نایب رئیس، خزانه دار، انتخاب یا معرفی مدیر عامل و در صورت لزوم، معرفی معاون مدیر عامل؛
بررسی پیشنهادات ارائه شده توسط اعضا؛
– آماده سازی و سازماندهی کنگره ها و سمینارها؛
– ارائه پیشنهادات به مجمع عمومی؛
– بررسی سئوالات مربوط به عضویت UFI ، عمدتاً درخواست های اخذ مجوز و تاییدیه و تخصیص یک محقق
در صورت لزوم؛
– بررسی محرومیت ها، تفویض ها و لغو موقت حقوق رای گیری اعضا؛
– تنظیم و کاربرد قوانین داخلی؛
– همه سئوالاتی که مطرح می شوند و در نظامنامه حاضر به آن پرداخته نشده است، از طریق مباحثات جامع و
تصمیم گیری، که منوط به ابلاغیه به مجمع عمومی بعدی می باشد.
2-14 ترکیب کمیته تعیین دستور جلسه
کمیته تعیین دستور جلسه شامل حداکثر چهل و سه عضو است که توسط مجمع عمومی عادی هر دو سال در سالهای فرد انتخاب می شوند و چهار عضو از هر ملیت که توسط رئیس به مدت دوره منصب خود پیشنهاد می شوند و همگی عنوان مشاور را دارند.
3-14 انتخاب کمیته تعیین دستور جلسه
در صورتی که یک یا چند کرسی خالی باشد، بقیه اعضا این اختیار را دارند تا یک یا چند جانشین را انتخاب کنند که همتراز با مشاوران انتخاب شده برای گروه خود می باشند، چنانچه در ماده 1-14 و 2-14 قوانین داخلی تصریح شده است.
مشاوران برگزیده شده باید از قوانین تصریح شده در ماده 2-14 قوانین داخلی پیروی کنند.
در صورتی که بیش از یک سوم کرسی ها خالی باشند، یک مجمع عمومی فوق العاده باید تشکیل شود تا کل کمیته تعیین دستور جلسه را انتخاب نماید (ماده 1-2-12 نظامنامه)
اعضای کمیته تعیین دستور جلسه خدمات خود را رایگان ارائه می دهند. آنها می توانند در صورت داشتن صلاحیت مجدداً انتخاب شوند.
47 کرسی مطابق ماده 2-14 قوانین داخلی تخصیص داده می شود.
1-3-14 هر نامزد کمیته تعیین دستور جلسه باید در روز انتخاب خود، با مسئولیت کامل در پست مدیریت یک شرکت عضو فعالیت داشته باشد و باید تمامی حق عضویت UFI را پرداخته باشد.
درخواست های نامزدی کمیته تعیین دستور جلسه باید قبل از 1 ژوئن سال فرد به ستاد UFI ارسال شده باشد.
جزییات روش رای گیری در ماده 3-14 قوانین داخلی تصریح شده است.
4-14 نشست های کمیته تعیین دستور جلسه
کمیته تعیین دستور جلسه در هر زمان که لازم باشد به خاطر UFI و حداقل دو بار در سال نشست خود را برگزار می کنند و فراخوان مکتوب از طرف رئیس به ضمیمه دستور جلسه، حداقل پانزده روز قبل از تاریخ برگزاری جلسه، ارسال می شود. دستور جلسه، در صورت امکان، باید با گزارش ها و دیگر اسناد مربوطه دیگر همراه باشد.
همچنین اگر حداقل یک سوم از اعضای کمیته تعیین دستور جلسه درخواست مکتوب تسلیم کرده باشند، این نشست صورت می گیرد، جزییات دلیل موجه این نشست باید ارائه شود.
تصمیمات کمیته تعیین دستورجلسه درصورتی معتبرهستند که حداقل نیمی از اعضای آن حاضر باشند.
به استثنای آرا برای انتخاب نایب رئیس، خزانه دار و مدیر عامل، یا معرقی وی یا معاون مدیر عامل، چنانچه در ماده 2-15 قوانین داخلی تصریح شده است، همه تصمیمات دیگر توسط اکثریت آرا اتخاذ می شوند، در صورتی که آرای برابر باشند، رئیس جلسه رای سرنوشت ساز دارد.
یک عضو کمیته تعیین دستور جلسه که نمی تواند در نشست شرکت کند می تواند نماینده ای داشته باشد که از قدرت قانونی کامل برخوردار است:
نماینده ای از سازمان خود؛
نماینده ای از سازمان عضو کامل کشور خود یا گروه جغرافیایی مشابه؛
یک عضو کمیته تعیین دستور جلسه، محدود به یک وکالت توسط عضو؛
یک عضو وابسته که می تواند نماینده یک عضو وابسته دیگر باشد.
این چنین نمایندگی تنها در صورتی معتبر است که رئیس سه روز قبل از جلسه به صورت مکتوب مطلع شده باشد.
رئیس جلسه کمیته های موجود، گروههای کاری ناحیه ای و گروههای کاری ویژه یا اعضای مسئول بررسی مسائل خاص می توانند در نشست ها در مقام مشاوره و با دعوت رئیس UFI حضور یابند البته اگر دستور جلسه حاوی مسائلی باشد که به کمیته و یا بررسی آنها مربوط می شود.
ماده 15 کمیته اجرایی:
1-15 نقش کمیته اجرایی
کمیته اجرایی هئیتی است که سیاست کلی UFI را ترسیم می کند و نیز بررسی هایی را درخصوص مشکلات خاص انجام می دهد، نتایج کسب شده از این مباحثات سپس برای تصمیم گیری به کمیته تعیین دستور جلسه ارائه می شود.
بعلاوه، هر اقدام اضطراری که توسط کمیته اجرایی صورت می گیرد باید سپس توسط کمیته تعیین دستور جلسه تایید شود.
2-15 ترکیب کمیته اجرایی
کمیته تعیین دستور جلسه بعد از انتخابات خود، به صورت داخلی یک کمیته اجرایی را تعیین می کند که علاوه بر رئیس که طبق مقررات توسط مجمع عمومی انتخاب می شود، عبارت است از:
سه تا شش نایب رییس
نایب رئیس ها باید از ملیت های مختلف باشند و مدرکی دال بر دو سال مشارکت موثر در کمیته تعیین دستور جلسه ارائه دهند؛
خزانه دار، که باید دو سال مشارکت موثر در کمیته تعیین دستور جلسه ارائه دهد؛
مدیر عامل.
اعضای کمیته اجرایی می توانند مجدداً انتخاب شوند. روسای سابق UFI می توانند مجدداً به عنوان اعضای کمیته اجرایی انتخاب شوند.
جزییات روش رای گیری در ماده 3-15 قوانین داخلی تصریح شده اند.
3-15 شرایط مرجع نایب رئیس
علاوه بر اختیار قانونی که رئیس می تواند به نایب رئیس ها تفویض کند، آنها دارای همه حقوق و اختیارات رئیس هستند که در صورت عدم حضور وی یا عدم توانایی وی اعمال می شود.
اگر رئیس به هر علتی نتواند وظایف خود را انجام دهد، مسن ترین نایب رئیس در این نقش جایگزین می شود. درصورت عدم توانایی این نایب رئیس، تا زمان مجمع عمومی بعدی، نایب رئیس سنی دوم انتخاب می شود.
درصورت هم سن بودن نایب رئیس ها، مسن ترین نایب رئیس کمیته تعیین دستور جلسه جانشین رئیس می شود.
4-15 شرایط مرجع خزانه دار
خزانه دار مسئول حفاظت از سرمایه های UFI است. او حسابها را بررسی می کند، تصمیمات مالی مجمع عمومی و کمیته تعیین دستورجلسه را به اجرا درمی آورد، بر درآمد و هزینه نظارت می کند، و درخصوص موقعیت مالی به کمیته تعیین دستور جلسه و مجمع عمومی گزارش می دهد.
در پایان هر سال مالی که از 1 ژولای تا 30 ژوئن می باشد، وی ترازنامه را برای فعالیتهای سال قبل آماده می کند و بودجه موقت را برای سال بعد آماده می کند، که هر دو بعد از تایید کمیته تعیین دستور جلسه برای تایید نهایی به مجمع عمومی تسلیم می شوند.
ماده 16 ممیزها:
1-16 شرایط مرجع ممیزها
کنترل مالی توسط حداکثر سه ممیز صورت می گیرد که مسئول بررسی حساب ها و اسناد مربوطه است که توسط خزانه دار ارجاع شده اند.
آنها گزارشی از ممیزی خود به مجمع عمومی عادی ارائه می دهند.
2-16 انتخاب ممیزها
در سالهای فرد، ممیزها، که باید اعضای UFI باشند، توسط مجمع عمومی عادی برای دوسال انتخاب می شوند. آنها می توانند مجدداً انتخاب گردند. ممیزها خدمات خود را رایگان انجام می دهند.
نامزدها باید در روز انتخابات، با مسئولیت تام در سمت مدیریت یک شرکت عضو که حق عضویت UFI خود را پرداخته است، به مدت دو سال فعالیت داشته باشند.
تقاضای پست ممیزی باید قبل از 1 ژوئن سالهای فرد به ستاد UFI تسلیم شود.
ماده 17 مدیرعامل:
1-17 شرایط مرجع مدیر عامل
مدیرعامل تصمیمات UFI را آماده و اجرا می کند و نیز مسئولیت های ذیل را برعهده دارد:
سرپرستی امور جاری UFI
بررسی همه اطلاعاتی که توسط اعضا انتقال می یابد و توزیع جدول رویدادهای تایید شده UFI ؛
ایجاد یک سرویس مستند سازی که می تواند مورد استفاده اعضا قرار بگیرد؛
تهیه هر نوع اطلاعاتی که اعضا در خصوص مسائل مربوط به قابلیت UFI مد نظر دارند.
نظارت بر سازماندهی و نگهداری آرشیو UFI
مدیرعامل مسئول کنترل و دخیل ساختن کارمندان برای اجرای موثر UFI می باشد.
مدیر عامل خلاصه مذاکرات نشست های کمیته اجرایی و کمیته تعیین دستور جلسه را تدوین می کند که باید توسط رئیس بعد از تایید هیئت های مربوطه امضا شود.
فعالیتهای اصلی و توصیف کار مدیرعامل در سندی شرح داده می شوند که توسط کمیته اجرایی تعریف شده است.
2-17 انتخاب یا معرفی مدیر عامل
مدیر عامل توسط کمیته تعیین دستور جلسه انتخاب یا معرفی می شود. وی در جلسات کمیته اجرایی و کمیته تعیین دستور جلسه در جایگاه مشاوره ای شرکت می کند. در مورد معرفی مدیرعامل، تا مادامی که در منصب خود است معرفی وی نیازی به تکرار ندارد.
جزییات روش رای گیری در ماده 3-15 قوانین داخلی تصریح شده است
فصل IV
مفاد مالی
ماده 18 عضویت:
جهت برآورده کردن هزینه های UFI ، اعضا متعهد می شوند تا مبلغی را سالانه به عنوان حق عضویت بپردازند.
عضویت در UFI همه اعضا را مستلزم می سازد تا حق عضویت خود را در عرض یک ماه از دریافت صورت حساب، در آغاز سال مالی UFI بپردازند.
نرخ های عضویت و مقادیر آن تنها توسط مجمع عمومی، بنا به پیشنهاد کمیته تعیین دستور جلسه، می تواند تغییر کند.
اعضای جدید، اما نه اعضای وابسته، اولین سال عضویت خود را بعلاوه حق عضویت متعارف ، یک هزینه اخذ مجوز برابر با مقدار این حق عضویت متعارف، پرداخت خواهند کرد.
جزییات محاسبه حق عضویت در مواد 1-21 و 2-22 قوانین داخلی تصریح شده است.
ماده 19 بودجه احتیاطی:
بودجه احتیاطی توسط کمیته تعیین دستور جلسه UFI رسیدگی می شود.
فصل V
اصلاحیه نظامنامه
قوانین داخلی
ماده 20 اصلاحیه نظامنامه:
تغییرات فقط توسط اکثریت مطلق اعضای حاضر یا نماینده در مجمع عمومی فوق العاده می توانند صورت بگیرند.
ماده 21 قوانین داخلی:
1-21 قوانین داخلی اتحادیه نمایشگاههای بین المللی شامل عملکردها، مسائل حق عضویت وقررات مربوط به اداره UFI و روابط آن با اعضای آن می باشد.
2-21 قوانین داخلی هرچند به طور جداگانه انتشار می یابند، بخشی از نظامنامه هستند و همان قدرت قانونی را دارا می باشند. روش های رای گیری مربوط به آنها متفاوت هستند و تحت کنترل کمیته تعیین دستور جلسه می باشند.
3-21 قوانین داخلی با تایید کمیته تعیین دستور جلسه تدوین، اصلاح یا حذف می شوند. مجمع عمومی باید سالانه هر نوع ماده الحاقی را اعلام نماید و اعضا را مطلع سازد.
فصل VI
مفاد قانونی
ماده 22 انحلال:
انحلال UFI فقط توسط مجمع عمومی عادی می تواند تایید شود یا توسط یک یا توسط مجمع عمومی فوق العاده که به علت آن تشکیل می شود و این پیشنهاد توسط حداقل دوسوم اکثریت صورت می گیرد.
درصورتی کهUFIمنحل شود، کمک های مالی هر عضوبازپرداخت می شود. مبلغ مازاد مطابق قانون توزیع خواهدشد.
ماده 23 بند حکمیت:
هر نوع اقدام ضروری برای یک قضاوت قانونی باید در محکمه Tribunal de Grande Instance پاریس صورت بگیرد.
حق عضویت برای سال 2003
عضویت UFI تعهدی را برای اعضا ایجاب می کند.
(ماده 18 نظامنامه و ماده 22 قوانین داخلی)
مجمع عمومی که بنا به پیشنهاد کمیته تعیین دستور جلسه، نرخ حق عضویت را تعیین می کند که هر سال قابل پرداخت می باشد. VTA در مقادیر ذکر شده زیر منظور نشده است.
1- اعضای کامل:
(برگزارکنندگان نمایشگاههای ملی و بین المللی، که از معیارهای کیفی و تعیین شده مجمع عمومی فوق العاده که در کلن ، 19 اکتبر 2001 به تصویب رسید، تبعیت می کنند)
هزینه های اخذ مجوز UFI برابر است با مبلغ حق عضویت.
علاوه بر هزینه حق عضویت متعارف ، اعضای کامل جدید باید یک هزینه مجوز معادل با این مبلغ، برای سال اول عضویت خود بپردازند.
1-1- برگزارکنندگان نمایشگاه مستقل
برگزارکنندگان نمایشگاه چند ملیتی
1-1-1- اساس محاسبه حق عضویت برای سال 2003
(سال مالی 2002/2003 UFI)
کل فضای خالص اجاره داده شده نمایشگاههای مورد تایید UFI ، که توسط :
برگزارکنندگان نمایشگاههای مستقل، و
شرکتهای تابعه آنها که رویدادهای فرامرزی را سازماندهی می کنند، برگزار می شود؛
یا توسط:
برگزارکنندگان نمایشگاه چند ملیتی ، و
شرکت های تابعه آنها که نمایشگاهها را سازماندهی می کنند.
که در سال 2001 صورت گرفته اند، به عنوان اساس محاسبه حق عضویت به کار می روند، مثلا:
فضای خالص سالن اجاره داده شده بعلاوه 33% از فضای خالص باز اجاره داده شده
دوره های اضافی:
اگر طی سال مرجع (در این مورد، سال 2001)، دوره های دیگری از یک رویداد نمایشگاهی مورد تایید UFI وجود داشته باشد، آنگاه:
5% از فضای خالص سالن و فضای باز اجاره داده شده محاسبه خواهد شد و به کل فضای خالص سالن و باز اجاره داده شده رویداد اصلی اضافه می شود.
2-1-1- حق عضویت 2003 مطابق مقیاس متغیر ذیل محاسبه خواهد شد:
حق عضویت سال 2003 ( به یورو)
20000- 1 متر مربع
حداقل 2700
50000- 20001 متر مربع
110 هر 1000 متر مربع
100000-5001 متر مربع
100 هر 1000 متر مربع
150000-100001 متر مربع
80 هر 1000 متر مربع
200000-150001 متر مربع
60 هر 1000 متر مربع
بیش از 200000 متر مربع
حداکثر 18000
توضیح محاسبه حداکثر حق عضویت
2700 = حداقل حق عضویت 20000- 1 متر مربع
3300 =1000 / ( 20000-50000) × 110 50000- 20001 مترمربع
5000 = 1000/ (50000- 100000) ×100 100000-50001 مترمربع
4000 = 1000 / (10000-150000)×80 150000- 100001 مترمربع
3000 = 1000/ (150000-200000) ×60 200000-150001 مترمربع
18000 یورو = (حداکثر حق عضویت) بیش از 200000 مترمربع
3-1-1- اعضایی که فقط یک نمایشگاه مورد تایید UFI را در فواصل نامنظم برگزار می کنند.
هنگامی که نمایشگاه طی سال مورد نظر جهت محاسبه حق عضویت برگزار نمی شود (در این مورد سال 2001)، آنگاه برگزار کننده عضو باید حداقل حق عضویت را بپردازد.
2-1- اعضایی که مالک یا مدیر مراکز نمایشگاهی هستند اما برگزارکنندگان نمایشگاه نیستند
1-2-1- اساس محاسبه حق عضویت برای سال 2003
(سال مالی 2003 / 2002 UFI)
حق عضویت این اعضا مانند ماده 1-1-1 محاسبه می شود، یعنی بر اساس کل فضای خالص سالن و باز اجاره داده شده نمایشگاههای بین المللی موردتایید UFI، که در مرکز نمایشگاهی طی سال مورد نظر جهت محاسبه حق عضویت، برگزار شده اند (در این مورد سال 2001)
حق عضویت سال 2003
(به یورو)
50000- 1 متر مربع
حداقل 3500
100000- 50001 متر مربع
6500
بیش از 100000 مترمربع
حداکثر 9500
2-2-1- در مورد نمایشگاه های برگزار شده در سال 2001 که مورد تایید UFI نیستند ، مالک/ مدیر سالن باید مبلغ قطعی 3500 یورو را بپردازد.
حق عضویت سال 2003
(به یورو)
3500
1 اعضای وابسته
1-2 انجمن ها:
مبلغ پایه 2000 یورو
انجمن مقیاس متوسط ( بنا به تایید کمیته تعیین دستور جلسه): 1500 یورو
انجمن مقیاس کوچک ( بنا به تایید کمیته تعیین دستور جلسه): 1200 یورو
2-2 همتاهای صنعت نمایشگاهی
(مطابق معیار کیفیت و تعریف تایید شده توسط مجمع عمومی فوق العاده در کلن، 19 اکتبر 2001)
مبلغ پایه : 5000
شرکت های مقیاس کوچک (بنا به تایید کمیته تعیین دستور جلسه): 2000 یورو
1-2- قوانین داخلی UFI:
تایید شده توسط کمیته تعیین دستور جلسه
در کلن ، 19 اکتبر 2001
فصل I
شرایط عمومی
ماده 1 لوگوی UFI:
– برای اعضای کامل
– برای اعضای وابسته
لوگوی UFI باید در سربرگ عضو UFI در بالا یا پایین صفحه و در کنار نام شرکت، استفاده شود.
برای انجمن ها ( اعضا وابسته) لوگوی UFI باید با ذکر عضو وابسته همراه باشد.
برای همتاهای صنعت نمایشگاهی، لوگوی UFI باید با ذکر "همتای UFI" همراه باشد.
لوگوی UFI باید به صورت جداگانه مشخص شده باشد و نه به عنوان بخشی از لوگوی شرکت یا نمایشگاه.
لوگو باید تنها روی سربرگ و مفاد تبلیغاتی مربوطه نمایشگاههای تایید شده UFI استفاده شود که به گروه A تعلق دارد (لطفاً به ماده 4 نظامنامه و ماده 3.3 قوانین داخلی رجوع شود.! لوگو نباید در ارتباط با نمایشگاههایی بکار رود که توسط UFI تایید نشده اند.
فصل II
اعضای UFI
(ماده های 5 و 6 نظامنامه)
ماده 2 UFI اعضا را بدین صورت تایید می کند:
– اعضای کامل
– اعضای وابسته
1-2 اعضای کامل
1-1-2 وضعیت قانونی اعضا
1-1-1-2 برگزارکنندگان نمایشگاه مستقل با تاییدیه UFI (ماده 1-1-5 نظامنامه) (رویدادهای گروه A: لطفاً به ماده 4 نظامنامه و ماده 3-3 قوانین داخلی رجوع کنید.)
این اعضا، هویت قانونی (شخصی، دولتی یا شخصی- دولتی) یا افراد حقیقی، نمایشگاههای بین المللی برگزار می کنند و مستقیما مسئول بخش مالی و اجرایی آن رویداد نمایشگاهی هستند.
این برگزارکنندگان می توانند مدیران/ مالکین مراکز نمایشگاهی باشند که فضای نمایشگاهی را به برگزارکنندگان دیگر اجاره می دهند، هرچند این فعالیت هیچ حق رای دیگری برای آنان فراهم نمی کند.
شرکتهای تابعه برگزارکنندگان نمایشگاههای خارجی و شرکتهای تابعه آنها در بخش خدمات نیز اعضای UFI می شوند اگر مجمع عمومی عادی مجوز آنها را تایید کند.
2-1-1-2 برگزارکنندگان نمایشگاههای چند ملیتی
(ماده های 2-1-5 نظامنامه)
وضعیت قانونی این اعضای در دو ماده اول ماده 1-1-2 قوانین داخلی تصریح شده است.
شرکتهای تابعه آنها که نمایشگاهها برگزار می کنند، رویدادهایی که آنها و شرکتهای تابعه آنها در بخش خدمات برگزار می کنند نیز می توانند اعضای UFI باشند، نامزدی آنها منوط به تاییدیه مجمع عمومی عادی است.
3-1-1-2 ارگانیزرهای نمایشگاهی/ نمایشگاههای چند ملیتی
(ماده 3-1-5 نظامنامه)
این اعضا، هویت قانونی (شخصی، دولتی یا شخصی- دولتی) یا افراد حقیقی، نمایشگاههای ملی برگزار می کنند و مستقیما مسئول بخش مالی و اجرایی رویدادهای نمایشگاهی هستند.
این برگزارکنندگان می توانند مدیران/ مالکین مراکز نمایشگاهی باشند که فضای نمایشگاهی را به برگزارکنندگان دیگر اجاره می دهند، هرچند این فعالیت هیچ حق رای دیگری برای آنان فراهم نمی کند.
4-1-1-2 مالکین/مدیران مراکز نمایشگاهی که برگزارکنندگان نمایشگاه نیستند
(مواد 4-1-5 نظامنامه)
این اعضا، هویت های قانونی یا افراد حقیقی، که فضای نمایشگاهی را به یک یا چند برگزارکننده نمایشگاه اجاره می دهند اما خودشان نمایشگاه برگزار نمی کنند باید خدمات و تاسیسات مناسب با برگزاری نمایشگاههای بین المللی را مستقر کنند.
2ـ2 اعضای وابسته
(ماده 2-5 نظامنامه)
آنها یا انجمن ها هستند:
– فدراسیون ها یا انجمن های نمایشگاهی
سازمانهای کنترل آمار نمایشگاهی و تحقیقات صنعت نمایشگاهی
– تامین کنندگان انجمن های بین المللی خدمات برای صنعت نمایشگاهی
– انجمن های صنعتی و تجاری
و یا:
– همتاهای صنعت نمایشگاهی
انجمن ها توسط رئیس و/ یا مدیر عامل خود معرفی می شوند و در مجمع های عمومی شرکت می کنند و یک حق رای دارند.
انجمن ها در فعالیتهای خاص UFI شرکت می کنند که توسط کمیته تعیین دستور جلسه مشخص می شود و دو نماینده در این کمیته دارند و ممکن است در هیئت مشاوره UFI به عنوان عضو وابسته انتخاب شوند.
همتاهای صنعت برگزارکنندگان نمایشگاهی یامدیران/ مالکین سالن نمایشگاهی نیستند.
ماده 3 مجوز برگزارکنندگان نمایشگاه:
1-3 برگزارکنندگان نمایشگاهی چندملیتی و مستقل
1-1-3 ترکیبی از یک فایل مجوز
سند مجوز که توسط یک برگزارکننده نمایشگاهی مستقل و چندملیتی تسلیم می شود باید یک پیش نویس توضیحی در بر داشته باشد. این پیش نویس توضیحی باید به شکل یک پرسشنامه باشد که توسط ستاد UFI به متقاضی ارسال می شود و مشخص کننده موارد زیر است:
– ساختار قانونی سازمان، شرکت تجاری (با درج سرمایه کاری)، سازمان غیرانتفاعی؛ و غیره
– ترکیب ساختار مدیریتی آن با ذکر مشارکت در هر سازمان رسمی یا تخصصی
– خلاصه ای از گزارش پیشرفت های شرکت در زمینه نمایشگاه بین المللی.
2-3 شرایط مجوز برگزارکنندگان نمایشگاههای مستقل و چندملیتی
این برگزارکنندگان تنها در صورتی به عنوان عضو UFI شناخته می شوند که حداقل یکی از نمایشگاههای آنان شرایط تصریح شده در ماده 1-3-3 قوانین داخلی را برآورده سازند.
این برگزارکنندگان عضو UFI متعهد می شوند تا همه نمایشگاههای بین المللی را که سازماندهی می کنند رسماً اعلام کنند و جهت تایید UFI تسلیم نمایند.
کمیته تعیین دستور جلسه ارزیابی خواهدکرد که آیا شرایط لازم برای صدور مجوز این اعضا برآورده شده است یا خیر.
نمایشگاههایی که در مکان برگزارکنندگان عضو برگزار می شوند اما توسط یک طرف سوم سازماندهی می شوند نمی توانند تحت هیچ شرایطی توسط برگزارکننده عضو برای تاییدیه UFI تسلیم شوند بلکه می بایست مستقیماً برای عضویت درخواست شوند.
یک سازمان عضو همچنین می تواند تقاضای عضویت برای موارد زیر نماید:
– شرکت های تابعه خود که نمایشگاه برگزار می کنند و این نمایشگاه شرایط تصریح شده در ماده 3-3 قوانین داخلی را برآورده می سازد؛
– شرکت های تابعه خود در بخش خدمات.
این امر همچنین برای نمایشگاههایی به کار می رود که توسط شرکتهای تابعه برگزارکنندگان نمایشگاههای بین المللی سازماندهی می شوند.
کمیته تعیین دستور جلسه قابلیت اعطای مجوز این درخواست ها را ارزیابی خواهد نمود.
3-3 تایید یک نمایشگاه بین المللی (رویدادهای نمایشگاهی گروه A)
(لطفاً به مواد 4 و 7 نظامنامه رجوع کنید.)
ارائه سند همراه با درخواست عضویت یک نمایشگاه جدید باید شامل موارد زیر باشد:
– یک پیش نویس توضیحی که نشان دهنده موقعیت نمایشگاه برحسب شرایط مختلف تصریح شده در ماده 1-3-3 قوانین داخلی می باشد.
– فهرستی از داده های آماری و همه اطلاعات دیگر که نوسط پرسشنامه درخواست شده است و گواهی هایی برای ارقام ممیزی شده از سه رویداد نمایشگاهی آخر که توسط یک اداره ممیزی متخصص و یا یک کنترل کننده مستقل و مورد تایید UFI، محقق شده است.
– یک پیش نویس تکمیلی که نشان دهنده دلایلی است که می تواند استثنا را توجیه کند البته در صورتی که نمایشگاه مربوطه همه شرایط را برآورده نمی سازد.
1-3-3 شرایط تایید یک نمایشگاه بین المللی یک برگزارکننده عضو چند ملیتی یا مستقل
تایید یک نمایشگاه بین المللی می تواند تنها تحت شرایط ذیل اعطا شود:
– این نمایشگاه باید توسط مقامات مربوطه کشور تابعه به رسمیت شناخته شده و طبقه بندی شده باشد (اگر قانونی برای آن تعیین شده است)؛
– این نمایشگاه باید مطابق با استانداردهای تعیین شده ذیل بین المللی باشد و باید یکی از شرایط ذیل را ثابت کند:
– تعداد غرفه داران خارجی ( مستقیم یا غیر مستقیم) باید حداقل 20% تعداد کل غرفه داران باشد؛
– فضای خالص اجاره داده شده به غرفه داران خارجی نباید کمتر از 20% از کل فضای اجاره داده شده به غرفه داران باشد؛
– بازدیدکنندگان خارجی نباید کمتر از 4% کل تعداد بازدیدکنندگان باشند.
– این آمار باید توسط اداره ممیزی متخصص یا یک ممیز تایید شده UFI عیناً تایید گردد.
– این نمایشگاه باید مرتباً و حداقل سه بار به عنوان یک نمایشگاه بین المللی برگزار شود.
– این نمایشگاه باید از تاسیسات ثابت مناسب برخوردار باشد و همه خدمات مورد نیاز کاربران را فراهم سازد، به ویژه خدمات اطلاع رسانی، تبلیغاتی و پذیرایی برای غرفه داران و بازدیدکنندگان خارجی. فرم های درخواست، مفاد تبلیغاتی و کاتالوگ نمایشگاه باید هم به زبان کشور و هم به یکی از زبان های فرانسوی، انگلیسی و یا آلمانی چاپ شود؛
– این نمایشگاه نباید شامل هیچ نوع فعالیت غیرتجاری در فضای نمایشگاهی و در زمان برگزاری نمایشگاه باشد. مواردی که در این ماده نمی گنجند عبارتند از کنگره های آموزشی، فنی یا علمی و کنفرانس هایی که به طور همزمان در این نمایشگاه برگزار می شوند.
– این نمایشگاه باید تنها مشارکت کنندگانی را بپذیرد که تولید کننده، تامین کننده خدمات، نمایندگان انحصاری و عمده فروش هستند و از مشارکت همه نمایندگان و فروشندگان دیگر ممانعت به عمل آورد.؛
– این نمایشگاه باید به طور کلی فروش های نقدی را منع کند و تحویل کالا از غرفه نمایشگاهی را منع نماید.
ـ این نمایشگاه باید یک جدول و دوره زمانی منظمی باشد که بیشتر از دو هفته نیست.
بعلاوه، با توجه وسعت تنوع نمایشگاهها، به علت ساختار اقتصادی، موقعیت جغرافیایی یا ماهیت نمایشگاهها، ممکن است استثناهایی در کمیته تعیین دستور جلسه صورت بگیرد که توصیه هایی به نفع نمایشگاههایی ارائه دهد که نمی توانند همه شرایط قید شده فوق را برآورده سازند.
4 -3 برگزار کنندگان نمایشگاههای ملی
1-4-3 ترکیب یک فایل مجوز
ارائه سند مجوز توسط برگزارکننده ملی نمایشگاهها باید شامل یک پیش نویس توضیحی باشد؛ این پیش نویس توضیحی به شکل یک پرسشنامه است که توسط ستاد UFI به متقاضی ارائه می شود و باید موارد زیر را مشخص کند:
– ساختار قانونی سازمان، شرکت تجاری (با درج سرمایه کاری)، سازمان غیرانتفاعی؛ و غیره
– ترکیت ساختار مدیریتی آن با ذکر مشارکت در هر سازمان رسمی یا تخصصی
-اسامی ونقش های سازمانی کارمندان مدیریت
– خلاصه ای از گزارش پیشرفت های شرکت در زمینه نمایشگاه بین المللی.
5-3 شرایط پذیرش برگزارکنندگان ملی
این برگزارکنندگان تنها در صورتی می توانند عضو UFI باشند که حداقل یکی از نمایشگاههای آنان توسط انجمن ملی نمایشگاهها معرفی شده باشد و/ یا توسط انجمن های صنعتی/ تجاری حمایت شود.
برگزارکننده باید توسط انجمن نمایشگاهی یا یک انجمن صنعتی/ تجاری معرفی شده باشد.
کمیته تعیین دستور جلسه ارزیابی خواهد کرد که آیا شرایط مورد نیاز برای مجوز این اعضا برآورده شده است یا خیر.
نمایشگاه هایی که در مکان برگزارکننده عضو برگزار می شوند اما توسط یک طرف سوم سازماندهی می شوند نمی توانند تحت هیچ شرایطی توسط برگزارکننده عضو برای تاییده UFI معرفی شوند بلکه باید مستقیماً درخواست عضویت نمایند.
کمیته تعیین دستور جلسه قابلیت اعطای مجوز به این متقاضیان را ارزیابی خواهد کرد.
6-3 تایید یک نمایشگاه ملی ( رویدادهای نمایشگاهی گروه B)
(لطفاً به مواد 4 و 7 نظامنامه مراجعه نمایید.)
تحقیق روی درخواست عضویت برگزارکننده نمایشگاه با رویدادهایی که هنوز توسط UFI تایید نشده اند، موکول به معرفی کمیته عضویت است که نماینده اقتصادی آن رویداد محسوب خواهد شد.
این رویداد باید سه بار برگزار شود و باید یک طول مدت و تناوب منظمی داشته باشد.
آمار ارزیابی شده باید در خصوص فضای اجاره داده شده، تعداد غرفه داران و بازدیدکنندگان تهیه شود که در راستای تصمیم گیری کمیته عضویت می باشد.
7-3 روش اعطای مجوز برگزارکنندگان نمایشگاه و تایید رویدادهای نمایشگاهی آنان:
کمیته تعیین دستور جلسه شرایط لازم را برای بررسی مجوز و تایید درخواست ها جهت نمایشگاههای ارائه شده به این کمیته، تعیین می کند.
در صورت نیاز، یک یا چند محقق را مشخص می کند که یا از میان کمیته تعیین دستور جلسه یا و یا از میان اعضای UFI برگزیده می شوند و مسئولیت انجام تحقیقات در محل را به هزینه متقاضی برعهده دارد. محقق صحت اطلاعات تسلیم شده توسط متقاضی را بررسی خواهد کرد و مشاهدات خود را در یک سند گزارش می کند که به کمتیه تعیین دستور جلسه تسلیم خواهد شد.
اگر کمیته تعیین دستور جلسه لازم بداند، اسناد را می توان به اعضای UFI در کشور مربوطه و یا هر یک از اعضای UFI که درخواست را انجام داده اند، انتقال داد.
متقاضیان مجوز و تاییدیه باید حداقل شش هفته قبل از نشست ها کمیته تعیین دستور جلسه درخواست خود را تسلیم کنند و این درخواست ابتدا توسط کمیته عضویت بررسی خواهد شد.
درخواست ها برای تاییدیه که توسط اعضای UFI تسلیم می شوند معمولاً تحقیق نمی شوند.
بر اساس گزارشات تحقیقی تسلیم شده، کمیته تعیین دستور جلسه موافق یا مخالف درخواست تصمیم گیری می کند. و درخواست را برای انتخاب توسط مجمع عمومی عادی تسلیم می نماید.
مجمع عمومی عادی با رای اکثریت و رای گیری مخفی، روی پیشنهاد کمیته تعیین دستور جلسه برای محوز این اعضا تصمیم گیری می کند و انطباق این نمایشگاهها را با مفاد ماده 3 قوانین داخلی بررسی می کند.
اگر برگزارکننده یک رویداد تایید شده تغییر کند، باید مشخص شود که:
– اگر برگزارکننده جدید قبلاً عضو UFI باشد، کمیته تعیین دستور جلسه پیش نویسی از این تغییر تهیه می کند و مجمع عمومی عادی را مطلع می سازد.
– اگر برگزارکننده عضو UFI نباشد، باید درخواست عضویت نماید.
ماده 4 مجوز اعضایی که مالکین/ مدیران مراکز نمایشگاهی هستند اما برگزارکننده نمایشگاهی نیستند:
بعد از بررسی اولیه درخواست ها جهت مجوز، کمیته عضویت درخواست های قابل قبول را به کمیته تعیین دستور جلسه برای انتصاب یک محقق ارائه می کند. نتایج تحقیق مشخص خواهد کرد که آیا این مجوز ممکن است یا خیر.
اگر یک رویداد تایید شده UFI در آن مرکز نمایشگاهی صورت بگیرد تقاضای محوز مورد تحقیق قرار نخواهد گرفت.
داوطلبان باید شرایط ذیل را برآورده سازند:
مستقرسازی تاسیسات و خدمات مناسب برای سازماندهی نمایشگاههای بین المللی؛
– تضمین ویژگی بین المللی فعالیت های خود
– انطباق نمایشگاههای بین المللی
مجمع عمومی عادی برای مجوز این اعضا توسط یک رای اکثریت و مخفی تصمیم گیری می کند.
ماده 5 مجوز اعضای وابسته:
درخواست های مجوز برای یک عضو وابسته ابتدا توسط کمیته عضویت بررسی می شوند و سپس به کمیته تعیین دستور جلسه ارجاع می گردد که قابلیت پذیرش آنها را قضاوت می کنند.
مجمع عمومی عادی مجوز این اعضا را توسط یک رای اکثریت و مخفی تعیین می کند.
1-5 انجمن ها
کمیته عضویت هنگام بررسی درخواست ها برای عضویت وابسته انجمن ها، از فدراسیون ها، انجمن ها یا موسسات مربوطه نظرخواهی می کند. ممکن است از این فدراسیون ها، انجمن ها و موسسات خواسته شود تا پشتیبانی رسمی خود را ارائه دهند.
2-5 همتاهای صنعت نمایشگاهی
3-5 شرایط اعطا مجوز
همتای صنعت نمایشگاهی باید خدماتی را ارائه دهد که اهمیت اصلی دارند؛ این خدمات باید برای یک برگزارکننده نمایشگاهی، یک مالک/مدیر سالن نمایشگاهی، غرفه دار یا بازدیدکننده عرضه شوند و باید به مشارکت نمایشگاه مربوطه باشند.
همتا باید شواهدی را ارائه دهد که نشان می دهد وی پیوسته خدماتی را در بخش نمایشگاهی حداقل به مدت 3 سال ارائه می دهد.
طول مدت عضویت به عنوان یک همتا می تواند محدود باشد که بعد از آن وضعیت مشارکت باید دوباره تایید شود. یک شرکت خدماتی تنها تا مادامی یک همتا باقی می ماند که عملاً خدمات مورد بحث را ارائه دهد.
شرکتهایی که مایل هستند تا همتا شوند باید حداقل دو عضو UFI به عنوان معرف داشته باشند.
شرکت خدماتی باید توسط یک سازمان ملی یا بین المللی یا یک انجمن صنعتی و تجاری معرفی شود.
یک پرسشنامه مربوطه توسط ستاد UFI به متقاضی ارائه می شود.
ماده 6 شیوه استرداد:
1-6 استرداد اعضایی که نمایشگاهها را برگزار می کنند.
درخواست مجوز و تاییدیه در صورتی استرداد می شود که متعاقباً دریافت شود شرایط مورد نیاز برآورده نشده اند و یا دیگر برآورده نمی شوند.
مجمع عمومی عادی توسط یک اکثریت دو سوم اعضا درخصوص استرداد مجوز و تاییدیه تصمیم می گیرد.
عضو مربوطه می تواند در مقابل این تصمیم استیناف دهد که توسط رای مجمع عمومی عادی با همان اکثریت می تواند لغو شود.
اگر نمایشگاه به مدت پنج سال برگزار نشود و دوره ای بودن آن مورد بررسی قرار می کند و عضویت UFI و تاییدیه UFI از نمایشگاه به طور خودکار باطل می شوند و عضویت برگزارکننده عضو مربوطه فاقد ارزش قانونی می باشد.
2-6 استرداد اعضایی که مالک/ مدیر مراکز نمایشگاهی هستند اما برگزارکنندگان نمایشگاه نیستند.
اگر مالک/ مدیر یک مرکز نمایشگاهی فعالیت خود را متوقف سازد، عضویت UFI به طور خودکار باطل و بی اعتبار اعلام می شود.
3-6 استرداد اعضای وابسته
طول مدت عضویت به عنوان همتای صنعت نمایشگاهی می تواند محدود باشد و پس از آن وضعیت مشارکت باید مجدداً تایید شود. یک شرکت خدماتی تنها تا مادامی همتا باقی می ماند که عملاً خدمات مورد بحث را ارائه دهد.
ماده 7 معوق ماندن موقت یک عضویت:
در شرایط خاص کمیته تعیین دستور جلسه در موافقیت با تعویق موقت عضویت به جای محروم سازی کامل عضو، تصمیم گیری می کند.
ماده 8 محروم سازی:
لطفاً به ماده 11 نظامنامه رجوع کنید.
ماده 9 حق رای اعضا در مجمع عمومی عادی و غیر عادی:
1-9 حق رای برگزارکنندگان نمایشگاه
(برگزارکنندگان مستقل، چند ملیتی و ملی)
تعداد آرای مختص به هر برگزارکننده بین 1 تا 6 می باشد، که مطابق جدول ذیل است و بر اساس کل ناحیه اجاره داده شد معین می شود و برای محاسبه حق عضویت قابل پرداخت به UFI منظور می شود و پیرو شرایط تصریح شده در ماده 1-1-22 قوانین داخلی می باشد.
– تا 20000مترمربع = 1 رای
– از 20001 تا 50000مترمربع =2 رای
– از 50001 تا 100000مترمربع = 3 رای
– از 100001 تا 150000 مترمربع = 4 رای
– از 150001 تا 200000 متربع = 5 رای
– بیش از 200000 مترمربع = 6 رای
2-9 حق رای اعضایی که مالک/ مدیر مراکز نمایشگاهی هستند اما برگزارکنندگان نمایشگاه نیستند.
تعداد آرای تخصیص داده شده به این اعضا بین 1 تا 3 رای است، که مطابق جدول ذیل می باشد و بر اساس کل فضای اجاره داده شده تعیین می گردد و برای محاسبه حق عضویت قابل پرداخت به UFI منظور می شود و پیرو شرایط تصریح شده در ماده 2-1-22 قوانین داخلی می باشد.
– تا 50000مترمربع = 1 رای
– از 50001 تا 100000مترمربع =2 رای
– بیش از 100000مترمربع = 3 رای
اگر در مرکز نمایشگاهی هیچ رویداد نمایشگاهی مورد تایید UFI برگزار نشود، این اعضا تنها یک رای دارند.
3-9 حق رای اعضای وابسته (انجمن ها، و همتاهای صنعت نمایشگاهی)
تعداد کل آرای همتاهای صنعت نمایشگاهی و انجمن ها به ماکزیمم 30% از تعداد کل اعضا محدود می شود.
1-3-9 انجمن ها به یک رای برای انتخابات مجامع عمومی عادی و غیرعادی محق می باشند. کل آرای این اعضا به حداکثر 30% کل آرای اعضا محدود می شود.
2-3-9 همتاهای صنعت تنها محق به یک رای هستند اگر هزینه های عضویت خود را پرداخته باشند.
ماده 10 شرایط حق رای اعضا:
به استثنای رای گیری برای انتخاب رئیس، کمیته تعیین دستور جلسه، ممیزها، مجوز به اعضای جدید و تایید نمایشگاههای جدید که باید توسط انتخابات مخفی انجام شوند، مجمع عمومی عادی برای همه مباحثات خود، به انتخابات صوری آزاد متوسل می شود.
به استثنای رای گیری برای انتخاب رییس، که در ماده 2-13 نظامنامه تصریح شده است، کمیته تعیین دستور جلسه، همان طور که در ماده 3-14 نظامنامه تصریح شده است، و برای تغییرات در نظامنامه همانگونه که در ماده 1-2-12 و 21 نظامنامه، تصمیمات مجمع عمومی عادی با رای اکثریت اعضا صورت می گیرد. این تصمیمات می توانند تنها توسط یک مجمع عمومی عادی متعاقب اصلاح شود.
ماده 11 نمایندگی اعضا در مجامع عمومی عادی و غیرعادی:
1-11 اعضای کامل
هر عضو کامل توسط یک نماینده در مجمع حضور خواهدداشت و در صورت تعدد، وی نماینده را برای رای گیری متعاقب، قبل از افتتاح مجمع عمومی نامزد خواهد کرد، و ستاد UFI را مطلع خواهد ساخت.
هر عضو کامل که نمی تواند یک نماینده به مجمع عمومی بفرستد، می تواند توسط نماینده سازمان عضو دیگری را وکیل خود سازد که باید ابتدا معرفی نامه فوق را ارسال کرده باشد که سه روز قبل از جلسات به رئیس ارائه می شود.
2-11 اعضای وابسته
انجمن ها رئیس و/ یا دبیر کل خود را به عنوان وکیل معرفی می کنند.
اگر رئیس و/ یا دبیر کل نتواند در مجمع عمومی شرکت کند آنها تنها می توانند حق رای خود را عضو وابسته دیگر (انجمن) تفویض کنند. یک معرفی نامه باید سه روز قبل از جلسه به رئیس UFI تسلیم شود.
فصل III
هیئت های UFI
(مواد 12 تا 17 نظامنامه)
ماده 12 مجمع عمومی عادی:
مجمع عمومی که ترکیب و وظایف آن توسط ماده 1-1-12 نظامنامه تعریف شده است، هیئت تصمیم گیری نهایی UFI است.
1-12 دستور جلسه مجمع عمومی عادی
جهت قادر ساختن کمیته تعیین دستور جلسه برای تدوین به موقع دستور جلسه مجمع عمومی، اعضای UFI که می خواهند یک مطلب خاص را در دستور جلسه ببینند، می بایست قبل از 1 ژوئن هر سال ستاد UFI را مطلع سازند.
ماده 13 رئیس
(بند 13 نظامنامه)
1-13 روش رای گیری
رئیس در صورتی انتخاب می شود که اکثریت مطلق آرای معتبر را در اولین یا دومین انتخابات کسب کند.
در صورت تعدد کاندیداها و اگر هیچ یک از آنان اکثریت را کسب نکرده باشند، یک انتخابات دیگر بین دو کاندیدا که بیشترین تعداد آراء معبر انتخابات اول را کسب کرده اند، صورت می گیرد.
ماده 14 کمیته تعیین دستور جلسه:
(ماده 14 نظامنامه)
1-14 نمایندگی کشورها
طبقه بندی جغرافیایی کشورهای مختلف و نمایندگی در کمیته بر اساس حق عضویت پرداخت شده سال انتخابات، تعیین می شود.
یک کشور تنها در دامنه تعداد محدودی از کرسی های تخصیص داده شده به گروه آنها می تواند در کمیته تعیین دستور جلسه نماینده داشته باشد اما نمی تواند بیش از پنج مشاور داشته باشد، چه توسط مجمع عمومی عادی انتخاب شده باشند و چه توسط کمتیه تعیین دستور جلسه به عضویت درآمده باشند.
در انتهای هر مجمع عمومی، ستاد UFI باید فهرست کشورها را در محدوده هر گروه جغرافیایی به روز کند. وضعیت جاری در ضمیمه آمده است.
2-14 توزیع کرسی های کمیته تعیین دستور جلسه
47 کرسی (43 عضو انتخابی و 4 عضو انتصابی) کمیته تعیین دستور جلسه به صورت ذیل تخصیص می یابند:
36 کرسی برای برگزارکنندگان عضو
29کرسی برای اروپا
16 کرسی برای گروه A اروپا
5 کرسی برای آلمان
4 کرسی برای ایتالیا
4 کرسی برای فرانسه
3 کرسی برای اسپانیا
9 کرسی برای گروه B اروپا
(به 2 کرسی برای هر کشور محدود می شود.)
4 کرسی برای گروه C اروپا
(به حداکثر 1 کرسی برای هر کشور محدود می شود.)
5 کرسی برای آفریقا/ آسیا/ اقیانوسیه
2 کرسی برای کشورهای قاره آمریکا
(به حداکثر 2 کرسی برای هر کشور محدود می شود.)
1 کرسی برای مالکین/ مدیران مراکز نمایشگاهی
(کاندید توسط این گروه پیشنهاد خواهد شد.)
2 کرسی برای اعضای وابسته
(کاندیداها توسط این گروه پیشنهاد خواهند شد.)
4 کرسی برای 4 شعبه منطقه ای
(کاندیداها روسای چهار شعبه می شوند.)
4 کرسی برای نامزدهای ریاست UFI
به جز تخصیص نظامنامه ای 43 کرسی در کمیته تعیین دستور جلسه، رئیس UFI در طول مدت ریاست خود می تواند چهار عضو UFI را از چهار کشور مختلف انتخاب کند که واجد حقوقی مشابه با مشاوران منتخب خواهند داشت. آنها باید عضو UFI باشند و در شرکت خود فعالیت مدیریتی داشته باشند. ریاست UFI کمیته تعیین دستور جلسه را از انتخاب این نامزدها مطلع می کند.
3-14 روش رای گیری کمیته تعیین دستور جلسه
اسامی همه کاندیداها باید به نظم الفبایی، یا براساس گروه جغرافیایی یا کشور ارائه شود، شایستگی مجدد نامزدهای برکنار مشخصاً اعلام می شود.
اگر کاندیداها اکثریت مطلق آرای معتبر را کسب کنند، در محدوده تعداد کرسی های تخصیص داده شده به هر کشور، در کمیته تعیین دستور جلسه انتخاب می شوند.
اگر تعداد کاندیداها از تعداد کرسی ها بیشتر باشد، کاندیداهای انتخاب شده کسانی هستند که در محدوده کرسی های تخصیص داده شده به کشور یا گروه جغرافیایی خود اکثریت مطلق و بیشترین رای را کسب کرده اند. اگر تعداد آرای دو کاندیدا برابر باشد، کاندید منتخب کاندیدی است که در بخش خدمات UFI سابقه بیشتری دارد.
نتیجه نهایی انتخابات به همه اعضا ابلاغ خواهد شد.
کمیته تعیین دستورجلسه درخواست های انتخاب مجدد یک عضو برکنار را حمایت نخواهد کرد البته اگر عضو نامبرده شخصاً و حداقل در یک سوم جلسات برگزار شده طی دوره منصب خود حضور نداشته باشد.
کمیته تعیین دستور جلسه اقدام به گزینش هیچ عضوی نمی کند که به عنوان یک کاندیدا در انتخابات قبل، اکثریت لازم آرا را تحت شرایط تصریح شده فوق کسب نکرده است.
اعضای کمیته تعیین دستور جلسه به عنوان نماینده سازمان معینی انتخاب نمی شوند. در نتیجه هر نوع پست خالی مستلزم فرصتی برای "حق جانشینی" در سازمانی که عضو آن قبلاً این منصب را داشته، نمی باشد.
4-14 رای گیری کاندیداها برای کمیته تعیین دستور جلسه
(ماده 4-14 نظامنامه)
کمیته تعیین دستور جلسه معمولاً با بلند کردن دست رای می دهند، مگر هنگامی که روش رای گیری شامل کسانی باشد که که موقعیت آنها رای گیری مخفی را الزام می کند.
استثنای فوق نیز در هر تصمیم گیری بنا به درخواست ریاست یا مشاور کمیته تعیین دستور جلسه اعمال می شود.
5-14 جلسات کمیته تعیین دستور جلسه
(ماده 4-14 نظامنامه)
1-5-14 در انتهای هر جلسه، کمیته تعیین دستور جلسه تاریخ و مکان جلسه بعدی را تعیین می کند و به جز شرایطی که تحت کنترل کمیته نیستند، تاریخ و مکان دیگر تغییر نمی کنند.
2-5-14 همه پیشنهادات که به کمیته تعیین دستور جلسه ارائه می شوند باید در یک سند مکتوب سه هفته قبل از جلسه به ستاد UFI ارسال شود تا مشاوران به موقع مطلع گردند.
ماده 15 کمیته اجرایی:
(ماده 15 نظامنامه)
1-15 اداره کمیته اجرایی
رئیس ، نایب رئیس، خزانه دار و مدیرعامل ملزم هستند تا شخصاً در جلسات کمیته اجرایی شرکت کنند. اگر نتوانند شرکت کنند نمی توانند نماینده معرفی نمایند.
رئیس می تواند یک عضو UFI دیگر را در یک موقعیت مشورتی دعوت کند، البته اگر دستور کار این جلسه شامل سئوالی باشد که در آن خصوصاً واجد صلاحیت باشد.
2-15 انتخاب کمیته اجرایی
جهت واجد شرایط بودن برای انتخاب مجدد، نایب رئیس و خزانه دار باید شخصاً در دو سوم جلسات برگزار شده توسط کمیته اجرایی UFI طی دوره منصب خود، حضور داشته باشند.
درخصوص پست خالی طی دوره منصب، کمیته اجرایی می توانند کاندیدی برای آن کرسی خالی به کمیته تعیین دستور جلسه پیشنهاد کند.
کمیته تعیین دستور جلسه تعداد نایب رئیس هایی که باید انتخاب شوند را معین می کند. این تصمیم باید توسط اکثریت مطلق آرا با بلند کردن دست، صورت بگیرد.
3-15 روش رای گیری برای انتخاب کمیته اجرایی
نایب رئیس، خزانه دار و مدیر عامل، اگر مورد آخر عضوی از کمیته تعیین دستور جلسه باشد، توسط کمیته تعیین دستور جلسه و با انتخابات مخفی (حداکثر دو انتخابات) با اکثریت دو سوم آرای اعضای حاضر طی اولین نشست بعد از مجمع عمومی، انتخاب می شوند.
اگر مدیرعامل توسط کمیته تعیین دستور جلسه به صورت مستقل از اعضای آن انتخاب شده باشد، وی با اکثریت دو سوم آرای اعضای حاضر توسط کمیته تعیین دستور جلسه پیشنهاد می شود. همین امر برای نامزدی معاون مدیرعامل صدق می کند.
4-15 فعالیت های نایب رئیس ها
رییس UFI کمیته تعیین دستور جلسه را از توزیع فعالیت های اصلی در میان نایب رییس ها آگاه می سازد.
هر نایب رئیس متعاقباً سئوالات مطرح شده را به رییس گزارش می دهد.
هر نایب رئیس توسط اعضای کمیته تعیین دستور جلسه و احتمالا توسط اعضای دیگر UFI، در وظایف خود یاری می شود.
ماده 16 ممیزها:
لطفاً به ماده 16 نظامنامه رجوع کنید.
ماده 17 کمیته همکاری:
1-17 نقش کمیته همکاری
تحت ریاست یک نایب رییس یا عضوی از کمیته تعیین دستور جلسه، نقش کمیته همکاری بررسی می شود و همکاری فنی (توسط متخصصین و سخنرانی ها، سمینارها و آموزش) به برگزارکنندگان نمایشگاه در کشورهای در حال توسعه و در دیگر کشورهایی که یک درخواست مربوطه ای دارند، ارائه می شود.
2-17 ترکیب کمیته همکاری
کمیته همکاری علاوه بر رییس جلسه، شامل یک نایب رئیس و اعضای واجد شرایط از نظر روابط عمومی و تجربه از کشورهای در حال توسعه می باشد.
کمیته تعیین دستور جلسه از نظر ترکیب، کمیته همکاری را هر دو سال در سالهای فرد، تغییر می دهد و حضور در جلسات کاملاً موردنظر و بررسی قرار خواهدگرفت. اعضایی که حداقل در یک سوم جلسات شرکت نکرده اند به طور خودکار مستعفی تلقی خواهند شد.
3-17 وظایف کمیته همکاری
رئیس جلسه کمیته همکاری به کمیته تعیین دستور جلسه گزارش می دهد. همه پیشنهادات کمیته همکاری برای تصمیم نهایی به کمیته تعیین دستور جلسه تسلیم می شوند.
ماده 18 شعب منطقه ای:
1-18 نقش شعب منطقه ای
– بحث در خصوص مسائل خاص و ایده های مربوط به ناحیه خود؛
– تشویق همکاری بین اعضا؛
– افزایش تخصص در میان اعضا از طریق برنامه های آموزشی UFI ؛
– کمک و آموزش به اعضای جدید در خصوص مسئولیت ها ی آنان نسبت به UFI؛
– پیشنهاد موضوعات مورد علاقه به کمیته تعیین دستور جلسه؛
– ترویج UFI در ناحیه آنها و تشویق عضویت های دیگر
– توصیه به مدیرعامل در خصوص موضوعات عضویت
2-18 ترکیب شعبه منطقه ای
چهار شعبه برای آفریقا، قاره امریکا، آسیا/ استرالیا/ خاورمیانه و اروپا، اعضای کامل و وابسته UFI را در مناطق خاص تشکیل می دهند.
هر شعبه می تواند رئیس جلسه خود را، که توسط آن شعبه معرفی می شود، به عنوان نماینده در کمیته تعیین دستور جلسه داشته باشد. او می تواند یکی از اعضای منتخب کمیته تعیین دستور جلسه باشد یا توسط مجمع عمومی عادی به عنوان رئیس جلسه آن شعبه انتخاب شود.
همچنین شعبه یک منشی از میان اعضای خود انتخاب می کند که مسئول وضع کردن دستور کار و خلاصه مذاکرات جلسات می باشد.
3-18 نشست های شعب منطقه ای
شعب منطقه ای این فرصت را دارند که طی کنگره سالانه UFI در نشست ها حضور یابند. اما آنها می توانند نشست های خود را در منطقه مربوطه خود داشته باشند.
دستور جلسه و خلاصه مذاکرات جلسات باید توسط منشی شعبه و به زبان انگلیسی تهیه شود و یک نسخه به مدیرعامل UFI ارسال گردد.
هر شعب می تواند زبان کنفرانس های خود را به دلخواه انتخاب کند.
رئیس جلسه یا نایب رئیس یا هر عضو کمیته تعیین دستور جلسه که به آن شعبه مربوط می شود، کمیته تعیین دستور جلسه را از مضامین مورد علاقه منطقه خود و یا اجرای تصمیمات از طرف کمیته تعیین دستور جلسه UFI یا مجمع عمومی UFI آگاه می سازد.
ماده 19 گروه های کاری ناحیه ای:
1-19 نقش گروههای کاری ناحیه ای
– افزایش تخصص گرایی در نمایشگاههای یک شعبه مشخص
– تشویق همکاری در میان اعضا
– ترویج UFI و تشویق عضویت بیشتر
– مشاوره با UFI درخصوص مسائل عضویت
2-19 ترکیب گروههای کاری ناحیه ای
گروههای کاری ناحیه ای پذیرای برگزارکنندگان نمایشگاه در یک شعبه مشخص که عضو UFI هستند، می باشد. مشارکت یک ناظر از گروههایی نظیر RIDEU ، IFBSO (فدراسیون بین المللی برگزارکنندگان نمایشگاه قایق)، COPE (کنفدراسیون برگزارکنندگان نمایشگاههای بسته بندی) و غیره، می توانند منظور شوند اما فقط به مدت یک سال. اعضای چنین سازمانهایی می توانند دعوت به الحاق در چنین گروههایی شوند که در محدوده زمانی ماکزیمم یک سال و با هدف تشویق آنها و اعضایشان به پیوستن به UFI می باشد.
هر گروه کاری ناحیه ای یک رئیس جلسه و یک منشی از میان اعضای خود انتخاب می کند. رئیس جلسه نشست ها را اداره می کند و منشی دستور جلسه و خلاصه مذاکرات جلسات را تهیه می نماید.
3-19 جلسات گروههای کاری ناحیه ای
دستور جلسه و خلاصه مذاکرات جلسات باید توسط منشی شعبه و به زبان انگلیسی تهیه شود و یک نسخه به مدیرعامل UFI ارسال گردد.
هر گروه کاری ناحیه ای می تواند زبان کنفرانس های خود را به دلخواه انتخاب کند.
رئیس جلسه گروه کاری ناحیه ای، کمیته تعیین دستور جلسه را از مضامین مورد علاقه ناحیه خود و یا اجرای تصمیمات را از طرف هیئت های مدیریت UFI، آگاه می سازد.
ماده 20 گروههای کاری ویژه و کمیته ها:
1-20 نقش کمیته ها و گروههای کاری ویژه
کمیته تعیین دستور جلسه شامل کمیته هایی برای مدت زمانی محدود می باشد. کمیته تعیین دستور جلسه منتخب جدید، در سال های فرد، در موارد ذیل تصمیم گیری می کند:
تداوم کمیته
انتخاب رییس جلسه خود
کمیته تعیین دستور جلسه شامل گروههای کاری ad hoc برای مسائل خاص و برای طول مدت فعالیتهای خود می باشد.
2-20 ترکیب کمیته ها وگروههای کاری ویژه
همه اعضای UFI می توانند در این فعالیتها شرکت کنند. تحت این شرایط که به زبان انگلیسی تکلم کرده و به طورمنظم در جلسات شرکت نمایند.
این کمیته و گروههای کاری ویژه به طور مستقل کار می کنند و نتایج تحقیقات خود را به کمیته تعیین دستور جلسه تسلیم می نمایند.
3-20 جلسات کمیته ها و گروههای کاری ویژه
این کمیته ها و گروههای کاری ویژه تحت ریاست نایب رییس UFI، یک عضو از کمیته تعیین دستور جلسه یا یکی از اعضا کمیته UFI جلسات خود را برگزار می کنند.
ماده 21 پیگیری فعالیتهای هیئت های مشاوره ای:
(مواد 17 تا 20 قوانین داخلی)
با کمک مدیرعامل، کمیته تعیین دستور جلسه فعالیتهای هیئت های فوق الذکر را نظارت می کند تا از تداخل مضامین جلوگیری به عمل آورد و اجرای صحیح نشست های مختلف را تضمین نماید.
فصل IV
مفاد مالی
ماده 22 حق عضویت:
(ماده 18 نظامنامه)
1-22 اعضای کامل
1-1-22 اعضایی که نمایشگاهها را برگزار می کنند.
(برگزارکنندگان مستقل، چند ملیتی و ملی)
حق عضویت این اعضا بر اساس کل فضای خالص اجاره داده شده برای نمایشگاههای بین المللی تایید شده است که توسط خودشان یا شعب خارج کشورشان دو سال قبل برگزار شده و مطابق با مقیاس فضای اجاره داده شده که در ماده 1-9 قوانین داخلی تعیین شده، می باشد.
برای برگزارکنندگان چندملیتی نمایشگاهها، حق عضویت براساس کل فضای اجاره داده شده نمایشگاههای بین المللی با تاییدیه UFI است که توسط خودشان یا شعب آنان سازماندهی می شود.
کل فضای خالص اجاره داده شده رویدادهای تایید شده UFI، که به عنوان اساس محاسبه حق عضویت به کار می رود، کل فضای خالص سالن بعلاوه 33% از فضای خالص باز است. اگر طی سال مرجع، دوره های دیگری از یک نمایشگاه وجود داشته باشد، آنگاه 50% از فضای خالص سالن و فضای باز اجاره داده شده به کل فضای خالص سالن و باز دوره اصلی اضافه می شود.
از برگزارکنندکان عضو خواسته می شود تا این داده های آماری را حداقل تا 31 ژانویه سال بعد ارسال نمایند.
یک برگزارکننده عضو که تنها یک رویداد مورد تایید UFI را در فواصل نامنظم برگزار می کند باید هنگامی که آن رویداد را برگزار نمی کند، حداقل حق عضویت را بپردازد.
شرکتهای تابعه عضو در بخش خدمات یک مبلغ ثابت می پردازند که به حق عضویت برگزارکننده مستقل نمایشگاه یا برگزارکننده چندملیتی نمایشگاه اضافه می شود.
2-1-22 اعضایی که مالک/ مدیر سالن نمایشگاه هستند اما برگزارکننده نمایشگاه نیستند.
حق عضویت این اعضا بر اساس کل فضای خالص سالن و باز نمایشگاه بین المللی مورد تایید UFI می باشد که دو سال قبل در مرکز نمایشگاهی واقع شده است و مطابق مقیاس های فضای خالص تعیین شده در ماده 2-9 قوانین داخلی می باشد.
فضای خالص باز این نمایشگاهها به فضای مسقف به نسبت 33% از ارزش واقعی آنها اضافه می شود.
در مورد نمایشگاههایی که مورد تایید UFI نیستند و طی سال مرجع برگزار می شوند، مالک/ مدیر سالن یک مبلغ ثابت می پردازد.
داده های آماری باید حداقل تا 31 ژانویه سال بعد ارائه شوند.
2-22 اعضای وابسته
1-2-22 انجمن ها
انجمن ها مبلغ ثابتی می پردازند که توسط کمیته تعیین دستور جلسه تعیین می گردد. این مبلغ باید در 1 نوامبر هر سال پرداخت شود.
2-2-22 همتاهای صنعت نمایشگاهی
همتاهای صنعت نمایشگاهی مبلغ ثابتی می پردازند که توسط کمیته تعیین دستور جلسه مشخص می شود. این مبلغ باید در 1 نوامبر هر سال پرداخت شود.
3-22 اساس محاسبه نرخ های عضویت
اساس محاسبه نرخ های عضویت، مبالغی حداقل و حداکثر حق عضویت و مبلغ ثابت مجمع عمومی عادی بنا به پیشنهاد کمیته تعیین دستور جلسه تغییر می یابند.
فصل V
کنگره
ماده 23 تعریف:
کنگره که در زمان مجمع عمومی برگزار می شود، شامل نشست های کمیته های مختلف UFI و رویدادهای رسمی است که در آن همه اعضای UFI بنا به دعوت ریاست UFI شرکت می کنند.
در سال انتخاب رئیس، مراسم اختتامیه و مهمانی مشترکاً با ریاست روسای منتخب سابق و جدید صورت می گیرد.
ماده 24 ناظران:
کمیته تعیین دستور جلسه، در ابتدای جلسه مجمع عمومی عادی و احتمالاً، غیرعادی، فهرستی از افرادی را تعیین می کند که به عنوان ناظر برای انتخابات مخفی، که ممکن است طی این مجمع عمومی صورت بگیرد، انجام وظیفه می کنند.
فصل VI
انواع موقعیت سازمانی
ماده 25 وضعیت پرسنلی:
همه پرسنلی که در اداره ستاده UFI دخیل هستند دارای یک وضعیت هستند، شرایط آن توسط رئیس و خزانه دار برای تاییدیه توسط کمیته تعیین دستور جلسه پیشنهاد می شوند.
ماده 26 زبان کاری، ترجمه همزمان و مستندسازی:
سه زبان کاری رسمی UFI عبارتند از فرانسوی، آلمانی و انگلیسی.
ترجمه به سه زبان رسمی کاری طی کنگره های سالانه و سمینارهای تابستانی به هزینه UFI صورت می گیرد.
هزینه های ترجمه به زبان های دیگر به هزینه متقاضیان خواهد بود.
ترجمه جلسات کمیته اجرایی، کمیته تعیین دستور جلسه و کمیته ها و گروههای کاری ویژه به هزینه سازمان میزبان است.
ترجمه اسناد برای این جلسات به هزینه UFI می باشند.
ماده 27 هزینه های نشست ها و ماموریت ها:
هزینه های متحمل شده توسط اعضای UFI طی مشارکت در نشست های کمیته های مختلف اتحادیه به هزینه خودشان می باشد.
بازپرداخت هزینه های متحمل شده در زمان ماموریت های دیگری که برای UFI صورت گرفته صورت نمی گیرد، به جز موارد استثنایی که با تفویض اختیار توسط رئیس و با تاییدیه خزانه دار صورت گرفته باشد.
همه هزینه ها (هزینه های هتل، هواپیما) متحمل شده برای بررسی و تحقیق روی یک نمایشگاه که کاندید تاییدیه UFI می باشد، به طور کامل توسط برگزارکننده به محقق بازپرداخت می شود، حتی اگر مجمع عمومی عادی بر علیه تاییدیه یا مجوز رای دهد.
ماده 28 جوایز UFI:
1-28 ریاست افتخاری
رئیس سابق UFI که جایزه ریاست افتخاری را کسب کرده است، و نایب رئیس و خزانه دار سابق به مجمع عمومی دعوت می شوند.
2-28 نشان ها و دیپلم
اعطا جوایز UFI توسط کمیته تعیین دستور جلسه بنا به پیشنهاد رئیس صادر می شود.
برای اعضای UFI این جوایز بدین شکل اعطا می شوند:
1-2-28 نشان های طلا
– روسای سابق UFI
– اعضای سابق کمیته اجرایی که بیش از یک دوره صاحب منصب بوده اند.
– تحت شرایط استثنایی، اعضایی کمیته تعیین دستور جلسه (با چندین سال سابقه، بیش از دوره های منصب یا برای خدمات استثنایی ارائه شده به UFI) .
2-2-28- نشان های نقره
– اعضای کمیته تعیین دستور جلسه یا ممیزان که بیش از یک دوره صاحب منصب بوده اند.
– تحت شرایط استثنایی، اعضای کمیته همکاری (با چندین سال سابقه، بیش از دوره های منصب یا برای خدمات استثنایی ارائه شده به UFI) .
ضمیمه
طبقه بندی جغرافیایی و نمایندگی کشورها در کمیته تعیین دستور جلسه
اروپا 29 کرسی
اروپا A 16 کرسی
آلمان 5
ایتالیا 4
فرانسه 4
اسپانیا 3
اروپا B 9 کرسی
(حداکثر 2 کرسی برای هر کشور)
هلند 2
سوئد 1
فدراسیون روسیه 1
اتریش
جمهوری چک 1
پرتغال 1
کروات
بریتانیای کبیر 2
یوگسلاوی
بلغارستان
بلژیک 1
اروپا C 4 کرسی
(حداکثر 1 کرسی برای هر کشور)
مجارستان 1
فنلاند 1
یونان
لهستان
ترکیه
سویس
رومانی 1
اسلوونی
یونان
جمهوری اسلاوکی
جمهوری مقدونیه
لوکزامبورگ 1
بوسنی هرزگوین
مالت
ایرلند
اکراین
افریقا، آسیا، اقیانوسیه 5 کرسی
(حداکثر یک کرسی برای هر کشور)
جمهوری خلق چین 1
سنگاپور 1
ژاپن
ایران
افریقای جنوبی
هند 1
مصر
اندونزی
عراق
سوریه
زیمبابوه
الجزایر 1
استرالیا
بحرین
اسراییل
کویت 1
لبنان
لیبی
مالزی
موزامبیک
عربستان صعودی
سنگال
تایوان
تانزانیا
تایلند
تونس
امارات متحده عربی
هنک کنگ
فیلیپین
قاره امریکا 2 کرسی
( حداکثر 2 کرسی برای هر کشور)
کلمبیا
بولیوی
کوبا
ال سالواردور
پرو 1
اکوادور
1-3- راهنمای مدیریت نمایشگاهها ـ مرجع AEO:
– راهنمای مدیریت
– بهداشت و ایمنی
– در نمایشگاه ها
– مرجع AEO
توجه:
برای استفاده مفید از این راهنما و کسب اطمینان از نحوه به کارگیری هر اقدام کنترلی برای نمایشگاه خود – و زمان به کارگیری آن – لازم است که درک جامعی از قانون ایمنی و بهداشت داشته باشید. در این جهت یک دوره IOSH قویاً توصیه می شود.
بر اساس بند 7 قانون مدیریت بهداشت و ایمنی در محل کار (MHSWR) هر کارفرما باید یک یا چند فرد شایسته برای کمک به انجام اقدامات مورد نیاز وی در انطباق با قوانین و ممنوعیت های اعمال شده بر وی یا قوانین مربوطه دیگر، انتخاب کند. این افراد می توانند کارمندانی باشند که شایستگی لازم را دارا می باشند و یا می توانید خدمات یک مشاور بیرونی شایسته در امر بهداشت و ایمنی را به کار گیرید، خصوصاً کسی که در زمینه صنعت نمایشگاهی تجربه دارد.
همه توصیه ها، اقدامات کنترلی و قوانین تصریح شده در اینجا برای نمایشگاه شما صدق نخواهد کرد. گاهی نیاز خواهید داشت که کمتر از آنچه در اینجا توصیه شده، عمل کنید- و گاهی بیشتر.
نظریات اظهار شده در این راهنما از طرف AEO ، BECA و EVA می باشند و تنها به عنوان یک راهنما ارائه می شوند. بدون ارجاع ـ و مطابقت با ـ مقررات قانونی، هرگونه خطا یا غفلت از توصیه های این راهنما مسئولیت قانونی دربر نخواهد داشت.
درباره این راهنما:
این راهنما توسط صنعت انجمن های تجاری aeo, BECA و EVA تهیه شده است، و تنها بخشی از اطلاعات مورد نیاز برای اجرا مسائل بهداشتی و ایمنی، هم قبل از نمایشگاه و هم در زمان برگزاری نمایشگاه در UK می باشد. این راهنما عمدتاً به مسئولیت های چهار گروه اصلی می پردازد: مالکین Venue، برگزارکننده، غرفه دار و پیمانکار. لازم است که به مقررات قانونی و قوانین خاص نمایشگاهی خصوصاً قانون مدیریت بهداشت و نمایشگاه در محل کار 1999 رجوع شود.
این راهنما اصول مهم در خصوص روش مناسب برای کنترل مسائل بهداشتی و ایمنی را ارائه می دهد که در سه مرحله ساخت، افتتاح و جمع آوری قابل اجرا می باشند. مسئولیت های نمایشگاهها تحت قانون HASAWS74 عنوان می شوند. اجرای این راهنما اجباری نیست و شما می توانید اقدامات دیگر را انجام دهید. اما اگر این اصول را پیگیری می کنید آنگاه به اندازه لازم قانون بهداشت و ایمنی را در محیط نمایشگاه رعایت خواهید کرد.
قوانین و اطلاعات مربوط به بهداشت، ایمنی و رفاه (مانند داربست سازی، برق، کارهای دستی، PPE، سروصدا، مواد شیمیایی خاص …) در کتابهای راهنمای دیگر نیز یافت می شوند.
فهرست مطالب
عنوان
بخش الف
وظایف قانونی شما
ارزیابی خطر
گزارش سیاست گذاری
وظیفه مراقبت
بخش ب
حوزه مسئولیت
قرارداد اجاره
مسئولیت های برگزارکننده
مسئولیت های غرفه دار
مسئولیت های پیمانکار
سلسله مراتب مسئولیت ها در غرفه
بخش پ
چک لیست ها
چک لیست های برگزارکننده
چک لیست های مالکین venue
چک لیست غرفه داران
چک لیست پیمانکاران
بخش ت
راهنما
راهنمای ارزیابی خطر
کالاهای نمایشی و نمایش زنده
پنج مرحله برای انجام RA
نمونه ای از فرم ارزیابی خطر برای غرفه داران غرفه ساز
نمونه ای از فرم ارزیابی خطر برای غرفه دارانی که از غرفه نمایشگاهی استفاده می کنند
چگونه فرم ارزیابی خطر خود را تکمیل کنید
گزارش روش کار
اعلان عملکردهای معوق(SON)
نمونه ای از اعلان عملکرد معوق
مجوزهای کار hot
فرم مجوز کار Hot
بخش ث
نسخه پیشنهادی برای دستورالعمل غرفه دار
دستورالعمل های غرفه دار/فنی
نسخه پیشنهادی برای دستورالعمل فنی /غرفه دار
1) مسئولیت ها و گزارش سیاست کار
2) ارتباط در محل
3) پیمانکاران منتخب
4) حوزه های اصلی خطر
5) ارزیابی خطر
6) اقدامات احتیاطی برای آتش سوزی
7) گزارش روش کار (MS)
8) فرم نمونه MS
9) روال های اضطراری
10) چک لیست های غرفه داران/مشارکت کنندگان
11) فرم اظهارنامه بهداشتی و ایمنی غرفه داران/مشارکت کنندگان
بخش ج
مدیریت بهداشت و ایمنی
طراحی نقشه ساختمان
تاییدیه های طراحی غرفه
غرفه های محصور شده
لبه های سکو
شیب راهه ها (ramp)برای معلولین
ساختارهای پیچیده و محاسبات ساختمانی
معابر
ورودی ها
صندلی
مسیر ترافیک
مرکز امنیتی
مرکز پزشکی/کمک های اولیه در محل
مراکز ملاقات/ اطلاعات/اموال گمشده
بهداشت و نظافت
آماده سازی، پخت و توزیع غذا
وضعیت قرار گرفتن وسایل گازی
خوراکپزی های گازی ، فر،…
LPG/ گازهای فشرده
بهداشت غذایی
تسهیلات شستشو
کودکان در نمایشگاه
کنترل پرسنل و جمعیت
اطلاعات بازدیدکننده
علامت ها
اعلان های PA
ازدحام
راه بند های قابل حمل و نقل
کالاها و برنامه های نمایشی
کالاها و برنامه های نمایشی
تجهیزات نمایشی ماشین آلات
لیزرها
محوطه نمایشگاه و نمایشات مربوطه
کار تا دیروقت
مواد شیمیایی ، ضایعات و دود و گاز خطرناک
عملیات لیفتراک
راهنمایی مختصر در خصوص مقررات LODER
سر و صدا
قوانین برق
آموزش کارکنان ( و کارکنان موقت)
داربست سازی و کار در ارتفاع
حمل و نقل و کارهای دستی
کلاه های ایمنی ( و دیگر لباسهای محافظ)
مواد و مصالح
بخش چ
ایمنی در برابر آتش سوزی و اقدامات اضطراری
اقدامات اضطراری
تیم مدیریت بحران (CMT)
چک لیست تلفن هشدار بمب گذاری
بخش هـ
سئوالات رایج و پاسخ ها
ارزیابی خطر (RA)
پنج مرحله برای ارزیابی خطر: راهنمایی برای تضمین یک RA .
همه طرف های مربوطه باید متعهد به انجام یک ارزیابی خطر مناسب و کافی باشند.
ارزیابی خطر برگزارکننده باید جنبه های مهم نمایشگاه را دربر بگیرد، ازجمله ورودی/ خروجی، برنامه ریزی زمان برپایی غرفه ها
ارزیابی خطر غرفه دار باید فعالیت هایی را دربر بگیرد که روی غرفه انجام می شوند، مانند خطرات ماشین آلات به نمایش درآمده و اگر خود به غرفه سازی می پردازند، باید شامل خطراتی باشد که از فعالیت های ساخت ناشی می شوند مانند کار کردن در ارتفاع، برق کاری،عملکردهای بالابری.
ارزیابی های خطر پیمانکار خطرات ناشی از فعالیت های نصب غرفه را در بر می گیرد، مانند کار کردن در ارتفاع، برق کاری، عملکردهای بالابری.
هم برگزارکننده و هم مالک VENUE بعد از امضا قرارداد اجاره ملزم به انجام یک RA جداگانه می باشند. RA برگزارکنندگان همه حوزه هایی را مطرح می سازد که باید تحت کنترل قرار بگیرند و نیز مشخص می کند که چگونه این کنترل چارچوب زیرساخت ایمنی برگزارکننده را در هر نمایشگاه (مثلاً به چه اقدامات کنترلی نیاز است) شکل می دهد.
اگر طراح غرفه و پیمانکار غرفه سازی برای غرفه دارانی که فقط فضای غرفه را اجاره کرده اند، با خطرات ناشی از فعالیت های کاری خود روبرو هستند و یا در نظر دارند غرفه های آماده را به محل بیاورند، باید همراه با هم متعهد به یک RA کافی و مناسب شوند.
غرفه دارانی که از غرفه های ساخت خود نمایشگاه استفاده می کنند نیز متعهد به یک RA هستند- اما نحوه این مسئولیت به برگزارکننده مربوط می شود که یک مدرک مکتوب را ضروری بداند یا خیر. اما به طور کلی توصیه می شود که برگزارکنندگان یک فرم امضا شده "اظهارنامه ایمنی و بهداشتی" را از هر یک از غرفه داران خود تقاضا کنند که تایید می کند این غرفه داران متعهد به یک RA "مناسب و کافی" می باشند. هر گاه غرفه داران دارای غرفه های خطرناک باشند، آنگاه لازم است که خود برگزارکننده RA را انجام دهد. برگزارکنندگان باید جانب احتیاط را بگیرند و در صورت وجود شک و تردید توصیه حرفه ای و تخصصی را ارائه نمایند.
گزارش سیاست گذاری
سیاست گذاری و توافقات شما برای کنترل بهداشت و ایمنی در محل نمایشگاه باید به صورت رسمی مکتوب شود.
سیاست بهداشت و ایمنی شما باید در بخش اصلی گنجانده شود:
1- بیانیه
2- سازمان بهداشت و ایمنی
3- توافقات برای کنترل بهداشت و ایمنی
به این صورت به یک مقام قانونی ثابت می کند که شما مفادی برای ایمنی و رفاه افراد در محدوده نمایشگاه در نظر گرفته و اجرا می کنید.
وظیفه مراقبت
کارمندان (مانند کارکنان غرفه، کارکنان پیمانکار و غیره) باید درخصوص بهداشت و ایمنی خود، و نیز کسانی که ممکن است تحت تاثیر اقدامات آنها قرار بگیرند، مراقبت منطقی به عمل آورند. این وظیفه هر کارفرما (مانند برگزارکننده، مکان نمایشگاهی، غرفه دار، پیمانکار) است که رفاه، ایمنی و بهداشت را تا آنجا که از نظر منطقی انجام پذیر باشد، در محل کار کارمندان خود تضمین کند- و برای کسانی که مستقیماً برای آنها کار نمی کنند اما ممکن است که در نتیجه فعالیت های کاری آنها طی مدت اجاره نمایشگاه، در خطر قرار بگیرند. این تعهد شامل موارد زیر می شود:
1- ایجاد ارتباط، هماهنگی و همکاری با کارفرمایان دیگر که در یک محل هستند؛
2- تهیه و پشتیبانی سیستم ها و دستگاه هایی که مطمئن هستند و خطرات بهداشتی در بر ندارند.
3- ترتیباتی برای استفاده، جابجایی، نگهداری و حمل و نقل اقلام و اجسام؛
4- ارائه اطلاعات، دستور العملها، آموزش و نظارت لازم برای بهداشت و ایمنی
5- تحت کنترل قرار دادن همه محیط های کاری در شرایطی بی خطر، از جمله راههای ورودی و خروجی؛
6- فراهم نمودن محیط کاری با تسهیلات رفاهی مناسب که امن و عاری از خطر باشد؛
7- داشتن سیاست ایمنی مناسب و کافی خصوصاً برای فضای نمایشگاهی.
توجه: وظایف یک کارفرما گاهی با وظایف کارفرمای دیگر همپوشانی دارد، و وجود مرزهای رسمی ارتباطی، همکاری و هماهنگی بین هر یک از طرفین ( VENUE، برگزارکننده، غرفه دار و پیمانکاران) ضروری می باشد.
قرارداد اجاره
قرارداد اجاره بین VENUE و برگزارکننده در خصوص حوزه های دقیق مسئولیت در ارتباط با ارائه خدمات و تسهیلات، باید توافقنامه ای در محدوده قرارداد اجاره اولیه، صورت بگیرد (مثلاً نظافت، امنیت، محل پارک خودرو، دستشویی ها و …). ممکن است برخی از حوزه های مسئولیت همپوشانی داشته باشند و قرارداد اجاره بین اماکن نمایشگاهی مختلف می تواند متفاوت باشد. این حوزه های مسئولیت توافق شده تنها برای یک نمایشگاه خاص می باشند و هیچ یک از مسئولیت های قانونی دیگر را معاف نمی سازد. تضمین مناسب بودن VENUE برای نمایشگاه مورد نظر هم بر مسئولیت برگزارکننده و هم VENUE می باشد. بسته به ماهیت نمایشگاه، شاید به تسهیلات نمایشگاهی بیشتری نیاز داشته باشید که یک VENUE ارائه می دهد اما این تسهیلات و خطرات مربوط به آن توسط اجرای یک ارزیابی خطر مناسب و کافی مشخص خواهند شد.
مسئولیت های مالک VENUE / مدیریت VENUEمسئول ارائه مکان کاری و محیط امن برای کارکنان خود، پیمانکاران، بازدیدکنندگان از VENUE و مشتریان خود می باشد.
VENUE مسئول نگهداری ساختار سالن می باشد- مانند سقف ها، دیوارها، ستون ها، کف، لوله ها،سیستم های گرمایش و تهویه؛ فضای گردهمایی عمومی و گذرگاههای عمومی؛ پوشش ضدحریق برای تمامی تجهیزات موجود درآن که برای یک نمایشگاه خاص اجاره نشده اند. اگر سازه های پیش ساخته، رستوران های ثابت، تسهیلات رفاهی و بهداشتی برای بازدیدکنندگان تهیه شود، VENUE نیز مسئول نگهداری و پشتیبانی آنها می باشد.
در حوزه مسئولیت VENUE است که تا آنجا که از نظر منطقی عملی است، خود را ملزم بداند الزامات مناسبی را در محل برآورده سازند که تضمین می کنند برگزارکننده یک برنامه مدیریت ایمنی و بهداشتی کامل ارائه داده است، از جمله یک ارزیابی خطر مناسب و کافی برای نمایشگاه خود، تا به این طریق وظایف قانونی تصریح شده VENUE انجام شود.
VENUE باید تضمین کند که کارکنانش آموزش دیده اند و اقدامات لازم برای شرایط اضطراری چاپ و منتشر شده است و در اختیار همه کسانی که از این تسهیلات استفاده می کنند قرار دارد. VENUE باید در خصوص سلسله مراتب مدیریت مناسب توافق کند و آن را اجرا نماید به نحوی که همه خطرات ارزیابی شده و رویه های موارد اضطراری مورد نیاز برای هر رویداد نمایشگاهی خاص را در بر بگیرد. این رویه ها ممکن است برای هر نمایشگاه متفاوت باشد. یک "پرونده بهداشت و ایمنی" برای هر نمایشگاه باید نگهداری شود، که حاوی اسنادی نظیر RA و فرم های قانونی می باشد.
VENUE مسئول انتقال هر نوع اطلاعاتی در خصوص الزامات/ اقدامات ایمنی و بهداشتی به برگزارکنندگان است که آنها نیز به نوبه خود باید این اطلاعات را به غرفه داران تسلیم کنند.
مسئولیت های برگزارکننده
شرکت برگزارکننده، یا دارنده جواز، باید خود را ملزم بداند که همه حوزه های مسئولیت، مشترک یا غیره، تنظیم و مشروح شده اند و در محدوده یک قرارداد اجاره با VENUE مورد توافق قرار گرفته اند. برگزارکننده همراه با مالک VENUE مسئول تضمین محیط امن نمایشگاهی می باشد، از جمله ورود و خروج همه افراد به نمایشگاه، تا حدی که از نظر منطقی عملی باشد، چنانکه در قرارداد اجاره آمده است. این امر می تواند شامل ورودی ها، خروجی ها، خروجی های اضطراری، فضای اطراف غرفه ها، زیرسازی های موقت، و هر فضای نمایشی روی زمین، دریا یا هوا که بنا به درخواست برگزارکننده مستقیماً به دست آمده، اجاره شده یا به محل آورده شده است.
برگزارکنندگان نمی توانند مسئول مستقیم اقدام یا عدم اقدام غرفه داران خود و پیمانکاران غرفه دار شمرده شوند. اما آنها مسئول درخواست دلیلی هستند که غرفه دار و پیمانکارانشان ثبات غرفه ها و ساختارها، و به کار گیری سیستم های امن را تضمین خواهند کرد.
جهت انجام وظایف قانونی برگزارکننده که در بخش الف تصریح شده است، برگزارکنندگان باید تا آنجا که از نظر منطقی عملی است خود را متعهد سازند که غرفه دارانشان یک برنامه مدیریت ایمنی و بهداشتی کامل را رعایت می کنند. از جمله متعهد بودن و اجرای یک ارزیابی خطر مناسب و کافی برای غرفه های خود، تا بدین وسیله وظایف قانونی برگزارکننده انجام پذیرد. اگر برگزارکننده پیمانکاران را استخدام کند یا مستقیماً به آنها دستور دهد، آنگاه باید بررسی به عمل آورد که پیمانکار رسمی استخدامی واجد شرایط است و ارزیابی خطر مناسبی را برای نمایشگاه انجام می دهد.
نکاتی درخصوص بررسی ارزیابی خطر و گزارشات روش کار
همه ارزیابی های خطر که توسط غرفه دارانی صورت می گیرند که فقط از فضای غرفه نمایشگاهی استفاده می کنند، تا آنجا که از نظر منطقی عملی است، باید قبل از نمایشگاه توسط یک فرد واجد صلاحیت بررسی شوند که برای نمایشگاه مناسب و کافی هستند این امر هنگامی حیاتی است که ماهیت کلی غرفه ها یا تزیینات آنها به نوعی خطرناک تلقی می شوند. این وظیفه غرفه دار است که تضمین نماید که آنها و کارکنان غرفه، پیمانکاران و پیمانکاران فرعی آنها یک ارزیابی خطر مناسب و کافی را انجام می دهند.
هرگاه برگزارکننده خطرات خاص کالاهای نمایشی یک غرفه را بداند، یا غرفه دار دارای یک "غرفه پیچیده" باشد، آنگاه ارزیابی خطر آن غرفه دار خاص و گزارش روش کار باید قبل از برگزاری نمایشگاه و بار دیگر در محل بررسی شود تا اطمینان حاصل گردد با قوانین منطبق می باشند.
هر چند برگزارکننده باید از همه غرفه داران خود درخواست ارزیابی خطر و/ یا گزارش روش کار نماید اما مشخص شده است که دریافت یک نرخ عرضه 100% بسیار دشوار حاصل می شود. بعلاوه:
1- برگزار کننده همیشه در خصوص غرفه ها و یا کالاهای نمایشی که غرفه دار برنامه ریزی کرده یا از پیمانکاران آنها مطلع نمی شود. بنابراین برگزارکننده باید به متکی به غرفه داری باشد که ارزیابی خطر یا گزارش روش کار ارائه شده ای مناسب و کافی دارد. یک فرد واجد صلاحیت باید عملکرد را در محل بررسی نماید.
2- همه غرفه ها به یک گزارش روش کار و ارزیابی خطر مکتوب که توسط غرفه دار تسلیم می شود نیاز ندارند، تنها خطرات مهم باید شناسایی شوند و اقدامات کنترلی مکتوب داشته باشند. بسیاری از غرفه ها (از جمله غرفه های پیش ساخته نمایشگاه) هیچ خطر مهمی در بر ندارند.
3- این غرفه دار است و نه برگزارکننده که مسقیماً با نصب کننده غرفه های سفارشی و تامین کنندگان کالاها و خدمات برای غرفه ها وارد قرار داد می شود. بنابراین غرفه دار باید تضمین کنند که نصب کننده غرفه دارای صلاحیت لازم است و در این خصوص می تواند برای یک گزارش کار و ارزیابی خطر مناسب و کافی قبل از نمایشگاه از آنها سئوال کند.
مسئولیت های غرفه دار
غرفه دار برای غرفه خود با پیمانکار قرارداد می بندد و ساخت هر غرفه در فضای کار مجزایی صورت می گیرد که تحت قوانین مرتبط در بخش الف قرار می گیرد.
غرفه داران مسئولیت بیشتری در خصوص بهداشت و ایمنی دارند که فراتر از محیط کارشان می باشد. آنها وظیفه مرافیت از هر یک از پیمانکاران و پیمانکار فرعی مربوطه به غرفه خود را دارند همچنین هر کس که با آنها وارد قرار داد می شود. غرفه داران مسئولیت مستقیم استفاده بی خطر و پشتیبانی از همه عوامل غرفه و محیط آن را بر عهده دارند، که معمولاً شامل بازدیدکننده و/ یا عامه مردم می شود.
بر عهده غرفه دار است که حوزه دقیق مسئولیت را بین خود و پیمانکاران خود قبل از آمدن به محل تعیین کند. آنها باید مشخصاً بررسی کنند که پیمانکارانشان واجد شرایط هستند و ارزیابی خطر مناسب و کافی را انجام داده اند، همراه با یک گزارش روش کار برای غرفه های پیچیده- که معمولاً همراه با پیمانکار صورت می گیرد. مسئولیت غرفه دار است که صحت این اسناد و انجام اقدامات معتبر و کنترلی را در محل در تمام مدت اجاره تضمین کند.
غرفه داران باید اقدامات منطقی را انجام دهند که تضمین می کند پیمانکاران با یک سیستم کاری امن کار خود را انجام می دهند، از جمله خروج و ورود به نمایشگاه و به غرفه.
غرفه دار مسئول اطلاع رسانی خطرات خاص همراه با فعالیتهای پیمانکاران به آنها می باشد که این خطرات قطعاً بر کارکنان پیمانکار ضمن کار روی غرفه متاثر است.
لطفاً به بحش پ : چک لیست ها مراجعه کنید.
مسئولیت های پیمانکار
پیمانکاران باید بهداشت، ایمنی و رفاه همه افرادی را تضمین کنند که فعالیت های کاری خود (یا پیمانکاران فرعی آنها) بر آنها متاثر است، از جمله کسانی که حین نصب غرفه، تجهیزات یا ماشین آلات، پایه های موقت، سکوها، دستشویی های موقت، و نواحی نمایش و تسهیلات دیگر، در غرفه های مجاور، راهروها یا محیط های عمومی حضور دارند.
وضعیت، پشتیبانی و استفاده صحیح از ابزارها، ماشین آلات و دستگاهها، نظارت، آموزش و تبحر کارکنان نیز از وظایف پیمانکاران می باشد.
هرگاه لازم باشد، پیمانکاران اصلی باید برای مشتری خود، غرفه دار، گزارش روش کار و ارزیابی خطر مناسب و کافی انجام دهند. این موارد در نشست های قبل از نمایشگاه ارائه می شوند و نیز به راهنمایی های طراحی غرفه و دیگر متخصصین نیاز دارد که به صلاحدید پیمانکاران می باشد.
لطفاً به بخش پ: چک لیست ها مراجعه کنید.
سلسله مراتب مسئولیت ها در غرفه ها
برخی از غرفه ها به عنوان "ساختارهای پیچیده" شناسایی می شوند (به واژه نامه ضمیمه مراجعه کنید). این غرفه ها به ندرت کل venue را به عنوان یک محل ساخت طبقه بندی می کنند اما نسبت به اقدامات کنترلی وسیع تر باید توجه بیشتری معطوف شود. فعالیت های خطرناک که در ساخت این غرفه ها دخیل هستند باید در فضای محصور و کنترل شده صورت بگیرند و برگزارکننده با یک متخصص ایمنی و/ یا مسئول سالن مشورت کند تا با غرفه دار تماس بگیرند. بنابراین غرفه های پیچیده دارای سلسله مراتب ذیل می باشند:
عدم رعایت سلسله مراتب فوق منجر بدان می شود که فعالیت های کاری در غرفه ناامن جلوه کنند. در صورت وقوع این حالت و یا اگر غرفه یا ویژگی های آن در طول برگزاری نمایشگاه ناپایدار تلقی شوند، آنگاه برگزار کننده حق دارد تا آن غرفه را ببندد. این عمل یا به صورت موقت یا دائم صورت می گیرد تا بقیه نمایشگاه از ناامن جلوه کردن یا خطرناک بودن از دید venue به مخاطره نیفتد و به این ترتیب کل نمایشگاه مجبور به تعطیل شدن نگردد.
چک لیست های ایمنی مرحله به مرحله: برگزارکننده
مسئولیت شماست که تا آنجا که از نظر منطقی عملی باشد، همه امنیت حوزه های نمایشگاهی خود را برای غرفه داران، پیمانکاران و بازدیدکنندگان در تمام طول دوره های ساخت، افتتاح و جمع آوری تضمین نمایید.
1- فردی واجد شرایط را برای نمایشگاه خود انتخاب کنید. قانون تصریح می کند که هر کارفرما باید یک یا چند نفر واجد شرایط را انتخاب کند که در انجام اقدامات مورد نیاز وی برای پیروی از الزامات و ممنوعیت ها تصریح شده در آیین نامه قانونی مربوطه، به او کمک کنند.
این فرد واجد شرایط یا "هماهنگ کننده ایمنی" می تواند یک عضو با تجربه از کارکنان شما باشد یا از یک گروه مستقل. آنها مسئول کنترل و هماهنگ سازی مسائل ایمنی و بهداشتی هم قبل از نمایشگاه و هم در زمان برگزاری نمایشگاه بین برگزارکننده و venue، همچنین برگزارکننده و غرفه داران وی می باشد.
2- بازبینی آمارهای سانحه در venue : با توجه به شرح نمایشگاه قبلی خود، اگر در دسترس باشد، رایج ترین نوع سانحه یا پیشامدها را شناسایی کنید و این اطلاعات را در ارزیابی خطر خود وارد نمایید.
3- مقررات خاص venue را مد نظر بگیرید: هر venue تحت پوشش قوانین خاص محلی است و بنابراین الزامات دیگر منحصربه فردی را دارا می باشند. توصیه می شود که قبل از مذاکره در خصوص اجاره، الزامات دقیق آن venue را شناسایی کنید.
4- برای هر نمایشگاه خاص یک ارزیابی خطر انجام دهید: به بخش تعهد انجام ارزیابی خطر مراجعه کنید.
5- همه طرفین مربوط به یافته های خود را مطلع سازید: اگر RA همراه با VENUE صورت نمی گیرد، آنگاه VENUE باید رسماً از هر نوع خطری که نمایشگاه شما مطرح می سازد مطلع شود. همچنین آنچه را که از VENUE انتظار دارید و آنچه را که آنها برای نمایشگاه شما به لحاظ ایمنی فراهم می سازند (مانند نورپردازی بهتر، کنترل ترافیک و …) را در آن مطرح سازید. VENUE باید گزارش مکتوب از حوزه خاص مسئولیت توافقی و هر الزام خاص یا ویژگی های ویژه ای را دریافت کند که به توجه بیشتری نیاز دارند یا قبلاً در قرارداد اجاره اولیه مورد توافق قرار نگرفته اند. همه غرفه داران و پیمانکاران باید از اقدامات کنترل ایمنی که شما توسط ابزارهای مختلف اجرا می کنید آگاه باشند، مانند: الف) اطلاعات در دستورالعمل غرفه داران از جمله فرم گواهی ایمنی و بهداشتی غرفه داران، ب:) بولتن های ایمنی، ج) سمینارهای غرفه دار / روزهای افتتاحیه، د) بازدیدها از مکان غرفه داران، ه) اعلامیه های ایمنی که در نمایشگاه توزیع می شوند. باید برای غرفه داران روشن شود که پارامترهای مسئولیت ایمنی و بهداشتی واقعاً کدامند، مثلاً یک توضیح روشن و موجز از مسئولیت های هر کس و در هر حوزه.
6- پرونده بهداشت و ایمنی برگزارکننده را تدوین کنید: این تنظیم اطلاعات باید به روز باشد و موارد زیر را در بر بگیرد: گزارش قبل از نمایشگاه، ارزیابی خطر برای نمایشگاه، گزارشات سوانح، گزارش سیاست اجرایی، جدول اوقات کار قبل از نمایشگاه (که تاریخ روزهای غرفه دار، نشست های پیمانکاران، نشست های با VENUE و … را نشان می دهد)؛ نمونه ای از نقشه ساختمان و دیگر اسنادی که برای نمایشگاه، خصوصاً به لحاظ ایمنی ارائه می دهید (بولتن ها، اعلان ها، پوسترها و …)
7- اطمینان حاصل کنید که دیگران نیز ارزیابی خطر را انجام می دهند: برگزارکنندگان باید مطمئن شوند که پیمانکاران منتخب رسمی آنها یک RA مناسب و کافی برای خدمات خود تهیه می کنند. غرفه داران استفاده کننده فقط از فضای غرفه باید خود یک RA جامع برای فعالیتهای غرفه سازی خود و کالاهای نمایشی خود در هر غرفه ارائه دهند. حتی غرفه دارانی که از غرفه پیش ساخته نمایشگاهی استفاده می کنند باید یک ارزیابی خطر برای نمایشگاه انجام دهند، هرچند برگزارکننده نیازی ندارد نسخه مکتوب آن را رویت کند مگر این که غرفه دار در نظر داشته باشد که کالاهای نمایشی بالقوه خطرناک را در غرفه خود به نمایش بگذارد.
8- نقشه کلی ساختمان را طراحی کنید: VENUE باید نقشه ساختمان شما را تایید کند، الزامات خاص محلی را مد نظر قرار دهید. مدیریت مناسب ایمنی با طراحی مناسب نقشه ساحتمان شروع می شود، تعداد بازدیدکنندگان پیش بینی شده، جریان ترافیک، ورودی و خروجی های اضطراری، معابر اضطراری (از راهروهای دارای پیچ تند باید اجتناب شود)، تسهیلات نگهداری، نواحی ورود و دستیابی برای پیمانکاران خدمات، نواحی نمایشی و بلوک های غرفه را مد نظر داشته باشید.
9- جزییات کار را از غرفه داران خود پیگیری کرده و انطباق دهید: مقررات و اطلاعات ایمنی منتشره در دستورالعمل غرفه دار به ندرت مناسب و کافی هستند و شما نیز باید اقداماتی انجام دهید. یک برگزارکننده باید این ارزیابی را پیگیری کند و هر کجا لازم باشد از جانب غرفه دار متعهد شود که آنها موارد زیر را انجام می دهند: الف) اطلاعات موجود در دستورالعمل را می خوانند و مسئولیت های قانونی خود را می دانند، ب) همه اطلاعات مربوطه را به پیمانکاران خود ارائه می دهند؛ ج) برای همه عوامل غرفه سازی خود یک ارزیابی خطر مناسب و کافی انجام می دهند؛ د) از ایمنی غرفه سازی خود مطمئن هستند، از جمله بررسی بعمل می آورند که ارزیابی خطر مناسب و کافی و گزارش روش کار برای عوامل غرفه سازی خود دارند.
برگزارکنندگان باید RA را بررسی کنند و یک فرم گواهی ایمنی و بهداشت غرفه داران را دریافت کنند که جزییات آن در بخش "نسخه ای از راهنمای غرفه دار" آمده است و همراه با نقشه های غرفه سازی برای غرفه دارانی که فقط از فضای غرفه استفاده می کنند، به برگزارکننده ارائه می شوند. بسیار حائز اهمیت است که نقشه های غرفه با توجه به مسائل ایمنی و بهداشتی و نیز انطباق با الزامات نمایشگاهها بررسی شوند.
10- یک بولتن ایمنی ارسال کنید: به بخش دستورالعمل غرفه داران مراجعه کنید.
11- نمایشگاه را بازبینی کنید: کمی بعد از نمایشگاه، باید هر چیزی که درست پیش رفته است (و آنچه نادرست بوده است!) را در یک گزارش بعد از نمایشگاه ارزیابی کنید تا بتوانید اقدامات کنترلی را برای نمایشگاه بعدی طراحی و اجرا نمایید.
در صورت لزوم اقدام کنترلی موجود را اصلاح کنید.
چک لیست ایمنی مرحله به مرحله برای:
مالکین و مدیران VENUE
تعهد شما نسبت به برگزارکننده این است که تا آنجا که از نظر منطقی عمل باشد، VENUE را به مکانی امن برای برگزاری نمایشگاه تبدیل نمایید. چک لیست زیر پیشنهاد می کند:
1- یک فرد شایسته یا "هماهنگ کننده ایمنی" برای نمایشگاه برنامه ریزی شده، تعیین کنید: این فرد مسئولیت مدیریت و هماهنگی مسئولیت مسائل بهداشتی و ایمنی را هم قبل از نمایشگاه و هم در زمان برگزاری بین شما و برگزارکننده، و شما و مدیریت VENUE برعهده خواهد گرفت. آنها می توانند یک عضو با تجربه و شایسته از کارکنان خودتان یا از یک گروه مستقل باشند.
2- آمارهای سوانح را با برگزار کننده مرور کنید: با توجه به جزییات آخرین نمایشگاه برگزارکننده، رایج ترین نوع سوانح و حوادث را تعیین کنید و این حوادث را برای رویداد نمایشگاهی آینده آنها در ارزیابی خطر خود وارد نمایید. همچنین توجه داشته باشید که آیا این حوادث جدی بوده اند و یا حوادثی هستند که وقوع آنها بسیار نزدیک بوده است، و این موارد را به برگزارکننده خاطر نشان کنید. اگر این نوع نمایشگاه برای اولین بار در VENUE شما برگزار می شود، سوابق سانحه موجود را در دسترس قرار دهید تا اقدامات کنترلی لازم را مشخص نمایید.
3- یک ارزیابی خطر جداگانه درون سازمانی انجام دهید: این امر همراه با مدیریت VENUE انجام دهید. خطراتی را در VENUE خود مد نظر قرار دهید که خطراتی را متوجه کارکنان سازمانی و پیمانکارانی می کند که از طرف شما در VENUE شما کار می کنند. همچنین ارزیابی خطر باید به لحاظ ایجاد یک محیط کاری امن که در آن برگزارکننده می تواند نمایشگاههای خود را برگزار کند، مفید باشد.
4- یک ارزیابی خطر برای نمایشگاه انجام دهید: با توجه به جزییات و سوابق سانحه نمایشگاهی که توسط برگزارکنندگان به شما تسلیم شده است، مهمترین خطرات و تهدیدها را مد نظر قرار دهید که در هر سه مرحله نمایشگاهی در محل حضور خواهند داشت، مانند، مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری. این مسئولیت را همراه یک عضو ارشد از تیم برگزارکننده برعهده بگیرید و توافق نمایید که چه کسی دقیقاً مسئول وقوع سوانح در محل و اقدامات کنترلی که توسط هر سازمان اجرا می شوند، خواهد بود.
به بخش راهنمای انجام ارزیابی خطر مراجعه کنید.
5- همه طرفین مربوطه را از یافته های خود مطلع سازید: با توجه به ارزیابی خطر، از انتظارات برگزارکننده و آنچه باید برای نمایشگاه خود انجام دهید ( مانند نورپردازی بهتر سالن، علائم خارجی، کنترل ترافیک و …) آگاه خواهید شد. همه کارکنان درون سازمانی شما و پیمانکاران مربوطه باید از اقدامات کنترل ایمنی که شما اجرا خواهید کرد، می بایست آگاه شوند که معمولاً از طریق این موارد صورت می گیرد: الف) بولتن های ایمنی، ب) آموزش کارکنان، ج) نشست های کارکنان، د) گفتگوهای کارآمد، و ه) اعلامیه ها و اعلان هایی که به صفحه اعلانات نصب می گردند و… برگزارکنندگان باید اعلامیه مکتوب از حوزه های دقیق مسئولیت و هر نوع راهنمایی را در خصوص الزامات خاص VENUE دریافت کنند.
6- یک سیستم بایگانی بهداشتی و ایمنی تنظیم کنید: این بایگانی را به روز نگهداری کنید و موارد زیر را در آن بگنجانید:
– قرارداد اجاره
– ارزیابی خطر برای هر نمایشگاه
– گزارشات و سوابق سانحه
– گزارش سیاست اجرایی کار
– جدول زمانی قبل از نمایشگاه (که تاریخ همه جلسات برنامه ریزی مانند جلسه با پیمانکاران، جلسات برگزارکننده و …)
– نمونه ای از نقشه ساختمان
– نمونه ای از اسنادی که برای برگزارکننده تهیه کرده اید، مانند اطلاعات ایمنی؛
– اطلاعات برگزارکننده
– گزارش بعد از نمایشگاه
7- نقشه کلی ساختمان را تایید کنید: برگزارکننده باید نسخه های کافی از نقشه کلی ساختمان را در زمانی که شما مشخص می کنید، تسلیم نماید. بر تعهد VENUE است که تصریح نماید چه چیزی باید دقیقاً در نقشه ساختمان گنجانده شود و جزییات اساسی نمایشگاه مورد نظر باید در همان تاریخ تسلیم گردد، مانند نوع نمایشگاه، نوع غرفه دار/ بازدیدکننده و زمان شروع کار نمایشگاه.
مدیریت یا مالک VENUE باید تاییدیه لازم را برای نقشه ساختمان و در زمان مقتضی قبل از شروع نمایشگاه صادر نماید تا برگزارکننده روال فروش خود را شروع کند.
8- جزییات کار را از برگزارکننده پیگیری کنید و انطباق دهید.
– ارزیابی خطر کلی برای نمایشگاه اگر توسط شما انجام نشده است.
– نقشه های ساختمانی غرفه پیچیده برای چنین غرفه هایی
– محاسبات ساختمانی و گواهی بازرسی برای غرفه های پیچیده
– گزارش روش کار برای ساخت غرفه های پیچیده
– جزییات هر کالای نمایشی، مادی یا شیمیایی که توسط ارزیابی خطر غرفه دار به رویت برگزارکننده می رسد.
– گزارش سیاست بهداشتی و ایمنی
– نسخه هایی از ارزیابی های خطر غرفه دار، در صورت لزوم؛
– نقشه نهایی ساختمان
– همه اطلاعات مربوطه دیگر که در قرارداد اجاره تصریح کرده اید.
9- بازبینی نمایشگاه: توصیه می شود که کمی بعد از نمایشگاه هر آنچه که به درستی پیش رفته- و هر چه که نادرست پیش رفته است!- را ارزیابی کنید تا بتوانید اقدامات کنترلی را برای نمایشگاهی بعدی در VENUE خود طراحی و آغاز نمایید و برای همه طرف های مربوطه این یافته ها را بازگو کنید.
چک لیست ایمنی مرحله به مرحله برای:
غرفه داران
وظیفه قانونی غرفه دار این است که تا آنجا که از نظر منطقی عملی باشد، غرفه خود و راه دستیابی به آن را برای کارکنان غرفه، بازدیدکنندگان، پیمانکاران وپیمانکاران فرعی آنها در تمام طول مدت مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری ایمن نگه دارند. غرفه دار (یا غرفه دارانی که در یک غرفه شریک می باشند) مسئول کنترل و نظارت بر فعالیت های پیمانکار ضمن کار در محل می باشند. پیمانکاران نیز فعالیت های خود را اداره می کنند. غرفه دار مسئول تضمین این امر هستند که کالاهای نمایشی آنها با مفاد ایمنی قانون مربوطه انطباق دارند.
1- فرد (افراد) شایسته انتخاب کنید: شما باید ابتدا یک ناظر برنامه ریز (یا هماهنگ کننده ایمنی) انتخاب کنید که همه عملکردهای غرفه را در طول تمام مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری هماهنگ خواهد ساخت. این فرد باید یک عضو ارشد از کارکنان شما باشد و مسئول: انتخاب یک طراح غرفه شایسته، یک پیمانکار اصلی شایسته برای غرفه می باشد.
2- آمار سانحه خود را مرور کنید: آخرین بار چند سانحه در غرفه شما رخ داد؟ چگونه این اتفاق روی داد؟ آیا می توان در آینده از آنها اجتناب نمود؟ آیا همه اطلاعات ایمنی را از برگزارکنندگان دریافت نموده اید؟
3- دستورالعمل غرفه داران را بخوانید: اطلاعات ایمنی و "قوانین و مقررات" را به همه طرف های مربوطه در مشارکت نمایشگاهی شما، انتقال دهید.
4- ارزیابی خطر(RA) را انجام دهید: اگر در روال ساخت غرفه یا ارائه کالاهای نمایشی خود خطراتی را پیش بینی می کنید، اقداماتی را برای حذف این تهدیدها برای بازدیدکننده و کارکنان و … در نمایشگاه انجام دهید. به راهنمای اجرای یک ارزیابی خطر مراجعه کنید.
5- همه طرفین مربوطه را از یافته های خود مطلع سازید: اگر نمی توانید یک خطر مهم را حذف کنید، در خصوص روش های کنترل مناسب با کارکنان غرفه خود و پیمانکاران به توافق برسید، خصوصاً کارکنان موقت. هر نوع اطلاعات ایمنی را که برگزارکنندگان برای شما ارسال می کنند مورد توجه آنها قرار دهید.
6- از پیمانکاران اصلی خود بخواهید که متعهد به انجام یک ارزیابی خطر شوند: اطمینان حاصل کنید که نسخه از آن را رویت می کنید که باید خصوصاً برای غرفه شما تهیه شده است.
7- همه جزییات مربوطه را پیگیری و تسلیم کنید: گواهی ایمنی و بهداشتی، نقشه های غرفه، محاسبات ساختمانی، گزارش روش کار و همه فرم های ضروری در دستورالعمل غرفه داران را امضا کرده و مسترد نمایید.
8- اقدامات ایمنی خود برای نمایشگاه را بازبینی کنید: اقدامات کنترلی موجود را در صورت لزوم بازبینی کنید و یافته های خود را با طرف های مربوطه انتقال دهید.
چک لیست ایمنی مرحله به مرحله برای:
پیمانکاران
1- یک فرد شایسته انتخاب کنید: شما باید ابتدا یک ناظر برنامه ریزی (یا سرگروه یا هماهنگ کننده ایمنی) انتخاب کنید که همه عملکردهای غرفه سازی را در تمام طول مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری غرفه هماهنگ سازد.
این فرد مسئول برقراری ارتباط و هماهنگی بین غرفه دار، طراح غرفه، برگزارکننده و دیگر پیمانکاران و پیمانکاران فرعی هم در غرفه، و اگر لازم باشد، در بقیه venue می باشد.
2- سوابق سانحه/ بیماری اخیر را مرور کنید: آیا گرایش های نگران کننده ای وجود دارد که بتوان آنها را شناسایی نمود و یا متوقف ساخت یا کاهش داد؟ طی آخرین قرارداد چند سانحه رخ داده است؟ چگونه این سوانح رخ داده اند؟ آیا می توان در آینده از آنها اجتناب ورزید؟
3- دستورالعمل غرفه داران را بخوانید: قوانین خاص غرفه سازی را که توسط برگزارکنندگان صادر می شود و مقررات قانونی صادره توسط venue را رعایت کنید. اگر غرفه داران نسخه آن را برای شما ارسال نکرده اند، آن را تقاضا کنید!
4- یک ارزیابی خطر مناسب انجام دهید: آیا به یک مجوز کار فوری نیاز دارید؟ آیا از موادی استفاده می کنید که تحت قوانین COSHH قرار می گیرند؟ آیا در جایی که کار در ارتفاع صورت می گیرد به کلاه ایمنی نیاز است؟ چه کسی در خطر است- آیا باید عابران را از موادی که احتمالاً از غرفه سقوط می کنند محافظت کنید؟ به بخش راهنمای ارزیابی خطر مراجعه نمایید.
5- همه طرف ها را از یافته های خود مطلع سازید: در خصوص اقدامات کنترلی مربوط به هر خطر با کارکنان و پیمانکاران فرعی خود به توافق برسید. نسخه ای از RA خود را به غرفه دار/ مشتری ارائه دهید، و اگر لازم باشد به طراحی غرفه و نیز به برگزارکننده.
6- کارکنان خود را آموزش دهید: با روش های خاص ساخت غرفه آنها را آشنا کنید. توجه خاصی به نیازهای کارگران جوان، جدید و بی تجربه نشان دهید.
7- همه فعالیت های را زمان بندی کنید: همه فعالیت هایی را که برای ساخت غرفه لازم هستند هماهنگ و زمان بندی کنید، با طراح منتخب غرفه و/ یا غرفه دار تماس داشته باشید. اگر برگزارکننده اضافه کاری را مجاز می شمارد، آنگاه در صورت لزوم گردش کاری کارکنان را به صورت مناسب تنظیم کنید و مطمئن شوید که کارکنان شما از روال موارد اضطراری آگاه هستند. آیا پوشش پزشکی مناسبی دارید؟ چگونه کمک رسانی را انجام می دهید؟
8- نسخه ای از گواهی های بازرسی تهیه کنید: باید هر نوع گواهی بیمه و بازرسی برای طراحی و تجهیزات و صلاحیت کارکنان را در دسترس قرار دهید.
9- نمایشگاهی را بازبینی کنید: آنچه که صحیح یا نادرست پیش می رود فهرست کنید. آیا می توانید از آنها برای آینده درس بگیرید؟
راهنما در خصوص ارزیابی های خطر (RA's)
قانون همه کارفرماها را ملزم می دارد تا متعهد به یک ارزیابی خطر(RA) برای هر کاری که انجام خواهند داد، باشند. این امر شامل سازماندهی و سامان بخشی در یک نمایشگاه می باشد. یک RA تنها یک ابزار برای ارزیابی، ثبت و طراحی اقدامات کنترلی در برابر همه خطرات مهمی است که در محل حضور دارند. هر گروهی که در یک نمایشگاه دخیل می باشد باید یک RA کافی و مناسب برای مشارکت خود در نمایشگاه انجام دهد.
به عنوان یک برگزار کننده، وظیفه شما این است که مشخص کنید غرفه داران شما چه خطراتی را به محل می آورند، از جمله کالاها و روال غرفه سازی آنها. برگزارکننده و غرفه دار مشترکاً "وظیفه مراقبت" از همه افراد در محل را بر عهده دارند. برگزارکنندگان باید RA خود را با داشتن اطلاعاتی در باره خطرات مهم از جانب غرفه داران، توسط یک نماینده از تیم مدیریت VENUE و هر یک از پیمانکاران اصلی انجام دهند. از آنجایی که بخش هایی از همین مکان می تواند تحت کنترل چندین گروه باشد، بسیار حائز اهمیت است که همه طرفین مسئولیت های خود را دقیقاً درک کنند.
برگزارکنندگان باید سطح بازتابی را که از غرفه داران نیاز دارند، تعریف کنند، مثلاً:
تایید این مطلب که RA انجام گرفته است از طریق یک نامه؛
1) تکمیل فرم اظهارنامه غرفه داران (به نمونه هایی در بخش پ مراجعه کنید)
2) و یا تسلیم یک RA جامع برای بازرسی توسط یک فرد واجد صلاحیت
به این ترتیب به دست آوردن یک RA از هر غرفه دار همیشه لازم و ضروری نیست. برخی از نمایشگاهها که در آنها غرفه داران کالاها و یا غرفه های بالقوه خطرناکی ارائه می دهند (ماشین های متحرک، مواد شیمیایی، وسیله نقلیه…) خطرات ذاتی دارند. در حالی که برعهده غرفه داران است که کالاهای نمایشگاهی و فعالیتهای خود را عاری از خطر نمایش دهند، برگزارکننده مسئول بررسی این نکته است که غرفه دارانشان اقدامات کنترلی عملی و امنی را وضع می کنند. برگزارکننده با بررسی RA آنها کمک می کند که ایمنی تا آنجا که از نظر منطقی عملی باشد، تضمین می گردد.
به منظور اهداف این راهنما، ما به ارزیابی خطر برگزارکننده (RA) خواهیم پرداخت اما طرف های دیگر نیز می توانند همین اصول را به کار گیرند. همه خطرات مهمی را که در تمام مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری در محل حضور دارند، مد نظر قرار دهید، مانند ابزار و آلات، بالابرها، سر و صدا، گاز دود، الکل، ازدحام، جریان برق …
کالاهای نمایشی و نمایشات زنده
اکثر کالاهای نمایشی متحرک یا نمایش های زنده نوعی تهدید هم برای عملگر و هم بازدیدکننده محسوب می شوند. هر گاه این خطرات مهم به نظر برسند یا "تهدید بالایی" باشند، آنگاه این نواحی باید یک موضوع مهم در ارزیابی خطر باشند. برگزارکننده باید غرفه دار را از هر نوع اقدام کنترلی اضافه یا خاص آگاه سازد. برگزارکننده می تواند خطراتی را شناسایی کند که غرفه دارانش به محل می آورند و این عمل با یک ارزیابی خطر کافی و مناسب در خصوص خود کالاهای نمایشی صورت می گیرد و یا با درخواست از غرفه دار برای انجام RA خود و استرداد آن جهت برآورد برگزار کننده.
در خصوص اقدامات کنترلی بیشتری که هم برای VENUE و هم غرفه دار در نشست های تیمی ضروری تشخیص داده می شوند، توافق کنید. اگر غرفه دار پیمانکار غرفه سازی است، یک ارزیابی خطر هم برای اقدامات آنها و هم برای کالای نمایشی لازم است.
غرفه دارانی که از غرفه پیش ساخته نمایشگاهی استفاده می کنند.
غرفه دارانی که غرفه های خود را نمی سازند، تنها متعهد یک ارزیابی خطر ساده می باشند. آنها باید یک RA مکتوب را انجام داده و تسلیم برگزارکننده نمایند که به خطرات بالقوه موجود بستگی دارد. هر در خصوص ماهیت این خطرات تردیدی وجود داشته باشد، برگزارکنندگان باید جانب احتیاط را بگیرند و از همه غرفه داران بخواهند تا یا یک RA مکتوب و یا یک اظهارنامه بهداشتی و ایمنی تسلیم کنند. یک فرم RA که مناسب غرفه داران غرفه ساز است در بخش بعدی آمده است. شخصی شایسته می بایست این RA را بررسی نماید. اگر از همه غرفه داران خود درخواست یک RA مکتوب می کنید آنگاه اگر آنها واقعاً مطمئن باشند که فعالیتهای کاری یا کالاهای نمایشی آنها هیچ خطر مهمی ندارد، می توانند یک RA تسلیم کنند که مشخصاً تصریح می کند هیچ خطری وجود ندارد/ خطرات بسیار پایین وجود دارد.
همانطور که پیش از این بیان شد، بسیار سودمند و عملی تر خواهد بود اگر از غرفه داران غرفه ساز بخواهید تا تنها فرم اظهار نامه بهداشتی و ایمنی را تکمیل کرده و تسلیم کنند.
برگزارکننده باید نسخه هایی از ارزیابی خطر و سیاست های بهداشتی و ایمنی را از پیمانکارانی که برای نمایشگاه انتخاب کرده اند، درخواست کنند (پیمانکاران غرفه سازی، خدمات برق، بالابری و …) و بنابراین غرفه دار غرفه ساز نیازی ندارد که به طور جداگانه این ارزیابی ها را انجام دهند.
اما غرفه داران غرفه ساز در صورتی که موارد زیر پیش بینی می کنند، باید یک ارزیابی خطر مکتوب انجام دهند و به نماینده ایمنی برگزارکننده تسلیم کنند:
1- وجود هر نوع کالای متحرک یا خطرناک در غرفه
2- هر نوع نمایش یا رویداد زنده که شامل گروههایی از مردم می شود.
3- اگر در نظر دارند تا ساختمان سازی مهمی در غرفه خود انجام دهند.
4- هر گاه کارکنان آنها، صرف نظر از تجربه یا طول مدت خدمت، با نواحی خطرناک نمایشگاه در ارتباط باشند.
5- هر نوع عملکرد، روال کاری که تحت قانون HASAWA74 قرار می گیرد.
به عنوان مثال، یک غرفه دار غرفه ساز با فضای 60 مترمربع در ارتفاع 3 متر که اقلام فروشی ساده را ارائه می دهد و تنها چهار کارمند دارد نیازی ندارد که یک RA رسمی تسلیم کند- تنها یک فرم اظهارنامه بهداشتی و ایمنی کافی می باشد. اما غرفه داری که از غرفه پیش ساخته نمایشگاه استفاده می کند و در 12 مترمربع غرفه خود ماشین آلات متحرک را به نمایش می گذارد باید یک ارزیابی خطر مکتوب رسمی ارائه دهد، معیار اصلی این است که آیا خطری جدی حضور دارد یا خیر.
غرفه دارانی که از غرفه پیش ساخته نمایشگاهی استفاده می کنند نیز باید نشان دهند که کارکنان غرفه آنها (خصوصاً کارمندان جوان و بی تجربه) برای کار در روال های خطرناک آموزش دیده اند و در مورد خطرات دیگری که در VENUE وجود دارد آگاهی دارند، مانند عملیات بالابری یا برپاکردن ستون های فولادی.
از کارکنان جوان خود محافظت کنید:
هر کارفرمایی باید قبل از شروع کار کارکنان جوان یک ارزیابی خطر انجام دهد تا ببیند چه خطری به جا مانده است. هنگامی که اقدامات کنترلی در برابر این خطرات صورت گرفته باشند و هنوز یک خطر مهم باقی بماند آنگاه هیچ کارگر جوانی نمی تواند این کار را انجام دهد مگر آن که:
1- برای آموزش وی ضروری باشد؛ و
2- فردی واجد شرایط بر کار وی نظارت می کند ؛ و
3- این خطر تا پایین ترین حد که از نظر منطقی عملی باشد، کاهش خواهد یافت.
برای راهنمایی بیشتر به بخش افراد جوان در کار: راهنمایی برای کارفرماها، مراجعه کنید.
مادران باردار/ شیرده
هرگاه ارزیابی خطر خطراتی را متوجه مادران شیرده یا باردار ببیند، و از این خطرات نمی توان با اقدامات ایمنی و پیشگیرانه ممانعت کرد، آنگاه کارفرما باید:
1- شرایط کاری یا ساعت کار او را تغییر دهد،
2- کار مناسب دیگری را شناسایی و ارائه دهد که در دسترس است و اگر این نیز میسر نباشد:
3- با پرداخت کامل دستمزد او را موقتاً منتظر خدمت کند.
پنج مرحله برای انجام یک RA عبارتند از :
نمونه ای از یک ارزیابی خطر (RA) در صفحه بعد آمده است. RA ها می توانند بسیار ساده باشند و یا بسته به پیچیدگی غرفه نمایشگاهی مفصل تر باشند. قانون تصریح می کند که هر RA باید مناسب و کافی باشد و باید خطرات مهمی را شناسایی کند که از کار ناشی می شوند. بنابراین خطرات غیرمحتمل را فهرست نمی کنند، تنها خطراتی مطرح می شوند که به طور منطقی احتمال خطرساز بودن آنها می رود.
مرحله 1: مد نظر قراردادن خطرات: با توجه به اقداماتی که انجام می دهید خطرات را فهرست کنید (غرفه دار می تواند این کار را از روی گزارش روش کار پیمانکاران خود شناسایی و انجام دهد.)
چند سئوال سخت از خود بپرسید. نادیده گرفتن هر خطر مهم به امید آن که اتفاقی نخواهد افتاد، غالباً منجر به یک حادثه می گردد. اگر همه خطرات مهم مدنظر قرار بگیرند آنگاه هر کاری را انجام می دهید که از نظر منطقی عملی باشند. – شاید امکان نداشته باشد که هر پیامدی را تصور کرد اما باید بتوانید نشان دهید که مهمترین خطرات احتمالی را شناسایی کرده اید، آنها را حذف نموده یا کاهش داده اید.
از خودتان بپرسید از چه دستگاه، تجهیزات و موادی استفاده خواهید کرد؟ چه موادی تحت قانون COSHH قرار می گیرند؟ آیا یک DATASHEET در دسترس می باشد؟ چقدر سر و صدا و گرد و خاک وجود خواهد داشت؟ آیا کالاهای نمایشی خطرناک هستند؟ آیا نقشه ساختمان/ طرح های غرفه بی خطر هستند؟ آیا خروجی های اضطراری، راهروهای عریض موردنیاز هستند؟ آیا تسهیلات دستشویی به میزان کافی برای تعداد مورد نظر بازدیدکنندگان وجود دارد؟ آیا نیروی برق به میزان کافی وجود دارد؟ آیا الکل در محل وجود دارد؟ آیا کار در ارتفاع بالای سر صورت می گیرد؟ آیا نیازی به کار در وقت اضافه وجود دارد؟ آیا هوا یا زمان یک عامل مهم است؟ چه خطرات محیطی بلافصلی مطرح هستند- مانند آبهای عمیق، زمین نامسطح. آیا پول نقد یا اقلام باارزش در نمایشگاه دارید؟
از کارکنان یا پیمانکاران خود مشاهداتشان را جویا شوید زیرا آنها معمولاً چیزهایی را می بینند که بلافاصله مشهود نمی شوند.
مرحله 2: به این نتیجه برسید که چه کسی و چگونه می تواند آسیب برسد: چه کسی تحت خطرات شناسایی شده مرحله 1 قرار دارند؟ کارمندان، پیمانکاران و غرفه داران و خود بازدیدکنندگان را مد نظر قرار دهید. آیا مردم عادی یا کارکنان دفتری VENUE از محوطه شما عبور می کنند؟ کارکنان معلول چطور؟ آیا کودکان، کارکنان بی تجربه بعد از اختمام نمایشگاه دسترسی راحتی به خروجی ها دارند؟
فعالیت امن و بی خطر به همکاری و برقراری ارتباط بین شرکت های در محل بستگی دارد، پس این نکته را مدنظر داشته باشید و احتیاط های لازم را در هر جنبه از کار به عمل آورید، که شامل آموزش و ارائه اطلاعات می باشد.
مرحله 3: خطرات را ارزیابی کنید: هنگامی که دو مرحله اول را به درستی انجام دادید، سپس می توانید روی اقدام صحیح تصمیم بگیرید.
از خودتان بپرسید:
الف) آیا می توان این خطر را به طور کامل حذف نمود؟
ب) اگر نمی توان به طور کامل خطر را برطرف نمود، آیا می توان با انجام کار به شیوه ای متفاوت آن را کاهش داد؟
ج) آیا می توان اقدامات ایمنی انجام داد که تمامی نیروی کار در محل را از خطر مصون داشت؟
د) چه اقداماتی را می توانید در محل انجام دهید تا خطر را کنترل کنید؟ آیا می توان یک سیستم ایمنی کاری برقرار ساخت؟
لباسهای ایمنی مانند کلاه ایمنی، محافظ گوش و … تنها آخرین اقدام محافظتی می توانند محسوب شوند و به ندرت تنها راه حل می باشند. مثلاً، بهتر است کارهای روی سقف یا در ارتفاع را برای ساعات اولیه و موقعی زمان بندی کرد که هنوز مردم در VENUE حضور ندارند، یا آن محوطه را محصور نمود و علائم خطر نصب کرد و مطمئن گردید که کارگران روی زمین از لباس ایمنی مناسب استفاده می کنند. کارگرانی که در ارتفاع کار می کنند باید لباس ایمنی مخصوص داشته باشند.
مرحله 4 : یافته ها را ثبت کنید: اگر خطراتی را موجود می بینید، پس یافته های خود را در ارزیابی خطر خود ثبت کنید. این اطلاعات را با کسانی در میان بگذارید که در مرحله 2 شناسایی کرده اید و اقدامات کنترلی خود را برای این خطرات ارائه دهید.
مرحله 5 : یافته های خود را مرور کنید: این کار به شما امکان می دهد تا بنا به تجربه و با در نظر گرفتن شرایط غیرمتعارف یا تغییراتی که در محل رخ می دهند- یا رخ داده اند- بر اطلاعات خود بیفزایید.
کمی بعد از نمایشگاه چند سئوال سخت از خود بپرسید: آیا اقدامات کنترلی شما موثر بوده اند؟ چند سانحه یا رویداد نزدیک به حادثه رخ داده است؟ آیا پیمانکاران شما بعد از آخرین ارزیابی خطر دستگاه و تجهیزات جدید آورده اند؟ آیا کارکنان جدید یا جوان و بی تجربه استخدام کرده اید؟ آیا پیمانکاران جدید انتخاب کرده اید یا فضای غرفه به غرفه داران جدید فروخته اید؟ آیا VENUE تغییر کرده است؟
مشخص کنید که چه چیزی به درستی و یا اشتباه پیش رفته است تا کنترل نمایشگاه خود را به شیوه ای موثرتر در آینده به دست داشته باشید.
فرم صفحه بعد به عنوان نمونه ای از روش انجام ارزیابی خطر و ثبت اطلاعات ارائه می شود.
نمونه ای از فرم ارزیابی خطر برای غرفه داران غرفه ساز
ارزیابی خطر
برای دوره نمایشگاهی
تاریخ انجام RA
نمایشگاه:
برگزار کننده:
VENUE:
سالن
انجام دهنده RA :
…………………………………………………………
(حروف بدون انقطاع برای VENUE)
……………………………………………………………..
(امضا VENUE)
انجام دهنده RA :
……………………………………………………………………………………………
(حروف بدون انقطاع برای برگزار کننده)
…………………………………………………………………………………………………..
(امضا برگزار کننده)
فعالیت
خطر
چه کسی در خطر است:
کارکنان VENUE
برگزارکنندگان
غرفه داران
پیمانکاران
پیمانکاران فرعی
بازدیدکنندگان
کارکنان جوان، جدید یا بی تجربه
عامه مردم
معلولین
کودکان
غیره (گروه را نام ببرید)
سطح خطر:
به طور مکرر
شدید
نه برای مردم
احتمالا
اقدامات احتیاطی لازم:
(توجه اگر اقدامات کنترل موجود مناسب باشند، آنها را تهیه کنید. اما اگر به اقدامات احتیاطی بیشتری نیاز باشد ، انگاه خطرات را بر حسب خطر بالا/ بسیار بالا اولویت بندی کنید و ابتدا اقدامات کنترلی آنها را اجرا نمایید.
مانند (بالابری)
پایین
متوسط
بالا
بسیار بالا
خطرات و فعالیت های دیگر را در خانه ها یا صفحات بیشتر فهرست کنید اما به خاطر داشته باشید که آنها مهمترین حوزه های خطری محسوب می شوند که در محل حضور خواهند داشت. ارزیابی خطر را به مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری تقسیم بندی کنید.
نمونه ای از فرم ارزیابی خطر برای غرفه دارانی که از غرفه نمایشگاهی استفاده می کنند.
در اینجا نسخه ای از فرم ارزیابی خطر ارائه می شود که طی چندین سال در BDC استفاده شده است و مورد قبول مجمع شهری ایسلینگتون می باشد. به عبارتی دیگر، هر گاه مشاور بهداشتی و ایمنی شما، غرفه ای را به عنوان کم خطر یا خطر متوسط رده بندی کند، فرم اظهار نامه بهداشتی و ایمنی در بخش " ه " به جای آن استفاده می شود.
نمایشگاه
استرداد توسط:
غرفه دار:
شماره غرفه:
لطفا قبل از تکمیل این فرم و استرداد آن نکات راهنما پشت صفحه را بخوانید
فهرست خطرات:(نکته 1)
افرادی که در معرض خطر هستند (نکته 2)
ارزیابی خطر شما(نکته 3)
نرخ احتمال (نکته 3)
بالا: احتمال ایراد اسیب جدی
متوسط: احتمال وارد شدن آسیب و استفاده از کمک های اولیه
پایین: بعید بودن رخ دادن حادثه
ممکن است:
غیرمحتمل:
بعید:
چگونه این خطر به طور مناسب کنترل می شود؟ (نکته 4)
کنترل پیمانکار )نکته 5)
امضا
سمت:
این ارزیابی خطر در تاریخ ……… بازبینی می شود
شما به عنوان یک غرفه دار مسئولیت قانونی دارید تا خطرات وابسته به مشارکت شما در هر نمایشگاه را ارزیابی نمایید. این فرم در نظر دارد که تنها یک راهنماباشد و تکمیل آن شمارا از مسئولیت های قانونی تان معاف نمی کند و یا آنها را به برگزارکننده (نام برگزار کننده) انتقال نمی دهد. لطفاً این فرم را به برگزارکننده مسترد کنید.
نکات راهنما:
چگونه فرم ارزیابی خطر خود را تکمیل کنید.
همه ارزیابی های خطر باید یک بررسی دقیق از فعالیت های شما باشند که تضمین می کنند در مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری بدون خطر و وقوع حادثه ای که به کسی آسیب برسد، صورت می گیرند.
اصول راهنمای ذیل به شما کمک خواهند کرد تا یک ارزیابی خطر اساسی از فعالیت های خود انجام دهید. اگر یک غرفه بزرگ یا پیچیده می سازید، یا طی نمایشگاه درگیر فعالیت های نامتعارف هستید، به کمکی از جانب "داور واجد شرایط بهداشتی و ایمنی" نیاز دارید.
نکته 1: یک خطر چیزی است که پتانسیل آسیب رساندن را دارد، مانند کارگری که از یک نردبان بالا می رود، افتادن ابزارها، حرکت دادن بارهای بزرگ و سنگین و …
نکته 2: در این بخش باید کسانی را ضمیمه سازید که می توانند در نتیجه چنین فعالیت هایی آسیب ببینند، مانند کارگر، افرادی که در غرفه کار می کنند، غرفه داران دیگر، باربران، بازدیدکنندگان و…
نکته 3: ارزیابی شخصی شما از تهدیدها. یک تهدید احتمال وقوع آسیب از ناحیه یک خطر می باشد. از این ستون ها برای قضاوت در خصوص تهدید استفاده کنید و مربع صحیح را علامت بزنید. اگر دو مربع بالا علامت بخورند آنگاه دیگر نباید آن فعالیت را انجام دهید (بیش از حد خطرناک است) و باید به دنبال راهی دیگر برای تکمیل کار باشید. اگر دو مربع وسط علامت بخورند آنگاه باید نوعی اقدام کنترلی اجرا کنید. اگر دو مربع پایینی علامت بخورند آنگاه بعید است که به اجرای اقدامات کنترلی بیشتر نیاز داشته باشید.
نکته 4: شما باید اقداماتی را ثبت کنید که برای تضمین عدم وقوع هیچ حادثه خطرناکی انجام داده اید. یادداشت شما می توانند چنین باشد: "فقط استفاده از کارکنان آموزش دیده و واجد شرایط، اطراف ناحیه با طناب یا ستون محصور شده است، تضمین می شود که کارکنان با طرز کار تجهیزات به خوبی آشنا هستند" (این نمونه ها فقط جهت راهنمایی هستند)
نکته 5: شما در قبال هر کسی که برای شما کار می کند و در برابر اقدامات و اهمال کاری های وی مسئولیت قانونی دارید. شما باید تضمین کنید که پیمانکارانتان شایسته هستند و به شیوه ای امن و بی خطر کار خواهند کرد. این عمل از طریق مطالبه کردن نسخه های از سیاست بهداشتی و ایمنی آنها صورت می گیرد. اگر آنها نتوانند چنین اسنادی را تهیه کنند عاقلانه آن است که از آنها استفاده نکنید. جزییات چنین بررسی هایی باید در این مربع وارد شود.
گزارش روش کار
برای ساخت ساختارهای پیچیده، خصوصاً جایی که ستون های فولادی، بالابری و سوار کردن قطعات سنگین و … به کار می رود، لازم است که هماهنگ کننده ایمنی غرفه دار و ناظر برنامه ریزی/ سرکارگر پیمانکار اصلی یک گزارش کار خاص تهیه کند و آن را قبل از نمایشگاه با غرفه دار به دقت مرور کند.
در اکثر VENUEها ضروری است که غرفه داران این گزارش روش کار در همان تاریخ که ارزیابی خطر و طراحی غرفه خود را تسلیم می کنند، ارائه دهند که این عمل قبل از برگزاری نمایشگاه صورت می گیرد. گزارش روش کار باید توسط یک فرد واجد صلاحیت صورت بگیرد و به برگزارکنندگان تسلیم شود. توجه داشته باشید که الزامات قانونی برای ایجاد یک ارزیابی خطر به غرفه داران در تهیه گزارش روش کار کمک خواهد کرد.
برای اطلاعات بیشتر به بخش "ه" (نسخه ای از دستورالعمل غرفه دار) مراجعه کنید.
اعلان عملکردهای معوق(SON)
هرگاه ارزیابی خطر برای نمایشگاه نشان داده باشد که خطرات متوسط یا بالایی حضور دارند، آنگاه برگزارکننده باید یک یا چند نفر واجد شرایط را برای کنترل و مدیریت اقدامات ایمنی و بهداشتی هم قبل از نمایشگاه و هم در زمان برگزاری نمایشگاه انتخاب کند. این فرد باید قدرت و اختیار متوقف ساختن عملیات را در صورت خطرناک تشخیص دادن آن برای فرد یا اموال یا تهدیدی برای نمایشگاه به هر عنوان، داشته باشد. یک روش برای انجام این عمل این است که این فرد اعلان معوق ماندن عملکردها را از طرف برگزارکننده صادر نماید.
تخطی جدی بدان معناست که یک غرفه یا ناحیه خاصی از نمایشگاه به طور موقت بسته خواهد شد، یا فردی از محل بیرون می رود تا این که الزامات ایمنی در آن رعایت شود. تنها هنگامی که این فرد واجد شرایط مطمئن شود که همه توصیه های وی در محل صورت گرفته اند اجازه ادامه کار صادر خواهد شد.
این فرد واجد صلاحیت باید بتواند مستقل از برگزارکننده عمل کند با این حال قادر باشد که ترتیبات مناسب دیگری را انجام دهد به نحوی که دوره ساخت به تاخیر نیفتد.
اقدامات دقیق بعدی به دنبال صدوراین SON بستگی به ماهیت و شدت تخطی دارد، اما روال زیر توصیه می شود:
1- اخطار شفاهی به فرد و/ یا سرکارگر مربوطه، و تصریح این مطلب که عملکرد خطرناک باید بلافاصله متوقف شود؛
2- اعلان تخلف به برگزارکننده
3- نصب فوری "اعلان معوق شدن عملیات" (SON)
4- ارائه رونوشتی از SON به برگزارکننده و مسئول سالن که باید اقدام دقیق را موجه شمارد مانند بیرون کردن پیمانکاران از VENUE ، حتی به طور موقت.
غرفه دار باید از اقدامات فوق بلافاصله مطلع گردد، خصوصاً اگر در آن زمان در محل نباشد، زیرا هرگونه تاخیر در ساخت غرفه آنها آشکارا عواقب قطعی بر نمایشگاه خواهد داشت.
نمونه ای از اعلان عملکرد معوق
اعلان معوق شدن عملکرد
به: غرفه شماره: نمایشگاه: غرفه دار:
تاریخ: سالن: اعلان شماره:
موارد ذیل:
————————————————
————————————————
————————————————
به علت عدم رعایت احتیاط های لازم و مطابقت با سیاست های ایمنی برگزار کننده و venue بلافاصله معوق می مانند.
شما باید اقدام فوری انجام دهید تا موارد فوق را تصحیح نمایید. عملکردها باردیگر آغاز نخواهند شد تا این که (مدیر نمایشگاه) مجوز مناسب زیر را صادر کرده باشد؛
اعلان صادره توسط:………………………………………امضا
سمت:……………………………………………………………
این اعلان به طور قانع کننده ای از قانون پیروی نموده و اکنون که احتیاط های ایمنی به طور مناسب و کافی در محل صورت گرفته اند، من بدین وسیله اجازه از سرگیری کار صادر می کنم:
امضا :……………………….. سمت:…………………….. تاریخ:……………………
نسخه آبی: پیمانکاران نسخه آبی: برای بایگانی فردامضا کننده
نسخه زرد: برگزار کننده
مجوزهای کار hot
یک "مجوز کار hot" توسط فرد واجد شرایط صادر می شود که معمولاً مسئول آتش نشانی یا مشاور ایمنی نمایشگاه می باشد. لازم است که هرگاه کار با مواد خطرناک آتش زا صورت می گیرد یک ارزیابی عملکرد روی آن صورت بگیرد. این ارزیابی مشخص خواهد کرد که چه اقداماتی باید صورت بگیرد و همه خطرات قابل پیش بینی و همه احتیاط های تعریف شده و صورت گرفته را ثبت می کند. این ارزیابی به تنهایی کار را بی خطر نمی سازد اما به شدت به توانایی و تمایل فرد مربوطه برای انجام کار و همکاری کامل متکی است که اقدامات کنترلی فهرست شده توسط مجوز کار hot یا مشاور ایمنی/ مسئول آتش نشانی را اجرا می نماید.
ضمن این که Venue می تواند محوز کار را برای ورود به فضاهای محصور شده خود و روی برخی از وسایل الکتریکی را جهت پیمانکاران درون سازمانی خود فراهم سازد، معمولاً تنها مجوزهایی که برگزارکننده در آن دخیل می شوند، مجوزهای کار Hot هستند و سپس نیاز به این مجوزها در میزان حداقل خود هستند. البته اهمیت آنها توسط ارزیابی خطر شما مشخص خواهد شد.
یک فرد واجد شرایط مانند مسئول آتش نشانی Venue ، یا مشاور امنیتی شما باید یک محوز کار Hot را هنگامی صادر کند که :
1- کار با شعله و دماهایی صورت می گیرد که احتمال حریق یا انتشار گازهای قابل اشتعال وجود دارد. این امر شامل استفاده از جوش کاری، تجهیزات سوزاندن یا لحیم کاری، مشعل گازی، ابزارهای با نیروی محرکه، تجهیزات برقی قابل حمل و برق که ضد احتراق نیستند، شن پاش و تجهیزاتی با موتورهای احتراق داخلی؛
2- کاری که با افراشتن یا پیاده سازی لوله یا فولاد همراه است و به جوشکاری، برش و آسیاب کردن نیاز دارند؛
3- ساخت هر نوع کالایی در محل که به موارد فوق نیاز داشته باشد؛
4- هر نوع کاری که به استفاده از شعله آزاد نیاز داشته باشد.
مسئول آتش نشانی یا مشاور ایمنی اقدامات احتیاطی و ایمنی را در مجوز کار Hot مشخص خواهد کرد. به عنوان مثال، برای جوشکاری می توان موارد زیر را مطرح کرد:
الف) متصدیان باید از پوشاک محافظتی مناسب استفاده کنند مانند دستکش، چکمه و عینک ایمنی و …
ب) قرار دادن یک دستگاه اطفا حریق مناسب در محل؛
ج) جمع آوری زباله های آتش زا از منطقه
د) محصور نمودن منطقه و نصب علائم مربوطه
ه) استفاده از سپر ضدحریق برای جلوگیری از انتشار جرقه ها
و) مطلع ساختن Venue از ماهیت و زمان اجرای کار hot .
ز) وارسی محل یک ساعت بعد از پایان کار
مجوز کار Hot
تاریخ صدور
به : غرفه شماره:
نمایشگاه: غرفه دار: سالن:
مدت اعتبار از…………. تا…………. شماره مجوز:
این مجوز فعالیت ذیل را در بر می گیرد:
—————————————–
—————————————–
احتیاط های لازم: 1————————-
2————————-
3————————-
مجوز صادر شده توسط………………………………….. امضا…………..
سمت:……………………………. تلفن تماس………………………………
محل امضا فردی که مسئول این فعالیت است: من این مجوز را خوانده و از مفاد آن آگاه می باشم و تضمین خواهم کرد که اقدامات ایمنی فوق قبل از شروع کار صورت خواهند گرفت. من به صادر کننده تکمیل کار را اعلام خواهم کرد (ساعت: )
امضا:………………. تاریخ:……………….. ساعت:…………………….
نسخه ای برای دستورالعمل ها و بولتن ها
دستورالعمل های غرفه دار/ فنی
این بخش یک نسخه واقعی برای برگزارکنندگان پیشنهاد می کند که در بخش بهداشتی و ایمنی دستورالعمل غرفه دار گنجانده می شود. میزان این نسخه به ماهیت و خطراتی بستگی دارد که در نمایشگاه شما مطرح است. بسیار حائز اهمیت است که این بخش برای نمایشگاه خاص شما به کار برده شود.
مسئولیت ها و گزارش سیاست و موارد مربوط به ارتباط در محل جزییات کار شما هستند. ارزیابی خطر و گزارش روش کار که در این دستور العمل قرار می دهید برای استفاده غرفه داران شما و پیمانکاران آنها می باشد. ارزیابی کلی خطر که برای نمایشگاه انجام می دهید نباید در این دستورالعمل قرار بگیرد.
این فرم های نمونه توسط پیمانکارانی نیز به کار می روند که، شما در مقام برگزارکننده، آنها را برای نمایشگاه انتخاب کرده اید. بیاد داشته باشید- گزارش سیاست و ارزیابی خطر شما تنها خطوط راهنمای اصلی برای کنترل ایمنی در نمایشگاه نیستند، بلکه الزامات قانونی نیز مطرح می باشند. در صورت وجود هرگونه تردیدی، از راهنمایی تخصصی مشاوران نمایشگاهی شایسته و باتجربه استفاده کنید. تنگ نظری در خصوص بودجه مدیریت ایمنی منجر به حادثه ای می شود که برگزارکننده را مورد پیگیرد قانونی قرار می دهد.
ارتباط و همکاری
بسیار حائز اهمیت است و نیز جنبه قانونی دارد که اطلاعات مهم ایمنی و قوانین ساختمانی در اختیار افراد مربوطه ، یعنی غرفه دار و پیمانکاران آنها قرار بگیرد.
مشکل اصلی همیشه این بوده است که غرفه دار را مجبور ساخت تا مفاد دستورالعمل غرفه دار- یا حداقل قوانین و مقررات مهم غرفه سازی مندرج در آن- را به پیمانکاران غرفه سازی خود انتقال دهند. بسیار مهم است که برگزارکننده بخشی از بودجه خود را برای ارسال مستقیم دستورالعمل ها به پیمانکاران شناخته شده هزینه کند، یا تصریح کنند که علامت و مجوز های عبور ارسال نخواهد شد مگر این که غرفه دار اطلاعات لازمه را انتقال داده و فرم های مربوطه را مسترد کرده باشد. چندین راه وجود دارد که در آن برگزارکنندگان می توانند غرفه دار را وادار کنند تا اطلاعات را انتقال دهند یا بازگردانند اما البته این امر کاملاً به برگزار کننده و روش های کاربردی آنها بستگی دارد. مهمترین الزام این است که برگزارکننده تا آنجا که از نظر منطقی عملی باشد اطلاعات کسب کند.
بولتن های ایمنی
یک بولتن ایمنی- یک یا دو بولتن- مورد نیاز است که قبل از نمایشگاه ارسال شود، خصوصاً برای نمایشگاههای بازرگانی بزرگتر و عمومی. این بولتن ها برای همه غرفه داران شما ارسال می شوند و ترجیحاً مستقیماً برای پیمانکاران آنها (هرگاه این اطلاعات در دسترس باشد) یا حداقل با یک اخطاریه که تضمین می کند غرفه داران شما این بولتن را همراه با اطلاعات مربوطه دیگر به پیمانکاران منتخب خود انتقال داده اند.
محتویات این بولتن های ایمنی از ارزیابی خطر شما اقتباس می شوند اما نکات آن باید به راحتی درک و اجرا شوند. انبوه اطلاعات مکتوب معمولاً خوانده نمی شوند بنابراین بولتن ایمنی بی فایده می گردد. در صورت امکان آن را تصویری و ساده تهیه کنید!
نسخه پیشنهادی برای دستورالعمل فنی/ غرفه دار
مندرجات
11) مسئولیت ها و گزارش سیاست کار
12) ارتباط در محل
13) پیمانکاران منتخب
14) حوزه های اصلی خطر
15) ارزیابی خطر
16) اقدامات احتیاطی برای آتش سوزی
17) گزارش روش کار (MS)
18) فرم نمونه MS
19) روال های اضطراری
20) چک لیست های غرفه داران/مشارکت کنندگان
21) فرم اظهارنامه بهداشتی و ایمنی غرفه داران/مشارکت کنندگان
(لطفا این فرم را تا تاریح …… امضا و مسترد نمایید.)
1ـ مسئولیت ها و گزارش سیاست:
شرکت (نام شرکت برگزارکننده) مطابق با مفاد بهداشت و ایمنی قانون کار مسئولیت های خود را با جدیت برعهده می گیرد و بسیار حائز اهمیت است که غرفه داران و پیمانکاران آنها نیز چنین کنند. مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری و دیگر موارد الزامی شامل حال موارد زیر می شوند:
بهداشت و ایمنی قانون کار 1974
مدیریت بهداشت و ایمنی در قوانین کار 1999
قوانین عملکردهای دستی 1992
تجهیزات مراقبت از افراد در قوانین کار 1992
قوانین محل کار (بهداشت، ایمنی و رفاه) 1992
قوانین تهیه و استفاده از تجهیزات کار 1998
قوانین کنترل مواد خطرناک برای سلامتی 1999
قوانین گزارش دهی از جراحات، بیماری ها و حوادث خطرناک 1995
مقررات ساختمان سازی ( انگلیس و اسکاتلند)
قانون حفاظت از محیط زیست 1990
قوانین اختیارات محلی (با venue و دیگر قوانین آن منطقه انطباق دهید)
سیاست شرکت (نام شرکت برگزارکننده) به عنوان برگزار کننده آن است تا نمایشگاه (نام نمایشگاه) را مطابق با قوانین فوق الذکر برگزار کننده و محیط نمایشگاه را تا آنجا که از نظر منطقی عملی باشد امن نگاه دارد. این بخش جهت ارائه به غرفه داران تهیه شده است تا پیشنهادات ساده و روشن برای اجرای یک برنامه مدیریت مطمئن مطرح سازد که با روال های بهداشتی و ایمنی مطابقت دارد. در این جهت، ما:
(نام شرکت برگزارکننده) یک مسئول بهداشت و ایمنی برای نمایشگاه انتخاب نموده ایم و تسهیلات پزشکی و امنیتی در محل فراهم می باشند. یک بولتن ایمنی برگزارکننده قبل از نمایشگاه برای تمام غرفه داران ارسال خواهد شد و اعلامیه ایمنی طی ساخت توسط مدیریت (نام venue) توزیع خواهد شد که باید در مکان قابل رویتی در غرفه شما قرار بگیرد یا برای همه کارکنان غرفه شما توزیع شود.
برخی از حوزه های اصلی خطر در پشت صفحه فهرست شده اند، اما بسیار حائز اهمیت است که هر غرفه دار:
الف) ارزیابی خطر خود را انجام دهند.
ب) یک گزارش روش کار مناسب از پیمانکاران اصلی خود کسب کنند.
این گزارش باید همراه با طرح ساخت غرفه شما تسلیم شود.
ج) فرم اظهارنامه بهداشت و ایمنی را در تاریخ قید شده تکمیل کرده و مسترد نمایند.
2- تماس در محل:
انتخاب شده است تا خطرات بهداشتی و ایمنی را برای همه طرف ها طی نمایشگاه کنترل و ارزیابی نماید و اختیار دارد تا به برگزارکننده درخصوص اعمال اقداماتی برای تضمین ایمنی مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری توصیه نماید. مشاور بهداشت و ایمنی برگزارکننده در دفتر برگزارکننده در محل مستقر خواهد بود. برای هر نوع پرس و جو با این شماره و نشانی تماس بگیرید:
(نام شرکت مشاوران ایمنی)
نشانی و تلفن و ای میل
3- پیمانکاران منتخب:
برگزارکنندگان خود را ملزم می دانند که پیمانکاران/ تامین کنندگان توصیه شده و منتخب نمایشگاه دارای صلاحیت انجام کار مربوطه می باشند. برگزارکنندگان ارزیابی های خطر و گزارش کار آنها را دریافت کرده و مناسب بودن و کافی بودن آن را برای نمایشگاه بررسی می کنند. اگر غرفه دار بخواهد از خدمات پیمانکاران منتخب استفاده کند، آنگاه نیازی نخواهند داشت که این جزییات خاص را درخواست کنند.
4- حوزه های اصلی خطر:
این به هیچ وجه یک فهرست کامل نیست- اما مسائلی هستند که باید قبل و طی برگزار نمایشگاه به آنها توجه کنید:
(به طور خلاصه حوزه های خطر نمایشگاه را در اینجا فهرست کنید، به نحوی که توسط ارزیابی خطر شما مشخص شده اند، و مستقیماً مورد استفاده غرفه داران و پیمانکاران غرفه آنها قرار می گیرد. به عنوان یک پیشنهاد، باید یک یا دو خط در باره آنها توضیح داده شود: بالابری، کلاه ایمنی، وسایل نقلیه با حرکت معکوس، کابل های دنباله دار، ابزارهای برقی، نگهبانان ایمنی، نشانه ها، نظافت، شرایط نوری و صحن سالن، فرد مسئول در موارد اضطراری و اعلان ایمنی عمومی در خصوص نمایشگاه). جزییات کامل خطرات فهرست شده در اینجا و چگونگی کنترل آنها در محل باید اساس بولتن ایمنی برگزارکننده باشد، نمونه ای که در این بخش ارائه شده است.
5- ارزیابی خطر:
هر غرفه دار باید یک ارزیابی خطر را قبل از نمایشگاه انجام دهد، که خطرات موجود در محل و روش هایی که می توان این خطرات را کنترل کرد، شناسایی نماید. یک فرم نمونه ارزیابی خطر جهت سهولت کار شما ضمیمه شده است. اگر هیچ خطر یا تهدیدی را مطرح نمی بینید، روی فرم عدم خطر را درج نمایید.
مرحله 1: خطرات را جستجو کنید:
مرحله 2: مشخص کنید که چه کسی و چگونه در معرض خطر است:
مرحله 3: خطرات را ارزیابی کنید:
مرحله 4: یافته ها را ثبت کنید:
مرحله 5: یافته های خود را مرور کنید:
(برگزارکنندگان باید مراحل فوق را به صورت فهرست وار قبلاً در بخش راهنمایی برای انجام ارزیابی خطر پر کنند. برگزارکنندگان باید مشخص کنند به چه میزان اطلاعات نیاز دارند در دستورالعمل خود وارد کنند)
فرم نمونه ارزیابی خطر
(فرم نمونه را همانطور که در راهنمای انجام یک ارزیابی خطر آمده است دراینجا قراردهید) برای کلیه غرفه داران.
6- اقدامات احتیاطی برای آتش سوزی:
برخی از غرفه ها در (نام نمایشگاه) دستگاههای اطفا حریق مناسب در طول مدت برگزاری نمایشگاه دارند که توسط مسئول آتش نشانی فراهم می شود. این ناحیه نباید در سالن مسدود شده یا حذف شود. غرفه داران باید مطمئن باشند که پیمانکاران غرفه و کارکنان غرفه آنها از چگونگی استفاده از این دستگاهها و خروجی اضطراری و نقاط هشدار دهنده در محدوده سالن مطلع هستند.
موارد مهم دیگر در ارتباط با نمایشگاه خود در اینجا فهرست کنید.
هر غرفه دار که به علت ماهیت کالاهای نمایشی خود به نوع خاصی از دستگاههای اطفا حریق نیاز دارند، باید ترتیبات و اقدامات خود را انجام دهند. انواع دیگر وسایل اطفا حریق از این طریق قابل دستیابی هستند:
مسئول کل آتش نشانی
(نام و نشانی venue )،
تلفن و فاکس
7- گزارش روش کار (MS):
اگر یک ساختار پیچیده در نمایشگاه می سازید، لطفاً یک گزارش روش کار کامل را همراه با طرح غرفه، ارزیابی خطر و محاسبات ساختمانی به برگزارکنندگان تسلیم نمایید.
توجه داشته باشید که الزام قانونی برای تهیه یک ارزیابی خطر نیز هنگام آماده کردن این MS به شما کمک خواهد کرد، که می تواند موارد زیر را در بر بگیرد:
نام فرد مسئول: کارمند (کارمندانی) که مسئول پیش بینی همه مراحل ساخت و جمع آوری غرفه شماست. اگر در مواقع مختلف بیش از یک نفر دخیل است، همگی را فهرست کنید.
جزییات غرفه: بارگیری، ابعاد، مکان، ویژگی های نامتعارف غرفه
دسترسی: جزییات نقطه ورود به سالن ها و مسیر به موقعیت نهایی. به ارتفاع در و موقعیت های خروجی اضطراری توجه داشته باشید.
نصب: توالی و جدول زمانی که در آن همه عوامل غرفه ساخته خواهند شد، از جمله نقشه تاسیسات، نصب، اتصالات برق
استواری: روش های تضمین پشتیبانی مناسب برای اجزای ساختار غرفه که به بست های ضربدری نیاز دارند، همراه با محاسبات و تایید بازرسی توسط یک مهندس ساختمان.
بالابری: توجه: برگزارکنندگان می توانند تصریح کنند که کدام پیمانکار بالابری باید برای نمایشگاه آنها به کار رود. در غیر این صورت، تجهیزاتی که استفاده می شوند، قابلیت های آنها، وزن، موقعیت مکانی و بارگیری های داخل صحن باید فهرست گردند. مجوز کار و گواهی صلاحیت کارکنان را بررسی کنید، گواهی بازرسی دستگاه یا سابقه تعمیر و نگهداری آن را بررسی نمایید.
داربست سازی: جزییات داربست های موقت و متحرک، برج های دسترسی و فعالیت های دیگری که در ارتفاع صورت می گیرند، بررسی نمایید.
COSHH: استفاده از مواد خطرناک و سمی باید با صلاحدید برگزارکننده و VENUE باشد. محافظت پیش بینی شده برای کارکنان و کارگران در غرفه های مجاور را به طور خلاصه بنویسید.
محیط: هر نوع صدای ناهنجار را که احتمالاً حضور خواهد داشت، یا کاری که گرد و خاک و دود تولید می کند مد نظر بگیرید. چه نوع تهویه و اقدامات کنترلی دیگری پیش بینی خواهد شد؟ آیا آب و هوا بر کار شما اثر خواهد گذاشت؟
خدمات: تجهیزات ایمنی و اقدامات احتیاطی را که در محل ارائه خواهید داد، شناسایی کنید، از جمله اقدامات امنیتی که برای همه موارد فوق، و حوزه های خطر که در ارزیابی خطر مطرح ساخته اید، اجرا خواهید کرد.
غرفه ها: جزییات کالاهای نمایشی خود را که ممکن است خطری را برای عموم و/ یا اپراتور مطرح سازد برای برگزارکنندگان ارائه دهید. چگونه این کالای نمایشی به غرفه شما تحویل داده خواهد شد؟ چه نوع تجهیزات خاصی حضور خواهند داشت؟ چه نوع ضایعات خطرناک تولید خواهند شد؟ چه اقداماتی برای انهدام این ضایعات صورت خواهد گرفت؟
8- فرم نمونه گزارش روش کار:
لطفاً توجه داشته باشید که این فرم ساده شده ممکن است برای غرفه های بزرگتر و پیچیده مناسب نباشد و بنابراین غرفه داران باید نسخه خود را تسلیم کنند. این فرم را فتوکپی نکنید!
مسئول
(کارمندی که مسئول ساخت و جمع آوری غرفه شماست): آقای ….. مسئول مستقر در محل است و در موارد اضطراری می تواند خارج از ساعات اداری با شماره ( موبایل) با او تماس گرفت
جزییات و مکان غرفه
(بارگیری ها، ابعاد، موقعیت، ویژگی های نامتعارف غرفه): در سالن ….. در غرفه …… در متراژ……. با محاسبات ساختمانی برای بار…… kg/M2 نصب خواهد شد
دستیابی
(جزییات نقطه ورود به سالن ها و مسیر رسیدن به موقعیت نهایی): هیچ نوع دسترسی نابهنجاری وجود نخواهد داشت- تعداد تخمینی وسایل نقلیه در محل 3 واحد خواهد بود
نصب و جدول زمانی
(توالی و زمان بندی که طی آن عوامل غرفه ساخته خواهند شد، از جمله نقشه تاسیسات ، اتصالات برق. ..) ما غرفه در قالب دو تیم نصب خواهیم کرد- یک تیم برای نیم طبقه بالایی و یک تیم برای دیوار پشتی، دیوارهای جداکننده، کالاهای نمایشی و…؛ تعداد تقریبی ساعات نصب غرفه 36 ساعت می باشد که با جدول زمانی برگزارکننده مطابقت خواهد داشت؛ در این نمایشگاه کار تا دیروقت صورت نخواهد گرفت؛ تعداد پرسنل مورد نیاز ( طی ساعات مجاز) برای تکمیل مطمئن غرفه 8 نفر می باشد
پایداری
(روش های تضمین پشتیبانی مناسب ساختار برای همه اجزای غرفه که نیاز به بست ضربدری، محاسبات و تاییدیه بازرسی از جانب یک مهندس ساختمان مستقل دارند): پایداری در تمام مدت تضمین خواهد شد روال ها از این قرارند: ساختار نیمه طبقه بالا شامل ستون ها و تیرک خواهند بود(تیرک های فولادی محکم با سطح مقطع مربع20×20 سانتیمتر شامل فولاد 200IPB . مراحل نصب: ابتدا چارچوب روی کف زمین سوار می شود، توسط کامیون در سطح عمودی بالا می رود، توسط پشت بند های موقت نگهداشته می شود. چارچوب دوم نیز در سطح عمودی بالا می رود و با استفاده از تیرچه به چارچوب اول متصل می شود. سپس پشت بندها برداشته می شوند زیرا این ساختار مستطیلی می تواند به طور مستقل برجا بماند. این ساختار تعیین موقعیت و تراز خواهد شد.سپس تیرچه های لازم به ساختار اصلی یکی بعد از دیگری (به طور متوالی) وصل می شوند تا این که نیم طبقه بالا کامل شود. ستون های چوبی در تیرچه های فولادی وارد می شوند تا حائلی برای صفحه کف سکو باشند( به ستونهای چوبی پیچ می شوند). پلکان روی نیم طبقه بالا سوار شده و نصب می گردند. قبل از پیگیری ادامه کار روی نیم طبقه بالا نرده ها قرار خواهند گرفت.
بالابری
(فهرست تجهیزاتی که به کار خواهند رفت، قابلیت ها، وزن، مکان و بارگذاری های صحن. مجوز و گواهی صلاحیت اجرای کار کارکنان را بررسی کنید. گواهی بازرسی و سابقه نگهداری و تعمیر دستگاه را بررسی کنید). لیفتراک برای برپا سازی لازم است. ظرفیت بالا بردن 2 تن که توسط شرکت منتخب تامین می شود.
داربست سازی
(جزییات داربست های موقت و متحرک، برج های دستیابی و دیگر فعالیت هایی که در ارتفاع صورت می گیرند و در نظر دارید انجام دهید را ذکر کنید)یک برج داربست 3 متری در محل خواهد بود همراه با نگهبانانی که به طور صحیح در محل عمل خواهند کرد. کارگران آموزش دیده اند و در سیستم های داربست تجربه دارند.
COSHH
(هر نوع استفاده از مواد سمی و خطرناک باید با صلاحدید برگزار کننده و Venue باشد. حفاظت پیش بینی شده برای کارکنان و کارگران در غرفه های مجاور را مطرح کنید): هیچ نوع مواد سمی یا خطرناک در محل به کار نخواهد رفت.
محیط
(هر نوع صدای نابهنجار را که ممکن است حضور داشته باشد، یا کاری که گرد و خاک و دود تولید می کند ذکر کنید. چه نوع تهویه و اقدام کنترلی پیش بینی شده است؟): هیچ نوع صدای نابهنجار، گرد و خاک و دود وجود نخواهد داشت. تهویه سالن مناسب است.
خدمات
(مشخص کنید که در کجا فعالیت الکتریکی، جوشکاری، .. صورت می گیرد): برقکاری توسط پیمانکار منتخب صورت خواهد گرفت. هیچ نوع جوشکاری ، گاز، هوا فشرده، اب یا ضایعات وجود نخواهند داشت
ویژگی های امنیتی
(تجهیزات و پیش بینی های احتیاطی را که در محل خواهید داشت ذکر کنید، از جله اقدامات ایمنی را که برای همه موارد فوق، و حوزه های خطر شناسایی شده در ارزیابی خطر خود اجرا خواهید کرد): کلاههای ایمنی برای همه کارگرانی که در مجاورت کار در ارتفاع هستند، تهیه خواهد شد،
کالاهای نمایشی
(جزییات کالاهای نمایشی را که ممکن است برای عامه و/یا کارکنان خطری محسوب شوند در اختیار برگزارکننده بگذارید. چگونه این کالاها به غرفه شماتحویل داده می شوند،؟چه ضایعات خطرناکی تولید خواهد شد؟) دستگاه DRO45/W با طناب محصور خواهد شد و سپر ایمنی قوی به کار می رود چنانکه در ارزیابی خطر ما به تفصیل آمده است. این دستگاه توسط شرکت بالابری منتخب وارد غرفه خواهد شد. ضایعات بعد از پایان هر رور جمع آوری می شود و توسط شرکت …. به طور مطمئن خارج می گردد. دستیابی به این شرکت با برگزارکننده قبل از نمایشگاه توسط….. صورت خواهد گرفت.
عملکردهای اضطراری
این اقدامات ایمنی با مجوز شرکت NEC ارائه می شوند. روشن است که شما باید روشهای ایمنی VENUE خود را انتشار دهید.
این اعلان را در محلی قابل رویت در غرفه خود نصب کنید.
حریق
NEC توسط یک سیستم اخطار حریق و آبفشانی خودکار محافظت می شود. اگر با حریق مواجه شدید:
1- شیشه نزدیک ترین نقطه اخطار حریق را بشکنید. این نقاط در کنار هر در ورودی، در دفاتر برگزارکننده و در نواحی تالار مرکزی و میدان اصلی قرار دارند.
2- به اتاق کنترل حریق با شماره تلفن کنید و محل و نوع سانحه را اطلاع دهید.
3- در کمال آرامش موقعیت را به غرفه داران مجاور اطلاع دهید، البته تنها در صورتی که این کار ایجاد دردسر نمی کند، و با وسیله اطفا حریق مناسب آتش را مهار کنید.
پزشکی
مرکز پزشکی در میدان اصلی بین سالن 1 و 2 قرار دارد. تلفن های اضطراری در کنار اکثر درهای ورودی در محدوده تمامی سالن ها قرار دارند.
در صورت وقوع وضعیت اضطراری پزشکی لطفاً با شماره……. تماس بگیرید و محل دقیق سانحه و جزییات جراحات وارده را اطلاع دهید.
امنیتی
بسیار حائز اهمیت است که غرفه خود را مرتباً بررسی کنید تا مطمئن شوید که هیچ بسته یا پاکت ناشناسی در آنجا باقی نمانده است. اگر به چیزی مظنون هستید، با دفتر کنترل حفاظت به شماره …… تماس بگیرید. خصوصاً دقت داشته باشید که هیچ گاه اقلام باارزش را بی مراقب در غرفه خود جا نگذارید.
اعلان های اضطراری
در صورت وضعیت فوق العاده به دنبال صدای زنگ این اعلان پخش خواهد شد:
"کارکنان لطفاً توجه کنید با شماره 100 تماس بگیرید" و دوباره صدای زنگ تکرار می شود.
غرفه داران باید غرفه خود را به دنبال شیء مشکوک جستجو کنند و اگر اطلاعاتی یافت کردند بلافاصله دفتر کنترل ایمنی را مطلع سازند. همچنین مراقب باشید که شاید لازم باشد ساختمان را ترک کنید. اما اگر دیگر خطری وجود نداشت، این پیغام پخش خواهد شد:
"کارکنان لطفاً توجه کنید، لغو تماس با شماره 100"
غرفه داران نباید به هیچ وجه بازدیدکنندگان/ عموم را از معنای این اعلان ها آگاه کنند زیرا ممکن است سبب ترس و وحشت بی مورد شود.
اقدامات احتیاطی
اگر لازم باشد که ساختمان تخلیه شود، پیغام ذیل پخش خواهد شد:
"لطفاً توجه کنید. این یک اعلان اضطراری است. وضعیت اقتضا می کند که همه ساختمان را ترک کنند. لطفاً از نزدیک ترین خروجی ساختمان را ترک کنید."
چک لیست های غرفه دار/ مشارکت کننده:
همه شرکتها/ مشارکت کنندگان از روز اول ساخت، تا آخرین روز جمع آوری مسئول کارکنان، پیمانکاران، پیمانکاران فرعی و بازدیدکنندگان از غرفه خود می باشند.
کلیه غرفه داران غرفه داران/ مشارکت کنندگان باید مطمئن شوند که همه افراد، شرکتها، کالاهای نمایشی، جلوه های نمایشی که به نمایشگاه می آورند با قانون کار بهداشت و ایمنی 1974 انطباق دارند و تا آنجا که از نظر منطقی عملی است، بهداشت، ایمنی و رفاه در تمام طول مدت نمایشگاه برای خود و دیگران تضمین می شود و اقدام- یا عدم اقدام- آنها منجر به وقوع حادثه، جراحت یا محیطی ناامن نمی گردد.
غرفه دارانی که از غرفه پیش ساخته نمایشگاه استفاده می کنند: این غرفه داران نیز لازم است تعهدنامه بهداشتی و ایمنی را کامل کرده و مسترد نماید اما نیازی ندارند که با نکات ب، ج، و د انطباق داشته باشند مگر این که یک عملکرد خطرناک و… داشته باشند. لطفاً روی فرم برگشتی خود کلمات "عدم خطر/ تنها خطرات جزیی" و "غرفه پیش ساخته نمایشگاهی" را ذکر کنید.
غرفه دارانی که غرفه خود را می سازند: این غرفه سازان می توانند با انتخاب یک نماینده از شرکت خود برای پیش بینی همه عوامل غرفه سازی خود به بهترین نحو بهداشت و ایمنی در محل را کنترل کنند- یک "ناظر برنامه ریزی" (یا سرکارگر) با مسئولیت مخصوص برای کنترل بهداشت و ایمنی- از جمله تهیه اطلاعات و دستورالعمل صحیح، آموزش، حفاظت و نظارت بر همه بخشهای مربوطه در تمام طول مدت نمایشگاه. ناظر برنامه ریزی مسئول انجام یک ارزیابی خطر و گزارش روش کار برای فعالیت های شرکت شما در محل است، و برای کسب گزارش روش کار مناسب از پیمانکاران شما قبل از ساخت. لطفاً توجه داشته باشید که اگر ناطر برنامه ریزی تنها هنگام مراحل ساخت و جمع آوری حضور داشته باشد، آنگاه یک فرد ارشد باید انتخاب شود تا مسائل بهداشتی و ایمنی را طی دوره برگزاری کنترل کند.
چک لیست غرفه داران/ مشارکت کنندگان برای بهداشت و ایمنی:
* یک ناظر برنامه ریزی برای مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری انتخاب کنید.
* قوانین وضعیت اضطراری موجود در این دستورالعمل کپی کنید و مطمئن شوید که همه کارکنان و پیمانکاران شما نسخه ای از آن را دارند.
* نسخه از فرم بهداشت و ایمنی را امضا و مسترد کنید. لطفاً توجه داشته باشید که نشان ها و مجوزهای عبور منوط به استرداد این فرم می باشند.
* در مرحله پیشنهاد مناقصه، از پیمانکاران اصلی خود ارزیابی خطر را بخواهید که خصوصاً برای محیط نمایشگاهی منحصر بفرد طراحی شده است. گزارش آموزش کارکنان، آمار سانحه، اخذ معرف و مدارک استانداردهای کار قبلی را مطالبه نمایید. به طور خلاصه، مطمئن شوید که پیمانکاران شما معتبر و شایسته هستند.
* یک ارزیابی خطر برای فعالیت های خود در محل و یک گزارش روش کار مناسب تهیه کنید و آنها را همراه با طرح های غرفه خود به شرکت SMS ارائه دهید.
* یک برنامه آموزشی مناسب برای کارکنان و پیمانکاران خود پیش بینی کنید که خطرات در محل را مطرح می سازند تا مسئولیت های خود را درک کنند و انجام دهند. توصیه می شود که مسائل بهداشتی و ایمنی در بخش آموزش/ جلسات پیش از نمایشگاه صورت بگیرند.
* برنامه کاری خود را طی دوره ساخت و جمع آوری تنظیم کنید. یک گردش کاری در زمان اضافه را زمان بندی نمایید.
* یافته های خود را بعد از نمایشگاه مرور کنید تا حوزه هایی را که به توجه بیشتری نیاز دارند، و کانون وقوع حوادث را بیابید و اقدام لازم را برای آینده انجام دهید.
فرم X اظهارنامه بهداشت و ایمنی غرفه داران
لطفاً این فرم را تکمیل کرده و تا تاریخ….. به آدرس ذیل مسترد کنید.
——————————-
در صورت هرگونه پرسش با شماره تلفن ………. تماس بگیرید.
1- بهداشت و ایمنی در قانون کار مصوب 1974 (HASAWA 74)
لازمه ورود به نمایشگاه این است که هر غرفه دار، پیمانکار، پیمانکار فرعی، تامین کننده و عوامل آنها از قانون HASAWA74 و دیگر قوانین حاکم بر VENUE پیروی کنند. غرفه دار می پذیرد که برعهده قانونی و اخلاقی وی می باشد تا تضمین کند به واسطه اقدامات آنها در نمایشگاه بهداشت و ایمنی خود و دیگران به مخاطره نخواهد افتاد.
نماینده بهداشت و ایمنی ما در غرفه …………………… خواهد بود
سمت:……………………….. شماره تلفن همراه………………………
غرفه دار…………………….. شماره غرفه …………………………….
نشانی………………………………………………………………………….
کد پستی………………………………………………………………………
تلفن………………………………… فاکس………………………………
این قسمت باید توسط فرد ارشد از شرکت مشارکت کننده امضا شود
با اخذ مجوز از …………………………… در تاریخ ……………………….
سمت……………………….
توجه: مجوزهای عبور پیمانکاران صادر نخواهد شد مگر آنکه این فرم طبق مقررات توسط شرکت مشارکت کننده امضا شده و مسترد شود. (()
الف) ما غرفه دار غرفه های پیش ساخته نمایشگاهی هستیم. ما از حضور خطرات بالقوه در محل آگاه هستیم و کارکنان خود را آموزش داده ایم و این خطرات را در بولتن ایمنی درج می کنیم. کالاهای نمایش و فعالیت های ما سبب هیچ خطری برای خودمان و دیگران در محل نخواهد شد.
ب) ما غرفه دار غرفه ساز هستیم. پیمانکار اصلی ما یک ارزیابی خطر ویژه برای این رویداد نمایشگاهی و مطابق با قانون HASAWA74 انجام داده است و در همه زمینه های خطر شناسایی شده خود و دیگر پیمانکاران فرعی و کارکنانش تعلیم دیده اند.
ج) من تضمین می کنم که پیمانکار اصلی غرفه ما دارای گزارش کار مناسب و کافی است که برای نمایشگاه آماده شده است- و او مرا در خصوص شایستگی انجام فعالیت های مربوطه قانع نموده است.
د) من یک نسخه از ارزیابی خطر و سیاست بهداشت و ایمنی شرکت خود را در نمایشگاه (نام نمایشگاه) ارائه خواهم کرد. کارکنان غرفه ما به اندازه کافی در خصوص مسائل مربوطه آموزش دیده اند تا فعالیت های خود را به طور شایسته انجام دهند.
2- پیمانکار اصلی غرفه ما…………….. می باشد
الف) غرفه ساز ( فقط برای غرفه سازانی که غرفه سازی دارند)
شرکت …………………………………………………………………………
نام فرد رابط ……………………………… سمت: ………………………………
نشانی: ……………………………… ………………………………
کد پستی ………………………………
تلفن: ……………………………… فاکس ………………………………
ب) پیمانکار بالابری( تنها در صورتی که برگزارکننده به شما اجازه می دهد تا پیمانکار منتخب خود را داشته باشید)
شرکت …………………………………………………………………………
نام فرد رابط ……………………………… سمت: ………………………………
نشانی: ……………………………… ………………………………
کد پستی ………………………………
تلفن: ……………………………… فاکس ………………………………
ج) پیمانکار مدیریت ضایعات خطرناک
شرکت …………………………………………………………………………
نام فرد رابط ……………………………… سمت: ………………………………
نشانی: ……………………………… ………………………………
کد پستی ………………………………
تلفن: ……………………………… فاکس ………………………………
لطفاً توجه داشته باشید که مجوزهای عبور پیمانکار ارسال نخواهد شد مگر این که این فرم در موعد مقرر امضا و مسترد شود. لطفاً توجه کنید که این نمایشگاه یک سایت HARD HAT می باشد.
لطفاً مطمئن شوید که پیمانکاران شما دارای یک برنامه چرخش کار در زمان اضافه کاری می باشند. برگزارکننده را از ادامه کار تا دیر وقت مطلع سازید.
لطفاً تعداد…………. مجوز برای پیمانکاران ما ارسال کنید.
لطفاً بیاد داشته باشید تا نسخه ای از این فرم برای پرونده خود نگهداری کنید.
مدیریت بهداشت و ایمنی
طراحی نقشه ساختمان
مدیریت مناسب ایمنی با طراحی نقشه ساختمان شروع می شود. یک شرکت یا فرد شایسته و با تجربه باید طرح اولیه نقشه ساختمان را طراحی کند و ورودی و خروجی های امن و همه الزامات VENUE را مد نظر داشته باشد. جریان ترافیک بازدیدکننده، زاویه دید، خدمات اضطراری، فواصل سفر و شرایط صحن در نظر گرفته شود ضمن این که به درآمد کل/ ناخالص خود رویداد نمایشگاهی نیز توجه می کند.
تاییدیه های طرح های غرفه
برگزارکننده باید بررسی های مناسب و کافی را از مقاصد غرفه داران خود داشته باشد تا تضمین کنند طرح های غرفه آنها معیارهای مربوطه را برآورده می سازد. ملاحظات چندی وجود دارد که هنگام بررسی طرحها مطرح می باشند، زیرا طرح غرفه تسلیم شده باید با قوانین ساختمان سازی/ VENUE، پیشگیری از حریق و قوانین و مقرارت برگزارکننده مطابقت داشته باشد. یک فرد شایسته باید طرحها را بررسی کند تا مطمئن شود با چنین قوانینی مطابقت دارد. برخی از غرفه ها و ساختارها (به بخش محاسبات ساختمانی و ساختارهای پیچیده مراجعه کنید) به بررسی های بیشتری و مفصل و تاییدیه بازرسی از طرف مهندس ساختمان نیاز دارند.
هنگامی که جزییات لازم به دست آمده باشد، طرحها (و محاسبات ساختمانی، گزارش روش کار …) از طریق VENUE به مقام مربوطه تسلیم می شود. اما اخیراً این مقام مسئول تنها نیاز دارد تا طرحها را ببیند و مطمئن شود که برگزارکننده حوزه های خاص مسئولیت خود را در نمایشگاه به درستی کنترل می کند و در عوض برگزارکننده خود تنظیم کننده این امور می باشد.
غرفه های محصور شده
غرفه هایی که به طور کامل توسط دیواره ها محصور شده اند باید خروجی های اضطراری بیشتری داشته باشند تا حداکثر فاصله سفر از غرفه به میزان 10 متر باشد (این فاصله را با venue در میان بگذارید). ورودی و خروجی ها برای معلولین نیز باید مد نظر باشند، همراه با یک ناحیه ردیفی در محدوده دیواره های غرفه تا ترافیک جمعیت حاضر در راهرو به حداقل برسد. خود دیواره ها باید به اندازه کافی قوی و مرتفع باشند.
لبه های سکو
مطلب ذیل تنها یک پیشنهاد است زیر خارج از مقررات ساختمانی می باشد و نیازی نیست که مستقیماً در غرفه های نمایشگاهی مطرح شوند. اما کمک می کند تا تعداد جراحات ناشی از لغزش ها، سرخوردن و سقوط از لبه های سکوها در نمایشگاههای شلوغ تر کاهش یابند.
بر اساس سابقه، در اکثر نمایشگاههای عمومی که شمار فراوان بازدیدکنندگان با کالاهای و جاذبه های چشمگیر تلفیق می شوند، وقوع جراحات توسط یک پله عمودی روی لبه غرفه بسیار بیشتر می شود. تحت یک ارزیابی خطر که برای یک نمایشگاه عمومی در سال 1996 صورت گرفت، مشخص شد که یک شیب کوتاه (حداکثر 20 درجه) در لبه سکو به طور قابل ملاحظه ای لغزش ها و سرخوردن ها را کاهش می دهد و مهمتر این که جراحات جدی را حذف می کند.
بنابراین توصیه می شود که همه سکوهایی که بازدیدکننده می تواند از طریق آنها به یک غرفه دستیابی پیدا کنند، یک لبه شیب دار غیرلغزنده داشته باشند. در اکثر venue هایی که مجاری زیرزمینی دارند، معمولاً به یک سکو برای پنهان کردن خدمات روی غرفه نیازی نیست. هر نوع تصمیم گیری در خصوص گنجاندن این مورد به عنوان یک قانون غرفه سازی در نمایشگاه شما باید با تاییدیه کامل venue مربوطه باشد، ضمن این که طراحان غرفه باید مجاز باشند تا این لازمه ایمنی را برای هر غرفه خاص تعبیر کنند. در صورت امکان هیچ گونه لبه تیز یا لبه فلزی وجود نداشته باشد. اگر لازم باشد یک (رامپ) شیب راهه جداگانه برای معلولین در نظر گرفته شود که حداکثر شیب آن 1:12 است اما اطراف آن باید کاملاً امن باشد.
شیب راهه ها (ramp) برای معلولین
تغییر ناگهانی در سطح از سکوی غرفه هنگامی که یک شیب راهه یا رامپ برای معلولین به کار می رود، در گذشته سبب حادثه شده است. بنابراین چنین شیب راهه هایی باید با رنگی کاملاً متضاد از غرفه اصلی باشد و دو لبه باید توسط یک نرده در ارتفاع بین 849-1100 میلیمتر محافظت شود، و فاصله ایمن تا سقف یکپارچه به ارتفاع 2 متر باشد. پهنای رامپ باید حداقل 1000 میلیمتر باشد و شیب آن از 1:12 بیشتر نباشد. هرگاه یک ارزیابی خطر احتمال حضور افراد معلول بیشتری را در نمایشگاه بدهد، این معیارها به ملاحظه و بررسی بیشتری نیاز خواهند داشت.
ساختارهای پیچیده و محاسبات ساختمانی
با افزایش گرایش مقامات نمایشگاهی برای آنکه ساختارهای پیچیده را تا قبل از اجاره نامه تایید نکنند بلکه فقط مخالفتی با ساخت آن نداشته باشند، اکنون این مسئولیت برگزارکننده است تا مطمئن شود هم ایمنی و هم استواری در نمایشگاه آنها وجود دارد. ساختارهای پیچیده غرفه هایی هستند که به پشت بندسازی نیاز دارند و باید محاسبات ساختمانی آن توسط یک مهندس ساختمان واجد شرایط صورت بگیرد.
این محاسبات ساختمانی باید بررسی شوند تا هم مقامات venue و هم مهندس ساختمانی دوم که به طور مستقل از مهندس اول عمل می کند و توسط برگزارکننده نمایشگاه انتخاب می شود، از صحت آن مطمئن شوند. این مهندس ساختمانی باید در محل حداقل دو بررسی بصری روی استواری ساختارها داشته باشد تا تضمین کند کار در تمام مراحل ساخت غرفه به درستی پیش می رود.
محاسبات ساختمانی باید
1- همراه با نقشه های غرفه به مقام مسئول نمایشگاه در زمان مقرر تسلیم شوند تا مجوز ساخت به برگزارکننده مسترد شود؛
و یا
2- به یک مهندس ساختمانی مستقل تسلیم شود که مسئول ارائه گواهی بازرسی محاسبات ساختمانی به برگزارکننده می باشد، و برای هر غرفه تصریح می کند محاسبات ساختمان رضایت بخش هستند.
سپس برگزارکننده می تواند به غرفه دار اعلام کند که اجازه ساخت غرفه را دارد یا به تغییرات بیشتری نیاز دارد. این روش باید ابتدا مورد توافق venue قرار بگیرد.
توجه داشته باشید که برخی از ساختارها مانند میله پرچم، تاق های تخته چندلا سبک، علائم، درختان، ستونها و … را نمی توان با محاسبات ساختاری ارائه داد. در این صورت، یک فرد واجد شرایط باید یک گزارش روش کار برای تایید ساخت و ساز آنها تهیه کند.
فهرستی از ساختارهایی که به نظر "پیچیده" می رسند، در بخش ضمیمه آمده است. چگونگی بازپرداخت هزینه این خدمات بسته به نظر برگزارکننده دارد.
معابر:
Venue پهنای معابر و مکانها را بسته به اندازه و ماهیت نمایشگاه، میزان بازدیدکننده مورد انتظار و ظرفیت سالن تصریح خواهد کرد. به طور کلی، راهروها باید در راستای معابر اصلی / مرکزی venue مستقیماً به طرف خروجی یا درهای اصلی باشند و از خمش و پیچ خودداری شود. پهنای راهرو نباید از معبر مرکزی کمتر شود، و یک زاویه دید مناسب برای بازدیدکنندگان وجود داشته باشد تا به راحتی علائم اضطراری را ببینند و در صورت وضعیت اضطراری، مسیر خروج در دید آنها قرار داشته باشد.
معابر اضطراری باید هم روی نقشه ساختمان پیمانکار و هم در محدوده خود venue طی مراحل ساخت و جمع آوری علامت گذاری شوند برای راهنمایی بیشتر از طراح مجرب و شایسته کمک بگیرید.
ورودی ها:
تعداد بازدیدکنندگان و زمان مورد نیاز برای خروج آنها از venue در صورت وقوع یک وضعیت اضطراری عامل مهم در طراحی ورودی ها می باشد. مقام مسئول نمایشگاه تصریح خواهد کرد که چه میزان فضا توسط عملیات ثبت نام بازدیدکننده، میزهای بازرسی کیف، …. اشغال می شود اما معمولاً کل میزان همه ساختارها نباید بیشتر از ماکزیمم 50% هر ورودی اشغال شود. جزییات را با venue مطرح سازید.
صندلی:
هرگاه نمایشگاه به صندلی بیشتری نیاز داشته باشد که قبلاً در venue وجود داشته است، آنگاه هر نوع صندلی موقت، باید توسط فرد معتبر و واجد شرایط قبل از استفاده بازرسی شود. مقام مسئول نمایشگاه نیز می تواند راهنمایی لازم را ارائه دهد.
مسیر ترافیک :
هرگاه عملی باشد، عابران پیاده را از وسایل نقلیه دور نگه داشته و ورودی و خروجی جداگانه در نظر بگیرید. اما اگر این امر عملی نباشد، علائم هشداردهنده بزرگ و آشکار در همه این نقاط نصب کنید. ممکن است شرایط نورپردازی بهتر و حفاظتی نیاز باشد و یک علامت محدودیت سرعت برای همه وسایل نقلیه نصب گردد. قبل از نمایشگاه، همه پیمانکاران باید یک بولتن ایمنی دریافت کنند که خطرات مهم و اقدامات کنترلی که در محل مطرح است، ارائه می دهد.
مرکز امنیتی:
محل و روش ایجاد ارتباط با مرکز امنیتی توسط یک بولتن امنیتی قبل از نمایشگاه برای همه غرفه داران و پیمانکاران باید ارسال شود.
مرکز پزشکی/کمک های اولیه در محل:
وظیفه مراقبت شما در مقام یک برگزارکننده شامل تهیه منطقی کمکهای اولیه و پزشکی در نمایشگاه است.
سطح پوششی که مورد نیاز است از ارزیابی خطر شما مشخص می شود (برخی از مقامات نمایشگاهی حداقل الزامات را در venue اعمال نموده اند). با توجه به متفاوت بودن اندازه، دامنه و میزان و موقعیت نمایشگاهها معیارها نیز متفاوت می باشند. فهرست ذیل اثری بر سطوح مورد نیاز پوشش خدمات پزشکی خواهد داشت:
الف) حضور مورد انتظار
ب) تسهیلات پزشکی موجود در venue
ج) مجاورت نزدیک ترین واحد سوانح
د) ماهیت نمایشگاه
ه) ماهیت بازدیدکننده مورد انتظار
و) در دسترس بودن الکل
ز) محدودیت های زمانی در ساخت و جمع آوری
ح) ابزارهای ارتباطاتی
مراجعه به سوابق حوادث قبلی نیز می تواند مفید باشد. به خاطر داشته باشید که سطوح مورد نیاز این پوشش پزشکی از یک متخصص کمک های اولیه در اداره برگزار کننده تا یک بیمارستان کاملاً مجهز در محل می باشد و بسیار حائز اهمیت است که یک سطح منطقی پوشش را برای نمایشگاه در ذهن داشته باشید.
هنگامی که تعداد پیمانکاران بیشتری در یک دوره زمانی کوتاه در ناحیه رفت و آمد می کنند، یا در زمان کار 24 ساعته، حضور بازدیدکنندگان جوان یا پر شر و شور یا کالاهای نمایشی خطرناک این کمک های اولیه باید به طور قابل ملاحظه ای افزایش یابند.
توجه: برای تسهیل ارتباطات ضروری نیست که بیشتر از دو پایگاه کمکهای اولیه در venue های مسقف داشت، هرچند ارزیابی خطر برگزارکننده تعداد دقیق مورد نیاز را مشخص خواهد کرد. محل و روش ایجاد ارتباط با مرکز کمک های اولیه قبل از نمایشگاه به غرفه داران و پیمانکاران از طریق بولتن ایمنی باید ارسال شود.
مراکز ملاقات/ اطلاعات/ اموال گمشده
هرگاه venue دارای این تسهیلات نباشد، نواحی خاصی یا دفاتری تخصیص یابد و در اعلانات محل آنها مشخص شود. یک دفتر اموال گمشده باید به دلایل امنیتی در خارج فضای اصلی نمایشگاه مستقر شود و در تمام دوران گشایش نمایشگاه باز باشد و اقلام پیدا شده و گمشده بیرون و داخل آورده شود.
همه مراکز اطلاع رسانی باید در محدوده فضای اصلی نمایشگاه باشد و توسط کارکنان مطلع و با لباس فرم اداره شود. این مراکز برای فروش کاتالوگ نمایشگاه نیز مناسب هستند!
یک مرکز ملاقات برای اکثر نمایشگاهها توصیه می شود که باید نزدیک تلفن های عمومی باشد و قلم و کاغذ برای استفاده بازدیدکنندگان در دسترس باشد و توسط اعلانات محل آن مشخص شود.
استفاده بیش از حد از سیستم اطلاع رسانی عمومی برای پیدا کردن افراد گمشده و ارسال پیغام ها حساسیت مردم را نسبت به این پیام ها کم می کند. این امر خصوصاً هنگامی مشکل ساز است که وضعیت فوق العاده ای پیش می آید و باید اقدام لازم در مورد آن صورت بگیرد. استفاده از سیستم اطلاع رسانی عمومی باید در حداقل میزان خود استفاده شود تا تضمین شود که اعلان های مهم امنیتی دریافت می شوند.
بهداشت و نظافت
آماده سازی، پخت و توزیع غذا
غرفه داران باید قبل از نمایشگاه، برنامه های کترینگ/ پذیرایی خود را با پیمانکار کترینگ venue هماهنگ سازند. معمولاً این بخشی از اجاره نامه است که همه رستوران ها، پذیرایی، تنقلات و…. پیمانکار منتخب دارند و قبل از انجام فعالیت های خود از venue محوز کسب می کنند.
درخصوص پخت در فضای باز ترتیبات لازم صورت می گیرد به نحوی که دور از طبقه فوقانی یا خروجی های صحن باشند و در جایی قرار بگیرند که راه گریز از این نوع خروجی مسدود نشود.
وضعیت قرارگرفتن وسایل گازی
وسایل پخت و پز و گرمایش گازسوز، غیر از وسایلی که توسط مقام مسئول نمایشگاه مجاز شمرده شده اند، باید فقط توسط فرد دارای پروانه رسمی در اتاقها یا فضاهای محصور نصب شوند و مستقیم به هوای باز تهویه شود.
وسایل گازسوز باید دور از مواد قابل اشتعال قرار بگیرند. دستگاه هایی که شعله باز دارند باید روی پایه های غیرقابل اشتعال نصب شوند، مثلاً تخته سنگ50mm یا مواد غیرقابل اشتعال که ضخامت آنها کمتر از 25mm نیست و ارتفاع آنها کمتر از 750mm از سطح زمین نیست.
هرگاه غرفه ای منحصراً برای ارائه غذا به بیرون یا مصرف در محوطه در نظر گرفته می شود، و شامل پخت در مقیاس تجاری است، استانداردهای زیر باید به کار رود:
الف) همه پخت های گازی یا پخت هایی که از ماهیتابه های بسیار بزرگ استفاده می کنند چه گازسوز و چه غیرگازسوز، باید توسط سازه ای محصور شود که استاندارد مقاومت در برابر آتش آن کمتر از نیم ساعت نباشد. دریچه های ارائه غذا باید در نظر گرفته شوند که شامل کرکره ای از همین جنس باشند، و هنگامی که ناحیه پخت تعطیل است این کرکره ها بسته هستند. هر نوع لعاب و جلاکاری در این قسمت باید مقاوم نسبت به آتش باشد.
ب) هرگاه مقام مسئول نمایشگاه لازم بداند دستگاههایی با کلاهک فلزی تهیه می شود که مجهز به فیلترهای روغن هستند که عصاره از راه لوله مستقیماً به فضای باز هدایت می شود.
اجاق های گازی (نوع تجاری)
این اجاق ها با لوله کشی اصلی گاز کار می کنند که به غرفه لوله کشی شده است. الزامی ندارد که این اجاق ها در حصارهای ضدحریق محصور شوند.
خوراکپزی های گازی، فر، …
این موارد با لوله کشی اصلی گاز در غرفه کار می کنند و در مجاورت دیوارهای غرفه هستند، این دیوارها در برابر آتش عایق می باشند. این لوازم روی موارد غیرقابل اشتعال سوار می شوند که از تخته های سنگی با ضخامت 50mm یا ورقه ضدحریق که ضخامت آن کمتر از 25 mm نیست و ارتفاع آن از سطح زمین کمتر از 750mm نمی باشد.
ماهیتابه های بزرگ
این لوازم با کنترل های ترموستاتیکی تهیه می شوند در 200 درجه سانتیگراد خاموش می شوند از این رو مانع از داغ شدن بیش از حد روغن و flashover متعاقب می گردد. لوازمی که با این استاندارد مطابقت نمی کنند نباید استفاده شوند. این الزام برای ماهیتابه های نوع خانگی کاربرد ندارد.
در برخی از نمایشگاه ها که تعداد غرفه های پخت و پز بیشتر است، وجود تهویه مستقیم به هوای آزاد الزامی است. این امر به حجم و تراکم آشپزی در محدوده ساختمان بستگی دارد. و لوازم پخت و پز باید به نحوی در غرفه قرار بگیرند که در صورت flashover افراد حاضر در معابر تهدید نشوند.
LPG/ گازهای فشرده:
LPG اگر در هوا منتشر شود یا یک سیلندر LPG در معرض حرارت نامساعد قرار بگیرد، به شدت اشتعال پذیر هستند. بنابراین استفاده از گازهای فشرده تنها هنگامی مورد تایید قرار می گیرند که برای نمایش دادن یک کالای نمایشی ضروری باشند و حداقل سه ماه/ دوره زمانی تعیین شده، قبل از نمایشگاه مورد تایید برگزارکننده/VENUE قرار گرفته باشند.
هرگاه استفاده از گاز فشرده مورد موافقت قرار بگیرد، سیلندرهای گاز متراکم باید مطابق با توصیه های استاندارد باشند.
سیلندرهای اضافی در وضعیت تایید شده و در محوطه امن خارج از VENUE باید نگهداری شوند. هنگامی که مردم در محوطه هستند سیلندرها نباید وصل یا قطع شوند.
بهداشت غذایی:
در ادامه الزامات قانونی برای بهداشت غذایی ارائه می شوند.
1- هر غرفه مواد غذایی که شرایط بهداشتی ضعیفی دارد و یا در وضعیتی است که مواد غذایی در معرض آلودگی هستند، اجازه کار نخواهد داشت.
2- غرفه باید تمیز و نوساز باشد به نحوی به سهولت و درستی تمیز شوند. این بدان معناست که همه سطوحی که احتمال می رود طی نمایشگاه کثیف شوند باید حدافل ضدنفوذ آب یا جلا داده باشند که به سهولت تمیز شوند. توصیه می شود که پوشش کف زمین لغزنده نباشد (مفروش کردن یا کف بدون پوشش معمولاً مناسب تلقی نمی شوند.)
3- هر نوع مواد غذایی که احتمال رشد میکروارگانیسم های بیماری زا یا مواد سمی در آنها برود باید در دمای 8 درجه سانتیگراد یا کمتر نگهداری شوند.
4- هر نوع وسیله ای که با مواد غذایی تماس دارد باید تمیز نگهداشته شود و از موادی ساخته شده باشد که جاذب باشد و به راحتی و به درستی تمیز شوند.
5- همه ظروف غذایی باید تمیز نگه داشته شوند.
6- همه مواد غذایی موجود در غرفه باید از معرض آلودگی دور نگه داشته شوند.
7- هر نوع مواد غذایی که برای مصرف انسان مناسب نیستند باید دور از بقیه مواد غذایی نگه داشته شوند و برچسب "غیرخوراکی" روی آن نصب گردد.
8- غذاهایی بدون پوشش نباید با سطح زمین کمتر از 18 اینچ فاصله داشته باشند.
9- همه کسانی که با مواد غذایی سر و کار دارند باید:
ا. دستها و … خود را تمیز نگه دارند.
ب. لباسهایشان تمیز باشد.
ج. همه بریدگی ها و … با یک پانسمان آبی رنگ ضدآب پوشیده شوند.
د. هنگام کار با مواد غذایی یا در اتاقی که مواد غذایی بدون پوشش وجود دارند، سیگار کشیده نشود، آب دهان نریزند.
ه. همه کسانی که با مواد غذایی سروکار دارند باید لباس تمیز و قابل شستشو به تن داشته باشند.
و. لباس کارکنان نباید در فضایی نگه داشته شود که مواد غذای بدون پوشش نگهداری می شوند مگر آنکه در کمدی مناسبی قرار بگیرند.
ز. افراد مبتلا به التهاب معده، دیسانتری، یا هر نوع عفونت، بریدگی های عفونی و دمل و کورک … که احتمال آلوده سازی مواد غذایی را در بر دارند مجاز نیستند که به مواد غذایی بدون پوشش دست بزنند. آنها باید بلافاصله با پزشک تماس بگیرند.
ح. هر غرفه ای که در آن مواد غذایی بدون پوشش آماده، ارسال و نگهداری می شود، باید مجهز به ضماد ضدآب به رنگ آبی و بانداژهای کمک اولیه باشند.
تسهیلات شستشو:
برعهده هر غرفه دار یا دارنده امتیاز رسمی است که میزان عملکرد خود را ارزیابی کند و مطمئن شود که به میزان کافی و مناسبی از تسهیلات شستشو و تسهیلات یخچال/ فریزر در مجاورت با عملکرد خود برخوردار است.
تسهیلات شستشو مورد نیاز توسط عواملی مانند تهدید بهداشت عمومی توسط این عملکرد، مقیاس عملکرد، نوع غذا، تجهیزات به کار رفته، انواع ظروف پذیرایی(یکبار مصرف و …) تعیین می شود. هرگاه اشتراک این تسهیلات پیشنهاد شود، غرفه داران/ دارندگان امتیاز رسمی باید قبل از نمایشگاه با برگزارکننده تماس بگیرند تا مطمئن شوند که این تسهیلات به تمامی غرفه داران / دارندگان امتیاز رسمی با حداکثر ظرفیت سرویس می دهد.
کودکان در نمایشگاه
کودکان زیر 16 سال (مطابق سیاست اجرایی venue) نباید اجازه داشته باشند که طی مراحل ساخت و جمع آوری در محل باشند، حتی اگر بنا به ارزیابی خطر خود معتقد باشید که نمایشگاه شما کم خطر است. این امر خصوصاً هنگامی اهمیت می یابد که کار ساختمانی سنگین و یا جمع آوری غرفه و خطرات دیگر مطرح است. کارکنان حفاظت / ترافیک باید از ورود رانندگان همراه کودکان ممانعت به عمل آورند. زیرا:
1- ممکن است کودکان گم شوند و به شدت مجروح شوند یا کشته شوند.
2- ممکن است سهواً باعث سانحه یا آسیبی به دیگران یا اموال در محل شوند.
بسیار حائز اهمیت است که قبل از نمایشگاه و از طریق دستورالعمل غرفه دار، بولتن ایمنی و یادداشت هایی روی مجوز عبور پیمانکاران و … به کلیه طرف ها اطلاع داده شود که در درجه اول از آوردن کودکان خود به venue خودداری کنند.
مدیران سالن و کارکنان حفاظت venue نیز باید از سیاست برگزار کننده در خصوص "ممنوعیت ورود اطفال" طی نشست های تیمی مطلع شوند و این قانون اکیداً اما محترمانه رعایت گردد. توجه کنید که اعمال خشونت در این خصوص نیز می تواند منجر به سانحه گردد و اگر ثابت شود که اعمال زود ضروری نبوده است، برگزارکننده مورد پیگرد قانونی قرار می گیرد.
اما کودکان به طور اجتناب ناپذیر به محل وارد می شوند، معمولاً توسط پیمانکارانی که کالاها را تحویل می دهند یا غرفه دارانی که پیشرفت ساخت غرفه خود را پیگیری می کنند. این بهانه که "فقط برای یک دقیقه فرزندم را آورده ام" به هیچ وجه قابل قبول نیست. آیا باید مانع از کار غرفه دار شد تا زمانی که کودکان از محل بیرون برده شوند؟ در اینجا پاسخ کوتاه این است "بله" در غیراین صورت غرفه داران همیشه کودکان را به محل خواهند آورد.
برگزارکنندگان باید از مفاهیم ضمنی ممنوعیت حضور کودکان در venue مطلع باشند. هرگز به خاطر یک نمایشگاه ایمنی کودکان نباید به خطر بیفید پس جانب احتیاط را حفظ کنید.
در یک شرایط ایده آل مهدکودک های مجهز در venue پیش بینی می شود، خصوصاً برای نمایشگاههای عمومی بزرگ.
توجه: نصب یک اعلان اخطار که به والدین اعلام می کند آنها مسئول کودک خود در سالن خواهد بود، برگزارکننده یا venue را از پیگیری قانونی معاف نخواهد کرد.
کنترل پرسنل و جمعیت
در کنترل منظم تعداد بازدیدکنندگان، برقراری ارتباط بین همه گروهها در محل (خصوصاً با خدمات اضطراری)، تسهیلات رفاهی مناسب و پرسنل شایسته نقش کلیدی در مدیریت موثر بازدیدکنندگان در محل ایفا می کنند. نقشه ساختمان و راهنمای ورودی بسیاری از سردرگمی ها، شکایات و حوادث احتمالی بازدیدکنندگان را کم می کند. همچنین باید توجه خاصی به افرادی که دارای ناتوانایی ها و معلولیت ها هستند، صورت بگیرد.
اطلاعات بازدیدکننده
تابلوهای بزرگ و واضح "شما اینجا هستید" باید در نقاط اصلی سرتاسر نمایشگاه نصب شوند، مثلاً داخل سالن اصلی، مراکز اطلاع رسانی و ملاقات، نواحی کترینگ که بازدیدکنندگان معمولاً را به سوی خود جلب می کنند، و در مکان هایی که بازدیدکنندگان نمایشگاه ممکن است راه خود را گم کنند.
علامت ها
بخش علائم ایمنی در قانون کار تصریح می کند که علائم ممنوعیت، اخطار و دستوری باید نصب شوند. خروجی های اضطراری و تسهیلات شرایط فوق العاده مانند تلفن های داخلی (که باید شماره های تماس آتش نشانی، امنیتی، و پزشکی به طور جداگانه روی آنها نوشته شده باشد) و مراکز کمک های اولیه معمولاً توسط venue نصب می شوند.
– علامت های ممنوعیت برای ممانعت از رفتار خطرناک می باشند (مانند سیگار کشیدن ممنوع، ممنوعیت ورود کودکان زیر 16 سال، …) و دارای یک نماد سیاه با خطوط همراستا و یک دایره قرمز هستند.
– علائم اخطار برای هشدار به افراد هستند تا مراقب خطر خاصی باشند (خطر: لیفتراک، کار در ارتفاع…) و باید یک مثلث سیاه و نماد سیاه روی زمینه زرد باشند.
– علائم دستوری برای اطمینان از این امر هستند که مردم یک عمل ایمنی لازم را انجام می دهند (مثلاً داشتن کلاه ایمنی، رانندگی با سرعت مطمئن …) و یک دایره آبی و زمینه ای با یک نماد سفید دارند.
علائم هشداردهنده برای مراحل ساخت و جمع آوری
یک قاب با حرف بزرگ A یا نواری به رنگ سیاه/ زرد که روی زمین نصب می شود معابر اضطراری را طی مراحل ساخت و جمع آوری مشخص می کند (توجه داشته باشید: این علائم می تواند روی نسخه های A3 یا A4 نقشه ساختمان قرار بگیرند و بین همه پیمانکاران به عنوان بخشی از آگهی ایمنی توزیع گردد.)
باید یک تابلو در بیرون درهای عبور خودرو نصب شود که نمادهای بزرگ و واضح دارند و به طور مختصر در برابر خطرات اصلی موجود در داخل محوطه هشدار می دهند. این علائم باید نمادهای استاندارد را برای استفاده پیمانکاران و غرفه داران غیرانگلیسی زبان نشان دهند.
علائم راهنما برای ساعات بازدید
جداول زمانی و نشان ها برای نمایشگاههای بزرگتر به راهنمایی بازدیدکننده در یافتن مسیرها کمک می کند. راهنمایی به طرف مرکز کنترل خدمات اضطراری یا مرکز کمک های اولیه نیز باید به طور برجسته مشخص باشد.
تابلوهای "شما اینجا هستید" نیز اطلاعات مهمی برای بازدیدکننده فراهم می کند مانند بقیه نواحی، مرکز کمک های اولیه، اموال گمشده، خروجی و ..
اعلان های PA
پیغام های از پیش ضبط شده به زبان انگلیسی و هر زبان خارجی دیگر (هنگامی که احتمال حضور شماری از پیمانکاران/ نمایندگان خارجی می رود) کمک مهمی در تقویت ایمنی و اطلاع رسانی طی مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری می کند.
طی دوره افتتاح، استفاده از این پیغام ها فقط در موارد اضطراری باید صورت بگیرد و یک علامت بزرگ در دفاتر برگزار کننده می توانند از سردرگمی بازدیدکننده یا غرفه دارانی بکاهد که می خواهند از این سیستم برای پیغام های شخصی استفاده کنند. شما می توانید از مگافون برای استفاده توسط کارکنان خود، مسئولین سالن و پلیس بهره ببرید.
ازدحام
نقشه ساختمان باید در ابتدا طوری طراحی شود که از هر گونه احتمال ازدحام و ترافیک جمعیت خودداری شود. طی دوره هایی که پیش بینی می شود مشکلات جمعیت و ازدحام مهمی حضور داشته باشد، مثلاً بازدید افراد سرشناس یا برنامه های خاص معرفی محصول، آنگاه به راه بندی ها، پرسنل و علائمی بیشتری نیاز است.
در موارد حاد، به گروهی متشکل از سه یا چهار کارمند امنیتی ویژه نیاز است که جمعیت را از نظر فیزیکی از زیر فشار ازدحام بیرون بیاورند و به زودی جریان ترافیک را مجدداً هدایت کنند. این اقدام تنها با همکاری کامل VENUE صورت می گیرد و تنها هنگامی که مشارکت کننده مورد انتظار بسیار زیاد یا تحریک پذیر هستند.
اما بر یک طراحی مناسب برای نقشه ساختمان، یک برنامه اقدامات امنیتی کامل که از روی ارزیابی خطر مناسب پیاده می شود، رعایت قانون ظرفیت جمعیت، و توانایی متوقف ساختن هر نوع عملکرد، نمایش یا رویدادی که به تحریک جمعیت کمک می کند، تاکید می شود تا از بسیاری سوانح و جراحات متعاقب در درجه اول ممانعت نمود.
راه بندهای قابل حمل و نقل
به طورکلی، راه بندهای کنترل جمعیت (از نوع راه بندهای پلیس) در نمایشگاه تنها برای هدایت مجدد جریان ترافیک (عابرین و وسایل نقلیه)، تعیین نواحی تشکیل صف، و حفاظت از بازدیدکنندگان از خطرات مهم مورد نیاز می باشند. در یک طراحی مناسب ساختمان و زمان بندی دقیق رویدادهای تفریحی عمومی که در نمایشگاه، خصوصاً در غرفه ها صورت می گیرند، نیازی به آنها نخواهد بود.
کالاها و برنامه های نمایشی
برگزارکنندگان باید ماهیت کالاها و برنامه های نمایش را در نمایشگاه خود مد نظر داشته باشند و هم در ارزیابی کلی خطر برگزارکننده و هم ارزیابی خطر غرفه داران/ مشارکت کنندگان برای غرفه یا ناحیه خود تحت پوشش قرار بگیرند.
ضمن این که بار مسئولیت ها با شرکت های مشارکت کننده است تا تضمین کند هیچ یک از کالاهای نمایشگاهی آنها خطری دربر ندارند، برگزارکننده نیز باید همه اقدامات منطقی را انجام دهد که غرفه داران اقدامات احتیاطی مناسب و کافی را به کار گرفته اند. این امر به بهترین وجه توسط کسب فرم های اظهارنامه بهداشت و ایمنی حاصل می شود و سپس با بررسی فیزیکی محل.
وسایل نقلیه موتوری ساکن
هنگام نمایش محصولاتی که مخزن سوخت دارند، مانند موتور، قایق، یا ماشین آلات، آنگاه اقدامات ذیل به عنوان راهنما توصیه می شوند. توجه داشته باشید که برخی از venue ها یا در برخی از شرایط به اقدامات احتیاطی متفاوتی نیاز دارند:
1- مخزن سوخت باید حاوی حداقل، معمولاً یک گالن (حدود 5 لیتر) باشد، مثلاً فقط به مقداری که برای ورود و خروج وسیله به venue لازم است.
توجه: شواهد نشان می دهند که تخلیه کامل مخزن سوخت خطر انفجار ناص ایمنی استفاده کرد.
2- تخلیه یا پر کردن مخزن سوخت نباید طی ساعات بازدید نمایشگاه در هیچ کجایشی از بخارات و گاز دود را افزایش می دهد. اما اگر مخزن سوخت اصلاً سوخت نداشته است (در مورد یک وسیله نقلیه جدید) آنگاه بهتر است که مخزن آن کاملاً خالی نگه داشته شود. می توان از راهنمایی و توصیه تولیدکننده مربوطه یا متخص محوطه صورت بگیرد.
3- مخزن سوخت باید با کلاهک مخصوص بسته شود.
4- موتورهایی با احتراق داخلی نباید طی ساعات بازدید روشن شوند.
5- همه باتری ها باید به طور کامل قطع شوند و بی خطر گردند.
توجه: برای برخی از نمایشگاههای مخصوص اتومبیل که مسئله رقابت سیستم های صوتی مطرح است، و باتری و سیستم های کابلی بخشی از رقابت هستند، قطع کردن همه باتری ها عملی نمی باشد. در این صورت برگزارکنندگان باید با غرفه داران به توافق برسند که استانداردهای ایمنی حفظ شود. این امر شامل جداکردن مدارهای احتراق، شارژ و دشارژ کردن باتری ، همراه با کنترل اکید در خصوص حریق و ازدحام می گردد.
باید خاطرنشان گردد که در اکثر موارد، ترانسفورماتورهای مناسب و کافی می توانند به درستی به جای باتری برای تمامی وسایل موتوری به کار روند.
تجهیزات نمایشی ماشین آلات
همه ماشین آلات و محصولات متحرک در غرفه نمایشگاهی باید از نظر الکتریکی و مکانیکی قطع شده باشند و با محافظت کافی و مناسب در محل به نمایش درآیند. کلیه ماشین آلات در نمایشگاه باید از سیستم های کنترلی، محافظتی و علائم هشداردهنده مناسبی برخوردار باشند به خصوص هنگام تمیزکردن، پیاده ساختن و بررسی کیفیت تولید.
اما اگر به منظور نمایش غرفه داری بخواهد دستگاهی را روشن کند یا برای نمایش عملکرد خاصی طی نمایشگاه آن را به کار بیندازد، آنگاه سلسله مراتب کنترلی زیر باید رعایت شود، همچنین دیگر اقدامات کنترلی که غرفه دار یا تولیدکننده توصیه نموده است. هماهنگ کننده ایمنی نمایشگاه باید قبل از هرگونه اجرایی مطلع گردد و حفاظت های دقیق توسط فرد مربوطه صورت بگیرد:
1- ضامن های مناسب و کافی باید تهیه شوند که نمایش محصولات متحرک برای همه افراد بی خطر باشد. توجه: یک راه بند به عنوان صفحه محافظ می تواند استفاده شود اما نه به جای ضامن نگهدارنده. این گزینه تنها هنگامی عملی است که خطر دیگری مانند پرتاب مواد ماشین وجود ندارد و سطح اولیه ایمنی باز هم باید حفظ شود.
2- اعلان های هشداردهنده بزرگ و مشخص که نشان می دهند تغییراتی به عمل می آید، باید برای استفاده بازدیدکنندگان خارجی به کار روند و ترجیحاً به صورت تصویری.
3- در خصوص نوع حفاظی که به کار می برید تصمیم بگیرید وسپس ارزیابی خطر مخصوص خود را به برگزارکننده تسلیم کنید. غرفه داران باید به صورت مکتوب مجوز لازم را حداقل 60 روز قبل نمایشگاه با تمام جزییات هردستگاه و اقدامات پیشگیرانه خود از مشاور ایمنی و بهداشتی برگزارکننده کسب کند.
4- گروه پشتیبان و فروش خود را در خصوص ماشین آلاتی که به نمایش گذاشته می شوند، آموزش دهید.
5- مطمئن شوید که مشاور بهداشت و ایمنی برگزارکننده یا venue قبل از نمایشگاه دستگاه را در محل بررسی کرده است. این امر شامل مراحل ساخت و جمع آوری می شود.
6- سیستم های ایمنی نمایش همگانی باید توسط غرفه دار نصب شوند.
لیزرها
قلم های نوری
ابزارهای لیزری غیرنمایشی مانند قلم های نوری و اسکنرها که در ناحیه ثبت نام به کار می روند معمولاً بسیار کم قدرت هستند و از نظر طراحی شبیه صندوق پول سوپرمارکت می باشند بنابراین نیازی به مجوز خاصی ندارند. سرعت چشم برهم زدن معمولی یک فرد برای جلوگیری از هر نوع آسیب به چشم در صورت استفاده ناصحیح کافی در نظر گرفته می شود، هر چند آموزش لازمه به پرسنل ضروری است. قلم های نوری نباید بیشتر از class 2 باشند، مثلاً کمتر از 1mW.
نمایشگاههای نور لیزری
همه غرفه داران و شرکت هایی که از چنین تجهیزاتی استفاده می کنند باید مطمئن شوند که لیزرها مطابق استاندارد مربوطه هستند. این افراد حداقل چهار هفته قبل از اولین روز اجاره، باید مجوز لازمه را برای تجهیزات خود کسب کنند. احتیاط های لازمه باید در ارزیابی خطر آنها منظور شود. لیزرهای قوی که بیش از 1mW هستند نباید مستقیماً به طرف مخاطب اشعه خود را بتابانند. دستگاههای اطفا حریق مناسب و علائم مربوطه باید توسط غرفه دار تهیه شوند.
تجهیزات صنعتی/ ابزار ماشین سازی/ ابزارهای اندازه گیری
همه چنین لیزرهایی باید مطابق استاندارد مربوطه برای نمایش و استفاده در غرفه های نمایشگاهی باشند.
بازرسی های در محل
برای جلوگیری از هر نوع مشکلی در محل، توصیه می شود که برگزارکننده یا venue توسط فردی شایسته بازرسی های لازم را به عمل آورد و برچسب بازرسی تحویل دهد. هزینه هر نوع بازرسی باید بر عهده غرفه دار مربوطه باشد. عدم دریافت برچسب بازرسی منجر بدان می شود که بازرسان ایمنی و بهداشت venue مانع استفاده از لیزر شوند.
محوطه نمایشگاه و نمایشات مربوطه
همه نمایشاتی که در محوطه صورت می گیرد و نصب هر نوع وسیله باید مطابق قوانین الکتریکی منطقه باشند. معمولاً یک نسخه بنا به درخواست توسط venue ارائه می شود. پیمانکاران خدمات برقی منتخب نمایشگاهها باید کابل های اصلی و صفحه فیوز را نصب کنند و ایمنی آنها را قبل از به برق زدن تایید نمایند.
همه کابل های تاسیسات الکتریکی، هنگامی که از مسیر پیاده رو می گذرند، باید به اندازه کافی در خاک پنهان شوند تا از آسیب مکانیکی محفوظ بمانند و عابران پیاده نیز از لغزیدن، سقوط و… در امان باشند. ایجاد شیب راهه غیرلغزنده با شیب ملایم و کاملاً قابل رویت در طول مسیر عابر پیاده تنها هنگامی باید صورت بگیرد که راه مقرون به صرفه دیگری وجود ندارد وسپس تنها با مجوز venue انجام شود.
کار تا دیروقت
محدودیت های زمانی
معمولاً برگزارکننده باید زمانی کافی در اجاره نامه خود برای انجام کار و غرفه سازی در نظر بگیرد تا نیازی به کار تا دیر وقت نباشد. به همین ترتیب، طراحان غرفه باید زمان کافی طی مراحل ساخت و جمع آوری در اختیار داشته باشند. هنگامی که محدودیت زمانی به حداکثر خود می رسند همه طرف ها لطمه می بینند.
هر پیمانکاری که می خواهد تا دیروقت کار کند ابتدا باید به موقع برگزارکننده را مطلع سازد تا برگزار کننده بتواند گرمایش، نور، برق، ایمنی و کمک های اولیه را پیش بینی کند. ضمن این که بر عهده برگزار کننده است تا از ارائه خدمات کافی و مناسب در زمان کار تا دیر وقت مطمئن شود، باید قبلاً توافق شود که چه کسی مسئول این پوشش این خدمات خواهد بود. یک برگه اطلاعات که حاوی اطلاعات ایمنی است باید به هر پیمانکار هنگام ثبت کار تا دیروقت ارائه گردد.
توافقنامه برگزارکننده/venue/ غرفه دار
خط مشی ها باید بین برگزارکننده، vneue و غرفه دار تعیین شوند تا دسترسی زودهنگام برای تعدادی از غرفه داران که می خواهند غرفه های بزرگ یا پیچیده بسازند، میسر باشد. یک هزینه منطقی برای استفاده از venue بین برگزارکننده/ venue باید مورد توافق قرار بگیرد و بین تعدادی از غرفه داران که می خواهند از مزیت استفاده زودهنگام بهره ببرند، تقسیم شود.
توافقنامه ای مشابه برای زمان جمع آوری می تواند صورت بگیرد. هرگاه عملی باشد باید از اجاره های متوالی اجتناب ورزید زیرا احتمال بروز سوانح افزایش می یابد.
کار شبانه روزی (24 ساعته)
برگزارکنندگان نباید کار شبانه روزی را مجاز شمارند و اگر واقعاً نیاز مبرمی وجود داشته باشد آنگاه توصیه می شود که هر 12 ساعت پرسنل تغییرکنند. برگزارکنندگان باید از قبل مطمئن شوند که همه پیمانکارانی که قصد دارند تا دیروقت کار کنند، خصوصاً هنگامی که کار 24 ساعته مجاز است، یک سیستم ایمنی کار(SSW) تهیه نموده اند. این اقدام شامل موارد زیر است:
1- یک ارزیابی خطر مناسب و کافی برای تضمین sww
2- یک گزارش روش کار مناسب و کافی برای تضمین sww
3- زمان بندی چرخش کار تا دیروقت جهت پیش بینی زمان استراحت برای کارکنان
4- مطلع ساختن کارکنان در خصوص بسیج کمکها در موارد اضطراری و موقعیت تجهیزات اطفا حریق و خروجی از ساختمان
5- یک عضو ارشد از پرسنل یا فردی شایسته باید در تمام اوقات طی کار در دیروقت حضور داشته باشد برای موقعیت های اضطراری آموزش لازم را دیده و مجهز به کمک های اولیه باشد.
6- کارکنان جدید یا تعلیم ندیده نباید بدون نظارت اجازه کار داشته باشند، خصوصاً طی شب.
7- تحویل اقلام به غرفه نباید در اوقات شب و کار در دیروقت مجاز باشد.
مواد شیمیایی، ضایعات و دود و گاز خطرناک
مقررات کنترل مواد مضر برای سلامتی باید در تمام اوقات رعایت شوند. بسیار ضروری است که هنگام شناسایی اقدامات کنترلی مورد نیاز در خصوص مواد خطرناک از فرد واجد شرایط راهنمایی خواست. یک ارزیابی خطر در این مورد بسیار مهم است و باید موارد زیر را تحت پوشش قرار دهد:
الف) نگهداری (در venue و در غرفه)
ب) استفاده (چگونه، کی، چه چیز، کجا و چرا)
ج) پخش (دود و بخار)
د) انهدام ضایعات (برگزارکننده همراه با venue باید یک زنجیره کنترلی مناسب و کافی برای حمل و نقل، جمع آوری و انهدام تعیین کنند، خطرات حریق و مغایرت مواد خطرناک را ارزیابی نمایند)
اصول راهنمای بهداشت و ایمنی شش مرحله را مطرح می سازند که برای کاهش خطرات در هر موقعیتی به کار روند، این شش مرحله به ترتیب عبارتند از:
1- حذف خطر (مثلاً استفاده از ماده بی خطر دیگر مانند آب رنگی برای اهداف نمایشی)
2- کاهش خطر (مثلاً آوردن فقط حداقل میزان لازم در محل)
3- محصور کردن خطر (مثلاً محصور کردن ناحیه با راه بندها یا در جعبه قراردادن مواد شیمیایی)
4- کنترل خطر (مثلاً صدور دستورالعمل هایی برای بازدیدکنندگان یا استفاده از یکی از کارمندان برای کنترل بازدیدکنندگان و تضمین این امر که همه کاربران باتجربه و تعلیم دیده می باشند)
5- حفاظت از پرسنل (مثلاً تهیه لوازم محافظ از قبیل ماسک، دستکش و دیگر پوشش های محافظ برای کاربران)
6- نظم (مانند تهیه علائم هشداردهنده، تعیین یک سیستم کاری مطمئن و اطمینان از این امر که کارکنان اقدامات کنترلی را انجام می دهند.)
مراحل 1، 2 و 3 اقدامات قاطع تلقی می شوند و مراحل 4، 5 و 6 اقدامات آسان تلقی می شوند. اقدامات قاطع باید همیشه ابتدا صورت بگیرند.
هر نوع ماده خطرناکی که به هر غلت به محل آورده می شود، باید کاملاً شناسایی شوند و حداقل سه ماده قبل از شروع اجاره، مورد توجه واحد آتش نشانی برگزارکننده یا venue قرار بگیرد.
یک مکان مناسب برای نگهداری مواد شیمیایی باید تعیین شود و روش ایمنی عملکرد آن در بین همه غرفه داران توزیع گردد. این امر شامل زمان مناسب برای ورود و تحویل به غرفه می شود و این مسئولیت را می توان بر عهده پیمانکار منتخب بالابری گذاشت البته در صورتی که آنها در خصوص مواد خطرناک تجربه لازم را داشته باشند.
ترشح مواد خطرناک در محل باید بلافاصله پاک شود و مطابق با دستورالعمل ایمنی تولیدکننده رفتار گردد.
غرفه داران باید از روال گزارش دهی در محل مطلع باشند و مدیران venue در کنترل مواد خطرناکی که احتمالاً با آنها تماس خواهند داشت، آموزش ببینند.
هرگاه احتمال برود که نمایش ها با تولید مواد سمی یا دود و گاز مسموم کننده همراه هستند، در درجه لزوم مجاز ساختن این فرایند در محل باید مورد بررسی قرار بگیرد. در روشی ملایم تر مثلاً می توان مواد خطرناک را با ماده ای بی خطر تر برای نمایشگاه جایگزین نمود.
برخی از فرآیندها ممکن است نواحل قابل اشتعال در اطراف ماشین آلات پدید آورند و برگزارکننده باید با توجه به ارزیابی خطر اقدامات کنترلی مناسب و کافی انجام دهد. این امر شامل اعمال ممنوعیت سیگار کشیدن در آن ناحیه یا بخشی از venue می باشد.
نسبت به چگونگی بیرون بردن ضایعات خطرناک از محل باید توجه خاصی اعمال شود. یک شرکت حمل و نقل ضایعات خطرناک با دانش کافی درخصوص venue و موادی که باید حمل شوند، باید چنین ضایعاتی را حمل کند و سپس با ایمنی کامل آن را منهدم سازد. این پیمانکار باید واجد کلیه مجوزهای مربوط به قانون حفاظت از محیط زیست باشد.
عملیات لیفتراک
معروف ترین شرکت های بالابری اعضایBECA هستند و سیاست های کامل بهداشت و ایمنی را رعایت می کنند. شرکت های بالابری باید با یکدیگر همکاری کنند خصوصاً هنگامی که دو یا چند شرکت متفاوت در یک محل کار می کنند. برگزارکنندگان باید راهنمایی لازم را از شرکت بالابری منتخب خود جویا شوند تا اقدامات کنترلی دقیق صورت بگیرد و فرد مسئول یک ارزیابی خطر مناسب و کافی انجام دهد و یافته های آن را اجرا کند. تا آنجا که از نظر منطقی عملی باشد اصول ذیل به عنوان پیشنهادات عملی توصیه می شوند:
1- برگزارکنندگان باید ارزیابی خطر و گزارش روش کار شرکت بالابری مخصوص نمایشگاه را کسب کنند، همراه با سیاست بهداشت و ایمنی ها، و جزییاتی در خصوص آموزش و گواهی های بازرسی و صلاحیت که تجهیزات و اپراتورهای آنها را تایید می کنند.
2- ازآنجا که شرکت بالابری مسئول ناحیه بلافصل اطراف هر عملیات بالابری می باشد، باید به وضوح سکوی ایمنی در اطراف هر بالابری ساکن را تعیین کنند و توسط تیرهای مهار و نوارهای هشدار دهنده در هر کجا که عملی باشد آن ناحیه را محصور نماید. اگر ثابت شود که سکوی ایمنی را نمی توان محصور کرد، آنگاه تعداد کافی از علائم قاب های A شکل بدون پایه باید تهیه شود که روی آنها نوشته شده "احتیاط- عملیات بالابری در حال انجام است" تا به افراد حاضر در venue هشدار داده شود. پیمانکاران بالابری باید ابتدا با برگزارکنندگان مذاکره کننده تا مطمئن شوند که این روش کار محدود کننده روی نمایشگاه ندارد اما با برنامه ریزی دقیق این روش نباید مانع پیمانکاران و یا غرفه داران دیگر شود.
(توجه: مورد شماره 2 برای عملیات لیفتراک به کار نمی رود.)
2ـ اطمینان حاصل کنید که یک فرد مسئول سکوی ایمنی را در اطراف هر بالابر کنترل می کند تا افراد متفرقه دخالت نکنند. توجه: یک ناحیه بالابری ثابت فقط با کنترل فردی مسئول و بدون استفاده از روش های ذکر شده در شماره 2 فوق، ایمن نگاه داشته نمی شود.
3- تا آنجا که از نظر منطقی عملی است، مسیرهای رفت و آمد در سالن ها را مشخص کنید.
4- حداکثر سرعت مجاز را 5 mph در سالن ها برای لیفتتراک و کامیون تعیین کنید.
5- به بالابرنده ها خاطرنشان کنید که از کدام راهروها به عنوان معابر اضطراری استفاده کنند و در باز نگه داشتن این معابر از آنها کمک بخواهید.
6- از شرکت های بالابری (و دیگر پیمانکارهایی که شما در مقام برگزارکننده، مستقیماً برای نمایشگاه انتخاب کرده اید) بخواهید تا یک فرم اظهارنامه بهداشت و ایمنی را امضا کرده و به شما مسترد نمایند.
7- Venue باید همه کارکنان دفتری/ کترینگ خود را که با نمایشگاه ارتباط ندارند مطلع سازد که طی زمان ساخت و جمع آوری وارد نمایشگاه نشوند.
8- نواحی "ورود ممنوع" و "کلاه ایمنی" را در محدوده سالن هایی که بالابری در آنها انجام می شود مشخص کنید.
9ـ مجوزهای رانندگان/ اپراتورها و گواهی بازرسی تجهیزات را بررسی کنید.
10ـ مطمئن شوید که فرد شایسته شما عملیات آنها را در محل کنترل می کند.
راهنمایی مختصر در خصوص مقررات LOLER
مقررات جدید تجهیزات بالابری و عملیات بالابری (LOLER) 1998 بر آن دلالت دارند که برگزارکنندگان و غرفه داران می توانند برای اقدامات پیمانکارانی که توسط آنها استخدام شده اند و یا کسی که برای آنها کار می کند، مسئول شمرده شوند و این در صورتی است که این افراد مقررات را رعایت نکرده باشند. LOLER که برای همه تجهیزات بالابری، چه تجهیزات موجود، جدید و یا دست دوم یا اجاره شده، و برای همه عملیات بالابری بدون استثنا اعمال می شود.
تعریف تجهیزات بالابری:
این تعریف شامل اقلامی مانند نقاط دکل و طناب از پیش ساخته شده در سقف یک VENUE می باشد و زنجیرهای بالابری، SHACKLE ، پیچ قلابدار، شمع (پشت بند)، تسمه، بست چنگی، … ابزارهای دیگری که در نمایشگاهها به کار می روند عبارتند از برج فراز رو، تسمه چرمی، … . حتی شرکت هایی که از تجهیزات بالابری معمول استفاده نمی کنند اگر از وسایلی مانند لیفتراک استفاده می کنند شامل این قانون می شوند.
چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
تجهیزات بالابری
فرد یا سازمانی که مسئول یک قسمت از تجهیزات بالابری است باید یک فرد شایسته برای انجام ارزیابی استفاده از آن قطعه تجهیزات انتخاب کند. این فرد شایسته باید در خصوص فواصل مناسبی تصمیم بگیرد که طی آن هر قطعه از تجهیزات باید کاملاً بررسی و بازرسی شود. الزامات مربوط به این بررسی و نتایج آن باید گزارش شود. این اطلاعات طوری ثبت می شود که شخص مسئول آن تجهیزات بدان دسترسی داشته باشد. هر قطعه از تجهیزات بالابری باید قابل شناسایی باشد و با علامت مخصوص (SWL) "بار کاری ایمن" یا "محدودیت بار کاری" (WLL) مشخص شود. همه تجهیزاتی که این علامت را ندارند نباید مورد استفاده بالابری قرار بگیرند.
عملیات بالابری
یک ارزیابی خطر مکتوب که مخصوص بازرسی ها تجهیزات فوق است باید توسط یک فرد شایسته صورت بگیرد تا عملیات بالابری برنامه ریزی شده را ارزیابی نماید. این ارزیابی می تواند یک ارزیابی عام باشد اما باید نوع باری که بالا برده می شود، خطر سقوط بار یا برخورد با اشخاص، خطر سقوط خود تجهیزات بالابری یا تصادم آنها با افراد در آن قید
شود. این فرد شایسته که ارزیابی عملیات بالابری را انجام می دهد الزاماً نباید همان کسی باشد که بازرسی تجهیزات بالابری را انجام می دهد.
عملیات تکراری تنها به یک بار ارزیابی نیاز دارند هرچند مرور دوره ای باید صورت بگیرد تا تضمین شود عملیات بالابری ارزیابی شده به هیچ نوع تغییر نکرده اند.
چه کسی مسئول چه چیز است؟
انطباق با قانون LOLER بر عهده شرکتی است که عملیات را انجام می دهد. کارفرما ( مثلاً غرفه دار/ مشتری) کسی که عملیات بالابری را انجام می دهد باید تضمین کند که این شرکت واجد شرایط است. بنابراین غرفه دار در مسئولیت عملیات بالابری سهیم است. شیوه استخدامی (قراردادی، مستقل، خودفرما، …) تفاوتی ایجاد نمی کند. به همین ترتیب غرفه دار مسئول تجهیزات بالابری به کار رفته در هر عملیات بالابری می باشد اگر برگزارکننده یک بالابر را مستقیماً استخدام کند، آنگاه روشن است که برگزار کننده در این مسئولیت سهیم می باشد.
مسئولیت کارفرما قابل تفویض نیست. درنتیجه هر کس که در زنجیره روابط کارفرما/ کارگر است (صرف نظر از طول این زنجیره) مسئول نقض قانون شمرده می شود. بنابراین غرفه دار ( یا شرکت مدیریت) که یک مدیر غرفه یا مدیر تولید استخدام می کند تا وی نیز به نوبه خود یک بالابر استخدام نماید می تواند مسئول هرگونه تخطی از قانون شمرده شود. همچنین این مسئولیت با استخدام افرادی که مالک تجهیزات بالابری هستند ملغی نمی گردد.
بر عهده کارفرما است که تضمین کند هر فردی که عملیات بالابری را انجام می دهد شایستگی لازم را دارد. آنها باید تضمین کنند (و بتوانند ثابت کنند) همه عملیات بالابری:
الف) توسط فردی شایسته به درستی برنامه ریزی شده است.
ب) به طور مناسب نظارت می شوند.
ج) به شیوه ای مطمئن و بی خطر انجام می شوند.
مدارک مورد نیاز:
LOLER تصریح می کند که به چه اسنادی نیاز دارید.
1) منظور از اسناد هر سیستم ثبت قابل بازیابی می باشد.
2) اگر عملیات بالابری کاملاً به صورت درون سازمانی صورت می گیرند نیازی نیست که سندی به شخص سوم داده شود. این بدان معناست که یک شرکت باید دارای تجهیزات بالابری باشد، کارکنان خود را استخدام کند و بر عملیات بالابری نظارت و کنترل داشته باشد. اهمیتی ندارد که این عملیات در کجا صورت می گیرند. در این مورد خاص، "اسناد" تنها برای مقامات قانونی باید در دسترس قرار بگیرند (توجه داشته باشید که سه روز کاری برای تولید این اسناد منطقی تلقی می شود)
3) هرگونه استفاده از تجهیزات بالابری در غیر از سازمان باید با اسناد همراه باشند. هر فردی که تجهیزات بالابری را از فردی دیگر اجاره یا قرض می کند وظیفه قانونی دارد تا تضمین کند که LOLER اجرا می شود. به همین ترتیب هر کس که تجهیزات بالابری را اجاره می کند باید اسنادی را فراهم سازد که ثابت می کنند این تجهیزات بازرسی و معاینه شده اند. این اسناد باید در تمام مدتی که تجهیزات توسط شخص سوم استفاده می شوند با تجهیزات همراه باشند.
4) LOLER به بخشی از HASAWA74، به خصوص مدیریت بهداشت و ایمنی در مقررات قانون کار 1999 اشاره دارد. این ماده تصریح می کند که برای شناسایی ماهیت و سطح خطرات همراه با یک عملیات بالابری به یک ارزیابی خطر نیاز است. فرد یا شرکتی که مسئول عملیات بالابری است مسئول تضمین این امر نیز می باشد که یک ارزیابی خطر مناسب و کافی انجام می شود و به برگزارکننده جهت بررسی تسلیم می گردد. (یکRA کلی به جای یک RA جداگانه برای هر بالابری می تواند قابل قبول باشد.)
مقررات خاص
LOLER تغییراتی را برای نمایشگاهها و صنعت نمایشگاهی اعمال می کند:
قانون 6: الزام می کند که برای به حداقل رساندن خطر سقوط یک بار در صورت نقص تجهیزات اقداماتی صورت بگیرد. در عمل این به معنای استفاده از چندینHOIST (بالابر) با ظرفیت مناسب است به نحوی که اگر یک بالابر عمل نکرد بار سقوط نکند. واضح است که نقص هرHOIST سبب می شود که TRUSS (نگهدار) سقوط کند و به نظر می رسد که حداقل سه HOIST در هر TRUSS لازم است.
قانون 7(الف) الزام می دارد که وسیله بالابری باد "بار کاری ایمن" (SWL) را به وضوح نشان دهد.
قانون 7 (ب) الزام می کند اقلامی که SWL آنها بنا بر چگونه سوارشدن شان تغییر می کند باید توسط اطلاعات کافی برای کاربر مسئول مونتاژ و استفاده صحیح از آنها به همراه داشته باشند. این قانون تصریح می کند که فرد مسئول مونتاژ چنین بخش های باید یک فرد "شایسته" باشد.
ACOP7 الزام می کند که هرگاه وزن یک وسیله جانبی بالابری در ارتباط با بارکاری ایمن تاثیرگذار باشد، وزن خود آن وسیله جانبی باید منظور شود. توجه داشته باشید که یک HOIST نیز می تواند وسیله جانبی بالابری منظور شود اگر مثلاً برای آویزان کردن یک TRUSS از TRUSS دیگر به کار رود.
قانون 8: تصریح می کند هنگامی که افرادی در زیر بار حضور دارند بارها نباید توسط تجهیزات بالابری حرکت داده شوند مگر آن که اقدامات مناسب برای حمایت از آنها صورت گرفته باشد. این قانون الزام می دارد که هنگام بالارفتن و پایین رفتن TRUSS ها و دیگر تجهیزات باید محدوده ای را خالی نگه داشت، اما هنگامی که سیستم های محافظ مناسب در محل حضور دارند استفاده از TRUSS های متحرک در نمایشگاه را منع نمی کند.
سر و صدا
سر و صدای بیش از حد می تواند سبب آسیب فیزیکی فراوان هم به طور دائم و هم به طور موقت برای کسانی شود که در معرض آن قرار می گیرند. الزامات قانونی برای حمایت افراد در برابر سر و صدای بیش از حد وجود دارد و مانند دیگر خطرات، یک فرد شایسته باید ارزیابی خطر کامل روی این عامل مهم قبل از برگزار نمایشگاه انجام دهد.
اصل سر و صدا در قوانین کار چند سطح اجرایی مختلف را تعیین می کند که برای حمایت از افراد باید صورت بگیرد. برای حدف لزوم اجرای این اقدامات، میزان سر و صدا در سالن باید به 85 dB(A) محدود شود (اولین سطح عمل). در عمل این به معنای محدود کردن سطوح صدا از هر یک از منابع (غرفه ها) به رقمی پایین تر از آنچه اثرات فزاینده در سرتاسر venue محسوب می شود، است.
در صورتی که یک برنامه نمایشگاهی خاص از اولین سطح اول الزاماً بیشتر باشد، آنگاه باید احتیاط های لازم صورت بگیرد. ارزیابی خطر باید این مورد را روشن کند و اقدامات لازم برای کم کردن صدا یا محصور نمودن منطقه صورت بگیرد.
ضمن این که برگزارکننده مستقیماً مسئول ایجاد سر و صدا نیست، اما اگر ارزیابی خطر مشخص کند که احتمالاً در این نمایشگاه صدای بیش از حد وجود خواهد داشت، آنگاه برگزارکننده موظف است تا اقدامات کنترلی را اجرا کند. نهایتاً، در یک نمایشگاه مسئولیت با غرفه دار است که سطوح صدا را در محدوده سطح قابل قبول در غرفه خود نگه دارند. برگزارکننده مسئول است که اقدامات منطقی را انجام دهد تا تضمین کند غرفه دارانش صدا و دیگر خطرات را به طور مناسب کنترل می کنند. بنابراین برگزارکننده حق دارد تا سطوح صدا را محدود سازد. توجه داشته باشید که در یک نمایشگاه که غرفه دار ندارد، مسئولیت معمولاً مستقیماً با برگزارکننده است.
تاکنون رایج ترین مشکلی که با سر و صدا مطرح است، ایجاد مزاحمت می باشد. تکرار دائم یک نمایش ویدئویی حتی در سطوحی بسیار کوتاه، احتمالاً بر غرفه داران مجاور و کارکنان نمایشگاهی اثر قابل ملاحظه ای خواهد داشت. اکثر اقداماتی که یک برگزارکننده انجام می دهد، به جای انطباق با قانون، بیشتر در جهت ایجاد محیطی آرامش بخش است. اما بسیاری از ماشین آلات، تجهیزات AV و طرح های اکوستیک ضعیف در یک Venue وجود دارند که بالقوه می توانند سطح تصریح شده در ماده سر و صدا قانون کار ملغی کنند.
اثر هر نوع صدای پیرامونی که بر کارایی ارتباطات داخلی و اعلان های اضطراری موثرند باید مد نظر قراربگیرد.
* ماکزیمم قرار گرفتن در معرض سطوح سر و صدا که بر اساس یک صدا سنج اندازه گیری شده و این صداسنج در جایی قرار داشت که مخاطب ایستاده یا نشسته است، عبارتند از:
منبع صدا: حداکثر سطح
سطح زمینه ای کلی 80-85dB(A)
نمایشات/ صوتی تصویری 90d B(A)
پیک (اوج) 96dB(حداکثر5 دقیقه در هر یک ساعت به صلاحدید برگزارکننده)
در محدوده فضاهای محصور خاص 110dB (حداکثر 2 دقیقه در هر یک ساعت به صلاحدید برگزارکننده)
قوانین برق
لطفاً توجه داشته باشید که انجمن مراکز نمایشگاهی (EVA) اخیراً قوانین برق خود را در اگوست 1998 به روز کرده است.
غالباً بخشی از اجاره نامه تصریح می کند که پیمانکار برق درون سازمانی مالک Venue منبع اصلی برق را نصب می کند، که به صفحه توزیع یا سوییچ فیوز را در هر غرفه که فقط از فضای غرفه استفاده می کند، می رساند. پیمانکار برق منتخب برگزارکننده باید گواهی صلاحیت کارکنان خود، یک ارزیابی خطر، برگه شناسایی و بیمه نامه و … را به برگزارکننده ارائه دهد.
غرفه دارانی که فقط از فضای غرفه استفاده می کنند و پیمانکار غرفه آنها باید دستورالعمل های برگزارکننده را درخصوص استفاده از پیمانکار خاص برای همه امور برقی در محل، اجرا نمایند. در همه موارد، پیمانکار برق منتخب برگزارکننده باید صلاحیت تخصصی را دارا باشد. پیمانکار منتخب برق باید شرایط را بررسی کند و قبل از برق رسانی کلیه تاسیسات برقی را بازرسی کرده باشند.
غرفه دارانی که از غرفه های پیش ساخته نمایشگاهی استفاده می کنند باید از پیمانکار منتخب برگزارکننده برای کلیه امور استفاده کنند.
آموزش کارکنان (و کارکنان موقت)
آموزش مناسب کارکنان برای ارائه محیط کار ایمن سودمند است. این آموزش را می توان به عنوان "روش ارائه اطلاعات و آموزش روال ها" تعریف کرد. روال های مناسب باید برای کلیه عملیات تعریف شود اما اگر به کارکنان خود نحوه استفاده از آنها را نشان ندهید و/ یا نگویید، آنگاه این روال ها عمل نخواهند کرد.
سطح آموزش مورد نیاز از فردی به فرد دیگر و از یک فعالیت به فعالیت دیگر متفاوت است. نمونه هایی از این دست کارمند تمام وقتی است که در نقش نظارت می باشد و آموزش وی نیاز دارد که فعالیت ها، فصل مشترک با فعالیت های دیگر و مدیریت افراد را دربر بگیرد. یک کارمند موقت که برای چند روز استخدام می شود تا کار خاصی را انجام دهد فقط به آموزش آن کار خاص نیاز خواهد داشت.
به عنوان یک قاعده، هر کس که کنترل خطر را برعهده دارد باید اطلاعات و دستورالعمل مورد نیاز در ارتباط با آن خطر را داشته باشد، مثلاً این وظیفه کارفرماها است. اطلاعاتی که به کارمندان خود می دهید باید مرتبط باشند- یعنی به چه چیزی نیاز دارند و چه وقت به این اطلاعات نیاز دارند. این اطلاعات باید در قالبی باشد که بتوانند آن را درک کنند و به صورت دوره ای هرگاه اقتضا کند تکرار شود.
شما باید آموزش بهداشت و ایمنی لازم را برای کارمندان خود فراهم کنید:
1- هنگامی که در آغاز آنها را استخدام می کنید.
2- اگر خطراتی که در معرض آن قرار دارند به علت تغییر در روش کار آنها یا به علت حضور تجهیزات جدید یا فن آوری جدید تغییر می کند.
3- اگر سیستم کاری تغییر می کند.
4- در شروع یک نمایشگاه جدید یا موجود، در دوره زمانی مناسب قبل از رفتن به محل.
5- در فواصل منظم و مناسب، به عنوان آموزش "یادآوری" ، بسته به نوع کار آنها.
داربست سازی و کار در ارتفاع
سقوط از غرفه های چند طبقه موجب جراحات بسیار در صنعت نمایشگاهی می شود همراه با سقوط اجسام روی عابران و پیمانکاران دیگری که در پایین کار می کنند. اصول راهنمای زیر اطلاعات روشنی در خصوص استفاده صحیح از وسایلی مانند نردبان، سکوهای متحرک و داربست سازی به دست می دهد تا از سقوط اجسام جلوگیری شود و روشهای کاری مطمئن در ارتفاع صورت بگیرد:
1- تهیه یک ارزیابی خطر مناسب و کافی و گزارش روش کار
2- تضمین استواری پلکان و نرده ها قبل از کار در سطوح بالای غرفه
3- تضمین هر نوع جوشکاری یا برش جهت عدم احتمال آتش سوزی و تهدید عابران یا پیمانکارانی که در طبقات پایین کار می کنند.
4- ایجاد یک سکوی ایمنی در اطراف غرفه برای محافظت از عابران در برابر اجسامی که به طور تصادفی روی غرفه سقوط می کنند.
5- عدم استفاد از نردبان به عنوان محل کار بلکه تنها به عنوان راه دستیابی. نردبان باید از قدرت صنعتی کافی برخوردار باشند و برای استفاده خانگی طراحی نشده باشند.
6- استفاده از نورپردازی، گرمایش و نشانه ها و دوره های استراحت کافی
7- تضمین این امر که غرفه دار یا پیمانکار اصلی آنها برای گروه خود کلاه ایمنی تهیه کرده و نشانه های مناسب نصب نموده است.
داربست سازی
در حالی که venue دارای کارگران داربست سازی خود می باشد باید تضمین کند که این کارگران تجربه و شایستگی لازم را دارا می باشند و تجهیزات دسترسی به ارتفاع که بیشترین مایه نگرانی هستند از نوع برج داربست متحرک (MST) می باشند.
هنگام استفاده از MST ، بررسی کنید که غرفه دار و پیمانکاران آنها:
1- دستورالعمل های سازنده را برای استفاده امن دنبال می کنند.
2- یک ارتفاع 3:1 به نسبت پایه به کار می برند.
3- نرده های محافظ، نوسان گیر و تثبیت کننده های مناسب استفاده می کند.
4- تضمین می کنند که MST عمودی است و روی سطح محکم و مسطح و دور از خطرات بالای سر نصب شده است. چرخ ها و پایه های موقت قفل هستند.
5- سکو را بیش از حد سنگین نمی کنند.
6- دسترسی به MST از بیرون صورت نمی گیرد- از یک نردبان یا پلکان داخلی استفاده می کنند.
7- MST توسط افراد یا تجهیزات موجود روی سکو به جلو رانده نمی شود.
8- روی سکو جعبه نمی گذارند تا روی آن بایستند و بالاتر بروند.
حمل و نقل و کارهای دستی
بسیاری از جراحات ناشی از حمل و نقل و کارهای دستی به علت تعجیل در انجام کار صورت می گیرند. بسیار حائز اهمیت است که مطمئن گردید همه افراد دخیل در حمل ونقل و کار دستی آموزش لازم را در تکنیک های صحیح دیده اند و برای انجام کار مربوطه شایستگی دارند.
مسائل اساسی که در ارزیابی خطر باید مد نظر باشند عبارتند از:
1- کار: آیا می توانید خم شدن، چرخیدن، کشیدن یا هل دادن پرتکاپو را حدف کنید یا کاهش دهید؟ آیا می توانید کار را به نحوی تغییر دهید که زمان کافی برای استراحت وجود داشته باشد؟ آیا می توانید فاصله های حمل و نقل را کوتاه کنید؟ آیا می توانید نقشه اولیه محل کار را بهتر کنید؟
2- فرد: آیا فرد مناسبی با قدرت و سلامتی کافی کار را انجام می دهد؟ آیا می توانید به کارکنان خود اطلاعات بیشتری درباره دامنه کارهایشان ارائه دهید؟
3- بار: آیا می توانید نگه داشتن بار را ثابت تر یا ساده تر کنید؟ آیا می توانید با کمتر کردن مقدار بار آن را کاهش دهید؟ آیا می توانید از یک کمک مکانیکی مانند چرخ یا لیفتراک استفاده کنید؟ اگر یک جعبه باید حمل شود آیا می دانید که داخل آن چیست و خطرناک نیست؟
4- محیط: آیا می توان موانع موجود در کف زمین را برداشت؟ آیا زمین مسطح است؟ آیا نور به اندازه کافی است؟ آیا کارگر مربوطه لباس ایمنی مخصوص پوشیده است؟ آیا می توانید از شرایط هوایی بسیار سرد/ گرم جلوگیری کنید؟
شما در مقام یک کارفرما باید تضمین کنید که کارکنان شما تا آنجا که از نظر عملی منطقی است:
الف) از الزام به حمل و نقل و کارهای دستی خودداری می کنند.
ب) احتمال صدمه وارده از حمل ونقل و کارهای دستی خطرناک که قابل حذف نیست، را ارزیابی می کنند.
ج) خطر ناشی از حمل و نقل و کارهای دستی خطرناک را کاهش می دهند.
همچنین کارمندان وظایفی دارند. آنها باید:
الف) سیستم های کاری مناسب را که برای ایمنی آنها طراحی شده، دنبال کنند.
ب) از تجهیزاتی که برای ایمنی آنها تهیه شده به طور صحیح استفاده کنند.
ج) با کارفرمای خود در خصوص مسائل ایمنی و بهداشتی همکاری کنند.
د) مطمئن گردند که فعالیت هایشان دیگران را در معرض خطر قرار نمی دهد.
کلاههای ایمنی (و دیگر لباسهای محافظ)
تجهیزات ایمنی شخصی (PPE) آخرین راه چاره برای اقدام ایمنی هستند و باید هنگامی به کار روند که اقدامات دیگر صورت گرفته اند. علت آن این است که کارایی PPE به راحتی مورد تردید قرار می گیرند، مثلاً توسط عدم استفاده صحیح از آنها. اثر قوانین PPE این است که PPE برای همه موقعیت هایی که مستلزم PPE است، به کار می رود.
این بدان معناست که PPE باید هنگامی در نمایشگاهها تهیه و استفاده شود که خطرات برای بهداشت و ایمنی وجود دارد که نمی توان به راههای دیگر به درستی با آنها مقابله کرد. بسیار حائز اهمیت است که PE را در ارزیابی خطر خود بگنجانید، اما توجه داشته باشید که استفاده از کلاههای ایمنی ممکن است مانع یک جراحت شود اما مانع وقوع حادثه در وهله اول نخواهد شد.
PPE باید از نوع مناسب و مناسب با منظوری باشد که به خاطر آن استفاده می شود. مثلاً، اگر کسی روی طبقه دوم یک غرفه در ارتفاع کار می کند و خطر سقوط وجود دارد، باید یک کمربندی ایمنی داشته باشد. اگر هنگام کار در ارتفاع احتمال خطر آسیب رسیدن به سر وجود ندارد آنگاه نیازی ندارد که کلاه ایمنی داشته باشد. افرادی که زیر او در غرفه کار می کنند نیازی ندارند که کمربند ایمنی داشته باشند اما باید از کلاه ایمنی استفاده کنند.
نوع و استفاده صحیح از دستکش ها در صورتی حیاتی است که برای محافظت کارگر از یک خطر شناخته شده به کار می روند. همه کسانی که در حمل و نقل دستی دخیل هستند باید دستکش داشته باشند. نصب کنندگان کفپوش باید دستکش های فلزی داشته باشند زیرا این گروه از کارگران در معرض خطر بالای بریدگی و زخمی شدن توسط چاقوهای برشی هستند که استفاده می کنند. آموزش مناسب در اینجا نیز مهم است.
آگاهی بیشتر از خطرات ناشی از صفحه برش MDF منجر به استفاده از ماسک شده است. بسیار مهم است که این ماسک ها برای حفاظت در برابر گرد و خاک و دود مناسب باشند. خطرات ناشی از MDF برش تنها از ناحیه ایجاد گرد و خاک نیست بلکه به خاطر آزاد شدن گاز فرمالدیید می باشد که بسیار سمی است. بنابراین اگر ماسکی دارید که تنها در برابر گرد و خاک محافظ است آنگاه باز هم از ناحیه دود در معرض خطر هستید. مفهوم "آخرین چاره" این است که شما باید به دنبال راههای ایمنی دیگری برای کارکنان خود باشید، پس در اینجا باید از برش صفحه خودداری کنید یا یک دستگاه مکش دود از اره تهیه نمایید. استفاده کننده از لباسهای ایمنی باید آموزش و اطلاعات لازم را درباره آنها داشته باشد، چرا باید از این لباسها استفاده کند، چه وقت باید از آنها استفاده کند، چه وقت باید آنها را تعمیر یا تعویض نماید و محدودیت های آن کدامند.
هرگز استثنایی برای انجام چنین کاری با این توجیه که "وقت چند دقیقه طول می کشد" مجاز نشمارید.
همه PPE های جدید باید مطابق با الزامات استاندارد مربوطه باشند. برگزارکنندگان و VENUE می توانند طی مراحل ساخت و جمع آوری مناطقی را به عنوان نواحی کلاه ایمنی تخصیص دهند و این مناطق باید از طریق پروسه ارزیابی خطر شناسایی شوند.
مواد و مصالح
استفاده از مصالح بسیار متنوع در ساخت غرفه ها در گذشته منجر به مشکلاتی شده است. در اینجا هدف این است که مشخص شود در صنعت نمایشگاهی از چه چیز می توان و نمی توان استفاده کرد.
مصالح باید:
1- قابل اشتعال نباشند.
2- مواد پلاستیکی در برابر شعله مقاوم باشند.
3- پوشش تخته ای در برابر شعله مقاوم باشند.
4- الوار با هر نوع ضخامتی نسبت به شعله مقاوم باشند.
5- الوار ضخامتی کمتر از 25 میلیمتر نداشته باشند یا تخته های فشاری یا بلوک های چوبی هر کدام ضخامتی کمتر از 18 میلیمتر نداشته باشند.
این امر برای همه بخش های دیوار، کف یا ساختمان همه غرفه ها صدق می کند. تعریف قابل اشتعال نبودن درصورتی برآورده می شود که مواد مصرفی مطابق با استاندارد مربوطه تست شده باشند.
استفاده از مواد پلاستکی در غرفه ها به دلایل زیباسازی باید با احتیاط صورت بگیرند، زیرا پلاستیک در حالی که ظاهری زیبا دارد اما به شدت قابل اشتعال است و دود سمی تولید می کند. در این خصوص به استاندارد مربوطه رجوع شود.
هرگاه مواد به کار رفته در ساخت یک غرفه شامل یک سطح زیرین و یک سطح فوقانی باشند، مواد دو سطح باید کاملاً به هم وصل شوند و ماده واسطه باید مطابق استاندارد مربوطه باشند.
جلاکاری های تزیینی برای غرفه ها (مواد غیرفابریک) باید از نظر قابلیت اشتعال یا گسترش شعله با استاندارد مربوطه انطباق داده شوند. مواد پارچه ای هنگامی که به مدت 10 ثانیه در معرض شعله قرار می گیرند نباید مشتعل شوند.
رنگ هایی که در جلاکاری تزیینی به کار می روند باید از نوع رنگ WATER-BASE باشند. رنگ های روغنی می توانند برای نواحی کوچک به کار روند مشروط بر آن که بیش از یک بیستم ناحیه رنگ شده در غرفه را در بر نگیرند و PPE مناسب استفاده شود.
NIGHT SHEET هایی که برای مسدود کردن غرفه به کار می روند باید مطابق استاندارد مربوطه در برابر شعله مقاوم باشند.
مواد به کار رفته برای پوشش یک غرفه نیز باید مطابق استاندارد ضد حریق باشند.
ایمنی در برابر آتش سوزی
اقدامات اضطراری
Venue معمولاً دارای معیارهای شخصی خود برای پرداختن به موارد اضطراری است و روش چگونگی تعیین مسئولیت ها، ارتباطات و هماهنگی برای نمایشگاه باید کمی بعد و یا طی مذاکره در خصوص اجاره صورت بگیرد. در برخی از موارد Venue تصریح می کند که تمامی موارد اضطراری را کنترل خواهد کرد.
یک ارزیابی خطر مناسب و کافی که توسط فرد واجد شرایط از طرف VENUE صورت می گیرد، ضروری می باشد.
برای نمایشگاههای بزرگتر و خصوصاً عمومی، یک تیم مدیریت بحران (CMT) برای پرداختن به موارد اضطراری و سوانح باید تعیین شود. هرگاه سوانح در مقیاس بالاتر پیش بینی می شود، ارتباط نزدیک قبل از نمایشگاه و سپس در زمان برگزاری با خدمات اضطراری ضروری است زیرا در یک حادثه مهم این خدمات اضطراری است که مسئولیت را بر عهده می گیرد. کنترل کننده حادثه یا می تواند یک پلیس ارشد باشد و یا مامور آتش نشانی و همه هماهنگی های اورژانسی از طریق وی صورت می گیرد.
پیمانکاران موجود شما که خدمات در محل را فراهم می کنند، مانند مدیریت سالن، آبدارخانه، حفاظت، برق و…، باید مسئولیت های خود را بشناسند و در صورت وقوع یک حادثه مهم، از وظیفه و عملکرد خود آگاه باشند و روال های برخورد با غرفه داران و بازدیدکنندگان را بدانند.
تیم مدیریت بحران (CMT)
VENUE برای نمایشگاهها معمولاً مجموعه ای از اقدامات اضطراری را تعیین می کند تا به اموری نظیر امنیت، کنترل جمعیت، تهدید به بمب گذای و مسائل دیگر رسیدگی نمایند. برگزارکننده ای که از یک VENUE استفاده می کند جزییات کاملی درخصوص این روال ها در اختیار خواهد داشت و این اطلاعات را به غرفه داران، پیمانکاران و … منتقل می کند و آنها نیز به نوبه خود به کارکنان خود انتقال می دهند. به این ترتیب است که همه گروههای درگیر می توانند در یک روال استاندارد با یکدیگر ارتباط و همکاری داشته باشند و به طور صحیح و بدون سردرگمی به یک مسئله اضطراری بپردازند.
بعلاوه، شرایطی وجود دارد که در آن یک نمایشگاه خاص با تهدید وقوع یک وضعیت فوق العاده روبروست، مثلاً یک نمایشگاه در زمینه حیوانات ممکن است مدافعان حقوق حیوانات را به خود جلب کند یا انگیزه ای برای گروههای تروریستی یا فشار به وجود بیاورد تا با اخلال در فعالیت های عادی جلب شهرت کنند. چنین تهدیدهایی اغلب قابل پیش بینی هستند و بنابراین می توان با مقدمات پیشامدهای غیرمترقبه برای آن برنامه ریزی کرد. این بخش از دستورالعمل راهنما برآن است تا توصیه بسیار اساسی در خصوص پیش بینی نوعی ملاحظات ضروری برای ایجاد یک طرح ارائه دهد که همراه با مقدمات موجود VENUE به کار می رود.
یک طرح مدیریت بحران (CMT) نیاز دارد تا اهداف و مقاصد را مشخص کند و نشان دهد که چگونه توسط گروههای مختلف باید در برابر موقعیت های خاص عکس العمل نشان داد ، از جمله روند انتقال اطلاعات برای پرداختن به سوانحی با درجات مختلف وخامت یا هنگامی که وضعیتی وخیم تر می شود و باید دوباره تحت کنترل درآید. نمودارهای گردشی "چه کسی چه کاری را کی و در چه شرایطی انجام می دهد" معمولاً مفید هستند و به راحتی توسط مشارکت کنندگان دنبال می شوند.
نمای مختصری از مولفه ای یک CMP عادی
هدف- داشتن طرحی که روال ها را برای همه سطوح مدیریت ارائه می دهد تا به هر حادثه ای پاسخ دهند.
مقاصد-
– ایجاد و حفظ محیطی امن برای همه بازدیدکننده از نمایشگاه
– تضمین این امر که همه کارکنان با این روال ها آشنا هستند
– حفاظت از شهرت و نام VENUE و برگزارکننده تحت هر شرایطی
– تسهیل بهبودی و تداوم سریع
– تضمین ارتباط موثر با سهامداران
سازماندهی- این امر به تشریح چگونگی تشکیل زنجیره فرمان و کنترل برای VENUE ، برگزارکننده و افراد دخیل دیگر، نیاز دارد. همچنین چگونه این افراد در یک موقعیت اضطراری با یکدیگر همکاری می کنند تا از دوباره کاری و سردرگمی جلوگیری شود و پاسخی موثر و سریع و معاضدت آمیز تضمین گردد.
همان طور که در خدمات اورژانسی قانونی رایج است، روند مرحله ای برای پاسخگویی باید برنامه ریزی شود. این روال با سطح عملیاتی شروع می شود که و از طریق سطح مدیریت تاکتیکی (تدبیری) به سطح مدیریت استراتژیک می رسد در آن مدیران ارشد در مسائلی دخیل هستند که مورد علاقه جراید است و به شهرت کاری مربوط می شوند. این سلسله از سطوح به طور اصولی در ذیل ذکر می شود و در آن از واژگان شناسی خدمات اورژانسی برای سطوح مدیریتی به صورت سلسله مراتب، استفاده شده است.
سطح برنز- این سطح در سطح عملیاتی عادی است و شامل کارکنان حفاظت و مرکز کنترل ارتباطات VENUE می باشد، همراه با طرف های برنامه ریزی VENUE، ماموران ایمنی و حریق، کارکنان فنی و پشتیبانی و مدیران سالن برگزارکننده، … . در این سطح الزاماً اولین لازمه پاسخگویی تشخیص و اقدام است. اگر به سادگی برطرف شود، و موضع سانحه و نوع آن مشخص شود، آنگاه بار دیگر موقعیت امن و عادی شود دیگر نیازی به انتقال اطلاعات به سطح بالاتر نیست.
سطح نقره- این یک سطح مدیریت تاکتیکی یا تدبیری است و شامل کارکنان سطح برنز است که به مدیران کلیدی و افراد دیگر توصیه می کنند که موقعیتی وجود دارد که به سامان دهی بر حسب ارتباطات و مشارکت های بزرگتر نیاز است. فهرستی از کارکنان مربوطه فراخوان می شوند و شروع به انجام فعالیت های سطح نقره می کنند. فعال شدن سطح نقره احتمالاً برای مواقعی می باشد که نمی توان به طور موضعی سانحه را برطرف کرد و ممکن است بر کل رویداد نمایشگاهی اثر بگذارد و مثلاً تمامی نمایشگاه یا بخشی از تخلیه شود و تهدیدی برای شهرت، آسیب به اموال یا اشخاص می باشد. اگر این سانحه وخیم تر شود، یا مفاهیم آن برای سهامداران بیشتر باشد، شاید لازم باشد که به سطح بعدی انتقال یابد:
سطح طلا- این سطح شامل کارکنان ارشدی است که برای اتخاذ تصمیمهای استراتژیک جمع می شود. این تصمیمات می تواند بر فعالیت تجاری و شهرت آنها موثر باشد و یا نیاز به بسیج هزینه ها و منابع برای رفع آن مشکل داشته باشد. در سطح طلا است که روال ارتباطات جرایدی عمل خواهد کرد.
بسیار حائز اهمیت است که واژه شناسی برنز، نقره و طلا را به عنوان "میزان تشدید دخالت مدیریت" تلقی کرد و نه مجموعه ای از "موقعیت های خطر". در همه موارد، سطح برنز ابتدا دخیل خواهد شد، و به طور عملیاتی به مورد رسیدگی خواهد کرد، خواه سطوح نقره و طلا فعال شده باشند خواه نشده باشند.
این مفهوم به ایجاد نمودار گردشی روال های فرمان فوق کمک می کند و بسیار مهم است که نامها در مربع نوشته شوند تا وظایف/ جانشین ها شناسایی شده و طرح به علت عدم حضور یک یا چند تن از اعضای کلیدی دچار بحران نشود. هر کس باید در خصوص نقش خود در سیستم آگاه باشد و این که چه وقت و چگونه کارکنان نامبرده را مطلع سازد تا مستقیماً درگیر شوند. فهرستی از شماره تلفن تماس توصیه می شود.
بسیاری از فرایندهای فوق پیش از این در VENUE و برگزارکننده وجود داشته اند و یک CMP در نظر دارد تا همکاری بین این گروهها را در شرایط خاص به شکلی قطعی و معتبر درآورد و به روشنی مشخص کند که چه وقت و توسط چه کسی و چگونه واکنش های صورت می گیرند.
فهرستی از مواردی مفید در تنظیم یک CMP بدین قرار است:
– جزییات روزانه نیروی انسانی عملیاتی
– جزییات پوشش پزشکی
– جزییات سیستم ارتباطاتی (علائم تماس رادیویی …)
– نقشه ها و نمودارها
– سیاست رسانه ای
– ارتباط با خدمات اورژانسی
– جزییات تجهیزات خاص و مکان آنها
– تعریف "اخلال" که برای فعال شدن سطوح مختلف به کار می رود.
– جزییات خاص نمایشگاه مربوطه
– جزییات پشتیبانی فنی (نیروی برق اضطراری و …)
– فهرست توزیع
– نمودارهای گردشی تیمهای برنز، نقره و طلا
نقش این سه تیم طی مراحل ساخت، افتتاح و جمع آوری نمایشگاه از نظر اهمیت فرق خواهد کرد. مثلاً، بیرون کردن پیمانکاران و … از یک نمایشگاه در مرحله ساخت بسیار متفاوت از تخلیه نمایشگاه عمومی از شمار فراوانی از خانواده در مرحله افتتاح است. مفاهیم ضمنی رسانه ای این دو سناریو نیز به شدت متفاوت است.
اگر نیاز داشتید که یک CMP برای یکی از نمایشگاههای خود تولید کنید، توصیه می شود تا در همان مرحله اولیه با VENUE مشورت کنید. اصول راهنمای مختصر زیر همراه با توصیه VENUE می تواند کافی باشد، در غیر این صورت از متخصصین کمک بگیرید، به خصوص در سناریوهای پیچیده.
CMT پیشنهادی و مسئولیت های آنها :
نام
جزییات تماس
مسئولیت ها
(مدیر برگزارکننده)
(در دفتر CMT )
شماره تلفن همراه:
کانال رادیویی:
تلفن داخلی:
رهبر CMT
هماهنگی تمامی اقدامات CMT ( توجه: افراد CMT باید بتوانند بر اساس ابتکارخود نیز عمل کنند)
(مدیر سالن )
(بیرون از venue)
شماره تلفن همراه:
کانال رادیویی:
هماهنگ کننده پیمانکاران در محدوده venue
(مدیر venue)
(در دفاتر مدیریت venue):
کانال رادیویی:
تلفن داخلی:
هماهنگی واحدهای مختلف venue (مثلا حریق، امنیت، پزشکی، ترافیک، مهندسی و پاکسازی)
(مسئول برنامه ریزی اضطراری- احتمالا یک افسر پلیس)
(بیرون از venue)
کانال رادیویی:
تلفن همراه:
هماهنگ کننده نیروی پلیس، حریق، و خدمات آمبولانس
خدمات اضطراری بر اساس حوزه مسئولیت خود عمل خواهند کرد و دستورالعمل خود را برای سوانح مهم دارند- توجه داشته باشید که نیروی پلیس و آتش نشانی معمولاً مسئول هماهنگی واکنش کلی به یک سانحه مهم هستند و ابتدا باید از راهنمایی آنها استفاده شود.
طی مرحله برنامه ریزی، برگزارکننده/ venue باید دقیقاً مشخص کنند که چه وقت نیروی پلیس کنترل را به طور کامل به دست خواهد گرفت تا به وضعیت اضطراری رسیدگی کند.
چک لیست تلفن هشدار بمب گذاری
برگزارکنندگان باید با venue یا مقام مسئول محلی در این مسئله مهم در ارتباط باشند اما باید یک روال ساده و مشخص برای پرداختن به تهدیدهای بمب گذاری تلفنی مشخص کنند. این فرم تنها به عنوان یک راهنما ارائه می شود.
چک لیست تهدید تلفنی بمب گذاری
اگر یک اخطار بمب گذاری از طریق تلفن دریافت کردید، لطفا تا حد ممکن اطلاعات کسب کنید. سعی کنید تماس تلفنی را ادامه دهید( به خاطر نشنیدن صدا عذرخواهی کنید، نام او را بپرسید و ..) و این فرم را طی مطرح کردن این سئوالات به طور متوالی کامل کنید. هرقدر اطلاعات بیشتری کسب کنید، اگر اخطار واقعی باشد بهتر می توانید در خصوص آن تصمیم بگیرید.
پیغام ( کلمات دقیق)……………………………………………………………………………………………
کجا است؟
چه وقت عمل خواهد کرد؟
چه شکلی است؟
چه نوع بمبی است؟( نوع انفجار؟)
چرا این کار را می کنید؟
شما چه کسی هستید؟ نام…………………………………………….
نشانی……………………………………..
زمان تماس: ………………………….کلمه رمز…………………….
اطلاعات دیگر. لطفا بعد از تماس تلفنی این قسمت را کامل کنید
جزییات تلفن کننده: مرد………………. زن………….. بچه…………
جوان/پیر………….. ناشناس……………………..
تکلم: مست…….. نامعقول……….
پرت گویی……… لکنت زبان……..
خندان…………. با لهجه…………..
جدی…………..
آیا پیغام از روی نوشته خوانده می شد/فی البداهه بود ( یکی را خط بزنید)
صدای اطراف : آیا صدایی در خط تلفن بود؟
اپراتور…………………………
وقفه ها ………………………….
صدای کسی در زمینه …………..
صداهای دیگر ترافیک…… صحبت ….. تایپ کرد……
ماشین الات…. هواپیما…………. موسیقی
بچه ها……….. غیره………..
نام شما: شماره تلفنی که خیر را دریافت کرد:
این اطلاعات را بلافاصله به مرکز کنترل گزارش دهید.
سئوال 1: ما یک نمایشگاه کوچک را اداره می کنیم، پس با وجود مسئولیت های دیگر، نظیر فروش و بازاریابی، وقت کافی نداریم تا یک برنامه مدیریت ایمنی کافی تهیه کنیم.
پاسخ: اصول فهرست شده در این دستورالعمل را دنبال کنید. شما با رشد نمایشگاه نیاز خواهید داشت تا یک مشاور بهداشت و ایمنی مستقل یا هماهنگ کننده از یک شرکت معروف انتخاب کنید. مطمئن شوید که آنها در مدیریت نمایشگاه واجد شرایط هستند. یک مشاور معتبر برنامه ایمنی را برای انطابق هم با رویداد نمایشگاهی و هم با بودجه شما سازگار خواهد کرد.
سئوال 2: ما بودجه کافی برای بهداشت و ایمنی نداریم.
پاسخ: بهداشت و ایمنی چیزی نیست که شما بتوانید به راحتی آن را کنار بگذارید تنها به این خاطر که پول ندارید. این بخش ذاتی هر نمایشگاه است، از طراحی نقشه ساختمان تا تبلیغ بازدیدکننده. اگر نمی توانید از عهده هزینه هماهنگ کننده بهداشت و ایمنی برآیید پس یکی از کارکنان خود را که به خوبی آموزش دیده است برای هماهنگی و انتقال کلیه مسائل ایمنی و بهداشتی نمایشگاه خود تخصیص دهید و از این اصول به عنوان پایه و اساس کار استفاده کنید. مطمئن شوید که یک ارزیابی خطر مناسب و کافی انجام می شود و یافته های آن متعاقباً اجرا می گردد. مدیریت مناسب ایمنی هم قبل از نمایشگاه و هم در زمان برگزاری می تواند مانع از سوانح شود و به این وسیله با به حداقل رساندن تاخیرها هزینه ها کاهش یابند. این وظیفه قانونی شماست تا زمان کافی و مناسب، آموزش و منابع را به این امر اختصاص دهید تا ایمنی را در نمایشگاه خود تضمین کنید- و در پول خود در دراز مدت صرفه جویی کنید.
سئوال 3 : پس منظور شما این است که با استخدام مشاوران بهداشت و ایمنی ما هیچ حادثه ای در محل نخواهیم داشت و جریمه و زندانی نخواهیم شد؟
پاسخ: خیر. همیشه سوانح و تلفات وجود خواهند داشت، هر قدر هم که مراقب باشیم یا هر قدر هم که اطلاعات و آموزش داشته باشیم- در واقع یک خطر وجود دارد که با فراهم کردن اطلاعات بیش از حد هیچ کس متوجه آن نمی شود! هر کس، در مقام کارفرما، وظایف خاصی دارد و این مسئولیت ها توسط انتخاب مشاوران بهداشت و ایمنی از دوش کسی برداشته نمی شود. شما هنوز هم ممکن است جریمه یا در موارد جدی تر زندانی شوید و این در صورتی است که یک حادثه منجر به مرگ یا زخمی شدن شود و مشخص گردد که فردی غفلت نموده است. اما با استخدام مشاوران ایمنی معتبر بر ضریب اطمینان خود می افزایید که مسئولیت های شما به طور مناسب انجام شده اند. سوانح و تهدیدهای سلامتی به حداقل می رسند و بنابراین پیامدهای منفی نیز کمتر می شوند.
سئوال 4: چگونه با غرفه دارانی رفتار کنیم که نمی خواهند از مسئله بهداشت و ایمنی پیروی کنند یا آن را نادیده می گیرند، اما قصد داریم با آنها روابط حسنه خود را حفظ کنیم؟
پاسخ: بسیار مهم است که از همان ابتدا با افراد مناسب معامله کنید زیرا سپس نه گفتن دشوار می شود. شما در مقام یک برگزارکننده، مسئول بسیاری از اقدامات غرفه داران در محل هستید، و این شامل پیمانکاران آنها نیز می شود. پس استفاده از یک واسطه بیرونی برای واداشتن آنها به پیروی از مقررات بهداشت و ایمنی در محل مفیدتر است، اما برگزارکننده می تواند با ارائه ندادن جوازها (بلیط، جواز عبور پیمانکارها و …) شروع کند تا این که پیمانکار یا غرفه دار جزییات ایمنی مورد نیاز شما را مسترد کند.
سئوال 5 : آیا غرفه دارانی که از غرفه پیش ساخته استفاده می کنند باید یک ارزیابی خطر انجام دهند؟
پاسخ: پاسخ کوتاه این است، "بله". غرفه دارانی که از غرفه پیش ساخته نمایشگاه استفاده می کنند اگر خطر مهمی اشخاص را در معرض تهدید قرار می دهد، حتماً به یک RA مکتوب نیازدارند (به خصوص اگر کارکنان جوان و بی تجربه حضور داشته باشند)، ازجمله حین فعالیت های ورود و خروج، نمایش، … . ماهیت نمایشگاه شما مشخص خواهد کرد که به چه میزان اقدامات کنترلی نیاز است. این غرفه داران معمولاً مجبور نیستند تا برای غرفه سازی، برق، آب و ضایعات و غیره یک RA مکتوب تهیه کنند زیرا این کار توسط پیمانکاران منتخب خود برگزارکننده صورت می گیرد و برگزارکننده نسخه هایی از RA پیمانکاران منتخب را خواهد داشت.
سئوال 6 : ما در مقام یک VENUE ، با برگزارکننده ای کار می کنیم که نمایشگاه وی شامل کارهای نمایشی، شعله افکنی و حیوانات وحشی است. ما نگران هستیم که حادثه ای رخ دهد که ما را در معرض جریمه شدن، یا بدتر ازآن، زندانی و حبس قرار دهد.
پاسخ: اگر نمی توانید عوامل خطرناک را به طور کلی حذف کنید، پس اقدامات کنترلی مناسب را به کار گیرید. یک ارزیابی خطر مناسب و کافی اقدامات کنترلی مورد نیاز را شناسایی خواهد کرد اما نیازی نیست که کاملاً بازدارنده باشند. مثلاً حصارگذاری بیشتر شاید تنها کاری باشد که باید انجام دهید و آن را به تسهیلات موجود اضافه کنید تا مردم از عملیات بالابری حفظ کنید- یا حتی از حیوانات وحشی! شما بنا به قانون ملزم هستید تا هر کاری که مناسب و کافی است انجام دهید. برگزارکنده باید تجربه و آموزش اجرا کنندگان را بررسی کند.
سئوال 7: من پیمانکاری هستم که سه کارگر دارم. قانون تصریح می کند که نباید ارزیابی خطر انجام دهم. پس چرا هنوز غرفه دار از ما ارزیابی خطر می خواهد؟
پاسخ: ضمن این که در این مورد شما الزامی به یک RA مکتوب ندارید (یک RA شفاهی کافی خواهد بود) اما اگر حادثه ای رخ دهد چگونه ثابت خواهید کرد که یک ارزیابی خطر کافی و مناسب انجام داده و براساس یافته های آن عمل کرده اید؟ بنابراین ضروری است که همیشه یک RA مخصوص برای هر نمایشگاهی که شرکت می کنید انجام دهید ضمن اینکه ممکن است مجبور شوید پیمانکار فرعی در محل داشته باشید یا تجهیزاتی برای ساخت غرفه با خود بیاورید. کاری که شما در غرفه انجام می دهید بر افراد دیگر در VENUE اثر خواهد گذاشت، مثلاً بر پیمانکاران دیگرحاضر در سالن، کارکنان VENUE ، بازدیدکنندگان و عامه مردم به طور کلی. پیمانکاران دیگری که در اطراف شما کار می کنند و کارکنان شما باید از خطراتی که در آن حوالی وجود دارد مطلع باشند. سرانجام این که، از آنجا که اگر حادثه ای در محل رخ دهد و آنها شایستگی شما و کارکنان شما را بررسی نکرده باشند، آنها نیز تا حدی مسئول هستند. پس مشتری شما ( غرفه دار) و حتی برگزارکننده باید تضمین کنند که شما همه خطرات مهم در محل را مد نظر گرفته اید و تا آنجا که از نظر منطقی عملی بوده، اقداماتی برای به حداقل رساندن آن خطرات انجام داده اید.
سئوال 8 : من در مقام یک برگزارکننده نگران پیمانکاران خارجی هستم که غرفه داران برای ساخت غرفه خود استخدام می کنند. آنها قوانین بهداشت و ایمنی ما را درک نمی کنند و ما نگران عملیات آنها و تجهیزات آنها هستیم.
پاسخ: بسیاری از قوانین از اروپا نشات می گیرند بنابراین همه پیمانکاران خارجی استانداردهای ایمنی دارند هرچند شاید کاملاً مطابق با قانون UK نباشد. برگزارکنندگان باید تصریح کنند که حداقل یک نفر از گروه آنها باید قادر باشد که به زبان انگلیسی بخواند و بنویسد و تضمین کنند که غرفه دار کلیه اطلاعات ایمنی مربوط به نمایشگاه را به آنها ارائه داده است. درعمل، استانداردها گاهی با یکدیگر مطابقت نمی کنند و بازرسی و کنترل دقیق در محل مورد نیاز است. اما آنان باید قوانین بهداشت و ایمنی ما را رعایت کنند.
واژه نامه
aeo
انجمن برگزارکنندگان نمایشگاه. aeo به طور پویا برگزارکنندگان را در سرتاسر UK حمایت می کند، از طرف آنان تبلیغ وفعالیت می کند و اقدامات آینده نگرانه را انجام می دهد مانند یک طرح ملی آموزشی در نمایشگاهها
ارزیابی خطر
این عبارت تنها به معنای بررسی و ارزیابی دقیق آنچه می باشد که در نمایشگاه شما می توانند سبب آسیب رسیدن به مردم یا وسایل و تجهیزات و محبط گردد (مثلا عملیات بالابری، مواد شیمیایی، برق، کار در ارتفاع و …). هنگامی که این خطرات شناسایی شوند می توانید برآورد کنید که چه اقدامات پیشگیرانه و احتیاطی را برای حذف، کاهش یا مجزا کردن و یا کنترل آنها انجام دهید.
بازدیدکننده
واژه بازدیدکننده عمدتا بر مشتری یا وارد شونده به یک نمایشگاه که همگی مهم هستند، چه وجهی پرداخت کرده باشند چه نکرده باشند. کسانی که برای خرید، دیدن، تماس، شنیدن محصولات و خدمات آنجا شرکت می کنند
(توجه: فردی که از محوطه نمایشگاه بازدید می کند یا وارد آن می شود تا خدمات و کالاهای یک غرفه دار را تحویل دهد( مانند یک پیک) کارمند، پیمانکار تلقی می شود. مسئولیت بهداشت و ایمنی چنین فردی طی دوره اجاره بر عهده غرفه دار است)
برگزارکننده
فرد( افراد) یا شرکتی که venue را اجاره می کند. گاهی به عنوان قرارداد اجاره خطاب می شود که venue به عنوان دارنده جواز آن را امضا می کند. برگزارکننده می تواند هرکسی باشد که دارای مسئولیت اصلی برنامه ریزی، کنترل یا مدیریت نمایشگاه را بر عهده دارد و در تقبل مسئولیت ها با venue شریک است. برگزارکنندگان می توانند یک کارفرما و نیزدر برخی از نمایشگاهها یک پیمانکار باشند.
پیمانکار
فرد یا شرکتی که خدمات ، محصولا یا کارگر را در یک نمایشگاه تامین می کند. پیمانکاران گاهی پیمانکاران فرعی را استخدام می کنند. قویا توصیه می شود که همه این افراد یا شرکت اعضای BECA باشند.
تجهیزات بالابری
(lifting equipment)
واژه عمومی برای کلیه اقلامیکه در محل کار یافت می شود و می توانند برای بلند کردن یک بار به کار می روند. توجه داشته باشید که جرثقیل دستی برای کشیدن بارها روی زمین در این گروه قرار نمی گیرند و فعالیت هایی نظیر حمل یک بسته و کمک مکانیکی در این گروه نیستند.
دستگاه بالابری
ابزاری که با برق یا دستی کار می کند وبرای بالابردن و پایین آوردن یک بار به کار می رود. نمونه هایی از دستگاههای برقی عبارتند از جراثقیل زنجیری،لیفتراک، tail-lift، crane و …. دستگاههایی که به صورت دستی استفاده می شوند در دامنه ای از دیلم تا tirfor winch می باشند.
ساختارهای پیچیده
(omplex Structures)
این واژه بر مقوله هایی از غرفه های دلالت دارد که توسط غرفه داران ساخته می شود، یا حوزه های نمایشی برگزارکننده که به اندازه کافی "پیچیده" هستند تا مجوز محاسبات کامل ساختمانی را لازم داشته باشند واستواری
مناسب را برای وزن زنده یا بار ساکن تعیین کنند. ساختاری پیچیده در نظر گرفته می شود که موارد ذیل در آن صدق کند:
الف) هر ساختاری با هر ارتفاعی که به پشت بند ضربدری نیاز داشته باشد
ب) داربست سازی با ارتفاع بیش از 4 متر
ج) غرفه های چند طبقه از جمله غرفه دو طبقه
د) پلکان، نرده و راه پله با هر ارتفاعی
ه) سکوها و رامپ های بیش از 600mm که مردم به آنها دسترسی دارند
و) ساخت صحنه نمایش
ز) برج های نورپردازی
ح) جایگاههای موقت، واحد های پذیرایی و صندلی های راحتی
ط) عملیات کاری ویژه و شرایطی که مستلزم بالابری، برج سازی و hot work و… می باشند
(توجه:همه ساختارهای پیچیده معمولا به محاسبات ساختمانی نیاز دارند، همراه با گواهی بازرسی از طرف یک مهندس ساختمانی واجد شرایط و/یا یک گزارش کار از طرف پیمانکاران غرفه که از طرف venue به مقامات مربوطه ارسال می گردد)
غرفه
در این راهنما، واژه عمومی "عرفه" به معنای هر محیطی است که توسط غرفه در در هر venue به کار می رود. این واژه شامل غرفه های پیش ساخته وسفارشی (space-only, shellscheme) نواحی نمایشی، دکه ها، صحنه ها، نواحی نگهداری و سایت های نمایشی به هر طریقی که توسط غرفه دار استفاده شود، می گردد.
غرفه دار
در این راهنما، غرفه دار هر کس یا شرکتی است که غرفه یا فضای نمایشی را در یک نمایشگاه عمومی یا بازرگانی اجاره می کند تا کالا و خودمات خود را به فروش برساند یا تبلیغ کند. اسپانسرها نیز هنگامی در این گروه قرار می گیرند که قصد داشته باشند بازدیدکننده یا عموم را در یک نمایش یا تبلیغات دخیل سازند و یا هنگامی که کارمند، تسهیلات، مواد و تجهیزات را در یک نمایشگاه تامین می کنند.
معمولا یک غرفه دار مستقیما با برگزارکننده وارد قرارداد می شود. غرفه داران space-only فقط فضای غرفه را اجاره می کنند و کاملا مسئولیت تضمین ایمنی فعالیت های پیمانکاران ، کالاهای نمایشی، استواری غرفه را بر عهده دارند و نیز مسئولیت ایمنی افراد را هم در اطراف محیط غرفه خود و همه کسانی که در ارتباط با فعالیت های کاری آنها در تمام طول مدت اجاره در venue حضور دارند.
غرفه داران schellscheme دارای غرفه ای هستند که توسط پیمانکاران منتخب خود برگزارکننده برای آنها ساخته شده است. بنابراین ضمن این که آنها مستقیما مسئول فعالیتهای این پیمانکاران نیستند، اما برای عملیات متعاقب روی غرفه خود مسئول شمرده می شوند، از قبیل نمایشات، کالاهای نمایشی و کارکنان خود و بازدیدکنندگان…
غرفه پیش ساخته نمایشگاهی
Schellcheme stand
غرفه یک شکل با سازه ای که توسط برگزارکننده برای یک غرفه دار با اخذ هزینه ای اضافی تهیه می شود، معمولا شامل دیوارهای جداکننده، تابلو، سقف مشبک، و … می باشد. چنین غرفه هایی معمولا 5/2 m ارتفاع دارند.
فرد شایسته
یک فرد شایسته را می توان به عنوان فردی تعریف کرد که تجربه، دانش و آموزش کافی و لازم را بردارد تا به برگزارکنندگان در مدیریت بهداشت و ایمنی برای یک نمایشگاه خاص کمک کند
فرد شایسته (مثلابرای کمک به عملیات بالابری)
کسی که تجربه و دانش فنی و عملی عملیات بالابری برنامه ریزی شده را دارد
فرم اظهارنامه بهداشت و ایمنی
هرگاه از نظر منطقی عملی باشد، برگزارکننده باید یک ارزیابی خطر و گزارش روش کار از کلیه غرفه داران خود کسب کند
اما فرم اظهارنامه بهداشت و ایمنی یک راه ساده و موثر دیگر است. این فرم ساده ای است که به برگزارکننده کمک می کند تا تعهدات و مسئولیت های قانونی خود را انجام دهد. این فرم از غرفه دار می خواهد تا اطلاعات لازم و قانونی را درباره پیمانکاران استخدامی خود ارائه دهد. سئوالات روی فرم برای غرفه دار به نحوی تنظیم شده اند که تضمین شود پیمانکاران آنها معیارهای خاصی را برآورده می سازند. این فرم باید به برگزارکننده مسترد شود.
گزارش روش کار
این گزارش سندی مکتوب است که مراحل ساخت یک غرفه، استواری و نمایش در محل را نشان می دهد. این گزارش یک راهنمای مرجع مناسب و سهل الوصول است که برای برنامه ریزی تحویل ها، بالابری، … به کار می رود و اغلب حوزه هایی را نشان میدهد که به توجه خاص یا اقدامات کنترلی بیشتر نیاز دارند.
لوازم جانبی بالابری
اقلام جداگانه از قبیل shackle ، تسمه، مهار، پیچ قلابدار، بست قلاب و…
مجموعه بالابری(lifting Assembly)
مجموعه ای از لوازم جانبی بالابری که برای رساندن یک بار ( یا تلفیقی از بارها) به یک دستگاه بالابری به کار می روند، یا برای پشتیبانی خود دستگاه بالابری. Truss ،fly bar، پشیتبانی های زمنی و سقف های چوب بست نیز در این مقوله قرار می گیرند.
مقام محلی
به مالک venue مراجعه کنید
محاسبات ساختمانی
(struc-calcs)
محاسبات ساختمانی به کار رفته برای ارزیابی استواری ساختارهای پیچیده به کار می روند. محاسبات ساختمانی باید همزمان با رسم های غرفه پیچیده تسلیم شوند که معمولا توسط مهندس ساختمان پیمانکار همراه با یک گواهی ساختمان صادر می شود. سپس این محاسبات و/یا گواهی باید قبل از صدور محوز ساخت توسط برگزارکننده، به وسیله یک مهندس ساختمان مستقل که برگزارکننده انتخاب می کند بررسی شود
مهندس ساختمان
یک شرکت مهندسی ساختمان با گواهی معتبر ، یا فردی با مهارتهای لازم برای بازرسی و ارزیابی یکپارچگی سازه واستواری یک جسم مشخص، معمولا یه "ساختار پیچیده"
مالکین venue
Venue ،مثلا مالکین، مدیریت یا هیئت کنترل کننده گاهی به عنوان دارنده مجوز یک مرکز تجمع یا venue ، جایی که نمایشگاهها برگزار می گردند،
اطلاق می شوند. Venue می تواند عضو انجمن تجاری مانند EVA باشد. قوانین و مقررات مقامات محلی، یا قوانین پارلمانی بر مالکین venue جاری می باشند
نمایشگاه
برای اهداف این راهنما، واژه نمایشگاه شامل هر رویدادی است که در هر venue برگزار می شود. این رویداد شامل نمایشگاههای بازرگانی، عمومی، معرفی محصول، نمایش فیلم، … می شود یعنی هر کجا که غرفه داران برای فروش یا تبلیغ محصولات وخدمات خود در یک فضای مشخص حضور دارند.
کنسرت ها و فستیوال های موسیقی و برخی از رویداد های شامل حال این راهنما نمی شوند.
POST
(Post Exhibition Stress Trauma)
ضربه روحی بعد از نمایشگاه. اثر حاصله روی برگزارکنندگانی که از یک نمایشگاه مهیج و پرجنجال برمی گردند و هر دو دقیقه مجبور به اتخاذ تصمیم بوده اند و اکنون باردیگر به زندگی اداری عادی خو می کنند. مانند ناهنجاری بعد از شوک روحی یا سندرم Gulf War است اما معمولا در بدترین حالت فریاد کشیدن بر سر همکاران و چند روز بستری و تحمل درد exhibition Flu را به دنبال دارد.
ماخذ:aeo (انجمن برگزار کنندگان نمایشگاه)
تاریخ: فوریه 2002
1-4- معیارهای بازدیدکنندگان نمایشگاه 2002:
طبق گزارش RedBank از شرکت نظرسنجی نمایشگاهی در نیوجرسی علی رغم آشفتگی اقتصادی و اوضاع نابسامان سال گذشته شمار بازدیدکنندگان نمایشگاههای بازرگانی که توان تصمیم گیری برای خرید را دارند در سطح 83 درصد باقی مانده است. این تعداد از سال 2001 تغییری نکرده است.
به علاوه، تعداد شرکت کنندگانی که برای خرید در 12 ماه آینده برنامه ریزی می کنند هم بین سالهای 2001 تا 2002 به میزان 53 درصد ثابت مانده است. متوسط رقم تراکم ترافیک بازدیدکنندگان (که تعداد شرکت کنندگان در هر صد فوت مربع در فضای نمایشگاه را نشان می دهد) در سال 2002 به 3/2 رسید که این رقم ارسال 2001 ، 1/2 بوده است. رقم تراکم ترافیک توسط این معادله محاسبه می شود.
حضور خالص در نمایشگاه × متوسط ساعاتی که بازدیدکنندگان از نمایشگاه بازدید می کنند.
× 100/کل فوت مربع "خالص" × کل ساعاتی که غرفه ها باز هستند.
"خوانندگان نباید به اشتباه تصور کنند که حضور هم در حال افزایش است"، ایان سکوتیرا معاون شرکت نظرسنجی نمایشگاهی (exhibitsurveys) با بیان این مطلب، افزود: "درحقیقت، تعداد فضایی که برای نمایشگاه ها بکار می رود کاهش یافتند ، و بنابراین تراکم ترافیک بالا رفته است."
این گزارش که از 47 نمایشگاه در صنایع مختلف جمع آوری شده است در صنایعی مانند پزشکی، ارتباطات، یا تولید اطلاعات آماری را در مورد قدرت خرید بازدیدکنندگان فراهم می کند. همچنین کیفیت بازدیدکنندگان و فعالیت آنها را در نمایشگاه مشخص می کند.
کیفیت حضور
در حالی که بطور کلی تعداد بازدیدکنندگانی که برای خرید در 12 ماه آینده برنامه ریزی می کنند به میزان 47 درصد ثابت مانده است، مرور آمار در صنعت نشانگر نوعی ناهمگونی است. برای مثال. صنعت کامپیوتر شاهد رشد 11 درصدی تعداد بازدیدکنندگانی بود که برای خرید در 12 ماه آینده برنامه ریزی می کنند، یعنی از 48 درصد در سال 2001 به 59 درصد در سال 2002 افزایش یافته است. اما صنعت تولید شاهد رکود 6 درصدی در تعداد بازدیدکنندگانی است که برای خرید در 12 ماه آینده برنامه ریزی می کنند ، یعنی از 47 درصد در سال 2001 به 41 درصد در سال 2002 کاهش داشته است . صنعت خرده فروشی هم شاهد 4 درصد رکورد در تعداد بازدیدکنندگانی که در 12 ماه آینده قصد خرید داشتند، یعنی از 61 درصد در سال 2001 به 57 درصد در سال 2002 رسیده است.
تعداد بازدیدکنندگانی که قادر به سفارش، تعیین یا خرید کالا بودند بطور کلی در رقم 83 ثابت ماند، اما صنعت ارتباطات در تعداد بازدیدکنندگانی که قدرت خرید داشته باشند 10 درصد کاهش داشته است یعنی از 80 درصد در سال 2001 به 70 درصد در سال 2002 رسیده است.
تعداد بازدیدکنندگانی که در نهایت خرید کرده اند نیز کمی تغییر کرده است. و از 37 درصد در سال 2001 به 36 درصد در سال 2002 رسیده است. صنعت پزشکی هم شاهد کاهش در تعداد بازدیدکنندگان دارای قدرت خرید از 42 درصد در سال 2001 به 35 درصد در سال 2002 بوده است.
فعالیت بازدیدکنندگان
تعداد کسانی که برای بار اول بازدید می کردند بطور کلی از 37 درصد به 35 درصد کاهش یافته است، ولی به هرحال صنعت تولید شاهد افزایش 5 درصدی در تعداد بازدیدکنندگان بار اول "کسانی که برای بار اول به بازدید آورده بودند" از 33 درصد در سال 2001 به 38 درصد در سال 2002 بوده است.
در همین حال، صنعت شرکتی شاهد کاهش درصدی در میان کسانی بود که برای اولین بار به بازدید آمده بودند، یعنی از 39 درصد در سال 2001 به 34 درصد در سال 2002 کاهش یافته است.
تعداد روزهایی که بازدید کنندگان بطور متوسط در نمایشگاه می گذرانند از سال 1998 به میزان 1/2 درصد ثابت مانده و میزان نوسانات در زمینه صنعت در بین سالهای 2001 و 2002 حداقل بوده است.
تعداد ساعاتی که بازدیدکنندگان در نمایشگاه گذرانده اند نیز از 9/8 در سال 2001 به 3/8 در سال 2002 کاهش یافته است. صنایع پزشکی و خرده فروشی هم شاهد بزرگترین کاهش از سال 2001 به سال 2002 بوده اند. بازدیدکنندگان از نمایشگاه های خرده فروشی بیشتر از هر صنعت دیگری 3/9 ساعت از وقت خود را در نمایشگاه گذرانده اند که از 4/15 ساعت در سال 2001 کاهش یافته است. بازدیدکنندگان از نمایشگاههای پزشکی 7/6 ساعت از وقت خود را در نمایشگاه گذرانده اند که از 7/7 ساعت در سال 2001 کاهش یافته است.
مسافتی که بازدیدکنندگان برای حضور در یک نمایشگاه پیموده اند، تقریباً ثابت بوده است. در سال 2001، بطور متوسط 36 درصد بازدیدکنندگان از شعاع 200 مایلی نمایشگاه می آمده اند و بطور متوسط 51 درصد بیشتر از 400 مایل مسافت را برای حضور در یک نمایشگاه پیموده اند.
این آثار در میان تمامی گروههای صنعت یکسان نمی باشد. نمایشگاههای ارتباطات شاهد افزایش 20 درصدی در میان ازدیدکنندگان بوده است. که از شعاع 200 مایلی نمایشگاه آمده و از 20 درصد به 40 درصد رسیده اند.
تفاوتهای میان بازدیدکنندگان که بیش از 400 مایل برای حضور در نمایشگاه در زمینه صنعت طی نموده اند، چشمگیر نبوده است. صنعت ارتباطات یک استثناء بوده و شاهد کاهش 37 درصدی در میان بازدیدکنندگانی بوده که از راه دور می آمده اند و از 71 درصد در سال 2001 به 36 درصد در سال 2002 کاهش داشته است.
تذکرات پایانی:
آزمایش دقیق و حقیقی موفقیت یک نمایشگاه بازرگانی در توجه به تمام جزئیات است. پس فراموش نکنید که:
ارسال نامه ها قبل از نمایشگاه می بایستی شامل دعوتنامه شخصی برای بازدید از غرفه یا شرکت در یکی از مراسم ویژه نمایشگاه مانند ارکستر باشد.
تبلیغات غرفه می بایستی شماره غرفه را دربر داشته باشند.
بازدیدکنندگان معمولاً به فهرست راهنمای نمایشگاه رجوع می کنند، بنابراین مشخصات کمپانی خودتان را قبل از پایان موعود مقرر به نمایشگاه ارسال کنید.
معرفی بازدیدکنندگان از غرفه تاثیر ماندگاری بر روی مدیران اجرایی کمپانی خواهد داشت.
شما فقط چند دقیقه ای برای برقراری ارتباط وقت دارید. به همین دلیل نمایشهای "Demo" کوتاه از محصولات بیشتر از تبلیغات بلند و مفصل موثر هستند.
یک پیغام مشترک از صحبتهای ناهماهنگ موثرتر است. همه کارمندان غرفه بایستی سئوالات هماهنگ و مشترکی از بازدیدکنندگان بپرسند.
رقبای شما بدنبال یک هدف هستند، پس سعی کنید به محض برگشتن به اداره خودتان نمونه باشید و از دیگران پیشی بگیرید.
طبقه بندی و نمرده دهی هر یک از اهداف (A برای توانمندیهای بالقوه بالا، B برای توانمندیهای بالقوه توسط، و غیره) و تقسیم بندی آنها در میان نیروها به فروشنده ها کمک می کند که از دیگران پیشی بگیرند.
ارگانیزرهای نمایشگاهی همیشه از بهترین موقعیتهای مسافرتی برخوردار نیستند. از هتلها و پروازهای دیگر هم بعلاوه آنچه به شما پیشنهاد می شود اطلاع حاصل کنید.
ماخذ:
ExhibitSurveys
1-5- محاسبه بازدیدکنندگان بالقوه از غرفه:
000/10 بازدیدکننده در نمایشگاه حضور می یابند اما انتظار دارید چه تعداد از آنها از غرفه شما بازدید کنند؟ در اینجا فرمولی سریع برای محاسبه این رقم ارائه می شود:
مرحله 1: درصد مشارکت کننده بسیار علاقمند در نمایشگاه را معین کنید. برای این کار، بازدیدکننده خالص (به جز رسانه ها، پرسنل غرفه، دانش آموزان و همسران) را در عامل بازدیدکننده نمایشگاه AIF، ضرب کنید (AIF درصدی از کل مخاطب است که از هر 10 نمایشگاه 2 نمایشگاه را بازدید می کند).AIF در هر نمایشگاه متفاوت است. اما اگر نمی توانید رقم AFI را از مدیریت نمایشگاه به دست بیاورید، از میانگین 44 درصد همه صنایع استفاده کنید، مثلاً، می توانیم بگوییم مخاطب خالص 000/33 است و AIF نمایشگاه 44 درصد. پس رقم بازدیدکنندگان بسیار علاقمند عبارت است از 520/14 ، (520/14= 44× 000/33)
مرحله 2: محاسبه بعدی اندازه مخاطب بالقوه شماست. برای این کار، تعداد بازدید کنندگان بسیار علاقمند را ضربدر درصد مخاطبانی کنید که سطح بالای علاقمندی را در دیدن محصول خاص شما دارند. اگر داده ها درخصوص علاقمندی به کالا را از مدیریت نمایشگاه نمی توانید به دست بیاورید، از میانگین 16 درصد تمام صنایع استفاده کنید. بر اساس محاسبه قبلی، اگر تعداد بازدیدکنندگان بسیار علاقمند در یک نمایشگاه 520/14 باشد و عامل علاقه برای محصول شما 16، آنگاه بازدیدکننده بالقوه شما 323/2 خواهد بود. (323/2= 16× 520/14)
ماخذ: TradeShow Advisor
1-6- مقررات و قوانین نمایشگاه هند :
مقررات و قوانین ذیل توسط مرکز تحقیقات و توسعه صنایع م. ویسوس وارایا جهت آشنایی نمایشگاهها، و دیگر فعالیتهای ارتقایی با تسهیلات موجود و شرایط و اصول اجاره تنظیم شده است. این قوانین بدون اعلان قبلی با صلاحدید مرکز در هر زمان قابل تغییر می باشند.
سابقه:
1- مرکز تحقیقات و توسعه صنایع م. ویسوس وارایا (که از این پس مرکز یا MVIRDC نامیده می شود) یک شرکت با مسئولیت محدود است که طبق قانون 1965 شرکتها، سه ملک مستغلاتی را ایجاد کرده است:
1ـ ساختمان مرکز تجاری
2- مرکز I
3- مرکز II
این مرکز همچنین با هدفی حاشیه ای "مرکز تجارت جهانی" را گسترش داده است. مرکز دارای یک "مرکز صادرات" است که محل نمایشگاه دائمی می باشد و اجاره فضاهای ذیل را برعهده دارد: الف) محوطه هایی در مرکز صادرات که در طبقه اول واقع شده اند، و سالن Crush واقع در طبقه همکف ساختمانArcade راهروی سمت جنوبی ؛ ب) محوطه Centrum واقع در طبقه اول ساختمان مرکزI ؛ که همگی تحت مالکیت مرکز می باشند.
همچنین این مرکز اجاره هر محوطه دیگر را که برای برگزاری نمایشگاه یا دیگر فعالیتهای ارتقایی صورت می گیرد در حوزه اختیار خود دارد.
کنترل و مدیریت
2- مرکز صادرات بخشی از MVIRDC است. تصمیم گیری های خط مشی برگزاری نمایشگاه توسط مجمع مدیریت مرکز صورت می گیرد. مدیریت، اجرا و نگهداری مرکز صادرات و دیگر حوزه های نمایشگاه توسط مقامات مرکز تحت کنترل مستقیم مدیر صورت می گیرد و به مدیر کل گزارش داده می شود.
مرکز می تواند قوانین و مقررات حاکم بر مدیریت، اجرا و نگهداری و استفاده از مرکز صادرات و محوطه های دیگر نمایشگاه را بنا به ضرورت از اعتبار خارج کند، ازجمله گزینش و وظایف کارمندان مرتبط با مرکز صادرات. این قوانین در هر زمان با صلاحدید مرکز، بدون اعلان قبلی قابل تغییر هستند.
تفسیر:
3- برگزارکننده نمایشگاه: اصطلاح عبارت برگزارکننده نمایشگاه عبارت است از: الف) مالک انحصاری، ب) انجمنی از اشخاص ازجمله شرکت، کمپانی یا تراست همتا، ج) بخش دولتی، کمپانی/ شرکت دولتی و تعهدات ملی که برای فضای مرکز به منظور برگزاری نمایشگاه یا هر فعالیت توسعه ای در هر یک از فضاهای ذکر شده فوق اعمال شده است.
غرفه دار: واژه غرفه دار عبارت است از: الف) مالک انحصاری، ب) انجمنی از افراد از جمله شرکت، کمپانی یا تراست همتا، ج) بخش دولتی، کمپانی/شرکت دولتی و تعهدات ملی که توسط برگزارکننده نمایشگاه برای نمایش اقلام در هر یک از فضاهای ذکر شده فوق مجاز شمارده شده است، که منوط به مجوز مرکز به برگزارکننده برای برپایی نمایشگاه می باشد.
استفاده از مرکز صادرات
4- مرکز صادرات و دیگر حوزه ها با صلاحدید مرکز جهت برگزاری نمایشگاه و دیگر فعالیتهای ارتقایی طی ساعات و روزهایی که مورد نیاز مرکز نیستند و برحسب شرایط و قوانین ذکر شده مجاز به استفاده می باشند.
زمان بندی های نمایشگاه
5- زمانبندی ها طی نمایشگاه برای برگزارکنندگان و غرفه داران در مرکز صادرات از 9 صبح الی 8 بعدازظهر و برای بازدیدکنندگان از 10 صبح الی 7 بعدازظهر می باشد. اگر برگزارکننده نمایشگاه مایل باشد تا این زمان را تمدید کند، باید حداقل 15 روز قبل از نمایشگاه به مرکز درخواست رسمی ارسال کند. هزینه ها برای تمدید زمان بر اساس ساعتی می باشد، نرخهای آن توسط مرکز تعیین خواهد شد و بنا به صلاحدید مرکز در هر زمان قابل تغییر می باشد.
درخواست برای فضای نمایشگاهی
6- الف : درخواست برای رزرو مرکز صادرات و دیگر بخشهای نمایشگاهی در دو نسخه در قالب درخواست از پیش تهیه شده روی سربرگ که به ضمیمه A آمده است، صورت می گیرد.
ب: پرداخت هزینه ها برای استفاده از مرکز صادرات و دیگر فضاهای نمایشگاه (که از این پس کل هزینه های نگهداری TMC نامیده می شود) مطابق ضمیمه B خواهد بود.
جانمایی
7- الف) درخواست هایی که در قالب از پیش تعیین شده هستند و در همه موارد حواله یا چک مربوط به هزینه های اجاره در آنها ضمیمه شده است، پیگیری خواهند شد. مرکز حق قبول یا رد درخواست را چه به طور کامل و چه بخشی از آن را بدون نام بردن هیچ دلیلی، برای خود محفوظ می دارد. منوط به موجود بودن فضا و پذیرش همه تشریفات توسط برگزار کننده نمایشگاه، مرکز تخصیص فضا را به برگزارکننده نمایشگاه برای خود محفوظ می دارد و این اطلاعات را به آگاهی برگزارکننده نمایشگاه می رساند. بعد از تخصیص، به جز در موارد پیش بینی نشده، تغییری در جانمایی صورت نخواهد گرفت.
ب) تخصیص فضای بیشتر برای استفاده به عنوان فضای نمایشگاهی مانند Centrum ، Courtyard, Crush منوط به موجود بودن و در صلاحدید مرکز می باشد. متقاضی می بایست هزینه بیشتری بدین منظور بپردازد. هزینه های مربوطه درصورت نیاز تغییر خواهد کرد. مرکز حق فسخ تخصیص دهی این فضاها را بعد از تخصیص دهی به برگزارکنندگان نمایشگاه و هرگاه که ضروری ببیند برای خود محفوظ می دارد و مسئول ارائه فضا یا گزینه دیگر نخواهد بود. درخواست برای این فضا باید در زمان رزرو مرکز صادرات به مرکز برسد.
ودیعه گذاری
8- الف) برگزارکنندگان نمایشگاه که فضای نمایشگاه را به خود اختصاص داده اند باید مبلع بدون بهره را مطابق جدول پرداختها به عنوان ودیعه تضمینی برای حسن استفاده از امکانات مرکز صادرات به ودیعه بگذارند. میزان این ودیعه مطابق جدول ضمیمه B می باشد.
ب) ودیعه بعد از اختتام نمایشگاه و بعد از محاسبه همه دیون معوقه و قابل پرداخت توسط برگزارکنندگان نمایشگاه مسترد خواهد شد. برگزارکنندگان نمایشگاه در صورت ایراد خسارت به مستغلات و تجهیزات مرکز صادرات ملزم به جبران آن خسارت می باشد. این ودیعه تنها بعد از تخلیه رضایت بخش سایت/ فضای تخصیص یافته و یا بعد از تسویه مبلغ بدهی، در صورت وجود بدهی، بازپرداخت خواهد شد.
کسر از ودیعه بابت خسارت
9- الف) از مبلغ به ودیعه گذاشته شده مبالغی بابت خسارت وارده برداشت می شود که برای جبران خسارت مورد نیاز است این مبلغ توسط مرکز ارزیابی می گردد. این خسارت عبارت است از خسارت وارده به ساختمان، مبلمان، تزیینات داخلی، سقف و ستون های ساختمان و محوطه، تجهیزات برقی و غیره در زمان استفاده برگزارکننده نمایشگاه. مابقی ودیعه بازپرداخت خواهد شد. تصمیم نهایی در این موارد با مرکز خواهد بود و برای برگزارکنندگان نمایشگاه الزام آور می باشد.
ب) همه تجهیزات، کالاهای نمایشی، تزیینات داخلی و غیره باید غیرثابت و بدون نصب باشد تا از ایراد هرگونه خسارت به کف، سقف، ستونها و غیره جلوگیری شود. کوبیدن میخ، حفاری، چسب زدن در هر بخش از محوطه ساختمان اکیداً ممنوع می باشد. همه خسارات وارده چه توسط برگزارکننده و یا مشارکت کنندگان یا پیمانکار غرفه آنها بر عهده برگزارکننده نمایشگاه خواهد بود و مرکز هزینه لازم را برای جبران خسارت ارزیابی و از مبلغ ودیعه کسر می کند.
وصول جبران بابت خسارات بیشتر
10- اگر میزان خسارت وارد به ساختمان و غیره، عطف به ماده 8، بیشتر از مبلغ ودیعه باشد، مابه تفاوت توسط مرکز تعیین شده و توسط برگزار کننده نمایشگاه پرداخت می گردد.
ودیعه بیشتر تضمین
11- الف) ودیعه تضمین بیشتر مطابق ضمیمهB پرداخت خواهد شد. این مبلغ برای تجهیزات روشنایی و برق می باشد. مبلغ مذکور توسط مرکز تعیین می شود. اگر نمایشگاه در روز تعطیل در مرکز صادرات دایر باشد هزینه روشنایی سالن Crush و پله برقی مطالبه خواهد شد.
ب) هزینه های مصرف برق باید بر اساس قرائت کنتور در زمان نمایشگاه توسط برگزارکننده پرداخت شود. نرخهای از پیش تعیین شده برای سرویس فوق در هر زمان قابل تغییر هستند و از زمان تعیین آن توسط مرکز قابل اجرا می باشند. برگزارکنندگان نمایشگاه باید مطمئن گردد که قبل و بعد از نمایشگاه شماره کنتور را از تکنیسین های مرکز وصول کند.
هزینه های انبارداری، تلفن و نصب
12- الف) انبارها در مرکز صادرات با هزینه اضافی در دسترس می باشند و نرخ آنها مطابق با ضمیمه B می باشد. هزینه های مکالمات تلفنی به صورت مجزا مطابق جدول مذکور دریافت می شود. هرچند نگهداری راهروها و فضاهای مشترک طی نمایشگاه جزو هزینه های کل نگهداری می باشند، تمیزکردن غرفه ها شامل آن نمی شود و به طور مجزا مطابق ضمیمه B محاسبه و دریافت می شوند. نرخ های از پیش تعیین شده برای خدمات فوق در هر زمان و بنا به صلاحدید مرکز قابل تغییر می باشد.
هزینه های نگهداری و ودیعه
13- الف) جدول هزینه های نگهداری و ودیعه ها برای استفاده از مرکز صادرات و دیگر بخش های نمایشگاه تا زمان تجدید نظر توسط مرکز معتبر باقی خواهد ماند.
ب) این هزینه ها برای استفاده از فضای مسقف مرکز صادرات و/ یا دیگر بخشهای نمایشگاه و تسهیلات عمومی می باشد. برگزارکنندگان نمایشگاه باید همه ملزومات دیگر مانند تجهیزات نمایشی، پارتیشن، نور، تزیینات را با هزینه خود تهیه کند.
تعویق شروع کار
14- یک درخواست برای تعویق رزرو تایید شده به عنوان لغو تلقی می شود و این نمونه برای جریمه خودکار قابل اجرا می باشد، چنانکه در بند 15 ذیل آمده است.
جریمه خودکار
15- الف) در صورت لغو/ تعویق رزرو صورت گرفته توسط برگزارکننده به هر علتی، میزان پرداخت شده به عنوان هزینه های کل نگهداری تا تاریخ لغو/ تعویق به طور کامل ضبط می شود.
ب) اگر برگزارکنندگان نمایشگاه میزان رزرو تایید شده در مرکز صادرات یا دیگر بخش های نمایشگاه را به میزان یک یا چند روز کاهش دهد، مبلغ متناسب از ودیعه تضمینی، ودیعه تضمینی اضافی، یا هر ودیعه دیگری که برای استفاده از خدمات اضافی پرداخت شده است، مانند خط تلفن اضافی بازپرداخت می شود.
ج) اگر برگزار کننده نمایشگاه تعداد روزها / فضا را کاهش دهد، مبلغ پرداخت شده به عنوان TMC (کل هزینه های عمومی) برای روزها/ فضاهای کاهش یافته به عنوان جریمه ضبط خواهد شد.
ایمنی و غرفه
16- الف) ایمنی کلی ساختمان توسط مرکز صورت می گیرد. کارکنان خدمات ایمنی مرکز مسئولیت ایمنی و امنیت هیچ یک از کالاهای نمایشی را طی دوره برگزاری نمایشگاه برعهده نمی گیرند. کارکنان خدمات ایمنی نمایشگاه تنها مسئول ایمنی ساختمان و محوطه مرکز هستند و به کنترل جمعیت کمک می کنند. بعلاوه، ملزومات ایمنی بیشتر/ خاص توسط برگزارکننده و با هزینه وی فراهم می شود. انجام این اقدامات باید با هماهنگی مدیر ایمنی مرکز صورت بگیرد.
ب) انجام هر نوع کار ساخت و ساز در محدوده و خارج از مرکز صادرات و دیگر بخشهای نمایشگاه مجاز نمی باشد. فقط ساختارهای پیش ساخته برای نصب در نواحی مجاز میسر خواهد بود. از مرکز صادرات و دیگر بخش های نمایشگاه نمی توان به عنوان کارگاه برای تولید ملزومات نمایشی استفاده کرد. مشارکت کنندگان در نمایشگاه باید در حوزه حود اقلام تمام شده تهیه و تنها برای نمایش/ نصب در محیط های مجاز مرکز صادرات و دیگر بخش های نمایشگاه بیاورند.
ج) مرکز مسئولیت دزدی، آسیب یا ضرر و زیان به هیچ یک از اموال برگزار کنندگان و غرفه داران را بر عهده نمی گیرد. همه اقدامات درخصوص نگهداری و نمایش اقلام طی نصب، زمان تعطیلی و دوره نمایشگاهی باید با مسئولیت شخص برگزارکننده صورت بگیرد.
پرداخت ها توسط چک/ حواله بانکی
17- الف) همه پرداخت ها باید به حساب MIVRDC صورت بگیرد. اگر برگزارکننده نمایشگاه خارج از شهر مومبایی باشد، چک مربوطه می تواند از شعبه محلی صادر شود اما باید در تاریخ از پیش تعیین شده و یا قبل از آن مطابق جدول پرداخت ها به سپرده مرکز واریز شود. اگر پرداخت ها بعد از این تاریخ صورت بگیرند، برگزارکننده باید توسط حواله بانکی پرداخت ها را انجام دهند. عدم پرداخت هزینه های کل نگهداری و ودیعه ها به عنوان عدم تمایل برگزارکننده به انجام تعهدات خود تلقی می گردد و در نتیجه مرکز حق لغو تخصیص دهی و ضبط هزینه های نگهداری را برای خود محفوظ می دارد.
بازپرداخت
18- الف) هزینه های درخواست که برای تخصیص فضا پرداخت شده اند و پرداخت های مربوط به هزینه های کل نگهداری بعد از تایید تخصیص فضا توسط مرکز بازپرداخت نخواهند شد.
ب) در صورت به تعویق انداختن یا لغو رزرو فضای نمایشگاهی، مرکز مجاز خواهد بود تا بدون اعلان قبلی فضای تخصیص یافته مذکور را به فرد دیگر مجدداً تخصیص دهد.
نرخ ها
19- نرخ های مربوط به رزرو مرکز صادرات و بخش های دیگر نمایشگاهی جهت برگزارکنندگان داخلی و بین المللی در هر زمان قابل تغییر خواهد بود و در تاریخ تعیین شده توسط مرکز قابل اجرا می باشد.
20- مرکز حق فسخ مصوبه ای که قبلاً به هر متقاضی اهدا شده است را بدون ارائه دلیلی دارا می باشد، که در این صورت، متقاضی میزان پرداختی خود را بدون هیچ بهره ای بر آن دریافت خواهد کرد. در صورتی که برگزار کننده قبلاً استفاده از فضای نمایشگاهی را شروع کرده باشد این مبلغ بعد از کسر هزینه های استفاده، بازپرداخت می شود. در صورت فسخ متقاضی حق ادعای هیچ گونه خسارت یا جبرانی را نخواهد داشت.
رزروهای غیرقطعی
21- مرکز حق فسخ رزروهای غیرقطعی را بدون اعلان قبلی به برگزارکننده برای خود محفوظ می دارد و برگزار کننده هیچ ادعایی در این خصوص نخواهد داشت.
حق تغییر محوطه
22- مرکز تحت شرایط خاص، حق تغییر مکان و ابعاد فضای درخواست شده را دارد.
استفاده از فضای تخصیص یافته
23- فضای تخصیص یافته به برگزارکننده نمایشگاه تنها به منظور ذکر شده در فرم تایید شده مرکز، توسط فرد یا افراد متقاضی قابل استفاده می باشد..
حق استفاده محدود
24- حق استفاده از مرکز صادرات و دیگر بخش های نمایشگاهی محدود به فضای تخصیص یافته می باشد و شامل بخش های دیگر این مرکز نمی شود.
نواحی غیرقابل استفاده
25- الف) مرکز حق عدم تخصیص برخی از فضاهای مشترک را برای خود محفوظ می دارد مانند خروجی های اضطراری، تریا، بخش های اداری، انباری و غیره. از برگزار کنندگان انتظار می رود تا به نقشه هر طبقه رجوع کنند و از فضاهایی که خارج از منطقه شطرنجی هستند استفاده نمایند. در صورت عدم رعایت این امر توسط برگزارکننده، مرکز حق دارد که بلافاصله همه اقلام نگهداری شده/ نمایش داده شده در این نواحی را تخلیه نماید.
ب)نقشه نهایی رسم شده توسط برگزارکننده به منظور نمایشگاه مذکور مستلزم تاییده مرکز می باشد.
26- نقشه طبقه تنها بعد از تایید کتبی رزرو مرکز صادرات یا دیگر بخش های نمایشگاه چاپ و به غرفه داران/ عموم ارائه خواهد شد.
27- آب در نقاط موجود برای استفاده عادی در دسترس خواهد بود. هر لازمه خاص با هزینه برگزارکننده ترتیب داده خواهد شد و منوط به وضعیت فنی می باشد که مستلزم تاییدیه کتبی توسط بخش مهندسی مرکز است.
28- برگزارکنندگان نمایشگاه طی نمایشگاه در نواحی مشخص ارتباطات تلفنی برای مکالمات داخلی خود خواهند داشت که منحصر به ایشان بوده و برای استفاده افراد مشارکت کننده نمی باشد. این خطوط تنها برای تلفن است و برای مودم/ فاکس و انتقال اطلاعات نمی توان از آنها استفاده کرد.
29- برگزارکننده نمایشگاه با هزینه خود تجهیزات اطفاء حریق را در محل غرفه خود مطابق با مقررات ایمنی فراهم می کند. از آنها درخواست می شود که موقعیت نزدیک ترین شیر آتش نشانی و تلفن ها را شناسایی کنند. همه تجهیزات اطفا حریق باید توسط مقامات تیپ آتش نشانی تایید شوند. ما در این خصوص تاکید ویژه ای می کنیم زیرا همه اتصالات برقی از نوع موقت هستند.
30- برگزارکننده باید در خصوص بیمه اقدام نماید. مرکز هیچ نوع مسئولیتی در قبال خسارت مالی یا جانی ندارد.
31- هیچ یک از تجهیزات، تزیینات و اقلام نمایشی نباید ثابت باشند تا از آسیب به سقف، کف و ستون های محوطه ممانعت بعمل آید. هر نوع خسارتی از این نوع با مسئولیت برگزارکننده خواهد بود.
اقلام نمایشی/ ماشین آلات متحرک باید توسط شبکه فلزی محکم و/ یا نرده محافظ با ارتفاع مطمئن محصور شوند. این نوع ماشین آلات باید توسط افراد واجد شرایط و مسئول کنترل گردند به نحوی که هیچ گونه خسارتی به ساختار مرکز صادرات و دیگر بخش های آن وارد نشود.
همه اقلام نمایشی و تاسیسات موقت باید با هزینه و مسئولیت برگزارکننده جمع شود و سایت به صورت اول برگردد. عدم پاکسازی سایت در زمان مقرر معادل دو روز هزینه نگهداری می باشد. در این حالت و در پایان زمان مقرر مرکز کلیه اقلام و تجهیزات نمایشی را با هزینه برگزارکننده از نمایشگاه خارج خواهد کرد.
ممنوعیت نمایشگاههای نامناسب
32- نمایشگاه حق ممنوعیت نمایشگاه، توزیع یا فروش هر نوع کالایی که نامناسب یا قابل اعتراض باشند و ضبط آنها را دارد.
33- تبلیغات در هیچ قسمت از مجنمع (به جز بخشهای مجاز و تایید شده توسط مرکز) مجاز نمی باشد.
34- مسئولیت هر نوع جابجایی، یا دزدی یا آسیب به اقلام نمایشی و کالاها چه در زمان و یا بعد از خاتمه نمایشگاه، هنگامی که اقلام در محوطه نگهداری می شوند، برعهده برگزارکننده و مشارکت کنندگان وی خواهد بود.
35- همه جعبه های خالی یا مصالح انباری باید فقط در انبار نگهداری شوند. به برگزار کننده توصیه می شود تا بیمه لازم را در برابر آتش سوزی/ دزدی، و آسیب به هر نحو انجام دهد.
36- توقف اتومبیل ها برای غرفه داران در جلوی ساختمان Arcade مجاز نمی باشد. مرکز فضای توقف 10 اتومبیل را برای برگزار کننده در محوطه پارکینگ در نظر خواهد گرفت. ضروری است که برگزارکنندگان تعداد اتومبیل هایی را که در محوطه پارکینگ پارک خواهند نمود به مرکز اطلاع دهد.
37- موافقت های شفاهی تنها بعد از تاییدیه مکتوب توسط طرفین معتبر خواهند شد.
38- در صورت تخطی از هر یک از قوانین مذکور، مرکز مجاز خواهد بود تا بلافاصله مانع عملکرد برگزارکننده در مرکز صادرات و یا دیگر قسمت های نمایشگاهی شود.
39- اگر در هر زمان بعد از کسب مجوز استفاده از مرکز صادرات، مرکز متوجه اظهارات کذب شود که معایر با قوانین نمایشگاه است، می تواند مجوز مربوطه را لغو نماید. در این صورت، مبالع ودیعه و پیش پرداخت دریافت شده از درخواست کننده بدون بهره بازپرداخت خواهد شد. تصمیم گیری مرکز قطعی است و متعهد به پرداخت هیچ جبران و تاوانی نمی باشد.
40- مرکز حق کاهش و لغو هزینه ها را بنا به صلاحدید خود دارد.
41- همه رزروها و همه رسیدهای پرداخت تنها هنگامی معتبر هستند که به امضا دفتر مرکز رسیده باشد.
42- مرکز مجهز به سیستم آبرسانی، روشنایی، آسانسور و غیره می باشد. ولی در صورت نقص و یا خرابی این تجهیزات مسئولیتی از این بابت در قبال برگزارکننده نخواهد داشت.
43- همه برنامه و فعالیتهای نمایشگاه که توسط درخواست کننده انجام می شود باید کاملاً قانونی و در محدوده اهدافی باشد که برای استفاده از مرکز صادرات و دیگر بخش های نمایشگاهی تقاضا کرده است. متقاضی همه
مسئولیت ها را برعهده خواهد داشت و مرکز به هیچ وجه در این خصوص مسئولیتی ندارد.
44- سیگار کشیدن، آب دهان انداختن و انجام هر نوع مزاحمت که بخشی از مرکز صادرات یا دیگر بخشهای نمایشگاه یا مبلمان، دیوارها وغیره را آلوده نماید اکیداً ممنوع است و متقاضی مسئولیت نقض هریک از این مقررات را برعهده خواهد داشت.
45- مرکز فهرستی از پیمانکاران را برای انواع خدمات انتخاب کرده است و پیمانکار دیگری حق کار کردن در مرکز صادرات را ندارد. فروش انواع خوراکی و نوشیدنی طی برگزاری نمایشگاه تنها توسط تسهیلات مربوطه صورت می گیرد.
هیچ پیمانکار غرفه به جز پیمانکاران منتخب مرکز حق ساختن غرفه ها را در مرکز صادرات و دیگر بخشهای نمایشگاه ندارد. مرکز یک مورد استثنا در این خصوص قائل شده است و آن هنگامی می باشد که مصالح ساختمانی غرفه متعلق به برگزارکننده باشد. در این خصوص نیز قبل از شروع به ساخت غرفه باید از مرکز تاییدیه قبلی اخذ شود.
46- برگزارکننده نمی تواند حق استفاده از فضای تخصیص یافته خود را بدون مجوز کتبی به غیر واگذار نماید. فضای تخصیص یافته به منظور استفاده دفتری به هیچ وجه نمی تواند برای اهداف دیگر به کار رود.
47- استفاده از موسیقی از هر نوع در ورودیه ممنوع می باشد استفاده از بلندگو در خارج از ورودیه مرکز صادرات و دیگر بخش های نمایشگاهی مجاز نمی باشد.
48- متقاضی مجاز است تا برای کارکنان، مشارکت کنندگان و یا بازدیدکنندگان و یا افرادی که از طرف برگزارکننده در مرکز صادرات و دیگر بخشهای نمایشگاه کار می کنند نشانهای شناسایی مناسب تهیه نماید و نسخه ای از این نشان های شناسایی قبل از شروع نمایشگاه در اختیار مرکز قرار دهد.
49- کارکنان مرکز صادرات حق ورود به هر بخش از مرکز را در هر زمان دارند.
50- برگزارکننده نمایشگاه مسئولیت مطلق را در موارد ذیل دارا می باشد:
– استفاده صحیح و آسیب به اموال مرکز در زمان استفاده از آنها
– رعایت قوانین و مقررات شهری و شهربانی
– پرداخت همه مالیات ها / عوارض به مقامات ذی صلاح
– تهیه فتوکپی از اسناد مورد نیاز و ارائه آن به مقامات مربوطه قبل از انجام برنامه
شرایط پرداخت فضای نمایشگاهی:
– 25% از کل هزینه نگهداری (TMC) هنگام درخواست پرداخت می شود.
– 25% از کل هزینه نگهداری(TMC) 3 ماه قبل از تاریخ نمایشگاه پرداخت می شود.
– تراز 50% از هزینه کل نگهداری و ودیعه ها 15 روز قبل از تاریخ نمایشگاه پرداخت می شود.
– اگر رزروها 1سال قبل انجام شود، 15 % از TMC در زمان رزرو صورت می گیرد، 10% از TMC 6
ماه قبل از نمایشگاه و مابقی مطابق جدول فوق پرداخت می شود.
لطفاً توجه کنید:
1- اگر ثبت نام کمتر از 3 ماه قبل از برگزاری نمایشگاه صورت بگیرد، 50% از TMC باید پرداخت شود.
2- اگر ثبت نام کمتر از 15 روز قبل از تاریخ برگزاری نمایشگاه صورت بگیرد، تمام وجه پرداختی از جمله ودیعه ها باید پرداخت شوند.
شرایط لغو/ تعویق/ تغییر در تاریخ
– همه پرداخت های صورت گرفته تا زمان لغو/ تعویق / تغییر تاریخ ضبط خواهد شد.
مبانی طراحی ساختمانهای نمایشگاهی
بر اساس مدارک ردیفهای 8 و 9 از جلد 1 و سایر مطالعات عمومی، تعریف نمایشگاه، دسته بندی انواع و سایر اصول برنامه ریزی آن به شرح زیر ارایه می گردند:
2ـ1ـ واژه شناسی :
فرهنگ معین، نمایشگاه را این گونه معنی می کند:
الف ـ محل نمایش دادن، جای جلوه دادن
ب ـ محلی که متاع های بازرگانی، محصولات کشاورزی، مصنوعات کارخانه ها یا آثار باستانی را به معرض نمایش گذارند.
معادل این کلمه در زبانهای لاتین، عبارت است از:
EXHIBITION = انگلیسی
AUSSTELLUNG (MESSE) = آلمانی
EXPOSITION = فرانسه
در ادبیات بازرگانی، معمولاً واژه TRADE FAIR به کار می رود.
2ـ2ـ برداشت محتوایی از نمایشگاه:
مهمتر از تعریف نمایشگا، برداشت محتوایی از آن می باشد. در واقع مفهومی که کشورهای پیشرفته صنعتی برای نمایشگاه قائلند با آنچه که ما از نمایشگاه می فهمیم تفاوت زیادی دارد. در نتیجه فلسفه برگزاری نمایشگاهها و انگیزه شرکت و بازدید از آنها در نزد کشورهای مزبور در مقایسه با ما به گونه ای متفاوت مطرح است. متاسفانه فرهنگ نمایشگاهی در ایران ضعیف است و مفهوم اصیل نمایشگاه هنوز جا نیفتاده و درک نشده است. نمایشگاه برای دسترسی مستقیم بازدیدکننده به مصرف کننده نهایی تشکیل نمی شود. بلکه رسالتی بالاتر از این، یعنی، اصلاح، تقویت و بهبود سیستم توزیع، تسهیل ارتباطات تجاری و رونق مبادلات را عهده دار می باشد.
از این گذشته با توسعه تمدن و پیشرفت اقتصاد، نمایشگاه نیز مفهوم خود را به عنوان یک پدیده واحد و همگن از دست داده است؛ چرا که امروز نمایشگاه بسته به این که موضوع آن چیست یا در چه مقیاس جغرافیایی تشکیل می شود، مفاهیم مختلفی می یابد. در یک تقسیم بندی نمایشگاه به انواع عمومی، تخصصی، اختصاصی و اکسپو تقسیم می شود که هر یک از آنها خصوصیات و کاربردهای خاص خود را دارند. یا در تقسیم بندی دیگر نمایشگاه در مقیاسهای ملی و بین المللی برگزار می شود که هر کدام، دامنه های کاربردی خاص خود را دارند. در ادامه بحث، این تقسیم بندی ها، شکافته می شوند.
2ـ3ـ انواع موضوع برگزاری نمایشگاه:
نمایشگاهها بر حسب موضوع برگزاری به ترتیب زیر طبقه بندی می شوند:
الف ـ نمایشگاههای عمومی:
"Universal Irade Fairs – General Irade Fairs"
وجه تسمیه این نوع نمایشگاهها این است که عموم کالاها (اعم از مصرفی و سرمایه ای) در اینگونه نمایشگاهها در معرض نمایش گذاشته می شوند. البته حتی الامکان سعی می شود که به جای هر نوع کالا تنها طیف مشخصی از آنها ارایه گردند. (Multi-branch Irade Fairs) مثلاً، در نمایشگاهی ممکن است فقط کالاهای مصرفی نمایش داده شوند، در این صورت سازمان برگزار کننده این نمایشگاه، فهرستی از کالاهای مجاز را با ذکر دقیق مشخصات آنها (Nomenclator) منتشر می نماید. چنین نمایشگاههایی ممکن است در سطح بین الملل، منطقه، کشور و یا بخشی از یک کشور برگزار شوند. در هر حال در نمایشگاههای عمومی، کالاها، خدمات و تکنولوژی مورد تبادل قرار می گیرند.
نمایشگاه بین المللی تهران یکی از نمایشگاههای بین المللی عمومی است که در مهر ماه هر سال، جهت عرضه محصولات مصرفی و سرمایه ای تشکیل می شود. نمایشگاه هانوور (Hanover) آلمان که همه ساله در ماه آوریل برگزار می شود یکی دیگر از نمایشگاههای عمومی است که دارای اهمیت فراوان و شهرت جهانی زیادی است. در نمایشگاه مزبور عموماً کالاهای صنعتی و سرمایه ای به نمایش گذاشته می شوند. نمایشگاههای لایپزیک (Leipzig) آلمان شرقی سابق، کانتون (Conton) چین و میلان (Milan) ایتالیا از جمله نمایشگاههای عمومی معروف دنیا می باشند.
نمایشگاههای عمومی از دید دولتها دارای جنبه و ارزش سیاسی و فرهنگی نیز هستند.
جدول زیر نمایشگاههای عمومی جهان در سال 1372 (1993ـ1994) را نشان می دهد.
{ ماخذ: مرکز توسعه صادرات ایران، تقویم نمایشگاهی، تهران، 1372}
ب ـ نمایشگاههای تخصصی :
Specialist (or Specialized) Irade Fairs" "
در نمایشگاههای تخصصی بر خلاف نمایشگاههای عمومی تعداد تولیدکنندگان کمتر و دامنه اقلام کالاها نیز محدود است. نمایشگاههای تخصصی برای کالای بخصوص، مصرف کنندگان بخصوص، موضوع بخصوص و یا تکنولژی بخصوص برگزار می شوند، مثلاً ممکن است نمایشگاهی صرفاً جهت نمایش خودرو سواری برگزار شود که این عمل برحسب نوع کالا است. (Irade Fairs for Specific Customers) هم اکنون در کشور ما به منظور توسعه صادرات کالاهای غیرنفتی به نمایشگاههای تخصصی توجه بیشتری می شود. اما اینگونه نمایشگاهها به لحاظ این که زمان زیادی از عمر آنها نمی گذرد هنوز جای خود را آنطور که باید و شاید باز نکرده اند که لازم است با تقویت روابط عمومی و انجام تبلیغات قوی، پای بازرگانان خارجی نیز به اینگونه نمایشگاهها گشوده شود تا با بین المللی کردن آنها، بر اثربخشی و بازدهی شان افزوده گردد. نمایشگاههای صنایع کفش و چرم، صنایع تهویه مطبوع، صنایع ساختمانی، صنایع ماشین آلات کشاورزی و از این قبیل در شمار نمایشگاههای تخصصی به حساب می آیند. شایان ذکر است که با پیشرفت صنعت و بازرگانی، اینگونه نمایشگاهها روز به روز جنبه تخصصی بیشتری به خود می گیرند.
در نمایشگاههای تخصصی بیش از نمایشگاههای عمومی قرارداد منعقد می گردد و از این رو بیشتر مورد توجه و استقبال صنعتگران و بازرگانان قرار می گیرند، تا جایی که نمایشگاه "Heim Textile" آلمان با موضوع صنعت نساجی برای چند سال آینده به رزرو جا مبادرت می نماید. قسمتی از جدول قبلی فهرست مشارکت جمهوری اسلامی ایران را در نمایشگاههای بین المللی تخصصی و جداول زیر به ترتیب برنامه نمایشگاههای تخصصی صادراتی و داخلی ایران را در سال 1372 نشان می دهند.
{ماخذ: مرکز توسعه صادرات ایران، تقویم نمایشگاهی، تهران 1372}
ج ـ نمایشگاههای اختصاصی :
"Solo Exhibition"
اینگونه نمایشگاهها بطور اختصاصی محصولات یک کشور را در کشور دیگر به نمایش می گذارند؛ مثلاً ، ممکن است دولت جمهوری اسلامی ایران تشخیص دهد که برای بهبود رابطه تجاری بین ایران و چین لازم است صنعتگران و بازرگانان ایرانی محصولات و فعالیتهای خود را بطور اختصاصی در نمایشگاهی در یکی از شهرهای چین معرفی نمایند که در این صورت نمایشگاه اختصاصی ایران در چین برگزار خواهد شد. نمایشگاههای اختصاصی گاهی جنبه فرهنگی قوی نیز پیدا می کنند.
جدول زیر فهرست نمایشگاههای اختصاصی ایران در خارج از کشور را در سال 1371 نشان می دهد.
{ماخذ: مرکز توسعه صادرات ایران، تقویم نمایشگاهی، تهران 1372}
د ـ نمایشگاههای اکسپو :
"Expo Exposition"
این نمایشگاه ها جنبه نمایشی و فرهنگی دارند و از بعد بازرگانی یا کاملاً خنثی هستند و یا ضعیف عمل می نمایند. در نمایشگاههای اکسپو معمولاً یک طرز فکر، علم و یا تکنولوژی جدید به نمایش گذاشته می شوند (اینگونه نمایشگاهها پیشرفته ترین نوع نمایشگاه محسوب می شوند و غیر مستقیم و در دراز مدت در اختیار تجارت قرار دارند) .
نمونه نمایشگاههایی که در سال 1985 با موضوع انسان، محیط زیست و مسکن در ژاپن و در سال 1986 در ارتباط با وسایل حمل و نقل در استرالیا و در سال 1987 در خصوص زندگی سنتی در کانادا برگزار شدند که از مشهورترین نمایشگاهها از این نوع بوده اند. در سالهای اخیر نیز کشور کره جنوبی نمایشگاه "Expoqz" را در شهر "Taejon" برگزار نموده است. برگزارکننده نمایشگاه مذکور با انتشار بروشور و طرح شعارهای : "فراز و نشیبهای جاده توسعه" ، "در جستجوی تکنولوژی نوینی برای محافظت از بشر و محیط زیست" و درباره خود، جهان و آینده، موضوع نمایشگاه را تفهیم می نماید.
نمایشگاههای اکسپو دارای سابقه برگزاری در ایران نیستند.
هـ ـ نمایشگاه عرضه مستقیم کالا :
"Order Irade Fairs"
یکی دیگر از انواع نمایشگاه، نمایشگاه عرضه مستقیم بوده است که امروزه در سطح دنیا تقریباً از زمره نمایشگاهها خارج شده اند. این نوع نمایشگاه اخیراً برای جبران نارسایی سیستم توزیع در کشور ما مورد توجه قرار گرفته است. چنان که در اسفند ماه هر سال در محل دائمی نمایشگاهها به فروش پوشاک مبادرت شده و مشابه آن در اماکن عمومی (مانند ورزشگاهها) برگزار می گردد و نام نمایشگاه هم بر آنها گذاشته می شود. در اینجا لازم به ذکر است که با این عمل خودبه خود نمایشگاه در اذهان عمومی به مثابه محلی برای خرید و فروش کالا جا می افتد که نتیجه سوء آن متوجه نمایشگاههای عمومی و نمایشگاههای تخصصی صادراتی می گردد.
تقویم نمایشگاهها
الف ـ نمایشگاه های تخصصی صادراتی، 1372
نام نمایشگاه تاریخ برگزاری
نمایشگاه صادراتی تخصصی سرامیک، چینی و شیشه 26ـ24 فروردین
نمایشگاه تخصصی صادراتی آهنگری، نورد، قالبسازی، 12ـ5 خرداد
موتورهای متحرکه و متعلقات و صنعت سنگین
نمایشگاه تخصصی صادراتی کالاهای ساخته شده از 20ـ18 خرداد
فلزات غیرآهنی
نمایشگاه تخصصی صادراتی شوینده ها، مواد پاک کننده، 27ـ25 خرداد
بهداشتی و آرایشی
نمایشگاه تخصصی صادراتی نقاشی و تابلوهای مینیاتور 3ـ1 تیر
نمایشگاه تخصصی صادراتی لوازم و مصالح ساختمانی 17ـ15 تیر
نمایشگاه تخصصی صادراتی لوازم کودک، نوجوان و 8ـ5 مرداد
اسباب بازی
نمایشگاه تخصصی صادراتی قطعات پلاستیک 14ـ12 مرداد
نمایشگاه تخصصی صادراتی مبلمان 21ـ19 مرداد
نمایشگاه بزرگ فرش دستباف ایران 7ـ1 شهریور
نمایشگاه تخصصی صادراتی نساجی، پارچه و پوشاک 4ـ2 آبان
نمایشگاه تخصصی صادراتی مواد غذایی و آشامیدنی 6ـ4 آبان
نمایشگاه تخصصی صادراتی کفش، پوست و چرم 12ـ آبان
نمایشگاه تخصصی صادراتی لوستر و چراغهای تزئینی 27ـ25 آذر
نمایشگاه دهه فجر 22ـ12 بهمن
نمایشگاه تخصصی صادراتی لوازم ورزشی 22ـ17 بهمن
پنجمین نمایشگاه فروش نساجی و پوشاک 22ـ14 اسفند
ب ـ نمایشگاه های بین المللی داخلی، 1372
نام نمایشگاه تاریخ برگزاری
دومین نمایشگاه بین المللی صنایع دارویی 28 فروردین ـ 3 اردیبهشت
سومین نمایشگاه بین المللی ماشین آلات، تجهیزات معدنی و
سنگهای تزئینی 11ـ7 اردیبهشت
دومین نمایشگاه بین المللی باغبانی، گل و گیاه 31ـ24 اردیبهشت
ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب 24ـ14 اردیبهشت
اولین نمایشگاه بین المللی شیلات 6ـ1 خرداد
سومین نمایشگاه بین المللی لوازم پزشکی، 31ـ26 خرداد
تجهیزات بیمارستانی و دارویی
نوزدهمین نمایشگاه بین المللی تهران 20ـ10 مهر
اولین نمایشگاه بین المللی لوازم خانگی 29ـ25 آبان
اولین نمایشگاه بین المللی ماشین ابزار 10ـ6 آذر
ج ـ برنامه نمایشگاههای خارجی سال 1372 ـ 1994ـ1993
نام نمایشگاه تاریخ برگزاری
اروپا ـ نمایشگاههای بین المللی تجاری
1ـ نمایشگاه بین المللی بروکسل ـ بلژیک 15ـ7 فروردین
2ـ نمایشگاه بین المللی برنو ـ چکسلواکی 3ـ29 فروردین
3ـ نمایشگاه بین المللی بخارست ـ رومانی 17ـ10 خرداد
4ـ نمایشگاه بین المللی ماورا بحار برلین ـ آلمان 23ـ19 خرداد
5ـ نمایشگاه بین المللی بوداپست ـ مجارستان 4ـ26 شهریور
6ـ نمایشگاه بین المللی وین ـ اتریش 26ـ19 آبان
اروپا ـ نمایشگاههای بین المللی تخصصی
1ـ نمایشگاه بین المللی تخصصی صنایع دستی 12ـ3 اردیبهشت
فلورانس ـ ایتالیا
2ـ نمایشگاه کالای ورزشی مونیخ ـ آلمان 12ـ9 شهریور
3ـ نمایشگاه بین المللی تخصصی هفته چرم 30ـ27 شهریور
پاریس ـ فرانسه
4ـ نمایشگاه بین المللی تخصصی مواد غذایی 22ـ17 مهر
آنوگاکلن ـ آلمان
آسیا ـ نمایشگاههای بین المللی
1ـ نمایشگاه بین المللی دوحه ـ قطر 4ـ29 فروردین
2ـ نمایشگاه بین المللی پکن ـ چین 19ـ15 فروردین
3ـ نمایشگاه بین المللی توکیو ـ ژاپن 13ـ9 اردیبهشت
4ـ نمایشگاه بین المللی ابوظبی ـ ابوظبی 10ـ1 اردیبهشت
5ـ نمایشگاه بین المللی جاکارتا ـ اندونزی 19ـ 22 خرداد
6ـ اکسپو ـ تائی جان کره جنوبی 16ـ16 مرداد
7ـ نمایشگاه بین المللی مانیل ـ فیلیپین بهمن
آسیا ـ نمایشگاههای بین المللی تخصصی
1ـ نمایشگاه بین المللی تخصصی مواد غذائی 19ـ16 شهریور
کوالالامپور ـ مالزی
آفریقا ـ نمایشگاههای بین المللی
1ـ نمایشگاه بین المللی قاهره ـ مصر 3ـ21 فروردین
2ـ نمایشگاه بین المللی تونس ـ تونس 22ـ13 مهر
3ـ نمایشگاه بین المللی لاگوس ـ نیجریه 24ـ15 آبان
د ـ نمایشگاههای اختصاصی ایران در خارج از کشور 1372
نام نمایشگاه تاریخ برگزاری
نمایشگاه اختصاصی ایران در کوالالامپور، مالزی 18ـ12 فروردین
نمایشگاه اختصاصی ایران کلمبو، سریلانکا 30 اردیبهشت ـ 5 خرداد
نمایشگاه اختصاصی ایران لندن، انگلیس 22ـ15 خرداد
نمایشگاه اختصاصی ایران دوبلین، ایرلند 8ـ2 تیر
نمایشگاه اختصاصی ایران هلسینکی، فنلاند
نمایشگاه اختصاصی ایران تورنتو، کانادا
نمایشگاه اختصاصی ایران مکزیکوسیتی، مکزیک
نمایشگاه اختصاصی ایران بوئنوس آیرس، آرژانتین
نمایشگاه اختصاصی ایران ریودوژانیرو، برزیل
نمایشگاه اختصاصی ایران سیدنی و ملبورن، استرالیا
نمایشگاه اختصاصی ایران ریاض، عربستان سعودی
نمایشگاه اختصاصی ایران دوحه، قطر
نمایشگاه اختصاصی ایران در ایروان، ارمنستان
نمایشگاه اختصاصی ایران در عشق آباد، ترکمنستان
نمایشگاه اختصاصی ایران در آلماتا، قزاقستان
نمایشگاه اختصاصی ایران کویت، کویت
2ـ4ـ انواع مقیاس برپائی نمایشگاه:
نمایشگاهها، صرف نظر از موضوع آنها، دارای مقیاسهای مختلفی در جغرافیای سیاسی بین کشورها یا تقسیمات درونی آنها هستند که از بالاترین حد تا جزئی ترین موارد قابل اعتنای آن، در دو سطح بین المللی و داخل کشوری، به شرح زیر یاد می شود:
الف ـ سطح نمایشگاههای عمومی:
INTERNATIONAL EXHIBITIONS
تابع استانداردها و ضوابط اتحادیه برگزارکنندگان نمایشگاههای بین المللی (UFI) ـ جلد 1، ردیف 1و 2 .
نمایشگاههای بین المللی پل ارتباطی بین بازرگانان، کارشناسان، صنعتگران و محققین کشورهای گوناگون می باشند.
نمایشگاههای بین المللی تنها برای نمایش کالاها و انجام مذاکرات تجاری پیرامون آنها برگزار نمی شوند، بلکه اطلاعات گوناگون در زمینه قیمتهای رقابتی در سطح جهانی، آخرین استانداردهای کیفی، آخرین پیشرفتهای صنعتی، دستاوردهای پژوهشهای علمی و ایدههای اقتصادی ـ تکنولوژیکی نیز در خلال برگزاری نمایشگاهها مورد تبادل قرار میگیرند.
به وجود آوردن زمینه مساعد جهت انجام ملاقاتهای سیاسی و اقتصادی بین بلندپایگان کشورها، جهت ایجاد حسن تفاهم میان آنها، بیانگر بعد دیگری از فلسفه وجودی نمایشگاههای بینالمللی میباشد، تا جایی که امروزه نمایشگاههای بینالمللی به صورت یکی از کارآمدترین ابزارها جهت گسترش و تعمیق مناسبات سیاسی، فرهنگی درآمدهاند.
بطور کلی کشورها و یا شرکتها با برگزاری و یا شرکت در نمایشگاهها اهداف عمومی نسبتاً مشابهی را دنبال میکنند. ضمناً هر کشور و یا شرکتی در کنار اهداف عمومی، اهداف خاص خود را نیز، مدنظر دارد، که این اهداف باید کاملاً روشن تبیین شده، منطقی، قابل دسترس و کمی و اقتصادی باشند.
در هر حال در نمایشگاههای بینالمللی سعی میشود ضمن گسترش مبادلات خارجی و عقد قراردادهای بازرگانی جدید، بازارهای صادراتی و فروش داخلی توسعه یافته و با شرکای تجاری جدید پیوند حاصل شود.
همچنین آشنایی مردم و متخصصین با تکنولوژیهای مدرن و تکنیکهای جدید در سطح جهانی جهت بالا بردن سطح کمی و کیفی تولید و آشنا ساختن کشورهای مختلف با امکانات و استعدادهای تولیدی انگیزه دیگر برگزاری نمایشگاههای بینالمللی به شمار میآید که دولت جمهوری اسلامی ایران نیز برای نمایشگاه بینالمللی از بعد تاثیر آن بر تحکیم مناسبات سیاسی، فرهنگی و توسعه روابط دوستانه با سایر ملل، ارزش زیادی قائل است.
الف ـ1ـ مقیاس جهانی :
این نمایشگاهها، بین کلیه کشورهای جهان تشکیل میشوند که هر کشور، فرهنگ یا محصولات خود را به صورت عمومی یا تخصصی به نمایش میگذارد.
الف ـ2ـ مقیاس قارهای :
این نمایشگاهها، با موضوعات متنوع بین کشورهای یک یا چند قاره معین، برگزار میگردند که مبادلات فرهنگی و اقتصادی را در حوزه جغرافیایی محدودتری (نسبت به مورد قبلی) بر عهده دارند. نمونه نمایشگاههای آسیایی یا اروپایی ـ آفریقایی و . . .
الف ـ3ـ مقیاس حوزهای :
این نمایشگاهها، مانند فوق بین کشورهای یک حوزه جغرافیایی خاص بر مبنای روابط منطقهای مبادلات کالا و سایر علاقمندیهای مشترک بین آنها تشکیل میشوند. نمونه کشورهای خاورمیانه، خاور دور، آمریکای لاتین و …
الف ـ4ـ مقیاس چند جانبه :
این نمایشگاهها، بین دو یا چند کشور معین با روابط فرهنگی ـ اقتصادی خاص، علیرغم نزدیکی یا دوری آنها از یکدیگر، تشکیل میشوند. نمونه ایران و چین یا کشورهای مشترکالمنافع (انگلستان، کانادا، استرالیا)
ب ـ سطح نمایشگاههای داخل کشوری :
INTERNATIONAL EXHIBITIONS
تابع استانداردها و ضوابط مرکز توسعه تجارت ایران (مرکز توسعه صادرات سابق)
ب ـ1ـ مقیاس کشوری :
این نمایشگاهها، بین استانهای داخل کشور برگزار میشوند که در وضعیت فعلی دارای شرکتهای تشخیص صلاحیت شده توسط مرکز توسعه تجارت ایران، میباشند. نمونه شرکتهای نمایشگاهی خراسان، تبریز، اصفهان و … که متناسب با امکانات و توانمندیهای در اختیار میتوانند در یک تقسیم کار برنامهریزی شده، نسبت به برپائی نمایشگاههای سطح بینالمللی در مقیاسهای مختلف نیز عمل نمایند.
نمایشگاه خراسان از جمله این موارد است که هم اکنون در مقیاس کشوری فعالیت مینماید و چند تجربه در برگزاری نمایشگاههای بینالمللی مقیاس چند جانبه نیز داشته است. در برنامه توسعه فعالیتهای این نمایشگاه، فعالیت تا آستانه مقیاس غرب آسیا، پیش بینی شده که در صورت تقسیم کار داخلی، میتواند تا مقیاس آسیا نیز پیشرفت نماید.
ب ـ2ـ مقیاس منطقهای :
تقسیم بندیهای منطقهای (چند استانی) داخل کشور که حسب هدفهای معین حکومتی صورت گرفته یا میگیرد ـ نمونه مناطق آموزش عالی، گردشگری و … ـ موجد برپایی نمایشگاههایی در همین مقیاس است که به هدفهای معین در توسعه اقتصادی ـ فرهنگی میپردازند.
ب ـ3ـ مقیاس استانی :
نمایشگاههای استانی در حد ارایه فعالیتهای داخلی همان استان، برگزار میشوند و به هدفهای "شورای برنامهریزی استان" ـ با دیدگاه سیاستهای عدم تمرکز، میپردازند.
ب ـ4ـ مقیاس شهرستانی :
این نمایشگاهها در حوزه فعالیتهای شهرستان (حسب تعریف حوزه جغرافیای سیاسی آن) برگزار میشوند.
ب ـ5ـ مقیاس شهری :
این نمایشگاهها در محدوده قانونی شهرها (تعریف اختیارات شهرداریها) برپا میگردند.
ب ـ6ـ مقیاس محلهای :
این نمایشگاهها در حد یک محله شهری، برگزار میشوند.
نمودار 2ـ1ـ4ـ انواع مقیاس نمایشگاهها
الف ـ1ـ مقیاس جهانی
الف ـ2ـ مقیاس قارهای
الف ـ3ـ مقیاس حوزهای
الف ـ4ـ مقیاس چند جانبه
ب ـ1ـ مقیاس کشوری
ب ـ2ـ مقیاس منطقهای
ب ـ3ـ مقیاس استانی
ب ـ4ـ مقیاس شهرستانی
ب ـ5ـ مقیاس شهری
ب ـ6ـ مقیاس محلهای
به غیر از تعاریف فوق، ترکیبات بینابینی نیز امکان تحقق دارد که به دستهبندی اصولی اکتفا شد.
2ـ5ـ فضاهای متشکله نمایشگاه:
کلیه فضاهـای یک نمایشـگاه، در 2 بخش و 8 گروه (زیر بخشـی) به شـرح زیر طبقـهبندی مـیشوند:
C.Sـ بخش فضاهای سرپوشیده (مستلزم احداث ساختمان) Covered Spaces
M ـ گروه فضاهای اصلی Main Spaces
منظور: فضاهایی هستند که فعل اصلی برگزاری مطابق شرح وظایف سازمانی نمایشگاه، مستقیماً در آنها انجام میشود.
مانند: مدیریت مجموعه، سالنهای عمومیوخاص، باجههای اطلاعرسانی، دفاتر شرکتهای همکار، دروازههای ورودی و خروجی و سایر موارد مشابه.
R ـ گروه فضاهای وابسته اصلی Relative Spaces
منظور: فضاهایی هستند که فعل تسهیل و کمکرسانی به انجام کار اصلی (برگزاری) در آنها جاری است و در کنار فضاهای گروه M شکل میگیرند.
مانند: گردهماییها، آموزش کارکنان، مرکز اسناد، مرکز کامپیوتر، تشریفات (CIP و VIP) ، انتشارات، شعبات شهری (بانک، پست، مخابرات) ، آژانسها (بیمه، حمل و نقل، سفر) و سایر موارد مشابه.
C ـ گروه فضاهای رفاهی Commom Spaces
منظور: فضاهایی هستند که فعل تامین آسایش و رفاه حال کارکنان مستقر و مراجعین به نمایشگاه درآنها جاری است و درکنار فضاهای گروه M و R شکل میگیرند.
مانند: نمازخانه عمومی، غذاخوریها، چایخانهها، دستشوییها، فروشگاهها، کمکهای اولیه، اقامتگاهها و سایر موارد مشابه.
U ـ گروه فضاهای پشتیبانی Utility Spaces
منظور: فضاهایی هستند که فعل پشتیبانی از فعالیتها و خدمات نمایشگاه درآنها جاری است و به طور غیر مستقیم در کنار فضاهای گروه M و R و C شکل میگیرند.
مانند: تاسیسات زیربنایی، نگهداری مجموعه (تعمیرات، نظافت، باغبانی، حفاظت و ایمنی)، نقلیه عمومی (حمل بار و مسافر، داخل و خارج سایت)، کارگاههای عمومی (نجاری،آهنگری، پارتیشن، تزئینات، شیشه و …)، انبارهای عمومی و گمرکی، پارکینگ مسقف (اداری، تشریفات، سرویس، دفاتر و …)، ایستگاه زباله و سایر موارد مشابه.
Cir ـ گروه فضاهای گردش Circulation Spaces
منظور: فضاهایی هستند که برای برقراری ارتباط بین فضاهای فوقالذکر و موجودیت ساختمانی آنها پیشبینی میشوند و عبارتند از:
H.C ـ گردش افقی (در طبقات) Horizontal Cir
شامل ورودی طبقات، فضاهای مکث و تقسیم (سرسرا)، راهروها، سطوح زیر ساخت (دیوارها و ستونها)، مسیرهای تاسیسات و سایر موارد مشابه.
V.C ـ گردش عمودی (بین طبقات) Vertical Cir
شامل پلههای ارتباطی طبقات (عمومی و فرار از خطر) با پاگردهای آنها، آسانسورها (عادی و بار) و بالابرهای مکانیکی، شیب روها (رامپها)، مسیرهای تاسیسات همین فضاها، و سایر موارد مشابه.
U.S ـ بخش فضاهای روباز (محوطه) Uncovered Spaces
G ـ گروه فضاهای سبز Green Spaces
منظور: فضاهایی هستند که برای تلطیف هوا و منظرسازی، در محوطه نمایشگاه تعبیه میگردند.
مانند: باغچهکاریها، درختکاریها، آب نماها، یادمانها و سایر موارد مشابه.
P ـ گروه فضاهای تردد Passage Spaces
منظور: فضاهایی هستند که برای برقراری ارتباطات و حرکتهای سواره و پیاده در محوطه نمایشگاه تعبیه میگردند.
مانند: پیاده روها، سواره روها، شیب روها، زیر و روگذرها و سایر موارد مشابه.
S ـ گروه فضاهای مکث Stop Spaces
منظور: فضاهایی هستند که برای انجام انواع فعالیتهای نمایشگاهی و عمومی، در محوطه نمایشگاه تعبیه میگردند.
مانند: نمایشگاههای روباز، تجمعات مراسم، استراحتگاهها، باراندازها، پارکینگها و سایر موارد مشابه.
2ـ6ـ استفاده کنندگان نمایشگاه:
اقشار جمعیتی استفاده کننده از فضاهای نمایشگاه، برحسب نوع حضور، عبارتند از:
P ـ جمعیت کارکنان (مقیم) Personel
منظور: تعداد کارکنانی است که دارای پست و شرح وظایف معین (دولتی یا خصوصی) هستند و تامین فضای کار دایمی یا پاره وقت ایشان در مدت کار نمایشگاه، ضروری میباشد.
مانند: مدیران، کارشناسان، کارمندان و کارگران.
V ـ جمعیت مراجعین (موقت) Visitors
منظور: تعداد مراجعینی است که برای انجام تکالیف، درخواستها، بازدید از سالنها یا سایر موارد، به تنهایی یا با همراه، در مدت برگـزاری به نمایشـگاه مراجـعه مینمایند.
مانند: شرکت کنندگان (اعم از مدیران و غرفه داران)، بازدید کنندگان (اعم از تخصصی و عمومی) و سایر موارد مشابه که تعداد آنها برحسب هر موضوع برگزاری نمایشگاه، تعیین میشود.
C ـ ظرفیت کلی (لحظهای) Capacity
منظور: تعداد افرادی (اعم از کارکنان و مراجعین) است که در ساعات اوج کار روزانه نمایشگاه، متناسب با خدمات و تسهیلات ارایه شده، میتوانند حضور داشته باشند. این ظرفیت بصورت نظری، برابراست با نصف مجموع ظرفیت فضاهای گروه M و N و R و C و U از بخش فضاهای سرپوشیده (C.S)
2ـ7ـ سطوح کلی ساختمانهای نمایشگاه:
ساختمانهای نمایشگاهی، از سطوح زیر تشکیل شده است:
SN ـ سطوح خالص( مفید ) Surface of Net area
مشتمل بر سطوح فضاهای گروه های M ، R ، C و U است که افعال موردنظر برای تامین اهداف نمایشگاه، در آنها جریان دارد.
Scir ـ سطوح گردش Surface of circulation area
مشتمل بر سطوح فضاهای گردش افقی (در طبقات) و عمودی (بین طبقات) هر یک از گروه های چهارگانه فوق است.
سطوح گردش افقــــی=Hcir = Hcir(M) + Hcir (R) + Hcir (C) + Hcir (U)
سطوح گردش عمودی=Vcir = Vcir (M) + Vcir (R) + Vcir (C) + Vcir (U)
SG ـ سطوح ناخالص Surface of Gross area
مشتمل بر مجموع سطوح خالص (مفید) و گردش ساختمان است که "زیربنای ساختمان" نیز نامیده شده و در طبقات (زیر و روی زمین) توزیع می گردد.
2ـ8ـ سطوح سرانه ساختمانهای نمایشگاهی:
سهم هر نفر از جمعیت از سطوح ساختمانهای نمایشگاهی است که به صورت های زیر محاسبه می شود:
PHB ـ سرانه مبنا Per Human Basis area
برابر است با مساحت اشغال شده توسط هر یک از کارکنان یا مراجعین، حسب انجام فعل معین در گروه های M و R و C وU یا هر یک از اثاثیه و تجهیزات جاگیر در فضا که شامل فضاهای استقرار، حرکت، انجام کار و دسترسی های خاص آن، می باشد.
واحد: مترمربع بر نفر یا تجهیزات
PHN ـ سرانه خالص Per Human Net area
برابر است با سهم هر نفر از جمعیت (اعم از مقیم یا مراجعین) از سطوح خالص گروه های M و R و C و U یا مجموع آنها.
واحد: مترمربع بر نفر یا تجهیزات
PHG ـ سرانه ناخالص Per Human Gross area
برابر است با سهم هر نفر از جمعیت (اعم از مقیم یا مراجعین) از سطوح ناخالص ساختمانهای نمایشگاهی (خالص + گردش)
واحد : متر مربع بر نفر یا تجهیزات
2ـ9ـ وسایل سالنهای نمایشگاهی:
برگزاری و ارایه مواد در نمایشگاه با به کارگیری توامان وسایل مشروحه ذیل صورت می گیرد، که هر کدام به نوعی در تعیین فضای مناسب، موثر واقع می شوند:
Fur ـ اثاثیه Furniture
که مستلزم تامین جا (سطح اشغال و دسترسی مربوط به خود) در فضاها هستند و برحسب نوع استفاده از آنها، به شرح زیر طبقه بندی می گردند:
نوع استفاده از اثاثیه نمایشگاهی
ارایه مواد
اداره امور
– انواع جدا کننده (پارتیشن)
– انواع سقف کاذب
– انواع ویترین
– انواع تابلو
– انواع سکو
– سایر قفسه
– انواع میز
– انواع صندلی
– انواع مبل
– انواع کتابخانه
– انواع فایل
Mob ـ تجهیزات Mobilization
که برای سرعت بخشی به انجام کارها ( اعم از اداری و ارایه) متداول هستند و اقلام جاگیر آنها در فضاها (مستلزم سطح اشغال و دسترسی مربوط به خود)، عبارتند از: دستگاه های تکثیر (فتوکپی، پلات، اسکن) غیر رومیزی، دستگاه های تلفن مرکزی، دستگاه های برق اضطراری (U.P.S) رایانه ها، دستگاه های صوتی و تصویری ( پخش، تلویزیون)، و سایرموارد مشابه.
Equ- لوازم Equipments
که متحرک هستند و به صورت عرفی، در رو یا زیر میزها قرار می گیرند یا به دیوارها نصب می شوند و کلاً دارای سطح اشغال معینی در کف فضاها نمی باشند، مانند:
انواع رایانه و ملحقات آن، انواع لوازم التحریر، ساعت دیواری، نقشه و تابلوهای راهنما، سکوی زیرپایی کارکنان، و سایر موارد مشابه.
2ـ10ـ شاخصهای کنترل سطوح نمایشگاهی:
به منظور کنترل برنامه ریزی های معماری پروژههای نمایشگاهی، شاخص های ارزیابی به شرح زیر، مبنای مقایسه قرار میگیرند:
Eeff ـ ارزیابی کارآیی ساختمانها Evaluation Efficiency
عبارت است از نسبت سطوح خالص به ناخالص ساختمانها که از تکنولوژی ساخت، هنر ترکیب فضاها، نحوه راهبری خدمات و … تاثیر می پذیرد و مقدار آن، حداقل 70% می باشد.
Erev- ارزیابی بهره برداری اصلی: Evaluation Revenue
عبارت است از نسبت سطوح خالص فضاهای اصلی به سطوح ناخالص ساختمانها که از سیستم ها و روش های اداری و برگزاری نمایشگاه، نحوه استفاده از فضاها و تجهیزات جنبی و … تاثیر می پذیرد و مقدار آن، حداقل 40% می باشند.
Edis- ارزیابی توزیع سطوح خالص: Distribution Evaluation
عبارت است از نسبت هر یک از فضاهای اصلی، وابسته اصلی، رفاهی، پشتبانی به مجموع آنها (سطوح خالص) که شاخصهای آن به شرح زیر می باشند:
.
شرح پیدایش ایده و تحلیل آن و چگونگی تبدیل آن به فرم
فصل ششم
اصولا وصول به سر منزل مقصود (مادی/معنوی)ب دون واسطه و به عبارتی بدون عبور از منازل رابط مقدور نمی باشد. حد بالای لزوم رعایت سلسه مراتب در سیر وسلوک عرفا از اصول بدیهی است که بدون ملحوظ نمودن آن و بدون طی منازل متوالی وصول به مدارج عالی میسر نیست.
این ضرورت در بسیاری از متون و اشعار عرفا مذکور است از جمله:
•هفت شهر عشق را عطار گشت/ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم(مولوی)
•رهرو منزل عشقیم و ز سر حد عدم/تا به اقلیم وجود این همه راه امده ایم (حافظ)
•چیست اندر خم کاندر نهر نیست؟چیست اندر خانه کاندر شهر نیست
این جهان خم است و دل چون نهر آب /این جهان حجره است و دل شهری عجاب(مولوی)
گوته:
مزرعه ،جنگل،باغ،صرفا برای من فضا بودند تا این که تو
عشق من
آنها را به مکان مبدل کردی.
موضوع پژوهش از آن جهت دارای اهمیت است که فضا رابطه ای مستقیم با عناصر تعریف کننده فضا دارد، چه به صورت هندسی و دکارتی و چه به صورت غیر هندسی و غیر دکارتی، وبا توجه به اینکه مدرنیسم با تحول در عناصر تعریف کننده متولد شد و با پروفیل های فولادی و بتن مسلح توانست با استفاده از شبکه های منظم سه بعدی (ستون ها و تیر های باربر) کمک به آزاد شدن وسیال شدن فضا کند.و تحول بزرگ در فضا در دوران مدرن اتفاق افتاد، سطوح جدا کننده از حمل بار،رهایی پیدا کردند،معماران از عناصر باربر حجیم و مشکل زا رهایی یافتند، وتا کنون هیچ گونه تغییری در عناصرسازه ای که به شکل خیلی بارز که در دوران مدرن اتفاق افتاد، نداریم،فقط با تغییر شکل دادن عناصر تعریف کننده فضا و دلالت های معنایی فضا های متفاوت از فضای منظم و هندسی فضای مدرن،که فضای است غیر همگون و نا متجانس در اختیار ما قرار می دهد.
همچنین فضا در سبک های معمار ی چون دیکانستراکتیویسم،فولدینگ و…با برهم زدن پیوسته پایداری فرم ها ی مدرن پدید آمد و با فرو شکستن و بر هم زدن تعادل عناصر تشکیل دهنده فضای دکارتی ،فضای غیرهمگون بوجود آوردند.فضاها در این معماری ها گر چه میتواند از نظر هندسی کیفیتی ناهمگن داشته باشد اما همچنان به فضای همگن دکارتی زمان مدرن وابسته است.با قاطعیت نمی توانیم بگوییم که به پایان دوران مدرن رسیده ایم، و از عناصر تعریف کننده فضای مدرن فارغ گشته ایم، زیرا حضور اندیشه به تنهای نمی تواند فضا ایجاد کند، بلکه فضا متغیر وابسته ای است هم به عناصر تعریف کننده وهم به اندیشه (دلالت معنایی).پس فضا های که هم اکنون ایجادمی شوند هم وابسته به فضا های اقلیدسی معماری مدرن هستند .با شناخت دقیق ویژگی های فضای معماری مدرن می تواند در خلق فضا های جدید از تقلید های نابجا که از آثار معماری های غرب فقط با نگاه سطحی حاصل می شودجلوگیری کرد ومعماران به درک مفاهیم ومسائل پایه ای موضوعات سوق داد.
هنرمندان کمینه گرا، شاید زمان خلق اثرشان اندک باشد ولی بایست به این نکته توجه کرد که یک اثر هنری دو مرحله دارد، اندیشه هایی برای خلق اثر و عمل خلق کردن. شاید زمان خلق اندک باشد. ولی برای اینکه در رابطه با موضوعی به این صراحت بیان رسید نیاز به سال ها تجربه و بلوغ تکنیکی و فکری است.
و اما سال هاست که وجه تمایز اثر هنری با یک اثر معمولی تغییر کرده است، پیش از این کار بدنی و عمل تکنیکی صرف، موجب تمییز دادن آثار هنری از آثار بی ارزش میشد اما در قرن بیستم و با ظهور هنرمندی چون مارسل دوشان، این تلقی تغییر کرد و تعریف جدیدی از اثر هنری ارائه شد. در دوره مدرن تفکر و فلسفه خلق اثر یک امر مهم در تشخیص آثار هنری مطرح شد. به طوریکه آثار حاضر آماده مارسل دوشان، فقط به دلیل طرف تفکری که در پشت اثر وجود دارد به عنوان اثر هنری پذیرفته شد. آثار مینیمال هم چندان از این قضیه به دور نیستند. چون بعضی از این آثار وقت اندکی صرف خلق آن ها شده است اما تفکری عظیم در پس خود نهفته دارند.
طبق مطالعات انجام شده معماری و شهرسازی در اروپا تحت تاثیر عوامل مختلف تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و محیطی همواره ماهیتی "برونگرا" داشته است .مطالعه مشخصه های کیفی معماری و شهرسازی ایرانی حاکی از حضور پررنگ و تاثیرگذارعوامل محیطی، اعتقادی و فرهنگی در کلیه سطوح از کلان تا خرد می باشد؛ به گونه ای که ماهیتی کاملاً "درونگرا" به آن بخشیده است. درونگرایی ابنیه معماری نیز با حیاط مرکزی و دیوارهای بلند خارجی و بدون هرگونه گشودگی رو به بیرون،فقدان هرگونه نمای شهری را در معابر دامن می زده است. اما معماری و شهرسازی ایران در اوایل قرن حاضر و با ظهور تدریجی مدرنیته و مظاهر آن، ماهیت "درونگرایی" خود را کنار گذاشته و رو به "برونگرایی" نمود. لذا از یک سو پشت کردن به مبانی معماری شهری در ایران و از سوی دیگر عدم درک درست ماهیت معماری برونگرا در اروپا و دقایق و ظرایف آن، نوعی معماری برونگرا در شهرهای در حال گسترش ایران شکل گرفت که فقدان هرگونه هماهنگی هرچند مختصر در سطح ابنیه همجوار با یکدیگرو در نسبت با فضای خیابان بارزترین ویژگی آن به شمار می آید. .درون گرایی مفهومی است که به صورت یک اصل در معماری ایران وجود داشته و با حضوری آشکار ، به صورتهای متنوع ، قابل درک و مشاهده است .اصولاً در ساماندهی اندام های گوناگون ساختمان به ویژه خانه های سنتی، باورهای مردم، بسیار کارساز بوده است. یکی از باورهای مردم ایران ارزش نهادن به زندگی شخصی و حرمت آن و نیز عزت نفس ایرانیان بوده که این امر به گونه ای معماری ایران را درون گرا ساخته است .
نماها، پلان ها، برش ها، پرسپکتیو و …
فصل هفتم
منابع و مآخذ:
مراسلات، تجارت و تبلیغات- محله علمی دانشکده هنرهای زیبا- شماره 14- تهران- دانشگاه تهران- تابستان 1382.
قبادیان، وحید- طراحی اقلمی.
کسمایی، مرتضی- اقلیم و معماری- نشر خاک- اصفهان- 1382.
نویفرت، ارنست- اطلاعات معماری- مترجم: موتابی، هدایت- نشر آزاده- تهران- 1377.
بیهقی، حسین علی، مجله مشکوه، تابستان ۱۳۶۵، شماره ۱۱
نفیسی،نوشین دخت، موزه داری سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها،تهران،چاپ اول.۱۳۸۰
کابرال،ماگالی، برقراری ارتباط میان تاریخ و جامعه از رهگذر خانه، موزه های تاریخی، "ترجمه ی: مالکی،فرهاد"، نشریه ی موزه ها ، شماره ی پانزدهم، شماره ی پیاپی سی و ششم، پائیز ۱۳۸۲٫
پایان …
1- وبگاه رسمی سازمان آمار ایران.
2- وبگاه وزارت کشور.
3- درگاه فرهنگی استان فارس.
4- وبگاه رسمی سازمان میراث فرهنگی.
5- سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران.
6- وبگاه دانشنامه بریتانیکا.
7- روزنامه امید.
8- سازمان هواشناسی ایران.
9- وب گاه رسمی شهرداری شیراز.
10- وب گاه ایران صدا.
11- لوح های گلی تخت جمشید، دانشگاه شیکاگو.
12- وب گاه رسمی شهرداری شیراز.
13- شکوه دوران باستان شهرهای فارس، دانشگاه شیکاگو.
14- تاریخ ایران، دانشگاه کمبریچ.
15- چاپ دوم، دانشگاه کالیفرنیا.
16- شیراز، دانشگاه کالیفرنیا.
17- حمدالله مستوفی، نزهت القلوب به کوشش محمد دبیرسیاقی، قزوین انتشارات حدیث امروز ۱۳۸۱.
18- دانشنامه ایرانیکا.
19- شیراز شهر شاعران فارس، پژوهشی از دانشگاه میشیگان.
20- حمدالله مستوفی، نزهت القلوب به کوشش محمد دبیرسیاقی، قزوین انتشارات حدیث امروز.
21- شیراز شهر شاعران فارس، پژوهشی از دانشگاه میشیگان.
22- شیراز، دانشگاه کالیفرنیا.
23- دانشنامه ایرانیکا.
24- شیراز در عصر حافظ؛ شکوه شهرستان های قرون وسطی فارسی.
25- فصل کتاب، موزه هنر متروپولیتن.
26- ایران و چین، کاندر، یوشیا.
27- اطلاعات آب و هوای شیراز.
28- جغرافیای ایران.
29- دانشنامه زنان و فرهنگ اسلامی.
30- وب گاه ایران ویزیتورز.
31- وب گاه شهرداری شیراز.
—————
————————————————————
—————
————————————————————
21