بسم الله الرحمن الرحیم
عنوان:
دیوارهای پیش ساخته و ساختار آنها
سبک سازی در ساختمان
مقاوم سازی سازه در برابر زلزله یکی از مهم ترین اهداف طراحی سازه است. (اگرچه بایستی به نکات طراحی معماری نیز توجه شود.) هرچه سازه سبک تر باشد، در مقابل زلزله رفتار بهتری از خود نشان می دهد. لذا سبک سازی سازه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. فن سبک سازی سازه عبارتست از کاهش وزن تمام شده ی ساختمان با استفاده از تکنیک های نوینِ ساخت و استفاده از مصالح سبک و بهینه سازی روش های اجرا. کاهش وزن ساختمان علاوه بر صرفه جویی در هزینه، زمان و انرژی، زیان های ناشی از حوادث طبیعی مانند زلزله را کاهش داده و صدمات ناشی از وزن زیاد ساختمان را به حداقل می رساند.
روش های سبک سازی ساختمان به طور عمده به دو دسته تقسیم می گردند :
* سبک کردن اجزای باربر ساختمان
* سبک کردن سازه ساختمان
یکی از روش های سبک سازی ساختمان ها، کاهش وزن تیغه های جداکننده در ساختمان می باشد. استفاده از دیوارهای سبک ترکیبی به عنوان دیوارهای داخلی و پیرامونی، از جمله این روش ها می باشد
شرح ساختار
فونداسیون این نوع ساختمان ها متشکل از یک دال بتنی بوده که یک شاسی فولادی در آن مدفون می باشد. دیوارها از نوع ساندویچ پنل باربر بوده که متشکل از یک قاب بندی فولادی درون ساخت (به عنوان سیستم باربر)، پنل گچی (به عنوان پوشش داخلی)، پنل سیمانی (به عنوان پوشش خارجی) و لایه عایق (به عنوان ماده پرکننده میانی) می باشد. سیستم سقف متشکل از خرپای فولادی (به عنوان سازه باربر)، پنل گچی (به عنوان سقف کاذب) و ساندویچ پنل موج دار (به عنوان پوشش بام) می باشد. سیمکشی برق ساختمان به صورت روکار و در کانال های پی وی سی اجرا شده و لوله کشی آب سرد و گرم و فاضلاب به روش معمول انجام می گردد. هیچ گونه محدودیتی در انتخاب جنس درها، پنجره ها، کفسازی و پوشش نمای داخلی و خارجی وجود ندارد.
کاربردها
* شهرک سازی و انبوه سازی
* ساختمان های تجهیز کارگاه
* ساختمان های اسکان اضطراری
* ساختمان های روستایی (نظیر مدارس، خانه های بهداشت و مراکز مخابراتی)
* ساختمان های بین جاده ای (نظیر مجتمع های رفاهی و پایگاه های امداد)
* کمپ های نظامی
مزایا
* سرعت اجرایی بسیار بالا: تفاوت این سیستم با ساختمان های پیش ساخته دیگر در این است که پنل ها باربر بوده و نیازی به اجرای سازه اضافی وجود ندارد (عناصر سازه ای در درون پنل ها جاسازی شده اند). این امر تاثیر بسزایی در سرعت اجرا دارد.
* مقاومت در برابر حریق: با توجه به مقاومت کم فوم های پلی یورتان و پلی استایرن در برابر آتش، همواره این معضل به عنوان نقطه ضعف ساندویچ پنل های متداول مطرح بوده است. اما، در ساندویچ پنل های بنابوم از عایق پشم معدنی به جای فوم استفاده شده و کلیه اجزا و مصالح تشکیل دهنده پنل های تولیدی این شرکت غیر قابل اشتعال می باشند.
* حفظ شکل سنتی ساختمان: در ساندویچ پنل های معمولی، به دلیل استفاده از ورق فولادی به عنوان نما، ساختمان ظاهری صنعتی به خود می گیرد؛ در صورتی که در ساندویچ پنل های بنابوم، با به کارگیری صفحات گچی و سیمانی، شکل سنتی ساختمان حفظ شده و ساکنان احساس آرامش و رضایت می نمایند.
* برتری نسبت به کانکس: استفاده از کانکس، به خصوص در محیط های پر تردد، به دلیل صداهای کوبه ای ناشی از انعطاف کف، مناسب نبوده و آرامش متصرفین را از بین می برد (ساختمان پیش ساخته بنابوم بر روی دال مستحکم بتنی اجرا شده و بدین ترتیب صداهای کوبه ای ناشی از تردد در آن به حداقل می رسد). همچنین، در کانکس فضا و نقشه معماری به حداکثر سی و شش متر مربع (عرض سه و طول دوازده متر) محدود شده و همان گونه که می دانیم کار در فضاهای محبوس با روحیات انسان ناسازگار بوده و اثر نامطلوبی بر کارایی آن ها دارد. حال تصور نمایید فضای اداری به مساحت سیصد و شصت متر مربع مورد نیاز باشد. در آن صورت باید از ده دستگاه کانکس استفاده نمود که هیچ گونه ارتباطی میان فضای آن ها وجود نداشته و کارکنان برای ارتباط با یکدیگر می باید در طول یک روز کاری چندین مرتبه از یک کانکس خارج و به کانکس دیگری وارد شوند. این امر موجب تولید صداهای مزاحم ناشی از باز و بسته شدن در و اختلال حواس شده و نیز باعث خستگی و اتلاف زمان قابل ملاحظه ای می شود (در ساختمان پیش ساخته بنابوم، هرگونه نقشه معماری بدون محدودیت در ابعاد و طرح قابل اجرا می باشد). به دلایل فوق استفاده از کانکس کاربر پسند نبوده و توصیه نمی شود.
* وزن بسیار کم دیوار سبک : (برای سبک سازی دیوارهای داخلی H1:35 کیلوگرم بر مترمربع ودیوارهای خارجی H2:48 کیلوگرم بر مترمربع) چنان چه در محاسبات اولیه سازه از دیوار سبک حیات وال استفاده شود، می توان شاهد کاهش ۲۵ درصدیِ مصرف میلگرد و بتن در سازه بود. کاهش این رقم قابل توجه می تواند قیمت دیوارها را در پروژه های انبوه سازی، تعدیل و بعضاً رایگان نماید.
* عایق حرارتی بسیارمناسب : بامقاومت حرارتی ۲٫۱۸ (m2.k/w)
* عایق صوت: ۵۰db
* مقاومت در برابر آتش : جداره های بیرونی که متشکل از کامپوزیت معدنی چند گانه است، یکی از بهترین مصالح مقاوم در برابر آتش سوزی می باشد.
* عدم آوار در زلزله: به دلیل استفاده از شبکه توری و استحکام جداره ها، امکان جداشدن جداره ها از هسته ی مرکزی بسیارضعیف بوده و باعث کاهش دومین عامل کشتار(آوار دیوار) در زلزله می گردد.
* سهولت و سرعت درنصب وحذف مصالح بنایی واندود کاری.
* بهداشتی بودن وسازگاری با انسان:درترکیبات این دیوار پیش ساخته هیچ نوع ماده ای که برای انسان یامحیط زیست ضررداشته باشداستفاده نشده است.
* نمای سیمانی دیوارهای خارجی H2 می تواند باعث حذف پلاسترماسه سیمان شود.
* مستقل بودن از واردات و تحریم های سیاسی به دلیل تولید ۱۰۰% داخلی و همسویی با اهداف اقتصاد مقاومتی.
* صرفه اقتصادی: این دیوار پیش ساخته به دلایل امتیازات بسیار می تواند یکی از پرطرفدارترین دیوارها به لحاظ فنی و قیمت مناسب باشد. به طور کلی هزینه های مستقیم و غیر مستقیم این محصول بسیار پایین تر از روش های سنتی و یا صنعتی قبلی می باشد.
مقایسه دیوار حیات وال با سایر دیوارها
دیوار سبک برش به خورده به همراه اجزاء تکمیلی
سبک سازی در ساختمان
مقاوم سازی سازه در برابر زلزله یکی از مهم ترین اهداف طراحی سازه است. (اگرچه بایستی به نکات طراحی معماری نیز توجه شود.) هرچه سازه سبک تر باشد، در مقابل زلزله رفتار بهتری از خود نشان می دهد. لذا سبک سازی سازه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. فن سبک سازی سازه عبارتست از کاهش وزن تمام شده ی ساختمان با استفاده از تکنیک های نوینِ ساخت و استفاده از مصالح سبک و بهینه سازی روش های اجرا. کاهش وزن ساختمان علاوه بر صرفه جویی در هزینه، زمان و انرژی، زیان های ناشی از حوادث طبیعی مانند زلزله را کاهش داده و صدمات ناشی از وزن زیاد ساختمان را به حداقل می رساند.
روش های سبک سازی ساختمان به طور عمده به دو دسته تقسیم می گردند :
* سبک کردن اجزای باربر ساختمان ( مثل دیوار سبک )
* سبک کردن سازه ساختمان
یکی از روش های سبک سازی ساختمان ها، کاهش وزن تیغه های جداکننده در ساختمان می باشد. استفاده از دیوارهای سبک ترکیبی به عنوان دیوارهای داخلی و پیرامونی، از جمله این روش ها می باشد.
دیوارهای داخلی H1 و برش دیوارخارجی H2 حیات وال
ساختار دیوارهای پیش ساخته فوق سبک ترکیبی حیات وال (HAYAT WALL)
استفاده از دیوار سبک حیات وال به عنوان دیوار خارجی
دیوارهای خارجی حیات وال ونصب سنگ وآجربرروی نما
جداره های حیات وال: جداره ی این دیوارها کامپوزیت معدنی بوده و برخی ترکیبات به کار رفته در آن به شرح زیر می باشد:
پرلیت: یک سنگ آتشفشانی از نوع سیلیکات آلومینیوم سدیم پتاسیم می باشد.بنابر آزمایشات انجام شده ۱ سانتی متر ضخامت پرلیت از نظر انتقال حرارت باضخامت ۱۰-۸ سانتی متر دیوار آجری و ضخامت ۱۸ سانتی متر دیوار بتنی و ضخامت ۲۰۰ سانتیمتر دیوار سنگی برابری می کند که این خاصیت باعث صرفه جویی در مصرف انرژی و از طرفی کاهش هزینه های تاسیسات ساختمان می گردد.
پرلیت به دلیل خاصیت اتصالات شیمیایی موجود در آن در صنایع نسوز بکار برده می شود و امروزه در تولید سیمان های نسوز، بلوک ها وآجر برای عایق کاری، دیگ های بخار، کوره های همگن سازی، کوره های آهنگری، کوره های عملیات حرارتی و کوره های ذوب مورد استفاده قرار می گیرد. از این جهت ایم ماده باعث افزایش مقاومت دیوار سبک در برابر آتش سوزی می شود.
لازم بذکر است مرکز اطلاعات عایق های حرارتی ایران پرلیت و بتن سبک حاصل از پرلیت را به عنوان عایق های حرارتی در صنعت ساختمان معرفی کرده است.
اشکال مربوط به پرلیت و مقاومت آن در برابر حرارت
پشم شیشه : یکی از مزایای پشم شیشه طول عمر بسیار زیاد آن می باشد که به لحاظ مواد اولیه آن یعنی شیشه نسبت به عوامل محیطی و خارجی مقاوم است. پشم شیشه به هیچ وجه دچار هوازدگی نشده و الیاف آن پودر و شامل ریزش نمی شود.از مزیت های مهم دیگر پشم شیشه، مقاومت حرارتی آن می باشد. به صورت کلی پشم های معدنی از لحاظ رفتار در مقابل آتش دارای بالاترین مشخصات استانداردهای آتش می باشد. استفاده از رزین فنولیک به عنوان اتصال دهنده پلیمری در تولید پشم شیشه کاربرد این عایق را تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد تقلیل داده است اما نوع بدون رزین آن تا ۶۰۰ درجه سانتیگراد مقاومت حرارتی دارد. الیاف پشم شیشه دارای خاصیت جذب صوت بوده و در مقایسه با عایق های الیافی راندمان خوبی دارد. رشد گیاهان، میکروب ها، قارچ و باکتری ها در پشم شیشه امکان پذیر نمی باشد.پشم شیشه در بارگزاری های سنگین و فشردگی تا حد مشخص به دلیل شکل خاص شبکه الیافی دچار تخریب فیزیکی نشده و قابلیت خود را حفظ می نماید.
اشکال مربوط به پشم شیشه
جداره میانی : جداره میانی حیات وال از جنس پلی استایرن است. یونولیت یا پلاستوفوم ماده ای سفید رنگ و عایق رطوبت و صدا است که اولین بار توسط آلمان نازی در جنگ جهانی دوم برای ساخت پل های شناور روی آب ساخته شد. فوم پلی استایرن یکی از فراورده های صنایع پتروشیمی بوده و شکل ظاهری آن از بلور های ریز تشکیل شده است که در مجاورت فشار و بخار منبسط می گردد. لایه های کناری در دیوار پیش ساخته حیات وال با استفاده از توری های مخصوص به لایه میانی متصل می شوند که علاوه بر افزایش مقاومت و چسبندگی بین لایه ها، باعث می شود که دیوار پیش ساخته در مقابل ضربه شکننده نبوده و دارای آوار نباشد.
جداره میانی حیات وال (پلی استایرن مسلح به توری گالوانیزه)
جداره خارجی: جداره ی خارجی ِدیوار عایق حیات وال، بتن فوق سبک با خواص ویژه می باشد.اغلب بتن های سبک خواصی از قبیل عایق بودن نسبت به حرارت و صوت، مقاومت در برابر یخ زدگی و آتش سوزی و کاهش لطمات ناشی از زلزله را دارا می باشند. سبک و یکپارچه سازى را می توان راهکارى محورى و عملى براى افزایش ایستادگى و ایمنى بناها در برابر زلزله محسوب داشت. ساختار پفکی این بتن ها باعث قابلیت جذب صوت در آنها شده و لذا کاربرد های آکوستیکی را برای آنها ایجاد می نماید.
دیوار خارجی (یک طرف کامپوزیت معدنی ویک طرف بتن سبک)حیات وال استفاده ازجداره بتن سبک به عنوان آسترنما
اجرای نمای سنگ برروی دیوارخارجی حیات وال
مزایای نمای دیوارخارجی (یک طرف کامپوزیت معدنی ویک طرف بتن سبک) حیات وال :
* سبک شدن دیواره
* کیفیت نمای سیمانی: چنان چه نما درکارخانه بر روی دیوار پیش ساخته نصب شود دارای کیفیت یکسان و بالایی در تمامی پانل ها خواهد بود و مشکلات هوازدگی و… درنماهای معمولی را نخواهد داشت. همچنین می توان در آن تعابیری اندیشید که نما از گرد وغبار و باران های اسیدی محفوظ گردد.
* درز بندی کامل: به دلیل پیش ساختگی، نما کاملاً درزبندی و هوابندی می گردد.
* سرعت بالا و سهولت در نصب: با حذف مصالح بنایی و اجرای خشک دیوار و نما به صورت همزمان، مراحل زیادی از اجرا حذف می گردد.
* حذف پلاستر و زیر کار نمای اصلی.
* صرفه اقتصادی
دیوار عایق خارجی حیات وال
مزایای استفاده از دیوار حیات وال:
وزن بسیار سبک: هرمترمربع این دیوار(داخلی وخارجی) ۳۵ تا ۴۸ کیلوگرم برمترمربع می باشدکه درمقایسه بادیوارهای رایج بسیار سبک تر می باشد.
مقایسه وزن انواع دیوار برحسب کیلوگرم برمترمربع
عایق حرارتی وبرودتی: این ویژگی سبب کاهش میزان تقاضای بار انرژی در طی فصول گرم و سرد سال می گردد. با توجه به اینکه حاصل جمع تلفات حرارتی جداره ها و هوای نفوذی، بارحرارتی اتاق را که مبنای انتخاب مبدل های حرارتی از قبیل رادیاتور، فن کوئل و غیره خواهد بود بدست می دهد، بدیهی ست که چنانچه ضریب انتقال حرارتی جداره ساختمان پایین باشد، میزان تلفات حرارتی در ساختمان پایین آمده و نیاز به سیستم حرارت مرکزی و تهویه با ظرفیت کمتری خواهد بود. این امر موجب کاهش سرمایه گذاری اولیه مربوط به بخش تاسیسات درحدود ۳۰% خواهد شد و به علاوه چنانچه بتوان تلفات حرارتی در ساختمان را پایین آورد هزینه های بهره برداری ساکنان کاهش چشمگیری خواهد داشت.
تصویر راست تلفات حرارتی در تابستان تصویر چپ تلفات حرارتی در زمستان از سقف (بالا) و دیوارها (راست) و پنجره ها (چپ) و کف (پایین) و نفوذ هوا (راست پایین) در یک ساختمان را نشان می دهد .
آیا دیوار انتخابی شما الزامات مبحث ۱۹ (صرفه جویی درمصرف انرژی) را تامین می کند؟
قبل از هر مطلبی در مورد دیوار عایق ، بهتر است بدانید در حال حاضر رعایت مبحث ۱۹ برای تمامی ساختمان های در حال ساخت، اجباری می باشد. یکی از مهم ترین موارد این مبحث عایق بودن پوسته خارجی ساختمان است که شامل دیوارهای پیرامونی می گردد. میزان عایق بودن دیوار پیش ساخته به شهری که ساختمان مورد نظر در آن قرار دارد و نوع ساختمان از لحاظ کاربری بستگی دارد. به همین منظور با یک نگاه کلی به بررسی مراکز استان های کشور پرداخته و جدول زیر برای ساختمان های مسکونی با متراژ زیر ۲۰۰۰ متر تهیه شده است. در این جدول میزان حداقل مقاومت حرارتی که دیوار انتخابی شما باید داشته باشد در ستون سوم درج شده است. البته مقادیر به شرطی است که شما برای ساختمان مورد نظر ازپنجره برتر (دوجداره) استفاده کنید.
جدول میزان حداقل مقاومت حرارتی دیوار انتخابی
حالا باید دید که دیوار مورد استفاده دارای چه مقاومت حرارتی می باشد؟ اگر این مقدار از مقادیر جدول بالا بیشتر باشد استفاده از آن مجاز و در غیر این صورت باید ازیک عایق حرارتی مناسب برای اصلاح عملکرد حرارتی دیوار پیش ساخته استفاده کرد و یا دیواری انتخاب کنیم که عملکرد حرارتی مناسبی داشته باشد.
میزان مقاومت حرارتی لایه های متداول در دیوارهای پیرامونی: هر دیواری که در ساختمان استفاده می شود دارای لایه های مختلفی از مصالح است که این مصالح و در نهایت لایه ها هر کدام سهمی در مقاومت حرارتی دیوار پیش ساخته دارند. این لایه ها از لایه داخلی ( معمولاً از جنس گچ یا سیمان)، لایه میانی که ساختار اصلی دیوار را تشکیل می دهد و لایه خارجی که معمولاً نمای سیمانی، سنگ و یا … است، تشکیل شده است.مقاومت حرارتی هر لایه از تقسیم ضخامت لایه بر ضریب هدایت حرارتی آن بدست می آید. به همین منظور محاسبات مربوط به چندلایه متداول را در جدول زیر مشاهده می کنید؛ برای بدست آوردن مقاومت حرارتی کل یک دیوار باید مقاومت لایه های استفاده شده در آن را باهم جمع کرد.
جدول مقایسه مقاومت حرارتی مصالح مختلف
به عنوان مثال برای محاسبه دیوارسفال ۱۵ با ۲٫۵ سانت اندود داخلی گچ و خاک و نیم سانت گچ رویه ونمای خارجی سنگ به ضخامت ۲ سانت که به روش دوغابی با ۳ سانت دوغاب ماسه و سیمان اجرا شده است، کافی ست مقادیر ردیف های ۱و ۴ و ۵ و ۶ و ۷ را با هم جمع کنیم که مقاومت حرارتی آن ۰٫۳۶۹ می شود .
* دیوار AAC (بتن سبک اوتوکلاوشده) باهمین لایه ها مقاومت حرارتی ۰٫۸۵۸
* دیوار CLC (فومبتن) باهمین لایه ها مقاومت حرارتی ۰٫۸۱۹
* دیوار لیکا باهمین لایه ها مقاومت حرارتی ۰٫۵۰۳ می باشد .
اگر نتایج بالا را با جدول حداقل مقاومت حرارتی مراکز استان های کشور برای ساختمان های مسکونی که مقایسه کنید متوجه می شوید که هیچ کدام از دیوارهای فوق به غیر از دیوار پیش ساخته حیات وال حداقل مقاومت حرارتی مبحث نوزدهم (حتی درشهرهایی که دارای نیاز انرژی کمی هستند) را تامین نمی کنند و به عبارتی استفاده از آن ها بدون عایق حرارتی مناسب مجاز نبوده ودارای شرایط استاندارد نمی باشد.
عایق صوت: کاهش ورود صدا یک عامل کلیدی در حفظ سلامت و آسایش ساکنان ساختمان های مسکونی به شمار می آید. ساختار سلولی و نحوه ی پخش هوا در این دیوار، ایزولاسیون صوتی را تا میزان زیادی تقویت می نماید. همچنین چند جداره بودن جداره از جنس کامپوزیت معدنی، عامل مهمی درتقویت عایق بندی صدا است. ولیکن به منظور دستیابی به این مهم، علاوه بر کاربرد مصالح آکوستیک، در بندکشی ها و آب بندی اتصالات نیز دقت کافی به کار رفته است.
امنیت صوتی با استفاده از دیوارهای حیات وال درساختمان
جدول مقایسه دیوار عایق صوتی دیوارهای مختلف بر حسب dB
بنا به تعریف شدت صوت عبارت است از مقدار انرژی که در واحد زمان به واحد سطح عمود بر راستای انتشار می رسد که با واحد وات بر مترمربع (W/m²) بیان می شود. حداقل شدت صوتی که گوش انسان قادر به شنیدن آن است، صدای مبنا گفته می شود. تراز شدت صوت که واحد آن دسی بل (db) می باشد، بیانگر میزان بلندی صدا است. STC، میزان افت تراز شدت صوت (db) به میزان دسی بل است که یک عایق در موقع عبور دادن موج صدا، کم می کند. به طور مثال میزان افت تراز شدت صوت برای یک دیوار سفالی ۱۰ سانتی، ۲۰دسی بل می باشد. این بدین معناست که اگر میزان شلوغی در خارج از منزل ۹۰ دسی بل باشد، صدایی که در داخل شنیده می شود حدود ۷۰ دسی بل است.
جدول مقایسه شدت صوت تولیدی از منابع صوتی مختلف
سازگاری با محیط زیست : سازگاری با محیط زیست یک گرایش جدید در صنعت ساختمان است که هدف آن به حداقل رساندن تاثیرات محیطی به وسیله پایین آوردن مصرف منابع طبیعی، کاهش آلاینده ها و کاهش ضایعات است و این دیوار پیش ساخته کمک شایانی به این امر می نماید.
مقاومت در برابر آتش سوزی : جداره های بیرونی که متشکل از ترکیبات معدنی ست، یکی از بهترین مصالح مقاوم در برابر آتش سوزی می باشد. این عمل به علت وجود ترکیبات شیمیایی آب که تحت حرارت زیاد (حدود ۹۰درجه سانتی گراد) تبخیر شده صورت می گیرد. به طوریکه دراین حالت از انتقال حرارت به نحو شایسته ای جلوگیری می شود. حتی پس از تکمیل مرحله تبلورگچ (calcinationss) عامل ذکرشده هنوز درمقابل حرارت مقاومت می نماید. شکل۲ نتایج آزمایش های انجام شده توسط موسسه استاندارد مصالح آمریکا ASTM را نشان می دهد. این آزمایش ها توسط موسسات مسئول دراعطای استاندارد و شرکت های بیمه مورد تایید قرارگرفته است. درضمن افزودنی های معدنی و شیمیایی اضافه شده به این ترکیب این دیواره مقاومت آن را دربرابر آتش افزایش می دهد.
انتقال حرارت درسیستم ساختارگچی خشک درزمان آتش سوزی مطابق موسسه استاندارد مصالح آمریکا ASTM
دوام : این پانل ها با افزایش شکل پذیری و انعطاف پذیری درمقابل ترک خوردگی ناشی از حرکت جزئی سازه، انقباض و انبساط حرارتی دارای مقاومت کافی می باشند و با به وجود آوردن مفصل پلاستیک درکنار ستون ها، مشکلات مطرح شده در خصوص مقاومت ناکافی دیوارهای سبک در زمان وقوع زلزله راحل خواهند کرد.
افزایش مقاومت فیزیکی : به دلیل استفاده از پلی استایرن وتوری در هسته و همچنین هوای داخل این هسته باعث افزایش مقاومت فشاری،کششی و خمشی به شکل قابل توجهی می شود. درضمن استفاده از الیاف شیشه ای و سایر افزودنی ها، مقاومت جداره ی خارجی نیز به طور قابل ملاحظه ای تقویت می شود.
عدم آوار در زلزله : به دلیل بهره گیری ازتوری والیاف، ترکیب مستحکم فشاری و کششی، این دیوار پیش ساخته مانند شیشه ی ماشین عمل می کند و با ضربه خورد نمی شود و دومین عامل کشتار در زلزله (آوار) را حذف می کند.
سهولت و سرعت درحمل به طبقات و نصب آن : اتصال این پانل ها باچسب مخصوص بود و مانند دیوارهای کناف و درای وال، احتیاج به شبکه بندی گسترده گالوانیزه ندارد. به طورمتوسط یک تیم کاری مجرب ۶۰۰ مترمربع از این دیوارها را در یک روز کاری نصب خواهند کرد.
جدول مقایسه ای سرعت اجرای محصولات ( بر حسب متر مربع در ۸ ساعت کاری)
تخلیه دیوارحیات وال باتاورکرین(پروژه برجهای مسکونی سازمان استاندارد)
حمل و تخلیه دیوار حیات وال به صورت فله و پالت ازکارخانه
حذف مصالح بنایی و گچ و خاک: مصالح بنایی به کل در این سیستم از بین رفته و این سیستم را به سیستم خشک تبدیل نموده است.
دیوار سبک نصب شده حیات وال (هتل آرتاجزیره قشم)
عایق رطوبتی: حضور رطوبت در یک سازه می تواند منجر به رشد قارچ ها، تغییر رنگ دیواره ها و افزایش ضریب انتقال حرارت و… گردد. به واسطه ی اینکه جداره ی این دیوارها از ترکیبات معدنی ست و به دلیل اطمینان بیشتر دیوارهایی مانند سرویس ها و دیوارهای نما که در معرض رطوبت قرار دارند، ازیک لایه عایق رطوبتی بی رنگ استفاده شده است. این دیوار پیش ساخته در ساختار داخلی خود دارای حفره های به هم پیوسته داخلی نیست به همین دلیل جریان های مویرگی آب پس از نفوذ به سطح این دیوارها بلافاصله متوقف می گردد و قادر به نفوذ به سطوح داخلی قطعات نیستند.
جدول نتایج آزمایش های دیوار سبک حیات وال
مراحل تست دیوار سبک حیات وال درسازمان تحقیقات مسکن
امکان عبورلوله های تاسیساتی و برق از درون دیوار: می توان تمامی لوله های تاسیسات مکانیکی و الکتریکی را براحتی این دیوارها عبورداده می شود .
شیارکنی اجرای قیرگونی وکاشی برروی دیوار
بهداشتی بودن و سازگاری با انسان: در این دیوارهای پیش ساخته به علت درزبندی کامل و همچنین حذف بار الکتریکی به دلیل وجود هسته پلاستیکی، از جذب گرد و غبار و… ممانعت به عمل می آید. همچنین به دلیل سطح صیقلی پانل گچی و افزودنی ها از ورود حشرات و… به این دیوارها جلوگیری می شود.
صرفه اقتصادی: این دیواره به دلایل امتیازات بسیار می تواند یکی از پرطرفدارترین دیوارها به لحاظ فنی و قیمت مناسب باشد. به طور کلی هزینه های مستقیم و غیر مستقیم این محصول بسیار پایین تر از روش های سنتی و یا صنعتی قبلی می باشد.
جدول مقایسه دیوارهای مختلف
دیوار عایق حیات وال باقابلیت سبک سازی ، افزایش عایق صوت ،آتش به وسیله افزودن پشم سنگ داخل دیوار
ضد حریق: در هر جایی که عایق پشم سنگ ایران به منظور صرفه جویی در مصرف انرژی نصب می شود، خواص ضد حریق آن مزیت مضاعفی را عرضه می کند…
زیرا در هنگام حریق ، دود و ترکیبات مسموم کننده از آن متصاعد نمی شود.
مهمترین ویژگی عایق پشم سنگ مقاومت استثنایی آن در برابر آتش می باشد و در دنیا به عنوان نوعی حفاظ در مقابل آتش شناخته شده است.
مقطع برش خورده دیوار با پشم سنگ
این مطلب مورد تایید بیمه گزاران جهان می باشد و به همین علت اکثر کشور ها تخفیف های مخصوص در مورد بیمه ساختمان های عایق شده با پشم سنگ قائل می شوند. مقاومت موثر انواع پشم سنگ در برابر دما ۶۰۰ تا ۸۰۰ درجه سانتی گراد است . الیاف پشم سنگ در مقابل شعله مستقیم آتش تا حدود چهار ساعت مقاومت دارد . نقطه ذوب الیاف پشم سنگ بیش از ۱۰۰۰ درجه سانتی گراد است.
ویژگیهای آکوستیکی: عایق پشم سنگ دارای ویژگیهای آکوستیکی (با کاهش انتقال صدا و جذب صدا) نیز می باشد. عایق پشم سنگ در جذب و کاهش صدا بازدهی بالایی دارد واز عایق پشم سنگ در استودیوهای صدابرداری، فرودگاه ها، زیر ریل ها و در ایستگاه های متروی داخل شهری به منظور جلوگیری از انتقال ارتعاشات و صدا استفاده می شود.
نحوه نصب دیوار سبک ترکیبی حیات وال (HAYAT WALL)
ابزار مورد نیاز:
سطل پلاستیکی- شاقول- تراز آبی- کاردک- اره چوب بری یا دانه های درشت- ریسمان- پروفیل آلومینیومی به طول ۵/۲ متر- چکش لاستیکی- کمچه- دریل گردبر.
مرحله ۱ – تهیه چسب: این چسب با اختلاط آب وپودر تهیه می شود.
مرحله ۱ : تهیه چسب
مرحله ۲ – نصب نوارلرزه گیر: این نوارجهت اتصال مناسب کف، سقف و بدنه نصب می گردد.
مرحله۲ : نصب نوار لرزه گیردرکف،سقف و بدنه
مرحله ۳ – برش لبه ی زیرین پانل جهت اتصال بهتردرکف ونصب اولین پانل با رعایت ترازافقی وعمودی
مرحله ۳ : برش لبه زیرین و نصب پانل
مرحله ۴ – نصب شاخک های اتصال دهنده ی پانل به دیواره جهت برقراری اتصال مستحکم تر بین دیوار پیش ساخته و پانل :
مرحله ۴ : نصب شاخک های اتصال
مرحله ۵ – نصب چهارچوب درب های ورودی ویا نعل درگاه:
دراین مورد می توان چهارچوب درب را به صورت کامل نصب کرد ویا با نصب نعل درگاه موقت چوبی دیوارحیات وال رانصب و پس ازاتمام نصب نعل درگاه موقت چوبی راجدا نمود.
روش اول: نصب چهارچوب درب های ورودی، پرکردن پشت چهارچوب واتصال شاخک فلزی متصل کننده چهارچوب ودیوارحیات وال
روش دوم: نصب نعل درگاه موقت ونصب دیوارروی نعل درگاه وجداکردن نعل درگاه پس ازاتمام نصب دیوار پیش ساخته حیات وال
مرحله ۶ – نصب نبشی در محل تقاطع و درزگیری با چسب در دیوارحیات:جهت استحکام درمحل تقاطع دیوارحیات وال می توان ازنبشی گالوانیزه استفاده کرد.
مرحله۶ : نصب نبشی درمحل تقاطع ودرزگیری
مرحله ۷ – شیارکنی ونصب تاسیسات: دراین مرحله ابتدا شیارزنی توسط دستگاه فرز صورت گرفته، سپس تاسیسات نصب شده وپس از اتمام با چسب پرمی شود.
مرحله ۷ : شیارکنی و نصب تاسیسات
مرحله۸ – نصب نوار و اتمام بتونه کاری: درمرحله پایانی در تمامی کنج ها می توان نوار را به دلیل جلوگیری ازترک های ریز نصب وتمامی حفره ها را با بتونه پروآماده ی پوشش نهایی گرداند.
دیوار پیش ساخته بتنی ( اچ پانل )
برای ساخت دیوارهای بیرونی مکانهای بزرگ همچون پادگانها، کارخانجات و باغها، استفاده از مصالح سنتی همچون آجر و بلوک های سیمانی بسیار پر هزینه و زمان بر می باشد. مضاف بر اینکه این نوع دیوار چینی نیاز به تدارکات گسترده دارد که در نقاط غیر شهری مشکلات بسیار بیشتری را به همراه خود دارد.
فنس کشی نوع دیگری از ایجاد دیوار محافظ می باشد که اگر چه سرعت بیشری در اجرا دارد، متاسفانه مانع مناسبی برای جلوگیری از ورود افراد به داخل محوطه نمی باشد و قابلیت تخریب و برش آسان را دارا می باشد.
یکی از سریعترین راه های ایجاد دیوار با امنیت بالا و قیمت مناسب استفاده از دیوارهای پیش ساخته بتنی موسوم به H پانل می باشد. این قطعات که توسط قالبهای بتنی این مجتمع قبلآ بتن ریزی می شود، توسط جرثقیل به محل اجرا آورده شده و این دیوارهای پیش ساخته براحتی در محل اجرا مونتاژ می گردد. قالب اچ پانل در طرح ها و سایزهای مختلف در مجتمع صنعتی علیپور طراحی و ساخته می شود.
دیوار پیش ساخته یکرو و دو رو نمای محوطه:
دیوار های پیش ساخته محوطه و سالن در انواع ساده و طرح دار یک رو و دو رو مسلح به آرماتور و با بتن استاندارد و عمل آوری توسط بخار تولید می گردند.
دیوار های این شرکت توسط فوق روانکننده های پلی کربکسیلاتی و ژل میکرو سیلیس جهت جلوگیری از خورندگی در محیط های اسیدی و بازی نیز تولید می گردند که قابلیت اجرا در انواع مناطق آب و هوایی مانند سواحل آب شور را دارا باشد .
جابجایی آسان این دیوار ها امکان تغییر در ابعاد دیوار کشی و حتی جابجایی کلی آن را از محلی به محل دیگر را فرآهم کرده است .
· دیوار پیش ساخته بتنی
این محصول که در دو نوع یکرو نما و دو رو نما تولید می گردد قابلیت احداث دیوار با ارتفاع های مختلف را دارا می باشد . سرعت نصب این دیوار ها حدود یکصد متر طول( سیصد و بیست و پنج متر مربع ) با یک دستگاه جرثقیل و دو نفر اکیپ نصاب می باشد. شرکت آرکا بتن ایرانیان قابلیت تولید پانل هایی به طول 4 متر و ارتفاع 2.40 متر می باشد که با توجه به سختی های تولید و نصب این نوع پنل ها ، این شرکت از معدود تولید کنندگان این محصول می باشد. شرکت آرکا بتن جهت رساندن زمان تحویل دیوار های پیش ساخته به صفر ، دپویی بیش از 20هزار متر مربع از انواع این محصول دارد.
انواع دیوار های عایق با ارتفاع بیش از هفت متر به صورت عمودی و با طول شش متر به صورت افقی جهت نصب بر روی سالن های فلزی (سوله) در این شرکت طراحی و ساخته می شود.
از دیوار های پیش ساخته اجرا شده توسط شرکت آرکا بتن می توان به دیوار مسیر انحرافی پل کن شهرداری منطقه 21 تهران به طول دو و نیم کیلو متر در کنار پروژه در حال اجرای دیوار کشی محوطه نیروگاه سیکل ترکیبی تهران 2 شرکت انرژی تابان پویا به متراژ 7650 متر مربع نام برد.
دیوار دو رو نما شادولاین :
دیوار های دو رو نما با طرح شادولاین به ضخامت 12 سانتی متر و به ارتفاع های 2.40 و 3.25
دیوار یک رو نما طرح بادبر :
دیوار های یک رو نمای با طرح باد بر به ضخامت 10 سانتی متر .
دیوار پیش ساخته بتنی ( اچ پانل )
برای ساخت دیوارهای بیرونی مکانهای بزرگ همچون پادگانها، کارخانجات و باغها، استفاده از مصالح سنتی همچون آجر و بلوک های سیمانی بسیار پر هزینه و زمان بر می باشد. مضاف بر اینکه این نوع دیوار چینی نیاز به تدارکات گسترده دارد که در نقاط غیر شهری مشکلات بسیار بیشتری را به همراه خود دارد.
فنس کشی نوع دیگری از ایجاد دیوار محافظ می باشد که اگر چه سرعت بیشری در اجرا دارد، متاسفانه مانع مناسبی برای جلوگیری از ورود افراد به داخل محوطه نمی باشد و قابلیت تخریب و برش آسان را دارا می باشد.
یکی از سریعترین راه های ایجاد دیوار با امنیت بالا و قیمت مناسب استفاده از دیوارهای پیش ساخته بتنی موسوم به H پانل می باشد. این قطعات که توسط قالبهای بتنی این مجتمع قبلآ بتن ریزی می شود، توسط جرثقیل به محل اجرا آورده شده و این دیوارهای پیش ساخته براحتی در محل اجرا مونتاژ می گردد. قالب اچ پانل در طرح ها و سایزهای مختلف در مجتمع صنعتی علیپور طراحی و ساخته می شود.
دیوار پیش ساخته
در ساختمان سازی به قابی گچی که میان دو لایه ضخیم از کاغذ یا مقوا فشرده شود و برای ساخت دیوارهای جدا کننده داخلی و سقف از آن بهره بگیرند دیوار خشک گفته می شود. این محصول را از آن جهت دیوار خشک می نامند که در ساخت آن از فرایند تولید مصالح تر مانند سیمان و گچ استفاده نمی شود.
دیوار پیش ساخته
بیش از یک قرن است که از دیوار پیش ساخته در صنعت انبوه سازی و ساختمان سازی استفاده می گردد.
استفاده گسترده از دیوار پیش ساخته به زمانی برمی گردد که کشورها می خواستند در کوتاهترین زمان و با کمترین هزینه بناهای ویرانه جنگ جهانی دوم را بازسازی کنند.
امروزه نیز در اکثر کشورهای پیش رفته صنعتی از دیوار پیش ساخته و بطور کلی مصالح پیش ساخته در روند ساخت و ساز و انبوه سازی استفاده می شود.
دیوار پیش ساخته بسته به مورد استفاده و ویژگی های محیطی می تواند گچی ، بتنی، پلی استایرنی و … باشد.
انچه در این نوشتار مورد توجه قرار می دهیم دیوار پیش ساخته بتنی است.
دیوار پیش ساخته بتنی
این محصول که در دو نوع یکرو نما و دو رو نما تولید می گردد قابلیت احداث دیوار با ارتفاع های مختلف را دارا می باشد . سرعت نصب این دیوار ها حدود یکصد متر طول( سیصد و بیست و پنج متر مربع ) با یک دستگاه جرثقیل و دو نفر اکیپ نصاب می باشد. شرکت آذر بتن قابلیت تولید پانل هایی به طول 3 متر و ارتفاع 2.40 متر می باشد که با توجه به سختی های تولید و نصب این نوع پنل ها ، این شرکت از معدود تولید کنندگان این محصول می باشد. شرکت آذر بتن جهت رساندن زمان تحویل دیوار های پیش ساخته به صفر ، دپویی بیش از 200هزار متر مربع از انواع این محصول دارد.
انواع دیوار های عایق با ارتفاع بیش از هفت متر به صورت عمودی و با طول شش متر به صورت افقی جهت نصب بر روی سالن های فلزی (سوله) در این شرکت طراحی و ساخته می شود.
تولید و نصب دیوارگچی پیش ساخته در انواع زیر به همراه اکیپ نصب:
1.دیوار 10 سانتیمتری سوراخدار بهترین جایگزین تیغه های داخلی ساختمان عایق صوت و حرارت و رطوبت
مواد تشکیل دهنده گچ.پرلیت.رزین …
ابعاد 66*50
2.دیوار 8 سانتیمتری یونولیت دار بهترین عایق صوت و حرارت
مواد تشکیل دهنده گچ.پرلیت.رزین و 4 سانتیمتر یونولیت
ابعاد 66*50
3.دیوار 8 سانتیمتری تو پر ساده
مواد تشکیل دهنده گچ.پرلیت.رزین …
ابعاد50*50 و66*50
4.دیوار 7 سانتیمتری تو پر
مواد تشکیل دهنده گچ.پرلیت.رزین …
ابعاد 50*50
دیوار گچی تولید شده در کارخانه با استفاده از دستگاههای تمام اتوماتیک با مقاومت بالا و با سایز ۵۰*۶/۶۶*۸ سانتی متر در دو نوع سنگین با وزن تقریبی 19 کیلوگرم و سبک با وزن تقریبی ۱۶ کیلوگرم ، یکی از مدعیان رقابت در بازار محصولات گچی پیش ساخته به شمار می رود .
دیوار گچی محصول پیش ساخته ای است که با استفاده از دستگاههای تمام اتوماتیک با مقاومت بالا و نصب موزاییــکی آن در کنار هم می تواند دیوار های غیر حمـــال را برای جدا کردن فضاهای داخلی ساختمان بسازد . هر سه قطعه آن یک متر مربع (ابعاد ۵۰۰*۶۶۶*۸۰ میلی متر) می باشد.کناره های دیوار گچی به صورت کام و زبانه بوده که باعث می شود در هنگام کاربرد چفت و بست لازم را بوجود آورد سطح قطعات آن بسیــار صاف است عایق حــــرارت و صوت میباشد و برای سلامتی نیز مضر نمی باشد و از نظر اقتصادی و هزینه با صرفه تر از دیوار چینی (تیغه چینی) معمولی می باشد. وزن هر عدد دیوار گچی ساده ۲۰ تا ۲۲ کیلوگرم و نوع سبک آن ۱۵ تا ۱۶ کیلوگرم است . در برابر شعله مستقیم به مدت ۳۰ دقیقه دوام دارد. مقاومت خمشی آن ۴۵ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و مقاومت فشاری آن ۶۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد.کاشی نیز به راحتی به آن می چسبد و یا با دوغاب می توان کاشی کاری نمود.
قیمت دیوار گچی پیش ساخته – فروش پنل گچی
مزایا:
50 درصد کاهش هزینه ساخت
75 درصد کاهش زمان ساخت
6 درصد افزایش فضای مفید ساختمان
1.کاهش هزینه ی ساخت تا 50%
2.بدلیل عدم نیاز به گچ و خاک.سطح مفید داخل ساختمان افزایش می یابد(6/8 متر مربع در 200 متر مربع)
3.سبکترین نوع مصالح برای کلیه دیواره های داخلی است(55 تا 78 درصد سبکتر از دیگر مصالح)
4.نصب آن آسانتر و سریعتر از دیگر مصالح است (38 تا 75 درصد سریعتر از دیگر مصالح)
5.به دلیل مجوف بودن عایق بسیار خوبی در برابر حرارت و صدا می باشد
مشخصات فنی پانل های گچی:
ابعاد 10/50/66- سانتیمتر
وزن هر پانل گچی – 19 – کیلوگرم (قابلیت تولید از 14 تا 24 کیلوگرم)
وزن هر متر مربع -57 – کیلوگرم (قابلیت تولید از 14 تا 24 کیلوگرم بر مربع)
مقاومت فشاری 66 – کیلوگرم بر حسب سانتیمتر مربع
مقاومت خمشی 11 – کیلوگرم بر حسب سانتیمتر مربع
ضریب حرارتی – 94/1 Kcal/Hr.c
ضریب حرارتی – 0/31 – Kcal/Hr.c
ضریب صوتی – 38 – Db (دی سی بل 500HZ)
پانل سه بعدی یا بتن ساندویچی ده ها سال است که صنعت ساختمان سازی در کشورهای پیشرفته از حالت سنتی خارج و روند صنعتی به خود گرفته است، از تبعات این تحول ویژگی هایی همچون سبکی، مقاومت، یکپارچگی، عایق بودن، سرعت در نصب، سهولت در اجرا و…. است که فرایند تولید استاندارد و ایمن را کامل می کند.
بتن ساندویچی، متشکل از یک لایه فوم پلی استایرن بین لایه های بتن است. برای تهیه قطعات از این نوع بتن، دو شبکهٔ فلزی میل گردهای بهم جوش خورده در طرفین یک فوم قرار داشته و بتن با استفاده از پمپ بر روی این سطح پاشیده می شود. ضخامت نهایی قطعه بتنی، در حدود ده الی دوازده سانتی متر می باشد. از مزایای این نوع سیستم سازه ای می توان به این موارد اشاره کرد:کاهش وزن ساختمان، صلبیت سازه و تغییر مکان محدود، توزیع مناسب نیروی زلزله با توجه به یکپارچگی خوب کف ها و دیوارها، کاهش قیمت تمام شده، کاهش سطح اشغال دیوارها، سرعت زیاد در ساخت و ساز، کاهش هزینه و سهولت در نصب تاسیسات برقی و مکانیکی، سهولت در اجرای بازشوها، عایق حرارتی و کاهش هزینه های مصرف انرژی در دراز مدت و عایق صوتی.[۱]
کشور ایران با دارا بودن شرایط اقلیمی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی خاص و بالاخص قرار داشتن اکثر نقاط آن در مسیر کمربند زلزله خیز جهانی و کمبود شدید مسکن، به واسطه رشد روزان افزون جمعیت کشور و جوان بودن بافت جمعیت ایران، نیازمند این تحول است تا از مصالح بهینه شده و از سیستم صنعتی تولید مسکن استفاده شود.
مقدمه[ویرایش]
بیش از ۴۰ سال است که در کشورهای پیشرفته استفاده از پانل های سه بعدی متداول گردیده است. استفاده از این گونه پانل ها در دهه ۵۰ در ایران نیز مطرح گردید که به دلایلی تا اواسط دهه ۷۰ پیشرفت زیادی نداشته است. اما اخیراً توجه زیادی به آن شده و سازمان زمین و مسکن هم در سال های ۸۰ و ۱۳۸۱ با انتشار دو جلد دفترچه راهنما و مشخصات فنی پانل های سه بعدی، در راه شناساندن آن سعی زیادی نموده است.
پانل سه بعدی چیست؟[ویرایش]
پانل سه بعدی یک المان پیش ساخته متشکل از یک هسته عایق که یونولیت نام دارد تشکیل شده بین دو شبکه ساخته شده از مفتول و اعضای خرپایی قرار گرفته که دو شبکه فلزی را به طور مناسبی به هم وصل می کند.
مشخصات فنی[ویرایش]
شبکه استاندارد از مفتول شماره ۵/۲ تا ۵/۳ میلی متر تا حداکثر ۸ میلی متر می باشد که با چشمه های ۵× ۵ سانتیمتر ساخته می شود. پوشش های بتنی از حداقل ۳ سانتیمتر تا ۵/۵ سانتیمتر می باشد که با توجه به باربر بودن دیوارها متفاوت می باشد.
ابعاد استاندارد پانل ها به عرض ۲۰۰/۱ متر و ارتفاع ۷۰/۲ به بالا ساخته می شود که بسته به مورد استفاده قابل تفسیر می باشد بتن پاشیده شده روی پانل ها به مقاومت حداقل mpa20 برای پانل هلی باربر و mpa15 برای دیوارهای غیر باربر استفاده می شود. مقاومت کششی مفتول مورد استفاده kg/cm2 4000 برای پانل های باربرو kg/cm2 3000 برای پانل های غیر باربر می باشد عایق استفاده شده از نوع پلی استایرن منبسط شده با دانستیه تشکیل شده که حداکثر شاخص گسترش شعله ۲۵ و حداکثر شاخص گسترش دود آن ۴۵۰ می باشد.
ویژگی ها[ویرایش]
پانل های سه بعدی با استفاده از نوع نسوز عایق پلی استایرنی (یونولیت یا کندسوز) خواص مفید بسیاری از جمله وزن کم، عایق صوتی و حرارتی (گرمایشی و سرمایشی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد)، استحکام و یکپارچگی مطلوب، سرعت در نصب (۵۰٪ سریع تر)، شکل پذیری و انعطاف پذیری مناسب و مقاومت در برابر زمین لرزه و فشار باد (تا ۴۰۰ کیلومتر در ساعت) دارند.
استحکام[ویرایش]
دلیل استحکام دیوارهای سه بعدی خرپای موربی می باشد کهاز هر دو طرف به وسیله جوش به مش محکم گردیده و امکان انتقال نیروهای وارده را به صورت عملی به هر طرف میسر می سازد.
ویژگی های منحصربه فرد دیوارهای سه بعدی، استحکام بی نظیر آن است که در نتیجه طراحی مناسب سیستم سه بعدی در تحمل وزن و عملکرد صحیح نقطه جوش ها در شبکه از طریق خرپاهای کشیده شده که کاملاً از هر نقطه به نقطه بعدی جوش شده و تعداد زیاد نقاط جوش بین هر دو خرپا و مش باعث تقویت شبکه گردیده است.
استحکام دیوارهای سه بعدی امکان عملیات نصب را آسان می نماید زیرا:
1. خم شدن و شکستن دیوارها رخ نمی دهد.
2. برای حفظ دیوارها در وضعیت مورد نظر نیروی زیادی لازم است.
3. نصب درب و پنجره ها آسان می باشد.
4. نصب وسایل مورد نیاز از تشکیل لوله های آب و برق و غیره ساده و سریع می باشد
ضد حریق[ویرایش]
مقاومت پانل سه بعدی در برابر آتش به اندازه شبکه سیمی و ضخامت بتن بستگی دارد. مدل پانل بر اساس کد Astm- E84 مورد آزمایش قرار گرفت. نتیجه آزمایش بدین شرح بود که پانل به ضخامت ۵/۲ اینچ و روکاری در هر طرف ۵/۱ اینچ در هر طرف ۵/۱ ساعت دوام داشته و پانل خارجی به ضخامت ۵/۲ و روکاری ۲ اینچ در هر طرف ساعت دوام داشت.
هر مقدار بتن در هر طرف بیشتر باشد مقاومت در برابر حریق نیز افزایش یافته ولی هسته به هیچ عنوان نمی سوزد.
انواع[ویرایش]
پانل های سه بعدی دیواری[ویرایش]
* دیواری باربر: پانل های دیواری باربر را در دیوار سوله ها و ساختمان های صنعتی، دیوارهای محوطه، ساختمان های بدون استفاده از سازهای{فلزی. بتن ارمه} (که معمولاً یک یا دو طبقه و عمدتاً در انبوه سازی ها است) و… استفاده می کنند
* دیواری غیر باربر: پانل های دیواری غیر باربر را در دیوارهای خارجی و داخلی کلیه ساختمان هایی که دارای سازه (اسکلت) فلزی یا بتنی هستند، اجرا می نمایند و به دلیل سبک و عایق بودن و… در برج ها بسیار کاربرد دارد.
پانل های سه بعدی سقفی[ویرایش]
عرض پانل های سقفی بین ۸۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر می باشد. ضخامت عایق پلی استایرن{یونولیت} بکار رفته ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر است و سقف به صورت تیرچه و پانل اجرا می شود. ضخامت بتن روی پانل سقف، ۵ تا ۷ سانتیمتر می باشد و دیگر جزئیات طبق نقشه های محاسباتی مربوطه خواهد بود.
مزایای یونوپانل [۲][ویرایش]
* کاهش وزن ساختمان به علت سبکی سقف و دیوارهای ساخته شده از پانل سه بعدی
* سرعت حمل و نقل و سهولت بالا کشیدن پانل ها در ساختمانهای مرتفع
* مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله به علت یکپارچگی سازه
* عایق در برابر حرارت ، برودت و رطوبت و صدا .
* مقاوم در برابر آتش سوزی به علت وجود قشرهای بتنی طرفین پانل .
* نفوذ ناپذیری ساختمان در برابر حشرات .
* امکان حمل و نقل و بکارگیری دیوار پانل در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان .
* کاهش وزن آهن و بتن مصرفی 8
* دستیابی به فضای مفید بیشتر به علت ضخامت ناچیز دیوارهای سه بعدی .
* آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع و هرگونه نماسازی داخلی و خارجی در سیستم های قوسی و سینوسی ، به علت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته دیوارهای سه بعدی .
* صرفه جویی در هزینه فونداسیون وشناژ و اسکلت ساختمانهای بلند مرتبه به دلیل وزن اندک سقف و دیوارهای پانل .( از700کیلوگرم به 280کیلوگرم کاهش می یابد . )
* صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در گرمایی 50% یا سرمایی 80% به دلیل ججلوگیری از تبدیل حرارت ویابرودت ،درنتیجه صرف انرژی کمتر اعم از مواد سوختنی یا برق ..
* افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاه های تاسیساتی آن .
* عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهر های بزرگ
* بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاه ترین زمان
* عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چارچوب درها و کلاف فلزی پنجره ها فبل از بتن پاشی و کلا " اجرای تاسیسات ساختمان
* عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تاسیساتی دیوارها و سقف در نتیجه عدم انباشت نخاله که صرفه جویی در هزینه و وقت را به دنبال دارد
* پس از بتن پاشی طرفین پانل ها با ضخامت حداقل 4 سانتیمتر ، سیستم بی نیاز از گچ و خاک بوده که با اجرای چند میلی متر پااسترگچ (سفیدکاری ) دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود .
* با توجه به سبکی پانل ها حمل و نقل با هزینه کم صورت گرفته که در نتیجه صرفه جویی در کرایه حمل و تخلیه خواهد بود .
* استفاده از دیوار و سقف سه بعدی در ساختمان سازی بهره وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب می گردد . که به طور مثال با صرف 17 کیلوگرم فولاد در هر متر مربع ساختمان به صورت مفتول و میلگرد میتوان یک واحد مسکونی یک طبفه را بنا کرد .
* عایق پلی استایرن که در تولید پانل های سه بعدی به کار می رود از نوع کند سوز می باشد که پس از نصب و سیمان کاری طرفین پانل با ضخامت 5 سانتیمتر ، دیوار سه بعدی تا 2 ساعت در مقابل آتش سوزی مقاوم خواهد بود .
* کاهش زمان اجرای ساختمان به میزان 50% 22
* به دلیل یکپارچه بودن سیستم دیوار و سقف در سیستم پانل ، نیازی به باربند ندارد .
* دیوار پانل سه بعدی پس از اجرای کامل امنیت در برابر برش و تخریب و سوراخ کردن را دارد می باشد .
نحوه اجرا[ویرایش]
* ساختمان های ویلایی و مسکونی تا دو طبقه
* پی: درقسمتهایی که پانل های دیواری باربر باشند دتایل پیوست شناژ افقی ریخته می شود و در محل تقاطع دیوارهای باربر الزامی است که از شناژ قائم طبق دتایل استفاده شود.
* نصب دیوارها: بعد از اجرای پی پانل های دیوار با میلگردهای انتظاری که در پی جاگذاری شده متصل می گردند. پس از اتصال با مهار کردن دیوارها بوسیله پشت بند دیوارها تراز و شاقول می گردند.
کارخانه های تولیدکننده در ایران[ویرایش]
* شرکت بانیارگنبدکاووس(نام تجاری:یونوپانل)
* شرکت پرشیا پانل گلستان
* صنایع مفتولی و ساختمانی یوسفی (usefy wall tech) آدرس :مازندران – تنکابن – شهرک صنعتی البرز
* از جمله مزایای سیستم های پیش ساخته می توان به کاهش نسبی هزینه های کار نیروی انسانی، پرت مصالح و ماشین آلات مورد نیاز، کاهش زمان اجرا، کنترل کیفیت بهتر، وابستگی کمتر به شرایط جوی و صرفه جویی در تجهیزات نصب، اشاره نمود. در مقابل نقاط ضعف سیستم های پیش ساخته مواردی چون بالا بودن هزینه حمل و نقل قطعات، نیازمندی به هزینه جرثقیل برای جابجایی در محل، اتصالات ناهمگون و نامطمئن و طرح معماری محدود را در بر دارد.
* سیستم های پانل سه بعدی با رویکردی میانه در مقایسه با سیستم های درجا و پیش ساخته می توانید مزایای روش های سیستم های پیش ساخته را در برداشته و از طرفی دیگر از برخی مشکلات آن ها رهایی یابند.
* این سیستم ها به دلیل استفاده از فناوری بتن پاشیده بسیاری از مشکلات ساختمان های بتن آرمه را رفع نموده است. پانل های سه بعدی به دلیل عدم حضور بتن تا قبل از نصب نهایی در ساختار طراحی شده در محل اجرا دارای وزن کم و سهولت نقل و انتقال می باشند. مهمترین نکته سازه ای در سیستم های پانل های سه بعدی، تکمیل نیازمندی های اتصالات بعد از نصب پانل ها در محل و قبل از بتن پاشی آن ها میباشد که این موضوع موجبات ایجاد ساختاری یکپارچه با اتصالات همگون و مطمئن را فراهم می آورد.
* در واقع در سیستم پانلی پس از استقرار پانل های حمل شده به محل اجرا و نصب تمامی ملزومات اتصالات در کلیه زوایا، فرآیند بتن پاشی انجام گرفته و در نهایت ساختار صلب با قابلیت باربری
* سه بعدی و عملکرد جعبه ای برای تحمل تمامی بارهای ثقلی و جانبی فراهم می آید. در این ساختار با توجّه به یکپارچگی تمامی دیوارها و سقف ها و اتصال کلیه زوایا، سازه ای با عملکرد جعبه ای ساخته می شود. به همین دلیل درجات آزادی فعال سیستم به تعداد فزاینده ای افزایش یافته به گونه ای که برخلاف سیستم های قابی نیروهای ایجاد شده در سیستم به صورت گسترده در نقاط مختلف پخش و شدت آن ها به مراتب کاهش می یابد.
* این موضوع مزایای مختلفی از جمله کاهش مساحت مورد نیاز شالوده، جلوگیری از ایجاد نیروهای بلندشدگی در پای سازه، عدم ایجاد ممان پیچشی مضاعف، افزایش مفاصل پلاستیک در سازه تا حصول ناپایداری را موجب می شود که این موارد به دلیل یکپارچگی و درجات آزادی فزاینده سیستم می باشد.
* سیستم پانل های سه بعدی به دلیل استفاده از یک لایه عایق در ساختار خود موجب می شود تا اعضای این مجموعه بتواند به عنوان عایق های حرارتی و صوتی ایفای نقش نمایند.
* به دلیل گستردگی شبکه فولادی در تمامی اعضای سیستم در تمامی سطوح، احتمال ایجاد آوار و ریزش های ناشی از جدایش مصالح در بارگذاری های لرزه ای به حداقل ممکن کاهش می یابد به گونه ای که در حالات حدی نهایی باربری، اجزای گسیخته شده در محل خود باقی می مانند.
* از آنجا که اعضای باربر سازه پانلی جدا کننده فضاهای معماری نیز می باشند، استفاده از سایر جداکننده های غیر باربر به حداقل می رسد. همچنین به دلیل ساخت اعضای نیمه پیش ساخته در کارخانه و حمل و نصب سریع آن، سرعت اجرای کار به نحو قابل توجهی افزایش می یابد.
* با توجّه به تولید صنعتی پانل ها که اسکلت اصلی سیستم پانلی را تشکیل می دهند و همچنین ظرافت ها و نوع ساخت، این سیستم ها از نوع اجرای صنعتی ساختمان ها محسوب می شود. در این راستا با در نظر گرفتن مدیریت پروژه و فرآیند مهندسی ارزش می توان بهره وری تولید مسکن را افزایش داد.
* قسمت های3D پانل
* پانل پیش ساخته سبک :
* پانل پیش ساخته سبک شامل دو صفحه شبکه جوش شده فولادی می باشد که یک هسته عایق در میان آن قرار گرفته و توسط تعدادی اعضای خرپایی به یکدیگر متصل شده اند که بعد از نصب، بتن از دو طرف روی آن پاشیده می شود. به منظور سهولت، واژه پانل به جای عبارت پانل پیش ساخته سبک در این دستورالعمل به کار می رود.
* شبکه جوش شده :
* از اتصال مفتول های فولادی سر کشیده شده با آرایش عمود بر هم به صورت جوش مقاومتی به یکدیگر، شبکه ای ایجاد می شود که شبکه جوش شده خوانده می شود. به منظور سهولت واژه شبکه به جای عبارت شبکه جوش شده در این دستورالعمل به کار می رود.
* مفتول سرد کشیده شده :
* مفتولی که طی فرآیندهای متوالی کشش، تنش زدایی و کشش مجدد که با تقلیل قطر نسبت به مفتول مبنا همراه است ساخته می شود.
* برشگیر :
* عضو خرپای فولادی که با آرایش تعیین شده توسط جوش مقاومتی به دو لایه شبکه جوش شده متصل می شود. این اعضاء در آرایش منظم در پانل قرار می گیرند، به طوری که اتصال آن ها در خواص مکانیکی شبکه جوش شده و پانل تولید شده نهایی خللی ایجاد نکند.
* بتن پاشیده :
* بتنی که با طرح اختلاط مخصوص ساخته شده و اجرای آن توسط پاشش سریع روی سطوح، بدون نیاز به قالب بندی، صورت می گیرد.
* دیوار پانلی :
* دیواری از جنس پانل است که به صورت قائم در انواع سیستم های سازه ای به عنوان جزء باربر افقی یا قائم و یا به عنوان دیوارهای جداکننده به کار برده شود.
* سقف پانلی :
* سقفی از جنس پانل است که به صورت افقی یا با شیب کم به عنوان تمام یا جزیی از دیافراگم افقی به کار می رود.
*
پیش ساختگی Pre Fabricate
* پیش ساختگی عبارت است از ساخت اعضای سازه ای و غیر سازه ای در کارخانه به صورت انبوه و سپس نصب و یکپارچه نمودن آن در مرحله اجرا به صورتی که بتواند وظایف مورد انتظار را مطابق موازین و آیین نامه ها برآورد سازد.
*
* دیوار پیش ساخته اکوتک
* این پانل های بتنی به ضخامت های 68 ، 75 ، 85 ، 92 ، 100 و 120 میلیمتر و طول متغییر 20 تا حداکثر 300 سانتی متر با عرض ثابت 60 سانتی متر به صورت سبک و سنگین بنا به درخواست مشتری قابل ارائه می باشد. در طول پانل ها تعداد 6 سوراخ به قطر 58 میلیمتر تعبیه شده است که علاوه بر کاهش وزن به وسیله ی هوای محبوس در آن عایق صوت و حرارت نیز می باشد و همچنین فضای مناسبی جهت عبور لوله های تاسیسات برقی و مکانیکی ساختمان می باشد.
* سیستم فاق و زبانه نیز با قفل کردن پانل ها در یکدیگر باعث یکپارچگی و استحکام پیش ساخته شده می گردد درقسمت اتصال فاق و زبانه فرو رفتگی وجود دارد که باعث تغییر ظخامت سفید کاری یا بتونه کاری دو قطعه می گردد و از ترک در محل اتصال جلوگیری می کند.
* پانل های دیواری اکوتک
*
* پانل های دیواری اکوتک با تکنولوژی اکسترودی و ویبره در سال 2007 چشم به جهان گشود و اولین قطعات بتن به روش اکسترود تولید گردید و در نهایت به پانل های بتنی به ضخامت های 68، 75، 85، 92، 100، 120 میلیمتر با عرض 60 سانتی متر و ارتفاع حداکثر 340 سانتی متر ختم گردید. در هر یک از این پانل ها 6 سوراخ با توجه به ضخامت پانل ایجاد می گردد. که علاوه بر کاهش وزن به وسیله ی هوای محبوس در آن عایق صوتی و حرارتی نیز می باشد، و همچنین فضای مناسبی جهت عبور لوله های تاسیساتی و کابل و سیم های برقی است.
* سیستم فاق و زبانه نیز با قفل کردن پانل ها در یکدیگر باعث یکپارچگی و استحکام دیوار اکوتک می گردد.
16