تارا فایل

تحقیق در مورد کاربرد سرامیکهای پیشرفته



مقاله:
کاربرد سرامیکهای پیشرفته

زمستان 1386

فهرست:
تعریف سرامیک
تاریخچه
انواع سرامیک ها
صنعت سرامیک های پیشرفته
خواص برتر سرامیک ها نسبت به مواد دیگر
کاربردهای مختلف مواد سرامیکی
سرامیک های الکترونیکی
سرامیکهای سازه ای
پودرها و افزودنیها
سرامیکهای ساختاری
نگاهی به کاربردهای سرامیکهای پیشرفته
تقسیم بندی سرامیکهای ساختاری
خواص ممتاز سرامیکهای ساختاری پیشرفته
کاربردهای سرامیکهای ساختاری پیشرفته
بازار سرامیکهای ساختاری در جهان
گزارشی از تحولات بازار سرامیک های پیشرفته در آمریکا
خلاصه و نتیجه گیری

تعریف سرامیک
به مواد (معمولاً جامد)ی که بخش عمدهٔ تشکیل دهندهٔ آنها غیرفلزی و غیرآلی باشد، سرامیک گفته می شود.این تعریف نه تنها سفالینه ها، پرسلان(چینی)، دیرگدازها،محصولات رسی سازه ای، ساینده ها، سیمان و شیشه را در بر می گیرد، بلکه شامل آهنرباهای سرامیکی، لعاب ها، فروالکتریک ها، شیشه-سرامیک ها، سوخت های هسته ای و … نیز می شود.
تاریخچه
برخی ها آغاز استفاده و ساخت سرامیک ها را در حدود ۷۰۰۰ سال ق.م. می دانند در حالی که برخی دیگر قدمت آن را تا ۱۵۰۰۰ سال ق.م نیز دانسته اند. ولی در کل اکثریت تاریخنگاران بر ۱۰۰۰۰ سال ق.م اتفاق نظر دارند. (بدیهی است که این تاریخ مربوط به سرامیک های سنتی است.)واژهٔ سرامیک از واژهٔ یونانی کراموس گرفته شده است که به معنی سفال یا شیء پخته شده است.
طبقه بندی سرامیک ها
سرامیک ها از لحاظ کاربرد به شکل زیر طبقه بندی می شوند:
* سرامیک های سنتی(سیلیکاتی)
* سرامیک های مدرن(مهندسی)
o سرامیک های اکسیدی
o سرامیک های غیر اکسیدی
سرامیک های اکسیدی را از لحاظ ساختار فیزیکی می توان به شکل زیر طبقه بندی کرد:
* سرامیک های مدرن مونولیتیک (یکپارچه)
* سرامیک های مدرن کامپوزیتی
انواع سرامیک ها
سرامیک های سنتی
این سرامیک ها همان سرامیک های سیلیکاتی هستند. مثل کاشی، سفال، چینی، شیشه، گچ، سیمان و …
سرامیک های مدرن
این فرآورده ها عمدتاً از مواد اولیهٔ خالص و سنتزی ساخته می شوند. این نوع سرامیک ها اکثراً در ارتباط با صنایع دیگر مطرح شده اند
سرامیک های اکسیدی
برخی از پرکاربردترین این نوع سرامیک ها عبارت اند از:
* برلیا (BeO)
* تیتانیا (TiO2)
* آلومینا (Al2O3)
* زیرکونیا (ZrO2)
* منیزیا (MgO)
سرامیک های غیراکسیدی
این نوع سرامیک ها با توجه به ترکیبشان طبقه بندی می شوند که برخی از پرکاربردترین آنها در زیر آمده اند:
1. نیتریدها
o BN
o TiN
o Si3N4
o GaN
2. کاربیدها
o SiC
o TiC
o WC
صنعت سرامیک های پیشرفته
بازار سرامیک های پیشرفته در ایالات متحده امریکا در سال ۱۹۹۸ نزدیک به ۷۰۵ میلیون دلار بود که در سال ۲۰۰۳ به ۱۱ بیلیون دلار رسید.
خواص برتر سرامیک ها نسبت به مواد دیگر
* دیرگدازی بالا
* سختی زیاد
* مقاومت به خوردگی بالا
* استحکام فشاری بالا
کاربردهای مختلف مواد سرامیکی
در زیر کاربردهای رایج مواد سرامیکی به همراه چندنمونه از مواد رایج در هر کاربرد آورده شده است:
1. الکتریکی و مغناطیسی
o عایق های ولتاژ بالا (AlN- Al2O3)
o دی الکتریک (BaTiO3)
o پیزوالکتریک (ZnO- SiO2)
o پیروالکتریک (Pb(ZrxTi1-x)O3))
o مغناطیس نرم (Zn1-xMnxFe2O4)
o مغناطیس سخت (SrO.6Fe2O3)
o نیمه رسانا (ZnO- GaN-SnO2)
o رسانای یونی (β-Al2O3)
o تابانندهٔ الکترون (LaB6)
o ابررسانا (Ba2LaCu3O7-δ)
2. سختی بالا
o ابزار ساینده، ابزار برشی و ابزار سنگ زنی (2O3TiN-Al)
o مقاومت مکانیکی (SiC- Si3N4)
3. نوری
o فلورسانس (Y2O3)
o ترانسلوسانس(نیمه شفاف) (SnO2)
o منحرف کنندهٔ نوری (PLZT)
o بازتاب نوری (TiN)
o بازتاب مادون قرمز (SnO2)
o انتقال دهندهٔ نور (SiO2)
4. حرارتی
o پایداری حرارتی (ThO2)
o عایق حرارتی (CaO.nSiO2)
o رسانای حرارتی (AlN – C)
5. شیمیایی و بیوشیمیایی
o پروتزهای استخوانی P3O12(Al2O3.Ca5(F,Cl))
o سابستریت (TiO2- SiO2)
o کاتالیزور (KO2.mnAl2O3)
6. فناوری هسته ای
o سوخت های هسته ای سرامیکی
o مواد کاهش دهنده ی انرژی نوترون
o مواد کنترل کننده ی فعالیت راکتور
سرامیک های الکترونیکی
عمده ترین استفاده سرامیکهای پیشرفته در صنایع الکترونیک است که حدود 66 درصد کل مصرف سرامیکهای پیشرفته را به خود اختصاص میدهند. مهم ترین مواد سرامیکی برای کاربردهای الکترونیکی، اکسیدهای خالص یا مخلوطی از اکسیدها هستند که شامل آلومینا، زیرکونیا، سیلیسیا، فریتها، تیتانات باریم اصلاح شده و تیتانات و زیرکونات سرب می باشند. فیبرها، محافظ ها در مدارهای الکتریکی و الکترونیکی، خازنها، تبدیل کننده ها، القاگرها، ابزارهای پیزوالکتریکی و سنسورهای فیزیکی و شیمیایی عمده ترین موارد استفا ده سرامیکهای الکترونیکی هستند. میزان بازار جهانی سرامیکهای الکترونیکی در نیمه پایانی سال 2000، حدود 13.3 میلیارد دلار بوده است. مواد مورد مصرف در مدارهای IC مجتمع، محافظ های الکترونیکی و خازنها تقریباً 67 درصد بازار سرامیکهای الکترونیکی را بخود اختصاص داده اند. بازار محصولات سرامیکی الکترونیکی اگر چه نسبتاً بزرگ است ولی نرخ رشد آنها از نرخ رشد دو رقمی که در چند دهه گذشته از خود نشان داده اند بیشتر نیست.
سرامیکهای ساختاری
استفاده از سرامیکها در کاربردهای ساختاری کمتر از 19 درصد کل بازار است. سرامیکهای ساختاری بعنوان اجزاء تحمل کننده تنش یا پوشش قسمتهایی که تحت تنش هستند شناخته می شوند. علاوه بر این، مقاومت سرامیکها در برابر خوردگی، سایش و دمای بالا، این مواد را برای کاربرد در تجهیزات صنعتی زیادی مناسب ساخته است. افزایش بازده و کاهش مصرف انرژی، محرک تحقیقات بر روی سرامیکهای ساختاری پیشرفته است. در سال 2005 شاهد بازار جهانی 4.5 میلیارد دلاری برای سرامیکهای ساختاری خواهیم بود و رشد خوبی در بازار اجزای مقاوم به سایش، یاطاقان ها، درزگیرها، تجهیزات فرآیندها و پوششهای سرامیکی محقق می شود. بیشترین مواد اولیه مورد استفاده در سرامیکهای ساختاری انواع گوناگون اکسیدآلومینیوم، زیرکونیا، کاربید سیلیسیم و نیترید سیلیسیم می باشد.
سرامیکهای سازه ای
بازار سرامیکهای سازه ای که شامل ابزارهای برش، قطعات مقاوم به سایش، بیوسرامیکها، لباسهای ضدگلوله و امیکهای مورد استفاده برای تعمیرات نیمه هادی هستند، رشد خواهد کرد. بازار سرامیکهای سازه ای پیشرفته در آمریکا از 541 میلیون دلار در سال 2000 به 736 میلیون دلار در سال 2005 خواهد رسید و بالاترین نرخ رشد متوسط سالیانه (حدود 6.3 درصد) را برای چند سال آینده در مقایسه با بازار سرامیک های پیشرفته دیگر خواهد داشت. 43 درصد از سرامیکهای سازه ای برای قطعات مقاوم به سایش در کشتی ها و هواپیماها، قرقره ها، قالب ها، نازل ها، سوپاپ ها، درزگیرها، میله استوپر، یاتاقان ها و اجزای لازم برای ساخت خمیر کاغذ استفاده می شوند. اگر چه سرامیکهای سازه ای با شدت زیادی در حال تجاری شدن هستند اما در بعضی از این قطعات قیمت آنها بعنوان یک مانع فراروی توسعه بازار آنها عمل می کند. (posterior Material) است. سرامیک های مورد استفاده در ابزارهای برش نیز 17 درصد از بازار سرامیکهای سازه ای را تشکیل می دهند که شامل آلومینا (Alco3)، Al2o3/Tic، آلومینای تقویت شده با Sicو سیالن نیتریدسیلیکون (ماده پیوندی در زمینه دیرگدازها کربورسیلیسمی) میباشند. بازار ابزارهای برشی سرامیکی نیز بعلت تجاری سازی و افزایش قابلیتهای کامپوزیتهای آلومینا SiC- و ابزارهای سیلیکون نیتراید ترقی کرده است
پودرها و افزودنیها
در حوزه سرامیکهای سنتی، پودرها مواد غیرآلی هستند که در فرآیندهای مختلف بصورت بلوک یا قطعه نهایی شکل می گیرند و افزودنیها مواد غیرآلی هستند که استفاده از پودرها را در فرآیندهای مختلف آسان می کنند و در قطعه نهایی باقی نمی مانند. این تعریف ها صحت خود را تا حد زیادی در مورد سرامیک های پیشرفته که از تکنولوژی های پیچیده شیمیایی بهره می برند، از دست داده اند.
پودرهای سرامیکی پیشرفته و افزودنی ها بعنوان مواد خام برای سرامیکهای ساختاری و سرامیکهای الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرند. پودرهای سرامیکی پیشرفته بازاری بالغ بر 2.7 میلیارد دلار را به خود اختصاص داده اند که رشد متوسطی معادل 2 درصد برای آنها تا سال 2005 پیش بینی شده است. پوردهای اکسیدی 85 درصد از این بازار را از نظر ارزش و 95 درصد را از نظر وزن به خود اختصاص داده اند. بقیه بازار مربوط به غیراکسیدی هایی نظیر کاربید سیلیسیم، نیترید سیلیسیم، نیترید آلومینیوم و تیتانیوم دی براید است. پودرهای آلومینیومی با کارایی بالا، پودرهای زیرکونیا که در بیوسرامیکها استفاده می شوند و کاربردهای مربوط به سیستم های مخلوط چند اکسیدی مثل شیشه سرامیکها و سرامیکهای با ضریب انبساطی پایین، رشد متوسط بالاتری را از خود نشان خواهند داد. رشد بازار افزودنی ها کمی بیشتر از پودرها خواهد بود که علت آن رواج افزودنی های با کارایی بالا و افزودنی های قوی در روش های تولید از قبیل شکل دادن گرم و سرد و قالب گیری تزریقی است
در دنیای کنونی و به دنبال آن در کشورمان، قطعات، ابزار و محصولات سرامیکی اهمیت و سهم قابل توجهی رابه خود اختصاص داده اند. به دلیل فقر دانش پایه در بسیاری موارد، این کالاها در رده ی سرامیک ها به حساب نمی آیند و این امر سبب شده است دست اندرکاران و تصمیم سازان کشور تنها به کاربردهای سنتی این مواد توجه کنند. هدف اصلی تدوین این کتاب پوشش ظرفیت کامل سرامیک ها و همه ی کابردهای نوین و تکنولوژیک آن ها برای نهادهای تصمیم ساز و تصمیم گیر کشور است.
نگاهی به کاربردهای سرامیکهای پیشرفته
سرامیکهای ساختاری (structuralceramics) دستهای از سرامیکهای پیشرفته هستند که امروزه استفاده وسیعی از جمله کاربردهای مکانیکی، نظامی، شیمیایی، حرارتی و غیره یافته اند و طبق پیشبینیهای اعلام شده، بازار آنها رو به گسترش است. مقاله زیر، به معرفی ویژگیها، کاربردها و بازار جهانی سرامیکهای ساختاری میپردازد:
براساس تقسیم بندی کلی، سرامیک ها را می توان به سه دسته سرامیک های "عامل"، "ساختاری" و "ترکیبی" تقسیم بندی نمود. در این نوشتار سعی بر آن شده است که ابعاد مختلف نظیر تقسیم بندی، خواص، کاربرد و بازار جهانی سرامیک های ساختاری به اختصار تبیین شود.
تقسیم بندی سرامیکهای ساختاری
سرامیک های ساختاری را می توان بر اساس مواد بکار رفته در آنها تقسیم بندی نمود:
1) سرمت ها یا کامپوزیت های سرامیک – فلز
2) سرامیک های اکسیدی (برلیم، آلومینات ها، اکسید منیزیم، زیرکونات ها)
3) سرامیک های پرطاقتشده (PSZ, TZP, ZTA, ZTM)
4) سرامیک های نیترید سیلیسیم Si3N4
5) سرامیک های کاربید سیلیسیم SiC
علاوه بر تقسیم بندی فوق، تقسیم بندی های دیگری نیز وجود دارد که در کتاب های مرجع می توان یافت.
خواص ممتاز سرامیکهای ساختاری پیشرفته
خواص ممتاز سرامیک های ساختاری پیشرفته عبارتند از:
1) مقاومت مکانیکی بسیار بالا
2) سختی قابل توجه
3) مدول الاستیسیته بالا
4) پایداری ابعاد خوب
5) مقاومت زیاد در مقابل خوردگی و اکسیداسیون
6) دوام زیاد در مقابل سایش
7) دوام زیاد در مقابل تشعشعات
8( پایداری حرارتی بالا
9) دانسیته جرمی بالا
10) ضریب اصطکاک کم
11) ضریب انبساط حرارتی کم
کاربردهای سرامیکهای ساختاری پیشرفته
سرامیکهای ساختاری به عنوان اجزای تحمل کننده تنش یا پوشش در قسمتهایی که تحت تنش هستند بهکار برده می شوند. به علاوه، مقاومت این سرامیکها در برابر خوردگی، سایش و دمای بالا، این مواد را برای کاربرد در تجهیزات صنعتی زیادی مناسب ساخته است. افزایش بازده و کاهش مصرف انرژی، محرک تحقیقات بر روی سرامیکهای ساختاری پیشرفته هستند. (مآخذ2) بر اساس خواص ویژه ای که سرامیک های ساختاری پیشرفته دارند، این گونه سرامیک ها امروزه استفاده های فراوانی در زمینه های مختلف از زندگی روزمره گرفته تا کاربردهای نظامی دارند. برخی از کاربردهای سرامیک های ساختاری پیشرفته در جدول زیر آورده شده است. این کاربردها گویای این مطلب است که مواد پیشرفته از جمله سرامیک های نوین از مواد اساسی و ضروری برای دنیای صنعتی امروز است.
به صورت کلی 43 درصد از سرامیکهای ساختاری برای قطعات مقاوم به سایش در کشتی ها و هواپیماها، قرقره ها، قالب ها، نازل ها، سوپاپ ها، درزگیرها، میله استوپر، یاتاقان ها و اجزای لازم برای ساخت خمیر کاغذ استفاده می شوند. اگر چه سرامیکهای ساختاری با شدت زیادی در حال تجاری شدن هستند اما در بعضی از این قطعات، قیمت آنها به عنوان یک مانع فراروی توسعه بازار آنها عمل می کند.
از دیگر کاربردهای مهم این قطعات، استفاده از آنها در ساخت تجهیزات نیمه هادی و لباس های ضدگلوله است که باعث مشارکت بخش دفاعی آمریکا در بازار این مواد است.
بعد از سرامیک های مقاوم به سایش، بیوسرامیکها با 20 درصد از سهم بازار سرامیک های ساختاری در مرتبه دوم قرار دارند. موارد استفاده بیوسرامیکها در ایمپلنت های سرامیکی و شیشه سرامیکی، شیشه سرامیکهای روکش دندان و مواد کپلی (posteriorMaterial) است.
سرامیک های مورد استفاده در ابزارهای برش نیز 17 درصد از بازار سرامیکهای ساختاری را تشکیل می دهند که شامل آلومینا (Alco3)، Al2O3/TiC، آلومینای تقویت شده با SiCو سیالن نیتریدسیلیکون (ماده پیوندی در زمینه دیرگدازهای کربورسیلسیمی) میباشند. (مآخذ3)
بازار سرامیکهای ساختاری در جهان
در سال 2005 شاهد بازار جهانی 4.5 میلیارد دلاری برای سرامیکهای ساختاری خواهیم بود و رشد خوبی در بازار اجزای مقاوم به سایش، یاتاقانها، درزگیرها، تجهیزات فرآیندها و پوششهای سرامیکی محقق می شود. (مآخذ2) بازار سرامیکهای ساختاری پیشرفته در آمریکا از 541 میلیون دلار در سال 2000 به 736 میلیون دلار در سال 2005 خواهد رسید و بالاترین نرخ رشد متوسط سالیانه را برای چند سال آینده در مقایسه با بازار سرامیک های پیشرفته دیگر خواهد داشت. همچنین در گزارشهای دیگر، بازار سرامیک های ساختاری آمریکا از 425 میلیون دلار در سال 1998 به 640 میلیون دلار در سال 2003 خواهد رسید که متوسط نرخ رشد سالیانه سرامیک های ساختاری در این 5 سال حدود 8.2 خواهد بود. (مآخذ4)

گزارشی از تحولات بازار سرامیک های پیشرفته در آمریکا
کشور آمریکا به علت پیشگامی در اکثر تکنولوژیهای نو یکی از بازارهای مهم این تکنولوژیها میباشد. مسلماً برای آشنایی با تحولات تکنولوژیک و تغییرات بازار در این تکنولوژیها، مطالعه وضعیت این کشور تا حدودی میتواند راهگشا باشد. متن زیر که برگرفته از سایت www.ceramicindustry.com است، گزارشی در مورد وضعیت بازار سرامیکهای پیشرفته در کشور آمریکا است.
سرامیکهای پیشرفته در اواخر دهه 1990 رشد یکنواختی داشته و رویهمرفته نرخ رشدی حدود 8 درصد در سال داشته اند. اما با توجه به رکود اقتصادی اخیر انتظار می رود این نرخ رشد برای چند سال آینده (تا 2005) حدود 5.7 درصد در سال باشد. سرامیکهای الکترونیکی بخش عمده ای از این بازار را تشکیل می دهند و بعضی از این مواد هنوز هم دارای رشد بسیار سریعی هستند. بطوری که برای ا?ب?رهادی های دمای بالا، سرامیکهای مغناطیسی و سرامیکهای پیزوالکتریک رشد بالایی پیش بینی می شود؛ اگرچه در سایر بخشهای سرامیکهای الکترونیکی کاهش رشد پیش بینی شده است. کل بازار سرامیکهای پیشرفته برای سال 2000، حدود 8.46 میلیارد دلار برآورد شده است که با توجه به نرخ رشد 5.7 درصدی این بازار تا سال 2005 به 11.2 میلیارد دلار خواهد رسید. (جدول یک)
نرخ رشد بازار برای سرامیک های سازه ای، سرامیکهای الکترونیکی، پوشش های سرامیکی، کاتالیستهای سرامیکی و کاربردهای زیست محیطی نیز در جدول شماره دو نشان داده شده است.
سهم بازار سرامیکهای الکترونیکی 64.7 درصد کل بازار در سال 2000 بوده است که البته بر طبق پیش بینی ها این مقدار تا سال 2005 باقی خواهد ماند. در صورتیکه میزان بازار سرامیکهای سازه ای و پوششهای سرامیکی افزایش آرامی خواهد داشت، سهم سرامیکهای مورد استفاده در فرآیندهای شیمیایی کاهش آرامی تا سال 2005 خواهند داشت و تقاضا برای پوشش های سرامیکی که در موتورهای نظامی بکار می روند در دهه 1990 کاهش پیدا خواهد کرد. دیگر کاربردهای این مواد قادر به حفظ رشد بازار پوشش های سرامیکی خواهند بود. بعلت اعمال آئین نامه جدید برای گازهای خروجی از اتومبیل، مشابه آنچه در مورد گازهای صنعتی اعمال شد، کاتالیستهای سرامیکی و فیلترهای سرامیکی بطور فزاینده ای برای کاهش آلودگی در گازهای خروجی مورد استفاده قرار خواهند گرفت. این قطعات همراه با غشاهای سرامیکی رشد سریعی دارند.
پوششهای با کارایی بالا
بازار پوششهای سرامیکی با کارایی بالا مانند سال 2000 باقی می ماند. اگر چه برای بازار این مواد نرخ رشد بالایی برای در دهه 1990 تخمین زده شده بود ولی بازار این مواد با کاهش رشد مواجه شد که علت آن کاهش بازار موتورهای نظامی بود. برای جبران این کاهش کاربردهای صنعتی جدیدی لازم است. البته بازار تعمیر پوشش های سرامیکی در سال 2000، حدود 866 میلیون دلار بود که این رقم به 1208 میلیون دلار در سال 2005 خواهد رسید که قسمت زیادی از آن مربوط به موتور هواپیماها و دیگر کاربردهای هوافضایی است. کاربردهای مربوط به هوافضا و ابزار برش حدود 90 درصد از بازار پوشش سرامیکی را تا پنج سال آینده به خود اختصاص خواهند داد.
محصولات صنعتی مرتبط با محیط زیست
رشد بازار برای محصولات صنعتی مرتبط با محیط زیست 5.3 درصد برای سال 2000 تا 2005 خواهد بود که این محصولات شامل محفظه هایی با پوشش های فعال کننده شیمیایی در کامیونها و خودروهای سبک است که عملکردی به میزان کاتالیست های شیمیایی دارند. کاتالیستهای سرامیکی و محفظه های کاتالیستی بعد از سرامیکهای الکترونیکی بزرگترین بخش از بازار را که حدود 1 میلیارد دلار است به خود اختصاص داده اند. با اضافه کردن غشاها و فیلترهای سرامیکی، این بازار در سال 2000 حدود 1578 میلیون دلار بوده است که در سال 2005 به 2036 میلیون دلار خواهد رسید
خلاصه و نتیجه گیری
سرامیکهای پیشرفته نسل جدیدی از سرامیکها هستند که دارای خواص بهتری نسبت به سرامیکهای سنتی بوده و کاربردهای زیادی را به خود اختصاص داده اند. متن زیر خلاصه گزارش موسسه SCUP در مورد سرامیک های پیشرفته است.سرامیکهای پیشرفته نسل جدیدی از سرامیکها هستند که دارای خواص بهتری نسبت به سرامیکهای سنتی بوده و کاربردهای زیادی را به خود اختصاص داده اند. متن زیر خلاصه گزارش موسسه SCUP در مورد سرامیک های پیشرفته است:
سرامیکها موادی غیرآلی و غیرفلزی هستند که مقاومت خوبی در دمای بالا از خود نشان می دهند. در ابتدا مواد اولیه سرامیکی بصورت پودر هستند سپس در شکل های مختلف به اجسام صلب تبدیل میشوند. سرامیکها می توانند بصورت آمورف (بی شکل)، تک فاز، چندفاز، تک کریستال و پلی کریستال وجود داشته باشند و خواص این مواد بستگی به ساختار اتمی آنها دارد. محصولاتی مثل آجرها، کاشی، چینی (بصورت ظروف غذا و چینی بهداشتی)، نسوزها، ساینده ها، شیشه آلات (شیشه های تخت، ظروف شیشه ای) و لعاب های چینی جزو سرامیکهای سنتی هستند و در گروه سرامیکهای پیشرفته قرار نمی گیرند.سرامیکهای پیشرفته دارای خواص فیزیکی، الکترونیکی و مکانیکی خاصی هستند که آنها را نسبت به سرامیکهای سنتی برتری بخشیده است. سرامیکهای پیشرفته در پنجاه سال گذشته توسعه خوبی یافته اند. بازار سرامیکهای پیشرفته که قسمت عمده آن در آمریکا، اروپای غربی و ژاپن قرار دارد، در سال 2000 بالغ بر 20.2 میلیارد دلار بوده است. البته خلق کاربردهای جدیدی برای این مواد باعث ایجاد یک رشد 4 درصدی برای بازار این مواد تا سال 2005 خواهد شد.

منبع:
www.elmosanaat.com

24


تعداد صفحات : 24 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود