موضوع:
تاثیر رفتار والدین بر مسئولیت پذیری فرزندان
استاد راهنما : سرکار خانم
نام پژوهشگر :
مدرسه :
سال تحصیلی ۱۴۰۰_۱۴۰۱
فهرست :
شناسنامه تحقیق 1
چکیده 2
مقدمه 3
فرزندپروری 4
مهم ترین عوامل رشد کودکان و عناصر مهم آن : 5
شیوه های فرزندپروری 5
اخلاق والدین بر فرزندان 5
کودک در خانواده 6
مشکلات روانی : 6
تغییرات رفتاری : 7
روش جمع آوری اطلاعات : 7
نتیجه گیری 8
منابع 9
شناسنامه تحقیق
_ موضوع درباره تاثیر رفتار والدین بر مسئولیت پذیری فرزندان و توضیح چگونگی رفتار آنها است .
و بیشترین توضیحات برای رفتار پدر و مادر دانش آموزان و فرزندان خود .
_
چکیده
1. مسوولیت پذیری به معنای قابلیت پذیرش، پاسخگویی یا به عهده گرفتن کاری است که از فردی درخواست شود و انسان مسئول به عنوان انسانی کارآمد است که سکان زندگی اش را به دست میگیرد اما متاسفانه این فرهنگ در جامعه ما شکل گرفته که افراد مسوولیت کار خود را نمی پذیرند و بر دوش دیگران میاندازند که روانشناسان ریشه این مساله را در تربیت کودک میدانند. سوال اکثر والدین این است که چگونه فرزندانی مسوولیت پذیر بار بیاوریم
اما در عمل و کردارشان این باور مسوولیت پذیری را عملی نمی کنند. به اذعان روانشناسان بردباری، شکیبایی، قاطعیت والدین در مقابل تصمیم گیری فرزندان، شرط عمده مسوولیت پذیری آنها در آینده است.در زمینه مسوولیت پذیری فرزندان
• در خانواده نقش پدر و مادر و راهکارهای مهم مسوولیت پذیر بودن فرزندان در برابر اعمال محول شده به آنها است در این مقله سعی بر این شده است تا راه های افزایش مسئولیت پذیری در کودکان و نیز چگونه فردی مسئولیت پذیر باشیم مورد بررسی قرا گرفته تا پدر و مادر به وسیله رفتار خود فرزندان خود را مسئولیت پذیر به جامعه سوق دهند.
مقدمه
در دوران کودکی، نگرش ها و ارزش های والدین می تواند به کودک منتقل شود. به گفته هدرویس (2018)، بنیانگذار و مدیر پروژه تحقیقات خانواده هاروارد، در طی این مدت، خودپنداره آنها شکل می گیرد و می تواند به شدت تحت تاثیر والدین آنها باشد. آنها می توانند مهارتهایی کسب کنند که پایه و اساس اساسی برای یادگیری در طول دوران کودکی است. بنابراین، یک سیستم پشتیبانی قوی در سنین کودکی می تواند تا حد زیادی بر رشد آنها تاثیر بگذارد. پرورش روابط در خانواده برای رشد سالم کودک بسیار مهم است. اگر کودکی در خانواده خود احساس امنیت و اطمینان داشته باشد، در شکل گیری عزت نفس و بهزیستی آنها کمک می کند. به گفته ویس، این همچنین می تواند، باعث شود که کودک از نظر اجتماعی توسعه بیشتری پیدا کند و مهارت های ارتباطی بهتری را کسب نماید نسبت به کودکی که این روابط خانوادگی را احساس نمی کند. تحقیقات نشان داده است که تعامل بین فرزندان و والدین و چگونگی برقراری ارتباط والـدین با فـرزندان، مهمترین و اساسی ترین عوامل در بین عوامل مختلفی است که بر پرورش و شخصیت سالم کودکان تاثیر می گذارد (کیمبل، 2015 ) پژوهش ها نشان داده که رشـد مثبت در دوران کودکی، پایه و اساس شخصیت، خـانواده و جامعه سالم است و عامل مهمی برای توسعه کلی کودکان و موفقیت های آینده است .
فرزندپروری
فرزندپروری : رفتار و نحوه نگرش والدین در ارتباط با کودکان در شکل گیری هویت و شخصیت وی نقش بسزایی دارد. کودک در ارتباط والد – کودک یاد می گیرد که چگونه انتقاد کند ، و یا خواسته هایش را فقط دور می کند که بعدها به صور مختلف فوران خواهد کرد. هورنای بیان کرده روابط والد – فرزند ، نیاز کودک را به امنیت ارضا یا ناکام می کنند ، اگر این نیاز ناکام شود نتیجه آن رفتار روان رنجور خواهد بود . اگر کودکان با محبت ، پذیرش و اعتماد پرورش یابند ، می توان از روان رنجوریها و تعارضها اجتناب کرد. سئوال : آیا از خود پرسیده ایم در خصوص آموزش و تربیت فرزندمان که عزیزترین فرد و ثمره زندگی ما است چقدر اطلاعات و دانش داریم . توجه عمیق به دوره کودکی : نتایج عمیق به دوره کودکی طولی از شیرخواری تا نوجوانی نشان می دهد که کودکانی که در دوره کودکی اولیه بیش از اندازه پرخاشگر و متخاصم بودند و حالات هیجانی منفی ( اضطراب ، افسردگی یا احساس طردشدگی ) نشان می دادند در دوره نوجوانی سازش هیجانی و اجتماعی ضعیف تری داشتند. مداخله زرود هنگام ممکن است مشکلات رفتاری و سازش بعدی را بهبود بخشد. توجه عمیق به دوره نوجوانی : نوجوان احساس می کند مرکز توجه است. ظرفیت اندیشیدن به افکار خود سبب می شود که آگاهی نوجوان از خود بیشتر شود. در نتیجه آنها خود محور و درون نگر می شوند. توانایی آنها در تشخیص احتمال از واقعیت ، آنها را به تجسم دنیای بزرگسالان در شرایط ایده آل قادر می کند . آنان موجود را با ممکن مقایسه می کنند و می فهمند که واقعی کمتر از ایده آل است ، از این رو به آشوبگرانی آرمانگرا تبدیل می شوند. سئوال : در مورد نوجوانی چقدر اطلاعات و دانش داریم چگونه باید در این دوره بحرانی با نوجوانمان رفتار کنیم تا از آسیبهای روانی اجتماعی آتی پیشگیری کنیم .
مهم ترین عوامل رشد کودکان و عناصر مهم آن :
از جمله مهمترین عوامل موثر بر روند رشد کودک نوع و شیوه تربیتی یا به اصطلاح سبک فرزندپروری والدین است. سبک هـای فرزندپروری را می توان به عنوان مجموعه یا سیستم رفتاری تعریف کرد که تعامل والدین و کودک را در طیـف گستــرده ای از موقعیت ها توصیف می کند و یک فضای تعامل موثر را ایجاد می کند. سبک والدین دو عنصر مهم والدین را به خود اختصاص می دهد:
مسئـولیـت پذیری والــدین و مطالبــه والـدین. سبک هــای فـرزند پروری تـرکیبی از رفتــارهای والدین است که در موقعیت های گسترده ای روی می دهــد و جوّ فرزند پروری بــادوامی را پــدید می آورند، روش هایی کـه والدین در برخورد با فرزندان خود اعمال می کنند01.می کنند01
فرزند پروری شامل یک سری از مهارت های بیـن فردی و تـوقعات هیجــانی است که تحـت تاثیر ویژگی های والدین و سبک دلبستگی که کسب کرده اند، قرار دار
شیوه های فرزندپروری
شیوه های فرزندپروری با شانزده گویه سنجیده شد. بدین صورت که برای هریک از چهار شیوه منسجم، صمیمی و پاسخگو، شیوه سهل گیر و بی اعتنا، شیوه استبدادی و شیوه طردکننده، چهار گویه طرح شد.
اخلاق والدین بر فرزندان
این سبک با پیامدهای تحولی مثبت همچون پیشرفت تحصیلی، اتکا به خود بیشتر، انحراف رفتاری کمتر و روابط بهتر با همسالان همراه است. در سبک سهل گیرانه که با توقعات کم والدین و رسیدگی و توجه بیشتر آن ها مشخص می شود، والدین با توجه بیش ازحد به فرزندان انتظارات کمی از آنان دارند این شیوه تربیتی با پرخاشگری، رفتار ضداجتماعی، موفقیت کم تحصیلی و مشکلات رفتاری آشکار در کودکان همراه است (دیوارلی و منشار، 2006).
فوگل، هرز و گولن در مطالعه ی خود دریافتند که سبک فرزند پروری با مراقبت افراطی و سطح پایین پذیرش با عزت نفس ارتباط منفی و معنادار دارد. ویجیلا و همکاران رابطه معناداری بین سبک آسان گیر و رشد اجتماعی نشان دادند . منشا و مونیکا کانی (2013) دریافتند، رابطه مثبتی بین سبک های والدین معتبر و رفتاراجتماعی خوب وجود دارد؛ رابطه مثبت و معناداری بین سبک والدین مقتدر و رفتار خوب (حسن خلق) کودکان وجود دارد و کودکان والدین مقتدر رفتارهای مثبت اجتماعی مانند همکاری، محبت، همدلی و غیره را نشان می دهند.
آموزش در مورد سبک های مطلوب و بهینه والدین و ایجاد زود هنگام شیوه های موثر، هر دو برای سازگاری اجتماعی و موفقیت کودک مهم هستند (برنستین و همکاران 2014). در بسیاری از شرایط، اتخاذ یک سبک والدین اقتدارپذیر و انعطاف پذیر، بیشترین تاثیر را برای رشد اجتماعی، شناختی، اخلاقی و عاطفی کودک دارد. با این حال، تحقیقات در زمینه تعامل والدین و کودک باید همچنان ادامه یابد تا ارزیابی شود؛ نه تنها نتایج در گروه های گسترده تری از گروه های قومی / نژادی / فرهنگی و اجتماعی، بلکه نتایج در کودک
کودک در خانواده
زمانی که کودک در محیط خانواده سالم، پذیرنده رفتارها و نقش های مثبت باشد، حس مسئولیت پذیری نیز در وی شکل می گیرد. همان گونه که اصول انسانشناختی در نگرش اسلامی نیز توجه به اصل مسئولیت، رشد و تکامل آن در انسان دارد. اصل مسئولیت عبارت است از: افزایش مقاومت فرد در برابر شرایط تا جایی که بتواند با پیروی از فشارهای بیرونی، از الزامهای درونی تبعیت کند. این اصل، احساس مسئولیت یا احساس تکلیف نیز نامیده میشود . بنابراین، برای پرورش هرچه بهتر فرزندان باید دنیایی از اطلاعات و مهارت که بتوان با آن کودک را تربیت و به بهترین وجه به رشد و کمال خود رساند، در اختیار داشت.
مسئولیت امری ارثی نیست؛ بلکه باید از طریق تجربه آموخت و این حس زمانی در کودک پدید می آید که به او مسئولیت داده شود؛ اثربخشی و بازخورد پاسخ های خویش را دریافت کرده و در زمینه راه های گوناگون که در سایر موقعیت ها مناسب هستند نیز اطلاعاتی داشته باشد.
و همانطور زمانی که دانش آموزان نمرات خود را دریافت کرده. و بد بوده نقش مادر و پدر در این هنگام ایفا میشود که با آنها به گونه بدی برخورد میکنند .
مشکلات روانی :
در مواقعی که جوان خشمگین پریشان و ناراحت و غمگین باشد در وضعیت های نتواند از مشکلات خانواده و مدرسه برآید ممکن است راه حل را در استفاده از مواد مخدر جستجو کند . در حالی که کلافه مشکلاتی است که در زندگی اش ایجاد شده است با اسیر شدن به مواد مخدر بیشتر بزرگ دیده حالت بغرنج را به خود خواهد گرفت.
تغییرات رفتاری :
گذاشتن گفتار متناقض و رفتارهای نامنظم، و واکنش عصبانی بودن،محیط خانواده و مدرسه فرار کردن ، نبود آرزو و خیال از آینده ، شروع کردن به دروغ گفتن یک جوان، میتواند به معنی معتاد به مواد مضره باشد اهداف پژوهش
هدف از این پژوهش این بوده که شیوه رفتار والدین بر فرزندان است
که چگونه رفتار کنند تا فرزند دچار مشکلات روحی و جسمی و….. نشود
و همچنین اخلاقیات فرزند
از ابتدا چگونه بزرگ شده و چگونه رشد کرده و تربیت شده
همه این ها برای اطلاعات کافی شما بوده تا با شیوه فرزند آوری و روش مسئولیت آن آگاه باشید.
روش جمع آوری اطلاعات :
با تحقیق از دانشمندان از طریق مصاحبه از دانش آموزان و فرزندان :
مصاحبه
با این روش امکان برقراری تماس مستقیم با مصاحبه شونده فراهم میگردد؛ پس با این کار میتوان به ارزیابی عمیقتر متغیرهای مورد بررسی پرداخت. این روش میتواند به صورت رو در رو یا تلفنی صورت بگیرد. مصاحبه به دو نوع منظم و آزاد تقسیم میشود. مصاحبه ی منظم به این صورت است که یکسری سوال از قبل تهیه شده، از مصاحبه شونده پرسیده میشود و جواب ها نوشته میشود. اما در نوع آزاد یکسری سوال بنا بر هدف و موضوع پژوهش پرسیده میشود و با توجه به جواب های مصاحبه شونده، درهمان لحظه سوالات جدیدی در جهت هدف اصلی مصاحبه، طراحی و پرسیده میشوند.
اینترنت :
با استفاده از اینترنت و مطالب چاپی و الکترونیکی و جستجو کرده و پیدا کردن مطالب مهم و درست .و سنجیده
و کتاب ها:
با جمع آوری اطلاعاتی از ۲ کتاب
نتیجه گیری
دوران کودکی به عنوان سرنوشت سازترین مراحل رشد و تحول، تحت تاثیر عوامل متعددی است که خانواده اولین و مهم ترین آن ها به شمار می آیند. سبک والدین یک سازه روانشناختی است که بیانگر راهکارهای استانداردی است که والدین در تربیت فرزندشان از آن استفاده می کنند می توانند سبک های والدین بیانگر پاسخگویی والدین به فرزندانشان باشند. شیوه های والدین رفتارهای خاص هستند، در حالی که سبک های فرزندپروری نشان دهنده الگوهای رفتاری از شیوه های فرزندپروری است. تئوری ها و نظرات در مورد بهترین راه های رشد فرزندان و همچنین متفاوت بودن زمان و تلاش برای والدین وجود دارد که مایل به سرمایه گذاری هستند. خلق و خوی کودک و الگوهای فرهنگی والدین در نوع سبک فرزندپروری یک کودک تاثیر دارد. تحقیقات اولیه در زمینه فرزندپروری و رشد کودک نشان داد والدینی که فرزندان خود را با پرورش مناسب، نظر و کنترل صحیح فرزندان می کنند، کودکانی که می توانند از مهارت بالاتری برخوردار باشند و از نظر اجتماعی رشد و مهارت بهتری داشته باشند..
به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، شیوه های فرزندپروری در سراسر جهان سه اصلی را شامل می شود: تضمین سلامت و ایمنی کودکان، آماده سازی کودکان برای زندگی به عنوان هدف بزرگسالان مولد و کارآمد و انتقال, ارزش های فرهنگی تلاش برای بررسی تاثیرات فرزندپروری بر نتایج کودک پیچیده است زیرا بر اثررفتارهای والدین و تاثیر آن از نتایج رفتاری کودک وجود دارد.
منابع
کتاب :زن روز ، مسائل 1649-1660. عنوان ، ناشر کیهان، 1998 ، اصل از دانشگاه میشیگان
کتاب :خانواده ام ، خانواده خود را از اعتیاد محافظت کنیم ، نویسنده : اسماعیل اورگون
مقاله: مجله مطالعات اجتماعی ایران ، نویسنده موضوعات: فاطمه حکمت _ لیلا یزدان پناه
مقاله : zokaeifar ، سایت : دانش آنلاین
سایت :تیزلند _ تیز هوشان ، سایت : راسخون
4