فهرست مطالب
چکیده : 1
فصل اول 2
طرح تحقیق 2
مقدمه 3
بیان مسئله 4
اهمیت و ضرورت تحقیق 4
اهداف تحقیق 5
سوالات تحقیق 5
تعریف نظری سلامت روان 5
اهداف پژوهش 5
فرضیه های تحقیق 5
فصل دوم 6
ادبیات و پیشینه تحقیق 6
دیدگاه جامعه شناسی در مورد افراد 7
عوامل به خطر انداختن سلامت روان افراد 8
چارچوب ارزیابی رفتار با فرد 10
وضعیت سلامت روانی دانشجویان 11
روش تحقیق 14
جامعه آماری 14
نمونه تحقیق و روش نمونه گیری 14
ابزار گردآوری اطلاعات 14
فصـل چهارم 15
تجزیه و تحلیل اطلاعات 15
مقدمه 16
روشهای آماری تجزیه و تحلیل داده ها 16
نمودار مستطیلی : 16
تعیین شاخص های توصیف داده ها به کمک spss : 17
فصل پنجم 18
بحث و نتیجه گیری 18
یافته های تحقیق 19
بحث و نتیجه گیری 19
پیشنهادات 20
منابع و ماخذ 21
چکیده :
تحقیق انجام شده با موضوع بررسی سلامت روان دانشجویان خوابگاه و غیرخوابگاهی صورت گرفته است که به صورت پرسشنامه و سوال از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور اطلاعات جمع آوری شده است.در این پژوهش در خصوص اینکه بیماری روانی چیست و به چه کسی بیمار روانی می گویند و از طرف دیگر به عوامل زمینه ساز بیماری های روانی در دانشجویان اشاره شده است.
روابط افراد با یکدیگر متنوع است.گاهی به صورت دوستی های ساده و زمانی در قالب داد و ستد های مشکل و پیچیده منبع مهمی که میان افراد و گروه ها ایجاد جذبه های اجتماعی می کند کیفیت عدم تجانس روانی و کوشش برای از بین بردن آنها می باشد.
شناخت رشد بشر مستلزم آگاهی و تجربه پیرامون دوره های مختلف رشد پیش از تولد و تولد، طفولیت و نوپایی، کودکی اولیه،نوجوانی ، اوایل جوانی ، بزرگسالی، اواسط بزرگسالی و اواخر بزرگسالی، و پیری و سالمندی است.حمایت اجتماعی بر دسترس بودن جوان و کیفیت روابط با افرادی که منابع-در مواقع مورد نیاز فراهم می کند تاکید دارد.یکی از خطرهایی که جوانان به خصوص جوانان دانشگاهی را تهدید می کند خطر مصرف مواد در این دوران می باشد.استفاده از مواد مخدر صدها سال است که در فرهنگ های متعدد معمول بوده است.جامعه ها در ظرف چند دهه اخیر از نظر نگرش های کلی درباره استعمال مواد مخدر تغییرات زیادی کرده است . علاوه بر این پیام هایی متناقض زیادی در این رابطه وجود دارد که ما اینک باید با آن مقابله کنیم و این وظیفه مسئولین است که استفاده از مواد مخدر به خصوص در مکان های فرهنگی را منع کنند. تا جوانان ما به آن گرایش پیدا نکنند.(نلسون لامبرت 1380/74)
فصل اول
طرح تحقیق
مقدمه
انسان موجود اجتماعی است که برای سلامت روان و جسم خویش با همنوع خود وابستگی کامل دارد. وقتی سلامتی او را خطری تهدید می کند،وقتی پای دشمن به میان می آید،وقتی برای تامین آذوقه به منظور مقابله با خشکسالی به تکاپو می افتد و بالاخره وقتی تحت تاثیر ناملایمات زندگی مشوش می شود دست یاری به سوی همنوعان خود دراز می کند.
در ارتباط با وضعیت درونی بیماران باید گفت که همه ی آنان کم و بیش با تنزل روانی روبرو هستند و عزت نفسشان آسیب دیده است ممکن است همچنین میان میل به تغییر یافتن و مقاومت در برابر تغییرات عادت زندگی خود مردد باشد. بسیاری از اشخاص ترجیح می دهند،به جای پناه بردن به آنچه از آن اطلاع ندارند با مشکلات موجود خود سازگار باشند.
این مطالعه به منظور درک و شناخت مشکلات دانشجویان و بررسی وضعیت روانی آنان می باشد که نشان می دهد وضعیت خوابگاهها تا چه اندازه بر روی سلامت روان دانشجویان تاثیر می گذارد، محیط خوابگاه تاثیر زیادی بر روی سلامت روان دانشجویان می گذارد رضایت از پیشرفت تحصیلی ،غیر بومی بودن دانشجویان و مشکلات غربت وجود افراد ناسازگار و با رفتارهای غیر عادی و مشکلات اقتصادی از جمله مشکلات دانشجویان خوابگاهی می باشد.
که این عوامل نه تنها سلامت روان دانشجویان را به خطر می اندازد بلکه باعث افت تحصیلی و عقب ماندن آنها از سایر هم کلاسیهای آنان می شود. این مشکلات تا حدود زیادی باعث ترک تحصیل کردن دانشجویان و روی آوردن آن ها به بزهکاری و دوست شدن با افراد برهکار می شود. ورود به محل جدید و وفق دادن خود با آن محیط کار دشواری است که بسیاری از دانشجویان نمی توانند با این مشکل کنار بیایند و در همان اوایل ورود به دانشگاه با مشکلات زیادی رو برو می شوند. مسئولین خوابگاههای دانشجویی باید آگاهی کامل به وضعیت روانی دانشجویان داشته باشند و گمان نکنند که تمام دانشجویان مانند آدمهای ماشینی از خلق و خو و حساسیت مساوی برخوردارند و متناسب با خلق و خوی آنان برنامه ریزی نمایند. آنها باید آنقدر با دانشجویان صمیمی باشند که آنان محیط امن و عاطفی خانواده را در خوابگاه بیابند خود دانشجویان نیز باید در برخورد با ناکامیهای مختلف باید درجه بالایی از آگاهی برسند و مشکلات و ناکامیها را با تدبیر حل نمایند. به این منظور باید به واکنشهای خودشان وقوف یابند.
هر دانشجویی هویتی دارد که بخشی از آن وابستگی اش به خانواده و بخش دیگرش را استقلالش تشکیل می دهد. میزان و درصد این استقلال در دانشجویان مختلف متفاوت است. دانشجویانی که بخش استقلال هویتشان بیشتر است، در خوابگاه ها با مشکلات روانی کمتری رو به رو خواهند شد.( سیدنی بلاچ،1370:87)
بیان مسئله
مشکلات و مسائل روانی دانشجویان را از جهات مختلف می توان بررسی کرد از جمله مشکلات روانی- خانوادگی- اقتصادی و تحصیلی که مانع از پیشرفت تحصیلی و فکری دانشجویان به خصوص دانشجویان خوابگاهی که به محیطی جدید وارد شده اند و باید حیات خود را با فضا و افراد آن محیط سازگار کنند که بررسی این مشکلات بر عهده خانواده ها و دست اندرکاران آموزش کشور می باشد.
اهمیت و ضرورت تحقیق
بدیهی است که کشور ما به مطالعات و تحقیقات مربوط به مسائل روان دانشجویان نیاز فراوان دارد و در این میان لازم است به مسائل و مشکلات مهمی که به نحوی موجب جلوگیری از پیشرفت تحصیلی و فکری دانشجویان می شود توجه لازم مبذول گردد. لذا تحقیقاتی ارزنده و معضل گشا در این زمینه برای رسیدن به وضع نسبتاً مطلوب و ضروری به نظر می رسد که از طریق یافتن جلوگیری از مشکلات روانی دانشجویان از جنبه های خانوادگی -اقتصادی و اجتماعی در این مسیر قدم های موثر و راهگشایی در جهت حل این مشکل بزرگ برداشته که مهم ترین و پر اهمیت ترین بررسی ها از مسائل و عوامل اقتصادی و اجتماعی دانشجویان می باشد.
اهداف تحقیق
1- چه رابطه ای بین سلامت روانی دانشجویان و محیط خوابگاهی وجود دارد.
2- بررسی بین سلامت روانی دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی
سوالات تحقیق
1- آیا رابطه ای بین سلامت روانی دانشجویان و وضعیت اقتصادی آنان قرار دارد
2- آیا محیط خوابگاه بر سلامت روانی دانشجویان تاثیر گذاراست؟
3- تاثیر رفتار والدین بر سلامت روانی دانشجویان
تعریف نظری سلامت روان
سلامت روان نشان می دهد طراوت و شادابی، عملکرد فردی، اجتماعی و شغلی مرهون سلامت روانی فرد است.
اهداف پژوهش
الف) هدف کلان
بررسی سلامت روان دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی
ب) اهداف جزئی
1-آزمون T تفاوت بین دانشجویان
2-شاخصهای توصیفی فرد. مقیاس و میانگین کل
فرضیه های تحقیق
1- بین وضعیت اقتصادی و سلامت روانی دانشجویان رابطه ی مستقیمی وجود دارد.
2- بین سلامت روانی دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی رابطه ای وجود دارد.
فصل دوم
ادبیات و پیشینه تحقیق
دیدگاه جامعه شناسی در مورد افراد
جامعه شناسان چندین عامل انتسابی (غیر اکتسابی) را در تعیین پایگاه اجتماعی افراد یا گروه ها یعنی موقعیتی که در سلسله مراتب اجتماعی احراز می کنند، دخیل داشته اند که عبارتند از طبقه، نژاد، قوم، جنس، سن و تا حدی دین و مذهب، خانواده ای که شخص در آن متولد می شود.
شماری از این ویژگیهای منتسب را به وی منتقل می سازد و از این طریق، پایگاه اجتماعی او را مشخص می کند، برای مثال کسی که در یک خانواده فقیر به دنیا می آید، احتمالاً به عنوان یکی از افراد طبقه پایین شناسایی خواهد شد، به همین سان در جامعه ای که در آن تبعیض نژادی اعمال می شود خانواده بسته به اینکه به کدام نژاد یا مذهب تعلق دارد، نقشی تعیین کننده در انتساب پایگاه اجتماعی بالاتر یا پایین تر به اعضای خود ایفا می کند.البته هر کس می تواند پایگاه اجتماعی خود را با تلاش و پشتکار در جهت احراز عوامل اکتسابی آن از قبیل ثروت و تحصیلات ارتقاء بخشد و این امر در جوامعی که اعضای آن از تحرک اجتماعی بالایی برخوردارند کاملاً مشهود است، ولی خود عوامل اکتسابی و فرصت های لازم برای کسب آنها نیز تا حدودی متاثر از پایگاه اجتماعی منتسب فرد هستند.(حسین بستان:94،1389)
سلامت روانی یکی از مهم ترین عوامل موثر در ارتقاء و تکامل انسان هاست. این امر به ویژه در دانشجویان از اهمیت بسیاری برخوردار است. هرچند دانشجویان معمولاً از افراد برگزیده ی اجتماع محسوب می شوند اما مطالعات متعدد نشان می دهد که دانشجویان نیز مبتلا به انواع اختلالات و مشکلات روان شناختی می باشند توجه به این نکته از این نظر اهمیت دارد که ورود به دانشگاه تغییر عمده ای در زندگی اجتماعی، خانوادگی و فردی به وجود می آورد و مقطعی بسیار حساس به شمار می رود در این دوره فرد با تغییرات باید به انتظارات و نقش های جدیدی اشاره نمود که هم زمان با وزود به دانشگاه شکل می گیرد. قرار گرفتن در چنین شرایطی غالباً با فشار و نگرانی توام بوده و عملکرد و بازدهی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد.
عوامل متعددی بر سلامت روانی دانشجویان می تواند تاثیر گذار باشد که به طور کلی می توان آن ها را در سه دسته تقسیم بندی کرد:
1- عوامل شخصی
2- عوامل مربوط به دانشگاه
3- عوامل اجتماعی
آشنا نبودن بسیاری از دانشجویان با محیط دانشگاه در بدو ورود جدایی و دوری از خانواده، عدم علاقه به رشته های قبولی ، ناسازگاری با سایر افراد در محیط زندگی و کافی نبودن امکانات رفاهی و اقتصادی، از جمله شرایطی هستند که می تواند موجبات مشکلات و ناراحتی های روانی و افت عملکرد را موجب شوند.
مطالعات متعددی در ایران و سایر کشورهای جهان در زمینه ی عوامل موثر بر سلامت روان دانشجویان و نحوه سازگاری آن ها با محیط دانشگاه و استفاده از پرسشنامه انجام گرفته است از جمله :
1- مطالعه ای که در ایران توسط اسدی و همکاران (2006) انجام شد مشخص شد که مشکلات روان شناختی در میان دانشجویان پزشکی، فارغ التحصیلان و زنان شایع تر می باشد.
2- دادخواه به نقل از نوربالا، شیوع اختلال روانی در جامعه افراد بالغ در ایران را (21 درصد) و در گروه سنی (15-24) درصد گزارش کرده است.
عوامل به خطر انداختن سلامت روان افراد
مشکلات روانی دانشجویان به عومال گوناگونی بر می گردد از جمله مشکلات روانی- اجتماعی ، اقتصادی، سیاسی و تحصیلی که باید برای حل این مشکلات و بررسی آنها درست برنامه ریزی شود و این عوامل را از جنبه ها مورد بررسی قرار داد.
هر انسانی در نوع خود منحصر به فرد است. با وجود این، بین بسیاری از انسان ها، آن قدر شباهت وجود دارد که بتوان نکات مشترکی را در نظر گرفت. اگرچه روان شناسان وجود شباهت هایی بین افراد را قبول دارند، ولی توجه آنها بیشتر به تفاوت های افراد از امور متفاوت است؟ تنوع استعدادها از کجا ناشی می شود؟ چرا عده ای موفق و بعضی نا موفق اند؟ چرا برداشتهای افراد از دیگران در همان شرایط سالم می مانند و…. (آشتیانی 18:1390)
تراکم جمعیت خود به خود موجب بروز مشکلات عصبی می شود . در کتاب پرخاشگری و بطلان غریزه گرایی: از یک فروم نقل شده است، در یک آزمایش بزرگ تعداد قابل توجهی از میمونها ها را به شکل تصادفی به دو گروه تقسیم کرده اند.گروه اول یا گروه آزمایش را در محوطه ای قرار داده و دورشان را با سیم خاردار محصور کرده اند به طوری که میمونها نتوانند به فضای وسیع تری دست یابند و گروه دوم را در فضای بسیار وسیع تری قرار داده اند این دو گروه به مدت چند ماه تحت آزمایش پژوهشگران بودند و تمام علائم پرخاشگری آنان ثبت می شد سرانجام به این نتیجه رسیدند که پرخاشگری در میمونهایی که در فضای محدود بودند یعنی جمعیت متراکم بود به لحاظ کمی یازده برابر و به لحاظ کیفی نیز به همان نسبت بیش از میمونهاهای دیگر بود. نتیجه این آزمایش در مورد انسانها نیز صادق است. جالب توجه این است که اگر جامعه ای پول زیادی برای پیشگیری از پرخاشگری هزینه کند، علاوه بر آسایش و راحتی دانشجویان، نفع اقتصادی هم خواهد داشت. زیرا افراد پرخاشگر و همه افرادی که آرامش روانی ندارند توصیه علمی، صنعتی و… آنان کاهش یافته و به علاوه به بروز رفتارهایی منجر می شود که برای جامعه زیان آور است.
به جزء دولت، خانواده ها نیز به لحاظ روانی در شکل گیری مشکلات عصبی دانشجویان در خوابگاهها تاثیر گذارند. دانشجویان اگر در فضای خانوادگی خاصی پرورش یافته باشند که حس استقلال آنان رشد کافی نکرده باشند، با ورود به خوابگاه ها و دور شدن از خانواده احساس خلا عاطفی می کنند و به افسردگی گرایش می یابند.
خانواده هایی که دست به حمایت های افراطی از فرزندان می زنند و آنان را ناز پرورده می کنند آمادگی زندگی مستقل را نه در خوابگاه های دانشجویی و نه در زندگی آینده نخواهند داشت. البته اگر فرزندان توسط خانواده اصلاً حمایت نشوند و خیلی زود استقلال کافی پیدا کنند نیز مشکلات شدید بروز خواهد کرد پس باید نسبت به حمایت فرزندان نیز اعتدال را رعایت کرد.(لیدلاو و تامسون، 1387)
چارچوب ارزیابی رفتار با فرد
برای تشخیص اثر بخش بودن خانواده به مواردی اشاره می کنیم که رفتار فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
الف: دوران پیش از تولد فرزندان
ب: دوران اوایل فرزندداری
ج: دورانی که فرزند را بزرگ کرده و به سن بلوغ می رسانند.
هریک از موارد بالا اگر خانواده ها به طرز صحیح با فرزند رفتار کرده و او را از نظر روحی و روانی خوب رشد داده باشند تاثیر بسیار جالب توجهی بر بزرگسالی فرد می گذارد.در هریک از این مراحل اعضای خانواده با موقعیت جدید روبرو می شود مثلاً کودک در دوران مدرسه باید به امر یادگیری و کنار آمدن با همسالان خود بپردازد. کودک به مرحله نوجوانی می رسد و به سالهای نوجوانی می رسد و یا مسئله جنسیت و استقلال روبرو می شود و هم اینطور ادامه می یابد به طور مشخص ارتباط مسلمی میان تکامل خانواده و رشد هریک از اعضای آن وجود دارد.
بهتر این است که این نقش ها هرکدام خوب اجراء شود تا تاثیر خانواده بر سلامت روانی کودک موثر باشد.(سیدنی بلاچ:1370/68)
من خودم به عنوان یک دانشجوی خوابگاهی بسیاری از تاثیرات خوابگاه و بسیاری از ناکامی های موجود در افراد خوابگاهی را مشاهده کردم. پرخاشگری دانشجویان و تحقیر کردن دیگران و اینکه این خشم ها و ناراحتی ها را به خانواده انتقال می دهند. اما هیچ یک از این کارها باعث موفقیت آنها نشده است. بهتر است به یک واکنش واقع بینانه دست بزنند و موانع را شناسایی کنند. ممکن است این موانع بیرونی باشند یا موانعی از درون خود فرد. این موانع را به دقت بررسی می کنند و بین شناخت آنها سعی کنند آنها را از میان بردارند. ممکن است در برخی مواقع که تعداد بسیار کم است علی رغم بررسی موانع نتوانستیم آنها را از سر راه برداریم. واقعیت و منطق حکم می کند که در چنین مواردی هدف را تغییر دهیم و هدفی را که رسیدن به آن آسان است را انتخاب کنیم. میزان بهره گیری و هم از اعتقادات مذهبی در زندگی دانشجویی بسیار موثر است و هم چنین چطور کنار آمدن با مشکلات خوابگاهی نیز بر سلامت روان دانشجویان تاثیر گذار است.
به نظر می رسد دانشجویان پسر در مقایسه با دانشجویان دختر بیشتر در معرض مصرف مواد هستند. بیشتر عواملی که احتمال مصرف مواد را در افراد افزایش می دهد عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی را شامل می شود.
هم چنین بین سلامت روان و مصرف مواد رابطه ی مستقیمی وجود دارد هرچه سلامت روان افراد بالاتر باشد خطر مصرف مواد کمتر است. و بالعکس.
وضعیت سلامت روانی دانشجویان
نتایج پژوهش نشان می دهد میزا بهره گیری از اعتقادات مذهبی در زندگی دانشجویی بالاست به گونه ای 07/91 درصد دانشجویان به میزان متسط و بالاتر و تنها 3/8 درصد به میزان کمی در زندگی خود از اعتقادات مذهبی یهره می گیرند.
1- نتایج این پژوهش نشان می دهد که سلامت روانی دانش آموزان تحت تاثیر عوامل اقتصادی خانوادگی و سیاسی است.
2- نتایج این پژوهش نشان می دهد که دانشجویان از سلامت روانی بالایی برخوردار هستند.
براساس این نتایج تعدادی از دانشجویان از مشکلان روانی رنج می برند و دارای علائم روانی هستند.
3- نتایج این مطالعه نشان می دهد که دانشجویان غیر خوابگاهی در مقایسه با دانشجویان خوابگاهی از میانگین حمایت اجتماعی بالاتری برخوردارند.
فصل سوم
روش شناختی تحقیق
تصمیم گیری در مورد روش تحقیق بستگی به هدف تحقیق، ماهیت مسئله مورد مطالعه و روشهای مختلف بررسی آن دارد و همچنین بستگی به نظرات و اطلاعات بدست آمده می باشد.
روش تحقیق
هدف از انجام این پژوهش مقایسه سلامت روان دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی می باشد.
جامعه آماری
جامعه آماری این پژوهش عبارت است از کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور که در سال 91 مشغول به تحصیل می باشند.
نمونه تحقیق و روش نمونه گیری
از بین دانشجویان دانشگاه پیام نور در سال 91 با روش تصادفی تعدادی انتخاب می کنیم و از این دانشجویان تعدادی را به صورت تصادفی انتخاب کرده و دراین پژوهش مورد بررسی قرار داده ایم.
ابزار گردآوری اطلاعات
در این پژوهش از پرسشنامه زیر استفاده کرده ایم که پرسشنامه دارای 28 سوال می باشد که با توجه به فرضیه های تحقیق گردآوری شده اند.
آزمون سلامت روانی GHO 28 سوالی
فصـل چهارم
تجزیه و تحلیل اطلاعات
مقدمه
در این بخش جهت بررسی بررسی سلامت روان دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی، جهت بررسی پایایی کل آزمون همسانی درونی و پایایی خرده مقیاسها و همچنین روایی سازه پرسشنامه از شاخصهای زیر استفاده شده است:
1- شاخصهای توصیفی خرده مقیاس و میانگین کل
2- آزمون T تفاوت بین دختر و پسر
به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده از روشهای آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. در قسمت آمار توصیفی، علاوه بر روشهای محاسباتی از رسم نمودار نیز کمک گرفته شده، تا به نحوی بهتر یافتههای تحقیق مشخص گردد و در قسمت آمار استنباطی جهت تجزیه و تحلیل سوال و فرضیات تحقیق از روشهای مختلف آماری استفاده گردیده است.
روشهای آماری تجزیه و تحلیل داده ها
آمار توصیفی ـ در تحقیق حاضر جهت توصیف داده ها از شیوه های توصیف آماری از قبیل جدول توزیع فراوانی ، درصد فراوانی و نمودار و از جمله شاخص های مرکزی از میانگین استفاده شده است.
نمودار مستطیلی :
نمودار بافت نگار (هیستوگرام) نمایش مناسبی از الگوی توزیع ارایه می کند. برای رسم این نمودار از فراوانی و حدود طبقات استفاده می شود.
نمودار مستطیلی
تعیین شاخص های توصیف داده ها به کمک spss :
1- برای انواع مختلف متغیرها قابل اجرا است
2- قابلیت ارایه چندک ها (چارک ها ، دهک ها ، صدک ها) میانه و مد را دارد
تعیین شاخص های توصیف داده ها برای کلیه متغیر سلامت روان دانشجویان
فرضیه های تحقیق
فرضیه 1. بین سلامت روان دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی رابطه ای وجود دارد
مقدار t
درجه آزادی
سطح معنادار
سلامت روان
2/2
468
3/0
چون سطح معناداری بزرگتر از 05/0 است و مقدار T از T بحرانی برای 468= df کوچکتر است، بنابراین فرضیه صفر رد نمی شود. یعنی تفاوتی میان سلامت روان دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی نیست. میانگین این دو گروه هم نزدیک به هم (4/3 و 3/3 ) می باشد.
فرضیه 2. بین سلامت جسمانی و روانی دانشجویان با تحصیلات رابطه مستقیمی وجود دارد .
این فرضیه با روش تحلیل ورایانس یک طرفه انجام شده و سطح معناداری آزمون چون بالاتر از 05/0 است. (09/0). بنابراین ضریب f بدست آمده (33/3) در مقایسه با ضریب f جدول (466و3 بf) کوچکتر است. بنابراین، فرضیه صفر رد نمی شود. یعنی تفاوتی بین سلامت روانی و پیشرفت تحصیلی نیست.
فصل پنجم
بحث و نتیجه گیری
این فصل در چندین بخش ارائه میشود در بخش اول مروری بر تحقیق، سپس بحث و نتیجه گیری و در بخش دیگر پیشنهادات ارائه می گردد.
یافته های تحقیق
برطبق بررسی های انجام شده از پرسش نامه نظرات دانش آموزان، دلایل مشکلات روانی دانش آموزان و به دست نیاوردن موفقیت زیاد تحصیلی عنوان گردیده است.
می توان گفت دانشجویان خوابگاهی در مقایسه با دانشجویان غیر خوابگاهی از سلامت روانی بالاتری برخوردارند.
بحث و نتیجه گیری
طبق این تحقیق مشخص می شود که عوامل زیادی باعث بر هم زدن سلامت روان دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی می شود از جمله عوامل اقتصادی-سیاسی و اجتماعی و هم چنین وابستگی فرزندان به خانواده ها و اینکه آنها نتوانند خود را با جو بیرون از خانه وفق دهند و بیشترین تاثیر بر سلامت روانی دانشجویان جو خوابگاه ها می باشد که دانشجویان در اوایل تاثیر زیادی از آن می گیرند که این مشکلات در نهایت باعث بر هم خوردن سلامت روان و باعث افت تحصیل دانشجویان می شوند.
به طور خلاصه نتایج به شرح زیر است:
1- دانشجویانی که از نظر اقتصادی در سطح پایین تری قرار دارند از سلامت روانی کمتری برخوردارند و البته در همه موارد هم این صدق نمی کند.
2- دوستان و هم اتاقی های دانشجویان تاثیر زیادی بر سلامت روانی آنها می گذارند.
3- دانشجویان وابسته به خانواده کمتر می توانند خود را بیشتر با جو خوابگاه وفق می دهند.
4- ناراحتی های روانی باعث افت تحصیلی و عقب ماندگی تحصیلی دانشجویان می شود.
پیشنهادات
1- بررسی خوابگاههای دانشجویان توسط مسئولین و برنامه ریزی درست برای آنها
2- برخورد مسئولین با دانشجویان به صورت صمیمانه باشد.
3- ایجاد جو مناسب برای مطالعه دانشجویان در محیط خوابگاه
4- ایجاد امکانات رفاهی برای دانشجویان
5- تشکیل جلسات مسئولین برای از بین بردن عوامل بر هم زدن سلامت روان دانشجویان
منابع و ماخذ
1- روان درمانی، سیدنی بلاچ- چاپ اول 1370- انتشارات وزات و فرهنگ و ارشاد اسلامی
2- ترجمه ی کتاب " درمان شناختی- رفتاری سالمندان" تالیف لیدلاو و تامسون- نشر جیحون 1387
3- www.tebyan.net
4- درمان مسائل جوانان و نوجوانان- تامسون. لامبرت، چاپ سوم 1380، انتشارات آستان قدس رضوی
21