تارا فایل

تحقیق انواع قالب بندی و بتن ریزی سازه




بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع:
انواع قالب بندی و بتن ریزی سازه

دانشکده عمران اهواز
بهار 94

فهرست
مقدمه 5
محل های کاربرد 6
انواع سیستم های قالب بندی 6
قالب بندی سنتی چوبی 6
سیستمهای قالب بندی مهندسی 6
انواع سقف های سازه ای 6
انواع تیرچه : 7
الف ) تیرچه پاشنه بتنی 7
ب) تیرچه فلزی با جان باز( کرمیت ) 7
ج) تیرچه پیش تنیده ( اشپنیت ) 7
انواع بلوک پرکننده: 7
الف ) بلوک پلی استایرن 8
ب) بلوک سفالی 8
ج) بلوک سیمانی 8
۳-سقف کامپوزیت : 8
۴-سقف عرشه فولادی : 8
۵-سقف دال بتنی : 9
۶-سقف تیر- دال : 9
۷-سقف کوبیاکس : 9
۸-سقف روفیکس : 10
۹-سقف پیش تنیده : 11
آشنایی با انواع قالب بندی 11
سیستم قالب بندی تونلی 11
سیستم قالب چوبی دیوارهای منحنی شکل (PLEXO) 13
سیستم قالب لغزنده 13
سیستم قالب هسته مرکزی لغزنده SHAFT 14
صفحات چوبی/H20 سیستم قالب بندی ستون 15
تولیدات چوبی 15
سیستم داربست مدلH 16
سیستم شمع بندی تلسکوپی 17
سیستم قالب دیواری مدولار PRWF 17
سیستم قالب دیواری فولادی FRWF 18
سیستم قالب دیواری فولادی ERWF 18
سیستم قالب فولادی ASCF 19
سیستم قالب بندی میزی 20
سیستم قالب بندی پیش ساخته PRECAST 20
قالب بندی تیرهای ساختمانی 21
قالب بندی تیر 21
قالب بندی تیر و دال 22
اجرای قالب بندی تیر و دال 22
آشنایی با انواع قالب بندی 23
سیستم قالب بندی تونلی 23
سیستم قالب لغزنده 25
سیستم لغزنده با جرثقیل – CCP 25
سیستم لغزنده هیدرولیکی – HCP 25
سیستم قالب هسته مرکزی لغزنده SHAFT 26
سیستم قالب دیوار 26
سیستم قالب بندی ستون 27
قالب بندی ستون 27
قالب بندی تیر و شاهتیر 27
قالب بندی دال 28
قالب های سنتی 28
قالب بندی در ارتفاع 28
دیوارهای یکطرفه 29
انواع قالب بندی 29
قالب بندی سقف 30
قالب بندی ستون 30
قالب بندی سقف های تیرچه بلوک 30
قالب بندی تیربتنی 31
قالب بندی سقف های دال بتنی 32
قالب بندی سقف وفنداسیون 33
نکات فنی واجرایی قالب بندی فنداسیون : 33
مزایا و معایب قالبهای آجری 33
اجرای سقف تیرچه و بلوک 35
قابلیت های دیگر کوبیاکس 40
مزایای سیستم کوبیاکس در مقایسه با سایر سقف های رایج 40
مزایای فنی 41
مزایای اقتصادی سیستم کوبیاکس عبارتند از: 42
(اصول طراحی : 42
مزایای فنی سیستم کوبیاکس عبارتند از: 43
( مهمترین ویژگی های سیستم LSF : 45
( بخش های مختلف سازه فولادی سبک : 46
( اجزای LSF 47
استادها (Studs) : 47
دهانه های باربر به 4روش ایجاد می شوند: 48
تراک ها (Trucks) 49
جویست ها (Joists) 49
( روش های اجرا: 49
( مزایای سیستم LSF : 50
3-سقف طاق ضربی : 50
ضعف های عمده سقف های طاق ضربی عبارتند از : 51
5-سقف کرمیت: 52
مزایای سقف کرمیت : 53
6-سقف عرشه فولادی: 53
قالب های عایق ماندگار 56
تعریف سیستم: 56
تعمیرات بر روی این قالب ها چگونه انجام می شود؟ 56
معرفی اجزای تشکیل دهنده سیستم : 57
قطعات سازه: 60
مزایای استفاده: 60
مراحل اجرای سازه: 61
سیستم باربر ثقلی و جانبی : 62
بررسی رفتار لرزه ای سیستم : 62
عوامل اصلی موثر بر رفتار لرزه ای سازه های با سیستمICF : 62
بررسی رفتار سیستم در برابر آتش 65
منابع 66

مقدمه
قالب بندی عبارت است از کارهای معین در مدت زمان معین برای انجام یک سری عملیات ویژه به صورت دائم یا موقت برای پر کردن آن محل توسط بتن یا مصالح مشابه.معمولاً در کارهای بتنی داربست به عنوان تکیه گاههای قالب بندی استفاده می گردد.
محل های کاربرد
قطعات اسکلت بتنی
سقف های بتنی
انواع سیستم های قالب بندی
انواع مصطلح قالب بندی به چند گونه مختلف می باشد:
قالب بندی سنتی چوبی
از انواع چوب و تخته سه لایی و یا نئوپان ضدآب در محل کار ساخته می شود.این نوع قالب بندی از لحاظ کار بسیار ساده بوده ولی برای پروژه های بزرگ وقت گیر می باشد.ضمناً رویه نئوپان های مصرفی به طور معمول طول عمر کمی دارند.با این وجود در مناطقی که قیمت نیروی کار به نسبت تهیه قالب های پربازده کمتر است استفاده گسترده ای دارد.از سوی دیگر قالب بندی چوبی به دلیل انعطاف بالای آن در کنار سایر سیستم های قالب بندی به عنوان راه حلی برای محلهای بغرنج بکار می رود.
سیستمهای قالب بندی مهندسی
این نوع از قالب ها معمولاً توسط یک سری قطعات و اتصالات حاضری از جنس فلزاتی چون فولاد یا آهن ساخته می شوند که سطوح در تماس با بتن آنها با ساختار مدنظر طرح نهائی المان ها پوشیده می شود.چهار ویژگی اساسی این سیستم در قیاس با سیستم قالب بندی سنتی چوبی سرعت کار بالا و جلوگیری از هدر رفت منابع ارزشمند چوبی در دسترس و قابلیت بازیافت مصالح مورد مصرف ازکارافتاده و کارائی بالای قطعات مصرفی حداقل به میزان یکصد برابر سیستم چوبی می باشد.جکهای فلزی و قالب های فلزی و نشیمن های خرپائی از جمله نمونه های رایج این سیستم می باشد
انواع سقف های سازه ای
۱-سقف طاق ضربی :
هرچند که این نوع سقف منسوخ شده است و دیگر مورد تایید ضوابط وآیین نامه ها نیست اما به دلیل اینکه هنوز ساختمان های زیادی وجود دارند که سقف های طاق ضربی دارند ، مهندسین و سایر افراد شاغل در صنعت ساختمان می بایست با این نوع سقف آشنایی داشته باشند و نقاط ضعف و قوت آنرا بشناسند. سقف طاق ضربی به راحتی و با هزینه کم ساخته میشود.اما بدلیل وزن بالا و عملکرد بسیار ضعیف درهنگام زلزله ،سقف قابل اعتمادی نیست.
۲-سقف تیرچه- بلوک:

این نوع سقف یکی از رایج ترین انواع سقف به حساب می آید. اجزای تشکیل دهنده سقف تیرچه – بلوک شامل تیرچه ، بلوک پرکننده و بتن وآرماتورحرراتی وآرماتور تقویتی برش (اوتکا ) می باشد. در این میان دوجزء اول یعنی تیرچه و بلوک پرکننده اجزای منحصر به فرد این نوع سقف محسوب می شوند.هم تیرچه و هم بلوک پرکننده انواع مختلفی دارند که به معرفی آنها می پردازیم.
انواع تیرچه :
الف ) تیرچه پاشنه بتنی
ب) تیرچه فلزی با جان باز( کرمیت )
ج) تیرچه پیش تنیده ( اشپنیت )
انواع بلوک پرکننده:
الف ) بلوک پلی استایرن
ب) بلوک سفالی
ج) بلوک سیمانی
البته این امکان هم وجود دارد که بلوک پرکننده را حذف کرده و با استفاده از قالب ، شکلی شبیه به بلوک پرکننده ایجاد نمود و پس از گیرش بتن ، قالب را برداشت . درواقع با این روش فضایی را که در حالت عادی توسط بلوک پرکننده اشغال می شود ، بصورت خالی در اختیار خواهید داشت و می توانید برای عبور تاسیسات از آن استفاده کنید.
۳-سقف کامپوزیت :
این نوع سقف صرفا در اسکلت فلزی قابل اجرا است. اجزای تشکیل دهنده آن شامل تیرها ی فرعی ( لانه زنبوری-پروفیل ) برشگیر ، بتن و آرماتورحرارتی می باشد. از آنجایی که برای اجرای سقف کامپوزیت به شمع بندی نیازی نیست این امکان وجود دارد که چند سقف به طور همزمان بتن ریزی نمود که تخته ها یا ورق های قالب بندی را نباید به هیچ وجه زودتر از زمان موعد باز کرد.
۴-سقف عرشه فولادی :

این نوع سقف در سالهای اخیر رواج زیادی درساختمان سازی پیداکرده است.دلیل اصلی این اقبال خوب سازدگان و پیمانکاران ساختمانی ، سرعت بالای اجرای آن است.اجزای تشکیل دهنده سقف عرشه فولادی شامل تیرهای فرعی ، ورق گالوانیزه ذوزنقه ای ، گل میخ ، بتن و آرماتورحرراتی می باشد. البته برخی از مهندسین طراح یک آرماتورخمشی در پایین مقطع بتنی سقف ( داخل کنگره ی ورق عرشه فولادی ) تعبیه میکنند. در واقع مهندس طراح دراین حالت از نقش ورق عرشه فولادی بعنوان المان کششی مقطع صرف نظر میکند وورق عرشه فولادی راصرفا بعنوان قالب در نظر میگیرد. یکی دیگر از دلایل رواج سقف عرشه فولادی ایمنی قابل قبول آن درحین اجراست.چراکه پس از پخش کردن و اتصال ورق ها به سازه (بوسیله دستگاه میخکوب ) یک عرشه فولادی گسترده ایجاد می شود که یک سطح ایمن را دراختیار اکیپ اجرایی قرار می دهد و آنها میتوانند با اطمینان خاطر و ایمنی بالا به ادامه عملیات اجرایی سقف بپردازند.
۵-سقف دال بتنی :
این نوع سقف بدلیل وزن بالای آن و سرعت اجرای پایین و همچنین هزینه ی بیشتری که دارد کمتر مورد استفاده قرارمیگیرد.اما با این وجود برخی از مهندسین طراح اعتقاد بیشتری به سقف دال دارند و درطراحی های خود از این سقف استفاده میکنند. در برخی ساختمانها که از اهمیت بالایی برخوردارند.مثل ساختمانهای واقع در در نیروگاهها یا مراکز صنعتی بزرگ از سیستم سقف دال بتنی استفاده می شود. اجزای تشکیل دهند. این سقف آرماتور وبتن است.آنچه که درمورد سقف دال بتنی لازم به ذکر است اینست که دال اصولا به دودسته ی دال یک طرفه ودو طرفه تقسیم میشود و تفاوت این دونوع دال درمقدار وجهت قرارگیری آرماتورهای آنهاست. عاملی که باعث تمایز دال یک طرفه از دال دوطرفه می شود نسبت اندازه طول به عرض آن است. بدین ترتیب که هرگاه نسبت طول به عرض دال از عدد ۲ کمتر باشد این دال یک طرفه و درغیر این صورت دوطرفه درنظر گرفته شده وبرهمین اساس طراحی میشوند. دال یک طرفه فقط درجهت طولی و دال دو طرفه درهر دو جهت نیاز به آرماتور خمشی دارد.دالها در اسکلت بتنی بصورت درجا اجرا می شوند بدین ترتیب که با قالب بندی کل سطح سقف یک عرشه موقت ایجاد میکنند و سپس آرماتوربندی کرده و بتن ریزی میکنند و قالبهامی بایست تا گیرش حداقل بتن در جای خود باقی بمانند و به هیچ وجه نباید زودتر از موعد باز می شوند. در اسکلتهای فلزی نیز دال ها بصورت پیش ساخته استفاده می شوند. بدین ترتیب که با اندازه گیری دقیق تیرریزی موجود ، دال های نواری را طبق همین اندازه ها در کارخانه ساخته و سپس به محل پروژه حمل و در تراز مورد نظر نصب میکنند. این دال های پیش ساخته یا به صورت پیش تنیده و یا بصورت عادی ساخته میشوند.
۶-سقف تیر- دال :
این سقف شبیه به سقف کامپوزیت است با این تفاوت که تیرهای فرعی آن بتنی هستند. سقف تیر ودال در اسکلت بتنی بصورت درجا و در اسکلت فلزی بصورت پیش ساخته اجرا می شود.به سقف تیرودال پیش ساخته در اصطلاح " دبل تی " گفته می شود چون مقطع آن شبیه به دو حرف انگلیسی T در کنار هم است.
۷-سقف کوبیاکس :

این نوع سقف که به تازگی درصنعت ساختمان ایران وارد شده است از لحاظ سازه ای شبیه به دال دو طرفه است که البته تفاوت هایی با آن دارد. بدین ترتیب که درضخامت دال گوی های توخالی سبکی رابصورت منظم قرارمیدهند تا درواقع از معرف بتن برای پرکردن آن قسمت جلوگیری کنند. کاری که این گوی های تو خالی سبک انجام میدهند شبیه به کاری است که بلوک های پرکننده ( فوم ) در سقف تیرچه بلوک انجام می دهند. یعنی از پرشدن بتن در فضایی که بتن نیازی نیست جلوگیری میکنند. شکل ظاهری این گوی ها شبیه به یک توپ فوتبال کم باد است که با دست از بالا و پایین آنرا فشارداده باشید . این گوی ها در فضای بین شبکه آرماتور بالا و پایین قرارمیگیرند. برای اینکه گوی ها با یک نظم و ترتیب مشخص و به صورت ردیفی در کناریکدیگر قرارمیگیرند آنها رادر یک قفس فلزی که بصورت خرپایی ساخته میشود.قرارداد. و سپس بین شبکه آرماتور بالا و پایین جای میدهند. جنس این گوی ها پلی اتلین بازیافتی یا پلی پروتیین می باشد. سقف کوبیاکس به دلیل هزینه بالا و وقت گیر بودن تاکنون نتوانسته جایگاه مناسبی دربین سقف های سازه ای در صنعت ساختمان ایران پیدا کند.
۸-سقف روفیکس :
این سقف درواقع همان سقف کامپوزیت است که بجای تخته یا ورق ( که بعنوان قالب استفاده می شوند) از یک صفحه فلزی مشبک با نام روفیکس بعنوان قالب ماندگار استفاده میشود. جنس روفیکس ورق گالوانیزه به ضخامت ۰٫۷ تا ۰٫۸ میلیمتر است . همین مشبک بودن روفیکس موجب می شود بتن تازه به خوبی با آن درگیر شود و بدلیل ترکیب بتن و فلز مقاومت بدست آمده برای تحمل بارهای وارده به سقف قابل توجه خواهد بود. فاصله تیرهای فرعی تا حداکثر ۸۰ سانتی مترمیتواند باشد چراکه بیشتراز آن باعث شکم دادن روفیکس درهنگام بتن ریزی خواهد شد.دونکته بسیار مهم باید در مورد بتن ریزی سقف روفیکس مدنظر قرارداد اینست که اولا نسبت آب به سیمان بتن به هیچ وجه نباید بالا باشد یا به عبارت دیگر بتن نباید شل باشد ، ثانیا از تجمع بتن دریک نقطه جدا خودراری نمودچون ممکن است در اثر بار زیاد ، روفیکس شکم داده و یا پاره شود.اجزای تشکیل دهنده این نوع سقف شامل روفیکس ، ارماتورو بتن می باشد. ساده بودن روش اجرا و سرعت بالای کار از مزایای این سقف می باشد اما از انجا که روفیکس یک قالب ماندگار است جزء مصالح مصرفی سقف به حساب امده و در نتیجه هزینه آن را کمی بالا می برد.
۹-سقف پیش تنیده :
این نوع سقف جدیدترین سقفی است که وارد صنعت ساختمان ایران شده است. درسقف پیش تنیده با استفاده از کابل و چگونگی قرارگیری آن در دال بتنی سقف ، یک نیروی فشاری اولیه قبل از بهره برداری از سازه در ناحیه کششی دال بتنی ایجاد میکنند تا پس از بهره برداری از سازه این ناحیه کششی دچار ترک خوردگی نشود ودر نتیجه از حداکثر ظرفیت باربری بتن استفاده شود و به تبع آن ابعاد و دو اندازه ها کاهش یابد. (مثلا آویز تیرها حذف شود) از این توضیحات می توان فهمید که روش پیش تنیدگی مورد استفاده برای این سقف روش پس کشیدگی است. یکی از مزایای اصلی استفاده از سقف پیش تنیده اینست که این امکان را فراهم می اورده تا سازه با تعداد ستون کمتری نسبت به سایر سقفها اجراشود این موضوع در بحث معماری ساختمان و همچنین تامین پارکینگ بسیار تاثیرگذار است همین مزیت باعث می شود تا برخی از سازندگان ساختمان با وجود هزینه ی بالای اجرای سقف پیش تنیده بازهم از این سیستم سقف استفاده کنند. اجزای این سقف منوط به داشتن ابزار وادوات و دانش فنی لازم است به سادگی امکان پذیر نیست

آشنایی با انواع قالب بندی
سیستم قالب بندی تونلی
• این روش امکان اتمام اسکلت بتنی پروژه ها را در کوتاهترین مدت با حداقل نیروی انسانی فراهم میسازد.
• حذف نازک کاری (پلاستر) زیر سقفها و روی دیوارها به دلیل سطح بتنی و صیقلی و ابعاد و اندازه های دقیق با استفاده از روش قالب تونلی امکان پذیر میباشد.
• دیوارهای بتنی باربر در این سیستم، سازه ای بسیار مقاوم در برابر نیروهای زلزله بدست می آورد.
با استفاده از سیستم قالب تونلی امکان بتن ریزی همزمان سقف و دیوار بتنی و بصورت دوره گردش روزانه امکان پذیر می باشد.
در این روش مدت زمان ساخت سازه های بتنی در مقایسه با سایر روشهای مرسوم بسیار کوتاهتر میباشد. همچنین علاوه بر کیفیت و دقت بالا در اجرای اسکلت بتنی باعث صرفه جویی قابل توجهی در نازک کاری و تاسیسات مکانیکی و برقی خواهد شد.
صرفه جویی در کاهش نیروی انسانی مورد نیاز و مدت زمان اجرا حدوداَ به 50% نسبت به سایر روشهای مرسوم می رسد. قالب های تونلی تا پانصد بار بدون نیاز به بازسازی و تعمیر قابل استفاده هستند.
بدلیل تکنولوژی ساخت پیشرفته قالبهای فولادی در این سیستم، استقامت و دوام قالبها زیاد می باشد سیستم قالب فولادی دیوارهای منحنی شکل (FLEXO)
• امکان اجرای قالب بندی دیوارهای دوار (دایره ای شکل) با قطر حداقل 5 متر میسر می باشد. (ضمناَ با این قالبها دیوارهای بتنی صاف نیز قابل اجرا می باشند.)
• صفحات از قبل برای قطر (انحنا) مورد نیاز مونتاژ شده و زمان نصب قالب بندی دیوار را کاهش می دهند.
• سطح بتنی بدست آمده کاملاَ صیقلی و بدون نیاز به نازک کاری از دیگر مزایای استفاده از این قالب ها است.
سیستم قالب دیوارهای منحنی شکل مقاوم در برابر فشار جانبی بتن تازه معادل KN/m280 بوده و برای ساخت مخازن و دیوارهای بتنی دایره ای شکل طراحی شده است. با این قالبها در صورت نیاز امکان اجرای دیوارهای بتنی صاف نیز وجود دارد.
ضخامت صفحات فولادی قالب ها mm4 است و از فولاد با حد جاری شدن بالا استفاده می شود لذا در برابر خستگی ناشی از بتن ریزی های متعدد مقاومت زیاد و عمر طولانی دارند.
تنظیم قطر انحنا مورد نظر در قالب ها به راحتی در کارگاه قبل از نصب امکان پذیر است.
صفحات قالب در محل درزها از یکدیگر جدا نمی شوند و به نظر می رسد کاملاَ یکپارچه و به هم چسبیده هستند.
قالب بندی اعضا مخروطی شکل با استفاده از صفحات مخصوص (دارای فیلر و قسمتهای الحاقی) امکان پذیر است. این صفحات قالب با داشتن سوراخ های موجود در قالب برای میله های فلزی رزوه شده (Tie-Rod)، نیاز به سوراخ کاری های اضافی در صفحات قالب را حذف می کنند.
سیستم قالب چوبی دیوارهای منحنی شکل (PLEXO)
• امکان نصب و اجرای راحت و آسان و با قطرهای متفاوت و یا انحنای مورد نیاز.
• با توجه به دوام بالای قطعات الحاقی فولادی فقط با تعویض صفحات قالب چوبی برای مدت طولانی قابل استفاده است.
• به آسانی و سریع، برای قطر انحنا دیوار مورد نظر تنظیم و نصب می شود.
این قالبها بطور وسیعی در سازه های دوار مانند مخازن آب – سیلوها و غیره استفاده می شوند و تا ارتفاع 5/7 متر می توان آنها را اسقرار داد و استفاده نمود. برای فشار بتن تازه معادل KN/m260 طراحی شده اند.
سبکی صفحات قالب این سیستم امکان جابجایی راحت و آماده برای نصب را فراهم می آورد و همچنین زمان درگیر بودن جرثقیل را کاهش می دهد

سیستم قالب لغزنده
1. سیستم لغزنده با جرثقیل – CCP
• سکوهای این سیستم به همراه قالب های دارای سطح وسیع، به صورت لغزنده طراحی شده است.
• سکوها می توانند با هر نوع قالب دیواری یکپارچه و یا تاشونده به راحتی مورد استفاده قرار بگیرند.
• با توجه به جابجایی قالب و سکو به عنوان یک سیستم واحد، در مدت زمان استفاده از جرثقیل 50 الی 70 درصد صرفه جویی می شود.
تمامی سیستم، سوار بر آنکراژهای ویژه قابل برچیدن و کفشکهای بالارونده می باشد. قرار دادن آنکراژ و کفشک جدید و سوار کردن آن بر روی سیستم تنها 10 دقیقه طول می کشد.
این سیستم با صرفه جویی در مدت ساخت، اجرای پروژه ها را اقتصادی تر می کند. سیستم با در نظر گرفتن ایمنی در کار به عنوان معیار اصلی، طراحی شده است.
قطعات اضافی آنکراژ برای مقابله با وزش باد شدید که در ساختمانهای مرتفع مورد نیاز است و همچنین مصالح آب بند (واتر استاپ) که در مخازن آب به کار می رود، موجود می باشند
2. سیستم لغزنده هیدرولیکی – HCP
• این سیستم برای ساخت شافت بتن آرمه و دیوارهای بتنی در ساختمانهای مرتفع مورد استفاده قرار می گیرد، امکان بالا رفتن اتوماتیک قالب دیوار سیستم سکو به طبقه بالایی بدون نیاز به جرثقیل وجود دارد.
• هزینه این سیستم که بدون نیاز به تاور است، در مقایسه با سایر روشها که نیاز به جرثقیلهای برجی دارند، بسیار کم است.
• این سیستم برای کار در ساختمانهای بسیار مرتفع و در تحت اثر بادهای شدید طراحی شده است.
سیستم قالب لغزنده هیدرولیکی، فضای کار ایمن در ساختمانهای مرتفع تامین کرده و برای تجهیزات و دیگر لوازم کار، فضای مناسبی فراهم می سازد و هزینه نیروی کار را کاهش می دهد.
این سیستم به وسیله پیستونهای هیدرولیکی بالا می رود و از شش مدل متفاوت با تیپهای HCP100,200,400 که در آنها قالبها از بالا آویزان می گردند و تیپهای HCP101,201,401 که در آنها قالبها بر روی سکو حمل می گردند، تشکیل یافته است.
سیستم قالب هسته مرکزی لغزنده SHAFT
• این سیستم قالب دیواری مکعبی فولادی است که برای ساخت دیوارهای هسته برشی در ساختمانها مورد استفاده قرار می گیرد.
• این سیستم دارای خصوصیت تاشوندگی است، بدون نیاز به هر گونه باز شدن و نصب مجدد در داخل شافت از سطح بتن جدا شده و به وسیله جرثقیل به طبقه بالا انتقال داده می شود.
• این سیستم به علت سهولت در نصب و بر چیده شدن از نظر نیروی کار مقرون به صرفه است. به عنوان قالب بیرونی هسته برشی بتنی می تواند به همراه هر گونه سیستم قالب بندی مورد استفاده قرار بگیرد.
از این سیستم قالب بندی می توان برای هسته برشی یا بازشو تا شش متر عرض نیز بهره جست.
تخته چوبی/H20 سیستم قالب دیوار
• با قرارگیری و طراحی ساده برای ابعاد و اندازه های متغیر دیوارهای بتنی، در پروژه های مختلف به آسانی تطبیق می گردد.
• همسازی با سایر انواع قالب های دیواری، برای بسته شدن به هم را دارد.
• این سیستم متشکل از صفحات چوبی در تماس با بتن، همراه با پشت بند قائم از تیرهای چوبیH20 و قیدهای افقی فولادی روی تیرهای چوبی می باشد. برای فشار بتن تازه معادل KN/m250 طراحی شده است. صفحات قالب با جزئیات ساده به صورت روی هم یا در کنار هم و یا به صورت گوشه قابل بستن می باشند.
صفحات استاندارد به طول 1 متر تا 3 متر و به عرض 25 سانتی متر ساخته می شوند. انواع صفحات برای گو شه های قائم و زاویه دار و صفحات فیلر نیز قابل تهیه می باشند.
این سیستم قالب دیواری همچنین برای دیوارهای با قالب از یک طرف مانند دیوارهای حائل – دیواره فونداسیونها و دیواره سدها بدون نیاز به میله های تثبیت کننده فاصله، با استفاده از الحاقات مخصوص استفاده می شوند
صفحات چوبی/H20 سیستم قالب بندی ستون
• با استفاده از قیدهای افقی قابل تنظیم می توان ستون به ضلع تا 2/1 متر را بن ریزی نمود.
• برای فشار ماکزیمم بتن تازه معادل KN/m2100 طراحی شده و قابل استفاده است.
• دارای جزئیات ساده برای بستن و محکم کردن قالبها در گوشه ها می باشد.
این سیستم قالب ستون، ویژگیهای سیستم قالب دیواری را نیز دارد. این سیستم سرعت در نصب و برپائی را داشته و امکان بتن ریزی سریع را می دهد.
جابجایی آسان – برپائی راحت و سریع در کارگاه از دیگر مزایای این سیستم است ضمناَ امکان بتن ریزی ستونهای با ارتفاع زیاد نیز وجود دارد.
تولیدات چوبی
• تیرهای چوبی مخصوص قالب بندی از نوع H20 در تمامی قالب اندی های بتن می تواند به عنوان تیرهای حمال اصلی و فرعی به کار گرفته شود. این تیرهای چوبی با دوام، مقاوم، سبک (Kg/ml5) و انعطاف پذیر بوده و در ابعاد استاندارد 90/2، 45/2، 30/3، 60/3، 90/4، 90/5 متر موجود می باشد. تیرهای چوبی مورد بحث با توجه به سفارش تا طول 12 متر نیز تولید می گردند.
• شرکت تولیدی مسا در عین حال تخته های چوبی ساخته شده از درختان قوش، صنوبر فنلاندی با روکش صیقلی را نیز تامین می کند. این صفحات چوبی، مقاوم در مقابل فرسودگی و ضربه می باشند و دارای مقاومت زیاد و عمر طولانی هستند. همچنین در ضخامت و ترکیب های متفاوت وجود دارند.
• پانلهای چوبی سه لایی (3 Ply) با چسباندن لایه های چوبی کاملاَ خشک با چسب غیر قابل نفوذ در مقابل آب تولید شده و بعد از پوشش با صمغ صنعتی مقاومت بیشتری می یابند.

سیستم داربست فنجانی CUP LOCK
• از این سیستم می توان به عنوان داربست برای کار و یا زیر قالب بندی در هر نوع پروژه های پایین تر از سطح زمین و یا بلند مرتبه استفاده کرد.
• این سیستم دارای مزیت کاهش نیروی انسانی لازم، مونتاژ و انبار کردن آسان می باشد.
• اعضای فلزی این سیستم در حوضچه گالوانیزه گرم غوطه ور شده اند و از ظرفیت باربری بسیار بالایی معادل6150 کیلوگرم بر سطح مقطع میله برخوردار بوده و بر اساس استانداردهای BS طراحی شده اند.
راز موفقیت سیستم CUP LOCK در روش اتصال گره ای آن نهفته است با استفاده از ویژگی قفل شدن فنجان اتصال بالایی بدون نیاز به پیچ و مهره و زبانه، می توان چهار (4) عضو افقی را در یک لحظه با عضو عمودی به راحتی متصل کرد و گره اتصال بسیار صلبی بدست آورد.
نصب و برچیدن این سیستم داربست بسیار ساده و آسان می باشد و همچنین عدم استفاده از قطعات اتصالی کوچک خطر گم شدن این قطعات را از بین می برد.
صلبیت، ایمنی و مدولار بودن از مهمترین ویژگیهای این داربستها می باشد و در صورت نیاز در قالب بندی، دالهای بتنی به عنوان قالب میزی نیز قابل استفاده است.
به عنوان داربست تا ارتفاع 130 متر قابل نصب و استفاده می باشد. قطعات تشکیل دهنده این داربست از لوله های گالوانیزه قطر 3/48Φ میلیمتر و بست بتنی اتصال فنجانی، که به فواصل 500 میلیمتری از هم قرار می گیرند، می باشند.
سیستم داربست مدلH
• مونتاژ، حمل و نقل و انبار کردن راحت وآسان، مهمترین امتیازات این سیستم است.
• دارای ظرفیت باربری بالاست.
• به عنوان داربست کار و یا قالب میزی از آن می توان استفاده کرد.
مهمترین مزیت این سیستم مونتاژ سریع، اقتصادی بودن و ایمنی بالای آن می باشد.
با وجود قطعات اتصالی قابل اطمینان و دارای ظرفیت تحمل بارهای سنگین، این سیستم مناسب استفاده، به عنوان داربست باربر و بارهای سنگین می باشد.
با قرار دادن سکوها و نردبان مابین چهارچوبهای استاندارد، امکان دستیابی به هر ارتفاعی با اطمینان کامل وجود دارد.
سیستم شمع بندی تلسکوپی
• سیستم شمع بندی تلسکوپی مسا، بر اساس استانداردهای EN1065 طراحی شده است و تمامی شمع ها و قطعات اصلی با روش قوطه وری در حوضچه گالوانیزه گرم پوشش یافته اند.
• برای قالب بندی هر نوع دال بتنی، دارای سر ستون صلیبی و یا (U شکل)، به همراه سه پایه و تیر چوبی نوع H20 مورد استفاده قرار می گیرد.
• شمعهای فولادی تلسکوپی قابل تنظیم، در چهار اندازه استاندارد 3000، 3500، 4000 و 4500 میلیمتر ساخته می شوند. بر اساس سفارش، شمعهای ویژه نیز در ابعاد و ظرفیتهای مختلف تولید می گردد.
• سه پایه ها که ارتفاع بست آنها در 750 میلیمتر است برای نگهداری شمعها در حین تحویل در اختیار خریداران قرار داده می شود.
سایر قطعات از قبیل: قالب تیرهای اصلی و فرعی، سرشمع معکوس و نرده های ایمنی نیز در این سیستم وجود دارد. از چند لایه ها (پلی وود) و یا پانل های سه لایی نیز میتوان به عنوان سطوح تماس با بتن استفاده کرد.

سیستم قالب دیواری مدولار PRWF
• مونتاژ تمامی صفحات و قطعات جانبی این سیستم به علت داشتن بستهای قفلی مدل دستبندی بسیار ساده و سریع است. راحتی در مونتاژ وباز کردن قالب در این سیستم موجب صرفه جویی مهمی در هزینه و نیروی انسانی می گردد.
• با وجود ترکیب مدولار این سیستم می توان از ورقها در ترکیب بندی ها ی مختلف استفاده نمود. همچنین سیستم می تواند برای پروژه های توسعه به آسانی تطبیق داده شود.
• سیستم PRWF با دو نوع صفحات مختلف فولادی یا چوبی دارای به ترتیب ظرفیت باربری فشار بتن تازه معادل KN/m2100 و 60 می باشد.
انعطاف پذیرترین سیستم در بین تمامی سیستمهای قالب بندی مطرح بوده و با صفحات و قطعات الحاقی استاندارد می تواند در هر اندازه ای کاملاَ راحت وآسان به کار گرفته شود. حمل و نقل و انبار کردن آسان، مقاومت بالا و کاهش در نیروی انسانی لازم تنها چند نمونه از ویژگیهای این سیستم می باشند.
این سیستم به علت مجهز بودن به تجهیزات و قطعات جانبی می تواند در ساخت ستون نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

سیستم قالب دیواری فولادی FRWF
• FRWF یک سیستم قالب بندی مخصوص دیوار بتنی است که مقاوم در برابر فشار بتن تازه معادل KN/m2100 می باشد. در سایه تکنولوژی پیشرفته به کار رفته در این سیستم، سطوح بتنی با کیفیت بسیار بالا و صیقلی به دست می آیند.
• تمامی تجهیزات جانبی بر روی صفحات مونتاژ شده و صفحات قابل تا شدن می باشند. این ویژگی سهولت در حمل و نقل و انبار کردن را فراهم می سازد.
• سرعت و سهولت در مونتاژ سیستم، کاهش در نیروی انسانی لازم را به همراه دارد. به عنوان مثال صفحات FRWF می تواند توسط 2 کارگر ظرف سه الی چهار دقیقه مونتاژ شود.
قالبهای دیواری فولادی FRWF بر اساس استاندارد فرانسوی NFP-93-350 طراحی شده است.
ایمنی در استفاده از اصلی ترین معیارهای طراحی این سیستم می باشد. تمامی تدابیر ایمنی در سطح بالا همانند نردبان، دربهای جانبی اتوماتیک، سرپوش کامپوزیت و نرده های ایمنی که از پایین مونتاژ می شوند، در نظر گرفته شده است.
تمامی بستهای اتصال، روی قالب قرار دارند. صفحات، تا ارتفاع 10 متر، به راحتی مونتاژ می شوند. با نصب دستگاه در بالای قالب، جابجایی همزمان دو صفحه قالب، در وجه دیوار امکان پذیر می گردد. با این ویژگی، از یک سو کاهش ساعات کار جرثقیل را داریم و از سوی دیگر نیز هنگام آرماتوربندی، یکی از صفحات، چسبیده به دیوار بتنی قرار گرفته و دیگری نیز محکم شده در مقابل آن جای می گیرد.

سیستم قالب دیواری فولادی ERWF
• این سیستم سطوح بتنی صیقلی با کیفیت عالی به دست می آورد و لذا هزینه های نازک کاری و نیروی انسانی را کاهش می دهد.
• در مقایسه با دیگر سیستم ها، دارای مقاومت در برابر فشار بتن تازه KN/m260، سیستمی سبک تر است.
• عمری طولانی داشته و در هر نوع دیوار بتن آرمه و شافت بتنی مورد استفاده قرار می گیرد.
سیستم قالب دیواری فولادی ERWF با وجود قطعات الحاقی و صفحات استاندارد در اندازه های مختلف قابل استفاده می باشد.
به علت جنس فولادی مقاوم و با دوام امکان استفاده متعدد در پروژه های مختلف وجود دارد.
در سازه هایی که قالب فقط در یک طرف قرار می گیرد همانند دیوارهای حائل، فونداسیونها و دیوارهای سد قابل استفاده است و به کمک قطعات الحاقی خاص نیاز به محکم شدن توسط میله های تثبیت کننده از بین می رود. (تای رادها)

سیستم قالب فولادی ASCF
• یک سطح بتنی صاف بدون نیاز به تعمیر را تامین می کند.
• سهولت در مونتاژ و برچیدن سیستم، موجب کاهش در نیروی انسانی لازم می شود.
• به علت داشتن قابلیت تغییر اندازه، بتن ریزی ستونهایی با ابعاد مختلف، توسط یک قالب را فراهم می سازد.
این سیستم قابل تنظیم، با قابلیت افزایش ابعاد مقطع به میزان 50 میلیمتر می باشد لذا می تواند در ساخت تمامی سطونهای دارای مقطع 300*300 میلیمتر تا 1000*1000 میلیمتر مورد استفاده قرار بگیرد.
دو نوع قالب مختلف در این سیستم تحمل فشار بتن تازه معادل KN/m2100 و 80 را دارند. قالب ستونها بر اساس ارتفاع مورد نظر به صورت چند مدول و یا یکپارچه تولید می شوند.
قالب ستونهای دایره ای از دو نیم دایره تشکیل می شوند بدین ترتیب نصب و باز کردن آنها بسیار سریع است.
قالب برای ستون با مقطع بیضی و ستون دارای سر ستون، نیز با سفارش قابل تولید می باشد.
سیستمهای خاص قالب بندی برای پایه های پل و اسکله ها نیز قابل دسترس می باشند.

سیستم قالب بندی میزی
• این سیستم برای قالب بندی دالهای بتنی در سطحی وسیع و به صورت یکجا می باشد، علی الخصوص در سازه هایی با دالهای فاقد تیر امتیز بالایی دارد.
• ارتفاع میز این سیستم قابل تنظیم است لذا در ساختمانهایی که ارتفاع طبقات در آنها متغیر است، به راحتی قابل استفاده می باشد.
• سیستم قالب بندی میزی در مقایسه با قالب بندی با صفحات افقی و داربست، امکان نصب و برچیدن بسیار سریعی فراهم می سازد و از نظر هزینه نیروی انسانی و تجهیزات با صرفه تر محسوب می گردد.
با توجه به ضخامت دال بتنی و فواصل ستونها از یکدیگر، می توان از دو مدل مختلف سیستم قالب بندی میزی تلسکوپیک و یا U شکل استفاده کرد.
طراحی پایه های سیستم قالب بندی میزی به صورت تاشونده نیز امکان پذیر است.
در این سیستم با روکش از نوع چند لایه (پلی وود)، امکان استفاده از تیرهای فولادی و چوبی از نوع H20 به عنوان حمال اصلی و فرعی نیز وجود دارد.
قالب های میزی با تکیه گاه هایی که قاشق نام دارند و با کمک جرثقیل به صورت کاملاَ مطمئن به محل سازه های بعدی انتقال داده می شوند. با تعبیه نرده های ایمنی و قطعات جانبی در اطراف طبقه، ایمنی کامل تامین می گردد.
سیستم قالب بندی میزی فولادی به همراه سیستم قالب بندی تونلی در سازه های با دهانه بزرگ قابل استفاده می باشد.

سیستم قالب بندی پیش ساخته PRECAST
• قطعات بتنی پیش ساخته مخصوص جبهه نما و در قالب های میزی هیدرولیک و مرتعش، قطعه ها به طور افقی بتن ریزی شده و به طور عمودی از داخل قالب بیرون آورده می شوند.
شرکت تولیدی مسا به منظور ساخت قطعات مختلف بتنی جبهه نما، بر روی میزهای قالب، قالبهایی نیز طراحی و تولید می کند.سطح بتنی با کیفیت عالی، کاهش نیروی کار و کاهش تنوع در مصالح ساختمانی امتیزاتی است که قطعات پیش ساخته جبهه نما به دست می دهند.
شرکت تولیدی مسا، علاوه بر قالب قطعات جبهه نما برای ساخت نیم دیوار پله ها، آستانه دربها، بالکن ها و نیم دیوار سقف های شیب دار (شیروانی) نیز قالبهایی برای بتن ریزی به صورت افقی و عومودی تولید می نماید. برای ساخت قطعات مختلف قالب های چند منظوره نیز وجود دارد.
در موازات تولید این قالبها، برای اموری از قبیل مهار در بتن (آنکراژ) مهار در بتن و سیستم بالابر و انتقال در ارتفاع نیز خدمات مهندسی ارائه می گردد. شرکت تولیدی مسا، در ساختمانهای صنعتی برای قطعات پیش ساخته باربر از قبیل ستون، تیر و اسکلت و سقفهای شیبدار (شیروانی) و غیره نیز خدمات مشابهی
قالب بندی تیرهای ساختمانی
قالب بندی تیر
قالب بندی تیرها معمولاً از یک قطعه در کف و دو قطعه جانبی تشکیل می شوند . قطعه کف تیر را اصطلاحا ً کف پوتر و قطعات جانبی را آویز می نامند . معمولاً ابتدا قالب کف پوتر به روی شمع یا داربست قرار می گیرد و سپس آویزها به روی کف پوتر متصل می شوند . به منظور پایدار داخلی و پایداری خارجی تیرها از پشت بندهای خاص استفاده می شود که اصطلاحاً دستک تیر می نامند .

در تیرهای با ارتفاع بیش از ۵۰ سانتیمتر حدالامکان از میان بولت به منظور تامین پایداری داخلی قالب تیر استفاده می شود. اینکه قالب های تیر قبل از نصب به صورت جعبه ای مونتاژ شوند یا به صورت قطعات جداگانه کف پوتر و آویز حمل شوند به تجهیزات بالابر موجود و برنامه ترتیب جداسازی قالب بستگی دارد .
طول دقیق و عملی قطعات کف پوتر و آویز قالب تیرها به روش قالب بندی بستگی دارد . اگر قالب کف پوتر تیر لب به لب با قالب ستون ( یا شا هتیر ) ساخته شود طول آن برابر دهانه آزاد تیر خواهد بود ولی اگر قالب کف پوتر با ضخامت قالب ستون همپوشانی داشته باشد و بر آنها تکیه نماید باید ضخامت قالب های ستون در دو طرف تیر را به دهانه آزاد آن اضافه کرد . به طور کلی استفاده از فیلرهای مدولار در قسمت آویز و کف پوتر الزامی است زیرا هم خطای مونتاژ را سرشکن می کند و هم پس از بتن ریزی باز کردن قالب ها به سهولت انجام می پذیرد .
در قالب بندی تیرها از قالب و کنج مدولار استفاده شده و در محل اتصال به ستون یا در تیرهای دارای ماهیچه احتمال نیاز به قالب خاص نیز وجود دارد . معمولاً در قالب بندی تیرهای ساختمانی به علت فقدان اهمیت پخ های بتن و امن بودن محل آویزها از آسیب های سطحی به جای کنج از نبشی های پانچ شده و یا قالب هایی با تعبیه پانچ افقی در صفحه اصلی بهره می برند .
جهت نگهداری قالب تیر، در پروژه های سبک، جک های صلیبدار تی شکل و سازه های مرتفع یا سنگین، داربست های مدولار بهترین گزینه خواهد بود.
قالب بندی تیر و دال
قالب بندی تیرهای بتنی شبیه به یکدیگر است اما با توجه به نوع دال که به صورت تیرچه ، یک طرفه ، دو طرفه ، دال رافل ، پس تنیده ، پیش ساخته و … است، قالب بندی دال متفاوت خواهد بود . گاهاً شکل سرستون و همزمانی اجرای آن با دال بتنی و نحوه اتصال آن به تیرها در طرح قالب بندی موثر است. قالب بندی انواع سقف ها از قبیل سقف های تیرچه و بلوک و سقف های یکپارچه اعم از دال های یک طرفه و دوطرفه توسط سیستم مدولار بسیار ساده است.
در قالب بندی سقف های تیرچه و بلوک نیازمند قالب بندی تیرها است. هر قالب تیر از دوجزء تشکیل می شود. قالب کف پوترو آویز که هر دو پانل های مدولار هستند. اتصال قالب کف پوتر به آویز توسط نبشی پانچ شده انجام می گیرد. قالب بندی سقف های یکپارچه توسط ترکیب قالب های تیر و قالب های کف دال به تیر توسط کنج داخلی ۱۰×۱۰ انجام می شود این سیستم سازگار با هر کفراژبندی است. معمولاً کفراژبندی از جک های سقفی یا داربست های مدولار استفاده می شود.
اجرای قالب بندی تیر و دال
با ترکیب قطعات سیستم قالب بندی می توان قالب بندی انواع سقف ها نظیر سقف های یکپارچه، اعم از دال های یک طرفه و دال های دوطرفه و همچنین سقف های تیرچه بلوک را به راحتی انجام داد.
اتصال پانل کف پوتر به پانل های آویز که می تواند با نبشی پانچ شده یا کنج بیرونی صورت گیرد. که در حالت دوم گوشه های تیر پخی دارد و زیباتر است در محل تلاقی تیرها مخصوصاً محل تلاقی تیرها در ستون، قطعات خاصی طراحی شده اند که به صورت مدولار قابل ترکیب با بقیه اجزای هستند. در کفراژبندی، انواع جک های سقفی و انواع داربست های مدولار استفاده می شود.

آشنایی با انواع قالب بندی
سیستم قالب بندی تونلی
این روش امکان اتمام اسکلت بتنی پروژه ها را در کوتاهترین مدت با حداقل نیروی انسانی فراهم می سازد.
حذف نازک کاری (پلاستر) زیر سقف ها و روی دیوارها به دلیل سطح بتنی و صیقلی و ابعاد و اندازه های دقیق با استفاده از روش قالب تونلی امکان پذیر است.
دیوارهای بتنی باربر در این سیستم، سازه ای بسیار مقاوم در برابر نیروهای زلزله بدست می آورد.
با استفاده از سیستم قالب تونلی امکان بتن ریزی همزمان سقف و دیوار بتنی و بصورت دوره گردش روزانه امکان پذیر است.
در این روش مدت زمان ساخت سازه های بتنی در مقایسه با سایر روش های مرسوم بسیار کوتاهتر است. همچنین علاوه بر کیفیت و دقت بالا در اجرای اسکلت بتنی باعث صرفه جویی قابل توجهی در نازک کاری و تاسیسات مکانیکی و برقی خواهد شد.
صرفه جویی در کاهش نیروی انسانی مورد نیاز و مدت زمان اجرا حدوداَ به ۵۰٪ نسبت به سایر روش های مرسوم می رسد. قالب های تونلی تا پانصد بار بدون نیاز به بازسازی و تعمیر قابل استفاده هستند.
بدلیل تکنولوژی ساخت پیشرفته قالب های فولادی در این سیستم، استقامت و دوام قالب ها زیاد است.
سیستم قالب فولادی دیوارهای منحنی شکل (FLEXO)
امکان اجرای قالب بندی دیوارهای دوار (دایره ای شکل) با قطر حداقل ۵ متر میسر است. (ضمناً با این قالب ها دیوارهای بتنی صاف نیز قابل اجرا هستند)
صفحات از قبل برای قطر (انحنا) مورد نیاز مونتاژ شده و زمان نصب قالب بندی دیوار را کاهش می دهند.
سطح بتنی بدست آمده کاملاً صیقلی و بدون نیاز به نازک کاری از دیگر مزایای استفاده از این قالب ها است.
سیستم قالب دیوارهای منحنی شکل مقاوم در برابر فشار جانبی بتن تازه معادل KN/m280 بوده و برای ساخت مخازن و دیوارهای بتنی دایره ای شکل طراحی شده است. با این قالب ها در صورت نیاز امکان اجرای دیوارهای بتنی صاف نیز وجود دارد.
ضخامت صفحات فولادی قالب ها ۴ میلیمتر است و از فولاد با حد جاری شدن بالا استفاده می شود لذا در برابر خستگی ناشی از بتن ریزی های متعدد مقاومت زیاد و عمر طولانی دارند.
تنظیم قطر انحنا مورد نظر در قالب ها به راحتی در کارگاه قبل از نصب امکان پذیر است.
صفحات قالب در محل درزها از یکدیگر جدا نمی شوند و به نظر می رسد کاملاً یکپارچه و به هم چسبیده هستند.
قالب بندی اعضا مخروطی شکل با استفاده از صفحات مخصوص (دارای فیلر و قسمت های الحاقی) امکان پذیر است. این صفحات قالب با داشتن سوراخ های موجود در قالب برای میله های فلزی رزوه شده (Tie-Rod)، نیاز به سوراخ کاری های اضافی در صفحات قالب را حذف می کنند.
سیستم قالب چوبی دیوارهای منحنی شکل (PLEXO)
امکان نصب و اجرای راحت و آسان و با قطرهای متفاوت و یا انحنای مورد نیاز.
با توجه به دوام بالای قطعات الحاقی فولادی فقط با تعویض صفحات قالب چوبی برای مدت طولانی قابل استفاده است.
به آسانی و سریع، برای قطر انحنا دیوار مورد نظر تنظیم و نصب می شود.
این قالب ها به طور وسیعی در سازه های دوار مانند مخازن آب – سیلوها و غیره استفاده می شوند و تا ارتفاع ۵/۷ متر می توان آنها را اسقرار داد و استفاده نمود. برای فشار بتن تازه معادل KN/m 260 طراحی شده اند.
سبکی صفحات قالب این سیستم امکان جابجایی راحت و آماده برای نصب را فراهم می آورد و همچنین زمان درگیر بودن جرثقیل را کاهش می دهد.
سیستم قالب لغزنده
سیستم لغزنده با جرثقیل – CCP
سکوهای این سیستم به همراه قالب های دارای سطح وسیع، به صورت لغزنده طراحی شده است.
سکوها می توانند با هر نوع قالب دیواری یکپارچه و یا تاشونده به راحتی مورد استفاده قرار بگیرند.
با توجه به جابجایی قالب و سکو به عنوان یک سیستم واحد، در مدت زمان استفاده از جرثقیل ۵۰ الی ۷۰ درصد صرفه جویی می شود.
تمامی سیستم، سوار بر آنکراژهای ویژه قابل برچیدن و کفشک های بالا رونده است. قرار دادن آنکراژ و کفشک جدید و سوار کردن آن بر روی سیستم تنها ۱۰ دقیقه طول می کشد.
این سیستم با صرفه جویی در مدت ساخت، اجرای پروژه ها را اقتصادی تر می کند. سیستم با در نظر گرفتن ایمنی در کار به عنوان معیار اصلی، طراحی شده است.
قطعات اضافی آنکراژ برای مقابله با وزش باد شدید که در ساختمان های مرتفع مورد نیاز است و همچنین مصالح آب بند (واتر استاپ) که در مخازن آب به کار می رود، موجود است.
سیستم لغزنده هیدرولیکی – HCP
این سیستم برای ساخت شافت بتن آرمه و دیوارهای بتنی در ساختمان های مرتفع مورد استفاده قرار می گیرد، امکان بالا رفتن اتوماتیک قالب دیوار سیستم سکو به طبقه بالایی بدون نیاز به جرثقیل وجود دارد.
هزینه این سیستم که بدون نیاز به تاور است، در مقایسه با سایر روش ها که نیاز به جرثقیل های برجی دارند، بسیار کم است.
این سیستم برای کار در ساختمان های بسیار مرتفع و در تحت اثر بادهای شدید طراحی شده است.
سیستم قالب لغزنده هیدرولیکی، فضای کار ایمن در ساختمان های مرتفع تامین کرده و برای تجهیزات و دیگر لوازم کار، فضای مناسبی فراهم می سازد و هزینه نیروی کار را کاهش می دهد.
این سیستم به وسیله پیستون های هیدرولیکی بالا می رود و از شش مدل متفاوت با تیپ های HCP100,200,400 که در آنها قالب ها از بالا آویزان می شوند و تیپ های HCP101،۲۰۱،۴۰۱ که در آنها قالب ها بر روی سکو حمل می شوند، تشکیل یافته است.
سیستم قالب هسته مرکزی لغزنده SHAFT
این سیستم قالب دیواری مکعبی فولادی است که برای ساخت دیوارهای هسته برشی در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد.
این سیستم دارای خصوصیت تاشوندگی است، بدون نیاز به هر گونه باز شدن و نصب مجدد در داخل شافت از سطح بتن جدا شده و به وسیله جرثقیل به طبقه بالا انتقال داده می شود.
این سیستم به علت سهولت در نصب و بر چیده شدن از نظر نیروی کار مقرون به صرفه است. به عنوان قالب بیرونی هسته برشی بتنی می تواند به همراه هر گونه سیستم قالب بندی مورد استفاده قرار بگیرد.
از این سیستم قالب بندی می توان برای هسته برشی یا بازشو تا شش متر عرض نیز بهره جست.
سیستم قالب دیوار
این سیستم متشکل از صفحات چوبی در تماس با بتن، همراه با پشت بند قائم از تیرهای چوبی H20 و قیدهای افقی فولادی روی تیرهای چوبی است. برای فشار بتن تازه معادل KN/m 250 طراحی شده است. صفحات قالب با جزئیات ساده به صورت روی هم یا در کنار هم و یا به صورت گوشه قابل بستن هستند.
صفحات استاندارد به طول ۱ متر تا ۳ متر و به عرض ۲۵ سانتی متر ساخته می شوند. انواع صفحات برای گو شه های قائم و زاویه دار و صفحات فیلر نیز قابل تهیه هستند.
این سیستم قالب دیواری همچنین برای دیوارهای با قالب از یک طرف مانند دیوارهای حائل، دیواره فونداسیون ها و دیواره سدها بدون نیاز به میله های تثبیت کننده فاصله، با استفاده از الحاقات مخصوص استفاده می شوند.
سیستم قالب بندی ستون
با استفاده از قیدهای افقی قابل تنظیم می توان ستون به ضلع تا ۲/۱ متر را بتن ریزی نمود.
برای فشار ماکزیمم بتن تازه معادل KN/m 2100 طراحی شده و قابل استفاده است.
دارای جزئیات ساده برای بستن و محکم کردن قالب ها در گوشه ها است.
این سیستم قالب ستون، ویژگی های سیستم قالب دیواری را نیز دارد. این سیستم سرعت در نصب و برپائی را داشته و امکان بتن ریزی سریع را می دهد.
جابجایی آسان، برپائی راحت و سریع در کارگاه از دیگر مزایای این سیستم است ضمناً امکان بتن ریزی ستون های با ارتفاع زیاد نیز وجود دارد.
قالب بندی ستون
ستون ها بتنی یک جز فشاری هستند که جهت انتقال نیروهای وارد بر ساختمان و سازه ها به زمین مورد استفاده قرار می گیرند . به طوری که می توان گفت ستون های مهمترین بخش یک سازه بتی است. دقت در اجرای صحیح جزئیات ستون از جمله آرماتور بندی ، قالب بندی و بتن ریزی، اثر بسزایی در مقاومت ساختمان در رخ دادن زلزله دارد. برای بالا بردن مقاومت ستون ها استفاده از ترکیب میلگرد و قالب بتن هست. با توجه به آسیب پذیر بودن آرماتورها در برابر رطوبت ، همچنین کاهش مقاومت آرماتورها در صورت وقوع آتش سوزی از بتن پوشیده شود.
قالب بندی تیر و شاهتیر
قالب بندی تیرها معمولاً از یک قطعه در کف و دو قطعه جانبی تشکیل می شود. معمولاً قالب کف با عرض دقیق تر ساخته می شود و مستقیماً بر روی سر شمع ها قرار می گیرد و قالب های کناره بر قالب کف مماس شده و آنها نیز روی سر شمع ها قرار داده می شوند (روی قالب کف تکیه نمی کنند). مشخص است که قالب های کناری از دو طرف به قالب های دال متصل خواهند شد. نحوه تعبیه این پشت بندها به نظر طراح بستگی خواهد داشت. شمع ها نیز جهت حمایت از قالب در زیر قطعه کف به صورت مستقیم یا با واسطه (به کمک تیرهای طولی) قرار خواهند گرفت.
مشخصات عمومی قالب بندی تیرها معمولاً بر اساس نکات فوق صورت می گیرد اما در حالت کلی این طراح است که این جزئیات را تعیین می نماید. در صورت استفاده از قالب های پیش ساخته آماده، نحوه اتصال قطعات به هم و شیوه حمایت از هر یک از قطعات توسط سازنده طراحی شده و در اختیار مصرف کننده قرار می گیرد.
طول دقیق و عملی قطعات کف و کناره قالب تیرها به روش قالب بندی بستگی دارد. اگر قالب کف تیر لب به لب با قالب ستون (یا شاهتیر) ساخته شود طول آن برابر دهانه آزاد تیر خواهد بود ولی اگر قالب کف با ضخامت قالب ستون (یا شاهتیر) همپوشانی داشته باشد و بر آنها تکیه نماید باید ضخامت قالب های ستون (یا شاهتیر) در دو طرف تیر را به دهانه آزاد آن اضافه کرد. در مورد قالب های کناره هم وضعیت همین طور است.
در موارد بسیاری از ساختمان های کامپوزیت (مرکب) می توان از سازه فولادی جهت قالب بندی بتنی استفاده کرد. نمونه بارز این نوع قالب بندی، قالب بندی تیرهای مرکبی است که در آن ها پروفیل فولادی کاملاً توسط بتن احاطه می شود. از این سیستم آویخته می توان برای بتن ریزی سقف ها بر روی اسکلت فولادی نیز استفاده کرد.
قالب بندی دال
می توان اجزای قالب دال (سقف) را به شرح زیر نام برد.
صفحه رویه یا جدار قالب که معمولاً از پانل های فلزی یا صفحات تخته چندلایی ساخته می شود.
پشت بند که صفحه رویه بر آن متکی است و باعث افزایش سختی صفحه رویه می شود.
تیرک ها که صفحه رویه و پشت بندها بر آن متکی هستند و بار وارده را به شمع ها و پایه های موقت انتقال می دهد.
شمع ها که بار کل مجموعه را به زمین منتقل می کنند.
قالب های سنتی
این نوع قالب ها معمولاً از ساخت در جای اجزای قالب به کمک چوب ایجاد می شوند. مهم ترین عیب این نوع قالب ها زمان بسیار زیادی است که صرف آن ها می شود و در پروژه های تولید انبوه قابل پذیرش نیست.
قالب بندی در ارتفاع
قالب بندی در ارتفاع عملیات قالبندی در ارتفاع بتن لغزنده عمودی: یکی از روش های اجرائی سازه های مرتفع مانند سیلوها ،روکش ها ،پایه های پل،هسته مرکزی ساختمانها و .. .. استفاده از قالب بتن لغزنده می باشد. قالب های لغزان قائم معمولا توسط جک هایی حرکت می کنند که…

دیوارهای یکطرفه
دیوارهای یکطرفه از آنجایی که در سیستم قالبندی دیوار های یکطرفه امکان استفاده از بولت وجود ندارد لذا باید برای مهار فشار جانبی از بولت های مدفون شده در پی و بدنه دیوار و همچنین از فریم های کانتیلیور و جک های مخصوص استفاده کرد. معمولا پیمانکاران برای اینکه هزینه…

انواع قالب بندی
انواع قالب بندی مرسوم ترین نوع قالب بندی با استفاده از قالبهای فلزی ، چوبی وفیبری انجام می گیرد. قالبهای فلزی: قالب بندی فلزی بهترین نوع قالب بندی می باشد. این گونه قالب ها از ورق آهنی st 377 ساخته می شوند . در صورتی که قالب های فلزی را…

قالب بندی سقف
قالب بندی سقف سقف های بتنی از لحاظ قالب بندی به دو دسته تقسیم می شوند. قالب بندی سقف های تیرچه بلوک قالب بندی سقف های دال بتنی قالب بندی سقف های تیرچه بلوک سقف های تیرچه بلوک سقف هایی هستند که سقف آنها توسط تیرچه و بلوک پوشیده می…
قالب بندی ستون
قالب بندی ستون با استفاده از قالب های فلزی مدولار در اندازه های مختلف اجرا می گردد. اندازه قالب فلزی بتن برای اجرای ستون بستگی به اندازه ستون دارد. به عنوان مثال برای ستون ۴۰*۴۰ می شود از قالب ۳۰ سا
سقف های بتنی از لحاظ قالب بندی به دو دسته تقسیم می شوند.
قالب بندی سقف های تیرچه بلوک
قالب بندی سقف های دال بتنی

قالب بندی سقف های تیرچه بلوک
سقف های تیرچه بلوک سقف هایی هستند که سقف آنها توسط تیرچه و بلوک پوشیده می شود و روی آنها عمل بتن ریزی انجام می شود.
در خیلی از موارد به جای بلوک یا سفال از یونولیت نیز استفاده می شود.
مهمترین قسمت قالب بندی سقف تیرچه بلوک قالب بندی تیر های بتنی می باشد .
قالب بندی تیربتنی
بعد از بتن ریزی ستون های قالب بندی تیرهای بتنی شروع می شود که با استفاده از لوله داربستی و قالب بتن یا در بعضی از موارد تخته سه لایی اجرا می گردد.
بعد از قالب بندی تیرها آرماتور بندی آن توسط نیروه های ماهر شروع می شود .
مرحله بعد از آرماتوربندی تیر ،آویز ها هستند که طبق نقشه سازه اجرا می گردد که در سقف های معمولی بین ۵ تا ۳۰ سانت می باشد.
بعد از بسته شدن آویز ها تیرچه ها با استفاده از جرثقیل در روی پودر ها قرارداده می شود
بعد از آن تیرچه توسط نیروی انسانی تقسیم شده و در جای مورد نطر خود دقیق قرار داده می شود.
حال نوبت به زیر سازی تیرچه ها می رسد. بعد از زیر سازی تیرچه ها سفال ،بلوک ، یا یونولیت بین تیرچه قرار داده می شود.
بعد از این مرحله که در قالب بندی سقف های تیرچه بلوک انجام می گیرد میلگرد حرارتی روی سقف بسته می شود.
بعد از آن قالب بندی دور سقف انجام شده و همچنین تایبیم ها بسته می شوند بعد از اتمام مراحل و ریز کاری ها مراحل انجام شده توسط ناظر ساختمان بازدید می شود و اگر ایرادی در کار باشد ایراد ها گفته می شود. بعد از انجام ایرادات گفته شده توسط ناظر بازدید دوباره صورت می گیرد اگر ایرادات برطرف شده باشد تاییدیه بتن ریزی داده می شود و بتن ریزی انجام می شود.
باز کردن سقف های تیرچه بلوک معمولا بین یک هفته تا ده روز بعد از بتن ریزی انجام می گیرد.

نمونه عکس در حال اجرای سقف تیرچه بلوک

قالب بندی سقف های دال بتنی
قالب بندی سقف های دال بتنی تفاوت هایی با قالب بندی سقف های تیرچه بوک دارد.
در سقف های تیرچه بلوک در زیر سقف فقط زیر پودر ها قالب بندی انجام می شود.
ولی در سقف های دال بتنی کل زیر سقف توسط قالب فلزی بتن یا تخته سه لایی قالب بندی می شود.
سقف های دال بتن با توجه به نقشه سازه مدل ها و اسم های متفاوتی دارد.
بعد از قالب بندی زیر سقف قالب ها روغن کاری می شود تا بتن به قالب ها نچسبد.
و بعد میلگردهای سقف بسته شده و قالب بندی دور سقف انجام می شود.
بعد از اتمام کامل شدن مراحل طبق نقشه سازه مهندس ناظر از سقف بازدید کرده و بعد از تایید سقف بتن ریزی انجام می گردد.
قالب بندی سقف های دال بتن در هوای معمولی معمولا بعد از ۱۰ تا ۱۴ روز باز می شود.

نمونه اجرا شده سقف دال بتن به صورت یوبوت

قالب بندی سقف وفنداسیون
نکات فنی واجرایی قالب بندی فنداسیون :
در این ساختمان از قالب اجری استفاده شده است. تیغه آجری به ضخامت22 با اندود ماسه سیمانی. بعد از اینکه بتن مگر ریخته شد و مقاومت لازم را بعد از یک روز به دست آورد اگر از قالب مدفون (آجر چینی) استفاده می شود نوبت به قالب بندی پی ها می رسد.

رعایت نکات زیر در قالب بندی برای هر چه بهتر اجرا شدن پی مفید است
1- یکنواخت بودن آجرچینی پی و ایجاد سطح صاف و بدون خلل و فرج برای پی ها مفید و بلکه لازم است.
2- مقاومت آجر چینی، در صورتی که پشت آن خاک دستی (خاک نا مناسب) باشد اهمیت زیادی دارد چرا که نیروی خاک به سمت داخل باعث شکسته شدن قالب آجری خواهد شد.
3- کشیدن نایلون بر روی جداره های قالب آجری برای اینکه در هنگام انجام عملیات بتن ریزی بتن سطح صافی را تشکیل دهد و شیره بتن توسط آجر کشیده نشود و در ضمن در پایان بتن ریزی راحت بتوان آجرها را بیرون آورد و برای مصارف دیگر بکار برد
مزایا و معایب قالبهای آجری
از مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
معمولاً ارزان تر تمام می شود.
در برابر حمله سولفات ها مقاوم می باشد.
از معایب قالب آجری می توان به :
جذب دوغاب بتن
کاهش مقاومت بتن
نکات فنی واجرایی آرماتور بندی وبتن ریزی :
آرماتور بندی و نصب صفحه ستونها
آرماتوربندی کاری تخصّصی می باشد و دقت و نظارت جدی بر آن الزامی است. در برخی شرایط تمام مقاومت پی را آرماتورها تامین می کنند.
مهندسین ناظر موظف هستند قبل از اجرای بتن ریزی از آرماتوربندی فونداسیون بازدید به عمل آورده و تا پایان بتن ریزی نظارت مستمر و مستقیم داشته باشند. ذکر چند مطلب در خصوص آشنایی با نکات اجرایی آرماتوربندی الزامی است :
1- به هیچ عنوان از آرماتورهای زنگ زده و یا آغشته به روغن نباید استفاده شود.در صورت آلودگی آرما تورها به روغن یا زنگ زدگی آنها، باید قبل از اجرای آرماتوربندی به پاکسازی آنها اقدام و بعد از تایید دستگاه نظارت به بتن ریزی اقدام گردد.
2-آرماتورها دو دسته طولی (آرماتورهای اصلی) و عرضی (خاموت) هستند. خاموتها وظیفه نگهداری آرماتورهای طولی و جلوگیری از کمانش آنها در هنگام فشارهای زیاد و چند کاربرد بسیار مهم دیگر دارند. لذا اهمیت رعایت ضوابط خاموت گذاری کمتر از آرماتورهای اصلی نیست.
فاصله خاموتها از یکدیگر باید حداکثر 20 سانتی متر باشند و دستگاه نظارت موظف است که در صورت عدم رعایت از سوی پیمانکار از اجرای بتن ریزی جلوگیری نماید.

3- الزاما خاموتها باید بوسیله سیم آرماتوربندی به تمام میلگردهای طولی مهار شوند این امر مهی است و میبایست توسط پیمانکار رعایت گردد و در صورت عدم توجه دستگاه نظارت موظف است از ادامه کار پیمانکار تا رفع نواقص فوق جلوگیری نماید.
4- تمام میلگردها باید توسط قیچی مخصوص بریده شود و جدا از بریدن میلگردها به کمک دستگاه هوا برش خودداری شود .باید توجه داشت که حرارت موجب افت کیفیت میلگردها می گردد
5- از خم کردن آرماتور در دمای پایین تر از 5 درجه سانتیگراد خودداری شود و از باز و بسته کردن خمها به منظور شکل دادن مجدد میلگردها جدا خودداری شود. در صورت مشاهده چنین مواردی باید به مهندس ناظر اعلام گردد تا مطابق ضوابط اقدام شود .
6- تمام میلگردها باید به صورت سرد و تا حد امکان با دستگاههای مکانیکی خم شوند. از خم کردن آرماتورها و بولتهای صفحه های ستون به کمک حرارت ( هوابرش ) جدا خودداری شود.
7- توجه داشته باشید که آرماتوربندی را که توسط مهندس ناظر تایید شده است نباید قبل از بتن ریزی تغییر داد (خصوصا از خارج کردن میلگردها جدا خودداری نمایید و در صورت مشاهده سریعا به مهندس ناظرباید گزارش داد.)
8- فاصله بین میلگردها تا سطح قالب بندی حداقل باید 5/2 سانتی متر باشد تا پوشش بتنی روی میلگردها دارای ضخامت مناسبی باشد و علاوه بر ایجاد پیوستگی بین بتن و میلگرد، محافظت میلگردها در برابر خوردگی و زنگ زدگی انجام شود.
نکته: رعایت نکردن فاصله بین میلگردها و جداره قالب باعث از بین رفتن سریع پی می شود. فاصله مناسب بین میلگرد و دیواره قالب باعث استحکام و بالارفتن عمر پی و در نتیجه سازه و بالا رفتن مقاومت در برابر زلزله خواهد شد.
علاوه بر رعایت ضوابط فنی واجرایی عملیات آرماتور بندی و بتن ریزی ، فاصله میلگردها تا سطح آزاد بتن در مورد فنداسیون نباید از 4 سانتی متر کمتر باشد .
در این پروژه ارماتور های طولی و عرضی و همچنین تقویتی طبق نقشه اجرا و پس از تایید مهندس ناظر اماده بتن ریزی گردید.
اجرای سقف تیرچه و بلوک
انواع مختلفی از سقف ممکن است در یک سازه ساختمانی استفاده شود : سقفهای طاق ضربی ،سقف مرکب ،تیرچه وبلوک ، سیستمهای بادی وغیره وجود دارند که هر کدام از آنها بنا به ویژگیهای خاص خود در جاهای مختلف استفاده می کنند .
در این پروژه سقفها از نوع تیرچه و بلوک بود ، تیرچه هایی که از قالب فندله استفاده می شود وبلوکهای سفالی .
اجرای سقف تیرچه بلوک هم خود دارای مراحل مختلفی است ،ولی نکته مهم قبل از دست بکار شدن حتی از مدتی قبل متره وبرآورد مصالح وهزینه آن است که توسط پیمانکار انجام شده تا در درجه اول تخمین خوبی از هزینه آن داشته باشد هم اینکه نسبت به تهیه مصالح مورد نیاز اقدام نماید
مراحل مختلف اجرای سقف تیرچه وبلوک بصورت زیر است:
1- ساخت تیرچه ها:
خود ساخت تیرچه ها نیز شامل دو مرحله است: جوش دادن تیرچه ها و ریختن بتن تیرچه
طبق نقشه های اجرایی که در دست پیمانکار قرار دارد جهت تیر ریزی سقف همینطور مشخصات تیر چه ها ی با طولها ی مختلف معلوم است .
میلگرد پایینی ، میلگرد بالایی و زیگزال تیرچه مشخص و طبق آن به تعداد مورد نیاز تیرچه جوش داده و آماده می شود.
جوشکاری تیرچه ها معمولا با الکترود به ضخامت 3 میلیمتر وبا آمپراژ پایین انجام می شود گاهی مواقع تیرچه ها را هنگام ساخت وجوش دادن طوری می سازند که نیازی به ریختن ودوغاب ریزی نداشته باشد .بدینطریق که به جای میلگرد پایین از ورق استفاده می کنند ودر هنگام اجرا بلوک سفالی یا سیمانی را روی آن قرار می دهند .
ریختن بتن تیرچه :
بتن تیرچه ترکیبی پر سیمان از آب و ماسه شسته و سیمان است که طرز ساخت ونوع آن بسیار شبیه دوغابی است که هنگام سنگکاری وکاشیکاری پشت سنگ وکاشی می ریزند
قالب های تیرچه بر دو نوعند : قالبهای فلزی و قالبهای سفالی ( فندله ) .
از ناودانی 10 می توان به عنوان قالب فلزی استفاده کرد برای جلوگیری از چسبیدن بتن به قالب و همینطور جلوگیری از زنگ زدن آن، بوسیله روغن سوخته داخل آن را چرب می کنند قالبهای سفالی که بر روی تیرچه باقی می مانند (فندله ها ) بصورت فله و پالتی عرضه می شوند فندله های فله ای یصورت قالب اولیه آن است و سر کار باید ابتدا آن جدا کرد و استفاده نمود که بر اثر ضربه پرت این فندله ها زیاد می شود.
فندله های پالتی جداسازی شده و بسته بندی شده عرضه می شود که بنظر می رسد بدلیل شکسته شدن بیشتر فندله های فله ای می توان فندله های پالتی را اقتصادی تر دانست ولی از همه اقتصادی تر استفاده از قالب های فلزی است .
مهمترین مسئله بعد از ساخت تیرچه ها و ریختن دوغاب آنها آب دادن به آن می باشد ، تا چند روز بعد از ریخته شدن باید آنها را هر روزه آب داد .
2- اسقرار تیرچه ها در محل خود :
با توجه به پلان تیرریزی تیرچه هارا روی دهانه های خود قرار می دهند. یقینا( برای اطمینان از اینکه تیرچه ها کوچک نیستند ) باید از یکطرف میلگردهای آن برش بخورند این برش توسط دستگاه سنگ فرز انجام می شود ، در بعضی از کارگاهها هم بوسیله هوابرش میلگرد ها را می برند که این کار غلط است .
طبق ضوابط ومقررات ساختمان برش میلگرد از هر جایی باید توسط قیچی یا گیوتین ویا سنگ فرز انجام شود .
پس از بریدن اضافی تیرچه ها آنها را در جای خود قرار می دهند.
3- تقسیم کردن تیرچه ها :
با گذاشتن یک سفال در هر طرف تیرچه ها انها را تقسیم می کنند و اگر بجای سفال از یونولیت استفاده می کنند تقسیم کردن تیرچه ها توسط یونولیت انجام می شود.
4- بستن چهارتراش زیر تیرچه ها :
بر اساس اندازه دهانه باربر تصمیم گیری می شود که چندتا چهارتراش برای یک دهنه مورد نیاز است 0معمولا برای دهانه های 3 تا 4 متری بستن دو چهارتراش بفاصله یک متر از یکدیگر کفایت می کند ، چهارتراش ها را بوسیله سیم مفتول به تیرچه ها می بندند.
5-شمع زنی وجک زنی:
برای اینکه در هنگام بتن ریزی به یکباره بار با وزن مخصوص زیادی به سقف وارد می شود وتیرچه ها تحمل بار بتن روی خود را ندارند و بتن هم بصورت خمیری است برای جلوگیری از خراب شدن سقف باید آن را مهار کرد ، اینکار توسط زدن جکها وشمعهایی زیر چهارتراش ها انجام می شود ،جکهای فلزی وسیله های بسیار کارا و پرانعطافی برای این منظور هستند ، درست است که هزینه خرید این جکها بیشتراز شمعهای چوبی است ولی بدلیل انعطاف پذیری آن و عمر طولانی که دارد در نهایت اقتصادی تر بنظر می رسد.
بنا به تجربه در کارگاههای ساختمانی در دهانه های مختلف تعداد جکهای معینی استفاده می شود که البته باید تعداد این جکها را نیز محاسبه نمود .
این مرحله از اجرای سقف به لحاظ اجرایی مهمتر به نظر می رسد ، هر گونه اهمال در اجرای این بخش صدمه های احتمالی زیادی درهنگام بتن ریزی بوجود خواهد آورد . شکم دادن سقف به سمت پایین (خیز زیاد آن ) وحتی از آن بدتر ممکن است سقف به یکباره موقع بتن ریزی خراب شود.
6-سفال چینی وبستن تخته های قالب:
در این مرحله و بعد از بستن زیر سقف باقی سفالها ( یا یونولیت ) را می چینند .
رعایت فاصله سفالها از پل ، رعایت فاصله کلافهای عرضی (tie beam ) باید در این مرحله صورت پذیرد . بعد از آن هر جایی که ممکن است هنگام بتن ریزی ، بتن از آن ( از روی سقف ) به بیرون فرار کند باید توسط تخته های قالب بسته شود .
زیر کلافهای عرضی ، دو سر تیرچه ها ، دور تا دور سقف از جاهای معمول برای بستن تخته است قراردادن میلگردهای کلاف عرضی و اودکاهای سر تیرچه ها ، میلگردهای ممان منفی ودر نهایت بستن میلگرد حرارتی:
در تمامی این موارد قطر میلگرد ، اندازه آن ، نوع میلگرد ، فاصله دومیلگرد کنار هم و حتی شکل آن در نقشه ها مشخص است که باید هرکدام رابترتیب اجرا نمود . برای خمهای احتمالی این میلگرد ها از دستگاه آرماتوربندی استفاده می شود .
اجرای هرکدام از این بخشها نیاز به نظارت و سرکشی دارد که توسط مهندسین کارگاه وناظر باید صورت بگیرد. بعد از انجام تمامی این موارد سقف آماده بتن ریزی می شود.
7- بتن ریزی :
این مرحله از اجرای سقف هم به نوبه خود بسیار مهم است نظارت بر اختلاط درست بتن باید توسط مهندسین کارگاه و ناظر انجام شود . توضیح در مورد نحوه تهیه و اختلاط آن به تفصیل در قسمت بتن ریزی فونداسیون بیان شد با این تفاوت که در بتن ریزی سقف از دستگاه پمپاژ بتن ویا جرثقیل بالابر استفاده می شود .
هنگام بتن ریزی باید محل کلافهای عرضی ، دو سر تیرچه ها که به پل متصل می شوند، میان خود تیرچه ها باید بتن خوب ویبره شود و بعد از پخش شدن بتن روی سقف باید آن را تخته ماله کشید ، ولی نباید آن را لیسه ای کرد.
نکته مهم در هنگام اجرای سقف مشخص کردن محل داکتها ، محل عبور کانال کولر ، لوله های هواکش ولوله های فاضلاب می باشد که می توان برای جلوگیری از خرابیهای بعدی قبل از بتن ریزی این محلها را مشخص کرد واز ریخته شدن بتن در آنجا جلوگیری کرد.
8- مراقبت از بتن:
نکته مهم بعد از بتن ریزی مراقبت از آن است ، سقف بدلیل وسیع بودن آن بسیار متاثر از شرایط جوی است . در روزهای گرم تبخیر آب آن زیاد است که باید با آب دادن مکرر بتن سقف از متوقف شدن روند ترکیبات شیمیایی سیمان جلوگیری نمود .
در روزهای سرد هم بدلیل امکان یخ زدن آب بتن باید برای جلوگیری از آن تمهیدات خاصی اندیشید گاهی مواقع روی سقف را می پوشانند وزیر آن آتش روشن می کنند.
بعد از 7 روز از بتن ریزی می توان زیر سقف را باز نمود وسقف بعدی را روی آن اجرا کرد.
– کوبیاکس: مطالعات در زمینه سبک سازی و حذف بتن ناکارآمد از سال ۱۹۸۵ در دانشگاه های آلمان و مجموعه شرکت های گروه فناوری های کوبیاکس درسال ۱۹۹۷ با همراهی مهندسین و متخصصینی از سوئیس و دیگر کشورهای اتحادیه اروپا پایه ریزی و تآسیس شده است و اکنون تبدیل به یک مجموعه متخصص در مورد اسلب های تخت سبک با بتن مسلح شده است.
این دانش از سال ۱۳۸۷ به صورت انحصاری در ایران و تعدادی از کشورهای منطقه در اختیار کوبیاکس ایران است.

دلایل انتخاب و ورود این تکنولوژی توسط کوبیاکس ایران به کشور
دلایل انتخاب و ورود تکنولوژی کوبیاکس توسط کوبیاکس ایران به کشور عبارتند از:
صنعتی سازی
عدم نیاز به سرمایه گذاری زیاد برای احداث کارخانجات مواد اولیه
عدم نیاز به نیروی کار خیلی متخصص و امکان استفاده از نیروهای موجود
امکان احداث کارخانجات تولیدی در اقصی نقاط کشور
عدم وابستگی به خارج از کشور
سازگاری با مباحث و مقررات ملی ساختمانی کشور
اقتصادی بودن تکنولوژی و امکان رقابت با سیستم های رایج
انعطاف پذیری سیستم در ارتباط با مسآله معماری و سازه ای
تکنولوژی دوستدار محیط زیست
مفهوم کوبیاکس
Cobiaxاساس طراحی تکنولوژی Cobiax مبنی است بر سقف سازه ای با ویژگی "سقف دال ۲ طرفه" مشابه سقف های بتنی دال ۲ طرفه مرسوم با این تفاوت که هسته بتن مرکزی در محل هایی که کاربرد سازه ای ندارد با گوی های توخالی جایگزین می گردد. (جنس این گوی ها پلی اتیلن بازیافت یا پلی پروپیلن می باشد)
بدین صورت که این گوی ها در حدفاصل مش های میلگردی بالا و پایین قرار می گیرند. با توجه به اینکه در دال های بتنی ۲ طرفه مشکل تحمل نیروی برشی وجود ندارد، مشکل طراحی این نوع سقف بر مبنای حذف قسمتی از بتن میانی و ایفای عملکرد دال ۲ طرفه می باشد.
در فنآوری Cobiax با حذف بار مرده غیرسازه ای خاصیت باربری ۲ محوره همچنان حفظ می گردد. همچنین با شکل گیری غشای بتنی مستحکم در قسمت فوقانی و تحتانی دال به همراه شکل گیری شبکه تیرچه های داخلی در ۲ امتداد در اثر قراردهی گوی ها در سرتا سر فضای میانی دال بتنی می توان باربری مناسبی را برای این دال متصور شد.
اجزای این سیستم عبارتند از:
مدول قفسه ای (گوی های پلاستیکی به همراه خرپای فولادی(
دال بتن آرمه

قابلیت های دیگر کوبیاکس
کوبیاکس قابلیت انطباق با هر گونه معماری را دارا است. نحوه چیدمان گوی های توخالی، اندازه و شکل دال بتنی بر اساس مقتضیات پروژه تعیین می گردند. کوبیاکس را می توان همراه با تکنیک های ساختمانی از قبیل پس کشیدگی و یا سازه های مرکب در دهانه بلندتر از ۱۸ متر مورد استفاده قرار داد.
اجرای تاسیسات الکترونیکی و مکانیکی مشابه روش های سنتی و با قابلیت اجرا در ضخامت دال همانند تصاویر زیر می باشد.

مزایای سیستم کوبیاکس در مقایسه با سایر سقف های رایج

در سیستم Cobiax اعضای دال سقف شامل بتن، آرماتور، توپی های توخالی پلاستیکی، و قفسه مسلح می باشد. توپ های توخالی در هسته مرکزی قفسه مسلح قرار گرفته و یک قفسه مدولار مسلح ایجاد می کند. این کیج مسلح مابین ۲ لایه آرماتور زیرین و رویین دال قرار گرفته و با حذف بتن غیرباربر از درون دال موجب سبک سازی آن می شود. در این سازه سیستم مقاوم در برابر نیروهای جانبی سازه شامل ترکیب دال و ستون (تقریباً قاب ساده) و دیوار برشی بتنی با شکل پذیری متوسط می باشد.
مزایای فنی
مزایای فنی سیستم کوبیاکس عبارتند از:
باربری ۲ محوره
بهینه سازی المان های عمودی مانند ستون ها و دیوارهای برشی (ستون های لاغرتر، کاهش ۴۰ درصدی حجمی و عددی ستون ها)
بهینه سازی دال و فونداسیون (کاهش بارهای وارد بر پی، دال های تا ۳۰ درصد سبک تر)
بهینه سازی المان های سخت کننده (کاهش بارهای افقی
کاهش ارتفاع کلی سازه (بهینه سازی ارتفاع سقف
کنترل خیز بهتر
مقاومت بهتر در برابر نیروهای زلزله (کاهش اثر آسیب های لرزه ای، کاهش ارتفاع و سبک شدن سازه
حذف تمام تیرهای اصلی
مزایای معماری
.
.
مزایای معماری سیستم کوبیاکس عبارتند از:
انعطاف پذیری در پلان معماری (کاهش عددی ستون ها
قابلیت پذیرش کاربری های گوناگون
سهولت تغییر کاربری افقی و عمودی
امکان اجرای کنسول تا ۷ متر
امکان ایجاد بازشو در هر شکل و اندازه در سقف
افزایش فضای مفید (قابلیت اجرای دهانه تا ۱۸ متر بدون اجرای ستون
مزایای اقتصادی
مزایای اقتصادی سیستم کوبیاکس عبارتند از:
کاهش مصرف بتن
کاهش المان های سازه ای
کاهش مصرف آرماتور
کاهش زمان ساخت
کاهش هزینه های اجرای تاسیسات (حذف تیرها و مشکلات ناشی از آویز تیرها
کاهش ارتفاع کلی سازه به دلیل بهینه سازی ارتفاع سقف
یکی از مصالح نوین که چندیست توسط شرکت های ایرانی از بازار سوءیس وارد ایران شده است کوبیاکس می باشدکه در انعطاف پذیری در معماری بسیار موثر است. فناوری کوبیاکس با فراهم سازی امکان اجرای یک دال بتنی یکپارچه در دهانه های بزرگ تا دهانه هایی تا ۱۸ متر بدون استفاده از تیر ؛ به طور کلی موجب صرفه جویی در مصالح و کاهش هزینه های ساخت می گردد. اساس طراحی تکنولوژی Cobiax مبنی است بر سقف سازه ای با ویژگی "سقف دال ۲ طرفه" مشابه سقف های بتنی دال ۲ طرفه مرسوم با این تفاوت که هسته بتن مرکزی در محل هایی که کاربرد سازه ای ندارد با گوی های توخالی جایگزین می گردد. (جنس این گوی ها پلی اتیلن بازیافت یا پلی پروپیلن می باشد) بدین صورت که این گوی ها در حدفاصل مش های میلگردی بالا و پایین قرار می گیرند. با توجه به اینکه در دال های بتنی ۲ طرفه مشکل تحمل نیروی برشی وجود ندارد، مشکل طراحی این نوع سقف بر مبنای حذف قسمتی از بتن میانی و ایفای عملکرد دال ۲ طرفه می باشد.در فنآوری Cobiax با حذف بار مرده غیرسازه ای خاصیت باربری ۲ محوره همچنان حفظ می گردد. همچنین با شکل گیری غشای بتنی مستحکم در قسمت فوقانی و تحتانی دال به همراه شکل گیری شبکه تیرچه های داخلی در ۲ امتداد در اثر قراردهی گوی ها در سرتا سر فضای میانی دال بتنی می توان باربری مناسبی را برای این دال متصور شد.
(اصول طراحی :
در فناوری کوبیاکس بار مرده غیرسازه ای در دال سقف حذف و خاصیت مقاومت دو محوره حفظ می گردد.همچنین با شکل گیری غشایی بتنی مستحکم در قسمت فوقانی و تحتانی دال به همراه شکل گیری شبکه تیرچه های داخلی در دو امتداد در اثر قرار دهی گوی های توخالی در سرتاسر فضای میانی دال بتنی می توان باربری بسیار مناسبی را برای این دال متصور شد.
(روش اجرا:
در حد فاصل مش های میلگردی بالا و پایین به جای بتن غیر سازه ای ، گوی های پلاستیکی تو خالی از جنس پلی اتیلن بازیافتی قرار می گیرند.نتیجه این امر :
دالی است که حدودا 30 درصد وزن کمتری نسبت به یک دال مشابه توپر دارد.
این موضوع باعث میشود صرفه جویی قابل ملاحظه ای در وزن تمام شده سقف و مواد اولیه و مصالح کل ساختمان حاصل شود و همچنین کاهش هزینه های اجرایی سازه را به دنبال دارد .
(مزایای سیستم کوبیاکس در مقایسه با سایر سقف های رایج:
در سیستم Cobiax اعضای دال سقف شامل بتن، آرماتور، توپی های توخالی پلاستیکی، و قفسه مسلح می باشد.
توپی های توخالی در هسته مرکزی قفسه مسلح قرار گرفته و یک قفسه مدولار مسلح ایجاد می کند. این کیج مسلح مابین ۲ لایه آرماتور زیرین و رویین دال قرار گرفته و با حذف بتن غیرباربر از درون دال موجب سبک سازی آن می شود. در این سازه سیستم مقاوم در برابر نیروهای جانبی سازه شامل ترکیب دال و ستون (تقریباً قاب ساده) و دیوار برشی بتنی با شکل پذیری متوسط می باشد.
(مزایای فنی:
مزایای فنی سیستم کوبیاکس عبارتند از:
1-باربری ۲ محوره
2-بهینه سازی المان های عمودی مانند ستون ها و دیوارهای برشی (ستون های لاغرتر، کاهش ۴۰ درصدی حجمی و عددی ستون ها) ،بهینه سازی دال و فونداسیون (کاهش بارهای وارد بر پی، دال های تا ۳۰ درصد سبک تر) ،بهینه سازی المان های سخت کننده (کاهش بارهای افقی)
3-کاهش ارتفاع کلی سازه (بهینه سازی ارتفاع سقف)
4-کنترل خیز بهتر
5-مقاومت بهتر در برابر نیروهای زلزله (کاهش اثر آسیب های لرزه ای، کاهش ارتفاع و سبک شدن سازه)
6-حذف تمام تیرهای اصلی
(مزایای اقتصادی:
مزایای اقتصادی سیستم کوبیاکس عبارتند از:
1-کاهش مصرف بتن
2-کاهش المان های سازه ای
3-کاهش مصرف آرماتور
4-کاهش زمان ساخت
5-کاهش هزینه های اجرای تاسیسات (حذف تیرها و مشکلات ناشی از آویز تیرها)
6-کاهش ارتفاع کلی سازه به دلیل بهینه سازی ارتفاع سقف
(دلایل انتخاب و ورود تکنولوژی کوبیاکس به کشور عبارتد از:
1)صنعتی سازی
2)عدم نیاز به سرمایه گذاری زیاد برای احداث کارخانجات مواد اولیه
3)عدم نیاز به نیروی کار خیلی متخصص و امکان استفاده از نیروهای موجود
4)امکان احداث کارخانجات تولیدی در اقصی نقاط کشور
5)عدم وابستگی به خارج از کشور سازگاری با مباحث و مقررات ملی ساختمانی کشور
6)اقتصادی بودن تکنولوژی و امکان رقابت با سیستم های رایج
7)انعطاف پذیری سیستم در ارتباط با مسآله معماری و سازه ای
8)تکنولوژی دوستدار محیط زیست
2-قاب سبک فلزی( (Lightweight Steel Frame یا LSF
سیستم LSF سریعترین روش در صنعت ساختمان است که بر مبنای استاندارد های کانادا و استرالیا میباشد . این سیستم یکی از مناسب ترین سیستم های ساختمانی است که امروزه در جهان مورداستفاده قرار می گیرد.
( طراحی :
جهت طرح درست و مناسب سازه LSF ضروری است سازه به صورت سه بعدی و با دقت بالا به همراه تمام جزئیات مدل شود این کار توسط نرم افزار اختصاصی FRAME BUILDER شرکت genesis به عنوان یکی از پیشرفته ترین نرم افزارهای طراحی سازه در دنیا دارای مشخصه های بارز طراحی حرفه ای به همراه ارائه جزئیات اجرایی در کلیه ساختمانها می باشد . نرم افراز فوق کلیه اطلاعات ، نقشه ها و راهکارهای لازم را به منظور بهبود عملیات اجرایی ساختمان و همچنین صرفه اقتصادی مطلوب دراستفاده از فریم های ساخته شده از فولاد سبک LSF را در اختیار مجریان ، مشتریان و بهره برداران قرار می دهد .
پس از ایجاد مدل سه بعدی ( مجازی ) از ساختمان مورد نظر ، قاب بندی مناسب براساس محاسبات و اصول مهندسی صورت می گیرد و سپس نقشه های تولید و نصب پانل ها با در نظر گرفتن تمامی جزئیات و ملاحظات مهندسی بطور مشخص تهیه می گردد .
نقشه ها به گروه های مختلف به شرح ذیل تقسیم می شوند :
1-نقشه دیوارها و سقف ها واتصالات مربوطه شامل اندازه اعضای سازه ای ، ضخامت ورقها ، فواصل اعضاء ، محل دیوارهای باربر و غیر باربر ، جزئیات اتصالات و ملاحظات مربوط به نکات آیین نامه ای
2- نقشه بام و خرپاها ( در صورت لزوم ) و اتصالات مربوطه شامل نقشه های تولید خرپاها ، بادبندی بام ها ، اتصالات و نکات آیین نامه ای
( مهمترین ویژگی های سیستم LSF :
1- سیستم سازه های فولادی سبک LSF مناسب ترین روش برای اضافه کردن یک یا دو طبقه به ساختمانهایی است که قبلا ساخته شده است زیرا :
1-1- با توجه به سبک بودن مصالح مصرفی بار اضافی به سازه زیرین وارد نمی شود.
1-2- مشکلات و کثیف کاری بنایی سنتی که اغلب موجب بروز مشکل و نارضایتی ساکنین واحدهای زیرین می گردد وجود ندارد.
1-3- زمان اجرا بسیار کوتاه و سریع خواهد بود.
1-4- پس از اجرای نما، نمای طبقه اضافه شده با سایر طبقات زیرین کاملا یکسان و یکدست خواهد یود.
1-5- با اجرای یک سقف زیبا می توان شکوه خاصی به کل ساختمان بخشید.
1-6- کلیه الزامات استانداردهای مربوط به ساختمان برآورده میگردد.
2- سیستم سازه های فولادی سبک LSF مناسب ترین روش برای ساخت ویلا در منطق مختلف است زیرا:
2-1- مزیت اصلی این سیستم سرعت قابل ملاحظه در اجرای آن میباشد به نحوی که مدت زمان اجرای یک واحد ویلائی بصورت تمام شده حدود 60 روز کاری بر آورد میگردد.
2-2- در این سیستم اجزا سازه ای، با اتصالات پیچی به هم متصل شده و تشکیل یک سیستم یکپارچه ساختمانی مقاوم در برابرزلزله را می دهد.
2-3- با اجرای سقف با طرحهای جذاب و پوشش با پنلهای زیبا می توان جلوه خاصی به ویلا بخشید.
2-4- با توجه به این که جنس تمام پروفیلها گالوانیزه است سازه در برابر خوردگی و زنگ زدگی بخصوص در هوای شرجی مثل نواحی شمالی و جنوبی کشور بسیار مقاوم خواهد بود.
2-5- عایقهای صوتی موجود در این سیستم موجب کاهش چشمگیر انتقال اصوات محیطی به داخل ساختمان و در نتیجه فراهم شدن بالاترین میزان آرامش و راحتی در فضای داخلی می گردد.
2-6- تمام مصالح مصرفی در این سیستم دارای مقاومت بالا در برابر آتش می باشد.
2-7- به دلیل استفاده از مصالح پیش ساخته و کوتاه بودن زمان نصب و حمل و نقل کم حجم، امکان ساخت ویلا در دورترین مکانهای کوهستانی و جنگلی فراهم می گردد.
3- سیستم سازه های فولادی سبک LSF ، یک سیستم سازه ای پیشرفته است که در انواع ساخت و سازها مانند خانه های ویلایی، ساختمانهای مسکونی، اداری و صنعتی یک تا سه طبقه، هتل ها و هتل آپارتمانها، ساختمانهای مدارس و دانشگاهی، رستورانها و …. دارای کاربرد می باشد. در این سیستم اجزا سازه ای، با اتصالات پیچی به هم متصل شده و تشکیل یک سیستم یکپارچه ساختمانی مقاوم در برابر باد، زلزله، برف و … را می دهد.
( بخش های مختلف سازه فولادی سبک :
1- پی: برای انتقال بار یک سازه به خاک، نیاز به یک سازه میانی می باشد که این بار را بدون ایجاد تغییر شکل های زیاد به زمین منتقل کند. در سیستم قاب فولادی سبک، به دلیل وزن کم سازه و ذیوارها، از پی های نواری و در صورت ضعیف بودن خاک از پی های گسترده استفاده می شود. مقدار ضخامت پی در این سازه به دلیل سبک بودن، بسیار کم است و مقدار حداقل در نظر گرفته می شود.
اتصال سازه سبک به پی، با استفاده از دو روش زیر انجام می شود :
*الف: نصب ستونک( اعضای عمودی سازه ) به پی، که به صورت مستقیم از طریق میله های اتصال به پی وصل می شوند.
*ب: اتصال لاوک ( اعضای افقی سازه ) به پی، که در این روش ابتدا لاوک ها به میله های اتصال پی بسته شده و سپس ستونک ها به لاوک ها متصل می شود.
2-کف کاذب: این سیستم برای بالاتر قرار گرفتن کف تمام شده ساختمان و ایجاد یک فضای خالی در زیر سازه استفاده می شود و با ایجاد یک فضای خالی در کف سازه علاوه بر تهویه طبیعی در زیر ساختمان، در مناطق مرطوب و از جمع شدن رطوبت و آب جلوگیری می کند و همچنین باعث اجرای ساده شبکه فاضلاب و جلوگیری از ورود حشرات و حیوانات موذی می شود.
3- سازه کف: در این بخش از سازه، تیرچه هایی به تیرهای اصلی متصل می شوند و قاب کف را تشکیل می دهند. پوشش نهایی سازه کف میتواند از بتن یا روکش های دیگر باشد.
4- دیوار: در سازه فولادی سبک، بار جانبی و بار ثقلی را دیوارها تحمل می کنند. دیوارها به صورت توخالی هستند و می توان این فاصله خالی را با بتن سبک یا فوم پلی استایرن پر کرد.
5- سقف: برای اجرای سقف در این سازه از دو روش میتوان استفاده کرد: سقف قاب بندی شده و سقف خرپایی.
( اجزای LSF :
سازه هایLSF بصورت پانل تولید شده و اجزای هر پانل عبارتند از :
:Studاعضای قائم باربر :Trackاعضای همبند قاب
:Joist اعضای خمش سقف: Flat Strap اعضای باربر جانبی
این ساختمان ها از 3جزءاصلی شامل:مقاطع متشکل از ورق های فولادی سرد نوردشده برای سازه،صفحات تخته گچی به عنوان پوشش رویه درونی ولایه عایق حرارتی و صوتی تشکیل میشوند و همچنین اتصالات این سیستم به صورت پیچهای خودکار و جوش CO2 در شرایط کارخانه ای میباشد مقاطع مورد استفاده در این سیستمU ،C، Z است، که معمولاً با اتصالات سرد به یکدیگر متصل می شوند.
هر دیوار از تعدادی اجزای عمومی C شکل (استاد) به فواصل 40 تا 60 سانتی متر، که در بالا و پایین به اجزای افقی ناودانی U یا C شکل)تراک یا رانر) متصل شده اند، تشکیل می شود. در صورتی که از مقاطع C شکل به عنوان تراک (رانر (استفاده شود، لازم است برش هایی در محل نصب استاد انجام گیرد.
استادها (Studs) :
مقاطع C شکل که به صورت قائم نصب می شوند Stud نام دارند که به عنوان دیوار باربر مورد استفاده قرار می گیرند و فشار بار وارده را تحمل می نمایند
یک سیستم سازه ای باربر ثقلی است که قابلیت ترکیب شدن با سیستم سازه ای دیگر، مانند دیوارهای بتن مسلح سازه ای را دارد. در ساختمان های کوتاه به صورت سیستم سازه ای مختلط بکار می رود. استفاده از اشکال مختلف آن طبق آیین نامه مجاز بوده است. مقاطع آن دارای ابعاد متنوع و محدوده تغییرات ضخامتی بین 2.5 تا 6/0 میلیمتر می باشند. اتصال LSFبه شالوده به واسطه کلاف افقی با مقطع c، شکل می گیرد. اجزاء قائم به عنوان عضو باربر ستونی در بارهای ثقلی عمل می کند، برخی از این اعضا در دهانه مهاربندی جانبی سازه علاوه بر بار ثقلی، متحمل نیروهای ناشی از بار جانبی هم بوده که تحت نام وادار(stud) در سیستم معرفی شده اند. سقف این سازه ها متشکل از تیرچه های فلزی سردنوردشده است. تیرها و تیرچه ها عمدتا دارای مقاطع با اشکال cوz می باشند. پوشش سقف با دال بتنی در صورت یکپارچگی لازم بین بتن و پروفیل فولادی تیرچه، می تواند به عنوان سقف مرکب فلزی طراحی شود. به منظور باربری جانبی سازه در امتداد اصلی متعامد، از دهانه های بار برجانبی استفاده می شود (Load Bearing Wall)

دهانه های باربر به 4روش ایجاد می شوند:
1. سیستم دهانه های مهاربندی با اعضای قطری
2.سیستم دیوار برشی با ورق فولادی نازک
3. سیستم دیوار باربر با پوشش OSB
4.سیستم دیوار برشی بتن مسلح
که مهاربندی با اعضاء قطری برای ساختمان های تا 2طبقه مسکونی و سیستم باربر جانبی دیوار برشی بتن مسلح تا 4طبقه مسکونی مجازاست.انتقال حرارتی کم، آن را برای استفاده دائم مانند: ساختمان های مسکونی با مشکلاتی روبرو می سازد ولی عملکردش برای استفاده های منقطع مناسب است. عملکرد صوتی دیوارها و سقف های ساخته شده درصورت رعایت تمهیدات پاسخ گوی انتظارات تعیین شده مقررات ملی ساختمان می باشد.
مواد تشکیل دهنده LSF بار حریق ندارند ولی پروفیل های سرد نورد شده مقاومت کمی در برابر حریق دارند و بایستی بخوبی محافظت گردند، که یکی از دلایل کاربرد گچ به عنوان پوشش داخلی رسیدن به این هدف است

تراک ها (Trucks)
مقاطع U شکل که به صورت افقی در سازه نصب می شوند رانرها هستند که وظیفه یکپارچگی و اتصال قطعات Stud به یکدیگر و تشکیل پانل های دیواری و تقویت سازه را برعهده دارند و کشش را تحمل می نمایند
جویست ها (Joists)
مقاطع C شکل که به صورت افقی در سازه مورد استفاده قرار می گیرند. و برای بتن ریزی سقف و کف استفاده می شوند.
( روش های اجرا:
1- مونتاژ در محل اجرا : ( stick-built) در این روش، مقاطع فولادی به صورت برش خورده و شماره گذاری شده به محل اجرای طرح منتقل می شوند و در محل اجرا با اتصالات سرد( پیچ ومهره) به یکدیگر متصل می شوند.میتوان یک دیوار را به صورت افقی روی زمین اجرا کرد و سپس آن را بلند کرد و در محل خود نصب نمود. این روش از دقت بالایی برخوردار است.
2-سیستم برافراشتن(Tilt up): در این روش ابتدا قطعه موردنظر مانند دیوار، قاب و قطعات نما در محل پروژه به صورت افقی اجرا می شود و سپس به وسیله جرثقیل به مکان موردنظر حمل و در محل مورد نظر نصب می شود.
3- سیستم جعبه ای (Box system): این روش برای ساخت فضاهای ساختمانی محدود و کوچک مانند سرویس ها یا کانکس ها استفاده می شود. در این روش، قاب فولادی سبک به صورت جعبه های پیش ساخته پس از انتقال به کارگاه کنار هم چیده شده و به یکدیگر متصل می شوند. در مرحله بعد، قطعات دیواره و سقف و دیوارهای خالی اجرا می شوند.
( مزایای سیستم LSF :
1) مزایا برای طراحــان
1-1) مــدرن بودن سیستم ســاختمانی
1-2) مدرن بودن استاندارد های مربوط به عملکرد ساختـمان
1-3) تنـوع در مصــالح نما
1-4) انعطاف در طــراحـی
2) مزایا برای سازندگان
2-1)سرعت در اجـــرای سیستم
2-2)کــاهش هـــزینه نیروی کار
2-3)نیاز کم به تجهیزات برای احداث
2-4)سهولت درنصب سیستم های تاسیساتی
2-5)انجام عملیات کارگـــاهی در فضـــای کــوچک
2-6)پیش ساختگی و تولید انبوه (امکان مدولار کردن)
2-7)سبک بودن ســـازه
2-8)ایمنی در محل کارگاه
2-9)کــاهش هزینـــه هـا
3-سقف طاق ضربی :
این نوع سقف که از قدیمی ترین سقف ها می باشد علی رغم مورد تایید قرار نگرفتن در بسیاری از مجامع علمی هنوز در برخی از مناطق مورد استفاده قرار می گیرد .در این سقف جهت تحمل بارهای ثقلی از آجر فشاری و تیرآهن فولادی و ملات گچ و خاک به نسبت 1 به 1 و جهت تحمل بارهای جانبی از مهار های ضربدری استفاده می گردد و با دوغاب گچ روی آن پوشانیده می شود.حداکثر فاصله تیرهای حمال 1 متر می باشد و تیرها در محل تکیه گاه به نحو مطلوبی ثابت می شوند. سقف طاق ضربی معمولاٌ دارای ضخامت نیم آجر یعنی در حدود 11-10 سانتی متر می باشد .عمل طاق زدن باید از طرفین تیر آهن شروع و به وسط آن ختم شود و در انتها باید نیمرخ ها به نحو مطلوبی به دیوار مهار شوند.حداکثر خیز این سقف 4 سانتیمتر می باشد.
ضعف های عمده سقف های طاق ضربی عبارتند از :
1- عدم کفایت تیرآهن های موجود و داشتن لرزش زیاد در سقف
2- عدم اتصال تیرآهن های سقف به یکدیگر
3- صلبیت نامناسب سقف
4- سنگین بودن سقف
5- اتصال نامناسب سقف با دیوار در ساختمان های بنایی
6-عدم توانایی سقف در مقابله با بارهای جانبی با وجود مهارهای ضربدری در سقف
4- سقف تیرچه و بلوک :
سقف تیرچه بلوک تشکیل یافته است از :
1- تیرچه هایی که معمولا به فاصله محور تا محور 50 سانتیمتر به موازات یکدیگر روی تیر های باربر قرار می گیرند.
2- بلوک هابی توخالی که مابین تیرچه ها قرار می گیرند .
3- بتن که فضای روی تیرچه و بلوک را پر می کند و ضخامت آن روی بلوک ها معمولاٌ 5 تا 10 سانتیمتر می باشد .
این نوع سقف در واقع دال یک طرفه ای می باشد که در آن برای کاستن بار مرده از بلوک های سفالی یا بتنی توخالی برای پر کردن حجم استفاده می شود.
مراحل اجرای سقف تیرچه بلوک :
1- حمل و انبار کردن مصالح تشکیل دهنده سقف
2- نصب تیرچه ها
3- نصب تکیه گاه های موقت ( بسته به طول دهانه ، نقاط وسط و ثلث زیر تیرچه ها با استفاده از
چهارتراش و جک بسته می شود ) .
4- نصب بلوک ها
5- آرماتوربندی ( میلگرد های حرارتی که غالباٌ با قطر 6 میلیمتر و با فاصله 25 سانتیمتر در 2 امتداد می باشند ).
6- قالب بندی
7- بازدید سقف و آماده سازی آن برای بتن ریزی
8- ساختن بتن
9- انتقال بتن
10- بتن ریزی و متراکم کردن آن
11- پرداخت سطح بتن
12- عمل آوردن
13- بازکردن قالب ها و جمع آوری تکیه گاه های موقت
5-سقف کرمیت:
در سیستم این نوع سقف که مشابه با سقف تیرچه بلوک می باشد از تیرچه های با جان باز استفاده می شود .تیرچه فولادی با جان باز شامل بال تحتانی، اعضای قطری و بال فوقانی می باشد.
-1 بال تحتانی: بال تحتانی تیرچه که از تسمه ساخته می شود. بعنوان عضو کششی خرپا عمل کرده و بارهای وارده را تحمل می کند.
– 2 اعضای قطری (میلگرد خر پایی) :اعضای قطری تیرچه که معمولا از میلگرد می باشند به عنوان عضو مورب خرپا عمل نموده و به کمک اعضای کششی و فشاری، ایستایی لازم را برای تحمل بارهای وارده تامین می نماید.
-3 بال فوقانی :بال فوقانی تیرچه، از نبشی، تسمه یا ناودانی ساخته شده و در داخل بتن پوششی قرار می گیرد.استفاده از نبشی رایج تر می باشد. نبشی فوقانی قبل از گیرش بتن به عنوان بال فوقانی خرپا عمل نموده و بارهای وارده را تحمل می کند.
فضای بین این تیرچه ها با بلوک پر شده و سپس روی قالب و تیرچه با حدود 5 تا 10 سانتیمتر بتن
پوشانده می شود .
مزایای سقف کرمیت :
1- عدم نیاز به شمع بندی : در این سیستم از تیرچه های خود ایستای فلزی که به نحوی طراحی میشوند که بتوانند وزن بتن خیس ،قالب ها وعوامل اجرایی سقف را به تنهایی تحمل کنند استفاده می شود لذا امکان اجرای سریع و همزمان چند طبقه وجود دارد .
2- یکپارچگی سقف و اسکلت : با توجه به اینکه تمامی تیرچه ها به اسکلت جوش می شوند پس از بتن ریزی سقف می تواند به خوبی مانند یک دیافراگم صلب عمل کند .
3- پایین بودن تنش در بتن : به علت خود ایستا بودن تیرچه ها تنش ایجاد شده در بتن بسیار پایین است لذا استفاده از بتن کم مقاومت لطمه ای به استحکام سقف نمی زند
4- امکان حذف کش ها : با توجه به یکپارچگی سقف و اسکلت، می توان کش ها (اعضای غیرباربر) را حذف کرد . حذف کش ها علاوه بر صرفه جویی در مصرف فولاد باعث یکنواختی بیشتر زیر سقف شده و عملیات نازک کاری را به حداقل می رساند مقاومت نهایی بالا از دیگر مزایای سقف های کرمیت است.
6-سقف عرشه فولادی:
در سالهای اخیر یکی از رایج ترین سقفهای ساختمانی، سقفهای کامپوزیت فولادی می باشدکه در طی سیر تکامل اجرا و طرح ، تغییرات متعدد و پیشرفتهای چشمگیری شامل این سقفها گردیده است.
در ابتدا از اینگونه سقفها تنها بعنوان قالب درجا برای بتن ریزی سقفهای متداول سپس ایده ایجاد تمهیداتی به منظور درگیری کامل بتن و ورقهای فولادی پس از گیرش و سفت شدن بتن برای استفاده از نقش سازه ای این ورقها به صورت کامپوزیت (مرکب) درمرحله بهره برداری ، به ذهن مهندسین خطور کرد.
مراحل اجرای سقفهای عرشه فولادی :
۱- محاسبه و کنترل سازه براساس نقشه های اجرایی و نرم افزار:
در ابتدا سازه را با استفاده از نرم افزار مخصوص محاسبه و برآورد و طراحی می کنیم.نرم افزار مذکور قادر به محاسبه دقیق میزان فشار سقف ها و محاسبات پیچیده و حساس بر سازه می باشد.
۲- برآورد مقادیر انجام کار و انتقال ورق ها
3- قرار دادن ورق ها در دهانه ها : بارگذاری، راه رفتن و کار کردن بر روی ورق ها تا زمان ثابت کردن و شمع گذاری آنها ( در صورت نیاز ) ممنوع است. ( موقعیت شمع ها و تیرهای فرعی همیشه توسط دفتر طراحی و مهندسی تعیین می شود(.
۴- انجام برش و سوراخ کاری های مربوطه بر روی ورقها
۵- تثبیت ورقها به وسیله پرچ یا جوش موضعی
۶- قالب بندی کناره ها : قالب بندی لبه ها معمولا از اصلاحیات لبه که از فولاد گالوانیزه خمیده در گوشه ها ساخته شده و یا توسط ورق گالوانیزه L شکل تشکیل شده است. همچنین می توان با قالب بندی سنتی کناره ها نیز این مرحله را انجام داد.
۷- نصب برش گیر روی تیرهای اصلی و فرعی : تعداد برشگیر ها بسته به ارتفاع دال ، طول دهانه، جهت ورقها و با توجه به نقشه های اجرائی دارای تعداد مختلف می باشد.
۸- قراردادن بازشوها و دریچه ها مطابق نقشه های اجرائ
۹- اجرای میلگردهای حرارتی و تقویتی
۱۰- کنترل سقف قبل از بتن ریزی
۱۱- بتن ریزی و تسطیح سطح بتن
12- کنترل نهایی و تحویل پروژه

مزایای سقف های عرشه فولادی :

۱. حذف مرحله قالب بندی و شمع گذاری و افزایش سرعت اجرا: سیستم این سقفها بعنوان یک قالب بندی خود نگهدارنده می تواند بار حاصل از ساخت و ساز و بتن را تحمل نموده و با امکلن برش آسان و چینش سریع ورقها باعث افزایش بهره وری در مرحله اجرا می گردد.
۲. بهینه سازی عملکرد سقف در هنگام زلزله : سقف MCD یکپارچگی بیشتری بین المانهای سازه ای دال سقف ایجاد می نماید لذا در این سیستم صلبیت سقف در برابر نیروهای جانبی افزایش قابل ملاحظه ای نسبت به سقفهای دیگر خواهد داشت و توزیع نیروهای زلزله بین المانهای مقاوم باربر جانبی به درستی صورت می گیرد .
۳. کاهش خسارت جانی و مالی در هنگام وقوع زلزله و آتشسوزی : سقفهای حاوی بلوکهای سفالی و بتنی در زلزله با سقوط این اجسام غیر سازه ای نسبتا سنگین و ایضا سقفهای حاوی مصالح پلاستوفوم در هنگام آتشسوزی با سوختن و ایجاد گاز درصد تلفات جانی (اولی با مصدوم ودومی با مسموم و خفه کردن فرد ) را بطور قابل ملاحظه ای افزایش می دهند ، که با استفاده از سقفهای MCD در ساختمان موارد فوق به طور کامل مرتفع می گردد.
۴. ایجاد یک سکوی کار مناسب و مطمئن در زمان اجرا: قرارگیری سیستم سقفهای MCD در کنار یکدیگر باعث ایجاد یک سکوی کار دائمی می گردد وخطرات زمان اجرا را به حداقل می رساند.
۵. سطح زیرین یکدست تمام شده و پیوسته : سیستم سقفهای MCD برای اولین بار سطح زیرین را با ظاهری کامل ، تمیز ومحکم ارائه می نماید که در صورت تمایل ، از حیث زیبایی این قابلیت را دارد که بتوان آنرا بدون هیچ پوششی استفاده نمود.
۶. کاهش هزینه های کلی : بطور کلی اجرای سیستم های صنعتی در ساخت مسکن (صنعتی سازی در ساختمان) باعث کاهش در هزینه های جاری پروژه،پرت مصالح ومدت زمان اجرا می گردد درنتیجه اجرای این سقفها در مقایسه با سقفهای دیگر باعث کاهش چشمگیر هزینه های ساخت خواهد شد . در ضمن چنانچه در هنگام مدلسازی سازه به منظور تحلیل و طراحی با نرم افزار خواص (نوع مصالح ، وزن و رفتار) این گونه سقفها تعریف شود ، وزن کمتر وصلبیت نسبتا بیشتر این سقفها نسبت به مدلهای مشابه (درهر مترمربع۳۰کیلوگرم سبکتر از کامپوزیت ،150کیلوگرم از تیرچه بلوک و۲۶۰کیلوگرم از دال) باعث پایین آمدن تمامی مقاطع سازه (تیرها ، ستونها ، بادبندها،اتصالات وآرماتورهای محاسباتی) ، چه در اسکلت وچه در فنداسیون میگردد که این به نوبه خود هزینه های مصالح و اجرا را در حد مطلوبی کاهش می بخشد که برآیند این کاهش هزینه و کاهش هزینه های خود سقف که پیشتر بدان اشاره شد، باعث هر چه بهینه تر گشتن سازه های دارای این نوع سقف ، خواهد شد .
۷. وزن سبک – قابلیت حمل آسان : این ورقها دارای صلبیت بالاو وزن سبک می باشند در نتیجه جا به جائی و حمل آنها براحتی انجام می شود، در ضمن برای انبار کردن این ورقها در کارگاه فضای زیادی اشغال نخواهد شد.
۸. نصب آسان وسریع : ورقها معمولا به آسانی و به شکل دستی نصب میشوند ، اتصال مابین ورقها ،اجزای دیگر وقالب از طریق چفت کردن ورقها با یکدیگر ، انجام می پذیرد. قالب بندی لبه که معمولا با همان اجزای ساخته شده از صفحات فولاد گالوانیزه انجام می شود ، به سرعت به سقف اضافه می گردد.
۹. مناسب معماری های پیچیده و شکل های ناهماهنگ : برش ورقها به شکل مورب یا حول یک ستون با استفاده از برش دهنده ها، اره و مته باعث سهولت و پیشبرد کار می شود. همچنین در صورت نیاز می توان شمع گذاری را با کمترین هزینه ممکن انجام داد .
۱۰. میلگرد های تقویت کننده : شیارهای باز یابسته (کنگره ها) باعث اتصال فولاد وبتن به یکدیگر می شود. صرفه جویی در مصرف فولاد در این روش بین ۲.۲ تا ۶ کیلوگرم در هر متر مربع می باشد .
۱۱. برشگیر جوشی : اتصال مابین دال کامپوزیتی وتیر های فولادی که با استفاده از برشگیرهای جوشی انجام می گیرد باعث صرفه جویی چشمگیری در مصرف فولاد و بتن شده و همچنین باعث کاهش بعد تیر می گردد.
۱۲. مهاربندی افقی سازه : ثابت کردن ورقها در حین نصب باعث مهاربندی تکیه گاه ها و هماهنگی تیرهای اصلی و فرعی می شود.
قالب های عایق ماندگار
تعریف سیستم:
سیستم قالب های عایق ماندگار اساساً شامل قالب های دائمی است که برای بتن ریزی و ساخت دیوار های بتن مسلح استفاده شده و پس از بتن ریزی، جزئی از دیوار محسوب می شوند. در کشور های صنعتی، این محصول برای ساخت واحد های کوچک مسکونی مورد استفاده قرار می گیرد. عمده قالب ها در این سیستم از جنس پلی استایرن منبسط شده است، ولی به ندرت از پلاستیک ها یا مصالح دیگر نیز استفاده می شود. از جمله می توان از کامپوزیت پلی استایرن ـ سیمان یا فوم پلی یورتان به عنوان انواع دیگر قالب نام برد، که به نسبت پلی استایرن، میزان استفاد در این سیستم، قطعات به عنوان قالب گم (ماندگار) برای بتن سازه ای اعم از دیوار باربر و غیرباربر، زیر سطح زمین یا روی سطح زمین به کار می روند. این قطعات برای ساخت تیر، نعل درگاه، دیوار خارجی و داخلی، شالوده و دیوار حایل بتنی مسلح یا غیر مسلح نیز به کار می رود. این قطعات پس از بتن ریزی و عمل آوری بتن، در محل باقی می مانند و می بایست با مواد نازک کاری داخلی و خارجی محافظت شوند.ه از آن ها بسیار اندک است. انواع مختلفی از این قالب ها وجود دارد که از نظر ابعاد بلوک، شکل هندسی سوراخ ها (یا فضای داخلی برای بتن ریزی) و نوع اجزای تشکیل دهنده با هم متفاوت هستند.
سوالات متداول :
تعمیرات بر روی این قالب ها چگونه انجام می شود؟
این قالب ها در داخل خود بست پلاستیکی داشته که قابلیت رول پلاک شدن را دارند که رابیتس و یا توری مرغی به راحتی بر روی آنها با پیچ نصب شده و تعمیرات همانند دیوارهای معمولی از داخل به بیرون انجام می شود.
تاسیسات مکانیکی و برقی چگونه بر روی این سیستم نصب می شوند؟ (لوله کشی آب و برق)
همانطور که در عکس پایین صفحه مشاهده می کنید (نمونه داخل دفتر شرکت) فوم جداره دیوار دارای ضخامت 5 سانتی می باشد که این فوم به وسیله هوویه داغ برداشته شده و تاسیسات مورد نظر در داخل آن قرار می گیرد. حتی لوله 5 سانتی فاضلاب نیز به راحتی در داخل آن جایگذاری می شود.
آیا همه ی دیواره ها در یک ساختمان باید از این سیستم استفاده شود؟ یعنی همه ی دیوارها باید باربر باشد؟
خیر. این دیوارها بیشتر برای دیوارهای پیرامونی برای عایق بودن و در برخی از قسمت های داخلی ساختمان مانند باکس آسانسور، دیواره دور راه پله، داکت و بعضی دیوارهای جداکننده به عنوان دیوار باربر استفاده شده و بقیه دیوارها به وسیله آجر سفال، بلوک لیکا و یا سیستم تری دی پنلی اجرا می شوند.
آیا می توان پس از اجرای دیوارها فوم ها را از آن برداشته و جدا کرد؟
با توجه به نام این سیستم (قالب عایق ماندگار) این فوم ها برای عایق شدن باید در سیستم ماندگار بمانند. زیرا پس از جدا شدن از دیواره و درآوردن فوم ها دیگر برای عایق کاری ارزشی ندارند. چون هزینه اصلی این سیستم مربوط به فوم های تراکم 30 می باشد که عایق خوبی در برابر حرارت و صوت می باشد.
با توجه به باربر بودن دیوارها برای پارکینگ چه تدابیری اتخاذ شده است؟
این سیستم قابلیت اجرای ستون در پیلوت را نیز دارا می باشد که این ستون ها به تعداد محدود و فقط برای تامین پارکینگ کارایی دارند.
این سیستم تا چند طبقه قابلیت اجرا دارد؟
این سیستم با توجه به آیین نامه 2800 و دیوار باربر برشی بودن سیستم قابلیت اجرا تا 50 متر یا 15 طبقه را دارا می باشد که در حال حاضر در ایران تا 6 طبقه اجرا شده است
سقف این سیستم به چه صورتی اجرا می شود؟
این سیستم سازه ای قابلیت اجرای سقف با هر نوع سقفی را دارا می باشد، ولی معمولا از تیرچه کرومیت برای اجرا استفاده می شود. سایر سقف های قابل اجرا عبارتند از: تیرچه سیمانی، دال دو طرفه و سیستم سقف شرکت آنی ایستا.
معرفی اجزای تشکیل دهنده سیستم :
1- انواع قالب سیستم :
از نظر شکل و ابعاد کلی به سه دسته بلوکی ، عمودی و پانلی تقسیم می شوند . بلوک ها ابعاد کوچکتری نسبت به انواع دیگر دارند و معمولا تا ابعاد 30*120 سانتیمتر تولید می شوند . قالب های تخته ای یا نواری دارای ابعاد بزرگتر تا حدود 30*240 سانتیمتر هستند که معمولا به شکل دو تخته جداگانه با ضخامت 5 سانتیمتر به محل ساختمان منتقل و سپس به وسیله اتصالات پلاستیکی به هم متصل می شوند . ابعاد پانل ها بسیار متنوع است و معمولا تا ابعاد 360*120 سانتیمتر نیز تولید می شود . در اینجا فقط به ذکر ویژگیهای قالب نوع بلوکی می پردازیم . نوع دیگری از تقسیم بندی این سیستم براساس شکل هندسی بدنه داخلی قالب می باشد که پس از اجرا صورت می گیرد . شکل هندسی دیوار بتنی حاصل می تواند تخت ، شبکه ای دو بعدی بدون حفره ، شبکه ای دو بعدی حفره دار باشد .
نوع تقسیم بندی دیگر می تواند براساس نوع و جنس رابط های اتصال صفحات دو طرف قالب باشد . این اتصال می تواند هم جنس صفحات دو طرف ، پلاستیک فشرده و یا فلز باشد . اتصالات می تواند به صورت حجمی ، ورق یا میلگرد باشد . رابط ها می توانند همزمان با تولید در قطعه کار گذاشته شوند یا بعدا در کارخانه یا کارگاه ساختمانی نصب شوند . روشن است در صورت اجرا در کارخانه ، قطعات به دست آمده حجیم تر و در نتیجه حمل آنها مشکل تر و هزینه بر خواهد بود . در حالیکه اجرا در پای کار با این مشکل مواجه نیست ولی باعث می شود زمان اجرا طولانی تر و احتمالا دقت اجرا کم تر شود .
1 – 1 قالب بلوکی :
این قالب ها از قطعات کوچکی تشکیل می شود که با داشتن برآمدگی و تورفتگی هایی ، به راحتی در هم چفت و بست می شوند . ابعاد بلوکها نزدیک به 30*120 سانتیمتر است که با قرارگیری در کنار هم قالبی برای دیوار بتنی تشکیل می دهند . برخی از انواع بلوکها به صورت یکپارچه ( شبکه ای ) تولید می شوند که در این حالت لایه های عایق طرفین بلوک توسط ماهیچه هایی از همان جنس به هم متصل و یکپارچه می شوند . بلوکهای اولیه دارای سطوح داخلی صاف بودند ، ولی به صورت تدریجی ، سطوح داخلی بلوکها از حالت مسطح در آمدند و فرم سطوح داخلی به گونه ای تغییر یافت تا حجم های بتنی به دست آمده به شکل لوله های عمودی و افقی متقاطع باشند . این ماهیچه ها با توجه به کم بودن مقاومت کششی عایق ، باید با ابعاد قابل توجهی در نظر گرفته شوند تا هنگام جابجایی و نصب و اجرا گسیخته نشوند . مشکلی که ایجاد می شود این است که پس از بتن ریزی ، حفره های نسبتا بزرگی در جدار بتنی به وجود می آید . گاهی نیز بلوک های شبکه ای به شکل قطعات توپر پلی استایرن هستند که مجراهای افقی و عمودی متقاطع در درون ضخامت آنها ، از آنها کسر شده است . در سیستم شبکه ای حفره دار (ساده) ، مشکل احتمال پر نشدن تمام مجراهای افقی قالب ها با بتن و عدم ایجاد یکپارچگی در سازه دیوار است . در صورت رخداد حریق و سوختن پلی استایرن ، مانع مناسبی برای جلوگیری از عبور شعله نیست و موجب گسترش آن می شود . در سالهای اخیر با ایجاد تغییراتی در این قطعات ، عملکرد آنها بهبود یافته است . در این قطعات قسمت میانی عایق حذف شده و اتصال قالبهای دو طرف با استفاده از یک شبکه الیاف پلیمری ، شیشه ای یا فلزی صورت می گیرد . از مزایای قالب های بهبود یافته ، حذف حفره ها یا سوراخها در جدار بتنی در نتیجه بهبود مشخصات لایه بتنی و عملکرد کلی دیوار است .
نوع دیگر قالب ، قالب بلوک با بدنه تخت است . این نوع قالب از صفحات پلی استایرن تشکیل شده که با رابط های عرضی به هم دوخته شده اند . این قطعات عرضی از مواد مختلفی مانند پلی استایرن ، پلی پروپیلن ، پلی وینیل کلراید و یا آهن گالوانیزه تولید می شوند . برای اتصال قطعات نمای داخلی و خارجی ، اتصال قطعات عرضی به خارج از پلی استایرن ادامه می یابند تا با ایجاد نشیمنی برای میخ یا پیچ ، اقدامات نصب قطعات نما را تا حد ممکن راحت سازند . در مواردی که قطعات در پای کار مونتاژ می شوند ، برای جاگذاری رابط ها ، شکافهایی در قطعات عایق ایجاد می کنند و محل هایی برای استقرار میلگردهای طولی در قطعات رابط پیش بینی می کنند . روش دیگر این است که قطعات عرضی در زمان ساخت قطعات پلی استایرن در قالب کار گذاشته شوند تا عایق و رابط ها با هم کاملا درگیر شوند . یکی از اشکالات آن این است که قطعه رابط دیگر نمی تواند برای اتصال بلوکها در جهت عمودی کارایی داشته باشد . در این سیستم ، میلگرد گذاری هم به صورت درجا انجام می شود و هم می تواند قسمتی از میلگردها به صورت پیش ساخته در قطعات کار گذاشته شود .
با چیدن این بلوک ها در محل کارگاه ساختمانی دیوار و سازه ساختمان ایجاد می شود و سپس داخل این بلوک ها با بتن مناسب پر می شود و دیوارهای باربر احداث میگردد.

سقف نیز به صورت سقف بتنی یکپارچه از طریق بلوک های پلی استایرن که داخل آنها پروفیل های فلزی پیش بینی شده اجرا می شود.
در روش فعلی ساختمان های بتن آرمه، میلگردها بسته شده وپس از قالب بندی، در دو طرف آن بتن تزریق گردیده و دیوار بتنی احداث میگردد.
در این روش نوین ساختمان سازی اتصالات سبک فلزی در دستگاه های مکانیزه کارخانه چیدمان گردیده و سپس پلی استایرن به آن تزریق شده که در نتیجه محصول قالب های ماندگار تولید می گردد. این محصولات در کارگاه ساختمانی به صورت بلوک های قالب ماندگار روی یک دیگر متصل گردیده و سپس بتن آماده به آن تزریق می گردد.

قطعات سازه:

مزایای استفاده:
دارای تاییدیه از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن
قیمت مناسب، ارزانتر از قیمت های رایج در حد هزینه اجرای ساختمانهای اسکلت بتنی
تسریع در ساخت (در 100 مترمربع در 5 روز)، برگشت سریع سرمایه
افزایش دوام و محافظت سازه ساختمان در برابر شرایط محیطی
عایق حرارتی و برودتی و عایق صوتی
مقاومت بالا در برابر زلزله
کاهش وزن ساختمان
کاهش پرت و دوبارهکاری
عدم محدودیت معماری و طراحی
صرفه جویی در هزینه حمل
مناسب برای هرگونه نماسازی و نازک کاری
اجرای ساده و سریع تاسیسات ساختمانی مانند لوله و کابل کشی
امکان اجرای ستون در اجرا بر خلاف سیستم های دیگر ICF
رفع محدودیتهای موجود در نسل های مختلف سیستم ICF

مراحل اجرای سازه:
آماده سازی بستر ساختمان
اجرای شالوده نواری
کاشت میلگرد انتظار
اجرای ناودانی مهاری
نصب قالب های پلی استایرن
نصب اسپیسرها و کمربندهای مهاری
4 – بررسی رفتار سازه ای سیستم :
از نظر سازه ای در صورتی که شرایط میلگرد گذاری و بتن ریزی در روش های مختلف یکسان باشد ، عملکرد این سیستم با دیگر سیستمهای متداول دیوار بتن مسلح اجرای درجا یکسان است .
سیستم باربر ثقلی و جانبی :
دیوارهای باربر (دیوارهای برشی) و سقف های تیرچه و بلوک عایق حرارتی یا دالهای ICFعناصر باربر اصلی در ساختمانهای ساخته شده با سیستم تخت نسبتا نازک هستند . در این ساختمانها ، نقش دیوارهای سازه ای به عنوان عناصر اصلی مقاوم در برابر بارهای جانبی و نیز اعضای اصلی ( در ترکیب با دال سقف ) برای تحمل و انتقال بارهای قائم به علت فقدان تیر و ستون ، حائز اهمیت است . در این سیستم ، بارهای ثقلی و جانبی توسط سیستم دیوار و دال ، به صورت یکنواخت به شالوده منتقل می شود . برای جلوگیری از تمرکز تنش های موضعی و به حداقل رساندن اثر پیچش باید پیوستگی دیوارهای برشی سازه ای در سراسر ارتفاع ساختمان حفظ شود .
بررسی رفتار لرزه ای سیستم :
یکپارچگی ایجاد شده در دیوار و سقف توسط بتن درجا ، باعث ایجاد عملکرد لرزه ای مناسب و پیوستگی افقی و عمودی اجزای سازه و به تعویق افتادن تشکیل نواحی پلاستیک در اعضا و نقاط بحرانی سازه مانند اتصالات دیوارها به سقف ها یا اطراف بازشوهای دیوارها شده و باعث می شود این سیستم ساختمانی عملکرد لرزه ای مناسبی از خود بروز دهد . هرچه تعداد اعضای سازه ای مشارکت کننده در باربری ( نامعینی) بیشتر و عملکرد آنها غیر وابسته تر باشد ، سازه مناسبتر و مطلوبتر خواهد بود . در صورت کفایت دیوارهای سازه ای از لحاظ تعداد ، سیستم نامعینی زیادی دارد و انتظار می رود مانند سیستم های موازی رفتار لرزه ای قابل قبولی از خود بروز دهد . یکی از ویژگیهای لرزه ای این نوع سیستم ها پایین بودن زمان تناوب اصلی سازه به دلیل تعدد دیوارهای باربر بتن مسلح در راستای اصلی ساختمان است . این امر باعث جذب قابل ملاحظه شتاب و نیروی زلزله خواهد شد که ممکن است خسارات قابل ملاحظه ای را به اجزای غیر سازه ای و تجهیزات داخل بنا وارد آورد . به همین دلیل مقدار دیوارهای باربر در پلان نباید بیش از نیاز سازه ساختمان باشد . به منظور کاهش بار مرده ساختمان و کاهش سختی اضافی سیستم و بهره برداری مناسب از سطح زیربنا ، برای ساخت دیوارهای تیغه ، توصیه می شود از سایر سیستم های رایج و معتبر استفاده شود .
عوامل اصلی موثر بر رفتار لرزه ای سازه های با سیستمICF :
مسیر انتقال بارهای قائم : انتقال بارهای قائم به پی باید توسط عناصر قائم صورت پذیرد و از تغییر مسیر انتقال بارهای قائم در ارتفاع و انتقال آنها به عناصر زیرین توسط اعضای افقی اجتناب شود .
مسیر انتقال بارهای جانبی : سازه برای انتقال بارهای جانبی از جمله زلزله به شالوده باید در هر امتداد دارای مسیر کاملی باشد . حتی المقدور باید از جابجایی محل دیوارها در پلان و در ارتفاع سازه و عدم هم راستایی آنها در طراحی خودداری نمود . زیرا باعث ایجاد تنش های برشی قابل ملاحظه در دیافراگم ها ( کف ها ) می شود که در این صورت این تنش ها باید در تحلیل و طراحی دال ها و نحوه میلگرد گذاری آنها به طور کامل منظور شود.
پیکر بندی ساختمان : تقارن و منظم بودن ساختمان در پلان و در ارتفاع ، حالت مطلوب برای رفتار لرزه ای مناسب است . به لحاظ سختی درون صفحه ای قابل ملاحظه دیوارها در این سیستم باید به شرایط تقارن سختی توجه کرد تا مقدار پیچش ساختمان در برابر نیروهای جانبی خصوصا زلزله به حداقل برسد و نیروها به طور یکنواخت بین دیوارها توزیع شود .
عملکرد سقف ها و کف های سازه به صورت دیافراگم صلب : به دلیل ارتباط معکوس صلبیت دیافراگم با سختی جانبی تکیه گاه های آن (دیوارهای باربر) ، با لحاظ اینکه دیوارها در این سیستم سختی درون صفحه ای بالایی دارند ، توجه به صلبیت دیافراگم در شرایط خاص اهمیت زیادی دارد و باید در محاسبات کنترل شود و درصورت عدم کفایت صلبیت رفتار واقعی سقف در مدل سازی منظور شود . ضمنا باید تنش های داخل صفحه دیافراگم کنترل شود و در صورت نیاز نسبت به اضافه نمودن میلگردهای تقویتی اقدام شود .
نامعینی سازه ( ناشی از دیوارها یا قاب ها ) : برای تامین حداقل نامعینی لرزه ای ، لازم است تعداد خطوط دیوار یا قاب در هر یک از جهت های اصلی و در طرفین مرکز جرم بزرگتر یا مساوی دو باشد . در صورت کفایت اتصال دیوارها از نظر طراحی و اجرا در تحمل خمش ناشی از بارهای عمود بر صفحه ، به لحاظ زیاد بودن تعداد دیوارهای موازی ، درجه نامعینی سازه بیشتر از حداقل مورد نیاز است که مشکلی از نظر نامعینی وجود ندارد . اما باید لنگرهای انتهایی ناشی از گیرداری دیوار و سقف به خصوص در دهانه های بزرگ در طراحی دیوارها منظور گردد .
نسبت دیوارها : نسبت ارتفاع به ضخامت دیوارها از دیدگاه لاغری و نسبت مساحت مقطع دیوارها به مساحت سازه از دیدگاه تحمل برش و نیز توزیع دیوارها در پلان ، باید حداقل های آیین نامه طراحی را تامین کند .
اتصالات دیوار به شالوده : اتصال مناسب دیوار به شالوده تضمین کننده انتقال بارهای قائم و جانبی سازه به شالوده است که این اتصال به وسیله میلگردهای انتظاری که از قبل در شالوده تعبیه شده صورت می گیرد . به دلیل صلبیت قابل ملاحظه این سیستم ، کنترل نیروهای بلند شدگی از پی و مهار آن به نحو مناسب ضروری است .
اتصالات دیوار به سقف : یکی از نقاط حساس در سیستم انتقال بارهای ثقلی و جانبی ، اتصال دیوار به سقف است . این اتصال توسط میلگردهای خم شده و بتن درجا به نحوی صورت می گیرد که یک اتصال گیردار برای انتقال بارهای ثقلی و یک اتصال برش پذیر برای انتقال بارهای درون صفحه ای ناشی از زلزله به وجود آید .
بازشوهای دیوارهای بتنی سیستم : این بازشوها یکی از نقاط ضعف و محل شروع خرابی در دیوارها می باشد . محل قرار گیری بازشوها ، ابعاد و نسبت عرض به ارتفاع آنها ، فاصله از لبه های آزاد دیوار یا بازشوهای مجاور ، ابعاد دیوار در بالای بازشوها به لحاظ عملکرد خمشی یا برشی نعل درگاه و نیز تمرکز تنش در اطراف بازشوها و توانایی دیوار مربوطه در تحمل و انتقال بارهای قائم و جانبی ، باید طبق آیین نامه طراحی باشد . ابعاد و محل بازشوهای دیواری به ویژه در دیوارهای طبقات پایه ساختمان و پارکینگ که ثقلی بیشتر و نیروی جانبی ناشی از زلزله را تحمل می کنند باید به دقت بررسی شود و در دیوارهای سازه ای باید حتی المقدور از ایجاد بازشوهای بزرگ به خصوص در طبقات پایه ساختمان اجتناب کرد .
کیفیت مصالح ساختمانی : رعایت کیفیت مصالح به ویژه فولاد ، بتن و اجزای تشکلیل دهنده آن مطابق با استاندارد و آیین نامه های ملی ، از پیش نیازهای عمکرد لرزه ای مناسب برای همه انواع ساختمانها است . یکی از روشهای اجرای سیستم ، در نظر گرفتن رامکا قبل از قالب بندی دیوار است . رامکا قطعه ای از بتن یا ملات است که برای تنظیم قالب و قرارگیری آن در محل مناسب و نیز تسهیل باز شدن و قالب برداری به واسطه اندازه کوتاهتر قالب نسبت به ارتفاع کف تا سقف طبقه اجرا می شود . رامکا مانند پایه ای برای دیوار است تا نیاز به امتداد یافتن قالب دیوار تا کف را برطرف کند و باعث شود قسمت پایینی قالب برای تنظیم آزاد باشد و بتن سیال از آن خارج نشود . با همه تسهیلاتی که اجرای رامکا در قالب بندی و بتن ریزی ایجاد می کند ، این قطعه به ویژه هنگامی که با ملات اجرا می شود ، می تواند پیوستگی بتن دیوار را دچار مشکل کند و پای دیوار که محل بروز بیشترین نیروها و لنگر خمشی است ، را موضعی ضعیف کند . در صورت اجرای رامکا با بتن بعد از بتن ریزی سقف ، مشکل اصلی ایجاد درز سرد در دیوار است . اگر رامکا با ملات اجرا شود ، علاوه بر ایجاد درز سرد ، ضعف موضعی مصالح نیز می تواند عملکرد صحیح دیوار را دچار مشکل کند . در صورت الزام به اجرای رامکا ، بهتر است این قطعه از بتن ساخته شده و همزمان با بتن ریزی دیوار و سقف پایینی بتن ریزی شود .
4 – 3 برخی محدودیت های سیستم :
در صورت طراحی و اجرای صحیح ، یکی از سیستم های سازه ای مناسب برای ساخت در مناطق زلزله خیز است . جرم ، سختی و مقاومت توزیع شده این سیستم ، رفتار سازه ای و لرزه ای مناسب آن را تامین می کند . در صورتی که دیوارهای باربری را که به این شیوه تهیه می شوند را در زمره دیوارهای برشی باربر از نوع بتن مسلح معمولی بدانیم ، براساس آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله ، حداکثر ارتفاع مجاز ساختمان به 30 متر محدود می شود . علاوه بر محدودیت هایی که از لحاظ حریق تعیین کننده است ، می توان به محدودیت های اجرایی آن (محدودیت در تولید ضخامت های مختلف دیوار) اشاره کرد . کارخانه های تولید کننده قالب های دیواری به تولید یک نوع محصول با ضخامت واحد بسنده می کنند که این موضوع به طور غیر مستقیم برای ارتفاع ساختمان محدودیت ایجاد می کند . افزایش تعداد طبقات باعث افزایش نیروها می شود و ضخامت بیشتری را از دیوارهای باربر طلب می کند و تولید کننده باید متناسب با ضخامت مورد نیاز در طراحی ، قالب های متنوعی تولید کند که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست . با افزایش تعداد طبقات ، نگهداری قالب ها در ارتفاع دچار مشکل می شود و تامین تکیه گاه های جانبی آن عمدتا از سمت داخل امکانپذیر خواهد بود . در نتیجه تعداد طبقات به دو یا سه طبقه محدود می شود . در این سیستم باید حداقل های مجاز مانند حداقل مجاز ضخامت دیوار ، حداقل مجاز مقاومت بتن ، حداقل مجاز مقاومت میلگرد مصرفی و … باید براساس آیین نامه رعایت گردد .
بررسی رفتار سیستم در برابر آتش : دو مصالح عمده این سیستم ، قالب ماندگار پلی استایرن منبسط و بتن است . انواع بتن های معمولی مورد استفاده در این سیستم ، قابل اشتعال نیست و خطری را ایجاد نمی کند . اما پلی استایرن منبسط شده از مواد قابل اشتعال و خطرناک در برابر آتش است . دو نوع اصلی پلی استایرن منبسط شده از نظر رفتار در برابر آتش وجود دارد : اسفنج پلی استایرن نوع معمولی و اسفنج پلی استایرن نوع کندسوز شده . لازم به ذکر است که هر دو نوع بر اثر سوختن مقدار قابل توجهی دود غلیظ سیاه تولید می کنند .
ضوابط استفاده از این ماده در داخل ساختمان ، از نظر ایمنی در برابر آتش به نحو زیر است :
1 – بلوک پلی استایرن منبسط شده باید مطابق با استانداردهای معتبر از نوع خود خاموش شو یا کندسوز شده باشد . هیچ گاه از عایق پلی استایرن نوع معمولی استفاده نشود .
2 – روی بلوکهای پلی استایرن از داخل و خارج به وسیله پوشش مناسب مانند اندود گچ و خاک ، اندود ماسه و سیمان یا تخته گچی محافظت شود . پوشش خارجی باید در برابر عوامل جوی مقاوم باشد . استفاده از انواع نما در صورت استفاده از مصالح و روش اجرای مناسب بلامانع است . حداقل ضخامت مناسب برای پوشش های داخلی برای اندود یا تخته گچی 5/1 سانتیمتر و برای اندود ماسه سیمان 5/2 سانتیمتر می باشد .
3 – پوشش محافظت کننده باید به وسیله سیستم مکانیکی مناسب به دیوار سازه ای متصل شود .
مقاومت در برابر آتش و محدودیت های ابعادی ساختمان :
مقاومت سیستم در برابر آتش باید مطابق با مقررات ساختمان تامین شود . این موضوع به نوع تصرف ، ارتفاع و مساحت ساختمان بستگی دارد . در دیوارهای خارجی ، فاصله تا ساختمان مجاور نیز مهم است . از مهم ترین عواملی که بر محدودیت های ابعاد مجاز یک ساختمان بستگی دارد ، مقاومت اجزای آن در برابر آتش است . ( نشریه 444 مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ) . مقاومت این دیوارها به مقاومت دیوار بتنی آن وابسته است . اندود محافظ روی دیوار تا حدی به مقاومت سیستم کمک می کند . نکته قابل توجه ، اثر رطوبت بر روی مقاومت بتن در برابر آتش است . که در این سیستم با توجه به شرایطی که از لحاظ کاهش تبخیر آب در اثر ماندگاری قالب های پلی استایرن به وجود می آید مورد توجه است . افزایش یک درصد حجمی رطوبت ، می تواند مقاومت بتن در برابر آتش را 4 تا 5 درصد افزایش دهد . اما افزایش بیشتر باعث ترکیدن بتن در شرایط آتش سوزی شود . به دلیل ماندگار بودن عایق پلی استایرن در دو طرف دیوار بتنی ، امکان خشک شدن سریع بتن وجود ندارد و رطوبت تا مدت زیادی در بتن باقی می ماند . اگر رطوبت اولیه بتن زیاد باشد با بالا رفتن دما در سطح بتن ، رطوبت به سمت داخل می رود و در لایه ای حدود 5/2 سانتیمتر از سطح ، آن را به طور کامل اشباع می کند . با اشباع شدن از آب در این لایه ، مهاجرت بخار آب به طرف سرد مسدود و فشار بخار آب به شدت زیاد می شود که اثر مخربی بر یکپارچگی بتن در این منطقه دارد . در رطوبت های بالا یا تخلخل های پایین ، این موضوع شدت بیشتری دارد و پکیدن بتن به شکل انفجاری رخ می دهد . این موضوع ضخامت لایه بتنی محافظ میلگردها را به شدت کاهش می دهد و با توجه به ضعف فولاد در دمای بالا ، مقاومت مکانیکی سیستم درآتش سوزی به شدت کاهش می یابد . پس در کل ممکن است ، مقاومت دیوار بتنی این سیستم در برابر آتش به مراتب کمتر از مقاومت همان دیوار در شرایط معمولی ( بدون عایق در دو طرف آن ) باشد . گاهی لایه داخلی عایق پلی استایرن پس از تکمیل بتن ریزی و گیرش آن برداشته می شود تا رطوبت راحت تر از سیستم خارج شود و رفتار دیوار بتنی در برابر آتش بهبود یابد .

منابع

کتاب سیاوش کباری؛دانشگاه تهران
Formwork: A guide to good practice

انواع قالب بندی و بتن ریزی سازه

7


تعداد صفحات : 65 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود