تارا فایل

تحقیقی در مورد استاندارد کشمش


استاندارد کشمش

ویژگی‏ها و روش‏های آزمون کشمش
1ـ هدف
هدف از تهیه و تدوین این استاندارد تعیین ویژگی‏ها , اصول درجه‏بندی , بسته‏بندی
و نشانه‏گذاری , نمونه‏برداری و روش‏های آزمون کشمش بی‏دانه می‏باشد .

2ـ دامنه کاربرد
این استاندارد در مورد انواع کشمش بی‏دانه محصول ایران کاربرد دارد .
3ـ تعریف کشمش
کشمش عبارت است از میوه رسیده و خشک شده ارقام مختلف انگور که محصول بوته مو از گونه ویتیس وینفریا از خانواده ویتیسیا می‏باشد که برحسب رقم , روش و شرایط خشک کردن انگور به نام‏های زیر نامیده می‏شود :
3 ـ 1 ـ کشمش آفتابی: عبارت است از انگور بی‏دانه خشک شده در آفتاب , رنگ این نوع کشمش قهوه‏ای است .
3 ـ 2 ـ کشمش تیزابی یا سبزه : عبارت است از انگور بی‏دانه خشک شده در آفتاب با آغشتن آن به محلول‏های قلیائی مجاز . رنگ این نوع کشمش از زرد روشن تا قهوه‏ای خرمایی متغیر است .
3 ـ 3 ـ سبزه انگوری : عبارت است از انگور بی‏دانه‏ای که با دود گوگرد (SO2) تدخین گردیده و در سایه خشک شده باشد رنگ این کشمش زرد کهربائی است .

4ـ اصطلاحات
4 ـ 1 ـ آفت زنده : عبارت است از انواع حشرات وکنه‏های زنده انباری(در هر یک از مراحل زندگی)
4 ـ 2 ـ شن و سنگریزه : عبارت است از قطعات کوچک سنگ‏های مختلف که با چشم غیرمسلح دیده شده و با دست لمس شوند .
4 ـ 3 ـ رطوبت : عبارت است از میزان آب آزاد موجود در کشمش که طبق روش داده شده در بند شماره (10 ـ 2) این استاندارد تفکیک و اندازه‏گیری می‏شود .
4 ـ 4 ـ انیدرید سولفورو : عبارت است از میزان دود گوگردی (SO2) که جذب دانه‏های کشمش شده و به روش شیمیایی قابل اندازه‏گیری می‏باشد .
4 ـ 5 ـ آلودگی : عبارت است از آغشته بودن کشمش به خاک و خاشاک , گاه , برگ درختان , حشرات مرده در تمام مراحل زندگی و هرگونه مواد خارجی دیگر که با چشم غیرمسلح قابل رویت باشد .
4 ـ 6 ـ آفت زدگی : عبارت است از آسیب ناشی از عمل حشرات , کنه‏ها , باد , تگرگ , قارچ و عوامل مشابه آن که با چشم غیرمسلح قابل رویت باشد . این آثار به صورت حفره‏های محل تغذیه حشرات و کنه‏ها , وجود تنیده‏ها و فضولات و یا وجود کپک زدگی و نظایر آن در کشمش قابل رویت می‏باشد .
4 ـ 7 ـ کشمش دانه‏دار : عبارت است از کشمشی که دانه آن سخت و قابل لمس و تشخیص باشد.
4 ـ 8 ـ دم : عبارت است از قطعه چوبی کوچکی که در انتهای میوه قرار گرفته است
4 ـ 9 ـ چوب خوشه : عبارت است از قسمتی از چوب خوشه انگور
4 ـ 10 ـ کشمش نارس : عبارت است از کشمشی که از حبه‏های انگور نارس تهیه شده باشد و معمولا چروکیده و کم گوشت می‏باشد .
4 ـ 11 ـ لهیدگی : عبارت است از حالتی که در نتیجه فشار یا عوامل مکانیکی به وجود آمده باشد .
4 ـ 12 ـ شکرک زدگی : عبارت است از تبلور قند انگور که بزرگترین سطح قابل رویت آن بیش از یک میلیمتر مربع باشد .
4 ـ 13 ـ مانده سموم : عبارت است از مقدار سمی که پس از انجام عملیات پیشگیری یا مبارزه با آفات در کشمش باقی مانده باشد .
4 ـ 14 ـ اندازه : عبارت است از درشتی و ریزی کشمش
4 ـ 15 ـ رنگ : عبارت است از رنگ ظاهری کشمش که از زرد کهربایی تا خرمایی متغیر است .

5ـ ویژگی ها
‏ تنها کشمش‏هایی مورد پذیرش این استاندارد می‏باشند و مشمول درجه‏بندی می‏شوند که دارای ویژگی‏های زیر باشند :
5 ـ 1 ـ کشمش باید عاری از آفت زنده باشد .
5 ـ 2 ـ تعداد شن و سنگریزه نباید از یک عدد در یک جعبه مشمول استاندارد تجاوز کند .
5 ـ 3 ـ میزان رطوبت نباید از شانزده درصد بیشتر باشد .
5 ـ 4 ـ میزان انیدرید سولفورو ( دود گوگرد ) در کشمش ( سبزه و سبز انگوری ) نباید از 2 در هزار بیشتر باشد .
5 ـ 5 ـ تعداد کشمش آلوده نباید از 5 درصد بیشتر باشد .
5 ـ 6 ـ تعداد کشمش آفت زده نباید از 3 درصد بیشتر باشد .
5 ـ 7 ـ تعداد کشمش دانه‏دار نباید از یک درصد بیشتر باشد .
5 ـ 8ـ تعداد کشمش دم‏دار نباید از 10 درصد بیشتر باشد .
5 ـ 9 ـ جمع طول چوب خوشه‏ها ( ساقه‏ها ) نباید از 10 سانتی‏متر در یک کیلوگرم بیشتر باشد .
5 ـ 10 ـ میزان کشمش نارس نباید از 5/2 درصد بیشتر باشد . ( در مورد کشمش ریز دانه حداکثر نارسی نباید از 5 درصد بیشتر باشد .)
5 ـ 11 ـ میزان کشمش لهیده نباید از 5 درصد بیشتر باشد .
5 ـ 12 ـ میزان کشمش‏های شکرک زده نباید از 15 درصد بیشتر باشد .
5 ـ 13 ـ مانده سموم در کشمش نباید از حداکثر میزان قابل اغماض تعیین شده بر حسب نوع سم طبق استاندارد باقیمانده سموم تجاوز نماید . آزمون باقیمانده سموم در صورت تقاضای خریدار و فروشنده انجام می‏گیرد .

6ـ طبقه بندی از نظر اندازه
اندازه کشمش با شمارش تعداد آن در 100 گرم تعیین می‏شود و به سه اندازه تقسیم می‏گردد که در جدول 1-2 ذکر شده است .

7- درجه بندی
7-1-اساس درجه بندی

درجه‏بندی کشمش براساس نمره‏هایی است که در نتیجه آزمون به آن تعلق می‏گیرد .
طرز نمره دادن به این ترتیب است که پس از روشن شدن نتیجه آزمون در مورد ویژگی‏های موثر در درجه‏بندی به هریک از عوامل نمره‏هایی به شرح زیر داده خواهد شد .
به ازاء هر 2/0 درصد رطوبت اضافه بر 12 درصد یک نمره منفی
به ازاء هر 2/0 درصد کشمش آلوده یک نمره منفی
به ازاء هر 2/0 درصد کشمش آفت زده یک نمره منفی
به ازاء هر 2/0 درصد کشمش دانه‏دار یک نمره منفی
به ازاء هر 2 درصد کشمش دم دار یک نمره منفی
به ازاء هر یک سانتی‏متر طول ساقه یک نمره منفی
به ازاء هر 25/0 درصد کشمش نارس یک نمره منفی ( در مورد کشمش ریز دانه به ازاء هر 5/0 درصد کشمش نارس یک نمره منفی )
به ازاء هر 5/0 درصد کشمش لهیده یک نمره منفی
به ازاء هر 3 درصد کشمش شکرک زده یک نمره منفی
پس از تعیین نمره‏های منفی هر عامل تمام نمره‏های منفی را با هم جمع کرده از عدد 100 کم می‏کنیم تا نمره مثبت نمونه معلوم شود .
یادآوری ـ علت کاهش نمره‏های منفی از عدد 100 این است که جمع نمره‏های منفی بدترین نمونه قابل قبول 100 خواهد بود و مفهوم مخالف آن این است که درصورتی‏که کشمش عاری از هرگونه عیب باشد 100 نمره مثبت خواهد داشت و هر اندازه عیب داشته باشد به همان نسبت نمره آن از 100 کمتر خواهد شد بنابراین جمع نمره‏های منفی از عدد 100 کمتر می‏شود تا نمره مثبت نمونه معلوم گردد .
7 ـ 2 ـ درجه‏بندی :کشمش برحسب نمره‏های مثبتی که به دست می‏آورد به درجه‏های زیر تقسیم می‏شود :
7 ـ 2 ـ 1 ـ درجه عالی : کشمشی است که جمع نمره مثبت آن بیشتر از 93 باشد .
7 ـ 2 ـ 2 ـ درجه 1: کشمشی است که جمع نمره مثبت آن بیشتر از 80 تا 93 باشد .
7 ـ 2 ـ 3 ـ درجه 2: کشمشی است که جمع نمره مثبت آن بیشتر از 60 تا 80 باشد .
7 ـ 2 ـ 4 ـ درجه 3: کشمشی است که جمع نمره مثبت آن بیشتر از 33 تا 60 باشد .
7 ـ 2 ـ 5 ـ درجه 4: کشمشی است که جمع نمره مثبت آن صفر تا 33 باشد .

* مثال برای درجه‏بندی
فرض کنیم یک نمونه کشمش در آزمایشگاه از جهات مختلف مورد آزمون قرار گرفته و هیچ‏یک از ویژگی‏های آن خارج از استاندارد نبوده و در نتیجه آزمون به قرار زیر باشد :
1 ـ رطوبت 15 درصد
2 ـ آلودگی 1 درصد
3 ـ آفت زدگی 2/1 درصد
4 ـ نارسی 5/1 درصد
5 ـ چوب خوشه 2/1 سانتی‏متر در کیلوگرم
6 ـ کشمش دم‏دار 2 درصد
7 ـ کشمش شکرک زده 5/1 درصد
8 ـ کشمش لهیده 2 درصد
امتیاز آن به شرح زیر تعیین می‏شود :
نمره منفی رطوبت 15= 1 × 15 =2/0÷ 3 3=12 ـ 15
نمره منفی آلودگی 4 =1×4 4=25/0 ÷1
نمره منفی آفت‏زدگی 6 =1 × 6 6 = 2/0÷ 2/1
نمره منفی کشمش نارس 6=1 × 6 6 =25/0÷ 5/1
نمره منفی چوب خوشه 2/1 = 1 × 2/1 2/1 = 1÷ 2/1
نمره منفی کشمش دم‏دار 1 = 1 × 1 1 = 2÷ 2
نمره منفی شکرک زدگی 1 =5/0 × 1 5/0=3÷ 5/1
نمره منفی شکستگی و لهیدگی 4 =1 × 4 4 = 5/0÷ 2
جمع نمره‏های منفی 7/37
نمره مثبت نمونه 3/62= 7/37 – 100
با مراجعه به بند (7 ـ 2 ـ 3) این کشمش که نمره مثبت آن بیش از 60 و کمتر از 80
می باشد در درجه دو قرار می گیرد .
8ـ بسته بندی و نشانه گذاری
ظرف‏ها و موادی که برای بسته‏بندی به کار می‏رود باید نو , تمیز , خشک و بدون
بو باشد .
8 ـ 1 انواع بسته‏بندی
کشمش را می‏توان در بسته‏های کوچک سلوفانی یا بسته‏های بزرگ جعبه‏ای یا مقوایی یا چوبی بسته‏بندی نمود .
بسته‏بندی‏های کوچک : معمولا بسته‏بندی‏های کوچک در سلوفان
انجام می‏گیرد . وزن خالص کشمش در بسته‏بندی‏های سلوفانی 250 و 500 گرم است .
یادآوری ـ بسته‏بندی‏های سلوفانی کوچکتر که گاهی ممکن است از طرف خریداران خارجی سفارش داده شود بلامانع است .
بسته‏بندی‏های بزرگ : بسته‏بندی‏های بزرگ در جعبه‏های چوبی یا کارتنی به وزن‏های خالص 10 و 5/12 کیلوگرم انجام می‏گیرد .
یادآوری ـ بسته‏بندی در کارتن‏های کوچک‏تر که گاهی ممکن است از طرف
خریداران خارجی سفارش داده شود بلامانع است .
یادآوری 2 ـ چنانچه بسته‏های کوچک در کارتن بسته‏بندی شود باید بسته‏بندی طوری صورت گیرد که شکل اصلی بسته‏های کوچک در ضمن حمل و نقل تغییر نکند .
یادآوری 3 ـ محتوی هر بسته باید از نظر اندازه , رنگ و رقم یکنواخت باشد . درغیر این صورت مخلوط تلقی می‏شود .
8 ـ 2 ـ نشانه‏گذاری ـ بر روی بسته‏بندی‏های کشمش باید نکات زیر نوشته شود :
ـ نام کالا
ـ نوع کالا
ـ درجه و یکنواختی
ـ وزن خالص ( کیلوگرم )
ـ عبارت محصول ایران
ـ نام و نشان تجارتی تولید کننده یا صادر کننده یا بسته‏بندی کننده
بر روی بسته‏های صادراتی مطالب فوق به زبان انگلیسی یا به زبان کشور خریدار نوشته می‏شود .
9ـ نمونه برداری
طبق استاندارد ایران به شماره "1036" روش نمونه‏برداری خشکبار عمل نمایید .

10ـ روش های آزمون
10 ـ 1 ـ آزمون آفت زنده : یک نمونه را از نظر ظاهری با چشم غیر مسلح معاینه و درصورتی‏که آفت زنده مشاهده نگردید تعداد 100 دانه کشمش را به طور تصادفی جدا کرده و با عدسی با بزرگنمایی 10 ابتدا خارج آنها را معاینه کرده و درصورتی‏که هیچ‏گونه حشره , کنه زنده در مراحل مختلف رشد مشاهده نگردید کشمش‏ها را بریده و داخل آن را نیز از نظر حشره و کنه زنده معاینه کنید و درصورتی‏که عاری از آفت زنده بود سایر آزمون‏ها را ادامه دهید .
10 ـ 2 ـ آزمون شن و سنگریزه : نمونه آورده شده به آزمایشگاه را از نظر شن و سنگریزه مورد آزمون قرار دهید . اگر این نمونه عاری از شن و سنگریزه بود به سایر آزمون‏ها ادامه دهید در غیر این صورت نمونه‏بردار موظف است به طور اتفاقی سه جعبه دیگر را مورد بازرسی قرار داده و از هر کدام یک کیلوگرم ( جمعا سه کیلوگرم ) نمونه‏برداری نمایید . این نمونه را مجددا از نظر شن و سنگریزه مورد آزمون قرار دهید . چنانچه در این بررسی نیز شن و سنگریزه مشاهده شد کشمش مورد نمونه‏برداری خارج از استاندارد تلقی خواهد شد .
10 ـ 3 ـ روش اندازه‏گیری رطوبت ـ طبق استاندارد شماره 672 ایران " روش اندازه‏گیری رطوبت در خشکبار " عمل کنید .
10 ـ 4 ـ روش اندازه‏گیری انیدرید سولفورو ( دود گوگرد ) طبق استاندارد شماره 569 ایران " اندازه‏گیری انیدرید سولفورو " عمل کنید .
10 ـ 5 ـ روش اندازه‏گیری آلودگی ـ مقدار 200 گرم از نمونه را وزن کرده و حبه‏های آن را با دقت از نظر آلودگی مورد معاینه قرار داده و حبه‏های آلوده را تفکیک و شمارش کنید و تعداد آن را بر تعداد کشمش موجود در 200 گرم نمونه تقسیم کنید و عدد حاصل را در صد ضرب کنید تا درصد آلودگی معلوم شود .
یادآوری ـ آلودگی کشمش و سبزه به دو روش مطلق و نسبی به شرح زیر تعیین می‏شود:
10 ـ 5 ـ 1 ـ آلودگی مطلق به آلودگی اطلاق می‏شود که بزرگترین سطوح آلوده یک میلیمتر مربع و یا بیشتر باشد که در این صورت هر حبه آلوده یک آلودگی مطلق منظور می‏شود .
10 ـ 5 ـ 2 ـ آلودگی نسبی به آلودگی اطلاق می‏شود که بزرگترین سطح آلوده در یک حبه از یک میلیمتر مربع کمتر باشد در این صورت هر سه حبه آلوده یک واحد آلودگی مطلق محسوب می‏شود . مشروط بر آن‏که جمع سطوح آلوده در هر حبه نیز از یک میلیمتر مربع کمتر باشد .
یادآوری ـ اگر سطح آلودگی نسبی در یک حبه جمعا به یک میلیمتر مربع و یا بیشتر برسد یک آلودگی مطلق محسوب خواهد شد .
10 ـ 6 ـ روش اندازه‏گیری آفت زدگی ـ مقدار 200 گرم از نمونه را وزن کرده و دانه‏های آفت زده آن را تفکیک و شمارش نموده و نتیجه را بر تعداد کشمش‏های موجود در 200 گرم نمونه تقسیم کنید و عدد حاصل را در صد ضرب کنید تا درصد آفت زدگی بدست آید .
10 ـ 7 ـ روش اندازه‏گیری کشمش دانه‏دار ـ مقدار 200 گرم از نمونه را وزن کنید , کشمش‏های دانه‏دار آن را یا به وسیله لمس توام با فشار انگشتان و یا خوردن شمارش کنید و بر تعداد کشمش‏های موجود در 200 گرم نمونه تقسیم کنید عدد حاصل را در صد ضرب کنید تا درصد کشمش‏های دانه‏دار تعیین شود .
برای سهولت در اندازه‏گیری کشمش‏های دانه‏دار می‏توان از یک صفحه شیشه‏ای معمولی یا مات که در زیر آن لامپی تعبیه شده است استفاده کرد . جهت انجام این امر نمونه را بر روی صفحه شیشه‏ای ریخته و به صورت یک لایه پهن کرده و لامپ را روشن کنید . کشمش‏های دانه دار را که در اثر تابش نور مشخص می‏شوند جدا و شمارش نمایید . برای اطمینان بیشتر کشمش‏های جدا شده را به وسیله لمس تواءم با فشار انگشتان و یا خوردن آزمایش کرده و درصد کشمش‏های دانه‏دار را به صورت فوق محاسبه نمائید .
10 ـ 8 ـ روش اندازه‏گیری دم ـ مقدار 200 گرم نمونه را بردارید و دانه‏هایی را که دارای دم هستند جدا کرده و بشمارید و سپس عدد حاصل را به مجموع تعداد دانه موجود در 200 گرم نمونه تقسیم کنید تا درصد کشمش‏های دم دار تعیین شود .
10 ـ 9ـ روش اندازه‏گیری ساقه ـ مقدار یک کیلوگرم نمونه را بردارید و قطعات ساقه را از آن جدا کرده و به درازا در امتداد هم روی یک صفحه قرار داده و طول کل آن را با خط کش مشخص نمایید .
10 ـ 10 ـ روش اندازه‏گیری نارسی ـ 200 گرم نمونه را برداشته وزن کنید و دانه‏های نارس آن را جدا کرده وزن کنید نتیجه حاصل را بر عدد 2 تقسیم کنید تا درصد نارسی تعیین شود .
10 ـ 11 ـ روش اندازه‏گیری کشمش لهیده ـ مقدار 200 گرم نمونه را برداشته وزن کنید و دانه‏های لهیده را جدا کرده وزن نمایید نتیجه را به عدد 2 تقسیم کنید تا درصد کشمش‏های لهیده معلوم شود .
10 ـ 12 ـ روش اندازه‏گیری تعداد کشمش ـ مقدار 200 گرم از نمونه را بردارید و تعداد دانه‏های موجود در آن را بشمارید و به عدد 2 تقسیم کنید تا تعداد دانه‏ها در یکصد گرم معلوم شود سپس طبق جدول شماره (1) عمل کنید .
10 ـ 13 ـ روش اندازه‏گیری شکرک زدگی ـ مقدار دویست گرم نمونه را بردارید و کشمش‏های شکرک زده آن را تفکیک نموده و وزن کنید و نتیجه را بر 2 تقسیم کرده تا درصد شکرک زدگی معلوم گردد .
یادآوری ـ در تمام مواردی که آزمون‏ها روی 200 گرم از نمونه انجام می‏شود تنها یک بار وزن کردن 200 گرم برای تمام آزمون‏ها ( به استثنای تعیین کشمش‏های دانه‏دار ) کافی است ولی باید در نظر داشت که هر یک از عیب‏های موجود در یک دانه کشمش به طور کامل و جداگانه در هر مورد در محاسبه منظور گردد . بدین معنی که اگر مثلا دانه کشمش هم آلوده , هم آفت زده , هم نارس , هم لهیده , هم شکرک‏زده , هم دانه‏دار باشد هریک از این عیب‏ها به طور جداگانه در مورد آن دانه کشمش محسوب خواهد شد .
10 ـ 13 ـ 1 ـ تعیین رنگ کشمش
رنگ کشمش با یک حرف و یا یک عدد به شرح زیر مشخص می‏گردد :
که حرف‏های A.B.C.D.E نماینده رنگ کشمش و عدد نماینده میزان یکنواختی رنگ آن است .
حرف A نماینده کشمش زرد کهربایی
حرف B نماینده کشمش زرد کهربایی تیره
حرف C نماینده کشمش زرد قهوه‏ای
حرف D نماینده کشمش زرد خرمایی
حرف E نماینده کشمش زرد مخلوط ( کشمش مخلوط کشمشی است که نسبت دانه‏های رنگ غالب آن کمتر از 60 درصد باشد .)
عدد نماینده میزان یکنواختی رنگ کشمش به شرح زیر حساب می‏شود :
* عددهای یادداشت شده را با هم جمع کنید تا تعداد دانه‏های موجود در نمونه معلوم شود ( ضمنا دانه‏های موجود در 100 گرم از نمونه کشمشی را از لحاظ رنگ از هم جدا کنید و تعداد دانه‏های موجود در هر گروه رنگی را جداگانه بشمارید و یادداشت کنید.
* این عدد نماینده میزان درشتی و ریزی کشمش نیز خواهد بود .
* اعداد هر گروه رنگی را به جمع تعداد دانه‏های موجود در نمونه تقسیم کنید تا نسبت یا مقدار درصد هر گروه رنگی از نمونه معلوم شود .
* بزرگترین عدد حاصل از نسبت درصد دانه‏های موجود در هر گروه رنگی را به شرط آن‏که کمتر از 60 نباشد ( یعنی 60 درصد مجموع دانه‏های موجود در نمونه ) در عدد 2 ضرب کنید .
یادآوری ـ در مورد کشمش انگوری که دارای رنگ زرد طلائی است درصورتی‏که به همین نام صادر می‏شود بایستی حداقل 90 درصد آن زرد کهربایی باشد .
سایر عددهای حاصل از نسبت درصد دانه‏های موجود در هر گروه رنگی را بر حسب آن‏که چه فاصله‏ای از لحاظ رنگ یا رنگ غالب ( رنگی که نسبت درصد آن نباید از 60 درصد کمتر باشد ) داشته باشند هر کدام را در عدد فاصله همان گروه رنگی غالب با توجه به شرح زیر ضرب کنید .
* فاصله رنگ‏های هر گروه رنگی در کشمش نسبت به هم به شرح زیر است :
الف ـ زرد کهربایی نسبت به کهربایی تیره یک فاصله‏ای است .
زرد کهربایی نسبت به قهوه‏ای دو فاصله‏ای است .
زرد کهربایی نسبت به خرمایی سه فاصله‏ای است .
ب ـ کهربایی تیره نسبت به زرد کهربایی یک فاصله‏ای است .
کهربایی تیره نسبت به قهوه‏ای یک فاصله‏ای است .
کهربایی تیره نسبت به خرمایی دو فاصله‏ای است .
پ ـ قهوه‏ای نسبت به زرد کهربایی دو فاصله‏ای است .
قهوه‏ای نسبت به کهربایی تیره یک فاصله‏ای است .
قهوه‏ای نسبت به خرمایی یک فاصله است .
ت ـ خرمایی نسبت به زرد کهربایی سه فاصله‏ای است .
خرمایی نسبت به کهربایی تیره دو فاصله‏ای است .
خرمایی نسبت به قهوه‏ای یک فاصله‏ای است .
برای سهولت تشخیص فاصله‏ها به جدول شماره 2 مراجعه شود .

* حاصل‏ضرب‏های به دست آمده در ردیف پنجم را با هم جمع کنید و این جمع را از حاصل‏ضرب به دست آمده در ردیف چهارم کم کنید تا عدد نماینده یکنواختی رنگ بدست آید .
یادآوری ـ علت این‏که رقم نماینده نسبت دانه‏های گروه رنگی غالب را ( رنگی که کمینه 60 درصد دانه‏ها دارند ) در عدد دو ضرب می‏کنید آن است که اگر فرض کنید در بدترین شرایط دانه‏های رنگ غالب یک نمونه فقط 60 درصد بوده و بقیه دانه‏ها یعنی 40 درصد آن تماما از گروه سه فاصله‏ای باشد که بایستی در عدد3 ضرب شود حاصل کاهش این دو عدد 0 = (3×40)- (2×60) از صفر کمتر نشود . چون اگر فرض کنید در یک نمونه کشمش رنگ 60 درصد دانه‏های آن زرد کهربایی و 40 درصد بقیه خرمایی باشد . چون فاصله رنگ غالب ( زرد کهربایی ) با رنگ 40 درصد بقیه دانه‏ها ( خرمایی ) سه فاصله‏ای است .
بنابراین :
امتیاز مثبت رنگ غالب 120 = 2×60
نمره منفی رنگ بقیه دانه‏ها 120 = 3×40
عدد نماینده همرنگی ( صفر ) 0 =120 ـ 120
و البته در عمل هیچ‏وقت به چنین حالتی برنخواهید خورد بنابراین اگر در کشمشی 60 درصد دانه‏ها دارای یک رنگ باشند عدد نماینده آن حتما از صفر بیشتر خواهد بود .


تعداد صفحات : حجم فایل:86 کیلوبایت | فرمت فایل : .rar

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود