تارا فایل

تاثیر ورزش در کاهش افسردگی جوانان حدود سنی 18 ساله




دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر

پایان نامه جهت اخذ مدرک کارشناسی
رشته روانشناسی

موضوع پایان نامه:
تاثیر ورزش در کاهش افسردگی جوانان حدود سنی 18 ساله شهرستان ابهر

استاد:
جناب آقا ی دکتر فرهاد شقاقی

تهیه کننده :
مریم پوررجبیان

تابستان 87

استاد ارجمند:
جناب آقای شقاقی
که با صبر و شکیبایی خود مرا در انجام این پژوهش یاری نمودند تا بتوانم با استفاده از تجربیات و راهنمایی های این بزرگوار قدم کوچکی را به سوی پیشرفت بردارم .

فهرست
عنوان صفحه
چکیده 1
مقدمه 2
فصل اول(کلیات تحقیق) 5
بیان مسئله 6
اهداف تحقیق 7
اهمیت و ضرورت تحقیق 8
فرضیه تحقیق 9
تعاریف عملیاتی و نظری واژه ها و مفاهیم 10
روانشناسی در ورزش 11
روانشناسی ورزشی 12
آمادگی روانی چیست؟ 13
ضرورت آمادگی روانی 14
همایش علمی- ورزشی دانشگاه آزاد در تهران 15
فصل دوم(پیشینه و ادبیات تحقیق) 29
تعریف افسردگی 30
شکل گیری افسردگی در جریان تحول 32
افسردگی های نوجوانی 32
واکنش اضطرابی افسرده وار 33
افسردگی مبتنی بر احساس کهتری 34
افسردگی مبتنی بر احساس رها شدگی 35
افسردگی مالیخولیایی 36
معادلهای افسرده وار 36
فراوانی افسردگی در خلال تحول 37
طیقه بندی اختلالهای خلقی 40
گسترده افسردگی مهاد 41
فهرست
عنوان صفحه
ضوابط تشخیص اختلالهای افسردگی(افسردگی یک قطبی) 43
فصل سوم(تعیین روش تحقیق) 64
جامعه مورد مطالعه 65
حجم نمونه 65
روش نمونه گیری 65
ابزار اندازه گیری 66
طرح تحقیق 67
روش جمع آوری مربوط به فرضیه ها 67
فصل چهارم(یافته ها و تجزیه و تحلیل داد ها) 68
مقدمه فصل چهارم 69
جدول نمرات خام آزمودنی ها 70
تجزیه و تحلیل داده ها 72
جدول مقایسه افسردگی 73
فصل پنجم(بحث و نتیجه گیری) 74
نتیجه گیری 75
پیشنهادات 78
محدودیتها 79
ضمائم(پرسش نامه افسردگی بک) 80
منابع و مآخذ 89

چکیده
هدف از تحقیق حاضر بررسی مقایسه افسردگی در بین افراد ورزشکار و غیر ورزشکار و تاثیر ورزش بر روی جوانان حدود سنی18ساله شهرستان ابهر که فرضیه عنوان شده عبارتند از اینکه بین افرادی که ورزش می کنند و افرادی که ورزش نمی کنند از لحاظ افسردگی تفاوت معنی داری وجود دارد.
که جامعه مورد مطالعه عبارتند از دانش آموزان حدود سنی18ساله است که 120نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیده و آزمون افسردگی بک بر روی آنها اجرا گردیده است که این آزمون دارای 21سئوال 4 گزینه ای است که بعدازجمع آوری نمرات خام آزمودنی ها از روش آماری t متغییر مستقل استفاده گردیده که نتایج فرضیه به دست آمده به این علت که t به دست آمده از t جدول در سطح معنی داری5%بزرگتر بودمورد تایید قرار گرفته است و بین افسردگی افرادی که ورزش می کنند و افرادی که نمی کنند تفاوت وجود دارد.

مقدمه
در زندگی همه ما رند هایی وجود دارد که همه چیز را سیاه می بینیم،هیچ چیز شادی را بر نمی انگیزد و هیچ امیدی به موفقیت نداریم.بد خلق و غمگین هستیم،احساس تنهایی،خلاء،نا امیدی و گنهکاری برما چیره می شود و اضطراب ما رافرا می گیرد.همه ی ماباچنین حالتها و احسا سهایی که اغلب پس از شکستها یافقدانها و یا حتی بدون دلیلی آشکار به وجود می آیند کم و بیش آشنا هستیم و با آنها با موفقیت بیش وکم،مقابله می کنیم. اماآنچه موجب می شود تا چنین احساسهایی به صورت اختلالهای روانی در آیند،نوع و تعداد نشانه ها ،شدت و طول مدت و همچنین حدی است که بر جریان بهنجار زندگی روز مره آسیب می رسانند.در قلمرو زندگی بهنجار وزمینه تجربه آسیب شناختی،این احساسها و شیوه دریافت آنها را با مفهوم افسردگی مرتبط ساخته اند.از زمانی که بقراط نخستین نظریه علت شناختی افسردگی را با عنوان عارضه سودا ارائه کرد فرضیه های متعددی درباره مبنای افسردگی مطرح شده اند و کوششهای فراوانی برای درما نگری آن انجام گرفته اند،معادل اصطلاح سودا در زبان یونانی اصطلاح مالیخولیا در خلال قرون،همواره معانی مبهم و متفاوتی به آن نسبت داده شده است که با معنای کنونی مالیخولیا که عبارت است از اختلال عمیق خلقی وبراساس غمگینی مرضی مشخص می شود متفاوت بوده در قرن نوزدهم مولفان در گروه هذیانهایی که تک جنونی نامیده می شوند"هذیان جزیی غمگینی"ویا"مالیخولیای هذیا نی"را متمایز کردند در وحله بعدمفاهیم جنون ادواری و جنون به منظور متمایز کردن افسردگیهای راجعه که در تناوب با حالات شادی نا آرام بودند،ظاهر شدند و سپس بیماری اخیر توسط کرپلین "روان گسستگی آشفتگی-افسردگی"نامیده شد.اما می توان آن حالت افسردگی را یک نوع روان گسستگی نامید که انواع دیگر افسردگیها را پوشش نمی دهد و فقط می توان آن را به عنوان یک زیر گروه افسردگیها در نظر گرفت بنابر این باید گفت که اصطلاح افسردگی از چنین چهارچوبی فراتر می رودوهله غمگینی و کاهش تنود روانی که رفتار و زندگی فردرا تحت تاثیر می گیرد گر چه غمگینی معادل افسردگی نیست اما بی تردید افسردگی شامل حالت غمگینی است که بر زندگی روزمره فعالیت،ارزشیابی خود،قضاوت و کنشهای ابتدایی مانند خواب و اشتها اثر می گذارد غمگینی می تواند واکنشی نسبت به یک رویداد رنج آور باشد و هنگامی مرضی محسوب می شود که از لحاظ شدت و طول مدت با در نظر گرفتن اهمیت این رویداد جنبه افراطی پیدا کند و به خصوص وقتی بدون علت ظاهری آشکار شود بنابر این غمگینی افراطی یا بدون علت موجه در چار چوب افسردگی قرار می گیرد و وجود عوامل آمادگی و آسیب پذیری فردی را القا کند این عوامل می توانند ژنتیکی،روان شناختی،زسیت شناختی یا محیطی باشند و در اغلب موارد با درهم تنیدگی آنها مواجه هستیم . (دادستان-ص270سال 1385)

فصل اول
کلیات تحقیق

مقدمه
بیان مسئله
اهمیت و ضرورت تحقیق
اهداف تحقیق
فرضیه تحقیق
واژه ها ومفاهیم
تعاریف عملیاتی واژه ها و مفاهیم

بیان مسئله
به رغم بررسیهای متعددی که در قلمرو افسردگی کودکان خردسال از دهه 1950تا1980انجام شدندتا دهه اخیر هنوز هم بسیاری از متخصصان بالینی براین باور بودند که کودکان خردسال به افسردگی وخیم مبتلا نمی شوند این محققان الگوهایی بودند که دچار افسرده واری که در پاره ای از نوجوانان و جوانان مشاهده می شوند به نوسانهای خلقی بهنجار نسبت می دادند و یا با اختلال روان شناختی دیگری مرتبط می ساختند کانت دل 1982این موضع گیری بر این فرض مبتنی بود که بروز افسردگی مستلزم تجربه پاره ای از موقعیتهای زندگی است بدین معنا که تراکم رویدادهای منفی یا سر خوردگیها موجب افزایش بد بینی پاره ای از افراد نسبت به جهان می شود و در نهایت آنها را دچارافسردگی می کند و بررسیهایی که در خلال دهه 1980انجام شده نشان داده اند که بسیاری از کودکان منظومه ای از حالات افسردگی شدید را که به مشکلات دیگرنسبت دادنی نیست تجربه می کنند و از آن میان می توان به کاهش فعالیت تصور از خود منفی و انزوای اجتماعی و افکارانتحاری اشاره کرد بنابر این در حال حاضر این نکته آشکار است که باید ورزش و حرکات جسمانی در بین نوجوانان آموخته شود تا فرد افسردگی با مرز خوب زیستن جوانان راازهم جدا کرد.
سئوال مسئله
آیا افسردگی در بین افرادی که ورزش می کنند بیشتر از افرادی است که ورزش نمی کنند
اهداف تحقیق
هدف از تحقیق حاضر بررسی و تاثیر ورزش در کاهش افسردگی است و این که آیا روحیه سالم و با نشاط که توسط ورزش به دست می آید می تواند در ایجاد گوشه گیری و انزوا طلبی نقش بسزایی داشته باشد یا بالعکس روحیه و حالات افسردگی را بالا می برد و آیا ورزشکاران نسبت به غیر ورزشکاران ویا به طور کلی کسانی که ورزش نمی کنند افسردگی در آنها کمتر است یا نه پس با این موضوعات هدف کلی عبارتند از اینکه ورزش در کاهش افسردگی نقش مثبت دارد و هدف جزیی اینکه آیا افراد ورزشکار نسبت به افراد غیر ورزشکار کمتر در معرض افسردگی هستند.

اهمیت و ضرورت تحقیق :
افسردگی عاملی است که می توان آن را با کاهش انگیزه های درونی برای زندگی و گذراندن اوقات روزمره با استرس و اضطراب فراوان که باعث گوشه گیری و انزوا طلبی فرد می شود که تمام این علائم می تواند از عدم برنامه ریزی مناسب در زندگی روز مره فردی است که گاهی گنجاندن کار هایی باعث تشدید افسردگی و حالات آنها می شود .که گاهی اوقات این افسردگی باعث بوجود آوردن بیماری های فردی و روحی می شود که امید است با انجام این تحقیقات بتوانیم افسردگی را در زندگی کاهش بدهیم و علایم و مواردی که باعث افسردگی در این زندگی فردی می شود را بشناسیم و در در مان آن قدم بگذاریم که یکی از این عوامل می تواند ورزش باشد که ورزش خود می تواند در کاهش بسیاری از بیماریهای روحی و روانی تاثیر بسزایی داشته باشد که ارائه این گونه تحقیقات در مراکز آموزشی و نهاد های اجتماعی می تواند نقش بسزایی داشته باشد و از طرف دیگر با افزایش زنگهای ورزش و تحرکات جسمی بتوانیم فرزندانمان را از بیماریهای روحی دور کنیم .

فرضیه تحقیق
افسردگی افرادی که ورزش می کنند کمتر از افرادی است که ورزش نمی کنند.
واژه ها ومفاهیم :

افسردگی:متغیر وابسته
ورزش:متغیر مستقل

تعاریف عملیاتی و نظری واژه ها و مفاهیم
افسردگی عبارت است از حالات روانی که با علائمی مانند گوشه گیری، انزوا،احساس گناه و عدم مسئولیت پذیری ،احساس خستگی مفرط و تمایل به گریه کردن که تمامی این عوامل جزء علایم اصلی افسردگی به حساب می آید که افسردگی به 3مدل تقسیم شده است که افسردگی خفیف،عمیق و متوسط و بالاخره عبارتند از نمره ای که آزمودنی از آزمون افسردگی بک بدست آورده است.(دادستان-1385-ص21)
ورزش:عبارت است از حرکات متناوب جسمانی که برای سلامت جسمی و روحی لازم است و ورزش می تواند فرد را به سوی سلامت فکری و ذهنی برساند که انواع ورزش ها در سطح حرفه ای و غیر حرفه ای تقسیم بندی شده است.

روانشناسی در ورزش :
آیا می دانید علت اینکه وزنه برداری در رده تیم ملی اعزامی به المپیک وقتی روی صحنه می رود فراموش می کند به دستان خود گچ مخصوص بزند چیست ؟
آیا می دانید علت اینکه تکواندو کاری در رده تیم ملی اعزامی به المپیک وقتی روی تشک مسابقه می رود فراموش می کند کلاه مخصوص خود را بر سر گذارد چیست ؟
آیا می دانید علت اینکه دوچرخه سواری در رده تیم ملی اعزامی به مسابقات آسیایی وقتی در ابتدای خط استارت قرار می گیرد چنان پاهایش می لرزد که نمی تواند روی پنجه رکاب دوچرخه نیرو وارد کند و از مسابقه باز می ماند چیست ؟
مسلما" پاسخ شما شامل توضیح مسائل فنی این رشته ها نیست و بر روی کلمه اضطراب متفق القول هستید .
اضطراب یکی از مهمترین مسئله هایی است که انسان با آن دست به گریبان است . بخصوص زمانی که پای رقابت در میان باشد . در اکثر کتابها و مقالات بیشتر به مسائل تخصصی رشته های ورزشی توجه شده است .
اما آیا می دانید طبق تحقیقات به عمل آمده بسیاری از عدم موفقیت های ورزشی ریشه در علل روانی دارد .
از آن رو تصمیم گرفتیم تا با طرح سلسله مقالات روانشناسی و آموزشی اضطراب ، نقش کوچکی در موفقیت های آتی ورزشکاران شطرنج باز ایران عزیزمان داشته باشیم .
روانشناسی ورزشی
روانشناسی علم مطالعه رفتار انسان و روانشناسی ورزشی مطالعه رفتار ورزشی و کاربرد یافته های روانشناسی برای بهبود عملکرد و ارتقای تندرستی است. از حوزه های مهم مورد مطالعه روانشناسی ورزشی که به ویژه در آمادگی قهرمانان کاربرد دارد ، آمادگی روانی برای عملکرد است که ورزشکار را برای مسابقه آماده می سازد .
مرکز روانشناسی ورزشی
مرکز روانشناسی ورزشی آکادمی ملی المپیک و پاراالمپیک ، فرصتی را برای ورزشکاران تیم های ملی فراهم می سازد تا در کنار تقویت عوامل جسمانی و فنی به تقویت آمادگی روانی در رشته ورزشی خود بپردازند و توانایی های خود را در همه ابعاد تکامل بخشند .
این مرکز برنامه هایی را برای کمک به ارتقاء عملکرد ورزشکاران تیمهای ملی طراحی نموده است که در سال جاری به اجرا خواهد گذاشت . این برنامه ها شامل برگزاری دوره های آشنایی با روانشناسی ورزشی برای مدیران ،مربیان ، و ورزشکاران تیم های مختلف ،برگزاری جلسات مشاوره فردی و گروهی با ورزشکاران تیم های ملی و ارائه تمرینات و توصیه های روانشناختی برای بهبود آمادگی روانی و ارتقاء عملکرد ورزشی است .
آمادگی روانی چیست؟
همه ما با مراجعه به حافظه خود می توانیم لحظاتی را در مسابقات ورزشی به خاطر آوریم که تیم یا ورزشکاری با وجود آمادگی کامل جسمانی و فنی،به دلیل شرایط نا مناسب روانی از ارائه بهترین عملکرد خود ناتوان مانده است.
ضعف آمادگی روانی در ورزشکاری که آمادگی جسمانی مطلوب دارد به مثابه اتومبیل آماده و پر سرعتی است که راننده ای ناشی و نا آماده در آن نشسته باشد.
هر قدر هم که جسم آماده و ورزیده باشد،اگر ذهنی که آن را هدایت می کند فاقد ورزیدگی و آمادگی باشد جسم به درستی هدایت نخواهد شد.
احتمالا در30سال پیش،واژه آمادگی جسمانی برای مربیان و ورزشکاران قدری نا مفهوم بوده است،اما امروزه در پاسخ به مفهوم آمادگی جسمانی،بی درنگ عوامل متشکله آمادگی جسمانی مانند:قدرت،استقامت،و…به ذهن خطور می کند.همانطور که آمادگی جسمانی مستلزم صرف زمان کافی برای تمرین و تقویت عوامل آن است،آمادگی روانی نیز از عواملی همچون مهارت در توجه،مهارت در کنترل اضطراب و استرس،حفظ انگیزش،حفظ و افزایش اعتماد به نفس و…تشکیل می شود.رسیدن به آمادگی روانی نیز به مرور وبا صرف زمان امکان پذیر می شود و مستلزم این است که مدیران و مربیان آگاه چنین فرصتی را برای ورزشکاران فراهم آورند.
ضرورت آمادگی روانی
بسکتبالیستی که در تمرین همه پرتاب های پنالتی را تبدیل به گل می کندچه می شود که در مسابقه از به ثمر رساندن یک پنالتی نا توان می ماند؟آیا وضعیت او با تمرین جسمانی و مهارتی بیشتر،بهتر خواهد شد؟بعید به نظر می رسد زیرا او مهارت لازم را دارد و این را در تمرین نشان می دهد ممکن است مشکل او ناتوانی در حفظ توجه و کنترل اضطراب ناشی از هیجان مسابقه باشد این مسئله با هدایت وی به سمت تمرینات توجه و تمرکز و یا مهارت کنترل اضطراب قابل حل است و گر نه انجام تمرینات جسمانی بیشتر،مشکل او را حل نخواهد کرد.
امروزه، قهرمانان سطوح عالی و المپیک بخشی از زمان تمرینات خود را صرف تمرینات آمادگی روانی می کنند.در بسیاری از رشته های ورزشی،تا10نفر اول مسابقات جهانی به لحاظ فنی و جسمانی در یک سطح اند و آنچه نفرات برتر را متمایز می سازد،آمادگی روانی آنهاست(تفاوتی که ایجاد تفاوت می کند).در دنیای امروز رقابت دیگر فقط بر سر تکنیک برتر نیست،ورزشکاری پیروز است که از آمادگی روانی بالاتری بر خوردار باشد.
همایش علمی-ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی در تهران آغاز شد
نخستین همایش علمی – ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی با محوریت "روانشناسی ورزش"روز دوشنبه با حضور اساتید داخلی و خارجی در سالن همایش های صدا و سیمای جمهوری اسلامی آغاز به کار کرد.
این همایش به میز بانی اداره کل تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی به مدت دو روز برگزار می شود ودر آن اساتید تربیت بدنی و روانشناسی دانشگاه های وزارت علوم،تحقیقات و فناوری،وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی به ارائه مقاله و پوستر می پردازند.
از160مقاله ارسالی به دبیر خانه این همایش 60مقاله به صورت پوستر و21مقاله به صورت سخنرانی پذیرفته شده اند که عمدتا رابطه عملکرد ورزشی و روانشناسی را مورد بحث و بررسی قرار می دهند.
پوستر های پذیرفته شده از امروز در سالن جانبازان آکادمی ملی المپیک به نمایش در خواهند آمد.
همچنیسن چهار کارگاه آموزشی با حضور مدرسین کشورهای ژاپن و روسیه با موضوعات زیر در سالن همایش های آکادمی ملی المپیک برگزار می شود.
1.روش کاربرد سایکودرام به منظور افزایش مهارتهای اجتماعی(پروفسور سوسومو هاریزوکااز ژاپن)
2.آرام سازی روانی (پروفسور تاکا شی فوروکاوا از ژاپن)
3.عوامل روان شناختی فعالیتهای انسانی و رقابت های ورزشی(پروفسور آلبرت رودینوف از روسیه)
4.ورزش قهرمانی و تعارضات میان فردی در ورزش (پروفسور ولادیمیر سوپوف از روسیه)
در مراسم گشایش این همایش علاوه بر دکتر عبداله جا سبی رییس دانشگاه آزاد اسلامی،بهرام قدیمی مدیر کل تربیت بدنی این دانشگاه،جمعی از مسئولان ورزش کشور از جمله علی کفا شیان دبیر کل کمیته ملی المپیک،جمشید تقی زاده مدیر کل تربیت بدنی استان تهران،رییس فدراسیون والیبال،رییس فدراسیون پزشکی ورزشی،رییس تربیت بدنی شهرداری تهران و تعدادی از قهرمانان و مربیان برتر کشور حضور داشتند.
رییس دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان اولین سخنران مراسم افتتاحیه همایش گفت :اتحادیه دانشگاه های جهان اسلام در حال حاضر با عضویت بیش از 220دانشگاه از 57کشور اسلامی دارای تشکیلات قدرتمندی است که می تواند باعث نزدیکی بیشتر کشورهای اسلامی شود.
دکتر عبداله جاسبی افزود:از طریق سه بحث اصلی "علم"،تحقیقات و پژوهش"و"تربیت بدنی" می توان باعث اتحاد ونزدیکی بیشتر دانشگاه های کشورهای اسلامی شد و ترکیبی ار آنها یعنی تربیت بدنی از بعد علمی و پژوهشی نیز از عواملی است که سرمایه گذاری بر روی آن بازده زیادی خواهد داشت.زیرا تربیت بدنی از عواملی است که تابع شرایط سیاسی روز نبوده ودایما تغییر نمی کند.
وی گفت:در اجلاس اخیر اتحادیه دانشگاه های اسلامی این سه موضوع مورد توجه قرار گرفت و علاوه بر آن ایجاد دانشگاه اسلامی مجازی نیز به تصویب اعضاء ریسده که مقدمات آن فراهم شده است.
جا سبی مسئله پژوهش در امر تربیت بدنی در بعد روانشناسی رااز مسائل مهم روز دانست و گفت:توجه به این امر می تواند در پیوند دانشگاه ها،دانشجویان،و نسل جوان مسلمان نقش داشته باشد و رابطه نزدیکی بین آنها فراهم کند.
بهرام قدیمی مدیر کل تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی نیز در این مراسم گفت:در جهان کنونی سرمایه های انسانی والاترین توجهات را به خود اختصاص داده اند و قاعدتا اثرات پدیده ورزشی بر پرورش جسم وروان و بهبود هدایت انسانها و در نهایت نتیجه بخش بودن سرمایه گذاریها در راستای آن عمیقا درک می شود.
وی افزود:در درک ضرورتهای علمی در جهت به ثمر نشاندن تلاشهای مدیریتی و رفع پیچیدگی و تنگناها،برای نخستین بار در ایران کنگره بین المللی علمی ورزشی با نیت قوام بخشیدن به روانشناسی ورزشی پی ریزی شده است..
وی افزود:تجربه ورزشکاران ملی بارها نشان داده است که با توجه به اینکه از لحاظ قوای جسمانی بر رقیبان فزونی داشته اند اما گاها در شرایط خاص محیطی و روانی به استمرار قهرمانی جامه عمل نپو شیده اند.
قدیمی اظهار امیدواری کرد که دستاوردهای این همایش در ارتقاء جایگاه قهرمانان ایران در عرصه های مختلف تاثیر گذار باشد.
پروفسور"آلبرت رودینوف"از روسیه نیز گفت :ما اولین گام در زمینه روانشناسی ورزشی را در سال1924بر داشتیم و در سال 1960انجمن روانشناسی ورزشی پایه گذاری شد و در حال حاضر 45سال است که این انجمن در ارتباط با امر مهم روانشناسی در ورزش فعالیت دارد.
وی روانشناسی را به عنوان یک"علم"دانست که در طول سالها،دانش آن مدون شده است و آمادگی روانی ورزشکاران به عنوان یک تکنیک خاص در فعالیت های ورزشی مطرح است و این مهم در آزمایشگاه ها نیز به صورت علمی کار شده است .
پروفسور سوسومو هاریزوکا ازژاپن نیز در این همایش گفت:ورزش در ژاپن از دو جنبه" رفتاری و شناختی" و "درمانی"مورد بررسی قرار می گیرد.
وی افزود:حرکات بدنی وقتی ایجاد می شود که جنبه های مختلف فیزیولوژی و روان شناختی با هم توام شوند.
وی با اشاره به نقش "مسوولین برنامه ریزی"، مربیان"و"مسوولیین آموزش" در کسب موفقیت ورزشکاران گفت:شاید متخصصین ورزشی کارهای بدنی را مهم بدانند اما نیاز داریم که بدن،فکروروان را با هم ادغام کنیم زیراما معتقدیم که هیچ فعالیت بدنی بدون استفاده از فاکتورهای روانی اتفاق نمی افتد.
هاریزوکا گفت:نکته مهم درفرهنگ و اعتقادات مردم ژاپن این است که فکرو بدن را با هم یکی می دانند و با کمک این دو به قصد و هدف خود می رسند.
وی تاکید کرد:بنابر این ورزش فقط بعد فیزیکی نیست بلکه باید با بعد روانشناختی نیز ادغام شود.
دکتر مهدی خبیری،متخصص روانشناختی در ورزش از کشورمان آخرین سخنران امروز بود که به بررسی عوامل موفقیت قهرمانان در جهان پرداخت.
وی گفت:در اوایل قرن بیستم موفقیت قهرمانان بستگی به آمادگی تکنیکی،مهارتی و تاکتیکی آنها بود.اواسط قرن آمادگی جسمانی نیز در کنار آمادگی های فنی به عنوان یک فاکتور اصلی در موفقیت قهرمانان مطرح شد اما در سه دهه آخر قرن،هرم قهرمانان جهان و المپیک تغییرات اساسی یافت و علاوه بر فاکتورهای فنی و آمادگی جسمانی،"آمادگی روانی"نیز در راس هرم قرار گرفت.
خبیری افزود:امروزه آمادگی جسمانی در پایه و قاعده هرم قرار دارد،در وسط هرم بحث آمادگی فنی مطرح است ودر راس آن آمادگی روانی است.
وی گفت:اگر بازیکنی تمامی فاکتورهای لازم را داشته باشد اما آمادگی ذهنی و روانی نداشته باشد حتی در رقابت های داخلی و منطقه ای نیز جایی ندارد.
خبیری گفت:قهرمانان ایرانی در مسابقات بین المللی با حداقل کمکهای روان شناسان ورزشی وارد می شوند و از پیشرفت های این علم محروم می باشند.
وی افزود:امروزه اگر مربیان از دانش روانشناختی بی بهره باشند نمی توانند ورزشکاران آماده ای را روانه میدان کنند.در صورتی که رقبای قهرمانان ایرانی با حداکثر توانمندیهای روانشناختی و با استفاده از تخصص های روانشناسی وارد مسابقات می شوند.
استاد دانشگاه تهران در خصوص وضعیت روانشناختی ورزشی در ایران گفت:در سال 1372اولین کمیسیون روانشناختی ورزشی در کمیته ملی المپیک تشکیل شد و تاکنون بیش از 200رساله دکتری و پایان نامه کارشناسی ارشد در این زمینه ارائه شده است.
اولین همایش روانشناسی ورزشی داخلی نیز توسط کمیته ملی المپیک در سال 1374در تهران برگزار شد و امروز شاهد برگزاری همایش بین المللی در این زمینه هستیم.
به گفته خبیری در حال حاضر تنها10نفر متخصص روانشناسی ورزشی که زمینه کاری آنها بیشتر آکادمیک است و کمترین ارتباط را با ورزش قهرمانی دارند،در دانشگاه ها فعالیت دارند.
خبیری ادامه داد:در سال 1383مرکز روانشناسی ورزشی در آکادمی ملی المپیک ایجاد شد و بیش از 20تحقیق در زمینه روانشناسی ورزشی اجرا شده است و بیش از 50کارگاه آموزشی در زمینه روانشناسی ورزشی برگزار شده است.
وی در پایان پیشنهاد تاسیس رشته روانشناسی ورزشی در سطوح کارشناسی ارشد و دکترا و همچنین تشکیل انجمن روانشناسی ورزشی ایران را داد.
این همایش از بعداز ظهر امروز با بر پایی کارگاههای آموزشی به کار خود ادامه می دهد و طی آن پروفسور تاکا شی فروکاوا فارغ التحصیل روان شناسی بالینی و مطالعات محیط انسانی از دانشگاه کیوشو ژاپن و عضو جامعه بین المللی هیپنوتیزم و روان درمانی،مدرس کارگاه آرام سازی روانی را که روز سه شنبه یازدهم اردیبهشت از30/16تا18در محل سالن همایش آکادمی ملی المپیک برگزار می شود را بر پا می کند.
کارگاه دیگر این همایش توسط پروفسور سوسوموهاریزوکا که فارغ التحصیل دانشگاه مطالعات محیط انسانی کیوشو است با عنوان کاربرد سایکو درام به منظورافزایش مهارتهای اجتماعی ورزشکاران روز دوشنبه دهم اردیبهشت ماه از ساعت 30/17الی 19در سالن همایش های آکادمی ملی المپیک برگزار خواهد شد.
کارگاه عوامل روان شناختی فعالیتهای انسانی در رقابتهای ورزشی توسط پروفسور آلبرت رودرینوو،کارگاه ورزش قهرمانی و تعارضات میان فردی در ورزش توسط پروفسور سوپوواز کشور روسیه روز دهم از ساعت 16الی 30/17ویازدهم از ساعت 15 الی 30/16در محل آکادمی ملی المپیک برگزار می شود.
دکتر"قدیمی"،دستاوردهای همایش علمی ورزشی "روانشناسی ورزش"را بر شمرد
مدیر کل تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی،مهمترین دستاورد برگزاری همایش علمی ورزشی با محوریت"روانشناسی ورزش" را تثبیت جایگاه این علم در ورزش قهرمانی کشور دانست.
بهرام قدیمی به همراه دیگر دست اندر کاران برگزاری این همایش روز چهارشنبه در جمع خبر نگاران گفت:این همایش هر دو سال یکبار به صورت ملی و هر دو سال یکبار در سطح منطقه ای و بین المللی بر پا خواهد شد.
وی،هدف از بر پایی همایش را ایجاد آگاهی و ارتقای سطح دانش مسوولان،مربیان،صاحبنظران،اساتید ودانشجویان رشته تربیت بدنی نسبت به اهمیت و ضرورت کاربرد روان شناسی ورزشی و ادغام آن در بدنه ورزش در راستای علمی تر کردن ورزش کشور اعلام کرد.
وی گفت:بررسی در نتایج کسب شده توسط قهرمانان ایران در بازیهای آسیایی دوحه نشان داد که افرادی مثل آرش اسماعیلی با وجودی که از تمام فاکتورهای آمادگی جسمانی برخوردار بودند و به دلیل ضعف روحی نتوانست برابر حریف مغولی که چند بار آن را ضربه فنی کرده بود،خوب ظاهر شود.
قدیمی افزود:در صورتی که رضازاده به دلیل داشتن اعتماد به نفس بالا،"لبخند"و"ذکر"یا ابوالفضل (ع)که خاص خودش است به نوعی روانشناسی درونی دست یافته که همواره باعث برتری او می شود.
وی گفت:باید این عامل درونی رضازاده را به عامل بیرونی تبدیل کرد و آن را به همه ورزشکاران تعمیم داد.
قدیمی تاکید کرد دیگر آمادگی جسمانی علت و معلول و شرط لازم قهرمانی نیست بلکه باید سایر علوم نیز به کمک آن بیایند تا به نتایج خوب برسیم.
وی افزود:30سال پیش اکثر ورزشکاران ایران بی سواد بودند اما امروزه دانشجویان ورزشکار کشور در رشته های مختلف به عناوین قهرمانی جهان دست می یابند.
قدیمی با اشاره به فعالیت پژوهشکده دانشگاه آزاد گفت:این پژوهشکده بدون ملاحظات اقتصادی و سیاسی در یک فضای باز آکادمیک سعی در عملیاتی کردن علم در ورزش کشور دارد.
وی با تاکید بر اینکه تمامی رشته ها باید در خدمت ورزش باشد گفت:در کنار دانش فنی ورزشکاران،نیاز به مهندسی ورزشی،"روانشناسی ورزشی"نیز احساس می شود.ورزش علوم زیستی نیست و باید علوم پایه و علوم انسانی نیز در آن کاربرد داشته باشد.
وی افزود:برگزاری همایش های تحت عنوان مهندسی ورزشی و جامعه شناسی ورزشی نیز در دستور کار دانشگاه آزاد است که در آینده نزدیک با حضور اساتید داخلی و خارجی برگزار می شود.
قدیمی گفت:روسها در سال1924روانشناسی ورزشی راوارد ورزش کشورمان کردند و ما باید این فاصله زمانی 80ساله را به نو عی جبران کنیم.
همایش علمی ورزشی دانشگاه های جهان اسلام با محوریت روان شناسی ورزش در روزهای 10و11اردیبهشت ماه در تهران برگزار شد.
در این همایش 2استاد از دانشگاههای روسیه و 2استاد از دانشگاه های ژاپن حضور داشتند که 4 کارگاه آموزشی در خصوص روانشناسی ورزش برای اساتید و دانشجویان تربیت بدنی کشور برگزار کردند.این اساتید با حضور در جمع امروز از برگزاری همایش ابراز رضایت کرده و خواستار تداوم آن شدند.
آلبرت رودینوف از روسیه،گفت:حضور افراد زیاد و علاقمندبه علم روانشناسی ورزشی در این همایش برای من غیر منتظره بود و نشان می داد که افراد زیادی دراین زمینه تحقیق می کنند.
وی علاقه ایرانیان به این رشته را بسیار خواند و اظهار امیدواری کرد که در همایشی که ماه آینده در روسیه برگزار می شود محققان و دانشجویان ایرانی حضور داشته باشند.
رودینوف گفت:کار بر روی روانشناسی ورزشی در ایران،با این همایش آغاز شده است و امیدوارم ادامه کار در روسیه باشد و این ارتباط در سالهای آینده هم ادامه داشته باشد و شاهد برگزاری همایشی به زبان فارسی در روسیه باشیم.
پروفسور سوسوموهاریزوکا از ژاپن نیز از برگزاری خوب همایش تشکر کرد و گفت:تعداد زیاد شرکت کنندگان برایم جالب بود و کارگاههای آموزشی خوبی به صورت عملی داشتیم.
وی افزود:افراد شرکت کننده در کارگاه ها اکثرا با این علم آشنایی داشتند و بیشتر سئوالهای آنها راجع به استرس و اضطراب قبل از بازی و درگیری بازیکنان با مربیا نشان بود.
پروفسور ولادیمیر سوپوف از روسیه هم مهمترین مشکلات ورزشکاران را بحث روانی آنها دانست و گفت مادر کشورمان از80سال پیش بر روی این مهم کار کردیم و برایم جالب بود که این تعداد دانشجو و مربی در ایران به این رشته علاقه مند هستند.
وی افزود:اکثر حاضرین در همایش اطلاعات به روز و جالبی داشتند و امیدوارم آنها را در همایش روسیه ببینم.
پروفسور تاکاشی فوروکاوا از ژاپن نیز به بحث آرام سازی در ورزش اشاره کرد و گفت:در پایان همایش 8مورد زیر به عنوان مهمترین دستاردهای این همایش براساس نظرات و دیدگاه های ارائه شده اعلام شد:
1.ایجاد هر چه سریعتر رشته روانشناسی ورزش در دانشگاه ها در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تربیت بدنی
2.تشکیل انجمن روانشناسی ورزش و عضویت آن در انجمن جهانی
3.انجام پژوهشهای کاربردی در زمینه اثرات روانشناسی ورزش بر عملکرد بهینه ورزشکاران و کارکرد مطلوبتر مربیان
4.راه اندازی یک مجله تخصصی در زمینه روانشناسی ورزش
5.برگزاری همایش های ملی سالانه و بین المللی دوسالانه در حوزه روانشناسی ورزش
6.برگزاری سمپوزیوم های مختلف درباره روانشناسی ورزش در نقاط مختلف کشور برای مربیان و ورزشکاران تیم های ملی
8.ارائه مشاوره های تخصصی در حوزه روانشناسی ورزشی به منظور ارتقای سطح عملکرد مدیران،مربیان و ورزشکاران

فصل دوم
پیشینه و ادبیات تحقیق

تعریف افسردگی :
ارائه ی تعریف افسردگی آسان نیست طبقه بندی آن باز هم مشکل تر است و پیشنهاد طرحی علت شناختی که بتواند مورد پذیرش همه ی متخصصان و پژوهشگران قرارگیردغیرممکن به نظر می رسد در سطوری که در پی می آیند به برخی از تعاریف عمده ی افسردگی اشاره می کنیم:
-در معنای محدود پزشکی،افسردگی به منزله ی یک بیماری خلق و خویا اختلال کنش خلق و خو است (لو و لو1911)
-در سطح معمول بالینی،افسردگی نشانگانی است که تحت سلطه ی خلق افسرده است و بر اساس بیان لفظی یا غیر لفظی عواطف غمگین،اضطرابی و یا حالتهای بر انگیختگی نشان داده می شود(بلاک برن و کوتر1990)
-افت گذرا یا دوام دار تنود عصبی-روانی که به صورت یک مولفه بدنی (سردردها،خستگی پذیری،بی اشتهایی،بیخوابی،یبوست،کاهش فشار خون و جزءآن)و یک مولفه روانی (احساس به پایان رسیدن نیرو،کهتری،ناتوانمندی،غمگینی و جز آن)نمایان می شود (لافون،1973)
-سقوط غیر قابل توجیه تنود حیاتی:این حالت در قلمرو بدنی با خستگی دائم آشکار می شود در قلمرو شناختی به صورت پراکندگی دقت و مشکل کوشش فکری و در قلمرو عاطفی به شکل حالتی مالیخولیایی که با هشیاری فرد نسبت به ناتوانمندی واکنش همراه است متجلی می شود .(چاپلین،1975)
-حالت روانی ناخوش که با افسردگی ،یاس، و خستگی پذیری مشخص می شود و در بیشتر مواقع با اضطرابی کم وبیش شدید همراه است (پیدرون،1973).
در یک جمع بندی کلی متوجه می شویم که مفهوم افسردگی به 3گونه ی متفاوت به کار رفته است:
-به منظور مشخص کردن احساس های بهنجار غمگینی،یاس،ناامیدی،و جز آن و بروز آنها به عنوان نشانه ی یک اختلال.
-به منظور توصیف اختصاری یک نشانگان که شامل نشانه های عاطفی،شناختی،حرکتی،فیزیولوزیکی و غدد ترشحه است.
-برای مشخص کردن اختلالهای افسرده وار در چهار چوب اختلالهای روانی که دارای پاره ای از علل و گونه ای از تحول هستند و. به پاره ای از درمانگریها پاسخ می دهند(هوبر،1993)
آشکارامشاهده می شود که تعریفهای مختلف افسردگی به نشانه های بسیار متنوعی اشاره دارند که می توانند به گونه های مختلف با یکدیگر ترکیب شوند و گاهی باز شناسی افسردگی از خلال این ترکیبها بسیار مشکل است به خصوص اگر جنبه ی پنهان داشته باشدویا جلوه های بدنی بخود گیرد .امابه هرحال می توان این نکته راپذیرفت که افسردگی درعین حال بانشانه های روانی وجسمانی همراه است ونشانه های جسمانی گاهی چنان برجدول بالینی سایه می افکنند که مانع بازشناسی افسردگی می شوند.
شکل گیری افسردگی درجریان تحول
نشانه ی افسردگی درخلال تحول متغیر است این تغییرپذیری ازیک سوبه عوامل تحول وابسته است وازسوی دیگربر نا همگراییهای گسترده دیدگاههای متخصصان.درسطوری که در پی می آیند به بررسی این نشانه شناسی براساس دومحور توصیفی وزمانی خواهیم پرداخت.
افسردگی های نوجوانی
مساله بیماری شناختی افسردگی برحسب آغاز، میانه یاپایان نوجوانی به گونه های متفاوت مطرح می شود درآغاز نوجوانی با مسائلی مانند مسائل دوره های کودکی مواجه هستیم ودرمیانه و پایان نوجوانی بامسائلی مانند مسائل مطرح شده به آنچه در خلال بزرگسالی مشاهده می شود نزدیکترند.( سارسلی ،1984)
مانند آنچه در خلال دوره های کودکی دیده می شود نشانه شناسی افسردگی در نوجوانان نیز متغیر است و این تغییر پذیری به طور عمده ناشی از نا همگرایی دیدگاه متخصصان بالینی از یک سو و غلبه ی یکی از ابعاد افسردگی از سوی دیگر است و بر این اساس می توان چهار چوبهای بالینی مختلف مانند واکنش اضطرابی افسرده وار،واکنش مبتنی بر احساس کهتری و احساس رها شدگی،افسردگی،مالیخولیایی و افسرده وار را در خلال نوجوانی از یکدیگر متمایز کرد(فراری و همکاران ،1991)
واکنش اضطرابی افسرده وار
در برابر جدایی ،محرومیت یا ناکامی پاره ای از نوجوانان واکنش اضطرابی افسرده واری را که به منزله ی یک پاسخ حمایتی واقعی است نشان می دهند مع هذا نباید اضطراب و افسردگی را یکسان دانست اضطراب همواره بر تجلیات روانی دیگر مقدم است و مبارزه ی فرد را علیه خطری که به نظر می رسد وی را تهدید می کند نشان می دهد.
دردناکتر شدن تدریجی این مبارزه به آشکار شدن پاسخ افسرده وار می انجامد پاسخی که برای مدتی با پاسخ اضطرابی در هم تنیده می شود تا به تدریج جانشین آن شود این حالت اغلب جنبه ی موقت دارد و با استقرار روابط جدید و گسترش رغبتهای نو به افول می گراید واکنشهای اضطرابی افسرده وار معمولا در آغاز نوجوانی در افرادی که در مرحله ی نهفتگی یا پیش – نوجوانی دارای رگه های هراسی یا وسواسی بوده اند بروز می کند.(براکوینه و فراری،1976)
افسردگی مبتنی بر احساس کهتری
این ریخت از افسردگی یکی از انواعی است که به خصوص در دوره ی نوجوانی بروز می کند گر چه کاهش سطح حرمت خود و احساس کهتری که در پی دارد درانواع افسردگی صرف نظر از سن وقوع آنها مشترک است اما اهمیت مفهوم حرمت خود در خلال نوجوانی افراد این سنین رادربرابر این ریخت افسردگی آسیب پذیرتر می سازد افسردگی مبتنی بر احساس کهتری بر اساس مجموعه ای از احساسات کهتری که به قلمرو خاصی مانند قلمرو آموزشگاهی یا جسمانی و یا مجموعه ی شخصیت وابسته است مشخص می شود در بیشتر مواقع احساس مورد علاقه نبودن یا
مورد توجه قرار نگرفتن و سرمایه زدایی موضوعی(که براساس بی رغبتی به جهان برونی و یا جستجوی دلایل ارزنده بودن خود در جهان برونی متمایز شدنی است)با این احساس همراهند.
تردیدی نیست که هسته ی اصلی این اختلال در ناتوانی نوجوان در تحقق بخشیدن به آرمانهایی که برای خویشتن قایل است،قرار دارد.این خواسته های آرمانی اغلب به صورت "خود بزرگ بینی"که نوعی شیوه ی مقابله با ترس از دست دادن هویت است،متجلی می شوند در مواجهه با این الگوی کمال که تشکیل دهنده ی آرمانی است که با فرامن قابل قیاس است،من نوجوان به گسترش احساسات کهتری که مشخص کننده ی این افسردگی است می پردازد(براکونیه و فراری،1976)
افسردگی مبتنی بر احساس رها شدگی
این نوع افسردگی معمولا در نوجوانانی مشاهده می شود که شیوه ی اصلی بیان نشانه ی شناختی آنها گذار به عمل به صورت دیگر -پرخاشگری یا خود پرخاشگری است. اگر چه تمامی جوانانی که به طور عمده براساس گذار به عمل واکنش نشان می دهند،دارای این ریخت افیردگی نیستند با این حال باید توجه خاصی نسبت به نوجوانانی که در برابر هر مانع واکنش گذار به عمل را نشان می دهند اعمال شود. در واقع،مواجه شدن با مانع در مواردی از افراد نوعی افسردگی را به وجود می آورد که در آن احساس رها شدگی اغلب در نوجوانانی دیده می شود که تاریخچه ی زندگی آنها نشان دهنده ی کمبودهای زود رس در قلمرو مراقبتهای مادرانه است(مازه،سیبرتن بلان، 1976)

افسردگی مالیخولیا یی
افسردگی مالیخولیایی به صورت یک قطبی یا دو قطبی آن از حد نوجوانی مشاهده می شود (فین اشتاین ،1982)
اگر این افسردگی از لحاظ نشانه شناختی به دلیل فراوانتر بودن نسبی تجلیات توهم هذیانی امکان گذار از یک ریخت افسردگی به ریخت دیگر و همچنین فراوانتر بودن در هم تنیدگی این ریختها در خلال نوجوانی به صورت جزیی با افسردگی بزرگسال متفاوت است.
معادلهای افسرده وار
پاره ای از مولفان بر این باورندکه اختلال افسردگی در سنین نوجوانی بیشتر به صورت معادلهای افسرده وارمتجلی می شود هر یک از این مولفان چندین رفتار را به منزله ی رفتار های معادل افسردگی تلقی می کنند. مولفان مختلف بسیاری از مشکلات رفتاری نوجوان را با افسردگی مرتبط ساخته اند و در واقع این رفتارها را مشابه با حالاتی دانسته اند که در خلال بزرگسالی با اصطلاح افسردگی پنهان مشخص می شود . به نظر می رسد که می توان دو موقعیت را در خلال نوجوانی متمایز کرد:

-پاره ای ازرفتارها و یا برخی از نشانه هایی که اغلب با افسردگی توام هیستند(معادلهای افسرده وار) و علامتهای افسردگی،به رغم حضور خود کمتر نمایان هستنددر این صورت متخصص بالینی باید با دقت کامل به جستجوی آنها بپردازد.
-رفتارها و نشانه های مرضی (معادلهای افسرده وار)و همچنین علامتهای افسردگی قابل مشاهده اند.
اما نوجوان به انکار این نشانه ها که گاهی سالها بعد کاملا آشکار می شود می پردازد.اصطلاح معادل افسرده وار با موارد اخیر بیشتر مطابقت دارد.
فراوانی افسردگی در خلال تحول
به رغم بررسیهای متعددی که در قلمرو افسردگی کودکان خردسال از دهه ی 1950تا 1980انجام شدند تا دهه ی اخیر،هنوز هم بسیاری از متخصصان بالینی براین باورند که کودکان خردسال به افسردگی وخیم مبتلا نمی شوند این محققان الگو های افسرده واری را که در پاره ای از کودکان مشاهده می شوند به نوسانهای خلقی بهنجار نسبت می دادند و یا با اختلال روانشناختی دیگری مرتبط می ساختند(کانت ول،1982،کاردین،1994)
این موضع گیری براین فرض مبتنی بودکه بروز افسردگی مستلزم تجربه ی پاره ای از موقعیتهای زندگی است.بدین معنا که تراکم رویدادهای منفی یا سرخوردگیها موجب افزایش بد بینی پاره ای از افراد نسبت به جهان میشود و در نهایت آنها را دچار افسردگی می کند در حالی که فقدان چنین تجربه هایی در کودکان خردسال عملا مانع بروز حالت افسردگی به صورت بزرگسالانه ی آن می شود.
بررسی هایی که در خلال دهه ی 1980 انجام شدندنشان دادند که بسیاری از کودکان منظومه ای از حالات افسردگی شدید را که به مشکلات دیگر نسبت دادنی نیست تجربه می کنند و از آن میان می توان به کاهش فعالیت ،تصور از خود منفی،انزوای اجتماعی و انکار انتحاری اشاره کرد (شوارتز،1985،کاردین 1990) بنابر این در حال حاضر این نکته آشکار است که حتی نوزادان سه ماهه نیز می توانند دچار افسردگی شدید شوند. این نوزادان که اغلب فرزندان مادران افسرده هستند،حتی هنگام تعامل با بزرگسالان غیر افسرده،رفتارهای افسرده وار (غم زدگی چهره،کندی حرکات،فقدان پاسخ دهی)مشخصی را نشان می دهند اما این نکته که آیا این رفتارها به پاره ای از گرایشهای موروثی نسبت دادنی هستند یا ناشی از تعامل نوزاد با مادری افسرده اند و یا بالاخره می توانند در عین حال ناشی از ترکیب هر دو عامل باشند هنوز آشکار نیست (بارلوودوران،1995)
اینک به این نکته تاکید می کنیم که اختلالهای خلقی (افسردگی مهاد،کژخویی و جزآن)از نخستین ماههای زندگی قابل مشاهده اند و گر چه چهارمین مجموعه ی تشخیصی و آماری انجمن روانپزشکی آمریکا(DSM IV.1994)هیچ یک از اختلالهای خلقی رادر چهارجوب اختلالهایی که در خلال تحول بروز می کنند(مانند آنچه در اختلالهای اضطرابی دیده می شود)قرار نداده است،با این حال آشکارا مشاهده می شود که افسردگی در سنین مختلف به گونه های متفاوت متجلی می شود.
به طور کلی ،تحقیقات مختلف با توجه به تنوع نشانه شناسی افسردگی در خلال تحول،نشان داده اند که تقریبا 2درصد کودکان چهار تا 16ساله به اختلال افسردگی مهاد مبتلا می شوند(کازدین،1994)این فراوانی در خلال نوجوانی به طور تقریبی 7 درصد است.
تحقیقات مختلف به تفاوتی در فراوانی افسردگی پسران و دختران قبل از سن یازده سالگی دست نیافته اند امادر حد سن شانزده سالگی، تعداد دختران افسرده را دو برابر پسران گزارش کرده اند(کازدین،1990)
در حد خطوط کلی می توان گفت که اختلالهای افسردگی نسبت به بزرگسالی از فراوانی کمتری بر خوردارند اما در نوجوانی شاهدافزایش چشمگیراین فراوانی هستیم گر چه در این دوره های زندگی نیز این فراوانی کمتر از آن است که در بزرگسالی مشاهده می شود. دلایلی مبنی بر فراوانتر بودن اختلال کژخویی نسبت به افسردگی مهاد در کودکان خردسال در دست است در حالی که در نوجوانی مانند آنچه در بزرگسالی مشاهده می شود فراوانی افسردگی مهاد بیش از کژ خویی
طبقه بندی اختلالهای خلقی
در چهارمین مجموعه ی تشخیصی و. آماری انجمن روانپزشکی امریکا (DSMIV،1994)مقوله ی اختلالهای خلقی شامل اختلالهایی است که اغتشاش خلقی ضابطه ی اصلی آنها را تشکیل می دهد.این بخش حاوی 3قسمت است:
نخستین قسمت به توصیف گستره های خلقی (گستره ی افسردگی مهاد،گستره ی آشفتگی،گستره ی مختلط و گستره ی کم آشفتگی) پرداخته است.توصیف جداگانه ی گستره های خلقی به صورت مستقل در آغاز این بخش به منظور آسان کردن تشخیص اختلالهای خلقی است.این گستره ها دارای کد تشخیصی معینی نیستند و گر چه سنگ بنای تشخیص اختلالهای دیگر را تشکیل می دهند اما نمی توانند به صورت واحدهای مستقل تشخیصی قرار گیرند.
دومین قسمت به توصیف اختلالهای خلقی (مانند اختلال افسردگی مهاد-اختلال کژخویی-اختلال دوقطبی I و…)اختصاص یافته است.
در قسمت سوم درباره ی گستره های خلقی در وضع اخیر و یا جریان گستره های راجعه (باز گشتی) آورده شده است.
اختلالهای خلقی به 3 گروه اختلالهای افسرده وار (افسردگی یک قطبی) اختلالهای دو قطبی و دو اختلال مبتنی بر علت شناسی (اختلال خلقی ناشی از یک شرط طبی عمومی)و اختلال خلقی ناشی از مصرف مواد تقسیم شده اند که هر یک از آنها نیز دارای زیر مجموع ها یی هستند.
گستره ی افسردگی مهاد
توصیف گستره ی افسردگی مهاد
گستره ی افسردگی مهاد مبین متداولترین و شدید ترین تجربه ی افسردگی است این نکته را باید خاطر نشان کرد که برای قرار دادن فردی در این چهار چوب باید از یک سو ضوابط نشان دهنده ی حالت خلقی افسرده حداقل 2هفته تداوم یابد و از سوی دیگر نشانه های متعدد دیگری در قلمرو شناختی (احساس بی ارزشی و نا توانی در تصمیم گیری)،بدنی(سردرد،سوء هاضمه،دریافتهای حسی نامطبوع در سینه دردهای تعمیم یافته،خستگی مزمن،تغییراتی در خواب،اشتها و وزن، فقدان قابل ملاحظه ی انرژی تا حدی که کمترین فعالیت مستلزم کوشش قابل ملاحظه ای می شود)،هیجانی(از دست دادن احساس و عاطفه نسبت به دوستان یا خویشاوندان،احساس بدبختی-خلاء و شرمساری -ناتوانی در اخذ لذت از هر رویداد یا ارتباط)و انگیزشی (از دست دادن تمایل به مشارکت در فعالیتهای روزمره،فقدان ابتکار و حالت ارتجاعی،عدم تمایل به کار و صحبت با دوستان،خوردن غذا و یا برقرار کردن روابط جنسی)مشاهده شوند.
گر چه همه ی این نشانه ها از اهمیت خاصی برخوردارنداما تحقیقات اخیر این نکته را برجسته ساخته است که تجلیات بدنی (که گاهی نیز نشانه های نباتی نامیده می شوند)دارای نقش بنیادی هستند(بوشوالد و رودیک-دیویس به نقل از بارلو 1995)به گونه ای که می توان آنها را به عنوان یکی از مهمترین نشانگرهای گستره ی افسردگی مهاد تلقی کرد. میانگین مدت گستره ی افسردگی مهاد بدون دخالت درمانگری معمولا 9 ماه است.

ضوابط تشخیص اختلالهای افسردگی (افسردگی یک قطبی)
الف)توصیف ضوابط تشخیصی اختلالهای افسردگی (افسردگی یک قطبی )
به دلیل تعدد ضوابط مقوله ی افسردگی های یک قطبی پاره ای از متخصصان بالینی براین باورند که در افسردگی یک قطبی در واقع اصطلاحی کلی است که به اختلالهای متنوعی که از لحاظ علت شنا سی،پیش آگهی و پاسخ به درمانگری بسیار متفاوتند پوشش می دهد اما پاره ای دیگر از مولفان عقیده دارند که افسردگی های یک قطبی بر روی یک پیوستار واحد قرار دارند و انواع آنها منعکس کننده نقاط متفاوت این پیوستار به شمار می آیند.(کا مه،1995).
گر چه هنوز اظهار نظر قطعی درباره این موضع گیریهای متفاوت امکان پذیر نیست اماDSM IVتشخیصهایی را که در پی آیند به منزله الگو های متفاوت افسردگی یک قطبی ارائه کرده است.
براساس ضوابط این مجموعه وقتی معلولیت ناشی از افسردگی معنا دار باشد دو هفته یا بیشتر تداوم یابد حداقل پنج نشانه افسردگی مشاهده شود و از عواملی مانند مصرف مواد یا شرایط طبی عمومی ناشی نشود،می توان از گستره ی افسردگی مهاد سخن به میان آورد شدت یک گستره افسردگی درافراد مختلف متفاوت است ودر معدودی از افراد حتی ممکن است در برگیرنده نشانه های روان گسستگی نیز باشد.بدین معنا که در فرد تماس با واقعیت را از دست می دهد،هذیان(افکار عجیب و غریب بدون مبنا)و توهم (ادراک چیزهایی که در وضع کنونی وجود ندارند)را تجربه می کند
.به عنوان مثال،فرد افسرده ای که دارای نشانه های روان گسستگی است می تواند تصور کند که نمی تواند چیزی بخورد چون امعاءواحشاء وی دچار فساد شده اند و به زودی از کار خواهند افتاد و یا آنکه ممکن است باور داشته باشد که همسر فوت شده اش را می بیند.
افراد مبتلا به افسردگی مهاد نیز به دو گروه تقسیم می شوند:
-آنهایی که برای نخستین بار دچار افسردگی شده اند و هرگزگستره آشفتگی را تجربه نکرده اند:افسردگی مهاد تک رویدادی
-کسانی که در گذشته آنها نشان دهنده وجود چنین گستره افسردگی یک قطبی است:افسردگی مهادراجع(باز گشتی)
گو نه های دیگری از افسردگی مهاد مانند افسردگی فصلی(توام بودن دگر گونیهای خلقی با تغییرات فصل)
افسردگی کاتاتونیای(توام با سکون یا فعالیت مفرط حرکتی)،افسردگی پس از زایمان(بروز افسردگی در خلال چهار هفته اول پس از زایمان)،افسردگی مالیخولیایی(بی تفاوتی در برابر رویدادهای لذت بخش، افسردگی به هنگام صبح،بیدار شدن نابهنگام،کاهش اشتها،احساس گنهکاری مفرط)نیز متمایز کردنی است.
عوامل فرهنگی به شیوه دریافت و میان نشانه های افسردگی موثرند و برای اجتناب از تشخیص اشتباه آمیز باید نسبت به تاثیر خصیصه های مردم شناختی و فرهنگی در باب چگونگی بیان شکایتهای مرتبط با گستره افسردگی مهاد توجه شود.چه در پاره ای از فرهنگها،افسردگی به مراتب پیش از آنکه براساس غمگینی یا احساس گنهکاری نشان داده است،در چهار چوب شکایتهای جسمانی نمایان می شود.
گر چه داده های مختلف بر تغییر پذیری نشانه های افسردگی مهاد در سنین مختلف تاکید دارند اما هسته اصلی نشانه های افسردگی مهاد در کودکان و نوجوانان مشابه است(DSMIV.1994)
پاره ای از نشانه ها مانند شکایتهای بدنی،زود رنجی،و گوشه گیری در کودکان متداولترند،در حالی که در تاخیر روانی-حرکتی،فزون خوابی و توهم در پیش نوجوانی نسبت به سنین نوجوانی و بزرگسالی از فراوانی کمتری برخوردارند. در کودکان پیش از دوره بلوغ گستره های افسردگی مهاد اغلب با اختلال های روانی دیگر (بخصوص اختلال رفتار اغتشاش گر،اختلال نارسایی توجه،اختلال های ناشی از مصرف مواد و اختلال های تغذیه)توام هستند. وپس از میان سالی نشانه های شناختی مانند فقدان جهت یابی، از دست دادن حافظه،پراکندگی خاطربر جدول بالینی غلبه دارد در صورتی که نشانه های افسردگی یک قطبی مزمن تر و معلولیت ناشی از آن کمتر با شد،تشخیص اختلال کژخویی داده می شود.
در این اختلال که حداقل دو سال توام می یابد،افزون بر خلق افسرده شاهد وجود دو یا سه ضابطه دیگر افسردگی نیز هستیم گاهی در خلاتل افسردگی به مدت چند روز یا چند هفته دوره های خلق بهنجار را تجربه می کند و گاهی نیز کژخویی به یک اختلال افسردگی مهاد منتهی می شود که دراین صورت از اصطلاح افسردگی مضاعف استفاده می شود.
در پاره ای از موارد،الگوی افسردگی یک قطبی به معلولیتهای معنادار منجر می شود که با ضوابط افسردگی مهاد یااختلال کژخویی مطابقت نمی کند.به عنوان مثال برخی از افراد افسردگی های قلیلی را تجربه می کنند که بر اساس کمتر از پنج نشانه ی افسردگی مشخص می شود و کمتر از دو سال طول می کشد و یا دچار افسردگی هایی می شوند که نشانه های معلول کننده ی آن چند روز در ماه بروز می کند.DSMIVچنین مواردی را در مقوله اختلال افسردگی تصریح شده در جای دیگر قرار داده است.
4.اختلال افسردگی تصریح نشده در جای دیگر
مقوله اختلال افسردگی تصریح نشده در جای دیگر شامل اختلال هایی است که باضوابط افسردگی توامند ولی ضوابط اختلال افسردگی مهاد،اختلال کژخویی،اختلال همسازی همراه با خلق افسرده یا اختلال همسازی با اضطراب مختلط و خلق افسرده را دارا نیست.گاهی نشانه های افسردگی نشان دهنده بخشی از اختلال اضطرابی تصریح شده در جای دیگر هستند نمونه هایی از اختلال افسردگی تصریح نشده در جای دیگر در زیر ذکر می شوند:
1-اختلال بی کیفی پیش از قاعدگی:در بیشتر دوره های قاعدگی در خلال سالی که گذشته است نشانه ها (مانند خلق افسرده بارز ،تلون عاطفی بارز،کاهش رغبت نسبت به فعالیتها)به طور منظم در آخرین وهله بروز کرده اندو چند روز پس از بروز قاعدگی از بین رفته اند.
2-اختلال افسردگی مهاد:گستره هایی که حداقل به مدت دو هفته دارای نشانه ها ی افسردگی است اما تعداد نشانه های آن کمتراز پنج نشانه ای است که در اختلال افسردگی مهاد الزامی است.
3-اختلال افسردگی راجعه کوتاه مدت :گستره های افسردگی که از دو روز تا دو هفته طول می کشند و حداقل هر ماه یک بار در خلال دوازده ماه پی در پی بروز می کنند(و ارتباطی با دوره قاعدگی ندارند).
4-اختلال افسردگی پس-روان گسستگی درروان گسیختگی:یک گستره افسردگی مهاد که در خلال وهله بر جا مانده روان گسیختگی متجلی می شود.
5-گستره افسردگی مهاد که به اختلال هذیانی،اختلال روان گسستگی تصریح نشده در جای دیگر یا وهله فعال روان گسیختگی افزوده می شود.
6-موقعیتهایی که در آنها متخصص بالینی به این نتیجه رسیده است که با اختلال افسردگی مواجه است،اما نمی تواند تعیین کند که آیا این افسردگی جنبه نخستین دارد یا آنکه ناشی از شرایط طبی و عمومی و یا مصرف مواد است.
6-3تصریح کنندگان اختلال های خلقی
الف)گستره تصریح کنندگان اختلال های خلقی
برای افزایش دقت و صراحت تشخیص،ایجاد تجانس در زیر مجموعه ها که کمک به انتخاب شیوه درمانگری و بهتر شدن پیش آگهی،موادی الحاقی به عنوان تصریح کنندگان اختلال های خلقی DSMIVارائه شده اند.
فتحی آشتیانی،علی
290صفحه،تصویر،جدول،نمودار،کتابنامه
پایان نامه دکترا-دانشگاه تربیت مدرس،1374
http://database.irandoc.ac.ir
در چرخه زندگی،دوره نوجوانی به منزله یکی از دوره های مهم محسوب می شود.گذار موفقیت آمیز از نوجوانی به بزرگسالی منوط به سازش یافتگی های روانشناختی،اجتماعی و زیست شناختی است. با توجه به اهمیت دوره نوجوانی،این رساله به بررسی تحولی تصور از خود ،حرمت خود،اضطراب و افسردگی در نوجوانان تیز هوش و عادی پر داخته است.
بدین منظور 1314آزمودنی به طور تصادفی با میانگین سنی15سال و 8 ماه از بین دانش آموزان پایه های اول و سوم تحصیلی مراکر آموزشی مناطق آموزش و پرورش تهران مورد مطالعه قرار گرفته اند.فرضیه های این پژوهش عبارت اند از: سطوح تصور از خود،حرمت خود و موفقیت تحصیلی با یکدیگر رابطه مثبت و با اضطراب و افسردگی رابطه منفی دارند.بین سطوح تصور از خود،حرمت خود،اضطراب و افسردگی از لحاظ تحولی در پسران و دختران تفاوت معنا داری وجود ندارد. همچنین تصور از خود و حرمت خود در نوجوانان تیز هوش بالاتر از نوجوانان عادی بوده و بر عکس اضطراب و افسردگی در نو جوانان عادی بالاتراز نوجوانان تیز هوش است.
در این پژوهش تست هوش کتل،تست هوش WMTI،تست تصور از خود بک،پرسشنامه حرمت خود کوپراسمیت پرسشنامه حالت-رگه اضطراب اسپیلبرگر و پرسشنامه افسردگی بک به عنوان ابزارهای بررسی مورد استفاده قرار گرفته اند.
داده های بدست آمده با بهره گیری از روشهای آماری ضریب همبستگی پیرسن ،آزمون t مستقل ،تحلیل واریانس یکطرفه،تحلیل واریانس دو طرفه و آزمون تفاوت معنا دار حقیقی توکی مورد تحلیل قرار گرفته اند.
این تحلیل ها نشان می دهند که :در وهله نخست از لحاظ ارتباط مولفه های مورد بررسی،تصور از خود با حرمت خود مرتبط است و این دو بر کار آمدی تحصیلی موثرند و سطح موفقیت تحصیلی را افزایش می دهند.همچنین نتایج این نکته را برجسته می سازند که آنچه به طور معناداری (P=<./1.)برتصور از خود و حرمت خود اثر می گذارد،اضطراب است،بدین معنا که وقتی میزان اضطراب افزایش می یابد با کاهش تصور از خود و حرمت خود روبرو هستیم.
نکته مهم دیگری که این تحقیق به آن دست یافته است این است که از یک سو با افزایش اضطراب،افسردگی نیز افزایش می یابد و از سوی دیگر یک رابطه منفی و معنا دار(P=<./1.)بین افسردگی وتصور از خود و بین افسردگی و حرمت خود مشاهده می شود که منجر به ایجاد سر در گمی در فرد شده و مشکلات سازشی متعددی رادر پی دارد که کاهش بازده تحصیلی فقط بخشی از این مشکلات است.
در وهله دوم نتایج به دست آمده از مقایسه افراد گروه آزمایشی بر اساس پایه تحصیلی و جنس حاکی از آن هستند که در دانش آموزان پایه اول تحصیلی تصور از خود و حرمت خود قوی تر،اضطراب و افسردگی کمتر و کار آمدی تحصیلی بیشتر از دانش آموزان پایه سوم تحصیلی می باشد. بعلاوه میانگین تصور از خود در دانش آمزان دخترپایه اول به طور معناداری(.5/.>P) بیشتراز میانگین آن در دانش آموزان دختر پایه سوم است،بر عکس میانگین افسردگی در دانش آموزان دختر پایه اول به طور معنا داری ((.5/.>Pکمتر از دانش آموزان دختر پایه سوم می باشد.
از نظر جنس نیز نتایج نشان می دهند که علی رغم وجود تفاوتهایی بین مولفه های مورد بررسی، تنها در مورد حرمت خود و رگه اضطراب این تفاوتها معنادار هستند. یعنی میانگین حرمت خود در دانش آموزان دختر پایه اول به طور معنا داری(.5/.>=P)بیشتر از میانگین آن در دانش آموزان پسر پایه اول است.همچنین میانگین رگه اضطراب اولا در دانش آموزان پسر در کل کمتر از دانش آموزان دختر بوده و ثانیا میانگین آن در دو جنس با افزایش سن افزایش می یابد.
در وهله سوم مقایسه دانش آموزان تیز هوش و عادی نشان دهنده آن است که،تصور از خود دردانش آموزان تیز هوش به طور معنا داری (.5/.>=P)بیشتر از دانش آموزان عادی است ولی علیرغم وجود تفاوت درحرمت خود آنها این تفاوت از لحاظ آماری معنادار نمی باشد.برعکس حالت اضطراب و افسردگی در دانش آموزان عادی به طور معنا داری (.1/.>=P)بیشتر از دانش آموزان تیز هوش است ولی تفاوت معنا داری بین رگه اضطراب در آنها وجود ندارد.

بررسی میزان افسردگی در زنان مطلقه و مقایسه آن با زنان متاهل در شهر تهران,/میترا قسیمی ؛به راهنمایی :محمد حسین فرجاد.
166صفحه،جدول،پرسشنامه،کتابنامه
پایان نامه (کارشناسی ارشد)-دانشگاه علوم پزشکی ایران،1367
http://database.irandoc.ac.ir
اهداف مشخصه این پژوهش به قرار زیر است:
-تعیین میزان افسردگی زنان متاهل در شهر تهران.
-تعیین میزان افسردگی زنان مطلقه پس از گذشت زمان بین2-5سال در شهر تهران.
-تعیین میزان افسردگی زنان تازه مطلقه.
سوال های پژوهش:این پژوهش یک مطالعه علمی آماری است.بنابر این به جای دارا بودن فرضیه شامل سوالهای پژوهش است که به آن پاسخ داده خواهد شد.
سئوالات پژوهش بدین قرار است:
-آیا بطور کلی طلاق با افسردگی رابطه ای دارد؟
آیا بین سه گروه از لحاط افسردگی تفاوت معنی دار وجود دارد؟یا نه
-در کدامیک از سه گروه میزان افسردگی بیشتر است؟
-آیا گذشت زمان باعث می شود که میزان افسردگی حاصل از طلاق کمتریا-آیا وضعیت اقتصادی زنان در بروز افسردگی آنان تاثیر دارد؟
-آیاسن زنان مطلقه در بروز افسردگی تاثیر دارد؟
-آیا وضعیت خانوادگی زنان مطلقه در بروز افسردگی تاثیر دارد؟آیا تعداد فرزندان مطلقه در بروز افسردگی تاثیر دارد؟
افسردگی/تهران/زن شوهر دار/طلاق/بیوه زن
بررسی تحولی تصور از خود،حرمت خود،اضطراب و افسردگی
افسردگی/نوجوان/تیزهوش/هوش/خودپنداری/عزت نفس/اضطراب
بررسی رابطه فقدان والدین (پدر)بامیزان اضطراب و افسردگی
دانش آموزان مقطع دبیرستان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) استان تهران/ابراهیم میثاقی؛به راهنمایی:هاشمیان.
میثاقی،ابراهیم
117صفحه،جدول ،نمودار،کتابنامه
پایان نامه (کارشناسی ارشد)-دانشگاه علامه طباطبایی،1373
http://database.irandoc.ac.ir
این پژوهش به منظور بررسی رابطه فقدان پدر با میزان اضطراب و افسردگی دانش آموزان مقطع دبیرستان کمیته امداد امام استان تهران انجام گرفته است.از میان دانش آموزان تحت پوشش امداد،تعداد50دخترو50پسر فاقد پدر به عنوان آزمودنی و 50دختر و 50 پسر واجد پدر به عنوان گروه گواه با روش نمونه گیری خوشه ای به طور تصادفی انتخاب شده و بوسیله پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه اضطراب کتل ،میزان اضطراب و افسردگی آنها اندازه گیری شد.
بنا بر اطلاعات به دست آمده فرضیات زیر بررسی شد:
1و-2میان فقدان پدر و میزان اضطراب و افسردگی دانش آموز رابطه ءمعنی دار وجود دارد.3و-4نوع فقدان (مرگ-جدایی)با میزان اضطراب و افسردگی دانش آموز رابطه ء معنی دار وجوددارد.5و-6میان مدت فقدان پدر و میزان اضطراب و افسردگی دانش آموز رابطه ء معنی دار ووجوددارد.7و-8سن سرپرست فعلی با میزان اضطراب و افسردگی دانش آموز رابطهء معنی دار وجود دارد.9و-10تحصیلات سرپرست با میزان اضطراب و افسردگی دانش آموز رابطه ءمعنی دار دارد.11و-12جنسیت دانش آموز با میزان افسردگی دانش آموز رابطهءمعنی داردارد.
13و-14 ترتیب تولد با میزان اضطراب و افسردگی دانش آموز رابطه ء معنی دار دارد.15و-16میان تعداد فرزندان خانواده و میزان اضطراب و افسردگی دانش آموز رابطهءمعنی دار موجود است.تمام فرضیات رد شد و فقط فرضیه ششم با ./99اطمینان تاییدشد.
افسردگی/دانش آموز دبیرستانی/کمیته امداد امام خمینی/استان تهران/پدر/والدین/اضطراب
بررسی تاثیر آموزش شناخت درمانی بر میزان افسردگی دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری ومامایی آبادان در سال تحصیلی 74-75,/حسین کمیلی ثانی؛به راهنمایی:محمود دژکام.
کمیلی ثانی،حسین
148صفحه،کتابنامه
پایان نامه (کارشناسی ارشد)-دانشگاه تربیت مدرس،1375
http://database.irandoc.ac.ir
پژوهش حاضر با هدف کلی بررسی تاثیر آموزش اصول و فنون شناخت درمانی بر شدت میزان افسرد گی (خفیف،متوسط وشدید)دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی آبادان انجام شد.جامعه پژوهش را دانشجویان علاقه مند به شرکت در کلاس های آموزش شناخت درمانی تشکیل می دادند.که نمره افسردگی آنها (براساس تست یک هنجار شده در ایران)11تا40بود.فرضیه پژوهش عبارت بود از :آموزش اصول و فنون شناخت درمانی در کاهش شدت افسردگی دانشجویان پرستاری موثر است.نوع پژوهش نیمه تجربی و ابزار پژوهش پرسشنامه مشخصات فردی،خانوادگی و تست افسردگی بک بود و نمونه گیری مبتنی بر هدف بوده است. بدین منظور از دانشکده مزبور49نفر که ویژگی های پژوهش را دارا بودند.از آنها پیش آزمون بعمل آمده و انتخاب شدند.سپس به مدت شش هفته(هفته ای یک جلسه دو ساعته)تحت تاثیر متغیر مستقل(آموزش شناخت درمانی)قرار گرفتند.یک هفته پس از اتمام دوره آموزشی از آزمودنی ها پس آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل یافته ها از طریق آزمون پراش یکطرفه و ضریب همبستگی،نشان داد کلیه آزمودنی ها از نظر متغیرهای فردی همگون بوده و هیچگونه تفاوت معنی داری را بین گروه نشان نداد(P<5.,.).داده های پژوهش نشان داد شدت افسردگی آزمودنی ها در گروه دو (افسردگی خفیف)گروه سه(افسردگی متوسط)وگروه چهار(افسردگی شدید)و گروه پنج(افسردگی خیلی شدید)بعد از آموزش شناخت درمانی کاهش یافته و به رتبه های پایین تر و طبیعی منتقل شده اند.آزمون زوج شده تفاوت آماری معنی داری را بین نمره افسردگی قبل و بعد از آموزش شناخت درمانی نشان داده است(P<5.,.)در نتیجه فرضیات تایید گردید و از طرفی چون میانگین کل نمره افسردگی آزمودنی ها قبل و بعد از آموزش متفاوت می باشد و آزمون تی زوج شده این تفاوت را معنی دار نشان داده است بنابر این با سطح اطمینان (99درصد)و(P=o.ooo)می توان گفت که آموزش اصول و تکنیک های شناخت درمانی و خود یاری آزمودنی ها در کاهش میزان افسردگی آنها موثر است.
درمان/دانشجو/دانشکده پرستاری و مامایی آبادان/آبادان/شناخت درمانی/افسردگی/پرستاری
طرح پژوهشی سال 1374
بررسی شدت افسردگی پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی و مربیان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی
http://database.irandoc.ac.ir
این تحقیق در شهرستان اصفهان واقع در ایران مرکزی که کما بیش فرهنگ و رسوم دیرینه خود را حفظ کرده صورت می گیرد.15درصد بالغین 18تا74ساله افسرده هستند(کولب405،1982)و افسردگی موضوعی است که انسان در برابر کلیه حوادث نامطلوب زندگی از خود نشان می دهد به طوری که مرحله سوم روبرویی با حادثه افسردگی است.و مرحله چهارم ظهور تطابق،عوامل جسمی اکتسابی و ارثی،محیطی و اجتماعی در بروز افسردگی موثر می باشند و اثرات آن در خلق و رفتار عمومی،بازده کلامی،تفکر،درک،فعالیت،علائق،خواب واشتهای بیمار تاثیر گذاشته وی را دچار کندی عمومی فعالیت و افکار دردناک و از دست دادن علایق می گرداند(وهابزاده،1364ص243)
بیماران بخشهای مختلف به دلیل مسائل اجتماعی،اقتصادی وجدایی از خانواده مبتلا به افسردگی هستند و یکی از خصوصیات مهم آن مسری بودنش است(فلک)افسردگی در پرستاران که در معرض آه و ناله بیماران بیش از همه قرار دارند می تواند بروز کنند و در نتیجه سبب کاهش کارایی شود همانطور که از مسئولان و مردم جامعه شکایاتی را به دلیل کاهش کار آیی پرستاران می شنویم و این سبب بهبود کندتر بیماران گشته آنها را از محیط کار و خانواده برای مدت طولانی تری دور می نماید و دولت نیز مجبور به استخدام بیشتر نیرو در بیمارستانها می گردد.
پرستاران می توانند افسردگی خود را به بیماران و پرسنل دیگر و آنها نیز به قشر دیگری از جامعه انتقال دهند گروه دیگر در تماس با بیمار دانشجویان پرستاری می باشند دانشجویان در مرحله ای از زندگی هستند که بیش از دیگران در معرض هجوم این اختلال عاطفی قرار دارند(احمدی،66)این قبیل دانشجویان در آینده ای نه چندان دور خود منادیان صحت و سلامت جامعه و بیماران می باشند پس بایستی از بهداشت کامل روح و روان بر خوردار باشند
زیانبخشی بیماریهای روان شامل زیانهای فرهنگی،عاطفی،سیاسی،اقتصادی،فردی و خانوادگی است و ما تا ندانیم چه
عامل با عواملی در بروز و شیوع بیماری موثرتر است نمی توانیم از آن جلوگیری کرده یاآن را درمان نماییم (میلانی فر،1370)با انجام این پژوهش می توان افسردگیهای خفیف را که بیماری است و پیشگیری و کنترل بیماری است وپیش گیری مقدم بر درمان است چرا که در صورت عارض شدن بیماری درمان آن مستلزم هزینه بسیار و ضربات دیگر است لذا لزوم تعیین افسردگی با یک سری از ویژگی های فردی و اجتماعی تحقیق و پژوهش در این مورد را حائز اهمیت و فواید بی شمار می کند.
با برنامه ریزی در نتایج به دست آمده می توان از 1)وجود یا عدم افسردگی را ثابت کرد2)عوامل موثر در افسردگی این قشر را شناخت و به افراد آگاهی داد تا بتوانند خود در راه پیشگیری از ایجاد عوامل بکوشند3)واحدهای خدماتی را در جریان قرار داد تا امکانات خود را در زمینه های ضروری تر به کار گیرند4)مسئولین امررا مطلع کرد تا به نحو مقتضی در رفع مشکلات بکوشند5)در آموزش مربیان مسائل مورد نظر را بیشترمطرح سازند6)با پیشگیری از مزمن شدن بیماری از مصرف داروهای ضد افسردگی و بروز عوارض در فرد جلوگیری شود7)در هزینه های اقتصادی جامعه صرفه جویی به عمل خواهد آمد8)مردم جامعه را از یک سری عوامل کلی موثر در افسردگی مطلع ساخت و مراکز مشاوره را به آنها معرفی کردتا پیش از مزمن شدن ناراحتی فرد بماند که چگونه پیشگیری کند و در عقاید تغییر حاصل شود.
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان{دولتی}
پرستار شاغل/بیمارستان آموزشی/مربی پرستاری/دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،دانشکده پرستاری/1373/افسردگی/پرستار
بررسی ارتباط بین میزان تنیدگی شغلی و میزان افسردگی ماماهای شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی وابسته به وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی شهر تهران سال 1373,/فریبا شریعت؛به راهنمایی:آناهید کریمی.
شریعت،فریبا
150صفحه،پرسشنامه،کتابنامه
پایان نامه(کارشناسی ارشد)-دانشگاه علوم پزشکی ایران ،1374
http://database.irandoc.ac.ir
پژوهش حاضربر اسا س تعیین ارتباط بین میزان تنیدگی شغلی و میزان افسردگی با مشخصات فردی ماماهای شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی انجام گردیده است.در این پژوهش که به روش همبستگی انجام گرفته،50نفر از ماماهای شاغل در اطاق زایمان که به طور تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند،شرکت داده شدند.پرسشنامه ای شامل سه قسمت که قسمت اول مربوط به مشخصات فردی واحدهای مورد پژوهش و قسمت دوم مربوط به تعیین میزان تنیدگی شغلی بر اساس پرسشنامه اسیپو و همکاران و قسمت سوم مشتمل بر آزمون خودسنجی افسردگی بک تنظیم شده بود،جهت پاسخ در اختیار واحدهای مورد پژوهش قرار گرفت.
در این پژوهش پس از تعیین مشخصات فردی واحدهای مورد پژوهش،میزان تنیدگی شغلی و میزان افسردگی ماماهای شاغل،ارتباط بین مشخصات فردی ماماهای شاغل(سن، وضعیت تاهل،میزان تحصیلات،سابقه کاردر مامایی و نوبت کاری)با میزان تنیدگی شغلی و میزان افسردگی آنان سنجیده شد.جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی و همچنین جهت تعیین همبستگی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.
یافته ها نشان دادندبیشترین درصد واحدهای مورد پژوهش (34 درصد)از نظر میزان تنیدگی شغلی در حد طبیعی،(18درصد)بدون تنیدگی شغلی(32 درصد)دارای تنیدگی شغلی متوسط و (16درصد)از نظر میزان تنیدگی شغلی در حد شدید بودند.همچنین بیشترین درصد واحدهای موردپژوهش (36درصد)افسردگی در حد خفیف داشتند،(22درصد)طبیعی بودند و افسردگی نداشتند و بقیه (18درصد)افسردگی در حد شدید داشتند.آزمون آماری کای دو ارتباط معنی داری را بین دو متغیر میزان تنیدگی شغلی و میزان افسردگی نشان داده است(P<./5.,16/8X )وضریب همبستگی پیرسون همبستگی از نوع مستقیم را بین دو متغیر فوق بیان نمود(31/.r)یعنی با افزایش میزان تنیدگی شغلی،میزان افسردگی واحدهای مورد پژوهش افزایش می یافت.آزمون آماری کای دو بین دو متغیر میزان تنیدگی شغلی و سابقه کار در مامایی (P<./5.,4./5X)،میزان تنیدگی شغلی و نوبت کاری(P<./5.,28/6X)همچنین دو متغیر میزان افسردگی و سابقه کار در مامایی (P<./5.,2./5X)ارتباط معنی داری را نشان داده است.
نتایج این تحقیق در خدمات بالینی مامایی،مدیریت و آموزش مامایی مورد بحث قرار گرفته و جهت انجام پژوهش های بعدی در زمینه های مربوط به پژوهش،پیشنهادات ارائه گردیده است.
ماما/ویژگی فردی/تهران/بیمارستان/فشار روانی/ افسردگی/شغل
تعیین میزان شیوع افسردگی در بیماران بستری در بخشهای داخلی و جراحی بیمارستانهای شهید رهنمون و افشار یزد در طی مدت 6 ماه,/منیژه

فصل سوم
تعیین روش تحقیق

جامعه مورد مطالعه:
جامعه مورد مطالعه در تحقیق حاضر عبارتند از دانش آموزان و جوانان 18 ساله شهرستان ابهر است که طبق آمار به دست آمده از ثبت و احوال شهرستان ابهر جامعه مورد نظر در حدود بالای 12000نفر است که طبق آمار بدست آمده از این تعداد قریب به 2500دانش آموز در عرصه های مختلف ورزشی فعالیت دارند که خواه حرفه ای و غیر حرفه ای است و بعضی ها هم به طور ورزش های کلاس زنگ در ساعتهایی ورزش می کنند.
حجم نمونه:
با توجه به جامعه مورد مطالعه و حجم نمونه انتخاب شده به این صورت است که از بین این تعداد 120نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیده که 60نفر از این تعداد کسانی هستند که ورزش می کنند 60نفر از این تعداد از کسانی هستند که ورزش نمی کنند.
روش نمونه گیری:
روش نمونه گیری زیر در تحقیق حاضر از نوع طبقه ای است. در بسیاری ار تحقیقات،محقق مایل است نمونه تحقیقی را به گونه ای انتخاب کند که مطمئن شود زیر گروه ها با همان نسبتی که در جامعه وجود دارند به عنوان نماینده جامعه در نمونه حضور داشته باشند این نمونه ها را نمونه های طبقه بندی شده گویند.روش نمونه گیری طبقه ای در مطالعه هایی که محقق قصد زیر گروه های مختلفی را داشته باشد مناسب است.(دلاور-ص125سال 1385)
ابزار اندازه گیری در تحقیق:
ابزار اندازه گیری در تحقیق حاضر پرسش نامه افسردگی بک است که افسردگی بک توسط بک در سال 1973طراحی شده است که افسردگی اشخاص را مورد سنجش قرار می دهد این پرسش نامه دارای 21 سئوال 4گزینه ای است که نمره گذاری در این آزمون به این صورت است که گزینه اول0گزینه دوم1گزینه سوم2گزینه چهارم 3نمره به آن تعلق می گیرد که جمع نمرات به صورت نمره خام محاسبه می شود این پرسش نامه جهت سنجش افسردگی و حالتهای انزوا طلبی و احساس حقارت در بین افراد مورد آزمایش قرار گرفته که این پرسش نامه طبق هنجار گزینی ایران اگر جمع نمرات بین 0-9باشد افسردگی ندارد اگر 9-12تقریبا علائم ابتدایی افسردگی در فرد وجود دارد و بالای 20نشان دهنده افسردگی شدید است مدت اجرای آزمون افسردگی در حدود 20الی 22 دقیقه است که در این مدت آزمودنی باید به سئوالات جواب دهد.طبق تحقیقات انجام شده توسط روان شناسان بزرگ اعتبار بدست آمده 65درصدو پایایی آن 72درصد بوده است پرسشنامه افسردگی در رابطه با علائم ضعیف و شدید است که با نوع جوابگویی به سئوالات افسردگی مشخص می شود که در حد بالاست یا پایین و افرادی مانند سیلگمن با توجه به پرسش نامه افسردگی افراد افسرده را مورد توجه قرار می دهند.
طرح تحقیق
هدف از روش تحقیق علی-مقایسه ای،یافتن علت های احتمالی یک الگوی رفتاری است بدین منظور آزمودنی هایی که دارای رفتار مورد مطالعه هستند با آزمودنی هایی که این رفتار در آنها مشاهده نمی شود مقایسه می شوند این روش را غالبا پژوهش "پس رویداد"می نامند.زیرا اشاره به مواردی دارد که در آنها علت از پیش رخ داده است و مطالعه آن در حال حاضر از طریق اثری که بر متغیری دیگر که معلول خوانده می شود گذارده و بر جا مانده است،امکان دارد.(دلاور-ص393.مال 1385)
روش جمع آوری مربوط به فرضیه ها
جهت آزمون فرضیه تحقیق و مقایسه افسردگی در بین کسانی که ورزش می کنند و کسانی که ورزش نمی کنند از روش آماری t متغیر مستقل استفاده گردیده که در سطح آمار توصیفی و استنباطی است که فرمول آن به شرح زیر است :

فصل چهارم
یافته ها و تجزیه و تحلیل داده ها

مقدمه فصل چهارم
جهت آزمون فرضیه تحقیق و مقایسه افسردگی در بین افرادی که ورزش می کنند و افرادی که ورزش نمی کنند از آزمون افسردگی بک استفاده گردیده ودر دو گروه x1وx2قرار داده و اعداد از طریق فرمول t متغیر مستقل آماررا بدست می آوریم و نتایج را در جدول 2-4می آوریم..

جدول 1-4:نمرات خام آزمودنیها در دو گروه کسانی که ورزش می کنند و کسانی که ورزش نمی کنند از آزمون افسردگی بک.
X22
X2
X2
X1
ردیف
X22
X21
X2
X1
ردیف
196
576
14
24
31
324
484
18
22
1
144
676
12
26
32
256
576
16
24
2
144
784
12
28
33
256
676
16
26
3
196
676
14
26
34
196
676
14
26
4
256
400
16
20
35
324
784
18
28
5
100
484
10
22
36
196
900
14
30
6
144
576
12
24
37
196
784
14
28
7
100
676
10
26
38
144
676
12
26
8
196
676
14
26
39
100
576
10
24
9
256
784
16
28
40
121
484
11
22
10
324
676
18
26
41
144
400
12
20
11
225
484
15
22
42
100
576
10
24
12
196
576
14
24
43
144
324
12
18
13
196
784
14
28
44
100
484
10
22
14
144
784
12
28
45
81
576
9
24
15
196
484
14
22
46
64
400
8
20
16
256
900
16
30
47
144
676
12
26
17
324
576
18
24
48
196
400
14
20
18
100
324
10
18
49
256
576
16
24
19
400
676
20
26
50
324
400
18
20
20
484
576
22
24
51
256
484
16
22
21
324
576
18
24
52
144
784
12
28
22
289
324
17
18
53
144
676
12
26
23
256
484
16
22
54
144
324
12
18
24
196
576
14
24
55
144
576
12
24
25
196
576
14
24
56
100
676
10
26
26
169
400
13
20
57
324
784
18
28
27
196
576
14
24
58
256
574
16
24
28
100
784
10
28
59
256
324
16
18
29
144
484
12
22
60
196
400
14
20
30

12077 34882 817 1442

تجزیه و تحلیل داده ها

همانطور که ملاحظه می گردد جهت آزمون فرضیه تحقیق و مقایسه افسردگی در بین افرادو دانش آموزانی که ورزش می کنند و دانش آموزانی که ورزش نمی کنند از روش آماری t متغیر مستقل استفاده گردیده که نتایج آن در جدول 2-4آورده شده است.
جدول 2-4:مقایسه افسردگی در بین افرادی که ورزش می کنند و افرادی که ورزش نمی کنند
آزمودنیها
تعداد
میانگین
Tبدست آمده
df

جدول t
سطح معنی داری
دانش آموزانی که ورزش نمی کنند
60
03/24

402/8

118

71/4

5./.
دانش آموزانی که ورزش نمی کنند
60
61/13

همانطور که جدول 2-4نشان می دهد چون t بدست آمده برابر 402/8از t جدول 671/4با درجه آزادی 118در سطح معنی داری 5%بزرگتر است پس می توان گفت که فرضیه تحقیق مورد تایید قرار گرفته است و بین افسردگی افرادی که ورزش می کنند با افرادی که ورزش نمی کنند تفاوت وجود دارد.

فصل پنجم
بحث و نتیجه گیری

بحث و نتیجه گیری:
همانطور که می دانیم افسردگی یک اختلال و یک بیماری روانی است که فرد دچار تغییر و تحولاتی در رفتار و کردار خود می شود که به گونه ای می توان گفت اثر نامطلوبی بر روی روح و روان فردمی گذارد و از طرف دیگر فرد را دچار اختلال در کارهای روزانه و شخصی خود می کند که ما باید بر این باور باشیم که این روحیه نامناسب را از بین ببریم به خصوص در بین جوانان و نوجوانان که مهمترین قشر جامعه ماست که جهت از بین بردن این روحیه نامناسب ورزش می تواند گام موثرومهمی بردارد که در تحقیق حاضر به بررسی مقایسه افسردگی و در بین افرادی که ورزش می کنند و افرادی که ورزش نمی کنند که فرضیه عنوان شده به همین صورت و شکل است که بین افرادی که ورزش می کنند و افرادی که ورزش نمی کنند از لحاظ افسردگی دارای تفاوت است که جامعه مورد مطالعه عبارتند از جوانان و دانش آموزان حدود سنی 18 ساله شهر ابهراست که از بین بالای 12000نفر جامعه مورد مطالعه 120نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیده که60نفر از بین افرادی است که ورزش می کنند و 60نفراز بین افرادی است که ورزش نمی کنند و جهت آزمون فرضیه ها از آزمون افسردگی بک استفاده گردیده که دارای 21 سئوال 4گزینه ای است و نمرات از صفرتا 3 طبقه بندی شده و بعد از روش اجرای گروهی و بدست آوردن نمرات خام آزمودنی ها از روش آماری t متغیر مستقل استفاده گردیده و به این علت که t بدست آمده ازt جدول در سطح معنی داری 5%بزرگتر است پس می توان گفت که فرضیه تحقیق مورد تایید قرار گرفته است و بین افراد ورزشکار و غیر ورزشکار ازلحاظ افسردگی تفاوت وجود دارد
که تحقیق حاضر با تحقیق بهاروند در سال 1370 که تحت عنوان مقایسه افسردگی در بین دختران دارای پدرو دختران فاقد پدر حدود سنی 15 ساله شهرستان زرند کرمان که نتایج بدست آمده حاکی از آن است که بین دختران دارای پدر و فاقد پدر از لحاظ افسردگی تفاوت وجود دارد.
وهمین طور تحقیق معروفی در سال 1368که تحت عنوان بررسی رابطه افسردگی و سلامت روانی در بین مادران دارای فرزندان معلول حدود سنی 35 ساله شهرستان کا شان که نتایج بدست آمده حاکی از آن است که بین افسردگی و سلامت روانی رابطه وجود دارد.
و همین طور تحقیق شاهوردی در سال 1371 که تحقیقی تحت عنوان بررسی رابطه اختلالات خلقی و کاهش وزن در بین دختران جوان حدود سنی 20 ساله شهر ملایر که نتایج زیر حاکی از آن است که بین اختلالات خلقی و کاهش وزن رابطه وجود دارد.
و همین طور تحقیق احمدی فر در سال 1370 که تحقیقی تحت عنوان مقایسه افسردگی در بین دختران و پسران دانشجوی دانشگاه آزاد واحد اصفهان که نتایج بدست آمده حاکی از آن است که بین دختران و پسران دانشجو از لحاظ افسردگی تفاوت وجود دارد.

پیشنهادات
1-استفاده از مطالب و منابع معتبر در رابطه با تحقیق حاضر
2-استفاده از مطالب اینترنتی و جدید و همین طور تحقیقات تازه و نو
3-استفاده از دانش آموزان در مقاطع مختلف تحصیلی
4-بررسی عوامل دیگردر تاثیر کاهش افسردگی
5-بالا بردن روحیه همکاری در بین افراد جهت ارائه بهتر تحقیق
6-بالا بردن فرصت زمانی جهت ارائه بهتر تحقیق

محدودیتها
1-عدم استفاده از مطالب و منابع معتبر
2-عدم استفاده و دسترسی به مطالب تازه و تحقیقات در رابطه با موضوع مورد نظر
3-عدم دسترسی راحت به آزمونهای مربوط به تحقیق
4-محدود بودن آزمودنی ها در یک مقطع تحصیلی
5-محدودیت زمانی جهت ارائه تحقیق
6-محدود بودن عامل ورزش در کاهش افسردگی و باید از عوامل دیگر استفاده شود.
7-عدم همکاری آزمودنی ها جهت اجرای تحقیق

ضمائم
پرسش نامه افسردگی بک

دانش آموزعزیز
با تشکر از حسن همکاری شما، از آنجا که این تست صرفا برای کار تحقیق اجرا می شود و هیچ تاثیری در سرنوشت تحصیلی شما ندارد.خواهشمند است با دقت و حوصله سئوالات را خوانده و با رعایت صداقت هر کدام از گزینه های مربوطه که احساس شما را درز مان اجرای تست بیان می کند علامت بزنید.ضمنا نیازی به نوشتن اسم شما نمی باشد.
1-A
الف-من غمگین نیستم.
ب-من غمگین و افسرده ام.
ج-من همیشه غمگین و افسرده ام و نمی توانم از آن رهایی یابم.
د-من به اندازه ای غمگین و افسرده ام که برایم بسیار دردناک است.
ه-من به اندازه ای غمگینم که تحملش برایم غیر ممکن است.
2-B
الف-من به طور خاص به آینده بد بین و دلسرد نیستم.
ب-من نسبت به آینده ناامیدم.
ج-من حس می کنم که هیچ وقت امیدی به آینده ندارم.
د-من حس می کنم که هیچ وقت بر مشکلاتم غلبه نخواهم کرد.
ه-من حس می کنم که امیدی به آینده نیست و چیزی بهتر نخواهد شد.
3-C
الف-من فکر نمی کنم که شخص شکست خورده ای باشم.
ب-من حس می کنم که بیش از یک شخص عادی در زندگی شکست خورده ام.
ج-من حس می کنم که بسیار کم و بندرت کار با ارزش و معنی داری انجام داده ام.
د-هر گاه به گذشته زندگیم نگاه می کنم جز شکستهای زیاد چیزی نمی بینم.
ه-من حس می کنم که شخصی کاملا شکست خورده ام.
4-D
الف-من نارضایتی به خصوصی ندارم.
ب- من بیشتر اوقات بی حوصله ام.
ج-من مثل گذشته از چیزها لذت نمی برم.
د-من دیگر از چیزی لذت نمی برم.
ه-من از همه چیز ناراضی هستم.
5-E
الف- من احساس گناه به خصوصی ندارم.
ب- من بیشتر اوقات احساس بد بودن و بی ارزشی می کنم.
ج-من حس می کنم که کاملا گناهکارم.
د-من حالا دیگر حس می کنم که به خصوص آدم بی ارزشی هستم.
ه-من گویی حس می کنم که شخص بسیار بد و بی ارزشی هستم.
6-F
الف-من احساس می کنم که دارم تنبیه می شوم.
ب-من حس می کنم که ممکن است اتفاق بدی برایم رخ دهد.
ج-من حس می کنم که دارم تنبیه می شوم یا تنبیه خواهم شد.
د-من حس می کنم که مستحق تنبیه هستم.
ه-من می خواهم تنبیه شوم.
7-G
الف-من از خودم مایوس نیستم.
ب-من از خودم مایوس هستم.
ج-من خودم را دوست ندارم.
د-من از خودم متنفرم.
ه-من از خودم بیزارم.

8-H
الف-من حس نمی کنم که از هیچ کس دیگری بدترم.
ب-من نسبت به نقاط ضعف و خطا هایم بسیار خرده گیر هستم.
ج-من راجع به هر اشتباه خودم را سرزنش می کنم.
ه-من حس می کنم که معایب بسیاری دارم.
9-I
الف-من در فکرآن نیستم که به خودم آسیبی برسانم.
ب-من در فکر آنم که به خودم آسیبی برسانم ولی آن را به مر حله عمل در نمی آورم.
ج-من حس می کنم بهتر است بمیرم.
د-من نقشه های معینی در مورد اقدام به خود کشی دارم.
ه-من حس می کنم اگر می مردم برای خانواده ام بهتر می شد.
10-J
الف- من بیشتر از حد معمول گریه نمی کنم.
ب-من حالا بیشتر از گذشته گریه می کنم.
ج-من حالا همیشه گریه می کنم و نمی توانم از گریستن خودداری کنم.
ه-من قبلا قادر بودم که گریه کنم ولی حالا اگر بخواهم به هیچ وجه نمی توانم.
11-K
الف-من بیشتر از گذشته رنجیده نمی شوم.
ب-من حالا زودتر از گذشته رنجیده و ناراحت می شوم.
ج-من همیشه احساس رنجیدگی می کنم.
د-از چیزهایی که در گذشته رنجیده می شوم دیگر به هیچ وجه ناراحت نمی شوم.
12-L
الف-من علاقه ام را به مردم از دست نداده ام.
ب-اکنون علاقه من نسبت به مردم کمتر از گذشته است.
ج-من بیشتر علاقه ام را نسبت به مردم از دست داده ام و نسبت به آنان کمی احساس محبت می کنم.
د-من همه علاقه ام را نسبت به مردم از دست داده ام و اصلا علاقه ای به آنان ندارم.
13-M
الف-من مانند همیشه می توانم تصمیم بگیرم.
ب-من اکنون به خودم اطمینان کمتری دارم و سعی می کنم که تصمیم گرفتن را به تعویق بیاندازم.
ج-من دیگر بدون کمک نمی توانم تصمیم بگیرم.
د-من دیگر اصلا نمی توانم هیچ تصمیمی بگیرم.
14-N
الف-من فکر نمی کنم که بدتر از گذشته به نظر بیایم.
ب-من از اینکه پیر به نظر می آیم یا جذاب نیستم نگرانم.
ج-من احساس می کنم که تغییرات دائمی که در ظاهر من بوجود می آید مرا غیر جذاب نشان می دهند..
د-من احساس می کنم که زشت یا بد قیافه ام.
15-O
الف-من می توانم مثل گذشته کار کنم.
ب-برای شروع به کار کوشش بیشتری لازم دارم.
ج-من نمی توانم به خوبی گذشته کار کنم.
د-من برای انجام هر کار باید خیلی به خودم فشار بیاورم.
ه-من به هیچ وجه نمی توانم کاری انجام دهم.
16-P
الف- من مانند معمول می توانم بخوابم.
ب-من صبح ها خسته تر از گذشته بیدار می شوم.
ج- من صبح ها یکی دو ساعت زودتر از معمول بیدار می شوم و به سختی می توانم دوباره بخوابم.
د-من آنقدر خسته می شوم که نمی توانم هیچ کاری انجام دهم.
17-Q
الف- من بیشتر از حد معمول خسته نمی شوم.
ب- من نسبت به گذشته زودتر خسته می شوم.
ج-من از انجام هر کاری خسته می شوم.
د-من آنقدر خسته می شوم که نمی توانم هیچ کاری انجام دهم.
18-R
الف- اشتهای من از حد معمول بدتر نیست.
ب- اشتهای من به خوبی گذشته نیست .
ج-حالا اشتهای من خیلی بدتر شده است.
د-من دیگر به هیچ وجه اشتها ندارم.
19-S
الف- وزن من اخیرا زیاد کاهش نیافته است.
ب-وزن من بیش از 5/2کیلو گرم کم شده است.
ج-وزن من بیش از 5کیلو گرم کم شده است.
د-وزن من 5/2کیلو گرم کم شده است.
20-T
الف- من درباره سلامتی ام بیش از حد معمول نگران نیستم.
ب- من درباره دردها و رنجوری ها و ناراحتی های معده و یا یبوست و یا سایر احساسات ناخوشایند نگرانم.
ج-من به اندازه ای درباره احساسات خود نسبت به سلامت بدنم نگرانم که توجه به چیز دیگر برایم مشکل است.
د-من کاملا در احساسات خودم (درباره سلامت بدن)غرق هستم.
21-U
الف-من هیچ تغییرتازه ای در علاقه ام به امور جنسی حس نکرده ام.
ب-من کمتر از گذشته به امور جنسی علاقه مندم.
ج-من حالا خیلی کمتر از گذشته به امور جنسی علاقه مندم.
د-من کاملا تمایل خودم را نسبت به امور جنسی از دست داده ام.

منابع و ماخذ
احدی-حسین – آسیب روانی جلد (1)انتشارات تهران:رشد.
اصغری -احمد-افسردگی و شناسایی آن -انتشارات راه.سال 1384-تهران.
بیانی-احمد-روش تحقیق در علوم تربیتی-انتشارات نی-سال 1382-تهران.
بهار لو-سید علی- ورزش و کاهش اضطراب درونی-انتشارات ارجمند سال 1384-تهران.
تهرانی فر-سودابه-ورزش و ورزشکاران -انتشارات باران سال 1385-تهران.
شور کی -مصطفی-افسردگی و راههای درمانی آن-انتشارات تبریز-سال 1382-تبریز.
دلاور-علی -آمار استنباطی -انتشارات رشد -سال 1385-تهران.
دلاور -علی-روش تحقیق در علوم تربیتی- انتشارات رشد-سال 1385-تهران.
دادستان-پریرخ-روان شناسی مرضی-انتشارات سمت سال 1385-تهران.
قره چه داغی -مهدی-افسردگی و راههای شناختی-انتشارات نی-1384-تهران.
قره چه داغی-مهدی-افسردگی و درمان-انتشارات نور 1383-تهران.
منصور-محمود-روان شناسی شخصیت-انتشارات سمت 1384-تهران.

4


تعداد صفحات : 85 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود