پرستاری وزارت بهداشت هنوز ردیف بودجه ندارد
مدیر دفتر پرستاری وزارت بهداشت گفت: هنوز دفتر پرستاری وزارت بهداشت ردیف بودجه و جایگاه سازمانی تعریف شده ندارد.
به گزارش فارس، اعظم گیوری امروز در جمع خبرنگاران در محل وزارت بهداشت، افزود: دفتر پرستاری وزارت بهداشت هیچ آمار و اطلاعات مشخصی از فارغ التحصیلان پرستاری بیکار در کشور، پرستاران شاغل در بخش دولتی که به صورت شرکتی فعالیت می کنند و نیز پرستارانی که برای کار به خارج از کشور رفته اند ندارد زیرا تهیه برنامه و جمع آوری اطلاعات از پرستاران بودجه می خواهد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر 143 دانشکده پرستاری در کشور فعال است و سالانه 7 هزار فارغ التحصیل پرستاری در کشور وارد بازار کار می شوند، که مشخص نیست سالانه چقدر از آنها شاغل می شوند.
وی ادامه داد: تعداد پرستاران شاغل در بخش دولتی در کشور 58 هزار و 204 نفر است و 21 هزار و 570 نفر نیز در بخش خصوصی فعالیت دارند که با احتساب 58 هزار و 473 تخت فعال در بخش دولتی و 19 هزار و 446 تخت بیمارستانی فعال در بخش دولتی تقریبا به ازای هر تخت یک پرستار شاغل است در حالی که این میزان باید به 8/1 پرستار به ازای هر تخت برسد.
گیوری اضافه کرد: وضعیت پرستاران شاغل در کشور بسیار تاسف بر انگیز است به طوری در بعضی مراکز درمانی پرستاران مجبورند 24 ساعت مداوم کار کنند و به علت کمبود نیرو به اجبار آنان را وادار به اضافه کار می کنند، اکثر پرستاران پس از چند سال کار دچار ناراحتی های اسکلتی، دردهای عضلانی، کمردرد و ناراحتی های روحی و روانی دچار می شوند ضمن اینکه بسیاری از آنان در معرض خطر ابتلا به ایدز و هپاتیت قرار دارند در حالی وضعیت حقوق و مزایای آنان چه در بخش دولتی و چه خصوصی به هیچوجه با سختی کار آنها مطابقت ندارد.
وی گفت: مشکلات زیادی برای جامعه پرستاری کشور وجود دارد، هنوز دفتر پرستاری وزارت بهداشت ردیف بودجه مستقل ندارد، مدیران پرستاری دانشگاههای علوم پزشکی هنوز جایگاه سازمانی تعریف شده ندارند و حقوق آنها حتی از مترون بیمارستانها نیز کمتر است.
گیوری افزود: مهمترین مشکلات جامعه پرستاری عبارتست از سختی کار، پایین بودن حقوق، غیر عادلانه بودن کارانه بیمارستانها، نبود تعرفه گذاری خدمات پرستاری، ساعت کار بالا، اجرای قانون خصوصی سازی خدمات پرستاری در بیمارستانهای دولتی، اجرای ناقص طرح ارتقای مسیر شغلی، استفاده نشدن از پرستاران در بخشهای توانبخشی و بهداشت و نیز طرح پزشک خانواده و پرستار سفر که متاسفانه هیچ یک از این مشکلات هنوز بر طرف نشده است.
وی گفت: یکی از بزرگترین مشکلات جامعه پرستاری اجرای ماده 192 قانون برنامه توسعه و سپردن خدمات پرستاری بیمارستانهای دولتی به شرکتهای خصوصی است که می توان از آن به نظام برده داری نوین یاد کرد، در این بخشها از پرستاران ماهانه بیش از 250 ساعت کار می کشند در حالی که از حداقل حقوق و بیمه محروم هستند و متاسفانه هیچ آمار مشخصی نیز از این پرستاران در اختیار نداریم.
وی افزود: بر اساس قانون برنامه توسعه چهارم قرار است سالانه حدود 14 هزار نیروی جدید در وزارت بهداشت استخدام شوند که پیشنهاد ما این است که حداقل 50 درصد آن پرستار باشد که امیدواریم عملی شود.
مدیر دفتر پرستاری وزارت بهداشت گفت: طرح دیگری نیز تدوین شده است که برای ارتقای سطح علمی و جایگاه شغلی پرستاران درصدی از ظرفیت دانشکده های پرستاری به بهیاران اختصاص یابد و سهمیه ای برای پذیرش بهیاران در دانشکده های پرستاری در نظر گرفته شود که هنوز میزان آن مشخص نیست و پس از تصویب اعلام می شود.
گیوری ادامه داد: چارت دفتر پرستاری وزارت بهداشت نیز تدوین شده و به زودی با تصویب آن، ردیف بودجه مستقلی برای این دفتر در نظر گرفته می شود که موجب می شود بتوانیم برای رفع انبوه مشکلات جامعه پرستاری قدمهای بزرگتری برداریم.
وی گفت: طرحی نیز تهیه شده است که بر اساس آن نظارت و ارزشیابی امور پرستاری در بیمارستانها به صورت دقیق انجام می شود که بر اساس آن علاوه بر تلاش برای رفع مشکلات پرستاران بانک اطلاعاتی قابل قبولی نیز از وضعیت پرستاران راه اندازی می شود.
وی گفت: طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری نیز تدوین شده و برای تصویب به مجلس رفته است و منتظر تصویب آن در مجلس هستیم.
برای نخستین بار،بودجه ویژه ای برای رسیدگی به امورپرستاران اختصاص یافت
رییس دفتر امور پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: برای نخستین بار بودجه ویژه ای برای رسیدگی به امور پرستاران در لایجه بودجه پیشنهادی وزارت بهداشت به مجلس ارائه شده است.
دکتر"اعظم گیوری" در جمع خبرنگاران ، مبلغ پیشنهادی بودجه پرستاران را اعلام نکرد اما افزود: این مبلغ پیشنهادی برای رسیدگی به مسایل و مشکلات پرستاران مناسب است که امیدواریم مجلس بدون کم کردن آن ، تصویب کند.
وی همچنین از تشکیل کمیته کشوری ایدز و بحران ویژه پرستاران در سال ۸۵خبر داد وگفت: با توجه به افزایش شیوع ایدز درجامعه و اینکه پرستاران شاغل در بیمارستانها بیش ازسایر افراد درمعرض ابتلا به بیماریهای عفونی از جمله "" HIVو "هپاتیت " هستند، این کمیته تشکیل می شود.
وی اظهار داشت: با تشکیل این کمیته ، پروتکل های آموزشی برای ایدز و بحران ها تهیه می شود.
گیوری، با بیان اینکه مربیان بهداشت نیز همچون پرستاران بر اساس این پروتکل در برنامه های آموزشی ، با راههای مقابله با HIVآشنا می شوند، گفت:آنان می توانند در مدارس آموخته های خود را دراین زمینه به دانش آموزان انتقال دهند.
وی، بااشاره به اینکه سالانه هفت هزار نفر از ۱۴۳دانشکده پرستاری فارغ التحصیل می شوند،اظهار داشت: ۵۸هزار و ۲۰۴پرستار در بخش دولتی و ۲۱هزار و ۵۷۰در بخش خصوصی مشغول به کار هستند.
گیوری، کار زیاد پرستاران ، نداشتن امنیت شغلی ، بالا بودن ساعات کار، دریافت حقوق پایین و تعلق نکردن سختی کار را از جمله مشکلات پرستاران ذکر کرد.
وی گفت:شورای هماهنگی پرستاری برای رسیدگی به امور پرستاران طراحی و تدوین شده که بر اساس آن ارزیابی بر عملکرد پرستاران در حیطه های مختلف افزایش می یابد.
رییس دفتر امور پرستاری وزارت بهداشت، بها ندادن به شغل پرستاری در کشور را از دیگر مشکلات خواند و افزود: بسیاری از پرستاران فعال و مسلط به زبان انگلیسی ، به دلیل داشتن مشکلات کاری زیاد در کشور به کشورهای دیگر می روند.
گیوری در ادامه به مشکلات بهیارها پرداخت و اظهار داشت: یکی از مشکلات بهیارها ، نداشتن راههای مناسب برای ارتقا و پیشرفت در کار است که وزارت بهداشت در تلاش است سهمیه ای برای شرکت بهیارها در رشته پرستاری اختصاص دهد.
گیوری ،همچنین با بیان اینکه قرار است مدارس بهیاری درسطح کشور جمع آوری شوند، افزود: افراد می توانند با مدرک دیپلم و گذراندن دوره های کوتاه مدت به عنوان کمک پرستار در زمینه مراقبت های اولیه در کنار پرستاران مشغول به کار شوند.
سهام عدالت در مرحله دوم به پرستاران نیز واگذار می شود
رئیس کل سازمان نظام پرستاری اعلام کرد: بر اساس دستور رئیس جمهوری به وزیر اقتصاد، سهام عدالت در مرحله دوم توزیع آن، به پرستاران سراسر کشور نیز تعلق می گیرد.
غضنفر میرزابیگی در گفت و گو با فارس، افزود:مرحله اول توزیع سهام عدالت آغاز شده که شامل اقشار آسیب پذیر تحت پوشش وزارت رفاه می شود اما در مرحله دوم توزیع این سهام که در سال آینده انجام می شود، همه پرستاران بیکار و شاغل در بخشهای دولتی، خصوصی و نیروهای مسلح نیز از مزایای این سهام بهره مند می شوند.
وی ادامه داد: بر اساس آمار موجود حدود 150 هزار پرستار در کشور وجود دارد که برای توزیع سهام عدالت در بین آنان قطعا پرستاران بیکار، کم درآمد، پرستاران شاغل در بخشهای خصوصی که مزایای کمتری دارند در اولویت قرار می گیرند.
وی گفت: رئیس جمهوری همچنین دستور توزیع تلفن همراه قسطی به پرستاران را در تاریخ 23 بهمن ماه صادر کرد که با توجه به اتمام زمان توزیع تلفنهای همراه عملی نشد و ثبت نام قسطی تلفن همراه فقط شامل حال فرهنگیان شد اما در تلاش هستیم تا با موافقت وزارت ارتباطات و فناوری مهلت مجددی برای ثبت نام تلفن همراه پرستاران به صورت قسطی بگیریم
رییس سازمان نظام پرستاری کشور گفت: با موافقت دستگاه های ذیربط و همکاری مجلس طرح لزوم تقلیل ساعات کاری پرستاران به زودی تصویب می شود.
به گزارش خبرنگار "بهداشت و درمان" خبرگزاری دانشجویان ایران ـ منطقه خراسان – غضنفر میرزابیگی در جلسه اداری سازمان نظام پرستاری کشور در مشهد با اشاره به سختی شرایط کار و پایین بودن حقوق پرستاران به عنوان اصلی ترین مشکلات فعلی این قشر اظهارکرد: سازمان نظام پرستاری به دنبال گنجاندن شغل پرستاری در ردیف مشاغل سخت و زیان آور است که امیدواریم با همکاری و موافقت مسوولان کشوری و پیگیری های ما این مهم صورت گیرد.
وی با انتقاد از مقدار اندک بودجه اختصاص یافته به سازمان نظام پرستاری گفت: بودجه دیگر سازمان های صنفی کشور بیش از یک میلیارد تومان است اما بودجه سازمان نظام پرستاری کشور امسال در بالاترین اندازه خود 190 میلیون تومان بوده که بودجه سه ماهه اول نیز محقق نشده است.
میرزابیگی در ادامه با بیان این که مطالبات پرستاری به نوعی درد تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: ساز و کارهایی مانند ارتقای مسیر شغلی، حق شب کاری و حق سختی کار، درمان های مقطعی است اما برای حل مشکلات فعلی جامعه پرستاری نیاز به چاره اندیشی زیربنایی داریم.
وی اقدام سازمان نظام پرستاری کشور در جهت تعرفه گذاری خدمات پرستاری را اقدامی اساسی دانست و افزود: حرفه پرستاری باید به دو بخش تخصصی و غیرتخصصی تقسیم شود.
میرزابیگی تصریح کرد: عملکرد فعلی پرستاران در کشور ما با استانداردهای روز دنیا در این بخش تفاوت های فراوانی دارد و این مساله باعث نارضایتی مردم شده است.
رییس سازمان نظام پرستاری کشور گفت: هم اکنون تعدادی از پرستاران ارشد کشور در حال تهیه سند توسعه پرستاری با توجه به میزان توان انجام کار پرستاران در ایران هستند که امیدواریم با تهیه این سند و با همکاری مسوولان بتوانیم مشکلات فعلی را در این بخش مرتفع کنیم.
میرزابیگی، استراتژی 4 سال آینده سازمان نظام پرستاری کشور را افزایش رضایت مندی مردم از طریق ارائه خدمات مطلوب پرستاری عنوان کرد و گفت: وضعیت پرستاری در حال حاضر از هر جهت با 4 سال گذشته متفاوت است اما هنوز تا حد مطلوب فاصله زیادی داریم.
وی با اشاره به وجود دو رویکرد پرستاری دولتی و پرستاری خصوصی در این بخش، خاطرنشان کرد: عملکرد ضربتی در بخش پرستاری خصوصی مشکلات بزرگی در این بخش ایجاد کرده است، به همین دلیل گروهی معتقدند که پرستاری همچنان باید در بخش دولتی باقی بماند.
همچنین در ادامه این جلسه برای اولین بار از کتاب جامع استانداردهای خدمات پرستاری در ایران رونمایی شد.
شایان ذکر است: در این کتاب بیش از 400 نوع از خدمات پرستاری و استانداردهای آن مشخص شده است.
این کتاب که بزرگ ترین و معتبرترین مرجع در بخش پرستاری در طول تاریخ 100 ساله پرستاری در ایران است، در طی سه سال و با تلاش اساتید این رشته تهیه شده است.
مطالعه این کتاب در سطح عمومی باعث می شود تا علاوه بر مسوولان، مردم نیز با تفاوت های استانداردها و عملکرد فعلی پرستاران آشنا شوند.
محضر مبارک فرشتگان رحمت، سفید پوشان سبز قامت در تمامی عرصه های نظام سلامت ، اعضای جامعه شریف پرستاری! اینک در آستانه روز پرستار دیگری قرار داریم. روز پرستاری که به میمنت ولادت با سعادت بزرگ پرستار تاریخ اسلام، حضرت زینب کبری(س) در پنجم جمادی الاول هرسال، آن را گرامی می داریم. روز پرستار در سال 85 متفاوت از سال های قبل است. و علل تفاوت عبارتند از:
1- روز پرستار سال جاری، آخرین روز پرستار از اولین دوره سازمان نظام پرستاری کشور می باشد.
2- روز پرستار سال جاری اولین روز پرستار بعد از تشکیل دولت نهم می باشد.
3- روز پرستار سال جاری اولین روز پرستاری است که پرستاران عزیز بعد از تحمل یکصد سال رنج و مشقت، شاهد ببار نشستن فعالیتهای چهار ساله سازمانشان و محقق شدن برخی مطالباتشان بویژه مهمترین اتفاق ( تصویب کلیات طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری و تعدیل کارانه ها) می باشند.
4- روز پرستار در سال جاری تمرینی است برای مشارکت و حضور مدنی پرستاران در انتخابات دومین دوره خود و تمرینی بسیار مهم برای حضور در صحنه هایی مانند انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، مجلس شورای اسلامی و …
5- روز پرستار سال جاری مصادف است با پیروزیهای غرور آفرین نظام جمهوری اسلامی در داخل کشور و عصانیت های دشمنان در خارج از کشور بویژه در کشورهای اشغال شده و در مرزهای آنها با ایران اسلامی
فلذا لازم است همه اعضای جامعه پرستاری از بهیاران عزیز گرفته تا اساتید دانشگاه در تمام عرصه ها و حیطه های خدمتی همانند بخش خصوصی، دولتی ، نیروهای مسلح، تامین اجتماعی و …. ضمن در صحنه بودن تا تحقق کامل مطالبات صنفی، معیشتی، علمی، آموزشی، اجرایی و … هوشیاری و ذکاوت خود را همچون سالهای قبل حفظ نموده و از هر گونه افراط و تفریط بر حذر باشند.
انتظار است که هیات مدیره های نظام پرستاری به عنوان منتخبین جامعه پرستاری در صورتیکه پرستاران آن منطقه از عملکرد دانشگاه راضی هستند، در تعامل خوب و اتحادانگیزی با دفاتر پرستاری سراسر کشور و دانشگاهها این روز بزرگ را به خوبی برگزار نمایند. و با استفاده از فرصت موجود یکبار دیگر ضمن ارائه گزارشکار به محضر جامعه شریف پرستاری کشور، مطالبات، مشکلات و موانع موجود بر سر راه فعالیت ها و خدمت رسانی پرستاران را به صورت ملی و منطقه ای، یکبار دیگر به مسئولین استانی و کشوری متذکر شوند. ( در این زمینه از گزارش دستاوردها و نامه سرگشاده سازمان به رئیس جمهوری استفاده شود) چون سازمان نظام پرستاری معتقد است که در عین همکاری، معاضدت و همراهی از مطلق نگری و مطلق اندیشی می بایست پرهیز کرد و به همین منظور در کمال اتحاد و همدلی، مشکلات و معضلات، منعکس و پیگیری شود.
عزیزان !
1- دولت نهم، برای جامعه پرستاری کشور شروع مبارکی داشت. بگونه ای که ریاست محترم جمهوری تا کنون علاوه بر رسیدگی به مشکلات موردی پرستاران، بالغ بر هشت دستور عمومی و قاطع برای رفع مشکلات یا انجام خواسته های مطروحه از سوی سازمان نظام پرستاری کشور صادر نموده اند، که برخی از آنها بلافاصله اجرا شد و برخی دیگر هنوز در دست بررسی و اجرا می باشد که از جمله می توان به دستورات ایشان در تاریخهای 23/9/84 درخصوص تشکیل کمیته ای جهت بررسی مشکلات پرستاران و ارائه راه حل های لازم و در تاریخ 23/11/84 در مورد اختصاص تلفن های همراه اقساطی، سهام عدالت به پرستاران و رسیدگی به تخصیص دو ماه پاداش به نیروهای ستادی و تعمیم آن به پرستاران، اشاره نمود که در این بین از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تقاضا می شود ، با اجرای سریعتر دستورات ریاست محترم جمهوری، بویژه در آستانه روز پرستار، هر چه زودتر دیدگاه منفی قاطبه جامعه پرستاری کشور را نسبت به خود تغییر داده و دیدگاه این جامعه یکصدو پنجاه هزار نفری را مثبت نماید، مجلس شورای اسلامی نیز در اقدامی بی نظیر و با رای بالا و قاطع در تاریخ 20/1/85 ،در ابتدای سال جدید با رای به طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری که از طریق سازمان نظام پرستاری تقدیم مجلس شده بود، شروع سالی پربرکت را به پرستاران کشور نوید داد که امید می رود با تصویب نهایی این طرح ، جایگاه واقعی و حقیقی جامعه پرستاری در نظام سلامت کشور روشن شده و به ظلم یکصدساله گذشته خاتمه داده شود.
عزیزان سفید پوش !
2- بدرستی یادمان هست که درهنگام تبلیغ برای کسب رای توسط عده ای از منتخبین شما که هم اکنون در شورایعالی سازمان انجام وظیفه می کنند و نیز در اولین جلسه ای که شورایعالی سازمان در حضور وزیر وقت و مسئولین کشوری برگزار نمود (7/10/81 ) با قاطعیت تمام اعلام شد که باید خدمات پرستاری تعرفه گذاری شود. آن سخنرانی که مکتوب آن نیز در اختیار تمامی هیات مدیره های کشور قرار گرفت، در حقیقت حاوی پیامهای زیادی بود، از جمله مجموعه مطالبات پرستاران عزیز در آن گنجانده شده بود. و بعد از شروع بکار رسمی شورایعالی مفاد آن بیانیه به صورت برنامه های اجرایی سازمان درآمد و کلمه به کلمه آن هنوز پی گیری می شود .
فلذا طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری که سال 85 به تصویب رسید، جزو شعارها و مطالبی بود که در هنگام انتخابات دور اول سازمان مطرح و بعد از پیروزی توسط منتخبین شما به شدت پیگیری شد تا به فضل پروردگار به نتیجه رسید. بی شک طرح سختی مشاغل ، تقلیل ساعت کار، اجرای باز آموزی ها، اجرای RN، صدور پروانه کار، استاندارد نیروی انسانی، تعریف استانداردها و 15 مورد مطالبات پرستاران از دولت نهم، نیز طرحهایی است که در صورت دوام توفیق پی گیری خواهد شد و یکی پس از دیگری به فضل پروردگار محقق خواهد شد. اما آنچه مهم است و جامعه پرستاری کشور قطعاً به آن توجه و عنایت ویژه خواهند داشت، ابعاد اجتماعی، معنوی، سیاسی و فرهنگی مطالبات شما است که باید باعث شود شان، منزلت،جایگاه و قداست حرفه پرستاری، آنطورکه شایسته پرستاران است، تبیین و به اعضای تیم نظام سلامت و مردم معرفی شود.
بدون شک نه سازمان شما و نه شما جامعه بزرگ و بی نظیر پرستاری کشور، از بعد مادی، پولی و مالی به اینگونه مطالبات نمی نگیرید. که اگر خدای نخواسته ، ابعاد مادی و پولی اینگونه مطالبات برجسته شود ، تمامی ارزشها و قداست ها پوچ و بی معنا خواهد شد.
عزیزان !
3- انتخابات شما در سال جاری در انتهای نیمه اول و در ابتدای نیمه دوم سال برگزار خواهد شد. و سازمانی جدید و با منتخبینی جدیدتر بنا به رای و نظر اکثریت جامعه پرستاری کشور تعیین خواهند شد. به فاصله کمی از آن، انتخابات شورا های اسلامی شهر و روستا را شاهد خواهیم بود. و به فاصله کمتر از دوسال دیگر برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی را خواهیم داشت. سازمان شما در این دوره علیرغم لطف و محبت فراوانی که از سوی نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی ، اعضای شوراهای شهرهای مختلف کشور و بویژه کلانشهرها دید، اما خلاء داشتن کرسی نمایندگی دراین دو جایگاه بسیار مهم توسط پرستاران را به شدت احساس کرد. پرستاران سراسر کشور به حق از سازمان خود انتظار دارند که هر اتفاقی برای معلمان عزیز می افتد، برای پرستاران هم لحاظ شود. امّا نمی دانیم آیا به این مقوله فکر کرده اند که بالغ برهفتاد نماینده در مجلس شورای اسلامی متعلق به جامعه شریف معلمان می باشد؟! آیا اندیشیده اند که تمام مسئولیت های وزارت آموزش و پرورش در دست معلمان عزیز است؟! آیا ملاحظه فرموده اند که چه تعداد از معلمین عزیز در شوراهای اسلامی شهرها و روستاها حضور دارند؟ و بنا به علاقه ای که به شغل خود دارند، سعی در جلب انواع حمایت ها به آن سو هستند.
پس عزیزان پرستار! انتظار این است که هم در انتخابات سازمان خود باشکوه شرکت فرمائید و هم خود را آماده کنید که برای دو انتخابات بعدی، بویژه مجلس شورای اسلامی و شورای اسلامی کلانشهرها، از بین جامعه پرستاری ،افراد توانمند را شناسایی کنید و با آراء مستقیم و فراوان جامعه پرستاری و با تاثیر گذاری زیادی که هر پرستار می تواند براطراف جغرافیایی و خانوادگی خود بگذارد، به فضل پروردگار شاهد حضور تعداد بیشتری از پرستاران در مجلس شورای اسلامی دوره هشتم باشیم تا بلکه به خواست خداوند با سرعت بیشتری و روند بهتری شاهد تحقق مطالبات شما باشیم. چرا که بسیاری از مطالبات ما مستلزم وضع یا اصلاح قوانین است که جز مجلس راهی وجود ندارد و یا در بسیاری از شهرها، بویژه کلان شهرها در صورت حضور پرستار یا پرستارانی در شوراها ، می توان برای جامعه پرستاری کشور امتیازات زیادی را کسب کرد.
4- و اما مطلبی بسیار مهم که جامعه فهیم ،آگاه و شریف پرستاری کشور بدان واقف و مسلط است این است که در هنگام شدت گرفتن بعضی از اعتراضات صنفی در چند سال گذشته ،شاهد بودیم، اطلاعیه های مشکوک از آن طرف مرزها در قبال حوادث جاری در امور مربوط به پرستاری منتشر می شد. و یا کانونها ،جمعیت ها و انجمن های خلق الساعه ای با نامها و القاب مختلف بنام پرستاران با هدایت دشمنان، اعلام موجودیت می کرد. افراد ساده لوح یا مغرضی که کمترین اطلاع را از حرفه پرستاری نداشتند را گاهاً به عنوان نمادی کاذب از جامعه پرستاری به مصاحبه می گرفتند و از این راه برای بوق های بنگاههای سخن پراکنی ضد نظام و کشور ، در خارج از مرزها، خوراک آماده می کردند.
در این بین شورایعالی سازمان نظام پرستاری کشور در سال 83 در اقدامی هوشمندانه با اکثریت قاطع و بدون رای مخالف مصوب نمود: علیرغم داشتن اعتراض به انواع تبعیض ها و مشکلات عدیده بر سرراه خدمت رسانی پرستاری کشور، اما دایره مرجع رسیدگی، تبلیغات ، اطلاع رسانی و … فقط در داخل کشور است و این موضوعات هیچ ارتباطی به خارج از مرزها و بنگاههای سخن پراکنی بیگانه ندارد.
از طرفی هم مصوب نمود که علیرغم داشتن اعتراض به ارگانهایی مانند سازمان مدیریت، وزارت بهداشت و … اما خطوط قرمز نظام می بایست رعایت شود. و اجازه سوء استفاده به دشمنان نظام جمهوری اسلامی داده نشود. شورایعالی سازمان نیز مفتخر است که در طول فعالیت های خود از چالشی ترین تا مسالمت آمیز ترین اقدامات خود ،فقط خود تصمیم گیرنده بوده واجازه دخالت یا نفوذ هیچ جناح، حزب ، گروه ، شخص و… را نداده و در کمال استقلال تصمیم گیری کرده است . با عنایات الهی جامعه پرستاری کشور نیز دراعتماد متقابل و اتحادی کم نظیر ، با سازمان خود هماهنگ بودند و کار بجایی رسید که تمامی مسئولین نظام جمهوری اسلامی ایران از جایگاه عظیم الشان رهبری نظام گرفته تا دولت ، مجلس ، مجمع تشخیص ، قوه قضائیه و …. بدون استثناء منطق و رفتار سازمان نظام پرستاری را تحسین گفته و اعتقاد راسخ پیدا نمودند که خواسته های جامعه پرستاری کشور اولاً واقعاً صنفی و غیر سیاسی است ، ثانیاً در راستای تامین مصالح عمومی کشور و مردم است ، ثالثاً به حق، واقعی و غیر قابل انکار است، رابعاً باید رسیدگی شده و حقوق تضییع شده پرستاران باید احیاء شود. فلذا از عموم شما عزیزان یکبار دیگر استدعا می شود این نهضت شریف، فعال، پاک، مستقل و فعالی که شروع شده و می رود تا به تمامی خواسته ها و مطالبات شما دست پیدا کند، را تقویت کرده و با شناخت کامل، حضور فعال ، نشاط و شادابی، افرادی را تشویق و ترغیب کنید تا با حضور در عرصه انتخابات آینده موجب برگزاری انتخابات خوب و انتخابهای خوب شوند، و از این طریق با انتخاب افرادی کارآمد، دلسوز و مومن سطح کارآمدی نظام صنفی تان را افزایش دهید تا ضمن داشتن تعصب حرفه ای و صنفی و اعتقاد به وجود جایگاه رفیع پرستاران در نظام سلامت به اهمیت جایگاه سازمان در افزایش توفیقات پرستاران و نیل به اهداف مقدس صنفی و حرفه ای اعتقاد راسخ داشته باشد. تا بلکه بتوانیم هم خواسته های بحق جامعه پرستاری را محقق کنیم و هم از طرفی امکان سوء استفاده دشمنان را از بین ببریم چرا که دشمنان این مرز و بوم که امروزه در قالب مرزهای جغرافیایی این کشور آماده اند و برای اقشاری چون: کارگران ، معلمان و پرستاران نقشه دارند، فلذا می بایست پرستاران عزیز با هوشیاری صدچندان ، متوجه اوضاع و احوال صنفی و حرفه ای خود بوده و این فرصت گرانبها را از دست ندهند.
تا به فضل پرودگار ، اگر چه سازمان نظام پرستاری نسبت به عمر حرفه ای پرستاری کشور، با قیاسی سه سال در برابر یکصد سال روبرو می باشد اما گویا مصداق راه یکصدساله را باید یک روزه طی کرد، باز هم جامعه پرستاری و نظام پرستاری می باشد. فلذا خدمتگزاران شما در سازمان ، خدا را شاکرند و مفتخرند که با دست خالی از امکانات مادی، اما با قلبی سرشار از امید و عشق به آینده و با اعتمادی آهنین به جامعه بزرگ پرستاری کشور و با میثاقی که با جان خود با شما پرستاران بسته اند، تمامی مشقات را به جان خریدند و بهای سنگینی را پرداختند تا به فضل الهی تا این مرحله توفیقاتی نصیب شد و بخشی از حقوق شما محقق شد. اما برای احقاق تمامی حقوق شما، می بایست چشم به عنایات خداوندی ، اراده جامعه پرستاری ، سازمان قدرتمند و آینده داشت تا انشاءا… با مشی و طرحی معتدل و بدور از افراط و تفریط و بدور از هر گونه مطلق اندیشی یا بدبینی ، مطالباتی را که در این دولت نیز تعریف و مطرح کرده ایم تا حصول نتیجه پی گیری نماییم. انشاءا…
خبرگزاری دانشجویان ایران – تهران
سرویس: بهداشت و درمان – عمومی
خانه پرستار ایران در بیانیه ای به مناسبت فرا رسیدن روز پرستار اعلام کرد: امسال در حالی به استقبال روز پرستار می رویم که در عرض سال گذشته تحول چندانی در وضعیت پرستاری رخ نداده است و بر آن شدیم مروری بر وضعیت پرستاری در چند ساله گذشته تا به حال داشته باشیم.
به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران، در بیانیه خانه پرستار ایران آمده است: سیاست های غلط ، دیدگاه های تنگ نظرانه، نگاه های تبعیض آمیز، مدیریت پزشک سالارانه، نجابت پرستاری، عدم وابستگی به قدرت و نداشتن متولی قوی در گذشته و … باعث مغفول ماندن مشکلات پرستاری از دیدگاه مسوولان و نهایتا مظلومیت این حرفه طی ٣٠ سال گذشته شده تا این که با تشکیل سازمان نظام پرستاری در سال ٨٢ فعالیت و تحرکات پرستاری شروع و زمانی که می خواست بین مردم و مسوولان جا باز کند این عمل با توجه به سوابق بسیار سخت و مشکل بود، که البته ابتدا سعی در مذاکره و گفت وگو شد و از آنجایی که این روش جواب نداد، اولین اعتراض جدی با تحصن اعضای شورای مرکزی خانه پرستار در جنب سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور انجام که متاسفانه به علت بی توجهی مسوولان این سازمان، مجددا دو روز بعد تجمعی در جنب مجلس شورای اسلامی برگزار و بعد از آن نیز شاهد اعتراضاتی گسترده تر توسط سازمان نظام پرستاری بودیم که به حمد خدا با جلب نظر مسوولان ذیربط و مذاکرات و جلسات و ملاقات های سازمان نظام پرستاری با مسوولان ارشد نظام تغییر نگرشی ایجاد شد و نتیجه رایزنی و چانه زنیها علاوه بر تغییر نگرش نتایج عملی نیز در برداشت که از جمله برقراری طرح مسیر ارتقای شغلی برای ٦٥ درصد پرستاران و پرداخت ٢٠ میلیارد تومان برای ٣٥ درصد باقی مانده در سال ٨٣ بود و دراول مرداد سال ٨٤ نیز شاهد افزایش حدود ٥٠-35 درصد حقوق کارکنان پرستاری بودیم ضمن این که کمک رییس جمهور وقت منجر به تهیه و خرید ساختمان جدید سازمان نظام پرستاری شد و همچنین سنگ زیربنای جمع کردن بساط خصوصی سازی و گسترش آموزش مداوم پرستاری، تعرفه گذاری خدمات پرستاری گذاشته شد ضمن این که بزرگترین معضل سیستم بهداشت و درمان و پرستاری یعنی کمبود نیروی انسانی با رایزنی سازمان نظام پرستاری و تجمع جنب مجلس شورای اسلامی مجوز استخدام ٣٠ هزار نفری طی سال داده شد.
این بیانیه می افزاید: اما بعد از انتخابات ریاست جمهوری و با تغییر دولت، چراغ اعتراضات پرستاری یکباره خاموش شد! چرا ؟!
می توان چنین توجیه نمود:
١ – چند ماهه اول صرف انتخابات، انتصابات و تثبیت می شود و این زمان فرصتی جهت بازیابی دولت می شود.
٢ – زمانی نیز طول خواهد کشید که دولت جدید با مشکلات و مطالبات پرستاری آشنا شود یا به عبارتی مشکلات به مسوولان منتقل شود.
ولی هم اکنون بیش از ٩ ماه از عمر دولت جدید می گذرد، علی رغم اینکه انتظار زیادی نمی رفت ولی اقداماتی نیز بعمل آمده:
باب مذاکره، تعامل و گفت وگو با مسوولان وزارت بهداشت باز شد، مشکلات پرستاری در حوزه های معاونت آموزشی، سلامت، شورای معاونین وزارت متبوع مطرح شد.
جلساتی بصورت سریال در این خصوص گذاشته شد، مباحثی کارشناسی شد که این خود گامی مثبت می باشد.
خبر از تشکیل کمیته ای در بالاترین سطح یعنی معاون اول رییس جمهوری، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و وزیر بهداشت داده شد. آیا در این حد قابل بسنده کردن می باشد. قطعا خیر، چون وضعیت پرستاری بحرانی است.
اما وضعیت فعلی پرستاری:
گذری بر وضعیت حال پرستاری شاید بتواند راهگشای این حرفه باشد در اسلام انسان به عنوان شخصی که همیشه شان انسانی او می بایست رعایت و مورد توجه و احترام قرار گرفته، او را درک و در صورت نیاز به او کمک کرد وقتی این انسان نیاز به مراقبت دارد حق اوست که از مراقبت مناسب برخوردار شود.
آری در حالی که نیازهای محوری ترین، حساس ترین، فعال ترین گروه یعنی پرستاران از دید مسئولان مخفی مانده و به آن توجهی نمی شود، آیا می توان انتظار خدمات در حد استاندارد داشت؟ داشتن چنین انتظاری بدور از انصاف می باشد.
در این بیانیه به گوشه ای از مشکلات این حرفه اشاره شده است که عبارتند از
١- در کمال تعجب هنوز هم کارکنان پرستاری، پایین ترین حقوق را سطح کارکنان دولت دریافت می نمایند در حالیکه حقوق پرستاران در دنیا جز اولین یا دومین حقوق در مدارک همسطح خودشان می باشد.
٢ – به زعم کارشناسان پرستاری بعد از معدن جز سخت ترین مشاغل محسوب می شود در حالی که در کشور ما این قانون در بخش خصوصی اصلا در بخش دولتی نیز ناقص اجرا می شود.
٣- در حالیکه در سایر کشورها کمترین ساعت کار مربوط به پرستاران است کشور ما، برعکس می باشد؟! پرستاران ٣ برابر معلمان در سال کار کرده در حالی که کارکنان پرستاری ساعت کار ٤٤ ساعت در هفته و یا در بعضی از مراکز بیشتر نیز کار می کنند ساعت کار کارکنان دولت علی رغم ٤٤ ساعت کار در هفته روی کاغذ، در عمل کمتر از ٤٠ ساعت واقعی کار می نماید و این نیز از عجایب روزگار است.
علاوه بر اختلافات و تبعیضات عمومی نسبت به سایر وزارتخانه ها متاسفانه درون وزارت بهداشت نیز تبعیض بیداد می کند؟!!
از جمله:
اختلاف حداقل ٢٠ برابری در پرداخت طرح کارانه که در هیچ کجای دنیا سابقه نداشته است ولی در وزارت بهداشت بصورت رسمی پرداخت می شود.
اختصاص جایگاه مدیریتی به گروهی خاص، برخوردهای مختلف با فعالین صنفی پرستاری
نداشتن امنیت شغلی برای پرستاران بخش خصوصی
محروم بودن دانشجویان پرستاری از فضای آموزشی در مقایسه با سایر دانشجویان
هتک حرمت مداوم پرستاران توسط بیماران، همراهان و برخی پزشکان
و بسیاری مسایل و موارد دیگر که در این مقوله نمی گنجد عرصه را بر خادمان سلامتی بسیار تنگ کرده است.
براستی در این راستا چه اقدام عملی انجام شده است؟!
مسئولین محترم، دست اندرکاران سیستم بهداشت و درمان:
جهت یادآوری مجددا به بخشی از خصوصیات حرفه پرستاری اشاره می کنیم:
ریسک آلودگی به ایدز، هپاتیت، سل، کار با مواد رادیواکتیو، شیمی درمانی
شیفت غیر متعارف (عصر و شب، جمعه، عید، ایام تعطیل) و همچنین شرکت در حوادث مثل زلزله، جنگ، آتش سوزی و …
کار در فضایی حزن انگیز، تحمل آه و درد و ناله بیمار و مواجهه با بیماران در حال احتضار و سرطانی و شاهد مرگ دیگران بودن به صورت مداوم
کار در محیط پرخطر، شنیدن داد و فریاد ها همراه با هتک حرمت و ضرب و شتم
مسئولیت حفظ جان و سلامتی مردم، استرس فراوان خصوصا در بخش های ویژه که هر لحظه انتظار ایست قلبی – تنفسی بیماران می رود.
سرپا ایستادن های ٦-7 ساعته در اطاق عمل و وضعیت های غیر استاندارد در اقدامات پرستاری که منجر به ابتلا اکثر پرستاران به بیماریهای اسکلتی – عضلانی، روحی، و … بسیاری از مشکلات فراوان دیگر می شود.
و از طرفی دیگر کمبود شدید نیروی انسانی، کمبود امکانات و حجم بالای کار حقوق بسیار پایین که باعث ٣ شیفته شدن پرستاران می باشد و تا موقعی که درد ناکشیده ها برای پرستاران تصمیم بگیرند نتیجه این می شود.
برای یکماه شب کاری، جمعه، ایام تعطیل کاری حداکثر ٦ هزار تومان نوبت در ماه منظور می نمایند.
بدیهی است اگر آقایان یک شب را در بیمارستان سر کنند و یا تعطیلاتی را از خانواده جدا شوند قطعا این میزان تغییر خواهد کرد.
یا حق مسئولیت سرپرستاران یا سوپروایزرانی که به تنهایی تمام مسئولیت بیمارستان را بر دوش می کشند و جوابگوی تمامی مشکلات و کمبودها می باشند حداکثر دریک ماه ٥٠٠/٢ تومان منظور نمایند.
یا سختی کار سخت ترین شغل بعد از معدن را ٣٠ -20 هزار تومان در ماه در نظر بگیرند
قطعا نویسندگان طرح تکریم ارباب رجوع فشار بی امان همراهان تصادفی اورژانس درک نخواهند کرد مگر اینکه از آن موقعیت قرار گیرند و به نظر می رسد گره مشکلات پرستاری می بایست توسط سازمان مدیریت باز شود که متاسفانه حتی تغییر دولت تغییری در سیاستهای این سازمان حداقل در امور پرستاری حاصل نشد.
نظر می رسد این سازمان با در دست داشتن دو ابزار مهم یعنی بودجه و برنامه مجموعا می شود قدرت حتی دولت را نیز تحت الشعاع قرار داده است و برنامه و سیاست گذاران سازمان مدیریت هیچ موقع عموم مردم از جمله پرستاران را درک نکرده اند و همانطوری که در دولتهای قبل این سازمان مرکز نارضایتی مردم مظلوم بود همین روند نیز حداقل در خصوص پرستاری ادامه داشته است.
به هر صورت مجموعه به هم پیچیده پرستاری که نه وابسته به قدرت، نه یار وی در دولت نه بودجه و پول در اختیار و نه نفوذی در مراکز تصمیم گیری حضوری در قانون گذاری دارند در بدترین شرایط ممکن بسر می برد و خدمات ارائه شده توسط این گروه در شان مردم ما نخواهد بود و این واقعیتی انکار ناپذیر است چه بخواهیم و نخواهیم، پس برای دفاع از حقوق مردم و پیشگیری از خسارات بیشتر می بایست راه چاره ای اندیشید
علی رغم تلاش های سازمان نظام پرستاری و مسئولین تا کنون اقدام منجر به نتیجه عملی اتفاق نیفتاده است و با عنایت و درایت و دانایی، اعتقاد به مبحث عدالت محوری ریاست جمهوری با توجه به اینکه پرستاران بزرگترین قربانیان بی عدالتی هستند انتظار می رود بیشترین تغییرات در وضعیت این قشر انجام و حل مشکلات وارد مرحله عمل شود.
این بیانیه تصریح می کند: حال در عرض ٩ ماه گذشته خانه پرستار ضمن هشدار به مسوولان اعلام می نماید کم توجهی به مشکلات این وضعیت فعلی را بحرانی تر خواهد کرد و میزان خسارت به مردم را بیش از پیش خواهد کرد.
اگر خدای ناکرده وضعیت به همین سبک پیش رود رسالت سازمانی، تشکل پرستاری ایجاب می نماید که ابتدا با سیاست های انتقادی و سپس اعتراضی نقش خود را ایفا نمایند و به شکلهای مختلف از حق مردم از سلامت و پرستاری دفاع کنند. به هر صورت وضعیت موجود پرستاری را به سمت سکوت و خاموشی برده است قطعا این سکوت به معنای رضایت نیست و در حقیقت این آرامش قبل از طوفان است.
خانه پرستار امیدوار است با عنایت به روحیه عدالت خواهی ریاست محترم جمهوری در راستای برقراری عدالت و تغییر جهت سیر کند تحقق مطالبات پرستاران در آستانه روز پرستار خبرهای خوشی از طرف ایشان برای پرستاران باشیم.