تارا فایل

بررسی میزان شیوع افسردگی در بین دانش آموزان مدارس دخترانه


چکیده
گزارش حاضر پژوهشی است که به بررسی میزان شیوع افسردگی در دانش آموزان دختر مدارس راهنمایی اندیمشک پرداخته است.
در این پژوهش تعداد 290 دانش اموز دختر از دو مدرسه راهنمایی بطور تصادفی ( تصادفی طبقه بندی) انتخاب شدند و پرسشنامه ( CDS.A ) را تکمیل کردند.
لازم به ذکر است که 140 نفر از پایه اول و 150 نفر از پایه سوم انتخاب شدند و به پرسشنامه ها پاسخ دادند.
فرضیه های پژوهش عبارتند از :
1- بین رتبه تولد و میزان افسردگی دانش آموزان رابطه معنادار وجود دارد.
2- بین مردودی و میزان افسردگی دانش آموزان رابطه معنادار وجود دارد
3- بین تجدیدی و میزان افسردگی دانش آموزان رابطه معنادار وجود دارد.
نتایج بدست آمده از فرضیه ها:
در سطح اطمینان 05/0 هر سه فرضیه رد شده و تایید نمی شوند.

مقدمه
افسردگی یکی از متداول ترین مشکلات روانی در جهان است و در واقع از این جهت مقام اول را دارااست . وسعت این ناراحتی تا بدانجا ست که آنرا با سرما خوردگی مقاسه می کنند..
اختلال افسردگی به دلیل گستردگی و شیوع فراوانی که در میان مراجعان روان پزشکی و روان پریشی دارد، سرما خوردگی روان پزشکی نامیده می شود.
در نوجوانان ، افسردگی بصورت حالات هیجانی ، بیقراری و عدم ارامش ، نداشتن قدرت در توجه و تمرکز فکر و ناتوانی در کنترل فعالیت های ذهنی تجلی می کند.
افسردگی یکی از نوروزهای شایع در دوره نوجوانی است . افسردگی با تغییراتی در خلق و خوی نوجوانان شروع می شودو فرد دچار غم و اندوه می گرددو برای روزها و هفته ها و حتی ماهها ادامه می یابد. در هنگام افسردگی ، نوجوان تمام امور را زیر ذره بین می گذارد و از پشت شیشه مات و کدر بد بینی به آنها می نگرد . حوادث خوب و موفقیت زندگی خود را نادیده می گیرد و به انها توجهی ندارد.

بیان مساله
بررسی میزان شیوع افسردگی بین دانش اموزان دختر مدارس راهنمایی اندیمشک در سال تحصیلی 90-89 .
برای روشن مساله فوق لازم است عواملی که باعث افسردگی در نوجوانان ( دانش آموزان مقطع راهنمایی) می شوند، مورد بررسی قرار گیرند، سپس عوامل موثر در افسردگی نوجوانان مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند و با ارائه نتایج مفید به درمان افسردگی نوجوانان کمک کرد.
ضرورت و اهمیت پژوهش:
شناخت دانش اموزان از نظر میزان افسردگی حائز اهمیت است ؛ چرا که برخورد به موقع با افسردگی انها می تواند موجب بالا رفتن کیفیت تحصیلی و رفتاری دانش آموزان در محیط مدرسه و خانواده گردد.
می توان با علل و عواملی که باعث ایجاد افسردگی در دانش آموزان می شود، آشنا شد ؛ چه بسا بتوان انها را با بکار بردن شیوه های مختلف تربیتی هم در خانه و هم در مدرسه ، کاهش داده و یا از بین برد و موجب سلامتی فکری و جسمی دانش آموزان شد.
افسردگی همچون سایر اختلالات عاطفی در نوجوانان ، می بایست از همان ابتدای ایجاد آن شناخته شودو در تعدیل آن کوشید.
افسردگی باعث ایجاد ارتباط نامتعادل اجتماعی در کودکان و نوجوانان با محیط پیرامون آنها می شود.
از این رو شناخت هر چه بهتر و بیشتر مساله افسردگی نوجوانان دانش اموز متضمن سلامت روح و جسم آنهاست.
بیان اهداف پژوهش:
اهداف پژوهش عبارتند از :
1- آشنایی با عواملی که با عث افسردگی در دانش اموزان می شود.
2- بررسی عواملی که باعث افسردگی در دانش آموزان می شود.
3- رفع علل و عوامل موثر در افسردگی دانش آموزان .
سوالهای پژوهش :
1- ایا بین رتبه تولد و میزان افسردگی دانش اموزان رابطه معناداری وجود دارد؟
2- ایا بین مردودی و میزان افسردگی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد؟
3- آیا بین تجدیدی ومیزان افسردگی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد؟
فرضیه های پژوهش :
1- بین رتبه تولد و میزان افسردگی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد.
2- بین مردودی و میزان افسردگی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد.
3- بین تجدیدی و میزان افسردگی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد.
متغیر های پژوهش:
در این پژوهش ، سن ، جنس ، رتبه تولد ، مردودیو تجدیدی متغیر های مستقل هستند و افسردگی ( میزان افسردگی) متغیر وابسته می باشد.
تعاریف عملیاتی :
تعریف لغوی افسردگی : پژمردگی ، اندوهگینی، انجماد ، دلسردی ( فرهنگ معین) .
افسردگی عبارت است از حالت ناشادی که تحمل ان برای خود دشوار بوده و این حالت افسردگی توام با اظطراب می باشد.
افسردگی بطور عمده خلق پایداری است که با ویژگی هایی نظیر احساس بی کفایتی، دلسردی ، کاهش فعالیت ، بدبینی ، غمگینیو موارد مرتبطی مشخص می شود. در این احساس افسردگی ویژگی هایی وجود دارند که به طور کلی برای سایر افراد ممکن است پیش بیاید ولی با شدت و طول مدت کمتر.
کاربرد یافته ها:
در مورد یافته ها با کمک جدول تحلیل واریانس و در سطح اطمینان 05/0 نتیجه شد که تمام فرضیه ها رد شدند( یعنی اینکه رتبه تولد، مردودی و تجدیدی دانش آموزان با میان افسردگی آنها رابطه معناداری ندارد).

تاریخچه افسردگی
افسردگی از زمان های بسیار قدیم در نوشته ها آمده و توصیف هایی از آنچه ما امروزه اختلالات خلقی می خوانیم ، در بسیاری از مدارک طبی قدیم وجود دارد.
در حدود 450 سال قبل از میلاد ، سقراط اصطلاح مانی و مملانکولی را برای توصیف اختلالات روانی بکار برد. .
در حدود 100 سال قبل از میلاد کورنلیوس سلسوس در کتاب دمدی سینا ، افسردگی را ناشی از صفرای سیاه معرفی نمود.
در سال 1686 ، بونت ( BONET) نوعی بیماری روانی توصیف نمود و آنرا مانیا کاملونچو – لیکوس نامید.
در سال 1854 ژول فالره حالتی را توصیف نمود و آنرا جنون ادورای نامید . چنین بیمارانی متناوباً حالات خلقی مانی و افسردگی را تجربه می کنند.
پیشینه
– سلکا نیر( 1969) نشان داده است که افسردگی یکی از اختلالاتی است که در بیمارانی که به درمانگران خصوصی مراجعه می کنند، عمومیت دارد. او در 48 درصد از نمونه بیماران خودبا عوارض افسردگی از حد خفیف تا وخیم مواجه شده است. ( موسسه روان آزما بی تا ).
– – نیکولی ( 1978 ) وراتر ( 1980) طی تحقیقاتی چنین بیان می کنند : " احساس افسردگی در میان نوجوانان نسبتاً معمولی است ".
تحقیقات اخیر نشان می دهد که 40 درصد نوجوانان ، هر چند موقتی ، احساس غمگینی ، بی ارزشی و بدبینی نسبت به آینده داشته اند. .
حدود 10-8 درصد آنان گفته اند که میل به خودکشی داشته اند ( یاسایی، 1373).
– در یک پژوهش از هر 9 کودک یک نفر افسرده تشخیص داده شد ، ولی در نوجوانان از هر 5 نفر ، 2 نفر افسرده بودند( راتر 1980) .
– در یک بررسی از جوانان نشان داد که 10 درصد آنان اغلب احساس افسردگی می کرده و حتی در شب نمی توانسته اند بخوابند.
مطالعه دیگری حاکی از 32% افسردگی نوروتیک و 24% اختلال شخصیت در نوجوانان بوده است .
– در پژوهشی که در یکی از مناطق آموزش و پرورش تهران با استفاده از تست شخصیت مرضی کتل به عمل آمده ، مشخص شد که بیش از 60 درصد دختران و 50 درصد پسران دانش آموز ، نشانه های متفاوتی از انواع افسردگی را ظاهر ساخته اند.
– کواکس وبک گزارش می کنند که در حدود از 63 کودک کلاس هفتم و هشتم که فرم فهرست افسردگی را تکمیل کردند ، در طبقه های افسرده متوسط یا شدید جای گرفتند..
در عین حال ، کاشانی و سایمرندز( 1979) پی بردند که از میان 103 کودک 7 تا 11 ساله ، 18% به افسردگی دچار بودند.
– به عقیده کیتون ، کلاین من و روزن ( 1982) ، حداقل 26% بیمارانی که به پزشک مراجعه می کنند و از بیماری جسمی شکایت دارند ، مبتلا به افسردگی هستند و افسردگی آنان به رشد علایم روان تنی منتهی شده است .
ظاهراً .تعداد بسیار زیادی از علائم تبدیلی روان تنی به اختلالات افسردگی زیربنایی مربوط است ( بک هام ولبر 1985، ص 684) .
نظریه های افسردگی
جدایی – فقدان :
– فرستر ( 1974) ولوین سوهن ( 1974) هر دو تا کید می ورزند که تقویت مثبت ناکافی ، در بوجود آمدن افسردگی نقش دارد.
فقدان یا جدایی از شخص مورد علاقه احتمالاً موجب کاهش تقویت مثبت در کودک خواهد شد.
در پیدایش افسردگی به مساله جدایی اهمیت بسیاری داده شده و پژو هشگران گوناگون آنرا تایید کرده اند.
مقایسه میان کودکان نوروتیک افسرده و غیر افسرده 5 تا 16 ساله نشان می دهد احتمال اینکه گروه افسرده قبل 8 سالگی والدینشان را از دست داده باشند، بیشتر است – 7/50 درصد در برابر 2/32 درصد ( چاپلین و داگلاس ، 1969) .
– در یک مطالعه وسیع روی مردم کانادا به نقل از بارنی و پروزن ( 1985) ، افرادی که قبل از سن 6 یا بین سنین 15 و 10 سالگی پدرشان را از دست داده اند ، در افسردگی بالاترین ثمرات را داشتند ( نجاریان و دیگران ، 1371).
– سلیگمان ( 1974) توضیح می دهد که افسردگی از درماندگی اکتسابی سر چشمه می گیرد. درماندگی اکتسابی با خلق و خوی و رفتارهایی که خاص افسردگی است ، پیوند دارد.
– بک ( 1967) می پندارد که افسردگی حاصل نحوه تحلیل افراد از رویدادهاست . بک فرض می کند که افراد افسرده در پندارهای خود مرتکب اشتباهاتی شده اند و این موضوع موجب شده است حتی در مورد رویدادهای ناراحت کننده خفیف نیز به خطا روند ، خود را سرزنش کنند و به شکست تن در دهند
( منشی طوسی ، 1367 )
– تاثیر عوامل شناختی در افسردگی نیز تاکید اصلی برخی دیگر از نظریه پردازان است . برای مثال ، بک ( 1967 ) می پندارد که افسردگی حاصل نحوه تحلیل افراد از رویدادهاست .

تعاریف افسردگی
افسردگی از قدیمی ترین بیماریهای شناخته شده و از متداول ترین انواع اختلالات روانی در همه زمان ها و مکان هاست و هر کسی ممکن است بدان گرفتار شود.
می توان گفت تمام انسانها در طول زندگی خود کم و بیش به نوعی افسردگی دچار می شوند. درجه شیوع افسردگی در زنان ف 4-2 برابر بیشتر از مردان است .
تعاریف متعددی درباره افسردگی از دیدگاههای مختلف ارائه شده است .
کلمه افسردگی به معنی پریشانی وئ انحطاط است .
*افسردگی از دیدگاه پزشکی : کاهش نیرو و فعالیت های جسمانی و روانی بر اثر ناراحتی و اندوه
*افسردگی از دیدگاه روان شناسی: حالت غم انگیز و اندهگین است که با احساساتی حاکی از تهدید، گناه ، خصومت ، تاامیدی ، اندوه ، ناکامی و نی رکود کنش های کودک همراه است .
*افسردگی از دیدگاه جامعه شناسی : افسردگی که همه انسان ها در دوره ای از زندگی خود به نوعی به آن مبتلا می شوند، واکنشی نسبت به فقدان ها و کمبودهایی است که بر اثر مشکلات ومسائل اجتماعی حاصل می شود.
*تعریفی که فرقانی رئیسی به نقل از نلسون ، و ایزابل از این واژه بعمل آورده است ، عبارت است از : " حالت نا شادی که تحمل آن برای فرد دشوار بوده و این حالت افسردگی توام با اضطراب می باشد" ( فرقانی رئیسی، 1372) .
* افسردگی ، حالت مرضی عاطفی است که با احساس نومیدی ف بی کفایتی ، گناه ، ترس و بی ارزشی همراه است ( شعاری نژاد1364)
*از نظر دهگانپور و دیگران ( 1374 ) به نقل از کاپلان وسادوک ، افسردگی حالتی روانی است که با احساس غمگینی ، تنهایی ، نا امیدی ، ضعف عزت نفس و تقبیح خود مشخص می شود.
*افسردگی احساس خشم غیر قابل مهار نسبت به خویش است و معمولاً با احساس گناه و سرزنش خویش ، به خاطر ضعف و درماندگی همراه است .
افراد افسرده حادثه جو هستند و اغلب آرزو دارند مریض شوند. زیرا معتقدند بیماری آنان باعث جلب توجه ، محبت و مراقبت می شود. آنها افرادی هستند " معتاد محبت" که به نشانه های نامحدود توجه و محبت نیاز دارند و علائم روتان تنی این مقصود را برآورده می سازد( ولمان، 1984).
عوامل موثر در پیدایش افسردگی
عوامل بسیار در پیدایش افسردگی موثر است . اضطراب زیر بنای تمام اختلالات ، از جمله افسردگی است .
فروید محدودیت از عشق و محبت مادر و تجارت دردناک و ناخوشایند کودک در دوران حساس کودکی و توقعات بیجا و نامناسب والدین را که مانع رشد و استقلال کودک می شود، در بروز افسردگی عامل مهمی قلمداد می کند.
به طور کلی علل پدید آورنده افسردگی به عوامل ارثی ، زیستی و محیطی طبقه بندی می شود:
1- وراثت : گرچه درباره تآثیر وراثت در ایجاد افسردگی نمی توان قضاوت قطعی کرد، تحقیقات گوناگون موید آن است که احتمال ابتلا به افسردگی در کودکانی که والدین افسرده دارند، به مراتب بیشتر از کودکانی است که والدین سالم دارند.
درجه شیوع بیماریهای روانی در بین اقوام و وابستگان حدود 12-10 درصد است ؛ که این رقم در بین افراد غیر وابسته به 2-1 درصد کاهش می یابد.
مطالعات انجام شده بر روی دوقلوها مبین تاثیر وراثت در بروز افسردگی در بین اقوام و وابستگان است .
2- عوامل زیستی : افسردگی تا حدی با فعالیت های مغز ارتباط داردو هنگام افسردگی بر اثر نقصان آمین های مغزی ، زمان واکنش کندتر می شودو هوشیاری کاهش می یابد.
پایین آمدن مقدار " نوراپی نفرین" و سطح " سروتونین" اختلال در تعادل و توزیع متناسب یون های کلسیم و سدیم و پتاسیم ولیتیوم و پایین بودن فعالیت های الکتریکی مغز به ایجاد افسردگی می انجامد.
3- عوامل محیطی: برای بروز افسردگی وجود عوامل محیطی نا مساعد ضرورت دارد. گسترش بی رویه جوامع صنعتی ف تغییرات سریع ف به هم خوردن ارزش ها ، تضعیف روابط بین انسانها ، یکنواختی زندگی ، تزلزل بنیاد خانواده ها و … موجبات بروز افسردگی را فراهم آورده است .
همچنین محرومیت کودک از عشق و محبت و جدا شدن از مادر – قبل از سه سالگی – احتمال ابتلا به افسردگی را در زمان بزرگسالی افزایش می دهد.
خطر بروز افسردگی با افزایش سن بالا می رود و از سن چهل سالگی به بعد شیوع بیشتری دارد. در دوره پیری بر اثر بیماریها و نارسائیهای جسمی ، بازنشستگی ، بیکاری ، تنهایی ، مرگ و میر عزیزان و نزدیکان و ناتوانی ، احتمال بروز افسردگی افزایش می یابد.
افسردگی نوجوانان
تا همین اواخر ، بسیاری از پزشکان منکر این بودند که کودکان و نوجوانان هم ممکن است دچار افسردگی واقعی شوند( کلر من ، 1978 ، نیکولی، 1978)
نوجوانان در اوایل دوران نوجوانی کمتر احساسات خود را ابراز می کنند و اگر انتقاد یا احساسی منفی نسبت به خود داشته باشند، کمتر بروز می دهند . در آنان احساس غم و اندوه و درماندگی که بزرگسالان افسرده از خود نشان می دهند ، دیده نمی شود.
بسیاری از نوجوانان افسردگی خود را به صورت خستگی و بیقراری و تظاهر به بیماری نشان می دهندو در حالت افراطی بصورت فعالیت های جنسی ، پرخاشگری و نیز رفتار بزهکارانه بروز می کند . ( آخن باخ و آدلبروک ، 1981 ؛ کارلسون ، 1980 ) .
با وجود این ، احساس افسردگی در میان نوجوانان نسبتاً معمول است . تحقیقات خیر نشان می دهدکه 40 درصد نوجوانان ، هر چند موقتی ف احساس غمگینی ، بی ارزشی و بدبینی نسبت به آینده داشته اند . حدود 10-8 درصد انان گفته اند که میل به خودکشی داشته اند( نیکولی، 1978)؛ راتر، 1980).
افسردگی نوجوانان معمولاً دوحالت دارد:
اول اینکه نوجوانان احساس تهی بودن و بی احساسی می کند. گویی که در دوران کودکی سپری شده ، بی آنکه بزرگسالی رشد یافته ای جای آن را بگیرد . این خلاء اضطراب بسیاری ایجاد می کند. این نوع افسردگی مانند حالت عزاداری است ، گویی گمشده ای که به آن عشق می ورزیده ، بخشی از وجودش بوده است . این نوع افسردگی ف ناپایدار است و معمولاً حل شدنی است.
نوع دوم افسردگی نوجوان به دشواری از بین می رود . ریشه های آن در تجربه شکستهای مکرر در طی زمانی طولانی است .
نوجو.ان ممکن است واقعاً برای مشکلات و رسیدن به اهداف شخصی پرمعنا تلاش کرده باشد، ولی به موفقیتی دست نیافته باشد، شاید دیگران نفهمند یا نپذیرند که نوجوانان برای چه تلاش می کند و یا شاید بی کفایتی شخصی مانع او در رسیدن به هدفش باشد؛ احتمالاً غالب مواردی که نوجوانان دست به خودکشی می زنند، صرفاً نتیجه یک تحریک عصبی لحظه ای نیست ، بلکه ناشی از عدم موفقیت در تلاش های بسیاری از نوجوان ، برای حل مشکلاتش است .
این نوع افسردگی مآلاً به اینجا می انجامد که نوجوان رابطه پر معنایش را با والدین ، دوست یا کسی که به شدت به او علاقه داشته ، از دست می دهد. ( امیون ، 1977 ، اینامدار، سیرموپولوس، اوسبورن و بیانکی ، 1979).
علائم و نشانه ها
علائم جسمی افسردگی عبارتند از : شکایت از خستگی مفرط ف بی خوابی ، بی اشتهایی ، اختلالات گوارشی ، درد شکم ، تهوع ، کاهش تدریجی وزن ، یبوست ، اختلال در دفع ادرار ، اختلال در قاعدگی ، ناتوانی جنسی در مردان و سرد مزاجی در زنان ، اختلال در فعالیت قلب و عروق ، تنگی نفس ف سردردهای مداوم ، سرگیجه ، تاریکی چشم ، حساسیت به نور و صدا ، نبض سریع ، وجود دردهای پراکنده در قسمتهای مختلف بدن، تمارض و کندی حرکات.
علائم عاطفی و روانی افسردگی عبارتند از : نوسان شدید غم واندوه ، گوشه گیری و سکوت های طولانی ، احساس کسالت ، بدبینی ، احساس بی کفایتی ، اضطراب ، یاس و و نا امیدی ، گریه ، آرزوی مرگ ، ناتوانی در تمرکز حواس ، بیقراری ، تحرک پذیری ، عدم اعتماد بهنفس ، دلهره و نگرانی ، تحقیر و سرزنش خود و اطرافیان ، زودرنجی ، بی حوصلگی ، نپذیرفتن مسئولیت ، احساس گناه ، کاهش شدید علاقه نسبت به تمام فعالیت های روزمره ، فکر خودکشی و احساس بی ارزشی .
انواع افسردگی :
افسردگی ساده ( simple Depression) :
در این نوع افسردگی ، فرد در کلیه فعالیت ها کند می شودو علایق طبیعی ، مخصوصاً سرگرمی های اجتماعی خود را رها می کندو بتدریج نسبت به مطالعه یا سایر مشغولیت های خود ، مانند تماشای تلویزون بی علاقه می شودو به طور کلی نشاط طبیعی او از میان می رود. این نوع افسردگی با عدم توجه به علایق زندگی ، خستگی پذیری ، ترس از فعالیت و کوشش ، نقصان اراده و تمایل به بی حرکتی مشخص می شودو این افراد معمولاً به تنبلی متهم می شوند.
افسردگی حاد( Acute Depression) :
در این نوع افسردگی ، بیمار غیر فعال و منزوی و احیاناً دچار توهمات می شود؛ در جواب دادن کند است ؛ احساس گناه و بی ارزشی می کند و فکر می کند که باعث بدبختی دیگران می شودو خود را متهم می داند که گناهان وحشتناکی را مرتکب شده است .
در این مرحله ، مسئله اندیشیدن به خودکشی شدت پیدا می کند.
افسردگی واکنشی( Depression Reaction ) :
این نوع افسردگی ، همیشه توسط یک موقعیت غم انگیز مانند نا امیدی یا یک شکست دیگر ، اشکار شده و تقریباً بلافاصله متعاقب ان مستقر می شود و با اینکه مرور زمان ممکن است عمیق تر شده و شدت بیشتری پیدا کند، هیچوقت با لفکار هزیانی همراه نمی باشد.

افسردگی انحطاطی ( DETENORATIRE DEPRESSION )
نوعی از افسردگی است که به طور فزاینده شدت می یابد و وضع بیمار با گذشت زمان برتر می شود.
افسردگی انگل واره یا اتکایی( DEPRESSION ANACLITIC)
اصطلاحی است که بوسیله ( R.SPITZ ) بکار گرفته شده است و برای نشان دادن افسردگی شدید و پیشرونده کودکانی بکار برده می شودکه مادر خود را از دست داده اند و جانشین مناسبی برای ان پیدا نکرده اند.
هر چند قبلاً چنین فکر می کردند که این پدیده تنها در نزد آدمیان دیده می شود ، اما تحقیقات نشان می دهند که این نوع افسردگی در نزد بعضی از انواع و خاصه در نزد نخستینها ( PRIMATES) نیز مشاهده می شود.
افسردگی عادی
این نوع افسردگی بر اثر حادثه ای ناگوار برای فرد بوجود می آید و به مرور زمان با استحراحت کاهش می یابد و بتدریج زندگی فرد به حالت طبیعی باز می گردد.
افسردگی پیسکوتیک
در افسردگی پیسکوتیک ، بر اثر قطع رابطه با واقعیت ، بیمار دچار هزیان می شودو در مواردی دست به خودکشی می زند. در این حالت اندیشه و فکر بیمار مختل شده ، اضطراب شدیدبر او حاکم می شود.
افسردگی نوروتیک
در این نوع افسردگی ، اندوه و نگرانی فرد بیشتر است و پاسخها نسبت به محرکهای محیطی شدید و افراطی است .
در افسردگی نوروتیک ف دو مشخصه " نا امیدی " و " غمگینی " دیده می شود . بیمار احساس خستگی ف بی کفایتی و بی ارزشی می کند، نمی تواند تصمیم بگیرد ، فعالیتی را شروع کند یا به چیزی علاقه مند شود.
برخی روش های درمان افسردگی
1- درمان الکتریکی ک این نوع درمان به " ECT" ( درمان با تشنج الکتریکی ) معروف است
2- بیوشیمیایی 3- الکوتو می 4- بستری در بیمارستان 5- روش روانشناختی 6- مشاوره 7 روان درمانی8- سایکو درام ( PSYCNODRAMA ) 9- روش های اجتماعی
پژوهش های انجام شده
عنوان : تنبیه بدنی بزرگسالان توسط والدین : عاملی اساسی در همه گیر شناسی افسردگی ، خودکشی ، اعتیاد به الکل ، سوء استفاده از کودکان و ضرب و شتم همسران .
نویسنده :
موری 1. استراوس ، گلنداکافمن کانتور.
نقل قول از : مجله بزرگسالان ، جلد 29، شماره 115 ، صفحات 61-43
خلاصه :
در این بررسی ، گروه وسیعی از بزرگسالان تابع آمریکا مورد مطالعه قرار گرفتندو یافته ها حاکی از ان است که تقریباً نیمی از گروههای نامبرده در دوران نوجوانی به لحاظ بدنی تنبیه شده اند.
تحلیل اطلاعات نشان داد که کودکانی که تنبیه بدنی را دئر نوجوانی تجربه کرده اند، بیشتر در معرض خطر نشانه های افسردگی ف افکار خودکشی ، اعتیاد به الکل ، سوء استفاده بدنی از کودکان و ضرب و شتم زنان قرار دارند.
عنوان : تنبیه بدنی توسط والدین ک عاملی مهم در همه گیر شناسی افسردگی ، خودکشی ، اعتیاد به الکل ، سوء استفاده از کودکان و ضرب و شتم همسران
نویسنده : موری . استراوس ، گلنداکافمنکانتور.
خلاصه : دلایل اینکه چرا تعداد اندکی از والدین این گفته را که " اگر از تنبیه بدنی کودکان خود داری کنید، او را لوس بار می آورید" مورد شک و تردید قرار می دهند و همچنین چرا تعداد اندکی از پژوهشگران تاثیرات بالقوه نامطلوب انرا مورد بررسی قرار داده اند ؛ احتمالاً این فرضیه ، فرهنگی را پذیرفته که اگر تنبیه بدنی با میانه روی انجام گیرد، بی ضرر و گاهی ضروری است .
این بررسی از فرضیه هایی شروع می کند که تقریباً مخالف با آن جنبه فرهنگ آمریکایی است ، این مطالعه و این فرضیه ها را که هر چقدر استفاده از تنبیه بدنی بیشتر باشد ، در زندگی آینده ، احتمال افسردگی ، افکار خودکشی ، اعتیاد به الکل ، ضرب و شتم زنان و سوء استفاده از کودکان بیشتر خواهد بود.
عنوان : شیوع و ارتباط نشانه های افسردگی در مادران نوجوانان .
نویسنده : هال ، لین ای( Hall lynne A )
نقل از : یک میکروفیش 24 صفحه ای الحاق شده اریک شماره 309378 ED
یادداشت ها : مقاله ارائه شده در سالگرد نشست مجمع سلامتی جمعیت آمریکایی ( صدو شانزدهمین بوشن ، MA ، 17-13نوامبر 1981).
خلاصه :
مادران نوجوانان در معرض خطر علایم افسردگی بسته به جنس و وضعیت خود بعنوان سر پرستان نوجوانان می باشندو نتیجه این مطالعه برای کمک در شناسایی عوامل شیوع علایم افسردگی در 196 مادر مورد آزمایش که صاحب کودکان 5 تا 6 ساله هستند، می باشد . و این مطالعه در جهت تعیین استرس مزمن مربوط به علایم افسردگی مستقل از عوامل خطر افرین دیگر است .
در مصاحبه های خانگی که توسط مرکز مطالعات افسردگی اپیدمیکی ( CES-D ) صورت گرفت ، میزان بالایی از علایم افسردگی ، تا حدود 49 درصد مربوط به مادران گزارش شد.
علائم افسردگی مربوط به افراد سیاه پوست زیر سنین دبیرستان که ازدواج ننموده اند و درآمد کمی دارند، بیشترین میان را داشت.
ESI یک پیش بینی کننده قوی برای علائم افسردگی بالاست که ویژگیهای اجتماعی را تحت کنترل دارد. نتایج مربوط ف اهمیت زمان و عوامل استرس زای روزمره را بعنوان بعلائم بروز افسردگی در مادران نوجوان معرفی می کند و به احتیاج به مدل های متغیر پیش بینی کننده های علائم افسردگی اشاره دارد.
لغات کلیدی مهم :
افسردگی ( روانشناسی) ؛ مادران ؛ استرس های متغیر
لغات کلیدی با اهمیت کمتر:
اندازه های گرایش ؛ مادران سیاه پوست ؛ امارگیری ؛ افراد با خطر بالا ؛ خانواده تک والدی ( سر پرست ) ؛ مرکز درصد نوجوانان برای مطالعات همه گیر شناسی.
میزان افسردگی ؛ فهرست های هر روزه استرس ها
نوع جمعیت ک خبرنگاران – تحقیق – کد تکنیکی P : 143 ، سخرانیها ، مقالات کنفرانسی کد P : 150.
مکان جمعیت : امریکا ؛ کنتاکی
زبان : انگلیسی
عنوان :
افسردگی در کودکان و نوجوانان : تجزیه مقایسه ای اعتبار ساختاری و سودمندی دو معیار تشخیصی.
نویسنده : دورفلر ، لئونارد آ و دیگران.
نقل قول از : روزنامه مشاوره و کارهای بالینی روانشناسی ؛ 5 N 756 صفحه 72-769 اکتبر 1988 الحاق شده اریک شماره 385087EJ
خلاصه :
اطلاعات حاصل از 1207 دانش آموز از کلاس چهارم تا دوازدهم ، هیچگونه علامت بارزی یا تاثیرات نسلی را برای هر کدام از این معیارها نشان نداد.
آزمایش متقارب و اعتبار تشخیصی مطابقت زیادی با معیار ها ی گزارش شده ساختارهای مربوط داشتند.
لغات کلیدی مهم : نوجوانان ؛ بچه ها ؛ ازمون های مقایسه ای ارزش ساختاری ؛ افسردگی ( روانشناسی ) درصد مرکزی برای میزان مطالعات همه گیر شناسی افسردگی ؛ ساختار افسردگی کودکان.
لغات کلیدی با اهمیت کمتر :
شناخت های بالینی غ تجزیه های مقایسه ای ، فارغ التحصیلی ابتدایی و راهنمایی
نوع جمعیت : مقاله روزنامه ای کد P : 080 ، خبر نگاران ، پژوهشی / تکنیکی ، کد p : 143
زبان : انگلیسی

هدف از انجام این پژوهش ، توصیف عینی ، واقعی و منظم خصوصیات افسردگی نوجوانان و شناخت علل و عوامل و نیز راههای درمان افسردگی بوده است .
جامعه آماری : در این پژوهش ، تمام دانش آموزان دختر پایه های اول و سوم راهنمایی شهرستان اندیمشک در سال تحصیلی 90-89، جامعه اماری بوده اند.
نمونه آماری : از جامعه آماری مذکور ، تعداد 290 دانش آموز پایه اول و سوم ( 140 دانش آموز پایه اول و 150 دانش آموز پایه سوم ) ، از دو مدرسه ، بطور تصادفی ( روش تصادفی طبقه ای ) انتخاب شدند. .
ابزار گردآوری اطلاعات : به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ( CDS.A ) استفاده شده است که شامل 25 سوال 5 گزینه ای می باشد این پرسشنامه توسط دانش اموزان دختر از دو مدرسه راهنمایی پاسخ داده شد تا میزان شیوع افسردگی بین نوجوانان بررسی شود.
طرح پژوهش یا طرح تحقیق : این طرح در مدارس راهنمایی دخترانه اندیمشک و در پایه های اول و سوم اجرا شده است .
روش اجرا : برای اجرای پرسشنامه ( CDS.A) ، در هر مدرسه بطور تصادفی یکی از کلاس ها مثلاض پایه اول یا سوم انتخاب شدندو پس از توضیحاتی در مورد پرسشنامه و اشنایی دانش آموزان با نحوه پاسخگویی به سولات ، از آنها خواسته شد که سوالات را به دقت بخوانندو پاسخ دهند. روش آماری : در این پژوهش از روش های توصیفی و استنباطی شامل درصد فراوانی ، میانگین و تحلیل واریانس استفاده شده است .
ابزار پژوهش : یکی از رایج ترین پرسشنامههایی که برای ارزیابی افسردگی کودکان تهیه و معرفی شده است ، "مقیاس افسردگی کودکان " یا CDS می باشد.
پرسشنامه CDS بصورتی طراحی شده که خود کودک مستقیماً حالات و ویژگیهای خلقی و رفتاری خود را گزارش می دهد.
مقیاس افسردگی در کودکان(CDS ) در سال 1978 بوسیله لنگ و تشیر تدوین شده و در سال 1983 مورد تجدید نظر قرار گرفت .
گلزاری نسخه فارسی CDS را برای جمعیت ایران ، اعتبار یابی و هنجاریابی نموده است !
بطور کلی پرسشنامه CDS.A شامل سوال 5 گزینه ای است که سه سوال آن ( 2-8-16) مربوط به خصوصیات مثبت و 22 سوال ذیگر آن در مورد افسردگی و خصوصیات منفی آن است .

آمار توصیفی :

توزیع جنسی :

جدول شماره 1-04 توزیع فراوانی ، درصدی / متغیر جنسیت دانش آموزان بررسی نشان می دهد که 100% دانش آموزان دختر می باشد.
توزیع سنی :

جدول شماره 2-4= توزیع فراوانی ، درصدی / متغیر سن دانش آموزان برررسی داده ها نشانمی دهد که 4/11 درصد دانش آموزان 11 ساله ، 9/27 درصد دانش آموزان 12 ساله ، 4/23 درصد دانش آموزان 13 ساله ، 6/27 درصد دانش آموزان 14 ساله ، 3/8 درصد دانش آموزان 15 ساله ، 7/0 درصد دانش آموزان 16 ساله و 7/0 درصد دانش آموزان 17 ساله می باشند .
بیشترین فراوانی در طبقه بندی 12 و 14 ساله و کمترین فراوانی در طبقه بندی سنی 16 و 17 ساله می باشد .
توزیع مدرسه ای :

جدول 3-4= توزیع فراوانی ، درصدی کدرسه
بررسی داده ها نشان می دهد که 7/41 درصد دانش آموزان از مدرسه عصمت و 3/58 درصد از مدرسه طریق القدس می باشند.
توزیع پایه های تحصیلی:
جدول 4-4= توزیع فراوانی ، درصد پایه تحصیلی
بررسی داده ها نشان می دهد که 3/48 درصد از دانش آموزان پایه اول و 7/51 درصد از دانش آموزان پایه سوم هستند.
توزیه ترتیب تولد :

جدول 5-4= توزیع فراوانی ، درصدی، رتبه تولد
بررسی داده ها نشان می دهد که 1/23 درصد از دانش آموزان دارای رتبه تولد ( 1) ، 9/16 درصد ، رتبه تولد(2) ، 8/14 درصد ، رتبه تولد ( 3) ، 2/16 درصد ، رتبه تولد (4) و 29 درصد ، رتبه تولد بالای ( 4) می باشند.
بیشترین فراوانی در طبقه رتبه تولد بالای (4) و کمترین فراوانی در طبقه رتبه تولد (3) دیده می شود.
توزیع مردودی:

جدول6-40 توزیع فراوانی ، درصد ی مردودی
بررسی داده هانشان می دهد که 4/13 درصد دانش آموزان یکبار مردود شده اند ،
4/3 درصد دانش آموزان دوبار مردود شده اند ، 3/0درصد دانش آموزان سه بار مردود شده اند و 8/82 درصد دانش آموزان هرگز مردود نشده اند.
توزیع تجدیدی:

جدول 7-04 توزیع فراوانی ، درصدی تجدیدی
بررسی داده ها نشان می دهدکه 7/20 درصد دانش آموزان یکبار تجدید شده اند ، 2/6 درصد ، دوبار ، یک درصد دانش آموزان ، سه بار ، 1/2 درصد ، چهار بار ؛ 70 درصد دانش آموزان اصلاً تجدید نشده اند.
توزیع افسردگی :

جدول8-4 : توزیع فراوانی ،
درصد افسردگی

بررسی داده ها نشان می دهد که 7/1 درصد دارای نمره افسردگی 25-11 هستند و 1/9 درصد دارای نمره افسردگی 40-26، 4/16 درصد نمره 55-41 ، 5/20 درصد نمره 70-56 ، 2/24 درصد نمره 85-71 ، 8/20 درصد نمره 100-86 ، 5/5 درصد نمره 115-101 و یک درصد نیز دارای نمره 1
130-116
بیشترین فراوانی مربوط به طبقه 85-71 می باشد و کمترین فراوانی مربوط به طبقه 130-116
آمار استنباطی
فرض اول : بین رتبه تولد و افسردگی رابطه معنی دار وجود دارد.

جدول تحلیل واریانس :
بر اساس داده های جدول:
چون مقدار F محاسبه شده از F مبین در سطح 05/0 بزرگتر است ، پس فرض اول در این سطح رد می شو.و نتیجه می شود که بین رتبه تولد و افسردگی رابطه معنی دار وجود دارد.

بر اساس داده های جدول ، چون مقدار F محاسبه شده از F مبین در سطح 50/0بزرگتر است ، پس فرض دوم در این سطح رد می شود و نتیجه می شود که بین مردودی و افسردگی رابطه معنی دار وجود ندارد.
فرض سوم : بین تجدیدی و افسردگی رابطه معنی دار وجود دارد.

بر اساس داده های جدول ، چون مقدار F LPHSFI ANI HC ب مبین در سطح 5/0 بزرگتر است ، پس فرض سوم در این سطح رد می شود و نتیجه می شود که بین تجدیدی و افسردگی رابطه معنی دار وجود ندارد.

تجزیه و تحلیل نهایی داده ها :
1- جامعه نمونه آماری این پژوهش را 290 نفر از دانش آموزان دختر پایه های اول و سوم راهنمایی تشکیل داده اند؛ این تعداد از دو مدرسه عصمت ( 7/41درصد ) و طریق القدس ( 3/58درصد) بوده اند.
2- سن دانش آموزان مذکور از 11 تا 17 سال بوده است . در این پژوهش بیشترین توزیع سنی را گروه سنی 12 و 14 سال و کمتر ین توزیع سنی را گروه سنی 16و 17 سال داشته اند.
3- 3/48 درصد از جامعه مذکور ، پایه اول راهنمایی و 7/51 درصد ، پایه سوم راهنمایی بوده اند .
4- 1/23 درصد از دانش آموزان مذکور دارای رتبه تولد بوده اند، 9/16 درصد دارای رتبه تولد دوم؛ 8/14 درصد دارای رتبه سوم ؛ 2/16 درصد دارای رتبه چهارم و 29درصد دارای رتبه تولد بالای چهار بوده اند.
بیشترین رتبه تولد مربوط به طبقه بالای چهار و کمترین آن مربوط به طبقه 3 بوده است ، و این خود نشان از جمعیت بالای بسیاری از خانواده ها می باشد.
5- 4/13 درصد از دانش آموزان مذکور ، یکبار مردود شده اند، 4/3 درصد ، دوبار، 3/0 درصد سه بار ؛ 8/82 درصد هرگز مردود نشده اند و این خود نشانده این است که اکثر دانش آموزان به درس و مدرسه اهمیت می دهند.
6- از دانش آموزان مذکور ، 7/20 درصد یکبار تجدید شده اند ؛ 2/6 درصد دوبار ، یک درصد سه بار ؛ 1/2 درصد چهار بار و 70 درصد هرگز تجدید نشده اند.
کمترین درصد مربوط به کسانی است که سه بار تجدید شده اند و بیشترین درصد مربوط به کسانی است که هرگز تجدید نشده اند.
7- 70 درصد از دانش آموزان دارای نمره افسردگی بین 71 تا 85 بوده اند ، و این تا حدودی می تواند زنگ خطری باشد ، هم برای مسئولین مدارس و هم برای خانواده ها .
این موضوع میتواند به دلیل پرجمعیت بودن خانواده ،بی سواد بودن و یا پایین بودن سطح سواد والدین باشد ، چرا که جمعیت زیاد باعث عدم توجه به نیازهای عاطفی فرزندان می شودو این خود زمینه ای برای افسردگی می شود.

نتیجه گیری
با توجه به نتیجه ای که از تجزیه و تحلیل داده ها بدست آمده می توان گفت که :
1- رتبه تولد نمی تواند دلیل افسردگی باشد ؛ چرا که رتبه تولد و میزان افسردگی رابطه معنا داری با هم ندارند؛ ولی شاید بتوان گفت که ممکن است یکی از دلایل افسردگی ، رتبه تولد دانش آموز است .
2- مردود شدن و تجدید شدن نیز به تنهایی نمی توانند دلیل بر افسردگی باشند ، چرا که بین مردود شدن و میزان افسردگی و تجدید شدن و میزان افسردگی رابطه معنا داری وجود ندارد.
با توجه به فرضیه های پژوهش نتایج بدست امده عبارتند از :
1- بین رتبه تولد و میزان افسردگی دانش آموزان رابطه معناداری وجود ندارد.
2- بین مردودی و میزان افسردگی دانش آموزان رابطه معناداری وجود ندارد.
3- بین تجدیدی و میزان افسردگی دانش آموزان رابطه معنادار وجود ندارد.
محدودیت ها:
در مورد این پژوهش میتوان گفت که تنها محدودیت مربوط به ترجمه کردن مطالب و متن های خارجی بوده است .
پیشنهادها:
1- از تنبیه فرزندان بخصوص در سنین پایین و در جمع پرهیز شود.
2- اگر دانش آموزی تجدید و یا مردود شد ، باید علت را پیدا کرد؛ چرا که ممکن است یکی از دلایل تجدید شدن ( بخصوص اگر تکرار شود) و یا مردود شدن ، افسردگی باشد.
3- باید به فرزندان ( بدون توجه به رتبه تولد آنها ) موجب ناراحتی و احساس کمبود در فرزندان دیگر شود و این ناراحتی ها و کمبودها می تواند موجب افسردگی شود.
4- به حرف فرزندان باید گوش داد.
5- به کودکان آرام و گوشه گیر توجه شود.
6- به فرزندان محبت شود.
7- اگر احساس شد که فرزندی دارای علائم افسردگی است ، باید به روانپزشک مراجعه شود.

1- احمدی ، سید احمد- روان شناسی نوجوانان و جوانان – چاپ ششم – ناشر نخستین – انتشارات مشعل- 1375
2- برمکی ، پروین – پایان نامه کارشناسی آموزش ابتدایی- بررسی رابطه افسردگی و افت تحصیلی دانش آموزان دختر و پسر سال سوم راهنمایی مدارس روزانه شهر دزفول – مرکز آموزش ضمن خدمت شهر ستان دزفول – سال تحصیلی 75-74
3- پژوهش های روان شناختی – دوره 2- شماره 3و4- بهار 73
4- حق جو، محمد حسین – ویرایش حسین دهنوی- افسردگی ( زمینه ، پیشگیری و درمان ) در مکتب قران و عترت علیهم السلام – چاپ اول – ناشر : مولف – بهار 1373
5- ساعتچی ، محمود- روانشناسی کاربردی برای مدیران در خانه ، مدرسه و سازمان – چاپ اول – چاپ حیدری – موسسه نشر ویرایش با همکاری انتشارات فهیم – اردیبهشت 1374.
6- شریفی ، حسن پاشا و نجفی زند ، جعفر – روشهای آماری در روانشناسی ، علوم تربیتی ، اجتماعی و … ( علوم رفتاری) – چاپ ششم – نشر دانا – پاییز 74.
7- شفیع آبادی ، عبدالله – راهنمایی و مشاوره کودک ( مفاهیم و کاربردها) – چاپ دوم – انتشارات سمت – تابستان 1373.
8- شیرزاد ، رحیم – افسردگی در کودکان و نوجوانان و شیوه های درمان آن – زیر نظر هسته مشاوره امور تربیتی اداره آموزش و پرورش شهرستان اندیمشک – دیماه 77.
9- فرقانی رئیسی ، شهلا – شناخت مشکلات رفتاری در کودکان و نوجوان – چاپ اول – ناشر : معاونت پرورشی وزارت آموزش و پرورش – 1372.
10- کاپلان ، هارولد وسادوک ، بنیامین – ترجمه دکتر نصرت اله افکاری – خلاصه روانپزشکی علوم رفتاری – جلد چهارم – 1368.
11- ماسن ، پاول هنری و دیگران – ترجمه مهشید یاسایی – رشد و شخصیت کودک – چاپ هشتم – چاپ سعدی – کتاب ماده وابسته به نشر مرکز – 1374.
12- مصلحی ، زیبنده و دیگران – روانشناسی سال چهارم دبیرستان – نظام قدیم – چاپ شرکت چاپ و نشر ایران – 1372.
13- معاونت پرورشی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران – تربیت ( ماهنامه پرورشی آموزش و پرورش ) – سال سیزدهم – شماره هفتم – فروردین 77 .
14- معین ، محمد – فرهنگ فارسی ( متوسط – جلد اول ) چاپ هشتم – انتشارات امیر کبیر – 1371.
15- نلسون ، ریتا ویکس و ایزرائیل ، آلن سی – ترجمه محمد تقی منشی طوسی- اختلالهای رفتاری کودکان – انتشارات استان قدس رضوی- مشهد 1367 .
16- نینوایی ( روشن ضمیر ) ، ژیلا – روشهای علمی برای درمان افسردگی و ضعفهای روانی- چاپ حیدری – انتشارات سخن ، انتشارات خوزستان – تهران 1374.
17- ولمن ، بنجامین بی – ترجمه دکتر بهمن نجاریان، محسن دهقانی، بهرام دباغ – اختلالات روان تنی – چاپ اول- انتشارات رشد- 1375.

بنام خدا
دانش آموزان عزیز ، جملات زیر را مطالعه کرده و یکی از گزینه های زیر را علامت بزنید.
جنس : سن: نام مدرسه : پایه تحصیلی:

1- رتبه تولد شما چند است ؟
الف – یک ب- دو ج- سه د- چهار
2- آیا تا به حال مردود شده اید؟
الف – یک بار ب- دو بار ج- سه بار بار د- چند بار
3- آیا تا به حال تجدید شده اید؟
الف – یک بار ب- دو بار ج- سه بار بار د- چند بار
4- آیا شما تا کنون تنبیه شده اید؟
الف – بله ب- خیر
5- در صورتی که تنبیه شده اید توسط چه کسی ؟
الف – خانواده ب- معلم ج- دوستان
6- آیا شما در سال تحصیلی جاری در مدرسه تنبیه بدنی شده اید؟
الف- بله ب- خیر
7- بیشتر وقتها احساس می کنم وجودم برای هیچ کس فایده ای ندارد
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
8- بیشتر وقتها از خودم خوشم می آید.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
9- بعضی وقتها به این فکر می افتم که باطناً آدم بدی هستم .
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
10- بیشتر وقتها احساس می کنم که آدم به در د خور و با ارزشی نیستم.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
11- بیشتر وقتها احساس می کنم مردم مرا دوست ندارندگر چه من شایستگی آن را ندارم .
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
12- بیشتر وقتها احساس بدبختی می کنم ، گریه ام می گیرد ، یا غمگین و ناراحتم
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
13- بیشتر وقتها احساس می کنم کسی مرا تحویل نمی گیرد.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
14- بیشتر وقتها با نشاط و سر حال هستم
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
15- وقتی در مدرسه با شکستی روبرو می شوم ، احساس می کنم آدم لایق و به در خوری نیستم.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
16- هیچ کس نمی داند که من چقدر غمگین و ناراحتم .
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
17- بیشتر وقتها احساس می کنم هیچ کس مرا درک نمی کند.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
18-بیشتر وقتها از وضعی که دارم خجالت می کشم.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
19- بعضی وقتها آرزوی مرگ می کنم.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
20- بیشتر وقتها احساس می کنم که به جایی نخواهم رسید.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
21- بعضی وقتها احساس می کنم که در درونم دو نفر هستند که هر کدام مرا به سویی می کشند.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
22- بیشتر وقتها از خود راضی هستم.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
23- بیشتر وقتها در مدرسه احساس خستگی می کنم.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
24- بیشتر وقتها دوست ندارم صبحها از جایی بلند شوم .
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
25- بیشتر وقتها تکالیف مدرسه مرا کلافه و عاجز می کند.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
26- بیشتر وقتها مدرسه مرا عصبی و کلافه می کند.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
27- بیشتر وقتها حوصله انجام هیچ کاری را ندارم.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
28-بیشتر وقتها از خواب می پرم
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
29- بیشتر وقتها در مدرسه احساس تنهایی و بی کسی می کنم.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
30- بیشتر وقتها احساس تنهایی می کنم .
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط
31- بیشتر وقتها دلم می خواهد در مدرسه گریه کنم.
الف – کاملاً درست ب- درست ج- نمی دانم د- غلط د- کاملاً غلط

ضمیمه

18


تعداد صفحات : 33 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود